Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes 2022



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš ČENĚK | 12.02.2023 14:27
Teda Romane. Čekal jsem další strhující vyprávěná o lovu černých rytířů, Ty zatím přijdeš s vyprávěním s mysteriózní zápletkou a nečekaným, naštěstí pozitivním, zakončením :-) Lidé dnes dělají šílené kousky.

Autor: Roman Voříšek | 06.02.2023 08:15
Přátelé, musím se s vámi podělit o sobotní zážitek...

V sobotu večer jsem se vracel s rodinou domů z rodinné oslavy. Projíždíme okolo mlýnu, který ve vsi máme a já mám od tohoto místa cca 300 m vzdálený posed.

Když míjíme mlýn, všimnu si u mého posedu světla z baterky a u mlýna stojí auto mého kamaráda v zeleném. Asi lovil, říkám si...

Dojedu domů a ze zvědavosti mu písnu, co tam páchal. Za 20 minut mi volal a říká roztřeseným hlasem, musím ti něco povyprávět...

Jel od sebe z posedu a když byl opět u toho mlýna, podívá se směrem k mému posedu a vidí tam svítit baterku. V tem moment si vzpomněl na mě. Tak zastavil a blikal v domění na mě. Od posedu se blikání opakovalo a dosti dlouho, tak znejistěl a měl strach, aby se se mnou něco nestalo.

Zamkl auto a jde se tam podívat, jako co že tam dělám. Došel na 20 m a vidí chlapa, který leží na zemi. A do prde..!
Přidá do kroku a když došel k chlapovi na 2 m, málem překvapením upadl...

5 metrů pod posedem ležel chlap navlečený do spacáku, ležíc na břichu a četl si za svitu čelovky knížku!!!

Kamarád říkal, že mu táhlo do mordy, jak ji měl překvapením otevřenou. Pak se trochu vzpamatoval a ptal se ho, co tam jako dělá?!?

A borec, nevidíš, čtu si knížku...

Já nevím, ale tohle místo přitahuje divné lidi. Já jsem tam seděl v létě na prasata, která chodila do pšenice a okolo půnoci slyším z lesa praskání. Když to došlo asi 2 m od kraje lesa, tak to rozsvítilo... Chlap a šel lesem po tmě...

Fuj to jsem se lekl...

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2023 11:28
Romane Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 19.01.2023 09:27
Romane, Lovu zdar! Míro, AMP je proti Romanovi slabý odvar.
Kamarád střelil prase na mou svatební afterpárty do čtvrt hodiny, co vstal. Manželka se ho po návratu ptala: "Tys nikam nešel?". Vyšel za chalupu a že si vyprázdní močák, než půjde dál. Sele vytáhlo před něj na cestu. Příklopec si zapnul až po ráně, jaký situace nabrala spád :-)

Autor: Roman Voříšek | 19.01.2023 08:00
Míro, vůbec nic se neděje a lovu zdar!
Oživil jsi ve mně vzpomínky na mého prvního jezevce, který se narodil 16.5.2001. Tomu jsem se snažil na jeho narozeniny ulovit srnečka. Někdy se to zadařilo, někdy jsem ulovil lišku,nebo čuně a nebo také vůbec nic:)

Jo a tomu také chutnalo! Doma jsme měli ještě fenu Německého ovčáka a jednou podnikli společnou šoulačku do místnosti, kde na vále chladly tlačenky a švára jaksi zapomněl zavřít dveře.
Fena většího zrůstu stáhla jednu nohavici, tu zbouchali a pak ještě jednu, neb měli oba málo, tak "udělali" ještě tu druhou a naše babička pravidelně ve 14:00 chodila naše hlídače krmit.
Ty leželi na dvoře pod thůjí a těžce dýchali a chudák babička doběhla se stížností, že psi nechtějí žrát. Bylo mi to divné...

Při pohledu na mého totálně přežraného jezevce jsem nevěděl, zda se smát, nebo brečet. Přátelé, bylo velmi težko poznat, kde ten jezevec má hlavu a kde zadek, neb byl jedna koule :)

Tři dny hafani nežrali:)

Autor: strejda zajíc | 18.01.2023 19:01
Romane,odpusť sklerotickému starci,zapomněl jsem ti popřát Lovu zdar!Ty těm čuníkům dáváš!Asi ti přestaneme říkat "máteštěstížejduprávěkolem",AMPéčko je kratší a výstižnější.

Autor: strejda zajíc | 18.01.2023 11:09
Dnes je jednomu úplně slepému a hluchému irskému terierovi patnáct let.Jinak je ale v poho,chutná mu,bydlí ve staré kuchyni pod stolem a dvůr,coby vycházkový rajon,má zmáknutý.Arisi-dík za ta hezká léta spolu.

Autor: Ron Gordon | 17.01.2023 19:29
No jo, tak takový předčasný příchod je raději oznámit předem telefonicky, aby doma nebylo druhé překvapení... U posledního koloucha, kdy jsem byl do necelé hodiny zpět doma byla také první otázka - co jsi zapomněl ty sklerotiku.

Autor: Roman Voříšek | 17.01.2023 09:18
Kamarádi, jesli si myslíte, že jsem pustil ty divočáky u toho rybníka z hlavy, tak to není pravda a v pátek je tam došel zkontrolovat.

Vyrazil jsem dřív, než mám ve zvyku, protože jsem cítil v kostech, že někde v okolí toho rybníka budou zalehlá a nemílil jsem se.

Okolo půl osmé jsem na místě, chci si jít sednout na posed a ještě než jsem uvázal jezevce, tak jsem obeznal prostor. Dobře jsem udělal, protože už byla černá venku a buchtovala na pšenici. Koukám pozorně a mezi většími kusy jsou i malá selátka.

Tak kamaráde opatrně, říkám si sám pro sebe.

Šoulám ke kusům sám, jezevec zůstal v autě a mezi tím se na pole různě prostřídalo osazenstvo. Už jsem na dostřel a pořád nemám obeznáno. Vše se změnilo během několika minut, kdy mi takovým potokem vytáhlo na kraj pole asi šest kusů, všechny stejné. Trojnožku mám rozloženou a už kusy obeznávám přes sklo na flintě.

Večerem jde rána, kus, jak se pak ukázalo, kňourek lončák, se láme v ohni. Chvilku odkazuje a pak je klid.

8x57JS, Sako Hammerhead 13 g a komora. Pocta a pak už to znáte. Váha kusu 34 kg.

Když jsem doma uklízel flintu do trezoru, manželka tak na mě divně koukala, jako co už dělám doma a nějak nemohla pochopit, že už jsem s čunětem doma :)

Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 13.01.2023 10:55
Chlapi, zdar!

Autor: Polák Jiří | 12.01.2023 18:50
Romane,krásně ses rozepsal. Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 12.01.2023 09:12
Romane Lovu Zdar! Začínáš vybrušovat styl.Za chvilku tě vyšleme do literární soutěže ;-)

Autor: Jan Slavětínský | 12.01.2023 08:31
Romane Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 11.01.2023 19:30
Dobrá práce Romane, potřeboval jsem zvednout náladu a Tobě se to povedlo na první dobrou. Teda vlastně na druhou, když se Ti první román neuložil :-) Lovu zdar! Mně už to také několikrát vyškolilo, tak si každý příspěvek před vložením zkopíruji a v případě problému pouze vložím.
Abych také přidal něco z revíru, v sobotu jsme měli naháňku o dvou lečích. Sešlo se nás pod očekávání, pouze 16 střelců na stanoviště a 8 se psy do tlaku. Zhodnotili jsme zkušenosti a vybrali stanovištěm kde jsme očekávali úspěch. Černá byla "doma" v obou lečích, vyrazila z velké části na obsazená stanoviště. Ovšem úspěšnost střelby v první leči byla pod celostátní průměr. Na výloži byla 2 selata. Po svačně přišla na řadu má domácí leč, tam jsme se museli zlepšit. Zaváděl jsem o polovinu méně střelců, než jsem potřeboval. Druhý závodčí na tom nebyl lépe. Hodinu se nic nedělo a já už byl nervózní, že černá před víkendem odešla pryč. Pak padly 2 rány z jednoho konce, následovaly 3 z druhého, další a už se to rozjelo. Padlo přes 23 ran a na výloži leželo 9 prasátek. Průměr jsme si dost zlepšili. Většina účastníků si střelila. Já jsem byl jedním z mála, co domů přišel s čistými hlavněmi. Jednoho kňourka jsem viděl, ovšem na dálku a se Štajerákem těsně v patách (toho prasete). Vše jsme následně podrobně probrali na poslední leči u dobrého jídla a pití a zazpívali si u zednického piana :-)

Autor: Roman Voříšek | 11.01.2023 15:43
Přátelé, včera jsem napsal román a když jsem dopsal, tak se mi to neuložilo... Řádně nasraný jsem se odhlásil a jdu to zkusit znovu.

Černá mi na vnadiště chodí dost nepravidelně, nakrmeno mám a občas se tam ukáže kmotra, tak sedám na kazatelnu u vnadiště.
Krále zvířat jsem sebou nebral, neb ten byl přilepen silou dvousložkového lepidla k topení a když jsem na něj pronesl, že jdeme na prasátko, jen se na mě podíval a já pochopil, že se prostě musí dospat. No, jeho škoda :)

Do deseti hodin jen srnčí a dančí. Jedu ke starému rybníku, který je celý v rákosí a okolo je jeteliště, myším národem provrtané. Zastavim na kraji pole a beru optiku a v rohu vidím buchtovat šest kusů černé. Vítr na dvě věci, lepé na hov*no, sedám do auta a musím to objet. Cestou si říkám, že tam stejně už nebudou...

Beru trojnožku, nabijím kulovnici a šoulám do toho rohu. Samo, že černá nečekala, ale všímám si, že pod dubem je pohyb. Aha, samotné prase, po plece zarýpané, asi dostalo chuť na Japonce :)

Koukám na hodiny, je půl dvanácté, jedu domů. Cestou si říkám, že juknu ještě na pole, kde jsem minule lovil sele a je to soukromé. Obeznávám a už je vidím. Naštestí nedělají škodu na poli, ale jsou pod duby, na takové neudržované louce.

Pomalu k nim šoulám a musím se dostat na takový kopec, odkud budu na ně vidět. Už tam jsem, srdce v krku a opatrně se podívám pod hranu. Šest kusů. Co nejtišeji rozendavám trojnožku a už přes sklo na flintě prohlížím rudl.

Ano, tam vzadu je sele. Jsem si vědom, že je torchu šikmo a pohladím napínák.
Na nástřelu nic. Jdu přesně na místo, kde sele stálo a tam nic...

No do pr****, já to snad zmastil... Znovu si to přehrávám v hlavě, odmáčkl jsem dobře. Nasazuji nízký nos a dělám dosled. Sele, bachyňka, bylo zhaslé cca 50 m od nástřelu a když jsem pak prohlížel útěkovou dráhu, začalo barvit až po cca 30 m. Střílel jsem na cca 30 m.

Pocta, smrkové úlomky a červená práce. A 8x57JS + Kartoffel SPCE 12,7 g od S&B

Lovu zdar!

Autor: jirka marek | 25.12.2022 19:28
Opožděně krásné a pohodové svátky a do Nového roku všem hlavně zdraví, štěstí a plno loveckého štěstí a mysliveckých zážitků přátelé.
Jirka Marek

Autor: Martin Novák | 24.12.2022 17:09
Přátelé, také se připojuji s přáním prožití veselých a pohodových vánočních svátků a pevného zdraví do nového roku. Martin s Jiřkou¨a Monty

Autor: Matěj Fous | 24.12.2022 13:58
Tak krásné a šťastné vánoce a pohodu také od nás...

Autor: Tomáš ČENĚK | 24.12.2022 13:52
Přátelé, přejeme vám veselé Vánoce, nadílku, co vás potěší, atmosféru, co vás pohladí a do nadcházejícího roku pevné zdraví, štěstí a mnoho radostných okamžiků. Naše rodinka.

Autor: martes | 23.12.2022 19:05
Krásné a klidné prožití vánočních svátků, v novém roce hlavně hodně zdraví a mysliveckého štěstí přeje Zdeněk a Jana

Autor: Jiří Švejda | 23.12.2022 17:16
Šťastné a veselé vánoce.Do nového roku 2023 vše nejlepší hodně zdraví a štěstí a mnoho zajímavých zážitků v přírodě Všem přeje Jirka.

Autor: Václav Sládek | 23.12.2022 12:44
Požehnané Vánoce prožité v rodiném kruhu přejí Ivana a Václav

Autor: Pavel Černý | 23.12.2022 08:51
Přidávám se k přání příjemně prožitých vánočních svátků, hodně štěstí a pevného zdraví v roce 2023 a také krásných mysliveckých zážitků a Lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 23.12.2022 07:09
Veselé Vánoce a do toho příštího roku pevné zdraví, štěstí v životě a taktéž při uzavírání nových nájemních smluv na honitby a Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 22.12.2022 16:56
Všem mysliveckým kamarádkám a kamarádům přeji požehnané a klidné Vánoce a v novém roce hodně mysliveckých zážitků, pevné zdraví, štěstí a Boží požehnání!

Autor: Jan Slavětínský | 22.12.2022 07:20
Já se přidám k Romanovi. Také jsem dnes naposledy v práci a jen na chvíli.
Tak že přátelé, šťastné a veselé Vánoce, pevné zdraví v novém roce a Lovu zdar ! Honza

Autor: Roman Voříšek | 21.12.2022 14:51
Přátelé, kamarádi, já jsem dnes naposled v práci a pochybuji, že se doma dostanu na PC.

Přeji Vám všem krásné Vánoce, klid a pohodu a do nového roku jen to nejlepší.
Hodně mysliveckých, loveckých úspěchů a hlavně pevné zdraví a se synem budeme vyhlížet další sraz.

Krásné české myslivosti a lovu zdar!
Roman Voříšek

Autor: Roman Voříšek | 20.12.2022 09:51
Já tu 527 pořídil ze dvou důvodů:

1) rád šoulám a tohle je přímo ideální zbraň; mám pevnou montáž + Meopta Artemis 6x42 klasický T kříž

2) na střílení na střelnici, můj syn je do toho zapálený a snad bude také myslivec

Včera jsem vyrazil, z okolí od sousedů ran spoustu a u mě ani štětina :)

Autor: rici czech | 19.12.2022 16:52
Romane,,,já k tomu měl také nedůvěru,a upřímně jsem to pořídil před cca rokem,spíše pro syna na střelnici, na takovéto vyblbnutí na gongy a do papíru.Nicméně do revíru chodím už jen s Carbinou,a na to moje polování srnčí,liška,sele lončák naprosto dostačující,lehká 3,3kg i se sklem,krátká,nehledě na to že z 99% lovím do těch 100m.Lovu...

Autor: Roman Voříšek | 19.12.2022 10:24
Přátelé, lovu zdar!

Rici, mám s tím ulovený první kus, to je velmi málo na nějaké vyhodnocování, ale musím říci, že jsem při nastřelování se střelivem S&B byl mile překvapen přesností.

Ty máš už touto ráží naloveno dost, takže můžeš posoudit. Já jsem si koupil sérii po 100 ks a ty až vystřílím, tak to vyhodnotím :)

Má se oteplit, sníh sice bude tát, ale nebude to tak rychlé, vyrazím opět na černou.

Lovu zdar všem!

R.

Autor: rici czech | 18.12.2022 19:55
Romane Lovu zdar!Pejskovi pochvala :-). Tu Carbinku krm nejlépe SAKEM.Mám jí taktéž chvilku cca rok a zatím jen 15 lišek,mývalovce 4, mývala 1,srnčího 4ks a 5ks černé což na nějaké závěry je ještě málo,nicméně vše prostřeleno u těch 5 divočáků s váhou od 28 do 69kg prostřeleno vždy i přes plece ,vzdálenosti do cca 90m.Vyzkoušel jsem i hornady sst -bohužel měly horší soustřel nežli SaB a hodně se tříštily,,,SAKA jsou do toho fakt top.Lovu lesu.

Autor: Petr Havlín | 18.12.2022 13:42
Lovu zdar tobě Dobrunko i pejsce! Tak to má být.

Autor: Dobrunka | 17.12.2022 21:25
Začínám to psát potřetí, takže krátce.

Romane, lovu zdar. Skvělá ráže na zacvičení psa v dosledech.

Dnes u nás na naháňce sedm kusů černé, jeden srneček padl za oběť oplocence a psům.
Vzala jsem poprvé křepelačku, pojala jsem to jako trénink chování na stanovišti (je ještě děcko) a udělala mi velkou radost. Už v první leči uležela srnčí i zajíce, kteří vyběhli těsně vedle nás a na třetí leči už suverénně spala.
Navíc jsem se poprvé na naháňce dostala k ráně, ještě teď jsem z toho rozklepaná.
Skončili jsme skoro za tmy, všichni báječně unavení a zmrzlí, večeře v hospodě a tombola.... Krásný den v revíru, všem takových přeji co nejvíc.

Autor: Tomáš ČENĚK | 15.12.2022 22:22
Romane, dáváš jim co proto. Piš dál, dobře se to čte. Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 07.12.2022 07:33
Včera jsem se do lesa těšil na parádní zimní čekanou. Sníh, měsíc jde do úplňku, žádný prudký vítr, prostě paráda.

Vyjíždím až v devět hodin a tak si říkám, zda to není už pozdě. S sebou mám novou kulovničku CZ 527 v 7,62x39 a ještě jsem s ní nelovil. Nastřelená je přesně, jenže ještě nebyla příležitost...

Stoupám na mou kazatelnu a všechno si to rychtuji, usedám na deku a do té deky také balím sebe. V neděli jsem tu šeredně chybil lišku, nas*at na ruce a nepustit k vodě... No nic, to se stane.

Je klid, užívám si to. Okolo desáté mi na horizontu přechází dančí, cca 10 kusů. Čtu je dalekohledem, vidět je jak ve dne. Pak si všimnu na druhé straně pole, že je pod duby zryto, tak přeci jen jsem tu pozdě...

Plánuji sedět ta do 23:00 a pak pojedu domů. Sedím, pozoruji obě strany a najednou, jako bych si tu černou vysnil, pod duby je 5 ks černé.

Trieder letí k oku a samý velký kus. Čtu je a je tam jeden kus, který je o polovinu menší. Beru karabinku do ruky a pečlivě mířím. Večerem jde rána, až jsem se jí lekl. Má to krátký lauf a já střílel skoro v kazatelně.

Po ráně vidím, jak kus zůstal chvilku stát, pak se otočil a odběhl za zbytkem rudlu. Na nic nečekám a jdu na nástřel. Po cca 15 m nacházím barvu a vypadá to tak, že jsem kus neprostřelil, barví z jedné strany. Takto usuzuji, když vidím pobarvenou stopu, která mizí pod smrčky.

Jedu pro psa. Můj mladý jezevec má svůj první dosled a kňourka, cca 40 kg, lončáka, máme cca 50 m od nástřelu. Chválím psa, ten se do kusu zakousl až štětiny létaly a hezky u kusu občas hlásil.

Rána na zadní komoru, kus jsem opravdu neprostřelil, vzdálenost cca 80 m.
Pocta ulovéné zvěři, dlouho jsem chálil psa a pak červená práce.

Přeražené jedno žebro a kule zůstala na druhé straně pod škárou.
Budu upřímný, jak tuto ráži neznám, chvilku jsem se bál, jak kus bude daleko.
Vše dobře dopadlo. Ale řekl jsem si, že na černou, teď v zimě, už jen mou oblíbenou 8x57JS.


Lovu zdar!

R.

Autor: Petr Havlín | 01.12.2022 15:43
Romane Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 01.12.2022 10:54
Romane Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 30.11.2022 13:01
Včera jedu domů z práce a z okénka auta pozoruji ty pole, co jsem minulý týden lovil a říkám si, je to dobré černá tomu dá klid. Jedu a najednou vidím, že v takovém koutě pole, se mi zdá, že je tam porýpáno...
Dojedu se tam podívat a připadal jsem si na dělostřeleckém place...

Hodně blbé je to, že to pole je soukromé... Večer se tam musím podívat.

Okolo osmé už sedím na mé kazatelně, odkud na to pole dobře vidím. Seděl jsem asi 20 minut a najednou vidím pod dubem pohyb. Kňourek, cca 80 kg a už si pochutnával na žaludech a jak u toho pěkně mlaskal.

Tak v klidu sedím, pozoruji toho černého rytíře, píše mi kamarád, že sedí také a že u něj zatím také klid. Občas to bouchne od sousedů a občas se jukmu na to pole. A někdy okolo desáté mi vytahuje na to soukromé pole celý rudl černé čítalíjí 5 ks.

Na nic nečekám, do auta pro pirštok a už k nim proti větru šoulám. Když je se zastavil a kontroluji je, vidím, jak mi mávají pírkama...

To se stává, tak se otáčím a jdu po takové mezi dál. Vrtá mi ale hlavou, co je mohlo zradit. Já určitě ne, fučelo to od nich jak na motorce...
Ušel jsem asi 200 m a cosi mi říká, otoč se a podívej se do toho kouta znovu. Tak jsem tak udělal a černá se vrátila zpět...

Už jsem od nich asi 200 m a zase mám v dráze kus srnčího. Už o mě vědělo a teď je otázkou, zda bude odbíhat k černé a nebo na opačnou stranu. Samo sebou že k černé. Mám kliku, nic to s nimi neudělalo a dál vodím, jak odletuje hlína...

Jsem na 80 m od prvního selete a večerem jde rána, sele v ohni, 8x57JS a střižná hrana od S&B.

Sele, kňourek, vyvržený 36 kg. Musím ještě říci, že vodící baška byla dobře okolo metráku, takto velkou bachyni jsem dlouho neviděl. A tím pádem se mi potvrdilo, že tyto oseté polo navštěvují 3 rudly černé...

Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 27.11.2022 17:34
Romane, lovu zdar! Prima čtení.

Autor: Roman Voříšek | 23.11.2022 09:44
Dobré ráno přátelé,

včera mi svatý Hubert přál...

Opět jsem sedl na mou kazatelnu, hned za komínem a měl jsem za lubem došoulat ten rudl černé, co jsem viděl v neděli, protože na tom poli dost demolují zasetou pšenici. Bylo porýpáno i na protějším poli, jen jsem nevěděl, zda to je ten samý rudl, nebo jiná parta.

Okolo deváté sednu a bylo parádní počasí. Foukal jižní vítr, což přesně zapadalo do mých plánů. V deset se na pole vyloupl celý vláček prasat, napočítal jsem jich 8 ks. Bachna a zbytek selata. Vše balím a přesouvám se. Pirštok, nabijím a proti větru šoulám. Blbé je to, že před buchtujícími prasaty jsou 2 ks srnčího a já je nemám jak obejít...

Nemám z toho dobrý pocit, ale risknu to. Jsem od nich cca 150 m, bachna najednou zvedla hlavu, protože se k nim blíží ty dva ks srnčího, už vidím, jak zvedá pírko a celý rudl mizí za horizontem do lesa. Tak, je po lovu, ale trochu jsem to předvídal, kvůli tomu srnčímu...

Jdu zpět k autu a najednou slyším, jak kviklo sele. Zkoumám prostor a na tom druhém poli, také se pšenicí, je ta druhá parta černé. Také osm kusů.

Nadcházím je a když jsem cca 80 m od nich, rychtuji se k ráně. Kulovnice na pirštoku a večerem jde rána, sele se láme v ohni. Bachyňka, 30 kg vyvržená, 8x57JS a střižná hrana od S&B.

Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 22.11.2022 08:14
Přátelé, včera jsem se snažil vložit něco do vetešnictví, ale měl jsem tam něco blbě a neuložilo se mi to...

Mám doma pažbu na Berettu 686, vč. upínacího šroubu do baskule. Kdybyste měl někdo zájem, je k mání a foto pošlu na vyžádání. Pažba je spíše na subtilnější postavu, nebo i pro ženu. Cenu bych viděl na cca 4000 Kč.

Omlouvám se, že jsem to napsal sem.

Autor: Jan Slavětínský | 21.11.2022 10:17
Romane Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 21.11.2022 10:01
Včera večer usedám na mou kazatelnu kousek od baráku. Po obědě jsem si to obešel a mám tam všude duby a černá tam včera do rána úřadovala...
Máme zbytky sněhu, slušná viditelnost. Chystám si vše z auta a koukám přes kopec k sousedům a přímo pod jejich kazatelnou je celý rudl černé. Říkám si, ty ke mně nepřejdou.

Sednu na kazatelnu, nabiju a zabalím se do deky. Je klid, ani vítr nefouká, to bude parádní čekaná. Mám nakrmeno na vnadišti, jak na černou, tak na lišáka.

Okolo půl desáté vidím na vnadišti pohyb. Jako duch se tam zjevila liška... Opatrně beru kulovnici a večerem jde rána, liška zůstává v ohni.

Mám radost, protože kousek od tohoto místa mají sousedé slepice a to víte, že se tam kmotřička dojde podívat...

Nechce se mi ještě domů, tak přebijím a sedím dál. Přes kopec jsem na poli viděl další rudl černé, ale nechtělo se mi je našoulat, tak za chvilku černá zmizela pod duby. Kouknu na čas, je k jedenácté hodině, říkám si, že už pomalu půjdu.

Ještě jedna kontrola prostoru a nevěřím vlastním světlům, na vnadišti další liška. Kulovnice už z okénka a večerem jde další rána, i druhá liška se zlomila v ohni.

Přemýšlím, že se mi za dobu mé myslivosti toto ještě nikdy nepoštěstilo, ulovit dvě dospělé lišky na jednom místě a na jedno čekání. Oba kusy byli lišáci, zdraví, bez prašiviny.

Lovu zdar a aby to bylo celé - 8x57JS, SAKO Hammerhead 13 g.

Autor: Petr Havlín | 13.11.2022 21:53
Kamarád by rád prodal flintu po dědečkovi.Děda ji koupil před cca 5 lety a v podstatě ji jen nastřelil.Od té doby je v trezoru.
CZ 550FS(celopažba),308W,puškohled Meopta Artemis 2100 3-12x50(červený bod), kožený řemen.
Cena 25tis.
Foto pošlu na vyžádání.

Autor: Tomáš ČENĚK | 13.11.2022 10:32
Včera jsem spolu s dalším hostem Bohouškem prožili krásný den na akci u Oldy a Jirky. Bylo krásné počasí, i když někteří z nás, především ti z prosluněných jižních končin republiky, vyhledávali přímý sluneční svit při každé možné příležitosti. Mrzí mně, že jsem za takových krásných podmínek v malebném zákoutí ohybu řeky Sázavy trestuhodně zaváhal a chybil zajíčka, který se nechal přejít řadou honců a vydal se zpátky přímo pod hlaveň mé kozlice. Kamarádi, ještě jednou vám děkuji za pozvání a příjemně prožitý den.

Autor: Václav Sládek | 05.11.2022 16:02
Pepovi poslední Lovu zdar.Zůstane jen vzpomínka.

Autor: Petr Havlín | 04.11.2022 23:44
Našemu Pepovi Fesojovi ať sv.Hubert žehná na jeho poslední cestě.R I.P.Čest jeho památce je to moc smutná zpráva.Poslední Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 04.11.2022 18:53
Přátelé,mám pro vás velmi smutnou zprávu.Včera vstoupil do lovecké družiny sv.Huberta náš kamarád Josef Voborník,též jako Fesoj známý.Posílám mu poslední Lovu zdar.

Autor: Jiří Švejda | 04.11.2022 18:13
Ahoj Romane,jestli Ti stačí starší tak Je mám doma a můžu Ti je přenechat.

Autor: Martin Skřivánek | 03.11.2022 20:40
ahoj strejdo zajíci,vidím že se ti daří v miniaturách i v covidu. doufám že to už chladíš a čuníky přivazuješ. :-)

Autor: Dobrunka | 03.11.2022 09:37
Dají se sehnat na e-myslivost.cz, nebo mít šikovného truhláře a pár řemínků.
Hodně štěstí při výcviku.

Autor: Roman Voříšek | 02.11.2022 10:48
Kamarádi,

předem se omlouvám, nechci na můj dotaz zakládat nové vlákno.
Poradíte mi prosím, kde se dají koupit ty dřeváky na našlapování stop pro výcvik mého jezevce?

Autor: Tomáš ČENĚK | 26.10.2022 18:12
To jsi teda strejdo plodný. Rád bych Tě teď po tom porodu viděl, jestli sis nezkazil figuru ;-)
Dost dobrý, přeji Ti to. Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 24.10.2022 14:18
Dnes to sice nebylo,ale přesto vám cosi písnu.Za poslední období jsem získal pověst lovce miniatur.Nejprve sele,zcela přebarvené do zrz s černými flíčky,samotné, ještě za světla-8 kg.Pak pro změnu nepřebarvené srnče-6 kg.A když jsem v pátek čekal na jeho nepřebarvenou matičku,přepadl mne,zrádně ze zadu,daněk jelenovitý.A tak jsem ztratil titul "lovec trpaslíků"!
P.S.Dost dobrý týden " dědka s covidem",co?Dnes už ale jen jedna čárka(už né těhotný).

Autor: Ron Gordon | 06.10.2022 21:36
Nu Radku, ono to není ani o vnadění, ale když se ti doma po kompotování potlouká tříkilový kyblík červivých a nekonzumních švestek, přeci ho nevyhodíš na kompost, když ta stará švestka na zahradě moc nezarodila a to co bylo je již zkonzumováno. Víš jaký pak mají daňci pěkný úsměv ve fotopasti . Jablek je tam metráky, ale když jsem tam hodil odpad z krouhání zelí, tak byl během noci zkonzumován do posledního drobečku. No mám to takový zookoutek, chodím tam více na čumendu než lovit.

Autor: Radek Chadim | 06.10.2022 07:52
Stejdo, to je mí líto. Já na prvního Yorika taky vzpomínám při každém druhém lovu, těch průserů, co jsme spolu nadělali :-), ale i mnoho vzpomínek na pěkné lovy i fotolovy.

Bože ty to vidíš, vnadit kadlátkama, a nezasáhneš? :-).

Jinak za posledních deset dní jsem byl 7x na čekaný a jen dvakrát jsem nic neulovil, žaludů je plnej les, divočáci chodí hrozně rýt na louky, takže ty mají letos sklony k totální skáze, že se to nedá uhlídat, ale honím je jak se dá, jeleni dotroubili a daňci ještě nerochají, a ani dančího není moc vidět.

Autor: Milan Jirmann | 05.10.2022 12:22
Znám ten pocit. Minulý rok v říjnu jsem si domů přivezl štěně drsńáka (Egona) a dal ho do boudy k Citovi, kterému bylo 14,5 roků. Přijal ho hned a ten malý šikula vyrůstal se starým psem. Bohužel jsem musel starého před čtrnácti dny nechat uspat, protože jeho zdravotní stav se markantně zhoršil. Tak teď mně po zahradě běhá už jenom roční pes, který 10.09.2022 složil zkoušku z norování. Starý pes se dožil 15 let, 5 měsíců a 21 dní. Prožil jsem s ním hodně a na svém kontě měl 78 úspěšných dosledů. Bylo mně hodně těžko, když jsem se se starým loučil, ale Egon mně dává naději, že bude alespoň stejně dobrý jako byl Cit. LOVU ZDAR!!!

Autor: Tomáš ČENĚK | 05.10.2022 05:34
Rone, vůbec se neomlouvej, krásně se to čte.

Autor: Ron Gordon | 04.10.2022 21:39
.Pravdu díš, strejdo, stejně jsem uvažoval, když mi před rokem Ron odešel do věčných lovišť. Je to velice smutné a tak člověk nechce způsobit trauma jinému, když neví kolik mu toho času tady zbývá.
Mám takový dojem, že se Ron tam nahoře přimlouvá, protože se mi i přes jistý hendikep daří. Kde se pohnu tam mi zvěř jde do rány. Ještě jsem ze nevzpamatoval z lovu daňka a tak když jsem v neděli vyvezl na kopec do zahrady kyblík švestek, aby tam zvěř neměla jen jednostranně padaná jablka, potkal jsem se navečer na zahradě s pánem domácím, který si přišel nasbírat trochu jablek na mošt. Tak jsem mu pomohl nasbírat dva pytle a když odjel, tak jsem pod starou švestku rozhodil kyblík donesených švestek a zkontroloval stav nabití baterii ve fotopasti. Byl vcelku klidný podvečer a tak jsem se rozhodl sednout do boudy na čumendu, co přijde. Byl jsem vcelku klidný, protože jsem preventivně nechal hromovou hůl doma a vzal jen foťák a dalekohled. Netrvalo to dlouho, maximálně půl hodinky, když se začínalo šeřit a již vidím dole z vysokého lesa vytahovat vysokou - laň, kolouch a jelínek špičák, ale žádný špičáček, špice jak turecké šavle pěkně do oblouku. Zřejmě je přilákala vůně již nakvašených švestek, ale za šera se k ním nepřiblížili, protože to je nedaleko boudy. Zkoušel jsem něco nafotit, ale bylo již málo světla a protože jsem je nechtěl rušit, tak jsem je sledoval při sběru jablek. Mezi tím se již setmělo a dorazilo také pět kusů holé dančí. Teprve teď jsem litoval, že jsem nechal pušku doma, protože s Pardem by je mohl alespoň pozorovat. Vyčkal jsem až odtáhli na druhý konec zahrady a pak jsem opatrně boudu opustil. Včera jsem měl navečer takové nutkání se zajít do té malé zvěřnice podívat a tak jsem volal mladému kolegovi, zda nechce jít se mnou, že jsou tam dva daňci špičáci vhodní na odstřel. Omluvil se , že opravdu nemůže, že má rozdělanou práci a tak jsem jel sám. Bylo po dešti, mraky se trochu roztrhaly, ideální podvečer. Když jsem zasedl do boudy, byl vůkol klid, což v tomto místě nebývá zvykem. Přemítal jsem, čímže to může být a pak jsem si uvědomil, že mi hospodář říkal, že někde poblíže zahrady měl údajně místní bouchal minout bílou danělku. Sedím a zrakem pozoruji místo posledního lovu a v podvědomí se mi přehrává jeho průběh, když pojednou zaregistruji pohyb dole při hraně lesa. Obzorka letí k očím a již ho vidím- daněk a s v celku se slušnými lopatami. Pozoruji jak jde kolem hrany vysokého lesa pomalu k místu, kde jsem lovil. To již beru do rukou pušku a zapínám Parda, ne že by byl lovu chtivý, ale chci si jej jen natočit. A daněk jako by to tušil se předvádí jako zkušený herec, tluče parožím do smrčku, pak hrabe a otírá si hlavou boky. Z jeho rituálu jej vyvede přibližující se špičák, kterého prožene. Já toho využívám k nenápadnému opuštění boudy. Cestou domů telefonem líčím kolegovi o co přišel a hned se domlouváme na dnešní večer. O půl šesté večer je u mně a vyrážíme. Po příjezdu na místo zjišťujeme, že pán domácí je ještě na chalupě, kde byl asi nakrmit kocoura, ale i přesto zasedáme nenápadně do boudy, protože potkat se s ním by bylo zase na nejméně půlhodinový rozhovor. Je krásný večer, měsíc ozařuje zahradu pod boudou, ale ta je prázdná. Až kolem 19 hodiny se na okraji lesa objeví stín a je to daněk. Slušný lopatáč, tradičně postupuje krajem nad vysokým lesem k hrabu. Do cesty se mu připlete daněla, kterou krátce prožene a pak se vrací na cestu k hrabu. Když se přibližuje k hrabu, z vysokého lesa proti němu vyběhne druhý daněk a to již jsou v sobě, třesk paroží je dobře slyšitelný, začal boj o hrab - říjiště. Naštěstí to již kolega natáčí na puškohledu. Po několika minutách to jeden vzdává a odbíhá pronásledován vítězem. Ten se po chvíli vrací a slyšíme první letošní zarochání. Krásný zážitek i bez lovu, zítra jdeme znovu. Loni v místě probíhala velmi bouřlivá říje, doufám, že letos se zopakuje, zejména když se našli vcelku vyrovnaní rivalové.
Omlouvám se, že jsem se Vám zde tak vetřel. Jak jsem sledoval, nějak to zde vázlo. Promiňte neuhlazenou stylistiku a případné překlepy.

Autor: strejda zajíc | 03.10.2022 11:47
Chlapci,to nemůžu Arčimu udělat,nasadit mu,dědkovi slepému a hluchému,do kožicha nějakou rozjívenou "veš".A navrch,nechci,aby po mně někdo psíka musel dědit.Tož tak...

Autor: Polák Jiří | 03.10.2022 07:24
Petře,těším se až mi to budeš vyprávět. Lovu zdar

Autor: Petr Havlín | 02.10.2022 16:56
Milí kamrádi, v úterý mi Sv.Hubert dopřál ulovit mého prvního jelena. Foto je v galerii a více si můžete přečíst v článku který jsem vložil do sekce články.Kdybych to sem vložil tak je to moc dlouhé.
Lovu zdar!

Autor: Polák Jiří | 02.10.2022 12:56
Ahoj kamarádi,včera jsem se vrátil z poslouchani a pozorováni jeleni říje v okolí Velkých Karlovic s našima společnýma kamarádama,myslivcema,dědečkama a hlavně důchodcema Martesem a Zajicem.Jejich moto ,nic nám neuteče nebo já mám čas jsem v důchodu,je kouzelný.Příjemně strávené společné večery a debaty o lovectví,myslivosti a kynologii obohacené o historky jsou pro mě vždycky obohacením. Chtěl bych jim tímto za všechno poděkovat.

Autor: Petr Havlín | 29.09.2022 11:29
Míro to je mi líto. Ať ti brzy dělá radost nový pejsek. Romane Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 27.09.2022 19:48
To je mi líto, strejčku. Chápu Tvé rozpoložení.
Lovu zdar, Romane. Ten osmovej patrón z Blanických strojíren má takovou sílu, až dubové větve padají... ;-)
Honzo, jak jsem kouknul na tu fotku, hned jsem si vzpomněl na sraz a tu naši dobrou partu.

Autor: Jan Slavětínský | 26.09.2022 09:45
Míro taktéž...A Romane, Tobě Lovu zdar!
Já byl včera u Rudy na kachnách. Dopolední procházka údolím Sázavy a lov divokých kachen na řece.Pěkný hon a úplně něco jiného než stát u rybníka... Na výřadu jsme jich měli 21. Tak jsem po čase vyhnal pavouky z brokovnice a dokonce nějakou měl i na výřadu. Lovu.

Autor: Roman Voříšek | 26.09.2022 08:47
Míro, cítím s Tebou a určitě si pořídíš štěně, které bude takovou malou záplatou na bolístku... Čas vše zpraví...

Já včera večer vyrazil ven. V plánu bylo sedět na kazatelně, kde jsem lovil posledně. Dojel jsem tam včera před oběděm, protože mám hlavu děravou a nechal si tam podprdelník.

Vyzvedl jsem jej a obeznávám kraj kukuřice. Všude čerstvé stopy od černé, tak mám v plánu si večer sednout.

Okolo osmé koukám doma na komín jak fouká a vůbec se mi to nelíbí, severní vítr, což je na tuto kazatelnu úplně na hov*o.
Dojedu kousek od kazatelny a zjišťuji vítr a on se otočil. Fouká čistý jih. Jak tak chodím okolo auta, napadlo mě se podívat do pruhu mezi kuku, kde byl oves. A napočítal jsem 18 ks černé.
Šoulací hůl a už se k nim kradu. Ale všechno špatně. Před celým rudlem bylo zalehlé srnčí a v tom strništi je hodně spatně šoulá. Celá tlupa mi zatáhla do kuku a jen jsem slyšel, jak tam lámou. Pak si tak říkám, ty půjdou dolů k vodě.

Obejdu lán a z druhé strany šoulám ke kraji lesa. Nestihl jsem je, už mi přesadili přes další průsek. Čekám. Slyším je, jak lámou v kraji poje, tak jsem popošel a vylezl na ten žebřík, kde jsem před lety ulovil 5 selat behěm čekané.

Ani jsem pořádně nedosedl a bachna vytáhla z rohu kukuřice a za ní selata. Čekám, až se nějaké zastaví a pak jde večerem rána. Lekl jsem se, protože posed je na dubu a po ráně začaly padat větve. Ale v ráně jsem viděl, že sele zůstalo v ohni.

Dubový úlomek, červená práce a 8x57JS, brambora S&B 12.7 g. Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 25.09.2022 04:15
No, předpoládám, že Aris dlouho sám nezůstane. My jsme měli před pár dny také úmrtí v rodině - synkovi odešla jeho dvanáctiletá tibetská doga Tofinka. Ale už si byl pro štěňátko. Ač nemyslivec, přivezl si Julinku, fenečku flat coated retrievera, samozřejmě s PP, a dá-li svatý Hubert a můj zdravotní stav, chtěl bych mu pomoci s výchovou a výcvikem a udělat z ní LUP. Jenže nevím nevím, snacha se už vyjádřila, že ji chce mít jen jako mazla a co se týče loveckých pudů, ty bude nutno hodně moc usměrňovat - plný dvůr drůbeže, králíků, koček a další havěti. Nebožka Tofinka si ničeho nevšímala, nevadilo jí ani po dvoře se producírující srnčí, jen když k nám zabrousila liška či kuna, proměnila se čubina v žíznivou čáru a šelmu hnala svinským krokem. A je taky možné, že právě proto, že se pohybovala mezi zvířectvem na volno, se synovi podařilo odchovat přes 20 jehňat bez vlčího zásahu - ledaskdo ze sousedů o nějakou tu ovečku přišel.

Autor: Václav Sládek | 24.09.2022 20:22
Míro Andulce tam nahoŕe Lovu zdar

Autor: strejda zajíc | 24.09.2022 09:14
Dnes se vydala naše bulinka Andulka lovit čuníky tam nahoru.
Mám rozmazaný monitor...

Autor: Roman Voříšek | 20.09.2022 12:08
Tak včera jsem měl rozjednaný kup CZ 527 v .222REM a bohužel to nedopadlo, neb pán to měl bez napínáčku a já bych bez něj netrefil ani vrata od stodoly...

To víte, že jsem se těšil na novou hračku, zklamání bylo veliké, ale měl jsem se na to zeptat...

To jsem si včera večer vše znovu přehrával v hlavě, sedíc na kazatelně, na kterou jsem minulý týden ani nedošel.
Pršelo, hnus, pak se to vyjasnilo a zase pršelo. Sedím krytý, zabalený v huberťáku a tak odpočívám. Najednou to pod duby zaláme a na kraji pole vidím stín...
Kňourek, cca 60 kg, pouštím ho. Pak dva ks dančího, srnčí. Okolo desáté koukám na čas a říkám si, ještě tak půl hodiny. Najednou to v kuku zalámalo a na nějakých 100 m mám na kraji kuku šest selat. Vybírám to, co je pěkně bokem a večerem jde rána.

Sele, 24 kg vyvržené a musel jsem ho dostřelit, dal jsem hodně spodní ránu, ruce z jahodového dřeva...

Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 17.09.2022 14:38
Lovu zdar, Romane. Sepiš knihu "Rychlovky Romana Voříška." :-)
Já jsem měl myslivecký minulý víkend. V sobotu jsme šli na kachny a po nich prohnali jednu kukuřici. U kachen nám nevyšla taktika, střelba také nebyla valná, takže výsledek rozhodně nebyl uspokojivý. No a kukuřice byla prázdná, i když pobytové znaky byly čerstvé. V neděli jsem si večer sednul na kazatelnu na rohu lesa. Podél kazatelny vede cesta, nalevo od ní je u lesa pár arů jetele, za ním nasetá řepka. Napravo je tak 60ha kukuřice. Teprve se začalo stmívat a už se prasata ozvala za mnou z lesa. Po kůrovci je tam vysázeno se spoustou náletu bříz a ostružin - ideální schovka. Vítr šel tím směrem, tak jsem ani neočekával, že ten rudl za mnou přijde. Po čtvrthodince se najednou vedle mě v kuku asi deset metrů od cesty ozvalo lámání. Rudl se přibližoval asi třemi pruhy přímo pod kazatelnu. Nejspíš je lákaly bukvice z buků vedle kazatelny. Beru do ruky KB, zapínám bod, zakládám do levého ramene a už míří přímo dolů na hranu kuku. Dost krkolomná pozice. Lámání se přibližuje, ještě dva kroky a ... a v tom prudký ústup zpět. Prase, co směřovalo přímo na mně, dýchalo jak já po stometrovém sprintu. Že by z leknutí? Za mnou bachna pětkrát nasála, a zavládlo ticho. Zmizela po anglicku. Vítr mi úspěch nedopřál. Tak snad příště.

Autor: Roman Voříšek | 14.09.2022 11:01
Přátelé, musím také písnout něco od nás z revíru.

Včera jsem se těšil, jak si odpočinu sedíc na posedu a ani jsem tam nestihl dojít.
Odstavil jsem auto, vezmu vše potřebné, popojdu 50 m na hranu kuku a na 200 m vidím celý růdl černé, cca 12 ks. Baška a zbytek selata.

Šoulám k nim, vítr v pořádku a bachna asi vyhodnotila, že jsou venku na otevřeném prostoru už dlouho a dala povel a celý vláček se sune do kukuřice.
Na nic nečekám, hůl, odjistit a vedu si sele. Těsně před hranou se zastaví a večerem jde rána.
Kus v ráně nezůstal, ani jsem neslyšel náraz kule... Že bych měl ty pracky volšové???

Jdu na nástřel - nic, nic, nic a barva... Světlá, plicní. Sele, bachyňka, 50 m od nástřelu v kuku. Parádní barvení, vyvržené 18 kg. Lovu Zdar!

8x57JS, Kartofel z S&B 12,7 g, vzdálenost 130 m. Aby to bylo celé :)

Autor: Dobrunka | 15.08.2022 21:10
Moc děkuji!
Fesoji, máte pravdu - nejtěžší je dostat psa z vody:)
Směrování na hluboké vodě nám docela jde. Asi na druhém tréninku dohledávky v rákosí se mi podařilo rákos přehodit až na volnou hladinu a vůbec jsem tam Rose nemohla přes ten porost dotlačit. Ale aport byl vidět z hráze, bohužel přes vodu to taky nešlo.
Nakonec jsem zavolala posilu, přijela tetička, pohlídala mi mladší dítko, já jsem sundala skoro všechno a plavala jsem ukázat mládežnici, že tam ten aport opravdu je. Od té doby mi věří, že kam ji pošlu, tam něco bude.(A já kromě zkoušek zatím nikdy nezklamala;))
Nejvíc mě ze zkoušek mrzí, že jsem kolegu ze sdružení požádala, aby mi dal vědět, až bude mít jejich tréninková skupina secvičnou, kvůli chování na stanovišti. Neozval se a na zkouškách jsem se dozvěděla, že měli každý týden minimálně jeden trénink u nás v honitbě....
Jak jsem četla Radkův příspěvek, vzpomněla jsem si na svou úplně první zkoušku, s boxerem. Na stopě jsem byla úplně pevně přesvědčená, že vím, kde je předmět, a že se pes plete. Samozřejmě pes měl pravdu. (A to jsem tu stopu šlapala sama.)????
Od té doby v případě rozporu pouštím psa kam chce.
Uvidíme na barvářských zkouškách, přibližně za měsíc...

Autor: Fesoj | 15.08.2022 15:49
Taky gratuluji ! Z vlastní zkušenosti vím, že křepelák dokáže při vodní práci přímo excelovat, pokud jsou v rákosí kachny, nesleví jim dokud je nezvedne a jediný problém mohou být klidové a poslušnostní disciplíny - co já jsem se s psíkem natrápil, než dokázal měnit směr plavání na pokyn ruky, bez aportu !
Jinak k tomu, co napsal Radek, mi to připadá, jako kdyby koukal na mě při lesních či barvářských zkouškách...

Autor: Radek Chadim | 13.08.2022 22:05
Gratuluju.
O šikovnosti mých psů nepochybuju, ale vůdce je mdlého rozumu, ztrácí se v lese, schází ze stopy atd. :-D

Autor: Dobrunka | 13.08.2022 21:40
Tak mám LUPinu!
Moc vás všechny zdravím a jdu se chlubit.
Dnes moje rok a dva dny stará křepelačka úspěšně složila speciální zkoušku z vodních prací, 1.cena, 98 bodů a domů jsme dovezly pohár za druhé místo.
Po předchozím druhém místě na květnových vlohách mám počít, že mám opravdu výjimečně šikovnou holku.

Autor: Tomáš ČENĚK | 12.07.2022 15:12
Tak, tak, je to tu. Také jsem v neděli večer viděl 2 dvojice a srnčata opodál netušila, co se děje. Jen daněla se futrovala pšenicí, jako by se nechumelilo.

Autor: Jan Slavětínský | 12.07.2022 07:34
U nás už začíná srnčí říje. V neděli ráno jsem si myslel, že je to náhoda, když jsem viděl v louce srnce honit srnu. Včera navečer na čekané na dvou loukách ,dva různí srnci a totéž.

Autor: zutro | 29.06.2022 16:46
Měl jsem pointra ,a když jsme jeli k veterináři očkovat, spokojeně celou cestu ležel,jak jsme vjeli do ulice kde byla veterina, hned ožil a rozhlížel se vyplašeně na všechny strany.Zazvonil jsem u dveří,vyšel doktor v bílém plášti,povídá dobrý den pojďte dál,a pes otočka a pryč.Ale byl na vodítku.Jinak při očkování byl klidný ,ani nevrčel.A druhý kraťas měl nějaký zánět nad okem.Doktor mu dával každý den injekce antibiotik do stehenního svalu,tak jsem ho musel dobře držet,protože dělal cirkus.Jezdili jsme tam celý týden,a jednou přišla do dveří ordinace doktorova kočka.Pes začal vystavovat celý napjatý,doktor toho využil píchl mu to, a pes se ani nehnul,jak kdyby se nic nedělo.

Autor: Tomáš ČENĚK | 29.06.2022 13:12
Romane, přeji Ti (vám) spoustu krásných společných zážitků v přírodě.
K tomu očkování, příbuzní měli podvraťáka, přerostlý hladký žlutý jezevčík. Jak na vsi rozhlas oznámil termín očkování, pes se ztratil a nebyl. Ale péči měl skvělou, dožil se 20 let.

Autor: zutro | 28.06.2022 22:31
Také mám kraťase a očkuju sám.Veterináře nepustí vstát ze židle.Do dvou let v pohodě,doktorka se k němu naklonila,olizoval jí ucho a pich.Pak se v něm něco zlomilo,ale je to herec,když se chystám já ho zaočkovat,ječí jak siréna,a to nic nedělám jen se chystám a on už ví co bude.Radili mě dát mu na hlavu nějakou kuklu nebo pytel.Je to kamarád.

Autor: Martin Novák | 28.06.2022 21:23
Ahoj Romane, ať Ti Hugo dělá jen samou radost a nezapomeň že králi zvířat se má VYKAT!!!

Autor: Václav Sládek | 28.06.2022 15:56
Romane ať se daří mám již 4 krále zvířat a většinou bez problémů pravda že jsem se jim věnoval hnedle každý celý víkend po práci tak tři hodiny od štěněte až do konce puberty toho času jsem nikdy nelitoval v dobrým se mi to vrátilo

Autor: Petr Havlín | 28.06.2022 07:02
Tak ať s pejskem prožijete hodně krásných mysliveckých zážitků Romane.Kdybych nebydlel ve městě a tolik necestoval, tak si psa také hned pořídím.

Autor: Pavel Černý | 27.06.2022 10:54
Romane, ať ti pejsek přinese jen radost.
S tím očkováním bych tě možná trumfnul. Můj druhý kraťas, poté co absolvoval u veterináře ošetření rozříznuté packy (kdy jsem ho po několika jiných neúspěšných pokusech musel nejprve zalehnout), při každém dalším očkování na veterináře tvrdě útočil. Museli jsme to řešit tak, že já psa vyvěsil vedle ordinace na pergolu a když už mu zjevně docházel kyslík, připravený veterinář vyběhl ze dveří, prdnul pigáro a zase se odskočil schovat. Já následně psíka pustil na zem a ten postupně chytal dech.
Vždycky jsem se omlouval, ale doktor v klidu pravil, že správnej venkovskej pes si nenechá nic líbit.
Nicméně byly to pro doktora natolik silné zážitky, že přestože následující pes byl úplně v klidu a ten současný také, ještě vloni se mě doktor před očkováním zeptal, jestli ho půjdeme pověsit :-)

Autor: Roman Voříšek | 27.06.2022 10:10
Radku, vím přesně o čem píšeš -> můj starý jezevec byl mašina na ničení bot, nabíječek na telefony, knoflíky u košile, planěk v plotě a kam vyskočil, tak ukousal přisle na žebříku. Když měl přeočkování, musel jsem u toho být jen já, neb pan doktor mi vždy říkal, že takového magora ještě nezažil a že se bojí a z rodiny to samé.

Když mu vrazil pigáro, musel se vzdálit a já jezevce položil na zem a on vzteky doběhl k plotu a už třísky létaly... takže co očkování, to plaňka v plotě v prdeli :)

Autor: Radek Chadim | 27.06.2022 09:34
Romane, jedině barvář, to si teprv budeš vážit věcí, které nejdou rozkousat :-D

Autor: Roman Voříšek | 27.06.2022 08:24
Ahoj kamarádi,
včera jsem si domů přivezl krále zvířat, drsnosrstého jezevčíka ve standardu a jmenuje se Hugo. Už nebudu po lese chodit sám a mám konečně parťáka.

Autor: Karel poslík | 07.06.2022 21:03
Míro přečetl jsem si tvůj dotaz ze dne 24.5. až dnes, tak se omlouvám za opožděnou reakci.
Sokolík je v pohodě, patrně jsi to již sám objevil. Tak jako každý rok, přijde doba , kdy opustí budku a vydává se na "pěší túry" po ochozu kolem tělesa komína, čímž je po většinu času ukryt před zrakem kamery. Přežil a má se k světu.
K dnešnímu dni bych řekl, že se začal učit letům po okolí a přímý přenos skončil.
Zdar, Karel.

Autor: martes | 07.06.2022 19:00
V sobotu jsme byli na koncertě v Želivě. Opět nádherný zážitek. Akorát si, kamarádi, musim postěžovat. Představte si, člověk požádá svého kamaráda slovy: Mistře, prosím Vás,mohl byste mi podepsat vstupenku? A on mě slušně poslal někam. Doufal jsem, že moji dědicové jednou budou v balíku a ono ..... Po koncertě jsme s kamarády a jejich drahými polovičkami poseděli v družné debatě skoro až do půlnoci a probírali všechno možné i nemožné.Tak snad zas někdy příště. Zdeněk

Autor: Miroslav Kráčmar | 24.05.2022 11:39
Co se stalo Karle s tím jediným sokolíkem na T700? Zdá se,že letos je se sokoly všechno špatně...

Autor: Karel poslík | 06.05.2022 12:50
Ta druhá kamera je ve druhé části závodu, za silnicí 1/27 na jiném komíně, kde byla obsazená budka minulý rok. Letos je budka prázdná a kamera nejede. vysílající kamera je ve starší části závodu a sleduje budku, která je obsazena již několik tel v řadě.

Autor: Miroslav Kráčmar | 06.05.2022 11:29
Karle,ta druhá kamera v Záluží nevysílá?

Autor: Karel poslík | 06.05.2022 10:24
https://www.unipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/zivotni-prostredi/starame-se-o-sokoly/Stranky/zajimavosti-z-budky-v-chemparku-zaluzi.aspx

Autor: Fido z Řáholce | 01.05.2022 10:22
BAJKA – O VELKÉM SNĚMOVÁNÍ

Všechno živé se sešlo na Velkém sněmu. Předsedal mu Vůl a po jeho stranách seděli jeho náměstci – Oslové. „Končí rok, který byl úrodný. Dohodněme se, jak úrodu rozdělit,“ pravil Vůl. Ve shromáždění zahučelo. „Nás je nejvíce, bééé,“ bečely ovce. „Musíme dostat všechno, co vyrostlo na loukách.“ „Nééé,“ mečely kozy. „Nás je taky hodně, takže musíme dostat tolik, abychom netrpěly hlady.“ „Bůůůůů,“ bučely krávy. „My dáváme mléko, proto chceme alespoň polovinu sena.“
Kolem shromáždění stály tlupy vlků, hordy medvědů a skupinky dalších šelem. „Jen ať si žerou, čím budou tlustější, tím více nám budou chutnat. Kdo z nás by stál o seno, kukuřici a obilí. My jsme masaři, tak ať se jim daří,“ šuškaly si šelmy a mlsně se olizovaly.
Docela vzadu za shromážděním byly nepřehledné zástupy krys a potkanů. „Chacha,“ šklebily se. „Než se nadějí, tak jim úrodu rozkrademe, sežereme, oni pochcípají hlady, až je sežerou mrchožrouti, tak potom pochcípají hlady i oni a na jejich mrtvolách se vypaseme ještě více.“
Docela vzadu na vysoké skále stál Lev a vedle něho malá Myška. „Vidíš,“ řekl Lev. „Tak do dopadá, kdy vládnou volové a osli. „Všichni chtějí hodně, a nakonec svou chtivost zaplatí životem.“
A pro lidi z toho plyne poučení: Nenechte vládnout voly a osly. Jinak zvítězí krysy…

Autor: Fesoj | 01.05.2022 09:33
Milane, to není můj názor, to je citace z článku v Myslivosti ! Já jsem naopak takový donkichot, který je ochoten v diskusích na téma "chráněné a ohrožené druhy" na internetu vyjádřit svůj názor a uvést i varovné případy z praxe. Jenže kritériem pravdy je praxe a ta zatím říká - málo nás. Naše články v Myslivosti, Světu myslivosti a podobných médiích včetně specializovaných mysliveckých pořadů v televizi krom nás myslivců sleduje málokdo a proto tvrdím, že se nesmíme nechat odradit a při každé vhodné příležitosti prezentovat své názory mezi nemysliveckou veřejností. A znovu - pokolikáté už - upozorňuji na to, že v tomhle směru má hodně co dohánět oddělení propagace ČMMJ. Všechna čest např. Péťovi Slabovi za jeho vynikající kampaň za záchranu srnčat - ale pořád je toho strašně málo. Ono nestačí bohužel jen něco udělat, je nutno to také mezi veřejností prodat a obhájit a to my bohužel zatím neumíme.

Autor: Milan Jirmann | 30.04.2022 08:55
Pepo, pokud budeme všichni držet hubu a krok, tak to je cesta do pekel. Za chvíli nám, nejenom myslivcům, ale všem lidem, zakážou chodit do lesa, abychom neplašili "chráněné druhy", protože oni regulují přemnoženou spárkatou a zabíjení selektivně pouze slabé nebo nemocné kusy. Tohle jim snad může baštit jenom blbec z paneláku. Vlci na Šumavě zabili již i loveckého psa. Viděl jsem fotky z Německa, kde myslivec táhne domů zbytky dvou barvářů po dosledu koloucha. Musíme my, zmanipulované ovce, vždy čekat, až se stane opravdu velký průser a až zabijí člověka. Mně nikdo nevysvětlí, že to jsou divocí vlci, když chodí přes den do vesnice nebo se ve dne producírují kolem silnice. Když se někde najde mrtvý "vlk", tak se z toho udělá velký mediální humbuk, ale veřejnost se už nikdy nedozví, jestli se opravdu jednalo o vlka, psa nebo křížence, jak uhynul, jestli měl čip, atd. Myslíš, že je normální, aby se vlk pohyboval u Poděbrad nebo v Karviné? Mně nejvíc štve ta masáž, kterou dostáváme. Že u nás díky vlkům prakticky zmizeli mufloni, že díky vydrám a volavkám nejsou v řece pstruzi, ton komu nevadí. Mohl bych se rozepsat, ale akorát bych se nasral a to v sobotu nechci. LOVU ZDAR!!!

Autor: Fesoj | 29.04.2022 23:13
Milane, asi takhle : Z loveckého hlediska nešlo dělat nic, jenak jsem byl neozbrojen a druhak... no, nebudeme to pitvat. A z hlediska mysliveckého bych jeho vyplašením pouze zkrátil těch několik vteřin, po která jsem si ho mohl díky sv. Hubertovi prohlédnout. Co se týče toho daňčího stádečka manželů Kučerových, to zřejmě místní vlčí smečka považuje za svoji spižírnu. Když si člověk přečte článek v dnešní Myslivosti, na jaké výši hodlají udržovat stavy vlků ve Švédsku /5x větší území než ČR - 300 ks/ či ve Finsku /4x větší než ČR - méně než 250 ks/, vychází mi v kontextu se situací u nás jediná odpověď : Velebnosti, mně se chce blejt A bohužel pravdivý závěr článku v Myslivosti - veřejné mínění se v čase pomalu obrací, zatím ale stojí spíše na straně vlků. Proto se snažme veřejost našimi názory na nutnou regulaci vlků příliš nepopuzovat, nemá cenu obracet hněv veřejnosti sami oroti sobě a vyčkejme si, až ho prpti sobě obrátí sam vlci. Takža bychom měli držet hubu a krok a čekat na zázrak.

Autor: strejda zajíc | 29.04.2022 18:42
Pepo,Pepo,takhle jsi si ho nestihl ani pořádně prohlednout!Podřadit a plnej,abys viděl i detaily(na předním skle),případně i analýzu DNK.Žertuji,bo vlky miluji,protože u nás nejsou(zatím).:-))
Trochu mi to připomnělo dávnou příhodu.Libuška si tak dlouho prohlížela lišku,až tu to přestalo bavit a odešla.Na to ji Láďa povídá:Když sis ji chtěla pořádně prohlídnout,měla jsi ji střelit a pak ses na ní mohla dívat klidně tři hodiny!

Autor: Milan Jirmann | 29.04.2022 14:26
Ty jsi toho vlka nechal normálně přejít před autem, aniž by jsi se ho snažil vyplašit? To je na potrestání. Pak se nediv, že u vás v Bernarticích opět udělali stádo daňků, když si tam beztrestně chodí dopoledne přes silnici. A bude hůř. LOVU ZDAR!!!

Autor: Fesoj | 29.04.2022 12:22
Ani se mi nechce věřit, co jsem před chvilkou viděl. Bylo 11.45 hod., vracím se autem z nákupu. Sluníčko svítí a krásně hřeje. A najednou periferním viděním zahlédnu v sadě vpravo od silnice nějaký pohyb. Hned mě napadlo v těch místech obvyklé srnčí, tak jsem zpomalil, protože se to pohybovalo směrem k silnici. A zůstal jsem koukat jak vejr. Houby srnčí ! Deset metrů před autem mi silnici pěkně pomaloučku přešel vlk jak malovaný. Není to tak dlouho, co cca 1 km od tohoto místa vlci roztrhali berana a abych řekl pravdu, dost se divím, že ještě nenašli synovy ovce, jehňata a telata - nejspíš za to vděčíme naší Tofince. Je to mimořádně mohutná, i když už letitá, tibetská doga, která se normálně pohybuje neuvázaná kolem baráku. Nevšímá si drůbeže, uprchlých králíků, telat, jehňat ani koček, ani srnčí ji nevzrušuje a s cizími psy by si vždy chtěla hrát - malý, velký, to je jí jedno. Ale běda, když zjistí, že se nám kolem baráku pohybuje liška. To se promění v hnědočerné torpédo a žene ji až za obzor, jednou ji dokonce přinutila k odhození ukradené slepice. A k vlkům bude mít zřejmě stejně "ořátelský poměr.

Autor: Fesoj | 28.04.2022 19:05
Ty moje domácí ve chlévě hnízdící v počtu /zatím/ dvou párů už zde pozoruji týden a dost se divím, protože každé ráno ještě fest mrzne a toho létajícího hmyzu tedy není zrovna nejvíc. Jinak stále ještě sypu do krmítka slunečnici. Těch cca 20 vrabců, kteří se zde motali celou zimu, se odstěhovalo a společně se strnady se přiživují u slepic. Na krmítko dnes létají zejména koňadry, modřinky a sem tam babka. Zejména modřinky si nic nedělají z přítomnosti lidí a živí se i v naší těsné blízkosti. Ale překvapilo mne, že včera navštívil krmítko čížek a dnes samice hýla - ani jednoho z nich jsem zde celou zimu neviděl.

Autor: Tomáš ČENĚK | 27.04.2022 13:06
Teď cestou z oběda jsem poprvé zahlédl pár vlaštovek.

Autor: Milan Jirmann | 22.04.2022 18:55
https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/vlci-danci-kucera-obora-utok.A220422_153822_hradec-zpravy_kvi

Autor: Petr Decsi | 10.04.2022 21:06
Ve čvrtek 7.dubna jsem při kontrolní pochůzce okolo řeky Jihlavy v Jihlavě uviděl několik divokých kachen(březňaček).Nejvíce mne překvapilo,že mezi nimi byla kachna s jediným malým mládětem.Na začátek dubna mi to přišlo poněkud neobvyklé.Zřejmě na to má vliv mírná zima.Kachen(březňaček) je za poslední roky vidět v Jihlavě na řece dost,ale převažují kačeři.Jiné druhy se tady,až na vyjímky prakticky nevyskytují.

Autor: Fesoj | 05.04.2022 13:00
U nás je bílo jak o Vánocích - už mě ten sníh a mráz docela sere. Jen vzpomínám, jak jsem za podobného počasí v dubnu 1995 slavil narozeniny, pak jsem v noci vyrazil do terénu a ve 20cm sněhu střelil 30 kg selátko. Ale před pár dny jsem viděl zajímavost. Přímo před oknem, na pár kroků, se mi producíroval párek chocholoušků. Poznal jsem je bezpečně, omyl vyloučen. Tyto ptáčky jsem neviděl od dětství, když v zimě na silnicích klovali do kobylinců a už jsem si myslel, že úplně vymřeli.

Autor: Roman Voříšek | 28.03.2022 08:41
Chlapi, lovu zdar!

Já si udělal zásobu ještě před zdražením :)

Autor: Tomáš ČENĚK | 28.03.2022 06:34
Romane, Lovu zdar! Neboj, patrony zas budou? ;-)

Autor: Petr Havlín | 26.03.2022 18:46
Lovu zdar Romane

Autor: bohumir dvořak | 26.03.2022 11:07
Vaclave mame štěsti že pujde pravě kolem

Autor: Václav Sládek | 26.03.2022 10:20
Romane šetřeni pořešíme v Roudné

Autor: Fesoj | 25.03.2022 22:28
Já mám stejný zážitek z noční čekané. Sele v ohni, moc jsem ho neprohlížel, naložil a domů, že červenu práci udělám pod světlem. A ejhle, vstřel byl v krku těsně za hlavou, takže rána přímo na ostro, kam jsem nemohl střelit ani při špatném míření. Ráno zpět, obcházím hromadu, na jetelu ani kapka barvy. Vypouštím křepeláka na volno. Oběhne hromadu, s nízkým nosem maže jetelem a asi po 80 krocích hlásí. Vyšší komora, vystřelový otvor ucpaný smyčkou střeva. Ještě že ty pejsky máme ! Vzpomněl jsem si na jeden svůj dříve spáchaný veršíček : Že dosled skončil zakrátko a nalezli jsme prasátko, tím se nám jenom potvrdilo, co každému hned jasné bylo a co jsme všichni věděli : Nebýt psů, tak jsme v prdeli !

Romane, Lovu zdar !

Autor: Roman Voříšek | 25.03.2022 12:59
Jendo, prokoukl jsi mě :)

Ne, opravdu náhoda a pátrám v paměti a toto se mi stalo už 1 x u černé a 1 x bohužel u dančího při lovu dančete...

Autor: Jan Slavětínský | 24.03.2022 06:32
Romane Lovu zdar! Šetříš patrony, co??

Autor: Roman Voříšek | 23.03.2022 15:06
Ahoj přátelé,
po delší době vám také musím něco napsat od nás z revíru.

U nás zemědělci začali hýbat se zemí, připarují po zrnovkách po kukuřici a sejí ječmeny. A to víte, že to hodně černou zajímá a už jsem to nevydržel se dívat na opačnou stranu při jízdě autem, kde všude to bylo od nich přeorané a v neděli vyrazil.

Jel jsem až okolo 21:00 a sotva jsem odstavil auto, vidím, jak od sousedů jdou dvě bachyně a 3 selata. Mají namířeno do stínu lesa a také to je místo, kde při stojící kukuřici dělali nejvíc škod, takže tam mají nalámáno dopředu...

Vítr mám perfektní, šoulám k buchtujícím kusům. Jsem od nich cca 80 m, vše ještě ověřuji a dávám flintu do střelecké hole. Čekám, pak vybírám jedno ze selat a večerem jde rána...
Slyším jasný úhoz kule, sele se láme v ohni a jedna z bachyní mě málem při úprku porazila.
Kontoluji ještě odbíhající kusy a v tom si všímám, že jedno ze selat zpomaluje, zastaví a dobu stojí na místě. Pak přejde přes malý potůček a tam zalehá do rozoru...
Na nic nečekám a jdu mu ukončit trápení. Sele, kňourek, muselo stát hlavou kolmo ke komoře mnou loveného kusu a stalo se to, že kule prošla oba kusy.

Při vyvrhování konstatují, že není ani nějak hodně poškozená zvěřina a jsem spokojený, mám dva kusy černé. To první selátko bylo uloveno klasicky na komoru.

Lovu zdar, poslední hryz a pak už to všichni znáte.

Autor: Jan Slavětínský | 23.03.2022 08:06
Včera jsem už v revíru viděl dva plně vytlučené srnce.

Autor: Petr Havlín | 19.03.2022 11:14
Všem Josefům vše nejlepší k svátku. Ať vám sv.Josef žehná!

Autor: Fesoj | 15.03.2022 17:28
Nejspíš nakrádat.

Autor: Jan Slavětínský | 15.03.2022 09:54
Včera jsem po nějaké době vyrazil ven, bylo jasno a je před úplňkem, tak jsem se těšil, že bych mohl alespoň něco vidět a trochu si v lese vyčistit hlavu. Náhodou včera u nás bylo i bezvětří, tak že po dlouhé době "normální den". Zasedl jsem po šesté hodině, v podstatě za soumraku, na kazatelnu u pole po kukuřici. Činnost a pohyb tam je, podle stop od srnčího, dančího přes černou, viděl jsem tam stopy jezevce i od lišek. Šance, že se večer na poli něco objeví nebo přes pole přejde, byla. Vylezl Měsíc a z lesa pomalu začalo vytahovat srnčí. Drželo se po kraji, ale postupně se dostávalo dál do pole. V rokli nad zálivem to dvakrát zapraskalo a rozbekal se tam kus srnčího. Bylo to jasné. Dalekohledem jsem sledoval stěnu lesa a jen čekal, kde se co objeví. Taková idylka a napětí, známe to všichni. Najednou za zády po silnici slyším auto, zařinčely klanice a po osmé hodině mi tam přijel kláďák pro dřevo. Z pole všechno zmizelo , v lese to ztichlo a zůstala jen záře reflektorů se skřípotem železa a smradem spálené nafty...Přijel nakládat !! ??

Autor: Fesoj | 10.03.2022 12:42
Tak to jsou zde i sluky. Zítra je svatého Řehoře - čép letí od moře, žába hubu otevře a hlupák sedlák, který neoře.
Ale bohužel zatím platí i další přísloví - březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem, máj - vyženeme kozy v háj. Nebo taky kvěren - furt topím jak kretén. A malinko předčasně dodám i jedno další přísloví - v máji nemá oschnout pastýřovi hůl a mládenci přirození. Jojo, už je tu jaro. Všechno pučí a nalejvá se, jen mně nikdo nepučí, abych se moh taky nalejt.

Autor: Tomáš ČENĚK | 10.03.2022 11:47
Hřivnáči a špačci jsou u nás tak dva týdny. Předevčírem dorazil pravidelný nájemník konipas luční a teď v práci koukám na dvoře na třasprdelku bílého.
Zdeňku, s Janou máš lázně po celý rok doma.

Autor: Milan Jirmann | 08.03.2022 22:19
V Poděbradech na kolonádě je Náš hostinec. Mají tam vynikající tankovou Plzeň. LOVU ZDAR!!!

Autor: strejda zajíc | 08.03.2022 08:58
Teď jsi hrdina,když je Jana daleko a po vypití jednoho nealkoholického piva tě opustila autocenzůra.:-))Jen provokuj a nepustí tě nejen do R.,ale ani na ulici,o hospodě ani nemluvě.Věnuj se řádně léčbě a bacha,ať něco nechytneš!Např.k......(Jasně,že jsem myslel kovida.):-)))Čau-Zajíc.

Autor: martes | 07.03.2022 20:20
Ahoj kamarádi, jak už Fesoj prozradil, jsem v lázních v Poděbradech. A musím si postěžovat, šoupla mě sem moje hlídačka - stíhačka. Dobrovolně se mi nechtělo. Ale když už jsem tady, tak budu věřit, že je to pro moje dobro ( to jsou slova Jany !) a že to se mnou bude čím dál lepší. Moc se těším, až se všichni sejdeme. Zdeněk

Autor: Fesoj | 06.03.2022 22:09
U nás je zatím pořád bílo, vždycky toho napadne tak 5 - 10 cm, pak se oteplí, zas to roztaje a tak pořád dokola. Jen lísky a sněženky vesele kvetou. Dnes jsem se byl podívat v Poděbradech za Martesem, tak jsme chvilku pokecali. Má tam být měsíc, tak doufá, že do Roudné už bude v pořádku. Z okna pokoje kouká, jak v parku u kolonády probíhá veselý tok hřivnáčů. Já jsem dnes po několika letech viděl z vlaku mezi Hradcem Králové a Chlumcem hejno čejek. Ty u nás už před časem úplně vymizely. Mláďata z posledního zahnízdění dokázali rodiče opakovanými nálety uchránit před liškou, ale následující den jsem pozoroval, jak jedno po druhém do sebe láduje černý čáp, který si ze starých čejek vůbec nic nedělal.

Autor: Milan Jirmann | 28.02.2022 18:12
Včera jsem šel zakrmit a slyšel jsem hřivnáče. Bohužel jsem ho neviděl, ale slyšel jsem jeho klasické volání. LOVU ZDAR!!!

Autor: Petr Havlín | 28.02.2022 16:18
V Letenských sadech už jsou krásní Hřivnáči.

Autor: Radek Chadim | 27.02.2022 18:12
Od středy jsou u nás skřivani, špačky jsem ještě neviděl.

Autor: Milan Jirmann | 26.02.2022 19:42
Dnes jsem u nás také viděl špačky, ale ještě jsou v hejnu. LOVU ZDAR!!!

Autor: palkopal | 26.02.2022 15:45
Špačci, dnes odpoledne. Slyšel jsem je již před týdnem v sobotu, ale až dnes viděl.

Autor: Fesoj | 29.01.2022 10:26
Tak Ti, Strejdo, opravdu děkuji, co nevíš, to nevykecáš - jen máš, bohužel, problém se slovesnými časy. Ach, to co bylo, to dávno už není, najdi si, holka, jiné potěšení !

Autor: strejda zajíc | 28.01.2022 22:24
Tedy,Dobrunko,opravdu STAŘENA!:-)))
P.S. Na Fesoje pozor!"Je to Franta Jetel,známý svůdce žen!":-))

Autor: Fesoj | 26.01.2022 06:18
Dobrunko, měl jsem se svou první křepelačkou opačné problémy. Disciplíny, související s pohybem, jí šly bez jakýchkoliv problémů, naopak tehdy, když byl vyžadován klid - na stanovišti, při odložení nebo při šoulačce /tam byl největší problém jí vysvětlit, že ke mně musí na povel přijít a ne přiběhnout/ jsem musel vše mnohokrát opakovat. Ale to, že se Tvá fenečka nechala na písknutí odvolat ze štvaní zajíce, považuji za úspěch a důkaz toho, že to děláš dobře. Ideální by bylo, aby si srnčího nevšímala, ale přiznám se, že to se mi nikdy tak docela nepovedlo. Poslušnost, poslušnost a zase poslušnost - jeden zkušený cvičitel mi kladl na srdce : Dokud nemáš stoprocentní poslušnost, nepouštěj v lese křepeláka z vodítka, aby z něj nebyl neodvolatelný štváč. Jinak - stejně jako strejda Zajíc a Kája Poslík - Ti držím palce. Ať se daří a občas dej vědět, jak spolu pokračujete. A bude-li se Ti chtít, vezmi manžela, čubinku i dítka a přijeďte na náš tradiční sraz poslední květnový víkend do Roudné. Nebyli byste první myslivecká rodinka, která tam jezdí i s dětmi. Rádi vás tu všechny uvidíme. Lovu zdar !

Autor: Dobrunka | 25.01.2022 20:24
Všem děkuji za podporu, po pár panácích jsem odkonce spala.
Pro Karla Poslíka: Jiné plemeno nepřipadalo v úvahu, tatínek měl křepelačku, která byla (v mých dětských očích) absolutně geniální. A poslušnost není problém, předtím jsem dělala sportovní kynologii, a tam se bazíruje na takových mlaičkostech... Spíš mám problém s těmi ryze loveckými disciplínami - stopa živé zvěře, hlasitost, nedejbože nahánění... Možná i proto, že nechci, aby štvala srnčí a zajíců tu zas tolik není. Asi budu muset vzít na výcvik Petra (moji lovecky zdatnější polovičku), který na každé vycházce do tratě vyšlápne minimálně pět zajíců (nebo to aspoň tvrdí). :-)
PS: Drahá moje polovička připomněla mi letopočet, tedy musím se omluvit že jsem vás uvedla v omyl, první infrkt mě potkal ve věku JEDNAtřiceti let.

Autor: Karel poslík | 25.01.2022 15:09
Dobrunko, mohu jen upřímně pogratulovat k volbě plemene a k popisovaným úspěchům v poslušnosti. Čeká vás spolu ještě mnoho a mnoho zážitků, neboť křepelinda se tuze ráda něčemu učí a velmi rychle moudří a tudíž čas od času usoudí, že ji panička již ničemu novému nenaučí a je potřeba řídit se vlastním rozumem. Hodně krásných zážitků a Lovu zdar!

Autor: Václav Sládek | 25.01.2022 14:22
Infarktní situace zažije každý cvičítel psú

Autor: strejda zajíc | 24.01.2022 22:24
Nevěšte hlavu,čubina vám srdíčko ještě párkrát rozbuší.A zocelí.Držím palce a dejte zase někdy vědět,staré kynology to potěší,bo jim to připomene je samé!:-)

Autor: Dobrunka | 24.01.2022 22:07
Dnes jsem ve věku pouhých třiceti let prodělala první infarkt. Po předání staršího dítka cvičitelům ve sportovním kroužku beru to mladší na záda, psa na řemen a jdu cvičit vodění po městě. Je už po setmění, na ulicích skoro nikdo, parky skoro prázdné, pejskaři zalezlí... Zkusíme kousek šoulačky.
Odepínám fenu z vodítka a pomaličku postupujeme přes zasněžený park. Po pár krocích posunkem odkládám a pokračuji sama, dalších pět kroků, schovávám se za keř, otáčím a vracím k feně. Při příchodu se zvedá do sedu, okamžitě opravuji, nechávám chvíli ležet, pochvala. Zkusíme znovu. Vybírám jiný keř. Jdeme k němu, vedle odkládám fenu a jak zacházíme za něj, koutkem oka vidím, že se zvedá, opakují povel, nic... Z křoví vyráží zajíc a fena ho hlasitě ženě na jednu z nejrušnějších Jihlavských křižovatek.
Celý její krátký život mi probíhá před očima. Palcové titulky v novinách o hromadné dopravní nehodě způsobené nezodpovědnou majitelkou nevycvičeného psa. Pak si vzpomenu, že mám píšťalku, trylek a dva krátké a fena se vrací. Ani na kvílení brzd nedošlo. Příponám fenu na řemen, vracím se na místo odložení a opakujeme daun. Jde to ztuha, pořád kontroluje ten keř.
Teď se procházím nočním městem, fena na řemeni a přemýšlím, jestli jsem opravdu z té druhé kategorie myslivců, kteří jsou odvození, já říká moje maminka, od " vymýšlení pi.ovin", protože tohle na to vypadá. A pak taky nad těmi hodinami strávenými v honitbě s fenou, aby se dostala do zvěře, kde jsme zatím potkaly 3( slovy TŘI!) zajíce.
V hlavní roli Růža, německý křepelák, pět měsíců a 13 dní.
PS: Čtu tohle fórum už několik let a dost dlouho plánuji, jak sem napíšu svůj první příspěvek, nějaký parádní zážitek z lovu. Ale o tuhle svoji blbost jsem se podělit musela, někde to prostě ze sebe vypsat, protože jinak asi neusnu a pořád to uvidím před sebou.

Autor: Radek Chadim | 22.01.2022 07:37
Pan bratr, magistr ornitologie fušující do cyklobiznysu, mne hned na dřemlíka navedl, ale dravec spatřen okem mým modravým měl tmavou hlavu s jasnou sokolí kresbou, černé-tmavě kropenatou hruď a ty načervenalooranžový stojáka, tak já tam viděl ostříže, ale dřemlík je taky vzácnost :-)

Autor: Karel poslík | 21.01.2022 22:06
Radku, fata morgana to být nemusela. Když vezmu v úvahu že jsi myslivec, určitě bys poznal poštolku, takže tu vynecháme. Potom bych odhadoval, s ohledem na datum a místo, že jsi spatřil dřemlíka tundrového. Ten je tažný, ale jeho zimoviště se posunuje ze severní Evropy do jižní i střední. Podívej se na fotky dřemlíka a porovnej je se svým pozorováním. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 21.01.2022 19:01
Já jsem v neděli viděl na ceduli Zámek Náměšť nad Oslavou u silnice mezi Rapoticemi a odbočkou na Sudice sedět ostříže, teda myslel jsem si, že je to ostříž, miniaturní sokol s načervenalým peřím na stojácích, ale pak jsem si přečetl, že je přísně tažný, tak asi nějaká fata a morgana :-).

Autor: Karel poslík | 21.01.2022 09:22
Sokoli ve Spolaně již obhlíží hnízdní budku. Námluvy se odehrají na přelomu února a března
V neratovické Spolaně kamery zachytily sokola stěhovavého, jak si obhlíží nový příbytek. Zatím není jasné, zda v něm zahnízdí. Sokoli se v chemickém podniku vyskytují od roku 2018 a loni poprvé hnízdili v budce na koloně v druhé části areálu, tudíž mimo hledáček kamery. Vystrnadili odsud předchozí nájemníky – poštolky. Původní budku si tak pro sebe vyhlídli holubi, dokud si sameček sokola nepřilétl zjednat nápravu. Ani letos tak o dramata nouze nebude. Hnízdění bude možné sledovat online na www.starameseosokoly.cz.
​„Hnízdění sokolů, tedy období od námluv až po vyvedení mladých, začíná na konci února. Do té doby žije sokolí pár svým obvyklým tempem: letá po okolí, loví potravu a odpočívá. Když se vylíhnou mláďata, následují dva měsíce ustavičné péče, aby mohla v červenci opustit hnízdo a vydat se do světa. Zejména samičky bývají velké cestovatelky. Sokoly narozené v Česku jsme zaznamenali v Německu, Francii nebo třeba na severu Španělska. Poté čeká rodiče zasloužený odpočinek až do období dalších námluv,“ shrnuje koloběh života sokola stěhovavého ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife. Hnízdění sokolích párů bude možné i letos sledovat online na adrese www.starameseosokoly.cz.

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožený druh a v České republice se vyskytuje jen přibližně 120 párů. Jelikož si tento dravec hnízdo sám nestaví, nejčastěji ho najdeme ve skalách, nebo překvapivě v průmyslových areálech. Vybírá si vysoko položená místa, kde bude mít dobrý rozhled, klid a dostatek potravy. Ve Spolaně se již vylíhlo 6 mláďat a celkem se na komínech skupiny ORLEN Unipetrol od roku 2011 vylíhlo 40 sokolíků.

Autor: strejda zajíc | 18.01.2022 19:22
Dnes je Arisovi čtrnáct let.Ráno spočítal u plotu sousedů slepice,prověřil pergolu,jestli tam nejsou kočky a spokojeně posnídal.Pak zalezl zpátky do boudy dospat ještě veršíček.Na zcela slepého a hluchého psa dost dobrý,né?

Autor: Fesoj | 06.01.2022 22:13
Kamarádi, jaké máte v této době zkušenosti s psíky ? Spí nebo jsou vzhúru ?

Autor: Radek Chadim | 06.01.2022 12:08
Já to viděl až ze záznamu, ale panímáma hned ve dveřích hlásila, že "ten tvůj myslivec běhal po sále s flintou", tak jsem si říkal, že se buď pomátla ona nebo Petr, až pak se všechno vyjasnilo, pěkné to je, hodně jsem se nasmál :-).

Autor: Polák Jiří | 04.01.2022 18:13
Ahoj kamarádi, poprvé v životě jsem z hrdostí koukal a poslouchal Českou filharmonie.Stále jsem hledal Peťulu a nemohl jsem ho najít!Pořád první housle,dirigent,basysta,buben a Péťa nikde.A pak to přišlo první rána vedle,druhá vedle,přebil,třetí zase vedle a konečně čtvrtá trefa na komoru!Byl jsem překvapen jak si takové těleso, lidi kteří opravdu něco umějí a dělají České republice čest po celém světě se umí bavit a dovádět!Klobouk dolů a obrovský obdiv.

Autor: Petr Havlín | 03.01.2022 12:47
Za sebe i kolegy děkuji za chválu a jsme rádi, že se koncert líbil.

Autor: martes | 03.01.2022 10:54
Pro ty, kteří si myslí, že by nezvládli celý koncert (nádherný koncert) upřesňuju informaci od Bohouše: je to 1hodina 20 minuta. Jana

Autor: martes | 02.01.2022 15:45
Péťo, špičkové sólo!!!

Autor: bohumir dvořak | 01.01.2022 22:06
přatele naš pražak střili i v rudolfinu v80 minutě https://www.ceskatelevize.cz/porady/14589927633-novorocni-koncert-ceske-filharmonie-2022/

Autor: Tomáš ČENĚK | 01.01.2022 22:00
Přátelé, dovoluji si zahájit rubriku dnes pro rok 2022 zážitkem, který jste jistě mnozí z vás sdíleli se mnou - Novoroční koncert České filharmonie, kde měl takřka nejhlavnější roli náš pražák! Propagace české myslivosti na mistrovské úrovni. Kdo neviděl, doporučuji podívat se na záznam na internetu. Malou ochutnávku dám do galerie.
Díky Peťane, báječný koncert!