Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Čestmír Kunetka | 30.11.2017 20:04
Dnes - vlastně včera jsem byl platit příspěvky a ejhle překvapení, ale Fesoj zřídil nové vlákno.
Dnes jsem zjistil, že jsem zatím zkrmil tak 10 kg slunečnice tak budu muset jet pro nový pytel.
A další pozitivní - na podzim 2018, přesné datum zatím není známo, bude mít Pavel Scherer přednášku na SLŠ v Hranicích a tak se mám na co těšit, když už mi ta letošní lovecká sezona nevyšla.

Autor: Jan Slavětínský | 28.11.2017 19:46
Minulý týden jsem byl na naháňce vedle na kopci u kamarádů v sousední honitbě LDO. Dvě větší leče, výřad 22 ks černé. Měl jsem na výřadu jedno sele 35 kg. (7x57R - SP 9g.) Pěkná organizace,počasí, prostě všechno. Lovu zdar.

Autor: figi | 28.11.2017 15:14
http://myslivost.cz/E-shop/Novinky/Srnci-zver-I

Autor: Radek Chadim | 28.11.2017 11:32
V sobotu u nás hon, ulovili jsme pět zajíců a lišku, v neděli naháňka v Omicích, dva divočáci a 3 lišky, další dvě lišky asi utekly. Liškám se letos daří asi všude, protože u nás jich letos už ulovenejch taky máme hodně a pořád jich hodně je i vidět.

Autor: Ellhenicky | 26.11.2017 18:00
Na včerejší naháňce jsme ulovili čtyři prasata, ale tolik prasat, co jsme viděli najednou, to nikdo z nás nepamatuje. Při obstupování lesíka mezi zahradami, stálo ve višních dvanáct muflonů. Tato tlupa zaběhla do lesíku, který proběhla bez rány. Když honci začali lesík prohánět, tak mezi skalami byl rudl prasat. Když se rozeběhl, tak to byla souvislá řada prasat v délce minimálně 30-40 m. Kde se tam vzala nikdo netušil, protože kolem lesíka nebylo čerstvě ani rejpnuto. A jak to tak bývá, tak to šlo na jednoho střelce, který ulovil jedno prase, pak se mu seknul náboj a bylo vymalováno. Ostatní střílet nemohli, protože rudl šel sice po lajně, ale mezi střelci a honci v leči.Další tři ks se v lesíku zapomněly a ty již byly uloveny. V rudlu byly velké kusy hodně přes metrák, ale i proužkatá selátka.Skutečně pěkná podívaná. Doufám, že na ně narazíme někdy později.

Autor: Jan Slavětínský | 22.11.2017 19:50
O víkendu jsem byl na nátlačce na Šumavě. Jiný kraj ,jiná myslivost. Na výřadu 3 laně a 3 ks černé. Počasí parádní, zážitek též....

Autor: Roman Voříšek | 20.11.2017 15:52
Dobré odpoledne,

když je semenný rok, všude na lopatu žaludů, tak je mi jasné, že se na krmelišti člověk nechytne.
To je o tom najít si pořádný dub, zjistit pobytové znaky a je vyřešeno. Osobně mám tento lov velmi rád.
Ale - nikdy se mi nestalo, že pokud černá nemá zájem, chodí mi na místo, kde vnadím, alespoň srnčí a dančí.
A nyní ani stopa! To samé jsem měl minulý rok. Jak kdyby tam opravdu něco smrdělo...
Mám druhé místo, vzdušnou čarou 500m a tam je vždy vypucováno...

Fakt tomu nerozumím...

Autor: Karel Zvářal | 19.11.2017 20:39
Před dvěma týdny jsem procházel les, který navazuje na ponechaný lán pšenice. Foukal mírný východní vítr, a já se té výrazné aromatické vůně nemohl nabažit. Bylo to jak někde ve sklepě, kde nechávají zrát ječmen, ale ve směsi s vůní mokré půdy nepopsatelné. Dnes už to přerostlo, není poznat, jestli je to přerostlý ozim, nebo poválené a polehlé vyklíčené obilí. Jinak prasata teď jdou především po žížalách: koleje po pneumatikách, okolí kaluží, ale i pod listím v lese, tam teď mají žír bohatý na bílkoviny i tuky. V zóně je cca 10-15% dřívějšího stavu, takže potravní konkurence minimální. Jsem zvědavý, na co je ostřelovači budou lákat, protože přirozené potravy mají v lese dostatek.

Autor: Ivan Nedvídek | 19.11.2017 19:16
Karle i ostatní, myslím, že máš pravdu, z mých poznatků bych jen opakoval zde už řečené. Na př. v určitou dobu, obvykle září, každý rok zjišťuji že ryjí na zatraceně kamenité a tvrdé lesní cestě, vyrývají a obracejí šutráky, žerou kořínky a bůhví co, ale když jim předložím vedle v lese i na kraji strniště pod kameny kukuřici a sypu k ní cestičku, tak si jí v této době ani nevšimnou. Ani teď mi neberou kukuřici a stále ještě buchtují na loukách. Když to zjednoduším,černá prostě ví co kdy potřebuje, co chce, kde je pro ní bezpečné místo a podle toho se chová, pokud není opravdová nouze. Na hromadách nelovím a po desítkách ks úlovků netoužím. Lovu, lesu...Ivan

Autor: Karel Zvářal | 19.11.2017 11:37
Jozífku, jsem moc rád, že jsi opět dal o sobě znát, už jsem začínal mít dojem, že z diskuse se stává duel.-) I to víš, že chytré prasátko si s babkou kořenářkou nezadá! Sleduji pravidelně pobytové stopy prasat, a musím uznat, že podobně jako šimpanzi, to jsou hotoví naturální samoléčitelé. Před dvěma lety na jinak suché louce vyryla všechny kořeny pampelišky (smetánky lékařské). Pro většinu lidí je to nežádoucí plevel, ale kromě energetické složky tam prasátka jistě nacházejí i něco, co jim pomáhá čistit organismus od důsledků nemyté potravy a spousty parazitů. Proto asi k opuštěnému stavení zavítaly, že tam ještě je zdroj, o kterém my, vševědoucí lidé, ani netušíme. A ta prognóza se netýkala celé stř. Evropy, nýbrž našeho regionu a přilehlého okolí, resp. podobné nadmořské výšky.

Autor: Fesoj | 19.11.2017 09:52
Karle, jiný kraj, jiný mrav - u nás už od včerejška sněží, sice jen takový drobný snížek, ale nepřestává. Včera jsem zjistil, že u sousedního, asi půl roku prázdného stavení, už ryjí divočáci až pod okny. Je zajímavé, že za barákem ležící pastvina moc porytá není, ale v těsném sousedství domu, kde se nepase ani neseká, je to hotový tankodrom. Myslím, že tam buchtují především kvůli kořínkům různých plevelů, protože nepředpokládám, že by tam na rozdíl od pastviny bylo nšjak enormě víc myší a žížal.

Autor: figi | 19.11.2017 09:35
http://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktuality/Dvoulete-ohlednuti

Autor: Radek Chadim | 18.11.2017 19:24
Sezóních přenosných posedů mám ve svém úseku dva, a posouvám je v rámci omezených možností naší honitby tam, kde je to potřeba, a když je potřeba, tak lovím ze země, takže poměr posed:lov ze země mám letos vyrovnáný 3:3, a i dlouhodobě je to půl napůl. Já se na lov u vnadiště určitě nespoléhám.

Autor: Karel Zvářal | 18.11.2017 18:32
Dnes jsem našel největšího hřiba smrkového v životě, průměr klobouku 25 cm, žel byl již černý a celý spodek klobouku ožraný od slimáků. Jinak žížaly vesele aktuvují, i komáři a mravenci, takže to vypadá na zimu až někdy po novém roce. Se zakrmováním není tedy třeba spěchat. Kromě sejkor, těch je letos úroda, lítaj už od srpna na slunečnici. Snažím se to omezovat, ale pokaždé mě přemluví ještě k jedné odměrce-)

Autor: Karel Zvářal | 18.11.2017 14:11
Chválím za pravidelné přikrmování i jezírko, to jistě zvěři pomůže, ale komentoval jsem spíše nulovou kreativitu při čekání na prasátko. Až budeš opěvovat, tak jako novou kulovnici, svůj lehký přenosný žebřík, který dáš dle pobytových stop, směru větru a momentální nálady, a ten ti bude přinášet častější lovecké úspěchy, pochopíš, o co mi jde. Nemám nic proti nočním meditacím v kazatelně, když fučí nebo prší, je tam jistě příjemně. Ale při hezkém počasí a plusových teplotách je jistější prasátkům trochu nadbíhat, lépe řečeno, nebýt tolik čitelný. Kamarád Goga říká, že černá zkazila naši myslivost. Já si to myslím taky, hlavně tím, že spousta času se neefektivně zabíjí na profláknutých popravištích, místo toho, aby se šoulalo, nebo aspoń častěji měnila místa čekaných.

Autor: Radek Chadim | 18.11.2017 07:08
Karle, když nepřijdou přímo na vnadiště, a stojí o 30 metrů dál a ryjí mez a její zaseté okolí, tak samozřejmě nemám problém je ulovit tam, ale přímo na vnadišti jsem letos ulovil jednu lončačku z 6ti kusů černé zvěře, co jsem ulovil, takže úspěšnost vnadiště poměrně malá, o to větší jsem měl z úlovku radost, že aspoň to :-), navíc jsem ten lov tam chystal pro hosta, který svých loveckých příležitostí ovšem nevyužil. Taky nevnadím celoročně jen proto, abych tam něco ulovil, ale abych veděl, jestli se v daném prostoru zdržuje nějaká zvěř, protože né vždy tam mám fotopast nebo tam sedím :-) - když tam dám obilí a je rozhrabané, chodí tam bažanti a lítaj sojky, sežraná řepa je zase indikátor přítomnosti větší zvěře, jako je u nás dančí a divočáci. A přes léto, když je sucho a dozrávají obiloviny, tak mám umělé jezírko, kde každých pár dnu doplňuju vodu, a tam chodí všechna zvěř, zejména lišky a srnčí pít a sojky koupat, takže o zábavu postaráno :-).

Autor: Karel Zvářal | 17.11.2017 21:05
Radku, to jsi napsal schválně, aby jsi mě vyprovokoval? Člověk, který je na úrovni Heinze M. a pravidelně točí prasátka ve dne z pár desítek metrů, čeká roky na úlovek z boudy??? Boha mu...! Nemůžu si pomoct, ale pro vás oba pojem čekaná je posvátný: když už čekat, tak pořádně dlouho! Aspoň je potom větší radost z úlovku!-) Ještě štěstí, že jsem zavčasu přesedlal na jinou disciplínu, která vyhovuje mému netrpělivému naturelu a akční povaze. Když nejsou tady, posunu se jinam, za noc vystřídám několik lokalit a nikdy se nevracím s prázdnou, desítka je zapsaná. Tu známou pravdu bych si dovolil tedy poopravit: prase je inteligentnější než myslivec. Velmi dlouhé čekané zdar!

Autor: Radek Chadim | 17.11.2017 20:14
Romane, mám s obcházením vnadiště divočáky poměrně velké zkušenosti, takže můžu potvrdit, že i když mám na vnadišti nasypáno takřka každý den a vždycky tam divočáci něco najdou, tak mají někdy i několikaleté období, kdy na vnadiště nechodí často, ale spíše vyjimečně, ale kolem prochází několikrát do týdne. Když jsem to pozoroval na vlastní oči, to jejich pošetilé počínání :-), tak jsem dospěl k závěru, že prostě nemají jen hlad na předkládané vnadidlo a náladu se tam zastavit. Jediné, co lze poradit, je vytrvat v čekání. Když jsem na vnadišti pár let nic neulovil, tak o to jsem měl po těch pár letech větší radost, že jsem tam konečně něco lovecky uhnal, a že ty metráky vnadidla jsem tam každej den jak vůl nenosil zbytečně. A když jsem si divočáky letos vycvičil chodit na vnadiště, tak se zase v našem společenstvu najdou prostituky, co bez oznámení si tam jdou v temných nocích ulovit divočáka, aniž by mně svůj úmysl zhatit mou celoroční snahu alespoň oznámili, takže z toho nebuď smutný :-).

Autor: Karel Zvářal | 17.11.2017 15:17
Romane, nechce se mi věřit, že by sis s tímhle \"tvrdým oříškem\" nevěděl rady. Zajisté je ti známo, že prase má neskonale lepší čich než člověk. Vytvořil bych tedy v porytém místě 1-2 neviditelná vnadiště (zaházené listím či hlínou) ve vzdálenosti 30-50 m od \"tradičního popraviště\". Protože je vcelku možné, že tam prasátka nechodí, neb s tím místem mají špatné zkušenosti. Pokud tam někdo chodí s potřebou či jinou chemií, zakryté vnadiště nenajde a je to stále na mysliveckou ránu. Změnit místo většinou nabádám myslivečky, kteří brečí, že \"jim to nechodí\", ale 100-200 m od kukaně je les doslova obrácený, ale tak daleko oni nechodí. Přenosný žebř je pro ně spanish village.
Horší by bylo, kdyby někdo klasy sbíral, jak jsem pozoroval v minulém století jednoho drobnochovatele, který pravidelně čistil myslivcům zásypy. Znal jejich časy a věděl, že v pravé poledne tam nepotká živáčka. Tehdy žádné FT nebyly, takže strejda chodil zcela bez obav.

Autor: Roman Voříšek | 16.11.2017 14:04
Kamarádi,
rád bych se Vás zeptal, zda je možné, aby na místě, kde vnadím, černá obryla vše okolo, zhruba v průměru 50m a předložené kukuřice se ani nedotkla?
Já totiž mám podezření, že mi tam nějaký ,,kamarád´´ přispívá, ale kukuřice to rozhodně nebude...
Přemýšlím nad tím, že si pořídím fotopast. A pokud tam někoho nachytám, tak mu udělám velkou ostudu u nás ve spolku...
Tohle se mi děje 2 roky nazpět a jsem z toho už docela mrzutý...

Autor: Jan Slavětínský | 13.11.2017 19:33
Elhenický - u nás je to stejné. Každý víkend jsem v lese, někde po okolí u kamarádů. Většina spolků s deseti aktivními chodícími lidmi neobstaví leč, tak jsme všichni v okolí v takové přátelské symbioze. Minulý víkend 4 prasátka +3 lišky, v neděli 7 a teď v sobotu 12 + 2 lišky. Černá je, ale bez sněhu se honí leče na blint a dost se chybuje.Průměr je cca 7 ran na kus na výřadu.
I když vetrinární vyhláška vyhlásila černé zvěři válku, ve většině spolků se používá rozum, ale je to těžké...Lovu zdar všem. J.S.

Autor: Radek Chadim | 13.11.2017 13:39
Jaktože ne, já tam bachyni a 4 selata viděl :-).

Autor: Tomio | 13.11.2017 13:34
U nás je to tak, že o prase se ani nezakopne. SV vysočina

Autor: Ellhenicky | 13.11.2017 09:07
Na sobotní naháňce se nám podařilo ulovit 6 kusů prasátek. Do společné kasy nám to hodí nějakých 10.000,-Kč. Vzhledem k tomu, že soukromníci poukazují na rozryté louky, tak se snažíme pro to něco udělat.Ještě štěstí, že jsme na vesnici a na případných škodách se nějak dohodneme. Jak je to u Vás?

Autor: strejda zajíc | 06.11.2017 07:18
Vráž u Písku.
V sobotu 50 čuníků a 2 zrzky.

Autor: Stanislav Haas | 06.11.2017 06:29
Zdravím. Strejdo - která Vráž? Včera jsem byl na bažantím honu /tedy jako honec/ na Konopišti, potkám hajného z Vráže a podivuji se nad bohatým výřadem. A on, že žádnou akci neměli, ale Vráže jsou prý minimálně tři.
Stál jsem /tedy správně jsem se držel všeho, co bylo dostatečně pevné/ ve svahu v šíleném krpále, pod jedním vývratem se mí něco nezdálo a tak jsem tam hodil kus větve. A ejhle - liška, že by mohla tahat. A to jsme tam byli připraveni dobře 15 minut, ani psi nic. Střelci koukali na oblohu a tak byla uznána do chovu.

Autor: Radek Chadim | 05.11.2017 15:43
Včera jsme měli první a asi i poslední naháňku, ulovili jsme ve dvou ze tří plánovaných lečí 16 divočáků a 1 lišku, hlavní třetí leč jsme už ani nestihli. V první leči se ulovilo poměrně strakaté sele, což u nás nebývá časté. V druhé leči jsme ke konci jedné houštiny jednomu sousedovi říkal: \"tady jsme loni stáli 10 minut jako letos, volalo se, střílelo se, a pak jsem šlápl támhle na ty ostružiny a vyběhl od tamtud divočák, tak tam šlápnu letos zas, co kdyby.\" No šlápl jsem a zase tam bylo, o dva kroky šlápnu zas a další sele, takové malé lovecké deja vu :-).

Autor: figi | 03.11.2017 22:17
A vánoce se blíží ...
http://www.myslivost.cz/E-shop/Novinky/Srnci-zver-III

Autor: strejda zajíc | 03.11.2017 21:07
Dnes:s Arim ve Vráži na naháňce-45 černá,3 vysoká,2 lišky.
Včera:21.05-1 rána,kňour 130 kg.
P.S.Bojím se napsat víc,aby zase nemusel Radek shánět překladatele...:-)))

Autor: Karel poslík | 03.11.2017 17:20
Radku, Lovu zdar !
My jsme byli s kolegou Jardou včera večer v revíru až do časných ranních hodin. Po setmění mi asi ve stopadesáti metrech přecházel jelen, starší kus, silný ve zvěřině, ale díky času a vzdálenosti se už nedal přečíst. Potom jsem téměř s jistotou očekával černou, jenže mě každou chvíli zradil proměnlivý vítr. Anžto jsem měl na dnešní den zajištěné pracovní volno, nechtělo se mi domů a čekal jsem dál, pozorujíc dění kolem. Nakonec jsem až po půlnoci ulovil lišku, která vyrazila po vyjeté koleji přímo na mé stanoviště. Byla v klusu a než jsem stačil zamířit, měl jsem ji na ostro ze předu asi na dvacet metrů. Zůstala v ohni. Asi byla v okamžiku výstřelu právě ve fázi výskoku, protože ji kule zasáhla dost nízko a dá se říci, že byla rovnou vyvržena. Jarda střelil dvě lišky, také na kratší vzdálenost ,ale obě brokem z kulobroku, což vypadalo výrazně šetrněji. Tak se nám nakonec přece jen zadařilo. Dneska jsem odvezl jednoho mývala severního, skoropuškou ( 22LR) uloveného, k preparaci do Eváně u Libochovic. Bude z něj \"předložka\" s vystupující hlavou, na zeď.Docela se na preparát těším a pošlu sem nějakou fotku. Zdar Karel

Autor: Petr Havlín | 03.11.2017 13:43
Radku Lovu zdar! a přeji tí tu radost z nového kukru.

Autor: Václav Sládek | 02.11.2017 11:46
Lovu zdar.Ten příští puškohled je jasnej.

Autor: Radek Chadim | 01.11.2017 23:19
Dnes jsem udělal malou pozorovací chybičku dančí říje a provedl ostrý test nového puškohledu. Daňci si to tam odbyli už brzo zvečera, jeden zarochal a odešel pokračovat do hlouby lesa, druhý bez rochání též odešel do lesa. Na pole vyšly dvě bachyně a zhruba 6-8 selat. Vytočil jsem puškohled na dvanáctku a na 150 metrů pozoroval, divočáci šli zhruba mým směrem, tak se to z hlediska loveckého vyvíjelo poměrně dobře. Nechal jsem si je dojít na 80 metrů, což byla pro mě dříve už skoro hraniční vzdálenost, na sedmičku selata poměrně malá, bachyně byly vidět dobře. Tak jsem tam vytočil 12x, z 20 kilového selete se stal slušnej vykrmenej lončák, rožl jsem pidibod, a šup to za plecko. Divočáci se odebrali k lesu, kde si chvíli povídali a pak zmizeli v lese, na poli nikde nic, odkazování žádné. Už jsem si myslel, že někde mezi lavičkou a flintou nastala chyba, ale sele zůstálo bez odkazování v ohni, akorát ve vzrostlé řepce nebylo vidět, rána padla přesně tam, kam jsem namířil. Možná už vás s tím budu nudit, ale puškohled nemá chybu. Dnes bylo dobře vidět, sice měsíc byl za mrakama, ale prosvítal celkem dost, takže bylo dobře vidět, ale vidět rezavé sele, že je rezavé, a na ryji bachyně šedé štětiny, a to na dobrých 100 metrů, to jsem v žádném puškohledu ještě nikdy neviděl, prostě je to naprostá bomba :-), a to nejen z hlediska lovu, ale i pozorování. Takže příští můj puškohled bude Victory Diavary 6-24x56 FL, to je jasná věc, abych viděl až k tomu 250 metrů vzdálenému lesu :-).

Autor: Radek Chadim | 01.11.2017 14:40
Včera krásná čekaná s daňky, na kraji lesa rochali dva a jeden ještě v lese, nějaký souboj tam byl, pěkné to bylo. I divočáci přišli, ale nechtěl jsem rušit dańky v jejich nejdůležitějším období roku, za což se mi odvděčili ráno, kdy krásně rochali už i za světla a já zase pořídil jedno další zájimavé video :-).

Autor: Radek Chadim | 01.11.2017 14:36
Listopadové Dnes.