Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel Zvářal | 31.03.2017 17:10
G. nebo g.?: https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/433806-american-zachranil-umirajici-medvide-hrozil-mu-trest-za-zasah-do-divoke-prirody.html?sznhp=rss

Autor: Radek Chadim | 22.03.2017 11:02
Díky strejdo, úplně mě to dojalo :-D.

Autor: strejda zajíc | 21.03.2017 18:28
Co mi zbývá v tuto chvíli?
Než popřát ti,Radku milý,
k tvojím dnešním jmeninám!
Doufám jen,
že nejsem sám....
Krásná děva,políbení,
ať se ti den
v Eden změní!
Mohu ti snad přáti víc?
Raději už nenapíši nic!:-)

Autor: palkopal | 21.03.2017 12:03
Hošánku, i jedno nechtíc vyřčené slovo dokáže dotyčného odkopat a ukázat, co je vlastně zač. Že jsou zákony a zákony, se snaží prosazovat ochrana přírody už od počátku 90. let, viz zákon o ochraně přírody a krajiny. A trvalo to do doby, až soud musel vysvětlit, že ono tam psané \\\"zvláštní\\\" ve vztahu k některým jiným zákonům (např. o lesích) neznamená nadřazenost.

Autor: strejda zajíc | 20.03.2017 20:32
Dnes ráno koukám,kolem kostela se nám motá podivná existence.Ale von to nebyl žádnej moták,von se tam motá luňák a eště ke všemu červenej!Vůbec se tu v posledku objevují podivní fóglové,v pátek jsem kousek od Písku na rybníce viděl podivného plavacího ftáka.Dle mého úsudku amatérského ptákologa-potáplice severní.Bohužel,nemohu sloužit fotečkou ani jednoho létavce,neb jsem neměl foťák ani brokovnici::-)))

Autor: Leon Zumr | 19.03.2017 19:48
Karle nějak mi to začíná připomínat debatu s MTéčkem o rysech a nelegálním vypouštění které údajně neexistuje ale najednou se neziskovky jebou mezi sebou když jde o prachy a vyplouvají na světlo zajímavé věci.

Autor: Karel Zvářal | 19.03.2017 17:52
Pro mě je nejvyšší zákon rovnováha v přírodě, resp. zdravá příroda. Pokud tam musí suplovat a všemožně zasahovat člověk - a evidentně se mu nedaří, je zde něco špatně. Proto fandím velkým šelmám, mají právo na svůj díl kořisti. Františku, pochopil jsi to nesprávně. Dobrý zákon je ten, který situaci řeší komplexně. Zákony tvoří nedokonalí lidé, často úředníci od stolu. Tak to bylo myšleno! V dnešní době plné bariér je ta imigrace zvěře spíše v oblasti teorie. Proto zastávám na územích s tradičním výskytem šelem jejich introdukci. A co dobře víte, ale se sobě vlastním jednostranným viděním nepřiznáte, že jsem opakovaně pro kontrolovaný lov. Což je nezákonný přístup, ale pro druhou stranu. A toto skromně promlčíte... to hovoří za vše!

Autor: Karel Zvářal | 19.03.2017 17:37
Že vy si hošánci z celé sáhodlouhé debaty vyberete jedno slovo (větu) a z toho děláte dalekosáhlé závěry. TO hovoří za vše! Blud o tom, že vlci \"na prasata serou\", necháte bez povšimnutí:-) Toto hovoří za vše, znalci! Prasátka budete chránit před vlky vlastními těly, že? Kde píšu či nabádám k porušování zákona? Aha?? Také kritizovali Hessovy baby-boxy, dokonce spousta lékařů. Pořád lepší zachráněný novorozenec, než odhozený do kontejneru či nechtěný a šikanovaný. Podívejte se, fešáci. Já kritizuji zákony, které zemědělcům přikazují takto (kurevsky) hospodařit. Mají to hlídané ze satelitu, a kdo nezorá mez, nedostane dotaci, resp. má ji krácenou. Tak to bylo myšleno! Spousta zákonů byla dělána účelově, aby vyhovovala úzké skupině, která z nich profitovala. Proto jsou tak složité, že se v ani právníci už v tom nevyznají, natož obyčejný člověk. A od pokopala to zní úžasně, který celý rok o ničem jinem nepsal než o kličkách.

Autor: palkopal | 19.03.2017 15:56
Já myslím, že František to pochopil naprosto správně.

A i když opožděně, tak vše nejlepší, Fesoji.

Autor: Fesoj | 19.03.2017 15:27
Františku, asi jsi to pochopil špatně. Já také rozlišuji zákon a zákon. Ale - a myslím, že Karel uvažuje stejně - rozhodně nemyslím, že ty zákony, které považuji za špatné, nemusím dodržovat. Mohu je kritizovat, mohu lobovat v parlamentu za jejich změnu, ale dodržovat je musím, ať se mi to líbí nebo ne, jinak riskuji postih. Bohužel to tak musí být, vše jiné zavání anarchií.

Autor: František Dušák | 19.03.2017 14:42
Karle, z tvého příspěvku jsem pochopil, že správný zákon je ten, který mi vyhovuje. Ostatní jsou špatné a ty nemusím dodržovat. Také názor.

Autor: palkopal | 19.03.2017 14:33
\"Rozlišuji zákon a zákon\". To hovoří za vše.
A kdo rozsoudí, které rozlišení zákona a zákona je to správné? Soudce, který taky rozlišuje zákon a zákon?

Autor: Karel Zvářal | 19.03.2017 12:46
Sleduji ten příchod vlků od začátku. Němci nad tím prvním ve vojenském prostoru plesali. Kdyby z té lásky k wolfíkům nějaké vypustili, vůbec bych se nedivil. Ale oni to neudělali. Že nechtějí mluvit o rysech v Bavorsku, se nedivím, porušovali tehdy zákon. K nám jezdí ze sousedních zemí na potraty, protože u nich to zákon zakazuje. Já rozlišuji zákon a zákon. Zákon, který život odnímá (tj. odstřel vzácného druhu) je pro mě trestný čin. Vypuštění NEpůvodního druhu bych také hodnotil jako trestný čin. A i kdyby ten vlk z D1 byl vypuštěný, je to jen posílení naší populace, osvěžení krve. Základ bude z té německé populace. U těch orlů to bylo tak, že na naše mlaďochy (dovezené z SK /kainismus.../ a dochované pod krotkou orlicí) se návazali divocí slovenští, kteří zde také zahnízdili. Byli dospělí (orel dospívá v 4-5 letech) a dominantní. Protože nemám klasické byrokratické myšlení, těžko to mohu vysvětlit jinak, než jsem popsal. Na druhou stranu jsem byl dávno pro lov kormorána, krkavce, bobra. Zejména v místech, kde ty škody jdou do milionů. Budu i pro lov vlka, pokud jejich početnost přeroste rozumnou mez. Ale ta doba je ještě daleko, potrvá dalších 10-15 let, než nastanou větší problémy. A bude věcí státní správy, jestli na vznikající škody bude mít dostatek prostředků. Leone, my máme krásné podmínky pro vlky. V italském dokumentu běhají v noci po vsi jak domácí psi. To zjistili až s GPS a termovizí. A to bys chtěl po úřadech hodně, aby ti do pár dnů sdělili původ. To srovnávání trvá někdy dlouho, než to lze jednoznačně určit. Může to být turista klidně až z Pobaltí.

Autor: František Dušák | 19.03.2017 11:49
Karle, tudíž dvojí metr na dodržování zákona. Já nelegálně zastřelím vlka - jsem gauner a lump. Ekologista nelegálně vypustí vlka - je hrdina. Ovšem oba porušujeme stejné zákony. Proč zákon pro někoho platí a pro někoho ne? Zkus mi to vysvětlit. A zkus to bez ekologistických dogmat. Zkus to vysvětlit na základě platných zákonů. Děkuji.

Autor: Leon Zumr | 19.03.2017 08:54
Tak to mě zase maximálně nelegál vadí jenom idiot vypustí do těchto podmínek domácího vlka který se tady pak motá jak toulavej pes a to že to dělají dokazuje to že se bojí zveřejnit DNA.

Autor: Karel Zvářal | 18.03.2017 18:50
Právě proto, že pochází z tak úzké plemnitby, je jejich DNA snadno určitelná. Dělali pokusy na myších, kde to šlo STÁLE v nejužším příbuzenském (otec-dcera, bratr-sestra) vztahu a první příznaky degenerace se objevily tuším až u šedesáté generace. A ti vlci se přece jen prohazují a příliv nové krve tam určitě je. Právě takové dálkové výpravy některých přináší tu novou krev. Leone, mně ani trochu nevadí nelegální vypouštění, spíše to \"záhadné\" mizení. Člověk ty šelmy vyhubil, tak se někteří snaží to napravit. A není to nijak masový jev. Kamarád se 4x marně pokoušel získat povolení na MŽP na skaláky, až napopáté uspěl. Důvody zamítnutí raději nebudu zveřejňovat, jsou těžko k uvěření. Ale dnes titíž lidé vozí tam delegace, aby se pochlubili \"našimi\" orly. Komedie, co jiného...

Autor: Leon Zumr | 18.03.2017 18:30
Dančí jim chutná na prasata kašlou úplně ale stejně jsou takový zvláštní když v létě chodí v klidu přehrabávat kukuřici po tom co tam zasypeš :-)Jenom by mě zajímalo jak je možné že jsou tak imunní na genetické vady z příbuzenské plemenitby když pro ně není problém se tak rychle rozmnožovat.K tomu že nikdo nic nevypustil nevěřím stačí si vzpomenout na nelegální vypouštění rysů nebo divokých koček na Slovensku.Těch vlků mezi lidmi je dost a není drahej.

Autor: Fesoj | 18.03.2017 18:04
U těch vlků z Ralska, respektive z obory Židlov, je zajímavé, že ačkoli tato obora slouží primárně k chovu jelení zvěře, která je tam zvěří hlavní, dávají vlci přednost zvěři daňčí, v dané oboře víceméně doplňkové.

Autor: Karel Zvářal | 18.03.2017 17:41
Leone, já bych konspiraci za vlky ve střední Evropě nehledal. Pro mě je stejnou záhadou, proč černá a lišky, když jsou pod vysokým loveckým tlakem, své stavy stále zvyšují. Oni duháci vůbec neradi komunikují, rádi vytáhnou informace z druhých, ale od nich se moc (detailního) toho nedozvíš. Co vím, tak ti z Ralska pochází z Lužice, o tomto u Jihlavy nemám zatím info. Ale nejspíš je také z Německa, ta naše populace ještě není tak namnožená. A o vlčí plodnosti nemusíš mít pochyby. Šel dokument o vlcích z Rumunska, vlčice s obojkem měla ten rok desítku, a co byla bomba, chodila dlouhé štreky do Bukurešti za potravou. Co tam lovila/nacházela nebylo řečeno, ale dělali na tom i Amíci, tak tomu věřím. Oni jsou nesmírně přizpůsobiví a dosti plodní, aby zvedli své stavy za 17 let z jednoho páru na cca 150. A že volali reději ochranáře je logické, poliše to nijak nebere.

Autor: Leon Zumr | 18.03.2017 16:28
Tak proč tak vehementně zatajují DNA testy ? Já prostě nevěřím tomu že by tam bylo tak vysoké procento zabřeznutí a takový počet štěňat která se dožijí dospělosti bez veterinární péče,ten nárůst je za pár let moc extrémní.Nejvíc mě fascinuje jak hned každý kdo něco najde volá ochranáře místo policajty :-))

Autor: Karel Zvářal | 18.03.2017 12:30
Ach jo, omlovám se:-) Duháky také v lásce 3x nemám, ale z vypouštění, které asi naznačuješ, bych je nepodesíral. Už ti první označení vlci putovali na východ a signál se ztratil někde v Bělorusku, tam to řeší po svém, to se ví (oficiálně, jako v SK). To propojení populací tady je. Oni se v tom vojenském prostoru objevili spontánně, to je cca 20 let. Od té doby stavy narůstají a s tím i přetlak do okolí. U nás také občas přejde, ale na trvalý výskyt to zatím nevypadá, asi zatím jen průzkumničí:-)

Autor: Leon Zumr | 18.03.2017 12:22
No oni Němci si to řeší podle sebe tam jim do toho duháci nekecaj :-))Ale neodpověděl jsi mi na rychlost reprodukce z pár jedinců za pár let

Autor: Karel Zvářal | 18.03.2017 12:15
No, musím odpovědět, ač to vypadá, že to tady mám propachtované. Byl jsem několikrát zkraje milenia s kámošem pomáhat s kroužkováním orlů na Slovensku, ve Vihorlatu. A pořád se mi tam cosi nezdálo, až se mi po pár dnech rozsvítilo. Zatímco u nás byly v tu dobu bukové lesy samý kráter, jak prasata vyrývaly myšice a norníky, tam to byla tak desetina, možná pětina jam. A důvod byl zřejmý: byli jsme na území vlkov. Samozřejmě, že vlk není hloupý a nebude zápasit s metrákovým kňourem, ale pyžamáky (selata) zdolá snadno, byť je bachyně bude bránit, přesile smečky neodolá. Vlk má sice v potravě hodně vysokou, ale z těch prasat také dobře odebere. Škoda, že k nám od Němců pronikne málo zpráv o jejich potravě, určitě na tom dělají. Nebo Poláci, v západní části země jich mají také celkem dost.

Autor: Leon Zumr | 18.03.2017 11:53
Karle na divočáky se ti vys... i lončák dokáže odrazit 2-3 vlky protože ti se bojí zranění.K těm počtům podívej se jak rychle se množí to ti nepřijde divný jaká je úspěšnost zabřeznutí a kolik štěňat se dožije dospělosti ?

Autor: Karel Zvářal | 18.03.2017 09:55
Před týdnem vlk, dnes losice. Oba obětí dopravy. Nějaké podchody nic neřeší, tudy maximálně liška a kuna, jiná zvěř to považuje spíše za past než průchodné místo. Těch nadchodů by muselo být hodně, tj. cca každých 10 km a dostatečně široké. Na zatravněnou lávku jim také nic nevleze, to chce minimálně 50, lépe 70-100 m šířku.

Autor: palkopal | 14.03.2017 07:44
A nejedná se o toto?:

https://www.novinky.cz/krimi/431976-auto-na-dalnici-d1-srazilo-vlka.html

místa od sebe vzdálená cca 10 km

Autor: Karel Zvářal | 14.03.2017 07:16
Lužická populace má okolo 50-ti smeček, či-li ta migrace všemi směry je zcela logická. Aspoň nám pomůžou řešit problém s černou, ta patří mezi oblíbenou kořist praotce našich miláčků:-) A k těm 10-ti metrům. Jak asi lovili naši prapředkové, bez nočáků, palných zbraní, kazatelen a vnadišť, jen s lukem či oštěpem...? Ta \"dobrá myslivecká=lovecká vzdálenost\" byla pro nás těžko představitelná, ale oni znali spády zvěře i stávaniště a uměli perfektně splynout.

Autor: Michal Kulhánek | 13.03.2017 22:50
Pánové mezi Jihlavou a obcí Štoky byl sražený VLK. Ùdajně je již potvrzené i geneticky. Mělo se jednat o jednoho ze dvou jedinců, kteří se tu měli zdržovat. Bydlím do 10km od Zvonějova (místo nehody), ale fakt mě to překvapilo.

Autor: Fesoj | 13.03.2017 22:06
Stando, omlouvám se, ale nemohu si pomoci, ještě jednou se musím vrátit k tomu ojíždění manželky. Já v tom nevidím nic urážlivého, vždyť pořádným samcům parohy sluší a navíc staré čínské přísloví praví, že kdo přítelem mé ženy jest, je též přítelem mým, neboť kdo obdělává pole mé, šetří pluh můj na pole jiná. Ale teď už opravdu obraťme list, jak řekla Eva Adamovi.

Autor: jirka marek | 13.03.2017 18:56
Stando tak to je teda zážitek,pro někoho hotová latina!

Autor: Stanislav Haas | 13.03.2017 18:36
Myslím si, že by bylo lepší ponechat vlákno DNES svému primárnímu účelu - co kdo viděl, ulovil, zažil...a nezasírat jej vším, co může být na pele mele.
Tak já jsem DNES vyrazil jako už několik dní za sebou dodělat probírku v hektarovém porostu lípy. Na topení nic moc, ale udělat se to musí. Vše silnější jsem už odvezl a tak jsem jen chodil s ruční pilkou a sekerou dělat hromady větví a vršků. V 11 dopoledne za plného slunce najednou vidím sele tak 10 metrů od sebe, kuchyňská velikost tak 30-35 k, buchtovalo a zvolna přetahovalo okolo. Tak jsem vytuhl a jen se kochal. Za hodinu v těch samých místech dobrý srnec, také vůbec nechvátal. Do třetice kohout, ten si jasně přišel pokecat. Hned byl den veselejší a slunečnější :-)

Autor: František Dušák | 13.03.2017 15:44
Re Fesoj: On Tanečník může být lesník a současně nemít vystudovanou lesárnu. Viz generální ředitel LČR Sýkora. Ale pak to vypadá, tak jak to vypadá. Ale myslím, že zde se už Tanečník odkopal dost a už ho nechám být. Do mrtvol se nekope.

Autor: Fesoj | 13.03.2017 15:11
Slowfox 10.3. ...já jsem lesník a vadí mi srnčí, ne prasata.
Slowfox dnes - ...Lesnictví jsem nikdy nestudoval.

Holt někdo si, lidově řečeno, nevidí do huby. Ale nic proti tomu, sranda musí bejt, kdyby fotra věšeli a nejlepší terminus technicus pro taková moudra je, jak trefně uvedl Karel, begalovština.

Autor: František Dušák | 13.03.2017 13:35
Tanečníku, pokud by ten člověk měl ty kecy, jako ty, tak bych mu to řekl do očí a i s něčím navrch. Zde jsem se naopak velmi krotil. Nakonec jsem velmi rád, že nemáš lesnické vzdělání. Už jsem se bál, že naše lesnické školství vypouští stejná paka jako plzeňská práva. Podle nicku asi dobře ovládáš angličtinu, tak zkus zabrousit na zahraniční fóra. Tam se dočteš, že problém s prasaty je vlastně celosvětový. USA, náš vzor, nekrmí a střílí vše, ale stavy stejně nesnižuje, naopak zvyšují se. Střední Evropa zkouší několik modelů snížení stavů, ale stejně nic. Ale alespoň nám ta prasata rozšíří duby. Bú, ha - ha.

Autor:  | 13.03.2017 12:40
blank

Autor:  | 13.03.2017 12:15
blank

Autor: Miroslav Kráčmar | 11.03.2017 09:43
A hlavně se platilo za nájem lesočechům pár \"babek\" a co jim nepatřilo,za polní pozemky vraceli MS zpět.Dnes jim za nehty zůstávají miliony,které jim nepatří,honidby rozsekali na cucky,nájmy ztronásobili,odlov spárkaté jakbysmet...A podle toho to tak vypadá,že si některá MS udržují stavy černé,protože je to pro ně přísun financí na lesočechy předražené honitby!!!

Autor: František Dušák | 11.03.2017 07:21
Tanečníku, tobě musel nějaký lesák ojet manželku a ty se nyní mstíš tím, že z lesáků děláš blbce.
Také mám lesárnu a i výše než střední, ale takové bludy jsem tam neslyšel. Pravda já studoval v době, kdy modřín byl běžnou dřevinou, kdy myslivost a lesnictví šlo ruku v ruce, kdy personál byl v lese pěšmo a měl přehled.

Autor: Karel Zvářal | 10.03.2017 19:52
Mně třeba příkrm prasat nevadí, ale za předpokladu, že se loví. Bilance jeden kus za podzim-zimu mluví sama za sebe, s tím bych raději na forum nechodil. Samozřejmě, že pokud je to letité aspergilárium, tak za to bych za oné do průvanu. Ale zejména kvůli přehledu o složení a počtech (použití FT) má to přikrmování význam. Vzhledem k setrvale rostoucím počtům to ale vypadá, že ten příkrm slouží často opravdu spíše na podporu natality, než ke snižování stavů. Takže se výtce Figiho nedivím. A s těmi žaludy a bukvicemi v trusu je to dobrej fór:-) vod lesáka... Hotová begalovština, akorát že podle mistra by nestravitelná hnačkovina bylo veškeré jádro.

Autor: Radek Chadim | 10.03.2017 18:28
Figi, tatrovky jsou problém, ale pětikilový hromádky určitě ne, kdyby ty moje hromádky pro ty divočáky něco významného znamenaly, tak jsou tam každý večer 4 tlupy, a chodí jen jedna, která v těch místech je celoročně domácí. Žádné prase se nepotáhne dva kilometry z bezpečí lesa kvůli pěti kilům zrna. A mnohem větší vliv na početnost mají žaludy, tam to vždycky další rok vylítne o dvojnásobek, protože jednak se tolik nenaloví, a jednak jim to dramaticky zlepšuje kondici - po žaludové zimě jsou divočáci tučnější :-) a i selat je více.

Autor: strejda zajíc | 10.03.2017 17:36
Pavle,školení je 1.4. v Táboře.Zítra máme hodnocení trofejí,snad se dovím víc.
U nás také máme člena UHK,Jindru Brožovského,oborník ze Sedlice,odborník na daňky a černou.Patrně ale nepotřebuje love jako pan K.
Můj vztah k ČMMJ to nijak zásadně neovlivní,nutně potřebujeme silnou mysliveckou organizaci,ať se jmenuje jakkoli.Jsem zastánce průběrného odstřelu nevhodných jedinců,nikoli likvidace celé populace.:-)Ale já byl vždycky divnej,nezávidím,nebažím po trofejích či zvěřině,po penězích ani osobním prospěchu.S takovým člověkem je těžko vyjít či spolupracovat,to je jasnej potížista...:-))
Pro Pomalou Lišku:mám zásobu kvalitních žaludů z loňska,klidně ti kilčo pošlu,můžeš je spolykat a za pomoci prasátek,která ti zem naorají,sázet.Jsou opravdu kvalitní,doufám,že si nenatrhneš řiťťť.

Autor: figi | 10.03.2017 15:53
Slowfox - meleš tedy pěkné kraviny. Jako naprostý začátečník se raději ptej, ušetříš si mnohé reakce.
Radku, každé krmení - i těch 5 kg, je pro zimní přežití černé v DOBRÉ kondici podstatné, protože zrovna tak jako jiná spárkatá mají zimní režim jiný, než je ten letní. Nehledě k tomu, že se stále na mnoha místech zaváží po tatrách.
Viděl jsem velmi pěkný výzkum z ČZU od Miloše Ježka, objemově obsahují žaludky černé celoročně - v každém měsíci roku - zhruba 80% obilí. Kdepak asi v těchto zimních měsících berou to jádro ? Nedávno u nás ulovený lončák měl žaludek plný pšenice, kterou se u nás vůbec nekrmí. Že by ty hromady u sousedů ???
U nás jsme s vnaděním v jakémkoli množství přestali, a je to znát. Samozřejmě i odstřel klesl na čtvrtinu, ale bachyně už mají velmi malý zájem u nás metat selata a tlupy se dostaví až na pšenici v mléčné zralosti a pak na žaludy.

Autor: figi | 10.03.2017 15:45
Bohužel Kostečka je člen Ústřední hodnotitelské komise, a ti jediní mohou školit.
Sám se asi také dohlásím do Lysé, protože u nás je termín 31.3., ale kryje se to bohužel s redakční radou Myslivosti. Tak se asi Pavle konečně setkáme. Jinak to školení mělo být dvoudenní, je to zkrácené, což je škoda. Navíc je zaměřené jak už název napovídá na hodnocení (bodování) trofejí, ale naprostá převaha práce hodnotitelských komisí je určení věku a posouzení chovnosti. Těch měřených a bodovaných trofejí je zlomek.

Autor:  | 10.03.2017 10:39
blank

Autor: Fesoj | 10.03.2017 10:21
No já nevím. V mládí mne učili, že černá zvěř je lesu prospěšná hubením škůdců a jediný případ, kdy může způsobit škody, je znemožnění přirozené, ale i umělé obnovy dubu a buku. Ale dnes se zřejmě podařilo vypěstovat nový poddruh - prase divoké zalesňovací. Slowfox, jestli jsi viděl někdy prasata žrát - a je jedno, zda šlo o divoká či domácí - mohl sis všimnout, že každé sousto před polknutím pečlivě rozžvýkají a prosliní. Pozření celého žaludu tedy nepřipadá v úvahu, o bukvici v chlupaté číšce ani nemluvě.

Autor:  | 10.03.2017 10:05
blank

Autor:  | 10.03.2017 10:03
blank

Autor: Pavel Černý | 10.03.2017 09:38
Kurňa tanečníku to si děláš pr... ne? Nebo jsi študoval lesárnu v Plzni? Zkus si cvičně rozkousat žalud nebo bukvici a pak je vysaď do květináčku. Ale dej dobrou zem a poctivě zalévej, jinak ti nevyklíčí!!! Jestlipak jsi slyšel někdy něco třeba o sojkách?

Autor:  | 10.03.2017 08:58
blank

Autor: Miroslav Kráčmar | 10.03.2017 07:36
Jasně,přestane se v lese přikrmovat a vnadit a ony rači pojdou hlady,než aby se šly nažrát do polí...Radku,máš recht.

Autor: Pavel Černý | 10.03.2017 06:51
Strejdo, na kdy a kam máš tu pozvánku? Já ji mám na 9.4. do Lysé.
Naposled, kdy jsem se se jmenovaným odborníkem viděl, přišel na náš okresní sněm a přednesl tam svou známou teorii o nutnosti šetření veškerých mladých samců, aby dostali šanci se předvést ve vyšším věku. Tak jsem ho nechal domluvit a pak jsem mu poděkoval za jeho smělou teorii a sdělil jsem mu jménem přítomných i nepřítomných, že my na okrese budeme dále lovit paličkáče na potkání, neb se nám to prokazatelně osvědčilo (samozřejmě se současným důsledným průběrem holé zvěře).

Autor: František Dušák | 10.03.2017 04:12
No Strejdo, ještě jeden, dva takové povedené kousky a budeš ČMMJ milovat stejně jako já.

Autor: Radek Chadim | 09.03.2017 23:20
Figi, samozřejmě, že taky můžou, ale né krmením typu 5 kg hromádka zrní, kukuřice a řepy, kde toho většinu sežerou různé jiné breberky, nebo nelovením 15 kg selat. Nárůst stavů je zapříčiněn zejména lesními honitbami, kde není jakákoliv touha stavy snižovat, nezodpovědným lovem všeho co vyleze v polních honitbách a zemědělským hospodařením, protože kondici nezískávají divočáci v zimě na hromadách, z toho málokteré prase ztloustne, ale přes léto a podzim v řepce, pšenici a kukuřici, a žaludy když jsou.

Autor: strejda zajíc | 09.03.2017 23:11
Figi,to neřeš!Protože,až začnou myslivci zase myslet,bude v Čechách dobře!
Ale to příliš nehrozí,proto,že jsem tůhle dostal pozvánku na školení posuzovatelů trofejí, a víš,kdo mne bude školit?Hrobař Jednoty! Ing Kostečka PHD.Tož,chlopi,čakajte,že ze Zajace bude druhý Dušák.

Autor: figi | 09.03.2017 20:08
A pak že myslivci nemohou za nárůst stavů černé.
Neustálé krmení - a výsledek je dvoj až trojnásobný počet selat na bachyni a mortalita selat prakticky na nule.
Jsem přesvědčen, že jakmile bude krmení (\\\"vnadění\\\") zakázáno, nebo alespoň omezeno na minimum, ihned to na stavech bude znát, alespoň v některých oblastech.

Autor: Radek Chadim | 09.03.2017 18:16
Hmotnostně nic moc, to je pravda, ale zase je mám dobře vycvičený, včera přišli zase, i když dost radikálně změnili čas návštěvy, ale neměl jsem na ně nabito, se mi to druhé sele zdá hodně malé :-). Navíc jsou to jediní divočáci, co viditelně nerejou, tak jsem raději šel honit ty, co rejou :-).

Autor: strejda zajíc | 09.03.2017 17:10
Radku,jakápak vražda?Vždyť to byla jasně domácí porážka.Ovšem množství krmiva a následná porážková hmotnost jaksi nekoreluje.Tebe bych si za živočicháře do chovu prasat určitě nevzal!Lovu zdar!

Autor: Matěj Fous | 07.03.2017 23:21
Dnes při obchůzce jsem asi na 35m pozoroval srnce - kompletně vytlučeného! - šesteráka,paroží bez výrazného perlení,světlé téměř do běla,poměrně dost vysoké a hlavně až neskutečně dlouhé přední výsady.I když je zde nadmořská výška od 250m,tak takto včasné vytlučení je nezvyklé.Škoda,že nefotím.

Autor: Radek Chadim | 07.03.2017 21:28
Dnes jsem ulovil to větší sele z těhle dvou:
http://myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=14693
i když to byla spíše vražda než-li lov, neb chodili pravidelně každý den.
Selata narozená koncem srpna/začátkem září, po 6-ti měsících má vyvržené 21 kg, kňourek, takže každodení vykrmování přes podzim a zimu se skutečně vyplatilo - vykrmeno 300 kg obilí, 50 kg kukuřice :-).

Autor: Stanislav Haas | 04.03.2017 20:07
Co sněženky, ale včera začala tlačit vinná réva :-)!

Autor: Ramo | 04.03.2017 18:13
Václave tak to teda MOC dobré! Já dnes uklidil věci na lov na dírkách! :-) Petrův zdar!

Autor: Václav Sládek | 03.03.2017 20:17
Dnes první ryba puštěna zpět jako každý rok.Druhá kapříček 57cm krasavec.Rybník tak jedna pětina ještě pod ledem.

Autor: Fesoj | 03.03.2017 17:58
Dnes už mi pod okny rozkvetly sněženky a na silnici jsem viděl prvního letošního skokana hnědého.

Autor: Radek Chadim | 01.03.2017 11:10
Březnové Dnes.