Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Myslivecká stráž a povolenka k lovu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ing.Mirek Bergman | 12.04.2011 11:47
..... to tak, a ještě vyvrhnout a plombu na kočičku, vypsat úlovkový lístek a hlavičku po vypreparování dát ohodnotit a se jménem střelce šup na výstavu, aby si mohli potenciální majitelé na koho stěžovat.....

Autor: Jan Slavětínský | 12.04.2011 07:22
Chlapi díky za reakce a za názory. Dávat stráži povolenku je blbost, jak jsem si myslel a potvrdili ste mi to. Lovu

Autor: Milan Soukup | 12.04.2011 06:37
Uvedené druhy (psík, mýval, norek, nutrie) nejsou v legislativě definovány jako zvěř, nelze na ně vystavit povolenku. Dtto pes, kočka. Jak psal již F.Dušák a L.Burda. MS

Autor: František Dušák | 12.04.2011 06:19
Pro Ron Gordon. Státní správa vydává rozhodnutí o povolení usmrcování lovem, případně odstřelem, jak kde. Zde lze držitelem honitby vydat povolenku. Jinak myslivecká stráž nejen že NEMUSÍ, ale hlavně NEMŮŽE mít vystavenu povolenku na tyto druhy. Zdraví F.D.

Autor: Jan Slavětínský | 12.04.2011 06:09
Jarda Tatalák - schválně jsem nepsal na škodnou, aby se toho někdo nechytil a tak jsem použil současný terminus technikus - zvěř dravá. Máme "stálou" povolenku ,v podstatě na 10 let ,tj na dobu trvání nájemní smlouvy. V ní je psaná zvěř černá, kuny, jezevec,kachny ,husy, hřivnáče atd.s poznámkou v kolonce od -do -dle zákona.Povolenky na srnčí a dančí jsou každý rok nové s platností od - do. Myslím si, že klasika jako všude...
Gordone, kde to vidíš? Psal jsem na lov zvířat škodících myslivosti. Nikoliv zvěře..(pozn. nic jsem dodatečně v textu neupravoval !)

Autor: Ron Gordon | 12.04.2011 00:31
Já by to viděl docela jednoduše - povolenku k lovu musí mít každy kdo loví zvěř, usmmrcovat zvířata škodlivá myslivosti má oprávnění ze zákona myslivecký hospodář a myslivecká stráž. Tudiž ani státní orgán správy myslivosti nemůže vydat povoleni k lovu bez omezení , ale pouze povolení k usmrcování bez omezení, protože zákon vyjmenovává druhy zvěře, které jde obhospodářovat lovem nikoli zvířat. Na počátku diskuse jsem zahlédl pojem "zvěř škodící myslivosti", který však zákon nezná, zřejmě jde o překlep.

Autor: Martin Novák | 11.04.2011 20:38
Tak abych to ještě víc zamotal,tak jukněte na...http://www.myslivost.cz/Poradny/Pravni-poradna/Musi-mit-hospodar-MS-povolenku-k-lovu-(u-srnci-a-d.aspx
Sice se tam píše o lovu a ne o usmrcování,ale nevím,jestli to slovíčkaření má nějaký právní základ.

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.04.2011 19:00
Souhlas s Františkem D.,nedovedu si představit povolenku na lov toulavých psů a koček. Pro Honzu S- nerozumím pojmu stálá povolenka na dravou, ostatní beru. S pozdravem J.T.

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.04.2011 18:59
Souhlas s Františkem D. Nedovedu si představit povolenku na lov toulavých psů a koček. Pro Honzu S- nerozumím pojmu stálá povolenka na dravou, ostatní beru. S pozdravem J.T.

Autor: Ladislav Burda | 11.04.2011 11:34
Povolenka k lovu se vztahuje k lovu zvěře. Psík, mýval, nutrie a norek nejsou zvěří, ale zavlečené druhy živočichů v přírodě nežádoucí. Oprávnění k jejich usmrcování má myslivecká stráž ze zákona. Vydání povolenky k lovu těchto živočichů je nesmysl.

Autor: Jan Slavětínský | 11.04.2011 10:08
Eriko, doba lovu je to nejmenší. Tu nemusíš vypisovat, povolenku dáš jako celoroční případně do "odvolání" a dopíšeš dle zákona - kamarád tam má dle § 14/449. (Takto třeba máme udělanou stálou povolenku na černou,dravou,kachny,husu,hřivnáče - psáno dle zákona.)

Autor: Erika Doležalová | 11.04.2011 09:48
Jelikož mýval, psík, norek a nutrie nemají dobu lovu, pak na ně asi nelze vydat povolenku. Na ostatní druhy (liška, kuna, jezevec...) už povolenka být musí bez ohledu na to, jestli je to pro mysliveckou stráž nebo řadového člena.

Autor: Jan Slavětínský | 11.04.2011 08:05
Včera mi tuto povolenku ukazoval kamarád. Mají už po schůzi a tak měl povolenky nové - "čerstvé na letošek" a tuhle pro stráž tam měl také, tak jsem si jí prohlédl. V podstatě o nic nejde... Já jsem zatím za celou dobu mé myslivosti nikomu žádnou povolenku ukazovat nemusel. Tak jak jí o schůzi strčím k papírům,k loveckému lístku ,tak jí za rok zase na schůzi vyměním za novou... To asi všichni. Lovu a dík

Autor: František Dušák | 11.04.2011 07:35
Honzo pokusím se odpovědět, i když si nedělám patent na rozum a nakonec by stejně rozhodoval soud.
U myslivecké stráže je třeba vyjít z toho, že § 14 zákona 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů v odst.1) písm. f) jasně říká cit. "usmrcovat mývala severního, psíka mývalovitého, norka amerického nebo nutrii říční a další vyhláškou stanovené zavlečené druhy živočichů v přírodě nežádoucí" konec cit. Důležité je slovo USMRCOVAT ne LOVIT. Z tohoto plyne, že ani není možno vydat povolenku k lovu, protože myslivecká stráž neloví, ale usmrcuje. Pokud státní správa myslivosti vydá povolení k lovu těchto druhů bez omezení na mysl. stráž, tak ti ostatní potřebují povolenku k lovu, protože NEUSMRCUJÍ, ale LOVÍ na základě rozhodnutí státní správy myslivosti. Myslivecká stráž ani v tomto případě povolenku k USMRCOVÁNÍ těchto druhů nepotřebuje. Nevím, zda jsem to napsal srozumitelně, když tak se ještě zeptej. Já občas zabřednu do té nesrozumitelné mluvy, kdy si ostatní klepou na čelo. Zdraví F.D.

Jo ještě dopíši. To USMRCOVAT znamená, že když stráž umlátí takovýto druh lopatou tak, aby neporušila zákon č. 162/1993 Sb., Na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, tak to není nic proti zákonu o myslivosti.

Autor: Ellhenicky | 11.04.2011 07:21
Pravdu díš, to je patrné ze znění zákona kdo může lovit zvěř škodící myslivosti, ostatní je nějaká "buzerace".

Autor: Jan Slavětínský | 11.04.2011 06:19
Chlapi musí mít Myslivecká stráž samostatnou povolenku od uživatele honitby na lov zvířat škodících myslivosti, norka, nutrii,mývalovce atd. přesto že tuto zvěř smí lovit ze své pozice a podle §14/449 (viz průkaz ,odznak). Myslivecká stráž podléhá Státní správě ne MS. Mysl.stráž mám dvacet let, tuto povolenku jsem nikdy neměl,tak mě tato informace trochu znejistila i když si myslím, že je to blbost. ??? Asi to souvisí se zvýšenou aktivitou uživatele honitby. Dík za názor.