Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Tlumič na zbraň v myslivosti



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ron Gordon | 24.01.2019 22:17
Jsou dlouhé zimní večery a jak tak bloumám ve starých časech našel jsem zajímavý článek k tlumičům výstřelu. Byl napsán před 100 léty a nic mu neubralo na aktuálnosti. Jakž takž se mi to podařilo zkopírovat, dám to do článku, kdo chcete můžete si porovnat náhledy na tlumiče v rozdílu jednoho století. RG

Autor: Leon Zumr | 14.01.2019 20:53
Je tam i orientační tabulka pro ty co tvrdí že se bude pytlačit protože nebude nic slyšet slyšet http://zbrojnice.com/2019/01/14/navrh-noveho-zakona-o-zbranich-i-implementace-zasobniky-tlumice-a-expanzni-strely/?fbclid=IwAR2WZBhGe4zeAQrCV-GlilV8bWQxCO4B_XJEQBRQXeQhXj2Ro-m4dMBSQnI

Autor: Pavel Černý | 06.09.2018 08:55
Přátelé, moje zkušenosti jsou asi od vašich rozdílné, protože lovím v příměstské honitbě s vysokou úrovní hluku, ale reakce zvěře na střelbu bez tlumiče jsou zde stále menší a menší. Mnohokrát jsem brokem střelil lišku a do deseti minut druhou. Srnčí, pokud lovený kus nestojí vedle a nevidí na něj, často jen poskočí a po krátké chvíli se pase dál. Někdy dokonce jen zvedne hlavu. Dnes vůbec nepřemýšlím, zda střelit třeba toulavou škodnou, abych si nezradil jinou zvěř. Hlavní význam tlumiče proto vidím v ochraně sluchu lovce a v případě dosledu se psem pak sluchu psa.

Autor: Leon Zumr | 06.09.2018 00:08
Ron Gordon doporučuji youtube kde je spousta videi s tlumičem a je vidět i reakce zvěře která není přímo u loveného kusu.

Autor: Ron Gordon | 05.09.2018 21:59
Nebudu se zabývat ani tak problematikou tlumiče, ale nějak mně dostal do rozpaků výrok \" okolní zvěř není hlučnými výstřely tak stresována\" . Tak to by od znalce s dvěma tituly před jménem neočekával. Nu což, jeden se má stále co přiučovat.

Autor: rici czech | 05.09.2018 19:16
Pokud v tlumiči někdo vidí pozitivum,tak v tom nevidím problém,,ta rána je slyšet tak jak tak, 100% ůtlum není.No a pokud má někdo fobii z toho ,že by se zneužíval k pytlačení a plnění mražáku jak zde zaznělo tak z toho strach nemám,neboť je důležité mít kolegy myslivce kterým se věří,,a pytláci mimo myslivecké řady už beztak ty tlumiče mají...tož asi tak.

Autor: Fesoj | 05.09.2018 13:53
No, já bych hlavní pozitivum tlumiče viděl při dostřelování divočáka, kterého drží psi - a to právě z důvodu ochrany jemného psího sluchu. I když si myslím, že daleko \"myslivečtější\" a v duchu tradic by bylo oficiální povolení zárazu černé zvěře oštěpem či u takových borců, jako je náš Strejda Zajíc, krátkou chladnou zbraní. Jinak mně osobně je ganc docela egál, zda je flinta s tlumičem či bez něj, pokud bych si ovšem tento pro mne zcela zbytečný doplněk zbraně nemusel povinně kupovat. Ovšem, co byste chtěli v našem Absurdistánu jiného, než skákat od extrému k extrému...

Autor: Radek Chadim | 05.09.2018 10:14
Na zahraničních loveckých videích s jakoby tlumičem loví běžně, stejně jako se špunty do uší různého typu. Jediný pádný argument je ochrana sluchu střelce. Ostatní argumenty, třeba aby lov neděsil ostatní návštěvníky přírody :-), jsou v českých podmínkách velice úsměvné, protože ti návštěvníci jsou zpravidla mnohem otrslejší a bezohlednější, ať už se to týká volného lítání psů všudemožně, řvaní do noci, ježdění všude autem, motorkou, čtyřkolkou v jakoukoliv denní i noční dobu, že tomu se ani nadprůměrný lovec s 5 úlovky/výstřely měsíčně nemůže ani přiblížit.

Autor: Jan Rys | 05.09.2018 08:48
Účinnost tlumiče.
Zvuk, který vzniká při výstřelu, nelze úplně potlačit. To, že současné tlumiče jsou schopné zredukovat zvuk až na relativně tiché hvízdnutí, je poměrně častá a nereálná představa. Objevuje se ve filmu a v počítačových hrách. Ve skutečnosti dosahuje útlum takových hodnot (10-15 dB), že výstřel je stále dobře slyšitelný. (Wikipedie)
Sonický třesk jako projev rázové vlny nadzvukových střel nelze utlumit.

Autor: Leon Zumr | 05.09.2018 08:22
Upevnění není problém a jak už je v článku napsáno pouze snižuje zvuk výstřelu ale slyšet je pořád.

Autor: Jan Slavětínský | 05.09.2018 08:14
Nevím co si myslet. Na jedné straně chce Brusel odzbrojit co nejvíce lidí, omezit držení automatických zbraní atd. víme o čem je řeč a na druhé straně by se povolili tlumiče??
To co píše dr.Hanák je asi pouhým článkem na přečtení.
Pokud to celé převrátím obráceně a do roviny, že by byl tlumič pro myslivost povinný, nevím jakým způsobem bychom ho upevňovali na ty naše brněnské a ruské břízy nebo ryté Merkly a Blasery.
V mlhavých představách se mi objevují i střelci, kteří si pod rouškou anonymity dělají z honitby střelnici a taktéž ti poctivci s velkými mražáky....Ochrana sluchu střelce nebo nedej bože nějakého vzdáleného civilisty je asi to poslední. Jsme v Česku!!

Autor: Leon Zumr | 03.09.2018 23:07
Http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2018/Srpen-2018/TLUMIC-HLUKU-VYSTRELU