Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Bez olova?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 17.12.2018 22:59
Chlapi děkuji za rady.Vyzkouším. P

Autor: Jarin Beskydak | 17.12.2018 16:58
Ten Robla Solo Mil jsem jednou dobou používal na odměďování vývrtu. Odstraňuje zbytky mědi, tombaku, olova, plastu a střelného prachu. Na hrubší znečištění výrobce v návodu doporučuje naplnit hlaveň až po okraj a nechat přípravek několik hodin působit. Na slabší znečištění klasicky protahovat lacetkou namočenou v přípravku, nechat chvíli působit a vyčistit. Přípravek není neutrální ke kovu, je korozivní, způsobuje hnědnutí, stopy přípravku na vnějších černěných částech zbraně se musí ihned odstranit a přečernit. Tekutina je to vodnatá, je s tím třeba pracovat opatrně.
Když jsem kdysi koupil hodně používanou Zetku v ráži 8x60S, měla vývrt doslova tombakový. Z legrace jsem ze začátku zkoušel deklarovanou účinnost klasického Balistolu, který má odměďovat. Po cca 2 měsících, kdy jsem průměrně 2x denně vývrt naolejoval, po cca ½ hodině přetáhnul asi 5x mosazným kartáčkem, vyčisti bavlněným hadříkem a znovu dokolečka dokola, jsem to vzdal. Subjektivně zmizela možná 1/3 tombakového otěru. Pak jsem na ni zkoušel ten Robla Solo Mil. To už byla jiná liga. Používal jsem tedy pouze to nanášení přípravku lacetkou. Stopy tombaku mizely před očima, ale vše to nevyčistilo.
Nakonec mi jeden profesionál poradil přípravek Tetra Gun Copper Solvent. Odstraňuje to shodně zbytky mědi, tombaku, olova, plastu a střelného prachu. Obrovskou výhodou je, že přípravek je kapalina hustoty hustšího oleje – řidšího medu. Výborně se s tím pracuje, po nanesení lacetkou se přípravek nechává působit 15-30 minut. Pak již klasický postup – mosazný vytěrák …… . Zůstal jsem u tohoto a v téhle chvíli není důvod cokoliv měnit.
Lesu lovu

Autor: Vladimír Soukup | 17.12.2018 11:55
Petr Havlín: měď odstraníš přípravkem Robla solo mil, při měnším zanesení namočíš hadřík a projedeš vývrt, nechat alespoň 15 min a vytřít, při velkým zanesení špunt do ústí a naplnit hlaveň (postavit hlavní dolu) a nechat klidně přes noc. Akorát se to nehodí pro starý a nečištěný flinty, tam může odejít drážkování. Mělo by se to dělat pravidelně (řekněme po 10ti ranách). Balistol měď neodstraní, jestli chceš něco co je i na měď, existuje pěna Milfoam Forest, něco jako montážní pěna, nastříkneš do vývrtu, 1/2 hodiny nechat a vytřít. Pražáci to kupujou v Čestlicích v Proarms.

Autor: Tomáš Peroutka | 14.12.2018 19:56
Tady vůbec nejde ze strany EK o ochranu před toxicitou olova, ale o odzbrojení obyvatelstva.Zabavit všem zbraně je momentálně mimo reálné schopnosti EK, tak na to jdou z opačného konce, tj.znesnadnit lidem přístup ke střelivu takovým způsobem,že užívání zbraně bude mimo jejich finanční schopnosti a nakonec tito sami ztratí postupně zájem tyto zbraně vlastnit !!

Autor: zutro | 14.12.2018 18:39
Kolega si koupil ZKK 600 7x64,přinesl mě ji ukázat a chtěl ji vyčistit.Když sem nahlédl do vývrtu tak sem se hrůzou až spotil,co to koupil.Čistil sem nános tombaku a jiného bordelu čpavkovou vodou.Vyjeli ven inkoustově modré proužky látky.Po vyčištění sotva náznak drážek.Ale spolehlivě loví na 150 metrů.

Autor: rici czech | 14.12.2018 18:21
Na otěr použij čistič Bore ,..myslím clean bore se to jmenuje, a kartáčkem to dostat ven.Pod tím tombakovým nánosem ti to může po čase začít dělat neplechu...vypadávat.Ale znám spoustu těch co čistí na vánoce nebo dalším výstřelem a taky žijou :-)

Autor: Karel Zvářal | 14.12.2018 15:45
(To zas bude...) Péťo, myslím, že se tím trápíš zbytečně. Měď není hnůj, nýbrž ušlechtilý kov, a že se v drážkách drží otěr, nemá zajisté vliv na chod zbraně, tj. přesnost zásahu. To je něco podobného, jak na jiném webu řeší měděnku na patronech. Chemická reakce, která nemá na přesnost střelby vliv. Jestli je to řádně a opakovaně protažené, více práce bych tomu nedával. Banální, tj. \"kosmetická\" vada na kráse.

Autor: Petr Havlín | 13.12.2018 22:10
Mám dotaz ohledně čištění otěru mědi v hlavni. I když jsem na čištění flintiček úchyl (slova mojí krásnější a rozumnější polovičky),tak mi stále zůstává měď v drážkách.Mám filcove válečky s mědí, používám Bslistol,čištění opakuji a stále tam je.Co s tím?

Autor: Jan Slavětínský | 26.10.2018 08:25
Muničky se na tento okamžik připravují,jede vývoj a hledají se náhrady, tak že něco kolem toho bude...Samozřejmě se to odrazí na ceně střeliva, možná bude třeba i pořízení nových zbraní, nejspíš i revize střelnic a možná že nutnost jejich úprav a to vše bude něco stát. Snad budou mít i brokové náboje stejných ráží jednotnou barvu, např. 20ky budou pouze žluté, aby to náhodou nějaký senilní anglický páprda nenabil do 12ky...Jó EU...

Autor: Zdeněk Šváb | 25.10.2018 15:34
lanus, já byl u přepojování starých olověných přípojek na nové vodovodní řady a viděl jsem jejich vnitřek.

Autor: lanus | 25.10.2018 11:12
Zdeněk - Na upresnenie : olovené vodovodné potrubie má vo vnútri cínový povlak ;vodu z neho pijem bez problému celý život .
Olovo v minimálnych dávkach príroda dokáže absorbovať bez následkov ,výplody \"preštudovaných\" géniov bez praxe a zdravého sedliackeho rozumu však nie !!!

Autor: Zdeněk Šváb | 25.10.2018 09:44
Hodně domovních vodovodních přípojek je do dnešních dnů olověných. Při rekonstrukci řadů nechtěli staří nájemníci o výměně ani slyšet. Pili vodu desítky let, neměli problémy a v 70 - 80 letech neměli důvod ke změně. Mezi nové nájemníky patří i má dcera. Vadí ji kdejaké \"éčko\". Olověnou přípojku nikdo z mladých neřeší i když jsem jim o ní říkal. Voda dle rozboru je OK.

Autor: Karel Zvářal | 25.10.2018 09:02
Dobré argumenty, hlavně s tou vzrůstající populací mrchožravých orlů. Je třeba se těm panelákovým zblblíkům postavit, jejich životním stylem je prudění, argumenty zcela účelové a krátkodeché. Když si malá děcka před sto lety hrály s cínovými vojáčky (také je braly do pusy) nebo dámy si nanášely olověnou pleťovou masku \"pro omlazení\" - to byly teprve problémy! Jo, ať bojují za přírodu BEZ CHEMIE (postřiků) a konzum BEZ PLASTŮ. Tady se můžou vyřádit do aleluja, přičemž budou opravdu užiteční.

Autor: figi | 24.10.2018 21:12
Http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Tiskova-konference-k-navrhu-zakazu-olova.aspx