Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zhaslé lišky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: strejda zajíc | 19.04.2017 21:21
Říká se,že dobré úmysly dláždí cestu do pekla.Tak dávej pozor,aby se ti kol tlapek neomotal nějaký paragraf např.zákona o myslivosti,veterinární péči nebo ochraně přírody atd.Každý útulek,resp.záchraná stanice musí splňovat určité parametry a projít schválením.
Svobodným tvorům ponech svobodu,příroda má své zákony,byť tvrdé,ale fungující.A už vůbec,coby veterinární lékař,ti nedoporučuji zatáhnout si do např.psího útulku,nemocnou lišku.Dnes už pomalu neznáme,co je to psinka u štěňat a psů vůbec,díky vakcinaci velké části psí populace.A ani ti nepřeji vidět např.nervovou formu...
Ostatně existují i podivné nemoci,přenosné ze zvířat na lidi,říká se jim zoonózy.:-)Zrovna u lišek taková echinokokoza,moc fajn chorůbka u člověka...
Vždy je si třeba nejprve položit otázku:Co potom s tím \"zachráněným\"zvířatkem udělat?Do přírody většinou vrátit nelze,začnou se ti hromadit a co pak?Vzpomeň na Malého prince:Cokoliv si k sobě připoutal,jsi za to nadosmrti odpovědný!Věř mi ,mluví ze mne letitá zkušenost.

Autor: Ellhenicky | 19.04.2017 14:51
Martine, nemocné lišky z přírody bych nechal na přírodě.Taky bys mohl v lepším případě přijít o jiné obyvatele útulku,nebo skončit v nemocnici. Nebuď moc akční.Kožešinové farmy ochranáři již zlikvidovali,alespoň jsem o žádné široko daleko neslyšel. A lišky stále padají.

Autor:  | 19.04.2017 14:04
no toto...... jenom věřím, že to občanské sdružení nepobírá dotace. Jinak .. mně teď uhynulo několik lišek přímo před kazatelnou. Lovu zdar!

Autor: Milan Jirmann | 19.04.2017 13:05
Když už nechcete pomáhat lidem, ale zvířatům, tak by bylo dobré, kdyby jste se drželi toho pomáhat týraným zvířatům, protože za to v jakém jsou stavu může \"člověk\" a divoce žijící zvířata nechte na přírodě. Samozřejmě je nutné vědět jaký je zdravotní stav zvěře v honitbě, ale většinou si příroda poradí sama, viz. prašivina lišek, ptačí chřipka, atd. LOVU ZDAR!!!

Autor: MartinMadej | 19.04.2017 11:30
Dobrý den,nejsem myslivec. Píšu sem ohledně možnosti zabezpečit celkovou péči o nemocnou lišku. Naše občanské sdružení otevírá naučnou farmu pro děti, kde budou umístěny hospodářská zvířata, útulek pro psi a kočky a zároveň odchycená nemocná zvířata.Rádi by jsme se zapojili a poskytli domoc a péči lišce, která by ve svém přirozeném prostředí neměla šanci na přežití. Zároveň jsme se snažili zachránit nějaké lišče z kožešinové farmy, kde by nemělo šanci na přežití. Ale nemůžeme se dopátrat ke kontaktům, zda by ji majitel farmy daroval či prodal. Neměl by jste pro nás někdo nějakou radu? Děkujeme.

Autor: Martin Novák | 09.04.2017 19:42
Já jsem stejnému problému čelil ořed čtyřmi roky na rybníčku na Karlovarsku. 3 lišky nalezeny uhynulé a 2 jsem dorážel lopatou. Rok nato stejný problém u sousedů na Toužimsku.

Autor: Ellhenicky | 08.04.2017 09:28
Figi, ano je to v okolí vesnic a potoka, ale několik km od sebe.

Autor: figi | 08.04.2017 07:46
Jsou zhaslé v blízkosti vody ?
U nás (na ose Lužické hory -Českolipsko - Kokořínsko) to proběhlo loni říjen - listopad, psinka z nedaleké honitby potvrzena.
Od začátku roku mám ulovenou jednu lišku ( to se mi už mnoho let nestalo), už je nestřílím, když lišku vidím, je to ojedinělý zážitek. Nory lišek a jezevců zasypány listím.
Jen jsem zvědav, co to udělá s našimi \"vlky\", kteří jsou ovšem skoro z poloviny psi (dle DNA).

Autor: Ellhenicky | 07.04.2017 23:10
1.1.2017 Emil Červenka psal jako poslední, že zaslali nalezenou zhaslou lišku na veterinu. U nás taky začaly lišky padat a taky nemáme zatím žádnou zprávu či nějaký výsledek. Strejda Zajíc naznačil, že by se mohlo jednat o psinku. Nalezené lišky jsou v dobré kondici, žádné známky zranění.Už někdo víte více?