Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vzpomínáte?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: zutro | 03.01.2023 20:39
Tak pan Dušák to rozšířil o první úlovky.Můj první úlovek, ale už jako myslivec,byla vrána také 16kou,také Lověnou.Po zásahu jsem se úplně klepal.

Autor: František Dušák | 03.01.2023 17:40
Jó chlapi, až mi slza ukápla při vzpomínání na první flinty. Úplně první výstřely jsem absolvoval ještě v předškolním věku se ZKM 451 se štechrem a puškohledem 3x. Tudíž mne otec učil střílet s otevřenýma oběma očima, jedno do puškohledu a druhé do okolí. Začátky byly hrozné, ale posléze jsem mu byl vděčný, že mne k tomuto donutil. Na naháňkách jak když najdeš. Kolem sedmého roku jsem dostal šanci se 16-kou Lověnou z roku 1921. Zpočátku jen na pevné cíle. Od 9 roku žití nás otec, jelikož měl auto, pravidelně odvážel s Josefem Kobzou na výrovku. Tam jsem se s tou 16-kou na vranách vyřádil do alelujá. A pak přišel vrchol. K desátým narozeninám - první srnec. Kulovnice ČZ 8x57 JS, puškohled Lovec 4x. Předtím měsíc tréninku s vojenským střelivem, jelikož lovecké bylo více než nedostatkové. Ale srnec na pískání byl v ohni. Pak už to jelo, jako odbrzděný vlak. No vyřádil jsem se pořádně. Dnes už nemusím vystřelit, jak je rok dlouhý, ale musím být minimálně 3x v týdnu v revíru a kochat se krásou přírody. A všechny tři flinty jsou pochopitelně doma a na vycházku jdou je výjimečně aby neutrpěly, jelikož stále vypadají jako z fabriky. Na práci je tam 8 dalších, ne srdcových.

Autor: Milan Jirmann | 02.01.2023 09:38
Já jsem si poprvé, ještě jako kluk, vystřelil z tátovi belgičanky 16ky v lese do pařezu. Také jsem si s ní, už oficiálně, ulovil prvního a také posledního zajíce u nás. Táta říkal, že ta brokovnice je starší než on. Byl ročník 1930. Z kulovnice to bylo obdobné. Tátovo ZG 47 7x57. Také jako kluk a do pařezu. Pak, když mně bylo patnáct, tak mně s ní táta za vysvědčení na střední škole, nechal ulovit mého prvního srnce. Táta nechal obě flinty synovci, od kterého jsem brokovnici získal zpět. Teď ji mám doma a v loni jsem si s ní opět zastřílel na bažantím honu. Tu nikdy neprodám a zdědí ji můj syn. Jak napsal Honza, takové zbraně se neprodávaní, ale dědí se, protože. LOVU ZDAR!!!

Autor: Jan Slavětínský | 02.01.2023 07:49
Vzpomínám. Ještě jsem nechodil do školy. Pomáhal jsem tátovi s přebijením, byl to pro mne takový svátek, máma vařila, venku hnus ,že by psa nevyhnal a táta donesl krabici s vercajkem a dělali jsme 20ky na sobotní hon. Já mu podával kapsle, lunty a ty papírové krytky. Když bylo hotovo a pás nacpaný, táta jednu vzal a řekl pojď, jdeme jí vyzkoušet..Vzal sauerku 20ku a šli jsme na verandu hájovny, kde na zahradě stál stoletý kaštan. Vidíš támhle ten suchý kaštan na konci větve ? Řekl táta a podal mi 20ku. Tu flintu mám dodnes. Vždy, když jí vezmu do ruky, si na podobné zážitky vzpomenu a proto se takové flinty "s duší" neprodávají a dědí se ...

Autor: zutro | 31.12.2022 20:29
Pamatujete si z jakých loveckých zbraní jste si poprvé vystřelili?Já když mě bylo 16 z brokové kozlice 12/12 Super Brno u kamarádového otce který ji dostal k padesátinám,tenkrát stála tuším kolem šesti tisíc korun.A z první kulové jako adept ZKK 600 30-06 Springfield s pažbou MC.