Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jak jste na tom s krmným zařízením?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Síla | 23.04.2011 15:03
Mám krmelce v kraji lesa,u polí(svých).Pálím na poli.Když je to mokřejší,dám na hnůj.

Autor: Jaroslav Rejdák | 23.04.2011 13:31
Pálíte bordel v lese, nebo někde jinde? Já si nedovedu představit, že by ten bordel a promočený hnůj vůbec mohl hořet. A ještě, nevíte, kde se dá sehnat modrá skalice?

Autor: Martin Skřivánek | 22.04.2011 14:35
spálím ,poryju,vyvápním.co se dá přenesu.

Autor: Martin Síla | 22.04.2011 05:47
Vyhrabané zbytky vždy pálím.

Autor: Radek Chadim | 21.04.2011 19:40
Jetel nebo seno odvezu na družstevní hnojník, plevy a klasy zakopu do země.

Autor: Jaroslav Rejdák | 21.04.2011 15:14
Jak nakládáte s odpadem po úklidu krmelce (zbytky sena, v podstatě hnůj)? Pálíte je, nebo je odvážíte někam pryč od krmelce?

Autor: Miloslav Hanzal | 30.03.2011 21:10
Jardo (Tataláku), co já si pamatuju ze starého webu na tohle téma, tak ten pan doktor z Řečkovic tam říkával, že veškerá chemie je na ty různé "chcípy" kolem krmných zařízení vcelku nanic. Doporučoval pořádně vyhrabat, případně spálit, a ostatní práci nechat sluníčku.

Autor: Daksl Kopov | 30.03.2011 07:06
Letos budem aplikovat novou chemii.Byla inzerovaná v minulém čísle Myslivosti.S pánem jsem mluvil a pozval jsem ho i na sraz.Pět litrů roztoku vyjde na dva tisíce a na našich 19 krmelců když budu počítat plochu kolem jednoho 10m3 to bude na deset let ošetřování.Budem tedy půlku prodávat kolegům.Navíc je to žluté a tak to nemůže nikdo očůrnout.Kontrola čištění a následné desinfekce je do konce dubna.

Autor: Jaroslav Tatalák | 28.03.2011 22:02
Asanace krmných zařízení

Debaty ohledně asanace krmných zařízení byly několikráte na starém webu.Mírné prohrabání a posyp vápnem je opravdu pro oči veřejnosti. Vyhrabávání vrstvy 10-15 cm je kolikrát nereálné,proto se přikláním k alternativě - mírně vyhrabat do zbytků zásypu, zbylou zeminu pokropit Savem nebo možná roztokem modré skalice. Druhou možnost mám neověřenou. Dříve jsem prováděl asanaci začištěním na zeminu a posypem chlorovým vápnem. Ale čekám na odbornou radu kolegy Chalupníka,který někde asi zachrupnul předjarním spánkem. S pozdravem J.T.

Autor: Miroslav Šafr | 28.03.2011 16:55
U nás(800 m.n.m.)se přikrmuje srnčí zvěř do konce dubna, někdy ještě i začátkem května. Oves nebo granule by brala celoročně. Kachny začínám přikrmovat v březnu, když přilétají z teplých krajin (z města) a krmím je až do konce listopadu, aby se neztratili.
Úklid u krmelce a desinfikaci provádím ihned po ukončení přikrmování. Pohrabu, naložím a odvezu všechen bordel do dola, desinfikuji pomocí práškového nehašeného vápna. Loni jsem dostal od vodohospodářů chlór co přidávají do pitné vody, tím jsem vše polil. To byla síla, ze všeho se kouřilo. Málem jsem to nepřežil ani já.

Autor: Zdeněk Ondruch | 28.03.2011 13:25
Dnes jsem obryl 2 zásypy pro bažanty a krmelec. Vše jsem postříkal Savem. Bažanti ani srnčí už dávno neberou, u nás se už vše začíná zelenat.Z

Autor: Jiří Gabriel | 28.03.2011 11:43
Včera jsem naposledy nasypal kachnám. Do bažantího zásypu už nedávám, od doby co slezl sníh téměř neberou i když se drží okolo zásypu.
Jinak vyčištěno musíme mít do konce dubna. Vyhrabu okolí a odnesu zbytky, zem posypu směsí vápna a modré skalice.

Autor: Martin Síla | 28.03.2011 11:14
Já do krmelce v tuhle dobu nosím plevy se zadinou (oves,ječmen).
Co se týče úklidu,pod krmelcem a v okolí vše pořádně vyhrabu až na hlínu a povápním. Vápno funguje dobře hlavně pro veřejnost.Nejvíc práce v těchto případech zastane stejně hlavně sluníčko.

Autor: Jan Slavětínský | 28.03.2011 10:40
Ahoj Karle. V podstatě to u nás děláme a dělám stejně jako Ty. Jsme vyšší poloha kolem 700 m.nm a některý rok leží v kopcích sníh ještě v průběhu dubna. Jelikož nikdy neodhadneš při plánování krmných skupin jaká bude zima dopředu , tak máme rozepsané přikrmování do začátku dubna. Vše se řeší operativně podle počasí. Už se přikrmuje lehce ovsem a zvěř přesto že chodí po obrůstajicí trávě a polích, tak ten oves bere. Vyčištění krmelců máme dané provozním řádem a to do čl. schůze před srncema. Tj. asanace, potřebné opravy atd. K asanaci používám vápno,pořádně to pohrabu a potom posypu. Krmelce máme v místech, že na ně může sluníčko a to ve spolupráci s tím vápnem ,dělá také svoji práci...Ahoj a Lovu zdar k čuněti...

Autor: Karel poslík | 28.03.2011 10:12
Zásypy jsou zatím jasné. Máme drobnou tak tam stále ještě dávám plévy obohacené trochou zadiny. Nechám to tak až do konce dubna. Pro spárkatou už jsem toho chtěl pomalu nechat, ale chodí tam pravidelně pořád několik kusů srnčí. Nechávám je tedy na přikrmování také ještě ten týden a potom budu sanovat. Zatím dostávají gumavá jablka a časté avšak malé dávky ovsa. Od příštího týdne už jim zůstane jenom sůl. Chodí bažantům a kachnám na plévy, ty jim chutnají nejvíc. Jaké máte pozitivní zkušenosti se sanací? Já používám železné hrábě a potom roztok chloraminu. Na takto ošetřených místech snad nezůstane nic živoucího, ale také to není asi 100%. Zdar Karel