Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

AMP versus Přeléčení spárkaté



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Vrba Frantisek | 07.02.2018 21:08
Nákupní povolení jsem dostal v roce1986 protože policista který měl referát zbraní na povel odcházel do penze,a tím pádem mu podle jeho slov může nějaký ožrala od nás políbit šos. A tu výjezdní doložku jsem dostal v roce 1988,ne proto že jsem nékoho odmnekčil,ale proto,že komanči podlehli mezinárodnímu tlaku a tvrdili že nejde o politicķý útlak ale o nedostatek devĺz.

Autor: Ron Gordon | 07.02.2018 20:24
Pane Františku Vrbo, dovolím si jako \"zde označený vrták\" takovou jednu malou otázečku: Čím jste ty nenáviděné komanče obměkčil, že Vám po skoro dvaceti létech povolili držení kulovnice ? Pokud jste svůj příspěvek nepopletl, tak výjezdní doložka po roce 1990 nebyla potřeba, takže jste musel dostat nákupní povolení na kulovnici před rokem 1989 a to zde tvrdě utužovali moc \"komanči\" , které jste tak neměl rád.

Autor: Karel Zvářal | 07.02.2018 17:12
Stavy většiny spárkaté jsou na historických maximech a bylo v podstatě otázkou času, kdy ten avizovaný mor k nám doputuje. Takže byť to mnohým trhá uši, tím intenzivním lovem v hodině dvanácté se dá mnohé zachránit. Zmenšili červenou zónu, vše se zdá pod kontrolou, ale to by nikoho nemělo svádět k tomu, aby si říkal klídek... Byť jsem trochu pesimista, tak z nejhoršího jsme zdá se venku. Ale tu kulovnici bych ještě rok dva nenechával zahálet.

Autor: Fesoj | 07.02.2018 16:56
Karle, znova jsi potvrdil, co mne před půl stoletím učil Ing. Mimra v Trutnově a co říká i MVDr. Vodňanský : Jediný opravdu účinný léčebný prostředek na zvěř je FLINTA.

Autor: Karel Zvářal | 07.02.2018 15:37
Je potěšitelné, že jako klíčové slovo v posledních osmi příspěvcích se u Přeléčení spárkaté vyskytuje slovo kulovnice. Ano, jak pravil klasik: love it, love it, love it! Františku, voják se stará, voják má! I s těmi dvojkami a (mnou kritizovanými) esbalóny se to kontrolovalo docela vzorně. Tehdy nebyly kasina, hrací automaty a jiné vymoženosti, takže místo toho se chodilo hoblovat každý týden. Člověk (honec) byl uondaný jak pes, a kdybych jen trochu chtěl, mohl jsem mít BZ, aspoň v III. ceně:-))) To byla tehdy ekologická myslivost. Nebyly mobily, takže co odešlo k sousedům, posloužilo často liškám, krkavcům nebo mouchám. Ale na výloži většinou něco bylo, takže všichni byli spokojení. A tak to má být...

Autor: Fido z Řáholce | 07.02.2018 15:27
Ano, ano, někteří, kteří měli v rukou opratě byl až moc aktivní a hlavně, aby se nadřízený zavděčili. Ne všichni ale byli takový čípkové.

Autor: Fesoj | 07.02.2018 14:33
Františku, věřím Ti to - v r.1971, v tzv. \"normalizaci\", vyhodili mého tehdejšího šéfa z pozice hl. inženýra Plemenářského podniku Kladruby n.L.,tudíž i z funkce mysl. hospodáře, přišel i o lovecký lístek. A co mu kladli za vinu ?Třeba taky to, že v r.1968 vedl hon, na kterém stříleli Dubček, Smrkovský a celé tehdejší vedení státu. Na vládním honu o 2 roky později byli již noví papaláši, byl jim poskytnut nejméně stejný servis jako Dubčekovi, přitom se chovali velkopansky jako novodobá šlechta - ale pak začaly čistky... Holt se dělala různá svinstva, přičemž šlo nejčastšji o vyřizování osobních účtů a korytativní boj.

Autor: Vrba Frantisek | 07.02.2018 12:57
Ron a Fesoj zřejmě jako o dobří soudruzi dostali nákupní povolení na počkání.Moje počkání trvalo skoro 20 rokú,a výjezdní doložka o dva roky déle.neboť jsem neměl rád komanče.

Autor: Václav Sládek | 06.02.2018 19:58
Fido \\\"dobré\\\" ne ty co ti pomohou.Fido pardon špatně jsem to přečet.

Autor: Fido z Řáholce | 06.02.2018 13:55
Nechci zde rozvádět tuto zcela nesmyslnou diskuzi o kulovnicích a mrazácích. Souhlasím s Josefem, já si zažádal o kulobrok ZH v 19 letech. Otec pracoval ve Zbrojovce v Brně a měl možnost sehnat tuto zbraň trochu levněji. Byť mu byl v 50 letech odebrán LL ani on, ani já jsem s tím problém neměli. Nikde jsem žádné kamarády Václave neměl, ale ono by stálo možná za to, pakliže se bude chtít v tomto někdo dále vrtat, proč někteří žadatelé v té době tu nákupku nedostali. Sice takový případ ze svého okolí neznám, ale je laciné to vše svádět na režim. Nákupku vydával konkrétní člověk a když ji nevydal, tak asi měl důvod a ty by bylo třeba taky znát. O těch 200litrových mrazácích raději pomlčím. Těžko se sice sháněli, stejně jako některé jiné zboží, ale k sehnání byly. Pro pobavení Vám popíšu styl prodeje nedostatkového elektro zboží jednoho mého kamaráda. V těch 70-80letech prodával elektro zboží (prodává jej doposud), v jednom menším moravském městě. Byl to správný vykuk. Někdo např. sháněl aut. pračku Filco, která byla hodně nedostatková. On jich pár ve skladu měl, ale tvrdil že nemá, ale sežene. Když v celém okolí byly všechny vyprodány, on ji \"sehnal\", samozřejmě s \"tringeltem\" do kapsy. Ale na druhou stranu, dokázal sehnat téměř vše.

Autor: Václav Sládek | 06.02.2018 12:21
No bylo to jak kde stačilo mít \"dobrého\"kamaráda-dy

Autor: Fesoj | 05.02.2018 21:40
No, já jsem si koupil kulovnici ve svých 22 letech /1972/ už jako policajt, takže absolutně bez problémů. Ale zbrojní průkaz jsem měl - rovněž bez problémů - od 17 let na malorážku. Nebyla moje, byla v majetku Svazarmu a vydání ZP bylo podmíněno dosažením II.výkonnostní třídy. A někteří z mých spolužáků si zažádali o nákupní povolení na kulovnici ještě v době studia a pokud vím, kdo zažádal, ten to dostal. Jarda Moravec - někteří ho asi znáte, dodnes závodně střílí trap - ve 3. ročníku lesárny dokonce kulovnici 7x64 vyhrál jakožto první cenu na celostátních střeleckých přeborech lesnických škol.

Autor: Ron Gordon | 05.02.2018 21:18
Nevím Leone kolik Ti je, ale já když jsem před padesáti léty začínal, tak jak každý jiný po třech létech členství jsem zašel s doporučením sdružení na příslušné pracoviště VB, kde jsem podal žádost o nákupní povolení a do tří týdnů jsem jej dostal. No a nebylo třeba zbrojního průkazu, lékařského potvrzení ani psychologického vyšetření stačil lovecký lístek. S porovnáním z dnešní dobou pohoda, nemusel jsi chodit na prodloužení loveckého lístku s celým zbrojním arzenálem, nepotřeboval jsi trezory na zbraně a na střelivo, u každého myslivce visela flinta volně na věšáků nebo stála v koutě, po honě když jsi něco upil nemusel jsi flintu schovávat, ale vzal si ji přes rameno a šel domů. Průsery byly také, ale mám za to že jich nebylo tolik co nyní. V podstatě každému skoro stačily dvě flinty nebo kulobrok s výměnnými hlavněmi.
Mražáky byly, je pravdou ,že jich nebylo tolik jak dneska, ale na tehdejší poměry byly drahé, stály stejných 12 000,-Kč jak dneska. A pokud si myslíš, že jako syn kovorolníka a řidič autobusu jsem měl nějaký zvláštní základ to již nechám na Tobě.

Autor: Leon Zumr | 04.02.2018 17:47
Mrazák a kulovnice za komančů bez problémů :-)) To jsi měl asi dobrej základ Rone Gordone když to pro tebe nebyl problém :-)

Autor: strejda zajíc | 04.02.2018 11:10
Kdo chtěl odčervovat,už měl medikáč v době zákazu(25.1.)nakoupený.Do 15.1. muselo být rozesláno upozornění sousedním honitbám a KVS.Takže opět úřednická klasika...
Dědo-pozitivní vyšetření na 3-4+

Autor: jirka marek | 04.02.2018 07:52
Pavle díky-chápu.

Autor: Děda z lesa | 03.02.2018 22:10
Týden staré nařízení(č.j.SVS/2018/011578-G) striktně zakazujke použití antiparazitálních přípravků pro léčení v rámci celé ČR.
Vyjímku lze povolit pouze pro obory a přezimovací obůrky, podloženou negativním parazitologickým vyšetřením.
Pochybuji o tom, že by některé MS kupovaly drahá léčiva a navíc se vystavovaly vysokým finančním sankcím.

Autor: Karel Zvářal | 03.02.2018 20:34
Bojovat minulé bitvy je specialitou našeho Františka, ten už jiný nebude. A jinak mám dobrou zprávu, že veterina bude hradit zakoupená léčiva, takže lístky (účtenky) nezahazovat!

Autor: Ron Gordon | 03.02.2018 19:44
Je úsměvné jak někteří jedinci dovedou neustále omílat jedno a to samé \\\"za komančů\\\", dneska je in \\\"čapí hnízdo\\\". Co já pamatuji tak před pětatřiceti léty nebyl problém koupit 300 litrovou Gorenju, problém byl spíše čím ji plnit, protože v té době jsme stavy černé drželi jakž takž na uzdě. No a mně mrazák Gorenja vydržel s jedním stěhováním 32 roků a jediné co jsem vyměnil tak byla těsnicí gumu na víku a to jsem ho odstavil jen proto, že jsem ho již nechtěl znovu stěhovat, šel stále bez problému což se u současné výroby nedá předpokládat. No a s těma kulovnicemi to nebylo také až tak žhavé, protože co vzpomínám, tak z 25 členného spolku mělo dvacet členů kulovnici, někteří i dvě. Také se stalo, že když se někdo ožral a dělal co se nemá tak o kulovnici na nějaký čas přišel což je v dnešní době stejné - budeš řídit s chlastem a přijdeš o všechny zbraně ne jen o kulovnici. Takže neupravujme si historii, přehmaty se dělaly, dělají a dělat budou.

Autor: Karel Zvářal | 03.02.2018 10:33
Františku, mám na mysli výkup zvěřiny (z prasete), kdy ceny spadly údajně někde až na 10 Kč za kilo, což je výsměch. V dnešních podmínkách je možno maso skladovat roky bez snížení kvality (a drastického snížení cen). Podívej se na cenu vajec, máme je dražší než Němci kvůli vybitým chovům při PCH. Chřipka byla minulou zimu, to si ještě chovy neobnovili, když nosnice vyroste za 6 měsíců??? A proč nefunguje import, komu tato poloitika vyhovuje?

Autor: František Dušák | 03.02.2018 08:45
Karle, za co může doba? Zato, že když je přetlak, tak jde cena dolů? Je fakt, že za komančů bychom mrazáky a chlaďáky neplnili, jelikož sehnat 200 l velký mrazák byl nadlidský výkon a postavit si vlastní chlaďák science-fiction. A hlavně těch pár povolených soudružských kulovnic v MS by toho asi moc nenastřílelo.

Autor: Karel Zvářal | 03.02.2018 08:06
Lovit, lovit, lovit (love it!)! Mezi to se těžko vmáčkne léčit,... To už se ví dávno, co se bude dít, ale vyhlásí zákaz až na konci ledna, kdy si mnozí léčiva již obstarali. Když jedna a ta samá ruka neví, co bude dělat příští kvartál-(((... Spekulanti pohotově snížili cenu masa, protože je momentální přebytek a s úsměvem plní chlaďáky. Že bych to vnímal jako férové, to se říct nedá. Ale za všechno může ta doba:-)

Autor: Pavel Černý | 02.02.2018 21:05
Jirko, to je přece jednoduché. Po aplikaci antiparazitárních přípravků následuje ochranná lhůta, po kterou není možno konzumovat zvěřinu z ulovené spárkaté zvěře včetně prasete divokého. No a protože je snaha kvůli APM maximálně lovit, podávání léčiva by vedlo k omezení lovu v dané honitbě a honitbách sousedních. Chápeš?

Autor: Karel Zvářal | 02.02.2018 16:42
http://www.africkymorprasat.cz/aktuality/antiparazitarni-lecba-sparkate-zvere-letos-v-cr-neprobehne

Důvod tam není jednoznačně uveden (logicky zdůvoděn), ale z kontextu vyplývá, aby se nepodáním zabránilo šíření moru (čl. 2, bod 3).

Autor: jirka marek | 02.02.2018 16:27
Zdravím,mohl by mi tady prosím někdo vysvětlit spojitost mezi AMP a zákazem léčit spárkatou zvěř? Spousta lidí se mě na to ptá a nevím přesně odpověď.Díky.Jirka Marek