Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Uzavření komunikace



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Daksl Kopov | 01.04.2011 08:09
Nejde o to kdo platil,ale kdo nesl svou kůži na trh!!!
A jak kamaráde medvěde vidíš-paní po mě touží.....:))))))

Autor: martes | 01.04.2011 07:53
Haralde,účel světí prostředky.Hlavně že to funguje a vy dvá ,,medvědi,, se určitě domluvíte. Zdravím.Martes.

Autor: Harald Altmann | 01.04.2011 01:49
Miroslave, ona paní Zdeňka není až tak hodná. Ale faktem je, že co Daksl odjel, tak je u nás denně a už se nemůže dočkat až zase Pája přijede. Nevím, co jí všechno, při tom vyjednávání, slíbil (udělal?). A to, chudinka, ani neví, že jsem kytku i bonboniéru sponzoroval já.

Autor: Miloslav Hanzal | 30.03.2011 21:25
No vida, Daksla pustili s mašinou z lesa a Harald může vyrazit na lov ...
Hodná paní Zdeňka. M.H.

Autor: Daksl Kopov | 30.03.2011 06:50
Už mají otevřeno!!!

Autor: Miloslav Hanzal | 18.03.2011 21:40
Máš pravdu Františku, koukl jsem na to na CUZK, ta paní Zdeňka je opravdu vlastníkem 456 m2 parcely "ostatní komunikace", na která nejsou evidována žádná omezení vlastnického práva. Takže teď by měl Haralde vyrazit Váš starosta v Dakslových stopách s kytkou a bonbonierou ... M.H.

Autor: Stanislav Haas | 18.03.2011 16:01
do fotogalerie jsem dal fotky před a pod. To se pak nemůžete divit, že si vlastníci cesty zamykají. Já tedy ještě né, jen stále opravuji a opravuji.

Autor: Stanislav Haas | 18.03.2011 15:18
Ona ta věc má ještě hlubší podtext. Již jsem o tom psal, po mém pozemku vede stará zakreslená cesta, i když je o pár metrů jinde, než by podle zaměření měla být. Podle katastru je vlastníkem cesty obec, podle digitalizace jsem vlastníkem pozemku pod faktickou cestou já. Jelikož je cesta využívána i lidmi z obce, dovolil jsem si starostovi navrhnout, že zaplatím na její opravu materiál a ať obec zajistí uválcování - obec opravila jen tu část cesty, která leží už v obecním lese, válec měli o cca 500m dál, ale když se nechce, tak to je horší než když se nemůže. A když cestu zasypal jeden občan z obce černou skládkou, dostal jsem příkaz z obecního úřadu, ať skládku odstraním, že je přeci na mém. A to nemluvím o tom, že každé jaro musím nechat přivést a zaplatit na každých 100m cesty tak 5t drtě a potáhnout jí, když se chci na svůj pozemek dostat osobákem a nebrodit se bahnem. Tak se vůbec nedivte, že majitelé pozemků jsou nas...í, kdy někdo jen užívá a druhý i platí a platí. V zimě se dokonce stalo, že na přilehlé pole chtěla bioplynka vyvážet odpad z čištění /cesta je jen do 3,5t/ nemohli se velkými cisternami vytočit, tak vzali rypadlo a zatáčku si rozšířili tak, že odbagrovali i vytyčení katastru a výsadbu stromů na hranici pozemků. Vlastnictví holt u nás nikomu nic neříká.

Autor: František Dušák | 18.03.2011 13:20
Miloslave Hanzale, vlastníkem není žádný OÚ, ale dotyčná paní (lze se snadno dočísti na katastru). Tato paní je nasraná, že s ní nikdo nejedná jako s vlastníkem. Já se jí nedivím, protože nejednat s vlastníkem je hulvátství. V jiných příspěvcích píšeme a čteme, že motorkáři si jezdí, kde chtějí. Máme my myslivci jiná práva, než nám umožňuje zákon? Nemáme. Je krásné se dočíst, že když za dotyčnou někdo došel s kytkou, bomboniérou, ALE HLAVNĚ S LIDSKOU DOMLUVOU, tak se věc okamžitě vyřešila. A o tom to je. Jednat "zoči voči" a nechtít si přivlastňovat práva, která nám, jako myslivcům absolutně nepřísluší. Ctít vlastnická práva je to nejdůležitější. Jen tak budeme schopni obnovit nájemní smlouvy v roce 2013. Zdraví F.D.

Autor: Miloslav Hanzal | 18.03.2011 13:04
Měl Daksl bílou fángli na klacku, coby správný vyjednavač a mírotvůrce?
Pakliže je to tak jak píšeš, měl by konat OÚ jakožto vlastník komunikace. Někde se stal zádrhel, napiš Haralde jak to dopadlo.

Autor: Harald Altmann | 17.03.2011 15:40
Ad Miroslav Hanzal. Miroslave, jak jsem ve svém dotazu psal, je to regulérní cesta, vedená jako "ostatní komunikace" a má svoje parcelní číslo. Nevěříš-li, mrkni na katastr a je to číslo 926/3 v katastru Raspenava, okres Liberec. Najdeš to tady: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
Jinak všem děkuji za rozumné rady které jste k věci poskytli. Už je to vyřešeno. Zatím vrátila původní zámek. Bylo to částečně na Dakslovu intervenci (projela tam jejich mašina). Koupil jsem kytku a bonboniéru a vyslal ho jako vyjednávače. Včera jsem tam byl osobně, jak se rozmyslela a po půlhodinové diskusi přislíbila, že dá zpět původní zámek. Shodou okolností vyjížděli minulý týden hasiči k požáru lesa a zapadli na poli, bo jediná přístupová komunikace je blokována. Takže se to řeší na obecním úřadu. Až budu znát výsledek napíšu.

Autor: Miloslav Hanzal | 10.03.2011 18:50
Honzo, já teda nevím, ale to věcný břemeno byste v tom případě měli mít zapsané na LV, a o tom snad nerozhoduje obec...
Já jsem v mém případu chtěl donutit obec (městys), aby znovuzprovoznila původní polní cestu, zakreslenou v katastrální mapě z roku 1898, kterou družstvo v 70. letech zrušilo. Starosta zprvu vedl silácké řeči, že dotyčný zemědělec musí nechat původní cestu zprůjezdnit, ale když přišlo k věci, tak souhlasil s tím debilním návrhem, který jsem níže popsal.
Tyhle věčné dohady kdo komu jezdí po pozemcích ( např. majitelé lesů vers. agronom ) s konečnou platností vyřeší až pozemková úprava (digitalizace) katastrálních území, po které následuje zřízení přístupových cest k pozemkům. U nás snad začne PÚ za dva roky, rád bych se ještě dožil "konečného řešení". Zatím jsou to věčné dohady s agronomem, pokud se potřebuješ dostat do svého lesa přes družstevní zaseté pole.
Poslední dobou ale už i pan starosta dospěl k závěru že je třeba "zašpérovat" cestu do obecních lesů, ztrácí se z nich dřevo ...
Hezký večer, Hanzal.

Autor: Václav Sládek | 10.03.2011 13:37
I u nás jsou podobné cesty mající více vlastníků /i50/ s právem užívání jen vlastníkům pozemků.Podle mě není problém po dohodě takovou cestu uzavřít protože mimo vlastníků ji ostatní užívají neoprávněně.

Autor: Jan Slavětínský | 10.03.2011 09:57
Mám vlastně tentýž problém jako kolega Hanzal, jak jsem o tom psal níže. Je to na delší psaní, pohovoříme v Roudné. Neexistujicí cesta používaná možná 40 let existuje dál, vede přes naše i sousední parcely lesa až do chatové oblasti k Sázavě. Využíváme jí jako vlastníci k příjezdu do svých lesů a "pražáci" ke svým chatám. Dnes už tam jsou cesty dvě, nově vybudovaná z EU fondu "Fare" za 17 mil. vč.mostku přes řeku Sázavu. Slouží hlavně rekreantům a akorát se od nich podél cesty shromaždují odpadky a hyzdí přírodu, jinak je v celku k ničemu. Chtěl jsem pomyslnou starou cestu v lese zasázet a zrušit, vše vrátit do původního stavu. Byla jednání,dohady, potom tornádo lesákům sundalo stráň a tak se zase jezdilo a vozilo po staré...Na konec nám vlastníkům bylo na Obci sděleno, že už nemáme právo to zavřít, jelikož cesta, která dříve byla jakousi dohodou konkrétních vlastníků, který jeden druhému mohl přejet do svého , tak se za ta léta stala věcným břemenem a hotovo....

Autor: Stanislav Haas | 10.03.2011 08:21
Také mi vede přes roh pozemku obecní cesta pro vozidla do 3,5t a jsem z ní dost nešťastný. Vede totiž jinudy, než je zakreslená, výškový rozdíl pozemků po stranách cesty je cca 1m a vyšší pole se stále posouvalo oráním do cesty a ta se posunula na můj pozemek. Vcelku by to nebyl žádný problém, kdybych po cestě nechtěl jezdit osobním autem. Tak jsem dobrých 100 m cesty vykopal na tvrdý podklad, navezl 2 Tatry makadanu, navrch drobný štěrk, deskou upěchoval, pohodil recyklátem...cca 30 tisíc. A každé jaro se po ní nedá jezdit, jak je zničená traktory lesních dělníků a teréňáky lovců.Jak jsem vypozoroval, tak každý má radost, když se mu podaří prohrábnout kola. Už se vůbec nedivím vlastníkům, že si cestu zamknou. Asi to vyřeším tak, že na roh svého pozemku /vyměřeného/ položím panel. Zákony jsou jedna věc, ale na údržbu nikdo nikomu nic nepřidá.

Autor: Miloslav Hanzal | 09.03.2011 19:25
Haralde, v Rusku jsem byl, tak poradím : střílej jen taková prasata co uneseš. U nás 70 kg bachyně je pěkná bachyně, a 70 kg kňourek je pěknej sekáč.
Pro "ori" : Tvoje citace paragrafů je sice hezká věc, ale obávám se, že dotyčná paní, když cestu uzavřela, věděla co činí a neuzavřela by evidovanou ostatní komunikaci. Každá komunikace, byť polní cesta, má svoje parcelní číslo, snadno zjistitelné na katastr. úřadě, případně na internetu na adrese CUZK ( Český úřad zeměměřičský a katastrální ), kde když zadáš katastr. území, ortofoto + pozemkový katastr, tak se Ti objeví letecký snímek napasovaný na parcely i s jejich čísly. Tipnul bych si, že té paní tam v minulosti "vystřihli" cestu, která není nikde evidovaná a paní se brání právem. Jen má to štěstí (nebo smůlu ? ) že je cesta asfaltová.
Já jsem loni řešil podobný problém, zatím s nulovým výsledkem. Družstvo v minulosti doslova a do písmene zrušilo obecní polní cestu, a místo ní se začalo jezdit po našem pozemku, který nedavno vydalo jako náhradní pozemek soukr. zemědělci, který v jeho těsné blízkosti celoročně pase dobytek, a tuto cestu necestu využíval. Když už mi došla trpělivost nad devastací pozemku, oznámil jsem na úřad městysu a na družstvo s měsíčním předstihem, že cestu přes pole uzavírám. Starosta svolal na dotyčné místo jednání, ze kterého vzešel závěr, nad kterým by i Šalamounovi zůstal rozum stát. Jelikož si Hanzal stěžuje, přestane se jezdit po jeho poli, ale bude se jezdit o jedno pole vedle, po pozemku jisté paní, která pozemek zdědila a bydlí kdesi ve pryč.
A onen takyzemědělec, který užívá zrušenou obecní cestu protínající jeho pozemky, a s kterým nikdo nehne, je geroj.
Pointa příběhu - dál se jezdí po Hanzalovým poli ... Ale - jen počkej zajíci!
Hezký večer, Hanzal.

Autor: ori | 09.03.2011 13:20
Jestliže je uvedená cesta v katastru nemovitostí evidována jako ostatní komunikace, tak by se mělo v tomto případě postupovat podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích :
- § 2 odst. 2 - kategorie komunikací - účelová komunikace
- § 7 odst. 1 - účelová kominikace slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků
- § 19 ost. 1 - každý smí v mezích zvláštních předpisů upravujících provoz na pozemních komunikacích a za podmínek stanovených tímto zákonem užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterému jsou určeny (,,obecné užívání,,)
- § 7 ost. 1 - příslušný silniční správní úřad (místní obecní úřad) může na návrh vlastníka omezit nebo upravit veřejný přístup na účelovou komunikaci

Autor: Ing.Mirek Bergman | 08.03.2011 09:34
Ještě jedno doplnění, pokud nelze uzavřít dohodu s vlastníkem. Tam, kde permanentně využíváte nějakou polní nebo lesní cestu přes pozemek ve vlastnictví FO nebo práv. osoby, a cesta není zakreslena v KN (katastru nemovitostí) a o této cestě jste schopni nenapadnutelně doložit že je jako cesta prokazetelně využíváne déle než 10 let, je možné uplatnit právo tzv. "vydržení" věcného břemene na cestu tímto pozemkem pro .... tyto a toto účely. Musíte ovšem o právo vydržení požádat soud příslušným návrhem (stojí to poplatek 3000,- Kč za každou nemovitost). Soud pak nařídí vložit na příslušný list vlastnictví vydržovací doložku, ale také může nařídit symbolické zpoplatnění tohoto práva vydržení cesty pozemkem.

Autor: Karel poslík | 08.03.2011 08:29
Já se obávám, že je zde možná pouze dohoda. Vzpomeňte na nekonečné kauzy omílané v mediích, kdy vlastník po restituci zahradil cestu a znemožnil majitelům nemovitosti přístup domů ! Není to vůbec jednoduché rozsoudit.Řešili jsme v minulosti něco podobného. Majoritní vlastník pozemků postavil uzamykatelné závory a ostatní přístupové cesty přeťal bagrem. Po nekonečných jednáních jsme dospěli alespoň k povolenkám ke vjezdu autem pro MH , stráže a dva nebo tři členy, kteří zde mají krmná zařízení. Ostatní musí chodit pěšky. Majitel pozemků nám totiž nebráni ve vstupu na pozemek a tím pádem ani ve výkonu práva myslivosti. Pouze si ve světle dalších právních norem našel i obhájil důvod k zákazu vjezdu vozidel. Když se Pavel Daksl nabízí jako oběť pro jednání s majitelkou, využijte toho. Jinak budete muset hledat jiného dobrovolníka ve vlastních řadách. Zdar Karel

Autor: Daksl Kopov | 08.03.2011 07:15
Protože vím,jak ta situace vznikla,vzal bych flašku,kousek zvěřiny,kytku a šel bych za tou paní.Než jste jí nasra..,jezdil jsem tou cestou i já!!měl jsem klíč.No pokud to nepujde,budeš muset jezdit tudy co jezdí klaďáci a to o 1km dál od tvého hradu!!!!
Hele,za chvilku vyrážím a budu když né dnes, tak zítra určitě u Vás!!!Já to s ní srovnám.Nebyla to žádná fešanda,ale co bych pro tvoje a autobusákovo pohodlí neudělal.:))))

Autor: Harald Altmann | 07.03.2011 22:27
Ad Daksl: vím, žes mi to už volal, ale Honza S. uváděl informaci o věcném břemenu. Proto se ho ptám, na základě jakého zákona to věcné břemeno vznikne-lze nárokovat.

Autor: Harald Altmann | 07.03.2011 22:22
Ad Mir. Hanzal: rada je to dobrá a není nerealizovatelná. Ještě poraď, jak dopravit, třeba 70-ti kilové prase, 2 km zpět k autu. Nejsem sice žádný drobek, ale Bivoj taky nejsem.

Autor: Miloslav Hanzal | 07.03.2011 20:25
Ale no tak Mirku, to není dobrý nápad, asi nejsi vlastníkem žádného pozemku, jinak bys nemohl něco takového napsat. Já bych poradil Haraldovi zaparkovat autí před závorou, a dál "po svých".

Autor: Dvořák Mirek | 07.03.2011 20:09
auto a řetěz a je odzávorováno , železo je 7kč/kg :-D

Autor: Daksl Kopov | 07.03.2011 19:44
Na základě žádného.Jak už jsem ti volal,pokud není pozemek obecní a nebo není na něm věcné břemeno,může ji uzavřít závorou.Zdroj informace víš.

Autor: Harald Altmann | 07.03.2011 17:58
Honzo, ta cesta je tam minimálně od 1961. Jezdili po ní všichni vlastníci přilehlých a výše umístěných pozemků - dříve vlastně Státní statek, který ji i nechal vyasfaltovat. Vrácena byla v restitučním řízení. Věcné břemeno v LV uvedeno není. To jsem si kontroloval. Na základě jakého zákona mohu nárokovat volný průjezd touto cestou, pokud tam mám pronajatý pozemek, čili vykonávám právo myslivosti?

Autor: Jan Slavětínský | 07.03.2011 10:43
Haralde pokud ta cesta funguje desetiletí,nemusí být ani zakreslená, tak se z ní stává "věcné břemeno" a dotyčná paní nemá právo si tam dát závoru. Mě takto jde přes les vyježděná cesta, kterou si tam za bolševiků udělali lesáci a jezedáci a už to nejde zavřít, zasázet a zrušit....Tu při paní prohraje a cestu otevře...

Autor: Ing.Mirek Bergman | 07.03.2011 10:33
U nás máme taky řadu takových neřešitelných případů. Pokud je předmětná komunikace (pozemek přes který vede)) soukromým majetkem bez věcného břemene cesty, pak je řešení bohužel pouze na dohodě s vlastníkem. Obec nebo jiný samosprávný nebo státní orgán asi těžko najde důvod k vyvlastnění, když za současných zákonů nelze vyvlastnit ve veřejném zájmu ani pozemek na stavbu dálnice (viz neukončenou dálnici Pha-HK u Hradce Králové), o pozemcích na stavbu silnice III. tř. nebo místní komunikace ani nemluvě.

Autor: Nikola Rýdl | 07.03.2011 09:41
Dle mého názoru na to nemá právo, jestli pozemky za touto komunikací již jí nepatří. Zeptal bych se spíš na ORP, zda vydala rozhodnutí k umístění svislého dopravního značení, či zda je toto (důvod)značení v souladu s vyhláškou o provozu na pozemních komunikacích a lesním zákonem.
Zde jsou plná znění zákonů: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/
Zejména Zákon 289/1995 Sb., §32, odstavec 7. o zákazu oplocování.

Autor: Harald Altmann | 07.03.2011 09:24
Umíte někdo poradit? Na příjezdovou cestu do honitby dala majitelka závoru. Vlastní úsek asi 200m vedený jako "ostatní komunikace". Domnívám se, že cestu uzavřela nezákonně. Dohoda není možná. Víte někdo, zda má, či nemá právo k takovému jednání. Potřebuji odkaz na zákon, který umožňuje volný průjezd po soukromém pozemku, když je veden jako komunikace.