Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Střelivo do 7x57R



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: bohumir dvořak | 06.01.2023 12:39
jo honzo když to dělaš pro sebe jako koniček tak to tak vychazi

Autor: Jan Slavětínský | 06.01.2023 12:26
Jéžiš, teď mi to došlo. Já hodil kámen do rybníka přebiječům co to dělají na kšeft..
Samozřejmě pořizovací náklady vercajku jsou.

Autor: bon | 06.01.2023 11:10
Honzo, myslím si že vytváříš nereálnou představu o ceně přebíjejí. V posledním roce šly ceny u všeho nahoru. Např. prach o 50%, zápalky o 100% a to nepočítám režijní materiál na praní a mazání nábojnic apod. a to všechno za předpokladu, že nad tím někdo stráví spoustu hodin práce a do vybavení investoval desítky tisíc korun.

Autor: Jan Slavětínský | 06.01.2023 10:10
Jarine, podle mých zkušeností tomu Vulkánu vyhovuje rychlost kolem 620 m/s ve 100m. Prostě něco jako u SPCE. Nerozbijí to a má to velmi dobrou ranivost. V 8x57 JRS nemá chybu. Pozor, tovární patrona od Normy je jinde, má vyšší rychlost, sice funguje také, trochu větší výstřelová strana proti té 620 m/s, hodně podobné s SPCE (v JRS), dobrá ranivost a hlavně zvěřina bez střepin i když pod škárou najdeš olovo s pláštěm, že to olovo je z něho vypadlé. Ale kus leží na nástřelu nebo na viděnou od něho. 7x57R používám pouze na naháňky, u toho Vulkánu je lepší ranivost proti střelám od SB a nedělá takovou paseku při horší ráně. Tož má zkušenost, ale uvidíme. Tomio řešil střepiny po nových SPCE , které při dostřelu na krátko ohrožují psy kolem. Tovární patrona od Normy v JRS je někde kolem 70-80Kč nevím přesně, já je kupoval vloni z jara před prvním zdražením za 59 Kč/kus. Díval jsem se na stránky Štrobla a Vulkán v r 7 mm je za 17,40 . Tak že pokud někdo má zdroj na zkušeného známého přebiječe, má prázdné hilzny, tak má patronu za 22 Kč. Přebijeli jsme vlašimské SP 9 g, které jsem koupil za 5 Kč/kus a to uděláš patronu za 9 korun pro kondiční střílení nebo pro
prvotní nastřelování a seřizování kolimátorů, optiky atd.

Autor: Jarin Beskydak | 05.01.2023 22:34
Honzo Vulkan je dobrá střela, výborná hlavně pro opakovačky, protože se neomačkává při ládování do komory. Avšak vyjma „zarádlování“ špičky je to klasické SPčko, tedy pokud zůstane ve zvěři, někdy najdeš plášť oddělený od jádra - zkušenost v 7x65R a 8x60S. V 7x57R nikoliv, ale uloveno tuším pouze 14 ks zvěře (srnčí, vysoká a pokud mě paměť neklame jedno sele). Oryx je úplně jiná liga, je bondovaný, fragmentuje minimálně, plášť z olova nesevlečeš. Průstřel jsem neměl pouze ve čtyřech případech. V .223 srna se zlomeným zadním během „běžela“ přes pole, před žebříkem zpomalila, předsazení, na cca 8m jsem trefil „ramenní kloub“, na druhé straně šla střela přes žebra a skončila pod dekou cca 1cm před bránici. Hříbek jak z katalogu, průměr 13 - 15mm, tedy expanze téměř na trojnásobek původního průměru. V 7x57R jelen cca 120kg v říji došoulán na 20m, po obeznání na 35m vstřel ideálně na střed mezi pleckem a bránicí, na druhé straně roztříštěná kost asi 5cm pod „ramenním kloubem“ a zůstala pod dekou. Průměr z hlavy nevím (musel bych ji pohledat), ale tvar ponožky. 2 výstřely jsem neměl v 7x57R při šikmých ranách na černou, střely nenalezeny, jednou asi zůstala ve vývrhu, podruhé po vstřelu na krku zůstala někde v hlavě. Poslední dobou ale v Normě asi trochu změnili výrobní proces, ty špičky Oryxů v diametru .284 už mají menší čelní plošku, proto v 7x57R dělám menší upgrade střely, kdy pro zvětšení ochoty otvírat se, odstraňuji olovo až po plášť, tedy vznikne nový „Oryx FP“. Lesu, lovu

Autor: Jan Slavětínský | 04.01.2023 08:28
Utekl nějaký čas a určitě jsou nějaké nové poznatky. Já jsem pro letošní sezonu zvolil
střelu Vulkan od Normy, zakoupenou u Strobla a kolega mi jich 40 ks přebil. Naládoval mi to tabulkově lehce pod SPCE. Fungují dobře nebo zvolit oryxe ,alasku. Norma má kvalitní střely, líbí se mi a v JRS je střílím už léta. Patrony se stále zdražují a teď po novém roce to opět půjde o 30% nahoru. Přebitý Vulkán je kvalitní a v současné době i levné řešení. Střela je za nějakých 17,40 Kč.

Autor: Matěj Fous | 05.05.2022 22:04
kkk

Autor: Petr M | 26.04.2022 17:41
Mi se osvědčilo střelivo Geco TM (pozor ne v balení po 50ks které sice vypadalo stejně ale bylo určeno na tréning na střelnici a mělo naprosto jiné vlastnosti při lovu). Střelil jsem několik ks srnčího a bez problémů vše v ohni a 4 prasata z toho 1 asi 20m od nastrelu a zbylé 3 v ohni. Na kulobrok jsem si ale nezvykl tak jsem se vrátil k opakovací kulovnici. To Geco TM mi zůstalo kdyby někdo chtěl.

Autor: Tomio | 24.01.2022 15:29
Děkuju všem za reakce. Zůstali mi tři favoriti. Tak uvidíme.

Autor: Radek Chadim | 21.01.2022 18:51
Já jsem trošku zaujatej, ale SPCE už nikdy. Naposledy jsem je používal v .308 zhurba před 8 léty, kdy z krabičky na krabičku se tak zhoršila kvalita, že jsem z krabičky vystřílel ale 7 nebo 8 nábojů, a zbytek do papíru - jednou velkej výstřel, jednou obří, při dopadu na žebro tři výstřely atd. - děs běs, co rána, to překvapení. SPCE nové výroby už do flinty nikdy nedám.
Jelikož je poslední rok poměrně velký nedostatek Lapua Mega 12 g v .308, tak jsem tak nějak neplánovaně byl nucen začít používat Sako Hammerhead 11,7 g, už se těším, až si zítra dovezu železné zásoby Meg, Saka v Saku budu používat dál a střelivo to není špatné, ale Megy jsou Megy, i když budou za víc než půl sta za patronu, ale dlabu na to, víc než stovku ročně nevystřílím, tak to nemusím řešit. Když to porovnám, tak Megy vstřel jak střela, výstřel jak padesátikoruna, u těch Hammerheadů člověk občas zevnitř neví, která strana je vstřel a která výstřel, takže se rozkládají mnohem ochotněji. Dále u Hammerheadů jsou daleko častěji vidět zbytky olova v místě průstřelu, což u Meg teda si úplně nejsem vědom, že bych to kdy viděl, dále se u nich častěji ucpává výstřel takovým tím bílým, u Meg jsem to ze 100 úlovků zažil jednou jedinkrát, zas na druhou stranu, když to po Hammerheadech barví, tak to barví hodně oproti Megám. A i s ranami na prostředek od Meg zvěř občas zůstala v ohni, to u těch Hammerheadů mnohem častěji zvěř odchází i s lepším zásahem, ale nebývá daleko, většinou do 40 metrů. Takže Lapua Mega na věky věren zůstanu :-), bude-li to možné a dodavatelskoodběratelské vztahy začnou zase normálně funovat :-).

Autor: Karel poslík | 21.01.2022 09:41
Zdar chlapi, osobní zkušenost s SPCE nemám, protože ve 270 W ani v 9,3 x 74R se nedělají. Můj myslivecký kolega, se kterým chodíme společně lovit už skoro dvacet let, je používal v 7 x 57R a později v 8 x 57 JRS. Mohu potvrdit celou řadu případů, které tady zmiňujete. Nečekaně rychlá fragmentace a naproti tomu zase řada hladkých průstřelů bez barvy, které občas končily adrenalínovým nočním dosledem v rákosinách nebo houštinách. Navzdory těmto jednotlivým „úletům“ nalovil stovky !!! kusů zcela bezproblémově, takže případy spolehlivé účinnosti jednoznačně převažovaly. Časem se mi podařilo tohoto Skrblíka přesvědčit k pokusu s něčím jiným. Honza Slavětínský mi přivezl do Roudné pár vzorků různého střeliva JRS a začalo testování, které vzalo směr Norma a přes Alasku a Vulkan skončil u Oryxe. Dnes už by za nic neměnil ani při vědomí více než dvojnásobné ceny oproti SPCE.
Já jsem svoje experimenty u 270Win zakončil už před dlouhou řadou let u RWS KS 9.7g. Lovím s tím od lišky po jelena a jsem spokojen. Poslední jelen mi po zásahu zadní komory na cca 150 metrů odešel asi deset kroků. Nemám důvod k dalším pokusům. U 8 x 57 JS jsem nastoupil rovnou do Vulkánu, ale zatím nemohu zodpovědně hodnotit.
Honzo, měl jsem kolem sebe pár lidí se savážkou a všichni používali naše SP. Dříve s tím lovili všechno, ale možná se ne vždy chlubili neúspěchy. Jeden kamarád to měl v trojáku Sauer, jak říkáš ty, na škodnou a srnčí. Seděl s tím na strništi a "pronásledoval" lišky, když se mu tam objevil kňour jak stodola. Na více jak sto metrů jej ulovil ranou na komoru. Kňour odešel pouze pár desítek metrů na kraj lesa. Bylo to v devadesátých létech a je to jeho životní trofej. Měl skoro dva metráky. Ještě jsem osobně nepotkal nikoho, kdo by zkoušel v 5,6 x 52R nějaké jiné střelivo.

Autor: Milan Jirmann | 21.01.2022 09:06
Můj syn má ZG v 8x60S a náboje PPU si koupil u nás od kamaráda, který dělá puškařinu a má obchod. Jsou to náboje se střelou SP. Ale my jsme ze Sudet od Náchoda. Pokud mám dobré informace tak BVS jsou výhradním dovozcem PPU pro ČR a SR. LOVU ZDAR!!!

Autor: Jan Slavětínský | 21.01.2022 05:56
Jan Šálek - díky za info.
Munice PPU k dostání v Praze - v BVS. (https://bvs.cz/munice.html). Rozklikni a mrkni na nabídku ráží a cen. Pokud někdo od vás jezdí na Prahu, nebude problém to koupit.A 8x60S tam mají také vč. jiných nestandartů. Lovu. H.

Autor: Jarin Beskydak | 20.01.2022 22:14
Mě ten GROM taky zaujal, a tak jsem svého „dvorního dodavatele“ všeho co souvisí s myslivostí a lovectvím požádal, aby mi sehnal 5 krabiček v 7x57R. Bohužel s dodávkami střeliva od PPU to není jednoduché. Nakonec jsem si musel udělat 90 km výlet k Tobiáškovi, abych koupil aspoň 2 poslední krabičky, které internet na severovýchodě republiky našel. Leží v trezoru, nebyl čas zkontrolovat, jak to lítá. Kdyby byly v ČR v 8X60S, hned bych bral na test taky. U této střely toho fragmentovat asi moc nebude, toho olova tam dle fotek bude minimum. Proto jsem uvedl, že je to spíše monolit, tazatel se mu chce vyhnout.

Autor: Milan Jirmann | 20.01.2022 21:15
Já jsem s tím Gromem zatím ulovil 22 kusů černé a 2 kusy vysoké. Při bourání zvěřiny jsem nezaznamenal žádné velké podlitiny a žádný střepinovitý efekt. Vstřel a výstřel byl vždy ohraničen. Jedno sele mně po ráně odběhlo cca 80m. Jinak vše na nástřelu nebo do 30m. Cena patrony cca 25,-Kč. Toto střelivo udělá stejnou práci, jako náboje renomovaných značek, u kterých je cena náboje násobně vyšší. Tak proč kupovat předražené náboje. Ale nikomu nic nevnucuji. V ráži 270W používám také PPU, ale SP 9,7g. Jenom jsem napsal své zkušenosti s tímto střelivem. LOVU ZDAR!!!

Autor: Jarin Beskydak | 20.01.2022 20:53
Jedná se o to, zdalipak to má být střelivo tovární, nebo je možnost přebíjet. Pokud továrna, tak dle zadání bych doporučil Normu Oryx. Střela je bondovaná, fragmentace minimální. Používám v rážích .223 Rem., 7x57R a 7X65R a účinek skvělý. V 7x57R jsem používal RWS KS tuším 10,5 g – výborný stop efekt, ale dost fragmentuje, přebíjený Vulkán – nebyl ničím vyjímečný, ale Oryx je úplně o něčem jiném. Při střelbě přes plecka se není třeba obávat podlitin jako u klasických SPéček a v sedmičce skvělý stop efekt. Co se týče zmiňovaných nábojů Sako, mám za to, že se továrně v této ráži nevyrábí. PPU Grom je specifikum, spíše je to už více monolit než klasika, díky tomu se laboruje na nižší výkony, mám za to, že průtlačné odpory budou podstatně vyšší než u klasiky. Jeho konstrukce mi nejvíce připomíná Trophy Bonded Bear Claw, ale obávám se, že PPU bondovaný nebude. Lesu, lovu

Autor: Jan Šálek | 20.01.2022 14:00
K Janu Slavětínskému: Mám kulobrok v savažce a spoustu let jsem ho nosil na srnčí a škodnou. Jednou došly náboje, i když by se pohledalo po šuplíkách a bundách, asi by jich bylo i dost...:o)) Ale tak jsem šel a koupil nové SB polopláště. Za boha jsem to nemohl nastřelit - rozptyl na 100m cca 30cm. No pořád jsem zkoušel a už to vypadalo, že nechám udělat nový hlavně a třeba i v jiný ráži. No a jednou povídáme na střelnici s kamarádem a ten střílí savažkou přes 30 let. Taky stejná zkušenost. Ten byl tedy více v ráži a prej to poslal zpátky do VLašimi a napsal jim, ať si to strčijou do pjérdele. Po nějakým čase debatuju s dalším kamarádem, pro kterýho je savažka srdeční záležitost a ještě ke všemu je to rejpal. Ten to samý a jelikož je rejpal, tak volal do VLašimi. Prej mu nějakej mistr řekl, že ty střely vyrobili s menším průměrem, ale že je přeci nevyhodí. Tak jsem doma vzal starou, novou a nový RWS a normálně stará a RWS, když sem je strkal do hlavně zepředu se zarazili v tělě střely a novej SB až o krček nábojnice.... Jak jsem koupil tak prodávám, ale já koupil RWS, pravda jeden stojí cca 100Kč, ale na dvě rány nastřeleno. Savažkou toho za rok moc nenastřílím, takže to neřeším. Do toho příběhy od pana Buksy z Kroměříže, co dostávali jako reprezentanti poslední dobou za hnůj a já jsem se rozhodl, že SB už nechci ve flintě vidět. Sem tam sportovní brokový taky nějaká sláva.... Vím, že spousta myslivců s tím střílí bez problému, ale já měl špatnou zkušenost, tak jsem přešel na jiný střelivo, takže bych je úplně nezatracoval, ale u mě zkrátka už ne.

Autor: Tomáš ČENĚK | 20.01.2022 12:50
Vladimíre, 7x57R, je to v nadpisu vlákna.
Honzo, že by se projevil současný nedostatek surovin na kvalitě střeliva?

Autor: Vladimír Soukup | 20.01.2022 12:25
Tomio -v jaký ráži to máš?

Autor: Jan Slavětínský | 20.01.2022 09:06
Já nosím kulobrok ZH304 v 7x57R pouze na naháňky a jak píše Tomáš, střílím z toho Vlašim různého stáří a dobrý. Přes mířidla mi chodí SP-9g a kolimátor mám nastřelený na 11,2g. Na černou a na ty vzdálenosti co se při naháňkách běžně střílí mi obě střely přijdou stejné. I ty 10,2 DHK.
Ale...před Vánocemi jsem koupil novou krabku 11,2 SPCE a stalo se mi něco,na co jsem doposud nebyl jaksi zvyklý a trochu mě to rozhodilo... Sele 35 kg střeleno na cca 15 m kulí na hranu lopatky - zásah jsem viděl pouhým okem, vůbec neznačilo a odběhlo z nástřelu. Byl sníh, tak že dosled jednoduchý. Kolega už mi říkal, že jsem ho musel chybit,že se mi všechno zdálo. První barva po 50 m od nástřelu. Potom už barvilo, klasika a leželo zhaslé 100 m od nástřelu. Po týdnu jsem další patronou z té krabky střelil na lončáka cca na 50m, ránou jsem si byl jistý. Na nástřelu nic, dosled bez výsledku, psi nic..Čuníka našel po týdnu náhodou kolega u zálivu přehrady, na půl ve vodě, s prostřelenou lopatkou - střed, 100 m od nástřelu. Tak nevím....
P.S. Honza Šálek - prosím tě, co ty savažky? To mě zajímá. Pořídil jsem si před Vánocemi ještě jeden kulobrok právě v 5,6x52R vyloženě na jarní tahání po škodné ,příp. na nějakého paličkáče. Mám dvě krabky SP 4,6g od SB a tak řekni, co to dělá, s čím mám počítat?
Tomio : Když to máš pouze flintu ke psovi a většinou pro dostřelení kusu, tak zkus třeba Sierru GK nebo Nosler Part. Střela je dovoz a ládované v SB. Běžně na krámě a za nižší cenu proti jiným. Na ten účel ti to bude stačit. Jinak Sierra GK v 7x57R na lov - docela šetrná ,ale ranivost mizerná. 7x57 jí nedává potřebnou rychlost aby fungovala, ale pro dostřely bude asi stačit.

Autor: Tomáš ČENĚK | 20.01.2022 06:45
Střílím SPCE různého stáří řadu let bez sebemenšího problému. Dostalo se mi do ruky i Sako Super Hammerhead a nemám mu co vytknout. Na ránu na blízko je podle mně ale knedlík Hammerhead lepší.

Autor: Milan Jirmann | 19.01.2022 20:26
Zkuste PPU Grom. V0-730m/s, V50-695m/s, E50-2614J. Je to tvrdší střela než SP. Netříští se a cena je velmi příznivá. S touto střelou lovím v ráži 30.06 Spr. a jsem spokojen. LOVU ZDAR!!!

Autor: Jan Šálek | 19.01.2022 18:08
Stejná zkušenost v ráži 7x64. Jádro střely se oddělovalo od pláště již před mnoha lety. Často se mně nezdál výstřel, nacházení fragmentů střely ve zvěřině a potvrdilo se mi to při jednom dosledu, kdy jsem při obeznaní nástřelu našel na vnadišti celkem 7 ks samotného pláště různého stáří. Po dalších problémech s municí SB v ráži 5,6x52R jsem přešel v rážích 7x64, 9.3x62 a 270W na sériové střelivo Sako typ střely Hammerhead a naprostá spokojenost. Při nedostatku v 270W jsem nakoupil RWS Evolution a opět super.

Autor: Tomio | 19.01.2022 15:39
Ahoj, po neblahé zkušenosti se střelivem SPCE a střepinami, které ohrozily psa i v poměrně bezpečném úhlu budu měnit střelivo..

Mám požadavky, aby střela pokud možno i přes silné kosti co nejlépe držela svůj tvar a deformovala se celistvá., tj. aby z ní neodpadávaly střepiny a byla v nějaké rozumné mezi překážkově odolná. Nechci monolit, kvůli odrazu střely po dopadu.
Cenově nejsou hranice, ale samozřejmě RWS by to být nemuselo. Přesnost ani devastaci zvěřiny nejsou podmínkou. Vesměs to je dostřelování na pár metrů při stavění zvěře barvářem.