Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Norování



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivo Ondráček | 25.03.2012 17:01
Dnes jsme to obešli s jezevčíkem. Nikde ani chlup. I když nory vyježděné jsou. Dokonce i ty, kde už ani pomalu nešel rozeznat léty zapadaný vsuk. Uvidíme zase za pár týdnů.

Autor: Fesoj | 25.03.2012 16:48
"Karle, k noze ! " ... Před několika lety měla žena čivavu s prazvláštním názvem Prcina - nevím, jak k němu přišla, už si ho přinesla ze svého původního domova - a ta čubinka se ráda vypravila na toulky k sousedům. Moc poslušná nebyla, ze mě si nedělala vůbec nic a žena na ni také zpravidla musela pořádně zařvat, aby se jí vůbec uráčilo nějak zareagovat. Na dohled od baráku mám jeden ze svých oblíbených posedů, mám z něj ulovených pár srnců, lišek, 2 jezevce, 4 prasata a nějakou tu holou vysokou. Jednou v létě za soumraku tam jako obvykle sedím, kochám se nádherným západem slunce, vesnice pode mnou již ztichla - a do vlahého večera se rozlehne zaječení mé choti : "Prcino, ty svině, mazej domů !"

Autor: Leon Zumr | 22.03.2012 22:50
vídal jsem ve stájích yorkšíra a jak ten skrček rychle dokázal zadávit potkana jsem nechápal tetka ho měla taky a když musela do pečovateláku tak ho známým kteří měly doma prasata slepice atd. a jak se ten malej magor uklidnil když mohl lítat po dvoře a lovit všechno co se hnulo :-)

Autor: Erika Doležalová | 22.03.2012 19:04
Ivane, já neříkám, že stojí za ho*no, ale že tyhle "psy" prostě nemusím. Třeba jezevčíka taky nemám a myslím si, že jsou to dobří psi :-) Nemám dráťáka, ale vím, že jsou to výborní psi :-) Takže určitě nehodnotím podle toho, co mám nebo nemám :-) V mém rodném městě měli něco, co mělo asi kilo, myslím že to byl kříženec čivavy a jmenoval se Karel. Lidi, to byste museli vidět. Když šel manžel paničky - chlap jak hora a minimálně metrák živé váhy - s tímhle na žluté šňůrce večer obejít panelák a zařval "Karle, k noze!" tak jsem myslela že vypadnu z balkónu :-)))

Autor: Jaroslav Tatalák | 22.03.2012 17:38
Je fakt,že na svou velikost jsou čivavy velice hlučné. Při setkání s nimi mám pořád strach, že mě vleze do nohavice.A s tou přítulností bych jim taky nevěřil,co mám zkušenosti jsou to potvůrky zákeřné.V naší rodině byl jeden vydařený obranář,který pokousal snad celou rodinu včetně návštěv.Nejdřív ťuťu ňuňu a najednou raf a jedno kam,třeba do nosu.Ve své nadutosti vlítnul do kotce k haskymu od sousedů a nestačil ani pípnout.

Autor: Fesoj | 22.03.2012 14:59
Dovolím si malinko nesouhlasit. Já sice taky občas naštvu nějakou tu paničku, když jde na procházku se psí miniaturou a já na ni volám čiči, ale manželka již mnoho let chová válečné psy plemene čivava. Říkám jim váleční psi, protože se pořád někde válí - ale je fakt, že tihle záprdkové jsou vynikající hlídači. Stačí, aby někdo přešel kolem baráku a spustí takový koncert, že to nedokáží ani sousedovi deerhoundi. A když k nám někdo přijde, budou na něj blafat, dokud si nesedne, pak se mu posadí na klín a budou se mazlit... Jsou to takoví magoříci, ale umí udělat radost. A jinak Eriko, pozor s tím přerostlým zajícem - řekl bych, že jeden pořádný horský zajíc by vydal za celou manželčinu smečku 4 miničubinek. Přerostlý potkan, to by bylo přesnější.

Autor: Ivan Pospíšil | 22.03.2012 13:27
Eriko, ne všechno co nemáš stojí za ho.no. Díval jsem se do atlasu plemen psů a Yorkšírský terier je stále ještě pes! Smeták je ta věc čím zametáš podlahu.

Autor: Zdeněk Ondruch | 22.03.2012 12:01
Staré africké přísloví praví: "Pes kterého nosíme v náručí, zvěř neuloví"....Z

Autor: Ivo Ondráček | 22.03.2012 12:00
Pokud se nepletu, tak yorkšír (pardon za předchozí zkomoleninu) byl původně v Anglii (Londýně) chován pro lov krys. A tehdy asi i opravdu krys, nikoli potkanů. Když se ale dneska podívám na velikost yorkšíra a velikost potkana, to je tak na férovku...:)

Autor: Ivan Pospíšil | 22.03.2012 11:48
Opravte mě,jestli se pletu. Nebyl Yorkšír původně také lovecký teriér?

Autor: Ivo Ondráček | 22.03.2012 11:14
Eriko pozor - teď by zase sežrali tebe! -lovečtí teriéři a ještě král zvířat. Majitelů tohoto nejhrdějšího plemene je tu jistě dost...:)

Autor: Erika Doležalová | 22.03.2012 11:09
Ivo, já tě nesežeru, protože souhlasím :-) Jsem na tyhle smetáky alergická, zase proti gustu... Kdybych neměla žádného psa a mohla si pořídit jedině něco takového (york, bišon, maltézák..) tak budu radši do smrti bez psa. Už sto let zastávám názor, že co nemá aspoň 50 čísel v kohoutku, není pes, ale přerostlej zajíc a jedinou výjimku z tohohle mají lovečtí teriéři :-)

Autor: Ivo Ondráček | 22.03.2012 10:35
Teď sem přidám něco z jiného soudku, spíš tak na odlehčení. I když s norama to má taky dost společného. Vloni jsem byl mrknout v zoo. Koukal jsem na surikaty ve výběhu, kterak hlídají u vsuků. Najednou přišla panička s yorksheerem v náručí a naklonila se nad výběh. A začlo rodeo. Surikaty za velkého rámusu vyslaly "útočný oddíl" ze sedmi velkých jedinců, které došly až ke sklu a ňafající smetáček nevraživě sledovaly. Věřím tomu, že kdyby psík přepadl přes zábradlí do výběhu, je během půl minuty po něm.

Takže se nám situace trošku otočila. Pes=vlk=lovec a surikata=kořist si prohodili odvěké role. Osobně bych tyhle přerostlé krysky zakázal a povolil jen psy od jack-russela nahoru. Pes, kterého zakousne kočka prostě není pes. A teď mě sežerte:)

Autor: Leon Zumr | 21.03.2012 09:35
a to by bylo škody :-)))

Autor: Erika Doležalová | 21.03.2012 09:10
Mi šel takhle jednou po MOJÍ stopě srnec. Kua ještěže jsem seděla na zavřené kazatelně, jináč by mě určitě sežral.. :-)

Autor: Martin Skřivánek | 21.03.2012 06:29
Včera na čekané když už bylo šero přešel kolem posedu zajíc,chvilku na to po jeho stopě liška.bylo to jako když pes dělá vlečku.

Autor: Honza Král | 15.03.2012 08:29
Lišky lovím celý rok. Je třeba snižovat stavy. Ono jak někteří chlapi psali, mechanizace, postřiky, jezevec, černá, liška, jestřáb, kuny se celkově na dobné podepíše. Každá bažantí slepička, která vyvede kuřátka do dospělého věku by podle mě zasloužila metál. Predační a civilizační tlak je hodně vysoký. Myslím si že zákonným lovem predátorů a černé zvěře drobné zvěři aspoň trošku usnadníme život, když už s tím jak to funguje v zemědělství nic moc nenaděláme. Podle mě je největším škůdcem z predátorů černá zvěř, jezevec, kuna, jestřáb, výr a liška.Záměrně uvádím lišku na posledním místě. Tlupa černé nebo jezvec při hledání potravy funguje jako vysavač, hledání lepší než ohař. Na co přijdou to sežerou a mají na to celou noc. Lišky se také podílejích na ztrátách drobné zvěře, byť možná míň než si někddo myslí. Na druhou stranu je to dá se říci jediný z predátorů, jehož stavy můžeme legálně a celkem jednoduše snižovat.

Autor: Leon Zumr | 14.03.2012 21:44
no mě to taky nesedí ale díky psům liška bránící mladé je neůstupná minulý týden byl norovat známý a sice pes lišku i s liščaty zadávil ale taky to je tak na měsíc léčení

Autor: Jaroslav Miňha | 14.03.2012 21:35
Tak jsem se nechal začátkem tohoto duelu nahlodat a v neděli ráno, ač už byl březen :-) jsem po vřeštění zajíce sáhnul po Kulovnici. .308 :-)) Jenže jsem v puškohledu na tu dálku viděl jen šmouhu, takže jsem se svému přesvědčení nezpronevěřil. Liška chytla na řepce zajíce, velikost bohužel v tom šeru nevím. Docela kino bylo, že okamžitě tam byli další tři zajíci a předváděli kolem takové manévry, že liška toho uloveného zřejmě pustila, protože začala proti těm třem dělat výpady a pak potupně opustila bitevní pole. Po rozednění jsem se šel podívat na místo činu. Našel jsem kus vytržené vlny ze zřejmě ne mlaďocha, uválenou hlínu a ani kapku barvy, takže zajoch nejspíš přežil ve zdraví, no - těžko říct, jestli se z toho vylízal. Ale už to tak vypadá, že u nás si lišky na ušáky nepřijdou, jen ten Deere mě trápí, ten se asi nelekne a necouvne. No a taky silnice mě trápí. Sice její zásluhou míváme občas doma tu nejlepší zvěřinovou svíčkovou,jaká je, jenže těch ztrát je nějak moc. A to vídám jen to, co leží na asfaltu… No, shrnu to svoje „moudro“. Liška zcela jistě není hlavní příčinou nedostatku drobné, takže za sebe jí na jaře tu chvíli oddechu dám bez jakýchkoliv výčitek svědomí. Ten její podíl na současném stavu je podle mě tak nevýrazný, že ty necelé čtyři měsíce, kdy jí nelovím, už to nezachrání, ikdyž má zrovna v tuhle dobu největší spotřebu. Proti všem ostatním vlivům je totiž totální amatér a břídil. Ale jak už jsem napsal – každý si to musí srovnat sám v sobě. Když je loví i teď, nic nezákonného nedělá.
PS
osobně mi nesedí v této a blízké době ani norování.

Autor: Ivo Ondráček | 14.03.2012 17:42
Proč je tu neustále vytahována střelba na ocucané lišky kdesi na čekané???? Od začátku diskuze o tom nepadla ani ta nejmenší zmínečka. Ani náš tábor "zapřísáhlých nepřátel liščího rodu:)" nedal jediný kladný hlas pro tento způsob lovu. Tak tohle téma prosímvás vypusťme hm?

Z hostování u kamaráda na Moravě z loňska. Revír na Rakouské hranici, kde je na těch polorozpadlých polňačkách provoz i dvacet aut denně. Ve vykopané noře 16 bažantů. Z divoké populace. Není tam puštěný ani jediný polodivoký brk. Přesný počet zatažených zajíců si už bohužel nevybavím, taky jich bylo k deseti. To auta nesrazila a traktory na vinicích taky nepopráškovaly/neposekly/nepooraly. Kór ty bažanty...

Autor: Radek Chadim | 14.03.2012 17:03
Eriko, bohužel dnes si nemůže být člověk jistý, který faktor ovlivňující počty drobné zvěře je ten rozhodující. Z tohoto důvodu je třeba jít po liškách po celý rok, navíc když ještě máte drobnou v dobrém početním stavu. Ta hranice mezi mít nebo nemít drobnou je velice úzká a současný stav se může změnit z roku na rok. Ale zatímco směr z mít do nemít je jako jízda na rodlbánu, tak z nemít do mít je cesta vždy do kopce po hodně kamenité cestě. Přesvědčil jsem se o tom i sám v naší honitbě, kde se to u nás za poslední roky začíná stále více nacházet v tom stavu alespoň drobnou mít, i když na nějaký výraznější lov to není. Po dvou letech vypouštění bažantů výhradně na lov začínají být neulovení bažanti vidět na mnoha místech honitby po celý rok a přes léto jsou vídany dokonce i hejnka nové divoké populace, což tady 20 a více let zpátky nikdo neviděl. Třeba opravdu stačí jen se věnovat více škodné zvěři a občas něco vypustit, ale třeba taky né :-). Nicméně je potřeba nepolevit a tlačit na škodnou a černou zvěř pořád, protože opakem na tuty ničemu nepomůžu.

Autor: Leon Zumr | 14.03.2012 16:54
já narozdíl od tebe jiný názor beru ale pořád se budu řídit vlastním rozumem a názory odborníků a né že budu slepě věřit tomu že je liška největší likvidátor drobné zvěře a budu střílet kojící feny na lovu norování mi nevadí tam je to hned ukončený i když raději lovím lišky od června do ledna

Autor: Erika Doležalová | 14.03.2012 15:56
Když bych se chtěla "chytit" Pupkových slov - "Všude maji zemědelce i škodnou a přesto to někde jde.Japa to?" Tak to by mě opravdu zajímalo, japa to :-) U nás se liškám nikdo extra nevěnuje, jak už jsem psala, uloví se jich do 30ti a že je jich tady mnohem mnohem víc. Dravce máme taky, když jsou pšenice a jedete kolem, z každého lánu se zvednou nejmíň tři (z 90% je to pochop, pak máme káně, jestřáb a výr jen málo). Tak "japa to", že zajíci jsou? Asi ty naše lišky fakt žerou ostružiny :-)

Jinak jeden z mnoha a mnoha - http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotografie/ostatni:12/77438/ - být ale nalezen u nory, už by byla liška za viníka.. Jenže kdo ví, kolik z těch nalezených u nory nenašla někde právě tak, jak je na fotce..

Autor: Roman Herold | 14.03.2012 14:16
V sobotu jsme měli výroční schůzu tak jsem se dozvěděl kolik se letos střelilo lišek. Když hospodář řekl že 39 lišek ale 20 kun a tři jezevci tak každej čučel s otevřenou pusou.Na 1800ha je to dost ale nejhorší je když je honitba vesměs polní obklopena Lčr a tam se nenoruje a ani moc nestřílí.Taky bylo nalezeno kolem 50ti zajíců přejetejch kdyby každá liška chytla jednoho zajíčka což bude horší tak to už by byl pěknej hon.Jenže s dopravou zemědělstvím a pernatou(hlavně moták)se nic dělat nedá takže to obsere liška.

Autor: Jindřich Šimara | 14.03.2012 13:37
Ono se stačí podívat dolů do Rakous,jen za hranici.Možná jste o tom četli.
Tam je prvořadá škodná a to všechna i dravci.Mají systém zátvorů a jiných zařízení,mají rozdělené služby každý den je objíždějí a mají výsledky!
Chtěl bych to vidět tady jak by to fungovalo,ale podle těchto názorů 100%
ne.

Autor: Martin Skřivánek | 14.03.2012 13:24
Leone to je jako o psech když někdo napíše o těch "vašich" že,strašně bereš jiný názor!

Autor: Pupek | 14.03.2012 11:17
Pánové na nikoho nekřičím,KŘIČÍ se vel.písmem.Někde se drobné daří,jinde živoří.Všude maji zemědelce i škodnou a přesto to někde jde.Japa to?Až přijdu domu(píši z telfonu)tak vám poskládám jinou mozajku.Předem vím že se většině nebude líbit.Bude v ní spousty nejistého(počasí)spousty práce(mimo jiné i norování) a výsledek možná zajíc. . .a to jak mám za léta zjištěno hodně lidem nestojí za námahu.V té práci je zakopanej pes.Tím nechci nikoho opět urážet nebo překřičet,tot muj poznatek.

Autor: Leon Zumr | 13.03.2012 20:26
fesoji hlavní problém je ten že u některých jedinců díky anonymitě internetu narůstá sebevědomí a myslí si že každého kdo nesouhlasí s jejich názory přeřvou ale nechápou že taková diskuze postrádá smysl

Autor: Fesoj | 13.03.2012 20:14
Pánové, pánové, prosím Vás nebuďte ve při ! Nevkládejte jeden druhému do úst to, co neřekl a snažte se "nechytat na první našlápnutí " ! Vždyť na tom, že lišky jsou přemnožené a je nutno jejich stav redukovat, se snad shodneme všichni, nikdo si nechce v honitbě zařizovat liščí odchovnu. Ale i liška a lišče má právo na rychlou smrt, ať už střelnou ranou či v zubech norníka nebo ranou motyky při norování. Odstřel kojící matky, pokud to není přímo u nory, kam si poté pro liščata sáhnu, mi prostě nesedí. To už bychom mohli v zájmu ochrany drobné zvěře znovu zavést plynování nor a trávení Karbofuranem.

Autor: Leon Zumr | 13.03.2012 16:13
fakt anonymní diskuze je nářez :-/

Autor: Pavel Toman | 13.03.2012 15:04
Pupku, můžeš mi napsat,ve kterém ze svých příspěvků píšu,že bych chtěl chovat lišky?Nebo snad že je nechci vůbec lovit?Díky za připadnou odpověď.P.T.

Autor: Pupek | 13.03.2012 14:43
Už víme proč to nejde,mozajka je složena a můžeme jit od toho.Hlavně když se nemusí nic dělat.Tak hodně zdaru v chovu lišek.

Autor: Ivo Ondráček | 13.03.2012 13:20
Pavle hezky řečeno. U nás máme motáků na 1200ha jistě přes čtyřicet. Co s tím? Říct: "Dobrou chuť přeju..." To je jediné, co s tím můžete s dnešním de...ím zněním zákona dělat.

Autor: Fesoj | 13.03.2012 13:09
Eriko, u nás platí za zimní liščinu I. jakosti pouhopouhých 100,- Kč. Adler sice platil 200, ale já jsem raději dával ty kožky babě tady u nás hned čerstvě stažené, nemusel jsem je vypínat a sušit. Sem tam nějakou pěknou si nechávám vyčinit, leckdy se dostanu do situace, že tím někomu udělám radost.

Autor: Pavel Toman | 13.03.2012 12:55
To:Pupek

Stavy drobné ovlivňuje kvantum biotický a abiotických faktorů.Liška je jen kamínek v mozaice.Liška opravdu není třídní nepřítel číslo jedna,vem si třeba motáka,ten je daleko systematičtější "vypleňovač" drobné.A stejně nejhorší škodná je člověk se svým počínáním v přírodě.
P.S. v březnu se líhnou bažantíci?

Autor: Pupek | 13.03.2012 12:40
Ted se rodí zajíci a bažantíci, ted musí dostat liška v okolí hnízdišt po mordě.Až bude počet lišek na stavech únosných a umožní normální reprodukci drobné zvěře(což je 3-5lišek na 1000ha)pak se možná dočkáme návratu zajíců.Je potřeba pro to něco dělat,ne jen kecat že to nejde že se to nevrátí.Na jedné straně se kluci snaží vracet koroptev(dělají se na to dotace a vše možné) a straně druhé u sousedů mají "liščí odchovnu",to je začarovaný kruh.Přestante k nám posílat vámi odchované lišky myšilovky a my vám za to možná začneme posílat zajíce:o)Zredukujte stav lišek na 3-5ks na 1000ha v každé honitbě a jedno jak,třeba je ulovte všechny v zimě,ale na jaře at je v revíru na 1tis.ha max.5lišek,pak se někam pohneme.ŠKODNÉ ZDAR,nebo nebo tak nějak.

Autor: Ivo Ondráček | 13.03.2012 12:15
S tou prašivinou je to pravda. Psal jsem to ještě na starém fóru. Ještě před dvěma, třemi lety u nás bylo téměř nemožné potkat lišku. Když někomu z nás mladých prošla na čekané na dohled, byla to událost, co se stávala sotva jednou za čtvrt roku. Za rok jsem ulovil pouze dvě a obě prašivé. Dohromady jsem za těch 365 dní viděl čtyři. Jedna z 50% olezlá, druhé vypadaly kola kolem páteře až po vyčinění. Od loňského roku se stavy znásobily a jestli letos vyvedou ai loňská liščata, to budou teprv stavy. Jak říkal kamarád: "Neříkej mi, že je u vás nemáte, to prostě blbě koukáš. Já u nás když jdu na čekanou, tak pokaždý vidím lišku. Pokaždý!" Možná i takové stavy...

Autor: Fesoj | 13.03.2012 09:53
Velmi výstižně o tomto tématu psal už Komárek v Lovech v Karpatech. U lišky jako potravního oportunisty, který se uživí vždy a všude a má málo přirozených nepřátel, zákonitě i v přírodních podmínkách dochází k přemnožení, které potom příroda drasticky likviduje vzteklinou a zejména prašivinou, liška se stane téměř vzácností, ale vzhledem k jejím rozmnožovacím schopnostem její stavy rychle narůstají a celý cyklus se opakuje. V našich českých podmínkách , zejména v horách, kde se lišky lovívaly od sv. Huberta do sv. Josefa, došlo k jejich enormnímu přemnožení v 90. letech zásluhou orální vakcinace proti vzteklině a je pochopitelné, že jejich přebytek se stal pro poslední zbytky drobné zvěře doslova pohromou. Nebožtík děda říkal : Dřív plnila liška funkci zdravotní policie, dnes je to hotové gestapo ! Nebyl problém, abych při chůzi po silnici napočítal na jednom km dlouhém a cca 400 m širokém pásu pole víc než lO dospělých lišek a roční odstřel, který se průměrně pohyboval mezi 10 a 20 kusy, stoupl na rekordních 70 - a to bez norování. V posledních cca 5 letech u nás lišek znatelně ubylo ale zásluhu on to nemáme ani tak my myslivci, vždyť je nás jen pár, co se lovu lišek trochu věnujeme, jako prašivina a další choroby. Jenže kdyby kolegové dole "v kraji" se měli spolehnout na zásah matičky přírody, než by se dostavil, byli by na tom s drobnou zvěří stejně jako my - pár zajíčků, možná sem tam nějaký bažant a koroptve veškeré žádné. Vždyť i ondatry, kterých u nás byly plné potoky, zcela vymizely - co nestačily lišky sežrat, to se od nich nakazilo tasemnicí, pro kterou jsou mezihostitelem. Schválně jsem zjišťoval jejich promořenost - každá ondatra měla játra samý boubel a během dvou tří let už nebylo co zjišťovat.

Autor: Erika Doležalová | 13.03.2012 09:47
Pupku, tak s touhle větou zásadně nesouhlasím - "Je krásné si ulovit lišku v zimě když z ní "aspon něco je",ale to drobné nepomůže ani trochu." - Jak to, že to nepomůže? Jestliže střelím za zimu deset lišek (a že to u některých opravdu "skalních liškařů" není nic nemožného) a "jen" polovina z toho budou feny, tak asi od nich nebudou na jaře ta liščata, která by musela krmit zajícema a bažantama, ne?!?! Ulovit dospělou lišku dřív, než vyvede mladé je mnohem efektivnější, než pak případně nahánět rozběhaná odrostlá liščata!
Martine - ano, vystřelila bych na lišče. Mám ulovené dvě (jedno je dokonce mou úplně první ulovenou liškou), dvě jsem loni chybila.
Ohledně prašiviny, u nás jsou stavy lišek myslím si dobré (divné slovo, "dobré", když je to škodná, co? :-) a za poslední čtyři roky co jsem v tomhle našem revíru se neulovila (ani nebyla vidět) jediná prašivá liška (lovíme jich kolem 25-30 jak kdy)
Pavle, liščí kožky se dají prodat za cenu okolo 200 korun (jak kde, někdy i 300), což si myslím, že není málo..

Autor: Radek Chadim | 13.03.2012 09:05
Od ochranářů to stejně schytáte, když lovíte lišky střílením nebo norováním, tak jste tyran a děláte to pro své potěšení, když je nelovíte a jejich pes se někde nakazí prašivinou, tak jste neschopnej vůl, co místo toho, aby chodil lovit lišky po celý rok sedí v hospodě, takže prašť, jak uhoď. Je jenom zarážející, že myslivci ještě nevymysleli konspirační argument, že my ty lišky lovíme, aby těmi ochranáři prosazovaní rysi neměli právě tu prašivinu, když "se ti rysi těmi liškami občas "i živí", pěkný důvod, ne? :-)
Rozšíření prašiviny poslední léta je zejména z toho důvodu, že jsou lišky dlouhodobě přemnožené. Dříve - z vyprávění - kdy opravdu liška a jezevec byli poměrně vzácní a jejich život neměl dlouhého trvání o prašivině ze starších myslivců nikdo neslyšel, dnes vidím prašivou lišku 3-4x do roka.

Autor: Pavel Černý | 13.03.2012 08:55
Fesoji, možná máš pravdu. Nezkoumal jsem to. Jen to vypadalo stejně. A přiznám se, že informace, že srnčí nemůže onemocnět prašivinou (tj. nemůže být napadeno zákožkou svrabovou) je pro mě nová. Zkusím si to ověřit.

Autor: Fesoj | 13.03.2012 08:47
Pavle, malinko Tě opravím - srnčí zvěř V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nemůže onemocnět prašivinou ! To olysalé srnčí, které se - zídka - může vyskytnout, má na svědomí zcela jiná choroba a za to lišky opravdu, ale opravdu nemohou. Jinak s Tebou souhlasím. A není to - u těch lišek - jen prašivina, ale i další a další choroby.

Autor: Pavel Černý | 13.03.2012 07:12
Já už nejméně 8 let nestahuju ani zimní lišky. Jednak je nikdo nechce (možná bych je na trhu prodal, ale na to nemám obchodního ducha) a jednak i ty poslední, zdánlivě čisté, měly po vyčinění vypadané fleky po začínající prašivině. Tedy shodou okolností jsem zrovna minulý týden posledních 13 kůží levně prodal na výzdobu jakési stylové restaurace. Prašivina už mezi liškami nahrazuje vzteklinu a dřívější sveřepé myslivce. Takže důvod lovu je ochrana drobné zvěře, ale třeba i pěvců hnízdících na zemi, případně ochrana jiných druhů proti prašivině (objevila se u nás i u srnčího). Bylo by krásné, kdyby se daly lišky za zimu zredukavat (nikoliv vyhubit) na rozumnou úroveň. Jenže ono to trvá maximálně 14 dní, než je teritorium znovu doplněno. A znovu a znovu. Samozřejmě kdyby byla liška jediným nebezpečím pro drobnou zvěř, unesly by jich honitby několikanásobně víc. Rici, já dělám myslivost právě na tom ostrůvku a snažím se ho tedy chránit. Ale věř, že v současné době (a to viz i některé níže uvedené názory) je to boj proti obrovské přesile. U nás lovíme v podstatě tři, sousedé nám téměř nepomáhají a ostrůvek se stále zmenšuje.

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 22:42
Eriko a vystřelila bys na liště?

Autor: Matěj Fous | 12.03.2012 21:53
Já si myslím, že nejlepší každý podle svého naturelu a podmínek,pokud to je dle zákona.Např.můj pohled se na lovitelné predátory v posledních letech zásadně změnil.Tedy:pamatuji u nás i 500 zajíců na honě a i před 5ti 6ti lety poměrně slušné výřady.Ale:najednou k nám na hon může kde kdo,normálně 50-60 střelců,já(ač letitý)vždy normálně tlačím se psem rákos,střílí cizáci (přeci slušnost)nebo poloromové a já se psem dohledávám a nosím,ulovená zvěř se prodá nebo jde do tombol (peníze jsou přeci potřeba),leta jsem nedostal kus a tak je to poslední leta pořád a drobná mizí,loni úlovek již asi 15 kohoutů a 2 zajíci celkem za 4 hony s fanfárami (falešné) a ohně na výřadu-nabarvené rámy z oken-tak aby kouř nešel na panstvo ale na mužstvo.A zavedlo se zástřelné za tzv.škodnou.Tedy je jasné,že mám zájem o namnožení lišek,kun,jezevců či strak - užiji si lovu,dostanu zástřelné,mohu prodat kožku popř.peníze pokud ji dám na veterinu a pod.!Je to snad špatné? Vždyť když bude o něco více drobné,tak se to pošetří na dobu kdy přijedou hospodářovi "jelenáři",na ně se to natlačí aby si střelili a potom si to on jako koupí a dá jim to..pořád dokola. Takže jak kdo,jak kde a jak to vyhovuje...

Autor: Ivo Ondráček | 12.03.2012 21:48
Troufám si říct, že v naší honitbě máme obeznaných přes 90% nor. Lesa je málo, kór takového, kde je dostatečný klid, aby nějaká nora vůbec vznikla. Možná bude nějaká schovaná v těch několika málo kousíčcích houšťáku, kam se prakticky nedá dostat. Ale i tam to někteří blázni (já taky:) prolízají křížem krážem. Ať už kvůli houbám, schozům, norám nebo ze zvědavosti. Plus to vezmou důkladně v rojnici honci na honech že. Každá honitba holt originál. Už jsem navštívil takové, kde si počtem nor nemůžete být jistí ani v jednom jediném lese, natož v celé honitbě.
Jsou tu některé nory užší, kam se pes ani nedostane, může jen čuchnout ke vsuku.
Jinak komplexy "kilometrů" chodeb naštěstí nemáme, nejbližší takové jsou kus za hranicí u sousedů. Ani žádné štoly pod kamením a do skal. Máme také solidní síť nor umělých a snad budem ještě rozšiřovat. Bohužel, jen velmi, velmi zřídka se podaří v některé noře něco překvapit. Slouží spíš jako "hodinový hotel" o kaňkování, než trvalé bydliště...

Autor: Pupek | 12.03.2012 21:46
U Eriky ještě chápu slova jako máma a bezbranná liščátka atd. Pokud ovšem polovina chlapů tvrdí že liška baští pouze myši a sem tam zajíce(naštěstí ještě nikdo nenapsal přejetého)tak si připadám jak na úplně jiném webu. Norujeme snad proto abychom snížili pred. tlak na drobnou v době kdy hnízdí a vyvádí mladé.V době kdy liška udělá nejvíce škody.Je krásné si ulovit lišku v zimě když z ní "aspon něco je",ale to drobné nepomůže ani trochu. Kolikrát ani tehdy se nestřílí aby si někdo "neplašil"prasata. Tak at je liška hájená,zrušme zvláště odporné norování a všem těm blbcům co se pachtí a snaží se drobnou udržet a pozvednout vysvětleme že všechno je úplně jinak.

Autor: Fesoj | 12.03.2012 21:17
Ivo, Ty máš skutečně přehled o všech norách v revíru ? A pokud ano - je ve všech možné norování nebo tam jsou taky nory, do kterých aby se člověk bál psa pustit ?

Autor: Michal Brabec | 12.03.2012 21:03
Ne, Ivo, řeč jde i o tom obejití nor s jezevčíkem. A hlavně kdy!

Autor: Ivo Ondráček | 12.03.2012 20:43
Já pořád nechápu, co tu pořád všichni mají s lovem ocucaných lišek? Když vidím lišku co nese myší, stačí přece jen vzít jezevčíka a obejít nory. Když nebude u nás, bude v některé z blízkých nor u sousedů a máme přece mobily tak jim snadno můžu dát vědět...

Autor: rici czech | 12.03.2012 20:06
Pavle nesouhlasím s Vaším názorem ,že podstatou myslivosti je chov zvěře užitkové nikoli škodné.Bohužel doba se mění i pohled na myslivost.Dnes bych spíše propagoval trvalou udržitelnost a rozmanitost druhového rozpoložení veškeré zvěře,v závislosti na prostředí.Vím je to kacířská myšlenka ,ale všude se propaguje a všude se sní oháníme.Bohužel je to tak ,stavy zajíců jako v 70 letech už nebudou at děláme co děláme.Těch vlivů je tolik ,že troufnu si říci i kdyby nebyla jediná liška v revíru tak se stavy v dnešní přetechnizované krajině vesměs monokulturní stepi se nic moc nezmůže.A těch pár ostrůvků v moři kde se loví jakýs takýs zajíc je třeba střežit jako oko v hlavě.Takže chápu tlumení škodné celoročně.Přiznám se je to pár let co jsem v březnu ulovil ocucanou lišku.Na schůzi jsem byl polovinou pochválen ale našli se i tací co to odsoudili.Tenkráte jsem si šáhl do svědomí a jaksi se na to dívám jinak a snažím se tomu vyvarovat.Tak nějak se na tu lišku dívám jako na každou jinou zvěř která má své místo v přírodě,a snažím se k problému přistupovat tak nějak asi citlivěji.O tom že celkově jsou lišky přemnožené není třeba diskutovat.Jinak nic ve zlém.

Autor: Jan Heblík | 12.03.2012 19:53
Co jsem vždy obdivoval jsou lišky a potom černá.Lišky budou pořád adrenalin-úžasné a chytré zvíře.Černou,když vzrůstaly stavy jsem chránil,potom mé začali nazývat"ochránce prasat" to bylo v r.85 a dále.Dnes vím,že hubit ty lišky a zvláště divočáky je třeba,ale humánně.Nepíšu střílet aby i civil pochopil.Návod je na každém,jak k tomu přistoupí.A ještě jedno pravidlo:více lišek než zajíců,více divočáků než srnčího to je skutečnost,alespoň u nás.Jenom můj názor.

Autor: Erika Doležalová | 12.03.2012 19:42
Pavle, to že má liška celoroční dobu lovu, je samozřejmě fakt, jenže jak už napsali i jiní, neměla by to být záminka k likvidaci za každou cenu. Když dá někdo na web fotku střelené ocucané lišky, je chválen a komentáře typu Skvělá práce, Díky za drobnou, Jen tak dál apod. neberou konce. (Samozřejmě se objeví i komentáře negativní a jejich autoři jsou ve velkém kritizováni, že něvědí o čem mluví atd..) Zato kdyby tam dal někdo fotku ulovené plné nebo kojící bachyňky lončačky - taktéž s celoroční dobou lovu - to by bylo divadlo! Takový lovec - který neporušil žádný paragraf - by byl skoro stažen z kůže a snad aby zahodil flintu a odstěhoval se na Severní pól.. Já jsem pro lov lišek, resp. udržování jejich stavů na rozumné úrovni, ale "vocaď-pocaď". Jestliže můžu lovit lišku celý rok, pak mě taky "nezabije" ji tři-čtyři měsíce nechat na pokoji. Jestliže se budu zodpovědně věnovat lovu lišek v zimním období, nemusím pak střílet maminy pečující o svá štěňata, příp. hubit samotná maličká bezbranná liščata. Mám mnohem lepší pocit, že jsem v lednu střelila dvě lišky-feny - a ještě s pěknou kožešinou - než kdybych v květnu střelila jednu jedinou, zato zjevně starající se kdesi o liščata. Jenže jak už jsem někde psala - ne každému se chce sedět párkrát do týdně v mrazu kvůli lišce, na jaře a v létě je na čekané mnohem příjemněji.. (Ti, co mají v revíru prasata nebo něco jiného "jedlého", co se dá lovit, ještě nějakou tu lišku uloví, tam kde s koncem doby lovu srnčí zvěře skončila prakticky veškerá "zábava" sedí radši doma v teple a ven vyrazí až zas začnou srnci - a zároveň budou lovit i ty lišky, máma-nemáma..)

Autor: Fesoj | 12.03.2012 19:29
Kousek od nás jsou Vraní hory a vrány tam naposled hnízdily někdy před 20 lety. Na potoce Bobr leží osada stejného jména a bobra tam nikdo nikdy neviděl. O Medvědí louce ani nemluvím. Jen ty Liščí skály dělají dodnes čest svému jménu.

Autor: Radek Chadim | 12.03.2012 19:28
Michale, lovit se musí všude. My jsme se poslední tři roky začaly liškám více věnovat a výsledek je ten, že jich je pořád stejně, protože u sousedů v lese se tomu nevěnují, protože liška se nedá sežrat. Když se tomu nebudeme věnovat ani my na poli, tak zajíců a bažantů nejen že nebude přibývat, ale budou ještě ubývat. Takže tlačit pořád, ale s rozumem, a to i na černou - u ní si člověk musí taky lecos vyslechnout, že chudáci divočáci nemají ani na jaře klid a kdo je loví na jaře není myslivec, ale já to nedělám, abych si zalovil, ale abych je odradil od návštěvy naších polí a trošičku ulevil drobné a polím - já vím, nikdo nevěří :-D.

Autor: Pavel Černý | 12.03.2012 19:13
Eriko, je to blbý, Leon to napsal (jako) z legrace, ale v podstatě je to tak. Nemyslím, že kdo uloví fenu od liščat, měl by se cítit jako hrdina. Ale tam, kde chtějí mít dobré stavy drobné, se o tom nesmí moc přemýšlet. A snažit se pak liščata najít, samozřejmě. Podstata myslivosti (nikoliv jen lovu) je chov zvěře ve volnosti. Nikoliv však škodné, ale užitkové zvěře. Kdekdo s obdivem vzpomíná na zlaté časy české myslivosti, ať už za první republiky nebo na přelomu 60tých a 70tých let, ale málokdo si uvědomuje nebo otevřeně přiznává, že tehdy byla veškerá škodná pod daleko větším tlakem, než je dnes. Výrovky, státem řízené trávení... zdaleka ne se vším bych se dnes i já ztotožnil. Ale strohá fakta: myslivecká statistika 2010-11 - lov zajíce 62 483, lov lišky 75 058. A to ty je ještě na jaře šetříš! Lišky, na rozdíl od bachyní, se v souladu se zákonem (zatím) loví celoročně. Kdo s tím má problém, tak samozřejmě nemusí :-)

Autor: Michal Brabec | 12.03.2012 19:04
Ach jo, než dopíšu...
Kdysi, jako mladý ochránce zvířátek jsem ve spravedlivém hněvu střelil lišku, co nesla malého ubožáčka zajíčka.
No, v mordičce měla 9 hrabošů a já nemoh tejden spát. Takže dobře obeznat a neblbnout.. Byl jsem mladej vůl lačnej po ráně, ale pamatuju si ji dodnes po těch letech. Ránu zpátky nevezmeš... A tak bych chtěl. Vy mladší - berte to jako radu...

Autor: Michal Brabec | 12.03.2012 18:49
Liška v bažantnici - jako ježek v bažantnici. Když jsou kolem bažanti a vejce, co budou asi tak s nejmenší námahou papat? Tam tihle predátoři nemají co dělat, působí velké škody.
Zatím nevím o nikom, kdo by vášnivě naháněl a lovil ježky v běžné honitbě. Úsměvná blbost, co? Je jasné, že každý posuzuje predátora jinak, podle tlaku, který tento působí v DANÉ lokalitě. A ten je tak různý, jako jsou různí přispívatelé tohoto fora. A proto se liší i naše názory.
U nás je asi pět zajíců a nikdy jsem neviděl, že by liška na některého (na louce) vůbec reagovala, totéž Janek. Někde níž je psáno, že liška zajocha pronásledovala - věřím, že věděla proč. Stejně, jako to pozná na honě spousta psů. A vůdce řekne:" ten má brok, ten můj prevít to pozná.." Takže tak.
Dobře, lovme, ale prosím, KAŽDÉ zvíře a každy tvor si zaslouží naši úctu, ránu zpět nevezmeš a proč zabíjet tam, kde je to zbytečné...

Autor: Fesoj | 12.03.2012 18:46
Kdyby u nás měly lišky svá liščata živit převážně zaječí zvěřinou, nepřežilo by ani jedno lišče - vše by pošlo hlady, vždyť těch lišek je tu opravdu víc než zajíců ! A pro Pupka - Ty jsi ještě opravdu nikdy neviděl, jak liška nese mladým plnou mordu, to jest třeba 10 hrabošů najednou ? Jak s nimi jde, zastaví, skočí, pak odloží úlovek, co má už v mordě, zakousne hrabošíka, kterého přimáčkla předními běhy, pak si to všechno zase v mordě srovná, na každá straně pět ocásků, a pokračuje v krasojízdě ? Samozřejmě, že zajíček nebo srnče je výživnější sousto, ale hraboš polní a norník rudý jsou pro lišku jejím denním chlebem vezdejším.

Autor: Pupek | 12.03.2012 18:19
Netuším co žerou lišky na horách,kde nemají drobnou,ale u nás ty zajíce prostě baští. Ono pokud by měla liška každý den "namyškovat"jednu myš pro jedno lišče a liščat má příkl. jenom 6 tak se má holka co ohánět,to do té myší díry čumí celý den. V brožuře MZ se uvádí že každý zajíc do věku 14týdnů,jehož stopu liška zachytí,je ztracený.Teprve ve stáří čtyř měsíců dokáže zajíc vyvinout větší rychlost než liška.(netuším jak liška pozná podle stopy kolik tomu zajíci je,ale asi to pozná:-)Proto nás nemůže překvapit že i při příznivém počasí,není přírůstek 100%ale jen 20%.Dále se uvádí že při poklesu populace lišek o 70%! :o) vzrostly počty zajíců během několika málo následujících let o 400% původního stavu. Zavolal jsem svého kamaráda u kterého se ročně loví cca 350 zajíců a přibližně stejně bažantů pouze z divokého chovu něco srnčího a tak 2ks černé.Po škodné jdou jako čerti a něco lišek vynorují.Ten můj blábol o "vyhrabání a odvedení liščat" mě jen potvrdil a že se jim to stává docela často.Ráno je nora vyhrabaná z venku a prázdná.Někdo to tedy dělat musí:o)

Autor: Jindřich Šimara | 12.03.2012 16:03
Oni ti zajíci jsou kolikrát tak blbí že k jezevčíkovi přímo přibíhají a pak je to o šikovnosti.Ona ta fenka aportuje třeba shoz,vyhrabe ho ze sněhu.Teď mám její dceru 9 měs. a ta taky všechno nosí.

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 15:19
Jindro tak to byl šikovný pejsek.

Autor: Leon Zumr | 12.03.2012 15:09
Eriko laskavě se přestaň navážet do prasat ty jsou užitečný protože jsou jedlý :))

Autor: Erika Doležalová | 12.03.2012 14:50
Pavle, moc pěkná část věty - "nechce střelit plnou nebo kojící bachyňku" - a přitom se pořád mluví, jak jsou prasata přemnožená a jak strašný dělají škody.. Ale takový lov je bezesporu nehumánní, neetický, prostě fujtajbl neee.. Ale střelit plnou nebo kojící lištičku, to je jiná, s tím se každý pochlubí a je za největšího borce...

Autor: Ivo Ondráček | 12.03.2012 14:27
Víte kolikrát do roka já u nás vidím divokou bažantí slepici? Řekněme jednou za čtvrt roku. Zdálo by se, že tu vlastně žádní bažanti ani nejsou. Až na jaře, když to kodrcá z široka daleka. Přesto vidím, že i ty slepičky jsou. Tuhle roztrhaná od jestřába, po liščatech dvě hned u vsuku...Měl bych lišky taky začít pouštět bez rany? Vždyť tu vlastně ani žádní bažanti skoro nejsou tak co...
Slyšel jsem na to hezké přirovnání: "Všichni máme rádi vepřo-knedlo-zelo. Když vám to manželka udělá k obědu, jen se oblizujete. Když to máte dojítat k večeři, ještě si s chutí dáte. Když to máte jíst ještě druhý den k obědu, tak divně koukáte a dostat to k obědu třetí den v řadě, hodíte tu baštu z okna! A zvěř je na tom podobně. Srnčí určitě není blahem bez sebe z řepkové diety. A lišky si milerády zpestří ty svoje každodenní myši lahodným zajíčkem (zajíčkem, nikoli toliko dospělým zajícem!!!). I když věřím tomu, že pokud ho najde zalehlého někde v trávě...Ohař umí taky zajíce vystavit, pak na něj hupnout a jen to křupne. Nevím proč by to samé neuměla liška. Kór když dnes jsou 10-15kg lišky na denním pořádku...

Autor: Břéťa Ambrož | 12.03.2012 13:42
Tato debata mi přijde poněkud úsměvná, dohadování se o to, zda je liška škodlivá pro drobnou zvěř nebo ne... Myslím že se stačí ohlédnout do dob našich dědečků, kdo měl v revíru lišku, tak to byla ostuda...když se střelila v zimě na obnově jedna za rok, byl to opravdu úspěch... a myslím si že i proto (ale i nejen proto), že lišek bylo tenkrát jako šafránu, byly stavy drobné úplně někde jinde...

Autor: Jindřich Šimara | 12.03.2012 13:22
Lišky žerou ovoce úplně běžně,to není nic zvláštního.Jak začnou třešně už jsou pecky v trusu.

Autor: Pavel Černý | 12.03.2012 12:44
Eriko, jablíčka! :-) Kamarád mi před týdnem volal, že zatím chodil ke krmelišti s kulovnicí a lišky mu tam moc nevadí, protože tam není drobná, ale teď si už vezme kulobrok, protože se v těch rudlech přestává vyznávat (nechce střelit plnou nebo kojící bachyňku) a lišky mu běhají pod posedem a opakovaně navštěvují krmeliště pro černou. A byl se pak podívat, co tam žrala - jablka! Ale vážně: liška je opravdu hodně přizpůsobivá a drobní hlodavci budou všude. A lišky jsou také teritoriální a všechny v těch mizejících oblastech s drobnou nahuštěné být nemůžou.

Autor: Jindřich Šimara | 12.03.2012 12:35
Martine jen pro zajímavost,mám fenku drsňačku,teď má 8 let a ta chytla 1/2
zajíca v 9 měsících a to 20m odemne.Perfektně ho 1h aportovala.

Autor: Erika Doležalová | 12.03.2012 11:26
Tak mi někdo vysvětlete, co žerou lišky v revíru, kde drobná není (ani zajíc, ani bažant, ani koroptev, ani tetřev...ani NIC), jen pár kusů srnčího a jinak prasata a vysoká. Žerou jeleny? Zemědělství je tam téměř na nule, skoro všechno "dole" jsou pastviny, "nahoře" pak les (smíšený, břízy, buky, duby, smrky, borovice, olše.. "na zemi" tráva, kapradí, žádné ostružiny, maliny apod..) a skály. Lišek opravdu hodně a tím hodně nemyslím že vidíte dvě za týden, ale třeba pět za den. CO tam žerou?

Autor: Pavel Černý | 12.03.2012 11:18
Pár mých zkušeností. Při honu psi vyhnali na oranici z 90% prašivou lišku. Prohnali ji v těsném závěsu kolem mne, že jsem nemohl bezpečně vystřelit. Irská setra fousek a můj první kraťas (a to byl nějaký fofrník!) - báli jsme se, že ji doženou a budeme muset léčit - kdéépáák - neměli nejmenší šanci. Na druhé straně kruhové leče lišku střelili - docela drobná a vyhublá fena. Jednou mi na poprašku prolétl zajíc pod sedačkou a deset metrů za ním liška. Nestačil jsem ani zvednout flintu. V dalekohledu tak 200m po obzor se vzdálenost obou kusů rozhodně nezvětšovala - spíš naopak. Pes by to do mírného kopce dávno vzdal. Dospělých zajíců, na první pohled v kondici a daleko od silnic, typicky načatých od lišky (hlava a jedno plecko) jsem v životě viděl desítky. Na sněhu se dal vičíst i lov "na čekané" s krátkým výpadem. V obilí loví lišky zajíce "na čekané" u vekslů nebo kolejí, kde nacházím kolmo vyležené místo a zaječí vlnu před ním. Když jsou mladé lišky v kukuřici, vřeštění zajíců je slyšet i v poledne. Co jsem našel u obsazených nor, od zajíčků všech velikostí, po bažanty obou pohlaví, to by možná někdo pokládal za latinu. A asi rekord - 25 domácích slepic + kohout za jednu noc roztahaných ze dvorka až k obsazené noře na nehonebním pozemku (už vyspělá liščata).

Autor: Josef Šůna | 12.03.2012 11:12
Úbytek drobné, již jsem tu víckrát obhajoval zemědělství, teď se probírá vliv lišky, výrů, divočáků atd. Základ je v tom, že vše to působí společně i ten zemědělec i ti predátoři a hlvně nezapomeňte na člověka jako takového. S celou jeho širokuu působností v dnešní krajině. Průmysl, doprava, pochopitelně i zemědělství. Vliv člověka je dnes na úplně jiné výši než před padesáti osmdesáti lety. Nedávno jsem běžkoval na Šumavě mezi Novýma Hutěma a Borovou Ladou, okolo Chalupské slatě. Od pohledu ideální prostředí pro tetřívka a prý jich tam bylo. Dnes nic a nebo úplné minimum. A žádné zemědělství, žádný postřik, žádné hnojení, žádná mechanizace, jenom slať a břízy. Rovněž si nemyslím, že je zlikvidovali predátoři a jsem opět u člověka. Nevím zda ten zásadní vliv jsou ti běžkaři či důsledky jiných změn v prostředí, ovzduší, ale zcela určitě je to vliv člověka, no a člověka asi likvidovat nebudem (alespoň doufám) a tak to bude složité. A k těm liškám a výrům, živi o zajících a bažantech nejsou, ale v poměru cca 1:1 kdo asi vyhraje. A mimo těchto a prasat přibývají dramaticky krkavci a to je věc.

Autor: červenka emil | 12.03.2012 10:41
Jednou jsem při večerní šoulačce zaslechl hrající si liščata v pasece,u vývratu seděla silná liška a kolem ní kupa lištat.Druhý den jsme je norovali,vývrat jak ementál,v noře bylo 11 lištat dvojí velikosti.Asi týden předtím našel jeden kolega nedaleko uhynulou lišku.Domnívám se,že její lištata odnesla a starala se oně tato silná fena.

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 10:36
ale nikdo netvrdí že jsou to extra zabijáci a že tam máte stejně zajíců buď ráda ,to jste asi první revír kde není úbytek.kdyby měla liška chytit jednu slepici nebo zaječku za rok tak je to znát.vypouštěním se stavy nezvednou a když liška chytne divokou zvěř která je jediná schopná vyvédst mladé tak je to prostě škoda.a že žije liška celý rok z myší když se tak hnojí že na poli nejsou ani myši je asi taky blbost.

Autor: Erika Doležalová | 12.03.2012 10:25
Martine, začínám si myslet, že si ty naše lišky vaří nudle nebo žerou jehličí :-) Jinak nechápu, když jsou to takoví zabijáci, že máme pořád stejně zajíců.

Autor: Radek Chadim | 12.03.2012 10:16
A co se najde v noře není důkaz, že to předtím bylo živé. Předloni sekli u nás jatelíček, a protože ho sekli pozdě až v červnu kvůli deštům, tak pak každých 50 metrech bylo zasečené srnče, dokonce i jedno sele, přestože se snažíme vyhánět, ale když nemáte 50 ohařů k dispozici a sečení vyjde špatně na dobu po kladení srnčat, tak je to prd platný, protože v přes metr vysoké jateli jste rád, že se neztratíte sami a že vás tam nepožerou divočáci. Takže liška pak když vyrazí posbírat srnčata tak jich tam z 20 ha budete mít pěkných pár.
Když jsem viděl párkrát souboj srny se srnčetem s liškou, tak srna útok vždy odrazila, ale asi to byla liška měkota a né vždy to tak musí skončit.

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 10:04
Eri na poli jeden pes samozřejmě zajíce nechytne ale stačí vyšší tráva nebo maliní a běžně pes chytne zdravého zajíce,zrovna tak chytne pes zdravého bažanta.nežerou tam ty vaše lišky eukanubu? :-)

Autor: Radek Chadim | 12.03.2012 10:02
Já o totální škodlivosti lišky taky nejsem přesvědčen, ale je to pohled na věc ovlivněný stavem v naší honitbě.
Předloni, když jsem u řepky točíval divočáky, tak tam chodila liška bystrouška, co měla ve zmole za posedem liščata v noře (moje videa lišky na ječmenu). Nikdy domů nenesla nic jiného než myši (3x šla pod posedem poměrně blízko, tak to bylo dobře vidět). Je pravda, že na lov chodila ve dne v noci. Když vycházela v podvečer teprve na lov a šla s prázdnou kolem zajíců, a to že jich tam kolem 10 na 10 hektarech, co jsem viděl z posedu, bylo, tak to na ně ani jednou nezkusila. Možná ví, že když o ní zajíc ví, tak nemá šanci, kdyby útočila z krytu, tak by to třeba na něj zkusila, ale řekl bych, že liška je lovec myší číslo jedna a je pro ní menší úsilí myši nachytat než se honit za zajícem nebo hledat malé zajíčky. Ono i z reakce zajíců, kteří se na ní dívali a neutíkali, je jasné, že liška pro dospělého zajíce nebezpečím není, kdyby byl jako třeba člověk, tak by utekli. Dospělý zajíc kromě výra jiného predátora nemá, i na psovi vidíte, že na zajíce rychlostně a v mrštností nemá, a i když ho překvapí, tak málokdy dojde ke kontaktu.
Predtorem je ale liška u přírůstků, liška, ale i jezevec, kuna, kočka, divočák, divočák, divočák :-), když narazí na malé zajíčky tak je tam bezesporu ležet nenechají, ale nebude to taky tak časté u těch lišek a spíše se to bude stávat v tom březnu, kdy je přece jen méně krytu v přírodě. Jak vyraší obilí tak podle mého umyslným hledáním liška nemá nárok nějakého malého zajíčka najít, ale kápne na něj spíše náhodně. Takže v našich podmínkách, kde zajíců už moc není ten predační faktor lišky na stavy zajíců není tak zásadní, mnohem zásadnější bude vliv černých vysavačů a jejich organizované plundrování polí :-) (v podmínkách naší honitby). A ještě jsem zapomněl vliv dravců na zaječí dorost, který už se pohybuje, tam škody budou patrně úplně největší, protože svou nezkušeností se vystavují na volných prostranstvích a to nemůže motáka nebo krkavce (spíše než káně) nechat chladným.

Autor: Erika Doležalová | 12.03.2012 09:56
Martine, to je právě to, o čem psal kdysi Figi - lišák položí potravu a dál se nestará, zbytek zařídí liška - matka. Pokud tam ovšem je. Pokud není a liščata jsou ještě natolik malá, že z nory nelezou a sama nežerou, tak mají smůlu.
Máme asi divné nory, ale ani zajíce, ani srnčata jsme v nich nikdy nenašli (nebo to lovení prostě liška flákala příp. liščata žerou rychleji, než jsme přišli :-) Zato zbytky po hodování divočáků vedle řepek bezpočet..
Že pes strhne srnčí, o tom žádná (ikdyž kolega Begala zásadně nesouhlasil :-) nám na honě strhla slabou čiplenu foxteriérka - jenže taky s "pomocí" oplocenky, holt se obě sešly ve stejný čas na - pro srnku - špatném místě.. Jinak to má i ten pes celkem obtížné, kdysi kolega postřelil na měkko srnče a ani velký pes ho na holém rovném poli nedohnal! Když si na oračce během honu zlomila zadní běh srna, tu už ohař zvládl. Ale s tím chytáním zdravého zajíce bych byla opatrnější, to by musel být opravdu extra pes :-)

Autor: Jan Slavětínský | 12.03.2012 09:28
Já jen zopakuji,že liška v době mladých je dobrá máma...V tomto období vám liška dělá největší škody na zvěři. Tak jak liščata dorůstají, tak liška loví a loví. Loví celý den a vše na co si troufne. Kdo noruje ,tak mi potvrdí, co všechno najdete v takových norách. Od domácích slepic, dospělých kaprů a různých ryb až po běháčky ze srnčat. Ruda Husáků je svědkem, když norovali, tak těch srnčích běháčků měl do otýpky. Tak že, kdo má lišku v kříži, je už jen a jen na něm a na jeho uvážení, jestli pohladí napínáček. Nikdo vám hlavu neutrhne, ale je to o zpytování vlastního svědomí. U nás chodíme norovat na 1.máje a kolikrát jsou v tuto dobu některá liščata velikostí koťat.Lovu

Autor: Zdeněk Ondruch | 12.03.2012 09:02
Káně mladého zajíce uloví úplně s klidem.U nás káňata před několika lety doslova "vybily" kolonii ondater.Z

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 08:51
Jane to je ale běžné.nám káňata vychytaly vypuštěné králíky.

Autor: Pupek | 12.03.2012 08:46
Káně vezme zajice do velikosti již zmíněné plechovky uplně s klidem. Tyto březňáky,kdy jsou ještě holá pole loví s chutí,ale třeba se na drsné vysočině rodí zajíci už 2kg a tak si káně netroufne. Jezevci likviduji snušky,vyženou slepici a vyžerou celé hnízdo,tedy alespoň u nás:-)

Autor: Jan Heblík | 12.03.2012 08:44
Martine,psal jsem to trochu jako fór,protože když Zorka táhla zajíce,tak místní věděli,že už má štěňata.Ještě dám jednu.Běžící srna pozdě zaregistrovala jezevčíka.Chtěla ho přezskočit,stačil ji chytit za zadní běh.Po dopadu na zem už to bylo "hrdlo":-)

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 08:37
Eri prosimtě a jak to udělá ten lišák když jsou ještě malé a musí se kojit?

Autor: Erika Doležalová | 12.03.2012 08:20
Já jsem zase viděla během čekané na louce dva zajíce a káně seděla kousek od nich a - světe div se - vůbec si jich nevšímala a ani oni jí ne. Draveček tam chodil jak slípka po dvoře, zajíci si vesele hopkali a vzájemný nezájem.. Divné, asi zajíci Ramba a káně vegetarián?
Jan: Ano, lišák se stará, ale jak psal Figi (Figi, HELP!! :-))) stará se pouze o jednu rodinu (ikdyž má liščata s více liškami) a ještě jen tak, že potravu přinese před noru. Takže pokud jsou liščata ještě maličká a sama zajíce nenaporcují a přijdou o matku, mají smůlu, protože lišák donese večeři, položí před noru a jde pryč. (v neposlední řadě - v době, kdy liška pečuje o liščata, lišák už může být dávno někde u kožkaře.. :-)
V norách jsme kopali mnohokrát, i v těch, ve kterých bydlel pan jezevec (o kterém se taky říká, jak strašně škodí..) a že by jsme tedy vytahovali obrovská množství zvěře, to "bohužel" ne. Jednou jedinkrát jsem našla ve stohu, kde byla cítit liščina (kulaté balíky a "chodba" v mezeře mezi nimi) většího zajíce, ale nebylo na něm znát vůbec žádné poškození, že by ho liška zakousla nebo trhala, neměl zlomený vaz.. Nic. Vypadal jako typický úhyn, který liška našla a odněkud přitáhla (nebo tam možná přišel zahynout sám a pach lišky byl jen náhodný?)
Ze jezevčík uloví v přírodě zdravého silného zajíce nevěřím, ani kdyby mě mučili. Měli jsme dva velké psy, kteří byli skvělí lovci, zajíce mnohokrát zkoušeli a nikdy nedohnali. Že by to zvládl salám na nožičkách (bez urážky)? Jistě, pokud si ho někam nažene, kde nemůže uniknout, pak ano. Ale že by lišky chodily lovit zajíce mezi přepravky, to asi nebude moc časté. Když vezmu v úvahu, jak skvělým lovcem je lev, levhart, gepard... A i on má z mnoha a mnoha útoků jen malé % úspěšnosti.. Tak prostě nevěřím, že liška je takový kabrňák, aby vyžrala drobnou :-)

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 08:13
Jane když ho někam zažene tak to potom jo.to si představ že se stane že uloví jezevčík i lišku v noře nebo srnčí co se zamotá v oplocence ,ne jen zajíce :-).

Autor: Jan Heblík | 12.03.2012 07:54
Ano Martine,viděl jsem to na vlastní oči.Bylo to v areálu lesních školek.Nahnala ho mezi přepravky a byl její.Josefe,té vztekliny se trochu bojím.
Když mi divočák rozpáral nohu,byl jsem rád,ze to bylo dost daleko od Polska.
Už mi chtěli dávat injekce proti vzteklině.Kamarád tu léčbu absolvoval a do
smrti na to nezapomene.

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 06:47
Jezevčík uloví zajíce :-) :-) :-).

Autor: Fesoj | 12.03.2012 00:28
No zrovna vztekliny bych se nebál. ČR je už pár let státem vztekliny prostým. Ale příroda je mocná čarodějka a dokáže lišky v případě, že se opravdu přemnoží, likvidovat prašivinou a dalšími chorobami daleko účinněji, než to umíme my.

Autor: Jan Heblík | 11.03.2012 23:24
Vrátím se k vláknu.Liška asi nepřijme cizí lišče.Ale lišák se o rodinku stará.Noroval jsem liščata jak myšky i s liškou a před norou ležel zajíc.Myslím,že liška tak malá mláďata ještě neopustí.Kolega Jindra má naprostou pravdu,kdo nekopal v norách nemá tušení co se tam najde(ode všeho
nějaký kousek co v okolí žije).Také si myslím,že pro lišku je největší lahůdka myš.Že by liška měla problém se zajícem si nemyslím,na obnově jsem viděl jak ulovila zajíce.Odnesla ho ještě 150m a zahrabala.Jezevčík uloví zajíce:hajného fena,když táhla po cestě zajíce,fořt říkal:Zorka má štěňata,půjdem se podívat.
Ale k liškám,když jich bude hodně,bude asi vzteklina.Potom je málokdo bude lovit,bude jich víc a víc.Norovali jsme i když byla,ale není to dobrý pocit, když vám kamarád nechce podat ruku atd.Nějak jsem se rozkecal:o)

Autor: Leon Zumr | 11.03.2012 22:04
a kde na to vezme figuru asi na ně fungují pesticidy jako steroidy :-)

Autor: Jan Heblík | 11.03.2012 21:55
To Ivo:
Neviděl jsem ulovit zajíčka,ale sledoval jednu káni,bylo to v r.62+-.Zima jako minulý rok (hodně sněhu).Koroptví hejnko u remízku (dva stromy a dva keře) nad tím sloup el.napětí.Na sloupu sedala káně a na sněhu pravidelné přibývala torza koroptví.Vím,že káně loví hlavně myši,ale když má hlad nemá na výběr.

Autor: Ivo Ondráček | 11.03.2012 20:51
To Pupek:
Tys na vlastní oči viděl, jak káně ulovilo zajíčka? ALE NE!!! :) Prosímtě řekni, že jsi měl foťák a udělals čtyři pět fotek, jako důkazní materiál pro nevěřící Tomáše...

Autor: Pupek | 11.03.2012 19:41
Eriko já napsal že to lišče odvedla druhá liška,tak jsem si to tenkrát vysvětlil,nebo mě bylo tehdy řečeno,je to už let. Jinak jezevců je u nás tak na půl s liškama,do toho černá...každá slepice která vychová kuřata zaslouží metál.Ročně ulovíme cca 40lišek a 10jezevců.Co je to platné když sousedi (lesní honitba 10000ha)uloví lišek 60. I když to u nás "vyhubíme" na nulu(nesmysl)tak od sousedů je to do roka zpět. Včera jsem byl vyhánět před traktorem (mlátil tam cepákem nějakou stařinu)a zajíčci jak plechovka od piva. Jeden zůstal čumět na oračce než dolítlo káně a bylo po něm.

Autor: Erika Doležalová | 11.03.2012 19:12
A jak píše Leon - stačí jedna tlupa černé.. A tam kde prasata nejsou - určitě tam nejsou vůbec nikdy? U nás třeba nejsou stabilně, ale jak vyjede řepka alespoň do výšky kolen, jsou lány plné prasat. V klídku si tam počkají, až je pšenice "tak akorát", v noci do ní lezou, jakmile se posečou řepky, přestěhují se do kukuřic.. Až po sundání kukuřice se zase vrací tam, odkud přišli. Za tu dobu zlikvidují - krom zemědělských plodin - bezpočet zvěře. Mnohokrát jsme našli přímo na polních cestách mezi lány torza srnčat, liščí stopa ani jedna, zato těch prasečích mnoho.. Kolikrát jsem si říkala - tady prasata nejsou - a to na základě mnoha čekaných, kdy bylo ticho, nikde nic.. Pak se začalo séct, řepky ubývalo a ubývalo a pořád nic.. No vždyť jsem to říkala, že tam nejsou.. Řepky zbývalo tak na jedno dojetí, před mašinou se nehnul ani lísteček.. A najednou jak ve filmu Ptáci - ale v prasečím podání.. 25..40..jak kdy. U sousedů - kteří ročně na honě uloví 7-10 zajíců uteklo při sečení z jednoho lánu 60 prasat!!! Nedělám si iluze, že celou dobu sbíraly žížaly. Ve stejném lánu pak byly DVĚ!!! lišky. Tak který z těchto druhů byl asi drobné (i srnčí) zvěři větším škůdcem?

Autor: Erika Doležalová | 11.03.2012 19:06
Ono se v chytrých knihách píše, že o liščata se stará i lišák a dokonce, že přijdou-li liščata o matku, jejich nářek přivolá i úplně cizí lišku, která se o ně v klidu postará.. Jenže kdysi tu psal Figi - a ten o liškách něco ví! - velmi cenné poznatky o tom, jak to s tím starostlivým lišákem a cizíma liškama je.. Takže asi tak. Jinak k tomu co psal Pupek - kde máte jistotu, že tu noru vyhrabala liška a lišče odvedla? Taky mohl kolem courat jezevec, ten svačinou nepohrdne nikdy. Jednou jsme taky norovali, byl tam starý pantáta, jeden pes bojoval tři hodiny a nic, druhý obdobnou dobu a taky nic. Tak se vsuk ucpal tlustým kusem kmenu, že se bude pokračovat druhý den. Nora samozřejmě prázdná a z kmene zbyly jen rozkousané třísky..

Autor: Michal Brabec | 11.03.2012 17:02
No, já bych byl spíš opatrný s tím odváděním liščat jinou, adoptivní matičkou. Že by zrzečka bez příbuzenského vztahu šla "osvobozovat" cizí pacholátka do zavětřené a rozkopané nory... tak to jí všechna čest a jistě i úcta myslivců... to by byla hanba po ní švihnout...

Autor: Pupek | 11.03.2012 16:44
Lovu,mám dotaz.Viděl někdo někdy umírat hlady ona liščata která přišla o matku?Vyděl je někdo toulat se hlady kolem nory atd?.Proč se tak hloupě ptám...i já mám tak nějak zafixováno že na jaře se po liškách nestřílí,ale...v mládí:o)jsem nějakou tu "matku" ulovil.Příklad, při ranní šoulačce jsem došel k noře a u ní byla na sluníčku stará s liščaty.Kulovnicí jsem ulovil starou a mazal domů pro brokovnici s tím že už docela velká liščata nezůstanou dlouho v noře a bez vedení matky brzy vylezou ven.Do tmy nevylezlo ani jedno.Druhý den ráno tam byla jiná stará liška a kolem ní opět těch 8liščat.Možná že tam byly dvě staré v jedné noře,budiž.Jeden rok se norovalo a v noře zůstalo jedno lišče,zaboha ho nikdo nemohl dostat ven.Tak se do vsuků nacpal kmen a zasypal se s tím že ráno se vezme odpočatý pes a lišče vytáhne.Ráno dojdeme k noře a nora z venku vyhrabaná a prázdná.V noci tam prostě došla jiná liška a to lišče odvedla pryč.Chápu že je hanebné lovit matku samoživitelku,ale s tím "umíráním hlady"bych byl opatrnější.

Autor: rici czech | 11.03.2012 15:27
Jinak přímá ůměra lovu.Tam kde se kdys lovilo 800zajíců se loví 200 ojediněle a tam kde 200 tak maximálně 20.

Autor: rici czech | 11.03.2012 15:24
A vo tom to je ,jsou honitby kde těch 35-40ks není na 1000ha.Jak říkám populace z takového počtu nemá prakticky šanci se přirozenou cestou zvednout.Nehledě na to ,že při menším počtu troufnu si říci se projevuje degenerace přírustků.Zkušenosti z honiteb jsou různé vzhledem k jejich poloze ,biotopu atd.A zemědělské hospodaření má největší podíl,co si budem povídat.My jsme ještě 2-3 roky zpátky lovili kolem 100 zajíců.Poslední rok stavy opět klesly.Čím to těžko říci.Vše se pro zajíce dělá tak jak vždy a přece.

Autor: Leon Zumr | 11.03.2012 15:23
na jaře stačí tlupa černé a máš v revíru kulový je to stejnej likvidátor drobné jako John Deere ale to se nesmí říkat protože černá na hromady nechodí tak v revírech není :-)))teď vidím výra pomalu každou čekanou a stejně tam mám 10-15 zajícu kolem posedu ale dorazí černá na pole až vzroste řepka a bude tam na podzim kulový

Autor: Jindřich Šimara | 11.03.2012 14:54
Ti mladí zajíci pozbíraní od škodné v brzkém jaru by mněli ještě tentýž rok mladé.
Když se spočítají tyhle chybějící přírůstky je to viditelně znát.Aby bylo možné řádně se zaječí zvěří hospodařit musí jí být na 100 h 35 - 40ks.Ale to bychom byli někde jinde.Civilizace má také svůj díl ale při intenzivním lovu škodné se nám rapidně zvedl stav bažantí populace bez vypouštění brojlerů.Jinak těch zajíců lovíme kolem 250 ks.Tak vím o čem mluvím.

Autor: Fesoj | 11.03.2012 14:35
Jen úžasné rozmnožovací schopnosti zajíce vděčíme za to, že tady vůbec ještě nějací žijí. Starý Zrostlík, u něhož jsem v bažantnici po škole začínal, vždycky říkal : Kdo zabil zaječku na Josefa, zabil jich dvacet. Ježkem a lasičkou počínaje a výrem konče, prostě kdekterý predátor má za určitých okolností zajíce na svém jídelníčku. A přitom všichni dohromady nedokáží zdecimovat jejich stavy tak, jako člověk se svou chemií a mechanizací, o silničním provozu ani nemluvě.

Autor: Zdeněk Ondruch | 11.03.2012 13:45
Kdo tady mluví o 100ks? Já jsem tohle nikdy nenapsal. Jsou hony, kde se loví např. 20 zajochů a to ta rodina "udělá". Je jasné, že lví podíl na tom má intezivní zem. hospodaření, ale co mám vypozorované, tak hlavně z jara jsou to především lišky, motáci, výři, toulavý kočky, jestřábi, atd. atd.
Viděl jsi někdy v lese zajíce , když tam sídlí výří rodina? Já ne. No a tam se zemědělsky nehospodaří.
Z

Autor: rici czech | 11.03.2012 13:33
Zdenku, už tu bylo řečeno,že lví podíl na soustavném snižování stavů drobné má životní prostředí zvěře,systém zemědělského hospodaření a podle mne především klesnutí stavů na mez, ze které se již sama vzpamatovat nemůže.To ,tvrzení ,že jednou ulovenou liškou se zachrání 100 kusů drobné je naprostá blbost.

Autor: Zdeněk Ondruch | 11.03.2012 13:24
A když je černá jen ojediněle, nebo vůbec, tak kdo vysává? Z

Autor: Ivo Ondráček | 11.03.2012 10:43
Škodná je nevyhubitelná. Se zbraní v ruce můžete příblížit k nule stavy některých druhů zvěře užitkové, škodné nikoli. Kuna bydlí trvale ve vsi a vždy tam má bezpečné útočiště a "rozmnožiště". A kdyby to bylo možné, lišky už dávno vyhubili naši předkové, stejně jako vlky a rysy. A lišky jsou tu pořád že, i když se po nich v minulosti šlo s mnhohonásobným úsilím.
Liška je oportunista. Dokud budou v revíru bažanti a nedospělí zající, bude je lovit. Když jich bude minimum, přesedlá logicky na myši.

Autor: Petr Bílek | 11.03.2012 09:51
Právě téma : černá versus drobná je stále tiše tlumeno a mluvit o černé v souvislosti s úbytkem drobné zvěře je téměř hrdelní zločin.
Ten kdo měl možnost vidět 30 černých vyssavačů jít v rojnici honitbou pochopil myslím mnohem víc než skalní lovec lišek a "křivých zobáků"

Autor: Radek Chadim | 11.03.2012 09:38
Leon: Je to tím, že na zemědělce a divočáky nikdo v prvním případě nesmí šáhnout a v druhém ve vlastním loveckém zájmu nešahá :-). Boj proti liškám za každou cenu nemá smysl, ale nemá smysl je intenzivně nelovit - ajaj, to jsem se dostal trošku na tenky led :-).
U nás v tento čas je u lesa zvoranisko v délce 3 km, každý březnový zajíček, co bude v tento čas narozen na poli, je předem odsouzen ke smrti, protože za 14 dní přijedou družstevníci smykovat pole na setí ječmenu a nevynechají ani jediný metr čtvereční. Co nebude ležet na zvoranisku, bude na zasetém, tam přijedou s postřiky, kterými bych já netrávil nepřátele ani ve středověku, ale co se teď sypou na pole po tunách, ačkoliv ochranáři a zemědělci nás stále chtěji přesvědčit, jak se to za poslední léta zlepšilo a snížilo. Takže máte na obrovských plochách honitby po jarních přírůstcích a na lišku ani nezbude, takže nás nějaká liška chodící po revíru nemusí trápit. Něco jiného to bude tam, kde zajíců je pořád dost, protože tam mají pořád dost kvalitní prostředí, aby se drobná držela a tam po liškách musí jít pořád - ale měli by u toho používat vhodné způsoby lovu. A to se dostávám k zásadní věci - můžete mít lišek hodně, divočáků hodně, dravců a já nevím čeho všeho hodně, když máte vhodné málo mechanicky a chemicky obhospodařované plochy v dostatečné míře, predátor chov není schopen ohrozit. Samozřejmě když chce člověk ohrožovat chov drobné lovem, musí ubrat na liškách, aby stavy byly o něco vyšší a mohl ten hon udělat. To že jeden vrh vynorovaných lišek na jížní Moravě zachrání hon nepochybuju, v té naši, a takových honiteb je už dnes asi většina, už počty lišek takový zásadní vliv nemájí.

Autor: Leon Zumr | 11.03.2012 09:12
je zajímavé že ta snaha na stavech drobné není vidět čím pak to asi teda bude?

Autor: Fesoj | 11.03.2012 08:54
Znovu opakuji, že líto mi jich sice může být, ale motykou dostat musí... Ale zase - jak kde. U nás je norování zbytečné a troufám si říci, že kvůli skalnatému podloží pro psa i smrtelně nebezpečné. Nikdy nesmím poslat psa do takové nory, kde mu v případě nutnosti nebudu moci přijít na pomoc. A s kategorickým tvrzením, že predátory nelze lovem vyhubit, bych byl opatrný. Lišek se to samozřejmě netýká, ale není to zas až tak dávno, co například vydra u nás byla vlivem intenzivního lovu na pokraji vyhynutí. Dnes je situace zcela jiná a kdyby byl její lov po určitou část roku, dejme tomu od listopadu do února, povolen, aspoň v některých vybraných lokalitách, bylo by jen dobře. Ale to nám "zásluhou" ochranářů určitě nehrozí. Jakmile je některý druh označen za ohrožený, zůstane na seznamu věčně, i kdybyste se s ním setkávali na každém kroku. To platí v plné míře i pro pochopa, kormorána a volavku. Připomíná mi to pobyt sovětských vojsk na našem území - jednotka dočasnosti je jeden furt.

Autor: Zdeněk Ondruch | 11.03.2012 07:58
Liščata která teď pošetříte, protože jich vám jich je líto, tak vám v srpnu posbírají pozdní vrhy zajíčků.Predátoři se nikdy lovem nevyhubí. Jinou škodu udělá liška na drobné zvěři např.na Hané, nebo Jižní Moravě, než někde v Jeseníkách, kde drobná není.
Kde drobnou zvěř nemáte, tak tohle nemůžete vůbec posoudit. Stačí že obrovský škody nadělají výři, krkavci, jestřábi, motáci.... Jo a v době nouze je i káně predátor.Z

Autor: Fesoj | 11.03.2012 07:09
Až na ty přejetiny bych se s rici czechem shodoval. Liška je - co se potravy týče - naprostý oportunista a vůbec není závislá na drobné zvěři. Mnohokrát jsem v zimě pozoroval na zasněžených pláních setkání lišky se zajícem a prakticky vždy podle stejného scénáře - zajíc zpozorní a lišku sleduje. Ta si ho většinou nevšímá a jde si po svém. K němu si to namíří jen zcela výjimečně a v tom případě zajíc vyrazí. Jen asi 2x v životě jsem viděl, že by se ho pokusila pronásledovat a to stejně jen pár metrů, šlo o takový test, zda je ten zajíc v pořádku, protože na ulovení zdravého zajíce za těchto okolností liška prostě nemá, v zimě se jí to povede jen zcela náhodně s využitím momentu překvapení. Na jaře a v létě je to o něčem jiném, zajíčata a nezkušení mladíci tvoří v dobře zazvěřených honitbách podstatnou část liščí potravy - a pokud je tam těch lišek hodně, což byl problém zejména po zavedení orální vakcinace proti vzteklině a myslivci se intenzivně nevěnují jejich lovu včetně norování liščat, brzy se stavy zajíců, bažantů a zejména koroptví o hodně sníží. V Orlických horách jsem na sněhu podle stop nikdy nezjistil ulovení zajíce liškou, naproti tomu nebylo vzácností, že ve vysokém sněhu lišky strhly kus srnčí zvěře. Pro mne osobně z toho vyplývá závěr, že kdo chce mít v revíru drobnou zvěř, bez norování liščat se neobejde a jestli to jsou ještě slepí krtečkové nebo mazlivá štěňátka, na to - bohužel - nelze brát ohled. Ale pokud nedokáže jako Figi bezpečně poznat lišku od lišáka, měl by si i v těchto honitbách v době odchovu mladých ránu na dospělou lišku odpustit. Vždyť rok má 12 měsíců, takže kdo lovit lišky opravdu chce a aspoň trochu umí, má těch možností dost. Včera jsme měli výročku. Dle zprávy hospodáře jsme za uplynulý rok ulovili 18 lišek a i když jejich stavy proti minulosti poklesly, je jich pořád víc než dost - já jsem jich měl 10.

Autor: Martin Skřivánek | 11.03.2012 07:09
predátor nikdy nevyhubí svou obživu.lišky určitě posbírají padliny i myši ale dnes když se uloví pár kusů divoké drobné a ještě z toho mála pár kousků uloví lišky tak se není čemu divit že se loví všemi způsoby.nedá se pracně a nákladně chovat a vypouštět drobná a zároveň šetřit "škodnou",aspoň teda v polních revírech.

Autor: rici czech | 11.03.2012 05:10
Můj názor je ten,že nálezy drobné v okolí nor a v norách při liščatech nejsou vše ůlovky lišky ,ale z většiny posbírané přejetiny kolem cest.Tím nijak lišky neobhajuji,jenom podotýkám ,že ulovení dospělého zajíce nebo DIVOKEHO bažanta je pro lišku celkem tvrdý oříšek ,dává přednost méně náročnému lovu a to myší nebo mládat drobné zvěře,tam nadělá v jarních měsících toliko nejvíc škody.Její lovecké výpravy jdou cestou nejmenšího odporu.Nejoblíbenější lovecké výpravy jsou na domácí drůbež:-) a bažantnice.V té druhé variantě by se ti IVO líbilo ,není problém tam lišku střelit každý večer:-)Jinak si myslím ,že liška sama o sobě není až tak závislá na drobné zvěři:Znám několik honiteb kde drobná prakticky není a lišek tam jsou mraky,dle toho by už musely pojít hlady.Stavy lišek začaly strmě stoupat vzhůru souměrně s dobou kdy stouply stavy divočáků a myslivci se začali zabývat raději jeho lovem než lovem lišky,a to je ten kámen ůrazu přemnožení lišek v lesních honitbách a honitbách se spárkatou.V dobách kdy černá až tak nebyla a za liščí kožich se ve výkupu platilo kolem 800kč to byl pro mnoho lidí zajímavý lov a zpestření loveckých příležitostí.Dokonce jsem se setkal s názorem hajného který na lišku ze zásady nestřílí nikdy.Na můj dotaz proč mi odpověděl:Liška mi škodu žádnou nedělá ba naopak chytí sem tam zajíce co dělá škodu na kultuře a chytá myši tím vlastně pomáhá lesu,a posbírá padliny.Taky zajímavý názor:-). No a ted k tomu norování,já osobně jsem zastáncem ,jen záleží na tom jestlipak se sejde sehraná parta lidí co se nebojí i kopnout do země ,a to je problém protože v dnešní uspěchané době,no však všichni víte:-).Každopádně se vynorovanými liščaty a jejich fotkami nechlubit na internetu bo to u nemyslivecké veřejnosti není bráno pozitivně.

Autor: Ivo Ondráček | 10.03.2012 22:43
Jindřichu a teď právě hledejte společnou řeč. Když pro půlku myslivců je liška celkem neškodná a pro druhou predátor prvního stupně...:)
Za sebe můžu říct tohle. Na honu ulovíme cca 5 kohoutů a 5-10 zajíců. Kolem nory, kam jsme přišli až po odvedení liščat byly dvě bažantí slepice a čtyři zbytky zajíců s hlavama. A to jsme pochopitelně neotvírali noru (umělou) a ani jsem to nijak moc nezkoumal, jen co jsem tak viděl kolem svého štontu. Tolik na téma liška myšilov...

Autor: Jindřich Šimara | 10.03.2012 22:24
Nikdo totiž z těch ,,horalů,,:)nepochopí jak to vypadá v přírodní noře,ne umělé
když se otevře.Plné boční slepé vsuky nacpané bažanty,zajícema a prakticky vším co lze liškou ulovit.Takový tlachání o pár zajícech,je od lidí kteří o tom moc neví.Lišky vyberou, když loví vše živé a hlavně mláďata od všeho.To vidíme při norování každý rok.Ale jsem z honitby kde je drobná a ve druhé jsem v bažantnici.
Tam jsou desítky a desítky jen zabitých bažantů,ne pro hlad ale lov.

Autor: Ivo Ondráček | 10.03.2012 22:12
Nerozčiluju, divím se...:) Mně tak nějak přišlo samozřejmé, že když se v tuhle roční dobu mluví o lovu lišek, bude to o norování lišek a liščat. A ono se to vždycky rok co rok přemění na téma lov ocucaných lišek.
"Lišek jak hnoje", to je ten komentář z myslivost-lovectvi že? :) Můžem to upravit - dneska je lišek, jak zajíců...:)

Autor: Jenik S | 10.03.2012 21:11
Ivo, proc se rozcilujes? Co jsem pochopil ja tak se vsichni shodli na tom ze lisky je treba tlumit- nekde vice, nekde mene.. Rozdil je v tom jak se udela - rozdil mezi ulovenym liscetem a liscetem ktere umre hlady .. Plus navic prezentace vynorovanych liscat a ocucanych lisek na internetu..
Kdyz pak ctes hesla - na lisku strilej kdykoli , je jich jak hnoje atd. tak si rikas jestli jsou ti myslivci normalni..
Ja mam stejny pocit at mirim na lisku, vranu, straku nebo jelena, srnu nebo koloucha..
Zastavam nazor ze dravci by si zaslouzili zkorigovat stejne jako krkavci ale s mirou, ne vyhlasit jim valku..

Autor: Ivo Ondráček | 10.03.2012 19:44
Když jsem tuhle diskuzi oživoval, zmínil jsem byť jen jediným slovíčkem jiný lov než norování? Nezmínil. Tak teď docela koukám, kam se diskuze otáčí...
Jo, tuhle kousek, támhle kousek... Lišky drobnou nezdecimují, i když je jich několikanásobek stavů. Dravci drobnou nezdecimují i když jsou jich v každé honitbě desítky. Výři drobnou nezdecimují, i když je v každé honitbě několik párů. Dejte si jen mezi tyhle tří příklady + a dává to trochu jinou rovnici.
Lišky+dravci+výři= málo drobné. A to jsem ještě "pár" druhů vynechal že...

Autor: Jindřich Šimara | 10.03.2012 19:39
No ono záleží jak a kde ta rána padne,jelikož doprovázím lovecké hosty na srnčí
tak mám lecos vypozorované a potvrzené.Nejhůře je to na volné ploše,louka,pole.
Tam pak zvěř vychází dlouho po ráně,v lese je to jiné,tam po odlovení několikrát vyšel další kus do 10 minut skoro ve stejném místě.Záleží také jak se rána odráží.

Autor: Erika Doležalová | 10.03.2012 18:56
S tím vlivem výstřelu je to asi jak kdy a jak kde. Mnohokrát jsem zažila, že se mi na louce páslo srnčí, padla rána z druhé strany lesíka (který má sotva 200 metrů na délku) a zveř ani nezvedla hlavu. Hodně moc záleží na loveckém tlaku, kde padne pět ran za měsíc je zvěř určitě víc v klidu než tam, kde se střílí takřka denně a několikrát. Nejvíc znát je to v období naháněk, kdy je zvěř - zejména černá - doslova paranoidní ze sebemenšího hluku. Byli jsme takhle po tomto období na čekané a černá sice přišla, ale absolutně se jí nechtělo z krytu, nakonec vytáhla pouze silná bachyně (jakoby věděla, že ona je v bezpečí), ale stačilo, aby praskla větvička nebo zašustilo listí a okamžitě odskakovala.. V neposlední řadě záleží také na terénu, někde je výstřel slyšet hodně tlumeně (když jsem z vysoké kazatelny střílela na jezevce, byla to prakticky krátká "dutá" rána bez nijaké "ozvěny"), jindy se zvuk odráží od skal a zvěř je zmatená..

Autor: Jenik S | 10.03.2012 16:44
Nevim jak ostatni ja si myslim ze vystrel nema skoro zadny vliv na ostatni zver, dokonce si muzete i zapalit hlavne v klidu pockat... A k liskam- kdo je hladovec po rane, ulovku tak to bude svalovat na skodlivost lisek, uz jsem slysel ty reci v mem useku liska nema co delat.. Pak je otazka kdo je pro honitbu skodlivejsi... Pro me kdyz je lov rychly,bezbolestny, ucinny a efektivni pro honitbu at je to i norovani kdyz to musi byt... Dalsi vec je odtrel hole... Z mych zkusenosti- kdyz chce nekdo lovit a ostani sedi u piva je nenazranec i kdyz de facto on sam z toho nic krom starosti a zazitku nema a pak se streli vse co nema parohy bez ohledu na chovnost.. A uplne nej- me je to lito strilet..ja deti a matky nestrilim... Pak jsme tam kde jsme... Figi nekde nekde napsal definici planu lovu ktera byla uplne presna- figi zopakuj to prosim,nechci te citovat spatne...

Autor: Erika Doležalová | 10.03.2012 15:09
Zdeňku, když vezmu v úvahu, že jedna liška vrhne cca 6-8 liščat a ne všechna se dožijí takového věku, aby začala sama lovit, a u nás byl loni výřad něco přes 100 zajíců.. Tak nevěřím, že by to lišky "vyžraly" - tedy nevěřím, že odlovením jednoho vrhu liščat zachráním jeden hon.
Co se týče lovu srn, osobně si myslím, že největší % by mělo být odloveno v září a říjnu (a to hlavně proto, že lze nejlépe poznat slabý kus), ale nevidím problém ani v tom, střelit průběrný kus v prosinci - srnčí jak víme má utajenou březost a v prosinci při vyvrhování mnozí ani nepoznají, zda je srna plná. Ohledně lovu laní v lednu je to samozřejmě něco jiného - a také se většinou neloví (a ti co je loví, na ty mám stejný názor jako na ty, co střelí v dubnu nebo květnu na lišku..)

Autor: Zdeněk Ondruch | 10.03.2012 14:27
Tam kde je drobná se liška musí lovit intenzivně celý rok. Střelit mamu od liščat a ty pak nechat v noře je prasečina, ale vynorovat lišku i s liščatama a odlovit je, mě přijde normální. Pokud odlovíte jeden vrh, tak zachráníte jeden hon na podzim. Všechny lišky v revíru se nikdy nepodaří ulovit , ani vynorovat a čím míň jich bude v řepkách a kukuřicích přes léto, tak tím víc bude drobné. Je fakt, že tam, kde se loví černá, nebo vysoká(neplatí to samozřejmě všude), tak tam lišky nestřílejí, aby si nevyplašili prasáky, ale převážně proto, že se liška nedá sežrat. V tomhle nesmíme být uzkoprsí a útlocitní. Lov srn na konci roku, jak jsem si všiml, už nikdo neřeší. Přijde mi , že je taková doba, že z chlapů se stávají baby a naopak . Můj názor. Lovu Zdar, škodné zmar Z

Autor: figi | 10.03.2012 14:15
Ten, kdo loví dospělé lišky od poloviny března až do konce srpna, by měl vědět, na co střílí. Celoročně lze velmi spolehlivě rozeznat lišku od lišáka, což jsem si osobně v mnoha desítkách případů ověřil, ale je nutné o liškách také něco znát.
Bohužel znalosti o lovené zvěři jsou obecně mezi myslivci na velmi nízké úrovni. Proto možná mnozí s oblibou loví černou, protože ty velmi časté přehmaty ( vykazované jako lončáci ) se snadno zakryjí škodami a přemnožením. U lišek podobní barbaři opět toto ( odstřel feny od liščat ) berou za nutnost, liška přece škodí ...

Autor: Erika Doležalová | 10.03.2012 12:24
Radku, s lovem u řepky jsem nemyslela střelit starou lišku, ale že se tam dají dobře lovit ta odrostlá liščata - a snad každý pozná lišče od dospělé lišky :-) A u nás je jen srnčí, takže ostatní vyjmenované lovy odpadají a tam kam jezdíme, zas není srnčí, takže se loví jen ta vysoká (a prasata). Takže času na lišky je dost, jenže málokomu se chce kvůli lišce mrznout v prosinci-lednu-únoru na posedu :-) Zato od března už bývá pěkně teplo, tak hurá do lišek......?

Autor: Radek Chadim | 10.03.2012 11:42
Eriko, tedy na jaře se neloví, aby se neustřelila matka od liščat, pak se chodí na srnca, pak na jeleny a nesmíme zapomenout v prosinci na divočáky a pak se kruh uzavírá a je jaro - takže se skoro neloví!!! :-D Vím, jak to chodí u našich lesních sousedů, kde pozorují každý druhý večer lišku, jak jim chodí na zbytky od ryb, to se z toho vždycky málem osypu :-), a pak mám zprávy z noční oračky v naši honitbě, kdy podél lesa na 1 km chodí i 3 lišky. Ale není to všude tak.

Autor: Radek Chadim | 10.03.2012 11:37
K lovu u řepky, u řepky v červnu a červenci liška u nás liščata ještě většinou vodí, takže střelit lišku tehdy je stejné, jako ji střelit teď. Ale na újedi se dá velice dobře rozeznat lišák a liška mladá od lišky vodící :-), protože zatímco lišák nebo mladá liška újeď ukousne, jde se schovat do řepky, pšenice a za minutu se vrátí, liška posbírá újeď a běží ho odevzdat liščatům, stará zkušená liška na újeď ani nepřijde. Když se liška na újeď po krátké době vrátí 3x, tak je to lišák nebo mladá nevodící liška, tak to rozpoznávám já :-).

Autor: Erika Doležalová | 10.03.2012 11:34
Jinak Radku, nemyslím si, že by byl až takový problém nelovení lišek v lese - že by to způsobovalo masové nájezdy do sousedních polních revírů. Každý rok jezdíme ke kamarádům na vysokou a divočáky a to byste koukali, jaké tam mají stavy lišek! Není vůbec problém je vidět každou čekanou v jakoukoli hodinu, když jsme tam byli letos na zač. roku a bylo zrovna kaňkování, za pět hodin jsem viděla devět lišek (kolega 11). Oni je tam pochopitelně neloví - ne kvůli fláku masa, ale proto, že je opravdu nepříjemné, když celý den chodíte s platícím hostem za jelenem a zěvř je neklidná a rozplašená. Na lišku samozřejmě taky někdy zmáčknou - když skončí doba lovu vysoké. A to tam není drobná vůbec žádná, za 4 dny jsem viděla jednoho jediného zajíce (a to jsem byla na dvou kazatelnách a tři rána prošoulané celé skály). Tak co tam ty lišky žerou? Ptala jsem se hospodáře a dostala jasnou odpověď, které nemám důvod nevěřit - opravdu žerou MYŠI. (a sem tam si přilepší vývrhem, pokud jsou rychlejší než krkavci - to ale většinou nejsou...)

Autor: Erika Doležalová | 10.03.2012 11:30
Sice se spousta lidí ohání tím, že neloví podle toho, jestli se to dá nebo nedá sežrat...ale přesto ani tam, kde je divočáků opravdu hodně a působí velké škody se neloví maličká pruhovaná selata. A to kdyby se našel záleh (a bachna nebyla zrovna moc blízko), to by byla redukce, hned celý vrh najednou.. Ale to nikde neprojde, zatímco likvidace maličkých slepých liščích štěňat..za to se chlapi plácají po ramenech a chválí se jako největší zachránci drobné.. Nechci nikoho přesvědčovat, liška jistě nějakého toho malého zajíčka sebere, ale že by to byl až tak strašný zabiják, díky kterému je málo zajíců, tomu fakt nevěřím. Jen na naší louce jsem letos ulovila tři lišky a o dalších třech prokazatelně vím, že tam jsou, přesto za každou čekanou vidím minimálně pět zajíců. A vidám je - dokonce ve větším počtu - i v době, kdy jsou malá liščata i odrostlá liščata, podle teorií o vražedném řádění lišek bych čekala, že v této době zajíců ubude, ale opak je pravdou.

Autor: Radek Chadim | 10.03.2012 11:25
Je to téma nekonečné a co myslivec, to názor.
Podle mého se divočák a liška má lovit pořád (dokud jsou, pokud jsou), protože je to potřeba, a ani přes celoroční lov se jejich stavy nedaří snižovat. Pravdu má také Ivo, kdyby se k liškám přistupovalo poctivě všude, tak ty stavy by třeba nemusely být tak vysoké, jaké dnes jsou, ale jelikož zejména v lesních honitbách se čeká hlavně na flák masa, tak se tam liškám moc nikdo nevěnuje a proto ti na polích jsou do jisté míry "nuceni" je lovit celoročně a za každých okolností. Je ale nutné volit správný způsob lovu ve správný čas. Teď na jaře je lepší lišky norovat, protože se tím eliminuje to, že po zastřelené lišce zbydou v noře liščata. Zase se najde spousta myslivců o prostém lidu nemluvě, kteří prohlásí, že na chudáčky malý chundelatý liščátka pustíme zlýho psa. Mně je liščat taky líto, ale je mi líto i zajíčků a srnčat a vidím, že je třeba více tlačit na věci, na které tlačit ještě lze, a druh tím v žádném případě neohrozím. Navíc mi přijde účelnější teď lišku s liščaty vynorovat, na net fotku nedávat :-), než ji pak v létě honit po řepkách, protože škody už napáchala a pak už to je jen lov pro lov, né pro chov drobné zvěře.
A liška není větší predátor než cokoliv jiného. Nejvíc toho mají na svědomí zemědělci a hlavně jejich chemie, doprava a divočáci (pokud jsou). Predační tlak lišky se podle mého názoru celkově dost přeceňuje. U nás v areálu družstva se celoročně sdržuje kolem 50 ks bažantí zvěře, jak jsme se letos při sčítacím prohánění přesvědčili - potkáni, lišky, kuny jsou tam v noci vidět každý večer, přesto tam ti bažanti a zající prosperují a to ze dvou důvodů, je tam dobrý kryt a není tam chemie.

Autor: Pavel Toman | 09.03.2012 22:35
To:Ivo Ondráček,pleteš si kule s baňama......respektive to tak prezentuješ.Ulovit lišče nebo ho nechat pojít hladem,je sakra rozdíl........srnčí má danou dobu lovu a přece ho ´chováme ´podle praktik,která jsou nám vštěpována asi 70 let už od kurzu o PLL ,která k NIČEMU nevedou.P.T.

Autor: Ivo Ondráček | 09.03.2012 22:16
Ono lovit nebo nelovit liščata podle toho, jestli je něco roztomilé a eventuelně je mi toho líto...U srnčí zvěře se na podzim běžně loví puntíkatá (nedorostlá) srnčata a nikdo ani necekne...

Autor: Ivo Ondráček | 09.03.2012 22:09
S dovolením to z pele mele přesunu sem. Tohle vlákno už teď stejně začne být brzy aktuální...

Autor: Erika Doležalová | 09.03.2012 21:25
Taky patřím k těm "ochráncům", na lišku bych už teď nezmáčkla (výjimkou je lišák na naší louce, protože ho znám, ten mě tam školí jak malou už od ledna - večer v šest jde od silnice do lesa, ráno v šest z lesa k silnici, koukne mým směrem, poslechne si zaječí vřeštidlo a jde dál :-) oficiálně je sousedů, ne náš, ale provokovat se nemá..
Nesouhlasím s názorem, že když jsou řepky, "jsme na lišky krátcí". Naopak, lov u řepky odrostlých liščat je poměrně snadný - troufám si to tvrdit i přesto, že jsem tak ulovila zatím jen jedno - ale to je dáno tím, že jsem "začala až loni" a nechodila s kulobrokem (s kulovnicí jsem byla pomalá..) Stačí dát na kraj řepky nějakou zajímavou újeď (ideální je odpad po zpracování-filetování ryby vč. vnitřností, hlavy..) a chodit spíš ráno. Takhle mi jedno ráno přišly dvě a jiné ráno tři liščata.
Jak bylo řečeno, je to na každého svědomí. Ulovit otahanou maminu od mrňousů (kór když nevím, kde je nora) je podle mě HNUS (a tímhle názorem se netajím na žádném webu), stejně tak se mi příčí norování maličkých ještě slepých štěňat. Ale ať si každý loví jak chce. On mu to pak ten nahoře spočítá...

Autor: Michal Brabec | 09.03.2012 18:44
Stejný názor jako Jarda Miňha, jen s tím, že druhému tábotu vyčítám. Myslivost je taky etická záležitost, a střílet maminy je nehezké!! A stavy drobné se stejně nezvýší, to ví snad každý dítě:-)))

Autor: Pavel Toman | 09.03.2012 18:08
Přání na Radka,pokud by se tato debata o liškách a drobné rozjela,tak z toho udělej nové téma,ať tady tu ´vtipparádu´nezasíráme mysliveckým tématem.Díky P.T.

Autor: Pavel Toman | 09.03.2012 17:56
Ani ne tak Deer,jako je skladba plodin,výměra plodin,postřiky atd. pokud se půjde do důsledku,tak to bude debata bez konce a nechci domýšlet důsledky :-(
Loni u nás dělali 12 postřiků pšenice,se divím,že nám z těch chemikálií nesvítí zuby :-( Jeden kolchozník se pozastavil nad tím,co je to za svinstvo,že mu ten koncentrovaný postřik sežral nový gumáky.Opravdu je mi záhadou,jak naši předci dokázali vypěstovat potravinářskou pšenici nebo sladovnický ječmen bez těch sraček :-(

Autor: Jaroslav Miňha | 09.03.2012 17:39
Jak napsal Pavel Toman - kdo na to má náturu, ať je loví porád. Je to povolené? Je a účel světí prostředky, už se to tu omílalo mnohokrát. Daleko efektivnější by ovšem bylo střelit John Deera, jenže to bohužel nejspíš neprojde.
Vrtá mi hlavou ale jedna věc. Když za absenci drobné můžou nejvíc lišky, kočky a další škodiči, jak je možné, že je drobné nejvíc na takových těch zanedbaných plochách v okolí měst, kde je i hafo lišek, koček, venčí se zde psi... Přesto tam vídám (konkrétně periferie Plzně a Prahy) daleko víc zajíců, bažantů a dokonce i koroptví, než máme v revíru daleko od města v "divoké" přírodě.
Patřím do tábora, který lišky od března do června neloví, ale druhému táboru nic nevyčítám. Každý se s tím musí porovnat sám a sám si to také zdůvodnit.

Autor: Pavel Toman | 09.03.2012 17:12
Tak u nás lovíme tak 110-240 zajíců ročně.Liška má na těch výkyvech podíl minimální oproti počasí,infrastruktuře,kolchozníkům ...........P.T
Podotýkám,že lišku ulovím rád,nota bene v polní honitbě je to malý svátek,ale ne v březnu P.T.

Autor: Ivo Ondráček | 09.03.2012 15:59
Je to asi hodně tím, že honiteb, kde můžou říct "máme drobnou", je v republice pět a půl. Chodit na čekanou speciálně na škodnou...proč? Že tu pak bude místo deseti zajíců jedenáct? Ona je to vlastně docela logická úvaha že...:) Vykašlem se na škodnou a na honu střelíme čtyři zajíce. Budem celoročně tlumit dle možností, strávíme desítky hodin na čekaných a...na honu střelíme šest zajíců...:)

Autor: Pavel Toman | 09.03.2012 15:11
Před 13ti lety jsem ulovil svoji první lišku,asi v polovině března,byla ještě plná.Byl to můj první úlovek kulovnicí,tak radost byla.Ale s odstupem let se na to dívám krapet jinak.Prostě v tomto období na lišku nezmáčknu.Asi jsem příliš outlocitný nebo jak to nazvat,ale i ta liška si podle mě zaslouží ˇférové´ zacházení.Kdo na to má náturu,tak ať klidně nechá liščata pojít hladem v noře,když jim upere matku.
Jinak lov lišek na strništích a na sněhu mám rád a lov s pomocí vřeštidla je pro mě jeden z nejhezčích.P.T.

Autor: Josef Hanzlík | 09.03.2012 14:43
No,mě se velice líbí názor Fesoje,ale je jasný,že kde je drobná,vidí to jinak.Nedá se paušalizovat.Myslím,že myslivečtí hospodáři si i tohle ovlivňují,jak je třeba.

Autor: Jenik S | 09.03.2012 14:11
No server myslivost-lovectvi je super az na to ze je tam spousta lidi brouku pytliku... Ta lisci afera v nekterych komentarich hranici s ...ani nevim jak to nazvat... Snad nenavist- za kazdych okolnosti strilet atd... Chapu ze kvuli drobne je potreba tlumit lisky ale nekdy by to chtelo vic premyslet jak to udelat a prezentovat...

Autor: Fesoj | 09.03.2012 13:06
Za starých dobrých časů, když se ještě dalo prodejem zimních liščích kožešin vydělat na celoroční provoz myslivosti, včetně posledních lečí, lovili myslivci na horách lišky od sv. Huberta do sv. Josefa. V honitbách s drobnou zvěří ovšem toto neplatilo nikdy. Já jim tady u nás dopřávám klid od půlky března do senoseče, kdy se už liščata uživí sama. Nemám nic proti norování. Ale střelit mámu a nechat liščata pojít hlady mi nepřipadá zrovna košer.

Autor: Pavel Černý | 09.03.2012 12:41
Ivo, já jsem příslušníkem druhé hlavní podskupiny. A nestydím se za to. Naše i okolní honitby by měly být o drobné zvěři a bez soustavného talku na škodnou v nich nebude nic, co by stálo za uspořádání honu. Ale o škodnou se z každého sdružení pokouší tak 0 - 5 členů. Jak vyletí řepky, tak už jsme na lišky krátcí. Ochránce liščích matek z okolí žádného neznám, zato jeden člen od sousedů, odkud se k nám léta lišky táhnou, nedávno zaperlil, že u nich lišky nejsou :-)

Autor: Ivo Ondráček | 09.03.2012 12:21
Tak jsem mrknul na myslivost-lovectví a už se to zase rozjíždí:
-Půlka přispěvatelů neochvějně tvrdí, že liška žere jen myši a sbírá padliny a že teď se rozhodně nesmí lovit, jelikož jsou/budou liščata.
Druhá půlka ví, že liška teď začíná (nebo během pár týdnů začne) decimovat stavy drobné a intenzivně ji proto loví.
A dokud se tyhle dva tábory nesjednotí, se stavy škodné se nehne. Můžete u vás ulovit i třebas ten poslední liščí chlup, ale když u sousedů nechají odchovat 15-20 liščat, je to začarovaný kruh...:)

Autor: Bečvář Ladislav | 30.04.2011 13:44
Dnes jsme obcházeli nory, teprve jedenáctá nora byla obsazena a po dvou hodinách kopání drobučká lištička a dvě liščata na výřadu. Lovu zdar

Autor: Stanislav Mokrý | 25.04.2011 21:03
Včera - v neděli jsme se domluvili a jeli obhlídnout umělé nory. V jedné noře jsme překvapili lišku se šesti liščaty. Musela je odněkud přinést, protože před týdnem tam nic nebylo. Lovu zdar.

Autor: Zdeněk T. | 25.04.2011 12:59
Dnes 8 liščat, dvě hodiny práce a bylo hotovo. Stará v noře bohužel nebyla..

Autor: SKUBI | 19.04.2011 10:23
Letos jsem již jedny liščata vynorovali (kmotra+6 lisčat-5 jich máme doma) viz. norování březen. V neděli jme byli znovu norovat. Nová nora v houštině. Tři vsuky, hodně hluboká (pes nebyl ani slyšet). Hodinu byl pes v noře a nic. Jen měl dorvanou mordu. Večer nainstalovaná fotopast. Za noc několikanásobná návštěva nory kmotrou. Na dvou snímcích patrné holé břicho a naběhlá mléčná žláza. Nebylo vidět stěhování liščat, patrně se tam cítí bezpečně i po boji se psem. Zatím nevíme jak se na ně dostat. Je to cca 2 ha houština 5-8 let stará. Jinak je to druhý vrh na 927ha. Navíc několik fen střeleno v zimě při norování.

Autor: Václav Sládek | 18.04.2011 11:45
V neděli ve vrchu čtyři liščata stará tak měsíc a kmotra.Nová nora s jedním vsukem kopání.Pomocníci drsňák a bordík v pohodě.

Autor: Jindřich Šimara | 17.04.2011 19:54
Tak dnes po půldením kopání v poli,5 lišťat a stará.
Hrozné katakomby,lišťata staří tak 2 měsíce.

Autor: Petr Paul | 07.04.2011 22:34
Zdravím. chtěl bych se optat, jak jste na tom s letošním norováním - zda již je v plném proudu nebo zda tomu ještě dáváte čas... - poř. jaké máte výsledky??? díky