Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Patterdale terrier



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 06.12.2017 12:36
Pracovně velmi dobrý plemeno a to že nemůže ke zkouškám je díky tomu že se výrobci štěňat určitého plemene se sešli při vzniku nového zákona a tak byla najednou všechna národní plemena registrovaná FCI vyřazena ze zkoušek

Autor: Karel Zvářal | 05.12.2017 19:57
No a tak to zůstane na věčné časy, nebo začne veřejnost vyvíjet tlak, aby se to pohnulo ke změně? Přece jestli je lovecky použitelný, to se pozná na zkouškách. Někdo skvělě střílí (loví) i bez zkoušek, a jestli pes dobře pracuje na lovu, tak podle mého selského rozumu (bezrohého-))) je to lovecky použitelný pes. Ale jestli je to \"vořech\", co dává základ jinému (protekčnímu) plemeni, tak to necháme těm s keratinem, které ta kynologie živí.

Autor: Fesoj | 05.12.2017 19:38
Chyba je v ZOM . Tam stojí, že na zkoušky LUP lze přihlásit pouze psa loveckého plemene, uznaného FCI. Aby toto bylo možno změnit, musel by se \"otevřít\" Zákon o myslivosti. Nelze to řešit nělakou vyhláškou. No, a ke změně zákona chybí politická vůle... On to neodnáší jenom patík ! Takový erdelteriér by mohl vcelku slušně pracovat, podobně jako irčan, bohužel nepatří mezi lovecká plemena a tak ke zkouškám nesmí.

Autor: Karel Zvářal | 05.12.2017 18:30
Zapomněl jsem dodat, že za největší diskriminaci považuji zákaz zkoušek. Ať si je udělá třeba v nepřítomnosti jiných plemen (aby je chuďata nenapadal-), ale bude mít oficiální glejt.

Autor: Karel Zvářal | 05.12.2017 18:25
Nedá mi to, abych ještě neokomentoval projev jasné diskriminace tohoto plemene. Jak je možné, když dal základ vzniku lakelanda (jasný hybrid s welšteriérem), tak sám je neuznaný? Přitom v jeho popisu to hýří superlativy, jediné, co je mu vytýkáno, je přílišná dominance a agresivita, a to i k vlastním sourozencům. Toto ohlídat a vyselektovat, tak je to nedostižný pes! Ćasem sem Jurku něco prosím napiš, ať víme, kdo je tady vlastně b-c, jestli chovatelé, nebo federace.

Autor: rici czech | 04.12.2017 19:46
No Jurku ,ono asi mezi myslivci nebude moc chovatelů nebo majitelů tohoto plemene ,kteří by předali zkušenosti :-) ,už jen vzhledem tomu že u nás nemůže na zkoušky ,takže ten kdo ho má si ho pracovně vytvoří k obrazu svému :-) podle toho co s ním chce za práci dělat,,a ano máš pravdu v tom ,že každý jedinec je individuální a to i v plemeni.Nejdůležitější je aby jakýkoli lov. pes měl chuť do práce,dravost,loveckou vášeň a dobré nervy...vše ostatní je jen o výcviku a vytvoření ho k \"obrazu svému\"

Autor: Karel Zvářal | 04.12.2017 19:34
Rici to napsal hezky, také jsem slyšel na tyto psíky chválu, žel, byrokracie vládne světu a toto plemeno není dosud uznáno a nemůže tedy na zkoušky, proto bych ho osobně nebral. Do nory i na naháňku se mi líbí jezevčíci, ač jsem je dříve přehlížel. Dnes na trpaslíky nedám dopustit, a každému, kdo hledá všestranějšího norníka (na aporty moc nejsou) ho doporučuji. Přeji s patíkem hodně úspěchů!

Autor: Jurek | 04.12.2017 19:24
Pro pana Karel Zvářal. Děkuji za vámi poslaný odkaz. Ale abych byl přesný není to muj první pes a vím co mám dělat jenže každé plemeno má své specifika a vzlášť toto plemeno. proto jsem zde scháněl individuální postřehy lidí co s těmito plemeny mají zkušenosti. Jinak řečeno každý pes jiná povaha jina osobnost. Já třeba udělal NKO v 11ti měsících loveckou upotřebitelnost. A pak znám psy co ve 3 letech stojí zahovno proto tento dotaz.

Autor: rici czech | 04.12.2017 18:50
Jurku,záleží na co ho budeš využívat a podle toho postupovat při výcviku.
Jako první musíš mít zvládnuté přivolání,vodění na vodítku a odložení.Potom bych postupoval stopou vůdce,aby tě psík byl schopen po tvé stopě.Pokud ho chceš primárně na lišky a norování tak můžeš už od malička mu vytvářet podmínky k norování někde na umělé noře,popřípadě rozvinout jeho dravost na zavěšenou kožku ,či střelenou lišku.Viděl jsem tyto psíky pracovat a dokonce i v bažantnici při přinášení bažantů!
Jinak bývají skvělí norníci a podle toho co mne chovatelé o tomto plemeni řekli jsou poměrně tvrdí na škodnou!
Nevýhoda je že u nás nemohou na zkoušky(pokud se tedy nic nezměnilo).Lovecké kynologii zdar!

Autor: Jurek | 04.12.2017 18:43
Tak samozdřejmně že vím co a jak. Ale každý má svůj postřeh a zajímá mě individuální postřeh.

Autor: Karel Zvářal | 04.12.2017 18:32
http://search.seznam.cz/?q=v%C3%BDcvik+norn%C3%ADka&url=http%3A%2F%2Fkollarmvdr.cz%2Fclanky%2Fvycvik-loveckych-psu_248.html&data=lgLEENLtJnMpnfSokrfAW_0-xfLEQIHi8Ae2ooONZuAepOK7RJKqIOD3_ub-222imOuPPFowM8nIg_2kFNRUqVWsHIakZm79ov4jQa4lI7w1l4J3YKTOWiWFZMQCrl-SxAIcNsQC5pM%3D
... například.

Autor: Karel Zvářal | 04.12.2017 18:13
Jurku, když si koupíš auto, také se potom ptáš, co s ním a jak?-) Toto jsou příliš vážné věci, než aby se nechávaly \"na potom\"(...na přípravu nemám čas...). Zeptáš se jednou větou a čekáš sáhodloohou odpověď, že?... Určitě víš, kde máte ve městě knihovnu. I na netu je spousta odkazů k výcviku norníků. Kdyby ti něco z literatury nebylo jasné, je něco jiného se na to zeptat, ale tak... Sorry.

Autor: Jurek | 04.12.2017 17:22
Dobrý den, pořídil jsem si před nedávnem toto plemeno, mám doma 5mněsícu staré štěně. Kdy a jak s ním začít. Děkuji.