Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Výcvik barváře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 03.02.2021 09:44
Ahoj Radku, jako majitel 3,5letého barváře ti to napíšu jak to je...

Chceš-li barváře, směle do toho, ale musíš se připravit, že tě to buď pohltí a budeš mít štěstí - pak to chce tolerantní ženu a opravdu to ani bez ní není výhra, dobrého zaměstnavatele a hodně volného času a mít kontakty.

První věc je, že pokud chceš štěně a předpokládám s PP je dobré být členem klubu barvářů. Klub má svoje mouchy - představy, lidi, kteří mají u VLS a lesů takové postavení, že barvařina je součástní jejich práce. Zvěře mraky, spousty možností atd.

Pak jsou lidi, kteří to mají jako koníčka a jejich dosledy se počítají měsíčně v jednotkách za celý rok a pak to mají někteří pro parádu a kamoša k sobě do kazatelny.

Výcvik barváře se dá zvládnout, důležité je psa na stopách trénovat a mít možnosti kratších dosledů ze začátku, jak se pes rozchodí a ví je schopen velkých věcí.

Na youtube je video, které kdysi klub natočil, Výcvik farbiara. Jsou knížky, ať už zmíněný Baka nebo Jugl. V barvářovi se najde dokonalý parťák do lesa. Je klidný, přemýšlivý, ale má v sobě i lovce a dominanci.

Ale jako největší překážku vidím to, že potřebuješ lidi kolem sebe motivovat, aby ti volali, protože většina dosledů, kdy už zavolají jsou dosledy, které jsou občas velmi komplikované.

Nástřel se nejdříve pochodí, neoznačí, pak se to vezme v kruzích, pošlape se barva, a až poté se volá pes. Myslivci nepochopí, že vůdce barváře po nich chce jenom to, aby zvedli telefon zavolali a označili nástřel, pak se mohou stáhnout a počkat. Nemusí se bát zvednout telefon, neobtěžuje tě to, jsi rád, ale pokud máš vzít psa na nástřel, kde hodinu chodili lidi, nedejbože ještě kus zvedli, a nebo to zkusili ještě jiným psem tak i mladší barvář je ztracen.

Poradím ti, pomůžu jak budu moct, ale je to běh na dlouhou trať a chce to zvážit, jestli opravdu není lepší využít dosledbarvarem.cz.

Autor: lanus | 03.02.2021 09:06
Radek - Toto je výborná kniha : Branislav Baka - Farbiar v poľovníckej praxi ;skús ju goglom vyhľadať a stiahnúť v PDF .Po 20-tich rokoch (dve fenky) môžem povedať,že farbiar je super parťák len jeho výcvik a najmä trvalé udržiavanie vo forme vyžaduje spústu času , výbornú kondíciu ,tereňák a čo sa flinty týka na Slovensku sa doporučuje táto : https://www.polovnictvoterem.sk/p/49776/ruger-american-rifle-predator-6974-kal-308win
Výcvik farbiara video : https://www.youtube.com/results?search_query=Vícvik+farbiara

Autor: K2C3 | 02.02.2021 09:25
Ve Světě myslivosti byla loni reklama na nově vydanou publikaci, něco v tom smyslu, že tady taková kniha x desítek let nevyšla ...

http://www.svetmyslivosti.cz/zpravy/prace-na-barve-h-j-borngr-ber-nova-kniha-z-nakladatelstvi-lesnicka-prace

Autor: strejda zajíc | 01.02.2021 20:37
Škoda,Radku,že to není pro tebe,doporučil bych ti psa Sv.Huberta,mohl bys na něm při dosledu i jet.Při tvé váze by to nebyl prpblém.:-))
Začínáš asi stárnout-babičkovatět-bo Libuška má podobné nápady.Že prý až nebudeme mít naše milované teriéry,.pořídíme barváře!Na můj dotaz,kdo ho vycvičí,bylo ticho.Neplánuju být tak dlouho živ.
Ale vážně:Baču-Dohledávky a dosledy mám,vím,komu jsem ho půjčil.Pokud chceš,je tvůj.
Hanoveráci jsou klidnější,rozvážnější a né tak rychlí jako bavoři.Ale víc sežerou.:-)
z bavoráka máš honiče,resp.štváče natotata.A u prasat pak víc kšeftů pro veterináře.
Ani ABJéčko není špatné.Myslím,že někteří bývalí přispěvatelé tohoto fóra,špičkoví kynologové a odborníci ti poradí lépe než já,starý opelichaný zajíc.
Buď zdráv,ať tě kurvavirus míjí a svatý Hubert nechť provází tvé kroky.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2021 20:03
Čekal jsem, kdo ze ozve :-) - no Karle, ono to není úplně o ráži, ale o lovci, loveckém umu a štěstí. A musím zaklepat, za poslední roky už si ani nepamatuji, kdy bych mnou lovenou spárkatou zvěř nenašel - takže na ty moje lovy stačí Crazy Yorik. Nicméně poslední dobou v honitbách, kde lovím, odchází poměrně dost postřelené zvěře s následně neúspěšnými dosledy. Tak přemýšlím, jak zvýšit úspěšnost dosledů, a jelikož personál je zkušený a není mu co vytknout :-), tak to chce asi psa specialistu, který umí víc než honiči nebo teriéři, kteří jsou na to doposud používaní. Navíc se stále víc loví větší zvěř, která při špatných ranách odchází poměrně daleko.

Autor: Karel poslík | 01.02.2021 17:35
Radku, zlí jazykové říkají:" Buď koupit dobrého barváře, nebo prodat třistaosmu."
Podívej se po inzerátech na příručky od Báči, například publikace "Dohledávky a dosledy". Když ji neseženeš , tak se ozvi, já si zatím vzpomenu komu jsem ji půjčil naposledy. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 31.01.2021 19:22
Přemýšlím o pořízení barváře, ježto potřebuji provádět dosledy zvěře těžko dohledatelné. Pokud máte někdo nějaké bystré postřehy ohledně chovu a výcviku, tak mně je prosím rychle napište :-)