Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Článek Divočáci táhnou na Prahu! z Myslivosti 4/2011



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 05.04.2011 07:10
Na druhou stranu pánové, komu by tak vadilo, že by prasata sežrala všechny Pražáky. Jen si vzpomeňte na různá nařízení a pokyny.Jak říkal jeden starý lesník,"vše co přišlo z Prahy stojí za h...o, včetně mojí tchýně".:))

Autor: Jan Slavětínský | 05.04.2011 06:59
Asi by tam fungovala odchytová obůrka. Nejlepší řešení.

Autor: Jaroslav Miňha | 05.04.2011 06:40
Přesně tak, Haralde, myslím vedoucí, to je ta hlavní nejhlavnější :-))

Autor: Harald Altmann | 04.04.2011 23:45
Jardo, nic ve zlým. Tou "hlavní" bachyní zřejmě myslíš vedoucí. Slovo "hlavní" jsem ještě neslyšel. Tedy u nás. Možná, že krajově je to všechno jinak.

Autor: Milan Soukup | 04.04.2011 20:21
I kdyby to tak bylo (a já myslím, že v tomto případě by to nestálo za to), ať si to užijí:-). V Děčíně tento problém mají mezi paneláky taky víc let a do budoucna toho bude přibývat. Co se týče snahy o účinné snižování počtu, tak by se mi chtělo něco říct, ale radši budu potichu :-). M

Autor: Radek Chadim | 04.04.2011 15:59
Ať si střílí, co chtějí. Ale za článkem vidím spíše lobování za to, aby si někdo mohl uprostřed Prahy zřídit lovecké místo ještě navíc na nehonebním pozemku :-), než-li snahu o účinné snižování počtu divočáků a škod. Jinak si to nedovedu rozumně vysvětlit.

Autor: Zdeněk KLubal | 04.04.2011 15:31
Ano.Budu citivat slova z jednoho nejmenovaného MS."Střelím bachnu a selata se už napytlují sama."Opravdu se z lokality nehnou.Z.K.

Autor: Milan Soukup | 04.04.2011 14:24
Možná by bylo dobře si na rovinu přiznat, že odstřelem bachyně se to do značné míry vyřeší. Ulovit pak následně selata je to nejmenší. Ano, ten trojský kňour je trošku legrační :-). MS

Autor: Jaroslav Miňha | 04.04.2011 14:20
Cítím, že musím doplnit svůj předchozí příspěvek, aby nebyl pochopený jinak, než jsem chtěl. Když jsem psal o lovu bachyní v kontextu se škodami, tak určitě ne o těch, které právě vodí malá selata, ikdyž tyhle bachyně opravdu nadělají škod nejvíc. Máme kukuřice, máme řepky i pšenice a v sezoně na ně koukám skoro denně, dokonce i z verandy. Když se ale uloví na podzim (nesmí to být hlavní), na jaře pochopitelně nebude ani ona ani její selata a v plodině bude chybět jeden škodící rudlík. Je to jedna z možností jak se dostat k nižším platbám za škody tam, kde tenhle problém je.

Autor: Zdeněk KLubal | 04.04.2011 13:56
Je vidět,že Radek v paneláku nesedí a mohu s ním jen souhlasit.Já jsem co se týče černé spíš praktik a nechci aby tady vyznělo,že nemám tuto zvěř rád.Je moje nejoblíbenější,hlavně pro svoji inteligenci, odvahu.Pokud někdo uloví bachnu od selat v kukuřici ani jedno se nehne z lánu.Pokud je to hlavní bachyně trvá to i měsíc,pokud je v blízkosti voda tak do posečení.Jinak v každém lánu si vodu najdou a svoje napajedlo si udělají.Ovšem pokud je chce někdo zlikvidovat ve městě jiný způsb jak odstřel bachyn neni myslitelný.Psal jsem,že si nedovedu představit vystřelit v Praze.Ale pokud by dospělou zvěř po uspání zlikvidovali je šance do doby než přijdou nové.Je známo,že pobytové stopy je dokážou přilákat.Nevím jak to zjistí,ale je to tak.Vemte si jen se zahýbá na poli se zemí a jsou tu.A za nimi ostatní a to doví z jaké dálky.Pokud by to někdo řešit chtěl,nevím jestli se jedná o honitbu a nebo nehonební pozemky tak by bylo již dávno vše vyřešeno.Je to jak,když v Německu chtěli proti černé povolat armádu.Je to k pousmání,ale aby se ty nahoře přiučili o tom jak neni jednoduché se s prasaty vypořádat a něco se hnulo v zákonech.My na ně taky v kukuřicích,řepkách a pod nemužem.Ale škody zaplatit musíme.Nebo nám někdo neustále vyhrožuje,že je platit budem.Jsme bezmocní zrovna tak jak ted oni.My na vsích,ale ted to vidí i v hlavním městě.Prvně je potřeba myslet pak mohou létat třísky.Z.K.

Autor: Radek Chadim | 04.04.2011 12:05
Beru to v poměru k podmínkám v naší honitbě a sousedních honitbách, a to běžně = běžně u nás :-). My teda máme jen 200 ha lesa, a přes léto máme 40 stálých divočáků, na podzim už jen 20. Ale u sousedů v lese, kteří samosebou kašlou na škody na našich polích, těch 100 na 500 určitě bude, protože jedni uloví na 600 ha 65 za rok, druzí na 500 ha 30 za rok, ale těm druhým prokazatelně po lese chodí ještě teď bez letošních selat 70 zbývajících divočáků, takže to je během roku těch 70-130 na 500 ha :-). Jak je to jinde běžné nevím. To jen tak naokraj :-), z čeho vycházím. A škody samosebou u nás řešíme s družstevníkama každý rok a vždy je to boj to nějak uhrát.
Já mám spíše zkušenost, že největší škody udělají jednak samotné kusy, a jednak samotná selata bez bachyň, protože "nepřemýšlí" o nebezpečí, ale o tom, kde se nejsnázeji nažrat - tedy hromady, zasetá pole, botanické zahrady :-). A už hodně malé sele ví (řekl bych tak od dvou měsíců), kde se k této snadné potravě dostane, a chodí i za cenu vyššího rizika se tam samo nažrat - nemají tu špatnou zkušenost s lovci a získávají ji poměrně pomale (což jsem se přesvědčil loni u řepky, kdy na vnadiště chodila hlavně selata, starší kusy jen zřídkakdy). Teď na jaře vidím poměrně často dost lončáků, co chodí i daleko na pole sami bez většího kusu, protože staré bachyně jsou s malými selaty a nechtějí moc daleko od lesa chodit, protože tam mají bezpečný kryt. Neříkám, že výše napsané platí i uprostřed Prahy, může to tam chodit úplně jinak. Ale lov bachyní není samospásný, a on ani lov divočáků není na snížení stavů nebo úplnou redukci to pravé - zaběhnutý rudl nikdy člověk, který to nedělá profesionálně, nemůže vybít, ještě navíc, když podmínky k lovu nejsou optimální, což v té Tróji asi úplně nejsou.
Já bych to rozhodně řešil spíše než lovem lapáním, odváděcím krmením a hlavně zhoršením krytových podmínek, protože hlavně na to poslední divočáci slyší velice dobře. K lovu se střelnou zbraní bych přistoupil až v další řadě.

Autor: Jaroslav Miňha | 04.04.2011 10:09
Radku, už jsem to psal jinde, největší škody nadělají právě bachyně s malými selaty, která ještě nedosáhnou na potravu (kukuřice, řepka, pšenice) a bachyně jim ukouše a povalí, co se dá. Samotná nebo vzrostlejší prasata si vezmou jen co sežerou, ikdyž jsem také pozoroval, že třeba z kukuřičného klasu berou jen část. V té Tróji to asi ale nebude o polích, to je pravda. Třeba by pomohlo pravidelné vyhánění pomocí psů ? Kdo to ale bude dělat a kdo to zaplatí, když to jsou nejspíš nehonební pozemky? Také mě zaujala věta „běžně v lese je hustota +-100 prasat/500 ha“. To je trochu moc, ne?
Možná někde ano, ale určitě to nebude běžné. Tohle být u nás a v okolí a následně aby se všechno jako vždy přestěhovalo do polí, neměli by zemědělci co sklízet.

Autor: Radek Chadim | 04.04.2011 09:42
Protože jednou střelíš do rudlu s bachyní a ta se tomu místu bude nějaký čas vyhýbat, střelíš bachyni a selata jsou tam druhý den zase, aspoň tak to chodí normálně v přírodě, nebo ne?
Navíc oni dle článku loví na místech, kde by měl být klid, neklid by naopak měl být tam, kde vznikají škody, tudíš u té botanické zahrady. Takhle z kaliště u potoka, kde by měl být klid, udělají lovné místo, takže divočáky to potáhne spíše do té botanické zahrádky na orchydeje :-). Ale možná je to tam jinak.

Autor: Jaroslav Miňha | 04.04.2011 09:12
Proč myslíš, Radku, že "střílením bachyní NIKDY nedojde k snížení škod, bude tomu právě naopak" ?

Autor: Radek Chadim | 04.04.2011 09:06
Mě se nezdál hlavně ten počet divočáků v poměru k té rozloze. Protože běžně v lese je hustota +-100 prasat/500 ha a podle mapy se mi to tak velké tam ani nezdá, navíc nevěřím, že tam velká část oněch míst není neustále narušována lidmi s pejsky, sportovci atd.
Jinak by mě zajímalo, kdo to tam tu problematiku řeší, protože postupy jsou naprosto špatné. Jen "nekompetentní osoba" může nechat lidi střílet v parku ve městě, nechápu, proč tam raději neinstalují odchytová zařízení. Kdyby těch úlovků z těch desítek prasat bylo nezanedbatelné procento, ale to je spíše procento zanedbatelné - tudíž na počet to nebude mít žádný vliv. Za další střílením bachyní NIKDY nedojde k snížení škod, bude tomu právě naopak. Takže pokud je situace opravdu tak vážná, tak nechápu, kam to tímto postupem chtějí dotáhnout. Dále nevím, proč botanická zahrada pláče nad škodami, když nemá pořádné oplocení - má jim raději úředník doporučit, ať si udělají oplocení a zavírají brány na noc, nebylo by to snad lepší řešení?
Prostě z toho článku by jeden získal dojem, že ti lidé tam snad nemají rozum nebo nikdy nevylezou z paneláku. Ale článek k pousmání to je, to jako jo :-D. Nejlepší je foto u článku s popiskem Statný trojský kňour :-D - to už vážně čurám smíchy :-D.

Autor: Milan Soukup | 03.04.2011 21:48
Dnes bohužel ne. Ale jak kdysi napsal Honza Slavětínský, černá zvěř je dneska páteří myslivosti v řadě honiteb. M

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 21:45
já taky.pro mně jsou to rytíři,je to nejobtížnější lov a rád na ně čekám.dnes kolikrát moc úcty nemají.

Autor: Milan Soukup | 03.04.2011 21:35
Ne, vážně, já jsem fanda na prasátka. Ale pečený jsou samo taky dobrý :-). M

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 21:29
pečenou že :-).

Autor: Milan Soukup | 03.04.2011 21:26
Martine, to by mě asi nebavilo:-). Navíc mám černou ráááád :-). MS

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 21:09
Milane nepotřebuješ honitbu,budeš lovit z baráku :-).nějak to řešit asi budou,uvidíme.

Autor: Milan Soukup | 03.04.2011 21:06
Mám na mysli třeba různá rádobyhnutí okamžitě vytahující zákon na ochranu zvířat proti týrání, veterinární zákon apod. Celá záležitost by se jistě dala neuvěřitelně zkomplikovat a čím větší popularitu to dostane, tím to bude horší. A odstřel zvěře v odchytovém zařízení? Super téma pro hlavní zprávy TV :-).A já teda žádnou honitbu s odchytovým zařízením neviděl. MS

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 21:01
prasat je už moc a když je něčeho moc většinou příroda zasáhne sama.obávám se aby nepřišel nějaký mor.jak byly ty nálezy trichinely už jsem na to myslel.

Autor: Zdeněk KLubal | 03.04.2011 20:53
Bohužel pokud se jedná o likvidační lov je to i jedna z variant.Nevím kolego o jaké legislativě píšete.Vesměs každá hontba je dnes má a ještě dostává dotace 4000kč.V honitbách jsem zásadně proti.Ale v ruchu města při měsíčku si neumím představit střelit.V Německu,když jsme u toho chtěli zavést řízenou antikoncepci a ulovená zvěř by měla své místo v kafilérii.Pokud jde o vyší zájem příroda jde stranou.Z.K.

Autor: Milan Soukup | 03.04.2011 20:52
Docela dobře si dokážu představit, jak stejná laická veřejnost volající po odstřelu divočáků začne tropit strašlivý škandál, když se použije odchytové zařízení a následně bude odchycená zvěř usmrcena. Nehledě na legislativní aspekty, takže tudy asi cesta v tomto případě nevede. MS

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 20:49
v bývalém NDR je strašně moc zvěře,nedávno jsem viděl z cesty 12ks vysoké a 40ks daňčího za jedno ráno.prasat mraky.

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 20:42
Zdeňku odchyt.chytneš ho a co s ním?myslíš že je někdo vypustí u sebe do žita?nebo chytit a zabít?

Autor: Zdeněk KLubal | 03.04.2011 20:34
Prasata jsou nejchytřejší zvěř,velice rychle poznají,kde neni lovecký tlak.Ve městech a hlavně velkoměstech je dostatek potravy.Jen se někdy podivte co skrývají parky a vysypané popelnice.U nás na zeni chléb nenajdeš....Selata i týdení se přidávají k další bachyni s rudlu pokud o tu svou příjdou.Když u nás začínala revoluce u divočáků 200 kusů v lánech, se běžně vidělo i bachyni,která vodila 38 kusů pižamáků.A odvodila je až do podzimu.Myslím,že alternativ je víc než lov,který bych si asi já v Praze nedovolil.Zde je v pořádku odchyt a umím si představit dobrou uspěšnost a pak uspávací prostředky jako v zájmových chovec či oborách.Jen by se tomu musel někdo chtít věnovat a ne jen hořekovat.Já osobně bych se tohoto ukolu vůbec nebál jen by to musel někdo zaplatit.A občas by stačilo kdyby se zeptali nás lidí fundovaných s teránu.Z.K.

Autor: Petr Pořádek ml. | 03.04.2011 18:11
Známej tam má zahradu a už 4 roky mě prosí ať mu přijedu na zahradu a ,,postřílím tam ty svině" :-)) článek se asi skutečně zakládá na faktech. Pokud rudl sežere za noc, cibulky ohrožených druhů za 200tisíc, tak už to skutečně není prdel a je třeba to řešit.

Autor: Milan Soukup | 03.04.2011 18:08
Troja je jedna ze specifických městských částí Prahy, zejména jižní stráně na pravém břehu Vltavy poskytují dostatek krytu (rokle, křoviny, voda) navíc je zde klid, rozhodně se nejedná o přiliš frekventovaná místa i vzhledem k dostupnosti. Divočáci ale už byli pozorováni i jinde v Praze ( a nejen divočáci, hřivnáči jsou dnes běžnou součástí fauny pražských parků, vidět večer lišku třeba na Smíchově poblíž parků taky není žádná vzácnost apod.). Osobně těm, co zajišťují lov v této lokalitě vůbec nezávidím, ať už se jedná o bezpečnost při střelbě a další věci, řekněme ale, že naopak dobrá prezentace myslivosti. Do budoucna bude asi přibývat problémů i jinde, v Praze lze často překvapivě nalézt velmi hezké lokality, které budou prasátkům určitě vyhovovat :-). Odstřel bachyní je v tomto případě nutnost, v podstatě se jedná o likvidační odstřel. Berlín má tyto problémy už dlouho, ale je pravda, že kdo byl v Berlíně, tak ví, že tohle město je samá zeleň a voda a spousta klidných míst. Tam se uvažovalo i o podávání antikoncepčních přípravků prasatům, i proto, že lov střelnou zbraní je v městské zástavbě asi vždy riskantní. MS

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 12:02
V Berlíně mají ten problém taky,Berlín je přímo v lese parky se prolínají s lesem a tam dokonce stříleli prasata mestští policajti a uvažovalo se dokonce o armádě.

Autor: Tomio | 03.04.2011 11:26
Martes:
Je to bohužel tak, jenže já si myslím, že pokusy v Tróji selhávají, takže tento management lovu bych nenazýval optimálním

Autor: martes | 03.04.2011 11:21
Tomio,ono to není k smíchu.My už to tady u nás slyšíme,,střílejte to všechno,potřeba to vytrávit,,a podobně.A to jsou lidi,kteří nám pronajímají honitbu.Teď si představ,že si to přečtou.Okamžitě mají v rukách argumenty,,tam to jde a tady ne,,.Co jim na to odpovědět,když škody jsou velké.Martes.

Autor: Tomio | 03.04.2011 10:54
Když jsem četl to, jak mají střílet vodící bachyně, že selata uhynou,tak jsem se musel trochu smát, jakmile to sele bude více jak měsíc-dva tak už neuhyne a půjdou se vesele množit. Ale poryto fajnově.

Autor: Petr Havlín | 02.04.2011 22:32
Ahoj Radime,
nevím jestli je těch divočáků tolik,ale je pravda,že mi tuhle volal kamarád,že prý co má dělat,že když jde domů,tak tam na něj čeká tlupa divočáků.Podle mého názoru tam může být opravdu velká tlupa od 40-100 kusů,ale né najednou.

Autor: Radek Chadim | 02.04.2011 16:46
Dnes jsem četl tento článek a opravdu jsem se u toho dost nasmál. Přijde mi to, jako článek z 19. století, kdy se objevoval svět a šly zvěsti o bájných lítajících tvorech obrovských rozměrů, co žerou lidi i s koňma :-D.
Proto bych se chtěl zeptat, kdo to tam v té daleké Praze zná, jak to v té Tróji po stránce krajiny vypadá a jestli je možné, že se tam někde schovává 120-150 divočáků, jak je uvedeno v článku, což se mě osobně nezdá, protože už by ti divočáci dávno žrali ty lidi na těch sídlíštích i s autama.