Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel Zvářal | 28.01.2017 18:49
Nevím, asi mám snížený práh bolestivosti, ale v posledních dnech jsem nezaznamenal směr výtky Petra H.. A pokud to snad náhodou bylo myšleno i na mě, tak šlo toliko o citaci Trautenberka z nejoblíbenějších večerníčků:-) A vzato dokola kolem, musím souhlasit s R. Dostálem, tj. aby se někteří pánové nebrali tak vážně, ani dle jejich názoru \"těžké prohřešky\" proti tradicím. S úbytkem členstva, zhoršením mezilidskch vztahů a medializovanými kauzami vzniká jakási potřeba kritizovat všechny a všechno, ale jak správně poznamenal RD, ani dříve to nebyla žádná sláva (mluva, znalosti), akorát se to tak nepropíralo. Chlapi byli venku častěji, večer se pohádali v hospodě, a druhý den vše fungovalo normálně. Na druhou stranu souhlsím s tím, že pozdrav je pozdrav, a kdyby mi někdo na (Na)zdar kamaráde! odpověděl Dík!, také by mi bylo divně po těle:-)

Autor: Petr Havlín | 28.01.2017 11:53
Je to všechno moc pěkné, ale i na některých diskusích na tomto fóru se ukazuje, že chybí především obyčejná slušnost a dobrá vůle k porozumění.

Autor: František Dušák | 28.01.2017 07:59
Rone, máš pravdu s tím salutováním, jelikož stejně nenosíme brigadýrky. Ovšem to hlášení je opravdu krásná tradice a dává to nástupu a výřadu opět level navíc.

Autor: Ron Gordon | 27.01.2017 22:49
Františku, se vším by s Tebou souhlasil, ale to salutování, to by vypustil. U státních lesů nechť si salutují, ale my myslivci jsme jen organizovaný spolek.

Autor: Roman Dostál | 27.01.2017 22:30
Dobrý večer.Přiklonil bych se k Ricimu a Fidovi. Doc.Kovařík také nepovažoval za zhoubu myslivosti \"detaily\",jako je telko,nebo Lovcův dík,ale totální úbytek lidské morálky, jako takové.Pravdu má i Tomio,spousta lidí opravdu nemá ani základní znalosti,nejen mluvy a tradic,ani o zvěři a přírodě obecně. Nelze z toho ovšem osočovat pouze mladíky a tzv.rychlokvašky,takoví lidé bez zájmu mezi myslivci vždy byli a budou. U nás se třeba ten Lovcův dík užívá celkem běžně a říkají to i pánové kolem sedmdesátky,dobří myslivci.Tedy žádná novota. Běžně slýchám při honech: \" sem zabil takovýho chcípáka ...\" nebo,\"eště na mě čuměl sráč,tak sem ho dorazil.\" To je myslím mnohem horší,nežli Lovu díci.

Autor: František Dušák | 27.01.2017 18:14
Re Zutro:
On správně by měl každý společný lov začínat tím, že hospodář předsedovi se salutováním nahlásí kolik je přítomno střelců, honců se psy a honců. Předseda společný lov zahájí a předá slovo vedoucímu lovu, většinou hodpodáři. Ten seznámí všechny s tím, co a za jakých podmínek se loví. Po skončení lovu na výřadu, opět vedoucí lovu předá hlášení předsedovi, který společný lov zakončí. Ale to nepřipadá divné pouze lidem, kteří zažili správně vedené společné lovy třeba u státních lesů. Ti kteří se stali \\\"myslivci\\\" z leknutí toto zcela šokuje a nechápou o \\\"co go\\\". Holt kulturní dědictví.
P.S. A ještě je v tom utvrzuje kanál F/H. Tam borci zbraně nosí jako hradní stráž, na hlavě mají bekovky, úlomky se trhají v trávě a o myslivecké mluvě raději nemluvím.

Autor: Fesoj | 27.01.2017 16:00
Ad Zutro - podávání hlášení má smysl tehdy, když je přítomen někdo jako \"pán myslivosti\", např. vlastník honitby. Já jsem se s tím setkal jen jednou, na vládním honu v Kladrubech nad Labem, kde MH podával hlášení prezidentu republiky. Ovšem ani v tom případě neopouští své místo. Po oslovení plným titulem, v daném případě \"pane prezidente\" následuje oznámení, co bylo uloveno, zhodnocení honu, příp. poděkování za kázeň a pozvání na poslední leč. Na běžném honě, kde jsme si rovni, postačí oslovení \"páni střelci a páni honci\".

Autor: Tomio | 27.01.2017 14:54
V české myslivosti je daleko více nešvarů, než Lovu zdar, či Lovu dík....! Absolutně zbytečná... Půlka neví, že si má stoupnout k hlavám zvěře, další jak stát na nástupu a můžeme pokračovat, ale to jsou detaily.

Chybí elementární základní lidské vlastnosti....

Autor: zutro | 27.01.2017 13:06
Viděl sem po honu na drobnou jak hospodář na výřadu napochodoval k předsedovi, a se salutováním mu podal hlášení co se ulovilo.Ŕíkal sem si co je to za Matěj,to má snad oznámit všem zúčastněným,a bez nějakých opičáren.

Autor: Karel poslík | 27.01.2017 12:26
Je to sice mimo téma , ale
Vazba Lovu zdar – Zdar, mi připadá tak jasná, logická a tradiční, že nevidím rozumný důvod k tomu , aby byla nějak revidována nebo dále vyvíjena. Na druhou stranu vím, že jsou typy lidí, kteří musí za každou cenu vždy vyčnívat z řady a dělat věci jinak, jen z toho důvodu, aby na sebe upozornili. Nový myslivec se naučí správně mluvit i s odpovědí na Lovu zdar. Jenže jednou bude stát společně s dalšími kolegy u výřadu, devět z nich odpoví na přání Lovu zdar - Zdar , ale on vycítí svoji příležitost a před ostatními přijme úlomek s jinou odpovědí. Bude na to velmi hrdý, bude mít pocit, že je větší, znalejší a že je mu moře pod kolena. Bohužel příště ve stejné sestavě nebude sám, ale budou už možná tři a těm ostatním se začnou posmívat, že jsou staromódní a že už se to všude dělá jinak a.... chytí se i ostatní.
Obecně platí, že myslivecké tradice budou v budoucnu takové, jaké si je uděláme, nebo jaký vývoj budeme trpět, tolerovat a podporovat. Vím například, že (optimisticky) polovina myslivců neví kam si má stoupnout, když jim má býti předán úlomek. Když to vím, tak to prostě nenechám náhodě a v okamžiku kdy je vyzývám aby si stoupli každý ke svému úlovku, tak řeknu kde to správné místo je . Také tomu přizpůsobím rozložení ulovené zvěře při přípravě výřadu. Když nic jiného , tak mám alespoň dobrý pocit, že jsem sice nepatrně , ale přece jen trochu přispěl k dobrým mravům.
Takhle tradice připíjení levou rukou na Lovu zdar, ta je dodržována a hlídána až moc. Tam se zase vytrácí z povědomí, že to má být opravdu jen při přípitku na Lovu zdar. To si chci popondat na stole sklenici, protože mi nesou talíř s jídlem a už je tu bdělé oko znalého myslivce s připomínkou, že jsem držel sklenici v pravé ruce. No takový je život.
Zdar Karel

Autor: Václav Sládek | 27.01.2017 12:23
Radku jsi dnes první kdo mě rozveselil.Dobře a vtipně si to vysvětlil,palec hore.

Autor: Radek Chadim | 27.01.2017 11:12
Pánové, nejde o to, co to je, ale Lovu dík na výzvu Lovu zdar je totální logická p......a. Vyřčením Lovu zdar jeho autor vyzývá protějšek, aby pronesl Zdar, či aby se vedělo čemu, tak Lovu zdar. Lovu dík je totální debilovina, na vyřčení Lovu zdar. Lovu dík můžeš poděkovat za lov, lovecký zážitek a další věci jak to dělaj Němci, ale né jako odpověd na Lovu zdar. Jak už jsem tady několikrát uváděl, je to stejné jako na fotbale, kdy na nástupu můžstev před začátkem se taky na vyzvání rozhodčího Sportu a fotbalu zdar neodpovídá Sportu a fotbalu dík, ale jen Zdar, protože to je od toho rozhodčího výzva k pozdravu. Je to jako dialog, \\\"je ten chlebá měkký, né ty rohlíky jsou jak pendrek\\\" - furt je t o o žrádle, ale naprostá pitomost :-). Blbost zůstane blbostí, ať si to každej odůvodní jak chce :-). O to o tradicích ani nemluvě :-).

Autor: Fesoj | 27.01.2017 10:05
Ještě k té mluvě a tradicím vůbec. Vzpomínaný pírštok mi vadí ze všeho nejméně, je to opravdu trefnější. Horší je jiné, zejména v posledních letech hodně používané slovo, které se běžně objevuje i v oficiálních inzerátech a nikdo se tomu nediví - štont. Střelecké místo, případně stanoviště - tak by to mělo být ale dnes všude čtu štont a vůbec se mi to nelíbí. A ještě něco. V každé učebnici myslivosti si přečteme a na obrázku uvidíme, jak by měl vypadat výřad. Každý 10. kus povytažen z řady, každý stý položen napříč a kde končí tisíc a druhý začíná, mají být dva bažanti položeni křížem - to jsem ovšem na vlastní oči nikdy neviděl, jen četl ve Vrbově knize Bažantnice. Ale proč o tom píši. Zejména v bažantnici Albertovec, ale i jinde, se na výřadu z ulovené zvěře vytvářejí všelijaké ornamenty, jinde jsem na výřadu viděl nápis Lovu zdar vytvořený z ulovených zajíců. Podle mého názoru tahle ani ne tak lidová, jako spíš velkopanská tvořivost na výřad nepatří, neboť se tím degraduje
jakákoliv úcta k ulovené zvěři. Pravidla jsou jednoznačně dána a zvěř na výřadu není dekorace !

Autor: Ramo | 27.01.2017 09:17
Pavle to jsi napsal dobře a platit by to mělo obecně (pravidla pro všechny stejná)... U nás je za slepici naštěstí jen 1/2 litr slivovice! :-)
A za mě, v mluvě jsem docela konzervativní a nejvíc mně tahá uši -slovil jsem- potom až Lovu dík.

Autor: Karel Zvářal | 27.01.2017 08:23
Asi nejvíce se přikláním k názoru Fida a Riciho. Himl hergot..., proč ty germanismy tak prožíváte, vždyť to děcka nasávají již od plenek. A nakonec - nějaký ten překec zůstane doma (druhým uchem vyletí), horší je to s tím \"outdoorem\", jak uvedl Fido. To se mi vybavila scénka, když jsme kdysi seděli u pivka a s kámošem probírali psy. Jeden známý má doma chovnou stanici jezevčíků, a Fraňa, který také s námi popíjel, se hned přidal: Já vím, já vím, to sú takoví ti strakatí!... omlouvalo ho možná to, že už tam seděl asi o dvě hodiny déle, a měl zřejmě na mysli foxly:-) Ale dnešní dítě se může vytasit s podobným postřehem, vidouc nástup (\"strakatých\") před natláčkou: Já vím, myslivci, to jsou ti v tých maskáčoch... To je myslím řádově horší prohřešek proti bontonu (etice), ale jak Fido správně poznamenal, je to na delší diskusi.

Autor: Pavel Černý | 27.01.2017 06:42
Fesoji, k té etice (včera 22:30): každý může udělat chybu, ale v dobře fungujícím spolku nemůže být taková situace řešena diametrálně odlišně podle toho, kdo chybu udělal. U nás třeba léta platilo, že ulovení bažantí slepice bylo za 500,-. To řekl hospodář před každým honem, platilo to pro všechny a všichni to respektovali. Takže jediný rozdíl, když to udělal zasloužilý člen, byl v tom, že kolem toho bylo pár poznámek typu : kup si silnější brejle... vzalo se to s humorem, ale nikdo mu tu pětistovku nemusel připomínat. Jakmile jsou pravidla, která platí jen pro někoho, je to podle mého názoru špatně a hospodář ztrácí respekt. Když je pravidlo naopak předem dané a všichni ho dodržují, pak to nakonec přináší tu etiku.

Autor: rici czech | 27.01.2017 06:01
Fesoj....ale my tu českoněmeckou hatlamatilku jak uvádíš používáme..jeden výraz za všechny -pirštok :-) myslím že každý ví o co jde ,ono je to trefnější nežli říkat zdlouhavě lovecká hůl :-)

Autor: Fesoj | 26.01.2017 22:41
Rici - máš pravdu a nemáš, jak se to vezme. Je pravdou, že naše myslivost je německého typu a v mnoha případech jsou když ne stejné, tak v mnohem podobné i myslivevké tradice. Jenže ČESKÉ myslivecké mluvy bychom si měli vážit, však naši předkové Špatný, Šiman, Rozmara a další věděli moc dobře, proč dbali na její čistotu. Kdyby toho nebylo, používali by dnes myslivci nšjakou čekoněmeckou hatlamatilku - a to rozhodně nechceme

Autor: Petr Knobloch | 26.01.2017 22:31
Shodou okolností jsem se včera díval na archiv seriálu ,,Tisíc let České myslivosti\\\". Jeden díl je věnován nestorovi naši myslivosti Prof. Hromasovi. Tento člověk vychoval několik generací myslivců a jeho odborné publikace jsou také v povědomí většiny myslivců. A v pořadu z jeho úst zaznělo ,, co bylo sloveno\\\". Samozřejmě to asi mnohým tahá uši, ale je otázkou, jestli i ta myslivecká mluva neprodelava nějaký přirozený vývoj. Nedávno jsme mezi ,,odborníky z oboru,, vedli debatu na podobné téma. Také se řídím tou ,,pravou,, mysliveckou mluvou např. dle ing. Rakusana, přes to mi to nedalo a zapatral jsem v literatuře. Mám knihy cca od roku 1900 do dnes.A je opravdu velký rozdíl v myslivecké mluvě z počátku minuleho stoleti a tou současnou. Např. výraz ,, lovčí dík,, jsem nasel.. Pro sestavení vyradu je také uvadeno v průběhu doby více možných variant. A opět velký rozdíl mezi predvalkou a nyni.. A spíše na zlehčení, můj praděda, Schwarzenbersky nadhajny používá ve svém zápisníku z lovů na Hluboké z roku 1903 (měl na starosti organizaci společných lovů a následně rozdělování ulovené zvěře) výraz KOZA a KOZLE.A asi bych si netrofnul nazvat to lidoloveckym vyrazem:)
Je to asi jako s nepuvodními druhý, jde o to jak daleko se chceme dívat a stanovit tu jedinou a správnou hranici.
Přes to,že jsem silně konzervativní, myslím,že i v této disciplíně myslivosti k jistému vývoji prostě dochází.

Autor: Fesoj | 26.01.2017 22:30
S tou etikou a dodržování ZoM je to někdy sakra problém. Modelová situace - naháňka na černou, jen taková malá, domácí. Jeden z účastníků \"osolí\" prase 4 mm broky. Kus silně baeví, ovšem nškolik km na sněhu probíhající dosled bez výsledku. Jenže... Střelcem je nejstarší člen sdružení, kterého si všichni váží zejména pro jeho pracovitost, především v době sklizně sena pro zvěř dře jako mezek od nevidím do nevidím - s traktorem seče, obrací, nahrabuje a zaváží do krmelců. A hospodář si prostě netroufne takového člověka poslat domů, maximálně udělá tytyty - ale být to někdo jiný tak bude zastřelen před nastoupenou jednotkou.

Autor: Fido z Řáholce | 26.01.2017 19:17
Přátelé, máte s tou mluvou pravdu, ale já se na věc divám trochu s nadhledem. Někdy jsem vůbec rád, že když svému hostu-myslivci, který u mě ulovil zvěř a přeji mu „Lovu zdar“, mě vůbec nějak odpoví. Nejvíce slýchám „Lovcův dík“, občas „Lovu zdar“, „Děkuji“ popř. něco nesrozumitelného. A jsou to „staří kozáci“, žádní bažanti. Tyto odpovědi mě až tak netrápí. Ono je to jako s autem, někde to v něm skřípe, ale auto stále jede. František D. jednou napsal, že „naše myslivost jde do kytiček“. Sic bych to tak tvrdě neuvedl, ale všichni dobře víme, jak to s naší myslivosti v současnosti vypadá.
Je období společných lovů na spárkatou zvěř. Jaké máte přátelé zkušenosti s dodržování myslivecké etiky nebo ZoM na těchto společných lovech. Někdy si připadám jako na vojenském cvičení, samé maskáče, ZoM je pro někoho jen cár popsaných stránek papíru, atd. Je to síla. Raději jsem si tyto společné lovy odpustil vidě zastřelené pejsky, myslivce, lačné rány všemi směry a na cokoliv. Ano, tak nějak, ale samozřejmě ne všude, také vypadá naše myslivost a ta mluva ji nezachrání. Dle mého soudu je třeba hlubokého upgrade naší myslivosti. Ale ta je na další a delší diskuzi. Filip Doza

Autor: rici czech | 26.01.2017 17:59
Zdar přátelé.No s těma \\\\\\\"germanizmama\\\\\\\" v naší myslivosti se kterými tak nesouhlasíte je třeba říct jen jedno.Celá naše myslivost je německého typu,počínaje stylem oblékání ,zbraněmi,používanými plemeny psů kde převažují plemena německého typu, a konče i zkušebními řády psů ,které prakticky vznikly okopírováním protektorátních německých řádů.Když se nad tím člověk zamyslí ,tak celá myslivost má nejblíže k té německé popřípadě rakouské,a odtud se vzaly i tradice...no bodejť ,..dyť jsme byli Rakousko-Uhersko :-)Takže suma sumárum,tak jak se vyvíjí lovecké vybavení tak se bude vyvíjet i myslivecká mluva, a na přání Lovu Zdar mne odpověd Lovu dík nevyvádí z míry :-).Ono staročeštinou už taky nikdo nemluví :-) .

Autor: Radek Chadim | 26.01.2017 16:37
No a zkuste to např. na Facebooku napsat, že lovu dík je totální hovadina, jak logická, tak tradicionalistická, jak se o osvětu tam snaží Daksl, to je pak rejpal a kdovícoještě :-).

Autor: Václav Sládek | 26.01.2017 14:07
Jen doplním Fesoje šmolka nejen pradlenám ale moje babička ji přidávala do vápna když jsem jí pomáhal bílit černou kuchyň.To se ještě voda prášila,písek tek o nějakém \"lovčí nebo lovcův dík\" nebylo ani slechu

Autor: Fesoj | 26.01.2017 12:53
Na tom \"slovit\" se asi shodneme. Ovšem příbuzné slovo \"slovitelnost\" se v určitých případech snad ani nedá nahradit, např, : V bažantnici byla letos slovitelnost 45% z vypuštěné zvěře. Samozřejmě o přesném % slovitelnosti můžeme mluvit jen tehdy, můžeme-li bezpečně rozeznat na výřadu bažanty z divokého chovu od vypuštěných a označených.

Autor: František Dušák | 26.01.2017 11:52
Re: Fesoj Máš pravdu s tím \"slovit\". Za to bych zabíjel. Ale co chceš, když třeba v knížce \"Lovy v Beskydech a Jeseníkách\" od Jana Laciny z roku 2003 je výraz SLOVIT používán v celé publikaci. Ani jednou ULOVIT. A to je kniha o 130 stránkách. Pokud si někdo tuto publikaci přečte, tak nabyde dojmu, že SLOVIT je zcela normální, když to vyšlo knižně. Když už si mysliveckou mluvu neohlídají \"rádoby\" spisovatelé, tak už se nedivím pronikání nejrůznějších zhůvěřilostí do myslivecké mluvy.
A chtěl bych vidět statisku, kolik myslivců má doma alespoň jednu publikaci, která se zabývá mysliveckou mluvou. Minimum. A z toho minima se další minimum do ní podívá, když má s něčím nejasnost. Ale o střelivu, nočákách, zbraních, vnadění a maskování si většina určitě něco přečte. Holt kulturní dědictví.

Autor: Fesoj | 26.01.2017 10:42
Ono je těch germanismů v české myslivecké mluvě víc, ale to \\\\\\\"Lovu dík\\\\\\\" je asi tak nejkřiklavější. Zrovna tak výraz \\\\\\\"slovit\\\\\\\", protože slovit můžeme leda tak rybník. A za uši mne hrozně tahá taky slovo \\\\\\\"šmolka, šmola nebo šmolina\\\\\\\", přičemž se ledaskdo diví a považuje to za myslivecky správné. Šmolku pradlenám necháváme, my ten výraz nepoužíváme, je to slovo nehezké, převzaté z řeči německé. Laňka, srnka či dívenka, všem suší název \\\\\\\"čiplenka\\\\\\\", znalecky si je prohlížíme, jaké jsou \\\\\\\"ve zvěřině\\\\\\\", hodnotíme.
Viz rubrika \\\"Články\\\", str. 3 z 26.1.2012 - Mluva myslivecká

Autor: Děda z lesa | 26.01.2017 10:38
Někde už tento paskvil silně zakořenil a těžko se ho zbavíte v těchto lokalitách.
Do fotogalerie jsem dal naskenovanou část, týkající se tohoto problému od osoby nejpovolanější.

Autor: František Dušák | 26.01.2017 07:24
Kde se nám tu vzali „Lovu díci“?

Také se poslední dobou setkáváte s tím hrozným zlozvykem kdy na přání „Lovu zdar“ je odpovídáno „Lovu dík“? Já bohužel velmi často a rve mi to uši i myslivecké srdce. Na jedné straně se plácáme po ramenou, že myslivost je zapsána na seznamu kulturního dědictví České republiky a na straně druhé toto dědictví pošlapáváme, tím že nectíme tradiční mluvu mysliveckou, která je zpracována ve vícero kvalitních publikacích.
Zkusil jsem se zeptat těch, kteří to používají, kde k tomuto nesmyslu přišli. Neví. Někde to slyšeli. Nikdo z nich mi nebyl schopen racionálně vysvětlit tento novodobý fenomén. Nedalo mi to a prošel jsem několik knih, které o myslivecké mluvě pojednávají. Nikde jsem nenašel ani náznak, ze kterého by šlo odvodit hrozné „Lovu dík“. Jediný rozdíl byl, že někde je jako odpověď na „Lovu zdar“ udáváno pouhé „Zdar“ a někde celé „Lovu zdar“. Já se přikláním k jednoduchému„Zdar“. Prošel jsem tyto následující publikace:
Josef V. Rozmara, Mluva myslivecká, rok 1928,str.75 Antonín Březina, Česká myslivost, rok 1937, str. 385
Jaromír Javůrek, Zelená kniha, rok 1947, str. 36
Antonín Dyk, Malá myslivost, rok 1948, str. 223
Jaromír Javůrek, Myslivost, rok 1955, str. 338
Jaromír Javůrek, Myslivost, rok 1961, str. 441
Myslivecký slovník naučný, Ctirad Rakušan a kol., rok 1992, str. 105
Penzum, Zdeněk Štěpánek a kol., rok 2001, str. 9
Ve všech těchto publikacích je pro myslivce, kteří chtějí mysliveckou mluvu zachovat, jednoduchý recept, jak správně myslivecky mluvit. Je to jen malá ukázka toho, že když člověk chce hledaný výraz najít, tak existuje mnoho knih, které patří k tomu základnímu, co by měl myslivec, hoden tohoto názvu, přečíst.
Osobně se domnívám, že „Lovu dík“ je následek nájezdu německých loveckých hostů do našich revírů. Zhlédnutí se v jejich \\\"Weidsmannheil\\\" a odpovědi „Weidsmanndank“. Tento hrozný germanismus, který nepatří do naší české myslivecké mluvy se rozšiřuje jako úporný plevel. Slyšet dnes na přání „Lovu zdar“ hlasitou odpověď „Zdar“ se rovná pomalu malému zázraku. Prosím proto všechny myslivce, kteří jsou hrdí, že myslivost je zapsána na seznamu kulturního dědictví České republiky, aby používali starý pozdrav podle tradic české myslivosti a nezaplevelovali mysliveckou mluvu tímto hrubým germanismem.
A k tomu jim přeji „MYSLIVOSTI ZDAR“.

Autor: Pavel Černý | 26.01.2017 06:27
Hartjagd, mohu mít k tobě prosbu? Nevadí mi, když jsi tam blízko od rajchu, když sis dal jakousi germánskou přezdívku. Nevadí mi ani, když používáš češtinu tak jak ti zobák narostl. Jsem na tom stejně. Ale, prosím tě, nepoužívej na tomhle fóru Lovu dík!!!
Už se to to probíralo před léty, že tahle zkomolenina vznikla tak, že někomu dělalo potíže vyslovit Lovcův dík a druhý blbě slyšel jako já.
Jestli mi nevěříš, přečti si něco třeba od Doc. Kovaříka nebo Oldřicha Tripese. Ale Lovu dík je fakt hrůza a nesmysl.
K druhému lišákovi Lovu zdar! (Odpovídá se Lovu zdar! nebo Zdar!) :-)

Autor: hartjagd | 25.01.2017 20:06
Lovu dík,včera jsem se namlsal a tak dnes když nebyla taková zima jsem vyrazil se psem a dvojkou k rybníku jen tak na blind,tušil jsem,že zde by mohla ležet nějaká liška v rákosu,protože kam chodívam nedaleko krmit tak je to zběhaný křížem krážem od lišek. Říkam si obejdu rybník a stoupnu si 50kroků za rákos k takovýmu kusu šutru,měl jsem hezkej přehled a kryt s tim,že jsem měl perfektní vítr a případná kmotra by mne nemohla obejít. Psa jsem zadaunoval u nohy a dal se do myškování,po 3/4 hodině jsem zaregistroval pohyb na kraji rákosu.....LIŠKA!....stála na ostro a jistila směrem ke mě,kolegové dala se do mě taková horečka jak jsem se rozpajtloval,že to nebylo možný,říkam si tak přece jenom tu jsi,no jen si tě nezradit. Zamyškoval jsem znova a to nevydržela a dala se směrem doleva po kraji rákosu,mezitim jak obeznávala situaci se více schovala za rákos a to jsem využil k zalícení a odjištění,poté mi chvilku zmizela,říkam si kurňa a je fuč,no pro jistotu chvilku vydržim se zalícenou flintou,opět jsem zamyškoval a během 5 vteřin se najednou vyloupla po levej ruce na 30 kroků,to už jsem se dál nerozmejšlel a odmáčkl levej lauf se čtyřkama......padla v ohni na místě s odkazovánim,kolegové srdce jsem měl až v krku a neskutečnou radost jak jsem tu kmotřičku přechytračil. Vyklubal se z toho lišák 8,5 kg.........pro úplnost ZP 2x16/70-SB Vega 4mm,foto ze včera a dneška je ve fotogaleriji.Lovu,Lesu.

Autor: Pavel Černý | 25.01.2017 06:31
Lovu zdar oběma! Matěji, konečně ses do nich dal. Teď už jenom vydržet a alespoň obden jednu.

Autor: Matěj Fous | 25.01.2017 00:41
harjagt - vzácná shoda,já sice né v 9 ale v 10set a večer (tedy ve 22.oo),ale také 8x57js také asi na 100m a také lišák rovných 9kg,tedy i s provázkem.To jsem se nechal na stará kolena \"vyděsit\" od Pavla,kterého jsem naučil že \"Člověk na sebe musí být tvrdý a nesmí se moc ohledávat\"a on je nyní mydlí i za krutých mrazů den co den!

Autor: hartjagd | 24.01.2017 21:59
Zdravim kolegové,dnes před 9 se mi povedl pěknej lišák něco k 9kg. Sříleno na cca 100m v ohni,ráže 8x57js SB SPCE. Lovu,lesu.

Autor: figi | 23.01.2017 14:01
Lovu!

Autor: Krejčí Karel | 22.01.2017 19:58
Lovu zdar!

Autor: Pavel Černý | 22.01.2017 13:29
Včera večer, pár minut před sedmou, jsem ulovil další lišku - fenu, 6,3 kg. Letos moje sedmá, v MS desátá. Vzdálenost do třiceti metrů, brok 3,5 mm, v ohni. Ráno jsem seděl od půl šesté do půl osmé, ale kromě jednoho zajíce žádný pohyb. Když jsem však slezl a prověřil čerstvé stopy, tak stejně jako včera při krmení - hrůza! Liščích víc než zaječích. Nebere to konce... LL

Autor: Lubos O. | 19.01.2017 18:39
Používám dřevěné krmítko s možností úniku do všech stran, základem je slunečnice a drcené vl. ořechy, hovězí lůj. Pro kosáky jablka. Hrdličkám, vrabcům a zvonkům dávám
\"zadek\" z pšenice mimo krmítko,cca 5 m od krytu.

Autor: ttt | 19.01.2017 18:13
Nezapomínejte také na vodu pro ptáčky . Večer uklidit do tepla a ráno trochu ohřát.

Autor: zutro | 19.01.2017 16:45
Pravda je s těma hrdličkama.Nikdy mě na krmítko nelétali,akorát v létě když je hic a sucho tak dávám ptactvu vodu na dvůr.To se sem tam zastaví 2-3kusy.Jednou poštovní holub, okroužkovaný,se tu zdržel tři dny.Dal sem mu také trochu pšenice.Přišel ke mně na metr.Ale ty hrdličky jsou v hejnech,to když doletí na krmítko ,a každá zhltne 20dkg slunečnice(obrazně řečeno)potěš pámbu.Teď mě dělali cirkus kosi před barákem,štěbetání jak z jara.Mrknu z okna ,naproti má soused smrček asi 10 m vysoký,a na něm dva puštíci.

Autor: Karel poslík | 19.01.2017 14:39
Vezmu květináč s průměrem 10 – 15 cm s dírkou ve dně. Skrz dírku protáhnu lískový prut tak , aby na každou stranu přesahoval o nějakých 20 cm. Z vnitřní strany květináče udělám na prutu zarážku z izolačky. Květináč naplním škvařeným lojem i se škvarky a do této hmoty přimíchávám drcené ořechy, drcené nesolené buráky, trochu máku, strouhaného kokosu, no prostě samé dobroty. Nechám to ztuhnout a potom pověsím na větev dnem vzhůru. Je to takové selektivní přikrmování, které podporuje jen dobré šplhavce, jako jsou sýkory a strakapoudi. Ostatní se musí spokojit se zásypem pro slepice, nebo bojovat o místa u normálního krmítka se stříškou , kde je slunečnice. Dobře šplhající sýkory, strakapoudi a brhlíci velice snadno vyzobávají tučnou hmotu šplhajíc po lískovém prutu Dokážou to vyzobat do čista. Květináč i kryté krmítko jsem vždy dával tak abych z okna viděl na obě dvě. Je zajímavé pozorovat , jak sýkory všech druhů přelétávají a „řadí se do fronty“ u květináče a potom zase u krmítka. Pokud na krmítko nalétlo hejno zvonků , seřadily se sýkory u květináče a neustále se na šplhacím prutu střídaly. V lese u zásypu věším místo květináče ztuhlou hmotu do sítěk od pomerančů ať si dají všichni. U zásypu je všeobecně žívo, protože nosnou částí je vrstva obilného odpadu se spoustou plevelných semen a ještě tam pravidelně doplňuji obilí. Zdar Karel

Autor: Ramo | 19.01.2017 14:25
Dědo píšu tam \"úplně stejné krmivo pro NĚ\" o souhlasu a o tom, že sojky lovím tam není ani čárka! A o žádný vrchol nešlo, proto ten smajlík. A jaká je skutečnost, víme všichni a bohužel je jich čím dál víc. Lov sojek, krkavců a podobné ŠKODNÉ by se ne měl povolit, ale měl být povolen už DÁVNO!!!

Autor: Děda z lesa | 19.01.2017 13:28
Ramo, ale souhlas s Fesojem v 10:35 není zrovna vrchol myslivecké diplomacie...

Autor: Čestmír Kunetka | 19.01.2017 13:12
Dnes dopoledne prní brkoslav, ale dlouho se nezdržel.

Autor: Čestmír Kunetka | 19.01.2017 13:11
Dědo, o sojkách napsal akorát Fesoj a já, ale že bychom nějak prezentovali lov? No to je jedno.
Figi - měl jsem něco podobného u krmelce, ale bohužel jsem zapoměl na lidský faktor, takže čím více jsem sypal, tím více bylo prázdno. Musel jsem přejít na krmítka z dvoulitrových plast-flašek a ty dobře uschovat, protože to brali i s flaškama.
Tomáši - máš pravdu že vrabci se ve slunečnici popelí, proto jim sypu na zem pšenici a tím to popelení trochu eliminuju. Ale kanystr se mi zatím osvědčil nejvíce.

Autor: Ramo | 19.01.2017 12:44
Dědo o sojkách jsem nenapsal ani slovo! :-)))

Autor: figi | 19.01.2017 12:30
Krmítka jsem si vyrobil z OSB desek, potřeboval jsem velká, protože je mám umístěné u krmelce a zásypu, takže nemohu denně doplňovat. Po zkušenostech krmím pouze slunečnicí, ostatní jádro moc neberou, a to jsem vyráběl mnohadruhové směsi. Teď už na zimu kupuji jen 5 pytlů slunečnice, největší spotřeba je únor - březen, to se objeví mnoho ptáků a druhů. Krmítko mám na slunném okraji lesa poblíž mého krmelce a další u rybníka na rozhraní rozlehlých rákosin a křovin kousek od mého zásypu. V únoru a březnu není vyjímkou, že u krmítka je přes 150 kusů patnácti druhů ptáků najednou.U krmítek fotím, mám je nízko, musím hlídat výšku, jakmile do nich dosáhne srnčí, všechnu slunečnici ihned sežere. O krmení ptáků jsem psal tuším v Myslivosti č.12, podle mých zkušeností je základ slunečnice a hovězí lůj, to přiláká opravdu hodně druhů. Každý myslivec by měl v zimě přikrmovat i ptáky v honitbě.

Autor: Děda z lesa | 19.01.2017 12:27
Příliš nefandím zastřešeným a polouzavřeným krmítkům, některé druhy se jim vyhýbají. Používám obyčejné desky či fošny cca 40/40 cm, ohraničené kulatinou či různými větvičkami, přílet je možný ze všech stran a cítí se na nich bezpečněji s dobrým výhledem. Čištění od sněhu či zbytků není problém, krmím denně pokud možno ve stejný čas, ať nasypu jakékoliv množství, je vždy vyluxováno.
Jinak jsem překvapen veřejnou prezentací lovu sojek.

Autor: Ramo | 19.01.2017 10:35
Fesoji úplně stejné krmivo pro ně mám i já, a krmím je na potkání!!! Mají moc rády 2,5 mm :-)
Popis a obrázek krmítka je ve fotogalerii. Ptactvu zdar! :-)

Autor: Tomáš ČENĚK | 19.01.2017 09:11
Já mám dvě krmítka v práci před oknem pověšené na starém věšáku na kabáty, abych se při stresu mohl na chvilku uklidnit pohledem na přírodu. Jsou to dva válce v průměru cca 8cm z \"pletiva\" z jemného drátu. V prostředku a na spodku jsou kolem dokola kroužky ze silnějšího drátu jako bidýlka. Na vršku je nerez stříška. Jsou určena pouze pro slunečnici. Koupil jsem je v Baumaxu za nemalý peníz. Líbí se mi, že se ptáčci v předkládané slunečnici nepřehrabují a nepopelí, jako tomu bylo ve vyřízlých kanystrech, které jsem používal před tím. Touto změnou ke krmítku přestal létat vrabec polní, nedokázal se přizpůsobit. Jemu právě vyhovovalo to přehrabování v kanystru. Před Vánocemi létali hojně zvonci, teď převládají sýkory (koňadra, modřinka, babka). Každoročně létal i uhelníček, ale letos jsem si ho ještě nevšiml. Naopak letos přibyla červenka. Brhlík je každoroční host, ale letos začal létat až po Novém roce. Krmítko slouží i jako šance pro krahulíka, jehož útok jsem viděl každý rok. Letos jsem ho ještě neviděl. Ptáčci zpěváčci mají 2m vedle krmítka vzrostlou košatou okrasnou borovici a keřík kdouloně, kde se mohou schovat. Ovšem pod borovicí zase často brousí Míca z města.

Autor: Karel Zvářal | 19.01.2017 08:05
Děra správně poznamenal, že je málo dlasků, tak čtvrtina oproti dobrým letům. Ale ještě jeden ptáček absentuje, a to i navzdory úrodě na olších a břízách... Ano, čížek! Už jsem možná došel na to, proč mi chodí málo sejkor. Krmím pravidelně už od září-října, v době, kdy normální občánek na ptáčky nemyslí. Letos je sníh, takže krmítek je vidět na oknech vícero, a tam se zřejmě asentující sýkorky rozptýlily.
Jinak krmítko mám dřevěné s plexisklovou střechou. Velké okenní, rozdělené na dvě poloviny. Do jedné chodí kosi a vrabci na vločky a pšenici, ale neprolezou tam hrdličky. Jim dávám na římsu kuku, pšenici, slunečnici. Ten pár mi léta hnízdí u okna a žárlivě si místo střeží. Ve druhé polovině krmítka s průlezem mezi laťkami mi chodí sýkory, vrabci, zvonci, červenka (ale dlask už ne) na vločky a hlavně slunečnici. Také několik stehlíků. Ale jak říkám, letos jsou čížci asi doma, navzdory sněžné zimě a úrodě jejich semínek.

Autor: Čestmír Kunetka | 18.01.2017 21:24
Dědo, díky za info. Příští rok zkusím taky nějakou směsku ale na tu si udělám zvlášť krmítko. Já preferuji čistou slunečnici a na zem trochu pšenice, abych ty vrabčí uličníky dostal z krmítka ven.
Taky by mě zajímalo, jaké typy krmítek kdo používá. Já mám 5 l kanystr. Jeden bok dole (2 cm nade dnem) odříznu, obě boční strany (taky 2 cm od stran) naříznu skoro až nahoru a pak celou boční stranu zvednu nahoru a tím vytvořím stříšku. Záda mám situované na západ a krmítko stabilizované proti otáčení a ještě se mi nestalo, že by mi do krmítka napršelo nebo napadal sníh. Krmivo je suché, což je dost podstatné.
Sojka je sice fotograficky vděčný objekt, ale...

Autor: Pavel Černý | 17.01.2017 22:25
Matěji, máš sice pravdu, ale pořádní lišáci už asi docházejí. Tenhle lišáček má jenom 5,5 kg. A takový nic moc vybarvený, ani to nestojí za to dávat sem fotku. Ale jinak hezký lov, i když jsem musel čekat přes dvě a půl hodiny. Ale pak tak na třicet metrů, zastavil jsem si ho, a od nástřelu po tři a půlkách byl tak metr a půl. LL

Autor: Matěj Fous | 17.01.2017 21:11
Tak ty počty ulovených lišek od Pavla Černého již neplatí.Propojil se se mnou mobilem a padla rána -jak ho znám,tak už střelil další...

Autor: Děda z lesa | 17.01.2017 18:32
Ano, já je nemohu lovit na zahradě nebo z okna, navíc sojku nelze.
Z hlediska fotografa to jsou ale zajímaví ptáci...

Autor: Fesoj | 17.01.2017 15:51
Dědo, asi na to máme každý jiný názor - já vzhledem k té spoustě vybraných ptačích hnízd, která jsem v životě viděl, jednoznačně preferuji jako krmivo pro sojky a straky vlašimské granule.

Autor: Děda z lesa | 17.01.2017 15:09
Čestmíre, základ je slunečnice kterou mixuji s ptačím zobem (tam jsou různá semena), přidávám i kukuřici a trochu pšenice, ječmene a ovsa - on si každý vybere. Zajímavé je, že nakonec zůstává řepka.
Problém jsou ty agresivní sojky, nepustí nic na krmítka dokud se nenacpou a spotřebu mají velikou a já je nechci plašit, všichni zde mají oázu hojnosti a klidu.

Autor: Čestmír Kunetka | 17.01.2017 13:21
Dědo, dáváš jen slunečnici nebo i něco jiného že máš tak různorodé návštěvníky.
Já po několik let jen slunečnici (letos zatím zkrmeno 20 kg) a letos přilepšuji vrabcům a hrdličkám slunečnicí. A dlaska letos také postrádám. Ale z jikavců mám radost, to jsou tuláci kteří přilétají nepravidelně.

Autor: Václav Sládek | 17.01.2017 10:45
My tu máme trvale kolem patnácti kosáků.Matěji nemáš zájem?Nějaký bych pro tebe odchyt.Živí se plody skalníků.

Autor: Děda z lesa | 16.01.2017 19:39
Mám tři krmítka umístěná tak, abych mohl fotografovat z místnosti přes okno. Jsou hojně navštěvovaná - denně 5 sojek, párek strakapoudů, straka, několik hrdliček, desítky koňader, modřinek a babek, nespočet vrabců a zvonků, kosi, brhlíci, hýlové, červenky...
Oproti loňsku zatím postrádám dlasky, pěnkavy, stehlíky. Mám víc než 500 fotek, postupně sem nějaké dám.

Autor: figi | 16.01.2017 17:57
No to je radost, lišky jsou moje nejoblíbenější a lov lišek je u mne na prvním místě. Budu se muset přeorientovat.
Jinak jsem od podzimu zkrmil už asi 50 kg slunečnice, zatím jen běžné druhy, ostatní každoročně až po polovině února a začátkem března.

https://www.megapixel.cz/fotograf/203247

Autor: Vít Pátek | 16.01.2017 17:37
K dílčímu tématu \"lišky a psinka\": poté, co jsme našli první uhynulou na psinku, vymizely během čtvrt roku a už to trvá přes rok. Zatím se k nám nepřemístily ani ze sousedství, podle kusých zpráv jsou v nejbližších honitbách na tom podobně. Ohledně kun - evidentně jich v této souvislosti neubylo, spíš se zdá, že jsou vidět častěji.

Autor: Ramo | 16.01.2017 17:33
Tak moje lety ověřená zkušenost - prosinec - únor stehlík, zvonek ani pěnkava jikavec nic. Občas pěnkava obecná a někdy zvonci. Dřív zvonci celou zimu a mnoho. Ale s koncem zimy a nástupem časného jara se to rapidně obrací! Stehlíků mraky, jikavci, zvonci taky a postupuje to a končí u zvonohlíků. Chovám kanáry a zbytky od nich jim sypu až do začátku hnízdění volně na betonový nájezd k zahradě a je tam VELMI čilý ruch! Bohužel sousedi pokácely velkou trnku hned vedle krmítka a tak sýkorky skoro nula. Jen \"moje\" modřinky, které hnízdí již několik let v budce na borovici. A teď docela zajímavost (vzpomněl jsem si) - Loni šok, když jsem pořád slyšel klepání a nevěděl o co jde... Pak jsem uviděl jak se strakapoud doslova prosekává do budky modřinek, kde byly v té době malinké ptáčata!! A teď co s tím? Zahnal jsem ho, ale chuť na masíčko byla velká a do 5 minut byl zpět. Pak jsem vymyslel, že to potřebuje \"vchod\" co nerozštípe. Uřezal jsem 1/4 dubové parkety, vyvrtal vletový otvor a přišrouboval na stávající, no a děj se vůle boží! :-) Naštěstí to modřinkám nevadilo, mladé vyvedli a strakapoud dal pokoj. V ornitologii drobného ptactva se docela od mládí orientuji, ale toto by mě ani ve snu nenapadlo! Omlouvám se za out :-)

Autor: Čestmír Kunetka | 16.01.2017 13:32
Karle, mlynařík dlouhoocasý je nádnerný ptáček. U kamaráda na naháňkách pravidelně přilétávali na pár metrů a vždy jsem litoval že místo flinty nemám pořádný foťák. Stejně tak na konci roku jsem pozoroval dva páry hýla.
V minulosti mi u krmítka brkoslav pravidelně objevoval, letos ani brko. Stejně tak jíkavec, vždy aspoň tři páry, letos pouze párek, a to sporadicky. Zato vrabců mám oproti minulosti více, asi proto, že jim vždy pohodím na zem pšenice, to je mela. Zatím jsem letos nasypal 15 kg slunečnice a stehlík žádný, zvonků pár a modřinek výrazně méně jak jindy.
Ale všiml jsem si, že si moje krmíko obhlíží toulavá kočka. Ještě že jsem doma.

Autor: Fesoj | 16.01.2017 11:24
Milano, už bys mohl vědět, že zde na fóru vykání nemám rád !

Autor: Karel poslík | 16.01.2017 09:51
U nás se mi nezdá, že by bylo méně sýkorek kolem krmítek či v lese kolem zásypů. Když se podívám z okna na výběh pro slepice vidím určitě větší počty kosů a hrdliček než tomu bývalo dříve. A sýkorky berou slunečnici jako vždy. Také jsou tam vidět častější nízké průlety krahujce. Ten už ale útočí jen na sýkorky kolem krmítka. Slepice jsou ve voliéře která má horní zasíťování a vrabci či kosáci se tam cítí docela bezpečně. Venku jsem pozoroval letos opakovaně docela velké hejno mlynaříků dlouhoocasých. Vím že jsou tady u nás celoročně a v zimě se drží docela pohromadě, jen mi překvapilo to množství. Protože jsem jich na štontu při naháňce pozoroval minimálně padesát pohromadě. Včera při návratu z krmení jsem u jedné zahrádkářské kolonie pozoroval hejno špačků. Počítám tak sto kusů. Zahrádkáři tam dávají všelijaké zbytky a v dobré víře i nějaké tvrdé pečivo a hle špačkové to našli a zůstali tam. Přišel jsem až skoro na dosah a stále se neměli k odletu. Jen jsem udělal pět kroků v zad a už zase seděli na zemi a zobali tvrdé pečivo. Jinak v sobotu poslední naháňka a devět kusů černé. Vzpomněl jsem si na nedávnou diskusi zde, stran převahy samiččího pohlaví u ulovených kusů černé zvěře. My jsme ulovili dvě bachyňky a sedm kňourků. Věkově osm selat a jeden lončák. Někdo tu statistiku musí vyrovnávat.

Autor: milano | 16.01.2017 08:45
Fesoji, poslední příspěvek, stejně tak mnoho dalších od Vás....nádhera, díky. M.P.

Autor: Fesoj | 15.01.2017 19:19
Karle, s tím čtrnácterákem na pravém boku jsi mi něco připomněl. Na Myslivost - lovectví psal před několika lety \\\\\\\"myslivec Milda\\\\\\\" o svých lovech v Africe, že nějaký ten srneček špičáček ho už vůbec nevzrušuje, že potřebuje \\\\\\\"adrenalin\\\\\\\" - no a já mu odpověděl, že mi ho je líto, protože dle mého názoru trpí tzv. syndromem vyhoření. A to, že někdo nedokáže mít radost z maličkostí, svědčí o tom, co by Karel Čapek nejspíš nazval \\\\\\\"chudobou mravní\\\\\\\".

Nejlépe to asi vystihl Jan Čarek :
Jen mít oči k vidění, vidět to, co každý z lidí nevidí a neuvidí, vidět, jak si slunce zrána češe zlatý vlas, vidět, že má sedmikráska vskutku sedm krás a že voda, ať už plyne, ať si stojí v kalužině, tak se leskne ve své kráse, že až ohni podobá se.
Jen mít uši k slyšení, slyšet hlasy sebetišší, které každý neuslyší, slyšet přejít zlatohlávka přes růžový list, slyšet, kterak cinkla vážka v řeky ametyst, v modřínovém háji slyšet tikat modřinky, tik tik tiše tikají jak zlaté hodinky.

Autor: Karel Zvářal | 15.01.2017 19:09
Fesoji, dobrá nahrávka, díky! Je to podobné, jako u reakce na Figiho \"U nás\". Je známo, že úroda ovoce je nejvíce závislá na jarních mrazech. A že i v naší malé zemičce jsou lokální rozdíly, o tom žádná. Dokonce i takové, že na kopci jsou, v údolí vymrzlé. A příští rok obráceně. No a brkoslav je podobně jako kos či kvíčala milovníkem jablek. Ma Valašsku je těch odběhnutých sadů spousta, moderní je nechodit se žebřem a košem, ale stylově si zajet do Kaufu. Takže veškerá úroda z takových zdivočelých sadů je pro zvěř požehnáním, včetně ptáků. Jadérka spíše sýkory či brhlík, a ani ti v nejvyšší nouzi nepohrdnou dužinou.

Autor: Fesoj | 15.01.2017 18:59
K brkoslavům jen jeden poznateček - když se někde stane, že i v zimě zůstanou jablka na stromě a neopadají, bez ohledu na to že zmrznou a zhnědnou je dřív či později nějaké to hejnko brkoslavů najde. Nevěnoval jsem tomu nikdy pozornost, ale myslím, že jim jde o jadérka.

Autor: červenka emil | 15.01.2017 18:28
Lišky byly odeslány na vyšetření,výsledky zatím neznáme.Občas stopa jedné lišky /tak jednou týdně/,kuny poslední dva roky také málo,tam asi zapracovala prašivina,jednu chytil kolega do sklopce v prosinci v stavu kdy to spíš byla sebevražda.

Autor: Karel Zvářal | 15.01.2017 18:20
Figi, díky za zprávu, pro mne dobrá. Kéž by se ta psinka projevila i \"u nás\". Tady jsme u jádra jevu, protože severské druhy mají své trasy, navíc jich není tolik, aby zaplavily celou republiku. např. jíkavce pozoruji pravidelně, ale brkoslavi také mají své trasy, někdo je vidí celou zimu, jinde ani jednou.

A ještě k té psince: bude zajímavé, jak velké ohnisko (kolik sousedů) je tím zasaženo a za jak rychle se populace zvetí. Bylo toho potřeba, když není ta vzteklina, protože tady se na lišky sborově *ere, kromě několika málo světlých vyjímek. A jak to vypadá s kunami vs. psinka? Stejný efekt, nebo nejsou tak vnímavé? Stálo by zato to podchytit a hodit do časáku. Velmi zajímavé!

Autor: figi | 15.01.2017 18:07
Ona ta žlutozobka je u nás pravidelným hostem každou zimu , resp. od podzimu do března. Vždy na úhorech, jenže problém je v tom, že se špatně určuje, takže většinou unikne pozornosti, často jsou totiž přimíchané k hejnkům jiných ptáků. Pozorování je to určitě skvělé.
Lišky - včera u nor ani stopa, a horší je, že jsem dnes prošel velkou část honitby, a neviděl jedinou stopu. Ta psinka je účinnější, než prašivina.
Tak si říkám, jestlipak ty naše mimoňské vlky před vypuštěním očkovali, protože jinak ty vlčí hlídky stresující vše živé dnem i nocí budou asi zbytečné. I když přeočkování je nutné po roce, takže by to měli stejně neúčinné.

Autor: Karel Zvářal | 15.01.2017 17:08
Mohl jsem si spočítat na jedné ruce, resp. palci, kdo asi na to pozorování zareaguje:-) Kdybych měl čtrnácteráka na pravém boku, bylo by aspoń deset dvouslovných ohlasů. Nějaká žlutozobka... no a co?-)) Má dost výrazný hlas, který nesedí ani vzdáleně na naše pěnkavovité. Lítá v sevřeném hejnku a často mění místo. Jestli tam do nich buší krahuj, nebo je to druhová vlastnost, neumím posoudit. A byl to pro mne další důkaz, že veškerý neudržovaný \"bordel\" nenechá příroda bez povšimnutí. Proto Úhorům a \"bordelu\" zdar!

Autor: Fesoj | 15.01.2017 10:38
Opět se mi potvrdilo, co jsem kdysi napsal v Myslivecké abecedě - ... vždyť kdybys sto let žil a denně chodil do lesa důvěrně známého, vždycky se můžeš stát svědkem něčeho zcela nového, jenom bloud ti bude tvrdit, že už zná úplně všecko, denně překvapen být můžeš, budeš koukat jako děcko... Viz ta konopka žlutozobá. Myslel jsem si o sobě, že naše ptáčky jakž takž znám, dokonce jsem v Myslivosti vyhrál jednou jakousi poznávačku - a nebýt Karlova příspěvku, o této potvůrce jsem ani nevěděl, že existuje. Byl jsem převapený jak ta kráva /viz Vtípky/,

Autor: Karel Zvářal | 15.01.2017 10:27
Píše se o ní, že je u nás častým hostem, ale já si jí všiml až letos, zato je tu ve větším počtu. Konopka žlutozobá. Je v hejnu cca 50-ti kusů na půlhektarovém pozemku s vysokým plevelem. Toho soukromníka nemám rád, protože plotem obehnal kde co, že není možné téměř projít. Ale tímto přírodě dosti pomohl.

Jinak těch sýkor na krmítku je letos opravdu nějak divně málo, zato kosáků přibylo a strkají se v krmítku o ovesné vločky. Dva se vedle sebe nesnesou, vždy většinou nově přilétnuvší krmícího vystrnadí. Do čtvrtého patra zaletují i dvě červenky, moc hezký ptáček. Pár hrdliček si žárlivě střeží příkrm kukuřicí, chovají se velmi agresivně (teritoriálně), ne jak holubi, kteří naopak rádi zaletují pro pohozené zrno v hejnu.

Autor: Fesoj | 15.01.2017 00:33
Já jsem na tom podobně. A ta biodiverzita u krmítka je letos opravdu slabá. Koňadry, modřinky, úpolníci, jedna červenka, jedna kosice, jeden strnad. Předevčírem - jako kuriozita nikdy předem nevídaná - párek jíkavců. Babku, uhelníčka, brhlíka, zvonka či strakapouda jsem tu letos ještě neviděl. A to jsem od Vánoc zkrmil skoro 4 kg slunečnice. Jo, abych nezapomněl - sem tam se mi mihne před oknem mohutná krahujčí samice, ale úspěšný útok jsem zatím neviděl.

Autor: Čestmír Kunetka | 14.01.2017 17:43
Dnes stejně jako celý týden je nádherně vidět, v noci úplné bezvětří, prostě ideál na celonoční vycházku a já už týden ležím na antibiotikách, takže to nestojí ani za hovor. Všem úspěšným Lovu zdar.
Na.raně sedím, čumím z okna a tiše závidím. Aspoň že ty sýkorky mi létají na krmítko, i když oproti loňsku výrazně méně, stejně tak zvonků, stehlíků a ostatního zpěvného ptactva. Zato často přilétá Žluna zelená a píchá, tak sedím a čumím, co jiného.

Autor: figi | 14.01.2017 14:07
Lovu!
U nás je sněhu tolik, že lišky vůbec nechodí, nikde venku ani stopa. Navíc je to tu psinkou vyčištěné. Teď jdu zkusit čekat u nory, ale sněží, vítr fičí, takže bude opět prd.

Autor: Pavel Černý | 14.01.2017 12:37
Tak dnes ráno úspěšná dohledávka lišáka střeleného v neděli večer. Musel jsem požádat o pomoc kolegu, se kterým jsme přes už rozmrzlou strouhu položili starý žebřík od posedu, zničeného před časem sluníčkáři. S nasazením zdraví jsme pak přelezli do zamrzlého zaplaveného rákosu a od místa, kde jsem lišáka naposledy viděl, jsme začali rákos procházet. Říkal jsem, že ho čekám do dvaceti metrů a byl tak patnáct. Skoro jsem na něho šlápl. Váha 7,5 kg. Tak jich už máme osm a já pět ran, pět lišek. Sníh tu hodně sešel, teď sice trochu padá, ale je nad nulou. No, snad se na tu škodnou ještě dostaneme.

Autor: Ramo | 13.01.2017 10:27
Velké Lovu zdar i za výdrž!!!

Autor: Petr Havlín | 13.01.2017 08:20
Pavle Lovu zdar!

Autor: Pavel Černý | 13.01.2017 07:04
Včera se mi už moc nechtělo, ale když je ten sníh... a prof. Hruška nám po třetí lišce napsal, že máme do nich jít, dokud se mezi nimi nerozkecá, že myslivci už zase fungují...
Seděl jsem od čtvrt na sedm, dřív to nešlo. Do osmi ani chlup, ani brko.
Těsně před osmou slyším svým hluchem jakýsi šramot asi někde za sebou. Po chvíli vidím cupitat lišáka šikmo vlevo ode mě. Cviky se zbraní, ale v optice ho mám až tak na 45 metrů a ještě zezadu. Asi na 60 m se zastavuje a natáčí bokem. Už pomalu hladím přední spoušť, ale on udělá krok a už má předek za stromem a postupně mizí v rákose. Poslední možnost: myškuju na rty. A ono to funguje! Lišák čáruje zpátky ke mně. Tak prst na zadní spoušť a nechávám ho na těch svých oblíbených 15 metrů a pak ho slabým zamyškováním zastavuji, aby to byla tutovka. Čtyřky broky ho sráží na zasněžený led. Registruji ještě dva slabé pohyby běhů, tak rychle přebíjím, ale není už třeba.
Seděl jsem ještě do čtvrt a pak jdu pro něj. Led už mě unese, tak bude možné zrekonstruovat a doplnit nové kachní budky!
Tak za dvanáct dnů máme sedm lišek! Matěj hned spočítal, že už jednu na 100 ha.
Tenhle se na těch dvou kilometrech domů pěkně pronesl. Má 8,5 kg.
Byl jsem nějak moc na ty +2 st. C oblečený, tak se ze mě po příchodu kouřilo jak z dršťkový polívky. Dneska už se na to fakt asi vyprdnu a dopiju tu rulandu. LL

Autor: Pavel Černý | 12.01.2017 07:00
Pokračujeme v lovu lišek. V sobotu střelil Lukáš fenu, v neděli Milan lišáka. Já jsem střílel v neděli ve 20:30 zřejmě na lišáka, ale moc jsem to nezvládl. Překvapil mě, zrovna když jsem pozoroval vývrtky puštíka, uviděl jsem lišáka vlevo stranou za sebou. Nemohl jsem se nějak srovnat s flintou a protože už na mě koukal, musel jsem spěchat. Po ráně odběhl přes zamrzlý močál do rákosu, ale tam se mi za ním nechtělo, protože by mě led asi neudržel. Včera, po těch -17ti by mohl led trochu zesílit, tak to možná v sobotu zkusím se psem z druhé strany ještě projít.
Nicméně včera se se štěstím zadařilo. Přišel jsem ve vánici na kazatelnu (věděl jsem, že jdu pozdě, ale dřív to nešlo) a ve chvíli, kdy jsem ještě nebyl usazený a nabíjel jsem zlomený kulobrok, vidím najednou na patnáct metrů před sebou lišku. No... naštěstí jsem to stihl i s očištěním zamlžené optiky, ale byl to fofr. Foto v galerii. Tak za 11 dnů máme ve třech lidech 6 lišek, z toho 4 feny. Pak se někdo diví, že není drobná...

Autor: Stanislav Haas | 09.01.2017 13:54
Je to tak 3 měsíce, co jsem se domlouval s někým, že u něj nebude problém si ulovit prasce nebo dančí + zvěřina, ale až bude přimrznuto, poprašek sněhu... a DNES, když jsem jej naháněl emaily a neodpovídal, konečně zavolal, že to nedá, nemá čas...zase h...o. Asi platí čím dál víc, že nikdo Ti nemůže tolik dát, co Ti může myslivec slíbit. Abych udělal Fesojovi radost, tak i na toto je citát z Bible:\" Ne množstvím slov, ale podle skutků poznáte je\". Víc v Inzerci.

Autor: hartjagd | 09.01.2017 13:39
Zdravim kolegové,dnešní zážitek byl opravdu s Z.....Včera večer mi volá kolega,střílel jsem na prase,ale vypadá to špatně,můžeš vzít psa? Bohužel jsem byl pracovně vytížen,sešli se s dalším kolegou co seděl opodál a šli vyšetřit nástřel,pár kapek barvy,zubovina a krátká stříž.......ta nejhorší předpověd.....ryj :( tak jim říkam nikam zatím nechoďte neb to mohlo někde zalehnout a zbytečně to zvednete,domluva byla jasná nikam nechodit a dnes v 9 ráno zahájíme dosled,na nástřelu opravdu to co kluci popsali :(......... k zálehu jsme došli asi po 3km,diky sněhu bylo vidět malinkatý kapičky barvy,ale jinak víceméně bez barvy,ta se vždy ukázala po nějakých metrech kdy prase odfrklo a byl vidět šplíchanec jinak jen po mikro kapičkách,došli jsme k zálehu kde už pár metrů před ním mi pes zabral,to jsem kolegu upozornil bude blízko koukej pod ty borovičky,pro jistotu jsme se zastavili a bylo to tak,prase už bylo slyšet jak klape naprázdno,bohužel ne a ne ho vidět............pustim psa jinak to nevidim,dobrá pusť,pes okamžitě doběhl k praseti,to se zároveň zvedlo,ale díky mumraji a bezpečí psa ho nebylo možno ihned dostřelit,pes tedy tradá zanim a my také,štval ho cca další kilometr kdy jsme sledovali stopu psa i prasete a po sluchu různě nadbíhali abychom se dostali do výhodné pozice a ukončili trápení,po zhruba tom kilometru hlášení ustalo a kolega který je na tom proporčně lépe mi volá pes se ti vrací,říkam jo dobrá podrž ho,vrátili jsme se zpět a pokračovali na řemenu,šli jsme dalších cca 500m kde jsme došli opět k borovičkám a s tim jak pes více zabíral jsem věděl,že opět už jsme velmi blízko,naštěstí psa jsme už nepouštěli a čekali až dojdem jak nám prase dovolí,naštěstí kolega kterýho jsem představil po levici viděl jak se zvedlo a měl dobrej výhled tak mu ukončil trápení,říkam si konečně,konečně jsme ho dohnali a ukončili to,dosled trval cca přez 3 hodiny a se psem na řemenu a střídavě se štvaním jsme urazili cca 4,5 kilometru.......nezbývá mi jen říci Děkuji ti pejsku muj!!!!!!!

Autor: Tomio | 09.01.2017 12:26
No vidíš Karle, vysočina v sobotu -27C ráno, 30-40cm prachového sněhu.
Vypadá to na výživný leden a únor pro zvěř.

Autor: Krejčí Karel | 09.01.2017 11:54
V Přerově téměř nic pouze 1cm,na kopci u muzea 2.Mráz jen-12,jasno,sluníčko.

Autor: figi | 08.01.2017 09:19
No, nevím, jestli honit zvěř v těchto mrazech stojí za to, to bychom jim dělat neměli.

Autor: Ellhenicky | 08.01.2017 08:43
Včera naháňka na Šumavě při teplotě- zimě -10 až -15 °C, výřad slušný, ale rozmrzávali jsme až na poslední leči . Ráno se probudím a padá a padá. Půjdu se vyvětrat a zakrmit. Na to je počasí \"ideální\". Co se týče sněhu, tak souvislá vrstva 10-15 cm, na kopcích o něco víc.

Autor: Petr Havlín | 06.01.2017 10:34
Pavle Lovu zdar.P

Autor: Pavel Černý | 06.01.2017 06:45
I u nás už hynou lišky. Přitom skoro čtyři roky neuhynula žádná. Od 1.1. máme povolenky, je nás tedy na menší honitbu jenom šest, z toho tři nejsou posedové typy. Ale polovina členů lovících intenzivně škodnou, to zase není na české poměry špatný poměr. Tři jsme tedy vyrazili hned na Nový rok. První liška uhynula druhého, kdy se objevil u nás vzácný poprašek, před kolegou Milanem. Následující den sníh sešel, ale na včerejšek bylo i u nás opět bílo, tak jsme večer znovu vyrazili. Přede mnou během půl hodiny uhynuly dvě lišky. Nejprve lišák asi 5 metrů od místa infekce a potom liška přímo na místě. Holt ten hnůj z Vlašimi v kombinaci s pařezovkou ZH lišky špatně snášejí. Tak jsem zase po čase trochu pohnul se statistikou a dostal jsem se na číslo 213. Foto jsem dal do galerie. LL

Autor: Karel Zvářal | 04.01.2017 20:27
Nejde o to, jestli jich jsou desítky nebo stovky, jak tomu bylo při vycházkách v šedesátých-sedmdesátých. Mně postačí, když přežije malá vitální populace, tj. aby VŮBEC byl. A sranda je, že jsou v lese (zajíc polní:-)) U nás sníh strašně dlouho nebyl, takže jsem si to náramně užil. Stopařil jsem odmala strašně rád a baví mě to stále. Mám na mobilu, jak liška přelezla nízký žebř oplocenky, nikdy dřív jsem to neviděl. Srnčí se naučilo přelézat hromady klestu po harvestoru ve smrkové tyčovině. Ta zvěř se dokáže přizpůsobit všem lidským vynálezům, resp. prasárnám.

Autor: červenka emil | 04.01.2017 20:07
Pro Fesoj. Hodně zdaru v Novém roce a koukej už nechat toho marodění.Vyšetření budeme nejspíš hradit my.

Autor: Ramo | 04.01.2017 17:53
Ahoj Karle, jestli chceš na trase 5 km vidět stopy 5 x i více násobně více než uvádíš :-) přijeď se podívat k nám. Včera večer na čekané jsem jich \"pásl\" na ozimu na dost malém prostoru (cca 150m2) 16 ks a to jsem neviděl za horizont. Ale přiznám, že tam byli trochu zfoukaní a vedle byla oranice. Bohužel (bohudík) liška žádná.
Zdravím tě.
Omar U.H.

Autor: Karel Zvářal | 04.01.2017 17:14
Dnes jsem měl na pochůzce na snížku radost jak malé děcko. Asi na 5km trase více než 10x stopy zajíce, také stop veverek je dost (přes 10), nejvíce hodují na borových šiškách. A potvrdil jsem si předvčerejší poznatek a opět ani jednou jsem nenarazil na stopy černé, přičemž od srnčí zvěře je jich vidět dost, i v místech, kde bych ji nečekal. 3x liška, 3x kuna, koček nepočítaně. Na konci jsem potkal kámoše, jel zkontrolovat příkrm. Prý to s černou vidím černě (já ho za loňskou aktivitu chválil) a prý mi pošle v týdnu snímky z fotopasti. Tak jsem zvědavý, ale žádná nespočitatelná tlupa to rozhodně nebude.

Autor: Fesoj | 04.01.2017 16:52
Emile, kdo bude hradit to vyšetření ? Ze zákona stát hradí pouze vyšetření na vzteklinu, další platí objednatel. Mně se před několika lety stalo, že jsem posílal lišku na vyšetření a neplati jsem sice nic, ale bylo mi sděleno, že ta liška byla promořena několika různými chorobami a příčinu úhynu /asi proto že jsem o její zjištění výslovně nepožádal/ nakonec nezjišťovali a spokojili se s tím že byla na vzteklinu negativní. Tenkrát jsem měl podezření na ACH /ztráta plachosti, nekoordinované pohyby/, ovšem šlo jen o můj odhad a dojem, příčina nakonec mohla být zcela jinde. Těch uhynulých nebo ubitých lišek tenkrát bylo na relativně malé ploše 3 honiteb zjiětěno minimálně 10 a poté došlo k znatelnému poklesu stavů, bohužel ne natrvalo.

Autor: červenka emil | 04.01.2017 12:31
Radku,zatím dvě zmrzlé na kost jsou v pytlích u mě,má si proně příjet hospodář.Abych nezapoměl,včera při cestě do lesa kolem18.30 na chodníku čerstvá stopa lišky a přišlo mi,že jí slyším nafat ve vesnici.Psinka není také žádna výhra.

Autor: figi | 04.01.2017 11:55
Radku, u nás se nalezly také zhaslé lišky, vyšetřeny nebyly, ale kousek od CL u Dubé je vetrinárně potvrzena psinka, jak už zmiňoval strejda zajíc. Zřejmě to bude příčina všech dosavadních nálezů u nás, vše v průběhu kaňkování, maximum 3 lišky najednou.

Autor: Radek Chadim | 04.01.2017 11:07
Emile, jak to vypadá s těma uhynulejma liškama, už se něco zjistilo?

Autor: Fesoj | 04.01.2017 09:37
Za barákem, tak, abych naň viděl z okna, mám políčený dvoustranný sklopec větších rozměrů. Koupil jsem ho za cca 15oo,- Kč a doufal jsem, že mi pomůže od neustálého úbytku vajec a drůbeže. Jenže problém je s nástrahou. Jediné, co mělo platnost, bylo vajíčko. Tedy ne že by všude propagovaná ryba, případně uzená ryba, se neosvědčila, ale v tom případě nemá kuna ani liška /jak jsem se přesvědčil na sněhu/ možnost vlézt do sklopce, neb je zpravidla již obsazen některou z našich či sousedových koček. A když jsem na Vánoce políčil kapří vnitřnosti, vlezlo mi pro ně do sklopce postupně asi 6 strak a 2 káňata, jenže ta mrcha byla zamrzlá a nesklapla. Pak přišla obleva, další úlovek kočky a dnes je nášlapná destička i padací čela zamrzlá na ultimo. Zkusím ohřát vyjetý olej z friťáku a jeho pomocí ten \"prístroj\" zprovoznit. Uvažoval jsem i o tom sednout si navečer na židli u zahrádky s připravenou kulovnicí jako zamlada, nejspíš bych se dočkal, ale ta moje hnijící hnáta potřebuje teplo a když jsem si chtěl sednout na čekanou, žena mi vynadala až jsem smrděl /to jí nedalo moc práce, já teď smrdím i sám sobě/. No nějak to pořeším.

Autor: Tomáš ČENĚK | 04.01.2017 08:32
Mimochodem, ještě nemám výtisk aktuálního čísla časopisu Myslivost v rukou, ale na netu jsem si všiml, že je tam článek od Karla Chalupníka. Předpokládám, že je to pan doktor ze starého fóra. Hodně mě mrzí, že sem nepíše. Jeho postřehy byly zajímavé a i když jsem s ním někdy nesouhlasil, respektoval jsem jeho názor. Podle mně by do tohoto fóra dobře zapadl. Jestli toto fórum aspoň čte, tak ho tímto zdravím a přeji mu hodně zdraví.

Autor: Tomáš ČENĚK | 04.01.2017 08:25
Tak to Ti Honzo přeji lovu zdar k dvojitému úlovku - srny a housera (jen tak na odlehčenou :-)). Vím, že je to nepříjemné. Táta má několikrát operovaná záda a když ho to vzalo, nemohl ani dolézt na záchod. Já jsem si na nošení srnčí zvěře pořídil ve vojenském frcu takovou mošnu na záda. Jenže často také nosím batoh s integrovanou sedačkou. To abych pak měl jeden batoh na zádech a jeden na prsou :-).
Peťo, podle mně je nás hodně, co milují hudbu. Už jen ten koncert našich pěvců při pobytu v přírodě, především ráno. To je nějaká muzika!

Autor: Karel Zvářal | 04.01.2017 08:03
Včerejší snížek mi dovolil přečíst nejen úbytek černé, ale také neskutečné množství stop od koček, lišek a kun. Kamarádovi, co se jen vozí autem, jsem okamžitě referoval. Má pochozené 100m od kazatelny a 400m od domu. Mlčí, stejně jako předloni, když jsem mu nahlásil obsazenou noru liškou v JEHO lese!!! Takže ono to není, Josífku, jen o době lovu, ale také o vůli se škodnou něco dělat. Dnes většina myslivců při dotazu na sklopec vyloudí pobavený úsměv... Tím by šlo hlavně synatropní kunu regulovat a nikdo by ani necekl. Jenže raději zapnou na půdě rádio, než by se obtěžovali s odchytem. Těch pár nadšenců, co se tím zabývá, nemá šanci se stavy pohnout. To by musela být jednotná fronta. Takže s tím \"přesvědčováním přesvědčených\" je to také trošku jinak... To bývalo dříve, že se v hospodě něco domluvilo a makali na tom všichni. Ona ta nálada se odvíjí hlavně od nemožné legislativy, viz. zmiňovaná sojka nebo krkavec.

Autor: Fesoj | 04.01.2017 06:34
To víš, když se nechce, je to horší, než když se nemůže - a naopak když se chce, všechno jde. Viz prodloužení respektive zdvojnásobení doby lovu jezevce - vždyť u nás jsi se s nim, bylo-li trochu chladněji, v listopadu už nepotkal. Proč by něco podobného nešlo udělat i v případě skalní kuny ? Tam byla stávající doba lovu stanovena dle kožešinové zralosti - ale kdo dnes loví kunu primárně pro kožešinu ? Hlavním důvodem jejího lovu je dnes snížení predačního tlaku. I z humanitárních důvodů by vyhovovalo posunout dobu lovu na 1.7., když jsou kuňata již samostatná. O takových \"posvátných ochranářských kravách\" jako je vydra, pochop a krkavec ani nemluvě. O vydře se dokonce člověk může v \"odborných článcích\" dočíst, že je kriticky ohrožená proto, že samice zpravidla vrhne maximálně 3 mlaďata - ale ne ročně, nýbrž ZA ŽIVOT ! Anebo si vezměte obyčejnou sojku. Jako významný predátor drobného ptactva se po dlouhá desetiletí soustavně lovila a nijak jich neubývalo. Dnes patří sojka z důvodů které nejsou známy snad nikomu, mezi celoročně hájenou zvěř. A možná byste se divili, kolik má tenhle \"Krakonošův policajt\" na svědomí nejen malých ptáčků. ale i vyloupených hnízd holubů hřivnáčů. A mohl bych uvést další a další legislativní paskvily. Velebnosti, mně se chce blejt !

Autor: Karel Zvářal | 04.01.2017 06:21
Jen na dokreslení, že o predaci stále neuvažují jako o významnějším vlivu:

http://www.epochtimes.cz/2015033022746/Sycek-obecny-zmizi-u-nas-Athenina-sova.html

Na projektu se sýčkem jsem dělal také, byla i pracovní schůzka k němu. Ale až si přečtou poslední polopatický článek (polopatičtěji to už asi nejde), možná se jim rozsvítí. Protože dosud jsem přesvědčoval přesvědčené o SVÉ pravdě... Oni tu JEJICH si tak snadno vymluvit nenechají... Protože instalovat budky a hlídat zemědělce nestačí. Je třeba hlídat Predátora. To poslední především.

Autor: Karel Zvářal | 03.01.2017 21:34
Jozífku, kamaráde milý, jsem rád, že funguješ, jsi schopen číst a nemáš zábrany s dotazem! Děkuji za pozitivní kritiku, nebudu skrývat, že zahřeje. A teď k věci: I to víš, že jsem toto téma nabídl do \"našeho\" Ptačího světa. Před více než rokem šéfredaktorka až po týdnu:-(( odpověděla na dotaz, zda takový článek mohu poslat... Potom dvakrát \"takticky\" posunula číslo vydání. Vytáhli ze mě obsah, fotky... a Štír největší to \"nenápadně\" zarazil.

Naopak Ing. Kasina odpověděl loni na podzim obratem:-)) A nechtěl věřit, že to \"doma\" nechtějí... Já už nemám co ztratit, kvůli vazbám na muže v zeleném jsem padl do klatby a zdá se se, že není cesty zpět. Čekal jsem dlouhá léta, jestli ve věci sýčka a spol. se začne něco dít. Ale vše se odehrává ve formální (deklaratorní) rovině. Jak to kdysi věcně vystihl V. Merta: kecy, kecy, kecy, kecy. Mně bohatě stačí, že to někde vyšlo. Nemusí to být původně ochranářský časopis. A že voni čtou Myslivost, vo tom žádná... Dlouhodobě mě sborově nenávidí, ale argumentů nejsou schopni. V tomto případě platí, že \"co mě nezabije...\" Jejich zoufalé mlčení je všeříkající. A pokud něco vyplodí, moc se to neliší od litanií Jozefa B. Shrnul bych to asi takto: Klíčem je strach. Strach podívat se pravdě do očí a přiznat si: šlápli jsme... vedle. Role člověka v narušeném (umělém) ekosystému je nezastupitelná!!! Nicméně jsem optimista a věřím, že i pozdní prozření povede aspoň k částečnému kompromisu. Protože i ochrana se musí provádět odborně. Když to vezme do ruky fanatický nedouk s mlíkem na bradě a vysokým sebevědomím, potom cesta k nápravě bude velmi nesnadná a velmi dlouhá. Ale kdybych v nápravu nevěřil, tak se s psaním neobtěžuji.

Autor: Fesoj | 03.01.2017 21:01
Já načnu jiný soudek. Dnes mi přišlo nové číslo Myslivosti a nejvíc mne zaujal nádherný článek Karla Zvářala. Ale nedá mi to a musím se zeptat : Karle, zkusil jsi to nabídnout i jinam než do Myslivosti ? Mám na mysli něco, co vydávají ochranáři, zejména ornitologové. Tvá práce je veskrze odborná, asi Ti nikdo nemůže vyčítat snahu o zvýšení možností lovu na úkor dnes chráněných živočichů - ale bohužel, na stránkách Myslivosti přesvědčuješ přesvědčené. A jen bych dodal, že i ty ostatní, vlivem predátorů vymírající ptačí druhy, by potřebovaly \"hodit záchranné lano\", i když zpravidla nejde o zvěř. Myslím, že není moc tak odborně vzdělaných lidí jako jsi Ty, kteří navíc své poznatky umí hodit na papír. Takže neváhej a piš - vždyť je to nejen pro myslivce !

Autor: Karel Zvářal | 03.01.2017 20:33
Ještě přidám jeden poznatek, který se asi mnohým bude velmi zamlouvat:-) Mám problémy se zády a klouby spojené s boreliózou, takže Diclofenac nebo Ibalgin beru vždy, když ani cvičení a koupele nezabírají. Ale zjistil jsem, že podobný uvolňující účinek má víno, stačí mi 2-3 deci (červeného), když dám víc, ráno stávkuje hlava. Takže ti naši předci nebyli hloupí, a podle mě je vinná réva de facto léčivka. A přípitek \"Na zdraví!\" není zastírací fráze jen tak do větrů, ale vcelku přesně vystihuje účinky lidového všeléku.

Autor: Pavel Černý | 03.01.2017 18:57
Honzo, mě bolí záda v podstatě pořád... to si zvykneš:-)
Ale beze srandy, ono to dokáže člověka opravdu docela vyřadit. Ovšem když jsem kdysi měl přesně stejné příznaky, jako máš teď ty, a navštívil jsem toho felčara ortopéda ve fakultní nemocnici, tak jsem se nejdřív dozvěděl, že budu mít časem potíže s pravým kyčlem (to mohu dnes potvrdit) a pak mě poslal na rehabilitaci, kterou jsem po prvním kole ohodnotil jako ztrátu času a tělo se s tím muselo stejně poprat samo...

Autor: Jan Slavětínský | 03.01.2017 18:14
Chlapi díky za rady.Cvičit zkouším a injekce u felčara bude až při konečné fázi když vše selže. Něco se mi seklo dole pod křížem a jde mi to přes kyčel až ke kotníku. Jak ischias. Mám problém ležet i si obout boty, to bych si kolikrát cvrkl do textilu.....
Nechtěl jsem to srnčí táhnout,aby to taky trochu vypadalo a nezmatlal jsem to, tak jsem to radši nesl za běhy pěkně před sebou a odpočíval. Pršelo a chvílemi šel i sníh. Už mě to trápí týden. Holt ponaučení pro příště. Stálo mi to na vekslu nad takovou strání a chtěl jsem to dobře střelit, tak jsem mířil za lopatku víc na žebra. Rána na plíce, dobrá, nic rozbitého, ale po ráně to udělalo skok dolů a skončilo to 20m dole u potoka.

Autor: palkopal | 03.01.2017 17:49
Ondráček vezme i druhý den.

Autor: strejda zajíc | 03.01.2017 17:22
Honzo,pokud ti to vystřeluje po vnější straně hnátu,tzv.po lampasu,navštiv ortopéda či podobného felčara.Zejména pokud to nepolevuje,příp.se to horší.Mluvím z vlastní,smutné,zaječí zkušenosti.

Autor: Karel Zvářal | 03.01.2017 16:22
Protože Honza ochotně radí hošánkům s šínama a kolíčkama u zbraní, pokusím se mu aspoň trochu ulevit. S křibetem (jak se u nás říká zádům) laboruji už dlouho, takže jsem s nimi protrpěl a vyzkoušel kdeco. Čekat 14 dní po objednání na rehabilitace je při akutní paralýze nesmysl, proto jsem se vždycky snažil rozhýbat sám. Nejlepší je začít uvolněním páteře pověšením na hrazdu (haluz) a uvolnit hlavně pánevní oblast, provádět opatrně točení pánví do stran. Druhý cvik je ve stoje a je známý už od školky (Maličká su, husy pásu), tzn. mírně se rozkročit, ruce v bok a pomalu otáčet tělem do stran. Místo předklonů a sedů-lehů jsem zařadil cvik Pasení koníčků - ten mi vždy nejvíc pomůže při různých bolestech zad: lehnout na břicho a za pomocí paží se snažit co nejvíce záda zaklonit. Zapínat vzpřimovače opakovaně až do téměř křeče, kdy to má největší účinek. Tyto cviky provést 3-5x během ca deseti minut. Další věcí je hlídat si záda před nebezpečnými pohyby. Nenosit zátěž v jedné ruce, kdy zejména v nepřirozených pozicích dochází k vyhřeznutí plotýnky. Tj. příště pro vynášení kusu si brávat provaz, uvázat si ho kolem pasu a vytáhnout ze zmoly bez práce rukou. A bolavá záda jsou i choulostivější na nachlazení. Dále mi pomáhá pořádná horká koupel a po ní masáž bolavých partií. Pokud nic z toho nezábírá, Ibalgin určitě. Sportu a myslivosti zdar!

Autor: palkopal | 03.01.2017 11:22
V Havlobrodě napravuje záda pan Ondráček, vlastní zkušenost, doporučuji: http://www.vlastimilondracek.cz/index.htm

Autor: Petr Havlín | 03.01.2017 11:16
Tomáši je hezké vědět, že i v Hubertově cechu jsou hudbymilovní lidé:-)

Autor: Jan Slavětínský | 03.01.2017 09:09
Ahoj Tomáši. Ne na Silvestra, ale chodívám až na Nový rok. Ne, nikde jsem nebyl.V týdnu jsem totiž ulovil holou, kterou potřebujeme teď na sobotu do tomboly a to srnčí mi po ráně skončilo v takové strži ,že když jsem ho odtama vynášel, hnul jsem si se zády. Kurňa něco se mi seklo v kříži a jde mi to až do nohy. V sobotu asi nebude ani ten valčík, ale tombola je zažehnaná..

Autor: Tomáš ČENĚK | 03.01.2017 08:21
Celé svátky jsem počítač ignoroval, tak mi dovolte popřát vám všem mnoho zdraví, štěstí a naplnění cílů ve vaší myslivecké praxi k plné spokojenosti.
Zároveň děkuji \\\"našemu pražákovi\\\" a jeho kolegům z tělesa, že nám pěkně zahráli na Nový rok. Bohužel jsem chytil jen první půlhoďku, pak mi to manželka přepla na Focus VM.
A otázka na Honzu S. - byl jsi opět na Silvestra večer v lese? Co si pamatuji, tak chodíš pravidelně a využíváš pohybu zvěře díky rachotu zábavní pyrotechniky všude kolem.

Autor: Radek Chadim | 02.01.2017 01:42
A je tu další rok a začínáme jako pokaždé od ledna :-).