Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes 2023



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš ČENĚK | 31.12.2023 16:15
Napřed jsem se dozvěděl, že je strejda Z dobře střelené, teď štěbetají kuňáci na střeše, že je prý strejda Z kulaté. Míro, k té "kulatosti" Ti přeji pevné zdraví, dobrou fyzickou i psychickou kondici a spousty radosti jak v rodině, tak v revíru!

Autor: martes | 28.12.2023 09:42
Na vědomost se všem dává,
že v Oslově je dnes velká sláva,
Strejda Zajíc své kulatiny slaví!
Přejeme mu hlavně zdraví,
štěstí a lásky trošku,
ať má stále rovnou mušku.
Bak ať mu dělá jenom radost,
vždyť zlosti v životě si užil dost.
Přízeň svatého Huberta a Diany,
to je přání od Zdeňka a Jany.

Autor: Miroslav Kráčmar | 24.12.2023 15:41
Dnes jsem dal do videí kratičký sestřih záběrů na fotopastích,kde se prohání ta světélkující havěť, co na snímcích vypadá jak ,,UFO"...... :-)
Zároveň Vám všem i Vašim blízkým chci popřát krásné Vánoční svátky a vše nejlepší v Novém roce 2024.
M.K.

Autor: Roman Voříšek | 19.12.2023 11:26
Moje milé zelené kamarádky a kamarádi, do konce týdné musím vybrat poslední dovolenou a v tom vánočním shonu si nejsem jistý, zda se ještě dostanu k PC.

Proto vám chci všem popřát krásné Vánoce, klid a pohodu a do následujícího roku pevné zdraví a ať jsou vám Diana s Hubertem nakloněni.

A těšíme se se synem na další sraz!

Moc vás všechny zdravím.

Roman Voříšek

Autor: Roman Voříšek | 20.11.2023 13:29
Přátelé, jdu k vám na výzvědy. Mám na flintě přenosný měsíček od Pulsaru, konkrétně Digex N455 a včera po úspěšném výstřelu jsem chctěl přístroj vypnout, ale marně... Tlačítko nereagovalo. Nechal jsem to tedy do rána vybít, ráno dal na nabíječku a samo sebou to nešlo již zapnout...

Mám to ještě v záruce, v pátek budu rešit reklamaci. Stalo se to nekomu zvás, kdo tento přístroj používá?

Autor: Karel poslík | 03.11.2023 17:46
Dnes je svátek sv. Huberta a taktéž výročí kdy nás opustil náš kolega a kamarád Fesoj.
Věřím, že na něj jen v dobrém vzpomenou všichni myslivci, které znal. Nebylo jich v jeho případě málo.

Autor: Tomáš ČENĚK | 31.10.2023 17:01
Romane, Míro, lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 30.10.2023 14:14
Lovu zdar! Radku, u nás v revíru je možné úplně všechno :)

Autor: Radek Chadim | 30.10.2023 14:12
Romane, no, kočku pozoruju v puškohledu poměrně často, ale aby se mi proměnila ve dvě selata, to se mi bohužel ještě nestalo, natož letos.
U nás právě skončila velice vydařená dančí říje, možná nejlepší, co u nás pamatuju, daňci rochali jak o život dobré 3 týdny dokonce i v našem a za světla, tak bylo na co koukat.

Autor: Vrba Frantisek | 27.10.2023 14:24
Romane,Miro,Ceňku, a všichni ostatní úspěšní lovci,přeji Vám Lovu zdar.

Autor: Roman Voříšek | 23.10.2023 12:06
V pátek po práci jsem se doma moc neohřál, beru kulovnici 6,5x55 SE a před čtvrtou sedím na mé kazatelně.
Všude okolo posekaná zrnovka kuku a vytahuje na to dančí. V klidu sedíme, já a můj drsňák Hugo a odpočíváme. Po cestě jdou maminy s dětičkami a jedna ratolest se asi řádně nedospala, řve jak pavián a mamina jej slušně pucuje... Najednou se přiřítí dodávka jejich otce a ,,nedotaženou,, ratolest bere k sobě do auta a je tak po odjezdu krásný klid :)

V šest mi z údolí na pole doslova vystřelí dva ks srčí holé. Srna a srnče. Srna se odpichujícím krokem vrací k místu odkud vytáhli na pole a mě to dává do střehu. Něco se tam děje.

Najednou vidím zrzavý flek a říkám si, to je liška! I prd velebnosti, kocour, ale že by mohl tahat v lese klády! Pozoruji jej, co bude dělat. Došel mi na místo, kde vnadím, sedl si u myší díry a dával pozor. Nechal jsem ho být.

Jenže - pak si vzpomněl, že půjde pod kazatelnu a jezevec se mohl zbláznit. Už už to vypadalo, že mu skočí na záda a raději jsem ho uvázal... Je to 5 m, to by byl průser...

Kocour se dal na další cestu, prošel pod posedem a krade se krajem pole pod obrovský dub. Já jsem vzal flintu a jen tak na něj mířím. V ten moment jsem zjistil, že mi v Meoptě nesvítí tečka, Aha, já měl povolený kryt. Dotáhl jsem a už to funguje.

Hledám kocoura a když už ho mám, najedou si všímám pohybu nad ním... Dvě samotná selata. Na kraji pole buchtují a pak se rozebíhají do pole...

V puškohledu vedu to první a písknu. Obě naráz zastaví, tečka je za plecí toho prvního a večerem jde rána. v Puškohledu vidím, jak po ráně podkleslo a dává se do běhu nahoru do pole. Po nějakých 30 m zastavilo a zvrátilo se a už odkazuje.

S Hugem máme krásný trénink dosledu na pobarvené stopě. Dubové úlomky jako pocta ulovené zvěři a červená práce.

Sele, bachyňka, jak pak ukázala váha 22 kg. Dobrých 50 m od nástřelu, rána na játra. Lovu zdar!

CZ550 FS, 6,5x55 SE, Lapua Mega 10,1 g a na oko Meopta 7x50 s červenou bodkou.

Autor: Roman Voříšek | 17.10.2023 13:03
Míro, lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 17.10.2023 11:46
Včera jsem střelil dančíka,zvaného Pajda.Na hlavě nic,roček,36 kg s hlavou a běhy.Šikmo komora,od nástřelu cca 50 metrů.Ideální pro "špičkového barváře" na premieru.Ten jel jak mihule,kratičké běhy se jen kmitaly.Sotva jsem mu stačil.To bylo radosti!Taková kopice žrádla...:-)V poslední době se v něm konečně probudily lovecké pudy.Jinak je to velký srandista a mazel,což kvituje zejména Libuška.Méně už kocour Zrzek,kterého neustále "zabíjí".Uvidíme,jak moc ho dokáže Zajíc zkazit...:-))

Autor: Dobrunka | 14.10.2023 16:12
Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 13.10.2023 08:42
Lovu zdar chlapi.

Autor: Tomáš ČENĚK | 12.10.2023 17:46
Romane, Lovu zdar.
Já včera vyrazil na srnče. Sedl jsem na kazatelnu na rohu lesa s výhledem na kukuřičniště a vlevo 100m pruh posečené louky podél hrany lesa (v té stěně jsem číhal na toho marného ročka). Rozbalil jsem nádobíčko a kontroloval situaci, však jsem přišel pozdě a na place už musí něco být. Kdepak. Nic. Ovšem ten stav netrval dlouho. Zleva z lesa si to valí sprintem po travině srnče. Samotné. Rychle kontroluji pozorovákem a už beru ZKK. Srnečka zastavuje na kraji pole, rovnám kříž čtyřky Zeisse a mačkám spoušť. Hvízdne rána, zapráší se nad hřbetem a srnečka trap zpátky k lesu. Bylo to tak 100m, to jsem musel dát. Padni. Padni. No tak padni! Přichází konečně úleva, srnečka pomalu klesá, až se láme do kotrmelce. Už jsem si odvykl reakce na .223 REM. Čistá komora na aortu hned nad srdcem, žebro na vstřelu i výstřelu, kompletně vybarvená. 90m od nástřelu. Aby to bylo celé - SP Vlašim. Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 11.10.2023 09:56
Přátelé, včera jsem měl lovecké odpoledne. Dojedu domů z práce a už na mě čekal syn, že půjdeme se psy na procházku.

Vyrazíme z baráku a měl jsem vše naplánované tak, abychom byli doma do 18:30, neb o půl hodiny později jsem měl již sedět na výborové schůzi našeho mysliveckého spolku.

Co tak pomalu procházíme vsí, slyším hukot a jde to z míst, kde je kuku na zrno.
Pár vteřin na sebe se synem koukáme a otáčíme zpět a jedeme se tam podívat. Kluk se o tuto techniku hodně zajímá a já zas, kolik tam bude zvěře. Bez flinty, lov u kombajnu se mi hnusí a je to extrémně nebezpečné...

Dojedeme na místo a jen co vystrčím levý běh z auta, telefon. Kolega střílel na větší kus, po ráně padl a pak se zvedl a odešel do kuku. Takže zpět pro Huga a dělám dosled. Je 18:30 a já beru telefon a volajíc předsedovi, že dojedu později kvůli dosledu.

Hugo má kus dosledovaný do 3 minut. Rána na ledviny. Pomahám s vytažením kusu, vlastně ne, táhnu jej sám. Přeji upřímné lovu zdar, jezevce mi u kusu hlídá lovec a já jdu pro auto, kde na mě čeká synek a chci aby kus také viděl.

Lovec se chce pustit do vyvrhování a se zlou se potázal, jezevec po něm šel na tvrdo... Dovoli si sáhnout na naše čuně. Chvilku to vypadalo, že budu vyvrhovat já, ale spěchajíc na schůzi jsem se z toho vyvlékl...:)

Schůzování máme hotové do hodiny, doma mám nabitý přenosný měsíček, typické prasečí počasí a po déváté jedu kus od posekané kuku. Než jsem dojel na místo, předseda má uloveno, po schůzi vyrazil také a seděl asi 5 minut. Vyvrhl jej a sedí dál.

Já si sedl na prkno, všude samé srnčí a z kopce začal rochat daněk a od sousedů také. Tak si tak v klidu sedím a před sebou mám močál. Juknu tam přisrojem a z kuku z kopce dolů vytahují dva kusy černé. Stejně veliké.

Beru flintu a mířím, čuně se nechce zastavit. Tak plynule s kusem táhnu a pohladím napínáček. Rána, úder kule neslyším a kus jsem ani neviděl značit...

No do zadnice, to jsem nemohl zmastit. Oba kusy se vrací klusem do kopce a najednou jeden kus zpomalil a převrátil se... Oddechl jsem si a nakonec si říkám, že to je tak dobře, udělám dosled č. 2:)

Lončák, kňourek, cca 50 kg vyvržený a dobrých 80 m od nástřelu. Rozstřelené srdce, po celé stopní dráze dostatek barvy.

Chválím psa, pocta a vyvrhuji. Lovu zdar a aby to bylo celé - 8x57JS a střižná hrana.

Autor: Roman Voříšek | 09.10.2023 15:42
Zdar! :)

Autor: strejda zajíc | 09.10.2023 14:15
Však to říkám.Horší jak AMP!:-)Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 09.10.2023 11:27
Tome, lovu zdar!

V sobotu a v neděli ráno u nás lovil vítr, tak jsem ani neměl chuť sedět na vekslu, tak jsem jukl na počasí a vyrazil až v neděli navečer. Zasedl jsem na mou starou kazatelnu, už chvilku po šesté...

Kazatelna je na kraji kukuřice a když jsme tam s jezevcem došoulali, všímám si čerstvých pobytových stop. Říkám si, bude to dobré... Do půl osmé ticho jako v kostele, tak slézám a jedu na čtyřnožku, která je na kraji průseku v kuku a vidím do kaliště.

Jsem rád, že jsem si vzal hubertus, byla kláda jak ve Stalingradu na nádraží:)

Sedím v klidu, na strništi mám několik kusů srnčí holé. Najednou si všímám, že srna prudce zvedá hlavu a jistí směrem za roh, kam nevidím... Pozoruji a za rohem vykoukla kmotra a netrvalo to 3 minuty a druhá! Ale daleko. Zkoušel jsem mířit, nešlo to... Myškuji, však marně, bez zájmu... Za moment se mi obě ztrácí za horizontem...

Od sousedů přišel rudl dančího, chodí po silnici, bo pod stromy sbírají jablka, auta na ně troubí. Jen se přesunou na chvilku do pole a jsou hned zpět. Mají to na háku.

Kontrola kaliště a hale, vidím sedm ks černé. Dva velké kusy a zbytek selata.
Sjedu z posedu dolů jako blesk, beru šoulací hůl a už se k nim kradu. Jsem od nich cca 80 m, zkouším zamířit a je to dobré. Ve 21.15 jde rána z osmičky, sele se jen převrátilo.

Na nástřelu sele, jak se pak ukázalo, 11 kg vyvržené. Pocta a lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 05.10.2023 17:31
Romane, Ty řádíš. Lovu zdar! Když vidím nový příspěvek do dnes, hned jsi v podezření :-)
Poslední dobou jsem v jednom kole a tak můj nynější příspěvek není "dnes", ale minulý týden. Využil jsem volna a vyrazil později odpoledne pořešit ještě nějakého srnce. Několik čekaných před tím jsem chodil na odstřelového ročka s nizoučkými špičkami, ale nedařilo se mi. Tak jsem si tentokráte sedl na posed u louky o asi 300m dál. Půl kiláku za mnou byla slyšet řezačka, tak jsem čekal i prasata z lesa za zády. Po asi půl hoďce čekání vidím, jak od kukuřice, co je asi 250m nad loukou, zděšeně upaluje srnčí, jeden kus. Po asi 50m se zastavil a jistí směrem ke kukuřici. Koukám - místní srnec. Mlaďoch, viděl jsem ho tu od jara několikrát, ale vždy skoro za tmy na horizontu. Hodně zajímavá trofej. Srnec pokaždé popoběhne blíž ke mně a jistí. Beru do ruky kulobrok. Sice jsem ho původně střelit nechtěl, ale s ohledem na termín, když mi ho svatý Hubert dovede na blízko, zmáčknu. A tak se i stalo. Po několika popoběhnutích a jištěních stojí na ani ne 40m. V tu chvíli mačkám spoušť a srnec už značí komorovou ránu. Odběhl asi 15 kroků kde se zlomil. Splněno. Následuje nám všem známý postup. Fotky trofeje se pokusím dát do galerie. Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 21.09.2023 13:51
Včera to byla zase rychlovka... Jestli jsem byl na posedu 15 minut, tak to bylo hodně...

Lovil jsem na mé kazatelně a okolo je cca 50 ha kuku. Tak 14 dní nazpět tam byl klid a mír, ale všera po prodrání se kukuřicí to tam vypadalo místy jak po náletu.

Když jsem vynesl krále zvířat nahoru, nabil flintu, tak jsem zjistil, že jsem si nechal doma čelovku. Tak to bude skvělé říkám si. A bylo...

Na kazatelně jsem byl v 19:30 a jak se ještě víc sešeřilo, tak slyším, jak to pod posedem začalo loupat. V tom lánu jsou dvě místa, kam je z té výšky kazatelny vidět. Jedno 50 m a druhé 130 m.

První malé sele se ukázalo v tom vzdálenějším fleku. Pak se jich tam nahrnulo asi dvacet a celý plac začala otáčet. A já si pořád nemohl vybrat...

Konečně se jedno z větších selat natočilo ryjem do lesa a večerem jde rána.
Sele zanaříkalo a na nástřelu není...

Takže dosled mě nemine, se svítícím mobilem... Nasazuji Huga a čuně, bachyňku máme do 5 minut. Rána, jak to říct slušně, na hovno, hodně dozadu, na poslední žebro...

Jo a aby to bylo celé -> 8x57JS, S&B brambora s ráfkem.

Lovu Zdar!

Autor: Roman Voříšek | 18.09.2023 09:46
Ahoj přátelé,

v sobotu ráno jsem se vypravil na místo, kde jsem předminulou neděli parádně chybil sele, řádně jej podstřelil, neb jsem neodhadl vzdálenost a střela 13g od Sako netrefila svůj cíl, protože mám nastřeleno na SPCE a na 50 m to chodilo 8 cm dolů. Ráno když jsem nabijel do kvéru, jsem sáhl po jiné patroně a malér byl na světe.
Vzpomněl jsem si na to pořekadlo, že myslivec je pořád hloupý a pořád se musí učit...

Pomalu šoulám po příjezdové cestě, údolí a nahoře na hraně přes 100 ha kukuřice.
Došoulal jsem k obrovskému kališti a kus od vekslu čekám schovaný za ohlou olší.
V šoulací holi mám opřenou Caabinku a čekám.

Za 5 minut to nahoře na kopci louplo a už je slyším, celý rudl jde ke mně.
Nahoře nad kalištěm vidím samozné prase, podle postavy odhaduji na bachyni. Chvilku postojí a pak se pomalím krokem ztrácí ve smrkovém náletu.

Čekám kdy půjde zbytek rudlu a nic. Najednou to kus předemnou zaláme, slyším sele, jak dostalo naloženo a cca 10 kusů černé se pomaličku sune do kopce do protisvahu.

Musel jsem si popojít, abych viděl a přesně na hraně jsem stihl poslední sele, které se zastavilo. Z volné ruky na nějakých 50 m padla rána, sele ani neznačilo a už slyším, jak vše valí pryč...

Vím ale, že jsem mířil dobře, musí tam někde být. Orientační bod je jediný pařez bez kůry a jeho výška mě zarazila, těžař kácel ve stoje...

Jsem na nástřelu, nemohu nic najít. Neměl jsem sebou Huga, tomu se nějak nechtělo z boudy...:) Tak vše nechávám na místě a nasazuji čtyřkový nos a sele jsem našel cca 50 m od nástřelu.

Kňourek, 27 kg vyvržené, rána ze šikma. A aby to bylo celé - CZ 527, 7,62x39 a S&B 8g.

Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 31.08.2023 19:56
Romane, Lovu zdar! Někdy hold svatý Hubert pomůže, jindy uštědří políček.
Včera jsem seděl na kazatelně v údolíčku s výhledem na ovesné strniště mezi dvěma poli kukuřice a vychutnal si východ úplňkového měsíce zářícího přes opar mlhy, která se údolíčkem proháněl sem a tam. Vyzkoušel jsem si, jak kouká Axion přes mlhu, popásl srnčí a zajíce a v půlnoci zalehnul do pelechu, abych vůbec vstal do práce. Kouzelná noc.

Autor: Roman Voříšek | 28.08.2023 12:30
Ahoj přátelé, musím vám písnout také něco z revíru.

Na čekanou chodím tak pořad nějak stejně, černou vidím každé čekání, jenže nějak jsem nedostal vůbec šanci...

Včera jsme byli se synem na Živitelce, juknuli jsme i do mysliveckého stánku a po cestě pak domů přemýšlím nad tím, kam si večer sednu. Má foukat jiho-západ, tak volím kazatelnu na kraji lesa a krásně koukám po hraně kuku a strniště po pšenici.

Srnčí, dančí, zajíci, taková ta klasika a po deváté mi na strniště vytahuje samotný kus černé. Chvilku buchtuje, pak zvedne hlavu a zatáhne do kukuřice. To se opakuje znovu a říkám si, že to je asi bachyně a mám obavy, že mě zradil vítr, protože se to šíleně točilo...

Za 5 minut vidím, jak jde prase v kukuřici ke mně. Je to kňourek, tak 50 kg.
Nelovím, nechám jej projít.

Okolo desáté říkám, že už asi pojedu. Naposledy kouknu do kuku, která je velmi řídká a z rohu lesa vidím vycházet rudl černé. Pravda je, že když jsme s jezevcem přicházeli právě tímto místem, všiml jsem si nového vekslu.

Musel jsem dobře půl hodiny čekat, než jsem vůbec dostal šanci a selata se dostala do řídké kuku a bylo to rychlá akce se štestím...

Na nástřelu sele, bachyňka, cca 20 kg a mířil jsem na komoru, rána byla za slechem...

Jestli kule vzala nějaký kukuřičný stvol, nevím, ale chybělo málo a buď jsem kus minul, nebo těžce posřelil...

Tak lovu zdar!

Autor: Oldřich Vopršal | 07.08.2023 07:20
Všem níže uvedeným úspěšným lovcům upřímné Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 28.07.2023 07:53
Dobré ráno přátelé,

Tome, mé upřímné lovu zdar a vlož se prosím foto srnce.
Můj první srnec byl stejného ražení, jako tento tvůj. Řezal to ve svém okolí hlava nehlava, dokonce i snčata.

Zajímavá trofej a dokonce jsem si v tom místě, kde vytahoval, postavil posed.

R.

Autor: Tomáš ČENĚK | 27.07.2023 17:23
Romane, Lovu zdar! Super zážitky. To je víc, jak samotný lov.
Já jsem včera večer vyrazil podívat se na jednoho srnce "ze seznamu". Oldo, na toho s papilomem, co nesnese žádný kus kolem sebe. Doposud ho nikdo neulovil. Sedl jsem na kazatelnu na rohu lesa, pode mnou louka po pozdě sečených senech, vlevo vzrostlá otava a 100m za ní pole pšenice. Po chvilce čekání ze spodní strany pšenice mladý vidlák upřeně kouká směrem dolů přes louku na protilehlý výběžek lesa. Ano, odtud vyráží ten vyhlédnutý srnec na své soky. Vidlák schází pod pole na louku a neklidně bere paši. Pořád kontroluje situaci, když náhle mizí zpět v pšenici. Dareba se šedou hlavou je na scéně. Pomalu přichází k pšenici a když je od ní asi 20m, zaútočí. Vůbec mi nedal šanci vystřelit. Následuje souboj, ovšem vidlák se nedá a tak po určení hranice si jde každý po svým. Dareba se vrací na louku a ve správný okamžik mlasknu. Jak zastaví, krajinou jde rána. Moc jsem se nepochlapil, dost nízká komora, odkazuje dlouho. Nerovný šesterák s krátkými výsadami, celkově nic moc paroží. Podle letmého pohledu na spodní čelist při stahování tak 6 let. Uvidíme, až udělám hlavu. Lovu zdar!

Autor: Dobrunka | 25.07.2023 21:44
Tomáši, Romane, Lovu zdar.
Já dnes jenom jednu straku, ještě že jsem na ní přišla, když jsem šla ke včelám a měla jsem rukavice, oproti předchozím úlovkům se dost bránila a štípala.
Manžel teď už dvě rána při cestě do práce kouká z auta na pole za vsí a pozoruje tam prasátka. Tak v pátek budeme tahat sirky, kdo bude v sobotu ráno hlídat děti a kdo půjde na lov.

Autor: Roman Voříšek | 25.07.2023 08:12
Tak večer jsem si šel sednout na kazatelnu, kde jsem posledně pásl čuníky a nic.
Pouze srna se srncem a u nás začala říje. Šesterák, který by mohl rovnou na výstavu...

Jedu domů okolo desáté a říkám si, že vyměním kvér za osmičku s přenosným měsíčkem a dojedu zkontrolovat jiné pole s pšenicí.

Jsem na místě a v pšenici vidím 5 ks černé. Jenže bez šance se k nim dostat...
Dančího plné pole, srnčí též. Tak sedím na mezi, jasné nebe a užívám si to.

Najednou to kviklo, tak pozorovák k oku a na hraně lesa mám veliký rudl prasat.
K těm už se dostanu. Po prdeli sjedu dolů z meze a ještě na ně juknu a nějakých 50 m v pšenici vidím samotné prase. Kurňa, pšenice má metr a tohle čuně kouká hřbetem ven... A pak jsem uslyšel selata. Jo, to je ta veliká bachna, co vodí asi 10 selat, ale ještě mají pruhy. Jednou mi ta selátka vběhla pod auto...:)

Nabijím, rozsvěcím, co jde, hůl a už k nim šoulám. A už je vidím, mám je jak na dlani. Vítr se točí jak vítr v bedně, tohle bude průser...

Šoulám blíž. Počítám, je jich přes dvacet, dvoje selata. Vidím, jak kolejákem jde ke mně černá. Flintu mám v holi a už přes sklo pozoruji. Nelovím, nedaří se mi je dobře obeznat... Popojdu ještě blíž, opět si rozložím hůl a čekám. Najednou to šustí a po cestě, přímo proti mně jde sele! Já totiž stojím asi 1 m od louže a to sele z té louže začalo pít. Ani se nehnu a říkám si, že jestli se začne kalištit, tak se o mou hůl bude drbat a udělá mi na ní krásné omalovánky:)

Kamarádi, tohle není latina!

Zpět k lovu -> šoulám ještě dál a na louce je asi pět ks černé. Jedno malé sele jsem nestihl, tak jsem obeznal jedno z větších selat, krátký nádech a přesně 00:00 jde večerem rána. Kňourek, sele, cca 20 kg, zůstal v ohni.

8x57JS, brambora 12,7 z S&B, dubové úlomky. Ulehal jsem v 1:00 :)

Lovu zdar!

R.

Autor: Roman Voříšek | 24.07.2023 14:39
Tome, upřímné, dvojité, lovu zdar!

Stalo se mi toto několikrát a poučen z této situace se vždy přesvědčuji, že v okolí nástřelu není ještě jiná barva a nebo jiný zhaslý kus.

Včera jsme se synem strávili kus dne u sečení řepek, pouze ale s triedrem.
A že jsme měli na co koukat :)

V sobotu jsem v pšenici vlezl do dvojich prasat a k ráně jsem se nedostal.
Tak snad dnes.

R.

Autor: Polák Jiří | 23.07.2023 14:24
Lovu zdar,Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 23.07.2023 08:01
Ačkoliv je to většinou každý rok touto dobou stejné, hic, mrtvo, přesto jsem chodil na vyhlédnuté srnce. Samozřejmě bez úspěchu. Jak se večer ochladí, courají venku lidi, zvěř vytahuje potmě. A ráno musím do práce. Proto páteční přeháňkové počasí rozjiskřilo moje očička. Radar potvrdil, že na nás žádná bouřka nepřijde, pouze snad menší přeháňky, a tak jsem v půl osmé už seděl na kazatelně, kde jsem posledně střelil to sele. Čekal jsem tam vzrostlý jetel. Chyba lávky, po jeteli čerstvé strniště. Aspoň že ječmen už zháčkoval, ale stále je dost vysoký. No nic, říkám si, ještě že jsem si vzal celopažbu s nočákem, počkám si na lišku. Přišlo i pár srnců, ale ti odpovídali chovným předpokladům. Až dost za šera jsem na kraji řepky zaznamenal pohyb - kmotra. Jenže z řepky byla v mžiku na cestě a po cestě ode mne pryč. Ani rychlé zamyškování na rty s ní nehnulo. Říkám si: "Co to dnes se mnou sv. Hubert zamýšlí?". Po chvíli je to jasné, zleva z lesa vytahuje na jeteliště zas ta bachyňka s malými selaty. Od posledně vůbec nevyrostla. Flinta jde do ramen, zapínám, co jde - ejhle, nevidím. Točím s jedním kolečkem. Blbe, to je na displej. Čas utíká, ale mamku bachyňku stále slyším. Točím druhým kolečkem a už vidím. Táhnou přede mnou jako defilírka do ječmene. Zamyškuji a všechno se zastaví. Vybírám sele a pác. Koukám, na nástřelu odkazuje sele. Tak potáhnu po place, kam to vše mizí, a ejhle, 10m od něj odkazuje druhé. Musela stát obě těsně za sebou. Následnou rutinu už všichni znáte, usínám v jednu a před očima mi běží repríza večerního "filmu". Lovu zdar!

Autor: Polák Jiří | 07.07.2023 15:47
Kamarádi Lovu zdát!

Autor: Dobrunka | 07.07.2023 11:11
Tomáši a Romane, lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 07.07.2023 08:00
Tome, lovu zdar!

Já lovil v úterý. Když ráno jezdím do práce, jedu lokalitou, kde je pšenice a v jedné takové mezi si všímám, jak se tam zvětšují kola... Říkám si, večer se tam musím podívat.

Po osmé odstavuji auto na vjezdu na pole, jezevce sebou. Šouláme kolejákem a asi po 150 m jsme na místě. Fouká západní vítr. Strojím tam uprostřed lánu a říkám si, někam se musím zašít, tady jsem jak nahý v trní. Jsem tedy pod dubem s dobrým výhledem na obě strany.

Dobu stojím na místě, jezevce to nebaví a co jej tak pozoruji, prudce zvedne hlavu a natáčí slecha. Pak slyším, jak pod námi praskla větev. Blíží se to k nám a najednou se pod dubem objeví daněla.

Nic dalšího se neudálo, tak se otočíme a jedeme na místo, kde jsem lovil naposled. Jezevce nechávám v autě, protože dnes na prvním místě byl nějaký nesvůj a šoulám sám.

Už se pomalu šeří a říkám si, černá bude dávno v lánu. Potichu šoulám kolejákem a najednou vuf...
Bachna natáčí slecha jak radary, né dál jak 50 m od mého místa. Vítr mám ale dobrý. Popošla kousek v kolejáku a vidím, jak se za ní sunou selata.

Na nic nečekám a popocházím v koleji tak, abych viděl do té koleje, ve které je černá a na stopro jím půjde k lesu do krytu. Ani jsem to nedomyslel a bachna to udělal úplně přesně, jak jsem předvídal. Jenže to už mám Carabinku v holi a přesadí bachna a jedno sele se v koleji zastavilo. Večerem třeskl výstřel a selátko se láme v ohni.

Kňourek, cca 8 kg. Jo a aby to bylo celé - 7,62x39, SP 8 g od S&B a CZ 527 Carbine s 6x42 Meopta.

Úlomky, červená práce a lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 06.07.2023 13:45
Zapomněl jsem napsat, příspěvek k Dnes jsem dal do článků, moc jsem se rozepsal.

Autor: Dobrunka | 04.07.2023 21:36
Inu, fotka by i byla, musela jsem zdokumentovat úlovek pro neteř, která mi pomáhala se sestavením strakolapu. Bohužel se mi ještě nikdy nepodařilo vložit do fotogalerie snímek. Asi budu muset napsat webtatiíčkovi o instruktáž.

Edit: poradil strejda Google, vloženo do fotogalerie

Autor: Miroslav Kráčmar | 04.07.2023 20:22
K těm prvním ,,pickám" veliké LOVU ZDAR !!!!! Dobrunko.Nějaká fotečka strakolapu by nebyla? Málo kdo se lovu strak intenzivně věnuje a vidím rád,že s nima nebudu válčit sám :-).Tak ať se Vám daří ve všem i nadále a co se ,,picek" týče,to je zdá se nekonečný příběh....

Autor: Dobrunka | 04.07.2023 19:31
Romane, lovu zdar.
Kočky jsou problém úměrný osvětě obyvatel vesnice, kastrované jsou v honitbě významně méně.
Děkuji všem přejícím za gratulace ke zkouškám, křepelačka je opravdu to nejlepší, co jsem si za poslední dva roky pořídila.
A k tématu: Dnes je super den. V práci jsme skončily načas, na podvečerním tréninku nahánění dva zajíci a jeden kus srnčí a doma ve strakolapu první čtyři"picky".
Teď jen uspat děti a jít je zredukovat

Autor: Jan Slavětínský | 28.06.2023 08:00
Romane Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 27.06.2023 09:10
Přátelé, musím také něco písnout z revíru.

V neděli jsme s kamarádem prořezávali okolo kazatelny a když jsme to dodělali, měl jsem v plánu se dojet podívat na jedno místo v honitbě, kde mám na dubu vysoký posed a v tom úseku je momentálně pšenice, již v mléčné zralosti.

Jdu kolejákem a je to jasné, Tedy, žádná vykousaná kola, ale všude vyžvýkané klasy, úplně čerstvě.

Bohužel posed musí projít renovací, zub času se na něm podepsal, raději jsem na něj nelezl, přeci jen má váha má tři číslice :)

Včera večer jsem naložil jezevce, vítr po dlouhé době západní, pro mé umysly zcela perfektní.

Pomalu šoulám kolejákem a zůstávám stát. Jak jsem se zastavil, slyším šramot v trnkách a do pšenice mi vytáhl kus černé, úplně za světla. Čuně kouká z pšenice, takže žádný dorostenec, pšenka má na výšku určo 80 cm. Jsem v klidu a spíč čekám, že to bude baška a bude mít za sebou selata. Nic, nejspíš kňourek.

Zastavil v kolejáku a prohlížel si mě. Vítr mám perfektní, nemá šanci mě natáhnout. Najednou si všimnu, že přímo pod posedem další prase, stejně velké.
Dalekohledem zkoumám, zda se bude vlnit pšenka a nic...

Tak asi dva samotné kusy... Popojdu ještě kousek, abych koukal do kolejáku po jeho celé délce a byl prostě v ose. Dojdu na místo, rozhodím si trojnožku a najednou v takovém oku vidím sele! Jenže než jsem sundal flintu z ramene, zmizelo v tom pralese...

No nic, ještě kousek popojdu, abych zase viděl do koleje, která je kolmo na tu mojí původní. A najednou rachot a zleva z lesa mi do pšenice jde další rudl prasat.

Jezevec je už nervózní, protože to první prase za A viděl a za Bé jej natáhl a nos si může ukroutit...

Flintu mám v rameni. Do kolejáku mi vešla baška, cca 50 kg a čekám na sele. To se tam ukázalo za pár vteřin a já mačkám spoušť. Selátko zůstalo v ráně, jen lehce odkazovalo...

Kňourek, cca 20 kg, rána na krk. Jasanové úlomky, červená práce.
A abyto bylo celé - CZ 527 a 7,62x39, 8g SP z S&B.

Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 19.06.2023 10:27
Přátelé, lovu zdar!

Já jsem včera dopoledne vezl manželku a dceru na autobus, na nákupy a když jsem je vyložil, udělal jsem objízdnou trasu po revíru, konkrétně mě zajímali pšenice.
Před týdnem nic a jedu na takové klidné místo a už z dálky tam vidím činnost...

No pěkné, večer tam dojdu sednout.

Okolo osmé jsem na místě a má ještě cca 300 m ke kazatelně pěšmo. Jezevec se mnou.

Už jsem pod žebříkem a říkám si, tady to je v prdeli, zarostlé bezem a trnkami.
Udělám deset kroků, abych viděl za ten bordel a v pšenici vidím dva ks černé. Jenže jsem tam byl jak nahý v trní a černá mě uviděla...

Po pěti minutách se vypařila jak pára nad hrncem... No nic, stoupáme s jezevcem nahoru.

Zajíci, čipla až pod posed, jezevce jsem držel, aby jí neskočil na záda. No a co tak pozoruji cvrkot, na nějakých 300 m vidím v poli, v kukuřici, pohyb.
Bílá kočka, na tu dálku svítila jak žárovka... Pak další pohyb a další...

Tři kočky, stará kočka a asi koťata a ty mrchy obklíčily malého zajíce. Všechny se plazily jak tygři. A teď co?

Vyřešila to čejka, která nedaleko hlídala určo hnízdo v močále. Začala na ně naletovat, svým typickým hlasovým projevem jim vše přerušila a zajíc se z toho vyvlékl...

Dobře to dopadlo, ale kolik taková parta odpraví ptactva a bažantích kuřat...
Že se dají do zajíce, to jsem docela čuměl...

Autor: Petr Havlín | 16.06.2023 19:05
Romane Lovu Zdar!

Autor: Karel poslík | 15.06.2023 08:57
Lovu Zdar!

Autor: Jiří Švejda | 14.06.2023 21:06
Lovu zdar, Romane.

Autor: Tomáš ČENĚK | 14.06.2023 18:56
Romane, Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 14.06.2023 14:51
Zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 14.06.2023 13:31
Romane , Lovu zdar!

Autor: Oldřich Vopršal | 14.06.2023 13:01
Romane, Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 14.06.2023 10:32
Ahoj přátelé,

včera jsem konečně také vyrazil do revíru.

Mám nakrmeno u řepky a zjistil jsem, že mi na krmení chodí černá přes den, tím pádem dále neřešitelné...

Ale sedl jsem si tam, je to pěkné místo, tak jsem chvilku odpočíval. Docela byla kosa... Nedaleko na kopci se do sebe dala černá, asi se potkaly dva rudly a měli mezi sebou nějaké vysvětlování... Až z toho běhal mráz po zádech...

Okolo půlnoci jedu domů a ještě jsem měl v plánu okouknout lán řepky, který je soukromý a sousedí s lánem osetého jetele, kde byla minulý rok kuku a černá to tam pořád navštěvuje.

Šoulám podél hrany řepky a musím se dostat na takový zlom, kde je rozhled přes celé pole. Vidím asi 10 ks dančího. Udělám ještě asi tři kroky a z olejky jsem uslyšel černou. Zastavím se a než jsem stihl dát pozorovák k oku, mám na poli šest selat...

Flinta do opěrné hole a večerem jde rána, sele v ohni. Přebijím, ještě chvilku pozoruji kus a říkám si, teď tam nepůjdu a jdu pro jezevce, uděláme dosled.

Barvářskou šňůru a jdeme na to. Pěkně po větru a za chvilku jsme u kusu. Chválím jej, má zájem a já mám radost.

Sele mělo 14 kg vyvržené, s jezevcem tedy o 10 kg víc, než jsem jej dotáhl k autu.

A pak jsem si vzpomněl na Káju, protože mi U sudů nabrousil nůž. Já na to samo zapomněl a na první tah jsem po zvyku trochu při vyvrhování zatlačil a ono to řezalo jako blázen :)

Kájo, díky moc :)

8x57JS, 12,7g SPCE a CZ550 - to aby to bylo celé :) Jo a ještě Hugo od Kašparova lesa :)

Autor: Tomáš ČENĚK | 11.06.2023 14:47
Blahopřeji, Dobrunko a fandím do VZ!

Autor: Karel poslík | 05.06.2023 17:30
Dobrunko, Lovu zdar! NK je superpes, jehož univerzálnost je pro současnou myslivost neocenitelná. Ať se vám daří.

Autor: Pavel Černý | 05.06.2023 11:44
Dobrunko, velká gratulace!
Romane, Tobě ať jezevec šlape a nepaličatí :-)
Je dobře, že myslivecká kynologie žije.

Autor: Roman Voříšek | 05.06.2023 07:49
Dobrunko, gratuluji!

Já byl včera s mým jezevcem na posledním nácviku na noře a 24.6.2023 jdeme na zkoušky. Byli jsme s kamarádem v místě,kde se budou dělat zkoušky a udělali jsme moc dobře, že jsme tam dojeli. Oba naši jezevčíci si vše prošli, tak snad to klapne.

Autor: strejda zajíc | 05.06.2023 07:45
Jste,děvčata,prostě špica!U nás na LZ jsou slídiči a T+J hodnoceni zvlášť,takže jsou dva vítězové.Mne osobně mrzelo,že si Arča(IRT)také nemohl přinést kačenku či bažanta.:-)

Autor: Dobrunka | 04.06.2023 20:36
Romane, zdar!
Moc děkuji za gratulace!
Včera jsme úspěšně zakončily jarní zkouškové období, křepelačka obstála na lesních zkouškách v první ceně. Navíc jsme si domů odvezly i pohár za první místo (celkem nespravedlivě, teriéři a jezevčíci jsou na nich výrazně bodově znevýhodnění proti slídičům).
Každopádně udělala radost chovateli, mě i celé rodině a do kompletní sady dle zkušebního řádu pro slídiče nám chybí už jen VZ.
Zdar myslivecké kynologii a křepelákům zvlášť ;-)

Autor: Tomáš ČENĚK | 23.05.2023 18:53
Palec hore, Dobrunko!

Autor: Roman Voříšek | 22.05.2023 10:24
Míro, ať ti to vše dobře dopadne.
Dorazili jsme domů asi za 25 minut, bo jsem to domů vzal po dálnici. Užili jsme si to se synem oba, on tedy chudák v jednom oblečení, neb tatínek má děravou hlavu, ale byl spokojený.
Navačer jsme museli ještě na ryby, tak moc se mu líbilo, jak tam Miňhojc rybařili :)

Autor: strejda zajíc | 22.05.2023 08:48
Dobrunko,velká gratulace!Jste šikulky.

Autor: Dobrunka | 21.05.2023 22:21
Dnes na Klubových podzimních zkouškách uspěla moje fenka v první ceně, na pohár za třetí místo nám chyběla chovnost - rovnost bodů. Pokazily jsme jenom předávku králíka a kachny, musela jsem udělat krok. Jinak čtyřky. Co rozhodčí, to dlouholetý chovatel plemene, takže velká radost.
Jediná věc, co mě ne víkendu mrzí, že jsem se s vámi neviděla na srazu - tak snad už to příští rok vyjde.

Autor: Roman Voříšek | 16.05.2023 12:09
Lovu zdar k úspěšnému dosledu, paní Dobrunko:)

Datum 16.5. mám vžitý jako počátek lovu srnce a hlavně, můj první drsnosrstý jezevec by měl 22 let... Odešel tam, odkud není návratu, když mu bylo 19 roků...

Díky za ty krásné roky kamaráde.

Autor: Dobrunka | 15.05.2023 22:10
Všem úspěšným lovcům přeji Lovu zdar!
Dnes večer na návštěvě u babičky koukám od dřezu oknem přez zahradu k řepce a na uložených kmenech, co tam má soused, si hrají čtyři liščata a mamka na ně dohlíží. V zapadajícím slunci vypadají proti modré obloze jako umělecké dílo.
Vzdálenost od obydleného stavení cca 100m - asi přijde na řadu vlečka a újeď.
Po přesunu domů mi volá manžel, že střílel na jedničku, ať jedeme s křepelačkou na krátký dosled. Nechávám děti ve sprše pod dohledem tchána a valím s čubou do revíru. Na nástřelu plicní barva. Růža nás po cca 40 m na řemeni dovedla do houští ke zhasnutému kusu. Její první praktická pobarvená stopa (volnou dohledávku srnčete loni ve vysokém strništi nepočítám) a moje velká radost.

Autor: Miroslav Kráčmar | 10.05.2023 20:45
Dnes poprvé zalétli rorýsi do nové budky,možná proto,že vlet do staré byl ještě ucpaný.Tak jsem zvědavý jestli v ní konečně zahnízdí.

Autor: Polák Jiří | 04.05.2023 16:41
Kájo,Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 04.05.2023 10:26
Kájo, mé upřímné lovu zdar! To víš, JS (jedovatá střela) je záruka úspěchu.

Autor: Petr Havlín | 03.05.2023 18:07
Karle lovu zdar!To je super,že to tak dobře funguje.

Autor: Karel poslík | 03.05.2023 17:52
Zdar kamarádi. Pořídil jsem si novou montáž Innomount, abych mohl alternovat s termovizí na dvou zbraních bez nutnosti přestřelování. Jel se mnou synovec kuřák, který je při nastřelování termovize velkou výhodou. Nastřelili jsme Tikku a potom přendali na Sauera. Měl jsem sebou rybářské křeslo, skládací stolek a nastřelovací stojánek pod zbraň. Pohledem skrz vývrt jsme srovnali, jak říkávám na hrubo s optikou. Jiřík znovu rozbafal cigáro a já mu ho na první ránu z osmdesáti metrů típnul. Štěstí, musíme pokus zopakovat. Druhou ránu jsem místo na doutník dával už jen na cigaretu, protože poslední doutník byl znehodnocen a ehle ono to opravdu sedělo. Měl jsem tedy jistotu, že případný neúspěch při lovu nejde na vrub výzbroje, nýbrž střelce. Neuplynul ani týden a měl jsem, přibližně ve stejné vzdálenosti jako byl terč s cigaretou, lončáka pomalu přecházejícího z leva doprava. Srovnal jsem křížek na dva prsty za plecí a padla rána. Lončák byl na dohled. Tak to funguje i v praxi. Kňourek měl po vyvržení 51 kg a rána byla přesně tam kde byl křížek. Střílel jsem JS Vulkan. Lovu Zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 28.04.2023 16:48
Romane Lovu zdar!
Doma táta vypěnil a stavíme slepicím voliéru. Jinak bych za měsíc musel začít vajíčka snášet sám. Jestřáb ne a ne přestat.
Také mám dotaz na zdejší ornitilogy - jak jsem tu psal o konipasech a vrabcích, konipasi postavili nové hnizdo na hraně střechy pod taškou. Takové super schované místo. Ovšem o víkendu jsem najednou našel dvě už slušná ptáčata mrtvá na zemi. Na sobě drobná zranění. Pohybovali se tam vrabci, mohli je z hnízda vyštípat?

Autor: Jan Slavětínský | 28.04.2023 13:42
Dívám se na Hunting bazar a zde čtu. Prodám individualně postavenou kulovnici Mauser 98 puškař J. Hadaš Vsetín, osmihranná hlaveň, nitridovaný vývrt, vybrané dřevo, optika Zeiss V8 atd. Ke zbrani znalecký posudek... Říkám si, proč někdo takovou vysněnou flintu a postavenou podle svých přání prodává? To něco stálo, čas, ježdění, práci a teď to jde do světa. Už jsem to kolikrát říkal. Fabrická flinta je klasika a má nějakou normální a stálou cenu. Tyhle vysněné exempláře (dvojáky , kulové kozlice apod.) ty se těžko prodávají a hlavně investice do nich násobně převyšují prodejní cenu...

http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/630572-jan-hadas-mauser-m98/

Autor: Polák Jiří | 26.04.2023 16:17
Míro,když Ti kamarádi řeknou,aby sis koupil pejska tak si ho kop,to je jasné.Už se těším až Ti ho budu na Sázavě rozmazlovat.
Romane to jsou úlovky.Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 26.04.2023 10:55
Romane Lovu zdar !

Autor: Roman Voříšek | 26.04.2023 10:49
Zdar přátelé,

včera bylo v plánu vyrazit opět na mé druhé vnadiště, ale nějak jsem to časově nestíhal a propásl vhodnou dobu zasednutí na kazatelnu...

Tohle v duchu konstatuji, když se koukám, jak rudl černé ve složení 2 bachyně a šest selat, mi mávají pírky a odebírají se směrem k rybníku, kde je rákosí...

Tak tam tak stojím a pozoruji cvrkot. Dančí, srnčí, zajíci snad všude a okolo desáté mi na pole po kuku vytáhlo 24 ks černé. Jedna veliká bachyně, pak lončáci a zbytek selata ve dvojí velikosti.

Buchtují úlně v rohu pole a přemýšlím nad tím, že buď budu muset počkat, zda se hnou, nebo to odpískám, protože tam není kam vystřelit...

Stojím od nich asi 200 m a čekám co bude. Zima, fučí severák, mám nudli jak nepřispůsobivý Čech švihadlo. Najednou se půlka rudlu hnula směrem od vsi a já jsem došoulal na nějakých 80 m. Trojnožka v pohotovosti a v puškohledu vidím, že jsou tam ta druhá větší selata.
Chvilku mířím a když jsem to odmáčkl, udělal jsem chybu a trochu to strhl nahoru...

Sele v ohni, střeleno pod hřbet. jen kousek a přestřelil bych ho... Váha okolo 12 kg.

No nic - dva úlomky a červená práce.

Lovu zdar a aby to bylo celé - 8x57JS a střižná hrana od S&B, na okolo Pulsar Digex a vše na CZ550.

A je to mé dvousté prase v životě, neb si vedu zápisník.

Autor: Petr Havlín | 25.04.2023 16:42
Míro to je super, Král zvířat se k tobě hodí. V neděli při cestě do Prahy jsem z D1 viděl v pasece vedle dálnice sněhobílou danělu.

Autor: Roman Voříšek | 25.04.2023 14:47
Míro, dej sem foto toho krále zvířat :)

Autor: Jan Slavětínský | 25.04.2023 10:41
To vypadá, že na Sázavě budeme mít nového hosta..Krále zvířat. Míro to je dobře, že jsi to se psiskem nevzdal. Až rozhryže všechny pantofle a vytrhá zásuvky kam dostane, potom už poroste jen pro radost..Ahoj H.

Autor: strejda zajíc | 25.04.2023 10:11
Jmenuju se Axel Long Teror,ale ten divnej tvor s bílou chlupatou mordou(co mne unesl od maminky) mi říká "Baku".A někdy taky "Bejku",asi se snaží o anglickou výslovnost.
Nosím slušivý černý svetr s pálením,zatím je mi asi třikrát větší,já ho ale doženu.
Celkem tu to zatím ujde,jsou tu sice se mnou dost podezřelí pséci(já su z Moravy),říkaj jim"koošky"nebo tak nějak,já je ale chytám a zaženu!Dneska jsem ráno na dvoře udělal bobek "obludu",(tak to říkal dvounožec)pochválil a mohl jsem mu olíznout čumák.Jdu si zdřímnout,na malého jezevčíka jsem už udělal spoustu práce.

Autor: bohumir dvořak | 21.04.2023 15:38
No v Praze je možny všechno

Autor: Petr Havlín | 21.04.2023 13:56
Jendo ať se daří! Předevčírem jsem viděl ve Stromovce zvláštní věc. Straka lovila veverku. Nejdříve jsem si myslel,že ji odhání od hnízda, ale pronásledovala ji tak dlouho a vytrvale, že si myslím že ji chtěla ulovit.Útočila na ní a točila se za ní několik stromů. Bohužel mi potom zmizely z dohledu,tak nevím, jak to dopadlo.

Autor: Roman Voříšek | 21.04.2023 12:23
Jendo, tak ať ti to střílení jde. Já jsem ulovil ve středu sele 9 kg, psal jsem to sem, ale ten román se mi neuložil a není síla to napsat znovu...

Tak snad jindy a budu si to psát jinam a sem jen vložím.

Všem přeji lovu zdar!

R.

Autor: Jan Slavětínský | 21.04.2023 09:20
Dnes a zítra máme Okresní přebory. Začíná se dnes odpoledne malorážkou na K4M a zítra se pokračuje na LK a Trapu. Ani jsem nestačil potrénovat, ale chci se jít mrknout. Půjdu dřív z práce a zkusím štěstí. Tak Lovu.

Autor: Karel poslík | 18.04.2023 11:45
První dva sokolíci se už vyklubali.
https://www.orlenunipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/zivotni-prostredi/starame-se-o-sokoly/Stranky/zajimavosti-z-budky-v-chemparku-zaluzi.aspx

Autor: Jan Slavětínský | 17.04.2023 10:31
V sobotu se u nás po delších deštivých dnech udělalo trochu hezky, tak jsem ze zvědavosti vyrazil podívat se na mé místo na tah sluk. První mi přetáhla nad hlavou v 19,45 hod. Do tmy , do těch asi 20,10 hod. a co jsem ještě viděl, tak jsem jich napočítal celkem devět. Hezký tah. Lovu zdar.

Autor: Polák Jiří | 15.04.2023 16:46
Všechno schrábu,železnýma hraběma převorám a pak nehašené,ostré vápno.

Autor: Václav Sládek | 13.04.2023 15:32
Romane Lovu zdar.Krmelce za mě již přebrali mlaďasové dával jsem vápno bylo viditelné někdy jsem použil postřikovač+ředěne savo ale to nejni jak říkám vidět
.

Autor: Tomáš ČENĚK | 12.04.2023 20:51
Romane, lovu zdar! Ve čtvrtek při měsíčku jsem asi 3 hodiny koukal na přeorané pole se zasetým ječmenem, ale štěstí jsem neměl. Bylo moc světla, nechtěla na plac :-( Tak jsem aspoň poslouchal sluku a sýce. Odpoledne tam létal orlovec říční.
No a doma nám po dvou týdnech nepřežily nálety už 4 slepice. A to jen u nás. Ostatní sousedé i z vedlejších vesnic říkají to samé. Hold v přírodě není potravy na zbyt a ve vsi je samoobsluha zásobená více než dostatečně.
Peťo, vápno to jistí.

Autor: Roman Voříšek | 12.04.2023 14:38
Zdar!

Péťo, já také klasické nehašené vápno a korýtka vytavím na sluníčko. Už drahně dlouho korýtka nepřibijím někam ke stromu, protože černá jej vždy rozštípala na třísky.

Autor: Jan Slavětínský | 12.04.2023 14:20
Petře také používám vápno. Romane Lovu zdar!
PS Kolegyně v práci včera na procházce se psem našla čerstvý shoz z dobrého lopatáče.
Už začínají shazovat.

Autor: Petr Havlín | 12.04.2023 08:37
Chci se zeptat, čím kdo desinfikujete krmelce?Já používám tradičně nehašené vápno, ale zajímá mě, zda nemáte vyzkoušené i něco jiného?

Autor: Petr Havlín | 12.04.2023 08:34
Romane Lovu Zdar!

Autor: Roman Voříšek | 11.04.2023 08:19
V sobotu dopoledne jsem byl juknout na mém druhém vnadišti a už když jsem přicházel, z dálky byla vidět činnost. Vše do posledního zrníčka vypucované a na ochozu spousta stop od černé. A jelikož je toto místo docela odstrčené od civilizace, tuším, že mi černá vytáhne ještě za světla, bo tam má klid.

Okolo půl osmé potichu usedám na kazatelnu, je klid a fouká severní vítr. Asi za deset minut mi vytáhl srnec a dokonce odstřelový. Mám téma, až bude odhájený.
Koukám, vidím pohyb a druhý srnec, ale takový na výstavu :)

Už se šeřilo, bylo k půl deváté a najednou vidím po horizontu pole pohyb. Tři bachyně a hooodně selat. Bachna na chvilku zarazila, foukla a celý rudl mi zmizel za horizontem...

Co je špatně? Vítr mám luxusní... Aha, už vím, druhá parta prasat! Selata už řádí po vnadišti a vodící kus nikde nevidím... Ještě chvilku obeznávám zvěř a úplně malá selata to nejsou.

Osmička jde k oku, chvilku vybírám a večerem jde rána. Po ráně vidím, jak kus značí a ještě jsem viděl, kam kus zatáhl.

Slézám dolů a jdu na nástřel. Tam jasná plicní barva a selátko je cca 10 m od nástřelu. Pocta ulované zvěři, vyvrhuji a zároveň si nadávám, protože ten můj nůž byl jak po welnesu s motykou... Kňourek, cca 12 kg. Doma jsem byl brzo, už okolo deváté...

Včera jsem byl kouknout na mém prvním vnadišti a tam také pohyb. Na půl osmou už sedím na kazatelně, ale tady ze zkušenosti vím, že se černé dočkám tak mezi devátou a desátou...

Sedí se hezky, od sousedů šla taková řízná rána, to bylo minimálně 300 RUM a přesně v 21:45 se mi z rokle na paseku vyhoupl rudlík černé. Dva velké kusy a prťavá selata. Za 2 minuty je mám na vnadišti. Nelovím, mají tak 5 kg, bašky tak okolo 60 kg.

V klidu to vyluxovala a okolo půl jedenácté slézám a odjíždím domů.

Lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 06.04.2023 23:16
Dobrá zpráva Honzo, máte zase na pět let klid. My jsme měli poslední týdny docela napínavé, ale minulý týden jsme podepsali novou nájemní smlouvu na honitbu, v pondělí jsme vyčkali frontu v bance a máme zase konečně klid. Neuvěřitelný klid! Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 06.04.2023 07:08
Včera jsme byli z našeho spolku ,jako nové navržené myslivecké stráže, psát testy.
Napsali jsme to všichni, nové průkazy nám byly vystaveny na počkání, tak že zase jedna věc z krku a za námi....

Autor: Polák Jiří | 28.03.2023 21:24
Míro jsi šikovný pan doktor. Přeju Vám moc, moc loveckých zážitku s jezevčíkem.

Autor: Roman Voříšek | 27.03.2023 07:59
Míro, tak to má být. Přeji vám s jezevcem hodně hezkých chvil a lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 24.03.2023 16:46
Tak vida Míro, "jozífek" Ti zacelí ránu po ztrátě parťáků a jistě Ti připraví bezva chvíle.
Jendo a Kájo, je dobře, že jste zas v běžném koloběhu života.
Romane, já dnes ráno kouknu z okna a vidím roztrhanou slepici. Táta suše konstatoval: "Včera tu byl jestřáb." Před chvilkou jsem přijel z práce a táta mi jde naproti: "Druhá." Tímhle tempem bude za dva týdny po celém chovu. Ale hřivnáči, hrdličky a spousta dalšího ptactva se tu prohání o 106. Nemluvě o 19 kormoránech, kteří naštěstí náš rybník vynechali.

Autor: strejda zajíc | 24.03.2023 14:02
Chlapci,jsem pevně rozhodnut!Už žádného psa,dokonce ani fenu.Přemlouvání je zbytečné!
Mám zamluvené štěně jezevčíka hladkosrstého,černé s pálením jako byl Buck.:-)

Autor: Polák Jiří | 23.03.2023 18:10
Miro, je mi to moc líto.Jak píše Roman,s tím novým pejskem to zvaž.

Autor: Roman Voříšek | 23.03.2023 07:44
Míro, soucítím s tebou a vím, že jsi mi říkal, že už pejska nechceš. Zvaž to ale, je to děs chodit po revíru jako tělo bez duše...

Autor: strejda zajíc | 22.03.2023 20:59
Dnes se vydal Aris pomoci Andule lovit ta velká růžová prasátka tam nahoru.Byl to dobrý
pes-kamarád a hezká léta,co jsme spolu prožili.Díky za ně,však se jednou zase setkáme.

Autor: Karel poslík | 21.03.2023 10:26
Zdar kamarádi. Já jsem byl pár týdnů v domácím vězení/léčení a až nyní jsem zpozoroval, že u nás opět zahnízdili sokoli. Samice sedí na čtyřech vejcích.
https://www.orlenunipetrol.cz/cs/zodpovedna_firma/zivotni-prostredi/starame-se-o-sokoly/Stranky/zajimavosti-z-budky-v-chemparku-zaluzi.aspx

Autor: Roman Voříšek | 21.03.2023 08:25
Dnes ráno vstávám a každý den mi na obrovský jasan ráno létá hřivnáč a krásně houká. Tak se tak zaposlouchám a najednou trrrrrrrr...

Co to sakra je??? A za pár vteři znovu - trrrr. Ozývá se to z přístřešku, kde máme plechvou střechu... Opatrně tam koukám a vidím strakapouda, jak si šteluje vlašský ořech, který z nedalekého stromu spadl právě na tu plechovou střechu, do toho prostoru v trapéze, aby mu tam pěkně držel a už do něj řeže jak hluchý do vrat.

No, má jich tam ještě požehnaně, snad tu střechu nezničí :)

Autor: Milan Jirmann | 18.03.2023 21:46
Včera ráno mě vzbudilo takové troubení, které znám a u nás slyšívám již několik let. Jeřáb popelavý stál asi 400 metrů od mého domu na poli a zpíval. Díval jsem se na něho za plného světla dalekohledem ze zápraží. Je to opravdu krásný pták. LOVU ZDAR!!!

Autor: palkopal | 18.03.2023 18:33
Včera dva čápi, černý ráno, bílý navečer.

Autor: Jan Slavětínský | 16.03.2023 12:02
Zdravím zelené kamarády. Tak jsem po šesti týdnech pracovní neschopnosti opět v práci a koukám co je zde nového. Já si zablokoval záda až jsem měl problém s dýcháním. Nikomu nepřeji.
Něco z revíru. U nás jsme během 14 ti dnů nalezli 3 uhynulé lišky. Poslali jsme to na KVS a jsme zvědaví co se dozvíme. Kamarád veterinář si myslí, že to je psinka, která vždy po jaru ty lišky drtí. Nebo aujezský. Lovu

Autor: Milan Jirmann | 11.03.2023 11:28
Včera u nás letos seděl poprvé špaček u souseda na střeše, ale dnes se tady čerti žení, tak zase asi odletěl. Letos přiletěl o 14 dní déle než v loňském roce. Hřivnáči jsou tady už týden. LOVU ZDAR!!!

Autor: Tomáš ČENĚK | 07.03.2023 20:26
Dnes ráno otevřu střešní okno a z protějšího štítu staré chalupy na mně kouká nájemník, co pravidelně přilétá na letní podkrovní byt - žluťák konipas. Hned mi začal vykládat, jaká byla cesta. Bude to mít opět těžké, konkurenční vrabčí parta, se kterou se o byt každý rok přetahuje, je letos dost početná. Když ho vyštípou, třeba opět zahnízdí v přízemním okně do chlíva, nebo v květináči s jahody, a budeme moct pravidelně kontrolovat přírůstky. Stavy straky zlodějky se u nás výrazně snížily, tak mu snad hnízdo nevybere, jako se to stalo v minulosti.

Autor: Tomáš ČENĚK | 03.03.2023 13:08
Dnes před Havlbrodem čejka.

Autor: bohumir dvořak | 02.03.2023 22:35
Jirko unas jsou holubi věžaci celej rok

Autor: Polák Jiří | 02.03.2023 20:16
U nás jsou holubi už týden.

Autor: palkopal | 28.02.2023 07:31
Včera špačci. Byli pouze čtyři, ale špačci to byli. Hřivnáč v neděli.

Autor: Matěj Fous | 21.02.2023 21:22
U nás velké hejno kvíčal,pak asi týden nic a dnes znovu.Ale to je nyní normální.

Autor: zutro | 21.02.2023 21:05
Stává se že tu někteří zůstávají přes zimu.

Autor: Tomáš ČENĚK | 21.02.2023 12:54
Včera jsem koutkem oka zahlédl hejnko, řekl bych, že špačků, ale tvrdit to na 100% nemohu, byl to mžik.

Autor: Tomáš ČENĚK | 12.02.2023 14:28
Je na čase posunout se do roku 2023.