Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nepůvodní druhy a lov



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel poslík | 20.02.2022 18:23
Chlapi, dík za odkazy a názory. U nás máme občas psíka mývalovitého, mýval severní je tady delší dobu a už jsem nějaké ulovil a několik let je tady jako doma i husice nilská. Právě u té husice mi nejsou zcela jasná pravidla lovu/ usmrcování, ale už se v tom asi nebudu nijak šťourat.

Autor: Jan Slavětínský | 18.02.2022 13:39
Pouze tyto:


Druhy živočichů vyžadujících regulaci
Druhy živočichů vyžadujících regulaci jsou

a) husice nilská (Alopochen aegyptiacus),

b) mýval severní (Procyon lotor),

c) norek americký (Neovison vison),

d) nutrie říční (Myocastor coypus),

e) psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides),

f) ondatra pižmová (Ondatra zibethicus).

Autor: Pavel Černý | 18.02.2022 12:55
Honzo, ty druhy jsou vyjmenované v dodatku vyhlášky - viz první odkaz v mém prvním příspěvku.
Vladimíre, to usmrcování je terminus technikus ze Zákona o myslivosti:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-449#cast3
viz § 14, odst. (1) f)
O nutnosti povolenky by se možná dalo diskutovat a podle mých zkušeností si to každý pracovník oddělení myslivosti PO vyloží jinak..., ale v novele zákona je jednoznačně napsáno: "...může povolenku k lovu vydat také..." a i v článku v Myslivosti to potvrzují. Takže já bych doporučil vydat resp. dopsat na povolenku na "škodnou" a neriskovat případný střet s nějakým "ochráncem".

Autor: Vladimír Soukup | 18.02.2022 12:31
Není mi jasný, k čemu povolenka k lovu, když se jedná o usmrcování nepůvodních druhů. Zajímalo by mě, jestli se to bude vykazovat v měsíčním hlášení lovu či nikoli, jestli to někdo víte.
Podle mého názoru by se striktně mělo rozlišovat mezi lovem a usmrcováním, což se týká třeba jinak lovné zvěře při autonehodě, pokud je kus živý a je třeba jej dostřelit, což se stěží dá nazvat lovem. Legálně dostřelit kus spárkaté v době hájení je téměř nemožné.

Autor: Jan Slavětínský | 18.02.2022 12:18
Pavle pravdu máš. Díval jsem se a je to jak píšeš.
Jen jsem nikde nenašel vyjmenované zavlečené druhy, kterých se to týká....

Autor: Pavel Černý | 18.02.2022 08:27
Honzo, nic takového tam nevidím. Je o tom článek i v poslední Myslivosti, kde je zdůrazněno i to, že to musí mít všichni na povolence k lovu. To je ale už jasné z té novely zákona "...může vydat povolenku...". Není to tedy povinnost uživatele, ale právo. V tom článku je to popsané jako obdoba toho, co dosud směla stráž a MH, takže pravidla by měla být obdobná. Pro stráž jsme také nežádali o "požehnání" a usmrcené nutrie poctivě uváděli.

Autor: Jan Slavětínský | 18.02.2022 06:31
Pavle nebylo tam, že to musíš mít jako uživatel honitby ještě "požehnané" od st. správy? Já jsem tu vyhlášku četl letmo, u nás jí nevyužiju a tak jsem jí neuložil na harddisk...

Autor: Pavel Černý | 17.02.2022 13:16
Zdravím Karle,
ta vyhláška je tady:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-454
Navazuje na novelu zákonů:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-364#cast5
kde pod bodem 22 je:
„(3) Uživatel honitby může povolenku k lovu vydat také k usmrcování živočichů vyžadujících regulaci a umožnit celoroční usmrcování těchto živočichů i jiným osobám oprávněným podle tohoto zákona než myslivecké stráži a mysliveckému hospodáři.“
Tedy jednoznačně celoroční... A pozor! Úprava vyhlášky tam řadí i ondatru, která měla zatím omezenou dobu lovu. Od letošního roku tedy také celoročně.
Způsoby lovu tam nejsou, protože to není lov, ale usmrcování... :-)
To už si musí každý doplnit sám a podle mne tady platí: kdo se moc ptá, moc se dozví.

Autor: Karel poslík | 17.02.2022 12:49
Zdar chlapi, nemáte někdo přehled o aktuálním legislativním stavu v oblasti lovu zavlečených druhů? V prosinci loňského roku byla vydána vyhláška, kterou nemohu najít v jejím platném znění.
Jedná se mi o to, jestli jsou přesně specifikovány způsoby a doby lovu mývala severního a husice nislké ( i dalších jako nutrie, ondatra, norek americký) ?