Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Návrh nového zákona o zbraních



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 06.03.2019 13:34
Přijdu-li na střelnici s vlastní zbraní, kontroluje správce platnost mého ZP, případně průkazu zbraně a je-li např. střelnice v majetku ČMMJ, jejíž členové mají použití zdarma či s výraznou slevou, může kontrolovat i čl. průkaz. Přijdu-li na střelnici beze zbraně a ZP, správce střelnice mi zbraň zapůjčí, náboje a terčový materiál prodá a poskytne odborný dohled, vše samozřejmě za patřičnou úhradu. Ale protože náhoda je vůl, je nutno vést evidenci o každé střílející osobě. Zpravidla je to zbytečné, ale pro případ úrazu nutné. A tím úrazem nemusí být nutně jen postřelení, může dojít např. i k závadě na zbrani. V každém případě se pak primárně řeší ošetření zraněné osoby a pokud by předem nebyla provedena evidence všech zúčastněných, třeba by se vůbec nemuselo podařit je všechny dohledat.

Autor: Fido z Řáholce | 06.03.2019 10:23
Rone, nesouhlasím. Když jdu se zbraní lovit, na střelnici, atd. tak jako dospělému a patřičně inteligentnímu by mělo být zřejmé, že bez příslušných dokladů bych neměl nikam chodit. Mě Tvůj výklad svádí k závěru, že mezi držiteli ZP je řada těch, kteří snad vědomě budou porušovat zákon. Když takto budu činit, tak ať nejen přijdu o ZP, ale ponesu veškeré následky např. vůči poškozené osobě, atd. Není možné přenášet zodpovědnost na jiné osoby (např. správce střelnice) jen proto, že mezi držiteli ZP je pár nezodpovědných osob, ochotných porušit zákon.

Autor: Leon Zumr | 05.03.2019 21:10
Česko se soudí s EU - poprvé v historii! Žalobu na neplatnost \"odzbrojovací\" https://www.facebook.com/straka.bohous/videos/2292027314408789/?__xts__[0]=68.ARDlO9usNZyB8t4lp4y8QiwN4c0bLS3sxD1JPyz0wCRt9mlmAZXYdVzTLZ9jqbnRbIeUg1S6W2rxV9DyB6RlouJVaPYaSnUsoU1EVd1GSFLPOykSIdlgk4XmSISPG_6u_Q1GhZrF0PCTrDX2WAslanPt8wszjdpjcxFnTthWA-FE3mvEQ6pwaDS4e_FOSawkDkGxZJGsnxvF-HpdecfPzDeP5j5nIfyuY-lW3pJl8AgXtTQJ3EC0jqlyz96Aw9CqlgM492UDmZygDmUcfAfEPvtudKGnvlMDd9fwYq39W-0rdGNfXTgVh9W3gMLZiOXPLkj5uw-8axLD4ulERwn1d6VNOsYjDnEmvvzZ7v1WOCfwI_QR11DGWP9pUZY4icm0&__tn__=H-R

Autor: Ron Gordon | 05.03.2019 19:37
Františku, myslím že jsi dost velký odborník a mohl by jsi pochopit, že když někdo navrhuje něco, co vše zjednodušuje, tak by to měl také fundovaně zdůvodnit v tom je to \"jádro pudla\". Škoda, že jsi mně nepoučil na můj dotaz z. 26.2. Já Tito zde ještě jednou vložím /Správce střelnice totiž nemá mít povinnost kontrolovat oprávnění návštěvníků, má však mít povinnost zjišťovat jejich totožnost (např. podle občanského průkazu/Jaký je v tom rozdíl, jestli zkontroluji oprávnění i totožnost dle ZP a nebo jen totožnost dle OP. Na základě čeho by měl být správce střelnice oprávněn zjišťovat totožnost, vždyť to patří také policii a ne správci střelnice. Ono na jedné straně se někomu něco zjednodušuje a někomu něco komplikuje. Myslíš , že policie nemá jinou práci než kontrolovat kdo byl na střelnici a zda má ZP. To pak jako za takovou osobou půjdou domů s tím, co jste dělal tehdy a tehdy na střelnici když nemáte ZP. Copak na střelnici nemohu bez ZP, je to zakázáno ? Co je pro policii jednodušší - podívat se na dvě kartičky a nebo to kontrolovat přes počítač a naťukat tam potřebné údaje a čekat na jejích vyhodnocení. Na to zda návrh je dobrý nebo ne je těžko se vyjadřovat, protože jak jsem poukázal jsou tam nesrovnalosti, jsou tam i přínosné věci, ale shodneme se alespoň na tom na tom \" co z toho zbude \" než to proletí sněmovnou a senátem, protože jak známo, každý účastník těchto uskupení tam bude chtít mít svou myšlenku. Mně jde v podstatě o to, aby vcelku unii vzdorující zákon nebyl předělán k lepšímu a neodolával tolik tlaku se strany unie. Mně to může být již v podstatě jedno, já už to těch pár let nějak vydržím a stejně začínám více lovit technikou, na kterou nepotřebuji ZP a trofeje se snadněji zpracovávají a zážitky zůstávají.

Autor: Tomio | 05.03.2019 08:04
Nevím, co absence kartičky zbrojního průkazu zjednodušuje, spíše přináší více negativ, než to, kdyby zůstala zachována.

Jinak ta novela není rozhodně špatné dílo, ale je co vylepšovat.

Autor: František Dušák | 05.03.2019 07:08
Rone, to je opravdu hrozné, když někdo navrhne zákon, který vše zjednodušuje, místo toho, aby více buzeroval. Asi jsem jiný, ale já ten nářek nechápu. Ten návrh je velmi dobrý. Otázkou je, co z toho zbyde.

Autor: Ron Gordon | 04.03.2019 19:22
Honzo, tu nejde o to co víme, nebo nevíme, tu jde o prostý princip, co ti umělci do toho zákona navrhli a jak to odůvodňují.

Autor: Fesoj | 04.03.2019 09:48
Já nevím. Někdy toho musíš vypisovat bůhví kolik, jindy přijdeš na střelnici, že si chceš zastřílet. ZP po tobě nikdo nechce, nabídnou ti ze své výbavy, jakou zbraň si chceš půjšit - od malorážky přes pistoli či revolver až třeba po PPŠ - ukážou ti, jak se s tím zachází, poskytnou odbornou asistenci a to vše si pchopitelně nechají zaplatit. Samozřejmě, na závodech je to něco jiného - ale i tam bys teoreticky mohl střílet bez ZP a s půjčenou zbraní právě proto, že jde o schválenou střelnici.

Autor: Jan Slavětínský | 04.03.2019 06:09
Byli jste někdy na obyčejných veřejných závodech např. na loveckém kole nebo baterii? Zapisovali jste se do provozního deníku ? Tak určitě víte co se tam všechno vypisuje a musí vypsat.

Autor: Ron Gordon | 01.03.2019 22:01
Ano otázka zní -co by měl správce kontrolovat, když nemá přímé oprávnění požadovat předložení dokladů viz/ 26.02.2019 19:48/

Autor: Fido z Řáholce | 01.03.2019 14:41
Honziku, kdo si jde zastřílet na sřelnici, tak by měl vědět správce, tj. zaevidovat je a na požádání policie předložit jejich seznam. Otázka zní, co by mělsprávce kontrolovat.

Autor: Jan Slavětínský | 01.03.2019 13:56
Fido, správce střelnice přeci vede evidenci osob kde policie přímo vyžaduje tvé jméno, číslo ZP a tvůj osobní podpis, kde stvrdíš seznámení s provozním řádem. Karta od zbraně opravdu nikoho na střelnici nezajímá...a policie tuto evidenci a vedení denníku průběžně kontroluje !!
Otázka na začátku zněla zrušení ZP a průkazů zbraní.

Autor: Fido z Řáholce | 01.03.2019 13:39
Když se pročítám tu diskuzi a kritiku držení několika průkazů, myslím že nevhodnější by bylo čipovat držitele zbraní jako pejsky, pod kůži čip a je vymalováno, nebude třeba žádného průkazu. To je ta správná cesta, žádný doklad jen čip pod kůži, on se neztratí????.
Přátelé, v ČR je více jak 300 tisíc držitelů ZP a více jak 800 tisíc zbraní v soukromých rukou. Nejsme jediní a určitě se nový zákon nevymýšlí k vůli nám. Myslivci nejsou žádná privilegovaná složka, buď zákon přijmou nebo ať odevzdají zbraně a skončí s myslivostí. Mám plný trezor zbraní a průkazů k nim a nevadí mi jednou za 10 let to ukázat policii. Já v tom návrhu nového zákona nevidím nic špatného. Kontrola a evidence zbraní je věcí policie. S čím jdu na střelnici je také jejich právo kontroly ne správce střelnice.Na tom nic nezměníme. A jestli budeme mít jeden průkaz nebo 4 je mi úplně jedno.

Autor: strejda zajíc | 01.03.2019 12:20
Leone,včera 10.06 Honza Slavětínský.:-)

Autor: Leon Zumr | 01.03.2019 11:30
Strejdo zajíci kde je to o těch čipech na flintách ? Já si myslím že stačí ten na občance a vejde se mi tam i pozdrav pro ty co jim chybí kontroly :-)

Autor: Karel Zvářal | 01.03.2019 09:21
No jestli chceš poradit, obrať se na tetu Sally. Polopatičtěji, než to napsal Rici, to nejde. MÍSTO HRSTI průkazů budeš mít JEDEN. A to s tou kotlinou je mlžení jak vyšité. To mi připomíná, jak se Santa po rozdělení poškleboval, že my půjdeme do Evropy dříve, než zaostalí bratia... a ouha, naše kotlina není na euro stále připravená, zatímco oni šli do toho pršama a obchodují s ním bez problémů.
On ten online přístup není ani tak důležitý pro místní, kde se všichni znaj, ale spíše pro silniční kontroly, neb tak se dnes újedničí. Pod rouškou noci s moderním vybavením. Wash and go!

Autor: Karel poslík | 01.03.2019 06:33
Souhlasím, když se současný „echt“ úředník - manažer něčeho chopí, vyladí to k obrazu svému a zorganizuje to nejsprávnější a nejspolehlivější výběrové řízení, je to nářez. Příkladů je každý den ve zprávách dost a důvěra lidí v nápravu klesá k nule. Vývoj to však nezastaví i když se polovina investic nenávratně rozebere prostřednictvím nasazených firem, zmanipulovaných tendrů, nastrčených figurantů, kteří v případě potřeby udělají na zakázku patřičné obstrukce. Vývoj půjde dál . Bude v našich poměrech trochu retardovaný, krok za okolním světem a výrazně dražší pro daňového poplatníka , ale bude. Uvedu zase pěkný příklad toho . že to jde. Beru dlouhodobě kvůli rohovkám stále stejný lék. Zavolám do Prahy svému lékaři, dostanu obratem do mobilu textovku , ukážu ji lékárníkovi a jdu domů s krabičkou. Dříve jsem musel někam jet, minimálně za nějakým místním očařem, objednat se, počkat v čekárně , sestra napsala recept, musel jsem ukázat kartičku pojišťovny, na kterou tam stejně neměli čtečku, takže to mělo stejnou hodnotu jako bych ukázal třeba žaludové eso, a potom teprve s orazítkovaným a podepsaným papírem do lékárny. Mimochodem ta kartička pojišťovny je stejný případ jako ZP, nebo ŘP. Když budu chcípat a kartičku u sebe mít nebudu, tak si zdravotní sestra naťuká do mašiny údaje z mého OP(nebo rodné číslo) a v několika vteřinách ví jestli jsem pojištěn a kde. Já jsem v životě zažil a většina z vás také, zrod a masové rozšíření počítačové techniky, mobilních telefonů , všech možných miniaturních nosičů informací, hudby, filmů atd atd… Každý tento fenomén byl doprovázen rozpolcenou společností a vždycky bylo dost takových co to prostě nikdy potřebovat nebudou a je to naprosto zbytečné. Podívejte se na začátky počítačové techniky, kterou disponovaly větší podniky v osmdesátých létech. Zabralo to místnost, proudu to žralo víc jak cirkulárka, vložit tam úkol vyžadovalo vysokou odbornost a dostat výsledek bylo velikým štěstím. Stejný výkon při komfortnější obsluze mají dnes digitální hodinky, jaké koupím v asijské tržnici za stovku. Když ten vývoj IT probíhal, bylo vždy dost a dost takových( Bohužel ještě i dnes přežívají), co tvrdili, že to k ničemu nepotřebujeme. Na co počítače, když mám řádně vedené a přehledné šanony, kde mohu každému ukázat podpisy a razítka na lejstrech. Kde je problém? Když v době mobilních průběžně aktualizovaných aplikací a moderních GPS někdo argumentuje automapou z roku 1990, neměl by být na místě kde se rozhoduje o tom , jakou cestou se budeme ubírat zítra nebo za rok.

Autor: Ron Gordon | 28.02.2019 22:12
Tak nevím, čekal jsem nějakou radu a tady pořád samé mlžení. Karel sic napsal pěkný příspěvek, ale nějak zapomněl, že zdejší kotlina není připravena na takovou volnost.
Dovolím si ještě jeden pohled - když jsem začínal před padesáti léty nepotřeboval nikdo zkoušku na zbrojní průkaz, udělal zkoušku z myslivosti, kde byla zkouška z loveckého střelectví a praktická zkouška a po vydání loveckého lístku si mohl zakoupit loveckou zbraň, která se mu do loveckého lístku zapsala. Honů bývalo podstatně více než v dnešní době, vystřílelo se při nich mnohonásobně více ran, snídaně před honem začínala čajem s velkým rumem, k svačině bylo samozřejmě pivo, nebo opět čaj s rumem a každý lovec měl tradičně s sebou nejméně placulku něčeho na zahřáti, kterou se s kolegy mezi leči posilovali. O tom, že někoho škrábl broček jsme se dovídali výjimečně a že někoho z honu odnesli nohama napřed tak jednou za deset let. Já vám nevím, jak to ti staří lidolovci dělali. Ještě jsem zapomněl, flinty po honu visely běžně v chodbách na věšácích, doma porůznu, žádné trezory a byl klid.

Autor: rici czech | 28.02.2019 15:07
Takže ještě jednou pro ty nechápající :-).Zrušily by se fyzické doklady jako je zbrojní průkaz,průkaz zbraně,popřípadě lovecký lístek a tyto ůdaje by se \"načetly\" na JEDEN doklad jako je např. elektronická občanka (tj. kartička s čipem na kterém jsou ůdaje které tam vloží pověřená osoba,tj. Policie,obecní ůřad apod.A tak samo je pověřená osoba zase může pomocí čtecího zařízení kontrolovat.Chápeme se? Žádné flinty se čipovat nebudou viz. odpověd Strýčka ramlíka.

Autor: strejda zajíc | 28.02.2019 14:43
Tak nevím...
Někteří diskutující buď návrh nečetli,nebo,a to je horší,nepochopili.Vůbec bych do toho netahal Eundu,tam až to uvidí,dostanou hnačku jak bič.Co se týče čipů,ty se týkají psů,kde jste proboha co kouřili,že chcete čipovat flinty?Vždyť každá má cejch a číslo!Koneckonců,proč rovnou nečipovat držitele zbraní,to by bylo lepší.:-)
Pokud projde návrh v tomto znění,o čemž ,bohužel,v této zemi pochybuji,pro mne OK.A doklad,s neomezenou dobou platnosti,si mohu nechat vytisknou na tom\"čertpointu\",těch 10 dní platnosti je na nákup.
Já,stará konzerva,dinosaurus a geront,jsem tedy pro.
Tak nevím...

Autor: Petr Havlín | 28.02.2019 12:46
Na co by všichni v ČR nadávali, kdyby nebyla EU? Ještě že tu původkyně všeho špatného je!

Autor: Fesoj | 28.02.2019 10:51
No, chlapi, samozřejmě že kdyby to doopravdy všechno bylo tak, jak si to představuje Kája Poslík a další optimisté, bylo by to ideální. Ale nemohu si pomoci, já jsem v tomto směru spíš skeptik. Kritériem pravdy je praxe a ta nám zatím ukazuje, že žádné nařízení moudrých hlav z různých těch Evropských komisí z Brusele nic pozitivního nepřineslo. Jen si přečtěte v poslední Myslivosti, jak postupuje plíživý boj proti používání olova v myslivosti a rybářství. A nakonec aby nebyly potřeba žádné zbrojní průkazy a průkazy zbraní, vyřeší se to tak, že myslivci budou mít flinty dřevěné a policajti dubové a prak bude zařazen mezi zbraně hromadného ničení. Že přeháním ? Ale vůbec ne, vždyť už dnes platí v některých státech, že podle nařízení či doporučení evropské komise se nesmí při bitevních scénách z vojenské historie používat skutečné nefunkční zbraně, ba ani jejich repliky a jediným povoleným místo flinty používaným nástrojem je koště. V životě by mě nenapadlo, že takovou nukleární hovadinu dokáže někdo prosadit. A nejhorší na tom je, že nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůř.

Autor: Jan Slavětínský | 28.02.2019 10:06
Ještě jsem neměl čas si ty pozměňovací návrhy v zákoně přečíst, tak mě nekamenujte. Trochu mě vše zavání zase vytáhnout z obyčejného člověka prachy za něco, co bude muset mít a absolvovat. ZP a průkazy zbraní mě něco stály, prachy, poplatky, čas a ježdění. Teď to všichni máme, funguje to, je to vcelku jednoduché a mě osobně to už nijak konkrétně nezatěžuje.Stejně do revíru musím mít i jiné doklady krom ZP a ty zatím nikdo neruší...
Pokud přijdou s čipováním zbraní, nebude to provádět henten někdo a nebude to zadarmo. Pro nás a samozřejmě někam je odvézt. A opět k tomu bude muset být něco jako čtečka nebo program v mobilu a ten také nebude zadarmo. Čtečku budou muset mít krom policie asi v každém spolku a určitě správci střelnic atd. V rámci předělání celého systému to nebude zanedbatelná částka ,kterou zaplatíme a jak je v Čechách dobrým zvykem, nemusí to být poslední změna pro nás držitele zbraní a bůh ví s čím opět za pár let přijdou. Mít firmu na čipy a podnikat v tom, nebudu se moci dočkat až to přiklepnou. Autolékárničky jsem prošvihl... Tak jsem zvědav a v podstatě, mě už nic nepřekvapí. Má to i svá pozitiva, která vzpomenul František, pravda... Lovu zdar.
P.S.Pokud načipování flint a čtecí zařízení bude pro nás zdarma a pletu se, dám v Roudné suda.

Autor: Leon Zumr | 27.02.2019 23:46
Nedá se nic jiného než s Karlem souhlasit. Velice dobře napsáno.

Autor: Václav Sládek | 27.02.2019 15:05
Mám obavy co z toho naši \"paskvilátoři\"udělají.

Autor: Karel Zvářal | 27.02.2019 13:15
To je tím, že je pozitivní a dívá se na potřebné změny z té lepší stránky. 1*

Autor: Petr Havlín | 27.02.2019 12:58
V záplavě testosteronu a dojmů místo pojmů je Karle tvůj příspěvek super.

Autor: Karel poslík | 27.02.2019 10:58
Zákony by měly jít s dobou a měly by být synchronizovány a já mám radost z každé vlaštovičky , která nás přibližuje současným technickým možnostem. V dostupných informacích o předpokládaných změnách zákona o zbraních jsem nenašel nic, co by mohlo poškodit myslivce a pokud se novému zákonu přizpůsobí i ZoM, bude to jedině krok vpřed. Troufám si tvrdit že brzy přijde doba, kdy bude mít každý svéprávný člověk jen jeden miniaturní nosič informací, který bude umět přímo komunikovat se státními úřady či jinými pověřenými osobami. Všechny současné průkazky a kartičky budou minulostí, jako je dne telegram morseovkou a podobně.
Slyšeli jste někdy o případu, kde by byla kořenovou příčinou mimořádné události se střelnou zbraní momentální absence zbrojního průkazu nebo průkazu zbraně ? Já ne. Znám ovšem řadu případů, kdy měl držitel zbraně plnou kapsu dokladů(OP,ZP,LL,průkaz zbraně, pojistku,povolenku), prošel ranní kontrolou, byl střízliv, ale nechal se v zápalu lovu strhnout k neuvážené ráně , nebo opustil určené stanoviště nebo se mu při výstřelu flinta rozletěla na kusy, protože byla překážka v laufu nebo vadný náboj a to navzdory přítomnosti průkazu zbraně i dobrému technickému stavu zbraně. K čemu je tedy potřeba mít u sebe všechny ty doklady? Na co jsou nutné všechny ty kontroly dokladů ? Na to aby jeden člověk ( vedoucí honu) vyhověl znění zákona a vytvářel si alibi pro případ, kdy někdo jiný zákon poruší.
Špatná je synchronizace zákonů a nereálnost přenášení odpovědnosti z osoby na osobu. Podívejte se na dnešní možnosti IT. Pokud je někdo vrozený lotr, vyrobí si plný šuplík všech možných průkazek a dokladů a žádný MH nebo MS to při své kontrole neodhalí. Zrovna tak nemůže vědět co se účastníkovi honu právě dnes honí v hlavě, nebo jaký je jeho skutečný zdravotní stav. Zákon mu ale v podstatě ukládá ověřit, jak na tom byl před pěti léty, když prodlužoval zbroják. Pokud je někdo vrozený ignorant, tak vám před honem klidně podepíše, že byl poučen o organizaci a o bezpečném zacházení se zbraní a potom si klidně vystřelí do leče, kterou ani nezná. V době když bude střílet , tak ho vedoucí honu vůbec neuvidí a až tam bude ležet mrtvý chlap, bude pozdě. Doklady však byly ráno OK. Současný ZoM a Zákon o zbraních dává vedoucím honů nesmyslné povinnosti a odpovědnosti. Z řadových účastníků dělá nesvéprávné nosiče kartiček a ve finále to nic pozitivního neřeší a nepřináší. Podlé mého názoru by postačilo prokázat dokladem totožnosti svoji svéprávnost a tím na sebe beru odpovědnost za znalost a dodržování příslušných zákonů, což je zatím v nedohlednu.
Co když si na hon vezmu starou brokovnici s komorami 65mm a pak si tam zkusím zaexperimentovat s nadupaným magnumem použitelným pro zbraně na 1200 brs. Pozná ráno někdo podle platného průkazu zbraně nebo ZP , že jsem debil, který se chystá ohrožovat sebe i své okolí?
Něco z praxe. Před léty jsem byl pozván jedním známým MH do honitby v sousedním okrese. Kolega nasedl do mého auta a jeli jsme do revíru. Zastavila nás běžná silniční kontrola. Prápora uviděl zbraně a jal se kontrolovat doklady ke zbraním a začalo divadlo. Kolega si nechal myslivecké doklady ve svém voze a měl v peněžence pouze OP. Prápora nastartoval počítač a po chvíli hledání řekl: Ověřil jsem si , že jste skutečně držitelem platného ZP a tato zbraň je řádně registrována na vaše jméno. Porušil jste zákon, protože nemáte u sebe příslušné doklady a zaplatíte blokovou pokutu tisíc korun.“ Kolega odmítl zaplatit a protestoval. Dostalo se to do správního řízení (já jsem byl předvolán jako svědek) a on místo tisíce dostal dvojku. Zákon se musí dodržovat i když stojí za ho.
Když mi zastaví PČR, stačí jim naťukat do počítače SPZ a číslo OP aby zjistili vše potřebné, vč zákonné pojistky. Zákon mi přesto stále ukládá vozit u sebe kartičky a ústřižky. To přece musí jednou skončit.

Autor: Fesoj | 26.02.2019 21:32
Ale jedno nechápu. Pokud je mi známo, na střelnici mohu střílet z jakékoliv zbraně, pro jejíž použití je tato střelnice schválena. Střílím-li ze zbraně, zapújčené provozovatelem či jiným oprávněným vlastníkem zbraně v jeho přítomnosti, nepotřebuji zbrojní průkaz a neplatí ani nejnižší věková hranice. Je to logické, kde jinde by se měl člověk, který teprve chce získat ZP, naučit střílet když ne na střelnici. Tak proč ze střílení na střelnici dělat nějakou vědu ? Za mých mladých let jsme mívali malorážky uložené ve skladu, klíče měl trenér. Vydal zbraně, na kolech jsme jeli na střelnici a po tréninku a vyčištění zbraní je zase uzamkl. Zbraně byly v majetku Svazarmu. A ZP mi byl vydán až po získání II. VT, abych mohl mít zbraň doma a trénovat individuálně. Na věku tenkrát moc nezáleželo, já jsem jej získal v necelých 17 letech. A přesto, že šlo o dobu tvrdé normalizace, sportovní střelce nikdo nebuzeroval. Neříkám, že v té době nedocházelo k různým svinstvům, ale nás mlaďasů se to prakticky netýkalo.

Autor: Michal Mirčev | 26.02.2019 19:51
No nevím zda Policii budou stačit dvě kartičky bez toho, aby si to ověřili na CRZ.
Vždy když mě stavěla Policie, tak stejně si šla doklady ověřit do registru. A tak to bude i u ZP PZ. Chci se zeptat a nemyslím to zle, zda víte co je to centrální registr zbraní?
https://www.mvcr.cz/clanek/centralni-registr-zbrani.aspx

Autor: Ron Gordon | 26.02.2019 19:48
Takže pánové, abychom nejitřili vášně a diskutovali, stáhl jsem jedno odůvodnění návrhu( nejde mi na to dát odkaz, tak jsem to dal níže) a nejsem z toho dost chytrý, tak poraďte:
1. Píše se zde-správce střelnice na rozdíl od policisty nemá přímé oprávnění si vyžádat předložení dokladů ke kontrole.
2. Správce střelnice totiž nemá mít povinnost kontrolovat oprávnění návštěvníků, má však mít povinnost zjišťovat jejich totožnost (např. podle občanského průkazu) a po dobu 12 měsíců ji uchovávat.
Takže nevím, má oprávnění – nemá oprávnění? Bez oprávnění mu nelze ukládat povinnost.
Jaký je rozdíl mezi zapsáním z OP po předložení nebo ze ZP po předložení ?
Ze záznamu, že jsem na střelnici byl policie nezjistí nic, protože není dokladováno s čím jsem tam byl, protože jsem tam také mohl být např. se vzduchovkou a k tomu nepotřebuji ZP. Pokud by tam byl bez ZP a s nelegální zbraní, tak by byl opravdu hloupý, kdyby to následně policii přiznal.
Přiznám se, že se mně to jeví poněkud zmatené a nevím co si navrhovatele od tohoto slibuji.

zbrojní oprávnění
Zrušení zbrojních průkazů a průkazů zbraní coby fyzických dokladů by za současného stavu postavilo některé správce střelnic do prekérní situace: podle současného zákona (a původní verze návrhu) správce střelnice odpovídá za to, že střelbu provádí pouze oprávněná osoba. Bez ZP a PZ by to ovšem šlo kontrolovat pouze v centrálním registru zbraní, a na mnoha střelnicích je špatné nebo vůbec žádné připojení k internetu. Správce by se tak dostal do situace, kdy by měl podle zákona povinnost, a současně by neměl reálně možnost ji splnit. U vedoucích mysliveckých honů by tyto potíže byly ještě větší.
Proto jsme navrhli, aby se povinnost kontroly zbrojního oprávnění ze správců střelnic a vedoucích honů sejmula a přidělila policii, a podložili to dvěma argumenty:
Za prvé, dohled nad dodržováním zákona je primárně povinnost státu (tedy policie) a není zcela fér tu povinnost i s odpovědností v zákoně přenášet na soukromé osoby, zvlášť když jim zákon současně nedává právní prostředky k jejich plnění (správce střelnice na rozdíl od policisty nemá přímé oprávnění si vyžádat předložení dokladů ke kontrole).
Za druhé, střelnice takto mohou fungovat i jako jakási „záchytná síť“ vůči nelegálním zbraním a jejich držitelům. Správce střelnice totiž nemá mít povinnost kontrolovat oprávnění návštěvníků, má však mít povinnost zjišťovat jejich totožnost (např. podle občanského průkazu) a po dobu 12 měsíců ji uchovávat. Tento záznam si pochopitelně policie může při kontrole vyžádat a také ho zkontrolovat; policejní kontrola tedy může návštěvníka střelnice zkontrolovat nejen při fyzické kontrole střelnice, ale až rok nazpět. Pokud by tedy někdo byl opravdu tak hloupý, aby bez oprávnění s nelegálně drženou zbraní přišel na střelnici a nechal se tam zapsat podle občanského průkazu, policie to při kontrole zjistí a díky osobním údajům bude přesně vědět, kam si pro něj má zajít…

Autor: František Dušák | 26.02.2019 19:48
Michale, tady to máš marný. Čím víc papírů, tím víc bumážek a proto přece větší pořádek a bezpečnost. Když není okamžitě co zkontrolovat, tak mají někteří jedinci pocit méněcenosti a zbytečného života. Ještě chybí ten papír od domovní důvěrnice a uličního výboru. Pak bude svět v pořádku, bezpečnost zajištěna a světlé zítřky na dosah. Hlavně, aby Abdulláh věděl, že bez těch všech papírů nesmí mít, natož pak, nedej Bože, použít zbraň.
Ono je stejně jedno, co si já o návrhu myslím, jelikož po poslaneckém kolečku z něj zbyde paskvil. Paskvil z toho důvodu, že hromada poslanců je stejně, jako zdejší vzorek nakloněna bumážkám, kontrolám a buzeraci. Staří marxisté a noví neomarxisté si přece nenechají ujít to, aby něco nebylo složité a buzerující.

Autor: Fesoj | 26.02.2019 19:38
Zase nemáš pravdu ! Při odebrání ZP zůstáváš majitelem zbraní, jen je nesmíš používat, ale musíš je převést na oprávněného držitele - na PČR budou jen do doby převodu. A nebude-li mít držitel zbraně u sebe ZP a průkaz zbraně, jak policisté zjistí, že nejde o zbraň v ilegálním držení ? Budou-li chtít kontrolovat mě, žádný problém, ty dvě kartičky vytáhnu, oni si je prohlédnou a nazdar bazar. A že na Tobě policajti nechtěli doklady ke zbraním ? Kontrola je jejich právo, nikoliv povinnost.

Autor: Michal Mirčev | 26.02.2019 19:06
Fesoj: rozdíl mezi zbraní a motorovým vozidlem je veliký.
Pokud mi z nějakého důvodu odeberou ZP, tak zároveň mi odeberou zbraně, ale pokud mi odeberou ŘP, tak s autem může vesele jezdit kdokoli. I když budu stále majitelem. Proto OTP nelze zrušit narozdíl od PZ.

Autor: Michal Mirčev | 26.02.2019 18:35
Kontrola technického stavu zbraní na společné akci je utopie!! Jak může vedoucí honu zodpovídat za stav zbraně. Kontrola zbraně laikem někde na poli je nemožná.
Teda pokud zbraň nevykazuje opravdu známky nějakého velkého na první pohled viditelného poškození,ale pokud se jedná o vůle na zámcích nebo koroze, tak kdo posoudí, že je to ještě dobré a kdy už je zbraň neprovozuschopná? Za zbraň vždy nese odpovědnost její majitel a stejně tak co do ní láduje. Nebo za to taky nese odpovědnost vedoucí honu?
Stalo se mi, že když jsem jel na střelnici do Šlapanova - to ještě fungovala, tak na kraji obce mě zatavila hlídka policie. Standardní kontrola než došlo na otázku kam jedu. Když jsem jim řekl, že na střelnici, tak přišla otázka na to zda mám u sebe zbraně. Odpověděl jsem ano a jaký. A zeptal jsem se zda chtějí doklady ke zbraním, řekli že ne, a že stačí jen OP. Tímto haslo. Tak nevím proč by to teď co je zaveden CRZ nefungovalo.

Autor: Fesoj | 26.02.2019 18:09
Ale vždyť já vůbec nemluvím o povinnosti kontroly, ale o její možnosti ! Dám typický příklad : Pro studenty IV. ročníku SLTŠ v Trutnově byl uspořádán školní hon na Starém Plese u Jaroměře, vedoucí honu učitel myslivosti Ing. Mimra. V té době - v r.1970 - nějaké povinné kontroly loveckých lístků a vypisování zbytečných seznamů neexistovalo, většinou vše fungovalo na vzájemné důvěře. Přesto Ing. Mimra provedl kontroly dvou starších zbraní - jedné hamrlesky a jedné lankasterky. U hamrlesky nezjistil žádný problém, naproti tomu použití oné lankasterky z důvodu tuším velkých zámkových vůlí zakázal a její majitel se zúčastnil honu jen jako honec. Shodou okolností šlo o současného ředitele ČLA Trutnov Honzu Korbeláře... Tím jsem chtěl říci jen tolik, že bezpečnost musí být vždy na prvním místě a její zajištění nikdy nelze považovat za přehnanou buzeraci. A co se týče prohlížitele zbraní, to považuji za zbytečnost. Za organizaci a bezpečnost v zásadě vždy odpovídá vedoucí honu, ten by měl mít i právo kontroly a proti jeho rozhodnutí není odvolání, např. střelce, který použije na prase broky, by měl poslat ihned domů
A rozhodně nesouhlasím s názorem Michala Mirčeva. Aby se kdokoliv mohl kdekoliv pohybovat se zbraní bez ZP a průkazu zbraně je stejná blbost, jako zrušit povinnost řidičů motorových vozidel mít u sebe ŘP a OTP. To by nebyla demkracie, ale anarchie a na to by v důsledku zase doplatili jen ti slušní.

Autor: Fido z Řáholce | 26.02.2019 17:29
Přátelé, mám také hodně zbraní a tím i PZ. Vše uloženo v trezoru a když jdu na lov, tak si přeci beru jen ten ke zbrani, se kterou jdu lovit. Mě ta diskuze někdy připadá, že musím sebou tahat všechny PZ. Jak píše Michal M. nový zákon o zbraních se nedotkne jen myslivců. Ať se nám zákon bude líbit nebo ne máme dvě možnosti, buď se přizpůsobit nebo zbraně odevzdat, a s myslivostí skončit. Zachovejme chladnou hlavu. Jediný problém vidím ve společných honech. Možná nakonec bude nutné, jako v případě prohlížitele zvěřiny, určit jednoho člena MS a poslat na školení jako odborníka na zbraně (prohlížitel zbraní).

Autor: Leon Zumr | 26.02.2019 17:13
Fesoji přečti si ten návrh a pak mi řekni co je mírnějšího na tom jestli budu mít jeden doklad a nebo hromadu dokladů.Vám by fakt tak strašně chyběla ta buzerace nebo se někdo bojí že už nebude moct buzerovat ? Je to stejné jako kdyby hospodář chtěl kontrolovat řidičáky a techničáky protože během společného lovu se jezdí auty. Já si spíš myslím že většina hospodářů bude spokojená protože nebudou muset jak trubky sedět u stolu před každým honem a vypisovat papíry k ničemu.

Autor: Michal Mirčev | 26.02.2019 17:08
Já myslím, že se tady většina diskutujících na to dívá pouze mysliveckým pohledem, ale myslivec není jediný kdo v ČR může držet a nosit zbraň. Máme zde velkou skupinu lidí, kteří nosí zbraň pro sebeobranu. A ty zejména ocení,když sebou nebudou muset tahat ZP a PZ. Takže jediný problém je společná lovecká akce. A to je určitě hladce řešitelné.Nebo jak někdo píše výše, že nebude moci kontrolovat neznámého člověka co se mu pohybuje po revíru se zbraní.No pokud je spolek kde se navzájem neznají, to musí ta spolková činnost vypadat (myslivost není jenom o lovu).Jinak určitě není problém si na pomoc ke kontrole přizvat Policii. Náš funkční zákon o zbraních se určitě neotvírá kvůli rozvolnění, ale především kvůli nařízení politbyra z Brusele. A při té příležitosti se odstraní věci, které už tam nemají být - NV,tlumiče hluku,jednoduší proces na zřízení střelnice pro náboje do 200J a 2,5,mm broku atd.
Jinak kontroly zbraní na policii po určité době tam určitě zůstanou. O jejich vypuštění jsem se tam nikde nedočetl. Pokud si bude stát chtít uchovat přehled o zbraních, tak to určitě nezruší - ztráta, technický stav.
Jinak souhlas s Františkem Dušákem.

Autor: Jan Slavětínský | 26.02.2019 13:39
Jen na okraj k tomu železářství, které jsem vzpomenul. Já si v r.85 koupil kozlici, v Pelhřimově v železářství a vedle lopat... a u hřebíků několik krabiček patron.(po předložení loveckého lístku) Prodavačka mi jen dala štempl na záručák. Druhý den jsem jí dojel na ouřad přihlásit, kde mi jí zapsali do loveckého lístku. Měl jsem jí doma ve skříni za hadrama, žádný trezor, prostě mimo dosah dětí...Bože to byl bordel.......Lovu.

Autor: Fesoj | 26.02.2019 12:19
Leone, s tím tetováním a čipováním psů a případnou kontrolou na zkouškách nemáš tak docela pravdu ! Ty kontroly se neprovádějí právě proto, že stát, potažmo zákonodárce, věří, že 99% myslivců žádná svinstva neprovádí - a kdyby byly jakékoliv pochybnosti, od toho tady ta možnost kontroly je. Ale snad se shodneme na tom, že u zbraní musí být ta laťka nastavená podstatně výš. Pes, který podvodně získá statut LUP, v zásadě \\\"vela škody nenarobí\\\", ale po technické stránce nevyhovující zbraň nebo zbraň ve špatných rukou může znamenat ohrožení života. Nevím, proč by měly být mírnější podmínky pro kontrolu ZP a TP zbraní, než ŘP a OTP - v obou případech jde o potenciálně nebezpečnou věc a jako k takové se k ní musíme chovat. A nemohu si pomoci, běžná policejní hlídka zatím nemá takové vybavení, aby podle dejme tomu RČ majitele a čísla zbraně mohla na místě zkontrolovat a vyhodnotit vše, co je potřeba.

Autor: Fesoj | 26.02.2019 12:03
Ne že by nebylo potřeba o tom všem diskutovat, právě naopak, ale zatím je to ještě ve stavu zrodu, čekají nás změny a pak ještě změny změn. Ono sice vždycky je co zlepšovat, jen si nejsem jist, že ty změny nakonec budu opravdu znamenat pokrok. A staré přísloví říká, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly.

Autor: Leon Zumr | 26.02.2019 11:25
Honzo pokud máš zájem tak tady najdeš většinu https://gunlex.cz/

Autor: Jan Slavětínský | 26.02.2019 11:22
Celá diskuse šla jedním směrem... Františku dík za konkrétní upřesnění. Proto jsem psal, že nevěřím , celé v nadsázce a nepředbíhejme....Lovu.

Autor: František Dušák | 26.02.2019 11:06
No Honzo, tak nevycházej z diskuse, ale ze zákona. Zbrojní průkaz se neruší, ale není to kartička do kapsy, průkazy zbraně se neruší, ale není to kartička do kapsy. Krátké zbraně a samonabíjecí zbraně mají pořád tvrdší podmínky než lovecké a sportovní. Prostě vše při starém pro získání a držení určitého typu a druhu zbraně. Jediný rozdíl je v tom, že nebudu u sebe mít 15 průkazů zbraně a jeden zbrojní průkaz. Nebudu muset prodlužovat zbroják, pouze doložím 1x za pět let zdravotní způsobilost. A když ji doložím dýl, tak se nic neděje, o ZP nepřijdu, jen do doby doložení uložím zbraně u PČR. A takových pro mne ulehčení je tam více. Jinak si opravdu nekoupím zbraň v železářství a držet ji kdejaký debil už může dneska.

Autor: Jan Slavětínský | 26.02.2019 10:56
Františku tu změnu jsem nečetl tak nevím detaily, ale vycházím z toho, co zde napsal Radek úvodem v dotazu - zrušení ZP a průkazu zbraně....

Autor: Leon Zumr | 26.02.2019 10:54
A už je tu USA tak už pokročila hodina :-)) Panebože ty to vidíš tak jak je tohle možné? Když už tady Honzo chceš do toho míchat USA tak si zjisti že ani tam to není tak jednoduché a všude stejné jsou tam třeba státy kde se zbraní nesmíš ani mimo město pouze ve městě kde bydlíš na střelnici a když jedeš na střelnici mimo město tak si tam zbraň musíš půjčit protože ji z města nesmíš vyvézt. Pořád nechápu co máte za problém je to fakt jak s čipovanými psi to měli taky nejvíc keců myslivci a dnes to je v pohodě i když jsem nezažil že by mi kontroloval někdo na zkouškách tetování které u spousty psů stejně není za dva roky vidět :-)

Autor: František Dušák | 26.02.2019 10:49
Honzo, nevím jak moc jsi četl návrh nového zákona o zbraních. Asi moc ne, když jsi napsal to co jsi napsal. Tam vůbec nejde o rozvolnění nákupu a držení zbraní. Ten systém zůstává stejný, pouze přestává buzerovat toho, kdo legálně získá zbraň, zbytečnostmi. Oni to píší v novinách dost často, že hodně lidí umí číst, ale nechápe napsané. Honzo promiň, ale Tvůj příspěvek je zcela mimo mísu. Jinak si Tě jako myslivce vážím, ale toto je těžký úlet.

Autor: Jan Slavětínský | 26.02.2019 09:16
Nevěřím že dojde ke zrušení ZP a průkazů zbraní. To by následovalo zboření celého systému .Měli bychom henten tu demogracju volnější než naši bratři v USA a že už tam začínají jinak mluvit o držení zbraní a benevolenci k nim, hlavně tlak veřejnosti proti zbraním sílí víc a víc.
Souhlasím s Ronem, myslím si, že současný náš zákon není špatný a můžou nám ho leckde závidět. Aby si koupil zbraň kde kdo třeba někde v železářství vedle lopat a držel jí kdejaký debil, pro takovou demokracii nejsem. Nepředbíhejme...

Autor: Ron Gordon | 25.02.2019 23:54
Františku, když už jsi takový detailista, tak Ti budu oponovat. Není pravda, že jsi po státu nic nechtěl - chtěl jsi po něm oprávnění k držení a používání zbraně - chtěl. Na toto oprávnění není nijaký právní nárok, jeho zakotvení do ústavy se prozatím nepodařilo. Dal Ti stát toto oprávnění - jak vidno po splnění požadovaných podmínek - dal. Dá a nebo ponechá Ti toto oprávnění - pokud budeš splňovat podmínky tak zcela určitě ano. Byl jsi srozuměn s podmínkami, které jako držitel zbrojního průkazu budeš muset plnit - byl. Tak jsi nestěžuj na buzeraci, protože jsi o své vůli a za předen stanovených podmínek sám o vydání ZP požádal, nikdo Ti jej nevnucoval. Nejsem milec nějakých zbytečných kontrol a zasahování státu do činnosti občana, ale musíme si uvědomit, že vše musí mít nějaký řád a pořádek.
Pro Víta - když mi někdo předloží ZP, tak mám před sebou člověka bezúhonného oprávněného používat zbraň. Co se týče zdravotní způsobilosti, tak každý lékař má u takového člověka kterému vydával potvrzení o zdravotní způsobilosti poznamenáno na kartě, že jde o držitele ZP a v případě, že by při kontrole zjistil zdravotní nezpůsobilost, ví že má informovat příslušný policejní útvar.Takže tak trochu mohu mít jistotu, že je zdravotně způsobilý, protože momentální stav nemůže žádný lékařský posudek stvrdit. Nic mně však jako vedoucímu hodnu či naháňky nebrání v tom, aby jej z honu vykázal jestliže nebezpečně manipuluje se zbraní, střílí kde nemá či nerespektuje mé pokyny. Vůbec nechápu, jak by bylo možné, aby se myslivci provozující myslivost v jedné honitbě neznali.

Autor: Karel Zvářal | 25.02.2019 20:42
Mno, nevím, jestli zloděje neláká víc vydulá kapsa s desítkou dokladů a karet, nebo nenápadná kapsička na košili, kde ji mám absolutně pod kontrolou a nikdo neví, jestli není třeba prázdná... Někdy opravdu méně znamená více (viz. nedávná příhoda Diskutéra). Jestli jste dobře pochopili Víta, přesouvá tu zodpovědnost ze státu a lékařů níže, blíže k centru dění, k občanu myslivci, resp. organizátorům \"průserových akcí\". Tam ta aktuální forma, resp. její kontrola, je namístě. Mít štempl na iks let je sice fajn, a pro organizátory možná dobrý alibismus, ale podle mýho je ten zákon o zbraních spíše o lidech, kteří je používají. A určitá míra kontroly je i ve starých demokraciích: neuspěješ u kontrolní ranní střelby, nelovíš.

Autor: rici czech | 25.02.2019 20:36
Fido,já když ztratím občanku ,tak stejně ztratím vše neboť ty všechny kartičky nosím společně aspoň do honitby.Nemám nic proti periodické kontrole zbraní nebo majitelů ZP na PČR, mne spíš láká představa sjednocení dokladů,alespoň já v tom vidím sympatie,mít \\\"vše v jednom\\\" :-).Stát stejně bude kontrolovat a tak samo i oprávněná osoba disponující čtecím zařízením,tak pořád nechápu čeho nebo koho se kdo bojí a v čem je problém?Tak samo se mne jeví \"zeštíhlení skupin ZP\"

Autor: Fido z Řáholce | 25.02.2019 20:23
Richarde, ztratíš OP a tím všechno, od ZP, přes ŘP, LL, atd. To bych jako dobré řešení neviděl. František D. vidí za vším svobodu jedince, ale jsme na tu svobodu všichni připraveni. Dle mého soudu doba u nás ještě nedozrála k tomu, aby stát upustil od určitého stupně kontroly a dohledu zejména nad držiteli zbraní. Mám hodně zbraní a nevadí mi je při prodloužení ZP přivést na kontrolu polici. Nepovažuji to za žádnou buzeraci. Problém ale vidím ve zdravotní a psychické způsobilosti některých držitelů zbraní. Zde vidím nedostatky a zejména absenci kritérií, kdy dotyčnému jedinci nebude vydán ZP, resp. odebrán.
Je dobře že vedeme tuto diskuzi, poznat, jak si kdo představuje držení zbraní, její kontrolu, atd. Jsem jen zvědavý, jak bude finální podoba nového zákona o zbraních vypadat.

Autor: rici czech | 25.02.2019 19:05
Tady je ůspěšně vidět určitá staromilnost nebo přizpůsobení se něčemu novému.Já nevidím nic na tom mít všechno (řidičák,zbroják,lovecký listek,průkaz zbraně) na elektronické občance.Přijde mne to praktické jeden doklad na všechno,neboť tahat vše při sobě dnes je na plnou peněženku:-) dokladů né peněz :-).Upřímně ,vzpomínám si na první čipované psy na zkouškách a jak kolem toho bylo humbuku že kdo to bude kontrolovat,jak to bude kontrolovat a samé nářky ,přitom dnes již má každý OMS či pořadatel zkoušek čtečku za pár šupů a ani se nad tím nepozastaví,každému to připadne jako normální věc.A myslím ,že žáden spolek nebo honitbu by pořízení čtečky dokladů nepoložilo.Co se týče kontrol v terénu: to Vám opravdu po honitbách chodí lidé se zbraněmi které neznáte? Nebo co nebo koho chcete furt kontrolovat?Co se týče těch nářků na zbraně v špatném technickém stavu tak ruku na srdce nechci se nikoho dotknout,ale těmito zbraněmi dle mých poznatků disponují zpravidla ti dříve narození po zbraních se na akcích dívám dost a vím kdo co nosí na hrbu.Tož asi tak, že budu další v řadě co naprosto souhlasí s příspěvkem F.Dušáka.Zde je vidět celkový stav v naší zemi ,kdy by nejraději všichni všechno a všechny kontrolovali,nařizovali,přikazovali a někdy mám ponětí že i upalovali s nadsázkou řečeno.

Autor: Pavel Černý | 25.02.2019 18:03
Opravdu nevzpomínám s láskou na doby minulého režimu, přesto musím Františkovi trochu oponovat. Vztahuji totiž psaná hesla k reálným situacím, které jsem zažil. Tedy zajímalo by mě, jak bez ZP a PZ a dalších dokladů řešit situace, kdy se na společném lovu objeví lovec s kalašnikovem, policejní pumpou, bez pojištění, bez zbrojáku (nevlastnil ho) - vše se stalo, ale i jen s půjčenou zbraní, zbraní ve špatném stavu (kdo to rozsoudí)... Dokud se nic nestane, je to v pohodě, ale pak... kdo to schytá? Vedoucí honu? Statutáři spolku?
No a k těm honebním pozemkům: u nás a v okolí by asi vznikla jen jedna honitba, kde jeden podnikatel zlomil zemědělce jen z pozice síly. V ostatních honitbách by se nikdy vlastníci pozemků nedohodli, protože je někteří chtěli čistě pro sebe, ale neměli dost hektarů. A v jedné blízké, kde se dohodli, zase chyběl blbec (myslivec), který by ty úřady oběhal... Dodnes nehonební!

Autor: Radek Chadim | 25.02.2019 17:46
Srovnávat řidíčák a ZP jde jen stěží, protože to přeci není totéž. A když už to teda porovnáváme, podívejme se, jak vypadá provoz na našich silnicích, denně jezdím 15 km do práce, a každý den mě jde o život, protože tady se předjíždí přes plnou čárou před horizontem, támhle jede baba 65kou a na čtyřku 10 km, občas přes dědinu někdo propálí kilem... naše společnost není ta, která by respektovala autority a zákony sama od sebe, což není obecně žádná, v Americe je heslo, jezdi si jak chceš, ale každé dva kiláky stojí hlídka, a když nejedeš jak máš, tak jim nedělá problém posmejčit tě po asfaltě za to, že ses neotočil, když ti řekli, že se otočit máš :-), to je ta nebuzerace a liberálnost v USA :-). Benevolence nebude ku prospěchu těm slušným, ale bude zneužívána těmi otrslými, proto není důvod dle mého názoru zákon zmírňovat.
Držení ZP nyní neukazuje a nikdy neukazovalo, jestli jeho držitel se přes noc nescvokl :-), ale ukazuje jeho dlouhodobou určitou slušnost a rozumnost. Tyto vlastnosti mohou být sice i dílem náhody, nicméně z dlouhodobého hlediska je to určitý ukazatel a držitel ZP by se jim měl být schopen kdykoliv prokázat.

Autor: Fesoj | 25.02.2019 16:44
Rozhodně by to chtělo určité \"rozvolnění\" předpisů - např. ZP stejně jako LL na dobu neurčitou, jen v případě vyššího věku povinně pravidelně deklarovat zdr. způsobilost a v případě diagnostikování určitých chorob /jejich výčet by museli stanovit odborní lékaři/ automaticky nařídit kontrolu zdravotního stavu - zejména po duševní stránce. Nerozlišovat kategorie zbr. průkazů, snad jen vymezit zvláštní kategorii pro odbornost pyrotechnika. Naproti tomu na průkazech zbraní bych nic neměnil - auto také musí mít techničák a nikdo se nad tím nepozastavuje. Ale to jsou všechno jen víceméně kosmetické úpravy, současný zákon je zásadě dobrý a mnoho států - a nejen z Evropské unie - by si z nás mohlo brát příklad.

Autor: palkopal | 25.02.2019 15:50
František Dušák napsal:
Ať mi stát nekecá do toho, jak nakládám s honebním pozemkem, ať mi stát nekecá do mého lesa, ať mi stát nekecá zda mám dům zateplený na kategorii A nebo Z. Stát mi nikdy nic nedal, nedá a já od něj nic nechci. Jen to, aby mne nechal žít, dokud já nechávám žít ostatní.
Bože, co jsi to za člověka, na takovém fóru a přitom tak spřízněná duše? Jak to, že jsi ještě nebyl ukamenován?

Autor: Karel Zvářal | 25.02.2019 15:29
Sorrry, 2/2019.

Autor: Karel Zvářal | 25.02.2019 15:13
Vít jako jediný našel odvahu se vyjádřit k návrhu zákona publikovaném v Myslivosti 1/2018, kde to věcně komentuje mluvčí LEXu D. Karásek. Zbylá většina asi jak trefně popsal Leon (předposlední leč-)... S předešlým Vítovým příspěvkem nelze nesouhlasit, ale i tak si myslím, že to nikdy nemůže zaručit stoprocentní bezpečnost na společných akcích, neřku-li zamezit pytláctví. Co pomůže ranní dýchačka, když většina kategorie 60+ bere nějaké léky, někteří i deset. A takto \"připravený\" potom klidně táhne zbraní směrem na souseda a dokonce vystřelí. To už je potom opravdu o odvaze pořadatele akce, na jaký štont tyto podezřelé typy postaví, pokud ho tedy preventivně s omluvou nepošle domů... Žádný zákon nemůže stoprocentně předejít chybám plynoucích z tzv. lidského faktoru. Rizika jde zmenšit, ale o čem by zase bulvár psal, kdyby těchto nešťastných událostí nebylo...

Autor: Vít Pátek | 25.02.2019 13:18
Jak je výše v mém prvním příspěvku, vedeném \"prvním dojmem\", zachyceno, změna směrem k nekontrolování zbrojáku pořadatelem akce aj. se mi také nezdála (i když jsem o roli aktivních držitelů a uživatelů zbraní při přípravě návrhu zákona věděl).
Ale pár let let po pubertě už mi uplynulo a z toho, že vím všechno líp než ostatní, už jsem za tu dobu vyléčen celkem důkladně, tak jsem se zkusil znovu důkladněji a snad i trochu bez předsudků zamyslet.
Zatím mi vychází tohle:
Co se vlastně jako pořadatel (a se mnou ostatní účastníci) dozvím při předložení zbrojáku na naháňce? Že dotyčný před X (vzhledem k věkové struktuře častěji XX) lety absolvoval zkoušky. A že před X (nyní až 5, postupně to bude až 10) lety byl se svými zbraněmi na policii, případně že má policie nějak i pod kontrolou ty které v mezičase získal nově, a že před těmi X(až 10) lety získal potvrzení o zdravotní způsobilosti. Kolik to vypovídá o tom, jestli bude dnes řádně zacházet se zbraní, nemluvě o aktuálních vlastnostech zbraně kterou nese a už vůbec nemluvě o jeho aktuální zdravotní způsobilosti?
Není důležitější, jestli ho (jako pořadatel) opravdu vykážu z akce, jestli nesprávné zacházení se zbraní nebo evidentní zdravotní indispozici \"prakticky předvede\", zbroják-nezbroják? Jestli si mu troufnu říct (v - podle mé osobní zkušenosti - hodně výjimečném případě) \"s tou vyglajdanou rezavou plečkou místo zbraně ohrožuješ sebe i nás\" a zase ho vykázat, průkaz zbraně - neprůkaz zbraně?
A obdobně u pytlačení. Komu a jaké jsem dal povolení k lovu, jako uživatel honitby (potažmo hospodář, myslivecká stráž - pro řádný výkon funkce) musím vědět. (Pokud v nějaké veliké a frekventované honitbě nevím o všech, jak fyzicky vypadají, stačí seznam s běžnými osobnímmi údaji a jeho občanka - dokážu-li dotyčného opravdu legitimovat...). Kdokoli jiný se zbraní, mimo povolený způsob přenášení/přepravy (ať je její průkaz formálně v pořádku nebo ne), samozřejmě s výjimkou jinak oprávněných, například oznámeného dosledu, nebo třeba policie, v honitbě nemá co dělat, i kdyby mával jakým chce papírem.

Autor: František Dušák | 25.02.2019 13:06
Rone, promiň, ale když sedáš do auta, tak máš všechny kolem sebe prověřené? Zda mají řidičák, zda mají auto v řádném technickém stavu, zda nejsou ožralí či zfetovaní? Je to paralela s tím, že mne dopředně nikdo nebuzeruje jako držitele zbraně. A je mi jedno co si myslíš. Já jsem prostě ten, kdo chce co nejméně zasahování státu. A to ve všem. Ať mi stát nekecá do toho, jak nakládám s honebním pozemkem, ať mi stát nekecá do mého lesa, ať mi stát nekecá zda mám dům zateplený na kategorii A nebo Z. Stát mi nikdy nic nedal, nedá a já od něj nic nechci. Jen to, aby mne nechal žít, dokud já nechávám žít ostatní.

Autor: Ron Gordon | 24.02.2019 21:45
LIGA LIBE bude u historicky první žaloby ČR na Europarlament a Radu EU na neplatnost tzv. odzbrojovací směrnice
21.2.2019securitymagazin.cz
Česko versus zákonodárné orgány EU aneb zachová si naše země kvalitní zbraňové zákony a letitou pozici 6. resp. 7. nejbezpečnější a nejmírumilovnější země na světě? Přímo na místě jednání v Lucemburku bude sledovat zástupce střelecké a myslivecké komunity Dr. Bohumil Straka, viceprezident LIGA LIBE - Petice proti nesmyslným zákazům legálních obranných prostředků, který nás bude o všem informovat, a který bude k dispozici i médiím. Českou republiku na ústním jednání budou zastupovat zmocnění právníci Ministerstvo zahraničních věcí České republiky a Ministerstvo vnitra České republiky. Potvrdí Soudní dvůr EU technicky i právně paskvilní \"odzbrojovací směrnici\", která vůbec neřeší terorismus, a naším \"vzorem\" se tak stane Francie/Paříž a Velká Británie/Londýn, kde už sice obyčejný člověk dávno nesmí mít legální obrannou zbraň, ale zločinci nelegální zbraně stejně mají, a v žebříčku bezpečnosti se tyto země potácejí v až páté desítce zemí za Sierrou Leone a Ghanou? Jednání je veřejné a bude probíhat v češtině.

Autor: Ron Gordon | 24.02.2019 20:19
Jsem rád, že se mi podařilo popíchnout diskusi na Radkovo téma,která byla několik dnů bez reakce. Je pravdou, že můžeme mít na danou věc různý názor, ale měli by jsme se dohodnout na něčem, co vyhovuje všem.Já si jen dovolím konstatovat, že když již se zúčastním nějaké lovecké akce - společný hon či naháňka, tak by mělo být zajištěno organizátorem, že společně se mnou se účastní akce lovci, kteří jsou držiteli loveckého lístku, zbrojního průkazu a používají řádně registrovanou zbraň v řádném technickém stavu a mají doklad o pojištění zákonné odpovědnosti. To jen proto, že se chci cítit alespoň bezpečně po této stránce. Chci mít jistotu, že ostatní účastníci jsou skutečně oprávnění používat střelnou zbraň a mají k tomuto patřičné oprávnění. Právo druhého končí tam, kde začíná mé právo. Nu a zákony tu máme od toho, aby se dodržovaly. Já zase prostě nesnáším, když je někdo stále nejchytřejší, na nic nepotřebuje zákony a dodržování zákonu považuje za buzeraci. Když tak odhlédnu od tématu tak něco podobného jsme tu již měli - vše vyřeší neviditelná ruka trhu a jakpak jsme dopadli ??? Benevolence k vakcinaci dětí proti nemocem a jak jsme dopadli se spalničkami ???
Takže já by se přiklonil k zde již uvedenému pohledu Fesoje, který mně taky ihned po přečtení zmiňovaného návrhu napadl.Dnes můžeme únií oponovat zákonem dobře ošetřenému držení a používání zbraní, takže jej musíme rozvolnit, aby úředníci únie byli na koni. To nám pak nepomůže ani stovka petic. Neříkám, že by se v zákonu nemohla upravit doba platnosti ZP na neurčito, jak je to např. u LL a třeba další drobné nesrovnalosti, ale na to není zapotřebí překopávat celý zákon či tvořit nový a vytvářet práci pro spoustu úředníků.

Autor: Vít Pátek | 24.02.2019 00:12
Už mi to postupně začínalo docházet, když jsem se na celý ten návrh znovu podíval, a příspěvek p. Františka Dušáka mě v tom \"postrčil\". Ono se do toho návrhu podařilo dostat opravdu zásadní změnu paradigmatu odpovědnosti (a svobody), větší, než to na první pohled vypadá. Takovou, že - pokud to bude přijato tak, jak je to zamýšleno - si nutně vyžádá nemalé zásahy do \"okolní legislativy\" (např. ZOM - MH, MS) a jejího pojetí odpovědnosti a svobody, ale i do toho, jak jsme \"zvyklí fungovat\".
Zjednodušeně řečeno je to od \"vykazovat se papírem a kontrolovat papír\" k \"reálně dodržovat vše k čemu mě ten \'papír\', resp. dotyčné oprávnění, zavazuje\" a to i případně kontrolovat.
Když si znovu zkouším představit výše diskutované situace, většinou nakonec nějaké efektivnī řešení i v \"bezzbrojákovém módu\" mají (ale se zmíněnými změnami \"okolní legislativy\").

Autor: Radek Chadim | 23.02.2019 18:56
Michal Mirčev: já zase nenavštěvuju společné akce, aniž by po mě vedoucí nechtěli vidět doklady, které musím mít, když chci lovit zvěř střelnou zbraní. Možná na to ani nemají právo, nicméně jako pořadatelům akce jim to nemám za zlé, aspoň mají jistotu, že se tam nedostaví nějakej gengstr. Samozřejmě existuje spousta honů, kde se každý zná s každým, ale je jich taky mnoho, kde se polovina účastníků nezná nejen navzájem, ale ani pořadatel akce lidi pozvané nezná, protože je to kámoš kámoše...
Františku, myslím, že to vidíš moc černě. Jelikož jsem doklady před pěti léty ztratil při dosledu divočáka v kukuřici a ani při hledání druhý den nenašel, tak jsem si tím obnovováním dokladů prošel a musím prohlásit, že policisté na mém ředitelství z toho nedělají žádnou trágédii, stejně jako když máte na dokladu neplatný údaj (třeba při změně bydliště), prostě jsou rádi, že to má člověk snahu řešit a že oni to tím pádem budou mít v informačním systému jakštakš v cajku, žádné vyšetřování jak se to stalo, proč se to stalo neproběhlo a stálo mě to jen 7 kil :-). Takže doklad je opravdu k ničemu, když má člověk flinty celej rok ve skříni a nikam s nima nejde, ale pro pořádání jakýchkoliv akcí mně to přijde prostě při nejmenším nepraktické.

Autor: Fido z Řáholce | 23.02.2019 15:42
Cituji z webu \"Myslsivost-Home\".
V lednu představilo Ministerstvo vnitra návrh nového zákona o zbraních a střelivu, připravovaný déle než rok ve spolupráci se zástupci odborné veřejnost. Co návrh obsahuje a jaké změny by zákon měl přinést pro myslivce, jsme se zeptali mluvčího sdružení LEX a účastníka expertní skupiny MV ČR Davida KARÁSKA.
Na úvod bych zdůraznil, že zatím se nejedná o platný zákon, ale pouze o první ucelený návrh, který ještě musí projít celým legislativním procesem včetně schválení Parlamentem. Jedná se skutečně o základní přepracování současného zákona o zbraních, které není radno uspěchat, proto se s účinností zákona předběžně počítá na rok 2022. Je ale dobře, že se bude o návrhu diskutovat a jistě je třeba, aby od prvopočátku byli informováni myslivci jakožto jedna z velkých a zásadních skupin uživatelů a držitelů zbraní.
P.S. Proto je předčasné něco hodnotit, zda je to dobré nebo špatné, když nakonec po té obšírné diskuzi a kolečku po všech možných st. institucích se nakonec narodí úplně něco jiného.

Autor: František Dušák | 23.02.2019 13:47
No tak já, jako téměř vždy, budu psát trochu jinak než ostatní. Osobně nevidím na návrhu nového zákona nic špatného. Naopak tam vidím pozitiva. Nebudu muset hlídat všechny ty průkazy zbraně a zbrojní průkaz, které nosím běžně u sebe a při krádeži mi hrozí odebrání zbrojáku, jelikož jsem nezabezpečil pár \\\"posraných\\\" kartiček. Dále mi nehrozí, když o jeden den nepožádám o prodloužení ZP, že o vše přijdu. Také nemusím nosit jako \\\"debil\\\" při prodlužování všechny své zbraně na kontrolu. Já prostě nesnáším, když někdo, a že je vás zde dost, považuje každého jedince za \\\"momentálně\\\" zaostalého a potřebuje na každou lidskou činnost nějaký zákon, vyhlášku, nařízení. Nechme každého jednat volně, ovšem tvrdě ho trestejme při jakémkoli ohrožení ostatních. Nebo snad myslíte, že ten, kdo má legálně zbraň a není cvok ji zneužije? Pokud ano trestejme, ale nepředpokládejme a-priori, že je každý držitel zbraně cvok. Jak to fuguje u řidičáků? Nijak. Ten, kdo je relativně slušný a jede se dvěma pivy 500 m domů přijde o vše. Ten, kdo má 10 zákazů řízení za chlast jezdí dál. A zákon je na něj krátký. Proto já tento návrh zákona o zbraních, v této podobě podporuji. Proč? Protože mne přestává buzerovat. Vy, kteří potřebujete být neustále vedeni, kontrolováni a sami se bez návodu ani \\\"nevyserete\\\" tak pro vás je to holt složité. Za mne tento návrh zákona je na 1*.

Autor: Vít Pátek | 23.02.2019 12:49
U nás jsme povinnost mít PZ a zbraň \"v cajku\" přinejmenším všem účastníkům při kontrole LL a ZP připomínali, i když jsme číslo zbraně neevidovali. Případná kontrola policie při které je odhalena závada v dokumentech značně nabourá časový plán naháňky, nemluvě o tom, že by se pak na nás víc zaměřili.

Nad tím nekontrolováním/neevidováním zbrojáku při naháňce pořadatelem (tj. pouze by se určitě sepisoval seznam a nejspíš by se dál kontrolovalo pojištění a LL) se dál opakovaně zamýšlím a přiznám se, že si čím dál víc nejsem jist, k čemu by to vedlo či nevedlo (jak moc by opravdu hrozilo, že přijde někdo bez zbrojáku - ne že si zapomněl včas obnovit zdravotní způsobilost, ale že opravdu nemá/neumí...).

Autor: Michal Mirčev | 23.02.2019 06:38
to já přeci vím, ale kdo to kdy kontroloval? Opravdu jsem nikdy nezažil,aby mi někdo kontroloval PZ a zbrań a ani já to nevyžadoval. Jediné co vidím jako komplikaci, je převod zbraně,nic víc.

Autor: Vít Pátek | 23.02.2019 02:56
Michal Mirčev: Oprávněn nechat si předložit vedle LL, PL (při individuálním lovu; na společném ho nahrazuje seznam účastníků), pojistky a zbrojáku i PZ je podle současné úpravy myslivecký hospodář a myslivecká stráž dotyčné honitby. Zákon o myslivosti paragraf 46.

Autor: Vít Pátek | 23.02.2019 02:28
Radek Chadim: pokud by se \"terénní\" akce, resp. kontrola jejím pořadatelem oprávnění držet a nosit zbraň (plus vedle toho oprávněni lovit) řešily ohledně zbraně tím nošením výpisu z registru, tak může mít ten výpis tak dlouhou platnost, jak případně zákon stanoví. Důležité je to včas připomīnkovat, zeptám se jestli to udělala ČMMJ (je to věc myslivců, sportovní střelci střílí jen na střelnici, tj. toto řešit nepotřebují, při skrytém nošení za účelem obrany jiná kontrola než policií nepadá v úvahu) a když tak to klidně pošlu za sebe.

Autor: Michal Mirčev | 22.02.2019 16:16
chtěl bych se zeptat kdo na společném lovu kontroluje průkaz zbraně a zbraň?
Nikdy jsem nezažil, aby to někdo kontroloval. A co se stane když objevím, že dotyčný myslivec nemá průkaz zbraně nebo čísla nesedí - zavolám Policii, pošlu ho domů?
Zbraně a zbrojní průkazy má kontrolovat Policie.Na společné akci se má kontrolovat platné pojištění a lovecký lístek. V novém zákonu by stačila úprava, aby lovecký lístek byl vázán na ZP. Pozitivum na zrušení ZP vidím v tom,že se zruší doba platnosti ZP.
Každých 5 let bude potřeba pouze lékařská prohlídka.

Autor: Radek Chadim | 22.02.2019 15:58
Vít: naháňky se nikde hlásit nemusí, jen hony na drobnou zvěř, nebo doposud tomu tak alespoň bylo. Další věc je, že když lovecká sezóna společných lovů trvá od září do konce ledna, a výpis je platný 10 dní, tak za 5 měsíců to znamená jít 15x pro výpis a 15 krát něco málo taky bude nějaká naprosto zbytečná suma vyhozená oknem za jednu sezónu.
Leone, leckdo lehce nabude dojmu, že když se to diskutovalo s ČMMJ a Lexem, že tam nebudou vyloženě hovadiny, ale patrně naše milá organizace ČMMJ nikdy nic nepořádala se zbraní v ruce a terénu, jinak by se proti rušení ZP a průkazů zbraní jistě musela vážně ohradit, protože je to dle mého velice nepraktické a chaoz vytvářející. Když chce stát ušetřit na policii a nedává těmto fyzickým dokladům žádnou velkou váhu, tak nechť pravomoc vydávat a obhospodařovat tyto průkazy hodí na obce s rozšířenou působnosti, kde se vydávají občanky. Další zádrhel je, jestli bude mít hospodář nebo MS oprávnění někomu kontrolovat občanky, což teď určitě nemá.
Třeba je to jen případ \\\". Zprvu trochu trpké zdá se, ale jen na první ochutnání. A tak je to se vším v této zemi.\\\", ale řekl bych, že dle rozboru v uvedeném článku to nevypadá, že by se to zrovna povedlo, dávalo smysl a dalo se to použit při praktickém nošení zbraně.

Autor: Leon Zumr | 22.02.2019 15:40
Velice dobře napsáno Vítku ale ono je lepší kecat na fóru jak na poslední leči než se zajímat o návrhy na stránkách lexu zbrojnice atd. Když se podívám kdo z myslivců se o to trochu zajímá tak nikoho ze známých jmen tam nevidím.

Autor: Vít Pátek | 22.02.2019 14:35
Pokud je mi známo, na přípravě návrhu toho zákona se hodně a účinně podílely organizace držitelů zbraní. A vyjadřují se k němu převážně příznivě. Říkají, že než nevyhnutelná \"harmonizace\", která by vedla k znepřehlednění a znepřesnění současného stavu, je toto lepší varianta.

Tahle jedna konkrétní věc mi též připadá špatně, nicméně je řešitelná - jen například - tak, že pro účast na hromadných akcích se zbraněmi \"v terénu\", např. naháňkách, bude třeba mít (pro kontrolu pořadatelem) s sebou (spolu s \"občankou\", kterou stejně nosíme) výpis z příslušných registrů (oprávnění osob, zbraně) s nějakou rozumně omezenou časovou platností - kus papíru s ověřením, získatelný za pár korun na CzechPointu. Ona je už dnes vlastně technicky dostupná i varianta umožnit registrovanému pořadateli naháňky - už dnes je povinnost naháňky předem hlásit - po dobu jejího trvání provést kontrolu účastníka online mobilní aplikací, která si \"vyfotí\" strojově čitelnou část občanky, nebo v budoucnu načte tu čipovou.
Koneckonců, zcela obdobně té prvně jmenované \"tradičnější\" variantě s sebou nosíme už dnes pojistku (obvykle nějakou kartičku či jiný papír, obecně taky výpis, potvrzující po nějakou dobu, že jsme pojištěni na odpovědnost).

A v případě stabilních zařízení (střelnic apod.) resp. jejich provozovatelů je to standardně už teď řešitelné poskytnutím přístupu do registru v nezbytném rozsahu.

Nezbývá než využít otevřenou možnost a včas připomínkovat.

Autor: Jan Slavětínský | 22.02.2019 07:55
Josef myslím si totéž. Nejhorší je, až tu změnu někdo vysloví nahlas a bude jí prosazovat, nikdo ho nenakope někam a ani lékařské konsilium tu osobu nebude zkoumat...

Autor: Fesoj | 22.02.2019 07:22
Já si myslím, že je bezpodmínečně nutné vytvořit místo stávajícího funkčního zákona něco, co nebude fungovat, aby tím vznikla záminka pro omezení legálně držených zbraní, protože takový paskvil by byl velmi lehce zneužitelný. Takže aby k zneužití nedocházelo, jednoduše držení zbraní nejdřív omezíme a pak zakážeme.

Autor: Ron Gordon | 21.02.2019 22:51
Radku, tady se nedá s Tebou nesouhlasit. Padlé na hlavu je ještě docela slabý výraz. Jak to je v zdejší kotlině zvykem, vše co je dobré a osvědčilo se se musí zrušit a nahradit něčím nesmyslným. Ne zbytečně máme tolik úředníku, kteří musí stále vymýšlet nějaké ptákoviny, aby obhájili svou nezbytnost. Za mně je dosavadní systém dobrý a na úrovni. Nějak si nedovedu představit, že na střelnici dorazí parta chlapů se zbraněmi a vedoucí střelnice je nebude moci nijak zkontrolovat, zda vůbec mají oprávnění a zda zbraně jsou legální. Pokud by stejným způsobem nahlížel na řidiče, tak taky by nemusel mít řidičský průkaz - vždyť je také registrovaný v centrálním registru, motorové vozidlo je rovněž registrováno, tak proč nějakou spz, proč nějakou TK když má také výrobní číslo. Nakonec proč občanský průkaz, když by každému bylo možno píchnou čip a do něj vše zakódovat. Někdy zůstává nad některými nápady rozum stát.

Autor: Radek Chadim | 18.02.2019 12:53
Údajně se chystá návrh nového zákonu o zbraních: http://www.svetmyslivosti.cz/zpravy/navrh-noveho-zakona-o-zbranich-a-co-z-nej-vyplyva-pro-myslivost . Dle toho článku mě to přijde jako by někdo spadl z hodně vysokého místa přímo na palici.

Padlé na hlavu mně přijde rušení ZP a průkazů zbraní. Stát chce samozřejmě ušetřit na administrativě, ale užívání a kontrolu légálnosti úživání zbraní to v reálu zkomplikuje. Nevím, jak MH nebo MS budou uprostřed hvozdů bez jakéhokoliv signálu telefonu kontrolovat pytláka lítající po lese se zbraní, že má právo užívat zbraň, a že ta zbraň, kterou má, není kradená nebo nelegální? Bude se muset stoprocentně spolehnout na součinnost policie, a myslím, že nikoho neurazím, když prohlásím, že na stát se v kontrolní činnosti nedá spolehnout (kromě daní :-)). Navíc jak MH bude kontrolovat účastníky společného lovu, na kterém je vedoucí a má svůj díl zodpovědnosti za to, že každý má doklady, které je potřeba k lovu zvěře střelnou zbraní mít, mně není jasné. Nemalé procento nelegálních zbraní v bůhvíjakém stavu mezi lidmi pořád je, dokážu si lehce předstvit, že spousta expertů bude po naháňkách tahat sto let staré flinty bez papírů s liškojidními hlavněmi se slovy, to je dobrý, to ještě vydrží, a nikdo z účastníků lovu je nebude moci zkontrolovat, jestli policie je co se týče technického stavu stejného názoru.
Na druhou stranu je pozitivní, že člověk nebude muset každých 5-10 let jít na perlustraci na ředitelství PČR, ale bude tam stejně muset doručit zdravotní způsobilost každých 5 let, tak vzít sebou flinty není až taková zátěž a policie má nyní alespoň přehled, v jakém stavu jsou zbraně v populaci, a případně zamezit jejich úžívání při jejich špatném technickém stavu.
Negativa podle mého názoru jasně převažují, neb to podle mého povede akorát k chaosu, neb na lid, že bude dobro konati i bez dozoru, se spolehnout nedá.