Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nastavení fotopasti



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Stanislav Haas | 09.07.2018 18:55
Zdravím! Tak dnes asi po pěti dnech 86 videí, přes polovinu na první pohled hluchých. Ale při přeposlání přes HDMI na televizi objeven, ale neidentifikován pachatel - asi opět myš, ale děsně rychlá, jen svíticí korálek místo světla, ale na tělo neměla fotopast šanci zaostřit. A to mám citlivost na \"střední\". Jak říkám, pěkná hračka.

Autor: Ramo | 04.07.2018 10:02
3 snímky a 10-15 s prodleva
Tak to mám já, ale každý svého štěstí strůjcem! :-)

Autor: Jiří Janda | 03.07.2018 10:32
Na kolik fitografií a s jakou prodlevou nastavujete svoji fotopast? Nebo necháváte tovární nastavení? Děkuji za odpovědi. Jirka

Autor: Stanislav Haas | 21.06.2018 08:21
Schválně jsem napsal VNADÍM. Asi tak 300m dál je u kazatelny místo na krmivový vůz kukuřice, samo se doplňující krmítko pro srnčí a koryto pro černou o obsahu tak 150 kg zrna, které stále přetéká. Okolo 10 ha pole pravidelně s kukuřicí 8 funkčních kazatelen a žebříků /jedna kazatelna na valníku za traktor s kamny/, všude okolo nich nějaká ta hromádka. A pak mi má něco chodit k fotopasti. Včera 33 videí, z toho 20 prázdných, na 4. čamráci, zbytek vidlák, který korýtko vybral, akorát nechal 4 krajíčky suchého chleba. Tudíž vše v pořádku, akorát asi zase snížím citlivost, to by baterie dlouho nevydržely.

Autor: Karel Zvářal | 21.06.2018 08:06
Ramo, nevím, jestli jako polňák ses byl někdy podívat do lesa. Spatřil bys tam obří krátery po buchtování prasat. Ta myšice je schopna si vytvořit i kilové zásoby, je možné, že některé norky sdílí více jedinců. To prase nelení vyházet i dvě kolca zeminy, aby se k těm zásobám dostalo! Dosti totiž pochybuji, že je schono ulovit malou a hbitou myšici, ale možné to je... Vysoká teď má švédský stůl, zrno je v mléčné nebo voskové zralosti, plno mladého listí, proto to korýtko nechává myšicím. Ony naopak mají nouzi (viz níže), samka se chystá na druhý-třetí vrh a vytváří si zásoby, jelikož peněz není nikdy dost... Chodil jsem v létě krmit vzácnou agrariusku tvrdým chlebem a nechtělo se mi věřit, že je to všechno opakovaně vymetené. Nic jiného by to ve městě nevzalo.

Autor: Ramo | 20.06.2018 22:23
Tož ti Víťo nevím... IR je snad na fotopasti jen jako noční přísvit (blesk), ale možná se pletu. No, ale kvůli tobě to zjišťovat nebudu, bó vypadáš moc vzdělaný! :-))
Typ mojí FP si najdi níže...
Stando i tak se mi to zdá divné, že by taková drobotina korýtko \"vypucovala\". I já sám jen VNADÍM.
Lovu

Autor: Stanislav Haas | 19.06.2018 11:46
Zdravím!
Tak jsem včera opět přenastavil fotopast, kvalitu videa jsem dal na vysokou, nějaké \"irled\" také na vysokou, vzal jsem sekačku a okolí korýtka vyholil na drn. Dnes dopoledne z korýtka neubylo, ale stejně jsem vyměnil SD kartu. Teď už iniciuje spouštění i pohyb pavučiny :-), ale jeden možný pachatel byl odhalen - sice nemohu provést dokonalou identifikaci, ale asi se jedná o myšici lesní, rychlou jak blesk.Když jich víc spojí síly, přidá se i nějaká sojka etc., tak by nějaké zrno mohli mít na svědomí. Pouze vnadím, nekrmím, tak dávám každý den trošku.Kdybych měl fotopast nastavenou na fotky, tak bych dál o ničem nevěděl.
Asi 15 m dále mám malou ostrůvkovou fotovoltaickou elektrárničku se 12V, 150 Ah baterií. Kdybych ve fotopasti nechal nabíjecí baterie, jejich 8ks je stejných 12V. Šlo by fotopast připojit na akumulátor trvale, nebo 12V z baterie přes měnič na 220V a nějakou nabíječku? Z toho je jasné, jaký jsem na slaboproud blb, ale myslím si, že nějak řešení se dá najít. Jestli někdo může fundovaně poradit, tak prosím. S.H.

Autor: Vít Pátek | 15.06.2018 20:41
Ramo:
Buď zaznamená nebo nezaznamená. Záleží jakou změnu infračerveného záření dopadajícího na PIR čidlo (v daném případě zbytečno diskutovat jestli ve FP je nebo není, typ je znám, stačí si přečíst výrobcův popis + specifikace) ta hrouda či cokoli jiného způsobí a na detekci jak velké (a rychlé) změny je FP nastavena.

Slovo od \"h\" si osobně velmi šetřím pro případy, kdy je jeho použití opravdu nezbytné a zároveň efektivní, což podle mě tento případ ani zdaleka není. Diskuse kde jsou podobná slova nadužívána bez dalšího opouštím.

Autor: Karel Zvářal | 15.06.2018 17:44
Rámo, řek bych, že přihořívá:-) Vzhledem k tomu, že tam chodí i sýkorky, bude korýtko asi někde v houštině, možná i za kmenem-( a fotopast instalovaná se záměrem, že nás zajímají těžší kusy, že. A ona i rodinka myšic s lícními tornami dokáže také za noc toho dosti odnosit, nejen pověsné hamón. Teď mají o bukvice i žaludy nouzi, buďto vyklíčily nebo zčernaly, takže jádro je pro ně dobrý zdroj krmení. Asi bych dal FT na jiné místo, možná blíž ke krmení (1-2 m nad) a namířil přímo do zdroje, nejen na zarostlé okolí...

Autor: Ramo | 15.06.2018 12:56
No když jsi to Radku vzpomněl, taky mi teď v řepce mizí kukuřice a myslel jsem že pachatele znám - 4 ks bažantí, nějaký zajíc, občas srnčí. A ejhle fotopast mi ukázala na pěkného zloděje a to křečka polního! :-)

Autor: Radek Chadim | 15.06.2018 09:58
Já mám fotopast nastavenou na 3 snímky jednou za tužímže půl minuty. 3 snímky jsou vždycky lepší než jen jeden, neb než se přístroj nažhavý a vyfotí, tak to chvíli trvá, a některá zvěř jen proběhne, nebo než se dostane do záběru, tak to je zase rychlovka, a pak tam nemusí být vůbec nic vyfocené. Na třetině fotek, co mně fotopast udělá, taky nic vyfoceného nemám. A když je vnadiště někde, kde je hned vedle kryt, jak to mám já, tak naprosto běžně u kukuřice v klasu nebo řepy se stává, že divočák/dančí si tu dobrotu zanese do keřu či jiného krytu nebo kousek dál a konzumuje ho až tam - letos mě tam chodila liška, co žrala řepu stylem ukrást a v křovíčku pěkně sežrat, kdybych to neviděl lépe řečeno neslyšel na vlastní oči, tak bych to dle fotopasti skoro ani nezjistil.
U Stanislava bych si dal větší pozor na různé drobné ptactvo, to jak si zvykne létat ke krmivu, tak ani v létě člověk nestíhá doplňovat, snad krom období kolem žní, kdy je zralého zrna všude dost, tak to platí skoro po celý rok.

Autor: Ramo | 15.06.2018 08:53
Při vší úctě Víte toto je úplná hovadina! - \"Třeba se potvrdí ta moje hypotéza, ze to čuníci (pravděpodobnější je že jeden větší) dělají jako Arnold Schwarzenegger na konci filmu Predátor.\" I když se tama provalí jen hrouda bláta (i bez prasátka) tak to ta fotopast prostě zaznamená!!!
Stanislave jinak rada o restartu je asi na místě. Já mám nastaveno 2x fotka 10-15 s prodleva a naprosto v pohodě.
Tak jsme zvědaví na toho ducha! :-)

Autor: Stanislav Haas | 15.06.2018 06:28
Díky. Právě že nebyly žádné pobytové znaky, jak jsou prasátka, tak koryto létá vzduchem, neb pohazuji trochu kukuřice i pod něj a jejich návštěva je pak vidět i na dálku. Zdá se, že prasátka fotopast bere spolehlivě, i když je pravdou, že 2x v minulosti jsem měl podezření i na ně. Citlivost jsem dal na max. a dnes dám novou sadu baterií.

Autor: Vít Pátek | 14.06.2018 20:37
Takhle na dálku \"poslepu\" se těžko radí (ideální způsob, jak se v příslušném oboru odborně znemožnit ;-), ale co, v mém věku už \"býti za blbce\" nesu celkem s klidem... Takže to zkusím.
Jestli fotopast má v menu \"reset\" nastavení (návrat k továrnímu nastavení parametrů), tak bych ho provedl. Pak bych nastavil ne video, ale jen focení, po 1 snímku (aby toho nebylo zbytečně moc a vešlo se na kartu) a malou prodlevou do následujícího snímku (tak 15 s, 20 s, 10 s - co bude v nabídce). Citlivost PIR bych dal na největší. A uvidí se. Třeba se potvrdí ta moje hypotéza, ze to čuníci (pravděpodobnější je že jeden větší) dělají jako Arnold Schwarzenegger na konci filmu Predátor.
(Mimochodem, jak dopadla tradičnější forma zjišťování přítomnosti- stopy či jiné známky pobytu po tom vyprázdnění korytka nějaké byly?)

Autor: Stanislav Haas | 14.06.2018 11:14
Zdravím!
Tak nevím, jestli jsem blb a nebo neumím fotopast nastavit. Citlivost na střední, jinak desítky videí za den. Za týden jsem 3x doplňoval korýtko, na videu nikdy žádný kus čehokoliv u něj, 3x prázdné. Většina videí \"prázdných\", ve dne i v noci. Délka videa 30 vteřin, prodleva mezi videi maximálně také 30 vteřin. Za dobu prodlev /když všechny sečtu, tak asi 3 minuty, korýtko nemůže nic stihnout vyžrat. Tudíž tam chodí něco, co fotopast nezachytí /zajíce i lišku bere spolehlivě/. Baterie mi hlásí nabito. To mi nějak hlava nebere.

Autor: Vít Pátek | 29.05.2018 02:33
Fotopast pro \"outdoor\" použití bez (osvědčeného a levného) PIR snímače (důležité je to \"P\" = pasivního!) + trochy vyhodnocovací elektroniky jsem ještě neviděl (a viděl jsem jich opravdu hodně). Nicméně nejlepší argument je alespoň jeden konkrétní praktický příklad - tedy sem s ním.
Teoreticky by totiž taková fungovat mohla, například tak, že by trvale běžela analýza snímaného obrazu hledající \"žádoucí\" pohyb. Ta by ovšem byla výpočetně nikterak triviální, tj. energeticky značně náročná - takže z jedné strany by to chtělo najít v lese zásuvku, z druhé strany spotřebovanou energii odvést, tj. vybavit fotopast chlazením procesoru ;-). Nemluvě o tom, že za tmy by snímači obrazu bylo nutno stále (infračerveně) přisvěcovat (= aktivní detekce)... Pasivní detekce snímáním zvukových vln se už dostatečně evidentně neosvědčila - s vyhodnocením \"toho správného\" zvuku má co dělat i \"výpočetní kapacita\" lidskeho mozku. Nebo by bylo možno použít kteroukoli další aktivní detekci (vysílání a příjem libovolného vlnění, kterého by si zvěř nevšimla - příklad = radar) se stejným problémem - energetická náročnost, celková cena. Případně objevit nějaký zcela nový fyzikální princip pasivní detekce pohybu ;-)

Autor: Ramo | 28.05.2018 09:51
Je to JEN o pohybu a žádném záření! A že se má prostor vyčistit od větviček a podobně je jasná věc. Hoď 5m před fotopast kámen velikosti pěsti a vyfotí ho to. A pochybuju, že něco vyzařuje, když je chladnější jak okolí... JEN pohyb!! Nevím které, ale většina fotopastí infra nemá...

Autor: Vít Pátek | 25.05.2018 00:05
Všude nám sem dopadá infračervené záření od slunce, většina objektů ho jednak více či méně odráží, jednak i více ci méně pohlcuje (ohřívá se) a následně vyzařuje... Pro detekci pohybu zdrojů záření (lidí, zvířat) to většinou problém není, protože \"součet\" všeho, co dopadá na detektor, se nemění tak rychle a tolik, jako když \"do záběru\" vstoupí objekt který sám dostatek záření generuje. Ale nemusí to tak být vždy - větvička ve \"vhodné\" vzdálenosti před detektorem, \"vhodnou\" rychlostí zakrývající a odkrývající dostatečnou část odrazu i vyzařování od pozadí... Má-li být využívána velká citlivost, je dobré prostor záběru čidla (bývá větší než je záběr objektivu) od takových \"zdrojů falešného poplachu\" co možná vyčistit.
Jak se nakonec daří detekovat jen ty \"správné\" změny je pak hlavně o \"chytrosti\" elektroniky, resp. softwaru vyhodnocujícího velikost a rychlost změn proudu generovaného tím pyroelektrickým čidlem. Případně o tom, co vlastně v parametrech toho software mění ty stupně uživatelského nastavení (jsou-li k dispozici). Je to jedna z nejpodstatnějších částí know-how výrobce fotopasti, do které nikoho nakouknout nenechá. Krom kvality \"foťáku\"/\"kamery\" a výkonu infra-osvětlení je to vyhodnocování hlavním rozdílem mezi horší a lepší fotopastí. Prvním měřítkem je za jak dlouho je vůbec \"správná\" změna rozpoznána. Horším fotopastem to trvá vteřinu i déle (což může být na průchod, ne-li proběhnutí zvěře příliš), lepším nějaký zlomek vteřiny (půl už je dobré).

Autor: Stanislav Haas | 24.05.2018 18:18
Dnes jsem opět snížil citlivost na \"střední\", neb za den 45 videí, většina hluchých, asi proletěl nějaký čamrák. Také se mi zdá, že ji spíná i pohyb větví a trávy, možná i déšť. Prosím, pište i pro lidi, kteří nemají elektrotechnické vzdělání, tj. jako pro blbé.
Za skoro 6 měsíců první \"dobrá\" liška v záběru.

Autor: Ramo | 24.05.2018 17:48
A jak si teda mám vysvětlit to, že když fouká vítr a hýbe se větvička tak to fotí a větvička NIC nevyzařuje? :-(

Autor: Vít Pátek | 23.05.2018 23:16
>Ramo
Cíl je detekovat pohyb (živočichů vyzařujících infračervené záření). Děje se tak měřením a vyhodnocováním velikosti a rychlosti změn teploty v zorném poli čidla (neboli změn intenzity infračerveného záření dopadajícího na čidlo). To čidlo je tvořeno tenkou vrstvou pyroelektrického materiálu, která je většinou součástí integrovaného obvodu obsahujícího elektroniku vyhodnocující změny el. proudu generovaného tím čidlem.

Autor: bon | 23.05.2018 09:04
Fotopast je spínána PIR čidlem. Pasivní infračervené čidlo (PIR čidlo) je elektromagnetické čidlo, které měří infračervené záření (IR) vyzařující z objektů v zorném poli čidla. Nejčastěji se využívá v detektorech pohybu PIR.

Autor: Ramo | 22.05.2018 21:16
Nevím, ale čidlo snímá pohyb, né teplotu, aspoň u mé fotopasti UOVision UV 565

Autor: Vít Pátek | 11.05.2018 19:38
Nepřicházejí rovnou z kaliště? To čidlo je vlastně primitivní, detekuje jen rychlou (a relativně malou) celkovou změnu teploty v sektoru, který zabírá, a při méně citlivém nastavení to opravdu může vyjít tak, že divočák obalený studeným bahnem je zdrojem menší celkové změny teploty, tj. pod hranicí, než třeba srnec. (Ona ta scénka ze závěru Predátora - a to viděl lépe, jako termovize, x krát y tepelných bodů, ne jako obyčejné \\\"jednobodovē\\\" čidlo kumulující celý sektor a hlídající jen celkovou změnu - není jen filmařský výmysl.) Stalo se mi například, že při nastavené menší citlivosti nebyl detekován pečlivě nabalený (= krom kousku obličeje tepelně izolovaný) myslivec kráčející na posed.

Autor: Stanislav Haas | 11.05.2018 11:16
Zdravím! Nějak ni tu mou fotopast rozum nebere. Včera jsem nasypal do koryta kýbl perníků s čokoládou, říkal jsem si, prasátka budou mít hody. Dnes koryto prázdné, tak jsem se těšil na monitoru na čuníky a oni že né. Za noc 7 videí se srnci, u koryta byl jeden a chvíli, jinak jen u lizu. Srnci přeci perníky s čokoládou nežerou a i kdyby, tak za tu chvíli by to nestihli. Bere mi to každého toulavého kocoura a ještě menší havěť, tak proč né prasce? Citlivost mám na střední, jinak mám za den tak 70 videí, každého čamráka.

Autor: Ramo | 26.03.2018 13:14
Obecně platí, že to nabití se projeví hlavně v noci, kdy to díky přísvitu \"žere\" o dost víc šťávy. Ve dne mi to fotilo a natáčelo a v noci ne. Mám fotopast UOVision UV 565 CZ už několik let a pořád používám pouze alkalické hlavně z Ikea (10ks/cca 40Kč) a fakt spokojenost! Tato fotopast je na 12 ks baterií.
Lovu

Autor: Stanislav Haas | 26.03.2018 07:16
Dobré ráno!
Tak včera jsem chtěl vložit nějaká videa, ale ono to prý jde jen přes Youtube.com.
Jelikož mám heslo:\" na facebooku nikdy nebudu\", tak pod něj zahrnu i Youtube.com a nic Vám neukážu, neplačte, sami jste si to zavinili :-):-):-).
Je zajímavé, že krmítko, které jsem naplnil v polovině prosince, vydrželo plné do minulého týdne. Ale najednou za pět dní 90 videí, také naráz párek bažantů, zajíc, srna a roček a korýtko v sobotu bylo vymetené, i liz začala zvěř používat. A to jsem sázel, že nejvíce bude chodit, když budou mít za mrazů bídu.
Od začátku první sada baterií GP super, alkalické, 10 Kč/kus a past stále ukazuje 2/3 nabití.

Autor: Radek Chadim | 23.02.2018 10:05
Nevadí, i teď v zimě to na jedno nabití 1000 fotek dá. Každý odborník sice doporučuje lithiové, ale já zase doporučuju nabíjecí - já konkrétně používám GP za stovku jedna.

Autor: Stanislav Haas | 23.02.2018 06:33
Zdravím všechny!
Mám dotaz ohledně baterií. Chtěl jsem si koupit nabíjecí, ale všiml jsem si, že mají jen 1,2V. Vadí, nevadí? Jak je to s jejich výdrží po několikerém nabití?

Autor: Radek Chadim | 14.02.2018 18:24
Vložil jsem tři fotky do fotogalerie.
Predátory občas udělají přesvícené fotky, obzvlášť když je to jen jedna fotka místo série tří za sebou, ale i tak jsou ty fotky použitelné. Dále na těchto fotopastech je dobrý teploměr, to se mi jako nová funkce narozdíl od starších SGček libí. K těm Predátorům se navíc dá přikoupit celkem dobrá kovová škatula, takže to nemusíte mít připevněné jen tak na provázky, ale můžete na to pro klidné spaní dát i zámek, což zamezí náhodnému odebrání, ale nachystanému sběrateli fotopastí ten zámek samozřejmě v ničem nezabraní.

Autor: Radek Chadim | 14.02.2018 18:14
SH: Růžová videa můžou být jednak ze sluníčka, jednak z toho filtru na noční snímání, který se nasouvá před čočku a občas se zase neodsune při denním snímání. Mně to občas udělalo narůžovělý snímek na té nejstarší fotopasti SG, a pak když jsem přišel, tak jsem viděl ten filtr před čočkou, i když jsem to prohlížel ve dne.
Mně fotopast zvěř nezrazuje, ale občas nevím, jestli mně nezrazuje zvěř blikání fotopasti nikoliv přísvitu, ale toho kontrolního blikátka, co fotopasti obvykle mají. U těch prvních fotopastí ale byl viditelný přísvit, resp. viditelný pro některou zvěř - jiná to buď neviděla, nebo viděla, ale nereagovala. Teď ty Predátory co mám jsou v pohodě a zvěř to neplaší.
Co se citlivosti týče, mám ji nastavenou na nejmenší a na těch 3-7 metrů, kde se snažím snímat prostor, tu fotopast zapne i větší pěvci typu pěnkavy, sojky to snímá v pohodě, dokonce i větší myšovití to zapnou, takže je to citlivé dost.

Autor: Stanislav Haas | 14.02.2018 14:12
Tak když už se to tady rozjelo, měl bych několik dotazů a postřehů.
Některá videa růžová, může to být sluníčkem?
Jedině kocourovi natáčení nevadí, ten přišel i na \"bodák\". Černá i daňčí při přiblížení cca 4 m okamžitě prchá. A to má mít moje fotopast \"neviditelný přísvit\"
Veškerá pernatá od sýkorek po bažanty si před fotopast chodí jak do bufetu, takových videí mám stovky. Když dám citlivost střední, tak zase nezachytím nic menšího než bažanta, možná tak ještě sojku. Dá se ještě jinak doladit?
Jinak bunaty pěkná hračka, pohodlné zaměřování i výměna SD karty, nežere baterie.

Autor: Nováček Jiří | 14.02.2018 12:00
Radku zkus hodit pár fotek dík.

Autor: Radek Chadim | 13.02.2018 17:41
Predator X je malá fotopast, jednoduchá na ovládání, levná, kvalita fotografií i videa slušná, nemá posílání fotek na email a je jen na 4 baterky, což znamená, že stačí na 50 natočených videí o délce 45 sekund na jedno nabití baterek. Mám dvě a jsem s nimi spokojen, jednu mám rok a půl a zatím ještě funguje. Jestli je potřeba, můžu pár fotek z ní hodit do fotogalerie.

Autor: Vrba Frantisek | 11.02.2018 19:59
Nejde o fotopast Buanaty.Mam dotaz na Vaše postřehy a zkušeností se značku Predátor.Pokud ji máte,dejte vědět.

Autor: Stanislav Haas | 18.01.2018 13:41
Zdravím a moc se omlouvám. 19.12. jsem měl dotaz na potencionálního uživatele fotopasti Bunaty Full HD model 2017. Jeden dobrodinec se mi ozval, něco jsme prodiskutovali, ale vynořil se další problém a já blb jsem někam založil jeho tel. číslo. Prosím, prosím, ozvěte se mi ještě jednou. S.H. 604 366 898