Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes 2020



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: František Dušák | 21.12.2020 19:34
Tož strécu, bez píchačky už vydržím dlouho a nemám absťák, ale zajíc na smetaně je jiný level. A tam absťák mám. A kurva velkej.

Autor: strejda zajíc | 20.12.2020 21:40
Tož,Fanóšu,ty bez tej píchačky chvílu nevydržíš?

Autor: Ron Gordon | 20.12.2020 20:55
Strejdo, jsi to ale kanibal a není to z hladu.

Autor: František Dušák | 20.12.2020 17:54
Strejdo, varuji Tě. Pokud vylíčíš prožitky při konzumaci zaječí svíčkové, jsi mrtvý muž. Ve chvíli, kdy mé slinné žlázy utopí klávesnici, tak začne kult wu-du. Jelikož zajíčka nemaje, tak vezmu plyšového zajíčka a budu do něj píchat jehly se slovy "To mi ten Strejda teda hodně nasral". A budu si přát, aby každý vpich rýpl v pankreatu.
P.S. Strejdo vše v dobrém. Tu svíčkovou Ti pochopitelně přeju.

Autor: strejda zajíc | 20.12.2020 16:55
Říká se:"Líná huba-holé neštěstí."Je to pravda,po mém předchozím porypování v pátek po obědě telefon.Volal Slávek P.(Matěj Fous) a zval mne na hon.S díky jsem přijal a tak jsem si po víc jak dvaceti letech střelil na zajíce a dokonce i úspěšně.S kohoutama to bylo horší,tam se mé ochranářské způsoby projevily podstatně víc.Jeden sice spadl,ale to byla patrně mrtvička z leknutí při pohledu na mne.
Slávo-ještě jednou díky!
P.S.Někdy později se vám pokusím vylíčit chuťové prožitky při konzumaci svíčkové ze zajíce z Kšel.

Autor: Tomáš ČENĚK | 19.12.2020 15:24
Nedávno jsem si po letech ušáka dopřál, chudák Janek ležel na silnici hned za vsí, když jsem jel ráno do práce. Řidič přede mnou ho srazil tak šikovně, že byl potlučený minimálně. Otočil jsem to a dovezl Janka domu. Pes na mně koukal, proč jsem lovil bez něj :-)

Autor: strejda zajíc | 18.12.2020 10:25
Takže nejen stáhnout,ale ještě svičkovou navařit!Tož,Martes,ty jsi to posunul na vyšší level.A já to ještě zdokonalím.Fousojc,navařené zkonzumujte a výsledný produkt metabolizmu v igelitu zamražte a v Roudné si každý svou dávku může spláchnout!:-))

Autor: František Dušák | 17.12.2020 18:18
Kristepane na nebesích a panno bohorodičko, já bych za jednoho zajíce do kuchyně i vraždil. A jsou jedinci, kteří se rouhají. Ty nahoře, ty to vidíš. Sešli mi prosím jednoho ušáčka.

Autor: martes | 17.12.2020 17:54
Matěji, takový nesmělý návrh: Roudná se už blíží, mysli na kamarády. Ušáky nerozdávej, dopřej jim pobyt v mrazáku, pak navař kotel svíčkové a dovez. Jaruška Ti snad pomůže. Alespoň budete mít důvod po delší době přijet. Zdeněk

Autor: Vrba Frantisek | 17.12.2020 12:00
Posledního usaka co jsem jedl jsem asi před jednoú pětiletou vymnenil za láhev tlamolepu zn Jagermajster.Slečna od sousedního stolu vyhrála v tombole zajíce,já flaškú,a tak jsme měnili,pročež Mateji pokud jseš v odstřelu,dám za jednóho tvého zajdu dvě flašky s lidskou tváří na etikeťe.

Autor: zutro | 16.12.2020 21:55
To se mě také stává.Kolegové v práci se ptají jestli budeme prodávat zajíce,ale abych jim ho stáhl,a vyvrhl.A nebo někde dostanou březňačku ,a přijdou za mnou ať jim ji oškubu .Žrát už budou sami.

Autor: Matěj Fous | 16.12.2020 20:32
Hoši - snad se naskytne vhodná příležitost jak vám budu moci dopřát si na zajíčkovi také pochutnat. Z těch devíti jsem čtyři již daroval,ale obdarovaní ho ráčili přijmout pouze staženého!

Autor: strejda zajíc | 15.12.2020 18:31
Nevím,nevím,zda je vhodné v této nelehké době takto provokovat!!!Slávku,klidně si střel mých soukmenovců,kolik chceš.Ale,ku.va,aspoň jednoho mi pošli,nebo za sebe neručím!:-))
Teď tu kvůlivá tobě slintám,jak Pavlovův pes a né Zajíc.
P.S.Nevyhrožuji,ale vím,kde bydlíš!:-)))

Autor: Fesoj | 15.12.2020 18:08
Péťo, s tím rouháním máš na 100

Péťo, s tím rouháním máš na 100 % pravdu. Myslivost dělám víc než půl století a lepší svíčkovou než ze zajíce /jak ze zvěřiny, tak z tvorů doma chovaných/ jsem nejedl. A toho zajíčka jsem neměl na talíři už rozhodně víc než 20 let.

Autor: Petr Havlín | 15.12.2020 17:52
No vidíš Slávku, zajíce už jsem lovil a ulovil, ale ještě nikdy nejedl. Tak se nerouhej;-)

Autor: Matěj Fous | 15.12.2020 12:47
Zajíc.Už zase byl nyní na podzim k obědu zajíc!Už byl na cibuli,na pepři,se smetanou a dnes pro změnu pečený na špeku se zeleninou,jsem zvědav jak bude příště.Už nám jich pod kolnou viselo za podzim 9 kousků a to na ně ještě 2x vyrazíme.

Autor: Tomáš ČENĚK | 13.12.2020 21:35
Dnes nám Peťana šoupli pod kameramana, takže jediné, co z něj vidíme, je bujná kštice, noty a šmitec. Ale hrají opět skvěle.
Jendo Lovu zdar!
Abych se vrátil k myslivosti, včera jsem se už účastnil domácí naháňky. V 1. leči byl rudl mimo leč, v 2. nebylo vůbec nic (jen harvestory, vyvážečky a další pracanti). Rozlousknout to měla závěrečná 3. leč. V té byl rudl bachyně s asi 8 selaty kolem 40kg. Přiběhly šikmo přímo na souseda, pomoct jsem mu nemohl, ale on se toho nezalekl. 4 selata zůstala pod jeho nohama v ohni. Bezvadná ukázka dobře trénovaného střelce. Jedno dříve odražené nás obešlo a zapíchlo se v mlazině mezi mnou a druhým sousedem. Až když přišli honci jej psi dali do pohybu. Hospodář ho v leči chytil přes kýty, ovšem sele vyrazilo přes naši řadu střelců dál a já ho na asi 70m v malé mezeře mezi stromy trefil na stejné místo. Tato rána ho povalila a psi ho dohnali. Jeden z vůdců pak ukončil jeho životní pouť. Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 11.12.2020 10:25
Tomáši, se Sauerem. Když jdu v noci lovit na pole, beru Sauera, neb střílím i na 80 metrů :-), a na to je lepší zvětšení 5x u ATNka. I když letos jsem toho mnohem více naseděl a nalovil se Sakem, neb jsem lovil hlavně u kukuřice na pár metrů.
No tak to je jasný, že výstřelem to teprve začíná, ale já jsem věčný optimista, sele mohlo vyběhnout nahoru po louce na dojezd k autu, a né zapadnout do největšího dolíku daleko široko :-). S tím hledáním to je u všech stejný - klíče, nůž, náboje, baterky do arístónů, telefón, čepicu, rukavice... a pořád tak dokola - a vím, proč furt něco hledám, protože s těmito věcmi manipuluju automaticky a nemyslím na tu činnost. Nejhorší na tom je, že tato porucha v soustředění nejde odstranit :-). Akorát ten nástřel už tak dlouho nehledám, neb jsem pořídil termopozorovák a když ho nemůžu najít baterkou, tak nejbližší vyšší porost a otěrkami barvy objeví termo, a pak už k úlovku dojdu klasickým způsobem s baterkou kroksumkrok - technicky pokrok v myslivosti nejde zastavit.

Autor: František Dušák | 11.12.2020 04:22
Strejdo, vyloženě milovník života. Dovedeš si i tu událost ukončeného života ohrožovatele lesa či lučiny a širého rodného lánu co nejdéle vychutnat. A tak je to spravne.

Autor: strejda zajíc | 10.12.2020 19:28
Lovu zdar všichni.Výstřelem krásy myslivosti nekončí,např.u mne začíná ta správná zábava.Když už se náhodou trefím,najít zvěř.Když už se mi to výjmečně podaří,najít nůž.Pokusit se úlovek vyvrhnout.Sehnat obvaz,ten mám v kapse kabátu(ještě z Unry).To znamená nejprve najít kabát,který jsem odložil před vyvrhováním.Mezitím se setmělo,baterčička je též v kapse kabátu.Ve tmě se vše špatně hledá.Najít klíče od auta-ty mám v kapse kalhot,kalhoty mám na štěstí na sobě.Obvázanou rukou pro klíče nejde sáhnout.Sundat kalhoty,vyklepat klíče,najít klíče.Najít kalhoty. Najít auto,sehnat traktor,aby vytáhl to auto z bažiny,sehnat větší traktor,aby vytáhl ten první traktor a tak dále a tak dále.No není to krása?
P.S.A to je zkrácená varianta bez dosledu!:-)))

Autor: František Dušák | 10.12.2020 18:18
To je stará známá věc, že výstřelem končí krásy myslivosti.

Autor: Jan Slavětínský | 10.12.2020 08:43
Radku Lovu zdar! Jó, ránou lov nekončí...Já v sobotu na naháňce sice né Sakem ale břízou z Brna a slugem dvě. Mezek 4x4 je kamaráde v tom to k nezaplacení..Lovu.

Autor: Tomáš ČENĚK | 09.12.2020 20:18
Strejdo, jsem to neslušňák. Samozřejmě Ti dodatečně přeji Lovu zdar! Radku Tobě také. Úřadovalo Sako?

Autor: Vrba Frantisek | 09.12.2020 19:04
Strejdovi a Radkovi Lovu zdar.Radku dík za zaslání hesla,ale porucha nebyla na vasm přijímací jak se před léty psalo na tv obrazovce.neboť po zadání hesla a potvrzení kolonky zapamatovat si heslo se vše vynulovalo tak jsem si nebyl jistý jestli je heslo ok.

Autor: Radek Chadim | 09.12.2020 18:06
V pondělí večer jsem vyrazil na obhlídku na ty rozrytý louky, pač ranní prohlídka už mě dosti znepokojila. Vyjel jsem až v v půl desáté, pač jsem tam předtím strávil několik večerů do půlnoci a nic. Přicházím od auta k louce a vepříci už se na druhém konci pasou, zhruba 12-14 kusů, tři větší, zbytek selata. Vítr jsem měl tak akorát přímo k nim, ale bylo to ještě přes 150 metrů, tak že jim nad mezí nadběhnu a pak je po větru podél potoka nebo mezí došoulám, to je to, co jsem si myslel. Nad mezí je ovšem řepka, a na ní se samozřejmě páslo pár kusů srnčího, tak jsem se vrátil opět na začátek louky a nezbývalo než čekat. Divočáci po chvilce zalezli do potoka u spodního okraje louky, ja na ně čučel z vrchu louky, občas nějaký divočák vyběhl z potoka, ale pořád nebyli úplně dobře kvůli větru. Až došli na mou úroveň, sešel jsem po louce dolů k potoku a čekal. Když divočáci začali vycházet za potokem na protější stráni, myslel jsem, že je vše ztraceno, ale naštěstí pár kusů vyšlo i na mé straně potoka a s radostí sobě vlastní se opět pustili do přerývání louky. To už mělo jedno na žebrech záměrný kříž a jak se zastavilo, tak jsme zmáčkl spoušť. Po ráně se divočáci rozprchli na všechny strany, ti co byli v potoce vyběhli na louku, ti co byli na louce se ztratili v potoce a remízkách, chvíli si vykládali co a jak a pak se uskupili a dali se na ústup podél meze. Nástřel jsem na rozryté louce nemohl najít, tak jsem se šel podívat k zarostlému korytu potoka, kde už jsem viděl plicní otěrky o stromy, tak už jsem byl klidnější - no to bylo trošku předčasné, neb potok je samozřejmě v 10 metrové zmoli, selátko samozřejmě leželo přímo v korytě, kde nikdy voda netekla, no nikdy až letos, 300 metrů od prameniště má nyní potok metrovou šířku tekoucí vody. No nic, do auta pro lano, a už jsem je táhl na louku, čtyřkolé auto nemaje, tak ještě asi 40 metrů po rozryté louce, kde běhy zadrhávaly o drny, že to moc nejelo, a pak ještě 80 metrů nahoru na louku, kam jsem dojel s Fabií. Tak jednou za zimu se to dá přežít, ale život bez 4x4 mezka je tvrdší, než jsem myslel :-).

Autor: Radek Chadim | 09.12.2020 17:51
Současné fungování servru je oříškem i pro jejich tvůrce, takže v nejbližší době s tím asi nic moc nenadělám, nezbývá než se přihlašovat krátkodobě - když někdo zapomene heslo, pošlu mu do pár snad hodin jiné.
Koncert byl pěknej, doposlouchal jsem ho až do konce, metal to sice nebyl, ale doba je zlá a nejsme to na léčení, jak říkal kdysi můj učitel jazyka latinského :-).

Autor: Václav Sládek | 09.12.2020 14:12
Neodhlašoval jsem se ale stejně od doby kdy forum zahabrovalo mi taky nejde trvale přihlásit.Nejspíš to bude 3,14čovinový šotek.

Autor: červenka emil | 09.12.2020 13:38
Zajdo já se neodhlašoval,asi se mi dotoho sere nějaký trpaslík

Autor: strejda zajíc | 09.12.2020 12:44
Mně funguje normálně,teda to trvalé přihlášení...:-)Emile,nesmíš se odhlašovat!:-)))

Autor: červenka emil | 09.12.2020 08:43
Proč nefunguje trvalé příhlášení?

Autor: Tomáš ČENĚK | 07.12.2020 19:37
Peťo, bylo to fakt super. Věra prohodila, že se při těch skladbách dobře žehlí trenýrky :-)
Strejdo, začalo to obědem - guláš z mladé dančí kýty a posledním hřebíčkem byl večerní lék - 52% bylinný od našich bratrů z Tater.

Autor: strejda zajíc | 07.12.2020 19:11
Tome,zřejmě jsi zanedbal dezinfekci a nehodné bakterie ovládly tvé nitro!K léčbě(dietě) doporučuji syrovou zvěřinku(nejlépe dančí) a destilované ovoce,nejlépe švestky.Možná,že i marhule či hrušky by stačily.Přeji brzké vyzdravení.

Autor: Petr Havlín | 07.12.2020 15:16
Kluci,kluci!Ty vaše srandičky z nebohého pražáka. Pokud se koncert líbil, tak jsme moc rádi. Je to divný pocit hrát pro prázdný sál. Těším se na Vánoce, že konečně zase vyrazím do lesa.

Autor: bohumir dvořak | 07.12.2020 12:07
Radku v pradelně mlha neni neni co prat kukuřice sklizeny neni co lovit tak jedině zimni spanek

Autor: Radek Chadim | 07.12.2020 09:58
Nebuďte na našeho VIP umělce tak zlí :-), však konečně na něho bylo pořádně vidět, nevím, jestli je to prořídlým orchestrem či bezpečnostními rozestupy, ale konečně se taky trochu dostal před kamery a neseděl v koutě v rohu jako obvykle :-). Jinak jsem už tři měsíce nic neulovil, neb když nefouká silnej vítr tak je mlha jak v prádelně, lovné zvěře pomálu, jak to vidí každý myslivec :-), i když poryté louky jsou jako už léta nebyly, takže letošní zimu to asi s lovem nevytrhnu.

Autor: Tomáš ČENĚK | 07.12.2020 09:06
Strejdo, Ty mě ... dráždíš. Pátým dnem na neschopence přemýšlím, jestli zítra doktor ukáže na žaludek, žlučník nebo slinivku. Po mé návštěvě po probdělé noci na mě zvedal varovně obočí. Dieta pomohla, ale zcela v pohodě jsem až po shlédnutí včerejšího nádherného koncertu, kde měl náš pražák větší prostor, než obvykle. Kdo neviděl, doporučuji najít si ho na iVysilani.cz. Další možnost je opět v neděli večer na ČT Art. Mimochodem, zabělený na zimu se zdá dobře :-)

Autor: strejda zajíc | 06.12.2020 22:04
Ve středu jsem ulovil danče a dnes jsem na něj s láskou vzpomněl.Tataráček z panenky neměl chybu!Mňam a ještě mne hřeje dobrý pocit,kolik že jsem zachránil stromečků nového,lepšího lesa!:-))

Autor: strejda zajíc | 06.12.2020 21:56
No a pak že nejsou i pracovitý Pražáci...Málokdo maká takhle po večerech a ještě k tomu v neděli!:-))

Autor: Radek Chadim | 06.12.2020 20:18
Národní umělec to právě rozbalil se svým nástrojem na ČT Artu :-).

Autor: Roman Voříšek | 23.11.2020 10:23
Zdar lidi,

v sobotu jsme měli u nás hon, byla drobná a bohužel do černé jsme vůbec nevlezli...
Takže výřad byl 44 kohoutů a 55 kachen.
Ten den ale začal velmi úsměvně - kolega ráno přiburácel na poslední chvíli a jak parkoval auto, zapomněl si zavřít dveře a na sedačce u spolujezdce nechal svačinu.

Pěkně 4 buřty. Noo a kamarád vypustil svého kopova a ten se mu na ty buřty podíval :)

Říkal si asi, jsi pořádně zasádlený dostaneš dietu. 2 buřty si dal ke snídani, než se na to přišlo...

Tak jsme se ráno od srdce zasmali :)

Autor: zutro | 09.11.2020 20:24
https://www.email.cz/download/k/kEwKCio8Qd5qoXuD3kXfLecK6SjgxOOOd7zQX1JZUAOWi1yMwJu2Pis-rYC3SjmMclbFmOc/VID-20190923-WA0011.mp4

Autor: zutro | 09.11.2020 20:07
Starobrno bývalo dobré pasterizované.Jak začali dělat ty nepasterizované piva,tak mě nechutná žádná značka.

Autor: strejda zajíc | 09.11.2020 15:33
Radku,kromě lidí, kteří pijí dobré pivo,nikdo nic!

Autor: Radek Chadim | 09.11.2020 14:00
Františku, co máš proti Starobahnu? :-).

Autor: František Dušák | 09.11.2020 10:19
Romane, ber to pozitivně, když nemáš chuť a čich, tak můžeš pít i Starobrno nebo Ostravar, případně Cechovní pohár a jiné podobné lahůdky.

Autor: Roman Voříšek | 09.11.2020 10:02
Zdravím přátelé v zeleném,

já mám Covida také za sebou...

Průběh byl v pohodě, neměl jsem čich ani chuť, ale pomalu se vše vrací do normálu.
Jak píše Karel, raději to vůbec nechytit, je to pěkný hnus...

Držte se všichni v této pos*ané době.

R.

Autor: Jan Mikyska | 04.11.2020 08:22
Jojo, ty pohřby!..
Postihlo mě to taky, ikdyž jen v kruhu rodinném a bez většího kontaktu. Naštěstí jsem to odnes jen já a tchán (takže mladí kluci) a starším se to vyhlo. I tak mě virus na 14 dní vyřadil u boje. Průběh se dá zvládnout, horší je ta izolace. Jak na potvoru jezevci (cholchozníci) začali mlátit kuku. Letos mají naseto zhtuba stejné množství jako loni, asi 150 ha, ale pěkně rozkouskované přes dva revíry do osmi lánů. Co mi chlapi hlásili, tak u nás vyhnali 3 bachyně a mraky selat, povedlo se jedno sele a dvě lišky. U sousedů černá nebyla. Ten rudl tam zůstal a drží. Mají tam klid, vodu a žrádlo.

Autor: Fesoj | 04.11.2020 00:16
Po dlouhé těžké nemoci /rakovina střev/ se zastřelil kamarád z našeho MS, když už to bolestí nemohl vydržet. Chystal jsem se ne funus, ale manželka i zdr. sestra, která k nám dochází, se do mne pustily, že jsem riziková skupina - starý, obézní a ještě cukrovkář - a ať zůstanu doma. Pro klid v rodině jsem poslechl. A pic koz do vazu - za pár dní mi ta sestřička volala, že nějací smuteční hosté z Budějovic ten koronavirus přitáhli a nejméně 5 účastníků pohřbu onemocnělo. A přitom, jak jsem byl informován, se tam všichni snažili dodržovat bezpečnostní opatření, ani ruce si nepodali...

Autor: palkopal | 03.11.2020 17:32
Pro toho, kdo je v kondici, to chřipečka je. Zkušenost vlastní i většiny rodiny.

Autor: strejda zajíc | 03.11.2020 14:22
Jsem rád,Karle,že jste to překonali dobře.Asi by bylo třeba,aby si to ty "chřipečkáři"vyzkoušeli na vlastní kůži.Mám takový dojem,že část populace blbne rychleji,než to stačím sledovat.Ale možná je chyba ve mně,třeba už nemám ten postřeh.:-)
Pokud se vše podaří,dám vám sem fotečky zlaté dančí trofeje.

Autor: Radek Chadim | 03.11.2020 12:33
Tak a už to zase chvilku jede, opět výpadek na hostingu, nemohl jsem to nijak ovlivnit. Tak piště rychle, dokud to funguje :-).

Autor: Karel poslík | 03.11.2020 12:19
Pepo, autonomní řízení začíná poslední dobou již nabírat reálné podoby. U staré Fabie bych ho ale určitě nečekal. Trochu ta tvoje kára předběhla dobu.
Já jsem nabyl tři týdny venku. Ulovili jsme s Jitkou covida a nahlíželi jsme na svět pozitivně. Z výše uvedeného důvodu vám mohu všem poradit: Chraňte se jak to jde !!! Covid stojí za h.vno a vůbec to není dobrý zážitek.

Autor: palkopal | 27.10.2020 21:31
Bod 1.1. podnikatelská nebo jiná obdobná činnost, viz stanovisko MZv, tudíž lov možný i po 21. hodině

https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/mimoradna-opatreni-_-co-aktualne-plati-180234/#Z%C3%A1kaz_pohybu_od_%2028_rijna

http://eagri.cz/public/web/file/660287/Stanovisko_Ministerstva_zdravotnictvi.pdf

Autor: strejda zajíc | 27.10.2020 20:02
Zákaz vycházení platí až od 21.00,půjdu raději dříve,aby čuník zbytečně nečekal..:-)

Autor: František Dušák | 27.10.2020 20:02
Zákaz volného pohybu
výjimky v noci (od 21:00 do 4:59)
cesty do zaměstnání a zpět
cesty k výkonu povolání
cesty k zajištění bezpečnosti a pořádku, ochrany zdraví, veřejné hromadné dopravy, zásobování a rozvážkové služby
neodkladné cesty z důvodu ochrany, života, zdraví či majetku
venčení psa do 500 metrů od bydliště

Tudíž bych na noční lov napasoval předposlední větu - neodkladná cesta z důvodu ochrany majetku. Jedná se o ochranu majetku před škodami zvěří.

Autor: Jaroslav Tatalák | 27.10.2020 19:09
Dobrý den pánové. Mám dotaz na fundované znalce. Jak je to s nočním lovem a zákazem vycházení?

Autor: strejda zajíc | 24.10.2020 13:43
Ty už jsi jak paní Z.!Ta když chtěla nový auto,tak tu naši milou,starou fábinku rozflákala.A taky dělala,že za to nemůže...:-)

Autor: Fesoj | 24.10.2020 12:23
Po prohlídce odborníkem vyřčen ortel : Na odpis...

Autor: Tomáš ČENĚK | 24.10.2020 08:35
"Pane doktore, Vy jste se zas kochal?". "Vono to snad nemá brzdy." Nebo: "Vy se v tom zas hrabete!" "Pocem, já mám záda vejpůl" Konec legrace, Pepo, jistě to sám víš, na ručku se nedá spoléhat. No a zařazená rychlost má také své postupy, kdo dává jedničku, když už auto stojí, a nepřesvědčí se, že tam opravdu je, může být nemile překvapen. Jak jsi psal, ta kola měla směřovat jinam. Držím Ti palce, ať jsou škody co nejmenší.

Autor: Ron Gordon | 23.10.2020 21:57
Fesoji, normálně zatažená ruční brzda ještě neznamená, že brzdí a přesvědčení je Ti prd platné.

Autor: strejda zajíc | 23.10.2020 15:49
Den blbec????Pepo!!!:-))

Autor: Fesoj | 22.10.2020 22:45
Tak dnes ten můj lov zas jednou dopadnul tím posraným navrch... Vzhledem k bolavým nohám si vybírám takové posedy, kam to nemám od zaparkovaného auta daleko. Taktéž i dnes. Jedu po pastvině podle meze ke kazatelně, zaparkuji cca 100 m nad ní, sejdu s kopce dolů a vzlezu na kazatelnu. Stejně, jako již vícekrát předtím, jenže dříve jsem používal Felicii 1600 combi, dnes Fabii 1200 combi. Uhnízdím se na kazatelně a pozoruji cvrkot. Vidím srnu se srncem, který má již shozeno. Oba silné kusy, nic k lovu. Asi po půl hodině vytahuje z lesa srna se srnčetem, rovněž taková zvěř, kterou ulovit by byl myslivecký hřích. Srnec zatahuje do lesa, zbylé 3 kusy pasu a vtom mi přes horizont přebíhá slabé srnče bez mámy, zabíhá do meze pode mnou, kde zůstává stát. Zbraň je připravena, čekám jen, až opustí kryt. Vtom slyším prapodivný zvuk. Podél meze se podivně, pomalu, víceméně přískoky, pohybuje auto bez řidiče. Moje auto !!! Odbočuje do meze, tam to zarachotí a Fabia zůstává stát. Vyběhnuvšímu srnčeti samozřejmě nevěnuji pozornost, slézám a jdu zjišťovat škody. Přední maska,levý přední blatník a podběh, čelní sklo a možná i hnutý sloupek karoserie. Servořízení je rovněž v prdeli a jak je na tom motor a náprava, to se teprv uvidí... Volám syna s traktorem. Odtahuje chudinku Fabii na místo, kam pro ni bude možno přijet s podvalníkem a jedeme domů. Cestou se pochopitelně zastavujeme u Vietnamců ve večerce. Já teda normálně téměř nepiji, ale tuhle flašku Pražské vodky jsme se synem zneškodnili během půl hodinky... Jen bych dodal, že jsem měl normálně zataženou ruční brzdu a zařazený kvalt - sice jen dvojku, ale přece jsem byl přesvědčený, že to udrží. Jen kola jsem opomněl stočit proti kopci. Takže kamarádi - není tohle opravdu výstavní den blbec ?!?

Autor: strejda zajíc | 20.10.2020 12:10
Vy mně taky,bratři zelení!:-))

Autor: Petr Havlín | 19.10.2020 13:13
No hlavně že to zvládl kluk - staroch šikovná:-)

Autor: František Dušák | 19.10.2020 12:55
Petře, Ty si pleteš předponu a příponu. Ne teena - ger, ale ger - ont.

P.S. Strejdo promiň, ale tato nahrávka se musela smečovat.

Autor: Petr Havlín | 19.10.2020 09:38
No vidíš Zajíci šikovná. Jsi jak teenager;-)

Autor: strejda zajíc | 18.10.2020 21:01
Asi se musí foto nejprve nechat "zamřít" a pak to jde!:-)

Autor: strejda zajíc | 18.10.2020 11:03
Dnes jsem se pokusil vložit několik fotek daňku z fotopasti,leč marně.Zmenšené ma požadovanou velikost i správně komprimované a zas nic.Už se mi to stalo několikrát a další den to polklo!Není to šikana Zajíce ze strany webu?:-)Kdybych věděl,kde hnízdí,dojdu mu nabít webmordu,neb jak známo,zajíci jsou agresivní pakáž!A dle AOPK dokonce přemnožená.

Autor: Tomáš ČENĚK | 07.10.2020 20:44
Romane, i k seleti Ti přeji Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 02.10.2020 14:13
Romane,ty lakomče!Fotečka by nebyla?Nebo dvě?

Autor: Karel poslík | 01.10.2020 10:34
A byl jsi na Boleboři pasován na jelenáře ? Nebo mám začít hledat pasovací list.
Jinak já jsem své první kusy vysoké holé a prvního jelena špičáka ulovil také nad Boleboří, v prostoru mezi Boleboří a Svahovou. Jezdil jsem tam asi tři roky ke svému kolegovi z práce. Když se jede z Boleboře na Svahovou, tak těsně před odbočkou k hotelu jsem zajel v pravo a pak jsem šel směrem jako zpět k Boleboři. Krásná oblast pro zvěř vysokou.

Autor: Roman Voříšek | 01.10.2020 08:04
Dobré ráno,

Karle, ano, můj první jelen :)

Autor: Polák Jiří | 30.09.2020 20:18
Romane,Lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 30.09.2020 18:05
Romane, Lovu zdar !
Máš krásný zážitek z Krušných hor. Je to tvůj první jelen?

Autor: Ramo | 30.09.2020 14:43
Romane LOVU ZDAR!
Kontakt na kamaráda s CHS bordíků je Zbyněk Kubík 777 855 815.
Snad se na mě nebude zlobit, že jsem ho zveřejnil... Ale dyť je to docela dobrá reklama! :-)

Autor: Roman Voříšek | 30.09.2020 11:06
Lovu Zdar!

A Bohouši, díky za kontakt.

R.

Autor: bohumir dvořak | 30.09.2020 10:16
Romane tady hledej https://www.borderterier.info/ramy.htm

Autor: Fesoj | 30.09.2020 09:24
Romane, když se daří, tak se daří - LOVU ZDAR ! A jelikož věřím na serii tří, čekám,že se během pár dní ozveš, že se Ti dalším úlovkem povedlo ji naplnit.

Autor: Pavel Černý | 30.09.2020 08:52
Romane, k oběma úlovkům Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 30.09.2020 08:48
Kamarádi, moc se předem omlouvám, ale nechci zakládat samostatné vlákno...
Manželka vyslovila přání, že by chtěla Border-teriéra, alias kočkopsa...:)

Budu moc rád, pokud budete mít někdo kontakt na chovatele.

Děkuji.

R.

Autor: Roman Voříšek | 30.09.2020 08:13
Chlapi, lovu zdar!

Včera mě vytáhlo ven to typické prasečí počasí. Po deváté hodině pomalu proti větru šoulám na posed a cestou pod jedním malým doubkem se to jenom vaří.
Černá si hodně hlasitě pochutnává na žaludech, kterých je u nás letos požehnaně.
Jenže nemám šanci lovit, protože dub roste šikovně nad smrkovou pasekou a jsou dokonale kryti...

V klidu si sednu a odpočívám. Sedím pod dubem a za chvilku si říkám, že jsem si měl vzít helmu, protože žaludů padá požehnaně...

Okolo jedenácté mě dává do střehu bekání srnčího od dalšího posedu a z místa, kudy má zvěř tah. Padá mlha, mám obavy, zda se nechá pak vůbec lovit...

Už slyším, jak to v lese praská, pak ticho a na řepkovém poli jasně vidím kus černé. Bachna a pod duby vidím selata. Pomaličku se sunou směrem ke mně, ta mlha mi dělá starosti a najednou bachna zarazila a foukla...
Na nic nečekám a večerem jde rána.

Na nástřelu sele nezůstalo, tak slézám a na nástřelu nemohu nic najít. Hledám dobře deset minut a pak si všimnu, že za vývratem leží zhaslé sele, okolo 25 kg, kňourek.

Mám velikou radost, dubové úlomky a kus vyvrhuji až doma.

Ulehám v 1:00 :)

Lovu Zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 30.09.2020 06:01
Romane ,ještě jednou Lovu zdar!

Autor: Václav Sládek | 29.09.2020 20:25
Lovu zdar

Autor: martes | 29.09.2020 18:40
Romane, Lovu zdar. Ať ten lov prožíváš ještě hodně nocí. První je první. Já si to pamatuju ještě dnes. Zdeněk

Autor: Tomáš ČENĚK | 29.09.2020 17:21
Romane Lovu zdar! Super zážitek, moc Ti ho přeji. A ta domácí lapálie se spraví, bonusem bude ponaučení.
My v neděli v kukuřici a na kachnách v 17 lidech končili výřadem 2 selat a 11 březňaček.

Autor: Petr Havlín | 29.09.2020 15:13
Romane Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 29.09.2020 13:41
Lovu zdar!Romane,mláďatum se zlomenina hojí dobře,ruka bude pevnější co dřív.S tebou,"dědku" by to bylo horší.:-)

Autor: Roman Voříšek | 29.09.2020 10:56
Zdar chlapi,

já navážu na Karlův příspěvek ohledně troubení jelenů v Krušných horách.

Od rodiny a kamarádů myslivců jsem dostal k životnímu jubileu jelena na polesí Boleboř.

V neděli 20.9.2020 jsme dojeli na místo, v 15:00 si zapsal vše potřebné místní hajný a v 17:00 jsme už šoulali na takovou vnitří louku. Poprvé v životě jsem viděl dobrého jelena s flintou v ruce, ale k lovu nebyl a hlavně dost daleko.

Měl namířeno do kaliště a než si dopřál koupel, parožím dokonale kultivátoroval okolí. Drny létaly snad 2 m vysoko...
Pak nám došla holá a jak se trochu setmělo, začali troubit. Byl jsem z toho úplně paf, hodně jsem to prožíval. Hajný se jen usmíval pod fousy :)

Bylo chladno a když jsme šoulali zpět k autu, troubili ze všech stran. Prostě koncert.

Další den ráno bylo špatné, neviděli jsme ani kus, tak jsme se domlouvali na večerní čekanou.

Lehce po páté odpolední pomalu šouláme s hajným a jeho jezevčíkem na to samé místo, jen jsem si tam našel flek, kde u sebe rostly dvě olše a jedna byla tak šikovně ohnutá, že to byl ideální opěrný bod.

Dobu se nic nedělo, tak tiše hovoříme, hladím krále zvířat a v tom hajný dává k očím dalekohled a do kaliště jde stejný jelen jako včera. Stejná procedůra, nejdřív drny a pak koupel. Pak se narovnal, prohlédl terén a odešel do další paseky.

Stojíme v klidu dál, na kopci pobrukoval jelen a v tom nám z pravé strany zaburácel jelen. Pak to praskalo ve smrčáku a vidím kus holé. Víc jak 20 m to nebylo. Kryju si ksicht dalekohledem. Laň nás obešla a zmizela v další pasece.
A najednou opět zatroubení, přímo z místa, kde zatáhla laň. Snažím se kus najít v dalekohledu, ale marně...

Setmělo se, jeleni troubí jak o život. Zvednu hlavu a na leve straně paseky vidím kus. Dalekohled mám na očích okamžitě a je to jelen! Jako prvního jelena jsem předeslal, že bych byl moc rád za osmeráka, který bude dotažený.
Dloubnu do doprovodu, ten dlouze obeznává a já čekám na odsouhlasení. Najednou mě prosí, zda mu půjčím dalekohled, že ve svém už nemůže dočíst... To trvá chvilku a já dostávám svolení. Opřu se o olši a snažím se namířit. Nejde to, mám tam větev. Zatím jsem klidný, ale doprovod se ptá, co dělám, že nestřílím!?

Říkám, mám tam větev od smrku. Čekáme. Kus se kompletně schoval za smrk a hajný hlídá, až vyjde z krytu.
Trvá to věčnost... Dostávám pokyn, kus je pěkně bokem. Mířím, ale nemohu se srovnat. Přetáčím na zvětšení 10x a mířím. Dostal jsem instrukce, abych mířil na plec, jenže ta byla v husté trávě. Tak jsem pohladil napínáček, kdy tečka seděla kus za plecí.
Třeskla rána, v ten moment jsme nic neviděl a slyším, jak kus utíká . Pak to žuchlo a slyšíme, jak odkazuje.
Vydechnu a dala se do mě horečka... Mám problémy přebít...

Čekáme 10 minut a pak se sám nasadil král zvířat a za chvilku je u kusu.
Smekám u jelena. Osmerák, dotažený, rána na játra. Odhaduji, že byl cca 100 m od nástřelu.
Pocty, kus jsem si vyvrhl sám a odtahujeme jej k cestě.

Pro mě obrovský zážitek, chtěl jsem to jednou v životě zažít a vše se vydařilo.
Lovil jsem 8x57JS a bramborou z Vlašimi, bylo to tak na 60 m.

Na ubytování jsme to lehce s kamarádi oslavili. Druhý den jsem byl venku už jen s dalekohledem a vysoké jsem viděl hodně.

A jak to tak bývá, jednou je člověk nahoře a někdy dole, odpledne mi volala manželka, že si syn ve škole zlomil pravou ruku v zápěstí...

V tu ránu jsem měl po náladě a chtěl ihned domů...

Rozdýchal jsem to, co mi jiného zbývalo a ještě si to užil jako pozorovatel.

Tak provolávám Lovu zdar!

Autor: Ramo | 29.09.2020 09:46
Zdar, byl jsem na víkend u rodiny v Horním Jiřetíně přímo na úpatí Krušných hor, ulice Pod lesem :-) a troubení paráda!! Ale až v neděli večer, v sobotu po té velmi vydatné zálivce co tam byla nic. Pro mě "polňáka" krásný zážitek!!! Ale jak píše Karel, každé zatroubení rozštěkalo všechny psy v okolí a to mě rušilo. Lovu zdar jelenáři!

Autor: Karel poslík | 24.09.2020 10:07
Zdar chlapi, u nás je říje v plném proudu. Jeleni troubí ( tróbijo, aby tomu rozuměli všichni účastníci fóra) jak o závod. V pondělí se v noci trochu víc ochladilo a z Krušných hor troubili jeleni až do rána, celou noc. Ještě by to chtělo nějaké ranní mrazíky a mlhy. Snad se má už v pátek zase ochladit ,tak uvidíme. Minulou noc troubil jelen tak 300 metrů za naší zahradou. Každé zatroubení rozštěkalo všechny psy v okolních domcích. Dneska se na něj jdu podívat. Abych se vůbec někdy vyspal , tak chodím obden, resp. obnoc, ale i když jsem doma, tak je slyším otevřeným oknem do ložnice. Už se těším na víkend, protože budu mít šanci pozorovat říji za ranního úsvitu. Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 23.09.2020 08:58
Pánové, mám vás všechny pozdravovat ! Včera večer jsem se při telefonování přehmátl, dostal jsem se na jiné, dlouho nepoužívané číslo a a jak říká Vrchlický - zboř se, hajzle, hrade, spadni - ozval se mi po letech PRROUD. Podle toho, jak mluvil, je asi čím dál tím stejný a vůbec se nezměnil. Teď ho chytá nějaká fantasmagorie a pokouší se vyrobit z nějaké trubky doma na koleně brokovnici r. 12 - no potěškoště, jen doufám že ty své pokusy přežije s oběma očima a deseti prsty na rukou. Jinak to už se mnou jde, v pondělí jsem ukecal primáře, takže mě pustili domů. Jeleni troubí jako z partesu - teplé dny, chladné noci, tak jak to má být - akorát že včera jsem se tak nasral, že jsem musel volat Policii a požádat je, aby se tady u nás aspoň ukázali a udělali pořádek, protože parta šašků na terénních motorkách začala řádit po lese a zrovna poblíž říjiště - no jsou to č...ci, až to burácí, slušnější výraz pro ně nemám.

Autor: zutro | 19.09.2020 11:17
Kolega z práce vyprávěl že byl u své obvoďačky,a ta mu řekla že by měl shodit,že se jí vůbec nelíbí,a on jí řekl ,to mě říkáte vy ,která má krk jednou takový jak já?

Autor: strejda zajíc | 19.09.2020 09:00
Dnes se stal zázrak,připojení na MF se vrátilo!
Fesoj se už zase válí ve špitále.Prý se nelíbil pí doktorce(čemuž se nedivím),tak ho tam nechala zavřít.

Autor: Ramo | 19.08.2020 09:34
Tome Lovu zdar! A pěkné čtení...

Autor: Zdeněk Šváb | 15.08.2020 07:19
Velmi slušnej oddíl! 1***

Autor: Miroslav Kráčmar | 14.08.2020 18:31
Dnešní kontrola ,,strakolapu\\\" + další 3.Takže summa summarum za měsíc 15 picek.Řekl bych...slušnej oddíl.

Autor: Polák Jiří | 14.08.2020 15:51
Tome,Lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 14.08.2020 12:21
Tomáši a ostatní úspěšní lovci z fotogalerie, lovu zdar!
O tom srnci, který během krátké chvíle pokládal srnu čtyřikrát, jsi psát nemusel. Ještě si to přečtou ženské a budou si myslet, že je to tak normální.

Autor: strejda zajíc | 14.08.2020 10:42
Tome-Lovu zdar!Že bych se taky pochlubil letošním srnálem?Aaale,škoda slov pro vás,bando zelená.A fotečky už úplně...:-))

Autor: Fido z Řáholce | 14.08.2020 10:09
Myšlenka dne:
Nikdy nesmíš zadržovaz větry, protože Ti to vyběhne přes páteř do mozku a odtud pak přicházejí ty nápady na hovno!!!

Autor: Jan Slavětínský | 14.08.2020 05:56
Tomáši Lovu zdar!

Autor: zutro | 13.08.2020 21:21
Dobré!Lovu zdar.

Autor: Tomáš ČENĚK | 13.08.2020 16:25
V půlce minulého týdne jsem si šel oddechnout od starostí posledních dní na posed na jívě u cesty mezi poli kukuřice a pšenice. Posed jsme napřed museli vyřezat a opravit, jelikož smršť zlomila všechny větve koruny přímo nad ním a jedna větev prolomila oporu. Při té čekané jsem v pšenici zahlédl pohublého srnečka, u kterého jsem si při důkladnějším pozorování všiml vypouklého a šedě kalného levého světla. Neviděl na něj. Šel na dostřel směrem k polehanému místu, ještě dva kroky, ale ouha, kousek odtud měl silný šesterák svou partnerku a v nevhodnou chvíli na srnečka nastoupil. Srnečku si bránil důkladně, vystartoval i na mně, když jsem k posedu přicházel. Zarazil se na 10 kroků a když sem se nehýbal a se špatným větrem nic necítil, tak se vrátil k milostným dobrodružstvím. Během té čekané srnečku 4x pokládal, takovou šou jsem ještě nezažil. I rudlík prasat, co vyrazil na pšenici, se jim vyhnul a nedal mi tak šanci střelit aspoň selátko na gril.
O víkendu jsem tak na posed vyrazil znovu s jasným úkolem srnečka střelit. Šel jsem ráno, za chladu a svitu měsíce. U posedu jsem ucítil liščinu, říkám si, že se kmotra bude producírovat po cestě. A taky jo, po pár minutách sezení mi stála naširoko asi na dvacet kroků. Mačkám spoušť, liška značí výskokem a se vztyčenou oháňkou láme v kukuřici. Po asi minutě se ozve dlouhé skolení nějakých 200m v kukuřici. \"Tak jsem pako\", říkám si. Na tuhle vzdálenost Springfield se střižkou funguje. Sedím dál a po čase zkouším vábit srnce. Přijdou mi 3 různí srnci, ale ten očekávaný ne. Podél cesty v kukuřici něco šustí, že by on? Ale ne, šeptem se ozve liščí krátké \"vrau, vrau, vrau\". To už je dobře vidět a na nástřelu vidím dalekohledem jasnou barvu, tak že by snad dvě liščata spolu a to druhé se vrátilo? Nevím. Už začíná být hic, kouknu za sebe do pšenice a srneček tam. Na pískání nereaguje, spíše se schovává. Zase ten scénář, jde k polehané pšenici, ovšem dva kroky od kraje ulehá k odpočinku. Další půlhodina čekání, po které se zvedá a odchází zpátky ode mně. Nečekám, stoupám si na sedátko, takže se mohu opřít o ořezanou korunu, rozuměj pahýl kmene, a jak se srneček objeví v polehaném místě, na asi padesát kroků mačkám spoušť. Opět výskok, 20 kroků běh, pak dva kroky zpátky přepadá dozadu. Komora, srdce na kusy. To už jsem ale měl nabito SAKO Hammerhead, střižky došly, musím do Vlašimi. Na vstřelu podlitina, na výstřelu díra na tenisák. A ta liška? Na nástřelu a po trase barvy jak z konve a kousek plic, na kraji kukuřice kus jádra, ale ani po několika krocích ji nevidím, vzdávám to, musím se v tom hicu postarat o srnečka. To jsem dnes napsal román :-) Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 12.07.2020 09:48
Tome,Tome!Ty holt taky musíš mít fšecko.:-)Když už nepřiplavou brambory do dvora,tak aspoň ušetříš za kácení...

Autor: Tomáš ČENĚK | 11.07.2020 23:26
Do lesa se asi hned tak nepodívám, leda s pilou. Včera se tu přehnala smršť, stromy polámané jak sirky, kazatelny a posedy na zemi, ve vsi popadané tašky ze střech, stromy a větve na barácích a el. drátech. Stačilo 5 minut, a bylo hotovo. I do hlavních zpráv TV Prima jsme se dostali. Už to nechci zažít.

Autor: Petr Havlín | 24.06.2020 11:45
Tomáši Lovu zdar!Honzo neboj zase bude příležitost.

Autor: Jan Slavětínský | 24.06.2020 10:38
Tomáši Lovu zdar!
Musím dodatečně Petrovi poděkovat za pozvání na ten sobotní konzert, ale už jsem to bohužel nedal. Pořádali jsme Okresní přebory - v pátek kulička a v sobotu lovecké kolo a trap. Lidé se sešli i přes to děsné počasí. Celý den lilo, ale pěkně. Vzal jsem si s sebou troje oblečení a pláštěnku a třikrát jsem se převlékal. Já nestřílel, já byl rozhodčí a organizátor, tudíž celý den jsme se s kolegou točili za štontama. Přijel jsem domů kolem osmé večer a tak už jsem želivskou akci nedal. Jelikož věřím,že není všem dnům konec, tak to snad vyjde příště.
P.S. u nás už srnci chodí a honí srny. Je to letos nějaké zmetěné....Zdar

Autor: Ramo | 24.06.2020 09:09
Tome Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 24.06.2020 06:45
Někteří z vás znají, jak obtížné je toto období pro nás, co trpíme alergií na trávy. Příprava sena na zimu nebo prohánění luk před sečením je velice nepříjemné. O to více pak potěší vidět přeživší srnčata, jako jsem viděl já včera večer. Pojídání tabletek alergii utlumí, ovšem celý den pak zívám, jak Pilátova čuba. I tak párkrát do týdne ráno vstanu, abych si užil probouzející se přírodu. Udělal jsem tak i dnes. Skřivani zpívali jak o život. Po půlhodince sezení mi po mé stopě po cestě přicházela liščička. Počkal jsem si, až bude tak na dvacet kroků a odmáčkl brokovou hlaveň. Dvanáctka Lord 4mm udělala své. Fena byla výrazně napadena prašivinou. Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 23.06.2020 12:48
Romane dodatečně Lovu zdar!
Kájo ať Ti to s tím novým přírůstkem v trezoru dobře trefuje.
K sobotní terapii barokem, Olda to napsal jako vždy precizně,není co dodat. Rád jsem vás bando zase po čase viděl.

Autor: strejda zajíc | 23.06.2020 09:25
..,.podíl barokní hudby na polidštění Zajíce!:-)

Autor: Petr Havlín | 23.06.2020 09:22
Díky Oldo za uznání. Moc rád jsem vás všechny viděl. Dnes jsme od 5h vyháněli srnčata z jetele před sečením.Letos to organizujeme ve spolupráci s ZD a má to hned větší smysl.

Autor: Oldřich Vopršal | 22.06.2020 13:32
Celý víkend počasím nestál za nic. V podstatě celý propršel, přesto v sobotu večer jsme si s Jitkou udělali radost a byli jsme na koncertě barokní hudby v želivském klášteře. Přišli jsme si poslechnout našeho zeleného kamaráda, mistra Petra Havlína, který flintu vyměnil za housle a smyčec, na varhany hrál MUDr. J. Škvařil a zpívala jeho manželka paní Škvařilová. Překrásný koncert, na kterém jsme se sešli s několika dalšími Roudňáky, Tomášem Čeňkem s jeho manželkou, Libuškou a Mirkem Zajíčkovými a s paní Janou a Zdeňkem Kodrlovými. Nádherná hudba v překrásném prostředí! Radost byla Petra a ostatní účinkující poslouchat. V duchu jsem si říkal, jestli mu to jde s flintou tak dobře jako s houslemi, střílí minimálně tak dobře, jako Figi! Po koncertě následovalo překrásné přátelské posezení v klášterní restauraci, jak jinak než při vzpomínkách na Roudnou, která letos poprvé nebyla, samozřejmě se povídalo o myslivosti a všelijakých veselích zážitcích při ní, však to znáte....bylo nám tam dobře!
Všem výše úspěšným lovcům mé upřímné Lovu zdar!

Autor: figi | 19.06.2020 23:59
https://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Ze-zivota-myslivcu/NUZ-MYSLIVOSTI-2020

Autor: Břéťa Ambrož | 17.06.2020 11:55
Moje 222 taky podlévá, ale i tak je skvělá... :D

Autor: Jan Slavětínský | 17.06.2020 09:43
Romane fotku musíš upravit na velikost 600 x 800 a potom vložit jde. Ahoj

Autor: Roman Voříšek | 17.06.2020 08:04
Dobré ráno, fotku jsem se snažil vložit, jenže marně...
Pokusím se znovu, doma, až na to budu mít víc času.


Včera mnou ulovený kus zpracovával můj otec a říkal mi, že takovou podlitinu leště neviděl...
Rána byla trochu ze šikma, vstřel pravý bok před pleckem, výstřel bohužel přes plec. Musel toho vyřezat hodně...

Možná to bylo i tím, že kus už o mně před výstřelem věděl, nevím...
Ale stalo se mi, hlavně u dančího, že to je po té 6,5 opravdu hodně podlité...

No jo, ale na dančí se stačí jen blbě podívat a už se podlévá :)

Lovu Zdar!

Autor: Pavel Černý | 16.06.2020 13:42
Romane, Lovu zdar! Kde je ta fotka?

Autor: strejda zajíc | 15.06.2020 17:58
Romčo-Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 15.06.2020 16:42
Romane Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 15.06.2020 11:33
Romane, upřímné Lovu zdar

Autor: Jan Slavětínský | 15.06.2020 09:30
Romane Lovu zdar! Dej foto.
O víkendu jsme se s Rudou a Oldou zajeli podívat do Rozsochatce na sraz myslivců z vebu Myslivost-lovectví. Je to podobné jako naše Roudná. Mysleli jsme si, že stejně jako vloni uvidíme i Fesoje, ale Josef letos na tento sraz nedojel.
Večer nás tam lízla ta průtrž s kroupami, co převálcovala to Chrudimsko. Šlo to tam přes nás a tím směrem.
Posečenou zahradu a trávu na sušení už od minulého týdne, jsem včera vyhodil ...., ale do krmelce jiné seno mít budu. Tak zatím a Lovu zdar.

Autor: Karel poslík | 15.06.2020 09:21
Udělal jsem si nedávno velkou novou radost a objednal jsem termovizní předsádku NP Seer 50 plus. Objednal jsem si i dva adaptery příslušných rozměrů , abych mohl předsádku používat na kulovnici i kulobroku. Potom jsem zjistil , že u kulovnice bude trošku překážet hledí. S montáží se mi nahoru nechtělo a když se z kulovnice sundají pevná mířidla a zůstanou tam ty drážky, vypadá to jako vybydlený dům. Tož musela zasednout valná hromada naší dvoučlenné domácnosti a jednat o předloženém návrhu na nákup nové kulovnice. Dopadlo to dobře. Včera jsem přivezl nového mazlíka, viz fotogalérie. Tikka T3 Hunter. Dneska ji pojedu přihlásit a nejpozději zítra jde do revíru. Tak budou v trezoru dvě kulovnice ve stejné ráži. Nevím jestli najdu morální sílu tu původní prodat a rozloučit se s ní.

Autor: Karel poslík | 15.06.2020 09:20
Romane, lovu zdar !

Autor: Roman Voříšek | 15.06.2020 08:37
Dobré ráno přátelé,

včera se na mě usmála naše Diana...

Až po osmé večerní jsem včera vyrazil k lesu a neměl jsem jasný cíl, kam si sednout. Vím o srnci, který mě slušně školí, ale bylo po dešti a musel bych jít vzroslým ječmenem a to se mi moc nechtělo...

Jak jedu autem, vzpomněl jsem si, že jsem na jedné samotě viděl srnce. Nedokázal jsem ho ale na velkou vzdálenost přečíst, ale srnec to byl na 100% , protože tloukl parožím do malé lísky.

Tak jsem tam zaparkoval, zamkl auto a pomalu šoulám k lesíku, který pak padá do takové rokle a dole má soukromník pšenici...
Už jsem skoro na hraně a z krytu mi vyrazí kus srnčího. Srna. Chvilku jistí směrem ke mně, ale pak se dívá zpět do místa, odkud vytáhla. Koukám tam sklem a málem mi to sklo vypadlo z rukou...
Srnec, jedna lodyha tak 5 cm ohnutá skoro do 90° a na konci vidlička, druhá strana normál...
Co teď...
Mou rozkládací hůl jsem nechal doma, kdo by se s ní tahal...
Čekám. Situaci za mě pořešil mladý daněk špičák, který přišel z druhé strany a milý srnec se na něj zahleděl...
Toho okamžitě využívám a popojdu dobrých 10 m a kryju se trnkami...
Srnec se mi natočil krásně pravým bokem, na nic nečekám, flinta v rameni a večerem jde rána z volné ruky na dobrých 70 m. V ráně vidím, jak kus vyskočil a mizí pod mezí...
Jdu na nástřel. Na dobrých 10 m už vidím barvu a po 20 m vidím zhaslý kus v té pšenici.

Mám radost, velikou, raritní srnec. Bude mít tak 3 roky, víc mu nedávám.

Pocta ulovené zvěři, dubové úlomky.

A aby to bylo celé => má oblíbena 6,5x55 SE, Lapua Mega 10,1 g.

Lovu Zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.06.2020 23:46
Dnes večer jsem sledoval fantastický souboj šesteráků. Upozornil mě na něj zvuk, ze kterého se vyklubal náraz parůžků. Hlína lítala od spárků i od parůžků, zaklesnuté hlavy se vykrucovaly bradami až k nebi. Nakonec si gentlemani ujasnili, kde je hranice a oba situaci jistili ještě dlouhou dobu z protějších okrajů lesa. Průlet sluky udělal tečku za tím zážitkem.
P.S.: Péťo, ve čtvrtek jsi hrál skvěle i s tím plnovousem :-)

Autor: Ramo | 08.06.2020 09:14
Jinak minulý týden ve středu, jsem viděl POLETUJÍCÍ bažantí kuřata a sám jsem zíral!!

Autor: Ramo | 08.06.2020 09:13
Tak to je super! Kéž by to tak bylo všude...

Autor: Petr Havlín | 07.06.2020 16:07
No přestože použili dron s termou a termu na tyči, tak je nakonec našli pouze očima při procházení. První den devět a druhý čtyři. Ve čtyřech slušný výsledek.

Autor: jirka marek | 06.06.2020 14:32
Péťo, devět srnčat, to je neuvěřitelné!To jako se psy,nebo jak?Jinak v té práci jsem tě zaregistroval ve čtvrtek v přímém přenosu, krásně jste to hráli!!!

Autor: Petr Havlín | 05.06.2020 20:25
U nás se tento týden seklo. Bohužel to byl první týden co jsem byl opět v práci a tak jsem se nemohl zapojit.Kolegům se podařilo zachránit 9 srnčat.

Autor: Ron Gordon | 24.05.2020 17:34
Jo, jo Fesoji, byly doby kdy jsme ženám ukazovali jiné ptáky, a některé je také viděly poprvé v životě.

Autor: Fesoj | 24.05.2020 15:35
Včera jsme s manželkou jeli navštívit syna a cestou jsem jí ukázal krasavce - luňáka červeného. Viděla ho poprvé v životě. Jinak, jak se říká, pro dobrotu na žebrotu. Jednomu mému vzdálenějšímu příbuznému liška redukovala chov slepic a tak jsen mu půjčil sklopec. Nevím, jak to líčil, ale údajně pozoroval z okna, jak tam liška vlezla, zatáhla za návnadu, dvířka jí spadla na záda a kmotra utekla. A její kolegyně mezitím řádila u nás - tu slepici bych oželel, ale chovné husy je škoda.

Autor: Ramo | 24.05.2020 13:15
Ahááá chlapci se vydali na procházku okolo komína! :-)))

Autor: Ramo | 24.05.2020 12:58
Karle co se stalo se sokolíkama? Chtěli jsme se podívat jak povyrostli a budka je prázdná?!?

Autor: Petr Havlín | 21.05.2020 23:02
Včera si mě přišla prohlídnout na 4m kuna a dnes na 2m zajíc.Jen ten paličkáč mi stále uniká.

Autor: Karel poslík | 21.05.2020 18:39
Já poslední dva měsíce vidím jen rafinérii a ještě mě to pár týdnů čeká. Ještě že je akce tohoto rozsahu jen jednou za čtyři roky.Jednou za čtrnáct dní pár hodin v revíru je velká slabota, ale stačil jsem takto ulovit jedno sele 20kg. Od kamarádů slýchám jak se co kde pohybuje a PČR volá bohužel několikrát týdně ke sraženému srnci. Výkup je tady také zastaven, tak si každý musíme ulovený kus koupit pro sebe, ale zatím to klape. Přeji všem Lovu zdar!

Autor: Břéťa Ambrož | 21.05.2020 16:36
Tak s novými dobami lovu se to srnče může střílet prakticky okamžitě, co se narodí... ;)
Jinak ja viděl srnci dvojčata již dobře před 14 dny a siky už kolouchy také docela vodi..

Autor: Fesoj | 21.05.2020 12:44
Strejdo, ono takové několikadenní srnčátko je opravdu mňamka, delikates - akorát že toho na něm moc není. Už jsem jich pár zkonzumoval.

Autor: Petr Havlín | 21.05.2020 11:48
Tak pěkné:-)

Autor: strejda zajíc | 21.05.2020 09:38
Někteří taky sežerou všecko...:-)

Autor: Petr Havlín | 21.05.2020 09:34
Kamarád hlásil letošní srnče už před týdnem a prý bylo dobré.

Autor: Jan Slavětínský | 21.05.2020 05:58
Včera jsem viděl první letošní srnče. \"Takový malý uzlíček\".Říkal jsem si, že letos budou brzy sekat, u nás jsou trávy narostlé a srnčata ještě nebudou...

Autor: Radek Chadim | 06.05.2020 22:46
Já vždy, když jsem sokoli sledoval, tak samice odlétla a za chvíli přiletěl nějaký sokol s kořiší, tak jsem si říkal, že to není ani možné, aby byla tak úspěšná, ale právě v neděli v podvečer jsem viděl, jak se samec snažil krmit mláďata, ale moc mu to nešlo, pak přiletěl rozměrově větší sokol (a zdá se mi i šedější), asi právě ta samice, vzala mu tu kořist a začala to porcovat a krmit, to už byla jiná práce. Tak se mi to vysvětlilo, předtím jsem vždy viděl jen vyletět samici a za chvíli se vrátil asi samec s kořistí, ale druhý se dlouho nevracel, tak jsem neměl to porovnání ve velikosti a kvalitě krmením mláďat.

Autor: Tomáš ČENĚK | 06.05.2020 14:40
Také jsem si všiml, že Karlovi Ch. vyšel článek. Hned jsem si pomyslel, jaká je škoda, že sem nepíše.

Autor: Jan Slavětínský | 05.05.2020 12:33
Pokud jste četli Myslivost, vyšel tam článek i našemu známému kolegovi a myslivci z bývalého vebu \"Radíme si\" Dr. Karlu Chalupníkovi.

Autor: Karel poslík | 05.05.2020 11:53
Vyšel u nás nový článek, ke kterému upřesňuji datum. Mladí sokoli se narodili v neděli 26.4. Je zde i odpověď na Radkovo pozorování stran lovu, prostě táta loví a máma \"vaří\" dětem:

V Unipetrolu se vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola. Podívejte se na ně online www.unipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/Stranky/Starame-se-o-sokoly.aspx
Chemický areál Unipetrolu v Záluží u Litvínova se pyšní novým přírůstkem. Na komíně teplárny se vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého. První týdny jejich života je možné sledovat v přímém přenosu na webu Unipetrolu v sekci Staráme se o sokoly. Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Populace sokolů se tak od té doby navýšila o 28 dravců. Celkem se v České republice vyskytuje jen sto párů.
​Samička v Záluží snesla na jaře nejprve jedno vejce a později další tři. Před několika dny se nakonec vylíhla trojice mláďat, kterou zanedlouho čeká kroužkování, jež v budoucnu pomáhá objasnit původ ptáků na českém území. Během návštěvy hnízda se odhalí i pohlaví nových obyvatel. „Prvních 14 dní po vylíhnutí obstarává potravu partner a partnerka jim ji trhá. Mláďata se zdržují ve hnízdě ještě více jak měsíc, než vylétnou,“ prozrazuje ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife. Ten se na stometrový komín litvínovské teplárny vydá ve spolupráci s místními hasiči v květnu. Sokolí rodina pak společně opouští hnízdo obvykle v červenci.

Sokol stěhovavý je jedním z mála druhů, který v naší krajině v minulém století zcela vyhynul, ale dokázal se úspěšně vrátit. Proto je každý přírůstek velmi ceněn. Kromě Litvínova jsou hnízdní budky umístěny na komínech Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou a Neratovicích. Ke svému hnízdění totiž tito dravci potřebují klid, a tak si v posledních letech kromě přírody oblíbili i průmyslové areály.

Sokol se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol stěhovavý je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holuby, kachny a další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století, kdy se na území tehdejšího Československa hnízdilo minimálně šedesát párů. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí v Česku hnízdilo již zhruba dvacet párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba sto párů sokola stěhovavého.

Autor: Radek Chadim | 03.05.2020 19:07
Aha, tak to byl asi táta sokol, tak to jo :-).

Autor: Radek Chadim | 03.05.2020 19:05
Karlova sokolice :-) se s tím moc nemazlí, vyletí z hnízda a nejdýl za 10 minut už má něco ulovenýho. By mě zajímalo, jestli je tak úspěšná, nebo má někde nalovíno třeba od samce a jen si pro to zaletí.

Autor: Fesoj | 02.05.2020 12:53
Začátek května je období, kdy se nejlépe snižují stavy lišek norováním. U nás se to neprovozuje, podloží je tu skalnaté a pro psa příliš nebezpečné, ale jinde to běží na plné obrátky a já mám prosbu : Kamarádi, kdybyste čistě náhodou vynorovali mláďata psíka, ozvěte se ! Chtěl bych se pokusit o ochočení. Děkuji předem.

Autor: Karel poslík | 27.04.2020 08:31
Koukejte na to nadělení. Sokolíci se nám vyklubali a mají se k světu.

www.unipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/Stranky/Starame-se-o-sokoly.aspx

Autor: strejda zajíc | 20.04.2020 22:02
Omlouvám se,webtatíčku náš,že jsem zpomalil tvé pracovní nasazení.Ale,tož,sa mám kvůlivá tobě učit březnický dialekt?:-)Asi už nebudu nic psát,protože kdo jiný na nás,důchodce-kovidovi první na ráně-bude robit,když né vy,mladí a perspektivní?\"-)
Hmmm-možná to dělá ten nedostatek vlasů a pak to hážeš na mne...:-)))

Autor: Radek Chadim | 20.04.2020 11:29
Číst Strejdovy příspěvky, to je na dvě dopoledne, ježto používá výrazivo, které má v mé hlavě mnohem delší odezvu, než-li slova spisovná :-)

Autor: Karel Zvářal | 19.04.2020 19:18
Díky za link, občas kouknu. Těch sokolů hnízdí mimo skály čím dál víc, zejména fabrické komíny jim vyhovují. Na cca polovině přirozených hnízd v Jeseníkách skalách je plení kuna, někdy výr. Na těch stavbách mají svatý klid. Starej asi donese holuba a zmizí, aby čerpal síly na kmitání po vylíhnutí. Potom bude na kameře častěji.

Autor: Karel poslík | 19.04.2020 18:07
Karle , na tohle koukej. Při troše štěstí budeme svědky líhnutí. Jen si musíme pár dní / týdnů počkat. Přemýšlím o tom , že bych jí dal nějaké jméno. Terček, táta sokol k ní zatím moc nelítá. Asi jí bolí hlava.
www.unipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/Stranky/Starame-se-o-sokoly.aspx

Autor: Václav Sládek | 19.04.2020 15:53
Karle i když nereaguji rád tvé příspěvky čtu.

Autor: strejda zajíc | 19.04.2020 14:57
Aby si Karel nemyslel,že...Žije to venku,v lese,na louce i ve vodě.V kompjůtru to chcípe,no,zlaté MF,na Ekolistu je několik(na můj vkus)příliš geniálních,leč naprosto intolerantních hominidů.Jen kdyby jim dobré oumysly do rukou přejíti ráčily!Nějaký klasik-že by KH-B?:-)
Jinak i já jsem při pálení klestu potkal jmenovce.Jasně že ledňáka,dle velikosti i \\\"chytrosti\\\".Jen nějak zmizli hraboši,chudáci zemědělci nebudou u nás mít žádné kompenzace.A za to můžu i já,protože jsem pardonoval liškouny,aby likvidovali ty hrozné hlodavce.A taky z toho viním ty proradné poštolky,káňata a krkouny,o volavkách a čičinkách nemluvě!No a ještě k tomu ta klimakterická:-)změna,zavřený hospody,na každým stromě vřeští nějakej fógl-kdo to má vydržet?
Trochu sprchlo,už se večer těším do lesa šmírovat naši děěěsně přemnoženou zvěř(např.ty kurvoptve,žabanty a králíci):-)))
A ty,soví tatínku,si to tak neber,o rypáka(né ropáka jak na Eko)mezi zajíci nazavadíš.:-)

Autor: Karel Zvářal | 19.04.2020 11:36
Vidíš strejdo, názorná ukázka, proč jsem raději na echolistu, kde to žije. Když sem něco hodím, kromě Fesoje (kterého tímto zdravím a přeji všechno nejlepší) se nikdo nezapojí (čest vyjímkám) a nastane trapné ticho...

Autor: Karel Zvářal | 19.04.2020 07:05
Aby si strejda nemyslel, že... Tak začnu zrovinka o jeho rodu. Před měsícem, tedy přesně 17. března, jsem se vracel nocí z poslechů sov a div mi pod kola nevběhl zajoch. Viděl jsem ho už zdáli a zpomalil, neb se mi nechtělo věřit. Minimálně dvouměsíční, možná i starší, tak jsem ho pojmenoval ledňák, protože decembrák by se mi nelíbilo, i když to možná byl. Zima nezima, zaječka to měla v nose a povila ho někdy mezi vánocemii a třemi králi.

Předvčírem slyším z keřů za špitálem žebrání kosího mláděte a myslel jsem, že mě šálí smysly. Nakouknu do změti ostružiní, pámelníku a trnkového náletu, a v něm se prodírají dvě vyspělá kosí mláďata, stáří asi 22-24 dní. Včera jsem je chtěl nafotit (ač by asi nikdo nevěřil, že je to z letoška), a už se skoro neozývali, zato oba rodičové zvědavě poletovali a poskakovali v okolí. Zasedla hned zkraje března a vyvedla je navzdory silným dubnovým mrazům i sněhovému pokryvu. V následujících suchých měsících to budou mít s odchovem ještě horší, neb žoužel bude hluboko. Takže risk se jim vyplatil.

Autor: Fesoj | 18.04.2020 18:12
Před několika dny nás opustil pan Karel Krejčí. Následoval pan Hrdlička a aby byla naplněna nechvalně proslulá serie tří, dnes ráno odešel do věčných loviśť spisovatel a ilustrátor, známý strážce mysliveckých tradic, pan Olda Tripes. Čest jeho památce !

Autor: Martin Novák | 18.04.2020 12:12
Pan Hrdlička tam prezentoval se synem své výrobky a Václav Svoboda předváděl svou unikátní sbírku vábniček. Mezi nimi i tu krabičku se sirkami. Tuším že jich bylo asi 27 nebo 17. Pokud je to pro někoho zásadní, tak mám ještě v mobilu jeho číslo, jak jsme ho oslovovali, zda by nepřijel.

Autor: Fesoj | 18.04.2020 06:44
No, podle mého názoru s tou krabičkou sirek exceloval pan Svoboda, ale to vlastně nemá vliv na sexuální život polárních králíků. O obou těchto zmíněných pánech platí, že se jedná, resp. jednalo o mistry svého oboru a nikdo z nich nenosil nos nahoru. Ostatně, to je také jedna z vlastností, podle které se skutečný mistr pozná.

Autor: Karel poslík | 17.04.2020 21:48
Slávku, pamatuješ si to správně. Ten mlaďas byl ovšem velmi talentovaný a převelice úspěšný, dnes již vícenásobný mistr Evropy ve vábení jelenů, Jan Brtník. Jeden můj myslivecký kamarád Vlado byl tehdy právě v IKEM, krátce po transplantaci srdce a já jsem tenkrát požádal Honzu Brtníka, aby pro Vladka, do nastraženého mobilu, předvedl pořádné mistrovské vábení. Vlada to na dálku naplnilo pozitivní energií a později se s Honzou Brtníkem setkal na Mysliveckých slavnostech na Ohradě.

Autor: Matěj Fous | 17.04.2020 20:11
No možná máte hoši pravdu,když jste proti mě dva.Já jsem si to vábení nějak spojil s takovou (pro mě) atraktivní blondýnou která tam byla jistě se Svobodou.A taky si matně vzpomínám,že nám tam v Roudné takový mlaďas předváděl,jak se troubí na jelena o říji.Žádný paroháč mu tam v Roudné ale nepřiskočil. To na ty sirky ale straka přilétla,to vím jistě!

Autor: Karel poslík | 17.04.2020 16:16
Máš pravdu Radku, mluvil o tom pan Hrdlička. S počtem zápalek se netrap, to se prostě liší krabička od krabičky. Obecně platí, že kdo chce vábit (cokoliv), musí to mít dobře naposlouchané a musí mít hudební sluch. Kdo má hluch, tak tomu nepomůže žádná vábnička. Ten kdo dobře slyší tak brzy přijde na správný počet sirek protože to pozná sluchem. Dej hlušci vábničku na srnce a zažene je do krytu v celém revíru.

Autor: Radek Chadim | 17.04.2020 14:53
Matěji, já jsem u těch hloučků moc dlouho nestál, pač jsem fotil tak všechno po různu, ale pak jsem slyšel ve volné debatě dohadování o množství sirek, které v té krabičce má být, aby to fungovalo (sám si to množství ale stejně nepamatuju, jestli 7, 9, 11, nebo? :-)), a to jsem přesvědčen, že jedním z hlavních řečníků byl pan Hrdlička. Ale už je to dost dávno :-).

Autor: Jan Slavětínský | 17.04.2020 09:39
Možná dohledatelné zde na fotkách ze srazů...

Autor: Karel poslík | 17.04.2020 09:27
V minulosti jsem tady několikrát informoval o hnízdění sokolů v průmyslovém areálu. Nyní přikládám odkaz na nový článek a videa, kde se můžete podívat jako velký bratr, do soukromí našich \"spolubydlících\"
www.unipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/Stranky/Starame-se-o-sokoly.aspx

Autor: Vrba Frantisek | 17.04.2020 09:24
Mateji v té Roudne byli oba dva.Pan Svoboda předváděl vábení a ukázku sokolnika,a pan Hrdlička svou sbírku vábnicek a ukázku vábení.Ale který z nich přitáhl straky až na dostřel pomocí krabičky sirek si nevzpomenu ani za prase.

Autor: Karel poslík | 17.04.2020 09:22
Václav Svoboda byl tenkrát v Roudné také a ve stejný čas jako pan Hrdlička. Hrdlička tam předváděl vábení srnčí.

Autor: František Dušák | 17.04.2020 03:58
Ramo v lepších prodejnách tabáku se dají sehnat. Ale nestojí 2 Kč.

Autor: strejda zajíc | 16.04.2020 22:18
Dnes jsem zabrousil na Ekolist-diskuze tam nemá chybu!Pokud si nevíte někdo s něčím rady,obraťe se na Karla Zvářalů,ten ví uplně všechno!:-)

Autor: Matěj Fous | 16.04.2020 20:50
Radime - já už v tom mám trochu zmatek,to připouštím,-ale v té Roudné ten vábič s krabičkou sirek - nejmenoval se náhodou Václav Svoboda ?

Autor: Ramo | 16.04.2020 20:25
Františku a skromný dotaz - kde dnes sehnat tu DŘEVĚNOU krabičku, když v Penny ji nemají...
RIP

Autor: František Dušák | 16.04.2020 18:22
Radku, hlavně jim řekni, že musí používat dřevěnou krabičku a ne papírovou z Penny.

Autor: Radek Chadim | 16.04.2020 15:13
S Karlem Krejčím jsem párkrát přes skype diskutoval o fotopastech a optikách. Pana Hrdličku jsem zažil na mém prvním srazu v Roudné, když to ještě bylo pod taktovkou Daksla - dodnes jeho metodu vábení strak pomocí štěrchání krabičky a sedmi sirek (možná devíti) říkám všem, kteří se chystají na lov strak, načež je mě zpětně nadáno, že to nefunguje, a že si z nich dělám pr... srandu - to, že to bude asi rukama, si nechtějí nikdo z nich připustit :-). No, nikdo nežije věčně, budiž jim oběma země lehká.

Autor: Fesoj | 16.04.2020 06:17
Taky jsem ho znal z jedné jeho přednášky v Trutnově a občas jsme se setkali na výstavě v Lysé. Výborný člověk a milý společník.
RIP

Autor: Pavel Černý | 15.04.2020 18:09
Před chvílí mi volal kolega, že dnes zemřel vábič a výrobce vábniček TURVAB pan Jiří Hrdlička. Zůstane mi v paměti jako skromný a poctivý myslivec a příjemný a milý člověk, se kterým jsem se vždycky rád setkal a popovídal o myslivosti. Měl vždy velkou radost, když jsem mu popisoval svoje úspěchy s jeho vábničkami.
Tak ať mu vábničky dobře znějí i v Hubertově revíru.
Čest jeho památce!

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.04.2020 19:57
Uříznu štičku jalovce a babička po 46 letech spolu opět omládne.

Autor: Fido z Řáholce | 11.04.2020 17:00
Pletu, pletu pomlázku, nevidím však přes masku-místo hezké pentle s proužky, odzdobí ji tkaloun z roušky. Přeji všem zdravé Velikonoce.

Autor: Petr Havlín | 11.04.2020 12:18
Klidné a nadějeplné Velikonoce vám i všem vašim blízkým.

Autor: Karel poslík | 10.04.2020 11:44
Také přeji všem krásné Velikonoce. Já je budu trávit z větší části v práci, protože už začínáme se zarážkou. Jinak včera objevili moji kolegové v práci, na jedné ocelové konstrukci ,asi dvacet metrů nad zemí, hnízdo se dvěma hnědě kropenatými vajíčky.“ Bydlí“ tam poštolka obecná a je to pro ně docela časný začátek hnízdění. Hustota populace poštolek v našem průmyslovém areálu je až zarážející. V loňském roce jsem věděl o pěti hnízdících párech a jsem si jist, že to nebylo zdaleka všechno. Jen pro představivost, jedná se o rozlohu cca 250 hektarů. Mimo poštolek zde hnízdí pravidelně jeden a jednou dokonce dva páry sokola stěhovavého, sova pálená a značné množství všudypřítomných strak. Vzdušný prostor plný predátorů a navzdory tomu tady v nekonečných ocelových konstrukcích hnízdí hřivnáči, rorýsi a spousta drobných pěvců. Když píšu rorýsi, tak jsem ve středu večer slyšel podivné vysokofrekvenční pískání. Dokonce jsem pojal podezření na nějakou poruchu v kebuli, ale jak jsem otevřel okno, bylo vše jasnější. Kolem školní budovy létalo několik superletců a zvuky vycházely od jejich navigačních systémů. V předchozích létech tady byli určitě o několik týdnů později, řekl bych až na konci dubna. Včera a dnes ráno po nich nebylo ani vidu ani slechu. Patrně jsou brzkým příletem nějací desorientovaní.

Autor: strejda zajíc | 10.04.2020 11:44
Tož,Václave,oba jsme postižení stejně dlouhou dobu.:-)My s Libuškou máme 44 let od sobáša(před tím se to prý nepopčítá)24.4.
Tož,bejci,došlo na vás!Letos budete barvit vejce jen doma.:-)

Autor: Václav Sládek | 10.04.2020 09:39
Karel Krejčí přestal psát někdy v 2016.Klidný odpočinutí.Všem kamarádům klidné prožití Velikonoc v této době kdy jsme nuceni je prožít v kruhu nejbližší rodiny.Vydržet.Mě se to spojilo s dnešní oslavou 44 let života s mojí stále první manželkou.

Autor: Karel poslík | 06.04.2020 13:07
S Karlem Krejčím jsem si v minulosti vyměňoval nějaké zkušenosti z výroby nožů, protože si Karel chtěl vyrobit jeden kousek podle filmové předlohy. Podařilo se mu to. Poslední zprávu jsem od něho dostal někdy v roce 2017. Také mi jeho absence připadala nějaká podivná. Jak píše Péťa, ať odpočívá v pokoji.

Autor: Petr Havlín | 06.04.2020 11:31
R.I.P.

Autor: Jan Slavětínský | 06.04.2020 09:59
Chlapi dostala se mi smutná zpráva. Většina z nás zde na vebu znala Karla Krejčího - psával o optice a nikdy nezapomněl všechny pozvat na burzu do Troubek. Vzpomínáte? Karel Krejčí už není mezi námi. Předloni zemřel. Bylo mi divné, že se odmlčel...Já se tuto informaci dověděl teď... Zdar a všem pevné zdraví ať se zase všichni sejdeme . H.

Autor: Tomáš ČENĚK | 05.04.2020 08:01
Ramo, včera odpoledne jsem pracoval na dvoře a vlaštovka mi \"pískáním\" oznamovala, že se letos opět nastěhuje do našeho chlíva. Připadalo mi, že měla radost ze setkání.
Teď koukám z okna na štít staré chalupy, mám to asi 2m. Škvírou tam v týdnu zalézal konipas (loni tam hnízdil). Pak ovšem zaúřadovali vrabci domácí. To byla mela, konipas se nechtěl vzdát. Ale jak teď koukám, vrabec vyhrál. Dokonce mu obydlí okukuje příbuzenstvo z polí.

Autor: Fesoj | 04.04.2020 13:55
Tak nejen že stárnu, blbnu a škaredím, ale k tomu jsem ještě slepej jak patrona. Totiž k těm holoubkům. Nevím, jak jsem koukal, ale dnes jsem zjistil, že na borovici před oknem je obsazené hnízdo a jeden z rodičú už sedí - takže žádný doupňák. Jen doufám, že to nepřijde ke zničení. Samá straka, sojka, o naší početné kočičí smečce ani nemluvě...

Autor: Karel poslík | 04.04.2020 01:05
Letos se mi nepodařilo zahájit nový myslivecký rok,resp. první víkend v novém mysliveckém roce úlovkem, ale byl to krásný večer. Večerní ptačí koncert zakončený kvorkáním, docela častým, za to určitě stál. Sluky mi táhly pár metrů nad hlavou a díky místnímu profilu terénu, jsem je měl občas i v úrovni očí, nebo jsem je i viděl usednout na stráň pode mnou. V jednu chvíli bylo slyšet blížící se šustění a funění, skoro jako když se blíží tlupa černé. Nakonec to byl jezevec. Chvíli zdánlivě zmateně slídil po zemi a pak začal neomylně jistit mým směrem , jako by říkal: \" Hele v.le jdi pryč, vím o tobě!\" Měl pravdu. Vzduch se skoro !! nehýbal, ale šel plíživě do mých zad. Když jsem ucítil kouř z komínů rodinných domů, které jsem měl pár stovek metrů za sebou, šel jsem raději domů. Zkusím to zítra, vlastně už dnes, na jiném místě. Lovu zdar všem ponocujícím!

Autor: Fesoj | 03.04.2020 22:09
Přímo proti oknu mám po pravé straně příjezdové cesty borovici, po levé břízu. Oba stromy jsou cca 30 let staré /vysadil jsem je po svém nastěhování/ a od okna jsou vzdáleny cca 7 m. Včera mne manželka volala, že na bříze sedí nšjaký větší pták a cpe se jehnědami. První co mne napadlo, byl samozřejmě tetřívek, ale štěstí vidět tohoto krasavce jsem měl naposled v naší honitbě někdy před 25 lety. Včera šlo o \"pouhého\" holuba, ale ...Jsem přesvědčen, že šlo o doupňáka, neb jsem neviděl ani hřivny na krku, ani zrcátko v křídle. Hřivnáči sem létají běžně, před několika lety mi vyhnízdili na dvoře na lípě, ale doupňéka bych u stavení nečekal, i když běžně hnízdí v dutých stromech na Bukové stráni za naším barákem. A k tomu dodávám, že když tam revírník vyznačuje těžbu, na duté stromy výslovně napíše NECHAT STÁT a holoubci, ale i ostatní v dutinách hnízdící ptáci, mají o příbytky postaráno.

Autor: Ramo | 03.04.2020 20:33
Tak DNES jsem viděl PRVNÍ letošní VLAŠTOVKU a po pravdě jsem byl překvapen!!!

Autor: Matěj Fous | 31.03.2020 19:00
Já myslím,že strejda Zajíc má bůček již zatvrdlý a těžko by se žvýkal.Nejlepší je mladý zajíček \"cibulák\"- na Prokopskou pouť (první víkend v červenci)jsme je dříve prubovali zda nejsou hořký!A že něco pamatuji.V neděli,tedy za 5 dnů to bude 50 let co vykonávám nepřetržitě myslivost se zbraní a před tím jsem se ještě nějaký čas zaučoval.

Autor: červenka emil | 31.03.2020 18:35
Strécu já myslel že seš zajoch a né svina,nebo zajoch svina?

Autor: strejda zajíc | 30.03.2020 22:06
Emile,z mých bůčků chytne Matěje žlučák natotata!

Autor: červenka emil | 30.03.2020 16:02
Matějí,ty jsi lidožrout?To bude ještě obědů než toho Zajíce skonzumuješ a ty kecy co u toho bude mít

Autor: Matěj Fous | 30.03.2020 13:09
Zajíc-už zase byl k obědu zajíc! Od prosince snad už po desáté!U oběda jsem to okomentoval s tím,aby už na ně přišel taky nějaký ten kurvavirus a namnožily se raději koropve,tu jsem již dávno neochutnal!

Autor: Petr Havlín | 21.03.2020 20:40
Václave i Radku hodně Božího požehnání!

Autor: Fesoj | 21.03.2020 19:53
Radku, vše nejlepší !!! A Vašku, Ty tu vílu koukej pořádně zalít, ať pěkně roste. Já jsem dnes zaléval též, narodil se býček Toníček. Samozřejmě to není taková sláva jako vnouče či pravnouče, ale ať neprší, jen když kape.

Autor: Václav Sládek | 21.03.2020 18:11
Kamarádi děkuji.Radku vše nejlepší k svátku.

Autor: strejda zajíc | 21.03.2020 16:22
Vašku,pradědku,ať vás vše zlé mine.

Autor: martes | 21.03.2020 15:03
Radku, k dnešnímu svátku Ti přeju jen to nejlepší, hodně štěstí a hlavně zdraví. Zdeněk

Autor: martes | 21.03.2020 14:56
Václave, blahopřeji k narození pravnučky a jí přeji v životě jen to nejlepší. Zdeněk

Autor: Karel poslík | 21.03.2020 12:12
Pán Bůh požehnej k tomu nadělení Václave. Konečně nějaká veselá a pozitivní zpráva. Ať se té malé a Vám všem daří!

Autor: Tomáš ČENĚK | 21.03.2020 12:03
Blahopřeji Ti pradědečku k narozené víle. Amálce přeji dlouhý zajímavý život.

Autor: Václav Sládek | 20.03.2020 14:17
Krátká zpráva:máme pravnučku Amálku

Autor: Jan Slavětínský | 20.03.2020 05:50
Včera bylo pěkně, bylo i cítit takovou vlhkost ve vzduchu, prostě takový pěkný navečer a tak jsem si říkal, že se půjdu mrknout jestli už netáhnou sluky. Tah byl parádní. První mi prolétla nad hlavou přesně o půl sedmé. Táhly až do samé tmy. Dokonce jedna zakroužila pár metrů nad zemí a přistála nějakých pět metrů předemnou do takového proutí. Byl to hezký zážitek v tom dnešním stresu. Lovu

Autor: martes | 19.03.2020 20:24
Josefové,všechno nej a hlavně hodně zdraví.

Autor: Petr Havlín | 19.03.2020 18:23
Ať sv.Josef všem svým jmenovcům žehná!

Autor: Václav Sládek | 19.03.2020 13:30
Pepíci vše nej.

Autor: Jan Slavětínský | 19.03.2020 13:19
Všem Josefům pevné zdraví v té dnešní době, optimismus a Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 19.03.2020 11:11
Taky jsem už uvažoval, že výstavba krematorií dostane po celé Evropě zelenou - a nejvíc na tom vydělají německé firmy, ty s tím mají dlouholetou praxi.

Autor: zutro | 18.03.2020 18:19
Jednou prý bylo mimo provoz krematorium v Jihlavě,a rozváželi zemřelé do Brna a Hustopečí u Brna.Kolega z práce říkal že dojel kamion ,a borec to bral po čtyřech na vidle vysokozdvižného vozíku,prý hrozný pach, to nebyl žádný virus,a málem nestíhali.

Autor: Jaroslav Tatalák | 18.03.2020 17:46
Ale možná to zlikviduje koronase v ovzduší.

Autor: Fesoj | 18.03.2020 15:21
Jardo, dosud nikde jsem nezjistil, že psík mývalovitý by byl považován za neekologické palivo. Koneckonců, půjde-li to s tím kurevnavirem dál podobně jako v Itálii, pojedou krematoria na plné obrátky a jeden Pepa to nevytrhne.

Autor: strejda zajíc | 18.03.2020 14:43
Pepo,neboj,i kdybys byl popotahován,při tvé lepé postavě tě daleko neodtáhnou!Usmrcený jmenovec(abych za uloveného nedostal po slechách)měl nejspíš psinku.I když,kdo ví,jestli na něj nějaký zlý myslivec neprskl zmutovaný SARS-COV 2.
P.S.S tím vystačím dlouho:Když Voborníkoic dojde dřevo,topěj mývalovcema!Oprava:Psíkama mývalovitýma.Oprava opravy:Psíky mývalovitými.
Naše značka:Dokud se smějem,je všechno OK.

Autor: Jaroslav Tatalák | 18.03.2020 11:31
Fesoji, Fesoji abys nebyl popotahován za znečisťování ovzduší neekologickým palivem

Autor: Fesoj | 17.03.2020 19:25
Dnes odpoledne jsem zastřelil Pepu. A měla z toho srandu celá rodina... Došlo nám totiž palivové dřevo, tak syn vzal traktor, plaťák, pilu, ženu a dva klukyvnuky a vyrazili na Bukovou stráň. Pod ní se na pastvině pohyboval jakýsi podivný tvor. Šlo o psíka mývalovitého, ale ve strašně zuboženém stavu. Před lidmi se ani nesnažil utéci, zadek tahal za sebou, srst zcuchaná a slepená, ze světel mu teklo - já vždy říkal a říkám, že na zvířatech jsou šeredné jenom nemoce a toto byla typická ukázka - no hnus. Syn mi zavolal, tak jsem popadl malorážku a vydal se na místo. Mezitím rodinka vyrazila pro to dřevo a malý Vítek se ptá táty :\\\"Táto, kdo to je na té pastvině ?\\\" \\\"No psík. Psík mývalovitý.\\\" \\\"A jak se jmenuje ?\\\" Táta, aby měl pokoj, tak povídá :\\\"Pepa.\\\" Já jsem pak dorazil, zuboženému marodovi jsem ukrátil trápení a čekám, až rodinka skončí s prací. A malý Víteček mi říká : \\\"Dědo, ty jsi zastřelil Pepu ?\\\" Pro upřesnění - Pepa je můj další syn a Vítečkův strejda. Tak jsem koukal jak čerstvě vyoraný hraboš, co to toho kluka napadlo- až to táta vysvětlil. No a protože kvůli koronaviru nehodlám cestovat do Trutnova na veterinu, milého Pepu ekologicky zlikviduji v litinových kamnech.

Autor: Fesoj | 13.03.2020 20:40
Tak nám zrušili okresní přehlídku trofejí i okresní sněm. Potvora kurevnavirus!

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.03.2020 18:35
Dnes mi to už nedalo a využil jsem krásného pozdního rána na procházku po revíru. Jak říkala Erika, vočumoval jsem srnce - byl jsem spokojený, srnčí je v dobré kondici a srnci mají i dobře nasazeno. Ale co z té procházky bylo nejbáječnější, byl ten jarní koncert skřivanů nad strništěm. Jako v Rudolfinu.

Autor: Tomáš ČENĚK | 07.03.2020 21:50
Honzo, Kájo - lovu zdar. Strejdo, blahopřeji k úspěšnému dosledu. Adrenalin je kořením života. Já už měsíc lavíruji s nachlazením a ne a ne se toho zbavit. Tak na revír koukám jen z okna domu nebo autobusu. V práci jsem koukal z okna jako puk, když se mi tam tento týden procházel konipas. O špačcích a hřivnáčích ani nemluvím, to už tu kluci zmiňovali.

Autor: Karel poslík | 04.03.2020 19:36
Zdar chlapi, tak kromě zde již zveřejněných pozorování stěhovavých jarních navrátilců, jsme u nás již dva, nezávisle na sobě ,spatřili sokoly. Já jsem viděl dopoledne pohyb kolem jejich tradičního hnízdiště na vysokém komínu naší elektrárny. Před chvílí jsem byl na výborové schůzi a jeden kolega mi taktéž hlásil, že dopoledne viděl v těsném sousedství Chemparku sokola. Sokoli u nás hnízdí již několik let a až zase bude k dispozici nějaký článek, zpráva nebo dokument od ornitologů, kteří to zde dokumentují, dám to sem na forum.

Autor: strejda zajíc | 04.03.2020 16:59
Karle,minulou středu jsem byl na ortopedii ukončit léčbu levého kolene.Mého ortopeda by asi šlehlo,kdyby viděl,podle jeho slov,silnější zátěž,kterou jsem své kolínko podrobil.Felčar ale,evidentně,odvedl dobrou práci.:-)
Pepo,dle tvé přesmyčky znaménka ve větě,bych toho moc neubrzdil!:-))
Láďa tam byl včera pro prasátko a když nám líčil,kudy jsme v noci surfovali,poněkud koktal.je vidět,že nikdy neměl pořádné psy.:-))

Autor: Karel poslík | 03.03.2020 10:09
Břéťo, trochu jsem se obával, protože to vždy transportujeme v noci domů, ale tady je dost těžký terén do kopce a počasí bylo zlé. Použil jsem zradidla, jaká v dalším příspěvku popisuje Pepa. Nechal jsem tam starou ošklivou mikču, kterou nosím ven jako svrchník jen na to válení po mokré zemi a když ji nechávám doma , tak si na ní hoví pes. Také kapesník jsem zanechal, aby se báli koronaviru. Ona už jen ta nezvyklá poloha prasat na stromě budí nedůvěru. Kdysi v zimě jsem na kůl poblíž újediště navlékl zaječí kůži i s hlavou, vypadalo to jako kdyby zajíc panáčkoval , jen byl poněkud vyšší, asi metr dvacet. Byl tam jak hlídač, dokud jsem ho nesundal, nelétaly na újeď ani straky. Za denního světla bych si asi netroufal, protože máme nedobré zkušenosti s krkavci. Jeden starší kolega kdysi nad ránem ulovil lončáka , provedl vývrh a jel za svítání pro jiného dědulu, který měl čas a ochotu pomoci. Dostali se zpátky na místo asi za dvě hodiny a už zvedli hejno krkavců. Kýty byly z vnitřní strany obrané na kost.

Autor: Fesoj | 03.03.2020 09:17
Lovu zdar jak Karlovi s kamarádem k tomu dvojstřelu, tak Strejdovi, Libušce, Arisovi a Andělce k perfektní dosledové práci. A co se týče Strejdova příspěvku, opět jsem si uvědomil, jak je čeština nádherný jazyk, kdyby před i za slovem koule nebyla čárka a naopak byla za slovem trčí, vypadalo by to líp, ale takovou gramatickou chybu bychom po Strejdovi nemohli chtít...
A Břéťo, já když jsem musel nechat střelený kus v lese, tak jsem naň položil vystřelenou nábojnici, na běh uvázal kapesník a hned vedle kusu jsem se vyždímal. Zatím mne to nezklamalo. Ovšem u kusu, jehož dosled počkal na ráno, se můžeme dočkat různého překvapení. Viděl jsem napůl sežrané sele, pěkně počochněného jelena a mně osobně se stalo, že postřelenou lišku, jejíž dohledávku jsem nechal na ráno pro kamarádova psíka, prasátka rozebrala na kousíčky. Nejspíš ji našli ještě živou a tak se na ní vyřádili.

Autor: Břéťa Ambrož | 03.03.2020 08:39
Karle a to nemáte strach, když takhle necháte do rána strelenou zver v lese, že vám to nacnou lišky, nebo černá? Ja takhle nechal na ráno jednou dosled koloucha a pak jsem dosledoval jen hlavu, pár kosti a zbytek deky....prasata ho úplně rozebrala...

Autor: Karel poslík | 03.03.2020 08:15
Míro, nejen s Tebou by to záchranáři měli těžké. A to si představ , že by mezi nimi mohl být nějaký myslivec a rozhodl by se udělat nejdříve velký vývrh a potom teprve transportovat tělo. To je horší představa než ta studená koupel, i když by asi obojí vzalo stejný konec. Myslivci musí být trochu blázni, jinak by si nic neužili. Sedět doma v teple u televize není tak vzrušující jako dohledávat postřeleného divočáka v rákosí , když prší a je tma jako v pytli. Kam se hrabou detektivky. Nám se v sobotu nechtělo táhnout dva úlovky do kopce , tak jsme jednoho nasadili hrudníkem na ulomený strom a druhého hned vedle zavěsili do takové vidlice asi metr nad zemí, aby to pěkně větralo a chladlo. Druhý den ráno tam jel kamarád se čtyřkolkou a oba kusy nám přivezl až do garáže. Kdyby tam šel ráno nějaký turista, byl by patrně velmi překvapen až by spatřil divočáka , který leze na strom jako veverka a druhý tam stojí na zadních a kouká na něj. Ještě k tomu všude kolem sníh červený jak na bojišti. Definice blázen je daná úhlem pohledu. Nám se zdá jako přiměřené, ležet v noci za mizerného počasí ve sněhové břečce nebo se někde tročku pokutálet, ale řekni svému praktickému lékaři, až tam nedej Bože půjdeš s něčím bolavým, jak jsi se kutálel v noci k řece a on tě šupem pošle do ústavu. Míro, dobro došli, tak Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 02.03.2020 22:29
DNES byl fajn den.Večer volá kolega za spolku,potřebuje Arise na dosled prasátka.Bereme i Andulku,bo Láďovo střelba je mi povědomá a čekám čuníka živého.Oba terieři sice už po večeři,ale radostně se nasáčkují do jimnyho a vyrážíme.Nástřel bez barvy,prase se ozvalo,padlo a pryč.Tipuji dlouhou kost nebo bachor(u prasete je to myslivecký název žaludku-to pro rýpaly).Zajíc se neplete:-),za a je správně.To ale předbíhám.Arču pouštím na volno,chodí přede mnou ve světle baterky.Tedy kromě dneška,kdy to nabral hušťákem k Vltavě a jsem bez vořecha.Ale už za moment zaštěkává a tak vyrážím.Líba za mnou a s Any na vodítku,po vypuštění valí kámošovi na pomoc.Bere prasátko nad srázem a už se roklí valí k řece!Když vidím kudy,skály,dole voda-berou mne mory!Ale to už se kutálím za nimi,no,volný pád to nebyl,ale moc do něj neschází.Ještě že ze mne,koule,trčí končetiny,těmi brzdím.Dole,na kamení,lehnu mezi pséky a končím to.Tedy za asistence Libušky,která využila svého zadečku k jízdě za námi(z prd.le sáně)a statečně svítí baterkou,kterou dokázala na tobogánu neztratit.Prasátko do 40 kg,už dlouho jsem neviděl tak svrabováté(S.scabiei)čuňko.
Po vyvržení zjišťujeme zajímavou skutečnost-dolů to šlo,zpátky neee.Nakonec po pár desítkách metrů najdeme stráň bez skalisek a drápeme se vzhůru.V půli cesty se Aris rozhodne úlovek zkontrolovat a vrací se zpět.Co s hluchounem naděláš,nakonec ho Líba lapla a vleče ho nahoru.Pro prase si Láďa zítra zajede lodí.Ještě štěstí,že kvůli VIP jachtařům staví výtah pro lodě na Orlíce a voda je dole,jinak byla koupačka.Brrr.Psíci jdou po čtyřech,Libuška bez úrazu a Zajíc to odnese pár modřinami,kosti jsou celé.No,tam si zlámat hnátu,nezáviděl bych to těm chudákům záchranářům...
Řekněte-nejsou ti myslivci blázni?

Autor: Karel poslík | 02.03.2020 18:58
Radku, pranostiky praví, že až na svatého Řehoře (12.3.) čáp letí přes moře a línej sedlák, kterej nevoře. Kdo se vtom má ale vyznat,když právě sám Sv. Řehoř se postaral o reformu kalendáře a založením kalendáře Gregoriánského vnesl zmatek do zažitých a léty ověřených poznatků. Bílí čápi o tom vůbec nic neví a proto nás mohou čas od času překvapit vlastím chápáním času v závislosti na okolnostech. Nezbývá nežli se poklonit moudrosti matičky přírody a připustit, že o sezonním počasí může míti více pravdy nežli naše předsudky. Vzpomeňte jak se těm potvorám nechtělo na zimu odletět, když tady viděli hostinu v podobě přemnožených hrabošů. Chvála Bohu, že na to mají stále svůj a člověkem nezměnitelný názor.

Autor: Radek Chadim | 02.03.2020 16:49
V sobotu, tedy ještě v únoru, u Vanglu :-) pozorováno několik desítek bílých čápu - většinou přílétají o měsíc později. Minulý týden zase čejky. Letos je to všechno zpátky o měsíc i víc dřív, na jihu už jsou asi hice :-).

Autor: strejda zajíc | 02.03.2020 14:28
Dnes krásně svítí sluníčko NAJEDNOU SE NAD LESEM OBJEVÍ DVĚ ROGÁLA S BÍLEJMA VOCASAMA A ZOBANAMA JAK TURECKÁ ŠAVLE.Co já,maličký zajko,mám udělat,aby mne nepožrali?Skovávám se pod klest,ale krouží stále blíž a blíž!Volám hajnému,ať mne příjde zachránit(Vem si aspoň šístky broky nebo radši slugy) a von na to\"Že prej vod tý doby,co vyhynul pták Noh,se nemusím žádnýho dravce bát!\"Kdepak,na starýho člověka kdekdo prdí,co ty mladý neudělaj,aby mi nemuseli robotit na důchod.:-))
Jinak se mi orlí přátele objevují neustále a více méně na stejné lokalitě,vidím to na hnízdo.Mám je rád,a i když se mi paní orlice loni pokusila ukrást střelené danče,než jsem došel pro auto,už jsem jí odpustil.Hlad je hlad ,to já dokážu pochopit.
P.S.Karle-Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 02.03.2020 11:28
Karle, lovu zdar!

Autor: Fesoj | 02.03.2020 10:55
Dnes ráno jsem nad Bernarticemi pozoroval kroužit nádherného letce - luňáka červeného. Někde tady poblíž hnízdí, vídávám ho již po několik let, ale takhle brzo z jara dosud nikdy.

Autor: Jan Slavětínský | 02.03.2020 06:22
Karle, Lovu zdar!

Autor: Pavel Černý | 01.03.2020 15:22
Karle, Lovu zdar! Dobrá práce. Já mohu sníh, byť třeba jen jednodenní, jen tiše závidět.

Autor: Karel poslík | 01.03.2020 13:51
Zdar chlapi, v noci na včerejšek u nás napadl první a patrně i poslední sníh. Bylo toho bílého nadělení skoro deset čísel a pochopitelně se večer nedalo vydržet doma. Vyrazili jsme s kamarádem Jardou na dobře obeznané místo, kde jsme dlouho nelovili a tudíž zde byla dobrá šance na setkání se zvěří. Mimochodem celý minulý týden byl velmi úspěšný, neboť během minulého víkendu (prodlouženého) jsme ulovili pět selat a včera jsme to chtěli završit nějakou třešničkou na dortu. Nejprve krátce po setmění Jarda ulovil mistrnou rankou kulí jednoho rezatého lupiče. Já jsem vše pozoroval v optice, protože jsme byli na stejném místě a jako dva bezďáci jsme se tam váleli na mokré zemi, no bylo to na karimatkách, aby nás stárnoucí klouby nebolely. Když začalo poprchávat a kapat ze stromů, chtělo se nám odejít, jenže v tom to v lese zapraskalo a zašustilo a pod námi asi na šedesát až sedmdesát metrů byla vidět zvěř a to i pouhým okem, na jasném bílém sněhu. Už jsme klečeli a chtěli jsme balit , ale tato změna situace nás přiměla udělat znovu down a zamířit. Dva lončáci 37 a 40 kg to měli sečtené během zlomku sekundy. Padla jedna znatelně výraznější rána na odpočet 2- 1 - bum, a dva mladí černí rytíři odkazovali v dohledu. Tak mě napadlo, že je lepší užít si lovu v krásné noční přírodě a udělat si forotu pro případ \"KORUNAviru\" , nežli se nechat ušlapat ve frontě na luncheonmeat.
Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 21.02.2020 18:44
Dnes konečně na fotopasti čuníček-metráček.Naposledy jsem měl na krmení prasátka 28.října loni.Holt,kde není,ani čert nebere.U nás si AMP neškrtne.

Autor: Jaroslav Tatalák | 17.02.2020 13:35
Honzo - lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 17.02.2020 05:52
Včera ráno jsem vyrazil do revíru o půl šesté a sedl jsem si nad přehradu do \"Černých lesů\". Rád na tuto kazatelnu chodím a mám z ní za ta léta mnoho zážitků. Na rozednění po půl sedmé, se mi od horní meze na louce objevila liška. Šla takovým tím svým klusem, šikmo přez roh ke kraji lesa, kde jsou asi po sto metrech v takovém lomku nory. Táhl jsem s ní s kulobrokem a když ani po druhém syknutí nezarazila, usadil jsem jí tečku na hlavu a s nádechem zmačkl napínáček. Po ráně lehla na nástřelu. Rána šla mírně šikmo, vstřel na zadní komoře a výstřel měkota.

Hezké ráno a myslivecký zážitek. Aby to bylo celé - cca 100 m, ZH 8x57JRS, střižná hrana z Vlašimi. Lovu zdar! (viz foto)

Autor: Tomáš ČENĚK | 14.02.2020 18:26
Honzo, Webtaťko - Lovu zdar! Strejdo, Tys ďábel sám. Vždycky mě rozesměješ.

Autor: Radek Chadim | 14.02.2020 11:20
Já mezi Náměští a Bosnou při obchůzce mého revíru :-) jsem dnes zahlédl první dva skřivany, snad nejsou i poslední :-).

Autor: Ramo | 13.02.2020 19:11
No já předevčírem u Kyselovic na Kroměřížsku viděl 2 ks doupňáků a včera 1 ks hřivnáče někde mezi Třebíčí a Náměští. No je to všecko na chuja... A ten větr taky... :-(

Autor: strejda zajíc | 13.02.2020 14:29
Nojo,někteři mají koleno i na hlavě,to se jim to pak mluví.:-))

Autor: Radek Chadim | 13.02.2020 10:51
Obávám se však, že ani sele s osmi kýtama, což by u JEDU nemusel být až tak velký problém, by nenakrmilo všechny s nataženýma rukama žádajíc kus masiska :-).

Autor: Radek Chadim | 13.02.2020 10:49
Mno říkejte si co chcete :-), ale když je to na běhu, nemůže to být nikdy loket, zápěstí a tak, nebo vy na svých bězích snad něco takovýho máte, takže dycinky jen koleno :-).

Autor: strejda zajíc | 12.02.2020 20:49
Dnes při pálení klestu(pomoc důchodce sežranému lesu)jsem viděl zásnubní let orlů mořských.Holt i paní mořanku popadlo vdávadlo.:-)

Autor: Fesoj | 11.02.2020 16:02
Radku. Lovu zdar ! U nás byla včera abnormální bouřka, hromy, blesky, vody že to stěrače nestačily brát, k tomu vítr, kvůli spadlým stromům místy až několikakilometrové fronty na silnicích... Pak se to utišilo, ale aby to člověku nebylo líto, až do večera vypnuli proud. Večer pro změnu chumelilo, ráno krásná obnova, ale široko daleko nikde žádná prasečí stopa, přes poledne to většinou roztálo a teď chvilkami chumelí, chvilkami svítí sluníčko - no počasí se zbláznilo. A syn už viděl první špačky.

Autor: Ramo | 11.02.2020 14:48
Radku Lovu zdar! Početl jsem si :-))

Autor: Pavel Černý | 11.02.2020 14:35
Radku Lovu zdar!
Těch rejpalů si nevšímej. Co oni vědí o tom, jaké mutace divočáků v té vaší turkyni běhají :-)

Autor: strejda zajíc | 11.02.2020 13:29
Břéťo,u Radka mají totiž selata čtyři kýty,to nevíš?:-)
Z hlediska výtěžnosti zvěřiny je to vynikající věc.Ještě by to chtělo na kořen pírka naroubovat krkovičku a nemá to chybu.:-)No,to zas dostanu po slechách...

Autor: Břéťa Ambrož | 11.02.2020 13:06
\"Začátkem ledna jsem ulovil sele, co mělo přední běh přestřelený nad kolenem...\" Nic ve zlém Radku, ale starého zootechnika tahle věta prostě praští do očí... :D

Autor: Radek Chadim | 11.02.2020 09:41
V létě tam u mě protahovaly davy a těrasky tam nastálo mám jen bachyňu s jedním seletem, který ani nevím, jestli chci v tento čas lovit, abych na jaře poznal tlupu a její další vývoj, takže lovecký ráj si představuju malinko jinak. Nejhorší je, že ti divočáčci v lese u sousedů pořád jakože jsou v hojném počtu jak jsem se minulý týden přesvědčil, ale mají strach přijít na kus řeči, potvory černý :-), načež všude bude řepka a hlavně turkyň, tak mám obavy o ty naše rolníky chuděry :-).

Autor: strejda zajíc | 11.02.2020 09:35
Lovu zdar!To se vám to,kluci,loví,když vám ještě nějaký čuník v revíru zvostal…:-)

Autor: Vrba Frantisek | 11.02.2020 08:21
Honzovi,Radkovi,a vsem dalším úspěšným lovcúm přeji Lovu zdar.

Autor: Jan Slavětínský | 11.02.2020 05:49
Lovu zdar, chlapi a Radkovi též.

Autor: Radek Chadim | 10.02.2020 23:18
Pomale příchází jaro, čas lovu poraněné zvěře. Začátkem ledna jsem ulovil sele, co mělo přední běh přestřelený nad kolenem, kupodivu bylo ve velice dobré kondici, i když jsem jej pozoroval takto zraněné už dva měsíce, ale nemohl jsem se s ním nějak potkat. Jelikož si myslím, že je mám řádně zdokumentované :-), tak narozené nejspíš začátkem července a i přes poranění mělo 20 kg vyvržené. Chodilo spolu s jedním sourozencem a bachyní, v podstatě jediná tlupa, která pravidelně alespoň občas chodila. Po ulovení tohoto selete se tlupa objevila až za 10 dní o kus dál a během ledna přišla na vnadiště na to o kus dál ještě dvakrát, a jiná tlupa ani jednou, takže nic moc. Až od pátku 31. ledna opět bachyně s jedním seletem začala po oteplení pravidelně chodit, jednou brzo, podruhé pozdě, ale skrz bolest zad jsem na ně vyrazil až další den v pondělí - na devátou bude stačit, myslel jsem. V devět přijdu ke kazatelně s vnadištěm, před vnadištěm to mám zarostlé kopřivama, tak na vnadiště ze země před kazatelnou nevidím, za ní mám takovou křovisky zarostlou mez, takže tam taky nevidím, tak stojím pod kazatelnou, jestli neuslyším mlaskání či kvičení, abych si případně zvěř nezradil. Pět minut poslouchám, je ticho jak v hrobě, tak se pomale škrábu na kazatelnu, usednu na lavičku, podívám se ke vnadišti a vedle na cestě je nějaký tmavý flek. Zachovávám klid, myslíc si, že je to nějaké šáší :-), a ejhle on jeden divočák, druhý, třetí,... až desátý... :-), tak honem flintu do okna, ale divočáci se dávají do pohybu zadkama směrem ode mě, a než se s nějakým srovnám, tak jsou na horizontu a míří si to k lesu, říkám si, no to nevadí, stejně mě pořád bolí záda, tak aspoň si to střelbou ještě víc nezhorším. Tak jsem rozhodnut chvíli počekat a jít domů, projíždím nočákem kraj lesa a vidím tam bachyni se seletem, pomale se blíží mým směrem, obchází mě obloukem přes horizont a pod mezí přichází ke vnadišti, byl jsem v klidu, protože jsem se domníval, že mám dobrý vítr, a říkal jsem si, sice tě bolí záda, ale kdyby odešli i tito, tak tě bude z toho lovu bolet i hlava :-), tak jsem byl odhodlán a připraven k lovu, ale najednou se otočil vítr, bachyně frkne a pak je už klid, divočáci nikde neodchází, nebo tedy nejsou alespoň nikde vidět, ale ani v křoví do rána čekat nezůstali, dvě hodiny ještě čekám, nikde nic, tak jdu domů s nepořízenou slyšíc, jak děcka doma řvou hlady :-). Další večer foukal vítr a ve středu jsem byl na lovu na lepším, ale ani na lepším jsem nic teda neviděl :-), tak ve čtvrtek po večerní myslivecké brigádě vyjíždím v sedm na kazatelnu, tradiční postup poslouchání pod kazatelnou, ticho, tak usedám a čekám. V devět najednou slyším jakoby pokvikávání selat za vnadištěm a křovisky, tak prohlížím terén a už vidím černé kuličky jak se kulí ke vnadišti, bachyně jdou opatrně, patrně poučená z pondělka, selata přibíhají na vnadiště, prohlížím je, ale jsou v kupě, větší kusy jsou rozestoupené na poli a jistí a na závěr vidím podivně pohupující se kus střední velikosti, vypadá to, že má zdvižený přední běh, tak po zralé úvaze lovit jej či nelovit jej čekám, až je pěkně na široko a pak dávám řeznickou ránu na prostředek. Divočáci reagují velice pohotově a jako jeden muž si to míří k lesu a za chvíli už je klid, prohlížím pole, ležet nikde nic nevidím, odkazovat nic neslyším, po chvílí zcházím, na nástřelu plíce, což mě celkem uklidňuje, na druhou stranu procházím mez a hledám na poli a divočák nikde. Tak šupky hupky pro Yorika a můj nový teréní vůz značky Šáde Fabia :-), nasazuju Yorika na barvu, ten ovšem spatřuje své životní štěstí v čuchání myších děr, tak se nasazuju na barvu sám, po dvaceti metrech se chytá už i Yorik a spolu docházíme po 150 metrech k lončačce 45 kg vyvržené, poraněný přední běh, ale asi nějaký naražený od překážky než od střely, chrutí u nás ještě naštěstí asi neproběhlo.

Autor: Fesoj | 10.02.2020 20:08
Lovu zdar !!!

Autor: Jiří Švejda | 10.02.2020 20:00
Honzo upřímné Lovu Zdar.

Autor: Ramo | 10.02.2020 14:53
LOVU ZDAR!!!

Autor: Pavel Černý | 10.02.2020 09:32
Honzo, Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 10.02.2020 08:58
V sobotu nádherně svítil měsíček ,až moc,ale nedalo mi a tak jsem si šel sednout na zaseté po kukuřici. Ráno jsem obcházel krmelce a na poli bylo čerstvě poryto.
Zasedl jsem brzo, kolem půl šesté. Měsíc akorát vylézal nad vršky kopců a začal osvěcovat pole. Dole v rohu vytáhlo pět kusů srnčího a po chvilce ještě přibyly dva.
Před půl sedmou se mi u protějšího kraje pole objevila černá koule, daleko, tak na 180m.V dalekohledu pozoruji kňoura, jak si v klidu buchtuje na rozhraní stínu od lesa a světla Měsíce. Když se natočil naostro byl úplně stříbrný a z boku zase černý jako uhel.
Odhaduji ho ke 150 kilům, byl to pan kňour, jak převrácená skříň.Podle stopy, která se tam nepravidelně objevovala, to asi byla jeho. Asi čtvrt hodiny se na něho dívám a v tom mi za zády někde od sousedů, ale nebylo to daleko, jde rána a hned druhá. Kňour z pole zmizel v temné stěně lesa a bylo po podívané.
Já to zkrátím. Sv. Hubert mi ale přál a kolem půl osmé si dávám úlomek za klobouk a poslední hryz asi 50-60 kilovému lončákovi, kňourkovi. Střílel jsem na obeznaný kus asi na 70 kroků. Po ráně těsně za lopatku vyrazilo úprkem do pole, sleduji ho dál v puškohledu, udělalo oblouk o 90 st., najednou mu poklesl zadek a padl na bok a v tom se překulilo a zůstalo ležet bez odkazování. Dál už je to rutina ,kterou každý zná. Já to měl složitější, že jsem zapomněl doma na nabiječce telefon a tak jsem byl jak bez ruky...Jak říká Roman ,aby to bylo celé - 8x57JRS - SPCE z Vlašimi, těsně za lopatkou, chycený horní kraj srdce, průstřel, odskok cca 70 kroků. Lovu zdar!

Autor: Pavel Černý | 07.02.2020 21:20
Já jsem přesvědčen, že si zvěř instinktivně vezme to, co ji chutná a co potřebuje. Samozřejmě může v tom být i zrada, jako v případě řepkové monodiety. Tu zanesl do přírody člověk a ten by také měl bránit škodám. Naředění jádrem funguje spolehlivě.
Do galerie jsem dal fotku jednoho našeho slaniska. Asi po roce a půl je mj. pěkně okousané od zajíců. O těch je známo, že jim sůl také chutná. A to v tomto případě zkoušíme medikovanou kostku, která podle některých teoretiků srnčímu nechutná. Ty vylízané žlábky ale svědčí o opaku. Proč býložravci potřebují sodík, to se učí adepti v základním kurzu myslivosti.

Autor: Jaroslav Tatalák | 07.02.2020 18:55
Taky jsme měli krávy, ale zimy vypadaly jinak, ale sůl se přidávala v malém množství do nápojů. Holt, jiný kraj jiný mrav.

Autor: palkopal | 07.02.2020 08:52
Aby neškodily okusem (letorostů) či ohryzem (kůry). Loupat (kůru) lze pouze v době mízy.
Tu Myslivost jsem četl a připadlo mi to jako školení pro krmiváře. Ano, u nás se zvěř nepřikrmuje, ale krmí. Vším možným, hlavně tím, co by v normální krajině v zimě v předkládaném množství nikdy nenašla. Ničíme jí tím bachory a pak to chceme napravovat medikamenty, včetně solí.
Doma jsme měli krávy, musel jsem pomáhat s jejich krmením, než jsem odešel v patnácti do školy. Od jara pouze zelené, v zimě řepu, seno a slámu a trochu šrotu na mléko. Sůl nikdy.

Autor: strejda zajíc | 06.02.2020 22:02
Když v zimě nikdo neloupe,tak neloupe.Proč tedy ti hloupí zelení mužíci zavírají nebohou jelení zvěř do přezimovacích obůrek?Už vím,to aby se jim lépe hledalo ty oné-ta skleroza-shozy a aby se chudáci vlčci tolik nenaběhali.

Autor: strejda zajíc | 06.02.2020 15:41
Zajíc a voda?Kde by se vzala,synku,sádlo,samý sádlo...:-)
Jinak ing Mohelský cosi o soli píše v nové Myslivosti,kdo umí číst,ať se koukne.Mně to četla Libuška,já totiž číst neumím.:-)Tento časopis(i Svět myslivosti)beru kvůli obrázkům,jsou moc hezký a barevný...

Autor: palkopal | 06.02.2020 09:07
Na loupání jsem nezapomněl, neb jsem psal o zimě a to se v zimě neděje (aspoň ne v Česku). A zajíci neloupou, aspoň co se zvěře týče.
A pokud někdo solí hodně, jeho problém. Podle fotek je vidět, že v těle zadržuje pár (dost) zbytečných litrů vody navíc.

Autor: strejda zajíc | 04.02.2020 08:43
Nebo se mu zdála Anglie příliš barevně rozmanitá.

Autor: František Dušák | 04.02.2020 06:52
Strejdo, možná ho po Brexitu vyhodili z Anglie. Tam jsem jich i v zimním období viděl hodně. Nebo odletěl sám, protože si nedovede představit život bez milovaného \"Brusele\".

Autor: strejda zajíc | 03.02.2020 21:49
Dnes koukám,u louže stojí hrdlička a tupě zírá na fógla,který se tam cachtá.Doostřím oko a ajtakrajta,tupě zírám i já.Věřte-nevěřte,koupe se tam doupňák!Pro ty,kteří neví,co je to za ptáka,doplňuji:holub doupňák(Columba oenas).Tož,už i v tej přírodě bordel jak mezi lidma.Má se flákat na zimovišti někde na jihu a né tady dělat nemravné návrhy hrdlám.
P.S.Možná je to ten,co už se tu potuloval nějakou dobu loni na zimu s věžákama.

Autor: Tomáš ČENĚK | 31.01.2020 12:52
Zmiňovanou sůl jsem ten den nesl navíc na nové místo u řepkového pole, poslední dobou se tam ze strniště stahuje více srnčí zvěře.
Poslední dny vídám z autobusu pravidelně každé ráno u sousední vesnice kmotru na louce. Dnes jsem jel autem, tak jsem prizastavil - doby seděla a rozhlížela se. Pak jí ten šmírák přišel divný a tak se kvapem zdekovala kupodivu do vsy.

Autor: strejda zajíc | 30.01.2020 21:40
Tož,ku.va,sodíková pumpa v ledvině funguje jak na jaře(protože je v nové zeleni hodně draslíku-tak je třeba soli víc),tak i v zimě.Já solím dost a ohryzem ani okusem moc neškodím,bo mé struhy nic moc.Palkopal zapomněl na loupání,loupu teď hodně.V Kauflandu totiž byly ve slevě grepy(19.90 Kč za kg)a my důchodci na slevy jedééém!Vitamínem C proti koronaviru,citrony žeru radši než pomoranče.Zajícům Zdar!:-))

Autor: Pavel Černý | 30.01.2020 17:19
Nám se osvědčily takové otevřené budky se stříškou, které jsme přidělali z boku na všechna zásobníková krmítka. Sůl v nich nemokne a proto nesrovnatelně déle vydrží. Předkládáme ji celoročně. Právě v zimě, když byla síť slanisek nedostatečná, nahrazovalo srnčí chybějící sůl tou posypovou na krajnicích silnic. Jak to končilo, každý domyslí...

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.01.2020 16:10
Nejen u nás v honitbě, ale myslím, že i v literatuře se hovoří o celoročním předkládání soli. S pozdravem JT

Autor: Tomáš ČENĚK | 30.01.2020 12:36
U nás má zvěř sůl k dispozici po celý rok.

Autor: palkopal | 29.01.2020 12:04
Sůl, teď v zimě? To jako aby byly ještě větší škody okusem či ohryzem?

Autor: Pavel Černý | 28.01.2020 12:56
Ten svět už se fakt zbláznil. Zajíc se zastává lišek!!! :-))

Autor: Tomáš ČENĚK | 28.01.2020 12:43
Úspěšným přátelům přeji Lovu zdar! V sobotu večer jsem odnesl do lesa sůl a tak jsem také hodinku poseděl na stoličce u jednoho spádu. Lišák mi skolil v lesíku 200m ode mně. Musel jsem už domů, tak si říkám, je to při cestě, třeba se potkáme. Jako na potvoru on z lesa také vyrazil, ale zvolil okliku. Tak snad příště. Kolega ze spolku střelil lišáka 10,5 kg. Po nízkých stavech se opět počty zvyšují.
A na konec, když teď koukám na silnici, všichni patroni ochraňujte webtaťku!

Autor: strejda zajíc | 28.01.2020 10:29
Lovu zdar!Vy vrahové nebohých lištiček,teď nás hraboši sežerou.:-))

Autor: Fesoj | 28.01.2020 08:25
Všem úspěšným Lovu zdar - a Honzo, jak jsi dopadl s tou druhou, respektive první, povedla se dohledávka ?

Autor: Roman Voříšek | 28.01.2020 07:46
Chlapi, lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 27.01.2020 16:32
Ramo a Honzo, Lovu zdar ! Radku, hlavně že \"integrita tělesné schránky\" zůstala zachována. Plechy je.al Rus.

Autor: Ramo | 27.01.2020 11:22
Tož Pavle to je paráda! Velké LOVU ZDAR!!!

Autor: Pavel Černý | 27.01.2020 11:08
Tak k nám už také dorazil henten koronavirus. Jen zmutoval na ZH204 a napadá lišky.
U nás sníh není a už asi nikdy nebude. V noci loví naši noční vlci, ale už ty lišky tak vyplašili, že kmotřičky radši chodí za světla. A to je šance pro důchodce s pařezovkou a kukátkem z NDR. I když, pravda, těch prosezených hodin je hodně.
Dnes ráno v 7:35 najednou běží liška podle rákosu a míří vpravo od mého posedu do lesa. Je v plném běhu, tak jak ji dostanu do kukátka, dávám před ní ještě dva metry a kus nad, neboť tak to moje pařezovka vyžaduje. Liška dělá kotrmelec. To byla ranka, musím se pochválit, a i když se kmotra ani nehne, ze zvyku přebíjím. Podívám se k rákosu - a běží druhá! Také cvalem, ale trochu pomaleji, té ležící si nevšímá a míří do lesa trochu blíž. Téhle dávám metr a zase kotrmelec! 35 a 28 metrových kroků.
První liška - šest a čtvrt kila, druhý lišák sedm a půl. Čtyřky broky platí.
Fotka je v galerii.
Lovu zdar!

Autor: Ramo | 27.01.2020 08:37
Jane Lovu zdar! A Radku to zamrzí... :-(

Autor: Jan Slavětínský | 27.01.2020 07:10
Včera ráno jsem byl krmit a tak jsem obešel i navážku jak to vypadá s pohybem lišek kolem ní.Jelikož je to výš,je tam bílo a večer by na sněhu mohlo být i přes tu inverzi trochu vidět . Stop od lišek mraky a přes roh záhumenky vyběhaný spád , šikovně na brokovou ránu. Po páté odpoledne usedám na žebřík proti navážce. Kolem šesté zašustění a na rohu se mi objevuje liška. Na mušku není vidět,snažím se jí srovnat po baskuli ,hlavně pečlivě a nepodstřelit jí. Po ráně liška zanaříkala a zmizela vedle v trní. Sedím dál a asi za dvacet minut znovu zašustění a v rozvoru vidím pohyb. Na záhumence se objevuje druhá. ZH u oka, opět jí rovnám podle obrysu baskule a večerem jde druhá rána. Liška vyráží do pole , kličkuje a zpomaluje. Najednou zastavila .Táhnu s ní s flintou u oka a jak zastavila mačkám podruhé. Leží. Chvíli ještě sedím a slézám dolu. Na prvním nástřelu jsou na stopě vidět čáry od broků jak jí přikryly a ve skoku do toho trní barva. Do trní jsem svítil baterkou , ale nelezl jsem tam. Nechám to na odpoledne a za světla. Ta druhá mi visí za zadní běhy na zahradě na broskvi.Je to drobná fenka. (12/70 minimagnum 42,5 g - 4 mm) Lovu zdar

Autor: Matěj Fous | 26.01.2020 20:35
Dnes ráno bylo trochu umrznuto a tak jsme si udělali kontrolní sčítání zajíců v jedné asi 150 hektarové lokalitě (pole se svodnicemi a cestou zarostlou křovím + malý rybníček) kde je pravidelně střílíme kolik jich tam zůstalo.Sešlo se nás 13 členů + 4 příchozí nemyslivci,takže zpočátku členitého jako kruhu byl rozestup asi 400 metrů a postupovalo se do středu.Výsledek je o málo větší než leta minulá,ale ne o moc.Tedy konkretně - napočítáno na daném místě rovných 350 zajíců ale protože jsme jich museli dost tzv.přejít a po svodnicích a cestě se nešlo,tak jich tam nad 400 ks zcela jistě je.No doufám,že zase nebudeme platit škody způsobené zajícem!A pro úplnost - 39 kusů srnčího + hejnko koroptví.Bažanti jsou v krytu a ten jsme tam nebrali,ale šli jsme opodál na rákos za moje humna kde jsou pokud by se podařila liška nebo prasátko.No v tolika málo lidech to nejde obklíčit a zároveň řádně vyhánět,a i tak liška vyběhla vlevo a prase vpravo.Prase uteklo bez rány po poli aby jsme si ho alespoň prohlédli,po lišce několik ran a utekla-ale byla prý určitě vyděšená že se honem tak nevrátí.

Autor: strejda zajíc | 25.01.2020 21:19
Silničáři byli na zimu evidentně lépe připraveni než ty.To znamená,že uposlechli varování meteorologů a nevyjížděli!Vždyť byl pátek,nešťastný to den,nechoď Radečku z domu ven.I študáci raději stávkují za klima a ty se ženeš do hokny.
No,hlavně že jsi to přežil ve zdraví.Nové auto ti bude jistě slušet.:-)

Autor: Fesoj | 25.01.2020 18:45
Radku, dokud praskají jen plechy, je to nepříjemné, ale kdyžzačnou praskat kosti, je to podstatně horší. Jinak jelení zvěřina asi vlkům tady u nás přestala chutnat a opět se přeorientovali na skopové, tentokrát v obci Babí.

Autor: Vrba Frantisek | 25.01.2020 17:24
Rádku tvarování kovů za studena je vždy nepříjemné.Hlavně že jsi to přečkal a doufam bez větší újmy.

Autor: Radek Chadim | 25.01.2020 17:05
Nevím, co na to počasí bažanti, ale já včera při cestě do práce po smyku na zledovatělé vozovce rozmlátil auto na hadry o mostek u příkopu, takže na příchod jara nesázejte :-) a jezděte opatrně, sice z tv reportáží na podzim jsou dle jejich slov silničáři na zimu připraveni, ale asi nešlo o to, že vozovky budou celou zimu i za zvýšené opatrnosti sjízdné :-).

Autor: zutro | 25.01.2020 14:13
Předevčírem ráno jsem zahlédl z auta u silnice v příkopu dva bažanty kohouty jak se mleli.Slepička z povzdálí vše pozorovala,žeby už konec zimy?

Autor: Stanislav Haas | 24.01.2020 20:08
To video je staré, objevuje se už pár let. A pele mele je asi na indexu :-), dotaz jsem už vznesl 8.1.

Autor: Miloslav Hanzal | 24.01.2020 18:36
Už asi blbě vidím, ale nedaří se mi najít Pele mele (srandičky …) abych tam dal odkaz na Tv a video s tím obřím stádem sikáčů z Plzeňska. Určitě jste to už taky viděli. Jeden by řekl že to je jak v Africe. Nezávidím zemědělcům kterým to stádo přejde po pozemcích. Možná by pomohlo tam vypustit pár vlků, rysů, možná i medvědici... Ale třeba si poradí sama příroda ...

Autor: Fesoj | 23.01.2020 10:47
U nás je poslední dobou obnova skoro každé ráno - k večeru napadne poprašek, po poledni to zpravidla roztaje a napadne znovu. Sněhu minimum, takže z hlediska lovu i péče o zvěř počasí prakticky ideální. Bohužel, černá se od nás po Novém roce jaksi vytratila. Zato vysoké je tu víc než kdykoliv předtím. Před několika dny byl mysliveckému hospodáři hlášený kolouch, stržený vlkem samotářem.

Autor: Jan Slavětínský | 23.01.2020 08:53
Obeznávání na obnovách bylo supr. Na ty akce rád vzpomínám. Bohužel sníh u nás už bude historií...Tome Lovu zdar!

Autor: Ramo | 21.01.2020 15:18
To jsou nejlepší akce! Lovu zdar!!!

Autor: Tomáš ČENĚK | 20.01.2020 13:53
Jak říkám - VMP. Romane, Lovu zdar!
U nás včera rychlá akce. Náhodná obeznávka, po poledni 16 chlapů na 8 divočáků. Padlo 13 ran, z toho 3 dostřelné, na výřadu 4 divočáci, jeden ode mně. Tak to mám rád. Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2020 11:22
Romane Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 13.01.2020 23:46
Romane, Lovu zdar ! Před lety se mi stalo, že jsem za úplňku bez sněhu našoulal bachnu s asi 25 kg selaty, ryjící v zanedbaněm jabloňovém sadu. Po ráně jsem si byl jistý, že sele neodběhlo, ale zapomněl jsem v autě baterku a ne a ne ho najít. usel jsem se pro ni vrátit cca 0,5 km. Pak jsem ho našel hned. Skácelo se totiž do téměř metr hluboké čerstvě vyryté díry. Připomněl jsi mi to tím rozorem. To víš, v takovém případě se bez pejska a bez baterky hledá hodně blbě.

Autor: strejda zajíc | 13.01.2020 20:34
Romčo-Lovu zdar!AMP hadr.

Autor: zutro | 13.01.2020 18:04
Já jsem viděl pod střechou na balkoně minulý týden rehka domácího.Také jsem zíral kde se vzal.

Autor: Ramo | 13.01.2020 15:39
To mě asi nikdo neuvěří, ale dnes jsem viděl na 2 m v živém plotě Pěnici černohlavou – Sylvia atricapilla, která by měla být minimálně ještě 2 měsíce v Africe!!!
To mě hlava nebere...

Autor: Pavel Černý | 13.01.2020 09:22
Romane, Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 13.01.2020 09:12
V neděli ráno mi svatý Hubert dopřál...

Vyrazil jsem s sobotu až v 21:30, u nás na pole po kukuřicích chodí černá hodně pozdě.
Vidět je nádherně, až si říkám, že to je spíše ke škodě.

Vzal jsem si mou šoulací hůl a pohyboval se na místech, odkud je viděl na celé pole. Byl klid, nikde ani štětina, tak si říkám, že to v půlnoci zabalím.

Stojím na takové mezi, ještě jeden z posledních pohledů po polích a už je vidím...

Malý vláček prasat je na sousedním poli. Kontroluji vítr, musím jim nadjet.
Jsem od růdlu asi na 300 m, vidím 4 ks. Šoulám přímo k nim, ale šíleně to křoupe. Už je krásně čtu. Dva větší kusy a 2 menší.

No jo, ale jak k nim... Musím přes potok a využívám stínu stromu. Čtu je. ty selala mají do 30 kg, zbytek o polovinu větší. Jenže jsou pořád v jedné díře, jen odletuje hlína...
Říkám si, musím ještě kus blíž. A budu muset střílet z leže, jinak to nepůjde, uviděli by mě...

Takže jako voják, plížením a plazením vpřed. Vyhlídl jsem si na louce takovou pořádnou krtinu (to musel být namakaný krtek), na ní položil čepici a čekal...

Vidím, jak se jedno sele oddělilo úplně vpravo, tečka, odjistit, napínáček a v 1:15 jde ráná... Po ráně nic, žádný náraz kule... Kusy běží přímo na mě, ale já čekám, zda se nějaké to prasátko převrátí... Nic... No do pr...e.

Na nástřelu nic. Hledám, lezu a asi po 5 minutách jsem našel pár kapiček barvy... Ještě jsem hledal asi půl hodiny a pak jsem to nechal na ráno...
Pořád mi vrtálo hlavou to, že odbíhali pouze 3 ks. A po ráně jsem se díval po poli, zda ten čtvrtý kus neodbíhá jiným směrem...

Ráno moudřejší večera. Nasadil jsem mého jezevčíka a ten mě dovedl ke zhaslému selátku, zhruba 50 m od nástřelu. A bylo tak šikovně uklizené, pěkně v rozoru...

Rána od posleního žebra, plecí ven. Klika že nebyl takový mráz a navíc, selátko leželo výstřelovou stranou navrch, takže se nezapařilo.

6,5 x 55 SE, střela Mega, loveno na cca 120 m => to aby to bylo celé.

Měl jsem radost, že jsem jej dosledoval a hlavně jezevec měl práci.

Lovu Zdar!

Autor: Václav Sládek | 10.01.2020 16:38
Arimu,bulině a vůdci Lovu zdar.

Autor: Vrba Frantisek | 10.01.2020 08:15
Pražáci jsou z obliga.U Arciho jde o jeho irský základ.Není náhodou příbuzný Jerryho z ostrovú?

Autor: František Dušák | 10.01.2020 03:46
Neuvěřitelné. Pracovitej, šikovnej a chytrej Pražák?

Autor: strejda zajíc | 09.01.2020 19:52
Nechápu,Aris je totiž Pražák!:-)

Autor: František Dušák | 09.01.2020 18:27
Dost dobrý na starýho,hluchýho a na jedno světlo slepýho jihočecha,jó.

P.S. Doufám strejdo, že to bereš v nadsázce.

Autor: strejda zajíc | 09.01.2020 16:53
Dnes ukončili naši teriéři trápení jednoho lišáka,pracovně nazývaného Prašivec.Při krmení,obchůzce revírem,si ho Arča někde našel a za pomocí buliny ho osvobodili od utrpení.Neobešlo se to bez zkousaných mord,bo jsou to trdla a místo hrdelního chvatu se pokouší dávit lišku jako čičinku.
Dost dobrý na starýho,hluchýho a na jedno světlo slepýho ira,né?

Autor: Roman Voříšek | 02.01.2020 08:25
Přátelé zeleného cechu,

všem vám přeji do nového roku vše nej, zdraví a stěstí + přízeň naší Diany a Huberta.

Autor: Ramo | 01.01.2020 21:19
Všem přeji do nového roku 2020 hodně štěstí, HODNĚ ZDRAVÍ a také loveckých zážitků a úspěchů!!!

Autor: Radek Chadim | 01.01.2020 08:50
Dnes roku 2020.