Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ráže 6,5x52R



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 25.03.2019 10:50
499876508 - proč ruská ? Je to docela normální pevná linka, ale můžeš zkusit i mobil 724082863. Omlouvám se, omylem jsem původně napsal 3 místo 0.

Autor: Verdemont | 25.03.2019 09:40
Zdravím Vás všechny tady
je fajn, že se mi začíná pomalu plnit ,,šuplík\" na zkušenosti s 6,5x52R.
Mám tohle v lankasterovém trojáku ke 20 brokovým hlavním, plus druhé hlavně tj. trojáček 20/20x ,22LR.
Je to mazel flintička, lehounká, hezounká, není co dodat.
Jědině pro to, že je tak umazlená, ji nosím ssebou, jezdí se mnou ve fotrále na ranní šoulačky, no co Vám budu povídat.
Mimo jiné, mám lankasterku (ky) už od svých začátků, také ,,dvacítku\", mám ještě 2 ks v ráži 16, ale troják je miláček, pořídil jsem si jej nedávno, jako radost na ,,stará kolena\".
Na čekanou ZG47 v 7x57 a naháňky ZG47 v 9,3x62.
Co bych si mohl víc přát?
Pro Fesoj, ta předvolba 499 je bezpochyby ruská ne?
Zatím díky za Vaše ohlasy, jen houšť.

Autor: Martin Síla | 25.03.2019 08:54
Psal mi Honza, že je tady poptávka po zkušenostech s 6,5x52r.
Mám jí ve stařičkém trojáku, který jsem si před léty koupil a nechal poměrně nákladně zrepasovat s tím, že bude spíš jen pro potěchu a sváteční vycházky.
Nakonec jsem si ho natolik oblíbil, že je to moje nejpoužívanější flinta.
Nosím ho rád nejen pro jeho konstrukci, ale právě i kvůli tý kulový ráži.
Její přednosti vyniknou zejména při lovu srnčí. Zvěř v podstatě neodchází, předpisově značí, o devastaci vůbec nemůže být řeč. Kamarádi mi vždycky volají, pokud potřebují střelit kus na podíl, do tomboly, na barvářský zkoušky....
U lišek se můžeme směle bavit o činění kožky, neb je bez poškození.
U větší zvěře mluví zákon jasně, nicméně nějaké poznatky bych měl....
Ráže nekope. Osobně za velkou výhodu považuju, že po raně vidím zásah a značení zvěře v optice.
Náboje používám starší produkce od SB, Lapua, Winchester, které jsem nakoupil po inzerátech. U nových od SB mi tu a tam praskne hilzna po délce,což se mi u starších nikdy nestalo. Tak nevím....

Dovedu si představit tuhle kuličku nakomorovat i do nové flinty.
Na srnčí, škodnou je to alespoň pro mně ideál

Autor: Fesoj | 22.03.2019 17:53
Právě mi volal kamarád, který toto fórum sice sleduje, leč není zde registrován. K ráži 6,5x52R asi něco bude vědět, myslím, že ji dokonce i vlastní a žádá Verdemonta, aby mu zavolal na č. 499876538.

Autor: Jan Slavětínský | 22.03.2019 08:47
Věřím, že se ozve náš kolega a kamarád zde z vebu Martin Síla, který tuto ráži má v trojáku a něco s ní už má naloveno. U nás v okolí vím o třech, dvá kolegové jí mají v kulobrocích Holek a bývalý nadlesní (dnes již důchodce) má obojetnici 20/6,5x52R.
Pamatuji doby, že byl do toho problém sehnat patrony a jeden čas se na trhu objevovaly dovozové Lapui, které tenkrát stály 5x tolik co od SB. Doba se obrátila a SB tuto ráži opět běžně vyrábí, sice s jednou SP střelou 7,6g, ale asi to stačí.
Dokonce jsem před pár lety nadlesnímu kupoval tyto patrony v akci za 7 kč/kus. Když jsem mu z lověny volal a za jakou jsou cenu, řekl :,,tak mi krabičku vezmi \". Na konec jsem mu jich vzal celý karton.
Jako sběratel vím, že tato ráže byla osazována třemi druhy střel - klasika SP 7,6 g, celopláštěm s plochým čelem a expanzivní střelou s dutinou.
Vím od těch kolegů, že s tou to ráží mají ulovených pár medailových beranů a dokonce i 140 kg kňoura.(právě tou expanzní střelou). Podle balistických dat je to ráže do 120m, potom střela rychle padá, ale to rozumnému myslivci, který umí zvěř našoulat nebo si s ránou počkat , stačí. Vzhledem k nižšímu výkonu bych jí já osobně používal pouze k lovu max. srnčího. Lovu zdar

Autor: Verdemont | 21.03.2019 12:05
Krásný dobrý den vážení.
Obracím se na Vás s přesvědčením , že je mezi Vámi spousta myslivců , kteří vlastní tuto ráži , v kterémkoliv provedení (např troják, kozlici atp), jistě ji ke své spokojenosti užívají, nebo si ji minimálně dobře pamatují , od svých tatíků či dědů.
Předem děkuji za jakékoliv poznatky, zkušenosti, postřehy, zajímavosti atp.
Lovu zdar