Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes 2/2018



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 29.12.2018 00:15
Oběma oslavencům přeji štěstí, zdraví a dlouhá léta - a do nového roku nejen jim, ale nám všem pohodičku a přání, ať se v hojném počtu sejdeme v Roudné - už se to blíží !

Autor: strejda zajíc | 28.12.2018 23:00
Dík za přání,sice kašlu jako vovce,ale ještě žiju.
Jitce posílám přání všeho nej,nej,nej.I když je asi o 50 let mladší,nezávidím ji,bo ženský to maj těžký...:-)

Autor: Jan Slavětínský | 28.12.2018 21:54
Všem co slaví...hodně zdraví... a vše nej do nového roku. H.

Autor: martes | 28.12.2018 20:57
Tak i Jitce přeju jen to nejlepší, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti. Zdeněk

Autor: Karel poslík | 28.12.2018 20:22
Strejdo Zajíci, slavíš-li dnes narozeniny, je to ve stejný den, kdy je slaví moje drahá manželka Jitka. Protože už slavíme, připíjíme i na Tvé zdraví, nekonečné mládí a životní elán. Buď zdráv na věky věků a Lovu zdar!

Autor: martes | 28.12.2018 20:01
Jestlipak je Strejda Zajíc ještě střízlivý?
On totiž dnes slaví půlkulatiny.
Míro, co Ti máme v tento den přát?
Asi to, co nemůžem Ti dát -
pevné zdraví, hodně štěstí,
humor ať Tě neopustí.
Ať Ti chutná jíst a pít
a do stovky jsi fit!
A to je konec našeho přáníčka.
Pusu za mě ať Ti dá Libuška!

Hezky si to užij. Jana (a Zdeněk)

Autor: Jan Slavětínský | 28.12.2018 19:47
Na Štěpána mi sv Hubert přál a povedlo se mi střelit sele z rudlu na nějakých sto metrů ve vysokém lese v běhu. Chytil jsem ho kulí ,sice dozadu a potom jsem ho musel ještě dostřelit, ale to tak prostě bývá..To je strom , mezera strom...a se zamířením zmáčknete... Dnes ráno jsme ho bourali, našel jsem pod škárou kuli - krásného hříbka z 11,2 ze 7x57R. Pokud se mi podaří dát foto, dám. Lovu zdar.
P.S. Včera na naháňce jsme ulovili 12 ks černé a tři lišky. Střelil jsem lišku, prašivou, že jsme jí ani na výřad nedali. Měla osrstěnou jen hlavu a zbytek těla byl jen strup, oháňka jako drát....V podstatě taková rána z milosti..Problém \"prašivina\" se za poslední dva roky u nás začíná znovu objevovat. Lovu zdar

Autor: Tomáš ČENĚK | 24.12.2018 08:39
Není nic krásnějšího, než se na Štědrý den probudit a nečekaně vidět zasněženou krajinu, jako dnes. A stále sněží :-)
Honzo krásná práce. Tyhle obeznávky po obnově mám nejradši, jde se najisto. Když ještě byly zimy z větší části bílé, byl to zaručený způsob snižování stavů černé s dobrými výsledky. Stejně tak noční samostatný lov na sněhu - nikdo nezakládal hromady, prasata po polích sháněla potravu. Už je to minulost...

Autor: Petr Havlín | 18.12.2018 13:11
Lovcům Lovu zdar!Karle ty máš hodnou ježíška☺

Autor: figi | 18.12.2018 03:02
Skolení je velmi spolehlivé a vícekrát mi přišlo několik lišek najednou z různých směrů.

Autor: oziris | 17.12.2018 10:36
ahoj. vcera vecer som konecne vyuzil skromnu snehovu nadielku. sedel som na posede asi 3 hodiny, na mieste, kde som predtym videl lisku. dvakrat mi presli popod posed jazdci na konoch... co uz... ked bol konecne pokoj, skusal som postupne vabnicky v tomto poradi: 1. kralicie vrestadlo, 2.zajacie vrestadlo, 3. stekot lisky. prve dve bez vysledku. ale ked som zastekal trikrat na vrestadle (kau-kau-kau), z lesa sa ozval kohut a to uz som si pripravil pusku do okna. a nic! este ze ma napadlo pozriet sa za chrbat, cez dvere kazatelne - a tam dve lisky! prisli zo strany, kde som ich vobec necakal a kde bol aj dost zly vietor. tak som prehodil pusku do druheho okna, mierim na prvu, o ktorej si myslim, ze bola fena a nic nevidim. sklo sa uplne zahmlilo. kym som ho jemne pretrel, fena uz bola v pohybe, tak teda, aby som parafrazoval kapitana kida \"jedna puska nato, cil svuj ihned meni\", cervena bodka na plece, este chvilka napatia kym sa lisiak spravne natoci a bac. viditelnost na snehu skvela, vidim, ze lezi, fena uteka... chcel som ju dobehnut, ale uz to bolo moc daleko. skoda, ze sa mi ten kuker zahmlil, bol by som strielal na fenu a lisiak by mozno ostal prekvapeny a dal by mi sancu. nevadi. 130 m, 243w, federal fusion. celkom by ma inak zaujimalo, preco prisiel par lisiek na vabenie liscieho skolenia. tipujem (ak ta prva teda bola fena), ze boli niekde v lese spolu a fena si chcela obzriet noveho potencialneho gavaliera, a pes ju sledoval. inak, prvykrat v zivote som mal uspech s vabnickou liscieho skolenia...

Autor: Karel poslík | 17.12.2018 10:25
Napsal jsem Ježížkovi o nějaké náboje. Nemá prý zbroják, tak abych si je koupil sám a dal mu účet, že to profinancuje. Tož jsem si koupil dvě krabičky 270Win RWS KS, DUPO 12/70, SaB 9,3 x 74R, Rottwei special 12/70 a nakonec nějaké 20/70 od SaB. Ježíšek do poslední chvíle netušila, kolik to bude stát. To bylo překvapení!

Autor: Karel Zvářal | 14.12.2018 14:04
Se divím, že jsem první, kdo může Honzovi popřát LOVU ZDAR!! Obdivuhodný výkon, na to, že to bylo v pár lidech a ve všední den. Ale když se jde na jisto a sejdou se dobří střelci, vydá to za víkendovou utahanou kanonádu s nechlubitelným výsledkem.

Autor: Jan Slavětínský | 14.12.2018 11:45
Včera obeznávka na sněhu, idylka, zasněžený les, ticho, prostě paráda..Sraz na třetí hodinu. Rychle z práce, doma skočit do bot, popadnout flintu ,pár eSballů a po třetí pomalu v pár lidech obstavujeme zapadanou paseku. Hlášení psů, první tlumené rány. Na konci rychlé odpolední naháňky je na výřadu 8 kusů (selat cca 35 kg.) Psi černou rozrazili a dobře se střílelo. Obnovy na sněhu mají své kouzlo..Lovu zdar.

Autor: Stanislav Haas | 13.12.2018 06:46
Proč si na toto téma nezaložíte novou diskuzi? Podle mého zasíráte vlákno, které je určené pro myslivecké zážitky, co kdo viděl, ulovil, vyfotil, co jej při pobytu v přírodě zaujalo, překvapilo...od takového posledního příspěvku Karla Poslíka 26! těch, co sem podle mne nepatří. Vaše diskuze by se třeba mohla jmenovat: Jak vidí veřejnost myslivost a myslivce a jak případná negativa vyvrátit...S.H.

Autor: figi | 13.12.2018 06:25
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-janota-proc-myslivci-navrhuji-pouzit-na-bobry-a-vydry-pasti

Autor: rici czech | 12.12.2018 18:25
Dnes jsem byl zaplatit členský příspěvek na Omsu,zároveň podepsat petici na podporu krajiny,a mezi řečí povykládat o tématu níže diskutovaném na téma vyjádření ČMMJ k návrhu možnosti v budoucnu lovit do pastí.Nevím,o tomto jsem diskutoval s několika myslivci a všichni kroutili nesouhlasně hlavou,cože to je zas za blbý nápad a výplod.Takže asi tak.Pokud někdo pasti podporuje,jeho problém a neberu mu ho,já s tím nesouhlasím a nelíbí se mne to ,takže asi tak.
Pro Fesoje: myslím ,že na tvou otázku lze použít 449/2001 §45,odst.1 písm.a.,samozřejmě budeš tvrdit ,že tyto navrhované pasti do této kategorie nepatří,že jsou jiné a bezpečnější.. ...ale mám jiný názor.

Autor: Karel Zvářal | 12.12.2018 15:18
https://avifauna.cz/supi-v-chorvatsku-doplatili-na-otravy/

Autor: palkopal | 12.12.2018 14:40
Rozhodně nestačilo. Jedná se o živočichy zvlášť chráněné, nutná úprava legislativy životního prostředí (min. vyhláška č. 395/1992 Sb.), pokud tam nejsou mezinárodní úmluvy. Řekl bych, že je to výhradně v rukách ministra životního prostředí.

Autor: Jan Slavětínský | 12.12.2018 13:46
Myslím, že by stačilo těmto druhům dát pouze dobu lovu a více to neřešit a nerozvádět...

Autor: strejda zajíc | 12.12.2018 12:30
Pravdu díš,webotče náš,jako vždy,vždy,vždy…:-)))Už se těším,jak s pomocí internetu či telefonu bobra i vydru ulovím.A o mé lovecké právo se mohu podělit až po své pitvě,neb ještě žiju.A stejně nebude nic moc,má dg.je totiž steatohepatosis,neboli ztučnění jater.:-))

Autor: Radek Chadim | 12.12.2018 10:33
Když pominu, že tohle je téma Dnes :-), tak vnadění bobrů funguje na stejném principu a stejně kvalitně, jako vnadění divočáků, takže když se uloví 100 tisíc divočáků na vnadištích, tak na bobra bude taky stačit jen povolení k lovu, pár jablek a flinta. Kde nebude možné střílet, tak jakštakž etická odchytová klec nebo větší sklopec na divočáky, i když kdo někdy něco odchytil, tak ví, že není většího stresu než volně žijícího tvora zavřít do klece. Smrtící past, ať už tím kdokoliv myslel cokoliv :-), stejně jako trávení nebo plynování, tak doba těchto nástrojů už by jednou pro vždy měla být pryč, nežijeme ve středověku, každé malé dítě má internet a může si telefonovat s babičkou na druhé straně zeměkoule, takže by neměl být problém v rozumné míře moderními prostředky zredukovat jakékoliv zvíře. A jestli někdo nestíhá lovit, tak ať se o své lovecké právo podělí se zbytkem myslivecké veřejnosti a najdou se zástupy těch, co to odloví za něj :-).

Autor: Karel Zvářal | 12.12.2018 07:41
Rici, já tu dobu zákazu pamatuji, jako kluk jsem do želez chytal potkany, nic jiného se tam nechytlo. To byl čas mj. zákazu výrovky, a od té doby to šlo šupem dolů se stavy drobné. Takže co pan Stýblo předhazuje myslivcům, mají na tričku sami ochranáři (z choré hlavy na zdravou). Do pasti na myši jsem chytal hraboše, bábina v komoře kromě myší spoustu rejsků. Znám lidi, co do potkaních pastí chytají plchy velké, kteří jim ničí interier chaty. Takže jaképak selektivní... A nikde není napsáno, že se nebude moci flintou, vše je o místních podmínkách a možnostech lovce. V říjnu do vody nikdo asi nepoleze, ale pro jistotu bych tam nějakou cedulku dal. Takže není to vyzvedávání do nebes, ale návrat k osvědčenému. Holt lidstvo si opakovaně musí prožít svá procitnutí z naivity.

Autor: Fesoj | 12.12.2018 06:27
Rici, prosím Tě, mohl bys uvést přesně, ve kterém zákoně a § je použití smrtících pastí zakázáno - a jak je to tedy s těmi pastičkami na myši, protože tam by logicky měla být uvedena výjimka. Copak o tom, které zvíře je možno pastí usmrtit a které ne, rozhoduje velikost toho zvířete nebo to, jak je komu sympatické ? Vždyť lepící pasti na myši, které jsou vysoce účinné, se používat nesmí z důvodu zbytečného týrání chyceného zvířete, já ten zákaz plně chápu a ztotožňuji se s ním. Znovu si musím vzpomenout na Babičku Boženy Němcové : Když je člověku něco k užitku nebo ke škodě a zabít se musí, no tak s Pánem Bohem zabte to, jen ne mučit ! Moudrá to žena, žijící v souladu s přírodou a jsem přesvědčen, že její a náš názor na ty pseudoochranáře by se příliš nelišil.

Autor: rici czech | 12.12.2018 05:38
Strejčku,,položme si jednu otázku,,proč byly v minulosti pasti ,které mají zvíře primárně usmrtit zakázány? a to bylo v době kdy ještě nějaká ochranářská lobby byla v plenkách,a netahejme do toho pastičky na myši :-),tak nějak nechápu proč dnes se jejich použití ospravedlňuje a vyzdvihuje do nebes jak jsou efektivní,tož asi tak.

Autor: strejda zajíc | 11.12.2018 21:55
Budeme pořád zalízat a bát se něco říct?Zastávám názor-pokud se musím zvířete \"zbavit\",ať je to rychle a bezbolestně!Živolovné(děsné slovo)pasti zvíře neusmrtí,to pak musí někdo udělat.Jak?O stresu a strachu z člověka nemluvě.Zrovna tak o častosti kontrol té které pasti.A už vidím hromadáře,jak se stěhují k vodě a číhají na bobra či vydru.No,někteří už možná trénují,podle ryb na újedištích.A pokud půjde o nehonební pozemky,bude to ještě komplikovanější.I když tam si to chovatelé většinou sami řeší už dávno.Kuny ve stodolách i v době hájení,do sklopců i želez,holubáři likvidují jestřába atd.A žáden z nich není ten onen zlý myslivec!
Na čí mlýn že to byla voda?Možná i myslivců,zejména těch ,kterým zvýšená aktivita Jednoty patrně začíná vadit!
P.S.:Rici,obávám se,že většina u nás ve spolku začne nakupovat akvária.:-)

Autor: figi | 11.12.2018 21:20
bylo by dobré se veřejně této organizace zeptat, kolik \"zregulovali\" norků, jaké utrpení norci v jejich pastech prodělali a co s odchycenými norky v rámci regulace udělali a jakým způsobem. Měli i příslušné dokumenty potřebné k lovu dle zákona?

http://www.alkawildlife.eu/page.php?mx=48_projekty/archiv&ax=87_regulace-norka-americkeho-v-np-ceske-svycarsko&lx=cz&ft=&us

Autor: Ron Gordon | 11.12.2018 20:45
Já tam ten důvod Rici vidím. Kožešiny jsou neprodejné a maso nic moc.

Autor: rici czech | 11.12.2018 19:26
Budu reagovat na Figiho článek ze včerejška 11,41.Hlavně ten třetí odstavec ve kterém se snaží prezentovat výhodu odchytu do pastí.
Figi ,ale já tomu vůbec nerozumím a asi jsem jeden z těch blbých.Píšeš o tom ,že případný lov bobra a vydry je náročný a lov do pastí by byl správnou cestou?Boha ,když myslivecká populace je schopna vysedávat hodiny u hromad na krmelištích ,tak nevidím důvod ,proč by ten čas nemohli v budoucnu v případě povolení lovu těchto druhů investovat do lovu těchto druhů?Za druhé , je málo lidí u nás ,kteří mají zkušenosti s lovem do těchto \"pastí\",možná někteří pamatují ještě šlehačky na ondatry,to je tak všechno.
Ten výrok se dle mne neměl vůbec dostat ven na veřejnost,a nevím čí to byl nápad,neboť akorát nasral nemysliveckou veřejnost ,a dovedu tvrdit ,že i část té myslivecké veřejnosti.Prostě voda na mlýn Alky ,a jiných ochranářských organizací.Chápu ,že si to ČMMJ uvědomila a teď se snaží z toho dostat ven výmluvami o výhodách pastí.Jen čekám kdy z někoho vypadne ,že by se mohlo i trávit a plynovat.Tvrdím ,že pokud někdo nebude schopen v případě ,že bude v budoucnu lov povolen ,redukovat vydru nebo bobra zbraní ,tak ať se dá na akvaristiku nebo jinou činnost.
S vydrou se u nás v honitbě potkávám běžně a nemyslím ,že by lov byl takový problém ,abych měl lovit jako nějaký trapper v kanadě pomocí pastí....

Autor: Petr Havlín | 11.12.2018 13:46
Takhle o nás nemalá část populace uvažuje


https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/petrn-styblo-myslivci-upozornuji-na-problemy-ktere-jsou-marginalni-a-odvadeji-pozornost-od-problemu-skutecnych?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Autor: Karel Zvářal | 10.12.2018 20:27
Ten pán s bílými kudrnami a vemlouvamým hlasem by mohl natočit večerníček o potkánku Zoubkovi a vešce Muňce. To abychom se s nimi naučili žít-), jak to dokázali naši předkové, kteří neměli ani Arpalit, ani Stutox. Vždyť ochočený potkan je přítulný a inteligentní mazlíček, který svého pána miluje a neopustí! Někdy se prokouše do špajzu, ale stačí zajít do krámu a zničené potraviny dokoupit, žádná hrůza! A veška Muňka jen zlehka zasvědí, a jak se říká: co tě nezabije, to tě posílí. Takže také prospěšný parazit, zbytečně ostrakizovaný a demonizovaný... Jóó, když se chce, dá se i z h...a uplést bič, kterým protistranu s potěšením \"polaskám\". A nechce to nic jiného, jak pravil jeden náš klasik, než nebát se a nestahovat kalhoty před Brodem. POPáky a vegany \"miluji\", ale když už jsou, naučil jsem se s nimi žít, jako s těmi výše zmíněnými hrdiny z večerníčku. A přeji jim, aby si jich užili vrchovatou měrou, aby pochopili, že ne vše vypadá v životě tak idylicky, jako v té kouzelné bedýnce.

Autor: Fesoj | 10.12.2018 17:56
Přiznávám bez mučení, že a/mám poslední dobou nějak delší vedení - asi stárnu, blbnu a škaredím - a za b/o nějakých nájezdových křížích slyším, respektive čtu dnes poprvé. A to si o sobě myslím, že o myslivosti něco vím, i když je toho, co nevím, pořád víc než dost. Ale nedokážu si představit, že by o tom sebeméně věděli ochranáři. Kdysi v našem parlamentě se jedna útlocitná dáma otřásla hrůzou, když slyšela slovo \"tlučka\". \"To byste chtěli ta ubohá zvířata nějak utloukat ?\" A až takovíto lidé zaslechnou v souvislosti s lovem slovo \"kříž\", zcela jistě se jim vybaví utrpení Ježíše Krista našeho Pána, z myslivců budou ještě větší darebáci a tyrani zvířat a tak jen do nich ! Takže člověk si opravdu musí dát pozor na každé slůvko, aby se správná myšlenka nakonec neobrátila proti nám.

Autor: strejda zajíc | 10.12.2018 14:18
Pepo,že blbne ochranářská loby,to mi nevadí.Ale už i ty,Brute?SMRTÍCÍ PAST zvíře usmrtí okamžitě a tutíž je humánější,než mizerný střelec.Jsou to např.nájezdové kříže na lov bobrů či vyder,k vidění na Ohradě.Příp. na Viasat Natur,v Kanadě a USA(náš vzor)tak loví dodnes.Sám jsem do nich lovíval ondatry a kamarád,který je vyrobil,stovky těchto bobříků.Na vsuku pod vodou chytneš pouze obyvatele nory či hradu a ten je okamžitě mrtev.Přivezu ti je ukázat do Roudné a dám možnost,abys je pomocí prstíku svého spustil.A protože jsem kamarám,do Tábora na ortopedii tě i odvezu.Tak až příště začneš kolem sebe házet volama,zkus nejprve se zamyslet...:-)Tož a teď se vztekni!:-)))
Jak chytat vlky nevím,nikdy jsem to nezkusil.Ale asi jako divočáky do klecí,tedy až se přemnoží.Protože když čuníkům nevadí ten stres z odchytu,proč by měl vadit lupíkům?Nebo je snad vlk(Canis lupus) víc než prase divoké(Sus scrofa)?
P.S.Než jsem to nadatloval,je tu od fesoje jakési zmírnění.Ale za návnadu ti může zatáhnou i někdo,kdo se chytit neměl.

Autor: Fesoj | 10.12.2018 13:50
Leone, nepřeháníš ? Ty bys opravdu zakázal i sklopce, lapací nory a lapáky na černou, protože past je past a je jedno jaká a na jakém principu ? Ono jde o to, že dnes už ani myslivci, natož POP, neznají pasti, které používali naši dědové. Smyslem zákona původně bylo zakázat pasti, v nichž se zvěř zbytečně trýzní. Např. nášlapná železa. A pak jsme se dočkali toho, že jeden rok bylo ve Velké čtenářské soutěži v časopisu Myslivost uvedeno, že zakázaný je i sklopec, pokud je spuštěn našlápnutím - zákon přece mluví o \"nášlapných pastích\". Přitom past, která chycené zvíře okamžitě usmrtí /např. tlučka či železa \"labuťky\", fungující na principu zatáhnutí za návnadu/ nepůsobí lovenému zvířeti žádné utrpení. Ba dokonce stane-li se, že do takových želez náhodou šlápne srna nebo i člověk, ke spuštění nedojde. A v některém z pobaltských států /bohužel nevím přesně, kde/ se bobr loví téměř výhradně do vrší, v nichž se utopí. Pokud někdo argumentuje tím, že smrtící pasti jsou zakázány už z principu, měl by si uvědomit, že myši a potkani se do sklapovacích pastiček lovili a loví odjakživa a nikdy to nikomu nevadilo. Přitom hlodavec jako hlodavec, respektive obratlovec jako obratlovec - alles ist egal. Ale ti pánové a dámy z Alky - záměrně je nenazývám kolegy - se holt s těmi zlými myslivci prostě nebudou bavit a jde jim jen o to, jak vyvolat, jak napsal Figi, hysterii a nenávist.

Autor: figi | 10.12.2018 11:41
No jak tedy chceš:

Více rozumu, méně hysterie: Lov vždy jen humánními metodami

Nejen myslivecká veřejnost od nás očekává vyjádření ke kauze „vydrýsek v železech“, kterou v pátek vyvolala obecně prospěšná společnost Alka Wildlife. Bobr a vydra jsou v Česku chránění a velice úspěšně se rozmnožují a šíří. Ve skutečnosti tak moc, že působí velké hospodářské škody. Jestli nestanovíme racionální plány péče, bude hůř – střetů s lidmi bude přibývat.
Jako jednu z možností regulace počtu těchto druhů jsme navrhli použití smrtících pastí. V žádném případě ale nemá jít o barbarské „středověké“ chytání za běhy do želez, jak si vymysleli přátelé z Alky. Samozřejmě jsme mysleli pasti, které zvěři nepůsobí utrpení a jsou dnes běžně používané ve vyspělých zemích s podstatně lépe propracovanou úrovní ochrany přírody ve srovnání s námi.
A proč vlastně pasti? Především proto, že myslivost je pro většinu myslivců koníčkem, zároveň ale je velkou službou společnosti a přírodě. Službou, kterou vykonávají ve svém volném čase a na vlastní náklady. Ve chvíli, kdy nám tyto druhy přerostou přes hlavu, stát jejich regulaci nařídí nám, myslivcům, jako povinnost. Povinnost, z jejíhož splnění nám neplyne žádný prospěch, pouze výdaje. Odstřel těchto druhů není vzhledem k jejich způsobu života, charakteru krajiny a množství lidí v ní přítomných jednoduchý. Proto mohou být a jsou některé soudobé druhy pastí tou správnou cestou.
Hysterie a nenávist, které Alka vyvolala překroucením našich slov, nás mrzí, protože zbytečně vráží klín nejen mezi myslivce a ochránce přírody, ale i mezi ostatní lidi s odlišnými názory. Přitom nám všem jde o totéž – dobře fungující přírodu a její ideální soužití s lidmi. Celý problém by přitom neexistoval, kdyby se kolegové z Alky prostě a obyčejně zeptali. To platí pro tento i jakýkoli možný budoucí případ.

Autor: Leon Zumr | 10.12.2018 11:32
Klasika a nic jiného jsem nečekal :-))))) P.S. Past je past a je jedno jaká pořád to je v kulturní krajině nebezpečná věc která není pod kontrolou.

Autor: figi | 10.12.2018 11:15
Na Primě to byl sestřih asi dvanáctiminutového rozhovoru. Od smrtících pastí jsem se nedistancoval, od želez ale rozhodně ano. Je to velký rozdíl, navíc když to prezentují lidé, kteří tomu sami nerozumí.

Autor: Leon Zumr | 10.12.2018 11:12
Fesoji díky. Mě to nasralo na maximum sice si do těch panelákových ochranářů rád rýpnu ale aby mě spojovali s takovou zhovadilostí tak to je na mě moc.

Autor: Fesoj | 10.12.2018 11:08
Leone, nezbývá mi nic jiného, než se Ti omluvit, neboť jsem nemohl uvěřit, že ve vedení ČMMJ sedí někdo, kdo je schopen uveřejnit takovou do nebe volající a nás poškozující hovadinu, ale jak vidím, blbost lidská je nezměrná. Právě jsem volal na sekretariát ČMMJ, mluvil jsem s paní Novotnou a autora výroku o těch smrtících pastích jsem označil za kastrovaného samce tura domácího. Prý na toto téma už byla svolána porada a bude se to řešit, jenže to už, jak správně píšeš, bude platné jak vemeno kanci, neb škoda se už stala... Jen doufám, že nás bude Figi co nejdříve informovat, jaké byly z této chyby vyvozeny závěry.

Autor: Leon Zumr | 10.12.2018 10:10
|Fesoji to je oficiální dokument který visí na stránkách ČMMJ tak se od toho můžou distancovat jak chtějí a piču jim to je platný a to co jsem viděl v televizi to bylo něco ten úsměv to byl masakr. K dotazu za koho kopu hlavně za sebe aby na mě nikdo nespojoval s takovými návrhy.

Autor: Fesoj | 10.12.2018 08:23
Ty zprávy jsem viděl taky, dokonce jsem si je pustil opakovaně. Je zajímavé, že pod tím návrhem na možnost použití smrtících pastí vlastně není nikdo podepsaný a Figi udělal jen dobře, že se od toho distancoval. Ovšem položme si otázku : Cui bono - komu to prospěje ? Dle mého názoru nejde o nic jiného, než o cílenou dezinformaci s cílem co nejvíce pošpinit a poškodit myslivce. A také by mě zajímalo, za koho vlastně Leon ve svém příspěvku mluví : Odezva na sociálních sítích nás /koho NÁS/ opravdu ohromila, byli jste skvělí... Řada členů zaregistrovala naši diskuzi /kde, proboha, já žádnou nikde nenašel/ a také nesouhlasí s tímto návrhem a chtějí o tom dál na ČMMJ vnitřně jednat. Jak už jsme psali, my /kdo je to MY/ s politickým aktivismem nemáme žádné zkušenosti a o to větší radost máme z vaší podpory ! Děkujeme moc ! Čili sečteno, podtrženo a přeloženo do češtiny : Pan Leoš Zumr se upřímně snaží, aby se co nejvíc myslivců chytlo na špek, vypuštěný Alka Wildlife a abychom se rozhádali mezi sebou. No, musím uznat, že se snaží to dělat docela chytře !

Autor: Leon Zumr | 09.12.2018 23:44
Tak to zase pořádně posrali a ochranáři mají další trumfy :Alka Wildlife Chtěli bychom moc poděkovat vám všem, kteří jste odsoudili návrh ČMMJ a ČRS o použití smrtících pastí na bobra a vydru! Odezva na sociálních sítích nás opravdu ohromila, byli jste skvělí! Dnes proběhla ve Velkých Zprávách na TV Prima velmi krátká reportáž na toto téma, měli jsme šanci se zde také stručně vyjádřit, ale co je důležité - šéf ČMMJ Ing. Miloš Fischer se zde snažil od tématu smrtících pastí honem distancovat viz. https://play.iprima.cz/velke-zpravy/velke-zpravy-9-12-2018 (26.minuta). Zdá se, že tedy ČMMJ bere zpátečku. Zároveň máme informace i z členské základny ČMMJ, že řada členů zaregistrovala naši diskuzi a také nesouhlasí s tímto návrhem a chtějí o tom dál na ČMMJ vnitřně jednat. Jak už jsme psali, my s politickým aktivismem nemáme žádné zkušenosti, a o to větší radost máme z vaší podpory! Děkujeme moc!

Autor: Karel poslík | 09.12.2018 14:51
Zdar! Pepo, letos asi dvacet. Statistiku si nevedu ale celkem jich bude několik set. Černá mě baví. Je to chytrá zvěř, která se neustále učí poznávat lidské léčky a myslivec musí pořád vymýšlet něco nového aby se jim dostal na kobylku. Kolikrát hledám zálehy a stávaniště, nebo jiná bezpečná místa , kde se pravidelně zdržují a potom se snažím vymyslet trasu, kudy je zkušená a opatrná bachyně povede za potravou. Potom už stačí jen zkusmo dát pár zrníček kukuřice do trávy a jít se podívat za den či dva, jestli tudy opravdu tlupa prošla. Zvlhlou kukuřici nikdy neminou a kroužky v trávě od jejich ryjů je spolehlivě prozradí. Ve finále už je to jen čekání na správný vítr a trpělivost.

Autor: Fesoj | 09.12.2018 13:59
Lovu zdar ! Karle, jen tak pro zajímavost - kolik jich už letos máš ? Vypadá to, že se Ti daří velice úspěšně snižovat populaci tohoto přemnoženého druhu. Aby se nakonec do Tebe nepustili ochranáři, že všechno vystřílíš a chudáčci vlčkové nebudou mít co papat.

Autor: Karel poslík | 09.12.2018 11:55
Včera večer jsem byl čekat na černou. Je to v místě, kde nemám žádné myslivecké zařízení, takže musí postačit přivezená židle. Vítr měl foukat od západu , jenže v reálu se to pořád otáčelo sice převážně západ, ale od jihozápadu k severozápadu. Od půl desáté jsem slyšel jasné mlaskání několika kusů. Tlupa se pohybovala mezi hlohy a sbírala opadané hlohyně. Musel jsem čekat až se objeví na světlé stařině abych mohl s přehledem vystřelit. Bylo tam asi pět selat s bachyní. Jedno sele vypadalo velmi zajímavě. Mělo standardní šedou barvu ale jeho srst kolem krku , přední strany plecí a hřbetu, a přední strany předních běhů byla černá a o něco málo delší. Vypadalo jako malý lev, nebo jako bizon. Měl jsem na něj spadeno ,ale ono ne a ne se postavit na dobrou ránu. Díky měnícímu se větru jsem nechtěl už dále riskovat, že mě navětří a odskočí a střelil jsem jedno výhodně postavené. Vyvržené 31 kg, 50 metrů, 270Win. RWS KS 9.7 g. Zůstalo v ohni po ráně těsně za plec. Podle \"malého lva\" poznám tuhle tlupu i příště, třeba na jiném místě. Lovu Zdar! Karel .

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.12.2018 20:08
Strejdo Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.12.2018 20:07
Figi jede...:
https://zpravy.idnes.cz/myslivec-strelba-hon-lov-alkohol-bezpecnost-predpisy-zbrane-ceskomoravska-myslivecka-jednota-iih-/domaci.aspx?c=A181122_163022_domaci_onkr

Autor: Fesoj | 08.12.2018 15:31
Karle, to mi připomíná, že já byl dneska na naháňce na prasátka na Rýchorách. Létaly akorát ty bílé mouchy mezi sněhovými kapkami, nikdo z nás neviděl jakoukoli zvěř včetně mravenců a žížal a jediný ptáček, který se tam vyskytl, mi vykoukl z kalhot, když jsem se šel vyčurat. A zmrzl jsem tam jak sobolí trus. I to ovšem patří ke krásám české myslivosti. Já mám v posledních letech, co se týče společných akcí, smůlu už tradiční. Začalo to tím, že mne musela odvézt z poslední leče sanitka s ucpanými cévami, následoval výlet na pozvání Strejdy Zajíce, kam jsem nakonec vůbec nedojel, neb jsem byl ve vlaku okraden o veškeré peníze a doklady a poslední akce, na kterou jsem se dlouho těšil, byl plánovaný hon v Mistřínské bažantnici. Místo toho jsem si léčil pooperační nehojící se jizvy. Takže to, jak jsem dopadl dnes, se dalo očekávat.

Autor: Karel Zvářal | 08.12.2018 15:05
Dnes jsem byl překvapen aktivitou mravenců, množstvím žížal na povrchu a létajícím hmyzem. Tipuji to na mírnou zimu, resp. pozdní příchod opravdové zimy, jak už se to stalo v posledních letech několikrát. Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem.

Autor: strejda zajíc | 07.12.2018 17:44
Lovu zdar-kluci,dík za uznání.Pepo,při dosledech jsem zkušenějši a tvrdší,navrch podstatně postradatelnější pro naší \"smečku\"než babička Libuška.:-)

Autor: Fesoj | 06.12.2018 19:42
Strejdo, Lovu zdar ! Tobě nakonec možná bylo smutno, ale Arimu jsi asi udělal velikou radost. I když myslím, že to dostřelení jsi měl nechat paní Zaječici, když si ho našla. Ale dá se pochopit, že ses o ty své děvenky bál.

Autor: M. Šimek | 06.12.2018 14:21
Tak ono to možná přeci jenom půjde. Uvidíme, jaká bude praxe a jestli zůstane jenom u toho.
http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2018_ministerstvo-zemedelstvi-omezi-velikost.html

Autor: Vrba Frantisek | 06.12.2018 11:25
Lovu zdar strejdo.Dobrá práce celého týmu

Autor: strejda zajíc | 05.12.2018 21:49
Dějí se dnes podivné věci,tak vám sem cosik písnu.Po obědě jsme vyrazili s paní Z.do lesa nakrmit původní i nepůvodní zvěř a taky nabrat větvičky do korýtek za okna,když budou ty Vánoce.A tudíž jsem musel místo smečky vzít Jima.Po úspěsném splnění daných úkolů(na 110 %-jak jinak)se vracíme lesní cestou,když šefová zavelí:\\\"Támle leží prase a je zhaslé!\\\"Couvnu a fakt,u oplocenkyčuněPoté co na mne smutně mrklo,jsem usoudil,že do zhaslého mu ještě cosi chybí.Domů pro flintu,po návratu se celkem velké prase zvedá a ve dvou metrech mizí v huštině.Je špatné na předek,to je evidentní!Libuška se nabízí,že mi ho před flintu natlačí,což odmítám,už jsem si na ni přeci jen zvykl.A těžko bych už novou vycvičil.I zbuntoval jsem jakési mužíky zelené,které se mi podařilo sehnat,huštinu jsme obstoupili a já tam s Arim vlezl.Bulo Andulku jsme nechali doma,neb pohlaví nebohého čuníka nám nebylo známo a při její chtivosti do prasat v poslední době jsme se báli o její zdraví.A taky mi to štupování už tolik nejde.A Arča je opatrný,bere,na co si věří a ostatní nechá dědkovi ze Zajíců.Ostatně se mu do boje moc nechtělo,ale zaštěkával statečně.Dostřelení pak byla hračka i pro mne a to je co říct!Bachyně 70kg,věk podle řezáků tak 4-5 roků.Levý přední běh atrofický po starém zranění a pravý zlomený v ramenní kosti.Bez střelného zranění,snad auto?Ukončeno trápení a stejně je mi smutno.

Autor: Vrba Frantisek | 05.12.2018 08:20
Perfektni věcné vystoupení našeho Pana jednatele na téma bobr vydra a vlk.Věcné bez emocí a doplněné souhlasnym pohledem na celou problematikou od páni moderátorky. Figi díky.

Autor: bohumir dvořak | 05.12.2018 07:29
dnes v 8 na čt1 o vlku

Autor: Petr Havlín | 30.11.2018 19:56
Zdendo díky za radu.Baterka je připravena.

Autor: Ramo | 30.11.2018 12:24
Tak už odepsali (12,20) a já to mohl potvrdit... :-)

Autor: Ramo | 30.11.2018 09:25
Tož nevím, žádný email mi to neposlalo a tak nevím... A takový krásný komentář sem tam napsal a nezkopíroval... Ku.va!

Autor: Ramo | 30.11.2018 09:06
Petice podepsána a rozeslána dalším cca 50 lidem, tak snad se někdo chytne...

martes tak to jsem zažil navlas stejně! :-) Ještě že měl tenkrát kamarád náhradní baterku! Dnes už nosím svoji!! :-))

Autor: M. Šimek | 30.11.2018 08:00
Petici jsem \"dnes\" podepsal a ještě rozeslal, komu se dá. Jen škoda, že se o tom všude a stále jen mluví a nenajde se nikdo z vrcholných politiků, kdo by si na tom chtěl přihrát nějaké politické body. Přitom si myslím, že poslední dobou, především v návaznosti na klimatické změny, si i laická veřejné uvědomuje, že je potřeba ke krajině začít rychle přistupovat jinak a taková poptávka tady prostě je. První vlaštovky jsou sice vidět, ale je to stále málo. Nové vedení ČMMJ si zvěř drobnou evidentně vzalo za své, což je dobře, tak uvidíme, jestli to přinese potřebnou změnu hospodaření v krajině. I když je mě jasné, že proti tomu stojí silné zemědělské lobby. Chce to ale rozhodně vytrvat a netvářit se, že české myslivce zajímá snad už jen zvěř černá.

Autor: martes | 29.11.2018 22:28
Petře, nebuď tak blbý jak já. Když jsem to měl poprvé na naháňce, tak jsem se to snažil mezi lečema vypínat. A dopadlo to tak, že na konec jsem to nevypnul a po týdnu jsem se divil, že baterka je v pr… Od té doby mám náhradní baterii pořád v kapse.
Ať Ti slouží a jsi spokojený. Zdeněk

Autor: figi | 29.11.2018 22:08
https://www.birdlife.cz/petice-za-krajinu/?fbclid=IwAR2XIknb2dROh0HiI0JVw5A5Vm9C6LQieAPzCkLZCRK6Y5iMH_vjtC9wQyw

Prosím podpořte!!!

Autor: Petr Havlín | 29.11.2018 19:16
Lovu Josef.

Autor: Fesoj | 29.11.2018 16:34
Taky si myslím, že s kolimátorem se Ti bude střílet líp. Ale pochybuji, že do plánované sobotní naháňky stibneš jeho výměnu a nastřelení. Ale ať už tam máš reflexní mířidla, kolimátor nebo puškohled, v zásadě jde o jedno : dostat zvíře proti dířel Kdo to umí, má výsledek zaručen. No a Ty přece nejsi žádné ořezávátko, ale řádně pasovaný lovec černé. Takže Lovu zdar !

Autor: Petr Havlín | 29.11.2018 12:16
Po nedávných střelbách na běžícího kňoura jsem se rozhodl že si pořídím kolimátor.
Otevřená reflexní mířidla nejsou špatná, ale zdá se mi, že s kolimátorem budu přesnější. Objednal jsem Fomei a včera si jej přinesl domů. V sobotu jdu ke kamarádovi na naháňku, tak se těším. Kolimátor vypadá dobře. Zkouším ho připevnit na ZH a je to nějaké malé. Tak jsem jim dnes volal do Hradce a že prý omylem na pár kusů namontovali montáž na 11mm místo 14mm a já bohužel dostal tu malorážkovou. Vymění mi to a přivezou. Přes tuto lapálii je musím pochválit. Vstřícní, ochotní, milí.

Autor: Karel Zvářal | 28.11.2018 17:03
Kamarád ze záchranné stanice, úžasný srdcař, vedl hodně let myslivecký kroužek. Ale teorií děcka příliš nezatěžoval, co nejvíce pobytu venku. Vysazovali spolu stromy mezi megalány, a to ne jednou, ale po celou dobu! Dnes mají jednu z nejhezčích honiteb jaké znám, se silnými medailovými srnci, hafo zajíců. No a největší jeho úspěch je ten, že z toho kroužku má 4 chlapy ve spolku doma, další asi 3 v okolí poženěné, také zůstali věrni zálibě z dětsví. Víte o někom, kdo má takovou bilanci? Při dnešním věkovém průměru vidím tento problém snad jako ještě větší, než ten, co popisuje Fesoj. Ten osobní příklad a viditelné výsledky musí děcka zákonitě nadchnout. Omlouvám se, že to píšu do Dnes, ale nevybavuji si zpětně patřičnou rubriku.

Autor: Fesoj | 28.11.2018 16:09
A to je právě ono, v čem se neshodneme. Svou záslužnou práci neumíte zhodnotit, aby se o ní vědělo i mezi nemysliveckou veřejností a dál, než u Vás za humny.Ideální by bylo, kdyby se na ty jak říkáš \\\"voly\\\" obrátil nemyslivec, třeba otec některého z těch dětí, pokud možno v co nejvyšším společenském postavení. Na stranické příslušnosti nezáleží, hlavně se musí jednat o V.I.P., aby ho ti presstituti brali vážně. Ať se Ti to líbí nebo ne, dnes je společenská vážnost myslivosti s myslivců na chvostě společnosti a za každé pozitivní veřejné hodnocení musíme být vděční, což ovšem samozřejmě neznamená, že bychom měli někomu lézt do řiti.

Autor: František Dušák | 28.11.2018 15:34
Tak také plknu něco k té práci s dětmi a propagací. Pořádáme už drahně let Dětský myslivecký den. Kdo chce vědět více viz Myslivost 9/2018. Děláme to rádi, stojí to hromadu práce a nervů. Ale spokojenost dětí nám zato stojí. Ovšem představa, že se máme bavit s nějakými voly ze Seznamu, Primi, ČT či jiného debilního masmédia by tuto akci definitivně pohřbila. To by dopadlo tak, že by nikdo z nás nepřišel a kdyby přišel, tak po první debilní otázce by celý štáb poslal do prdele a bylo by hotovo. My nejsme héérečky. Toliko asi k té propagaci do masmédií.

Autor: Karel Zvářal | 28.11.2018 14:41
Ten šot je starý nejméně rok, poznávačka z obrázků a stop (sádrových). A jinak Lovu zdar! P.S. 3/10 je slušný výkon, ten kolegův asi takový průměr:-))

Autor: Fesoj | 28.11.2018 14:17
Tomáši, Lovu zdar !

Autor: Tomáš ČENĚK | 28.11.2018 13:20
Když už jsem si našel čas napsat, tak jednu, co patří do této rubriky. V sobotu jsme měli naháňku. Nedorazilo moc hostů, tak jsem dostal prémiový štont. Předchozí pohyb zvěře nedával naději, ale jeden rudl na akci přeci jen dorazil. 2 bachyně zanechaly pyžamáky osudu a utekly bezpečnou cestou. Zmatená selátka si to po malých skupinkách namířila na souseda a pak na mě. On dal 9 ran a trefil jedno. Já z kulobroku také 9, v ohni zůstala 2 a já se dvěma zářezi od starého Zeisse na čele :-) Desátou ranou jsem střelil lončáka, co se přišel podívat na toho \'umělce\'. Jedno sele chytli psi. Aby to bylo celé KB UB 7x65R/12 Vlašim SP i SPCE, slug a RC slug. Hledal jsem po kapsách vše, co tam bylo :-)

Autor: Tomáš ČENĚK | 28.11.2018 13:00
Karle, zmiňovaná reportáž o naučné stezce pro děti byla hezká, ale o myslivcích tam nepadlo ani slovo. Ani v jiných reportážích. Když je to pozitivní reportáž, mluví o ochráncích přírody, když je to negativní reportáž, mluví o myslivcích. A k tomu alkoholu, u jednoho z podzimních mediálních případů s postřeleným člověkem figuroval alkohol.

Autor: Fesoj | 28.11.2018 10:12
U nás teď už voda teče normálně. Ale v létě v těch hicech taky byla kritická situace, chvílemi voda z vodovodu netekla vůbec, samozřejmě to bylo hlavně proto, že si chalupáři hromadně napouštěli bazény. Takže starosta osobně přijel kontrolovat, zda se někde vodou neplýtvá, ale když mne vyzval k šetření vodou, zeptal jsem se ho, jak to mám dělat, když musíme zásobovat kromě 8 lidí taky 8 kusů hovězího a 3 koně, o prasatech a drůbeži ani nemluvě. Sklapnul. A myslím si, že kdyby mi někdo chtěl nařídit, že nesmím napájet zvířata, asi bych ho poslal někam, kde slunce nesvítí. Týrání zvířat zákon i normální lidský cit zakazuje a odepření vody by nic jiného nebylo.

Autor: Ramo | 28.11.2018 10:04
Karle ještě se vrátím, píšeš - Nevzpomínám si, že bych jako ogar viděl ve zprávách tolik dýchaček při ranním nástupu, jako je tomu v dnešní době. Lépe řečeno, neviděl jsem žádnou.
Jelikož už nejsi žádný pubescent, :-) tak když si byl ogar, tak se ještě nedýchalo, proto jsi žádnou \"dýchačku\" vidět nemohl!! :-)))

Autor: Karel Zvářal | 28.11.2018 09:55
Fesoji, představ si škleb Duháka a jeho argument, že muflon není původní, zatímco vlk ano...-( A pravdu díš, zapomněl jsem na akci Figiho s rozvozem vody. To je také dobrá propagace. No včera hlásili, že někde na Vysočině už ani dobytek nesmí napájet vodou ze sítě, to je normální katastrofa! Jestli příští týden nevyjde ta předpověď s přeprškami, tak kůrovec pohltí Česko. Co jsem si všiml jezďa po regionu, že začali budouvat napajedla za propustěmi. Voda nepokračuje dál kanálem, ale je zachycena a slouží jednak jako napajedlo, na jaře jako trdliště obojživelníkům. 2 mouchy jednou ranou, tak je to správne! Jestli je to z dotací EU, nebo projekt LČR, ale každopádně následováníhodné.

Autor: Fesoj | 28.11.2018 08:59
No, snad se už trochu začíná blýskat na časy, krom toho, co zmínil Karel, si namátkou vzpomínám na pořad o budování napajedel, ale pořád je to málo. Udělat kus pořádné práce je jedna věc a myslivci se za ni rozhodně nemusí stydět. Druhá věc je ovšem umění to, co uděláme, taky prodat a v tom máme obrovské rezervy. V Myslivosti se např. pravidelně objevuje dvoustrana, kde se rúzné spolky chválí, jak pracují s dětmi. Nic proti tomu, naopak, ale mnohem větší pozitivum přinese zveřejnění takového článku v regionálním či celostátním tisku, o televizi ani nemluvě a možná by to chtělo se pokusit i o spolupráci s takovým bulvárem, jako jsou Novinky - copak by se v té redakci opravdu nenašel žádný myslivec nebo aspoň někdo, kdo by byl ochoten a schopen uveřenit něco pozitivního, třeba o Evropské myslivecké pouti v Dubu, což je událost, která svým významem přesahuje hranice naší republiky ? A co se týče vlků - myslím, že by nebylo od věci seznámit veřejnost i s tím, že v současné době celosvětově nejlepší chov mufloní zvěře ve volnosti se podařilo jediné vlčí smečce totálně zlikvidovat. A byla to naše chlouba ... Stojí nám ti vlci za to ?

Autor: Karel Zvářal | 28.11.2018 07:18
Asi máš na mysli hrabalovštinu, ta je tam opravdu snad každoroční. A znáš českou povahu: Jóó, to bylo domluvený, jak televize vodjede, tak si daj! Ale asi razíte heslo, že negativní reklama je také reklama:-) Takže kromě těchto povinných úliteb mi schází, co letos šlo někde z Opavska, jak myslivci zařizují v krajině meze a remízky. Nebo naučná vycházka do lesa se školáky. Prostě nebát se tu televizi pozvat, přehnaná skromnost v dnešní době škodí...

Autor: Fesoj | 27.11.2018 23:34
Víš, Karle, ty dýchačky mně osobně nevadí, i když se to s nimi přehání, ale mnohem víc mi vadí, že televize ukazuje, jak myslivci před honem chlastají, i když to už dááávno není pravda.

Autor: Karel Zvářal | 27.11.2018 21:18
Teď právě běží (už končí) na ČT 24 Mediální gramotnost, která, jak napsal Ramo i Fesoj, těm starším ročníkům chybí a nikdy se mladým nevyrovnají. Je to takový \"kurs sebeobrany\", jak se orientovat v dnešní ulhané (fejkové) době. To jen tak na okraj, protože to není jen problém myslivosti, ale hýbe to celou společností. A kdo evolučně nestačí, toho čeká nejistá budoucnost...

Autor: Karel Zvářal | 27.11.2018 19:58
Já mám někdy dojem, že myslivci se drží hesla Co tě nezabije, to tě posílí. Tj. ignorovat, strpět šikanu, šak vo h...o de. Ale podle mýho je to přesně naopak: Stokrát nic umořila osla. Nevzpomínám si, že bych jako ogar viděl ve zprávách tolik dýchaček při ranním nástupu, jako je tomu v dnešní době. Lépe řečeno, neviděl jsem žádnou. To tato doba nahrává senzacechtivým novinářům, aby si vyrobili laciný vysílací čas. Podle mého je načase je posílat někam, třeba ať se věnují řidičům nastupujícím do práce, příp. lékařům. Tam by ale dozajista narazili. Tato každoroční \"Zpráva o stavu jednoty\", bohužel, jen nahrává tomu, co se děje zvláště tento podzim, avšak bez přispění promilí v krvi. Jako protiváha dobře působil pořad Tisíc let..., klidně by ho mohli pravidelně reprízovat, příp. dávat podobné dokumenty. A jak píše Fesoj, vůbec by nebylo od věci se objevit v Kotli paní Michaely. Prostě nebát se jít obhájit, lépe řečeno vyvrátit mýty a napravit pokřivený obraz.

Autor: Fesoj | 27.11.2018 19:30
Já samozřejmě vím, že boj proti lidské blbosti nikdy nemůžeme vyhrát, ale nesmíme se ani vzdávat bez boje. Víťo, bohužel musím dát za pravdu Ramovi, mně taky fscebook nic neříká. A Václave, zda je Modrý kód 3,14ovina, o to přeci vůbec nejde, ale v daném případě se jedná o vyložené lži zaměřené proti myslivcům. Kdyby nakonec došlo k soudu, nepochybně by se podařilo prokázat, že tvůrci pořadu zplodili kravinu, neboť tomu rozuměli jako tele notám - ale to by bylo asi tak všechno. Těžko bychom dokázali přiznání finanční náhrady za nemajetkovou újmu a zlý úmysl by se taky neprokázal. Ale kdyby se povedlo vyvolat v televizi na toto téma debatu, kde by proti sobě zasedli na jedné straně věci znalý myslivec a proti němu scénárista honící se za lacinou senzací, to by určitě mělo smysl. Ideální by bylo, kdyby se takové téma - myslvci a jejich odpůrci - dostalo do pořadu Máte slovo paní Jílkové, ale to asi zůstane jen a pouze mým zbožným přáním.

Autor: Fido z Řáholce | 27.11.2018 18:36
Kolegové, nebuďte naivní. Sdělovací prostředky nemusí reagovat(uvést na pravou míru) blbosti nebo nepravdy v uváděném pořadu. Před několika lety uvedl jeden novinář v tisku lži, o mé osobě. Chtěl jsem reagovat svým vyjádření v témže tisku, byl jsem odmítnut. Jediné řešení je podání žaloby soudu a vy musíte na důkazech prokázat, že pravdu máte vy a ne druhá strana. Ono těch lží v TV je nespočet, nejen o myslivcích. Jen někteří jednotlivci (umělci) dokáží chránit svoji osobnost před soudem. Je to vše o penězích. Bohužel, tak to je.

Autor: Ramo | 27.11.2018 16:32
Fesoj - \"Nesmíme pořád jen držet hubu ! Ono vlastně nejde o to, jakých chyb si všimneme my myslivci, ale o dopad na nemysliveckou veřejnost, která si z podobných pořadů musí vzít ponaučení, že myslivci jenom chlastají, proto se často postřílí i mezi sebou a nejlepší by bylo je zrušit. Je to nejlepší cesta, jak dopadnout jako Poláci !\"
K tomuto prostě není co dodat...
Víťo já jsem facebook neměl, nemám a nikdy mít nebudu a to se počítám ještě mezi mladé! No dobře mladší :-)
PROČ by to měl dělat někdo z nás, když jsou k tomu na vedení kompetentní a fundovaní lidé a já si myslím, že to je jejich práce a rozhodně ne (jen) přes facebook!
My se starejme na úrovni lidí kolem sebe.
Všechno je to pořád v \"pohodě\", ale ono to ta laická veřejnost pořád absorbuje a pak se to zlomí a zpět už NIC nevrátíme!!!!!!!

Autor: Vít Pátek | 27.11.2018 15:10
Obávám se, že kdyby měl i toto řešit osobně Figi coby jednatel ČMMJ, tak leda po mnohonásobném naklonování. Navíc podnět RRTV a podobnýn institucím je v takovýchto věcech krajně neefektivní.
Ale když si kdokoli z nás, kdo ten paskvil - z faktického hlediska, o uměleckém nic nevím - zná \"z první ruky\", tj. ho osobně viděl, dá tu trochu práce a do textového souboru s nadpisem třeba \"Jak vidí svět filmoví tvůrci versus realita - Modrý kód - Leč má krátké nohy\" napíše pod sebe jednotlivé zobrazené nesmysly a ke každému z nich korektní popis reálného stavu a posléze to pošle kolegům na centrále ČMMJ (např. PR specialistce = martina.novotna@cmmj.cz), kteří mají na starosti publicitu a mj. obsluhují i veřejnou facebookovou stránku ČMMJ, tak to na ni jistě rádi umístí (podle rozsahu buď rovnou jako příspěvek, nebo s odkazem třeba na PDF soubor). A pak bude jen na nás, na každém, kdo máme nějaký facebookový profil, a není nás takových mezi myslivci málo, zda to na něm svým facebookovým \"přátelům\" a \"sledujícím\", jistě z nějaké části i nemyslivcům, nasdílíme. Osobně to udělám vteřinu potom, co to na FB ČMMJ najdu. A za pár hodin, max. do 1-2 dnů, si o tom může s pobavením a poučením číst půl Česka sledujícího Facebook.

Autor: Karel Zvářal | 27.11.2018 14:20
Fesoji, velmi dobrá připomínka ke kvalitě komentářů pořadů s mysliveckou (loveckou) tematikou! Asi před sedmi osmi lety jsem psal v tomto duchu Palasovi - zůstalo naprosto bez odezvy. Slušné jsou pořady na F@H od Maďarů, Rumunů a z Polska, ale třeba z Francie či USA bych nepreferoval. Lov lukem, kuší, střelba na 200-400 m na zvěř v pohybu (!!), nesestříhané (příšerné zásahy), a hlavně uši trhající komentář. Losa si pletou s jelenem, divočáka s vepřem, přikrmování s vykrmováním apod.. Takže se také přimlouvám za to, aby to někdo kompetentní shlédl, dal stranou nevhodné snímky, protože veřejnost potom nerozlišuje mezi naší a americkou myslivostí. Ten kód jsem neviděl, a asi mě nemá co mrzet...

Autor: Václav Sládek | 27.11.2018 13:36
Modrý kod 3,14čovina

Autor: Fesoj | 27.11.2018 13:33
No a nešlo by to, aby někdo kompetentní - nejspíš Figi - na ta zvěrstva upozornil dejme tomu v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a pokusil se prosadit pro natáčení příštích pořadů angažování nějakého odborného poradce, aby se nadále takovým zvěrstvům zamezilo ? Nesmíme pořád jen držet hubu ! Ono vlastně nejde o to, jakých chyb si všimneme my myslivci, ale o dopad na nemysliveckou veřejnost, která si z podobných pořadů musí vzít ponaučení, že myslivci jenom chlastají, proto se často postřílí i mezi sebou a nejlepší by bylo je zrušit. Je to nejlepší cesta, jak dopadnout jako Poláci !

Autor: Radek Chadim | 27.11.2018 13:18
Tak myslím Fesoji, že ve snůšce hovadin celého toho seriálu takové detaily zaniknou. Jestli měli při natáčení nějakého odborného poradce, tak jedině bez honoráře :-).
My jsmě měli hon v sobotu, 4 zajíci, dvě selata a srna spáchala samovraždu nárazem do oplocenky, naštěstí se nikomu nic nestalo, a pak zase do jedné do noci vášnivé diskuze, což mělo za následek bolest hlavy po celou neděli :-).

Autor: Fesoj | 27.11.2018 13:11
Včera jsem se díval na PRIMĚ na seriál Modrý kód, Včerejší díl se nazýval Leč má krátké nohy a jednalo se tam o postřelení na honě - syn měl postřelit otce. Ale z mysliveckého hlediska šlo o snůšku hovadin : A/ účastníci lovu se před zahájením posilňovali alkoholem, což si dnes už nikdo nedovolí - B/šlo o lov na divočáky, ale všichni účastníci měli brokovnice, jen ten postřelený měl kulobrok s opzikou - C/syn s otcem údajně soutěžili o titul krále honu, který měl získat ten, kdo v tom roce uloví lepší trofeje - D/lovilo se ploužením - E/střelce měl porazit divočák, který mu způsobil těžkou frakturu nohy a další zranění - F/jediný přítomný pes byl ohař - a konečně G/při tom postřelení šlo o zásah brokovou ranou ze vzdálenosti 20 m, broky poseté celé tělo postiženého, jeden dokonce uvízl v srdečním svalu. Že postižený otec obvinil střelce - svého syna, že naň střelil úmyslně a šlo o pokus vraždy, to už byla jen příslovečná třešnička na dortu .

Autor: Fido z Řáholce | 20.11.2018 19:51
Josef, nespravedlnost existovala, existuje a existovat bude. Ale z jednoho případu nebudu dělat, že se tak dělo všude, tak jak nemohu tvrdit, že myslivci jsou vrazi, když na honu dokáží jeden druhého zastřelit (Tachovsko). Znal jsem komunisty-funkcionáře, kteří byli daleko spravedlivější a skromnější než ti nynější demokraté.
Já pamatuji myslivost před r. 89 a některé mé zkušenosti jsou zcela opačné. Ale tak to prostě chodí a chodit bude. Excesy byly i tenkrát, ale na myslivosti se to nijak neprojevilo, ba naopak, byli jsme parta zapálených myslivců, a to nejen pro myslivost. Plesy, brigády pro obec, JZD, atd. Dnes je hlavním zájmem některých myslivců jen lov a raději dají do pokladny peníze než aby chodili na brigádu.

Autor: figi | 20.11.2018 19:30
Fesoj má pravdu, ty senáty byly naprosto OK, chlapi se jich báli víc než policie, tam nikoho rohlíkem neopili. Dnes má naše DR problém někoho vyloučit, i když je naprosto přesvědčena o jeho vině, v našem právním prostředí to opravdu není jednoduché.
V mnoha směrech byla tehdejší myslivost opravdu mnohem více myslivostí, než dnes.

Autor: Fesoj | 20.11.2018 19:20
Péťo, nevíš, o čem mluvíš, respektive píšeš. Nepochybně docházelo k mnoha svinstvům, ale za to rozhodně nemohly disciplinární senáty, o tom zpravidla rozhodovaly OV KSČ a další stranické orgány. Disciplinární senáty řešily opravdu jen čistě myslivecká provinění, na politiku měly krátké fousy a všemocná strana si od nich do svých rozhodnutí vůbec nenechala kecat. Uvedu příklad. Myslivec - velký komunista, poslanec MNV a příkladný brigádník - nezajistil svou malorážku a jeho nezletilý syn z ní střelil psa, kterého vedla sousedka po ulici. Průser jak hrom, případ původně řešila obecní KOVP, tj. komise pro ochranu veřejného pořádku. Jejím předsedou byl tajemník MNV, shodou okolností myslivecký hospodář a samozřejmě taky komunista. Komise majiteli malorážky uložila v té době nejvyšší možný peněžitý trest 500,- Kčs, aby se vše rychle smetlo se stolu. Jenže s tím dotyčný nesouhlasil a oháněl se svým členstvím v KSČ, poslaneckou funkcí i svými zásluhami pro myslivost. Komise tedy své původní rozhodnutí zrušila a věc předala k řešení Okresnímu disciplinárnímu senátu ČSMS. Veškeré skutečné i domnělé zásluhy byly dotyčnému prd platné a následovalo jeho vyloučení z ČSMS na 4 roky. Stejný okresní senát po nněkolika letech potrestal - rovněž dočasným vyloučením - i syna zmiňovaného mysliveckého hospodáře, který nervově nvydržel, že pozorovanému srnci se nějak nechtělo překročit hranici honitby a střelil ho pár metrů od ní, u sousedů. I tento střelec byl členem KSČ a nic mu to nepomohlo stejně jako všechny funkce jeho tatínka. A nebýt okr. senátu, nejspíš by oba jmenovaní vyvázli bez postihu. Možná,že jinde to bylo jiné. I u nás se sbíraly po r. 1968 kulovnice a vylučovalo se, ale Disciplinární senát s tím neměl nic společného.

Autor: Petr Havlín | 20.11.2018 17:27
Díky okresním disciplinárním a podobným komoušským sajrajtům nemohla spousta slušných lidí Myslivost provozovat!

Autor: Fesoj | 20.11.2018 13:56
Fido - je to sice hrůza, ale ten hlavní problém není v těch rychlokvaškách, kteří si koupili zkoušku, ale v tom člověku nebo v těch lidech, kteří jim to umožnili. A podle mne, když vím, kdo si tu zkoušku koupil, by pro Policii neměl být tak velký problém celý případ prošetřit. Na vysvědčení o zkoušce z myslivosti přece musí být datum a podpisy ! Stačilo by trochu rutinní policejní práce, pár výslechů a policajti by pak měli pro vylepšení statistiky hned dva objasněné trestné činy - Úplatkářství a Padělání a pozměňování veřejné listiny. Jenže v první řadě by se musel najít někdo, kdo by byl ochoten a schopen do toho jít a dotáhnout to do konce. Ale k tomu nejspíš nedojde, protože se těžko najde někdo, kdo si bude chtít pálit prsty a kde není žalobce, není soudce. I když by mělo být ve veřejném zájmu a především v zájmu nás poctivých myslivců tyhle případy objasňovat a veřejně je rozmáznout i v mediích, aby se to neopakovalo. Vždyť i nám hrozí nebezpečí z rukou takových zbohatlíků, kteří drží flintu jak prase kost. Co teď napíšu, to se asi mnohým nebude líbit - ale za minulého režimu získalo lovecký lístek bez zkoušek maximálně pár opravdu vysoce postavených papalášů a většímu rozšíření tohoto nešvaru účinně bránily Okresní disciplinární senáty.

Autor: Leon Zumr | 20.11.2018 12:31
Fesoji psal to kluk který na té naháňce byl

Autor: Fido z Řáholce | 20.11.2018 09:42
„Jenže jak stál v mírné zatáčce na lesní cestě, vystřelil do kraje a střela se vrátila na cestu, kde seděl na židličce jeho otčím. Pán na sobě neměl reflexní oblečení, střelec ho neviděl,“ píší v Blesku. K těm rychlokvaškám uvedu svůj postřeh, starý pár let. Jako MS jsme pořádali hon na drobnou zvěř a předseda MS pozval se souhlasem výboru 3 mladé myslivce, věk tak kolem 30 let, kteří \"udělali\" zkoušku z myslivosti před rokem. Oblečení za několik tisíc, brokovnice zn. Bereta, jeden měl i pejska ohaře. Ve druhé leči jsem stál vedle toho s tím pejskem. Ten svého pána vůbec neposlouchal, byl neklidný, stále sebou trhal. Pániček nic netrefil jen asi 3 zajíce \"vometl\", tak, že po několika desítkách metrů jej další soused naštěstí ulovil. Pes je odmítl až na jednoho aportovat. Teď to podstatné. dotyčný mladík přišel po leči na shromáždiště, kde byla provedena výlož ulovené zvěře. Dotyčný mladík nesl zajíce za slechy!!! Kamarádi k němu hned přiskočili a upozornili jak má zajíce nést. Po honu a společném posezení jsme se dozvěděli, že mladíci si zkoušku z myslivosti koupili za 15 tisíc!!!!

Autor: Fesoj | 20.11.2018 08:46
Leone, na několika zpravodajských serverech bylo všude shodně NOHA a hrudník a právě to mě zarazilo, ruka by byla pravděpodobnější, ale víme, co tam ti pisálci dovedou vykouzlit. Ty o tom případu víš něco víc ?

Autor: Leon Zumr | 19.11.2018 18:52
Fesoji byla to ruka a hrudník. Jinak je to přesně tak jak píšeš průsery dělají jak starý tak mladý věk nerozhoduje a pro ty co tomu nevěří stačí použít google

Autor: Fesoj | 19.11.2018 18:05
Inu, objektivně vzato průsery dělají jak mladí, tak staří myslivci, ale nejvíc jich mají asi na svědomí ty rychlokvašky, pro které je myslivost jen o penězích - a těch mají dost. Mně hlava nebere, jak mohlo dojít k tomu poslednímu smrťáku, když byl postižený zasažen současně do hrudníku a nohy. To měl střelec v brokovnici nabité patrony s posty ? Je pravda, že i takovéto postřelení kulí či jednotnou střelou se může stát, pokud je při chybené ráně zasažena skála či nějaký kámen a střela se roztříští, ale je to velice nepravděpodobné a stejně to neomlouvá nikoho, kdo si z bezpečnostních důvodů nedokáže odříci nebezpečnou ránu.

Že odraz dopadu se rovná, toť známý zákon optický.
Neuplatňuj ho v myslivosti, byl by to omyl tragický !
Odražené střely totiž mívají svou vlastní vůli,
v prapodivném úhlu letí, ať jde o brok nebo kuli.
Jejich dráhu nelze určit, Murphyho však zákon tu je :
Pokud poblíž stojí člověk, určitě je přitahuje !
Náhoda je vždycky blbec. Musíš bezpečnost na mysli mít :
NIKDY NESMÍŚ PROTI LIDEM MÍŘIT, NATOŽ VYSTŘELIT !!!!!

Autor: Jaroslav Tatalák | 19.11.2018 15:35
Františku, plně souhlasím s Tvými závěry. Byl jsem v sobotu na polním honě a to člověk nestačí zírat. Kohouti sestřelováni na 5-8metrů s hrdinským rykem a šermováním zbraní na všechny strany. Jakmile letěli kohouti 25-30 metrů - nechytačka, většinou asi vinou špatných nábojů. Jak píšeš úcta ke zvěři a respekt ke zbrani úplně vymizely, tak jako chování k pozvaným hostům, přiměřená ústroj které máme zažité snad už jen my staří páprdové. Tím nechci křivdit mladým myslivcům kteří mají snahu o udržení tradic myslivosti, ba naopak těmto klukům fandím.

Autor: František Dušák | 19.11.2018 14:04
Já osobně si myslím, že se nyní naplno projevuje to, že do myslivosti vstoupili borci, kteří v myslivosti nevyrůstali, myslivost berou jako módní vlnu a zkoušky si většinou koupili. Že si zkoušky šlo snadno koupit je veřejně známé. Že myslivost v soukromých honitbách a bohužel i ve společenstevních dělají rychlokvašky, kterým je myslivost zcela ukradená a zajímá je jen lovectví je také známo. A tito opravdovou myslivostí nepolíbení pitomci dělají jen ostudu. Ten, kdo si dá trochu práce s hledáním u strýčka Gůgla, tak zjistí, že průsery dělají mladší ročníky a ne ti slepí, hluší, pajdaví staří strýci, kteří vyrostli v úctě k myslivosti, v úctě ke zbrani, v úctě ke zvěři a hlavně v úctě k pořádku a řádu. Oni ti staří totiž nestřílí bez rozmyslu, jako ta po ráně hladová rychlokvašená nová sqadra. Toť můj názor, se kterým nemusí mnozí souhlasit. Ale byl bych rád, kdyby místo nadávek oponovali věcně. Děkuji.

Autor: Leon Zumr | 19.11.2018 12:07
Další mrtvý a zase to plno myslivců porovnává s řidiči http://tn.nova.cz/clanek/lov-divocaku-skoncil-nestastne-myslivce-postrelil-jeho-kolega.html?fbclid=IwAR1rNGSvf0Nm29nLmMlAMdSwCLSsMgGUL2wRvdjGj-8eynRQHbKicpxmdwI

Autor: Karel poslík | 13.11.2018 06:02
Však on by to nebyl první kohout, kterého bych střelil brokem 4mm.Při polních honech na zajíce se mi to občas stalo, že se nad hlavami najednou objeví přetahující kohout. O nějakém šetření jsem vskutku neuvažoval. Mozek se nedokázal vyrovnat s faktem, že flinta nestřílí a zavelel zkontrolovat odjištění a potom následoval další zbytečný pokus stále se stejným laufem. Něž mi došlo, že bude racionálnější zkusit druhý lauf, byl kohout za stromem. Takhle to vypadá jako dlouhý děj, jenže ono to trvalo dvě vteřiny. Pokud používám broky různých velikostí, dělávám to většinou obráceně. Do prvního laufu menší a do druhého větší. Pokud se má objevit černá, dávám do spodního laufu JS. Tentokrát jsem nějak moc počítal s liškou a dal jsem si větší broky do prvního laufu. No a když jsem z dálky slyšel kohouta, v klidu jsem se připravil s prstem na zadní spoušť. Zásahem jsem si v těch podmínkách byl tak jistý, že jsem si kohouta nechal přiletět až nad cestu, abych ho nemusel hledat v hustém křoví a ... tak to dopadlo.

Autor: Ron Gordon | 12.11.2018 21:18
Karle, jak to tak čtu tak si říkám jak stařeček Pagáč- sú tak staré a nebo tak blbé.Jestli dobře čtu, tak píšeš - do spodního 4, do horního 3,5 . Tudíž usuzuji, že jsi měl kozlici a nevím, zda jsi takový skrblík, že ti bylo líto vystřelit tu 4 na kohouta. Nezlob se, já už jsem takový \"vrtal\" jak mně tu již někdo nazval. LL RG

Autor: Karel poslík | 12.11.2018 11:57
Zrada. Na sobotní hon se nás sešlo jen čtrnáct. Na zahájení jsem mluvil o tom, že je to bída , ale je to 28 laufů tak uvidíme. To jsem vůbec netušil jak se tím číslem mýlím, protože jich bylo de facto jen 27. Čtrnáct střelců je v našich podmínkách , při zarostlém terénu hodně málo. Zkusili jsme ještě kačeny, jenže díky velkým rozestupům nám to prolétávalo bez výstřelů a na výloži bylo jen pět kačen. Potom jsme zkusili jednu leč na kohouty nebo spíše lišku. Kmotru jsem tam docela očekával a proto jsem si na předstupu dal do spodního laufu black starr s brokem 4.0mm a do horního klasiku 3.5mm. Letěl na mě z dálky avizovaný kohout. Už jsem ho i viděl, tak jsem dal flintu do ramene a odjistil. Kohout již jen plachtil kolmo na řídký předstup, ale bylo jasné, že poletí tak do dvaceti metrů ode mě. Nádherně viditelná silueta proti zatažené obloze, měl jsem ho pěkně srovnaného a přiměřeně předsazeného. V podstatě jsem viděl plachtit „ již mrtvého“ bažanta. Táhnu za spoušť a očekávám jasný scénář, mírné škubnutí, rozhozenou siluetu zasaženého bažanta a obláček peří. NIC. Ticho. Jen za mnou někdo volal:“ Karle , kohout, střílej!“ V nastalém myšlenkovém zmatku jsem opakoval zbytečně stisknutí spouště, přičemž jsem se palcem ujišťoval o odjištění zbraně. Mezitím kohout zaplachtil za stromy a byl fuč. Vyklubal se z toho prasklý zápalník na horním laufu. Sliboval jsem minule té flintě , že ji za věrné služby koupím pod stromeček řemen. Ještě si to nechám projít hlavou, protože tohle byla podlá zrada. Klukům co to viděli jsem řekl, že byl nadějný chovný kohout ve II. VT a proto jsem ho nechal uletět. Na poslední leči jsem pak zaplatil zápalníkovou rundu. Ulovili jsme deset kachen a dva kohouty. V posledním kole jsem střelil pěkného vysokého kačera. V tombole jsem pak vyhrál sklenici medu a doma jsem řekl, že jsem byl tentokrát na včelách. Zdar Karel.

Autor: Fesoj | 12.11.2018 10:04
Tohle bylo, je a bude, s tím nic nenaděláme, jen musíme dbát na to, abychom se sami zbytečně nezařadili do řad těch národních umělců, kteří drží flintu jako prase kost a pak to podle toho vypadá. Náhoda je vůl, stačí ty maléry, ke kterým dojde bez zavinění, ale těch je minimum a v 99% jde o nekázeň a nedbalost Vždy se snažím počínat si co nejzodpovědněji a přesto se mi jednou stalo, že jsem postřelil honce a to dokonce do obličeje. Sice si to zavinil sám a já byl nakonec zproštěn viny, ale řeknu vám, že když se po vaší ráně skácí chlap, je to hrozný pocit, i když se nakonec ukázalo, že šlo o lehké zranění, po prohlídce ve špitále ho pan primář bez zákroku poslal domů - a postižený jenom pak říkal, že takovou přesdržku ještě od nikoho nedostal. Na druhou stranu taky vím, jak to chutná, ještě jako kluk jsem schytal diabolku pod nehet a později střepinu ze slepého samopalového náboje do břicha. Jojo, má babička říkávala : V životě se občas něco stane, po smrti už nic. Moudrá žena to byla...

Autor: Karel poslík | 12.11.2018 08:35
To vypadá jako zpravodajství z válečného tažení. Za jeden den tři postřelení při honech. To zas bude keců, že nám zbraně do ruky nepatří.

Autor: František Dušák | 12.11.2018 02:49
https://www.novinky.cz/krimi/488830-ve-strednich-cechach-bylo-pri-honech-postreleno-nekolik-lidi-jeden-prisel-o-dva-prsty.html

Autor: Karel Zvářal | 09.11.2018 13:05
Jsem z toho smutný, nedá se to popsat v několka větách. Bohužel, je to realita, ale jak to dnes bývá, vytržená z kontextu dramatických globálních změn. Obě strany mají notně mléčného tuku na hlavě...

Autor: Tomáš ČENĚK | 09.11.2018 12:44
Karle, co je to zas za kampaň? Včera kouknu na net - článek o trávení a střílení dravců. Otevřu týdeník Květy - dvojstrana na stejné téma. Traviče nesnáším, nezodpovědné střelce také ne. Ale ve všech článcích mi vadí spojení pytlačicí myslivec. Ta dvě slova nejdou spojit, buď je člověk myslivec, nebo pytlák. Aspoň že v těch článcích začínají zmiňovat stav krajiny a vliv hospodaření na polích.

Autor: figi | 09.11.2018 05:40
https://www.lidovky.cz/domov/zasoby-pitne-vody-zamorila-chemie-nejproblematictejsi-jsou-pesticidni-latky.A181103_122800_ln_domov_rsa?fbclid=IwAR2wog2uyEnVpnzEM0HN8d-EJK6i_S50-_Lm48cDOaU3fRIXzbHPanAYy6U

Autor: Karel Zvářal | 08.11.2018 21:03
Dnes byl ministr Toman na jižní Moravě a jednali o zvýšení hladiny Novomlýnských nádrží jako opatření proti suchu, tj. plánovaných závlahách. A došla řeč i na kolonii rybáků na jednom z ostrovů, kde dříve ochranáři bránili manipulaci s hladinou kvůli úspěšnosti hnízdění. Dnes má prioritu boj proti suchu, což se samozřejmě ochranářům nelíbí. Redaktorka z brněnského studia se ptala prezidenta, zda rybákům nebude stačit břeh nádrží-)). Kroutil se jak had, ale větu na kterou jsem čekal, prostě nevypustí. Predace je tabu, jediné nebezpečí je kolísající hladina a zaplavení hnízd. Tak ať na ostrov zatlučou kůly s hnízdním důlkem (proti odfouknutí) nebo dají na hladinu plovoucí dřevěné ostrůvky, jak to udělali Přerováci na tovačovských rybnících, kde rybáci takto úspěšně hnízdí. Ale nejdřív je museli vylepšit, tj. udělat hladké stěny, protože něco (vydra, norek?) je první rok predovaly. Všechno jde, jenom chtít... ale když ono je snazší a radostnější zakazovat, že?

Autor: figi | 06.11.2018 08:55
http://www.tvnoviny.sk/domace/1941734_medvede-zabijali-na-druzstve-chovatel-oviec-take-nieco-este-nevidel?fbclid=IwAR19USWZ76HASFC6yEdR6ARkZ8FN6PMoUW6gwwkEv2CGRx3mjAR6unEtzX8&utm_source=markiza.sk&utm_medium=article&utm_content&utm_campaign=share

Autor: Tomáš ČENĚK | 05.11.2018 12:44
Tak tak Pepo, proto i na podruhé v neděli ráno na stejném místě v přibližně stejném čase jsme se pozdravili a šli jsme každý na opačnou stranu, než den předchozí. Ale odpoledne mě pak silně nadzvedly 3 místní, kteří na kroskách prohnali celý revír. Ještě že tak činí jen občas. Máme motokrosovou trať, kde se jelo i MS, 10km daleko, tak nevím, proč nejezdí tam.

Autor: Radek Chadim | 04.11.2018 17:56
Na včerejší naháňce u nás jsme ulovili 12 divočáků a 4 lišky a další dvě lišky ještě utekly, což je na tu letošní divočáckou bídu dobrý lovecký úspěch, i když musím teda přiznat, že jsme stavy divočáků snížili na téměř nulu, pač moc toho neuteklo. Nicméně na to, že doposud jsme měli uloveno od začátku mysliveckého roku kolem 15 kusů divočáků, tak jsme to ani nečekali. Já jsem viděl jen jednoho kňoura, a dvě selata, všechno poměrně daleko, tak jsem ani z ramene můj nový naháňkový speciál nesundal :-).

Autor: Fesoj | 03.11.2018 18:20
Tomáši, kdyby se všichni lidé venčící v přírodě psy chovali jako Tebou popsaný pár a na druhou stranu všichni myslivci jako Ty, bylo by po problémech s pejskaři. Ač si mnozí z nás myslí opak, pes v honitbě rozhodně NEMUSÍ být na vodítku - ovšem podmínkou jeho volného pohybu je jeho bezpodmínečná poslušnost a plná ovladatelnost.

Autor: martes | 03.11.2018 17:49
Tomáši, Tobě i Věrce děkuju za přání.
Jo elán (sice né třicítky) jsem měla do oslavy. Po oslavě už to bylo horší...
Jana

Autor: Tomáš ČENĚK | 03.11.2018 16:32
Také jsem se jednou dostal k PC. Takže dodatečně Jani - s Věrkou Ti k těm Tvým krásným kulatinám přejeme hodně zdraví, štěstí, ať Ti vydrží životní elán třicítky, který máš.
Všem přátelům k úspěšnému lovu přeji Lovu zdar!
A když už píši do rubriky Dnes, tak jednu zcela obyčejnou příhodu z dnešního rána. Vyrazil jsem pozdě, do mlhy se mi moc nechtělo, ale přeci, usedl jsem na kazatelnu necelý kilometr za vsí na rohu lesa s výhledem na čerstvě porytou louku a řepkové pole. Viditelnost 200m mi vyhovovala. Se zaujetím jsem pozoroval velká hejnka pěnkav, když v tom na jedno zaútočil sameček krahulíka - minul. Seděl na zemi a rozhlížel se, po chvilce odlétl. Hned na to jako bych uslyšel od vsi hlasy. Říkám si \"vítr vane ke vsi, to nebude ze vsi\". A také jsem se nemýlil. Hlídal jsem si cestu a po chvilce již vidím siluety dvou postav a psa. Míří ke mně. Jsou to mladí od lufťáků, kteří se u nás usadili na důchod. Pes je belgický ovčák dlouhosrstý a musím podotknout dobře vycvičený. Pobíhá nakrátko okolo nich. Slezl jsem dolu a počkal na ně. Prohodili jsme řeč o tom, kam jdou, něco málo o divočácích, před rozloučením jsem jim slušně řekl, ať si pejska v lese drží u nohy, s čímž neměli problém. Nebylo ani osm hodin, tak jsem se cournul po lese a okouknul, co dělá kůrovec a jestli mi po větrech někde neleží \"práce\". Jsme zapadlá vesnička, lituji myslivce z příměstských honiteb.

Autor: figi | 30.10.2018 19:28
https://www.facebook.com/cmmjzs/videos/210136936546778/

Autor: František Dušák | 30.10.2018 18:22
Tak nám v v ČT 1 právě promluvil figi o vlkovi.

Autor: martes | 29.10.2018 13:05
Josefe, moc děkuju za přání. Jana

Autor: Fesoj | 29.10.2018 11:28
Janičce srdečně přeji vše nejlepší k narozeninám a Karlovi tuplované Lovu zdar jak ke kačerům, tak k selatům. Já jsem strávil víkend na Slovači a mohu říci, že toho vůbec nelituji. Zatímco u nás bylo hnusně, vítr, déšť se sněhem, div že nepadaly hovna s háčkama, tam bylo nádherně. Už páteční večer strávený ve vlaku přinesl krásné zážitky, když zapadající slunce zbarvilo do růžova zasněžené tatranské štíty a sobotní výlet do Vysokých Tater také neměl chybu. Procházka kolem Štrbského plesa, návštěva muzea TANAPu a večer v Liptovskom Hrádku posezení při muzice. V neděli další návštěva muzea, tentokrát Muzeum polovníctva a rybárstva Liptova v L. Mikuláši - nádherné expozice. Ale zejména mě uchvátila ta atmosféra velehor. Byl jsem tam v životě podruhé - poprvé na výletě s lesárnou před víc než půl stoletím - a zřejmě už naposled. Díky svatému Hubertovi, že mi ten zážitek byl dopřán !

Autor: Ramo | 29.10.2018 08:49
To si Karle ta pracantka určitě zaslouží!!! :-)

Autor: Karel poslík | 28.10.2018 10:10
U nás jsme včera měli druhý kachní hon. Na tom prvním jsme ulovili 62 a včera 26 kačen. Počasí asi hodně lidí odradilo, sešlo se nás tentokrát jen pětadvacet. Ráno vypadala obloha tak zlověstně, že jsem nechal doma v teplém trezoru odpočívat svoji \"novou\" dvacítku (1928) a vzal jsem starou (1999)kozlici, aby se náhodou neurazila, že s ní nechodím. Udělal jsem ji radost, protože jsme se spolu zase stali králi lovu. Už mi k tomu pomohla mnohokrát. Včera jsem s ní dal čtyři rány (Rottweil sp. 3.5 mm) a ulovil jsem tři krásné kačery. Bohužel jsem díky celotýdenní pracovní pohotovosti musel přípitku pouze přihlížet se zázvorovou limonádou v ruce. Když jsem večer vracel vypucovanou flintu do trezoru, tak mi napadlo, že ta flinta byla již tolikrát královnou lovu, že jsem za ty přípitky na krále, už utratil více ,než tenkrát za tu novou flintu. Za svých skoro dvacet let se mnou absolvovala minimálně sto honů a letmo vzpomínám, že mě minimálně dvanáctkrát vysadila na pomyslná trůn. Měl bych jí něco koupit. Asi dostane pod stromeček nový řemen. Zdar Karel.

Autor: martes | 25.10.2018 12:03
Strejdo Zajíci, moc děkuju za krásné přání.
Čestně přiznávám, že jsou to ty dvoje.
(to jen na vysvětlenou pro ty co mě neznají, aby Zdeňkovi nezáviděli, že má nějakou třicítku.

Nenapadlo mě, že když jste byli spolu na týdenním turné \\\\\\\" honitby Moravy \\\\\\\" a budete se bavit o ženských,budete probírat i ty svoje vlastní.

Ještě jednou díky. Jana

Autor: strejda zajíc | 25.10.2018 08:54
Z lesa Zajíc utíká,
až se mu vous třese,
na eM-eFko pospíchá-
dobrou zprávu nese!
Říkala mu totiž
lesní kuna známá,
že prý ve Vlašimi
jednu příbuznou má.
Jak že jmenuje se?
Martesovic Jana!
Ta prý dneska slaví
třicátiny svoje.
Nevím,nespletla to?
Nebudou spíš dvoje?
Vlastně jedno je to,
hlavně že je slaví,
proto jí vinšujem
hodně štěstí,zdraví!

Autor: Fesoj | 07.10.2018 15:48
Však já jsem Honzíkovi dobře rozuměl - a naprosto souhlasím s tím, že v sedě u televize toho člověk moc nenaloví. Ovšem sere mne, když takoví lidé závidí těm úspěšnějším. Jak jsem tak koukal do Myslivosti, 30.10. bude v Liberci mezinárodní konference ČMMJ na téma \\\"Vlk v r.2018\\\" a již výběr přednášejících slibuje zajímavou diskuzi. Nejsem ještě plně rozhodnut, ale mám velkou chuť využít 75%ní dědkovskou slevu, sednout na vlak a jet se tam podívat - spojení tam i zpět mám velmi dobré. Co se týče kachen, gratuluji Karlovi i jeho prababičce ručnici. Já jsem se nedávno zastavil ve Chvojenci u kamaráda, se kterým a s nebožtíkem bývalým pantátou jsme před 40 lety lovívali kačeny i tehdy velice hojné lysky jak na společných honech, tak na tahu, ještě s mou 1. fenkou, šlo o plemeno IVŠ, se kterou jsem tenkrát skládal podzimky ve věku 9,5 měsíce. Chtěl jsem si u něj \\\"vyžebrat\\\" pozvání na nějakou tu kachní akci - upřimně řečeno mám raději večerní tahy, protože toho tam je víc k vidění - ale řekl mi, že když dám vědět, mohu sice přiet kdykoliv, ale kachny prý nejsou, on sám byl na tahu dvakrát a podruhé si snad ani nevystřelil. Jó, kdyby se tak lovily labutě, těch prý mají plný rybník.

Autor: Karel poslík | 06.10.2018 22:33
Lovu zdar Pepo i všem ostatním úspěšným. Honza chtěl nejspíš říci, že kdo chodí ven , má šanci něco vidět,nebo lovit.Kdo sedí na otomanu a sleduje TV seriály vidí velké nic. Tak už to mezi námi myslivci chodí. Jedna menší část chodí do revíru navzdory osobním,zdravotním či pracovním problémům a druhá, bohužel početnější, nemá díky složitým okolnostem čas chodit ven, ale na poslední leči spolu mohou detailně rozebírat osudy všelijakých seriálových postav,nebo celebrit, o kterých ta prvně jmenovaná skupina nemá ani ponětí.Obrátím list. Dnes jsme u nás měli první hon na kachny. Sešlo se i s hosty okolo čtyřiceti střelců a nádherných jedenáct ohařů. Ulovili jsme na dvou rybnících 62 divokých kačen. Už jenom sledování perfektní práce psů v rákosí a na vodě bylo velkým zážitkem. Moje \"nová\" dvacítka z roku 1928 dala dvě rány z pravého laufu a sundala z nebe jednoho kačera. Když pominu pár tréningových ran, tak vystřelila zatím čtyři náboje na zvěř a trefila dva hřivnáče a jednoho kačera. Ve zbytku podzimní sezony bych jí rád tuto dobrou bilanci moc nekazil, ale znáte to, jednou se daří, podruhé ne. Lovu zdar chlapi !

Autor: Fesoj | 05.10.2018 21:12
Já toho dnes už moc nenachodím, ale myslím, že platný je i další slogan - kdo chodí, ten vidí, kdo sedí, ten střílí. Ovšem pro takového váhavého střelce jako jsem já to má platnost pouze omezenou...

Autor: Jan Slavětínský | 05.10.2018 12:28
Josef, Lovu zdar!
Kdo chodí loví a vidí....

Autor: Fesoj | 05.10.2018 11:44
Včera jsem se konečně podíval do revíru. Od minulého týdne mne sužovala rýma, z nosu mi teklo jak ženichovi z ocasu a nemohl jsem popadnout dech. K tomu denně buď lilo nebo fičelo - no naprosto nelovecké počasí pro starého dědka. Až včera se to trochu umoudřilo. Jablka a hrušky, které jsem vysypal pro černou, byly zatím netknuté - no ale co kdyby... Nakonec mi přišla liška, ale jako by to čula, šla přesně po horizontu, takže jsem na ni jen koukal. A dnes ráno jsem ještě za tmy vyrazil na tu kazatelnu, kde jsem 20.9. pásl jelena. Bylo krátce po 7., když se ukázal paroháč - I.VT to sice byla, ale krásné dlouhé opěráky, nahoře dlouhé vidle, jen hmota chyběla, takže jsem si ránu zase odpustil. Ale sv. Hubert mi to přece jen trochu vynahradil - v 7.40 se ukázal nádherně vybarvený lišák a povedlo se mi ho střelit nízko a vůbec nerozbít. A protože jsem někomu slíbil vyčiněnou liščinu, jdu ho vyhnat z kabátu. Když jsem ho nesl k autu, zdálo se mi, že má aspoň 9 kg, nakonec váha ukázala pouhých 6.30.

Autor: Radek Chadim | 01.10.2018 15:45
Já jsem včera zase viděl mého srnce, který si mi libíl, ale nakonec jsem rozhodl, že je mlád, tak jsem ho nelovil http://myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=15051. Včera, na konci září, už mladě moc nevypadal, a byl rezavý jak Zikmund liška rýšavá bez sebemenšího náznaku přebarvování, tak nevím, co si o jeho věku mám myslet. Jinak jsem za úplněk toho při měsíčku načekal, jak už léta ne, zvečara, po ránu, ale neviděl jsem jedinýho divočáka, a z dančího jen daňky, asi bysme měli začít šetřit tu dančí holou, neb jí není :-).

Autor: Fesoj | 01.10.2018 05:20
I u nás mají už srnci pokoj. Ale tahle sezóna mi připadala mimořádně mizerná. Z 18 lovených srnců 4 sraženi autem a další dva či tři vychrtlí, jako by ani léto nebylo. Jak psal Figi, to počasí se na nich podepsalo.
Já jsem dnes po ránu dopadl jak sedláci u Chlumce. Měl jsem v úmyslu po odvozu manželky do práce vyrazit do terénu, poslechnout si jeleny, protože je krásný mrazík. Nakonec jsem musel urychleně budit syna aby jel on, vůbec jsem nenastartoval auto. Jinak co se jelenů týče, z plánovaných 4 máme už ulovené 2, oba II.VI, oba odstřeloví, zbývají ještě dva mlaďasi v jedničce.

Autor: Ron Gordon | 30.09.2018 22:03
Dnes po západu slunce si konečně oddechli srnci. Skončilo čtyři a půl měsíční pronásledování. Také jsem ještě v posledních dnech lovu pomáhal našemu\"osmdesátníkovi\", ale vyšli jsme naprázdno, já s jedním nevšedním zážitkem. Podvečer jsem ještě vyrazil do jedné lokality, kde jsem se v minulosti potkal se starším lovným srncem. Šoulal jsem okrajem bývalé pastviny pro ovce kolem ohrady směrem k švestkové aleji, kde jsem měl v úmyslu zasednout za starý zapomenutý balík sena. Jak tak jdu podél ohrad a pozoruji údolí pod sebou přecházím kolem ovčínu, který se již částečné rozpadá. Stojí hned u ohrady ve svahu pode mnou, horní část štítu má otevřenou a když mi pohled utekl do vnitřku ovčínu v údivu zastavuji a nevěřím vlastním očím. V ovčíně stojí srnčí kus, hlavu má však za deskovou přehradou a v šeru nerozeznávám zda jde o srnce či srnu. Přemítám, jak se tam kus dostal, zda tam nedopatřením vběhl otevřeným štítem a zůstal tam uvězněn a co tam vlastně dělá. Když jej tak sledují tak postřehnu, jak se chvílemi nad přehradou blýsknou bílé špičky paroží. Stojím několik minut na pět metrů od srnce než se mu uráčí, že kousek couvne a vystrčí hlavu zpoza ohrady a velice překvapen na mně upře světla. Chvíli tak stojíme a díváme se z \" z očí do světel\", já ho tipuji na nadějného dvouletého šesteráka, co se honí v jeho palici je záhadou. Tak tam stojíme čučíme jeden na druhého až to vyřešil pes ležící u nohy, který se chtěl také podívat na co stále hledím a posadil se. Srnec se vytočil a škvírou přivřených dvířek vyběhl ven a ani nám nestačil vynadat. Zůstává otázka : Co tam ten srnec dělal a proč tam vůbec vlezl ? Kdo má nějaké vysvětlení. Nu, znělo by to jak myslivecká latina - ulovil jsem srnce v ovčím chlívku...

Autor: Jan Slavětínský | 19.09.2018 14:16
Ramo, měl dvacítku, ale ty jeho patrony jsem v ruce neměl.Jen komentuji co říkal chlapům v houfu.
Já na hřivnáče používám 3,5ku brok, většinou červenočerné papíráky v Brnu Super nebo v ZH a fungují. Hřivnáči mi po menším broku sice padali, ale musel jsem je chytat a zapeřovat. Mluvím o ranách kolem 40 ti metrů. U nás na holuba blíž ani nestřelím, to je náhoda.

Autor: Ramo | 19.09.2018 12:42
Honzo promiň ale náboje Fiocchi 12 3.3mm asi nemají 430m/s (http://zbrane.esako.cz/brokove-strelivo-fiocchi-12-127016-33mm-pl-36g)
Já říkám to co pánové pode mnou, že rychlost = ranivost :-))
Já používám buď RC2 12/70 3,3mm, cca 415m/s (http://www.rc-cartridges.com/rc_2_caccia-229.html) od holuba, přes kachnu až po zajíce a fungují v Brnu 500 výborně.
Nebo používám náboj Cheddite 2,9mm, které jsem kdysi nakoupil a na holuba také platí i na kohouta.
Brok větší jak 3,5mm na holuba je ehm hloupost! :-)

Autor: Fesoj | 18.09.2018 18:01
Je to pochopitelné. Fyzikální zákony fungují i ve střelectví. Energie = hmota x zrychlení. A na druhou stranu již pan Bílý ve své knížce Lovecká střelba, která zatím nebyla překonána, píše, že u drobné zvěře předevěím usmrcuje šok, k jehož vyvolání je potřeba zásah nejméně 4 broky u pernaté a 6 broků u zajíce. Rovněž je zajímavé, že klasik Jan Vrba uvádí, že dostřel, respektive účinný zásah z brokovnice na zvěř v pohybu je na větší vzdálenost než na zvěř nehybnou - zřejmě to má souvislost se svalovým napětím a adrenalinem.

Autor: Jan Slavětínský | 18.09.2018 13:58
Kam směřuje zásah a kolik broků zasáhne cíl, protože energie jednotlivých broků se sčítá. Viděl jsem na kachním honě chlápka, který používal náboje Fiocchi s brokem 3,3 mm a rychlostí 430 m/s. Ta rychlost ve srovnání s 370 m/s u SB také funguje. Dobře střílel a kachny na ně slyšely v hrozných výškách. Nevěřil jsem.

Autor: oziris | 18.09.2018 11:26
ahoj, v nadvaznosti na foto, ktore som dnes hodil do galerky, prosim zasluzilych nimrodov o radu. uzivam si kulminujucu sezonu hrivnakov, vsade je slnecnica a holubov su mraky. idealny cas uz nie je ani rano na tahu, ale cez den, medzi jednou a tretou, pretoze holuby priebezne lietaju \"na obed\". je ich momentalne tolko, ze sa v podstate ani nemusim ukryvat alebo pouzivat balabany, lietaju priamo nad hlavou v roznej vyske, od stoviek metrov do desiatich... vcera sa mi podaril osobny rekord, 12 ks za asi dve hodiny. zobral som si 16ku zetku, ktoru mi podaroval moj otec. pri tej mojej rusande mp27 som az teraz zistil, aka luxusna je to strelba so 16kou. a navyse, ked clovek konecne trochu pochopi, ako treba strielat, zisti, ze ta puska je velmi, velmi presna. no ale ine som chcel: ake broky vam funguju? ja som uz skusil snad vsetko okrem 4 mm. problem je, ze aj kvalitne 3.5mm fortuny nie su uplne spolahlive. pripada mi, ze hrivnak je o dost tvrdsi na ranu ako kohut. x-krat bol jasny zasah, pierka lietali a holub si letel dalej. corony boli v tomto ohlade este horsie. klasicke SB tiez ziadna slava. vcera som vyskusal 2.4mm trapky a musim povedat, ze fungovali skvele. az na to, ze strelba na viac ako 25 m bola zbytocna. pocul som zasah brokov, dokonca ani perie nelietalo a holub pokracoval v lete. tak som uplne upustil od strelby nad 20m. no ale bavme sa teda o 3.5mm - nechapem, preco maju taku nizku ucinnost. iste, zalezi kam smeruje zasah a je jasne, ze hlava alebo prsia su garanciou, ze holub padne. no ale ak nie su zasiahnute tieto casti tela, holub byva len poraneny a uvedomujem si dalsi priebeh. je mi to moc luto a rozmyslam, ze uplne prestanem strielat nad 30 metrov. len ono je to niekedy tazko odhadnut... robim niekde chybu?

Autor: figi | 14.09.2018 16:44
http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Nalez-AMP-v-Belgii.aspx

Autor: martes | 14.09.2018 12:18
Petře,Lovu zdar! Zdenek

Autor: Jan Slavětínský | 14.09.2018 10:05
Petře Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 13.09.2018 08:49
Jen pro úplnost, s hlavou a běhama vyvržený srnec vážil 12kg.

Autor: Fesoj | 12.09.2018 20:24
Petře, Lovu zdar, není co dodat... Já jsem byl dnes ve Chvojenci a tak jsem se stavil u kamaráda, s kterým jsme si před lety užili spoustu lovecké zábavy, zejména na kachnách, ale i na honech na drobnou. Dnes je to podle něj děs a běs. Pole obhospodařují pseudozemědělci, kteří místo výroby potravin pro výživu národa pěstují krmivo pro bioplynky - je to za míň práce víc peněz. Donedávna, než tam začala řádit současná parta zlatokopů, nebyly na polích hlášeny žádné škody zvěří a když, tak zanedbatelné a řešilo se to dohodou. Dnes ten kamarád jel na schůzku s těmi pány podnikateli a nejspíš to bude řešeno natvrdo - oni si totiž neuvědomují, že nehospodaří na svém, ale na pronajatých pozemcích od místních občanů, z nichž je leckdo myslivec stejně jako ten můj kamarád. Poslední kapkou byl nález pokálené srny v posledním tažení na čerstvě desikovaném jeteli. Každý vidí jen škody zvěří, ale co škody na zvěři !?

Autor: Petr Havlín | 12.09.2018 17:16
Včera večer jsem přijel na chalupu,abych se po dva dny věnoval lovu srnců a uklízení garáže. Dnes ráno jsem po páté už stál na louce a s rozedněnim začal šoulat. Viděl jsem dva srnce,ale věděli o mě,a tak jsem se pomalu vracel k autu.Už jsem to chtěl zabalit, ale něco mi říkalo, že mám jít ještě na svažitou louku,kde jsem dlouho nebyl.Nejdřív jsem viděl na druhém konci jenom srnu,ale potom jsem najednou zahlédl tak na 120m hřbet.Když kus zvedl hlavu,uviděl jsem mezi slechama špičky tak 5cm.Opřel jsem kulovnici o trojnožku a čekal. Srneček se blížil naostro a když se mi tak ve 100m natočil naširoko tak jsem vystřelil.Srnec značil a odběhl do křoví na kraji louky. Šel jsem na nástřel a našel barvu s kousky plic.Bohužel jsem nemohl najít další barvu a tak jsem zavolal kamaráda s barvářkou. Besinka srnce našla hned na kraji křoví tak 50m od nástřelu. Špatně jsem odhadl srncův únik a tak jsem hledal stopu víc vlevo než dolů jak byla.Po předání úlomků Besince srnci a za klobouk to pokračovalo jak to všichni znáte. Při vyvrhování jsem zjistil,že jak jsem střílel dolů,tak rána šla pod páteří tak 4cm a šikmo dolů přes plíce.Aby to bylo celé: stříleno na 100m, 7x57 NSR od SaB.

Autor: Tomio | 12.09.2018 12:30
Kdyby se měly akce rušit podle LUP můžeme jich cca 50% zrušit, ale není vůle...., bohužel.

Autor: Jan Slavětínský | 12.09.2018 10:36
Josef, na druhou stranu víc takových mysliveckých hospodářů kteří znají a dodržují zákon, znají práva, jsou neústupní a hon zruší....

Autor: Fido z Řáholce | 12.09.2018 08:19
Tak jak se na jaře od stolu v některých honitbách sčítá zvěř, tak se do hlášení uvádějí počty LUP. Sousední MS nemá ani jednoho psa, měli by jich mít 5, ale v hlášení pro OSSM jejich počet uvádí. Jsou to pejsci z druhého konce republiky!!! a nikomu to nevadí.

Autor: Karel Zvářal | 11.09.2018 21:31
Si mylím, že tato rovnice má řešení. Pokud se účastnil dostatečný počet LUM, voda je teplá, nemusí kachnu brát do mordy, ale uvázat na provázek několik, jsa navigován ze břehu (doleva 30 m druhá atd.). Zkrátka když nejsou ohaři, nastoupí ogaři:-))) Určitě by si zamakali a měli jedinečný zážitek... to jen tak na okraj, když máme tu emancipaci. A jinak Kynologii zdar!

Autor: Fesoj | 11.09.2018 18:19
Přesně tak. Když nebožtík děda dělal kynologického referenta v MS Chvojenec na Pardubicku, mohl si na hlavní kachní hon pozvat každý člen jednoho hosta. No a děda prosadil doplněk, že k tomu jednomu hostovi smí pozvat libovolný počet hostů dalších pod podmínkou, že každý z nich bude mít LUP. A bylo to moudré rozhodnutí, zejména při kachních honech platí, že větším počtem LUP se nemůže nic pokazit.

Autor: Petr Havlín | 11.09.2018 17:12
Málo LUP?

Autor: Fesoj | 11.09.2018 13:16
Kamarád jel v sobotu někam do kraje na kachní hon. Docela se těšil. A nakonec se hon nekonal, byl zrušen. Páni kolegové, tipněte si příčinu !?

Autor: Jan Slavětínský | 10.09.2018 07:22
Lovu zdar Pavle. Já byl včera ráno s Rudou na honu na kachny na řece Sázavě, která jim defacto tvoří nejdelší hranici honitby. Pěkná procházka údolím po břehu s klikatící se řekou. Chladné podzimní ráno 9C, jasno a ve stráních barvící se stromy v podzimních barvách, taková idylka. Ulovili jsme 48 kachen, kachen bylo na řece dost, psi si zamakali, prostě pěkná procházka. Úplně jiný lov než stát okolo rybníka. Lovu zdar

Autor: Pavel Černý | 08.09.2018 22:10
Včera po příchodu z práce jsem šel naposledy ošetřit a poté vyzvednout hlavu uhynulého srnce z tekoucí vody. Cestou jsem ještě volal Matějovi a při tom jsem mu sdělil, že blízko za vsí, sice bez dalekohledu, ale přesto s velkou pravděpodobností vidím známého srnce, kterému se zřejmě vrátilo jarní diaré. Matěj mi dal hraběcí radu, ať ho střelím, ale na 150 metrů nožem to jde obtížně. Asi půl hodiny mi zabrala neradostná práce s hlavou + cesta zpět, a po splnění nutných úkolů doma už se přesunuji s kulovnicí na sedačku do rajónu srnce. Za dalších dvacet minut už jsem ho pozoroval a fotil, sice ideálně na široko, ale chybělo mi definitivní ujištění o jeho zdravotních problémech. To se povedlo až po delší době, nicméně o posledním kusu do plánu bylo rozhodnuto. To ale zase srnec dlouho stál na ostro ke mně svým ušpiněným obřitkem. Až ve 20:15 jsem se konečně dočkal, raději už zapnul červenou tečku a ukončil srncovo trápení. Fotku dám do galerie. Pro úplnost ZKK600 7x64, SB MHP 11,2g.

Autor: figi | 06.09.2018 22:56
To není žádná vyjímka, v tom suchu neměli dostatečně výživnou potravu a tak jsou některé kusy v tomto stavu. Ty se na zimu už nepřipraví, očekávám hodně padlých kusů při prvních větších mrazech. Je nutné co nejvíce lovit !

Autor: Fesoj | 06.09.2018 08:11
Honzo, mně to připadá, že zvýšený výskyt takových \"žebráčků\" je letos obecným jevem. Předevčírem ráno kamarád střelil velice slabé srnče a protože matka odskočila asi jen 10 m, druhá rána patřila jí. Plným právem - výkupní hmotnost byla 11 kg, respektive šlo o hmotnost spíše nevýkupní, neboť měla hřbet jako pilu a ve výkupně nám ji proto ani nevzali. No a včera odpoledne na mne mává soused, abych zastavil - v příkopu srnec sražený autem, dosud živý. Nůž mívám stále u sebe, tak následoval záraz a červená práce. A se srncem, výjimečně bez plomby a bez úmrtního listu, hned k hospodáři. A tam se nám oběma protočily panenky, srnec vyvržený s hlavou a běhy měl 8,60 kg. S něčím podobným jsem se setkal zatím jen u ročků, ale u srnce ve věku cca 4 roky teď poprvé.

Autor: Jan Slavětínský | 06.09.2018 07:46
Letos mám kliku na sanitární kusy. Včera mi před osmou ze stařiny vytáhla srna. Šla těžce, nahrbená, po každém kroku zastavovala a odpočívala. V dalekohledu vidím, že má zlomený pravý zadní běh pod kolínkem a ten jí visí jen na kůži.
Stejný úraz jako ten srnec z léta. Zase ta zatracená silnice. Nebylo co řešit . Srna byla sama a tím to bylo i jednodušší. Šla ode mě naostro a tak jsem čekal až se stočí a doufal, že půjde pod dub na žaludy, který je na konci meze. Během čekané se mi pod tím dubem vystřídalo pět kusů včetně dobrého šesteráka. Asi ve sto metrech se začala stáčet směrem k dubu. Čekal jsem na okamžik a pohladil napínáček. Kulička z 243 -ky jí ukončila trápení. Zlomila se na nástřelu, bez odkazování.
Dál už je to rutina ,kterou každý zná. Lovu zdar!

Autor: Karel Zvářal | 04.09.2018 11:27
Věřte-nevěřte... Jestliže jsem na konci července byl paf z hřivnáče s větvičkou v zobáku, tak dnes jsem doslova oněměl. Pod borovicí se ráno procházel holubí krasavec a přebíral větvičky, až našel tu správnou, se kterou odletěl. Bylo to někam do smrků za domem, kde ho slyším \"chrochtat\" celé léto. Vypadá to vypadá, že letos bude babí léto pěkně dlouhé a holoubci to mají v nose i bez meteo modelů... To jen tak na okraj k času sklizně. Takže v srpnu dobře koukat a jen na matné.

Autor: Jan Slavětínský | 02.09.2018 11:00
Josef Lovu zdar. Já vloni v prosinci střelil lišku, která přiběhla na vnadiště,popadla kukuřičný klas,popošla stranou a začala ho kousat.Jen to chroupalo.
Včera mě chlapi vytáhli na kachní hon. Jelo nás pět a celkem nás bylo asi 23. Počasí hrozné, lilo celé dopoledne a některé papíráky redblack už mi ani nešly nabijet. Ulovili jsme 396 kachen, všichni promočení a až na výřadu se trochu vyčasilo. Ale kamarádi,posezení na poslední leči a dobrá nálada udělala prima tečku. Lovu zdar.

Autor: Petr Havlín | 01.09.2018 07:18
Pepo Lovu Zdar!

Autor: Radek Chadim | 31.08.2018 20:09
Fesoji, lovu zdar. Lišky chodí na dužnaté :-) krmivo poměrně často, letos v zimě na vnadiště chodila liška, co ukradla vždy rozkrájenou řepu a odnesla si ho za keř, kde ho zkonzumovala, až do března jsem nevěděl, kdo mi na vnadiště tu řepu chodí krást, protože to dělá velice rychle a i když tam mám fotopast, tak na prvním snímku byla řepa a na dalším už nebyla, a liška tam až do jara vyfocená s řepou nebyla - a až v březnu jsem ji na vnadišti zahlédl na vlastní oči. Teďka tam zase chodí lišče na jablka. Takže bych řekl, že to není ani otázka dostatku nebo nedostatku potravy jako chuti každého jedince :-).

Autor: Fesoj | 31.08.2018 18:07
Dnes ráno mě žena doslova vyhnala z baráku, že bude uklízet před malováním a nechce, abych se jí tam motal. I vyrazil jsem do revíru, zaujal pozici na kazatelně a čekal. Byla příšerná mlha a když se roztrhala, viděl jsem jednoho krkavce, jednu sojku a jednoho hřivnáče. Už jsem věřil, že tradiční smůlu opět neprotrhnu, ale 20 minut před osmou hodinou se na pastvině objevil opravdu mohutný lišák. Dlouho jsem ho nepásl a jakmile asi na 50 m zastavil a začal něco očichávat, kulička z Marlina 243 W mu pomohla do věčných lovišť. Byl to můj druhý letošní výstřel na zvěř. K překvapení došlo, když jsem ho šel sebrat. Milý lišáček se ulakomil na letní jablka, které tam kolega připravil pro černou. Nebyla to sice první liška, kterou jsem ulovil u ovocné újedi, ale zatím se jednalo vždy o zimní dobu, v létě se mi to povedlo poprvé.

Autor: Tomáš ČENĚK | 31.08.2018 13:56
Díky Figi, fandím Ti. Letmo jsem si našel ten článek na idnes, abych viděl, co otiskli. Článek dobrý, ovšem opět ta diskuse pod ním...

Autor: Václav Sládek | 31.08.2018 10:28
Tak jsem to jan tak přelít.Jdu výhled z nového posedu.Večer máme členskou schůzi po ní to v klidu nastuduju.

Autor: figi | 31.08.2018 10:23
Prohlášení proběhlo i běžnými médii, Mladá fronta a další, ráno jen jsem sednul do auta, na radiu Beat ve zprávách o tom informovali, pak i na Country, Královéhradecký deník a další. K vlkům mám natáčet příští středu rozhovor pro Blesk, teď volali ze Švýcarské televize. Snad to rozhýbeme.

Autor: Tomáš ČENĚK | 31.08.2018 08:31
Františku můj příspěvek se dá vyložit i trochu jinak, než jsem myslel. To prohlášení znám a právě proto jsem o něm napsal. Mě zajímalo, jestli si o něm nepíšeme jen my myslivci, kdežto do běžných médií se nedostane.

Autor: Karel Zvářal | 31.08.2018 07:35
Františku, ty jsi úhlavní přítel ČMMJ, ale při své skromnosti se to bojíš přiznat!-) Doba je bohužel taková, že každý může na sítích anonymně blít, aniž by o věci měl ánung. Zkuste zavést diskusi na téma zdivočelých kočiček a uvidíte, kolika přízvisek se vám dostane. Na Novém Zélandu je to ekologická katastrofa, a tam se s nima udělá krátký proces. Důvod? Původní příroda má přednost!
https://www.novinky.cz/koktejl/482021-na-novem-zelandu-chteji-postavit-kocky-mimo-zakon.html

Autor: František Dušák | 30.08.2018 19:32
http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=30&t=8755

přesný čas příspěvku úte 28.8.2018, 7:59

Je to celé vlákno, musíš rolovat dolů a přečteš si vyjádření ČMMJ. On Figi je za ČMMJ nyní dost akční, ale každého osobně opravdu neosloví. Je třeba hledat a zajímat se. A to píši já, dle některých úhlavní nepřítel ČMMJ. Figi opravdu přikládá pod kotel.

A ještě http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Prohlaseni-CMMJ--z--s--k-vlcici-odchycene-v-Krkono.aspx

Autor: Tomáš ČENĚK | 30.08.2018 16:55
Peťo lovu zdar! K názorům veřejnosti jen jediné - slušnost se všeobecně vytrácí, zato arogance, hulvátství a bohužel i brutální agresivita stává se dokonce snad i normou a cílem obdivu. Městská náplava brzy zapomíná na svůj venkovský původ a odtržení od přírody útočí na něco, co neznají. Na závěr mám otázku - zaznamenal jste někdo v médiích vyjádření ČMMJ k té utracené vlčici. Kvituji, že ČMMJ často reaguje a vydává vyjádření k událostem, které se nás týkají, ovšem pokud to neproběhne médii, nemá to žádný účinek na veřejnost.

Autor: Fesoj | 29.08.2018 09:10
Již Mikuláš Dačický z Heslova věděl, že pařez zůstane pařezem a vůl volem - a to ani nečetl tu výživnou diskuzi na Novinkách ! I když, pravda, někdy si říkám, že od jeho dob pařezů přibylo a volové se rozmnožili, čemuž se ovšem nelze divit, vždyť volové vznikají volením a tenkrát se přece jen tak často nevolilo.

Autor: Jaroslav Tatalák | 28.08.2018 19:44
Je to hnus velebnosti! Kdyby jsme jako myslivci udělali jakoukoliv kladnou věc za kterou jsou ostatní velebeni, tito samí \"odporníci\" budou na nás dštít špínu a pomluvy hrubého zrna bez elementární znalosti základů myslivosti. Strejdo zajímavé pořekadlo.

Autor: Václav Sládek | 27.08.2018 20:02
To, že je opravdu velká spousta naprostých hlupáků a ignorantů, kteří o myslivosti, chovu a regulaci zvěře, zemědělství, chovu a porážce zemědělských zvířat, a případnou provázaností mezi těmito činnostmi, vůbec nic nevědí a přesto si dovolí svoje výzvratky veřejně prezentovat, to je prostě známý fakt.

Ale přátelé, to že někdo přeje smrt druhému, aniž by si to jakkoliv zasloužil, to je úplně jiný level!
Nechť se každému stane to, co přeje druhým!------Něco z diskuse pod to bych se podepsal jinak jsou to většinou zvratky.Strejdo nevím jak dlouhé bidlo bych na ně potřeboval ale ne na sex

Autor: strejda zajíc | 27.08.2018 18:02
Honzo,opravdu kvalitní diskuze!Jdu se obléct do zeleného a hubit skřivany...!
P.S.Některé diskutující dámy bych chtěl poznat opravdu zblízka.Říká se totiž-čím blbější,tím lepší sex!:-))

Autor: Fesoj | 27.08.2018 09:42
Já jsem byl včera večer vyvenčit vnoučata, seděli jsme na té kazatelně, z níž jsem ulovil své první a zatím jediné letošní prase, ale má smůla pokračovala a viděli jsme jen jednu ale opravdu silnou srnu. K té kazatelně to máme něco přes kilák, tak jsme šli pěšky. A přidala se k nám naše Bobina - tříbarevná kočka. Došla až pod kazatelnu, nahoru se jí nechtělo, chvíli mňoukala a pak ztichla. Čekala na nás až do tmy a pak se s námi vrátila. Jojo, dřív takhle na mne pod kazatelnou čekával křepeláček, dnes už jenom micinka...

Autor: Jan Slavětínský | 27.08.2018 09:41
Koho to zajímá, přečtěte si to. K té diskusi pod článkem se nemá cenu vyjadřovat...
https://www.novinky.cz/krimi/481482-myslivec-na-honu-na-kutnohorsku-zastrelil-kolegu-policie-ho-posila-pred-soud.html

Autor: Pavel Černý | 27.08.2018 08:23
Petře Lovu zdar!
Já jsem včera večer nejprve našel uhynulého srnce, kterého jsem naposledy fotil tady:
http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=15170 - zase chyba, takhle to dopadá, když se nám nechce do šesteráků.
Pak jsem přešel k podmítnutému strništi po pšenici a tam ulovil na cca 30m čtyřkou brokem mladou lišku - fenu. Pořadové číslo 221.

Autor: Jan Slavětínský | 27.08.2018 06:23
Petře Lovu zdar !

Autor: Petr Havlín | 26.08.2018 13:47
Zdar všem. Srnec už to byl třetí, ale i tak byl řádně zapit.

Autor: strejda zajíc | 25.08.2018 22:00
Lovu zdar!Tož,jestli to byl první,to bude drahý...

Autor: Radek Chadim | 25.08.2018 18:53
No jo no, to jsou voni, jak jdou na srnca nebo divočáka, tak se přeci nebude střílet na lišku :-D. Lovu zdar! :-)

Autor: Karel poslík | 25.08.2018 17:12
Lovu Zdar Péťo !

Autor: Fesoj | 24.08.2018 17:59
Péťo, Lovu zdar !

Autor: Petr Havlín | 24.08.2018 13:52
Byl jsem od úterý u kamaráda na pozvání lovit srnce a černou.Instrukce zněla, každý srnec je lovný. První tři vycházky jsme srnce vždy viděli, ale jen u silnice při cestě domů. Včera ráno jsem ještě za tmy našoulal k řepkovému strništi, kde jsme vždy srnčí pozorovali. Přede mnou strniště vlevo silnice a vpravo les. Dlouho jsem nic neviděl, ale kolem půl šesté jsem u silnice tak 250m daleko uviděl tři kusy. Jeden z nich byl srnec. Po chvíli se podívám za sebe na louku a 25m ode mě lišče a kouká na mě. Tak jsem se pohnul - nic. Zamířil - nic. Odjistil - nic. Nechtěl jsem si zradit srnce, tak jsem zase zajistil a liščeti zamával. Trochu poodešlo, ale dál si mě zvědavě prohlíželo. Přenesl jsem pozornost opět k srnčímu a to podle mých úvah pomalu směřovalo k lesu. Bohužel stále po horizontu. Stačilo, aby se přiblížili o 10m ke mně a už bych střílel do protisvahu. Stále mířím s kulovnicí opřenou o trojnožku, ale nakonec zatáhl srnec i srny po horizontu do lesa. Rychle jsem obešel cíp lesa a po lesní cestě, která šla tak 100m souběžně s krajem lesa začal šoulat. Chtěl jsem srnce překvapit v lese. Najednou vidím v kraji lesa pohyb a on to srnec honí jednu ze srn. Kulovnici jsem hned opřel o trojnožku a čekám. Srna i srnec se stočili od kraje lesa směrem za mě k cestě. Když se srnec zastavil mezi dvěma smrky tak 70m daleko posadil jsem mu bod za plecko, pohladil spoušť a lesem se nesl výstřel. Srnec značil zásah, udělal pár skoků a po 10m zhasl na mechu. Poděkoval jsem sv.Hubertovi za krásný lov a dál už to znáte. Při vyvrhování jsem zjistil že jsem rozstřelil vršek srdce a aortu. Odhadem 4-5 letý šesteráček tak 5cm nad slecha. Aby to bylo celé ZKK 7x57 střela NSR od SaB. Vstřel na prst, výstřel jako dvacetikoruna.

Autor: Petr Havlín | 20.08.2018 08:29
Honzo Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 20.08.2018 06:27
Lovu zdar ! Kdekdo píšete o svých úspěších, ale já kdybych se měl živit lovem, tak asi chcípnu hlady. Ať jdu kam jdu, nikde nic - tedy předevčírem jsem po dlouhé době zase viděl alespoň lišku, ale k ráně jsem se nedostal. Takže mi nezbývá než mít radost aspoň z úspěchu kamarádů - přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno, kuř a bude ti ... /hůř/.

Autor: Jan Slavětínský | 20.08.2018 05:43
Honzo Lovu zdar!

Autor: Jan Mikyska | 19.08.2018 07:38
V pátek večer jsem se vrátil z dovolené na Vysočině a tak jsem už nemohl dospat sobotního rána až vyrazím na srnce. Před dovolenou jsem měl obeznaného staršího špičáka/vidláka na řepkovém strništi. Chodil jsem na něj poslední tři dny každé ráno. Ale jak to tak bývá, nedařilo se, srnce jsem ani neviděl. Říkám tomu \"lov násilím\". Srnec se potloukal na poli o cca 25 ha, z jedné strany úpatí lesa, z druhé dlouhá mez s ovocnými stromy a keři, z třetí sady, kde je i žebřík. Srnce jsem během posledního měsíce párkrát viděl, ale vždy na velikou dálku. Choval se hodně dominantně a odháněl všechny srnce. Viděl jsem ho pokládat dvě srny.
Na žebřík jsem usednul už o půl páté. Po rozednění bylo na strništi asi 6 kusů srnčí zvěře. Srnec se držel vodící srny. Po půl hodině čekání jsem se rozhodl sejít dolů k sadu a srnce našoulat. Bohužel jsem si ho zradil a srnec popošel zpět ke středu strniště. Vrátil jsem se na žebřík a čekal. Slunce už stouplo na obzor a věděl jsem, že moc času nezbývá. Srnec byl asi na 250 metrů. Byl mi jasné, že za chvíli odběhne k lesu a tak se mi přiblíží na dostřel. Na poli jsou tři protierozní pásy, asi 150 metrů od žebříku. Srnec bral paši a postupně popocházel k lesu. Po asi půl hodině, kdy slunce už bylo nad obzorem a slušně pálilo, se srnec otočil a odběhl k prvnímu travnatému pásu, kde se zastavil. Nachystal jsem se a odjistil kulovnici. Srnec udělal 5 kroků, otočil se, naštechroval jsem, namířil na komoru a vystřelil. Srnec po ráně neznačil, viděl jsem jak kule zaprášila za srncem. Srnec se obrátil a tryskem začal odbíhat k dalšímu travnatému pásu. Rychle jsem přebil a chystal se na druhou ránu, myslel jsem, že je chybený. Srnec zmizel v trávě. Po \"kouřové\" jdu na nástřel. Na nástřelu hodně barvy, tříšť z žeber. Pustil jsem tedy psa, ať si taky zaloví. Srnec ležel na kraji travin už zhaslý, asi 50 metrů od nástřelu.
Stříleno na 150 metrů starou Zetkou 6,5x57, kule RWS 6g, vysoká komora. Srnec vidlák 4 až 5 let, 16 kg, zraněný přední běh ve svalovině, při chůzi kulhal.

Autor: Karel poslík | 08.08.2018 10:20
Pro zajímavost. Podívejte se na mapy.cz zhruba na prostor mezi Litvínov, Loučnou, Lom, Mariánské Radčice, Jezero Most, Kopisty a zpět přes Litvínov do Loučné. Tolik rybníků a rybníčků nemají ani okolo Třeboně. A to nejsou vidět ty malé v lesích. https://mapy.cz/zakladni?x=13.6340932&y=50.5924083&z=14

Autor: Karel poslík | 08.08.2018 09:34
Lovu zdar všem úspěšným. Oldo, když jsem začal číst Tvůj příspěvek a přidám k tomu situaci u nás doma, tak mi napadá jen rčení klasika pana Vančury: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný.“ Snad to všechno dobře dopadne. Jitka už je po operaci a vše se zdá být na dobré cestě. Tvému synovi se zahojí polámané prsty a zůstanou nám jen nepříjemné vzpomínky na léto 2018. Je třeba si vylepšit náladu v přírodě. U nás začalo po měsíci trochu pršet a hned je lepší nálada. Naštěstí máme v honitbě na padesát menších či větších vodních ploch, které byly spásou pro zvěř v tom úmorném suchu. Hladiny sice klesaly, leč všude pořád dostatek vody zbývalo a podle stop o ní zvěř dobře věděla. Lesy jsou suché jako tabák. Některé mladé stromky mají suché listí aniž by stačilo ztratit zelenou barvu. Zatřepeš mladým stromkem a listí je dole. Na zahradu dám asi kaktusy, beztak to vypadá jak krajina v Mexiku. Rozmístili jsme kolem domu několik táců, co se dávají pod velké květináče a když zaléváme, tak je naplníme čerstvou vodou. Vrabci, kosové a jiní opeřenci tam nalétávají jak do lázní. Vůbec se jim nedivím, já je pozoruji většinou také z bazénu. Na víkend se má konečně ochladit tak jsem na to zvědav. Minulý týden jsem ulovil lončáka 43 kg a navzdory děsivému suchu byl celý mokrý a čerstvě zablácený z kaliště, nebo spíše prošel okrajem nějakého rybníka nebo potokem. Zvláště černá zvěř má zdroje potravy a vody zaregistrované lépe než www.mapy.cz.

Autor: Jan Slavětínský | 08.08.2018 07:09
Včera jsem sedl na posed, po chvíli vytáhl píšťalu a 3x pískl. Z rokle mi na pole vyskočila srna a za ní srnec. Čtu ho dalekohledem, srnce znám,už jsem ho 2x viděl. I.věková, jeden parůžek vidláček do 3/4 slechů a druhý pouze taková bulka, jako třešňová pecka. Teď měl i nějaký zdravotní problém, celý zadek a zadní běhy \"podělané\", asi i na tu zvěř doléhají ta vedra a ve zvěřině zeslábl. Rozhodl jsem se střílet. Když jsme ho u předsedy vážili, neměl ani 10 kilo.

(243W - 100 metrů, Balistik tip 95 gr., za lopatkou, na nástřelu). Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 06.08.2018 13:23
Oldo (a Jitko) jsem rád, že vám to tak dopadlo. Po prvních řádcích ve mně zatrnulo a naskočila mi husí kůže.
Ostatní kamarádi - před chvílí jsem otevřel reklamní měsíčník Táborska a mezi nabídkou realitní kanceláře jsem našel i kemp Orion v Roudné! Doufám, že vše dopadne dobře a v květnu příštího roku se sejdeme opět na oblíbeném místě.

Autor: Fesoj | 06.08.2018 06:55
Konečně se našel ve vedení ČMMJ někdo - konkrétně Figi - kdo začal dobrou práci myslivců propagovat na těch správných místech, tj. v celostátních mediích. To, co si můžeme přečíst na našich různých fórech či v mysliveckých časopisech, je sice správné, ale v zásadě jde stále jen o přesvědčování přesvědčených, mezi širší veřejnost se naše názory prakticky nedostanou. A další dobrý počin je akce na záchranu srnčat, kterou rozpoutal Petr Slaba. Sice jsem v tomto směru pesimista a nevěřím v nějaké zásadní a rychlé zlepšení na tomto úseku, ale zaplať Bůh a svatý Hubert aspoň za to, že se začalo blýskat na lepší časy. A Figimu přeji, aby se mu i nadále dařilo získávat v mediích prostor na to, aby myslivost ukázal veřejnosti v lepším světle. Chápe totiž velice dobře, že nestačí jen něco dělat, ale dnes víc než kdy jindy je potřeba umšt prodat výsledky naší práce, abychom nedopadli jako v Polsku. Nrmůžeme totiž počítat s tím, že by se nás . myslivců zastal nějaký vlivný politik stejně jako to v případě Francouzů udělal jejich prezident.

Autor: Karel Zvářal | 05.08.2018 20:52
Předvčírem měl dorý rozhovor známý sociolog a velice se čílil, čím se Čecháčkové v mediálním prostoru zabývají. A měl pravdu. Namísto tzv. migrační krize (u nás!-) mu chybí vážná diskuse o daleko větším problému, jakým je letošní sucho.
A jak jsme se nedávno dověděli, pokrok nejde zastavit, takže ač máš Radku pravdu (a to ví snad každý kromě děda Vševěda (Santa K.)), že člověk významně ovlivňuje vodní režim a potažmo GO. A podobné \"vizionářské představy\" jsou dnešním ekonomům xmíchu, protože je zajímá okamžitý zisk. Proto ta kuku a řepka. Zmenšení honů, změna plodin ve prospěch pícnin, meze... prostě stará píseň... Dokud bude voda libovolně k dispozici z kohoutku a politická moc v rukou Ekonoma, o změně klimatu (k lepšímu) si můžem leda tak nechat zdát. Jinými slovy: A až se změní charakter člověka (k lepšímu), potom se změní charakter zemědělské krajiny. Obráceně to bohužel neplatí... https://pisnicky-akordy.cz/karel-zich/ptam-se-vas-lide

Autor: Radek Chadim | 05.08.2018 19:51
Ač u nás je taky poměrně sucho, tak mnohem horší než tady a teď je dlouhodobé už 3 roky trvající sucho, protože z toho důvodu schnou borovice, chřadnou smrky a pak je snáz zžírá kůrovec a listnaté stromy na tom nejsou o mnoho lépe, ty neschnou najednou, ale po větvích. Zrovna včera a dnes jsem od rána do poledne likvidoval ve svém lese pár suchých borovic, původně jich bylo pár, ale nakonec jich je přes 10, a to byla většina ještě loni zcela zelená a na pařezu mají průměr i 75 cm, takže poměrně staré stromy co už toho dost pamatovaly a člověk by si řekl, ty už přežijí všechno. Na druhou stranu kaliště zatím vodu nějakou mají, i když dávám jim bez deště pár dní a bude po nich. Otázkou je, jestli jsou řešením napaječky, já myslím, že né, protože je to z hlediska obsluhy náročné a navíc se tím krade voda jinde. To chce dělat jezírka, rybníčky a změnit charakter zemědělské krajiny...

Autor: Fesoj | 05.08.2018 19:22
Pravidlo 3Z ? Já téhleté chorobě říkám nesvistitida /neschopnost + závist/. A nejhorší na tom je, že tím trpí zpravidla starší, zkušení myslivci, kterých si jinak pro jejich pracovitost musím vážit. Já různé žabomyší spory ve spolku nemám rád, dřív jsem se snažil tyhle vášně uklidňovat, ale většinou to bylo plat prtné.

Autor: Karel Zvářal | 05.08.2018 18:32
Fesoji, nemyslím, že by to byla toxicita slin, s čím jsi se potkal. To je přirozený projev české mentality, protože už dávno neplatí, že sdílená radost je dvojnásobná. Dodržování pravidla 3Z patří do naší kultury: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zloba-zavist-zast-at-pominou-uz-mi-zacalo-byt-trapne-ze-nepomiji-marta-kubisova-konci-se-zpivanim-38588

Se divim, že Figiho příspěvek provází hrobové ticho. Vlastně proč se divim, sebeprezentace nepatří k silným stránkám myslivečků. Oni si počkají, až se stane nějaká nešťastná událost (víme s čím-) a večer ji uvede TV Nova:-)) A to u nich na severu dle Mapy sucha je to 70-90% normálu, co potom j. Morava a Poohří s 10-30%. Tam by mohli s kamerou k napaječkám!-)... holt Jestřáb by měl radost (BM-)...

Jak bylo v reportáži uvedeno, v přírodě chybí nejen voda, ale i hmyz. Mně ptáci lítají na krmítko od začátku července na slunečnici a vločky o 106. Nejsou mšice, housenky dávno skončily, ani těch much nelítá nijak moc, i rorejsi odletěli o týden dříve. Musel jsem se dnes smát, jak si sýkorka nešťastně narazila na zobáček slupku slunečnice a ne a ne se jí zbavit. Otírala se o šprušle krmítka asi minutu, než se jí to podařilo. Nikdy dřív jsem něco podobného neviděl.

Autor: Fesoj | 05.08.2018 14:23
Oldo, LOVU ZDAR ! Takový rodinný zážitek nikomu nepřeji - na druhou stranu ještě že tak, mohlo to dopadnout i podstatně hůř. Doufám, že Ti to ten lovecký týden aspoň trochu vynahradil. A věřím, že z těch tří srnců, kteří Tvým přičiněním zhasli, jsi měl největší radost z toho hostova. Připomnělo mi to můj příspěvek z 29.7. Také šlo o úspěšný doprovod - ale když jsem to vyprávěl některým našim členům, setkal jsem se i s názorem, že každý by si měl svého srnce obeznat sám, že něco takového neuznává a kdesi cosi - já to vidím jen jako plivnutí jedovaté sliny...

Autor: Oldřich Vopršal | 05.08.2018 09:56
Lovu zdar všem úspěšným lovcům a lovkyním!
Dnes mám poslední den dovolené. Byla trochu jiná, než jsme si doma všichni představovali a plánovali, ale díky Bohu, že nakonec taková. Inu, jak říkávali moji prarodiče, člověk míní, Pán Bůh mění. Dva dny před odjezdem na dovolenou nám strejka s fábkou srazil na silnici staršího syna. Přehlédl ho. Nedal mu přednost. Naštěstí to pro syna dopadlo nejlépe jak mohlo. Odnesl to jen zlomený palec na jedné noze a tři zlomené prsty na druhé noze a odřeniny na celém těle. Takže změna plánů, místo Itálie jsme zůstali doma, ale hlavně, že je syn živ a zdráv. Rána a večery jsem proseděl na čekané nebo šoulal honitbou. Říje začala díky letošnímu počasí, jak se dalo nakonec předpokládat, dříve. Srnců jsem viděl spoustu. Dobrých i těch průběrných. Je až s podivem, že každý večer na to horko a dusno zvěř již v sedm hodin vytahovala z lesa na strniště. V týdnu jsem ulovil dva průběrné srnce. Jednoho ročka a jednoho čtyřletého srnce, co měl jen krátké slabé lodyhy s puky. Hlava a čelist byla dokonce ještě menší, než u těch třech ročků, co mám letos ulovené. Měl s hlavou necelých jedenáct kilo. V týdnu jsem měl pozvaného hosta. Spolužáka ze studií. Potěšilo mě, když řekl, že tolik srnčí zvěře a tolik dobrých srnců pohromadě dlouho neviděl. To potěší u srdce každého myslivce a hospodáře. Druhou vycházku všechny srnce nejdříve natáčel na kameru a potom jednoho z nich ulovil. Měl jsem velikou radost, když jsem mu předával slavnostně úlomek. Byl to čtvrtek 2. 8. a byl to zároveň první den po říji. Všichni srnci se v ten večer pastvili již v klidu bez známek rivality a vyhánění. Žádný do setmění nehledal, všechny srny nechávali v klidu pastvit. Nikdy tak brzy říje u nás neskončila. Vše ale jednou končí. Nejenom říje ale i moje dovolená. Letos navíc s velkým požehnáním zhůry. Mohli jsme mít doma život převrácený naruby. Lovu zdar!

Autor: figi | 05.08.2018 09:15
vlastně včera - od dvanácté minuty

http://tn.nova.cz/clanek/televizni-noviny/televizni-noviny-4-8-3.html

Autor: Karel Zvářal | 02.08.2018 16:12
S tou celoroční dobou lovu v Anglii by mě to nepřekvapilo, protože pokud střílejí relativně vzácného hýla kvůli škodám na ovocných stromech (pupeny), tak holub dokáže napáchat pěkné škody. Nakupuji slunečnici u soukromého zemědělce, a ten, ač sám chová holuby, by hřivnáče nejraději vyhladil. A v té Anglii možná i zimují a létají na čerstvé ozimy, a to se též projeví...
On tu regulaci potřebuje a unese, mně se jen příčí lov krmících adultů. Viděl jsem asi před 25 lety takový polpotovský hon na hřivnáče, kdy dva maníci procházeli systematicky břeháče a větrolamy, každý z jedné strany. A (skoro) všechno, co vyletělo, našly broky, včetně poštolky, hřivnáče nepočítám. Tím jenom dosáhnou toho, že si vymydlí místní populaci a příští rok je tam zlomeček novoosídlenců. I proto jich přibývá ve městech, kde je mine tato srpnová čistka. Je mi jasné, kdybych se bil za Bachnu Živitelku, našel bych více spřízněných duší, vždyť díky susofilům jsme to u nás dotáhli až k výskytu moru.
Když se holubi střílí na strnisku v širém poli, tak to téměř nevadí, padají s 80-90% mlaďoši. Ale to prolízání okolní zeleně neuznávám, zvláště ne v srpnu.

Autor: Fesoj | 02.08.2018 14:55
No, toho 15.11. by už asi nebylo z čeho vybírat - když pominu těch pár zoufalců, kteří se tady snaží přezimovat. Někde jsem četl, že ve Velké Británii je hřivnáč, stejně jako krkavcovití, považován za škodnou s celoroční dobou lovu, ale moc se mi tomu nechce věřit, podle mě to postrádá logiku - jaképak škody může působit ? Víte o tom někdo něco, mohl by to někdo potvrdit či vyvrátit ?

Autor: Ramo | 02.08.2018 11:39
Ahoj Karle, to je každý rok stejné, jestli je to Zlín, nebo Hradiště je jedno. Není to už vůbec nic neobvyklého.
A vybírat výletky od dospělců jde, ale ne při lovu! :-)
Doba lovu je tak nastavená (01.08. - 31.10.) tak co s tím... Mohla by být např. od 15.8. do 15.11. a nemusel by jsi vybírat! :-)

Autor: strejda zajíc | 01.08.2018 22:04
Hřivnáči padaj sami v letu bez výstřelu a jsou už předpečení...:-)
V noci jsem pozoroval postupně dva čuníky v průseku v kukuřici,zejména ten sekáč při kalištění mne rozesmál.Střílet se nedalo,bo flinta v tomhle hicu nejde udržet v ruce.:-)
Ode dneška má ČMMJ nového jednatele.Ráno jsem opatrně otevíral lednici,jestli tam náhodou taky není figi.:-)Ale vážně-držím palce,ať se mu daří(a nám s ním).

Autor: Jan Slavětínský | 01.08.2018 21:41
U nás odpoledne ukazoval teploměr 33C, ani ptáci nelétali a psi se rvali o chládek. Tak jsem se těšil že vyrazím ven, to se nedalo...

Autor: Karel Zvářal | 31.07.2018 16:52
V tom horku se nikam daleko dojít nedá, ale do města jsem po ránu musel. A koukal jsem jak puk, když vidím hřivnáče s větvičkou v zobáku přistávat do nízkého jasánku u cukrárny. Kolem průvody lidí, ale hřivnáč orazený jako pošťák, hnízdo na dosah ruky (s výskokem). Letos je u nás semenný rok na dubu a vzpomínám si, jak asi před šesti lety jsem viděl u nádraží krmit mladého létajícího hřivnáče starým 4. září.
Tímto jsem nenápadně připomněl všem nažhavencům, ať v zítřejší den dé dobře koukají, jestli je to letošák, nebo adult. Je dosti pravděpodobné, že srpnové hnízdění nebude nikterak výjimečné. Proto při procházení břeháčů a hájků dvakrát měřit...

Autor: bohumir dvořak | 30.07.2018 16:56
Karle maš pravdu flintu vyhlou jsem viděl a honza slavětinsky s rudou husakem ji měli v ruce v pohledu na honě

Autor: Jan Slavětínský | 30.07.2018 09:12
Tomáši já byl jednou v koroně a svědkem podobného podvodu. Dvě baby, kamarádky přijely s drsňáky, na nástupu byla jedna s jedním psem a prošla kontrolou.Kontrola probíhala za vsí na louce a potom se přejíždělo do honitby. Ta druhá kamarádka tahala druhého pejska v koroně. Ženské to měly zmáknuté, že si výměny psů nikdo nevšiml. Zkoušky za toho prvního dělal ten druhý starší mazák, který už je měl. Prasklo to až po zkouškách.

Autor: Karel poslík | 29.07.2018 17:44
Chlapci úspěšní, Lovu zdar ! Emile Červenko, Tobě dvojnásob, protože vím ,bohužel dost přesně, o čem píšeš. Mám za sebou devět komplikovaných operací očí, z toho sedmkrát transplantaci rohovek. Měl jsem mnoho životních etap, kdy jsem střídavě viděl jen na jedno, ale v myslivosti mi to nikdy nezabránilo. Dvakrát v životě jsem neviděl prakticky vůbec, ani na jedno a stejně mi můj myslivecký kamarád vozil do lesa na čekanou abych, tam alespoň mohl s ním sedět a poslouchat. Zase mi mohlo být fuk, když mu přestala svítit baterka. Všechno se dá naučit, když se chce. Střílet z opačné strany kulovnicí je to nejmenší. Horší to bylo s brokovnicí a rychlým zalícením zleva! U kulovnice CZ 550 jsem se dokonce naučil střílet ze své pravé strany, levým okem do optiky. Přeji brzké uzdravení a Lovu Zdar:

Autor: Fesoj | 29.07.2018 10:01
Tomáši, SZVP jsou snad jediné zkoušky kdy jsou hicy výhodou. Když jsem já tyto zkoušky absolvoval s křepelákem, bylo poměrně chladno,větrno a pršelo. Můj pes snad jako jediný našel v rákosí zvěř a po dosti dlouhé době se mu podařilo ty kachny zvednout. Za to byl rozhodčími velice chválen. Ovšem disciplina \\\"ochota k práci v hluboké vodě\\\", to byl kámen úrazu. Ač můj pejsek byl vyslovený vodomil, tehdy toho už měl, jak se říká, plný kecky a do studené vody, v níž nic nebylo, jsem ho dostal až po opakovaných povelech, no, byla z toho II. cena.

Autor: Tomáš ČENĚK | 29.07.2018 09:21
Úspěšní přátelé LOVU ZDAR! Romane přeji Ti brzký návrat do běžného života. Náš zubař si před pár lety přetrhl achilovku a po třech měsících léčby, kdy už už měl ordinovat, si ji utrhl znovu. Další tři měsíce doma.
U nás včera proběhly zkoušky z vodní práce pořádané OMS Tábor. Počasí šílené, však to víte, hic jak na Sahaře. Z přihlášené kompletní sestavy dorazilo pouze 8 pejsků, korona skoro žádná. Začalo to nepříjemností při kontrole pejsků. Jeden kraťas měl jiné tetování, čip a dokumenty. Podle číselné řady tetování to byl zřejmě 4 letý pes. Pes byl i s vůdkyní vyřazen ze zkoušek a situace se bude dále řešit. Tím zůstalo 7 účastníků různých plemen. 3 vypadli (odstoupili) při dohledávce kachny v rákosí, 1 při poslední disciplíně - klidu na stanovišti - neuvázaný po první ráně skočil do vody. 3 úspěšní - kraťas, křepelák a dlouhosrstý výmarák pracovali nádherně.
S úbytkem drobné zvěře se obávám, jaké výsledky přijdou příště za dva roky.

Autor: Fesoj | 29.07.2018 08:48
Kamarád od nás obeznal opravdu dobrého, možná medailového, na naše poměry naprosto mimořádného starého šesteráka. Tento kolega vloni nebyl přijat do spolku - při tajném hlasování neprošel o jeden hlas. Přitom jde o člověka pracovitého, odberně zdatného /má trutnovskou VOLŠ a několik semestrů brněnské lesárny/, ale je zejména velice dobrý lovec a to někteří závistivci prostě nemohou unést. Nicméně se mi podařilo prosadit, že ve spolku zůstal na další rok jako host. Zaplať Pánbu za to, vždyť mladou krev potřebujeme jako sůl. Je nás dnes jedenadvacet, z toho 9 přes 70 a já a ještě jeden se tomuto limitu nevyhnutelně blížíme... Ale proč o tom všem vlastně píši. Ten kamarád, kterého by někteří nejraději utopili na lžíci vody, toho silného srnce de facto věnoval k padesátinám jinému členovi, na srnečka ho doprovodil a umožnil mu získat nejspíš životní trofej. Pro mnoho z nás to připadá jako samozřejmost, ale rozhodně ne pro každého. A doufám, že po tomto gestu se snad ti někteří naši závistivci chytnou za nos.

Autor: červenka emil | 28.07.2018 16:35
Pánové,jak jste včera prožilí,zatmění měsíce?Unás u České Třebové neviditelné ale aspon vylákalo na jablíčka lončáka který nás školil již delší dobu.Knourek 70 kg s hlavou,Z 8x57S,Geko +,cca 35m,nízká komora těsně za přední běh,játra a škrábnuté srdce,cca 70m od nástřelu,dosled J.V.Vendulka jezevčík drsnosrstý trpaslíčí 13 let,stříleno v 23.40,vzhledem k problémům s pravým okem mířeno levým,jde to,paní očařka bude mít radost,že nemusí běhat po louce a já budu trénovat střelbu jak jsem jí slíbíl.

Autor: Pavel Černý | 28.07.2018 16:08
Karle a Honzo Lovu zdar! U těch sanitárních lovů je to často dilema. Někteří borci totiž občas používají argument, že kus kulhal, jako zdůvodnění svého jinak evidentního přehmatu, resp. špatného odhadu věku. Takto je to však nanejvýš v pořádku a záslužný čin, který ukončí trápení zvěře. Radost z úlovku jde však stejně trochu stranou. Mám už letos také jeden takový. Také zřejmě po střetu s autem. Vyfotil jsem otevřenou a zhnisanou ránu, uřízl hlavu a došel domů pro rýč, abych vyhublého srnečka pohřbil.

Autor: Fesoj | 28.07.2018 13:37
Honzo, LOVU ZDAR ! Sanitární odstřel jak z učebnice, jen nechápu, nad čím jsi vůbec váhal.

Autor: Jan Slavětínský | 28.07.2018 11:35
Karle Lovu zdar.
Minulý týden jsem před odjezdem na dovolenou v loukách viděl srnce, těžce chodícího, belhavého, který doslova napadal na předek, zřejmě setkání s autem z nedaleké silnice.
Byl daleko a proti vsi s frekventovanou silnicí a našoulat ho se prostě nedalo. Dnes ráno jsem si přivstal a jel si do těch míst sednout, kdyby náhodou. Já to zkrátím. Srnec mi kolem půl páté vytáhl na nějakých 50 metrů z boční meze. Pouhým okem jsem věděl, že to je on. Četl jsem ho dalekohledem, byl to mladý srnec, typoval jsem ho na dvouletého, vidlák vysoký dost nad slecha, perlený. Srnec, kterému běžně zvednu klobouk.Tak dlouho jsem váhal jestli zmáčknout a přejít náhodné kecy nad červenou, protože za půl roku se hodně věcí zapomene nebo zvěři mysliveckou ranou ukončit trápení. Mezi tím se mi srnec dostal do středu louky na dobrých 120 metrů, ale do bezpečného místa pro ránu a dokonce stál i na blat. Nakonec jsem pohladil napínáček u 243W. Srnec po ráně vyskočil , prohnutý do podkovy, popošel nějakých pět kroků a zůstal stát. Já ho snad škrábl nízko, prolétlo mi hlavou. Srnec po chvilce začal na místě vrávorat, padl na zadek a převrátil se na bok, zhasl. Po příchodu k němu prohlížím jak zranění tak ránu. Ta seděla na tři prsty za lopatkou, přes žebra, přesně co seděl bod. Kromě zlomeného běhu měl srnec i otevřenou díru do pravé kýty, zateklou, zhnisanou ,už i zakladenou od much. Tak že takové jsem měl dnes ráno.
Lovu zdar. (aby to bylo celé - 243W, Nosler Balistic tip 95 gr., 120 m)

Autor: figi | 27.07.2018 16:16
To množství zvěře ulovené kulobroky ZH v ráži 7x57R asi žádná zbraň nebo ráže v našich podmínkách zřejmě nepřekoná.
Faktem je i to, že se zbraně a střelivo tolik neřešily, vzpomínám, jak jsem byl na své ZH pyšný, a ráže nebo střely - komu to \"nepadalo\", dostal jedinou radu - nauč se střílet.

Autor: Petr Havlín | 27.07.2018 11:18
Včera jsem byl na návštěvě u kamaráda, jehož tatínek byl také myslivec.Mají na chalupě jeho trofeje a je to krásná a úctyhodná sbírka především srnců a jelenů, také nějaký muflon a kňour. Vše uloveno Zháčkem 7x57R vlašimskýma SP nebo SPCE.Tak jsem si vzpomněl na všechny diskuse ohledně ráží a střeliva.Vybral jsem si v knihovničce pár krásných knížek o myslivosti a v duchu se radoval z tolika krásných loveckých zážitků, které sv.Hubert panu doktorovi dopřál.Byl to košatý člověk a tak uměl krásy přírody skutečně vychutnat.

Autor: Fesoj | 26.07.2018 08:21
Stará myslivecká pranostika říká, že srnčí říje vrcholí, když svatý Jakub leze na svatou Annu. Pravda, letos to bylo kvůli vedru trochu uspíšené, nicméně jsem si včera večer šel poprvé písknout. A to do lokality, kde jsem v minulosti střelil pěkných pár srnečků - vesměs paličkářů - i nějakou tu holou, jenže letos je to tam nějaké mrtvější, zatím jsem tam pozoroval jen jednu srnu bez srnčat a jednu čiplenku. Navíc opravdu kousíček od toho místa je chalupa, která je velice málo navštěvována, ale zrovna teď se tam někdo rekreuje a včera večer grilovali. Ale stejně jsem to zkusil. Poprvé jsem zavábil v 19.45 na svou oblíbenou \"krokodýlí\" vábničku a povedlo se mi vylákat z lesa na louku staršího, asi již zpátečního šesteráka. Mohl jsem sice střílet, ale nebyl jsem asi v tom správném loveckém rozpoložení, navíc jsem přesvědčen, že zde máme jak lepší /z hlediska trofeje/ tak horší /z hlediska chovu/ srnce, a tak šesteráček dostal amnestii, stačilo mi, že jsem ho přelstil a byl jsem spokojen. Jo. a proč krokodýlí vábnička ? Protože se jedná o hlasový orgán gumové pískací hračky - krokodýlka. Za pár korun z Kauflandu. Je to vlastně gumové kolečko o průměru 2 cm, z nějž kouká plastiková trubička. Běžně ho nosím v peněžence mezi drobnými. Ale při výběru je dobré těch hraček vyzkoušet víc, ne každé pískátko vydává věrohodný zvuk. Líbilo se to i takovým excelentním vábičům, jako jsou pánové Svoboda a Hrdlička, ale podstatné je, že se to líbí srncům a také lištičkám.

Autor: Roman Voříšek | 25.07.2018 19:04
Karle, mé upřímné 2x Lovu Zdar!

To potěší a zahřeje myslivecké srdce, když se jednak povede taková ranka na lišku a navíc, tečka na závěr...:)

Autor: Vít Pátek | 25.07.2018 14:52
Jsem střelec hodně opatrný a zvažující, dost důsledně držící zásadu že \"nejmenší chyba je nevystřelit\", takže jsou moje příběhy z lovu vesměs prosty akčnosti a zápletek. A poeticky sdělovat vnitřní prožitky mi moc nejde. Proto do \"dnes\" přispívám výjimečně.

Včera k večeru jsem (už asi třetí den za sebou) vyrazil na cíp úzkého remízku kolem zbytku potoka uprostřed lánů, který šťastnou náhodou kdysi unikl melioraci. Ze sedačky je zde zhruba třičtvrtěkruhový výhled. Strniště po pšenici dávalo šanci ne moc velkou na černou vyrazivší z lesa za myšmi a větší na lišky, které se nám po cca dvou letech decimace psinkou už od loňska až moc úspěšně vracejí a rozmnožují. A krátce po západu slunce, tj. za výborných světelných podmínek, se v dáli objevuje podlouhlý objekt, cílevědomě kamsi mířící kolejí po kombajnu, která míjí moje stanoviště ve vzdálenosti cca 50 metrů těsně předtím, než zmizí za okrajem remízku. Prostě ideální pro pečlivou identifikaci (tenčí oháňka i krk, kratší štíhlé tělo a relativně delší běhy = osamostatňující se lišče), umístění zbraně do \"pracovní polohy\" a v pravou chvíli hlasitý povel k zastavení. Jenže ono nic (lišče zjevně ještě neprošlo pořadovým výcvikem) - jen mírné zpomalení a ohlédnutí. Stihl jsem ještě druhý pokus - reakce stejná. A lišče mizí za okrajem remízku. Za nadávání si různými sprostšími variacemi na \"váhavého střelce\" jsem se už už chystal odložit zbraň - a ejhle, křovím na okraji remízku vidno cosi zrzavého, lištička se vrací a zvědavě hledí mým směrem, co za pitomce to tam hulákalo na lesy. To je ovšem chyba, která se dělá jen jednou. Rána, chvilka odkazování a po zjištění, že komorová rána mírně naostro vypadá na protější straně spíš jako \"vyvržení a vykostění\", a že ji kamarádům na výcvik asi \"neudám\", následuje vyfocení pro evidenci a \"ekologická likvidace\".
(Savage Axis pro leváky, Meopta Artemis 7x50 čb, 308 Win SB střižná hrana lehčí střela)

Autor: Fesoj | 25.07.2018 09:38
Hezkýýý !!! Jako bych to viděl na vlastní oči. LOVU ZDAR !

Autor: Petr Havlín | 25.07.2018 08:05
Karle Lovu zdar.Pěkně popsáno.P

Autor: Karel poslík | 25.07.2018 06:05
Včera večer a potažmo i dnes jsem „operoval“ na pšeničném strništi. Vyrazili jsme s Jardou na devátou hodinu. Na světlém strništi a při svitu měsíce bylo i po západu vidět jako ve dne. Docela jsem se obával, že žádná zvěř na takto osvětlené „náměstí“ nevyjde a dlouho to tak vypadalo. Podle dohody jsme po setmění zaujali každý své místo, abychom o sobě věděli. Já jsem byl ukrytý na zemi u paty stožáru VN a byl jsem docela slušně krytý keři černého bezu. Dlouho se nic nedělo a volal jsem Jardovi, že vydržíme do půlnoci a jdeme, protože ráno vstávám do práce. V jedenáct hodin to vedle mě zašustilo a já zrovna klečel na kolenou a flintu jsem měl v pravé ruce s pažbou opřenou o zem. Tři metry přede mnou , na rozhraní stínu a světla se zastavila liška a zvědavě si mě prohlížela. Předstíral jsem, že jsem socha a ani jsem se nepohnul, ani okem nemrknul. Neprošlo to. Liška se po několika sekundách přikrčila, stále jistíc ke mně a potom jako blesk vyrazila k lesu. Měla to asi 60 metrů. Přemístil jsem kulovnici do ramene, po cestě jsem ji odjistil a když byla liška asi pět metrů od bezpečna, padla rána. Oháňka předběhla hlavu a liška zůstala ležet na strništi. Čekal jsem podle dohody do půlnoci. Několikrát jsem slyšel z lesa zalámání, ale také vzápětí odtahující zvěř. Když odbyla půlnoc, uviděl jsem v dálce Jardovo baterku, jak si tam balí svoje věci a za chvilku jsem viděl, jak se odlepil od svého stanoviště a míří z leva, mírně zezadu ke mně. Jenže v tom bylo slyšet znovu lámání, tentokrát z blízkosti střelené lišky. Měl jsem již sbalený dalekohled a rozsvícenou baterkou jsem kontroloval své stanoviště, jestli jsem tam něco při tom válení po zemi nevytrousil. Rychle jsem zhasnul baterku a beru do ruky kulovnici. Vidím na samé hraně lesa tři lončáky, seřazené za sebou pěkně jako vláček. Všichni tři jistili směrem nahoru, čili k přicházejícímu kolegovi. Bylo jasné, že každá další vteřina čekání je zbytečná. Dal jsem tečku tomu nejmenšímu za plec a stojíc u sloupu z volné ruky jsem střelil. Divočák zůstal překvapivě v ohni, docela jsem se začal obávat nějaké obrné rány a proto jsem rychle přebil a již opřený o sloup jsem ještě chvilku mířil. Nic se nedělo , úplný klid jen taková to typické zafunění , nebo spíše zachrčení , které bývá slyšet po ráně na plíce. Lončák do 40 kg ( po vyvržení) ležel v krajní brázdě, způsobně na pravém boku. Rána byla těsně za plecí. Na vstřelu i výstřelu přeražené žebro. To ho asi srazilo na zem a už neměl sílu se zvednout. Nebo tam sehrál roli nějaký moment překvapení. V každém případě po takové ráně bývá obvyklé, že ještě pár kroků odskočí. Střílel jsem jako vždy 270 Win. RWS KS 150grs. Do postele jsem se dostal po ošetření úlovku a očistě těla až v 1.30. Lovu Zdar !

Autor: Karel Zvářal | 24.07.2018 05:10
Rone, řekněme, že je to ne/přirozený vývoj.

Autor: Ron Gordon | 24.07.2018 00:01
Jo, Karle ono to není pokrok, ale Ty s námi také nediskutuješ pomocí kouřových signálu...

Autor: Karel Zvářal | 23.07.2018 17:27
Stokrát potřebnější je změna koncepce zemědělství a ochrany přírody. Pokud někdo považuje megastroje, bioplynky, megalány kukuřice a řepky za POKROK, tak je mi ho líto. Pro mě je to úpadek, dekadentní rádobyzemědělství. Nic než nenažrané plundrování půdy. Bez mezí, zato mnohokrát chemicky ošetřeno. A že státní ochrana přírody drží ústa a krok a vybíjí se na žabomyších kauzách, to vidíme všichni. Do střetu s řepkobaronem nepůjdou už tuplem, vždyť žijí za státních peněz...
Jenže ke změně nedojde, nebude-li vyvíjen tlak. Tak jako skončily zkoušky norování díky medializaci a návrhům veřejnosti, zvětšily se klece pro slepice, přechází se na chov na podestýlce, zkrátka hodně se začíná dbát na velfér. A až se bude podobně dbát na velfér otevřené (“zemedělské”) krajiny, kterou dnes nemohu označit za kulturní, ale barbarskou, potom se vrátí i vymizelé rostlinné a živočišné druhy agrocenóz. Až se aktivista pražské kavárny neuváže na Šumavě k nepůvodnímu smrku (který mu najednou nevadí!), ale lehne si před John Deera, potom se možná začne i měnit koncepce zemědělství. Sami ouřadové do toho nepůjdou, proč, to už jsem uvedl. A myslivosti by pak stačilo žít dle tradic, protože na velké změny nevěřím, byť jsou avizovány silnými slovy o potřebě koncepce...

Autor: Fido z Řáholce | 23.07.2018 11:38
Karle, o nutnosti změny fungování České myslivosti se hovoří už dlouho. Dne 28 6. 2018 se setkalo vedení ČMMJ s novým ministrem. Ten v diskuzi řekl: Dle slov pana ministra bude snaha udržet myslivecký zákon v podobě v jaké je, nicméně je nutná změna systému ke kterému musí být předložena dlouhodobá koncepce myslivosti u nás. Na ČMMJ je dost odborníků k tomu, aby nějaký koncept/pracovní verzi připravili.

Autor: Karel Zvářal | 23.07.2018 06:22
Já tak květnaté odkazy nevytvářím. Jak píšeš, tak činím.

Autor: František Dušák | 23.07.2018 04:39
Karle, odkaz přetáhnout (zamodřit), pak CtrlC a CtrlV. Odkaz máš do 5-ti vteřin otevřený.

Na víc nemám čas, mizím do lesa.

Autor: Ron Gordon | 22.07.2018 23:27
Nezlob se Rici, ale jak jsem četl Tvůj příspěvek, tak jsem to tak pochopil, že jediné co nám z myslivosti zbylo je spárkatá a pokud by měl lovit jeden -dva kusy ročně, tak by Tě to nebavilo.
Nespoléhej na to, že by se přístup zemědělců k hospodaření změnil. Tak jak v minulosti ruční práci člověka nahradily koně, tak traktory vytlačily z obdělávaní koně a nyní ty traktory vytlačily megastroje s neuvěřitelným záběrem a rychlostí pojezdu. Pokrok nezastavíš a naši rádoby ochránci jsou schopni zdržovat stavby silnic kvůli nějaké rybce či rostlince, ale že jim před očima mizí drobná zvěř je nějak nevzrušuje. No, ono je to také tím, že nemají zájem něco zachraňovat, aby měli myslivci na podzim co lovit.

Autor: Karel Zvářal | 22.07.2018 21:52
S Radkem nelze nesouhlasit. Fido, chybí tam to b)- jak by sis tu koncepci v této demoanarchii představoval?-) Tvoje řádky jsou větší lahůdka než Františkovo http.

http://search.seznam.cz/?q=vl%C3%A1dnou+n%C3%A1m+neschopn%C3%AD+%C3%BA%C5%99edn%C3%ADci&url=http%3A%2F%2Fwww.reflex.cz%2Fclanek%2Fcolours-of-ostrava%2F88700%2Fmajitel-vitkovic-jan-svetlik-na-scene-reflexu-stat-ovladaji-neschopni-urednici.html&data=lgLEEBCch9f4Y4w8LXNJnea8FbjEQMA1oTDE1pGjdMeeO6UZ3oL6PphYAJtQS_aJizX0L3u1q-OUvSIVBgPw2NB_eq-yKJ-9Xs-1iu9eN9IbJcinuibOW1TfU8QCBD6SxAIcPcQCNiw%3D

Autor: Fido z Řáholce | 22.07.2018 18:56
Jen krátce. Souhlasím s Radkem, chybí to zásadní a tou je koncepce České myslivosti, její vize do budoucna. Problémy, ať to byla přemnožená černá zvěř, nyní veškerá spárkatá, tak se \"náprava\" řeší různými vyhláškami namísto pořádného zákona, a to nejen o myslivosti. A na vině za tím vším jsou samozřejmě jen myslivci. Ano mají svůj podíl viny, ale \"na hnojišti\" jak se říká, je těch kohoutů více. Do myslivosti mluví různé ekologické organizace, ochranáři fauny a flory, soukromí vlastníci HP, Agrární komora, subjekty hospodařící na HP, atd. A u těch posledních by se rád zastavil. Je všeobecně známo, jak tito \"zemědělci\" devastují přírodu. Neustálé rozšiřují své pole působnosti tím, že pro pár hektarů vyřezávají náletové dřeviny a různé keře, které slouží jako úkryt a potrava pro zvěř. O jejich velkoplošném hospodaření s kulturami typu kukuřice, řepka slunečnice, hořčice a pšenice se toho už hodně napsalo, ale jestli si nějaký vizionář myslí, že s radostí vyjdou uživatelům honiteb vstříc a v těch lánech udělají volné pásy pro usnadnění lovu, tak je opravdu velký naivka.
Držme se zdravého rozumu a nedejme se vtáhnou do likvidace toho mála, co je nám příroda ještě schopna nabídnout. Je třeba se rázně postavit takovým „nápadům“, že stačí 1 kus jelena na 1000 ha, jak jsem před několika lety slyšel z úst ochranářů. Mám kamaráda na úpatí Jeseníků, kde nebyl problém spatřit pěkného jelena. Dnes potká maximálně nějakou laň s kolouchem nebo špičáka. Lepší kusy byly dávno odloveny nebo se lepší kusy nabídnou za peníze hostu, aby bylo na nájem. Nějaký chov zvěře jde stranou. Je však třeba si \"posvítit\" na ty subjekty, vesměs soukromí vlastníci honiteb-podnikatelé, řídíce se při výkonu práva myslivosti „svými zákony“. V okolí mám dva takové jedince. Jeden si oblíbil muflony, a proto si před asi 12 lety pořídil do honitby o cca 700 ha prvních 18 kusů a nyní jich má v honitbě na 400 kusů, škody na polích obrovské a snížit jejich stav není schopen. Druhý si pro VIP hosty chová siku japonského, má jich v honitbě několik stovek a k tomu v další části honitby několik set kusů černé. Že zvěř migruje mimo jeho honitbu je nabíledni. Pro OSSM je to v pohodě.

Autor: rici czech | 22.07.2018 15:33
Vidím Rone ,že jsi nepochopil můj příspěvek.Ten byl o tom ,že situace se zvěří se mění,drobná se ztrácí před očima skoro ze všech honiteb a nahrazuje jí spárkatá ,které se jakž takž v krajině daří,a pokud nepůsobí (až na několik lokalit)škody nevidím důvod k opatření o výrazném snížení stavů jak navrhuje státní správa.Ano myslivost dělám i kvůli lovu,oproti tomu jí dělám od 15 kdy jsem si pořídil 1 loveckého psa,pár let jsem nelovil spárkatou a opravdu jsem kvůli tomu s myslivostí neskončil,oproti tomu skoro 20 let jsem se snažil o zachování stavů drobné,stálo to hodně práce ,času,dokud jsem nepochopil , že pokud se nezmění zemědělská politika tak to nemá valného ůčinku.A věř ,že raději dám přednost v lovu lišky než srnce.A věř ,že v tom revíru jsem častěji se psem a dalekohledem než s flintou.....
Já mám spíše strach z toho co nastínil Figi,že pokud se opatření o snížení stavů začne uplatňovat ,tak to povede k plošnému snižování stavů VŠUDE pokud se toho chytnou ambiciozní lidé..a pak můžeme plakat...

Autor: Ron Gordon | 22.07.2018 00:38
Nějak mně to nenechává v klidu, když pročítám diskusi na toto téma a tak zkusím také napsat svůj názor. Nějak nechápu bědování, že když budu lovit jen dva kusy spárkaté, tak pro mě nemá cenu být myslivcem. Je třeba si uvědomit, že nejen lovem je živ myslivec a že v naší republice je spousty myslivců, kteří si neuloví ani ty dva kudy spárkaté a naházejí pro to flintu do žita. Tady je na místě zvážit zda jsem myslivcem a nebo lovcem. Myslivost je přeci definována jako soubor činností prováděných v přírodě ve vztahu k volně žijící zvěři, jako součást ekosystému, a spolková činnosti směřující k udržení a rozvíjení mysliveckých tradic a zvyků, jako součást kulturního dědictví. Pokud myslivci typu Riciho skončí, nebude to pro myslivost žádná škoda. Musím dát za pravdu Radkovi, protože mám na věc obdobný názor, doba se mění, je nutno se přizpůsobit dané situaci a především je nutno do všeho vnést řád a pořádek. K čemu jsou nám nějaké plány lovu a chovů, když vše je jen na papíře, úřední šiml zařehtá a každý si pak hospodaří jak se mu zamane. Jako nesmyslné také vidím to, jak orgán SSM omezuje u jelení zvěře odlov druhé a třetí věkové třídy. Jestliže několik let po sobě lovím v honitbě 10 -12 kusů holé a první věkové třídy, proč mám být omezován v lovu u trofejové, když i tam mám. To mám lovit půlmetrové špičáky namísto slabých osmeráku druhé věkové třídy ? V nedávné minulosti jsme byli stejně omezováni v lovu černé a je vidět jak jsme dopadli. Je zapotřebí nově stanovit kmenové stavy zvěře odpovídající dnešním podmínkám a tyto pak důsledně dodržovat s ohledem na udržení těchto stavu, nikoli na lovecké vyžití myslivců. Na závěr si dovolím takovou sarkastickou poznámku: Jaké by byly stavy spárkaté zvěře, kdyby je nám soustavně nedecimovala neustále se zvyšující doprava a moderní zemědělská technika ?

Autor: zutro | 21.07.2018 20:19
Po tom 89tém jde všechno do hajzlu ,kam se člověk podívá.Dobre hovorím?

Autor: figi | 21.07.2018 19:49
Já to říkám, protože je to velmi nebezpečné pro myslivost v této podobě. Nezvládnuté stavy, nařízení ke snížení, to se nepodaří a pak už je jen krůček k dalším nápadům - profesionalizace, nasazení odstřelovačů a podobné zhovadilosti.
Slyšel jsem i názory na zavedení zástřelného pro veškerou zvěř holou plošně. na to je třeba několik miliard Kč, ale tvrzení bylo takové, že v současné myslivosti nic jiného nepomůže, že jen toto na myslivce platí, jak nakonec ukázal loňský odstřel černé. A hned i názor - za tytéž peníze lze zajistit profesionály a zvěře se prakticky zbavit. A to by se líbilo asi jen těm profíkům. Je třeba myslet dál do budoucna.

Autor: rici czech | 21.07.2018 08:08
Ono je to těžko plakat nad rozlitým mlékem,,ale jedno je jisté spárkatá je to co nám z myslivosti zbylo,lov těch cca 30000ks zajíců na celou republiku je spíš k zastavení než oslavám,o bažantu nemluvě.Nemyslím si že by myslivosti zlomila vaz přemnožená spárkatá jak píše figi,myslivosti zlomí vaz doba kdy půjdete 10x na čekanou či šoulačku a z toho jednou uvidíte možná jednoho kusa zvěře ,tak jak si to představují LČR nebo naši slavní zemědělci chovající železné krávy (bioplynky).
Apropo Figi,jak by se ti líbilo a bavilo lovit max. 1-2ks spárkaté ročně?Mě by se to asi moc nelíbilo neboť v 90 letech jsem tento stav zažil,jednoho srnce a jeden kus holé,černá u nás zdaleka nebyla o vysoké nemluvě vůbec.Dnes potkávám i dančí a vysokou v naší polní honitbě,naproti tomu neuslyším čiřikání koroptví,kodrcání bažanta ,a pět peněz sporadicky.Takže až pánové zemědělci se začnou chovat tak abych toto slyšel ,pak se budu bavit o nějakém radikálním snižování stavů spárkaté...
Podnik Lčr ? Kapitola sama pro sebe,na jednu stranu by chtěli lesy bez zvěře ,na druhou stranu nájmy za honitby..trochu protimluv no ,ale co už,s mnoha penzionovanými lesáky jsem v kontaktu a tvrdí všichni to stejné,LČR zvěřní politika je k pláči,ideální stav dle podniku je takový ,že se z tou zvěří prakticky nepotkáte.
Každý má na to svůj názor,to je ten můj...

Autor: Radek Chadim | 20.07.2018 19:27
Chyba je bohužel v systému, když zlodějům řekněte, ukradněte si co chcete stejně vás nikdo nechytí, tak budou krást o to víc. Když uživatelům stát všechno posvětí, napíše, co chce, tak nevím, k čemu všechna ta administrativa. Současný stav myslivosti potažmo zákon je dlouhodobě nefunkční, protože na jedné straně jsou otrslí, co na všechno dlabou od vedení statistik po nějakou věkovou strukturu zvěře, na druhé straně připosraní, kteří se donedávna báli střelit na naháňce tříletý kus, aby z toho nebyl malér. A to už se tady pěstuje nikoliv 12-15 let, ale pětadvacet. Normování totální nesmysl = zvýšila se úživnost, zvýší se i počty zvěře. Řízení státu = anarchie. U sousedů na 500 ha lesa chodí 120 kusů dančí zvěře jistě, oni vykazují dvacet kusů kvůli nájmům s LČR, vykazují i lov holé, přitom si myslím, že po celou dobu nájmu neulovili jedinou danělu, protože to je ten správný chovatelský přístup, stát prostřednictvím státní správy každý rok zkonstatuje, že stavy rostou, a dojde to až do doby, než začnou řvát a nikoliv neoprávněně zemědělci, protože ti jsou nejvíc slyšet, tak pak se bude šít do všeho co vyleze - tedy do parohaté, do holé zase nic. Bylo to tak s divočákama, u nás s dančím a díkybohu jiná velká zvěř se u nás nevyskytuje. Tak kde je chyba, že uživatelé jsou množiči, nebo že stát je neschopen cokoliv řídit a kontrolovat, ale na zbytečnou buzeraci si vždycky něco najde? V současné chvíli neřešitelný problém tam, kde je problém.

Autor: palkopal | 20.07.2018 15:11
Figi, náhradové vyhlášky k zákonu o lesích?

Autor: Karel Zvářal | 20.07.2018 15:10
Tak toho siku bych řešil radikálně, k tomu se mělo přistoupit už dávno. Naši prapředci byli moudří a věděli, proč ho chovají jen v oborách. Zaneřáděním genofondu napáchá nedozírné a neomluvitelné škody. Za mne tedy nulové NS.
K těm častějším srážkám dochází dílem i kvůli pacháčům, které jsou instalovány jen z jedné strany. Několikrát se mi v noci stalo, že srnčí, ale i daňci stojí zkoprnělí na cestě a brzdí je právě pach Hagopuru (u nás i elektriky). Kdo to katí nocí stopade, tak nemusí stačit ubrzdit. To je poněkud kontraproduktivní dopad jinak dobře fungujícího opatření.

Autor: figi | 20.07.2018 13:22
Tato opatření, resp. požadavek vymáhání zákona nejsou právě ani trochu kvůli černé. Jsou kvůli jelení zvěři ( evropský i sika), dančí a bohužel se už začíná mluvit i o srnčí. Nedávno jsem při projednávání jedné vyhlášky na MZE začal tušit to, že začne tlak na plošné snížení stavů spárkaté. Ale o černé se právě moc nemluvilo.
Zatím také nikdo nepřišel s argumentem srážek aut se zvěří. Ty meziročně rostou o 15%. Už je to je znak nárůstu stavů.
Už dlouho říkám - jestli něco naší myslivosti zlomí vaz, tak právě stavy spárkaté zvěře, kterou jsme si namnožili.

Autor: Karel Zvářal | 20.07.2018 11:52
Figi, myslím, že více než ta odbornost chybí vůle. Je to nehezké opakovat, ale většina (myslivců) lovců dnes plní především m...(6 písmen). Všichni víme, že toto opatření je zejména kvůli černé. Její stavy se svádí na kukuřici, ale tady v červené zóně to nebyla záležitost jednoho-dvou let, ale tak 12-15, kdy ty stavy byly enormní - a všem to vyhovovalo! A kukuřice byla jen (relativně) na malé ploše. Zato ty haldy...
Minulý týden jsem seděl u chaty s jedním, který sklesle konstatoval, že od doby, co mor vypukl, tak nebyl v lese !! Jestli se někdo domníval, že úbytek černé \"oddělí zrno od plev\", tak to se nestalo. Přežívají, ale s koncem prasat pro ně skončila myslivost. Pamatuji osmdesátky, kdy ta odbornost nebyla o moc vyšší, ale stavy (zejména černé) se hlídaly. To až vznik soukromých honiteb, poplatkových lovů a vysoké nájmy způsobily flegrantní nedodržování normovaných stavů. Ano, do ideálního řešení to má možná daleko, ale nic lepšího zatím nikdo nevymyslel.

Autor: figi | 20.07.2018 10:37
To, že jsou normované stavy dnes přežitek, to je jasné. V době svého vzniku ale opodstatnění rozhodně měly, a ještě dlouho potom. Myslivecké plánování se změnit musí, jenže mám obavy, že zatím se neví jak. Chybí odbornost jak mezi myslivci, tak i ve státní správě.

Autor: Tomio | 20.07.2018 09:53
Normované stavy určené Hromasem před X lety podle nějaké bonity honitby. Mám mít normovaného 150ks bažantů.... To je historie. bažanta mám v honitbě jednoho, který přežil loňské vypuštění.

Mnohem lépe by se hospodařilo, kdyby všechny tyto výjimky 36 a 39 šly do hajzlu a zvěř se normovala, ale jinak, než je v současnosti určeno...

Autor: Pavel Černý | 20.07.2018 09:29
Na mnohých (možná na většině) ORP to bude trochu jinak: pozvi mě na jelena, daňka, muflona srnce... nebo dej půlku do kapsy a máš ode mne pokoj. Nepozveš, nezaplatíš - flastr a na dva roky ztráta loveckého lístku. Tak si vyber! Jsme v Čechách, přátelé! Skvělý prostor pro korupci.

Autor: figi | 20.07.2018 09:01
Dalo se to čekat, a víceméně si za to můžeme sami.
Normované stavy spárkaté jsou překročené prakticky všude. Před pár lety J. Šír v Ústeckém kraji začal dávat pokuty za překročení normovaných stavů, tak, jak je to v zákoně, a to jenom některým uživatelům, kde to bylo velmi markantní. Sto tis. každému. Stálo ho to místo. Tak uvidíme, jak se s tím st. správa popasuje, protože po odborné stránce je to na mnoha ORP tristní, navíc to chce i osobní odvahu. A úředník chce mít klid.

Autor: František Dušák | 19.07.2018 19:28
Pánové už jste se seznámili
http://eagri.cz/public/web/mze/lesy/myslivost/metodicky-pokyn-organum-statni-spravy-1.html
Pokud nás bude chtít SSM udělat, tak udělá.

Autor: Stanislav Haas | 19.07.2018 10:28
Tak jsem navštívil muzeum Ohrada u Hluboké a zklamání velmi výrazné. Myslivecká část ustrnula někdy v roce 1880, převážně tak staré a vyšisované exponáty za sklem, interaktivní pouze 2x puzzle, toto děti absolutně nezaujme. Zničené čalounění na nábytku, sbírka trofejí jak ze smeťáku.To už rybářská část je živá. Za těch 210 km cesty to nestálo.

Autor: Karel Zvářal | 18.07.2018 19:55
Také vás napadlo, proč tradiční čínská medicína nehledá alternativu k téměř vyhubeným tygrům a nadále zpracovává části jejich těl? A točí se v tom obří prachy... Ten placebo efekt dělá s některými podle všeho zázraky... Kdyby třeba přešli na mast z liščích kostí, kterážto je dobrá proti demenci (lišky jsou mazané, však?-), pomohlo by to nejen tygrům, ale mnozí ze zde přítomných by byli ve vatě-)) Vím, je to blbý nápad, to jsem napsal jenom pro datmání...

Autor: Roman Voříšek | 18.07.2018 18:30
Jendo, lovu zdar k čuněti.

Já mám sádru dole a už chodím v ortéze. Utíká to, už se vidím, jak beru kulovnici z trezoru a jdu si sednout na větev...:)

Autor: Karel Zvářal | 18.07.2018 12:49
Dnes to nebude o lovu, nýbrž o love, což jsou ve slangu chechtáky. Ano, dnes nám prší milóny! Skoro celé dopoledne mám okna dokořán a naslouchám šumění kapek v koruně lípy. Vzduch je plný ozónu či čeho, ale to se asi rostliny i půdní organismy neslyšně radují z životadárné kapaliny. Netuším, jak vypadá nirvána, ale tak nějak si ji představuji.
Musím se smát, když ve zprávách slyším o tlaku na zastavení kůrovce. Nechce to nic jiného, než se více modlit za příchod monzunu!-) Tam, kde v květnu odtěžili sucháry, jsou zase další-( Když jsem včera vyšel z lesa na paseku, div jsem se horkem nezalknul, hrabanka i půda je jak pepř. Takže minimálně na příští rok mají lesáci o zábavu postaráno. Když posledních 7 let bylo srážkově silně podrůměrných, tak vypracovat koncepci pěstování smrku na Sahaře může někdo zadat jen v českém absurdistánu. Holt když se nedbalo na varování klimatologů a ekologů, kteří GO dávno prognózovali, tak si ty změny nezbývá než \"vyjíst\" až do dna...

Autor: Pavel Černý | 17.07.2018 18:45
Honzo, Lovu zdar! Já jsem objevil na hranicích honitby liščí rodinu, která večer vytahovala z kukuřic na strniště. Připravil jsem si na roh kukuřice dál od hranic sezení na zemi a při vhodném větru na něj vyrazil. Třikrát se mi stalo, že se v rozhodující chvíli vítr otočil a lišky mi zradil. Tak musel nastoupit jeden kolega s nočákem, který může počkat, až se lišky za tmy pořádně rozeběhnou a dvě liščata už ulovil. Ještě že nás, staré kusy s klasickou výzbrojí, má kdo zastoupit.
K tomu lovu hřivnáčů: já osobně bych dřívější lov nepodporoval. Před mnoha lety, když jsem je ještě lovil, jsem střelil holubici, u které ještě stav volete svědčil o krmení malých holoubat a byl jsem z toho dost špatný. U nás je loví jediný špecialista. Je pravda, že letos je vše posunuté a v neděli mi volal hospodář, že kouká na hejno kolem 600 hřivnáčů.

Autor: Fesoj | 17.07.2018 17:48
Honzíku, Lovu zdar ! Já teď moc nelovím, anóbrž mám obavy, že bych se střeleným kusem měl víc než dost problémů - auto prochází přípravou na STK a kamarádi, na které bych se v případě nouze mohl spolehnout, odjeli na dovolenou.

Autor: Jan Slavětínský | 17.07.2018 15:49
Myslím si, že by se mohla doba lovu hřivnáčů posunout klidně na polovinu července a třeba jí zkrátit nebo ponechat, to už je jedno. 1. srpen je zlomový, v mnoha místech je po žních, jsou posekány řepky a hřivnáči se stěhují tak, jak ubývají strnišťata. Když vezmu v úvahu, že se lovu věnuje jeden nebo dva lidi ve spolku a někde vůbec, nemůže se jim až tolik ublížit, že by z nich byl ohrožený druh..
Předevčírem ráno jsem seděl na stejném žebříku z kterého jsem minule ulovil lišku. Je tam čerstvě zasetá peluška s kukuřicí. Kolchozníci to mají do bioplynky. Chodí na ní černá, tak jsem to zkusil ráno před svítáním. Před čtvrtou se mi nad mezí ozvali dvá srnci a tušil jsem, že se něco děje. Po chvilce to zprava v mezi zalámalo a na poli se objevili dvá lončáci. Četl jsem je dalekohledem a ujistil se, že za nimi nic jiného nejde, byli sami.Druhému jsem posadil bod za plec a pohladil napínáček. Rána seděla asi 10 cm za plecí ,tak si popoběhlo asi 50 kroků takovým obloukem a zarolovalo. Od nástřelu silně barvilo, s SPCE průstřel, výstřelová strana cca asi jako pětikoruna .Jak říká Roman ,aby to bylo celé, 8x57 JRS, SPCE, cca 100 m k nástřelu , 40 kg. Lovu zdar

Autor: Karel Zvářal | 16.07.2018 17:27
Figi, správný Čech není NIKDY spokojen - to je pravidlo \"přežití\" č. 1!-))) Také mě zajímá, proč poslední (přezimující?) hřivnáče lovit...
K těm zmíněným kačenám. Letos u nás byla jedna z nejhorších reprodukcí za dlouhé období, ne-li vůbec nejhorší. Většina kachen bez mladých!!!-( max. počet kachňat 6, jednou 4, mnohokrát 1-3 kachňata! Přičítám to kromě suchozemských predátorům i volavkám, jejichž počet vzrostl na úseku, který pravidelně procházím za posledních 15 let z 0 na 6-7 (jasná synantropizace - hnízdí ve městě!!-( Při nízkém sloupci vody nemá ani potápějící se kachňátko šanci uniknout, byť starostlivá matka halasně odráží útok dlouhozobého predátora.

Autor: figi | 16.07.2018 16:49
Ramo, proč je konec října pro dobu lovu hřivnáče nepochopitelný ?

Autor: Karel Zvářal | 16.07.2018 16:02
Barbarství je i ořezat prsa a zbytek vyhodit. Jeden člověk, kterého jinak uznávám, toto na sebe práskl a má u mě mísový bod.-) Když jsem to říkal kámošovi, že toto někteří dělají, škaredě se na mě díval a bylo vidět, že tomu nevěří: \"To je blbóst!\" Jinak hřivnáčů oproti dřívějším letům opravdu přibylo, ještě dnes sborově houkají, samky asi inkubují 2.-3. snůšku. Pokud se loví na slunečnici, je vše OK. Neuznávám procházení remízků a břeháčů se střelbou na vše, co vyletí z koruny - a hned od prvního, že ano!!-( V tu dobu mají mladé na hnízdě a místo dvou \"padnou\" čtyři. S rozvahou a jen na matné...

Letos je u nás úroda krahulíků, zjistil jsem podle pískání mladých nejméně šest lokalit, jsou od sebe často 500-700 m. Na obsazenosti budek je to znát: buďto prázdné, nebo mrtvá mláďata. Normálně tam jsou 2-3 páry, a i díky suchu je v lese \"mrtvo\". Jen hlasy hrdliček divokých, hřivnáčů, mladých kání a krahujců.

Kočka DOMÁCÍ nemá v lese co dělat! Necháte projít jednu, za chvíli tam půjde průvod. Ten predační tlak je i tak vysoký, ještě budem chránit polodivoké micinky, ne?

Autor: oziris | 16.07.2018 13:34
s tym suhlasim bezvyhradne. holuba strelit a potom len tak niekde pohodit, to je barbarstvo. ja sice nie som uz taky mlady lovec, ale je fakt, ze strielat sa da momentalne uz naucit len na strelnici alebo na holuboch v sezone. hony na bazanty a zajace uz davno vacsinou nedavaju moznost vystrelit viac ako jeden pas nabojov, a to je malo, ked clovek poriadne nevie strielat.

inak chapem, ze holubacieho masa sa da prejest, ale ja vacsinou robim vyvar. sem tam upeciem. je tu niekde link na nejaku myslivecku kucharku zameranu na holuby?

Autor: Fesoj | 16.07.2018 12:25
U nás jich je také dost a poslední roky hnízdí i v bezprostřední blízkosti lidí, mně jednou vyhnízdili na lípě na dvorku, aniž bych si toho všiml. Pak zafoukal silný vítr a jaké bylo mé překvapení, když jsm šel večer zavírat slepice a mezi nimi se procházela dvě již zcela přepeřená, ale dosud nelétavá holoubata. Ještě nedokázala sama žrát, tak jsem je krmil houskou namočenou v mléce a později máčemým hrachem a kukuřicí. Po vypiplání šli ke kamarádovi do voliéry. Lovu hřivnáčů se u nás nikdo nevěnuje, od začátku srpna spíš každého zajímá vysoká a černá, navíc nebývají odstřílení srnci, každý chodí s kulovnicí - a je fakt, že hřivnáči bývali odjakživa spíš doménou mladých lovců, kterých je u nás poskrovnu. Co se týče mne, já osobně je nelovím už proto, že manželka je na vůni kuchyňsky upravovaných holubů alergická a já zastávám názor, že střelit hřivnáče a nesníst ho je myslivecký hřích.

Autor: oziris | 16.07.2018 11:21
ano, slnecnica je idealna. aj u nas je teraz vysadena na vacsine plochy reviru. je to skvela polovacka, hrivnak je dobry letec a mne osobne sa paci este viac ako na bazanty. inak som sa dost zaoberal tym, kedy a ako lietaju, ale nevidim v tom nejaku vyrazny pravidelnost. je fakt, ze ranny tah existuje, to ano, potom sa to uz moc neda predvidat. v sobotu som sa bol prejst do reviru a pozoroval som, ze v case okolo 14.00 neletelo nic, potom medzi 15-17 zacali lietat. vacsinou sa drzia linie stromov na okraji pola. alebo elektrickych drotov

Autor: Ramo | 16.07.2018 11:09
Oziris u nás je doba lovu 01.08. - 31.10. i když ten konec října vůbec nechápu, tak jako u kachny 30.11. ...
Jinak tady u nás (Uherskohradišťsko) je to úplně stejné, jak popisuješ ty. Ideální je pole slunečnice, to jsou stovky ks, možná tisíce.
Lov hřivnáčů mám VELMI rád a už se těším!!

Autor: oziris | 16.07.2018 10:59
ahojte, nechcem zakladat nove vlakno, tak to dam sem, snad je to ok. ako ste na tom v cechach s hrivnakmi tuto sezonu? je ich vela/malo? tu v nizine pozorujem, ze za posledne roky ich vyrazne pribudlo. hniezdia vsade, v dedinach, na lesoch, remizkach.. velmi sa im dari. aj vyrady su slusne. som podpriemerny strelec, ale 3-4 kusy v sezone za dve tri hodinky nie je problem... a kedy sa u vas zacina sezona?

Autor: Fesoj | 16.07.2018 09:54
Tak nevím, jestli je to počasím, nebo snad... Zkrátka a dobře, můj neoblíbenější posed, z něhož jsem minulosti měl nejvíc úlovků od jelena přes černou, srnčí, jezevce a lišky letos zatím úplně zklamal mé očekávání. Vždy to tam bylo jak na safari. Zejména srnčího jsem tam vídal hafo a mám z něj i několik paličkářú. Letos jsem tam neviděl ani srnečka, jen jednu srnu bez srnčat a jednu čiplenku. Fakt je ten, že po senoseči se ta louka, tvořící enklávu zabíhající do lesa, dosud z toho sucha ještě nezmátořila. Včera mi tam od půl osmé do čtvrt na jedenáct prošla pod posedem jen laňka následovaná mladým jelenem se zajímavým parožím - délka něco přes púl metru, očník na jedné straně krátký, na druhé chybí, zato mimořádně dlouhé opěráky a koncová vidlice, aspoň na jedné straně, vypadá, že vytvoří korunku. Tak jsem zvědav, jak to bude vypadat po dotvoření a vytlučení, ale to si ještě počkám a musím doufat, že budu mít štěstí a ještě se potkáme... Na samou tmu mi rohem louky ještě přehopsal kmotr jezevec. Takže jsem viděl alespoň něco, ale proti minulým letům je to slabota. A na srnčí pískání se neobjevil ani chlup. Vábil jsem spíš jako srnče a doufal jsem, že by se mohla splést i lištička, nebyla by první, kterou jsem takhle oblbnul, aby přišla na dostřel, ale kdepak, Marlinka se ke slovu nedostala.

Autor: Fesoj | 13.07.2018 08:30
Honzo, Lovu zdar a gratuluji k záslužnému činu, neb není horšího nepřítele zpěvného ptactva nad toulavu kočku. Naše domácí číči se sice netoulají, drží se u baráku, ale nevynechají žádnou příležitost zmocnit se ptáčka - holt mají to v genech. Ale protože procenticky v jejich úlovcích mnohonásobně převažují myši, hraboši a sem tam nějaký hryzec, krtek a potkan, považuji tu občasnou ptačí oběť za nutné zlo a za daň za to, aby nás ta škodlivá havěť nesežrala. Pastičky nestačí a jed nemám rád.

Autor: Jan Slavětínský | 13.07.2018 07:44
Romane, chlape dej se brzy dohromady.
Včera jsem z posedu pozoroval půl hodiny číču. Prošla mi za zády pod žebříkem , prozradilo jí ťukání kosáků v náletu a takový ten ptačí chaos kolem. Nechal jsem jí, nestřílel jsem, nechtěl jsem si ranou podtrhnout čekanou a srazit z louky zapasené čtyři kusy srnčího. Měl jsem možnost jí dobu pozorovat. Vymetala kraj náletů a keřů, žádné myšky nesháněla, ale ptáčci jí zajímali.Viděl jsem pár jejích skoků, byla jako pero. To je lovec pánové. Ptáčci se mohli zbláznit a i když číča zatáhla , prozrazovali její pohyb. To se mnou holka hnula a podepsala si ortel. Už jsem měl kulobrok v rameni a byl jsem rozhodnutý, jakmile znovu vytáhne z buřeně na hranu louky, pošlu jí tam střižnou hranu. Už se neukázala, ale ptačí konzert jí tam stále prozrazoval. Pomalu se začalo stmívat a já stále čekal jestli se náhodou někde neukáže. Už jsem to vzdával a v duchu mě hlodalo myslivecké svědomí, že jsem měl konat. Na samou tmu mi pod posedem zaťukal kosák, kouknu dolu a ona se holka táhne krajem zase zpátky. Večerním klidem houkla broková rána, po osmičkách se neodchází...sv. Hubert to asi také viděl. Lovu

Autor: Milan Jirmann | 12.07.2018 15:11
Tak to znám. byl jsem si také zahrát fotbal. Manželka říkala \" vyprdni se na to, něco se Ti stane\" Já neposlechl, vazy v koleni v háji a nemocenská od června do půly září. Od té doby se sportu vyhýbám jako čert kříži. Stalo se před 11 lety. Přeji brzké uzdravení. LOVU ZDAR!!!

Autor: strejda zajíc | 11.07.2018 10:02
Romčo,nezoufej!Dnes udělaj člověku nohu lepší,než byla jeho vlastní.:-)Tedy pokud na to máš...
Přeju rychlé uzdravení a s tou říjí opatrně,rozdovádíš šelmu a neutečeš!:-)

Autor: Petr Havlín | 11.07.2018 08:08
Romane nesmutni,Karel má pravdu. Jen dej pozor, na říjné vyčerpání. Já dnes ráno obeznal ročka špičáka tak 5cm.Už jsem naň mířil,když se mi natočil na ostro pozadím a zatáhl do krytu.Vím o něm a snad se zase potkáme.Jinak ráno i přes mlhu nádhera.

Autor: Karel poslík | 10.07.2018 16:50
Romane, přeji brzké uzdravení. Říji si můžeš klidně užívat, jenom ne na stojáka ,ale pěkně v leže na zádech.

Autor: Roman Voříšek | 10.07.2018 15:05
Kamarádi, všem vám přeji lovu zdar.

Já mám teď minimálně do konce července s myslivostí útrum, neb já vůl starej jsem vlezl na fotbalové hřiště a utrhl si Achillovu patu na levém běhu...

Teď jsem už tři týdny doma po operaci a říje mne tento rok mine...

Jo, sportem k trvalé neschopnosti...

Autor: Karel poslík | 10.07.2018 10:31
Vracím se k Pepovo zmínce stran nalezené staré ocílky. Pokud není prasklá, ohnutá, nebo „natlučená“, tak by neměl být problém s její renovací a dalším využitím. Povrchová koroze jde odstranit jemným smirkovým papírem , nejlépe v olejovém prostředí. Prostě pracovní část natři olejem, který používáš na laufy, nech to nějaký čas působit potom to řádně setři hadříkem , znovu naolejuj a přebruš jemným papírem, zrnitost 240 – 400. Pokud byla původně hrubá – rýhovaná, tak to bude trochu komplikované, ale stále proveditelné. Udělat z ní nástroj na sázení rajčat je až to poslední řešení. Já jsem takto zachránil velkou mečovou ocílku Wenger - ultra jemnou. Ležela spoustu let někde v garáži. Po vyčištění a přebroušení je naprosto bez chyby. Mimochodem, nová by v této značce , velikosti a kvalitě stála přes tři tisíce. Zdar Karel

Autor: Karel poslík | 10.07.2018 10:15
Lovu zdar! Já už jsem o prodlouženém víkendu nic neulovil. Ačkoliv jsem, se dvakrát chystal večer do revíru, byl jsem v obou případech povolán z domácí pohotovosti do práce k mimořádné události a bylo po lovu. Takový je život. Včera jsme se v hojném počtu sešli při smutné události, kdy jsme se naposledy rozloučili s dlouholetým kolegou . Stát čestnou stráž bylo poslední pozemskou službou, jež jsem mu mohl prokázat. I to patří k životu. JUDr Olda Bauer byl vskutku dlouholetým myslivcem. Jednou jsem viděl, v souvislosti s čtenářskou soutěží, jeho předplatitelské číslo Myslivosti a bylo pouze dvoumístné a tuším že bylo nižší než 30. Ten odebíral Myslivost dříve, než se většina z nás narodila. Nemohl jsem nevzpomenout na jeho velkou příhodu před cca deseti léty, kdy odložil kulovnici a šel k „tutově zhaslému“ lončákovi. Když se nad ním sehnul, tak se kňourek probudil a jal se Oldu pronásledovat. Olda skoro se sedmi křížky , 190 centimetry a 120 kilogramy běžel jak zajíc. Necelých sto metrů, které stačil divočák uběhnout než definitivně padl, udělal Olda v čase, za který by se nemusel stydět ani mladý trénovaný sportovec. A ti, co to z dálky pozorovali, měli starost udržet pod kontrolou svěrače. I to přináší život myslivecký.

Autor: Petr Havlín | 09.07.2018 21:11
Jak píše Honza,setkání to bylo milé a vzpomínali jsme na Roudňáckou partu.Já chodím také,ale zatím se na mě sv.Hubert neusmál.Včera se na mě dvakrát přišla podívat dvě srnčata asi tak na 6m.Seděl jsem na zemi na stoličce a tak jsem jim asi pripadal jako pařez☺

Autor: Jan Slavětínský | 09.07.2018 06:25
Tak nám ten prodloužený víkend utekl co? Ale byl pěkný. U mě se zase stavil Petr Havlínů, přivezl mi Radku od tebe ty staré brokové papíráky. Radku díky a pokud souhlasíš, budu se revandžovat v Roudné. S Petrem jsme poseděli a pokecali až do tmy. Testovali jsme jeho novou hračku - kukr Meoptu, kterou si pro radost pořídil v Lysé. Včera jsem se na střelnici v Havl.Brodě sešel s Oldou Vopršalem. Ukazoval mi jeho novou radost ,kterou si nedavno pořídil - Zetku 7x57. Rád jsem po čase oba chlapy zase viděl. No a krom práce doma jsem párkrát vyrazil i do revíru. U nás už také pomalu začínají náznaky říje, v kapse jsem vyměnil vřeštidlo za vábničku a v sobotu z večera jsem na čekané střelil lišku - tím hnojom z Vlašimi s SPCE, co se s tím prý nedá lovit, jak píší v diskusích na foru M-L profesionálové. Z 8x64 asi na 70 metrů, těsně za lopatku, výstřelová strana asi jako pětikoruna. Nebyl by problém jí ve svých dobách a být zimní, vyčinit. Tak nevím... Lovu zdar !

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.07.2018 16:19
Dnes se tak po náročném pracovním dopoledni a výtečném obědě nacházím v poloze ležícího střelce, když se ozve troubení a zvonění domovního zvonku. Z přízemí se ozve naše babi - máte tu návštěvu, pár na motorce. Hned mi bylo jasné, kdo přijel. Ještě jednou děkuji Fousovic za milou návštěvu. Kuňáku připrav se, jedou za vámi :-)

Autor: Fesoj | 06.07.2018 21:05
Vysoký špičák bez náznaku vytloukání, to svědčí o geneticky dobrém základu. Naproti tomu slabší tělesný rámec a zejména to, že není dosud přebarven, ukazuje pravděpodobnš na napadení nosohltanovými střečky. Čili nadějný srnec se zdravotním problémem.

Autor: Břéťa Ambrož | 06.07.2018 20:51
Dnes mi přišel pod posed kondičně slabý srnec roček, ale s vysokým parozim spicaka nad slecha, bez náznaku vytloukani a ještě zcela nepřebarven. Je 6.července...A já se ptám, je tak nadějný, nebo má nějaký zdravotní problém? Lokace: západní čechy, 600 m.n.m

Autor: Fesoj | 05.07.2018 13:50
Pánové, Karel se zmínil o tom, jakou používá opěrku při střelbě. To mi připomnělo tzv. \"hraběcí\" trojnožku, kterou kdysi popsal na loveckém fóru Figi. Hraběcí proto, že její podstatnou částí jsou 3 násady k hrábím. Dále potřebuješ 3 šrouby, které svaříš hlavami k sobě tak, aby mezi nimi byl úhel 120 stupńů. Násady kousek od konce provrtáš, nasadíš na ty šrouby a zajistíš matičkami. Lze použít ještě jeden šroub, který přivaříš kolmo na ty tři, aby směřoval nahoru a naň lze upevnit nějaké prkénko s měkkou podložkou. Podle toho, jak ty násady roztáhneš, použiješ trojnožku vstoje, vsedě, vkleče i třeba vleže - jak je ctěná libost. Pro toho, kdo rád šoulá, mi to připadá velice šikovné a určitě podstatně levnější než různé inzerované tripody.

Autor: Fesoj | 05.07.2018 13:25
Karle, Lovu zdar ! A vzpomínal jsem na Tebe, neb jsem doma nalezl zajímavou věcičku. Jedná se o prastarou plochou ocílku s ozdobnou mosaznou rukojetí, ovšem ta pracovní část je už naprosto zašlá, zčernalá a zřejmě nefunkční. Co myslíš, šlo by to nějak vyčistit a opět uvést do provozuschopného stavu, nebo snad tu ocelovou část vyměnit ? Pokud víš, poraď. V nejhorším případě ji příští rok přivezu do Roudné, aby ses na ni znaleckým okem nožíře podíval.

Autor: Karel poslík | 05.07.2018 09:17
Všem úspěšným lovcům Lovu Zdar! Já jsem na dnešek v noci také lovil. Ulovil jsem prase 28 kg po vyvržení. Na tom by nebylo zas tak nic moc výjimečného, jenže tenhle kus to měl i se zvoněním. Na kostele právě odbíjela půlnoc, když se prasátko zlomilo v ohni.Byl jsem se večer projít po trati, po takovém velmi vysokém náspu, kde je díky značnému převýšení vidět daleko do pole. Je tam dozrávající pšenice, ale díky zdejšímu letošnímu suchu je to strašná bída. Horší už by to mohlo být jedině, že by tam nic nezaseli. Předloni jsem tam viděl u černé zvěře jen hřbety dospělých kusů, pokud byly dále jak třicet metrů od kraje a dnes tam vidím na sto metrů chodit kočku, prostě ubohost nad ubohost. Před půlnocí mi tam vyšlo pět kusů. vybral jsem si ten nejmenší a čekal chvilku na vhodné postavení. Střílel jsem v polosedu na zemi, pod zbraní jsem zabodl do země takové téčko z tenkých trubek, potažené pěnovou vodovodní izolací. Vzdálenost cca 150 -170m. Rána vysoko (nad plecko) těsně pod páteř. Bachyńka vypadala v kraťoučké srsti jak lasička. A jak říkám, měla to i se zvoněním.

Autor: Tomáš ČENĚK | 05.07.2018 08:17
Pepo Lovu zdar! Když jsem střílel Power point druhé řady tvrdosti ve .308 W, byl to vždy \"masakr\".
Peťo ať Ti dobře slouží ku Tvé maximální spokojenosti.
Honzo na začátku Tvého příspěvku jsem se lekl, že bude směřovat zcela jiným směrem. Zažíváš tam v těch vašich končinách různá překvapení :-)
Oldo první dvojici jsem viděl už před dvěma týdny! Srnec dobrý 4letý šesterák, srna také v kondici. Bylo to zatím takové to lehké dovádění na začátku. Také sem si pomyslel - letos je opravdu vše nějak dřív.
Já jsem byl v sobotu na přednášce Vladimíra Bádra - Odhad a přesné stanovení věku ulovené spárkaté zvěře. Stejnojmennou publikaci jsem si odtamtud i odnesl. Pořádal to OMS Tábor, účast byla slušná, jen předseda konstatoval, že přišli ti, kdo to \"nepotřebují\" a ti druzí ne. Zajímavá přednáška. Sobota mi utekla, ani jsem nevěděl jak.

Autor: Fesoj | 04.07.2018 11:06
V sobotu jsme měli na naší střelnici takový \"srandamač\" na 20 holubů. A tam jsem slyšel, že kamarád od Dvora Králové minulý týden střelil srnce na pískání... A k tomu závodu - vysoká věž, 4 stanoviště po 5 holubech, první na odletu, poslední přes hlavu za plentou. Kolega mi půjčil Berettu, která mi docela sedla a s 15 zásahy jsem se rozstřeloval o 3.-5. místo. Nakonec jsem byl 5., nicméně jsem naprosto spokojen, protože brokovnici jsem nedržel v ruce už několik let. Chvályhodné je, že 2. místo s nástřelem 16 terčů obsadil sedmnáctiletý adept. A tak to má byt, tak je to správne, mládí vpřed ! Přítomný dlouholetý střelec-brokař pan Luboš Mertlík se nechal slyšet, že se pokusí kluka dostat do týmu hradecké Dukly.

Autor: Ramo | 04.07.2018 08:44
Byl jsem minulé úterý na rybách a viděl jsem také jak srnec regulerně honil srnu. V neděli jsem byl venku a zkoušel jsem písknout a zatím bez odezvy. A zkoušel jsem to na dobrém cca 4 letém šesterákovi v obilí na 100m. Jen zvedl hlavu a jistil... Říje se ale určitě uspíší oproti normálu.
Lovcům LOVU ZDAR!!!

Autor: Oldřich Vopršal | 04.07.2018 08:05
Upřímné Lovu zdar Pepovi a mladé lovkyni srnčí zvěře! Já chodím také do revíru jak jen to jde. Srnců jsem viděl letos spoustu, ale nějak se mi zdají každým rokem ti srnci čím dál tím více chovnější, pravidelnější. Paličkáče uloveného mám. Hledám ty vyloženě průběrné. Takové ty šejdrováky. V neděli ráno jsem seděl také a co se mi nestalo. Slyším za sebou, kam jsem neviděl, hlučný dusot a takové hlasité sípání. Prvně jsem si myslel, že je v lese černá, ale nevěřil jsem svým očím. Starší srnec honil srnu, také starší a přitom velmi dobrou ve zvěřině po louce jako o říji. Jedno kolečko udělali i okolo mě těsně u žebře, že jsem se pevně chytil větve, protože jsem myslel, že mě z něho sundají. Ta vášnivé to bylo. Srnu zachránila nedaleká samota, kde teprve štěkání vlčáka za brankou srnce zarazilo a ten zatáhl sám do blízké houštiny. Srna se po chvíli začala pod zahradou klidně pastvit. Tak si říkám, je prvního července, všechno je o tři neděle letos dříve, že by i říje už mohla u těch nejstarších srn v tyto dny začít? Možné by to bylo. Že by první vlaštovka.

Autor: Jan Slavětínský | 04.07.2018 05:38
Jó,být to u Matěje, tak ho \"vyšerhákovala\"...

Autor: figi | 03.07.2018 23:07
A že ho chuděra musela hned na místě rušit, nestačilo by vyvržení?

Autor: Fesoj | 03.07.2018 16:11
Honzo, Lovu zdar - a líbilo se mi zejména to, že lovkyně si svého prvního srnce sama vyrušila, zaplombovala a vypsala úmrtní list. Já se přiznám bez mučení, že mé prasátko mi dohledával kamarád s barvářem, neb ve vysoké trávě na louce se nebylo vůbec podle čeho orientovat a když se nabídl, že ho i vyvrhne, rád jsem přijal. Ne že bych to už zapomněl, ale tak rychle a zejména ve stoje bych to vzhledem ke svému pupku rozhodně nedokázal...

Autor: Jan Slavětínský | 03.07.2018 10:15
Josef, Lovu zdar!
Já o víkendu doprovázel hosta na srnce (ženskou). Ulovili jsme. Co se ale nestalo. Měla kulovou kozlici Antonio Zolli 2 x .308W. První rána jí nešla, ozvalo se jen kovové cvaknutí. Srnec začal jistit a držel nás \"v šachu\". Jen jsem jí tiše říkal, nehýbej se a máš tam druhou, střílej. Nerozhodilo jí to, znovu zamířila a srnec zůstal v ráně. Byl to její první, tak měla radost velikou. Po předání úlomku a srnci posledního hryzu, si zvěř vyrušila, vypsala papír a dala plombu. Trofej jsme dělali druhý den. Všechno pro ní bylo poprvé a opravdové. No a ta selhaná? Flinta má prasklý úderník. Lovu zdar.

Autor: Petr Havlín | 03.07.2018 09:06
Pepo Lovu zdar!Já si včera přivezl domů nový binokulár Meostar 10x50 a tak jsem hned večer vyrazil testovat. No je to krásné, dlouho ostré a kontrastní. Výborně se drží a skvěle doostřuje.No co vám budu povídat láska na první čekanou☺

Autor: strejda zajíc | 02.07.2018 20:47
Pepo-Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 02.07.2018 19:31
Včera večer jsem si po několika letech opět vystřelil na zvěř. Ve 21.25 hod. mi vylezli do louky dva čuníci, tak jsem toho slabšího /vyvržený cca 45kg/ na vzdálenost asi 120 m zkusil. Zůstal v ohni a neudělal ani krok. Ale je zajímavé, že vstřelová rána nebyla téměř vidět, zásah byl přes plecko, respektive jeho přední okraj, na vstřelové straně přeražená 2 žebra, srdíčko na maděru - a dál to nešlo. K průstřelu nedošlo a ani žebra na výstřelové straně nebyla poškozena. Střelivo W 243 Power point 100 grs.

Autor: Radek Chadim | 01.07.2018 11:32
Když jsem otevřel minulé Dnes, tak první na čem spočinulo oko mé modravé bylo >abych si ho očuchal, ohmatal, přip. obodoval< - hned jsem si říkal, že si to musím přečíst celé a dát do kontextu :-). Já samozřejmě v mém prvním příspěvku tohoto Dnes myslel ve vší slušnosti na to couvání :-).

Autor: strejda zajíc | 01.07.2018 11:25
Se ti ,Radku,divím.Takovej chytrej kluk a všechno popleteš.Kňoura jsem chtěl zkoumat,paní Z.už mám dávno vyzkoumanou.:-)

Autor: strejda zajíc | 01.07.2018 09:03
Dnes jsme se vraceli z návštěvy od mé sestry na Kolínsku a na obchvatu Tábora,kousek před odbočkou na Písek, co mé stárnoucí oko nevidí!Kňour jako almara!Zbraně mu čučely na ukazovák ven.Válí se jak látro na pangejtu,jen mi bylo divné,že před ním a za ním byly gumové kužely.Asi čeká na pondělí,že se sveze do kafilerie...Řídila ale paní Z.a odmítla mi zastavit,natož couvnout,abych si ho očuchal,ohmatal,příp.obodoval.Co chcete od ženské,i když je to myslivec!:-)

Autor: Radek Chadim | 01.07.2018 09:03
Druhé a poslední Dnes letošního roku, a hned jsem sem přesunul včerejší příspěvek ze starého Dnes od Strejdy Zajíce, abyste nepřišli o informaci, cože to chtěl na té silnici dělat s paní Z :-).