Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zkušenosti s lovem kormoránů



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 24.03.2011 10:03
Od kolegů kolem Hluboké nad Vltavou, kteří lovili kormorány mezi prvními za 300,-Kč zobák, které vyplácelo i vyplácí Rybářství Hluboká a mají s tím své zkušenosti jsem slyšel a následně i viděl varování, kterého se dopouštěli z počátku. Nikdy nepouštět psa na křídlovaného kormorána na vodu! Není to jako aportovat kachnu,pes s tím nepočítá ale kormorán útočí na hlavu na světla/oči/psa a docházelo k jeho zmrzačení. Za ty peníze to nestojí. A jak už bylo uvedeno, skoro všichni pracovníci Rybářství jsou i myslivci a proto kormorány lovit mohou

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2011 16:56
tak ono se asi není čemu divit.kormoráni asi dělají velké škody.

Autor: Martin Novák | 10.03.2011 19:03
Martine drtivá většina profi rybářů má a jsou členy různě po sdruženích.Na ryb. školách měli jako volitelný předmět myslivost.
Jako perlička,jeden kluk bez lístku,co má na starosti řadu rybníků si zkoušky musel udělat,jinak mu hrozil vyhazov.

Autor: Martin Skřivánek | 09.03.2011 01:40
Martine to mají jako u Vás rybáři lov.lístky, zbrojáky a flinty?

Autor: Martin Novák | 08.03.2011 19:47
Martine náš hosp. ji nevidal,ale myslím,že to měli na škodnou.Samozřejmě toho nezneužívali a nelítali po celém revíru.

Autor: Martin Skřivánek | 08.03.2011 18:13
Martine Nováku já jen nechápu jaké povolenky vypisují mysl. hospodáři rybářům? Romane s těmi ochranáři máš recht,čekám kdy udělají něco s bobrem.teď jsem viděl v Rakouském Wild und hund jak loví v Rakousku bobry na řekách a v potocích,nějaké foxlíky,chlapi mají broďáky,podběrák,někteří mají mačety a jiní brokovnice,docela masakr.už jim asi dochází že zabij bobra zachráníš strom (ne jeden)!

Autor: Ing.Mirek Bergman | 08.03.2011 09:50
Chlapi, díky za rady. U nás na horách s tím pádem na malých tocích problém nebude, jednak kormoránů je zde relativně málo (spíš tu rybáře trápí volavky popelavé a vydry), takže stačí protisvah a dobře nastřelená kulovnička. Kolegové v nížinách to budou mít složitější, hlavně s těmi ocelovými broky (v zastavěných oblastech by občané asi střelby kulí nestrávili). Po čase, až budou nějaké zkušenosti, dám vědět.

Autor: Zdenek Radosta | 07.03.2011 22:56
Jeden z možných a dobrých lovů je počkat ráno, až nalétnou na vodní plochu, většinou sednou všichni na vodu, protože jsou hladoví. Dá se dojít až k nim a v momentě zvlétnutí prvního je třeba střílet brokama, minimálně 3,5 mm, hned druhého a dá se přebít na třetího a čtvrtého. Oni jsou chvilku zmateni,nevědí odkud jdou rány a máte čas na přebití. Je třeba být pořát někde v krytu za křovím. Pokud zůstane jeden na stromě v okolí, je to špatně, ten hlídá a jakmile se k němu přiblížíte, odlétne a všichni ostatní za ním. Jakmile ho postřelíte a zůstane na vodě,těžko se dostřeluje,on se velmi dobře potápí a těžko se dohání.
Druhý dobrý způsob lovu je najít kolonii, oni k večeru posedají na stromy a nocují tam. Za šera se dá dojít až pod ně.
Jakmile na ně několikrát vystřelíte, odlétnou někam jinam a trvá dost dlouho, než se vrátí. Je to zajímavý lov. Tak lovu...

Autor: Jan Slavětínský | 07.03.2011 06:34
Vidím problém v tom, že tam ,kde kormoráni jsou a mají své kolonie a lovili by se tam nejsnadněji, tak ty MS povolení k lovu mít nebudou protože v té smůle nebudou mít chovnou vodní plochu. Sdružení s vodní plochou a s povolením zase nebudou mít kormorány. Tam je lov o náhodě, že ty kormorány někde překvapíte.
Když je pozoruji na těch koloních, tak tří trochu vystřílení chlapi s brokovým automatem by je na jedné čekané dokázali zredukovat. Zrychtovat si boudy (jako se chodilo na tetřívky) a počkat až nalétnou. Buď tiše s malorážkou nebo s brokovnicí. Úpně idealní doba by byla po vyvedení mladých, mladí jsou "hloupí" ,posedávají,popoletují atd. Netřeba více psát. Lovu

Autor: rici czech | 06.03.2011 19:31
Je to velmi inteligentní "pták" který se velmi rychle učí ze svých chyb.Asi to zkusit u těch kolonií jak píše pan Jan ,ale po pár výstřelech se asi odstěhují jinam.Možná někde na říčním toku při jejich lovu ryb nejsou tak ostražití a tam šance byt malá je :)).

Autor: Martin Novák | 06.03.2011 19:29
U nás lovíme kormorány už několik let a lovíme je jak brokem na společných lovech,tak já nejraději při náhodných setkání 222Rem. Profi rybáři dostávali od MŽP povolení na chovných rybnících (krom.CHKO),která rozesílali mezi příslušná sdružení a platili 500kč za zobák.Ve většině sdruženích mysl.hospodáři vypisují rybářům povolenky na lov.
Pták je to opravdu opatrný a je potřeba se podle toho chovat.Po každém lovu kormoráni vysedávají na okolních stromech či kůlech,kde se osušují před odletem a na taková místa je dobré se zaměřit.Poznají se podle charakt.stříkanců.Podle těchto míst poté s ohledem na bezpečnost volit i zbraň (takže čímkoliv).
S pozdravem maro maro.

Autor: Jan Slavětínský | 06.03.2011 19:11
U nás máme nejdelší hranici revíru vodní plochu,kterou tvoří přehrada Želivka. Kormoráni tu jsou. Dokonce na protější straně "u sousedů" mají v jednom místě své kolonie.Ráno tam jsou zavěšení po stromech a z večera se tam zase vrací..
To poznáte z dálky,poněvadž ty stromy jsou doslova odepsané. Myslím si, že v těchto místech u kolonií by se redukovat dali a asi s největším úspěchem. Čekat na ně jako na tahu na kachny, to je malá úspěšnost... Lovu

Autor: Roman Skřejpek | 06.03.2011 11:50
No dobrá zpráva to je,ale v některých místech už s křížkem po funuse.Rok 2010 byl pro řeku Bělou v Jesenících tou největší zkouškou při náletech Kormoránů.Řeka je prakticky odrybněna.Pozná se to poměrně velice lehce,hlídky Kormoránů už nedotáhly žádná další hejna.Proč tak dlouho trvalo hloupím ale dobře placeným úředníkům rozhodnutí tohoto škůdce aspoň částečně redukovat?Jak je možné že ochrana přírody a krajiny,placena z kapes daňových poplatníků je prakticky škůdcem této společnosti?Odpovím si sám,nenese zpětnou odpovědnost za škody způsobené svým neodpovědným rozhodnutím.Rozpočtová organizace která má stále jen nataženou ruku pro finance,kdo kontroluje jejich práci a opravdovou spíš nečinnost ne činnost.Co ještě tito parazité zničí? Na Šumavě nám přece ukázaly jaké je jejich cítění k přírodě.Kde jsou ti Bursíkové?Na ještě lépe placených místech kde škodí a škodí.Bude tomu někdy konec?Omlouvám se za malé odbočení od závažného téma,i když vše ze vším souvisí.
S pozdravem Roman

Autor: Jaroslav Rejdák | 06.03.2011 10:07
Střílet malorážkou. Na účinný brokový dostřel se k nim prakticky nedostanete.

Autor: Milan Soukup | 06.03.2011 05:45
Po dlouhé době pro rybáře dobrá zpráva. Osobní zkušenost nemám, ale od známých jsem slyšel o neuvěřitelné opatrnosti kormoránů. Po počátečním nadšení výsledky nevalné. Údajně to chce hlavně nechat odletět první hlídku, která se pak vrátí se zbytkem. Také doporučovali menší kuli, konkrétně 222 Rem. MS

Autor: Ing.Mirek Bergman | 05.03.2011 20:49
Český rybářský svaz v současné době vybojoval tříletou výjimku pro odstřel kormorána na řekách a potocích, který úplně na tocích zlikvidoval Lipany a brzy mají stejně dopadnout i pstruzi. Nyní rybáři přes OMSy žádají mysl. sdružení s honitbami, ve kterých se nacházejí rybochovné i rybolovné revíry ČRS, aby za určitou výši zástřelného (hovoří se o 300 - 500,-Kč/ks) začali tyto rybí predátory myslivci likvidovat. Nikdo v okolí s tím ale nemá zkušenosti, zvláště nyní, kdy pro lov vodního ptactva je zakázáno užití olověných broků. Koluje info, že prý je nejlépe použít malorážky 22 LR, VMR nebo 17 HMR, a další různé dobrozdání.
Pokud jsou někde u vás tímto zkušenosti, dejte prosím vědět. Díky.