Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 31.05.2011 23:05
A když už jsem se takhle rozkecal :-), tak včera jsem vyrazil kopat řepu a při cestě jsem našel poranéného pilicha - samečka od útoku patrně od jiného dravce, tak jsem udělal dobrý skutek pro všechny zůčastněné strany :-) a odvezl ho do jedné záchranné chovatelské stanice, kde se o něj jistě dobře postarají.

Autor: Radek Chadim | 31.05.2011 22:59
Ještě jedna technická: dnes jsem do pravého pruhu ve fotogalerii přidal Moje vnadiště s odkazy na fotografie z jednotlivých vnadišť - slibuju si od toho to, že když už sem pořád cpu ty nudné fotky těch divočáků, tak alespoň budete mít lepší přehled o tom, jak nám mládež kde roste, případně kde chodí pořád stejná tlupa a tak (nevím, jestli mé ambice s tímto nápadem nejsou příliš veliké :-)).

Autor: Harald Altmann | 31.05.2011 22:56
Lovu zdar, Radku

Autor: Radek Chadim | 31.05.2011 22:54
Dnes jsem ulovil toho jednoparohé srnce, foto dodám až později, informace o věku taky, protože na té jedné výsadě je slabý vidláček, druhou má patrně uraženou, pučnice nízké, postavou vypadal nepříliš staře, podle zubů zatím staře (ty ráno za lepšího světla rozhodnou), doposud né zcela přebarvený, takže je buď starý nebo mladý, ale roček to nebude :-).
Večer začal tradičně, srnec vyšel z lesa a chodil 150 metrů daleko od kazatelny, pak to opět vypadalo, že zaleze zpátky do lesa, jak tomu bylo několik předchozích večerů, ale najednou se otočil a pokračoval směrem ke kazatelně, když byl 50 metrů daleko, tak padla rána. Prostě žádný velký kejkle, žádný zouvání bot a tak :-), akorát jsem měl loveckou horečku jako prase :-).

Autor: martes | 31.05.2011 14:52
Martine,lovu,Zdenek.

Autor: Martin Skřivánek | 31.05.2011 01:20
Tak jsem dnes seděl u řepky,už jsem chtěl jít domů,říkám si ještě si zapálím a půjdu ,první šluk a zaslechl jsem nějaký zvuk,rychle típnu cigáro a mám na vnadišti prasata,jedno jsem vybral a po komorové ráně osmičkou kňourek 40kg zůstává v ohni.ještě že jsem si zapálil :-).

Autor: Harald Altmann | 31.05.2011 00:51
Tak jsem si dnes (včera v 19 hodin) opět vyšlápl na toho obeznaného paličkáče. Ve čtvrt na devět zase ty dvě známé bachyně se selaty - ve čtvrtek přišli o 1/4 hodiny dřív. Asi jeli dřívějším vlakem. Takže srnčí neznámo kde, selata v trávě a nešla spočítat a z bachyní koukaly jenom hřbety a výrazná slecha.

Autor: Václav Pašek | 30.05.2011 16:36
Dneska ráno jsem si potřeboval jít vyčistit hlavu od neustálého učení, stejně jako včera večer :) vstával jsem v půl třetí, nemohl jsem ani dospat, dle předpovědi mělo být krásné ráno. Zanevřel jsem na dvě místa, kde jsem měl obeznané bulkaře, kteří se neustále neobjevovali a že půjdu prozkoumat jinou část honitby. Na posedu jsem byl ve tři čtvrtě na čtyři a na louce a v lese bylo slyšet šustění odbíhající zvěře. Začínalo se pomalu rozednívat a na vzdálenost 200m přetáhl srnec, ale nedal se přesně obeznat. Během půl hodiny po půl páté sleduji pohyb ve vysoké trávě, jsou to dva kusy, srnec šesteráček běžící za druhým kusem, mizí mi za stromky a já si říkám, srnu ještě honit nebude, tak to musí být bulkař, shodou okolností pronásledování pokračuje a zastavují 50m od posedu, rychlý pohled přes dalekohled - ano je to bulkař, ale než stačím zvednout flintu srnec už ho zase prohání a mizí v dáli. Pak už se na mě přišla podívat jen srna. Protože je tak pěkné ráno rozhodl jsem se pro šoulání směrem do míst, kam odbíhal bulkař. Blížím se na rozhraní lesa a pole a v pšenici čtyři prasátka, bachyňky od 60 určitě do 100kg, selata nejsou vidět. Pasu je dobrých 15minut a potom velkým obloukem se vracím k domovu. Srnce jsem neulovil, ale tohle ráno stálo opravdu za to! V.P.

Autor: Martin Skřivánek | 29.05.2011 18:30
dnes ráno na čekané jsem uviděl dým z nedaleké vesnice,pak sirény a pozoroval jsem práci hasičů.později jsem se dozvěděl že shořela novostavba kam se měli za týden stěhovat,to je teda smůla.když nám nepřijde černá není ještě zas taková tragédie proti tomuto.

Autor: Erika Doležalová | 29.05.2011 17:02
Romane a Ivo, Lovu zdar. Já se byla podívat venku ve čtvrtek, na naši louku, kde partner střelil dvě selata a černá přesto snad denně chodí. Mě ale zajímalo srnčí, takže na sedmou jsem byla na kazatelně, sedím, čekám, hledám... NIC. Za celou dobu kolem proskákalo 8 zajíců, ale teprve v 21 hod. slyším rachot a z lesa se řítí srnčí, naříká, píská.. a druhý za ním. Pan domácí dělal pořádek a vidláčka do slechů hnal jak o život přes louku, pak pšeničným lánem, v půlce oba brzdí, stojí proti sobě, koukají na sebe, prostě time-out na vydýchání a za pár okamžiků pokračuje štvanice až kamsi do řepky. Pak už se neukáže nic. No takže jsem to v půl desáté chtěla ukončit, ale chlap mě po telefonu přemluvil, ať posedím aspoň hodinu, že by mohla přijít prasata. Tak teda sedím, vidím spíš nic než moc (když není měsíc, vysoká zelená tráva je neprůhledná :-) a chvilku po desáté slyším z lesa "podezřelé" zvuky a je mi jasné, že něco už jde. Jenže pak slyším jen šustění trávy, vím, že je NĚCO na louce ale zaboha to nemůžu najít v dalekohledu (a to nemáme žádnej šunt :-))) Až když mrknu k hraně louka-pole, vidím černou almaru, ta ale na nic nečeká a vzrůstající pšenicí to hrne směrem "nahoru" k řepce.. Stejně bych nestřílela, samotný kus určitě není sele :-) a taky to mohla být bachna, byť třeba lončačka a případná malá selátka bych neměla šanci v trávě vidět. Ale zážitek pěkný, zvlášť pak návrat k autu, které já šikovná nechávám za silnicí, takže celou cestu bez dechu, oči vykloubené do tmy a uši jak radary, protože z lesa se ozývalo podezřelé odfukování.. Proč já kačena tam sedím do tmy, když vím, že se potmě bojím.. :-)
Dnes jsme jeli okouknout vnadiště, samozřejmě zase tam byli (dáváme kbelíček oves+kukuřice, potvory vysbírají vždy jen kukuřici :-) a jako bonus jsem uprostřed hromady našla srnčí shoz :-)

Autor: jirka marek | 29.05.2011 07:59
Lovu zdar k srncům chlapi!

Autor: Ivo Ondráček | 28.05.2011 22:59
Dnes celý den zalezlý v horách učebnic na pondělní státnice, no hnus fialovej. Naštěstí celý den pršelo, tož mě to ani netahalo do revíru. Přestalo až o půl sedmé, a protože by bylo hamba nevyužít krásného večera, a protože už mi to hlava nebrala, rozhodl jsem se vyrazit na toho smolného paličkáře. Kolem sedmé jsem dorazil na louku - prázdno. V poklidu jsem tedy vylezl na žebřík, usadil se, opřel flintu a...na louku vytáhl kus. Dalekohledem spolehlivě obeznávám toho svého paličkáře a to už musím rychle. Stojí v okénečku nízké trávy, stačí aby popošel o kousek do strany a je zase po lovu, to už by bylo na horizont nebo do vysoké trávy, což je jedno horší než druhé. Usazuju téčko a po ráně srnec kousíček nejistě popojde a skulí se z louky dolů do lesní stráně. Savažka platí, na vzdálenost nad 50 metrů, byl zatím kus vždy v ohni nebo do pár metrů. Po nezbytném posečkání jdu na nástřel, mrknu dolů do lesní stráně a...srnec nikde. Prohledám okolí nástřelu, udělám jedno kolečko do přilehlé smrkové školky odkud vždy vytahoval. Nic. Raději přerušuju dosled a volám na pomoc kamarády se psem, než to tam celé pošlapat. Za půl hodinky jsme zpátky na nástřelu ale pes se k nějaké stopě vůbec nemá. Divné. To už člověku vrtají hlavou stržené rány, přetřelená stébla, kus střelený naměkko kdesi v houštinách...Ale o minutku později už na mě chlapi volají. No hádejte třikrát. Srnec po ráně udělal pár krůčků a sesunul se ze stráně, kam jsem neviděl. To jsem věděl. Že ale po mokré trávě sjede až dolů do rybníka, to by mě nenapadlo. Cestou byla spousta bezů, smrků, vývratí atd., přesto byla odspoda vidět, jak srnec klouzal celou cestu odshora až dolů do vody. Tedy už jen bezvládný kus, nikoli, že by sebíhal. Pak už jen přání Lovu zdar, pocta zvěři, sobě úlomek a vynést kus nahoru do stráně a k autu. Jen doplním, vstřel i výstřel 10cm za plec. Nahoru do stráně je to 43 metrů!

Autor: Roman Herold | 28.05.2011 11:19
Tak dneska ráno budíček 03,45 ve čtyři už sedím.Počasí nic moc poprchává ale srnčí by mohlo vytahnout z řepky a lesa na louku.Minulý týden jsem tady obeznal dva odstřelové srnce v 1vt.Asi za hodinu se zvedly dvě srny zachvilku začly jistit a zatáhly do lesíka.Podívám se směrem kam jistily a už vidím jak srnec šesterák před sebou žene srnca tak si říkám tady jsu zbytečnej ten si tady asi udělal pořádek ale ještě chvilku vydržím.O pul sedmé vytahuje z lesa kus beru dalekohled a je to druhej obeznanej srnec.Jde kolem lesa asi sto metru ale střílet se nedá je celej v trávě jenom jde vidět krk a hlava jak okusuje agáty a zaleze do řepky tam ho ztrácím ale po chvilce vlezl asi 80metru předemnou do řidké řepky a chvilku jistí vtom střílím srnec odběhl asi 20metru zustává stát a převrátí se do zadu tak už vím že rána sedla.Stříleno kulobrok UB 7x65R střela vulkán.Všem Lovu Zdar.Foto v galerii.

Autor: červenka emil | 27.05.2011 13:01
Dnes v 11-hod jsem přijel na kole z obchodu a u brány do dvora stál srnec,já býložravec korunovaný se honím po lesích a polích a pán srnec si příjde nakukovat co mám k obědu.Roček špičky do slechů.

Autor: Ivo Ondráček | 25.05.2011 12:28
Haralde savažkou(5,6x52R). Taky jsem nad tím chvíli dumal, ale zrovna v těhle podmínkách bych tam ani špringfílda nepustil.(Jak se s oblibou mezi myslivci komolí:) Jedna věc je srnec v mezi a těsně před ním pár stébel, ale tady to bylo 15-20m před srncem mřížoví ze stvolů trávy, to se prostě nedalo, bůhví kam by to zahlo.

Autor: Harald Altmann | 25.05.2011 00:13
Děkuji všem za přání k úspěšnému lovu. "Lovu zdar", odpovídám já, protože tak je to správné a tak to má být.... Tento srnec ze včerejška měl larev jenom asi deset. Je to ale pochopitelné. Byl uloven v bažinaté pastvině, kde se neprovádí léčení ani přikrmování. Už je znám i odhad věku podle chrupu a dalších znaků. 3 roky. Váha (bez hlavy a běhů) 13,5kg.

Autor: Harald Altmann | 25.05.2011 00:05
Ivoši, čím střílíš? Sedmu nebo osmu můžeš pustit do trávy bez obav, že by nějak moc uhnula. Teda jestli to není po celou dráhu letu ale tak poslední max. 2 metry. :)

Autor: Ivo Ondráček | 24.05.2011 21:39
Po týdnu poctivého chození na čekané jsem dokonce VIDĚL paličkáře! Předpisový, ale po slecha v trávě. Přemlouval jsem ho, ať udělá ty tři čtyři potřebné kroky do nižšího porostu a já mohl dát slušnou ránu. Neudělal...tož zase ráno.

Autor: Erika Doležalová | 24.05.2011 20:54
Lovu zdar Luboši a ještě jednou i Haraldovi :-) Střečci jsou hnus, když jsem loni "naháněla" svého srnce, kašlal a frkal už když jsem ho viděla poprvé a to bylo týden před 16tým květnem. Ulovila jsem ho pak až začátkem června a ještě vytáhla 25 larev (tlustý jak malíček a přes 2cm dlouhé).. Odporné.

Autor: Luboš Čanda | 24.05.2011 15:35
Tak konečně taky můžu s malým příspěvkem. Od minulého úterý denně na obeznaném srnci, v úterý ráno slovena mladá liška, neocucaná, takže nic proti etice. A až v pátek se zadařilo - můj první srnec, dnes již hotová trofej, hodně slabý vidlák, tipl bych si tři roky, ale počkám na radu starších, ale zaneřáděn larvami střečků, až hrůza, proto i slabý ve zvěřině - 10 kg. Přesto ten týden stál za to. Přeji všem také uspěch a Lovu zdar.

Autor: Jan Slavětínský | 24.05.2011 10:43
Haralde Lovu zdar! Včera jsem si listoval v katalogu,který jsem si přivezl z Lysé a našel jsem tam šikovnou pomůcku - vzpěru do hrudního koše pro větrání pověšené vyrušené zvěře. Vypadá to jako "motýlek ke krku", je to plechové a ty konce jsou vytvarované, aby držely v žebrech nebo za hrudní kost. Ty "vrtule" jsou z plechu síly asi s=2 mm,děrované kvuli váze a mají rozpětí 22 cm na srnčí a 32 cm na černou a na vysokou. Dobrá věc,kterou si udělám.Víte jak to je s třískami, štěpinkami ,s klacky atd. Dobrý, stejně jako střelecká hůl,držák na hrnec pro vaření trofeje atd... To jen tak na okraj.Zdar

Autor: Harald Altmann | 24.05.2011 00:25
Tak dnes se mi povedlo ulovit toho srnce, na kterého už chodím od začátku. Přihnali mi ho prasátka. Zřejmě nějaké vběhlo do tlučícího ohradníku. Kolem deváté řev jako v prasečáku. Krátce nato klusal asi tříletý srnec směrem ke mě. Levá lodyha bez výsad, pravá s přední výsadou..... Eh, co, prohlídněte si ho v galerii. Střílen asi na 40m, Geco TM 7x64. Zůstal v ohni.

Autor: Karel poslík | 23.05.2011 11:20
Uplynulý víkend jsem trávil docela dost času v honitbě, až jsem si od syna vysloužil pojmenování netopýr. Ve dne spí a v noci lítá. Z pátku na sobotu a ze soboty na neděli jsem byl venku celou noc, od světla do světla. Pozoroval jsem spoustu zvěře, bažanty, kachny a dokonce i zajíce. Viděl jsem několik zajímavých srnců, ale nic pro lov. Jeden roční špičák s krátkými špičkami se mi také ukázal, v porovnání s ostatními se mi zdál docela silný ve zvěřině. Než jsem vše uvážil , zašel stejně do vysoké trávy a vzdaloval se. Pásl jsem i několik kusů černé, všechno samostatné větší kusy, nebo bachyně s opravdu malými selaty.Ještě párkrát se „nevyspím“ a už pojedeme do Roudné. Na brzkou viděnou, Karel

Autor: Jan Slavětínský | 23.05.2011 07:22
O víkendu jsem chodil do revíru jak ráno ,tak i navečer. Srnčího jsem po každé viděl vcelku dost, ale co srnec, tak pěkný a bulkaři klasicky zmizeli.Několikrát zapršelo a tráva doslova letí před očima. Místy už je tráva do pasu a zvěř už v těch loukách leží,z lesa to nechodí, pouze vstane, popásá se na jednom fleku a zase si to lehne. Někde už by se ani do té trávy nedalo střelit. Během těchto dní položilo hodně srn srnčata. Plné srny z minulého týdne,které znám z čekaných ,už chodí s vemínkem. Včera mi dokonce jedna prošla s dvěma kůzlaty pod žebříkem, sotva stáli...

Autor: Erika Doležalová | 22.05.2011 20:45
Já se byla včera podívat venku, po ulovení vytouženého srnce (příběh časem přidám) jen tak na čumendu a jen kdyby se snad někde nachomýtla "špatná jednička".. Seděla jsem ani ne hodinu, nebavilo mě to :-) Tak jsem se šla projít. Až na jednoho slušného vidláka skoro na tmu našoulaného na sotva 40 kroků nikde nic, takže jsem učinila velkolepý závěr: Srnčí je v řepce. Žere řepku. Líbí se mu v řepce. Nemá žádný vážný důvod jít z řepky ven. Snad jen - kdyby chtělo jít do lepší řepky :-) Co z toho vyplývá? Nemá smysl sedět u řepky nebo blízko řepky. Snad jen, kdyby člověk vypadal jako řepka a šel za nimi do řepky :-) Po projití celého lesa jsem původní závěr ještě maličko poupravila - nejen že je v řepce srnčí, ale vypadá to, že je v řepce VŠECHNO srnčí :-)
Večer pak jel partner na prasátka, chodí na vnadiště pravidelně. Seděl od 10ti do jedné, nic. Nedalo mi to a jela jsem od půl 3 do 6ti, nic. A srnčí je asi i tam v řepce :-) Kromě jedné mladé srny která po 4té hodině profrčela kolem kazatelny (a to určitě přišla z nedaleké řepky) nikde ani chlup. Ani zajíci! Že by byli taky v řepce? Už aby ta řepka táhla do háje. Asi zkusím uvařit řepkovou polévku, omáčku z řepky a řepkový čaj, abych zjistila, co je na té smradlavé žluté řepce tak zázračného :-)))

Autor: Martin Síla | 22.05.2011 08:41
Včera jsem byl celý den v Lysé. Dost jsem si to užil.Jen je fakt,že stávající areál už kapacitně nevyhovuje.
Přivezl jsem si knihy od dr.Hanáka a p. Pajla s věnováním,takže tímto oběma pánům velmi děkuji za vstřícný přístup.

Autor: Ivo Ondráček | 20.05.2011 21:30
Tož dnes první "srncová" čekaná, která za něco stála. 2VT šesterák mi po louce proháněl mladého 12cm špičáka. Paličkář se sice tradičně nedostavil, ale cestou domů jsem přímo u silnice obeznal jednoho nového srnce. Vysoký, ale do objemu slabý vidlák, částečně přebarvený, silný krk, šedivější hlava, mno...Fotit to nešlo, i kdybych foťák u sebe měl. Ale je to přesně jeden z těch srnců, že dát sem fotku, po 147mi příspěvcích se shodnem akorát na tom, že je mu něco mezi dvěma a šesti lety a že buď je to parádní trofej, nebo parádní červená jednička...:)

Autor: jirka marek | 20.05.2011 20:29
Mirku ten odkaz mi nějak nejde,nemohl bys to dát do fotogalerie?

Autor: Ondřej Holeček | 20.05.2011 19:23
tak včera udělal radost a koupil si koupil kulovnici Sauer 202 outback v nejlepší ráži 308Win

Autor: martes | 20.05.2011 17:07
Miroslave přeju Lovu zdar! Ke kulatinám parádní trofej.

Autor: Erika Doležalová | 20.05.2011 16:26
Miroslav K. - velmi dobrá trofej, Lovu zdar!

Autor: Miroslav Šafr | 20.05.2011 16:10
Re:Miroslav K.
Tak to je opravdu zajmavá trofej. Blahopřeji a Lovu zdar!

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.05.2011 14:09
Tak se mi dnes konečně podařilo udělat foto zajímavé trofeje srnce,kterého mi Diana dopřála ulovit k mým letošním kulatinám.

http://img843.imageshack.us/img843/4194/p5200653.jpg

http://imageshack.us/m/29/128/p5200655.jpg

Autor: Josef Hanzlík | 20.05.2011 00:45
Tak jsem si to krásně naplánoval,odpoledne na jeteliště omrknout srnce,večer přejezd do lesa na vnadiště,kam mi pravidelně chodí prasátko a ráno do Lysé.Jenže:cestou do revíru mi došel plyn.Po příchodu na jetel pejskař s retrívrem na volno vymetl meze,odkud vychází srnčí.Říkám si"odejde a bude klid."To pako mi obešlo zezadu a 50m v jetelišti se objevil za mnou a vracel se ke vsi.Když viděl,že se na něj dívám dalekohledem(ne puškohledem) začal na mě řvát,že jsme hajzlové že lezeme všude a že střílíme po malých dětech a jiné věci.To už já na něj že je kretén ať se nechá vyšetřit a tak podobně.Tož jsem slezl a jedu do lesa a toho bzuka jsem zastihl před vsí.Zastavím a žádám vysvětlení,co že má znamenat to nařčení o střelbě do malých dětí.Po první odpovědi poznávám,že stál s otevřenou hubou pod tornádem a má řádně vyfoukáno.Tak tedy do lesa,kde to prase už dlouho nebylo,telefonát od předsedy kde jsem a že prý jsem tam hovno platnej,ať přijedu na kafe.Vsadím se,že ráno cestou píchnu,páč nemám rezervu a tudíž přijdu pozdě na noční.Krásný odpoledne v klidu přírody,no ne?

Autor: Erika Doležalová | 19.05.2011 08:20
Vzhledem k "letnímu" počasí jsem nepředpokládala, že by srnčí chtělo být aktivní nějak brzy, takže jsem jela na žebřík až na sedmou. Hlídám si "záda" - mezi řepkou a lesem je asi 10m travnatý pruh - hlídám řepku a sem tam kouknu do kmínu, ale vše jen tak na půl oka, je brzo a horko, tak si říkám, že mám do půl deváté čas :-) O to víc se při jednom takovém kouknutí (v 19:30) leknu - z lesa pomalu vytahuje kus, tak rychle dalekohled a už se třepu - je to ON! Co nejrychlejí a zároveň nejopatrněji měním dalekohled za kulovnici, ale je to na prd. Asi 10m před žebříkem mi ve výhledu brání skloněný kmen a z něj vyrůstající drobné větvičky plné lupení :-( Když konečně srnec vkročí do "mezery", je hodně šikmo zezadu a navíc má tu bílou kvetoucí kmínovou záplavu až po lopatky :-( Pomalu mi odchází, tak moc bych chtěla ale prostě to nejde (není to na jistou ránu, větší pravděpodobnost by byla chybení nebo blbé postřelení) a když mi zmizí z dohledu, zase kulovnici vracím na místo a nadávám jak špaček :-) Předpokládala jsem, že srnec v kmínu někde zalehl, a tak čekám skoro do půl desáté, jestli se ještě objeví. Nic. Končím čekanou a jdu podél řepky k autu a když jsem kousek od cesty, v dááálce na poli za cestou vidím na horizontu kus - proti ještě dost světlé obloze není problém ho přečíst - jedna špička, jeden čudlík = můj šampion :-/ Hlavně že číhám půl kilometru jinde a on si zatím v klídku šel na couračku.. Ještěže tam nikdo neseděl :-))) Tak dnes znovu, no už je mi jasné, že to bude jako loni.. Dianko, proč..?!?

Autor: Roman Voříšek | 19.05.2011 07:36
Včera večer usedám na staronový žebřík, kde krmím u řepky. Do devíti je klid, ani srnčí není vidět. Čuníci chodí pravidelně, odhaduji, že přijdou se soumrakem. Najednou dole v rokli zlostně zabeká srnčí a už je slyším. Selata pokvikávají a dvě bachyně je vedou ke krmení. Vše sleduji triedrem, selata větší, už se jim pomalu ztácejí pruhy, odhaduji okolo 10kg. Jenže na lov není prostor, obě bachyně stojí od sebe na metr a selata jsou v jejich těsné blízkosti. Pokoukání parádní, hodovali hodinu, pak jedna z bachyní zavelela, vše se srovnalo a pomalu odcházejí za kopec, určitě do kaliště.
S dobrým pocitem slézám dolů, rozvicím čelovku a pomalu jdu k autu. Docela mě překvapilo to, že mi přišli z lesa a né z řepky, inu, je v ní ještě asi na ležení po deštích studeno. R. Voříšek

Autor: Václav Pašek | 18.05.2011 23:01
Úspěšným lovcům přeji lovu zdar! Dnešní večer jsem se šel opět odreagovat od učení do revíru. Vyrazil jsem před sedmou v tričku a bundě, než jsem došel na posed, lilo ze mě jako z konve. :) Srnčí vytahovalo vždy kolem sedmé, dnes se jim ovšem nechtělo, až po osmé. Čekal jsem na obeznaného bulkaře, zda se odváží přijít už i v době lovu, tři srnci pod posedem, šesterák dokonce 10m, pak dvá mladí vidláčci, pět srn a jedna čiplena, bulkař nikde. Asi ještě nenadešel ještě jeho čas. V.P.

Autor: Pavel Neumann | 18.05.2011 22:33
Dnes nad ránem se mě po celonoční čekané podařilo ulovit asi 40kg lončáka kňourka. Děkuji sv.Hubertu za přízeň.

Autor: Jaromír K | 18.05.2011 20:13
Dnes-Květnové,právě to "srncové" ráno bylo osudné jednomu Myslivci na okrese UH. Jeho kolegovi při nabíjení vyšla rána ze zbraně. Čtyřicetiletý kolega- Myslivec po převozu do nemocnice zemřel. Proto,opatrnosti není nikdy dost. JK

Autor: Erika Doležalová | 18.05.2011 08:09
Včera jsem jela odpoledne vyhrabat pěšinku, abych mohla k žebříku lesem a nadělala co nejmenší hluk. Hrůza, trošku hrabání ve stínu lesa a člověk je zpocený až na pr...všude :-) Ale zadařilo se (mnoho listí se skrytými větvičkami by znemožňovaly tichý příchod), zároveň jsem si odstřihala pár větví, které vadily ve výhledu. Příprava veliká a těšení na večerní čekanou..
Na žebříku jsem byla před půl sedmou, nikde nic. Teprve před půl 9tou vyšla z řepky srna a zatáhla do lesa. Před 9tou na horizontu opět z řepky a opět srna. Nic víc :-( Srnec buď chodí až na tmu, nebo chodí na druhou stranu za horizont no a nebo tam vůbec není :-) Během čekané padly 4 rány z různých směrů (jedna z opačné strany lesíka kde jsem seděla, tak doufám že to nebyl ten můj :-), takže kolegové loví úspěšně, jen já jako obvykle nic. No jo, ještě to není 15 čekaných :-)))

Autor: Jan Heger | 17.05.2011 21:17
Dnes jsem zase vyrazil na obhlídku, příjdu na malou lavičku u naší chaty a sleduji, co se děje na louce. Na kraji houštiny je srnec, je to daleko, ale určitě je to ten samý, který tam chodí denně, jedná se o šesteráka. Něco ho zradí a zatahuje do houštiny, tak jdu dál, že se podívám na jíné místo. Procházím po stezce lesem a usedám na cestu, která vede z lesa na další louku, potichu si sednu na kraj a mám před sebou, tak na 40 m srnce. Je to taky šesterák, pozoruji ho cca 10 minut a ''bááác'', nebojte, nebylo to ode mne:) z nedaleka se ozvala rána a někdo se stal šťastným lovcem. Srnec pomalu zatahuje do lesa a já, že se zase zvednu a kouknu za roh, kouknu a vidím 6 ks srnčího. U prostřed stál srnec, bylo už šero, takže jsem ho nepřečetl. Kolem se honily dvě hyperaktivní srny pořád dokola. Velmi mě to překvapilo a nebylo to jediné, když se proti mně rozeběhl zajíc a 2 metry předemnou si to rozmyslel a zahl podél lesa. Zvedám se a tiše jdu lesem, abych je nezradil. Opouštím les a pomalu odcházím k domovu, u lesa ještě nějaké srnčí, ale nevím, o co šlo. Dohromady jsme tedy viděl asi 13 kusů, což je pro mne veliký zážitek.
Jinak všem přeji Lovu ZDAR!

Autor: Erika Doležalová | 17.05.2011 13:41
Včera jsme taky zkusili štěstí, více v sekci Články - nějak neumím psát krátce a stručně, tak abych to tady těmi romány nezahltila :-)

Autor: Václav Pašek | 17.05.2011 11:20
Včera večer jsem vyrazil opět na bulkaře, v sedm hodin usedám na posed a během pěti minut vytahuje z lesa vidláček na 70m a jen čekám kdy za ním vyleze bulkař, ten si to ovšem rozmyslel po předchozí zkušenosti vytahuje na 170m a vydal se směrem od posedu. Ráno jdu zkusit štěstí s druhým obeznaným bulkařem, který se vůbec neobjevil a proto šoulám za druhým, když ho mám na 60m a chci se vyhnout poslednímu křovíčku, ale všimne si mě srna a už jsou v ... lese. Loni mě školil měsíc srnec 8+, letos to bude bulkař. :) V.P.

Autor: Ivo Ondráček | 17.05.2011 11:08
Mezi učením jsem dnes konečně dodělal obraz srnce, aspoň k něčemu jsou ty státnice dobré...Je v galerii.

Autor: Ivo Ondráček | 17.05.2011 09:25
Karle pravdu díš, včera jsem tomu docela věřil, jen na místech, kde měli stát ti tři paličkáři stály tři plné srny. Jestli jsem jednoho zahlédl na 200m na samou tmu...Jinak aspoň jeden doposud neviděný mlaďoch, vidlák kolem 15cm, snad dokonce i roček! Ráno nebyla šance, ani si nevzpomínám jak jsem zaklapl budík.

Autor: Radek Chadim | 17.05.2011 09:10
Včera jsem byl opět u řepky točit divočáky. Prvně na pole vyšly 2 kusy dančího, potom jeden dančí špičák, potom další holá. Zalezli na kraj řepky, pak to v lese zapraskalo a na kraji stojí divočák, větří, já beru foťák a... umírají mě opět baterky, po té vytahuje 6 kusu bez selat do řepky, v rohu pole ještě vychází z lesa bachyně se selaty. Dalšího paličkáře obeznaného, přejel jsem na měsíček na roh našeho lesa. Po usazení za 20 minut divočák Honzík vychází 30 metrů ode mě na pole, rychle něco požere, projde zpátky do lesa pod posedem, na kterém sedím, na druhé pole, rychle něco požere a zatáhne do lesa. Pak slyším z lesa skolit lišku, po asi 30 minutách Honzík jede druhé kolo, stejné jako první. Pak vidím, jak krajem lesa příchází liška, zastavuje se 15 m ode mne, sedne si za křoviskem a dívá sa na mě nahoru na posed, nemůžu se ani pohnout, sedí 5 minut, a pak odchází zpátky jak přišla. Je to první mnou viděná liška delší dobu pozorovatelná za poslední 3/4 rok. Po 15 minutách po odchodu lišky přichází na scénu opět Honza, jede třetí a poslední kolečko kolem mého posedu. Po včerejšku bych mu tipoval tak 50 kg, podle pírka (včera bylo krásně vidět) lončák, dospělý kus to určitě není, ale chová se opatrně a nevzdaluje se z oněch míst moc daleko, je takový nervozní, tak nevím, jestli z Honzíka nebude Jana se selaty zatím někde v zálehu v oné části lesa :-).
Dneska nabiju baterky a večer snad už udělám nějaký ty divočáky.

Autor: Karel poslík | 17.05.2011 08:54
V neděli jsem se vrátil z víkendu a večer jsem vyšel do revíru. Na volném prostoru před kazatelnou se objevil červený srnec s vysokým parožím šesteráka a potom dlouho nic. Úplné mrtvo. Až v půl jedenácté začali poplašeně křičet kosové a za chvilku to na hraně lesa zapraskalo. Následovala pauza a po deseti minutách vyšel sekáč. Sebral něco málo z vnadiště a zmizel v lese. Slyšel jsem jak obloukem odchází, přičemž cestou zvedl a vytlačil dva srnce. Odešel jsem o půlnoci. Kolega Jarda střelil nedaleko za mnou lišáka. Ráno jsem se vrátil už po čtvrté hodině.Podle situace na vnadišti bych řekl, že se kňour ještě v noci vrátil na svačinu. Srnci se zde neukázali ani za světla, asi je splašil řádně. Večer jsme jeli na jiné místo, kde se celoročně objevuje více kusů srnčí a kde jsem nedávno viděl i mladé odstřelové srnce. V sedm jsme už byli na pozicích a hle, v osm začali po poli „štráfovat“ dva hledači kovových předmětů s detektory kovů a sluchátky na uších. Rozmluvili jsme jim to a oni začali hledat na jiném poli na opačné straně.Těsně před setměním mi bolševníkem přišla plná srna a za ní ještě mladý nadějný šesterák. Takhle to je každý rok 16.5. Odstřelové jedničky zmizí přes noc a ukážou se po čase úplně jinde. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 17.05.2011 08:09
Lovu zdar všem. Včera jsem také vyrazil na toho bulkaře ,co jsem ho celý týden chodil pást do rohu lesa. Jel jsem už na sedmou, protože vycházel brzy a jednou jsem ho dokonce před půl osmou zradil,když už byl na louce a já šel k posedu. Sedím a od vsi slyším rumplování a rachot převodů míchačky, jak tam "pražák" na chalupě tráví aktivní odpočinek a dělá taras.No nic, uvidíme. Po půl osmé vytahuje srna, plná a ta nepřebarvená. Po chvíli z rohu vychází ta druhá,také plná a už je červená. Stejný scénář jako minule,říkám si.Teď vyjde on ! Do devíti pouze tyhle dvě kozy. V lese se rozčilují kosáci ale pořád nic nevychází. Srnci mají kalendář,to není možné. Najednou na louku vybíhá srnec,tak na 50 metrů. Šesterák s parožím vysokým ,kde mu přední výsada začíná až nad slechy,dobrých 25 cm výšky. Srnčí slech je 14 cm, to mám takovou vlastní míru..Chvíli stojí a jistí k lesu. Po chvilce se objevuje druhý "strejka". Starší srnec, vidlák lehce nad slecha. Pouze přední delší výsady,takové klackovité paroží. Respektují se a každý se popásá vlastním směrem. Je mi jasné,že tento večer paličkáře neuvidím. Sedím do 3/4 na deset, slézám a pomalu jdu k autu. Možná dnes, uvidíme...

Autor: Harald Altmann | 17.05.2011 00:31
Tak to hned dneska (včera) navečer vyšlo. Měl jsem přečtené dva bulkaře. Ročního a dvouletého. Chodil jsem je "číst" už koncem dubna. Dnes jsem na toho mladého narazil při cestě na kazatelnu. Byl asi 20m od ní. Z domu jsem vyrazil krátce před 19-tou hodinou a v 19:35 padla rána. Naštěstí jsem ho viděl dřív, než on mě. Ze vzdálenosti asi 100m ukončila moje střela jeho bytí. Je ještě menší, než jsem ho odhadoval. Bez hlavy a běhů 9 kg na mincíři. Náboj Geco 7x64 TM. Stříleno pomocí šoulací hole po asi půlkilometrovém pochodu do stráně. Zůstal v ohni. Huberte, Diano, děkuji!

Autor: Josef Hanzlík | 16.05.2011 19:44
A to já si ještě chvíli budu vychutnávat ten pocit,že"už můžem"!

Autor: Ivo Ondráček | 16.05.2011 17:31
Tááák první státnice jsou přesně dvě a půl hodiny za mnou a teď přichází hlavní bod dnešního programu - uráááá na srnce!!! No urááá... spíš po špičkách došoulat mezi ty dva nízke smrčky, sedět jak pěna a doufat v dobrý vítr...:)

Autor: Roman Voříšek | 16.05.2011 16:01
Všem úspěšným lovcům Lovu Zdar! I já jsem se včera mohl zapsat k úspěšným lovcům, ale...
Sedím už brzo, okolo sedmé večerní, kousek nad barákem, na čuníky. Sednu a za chvilku slyším šustění spadaného listí. Opatrně se natáčím, co se děje a on můj starší jezevec. Kouká provinile, dostal totiž zákaz. No nic, domu s ním nepůjdu. Beru jej na klík a společně sledujeme cvrkot. Okolo osmé to už ve vsi utichá a najednou si všimnu, že ve stěně lesa je pohyb. Asi zajíc. Jenže zajíc není přece červený a ještě k tomu s bílou náprsenkou! Lišák si to štráduje přímo na mě. Sahám po flintě a opatrně se snažím se připravit ke střelbě, jenže pes lišku vidí také a dělá mi to starosti. Zkrátím to. Když jsem byl už s liškou srovnaný, pes se mi na klíně hnul a já jsem ránu krásně strhnul, jen se po osmičce zahulilo...
A chudák pes se jal dosledovávat, jenže jaksi nechtěl pochopit, že není co...
Tak snad jindy. R.

Autor: Radek Chadim | 16.05.2011 14:25
Tomio: loni a letos si u nás připadám jako ten pasáček v tom Estonsku, akorát já se divočáků bojím, tak proto stavím vysoké kazatelny (a je z nich lepší rozhled) :-)

Autor: Tomio | 16.05.2011 13:37
Většina myslivců se za prasaty honí, Radek od nich utíká. :-)

Autor: Jaroslav Miňha | 16.05.2011 11:40
V pátek se zadařilo u řepky na zaseté kukuřici, konečně se objevili po několika almarách a bachyních s pyžamáky i akurátní "selatolončáci" a jednoho z nich mi Diana dopřála. V sobotu mě ze stejného místa vyhnal pořádný slejvák, který skončil až v neděli ráno v půl páté. Hned jsem vyrazil, ale neviděl jsem nic, tak jsem se vydal na obhlídku. Zřejmě se jim v tom slejváku moc líbilo, pole bylo čerstvě hodně sběhané a poryté. Musím pořídit nějaký deštník :-)

Autor: Erika Doležalová | 16.05.2011 10:22
Chlapi Lovu zdar. Taky mě to vytáhlo ven, budík ve 4, na žebříku před půl pátou. Dlouho nic, až za světla vytáhla z lesa plná srna, udělala kolem mě oblouk ve vzdálenosti asi 30 metrů, pak se držela vedle řepky. V 5:45 konečně zalezla do řepky, tak jsem mohla poklusem k autu a v 6 už práce :-) Večer zas a ještě později večer na prasátka, někdy v době středa - neděle konečně našli vnadiště :-)

Autor: Martin Síla | 16.05.2011 09:58
Radku,lovu zdar.
Já jsem vyrazil už ve 4,00 a v 5,30 jsem vzdával poctu srnci viz. fotogalerie.
Vím eště o dvou podobných,tak podle uvážení Diany se dostane řada i na ně.

Autor: Radek Chadim | 16.05.2011 08:44
Dnes v 6:50 jsem ulovil svého prvního srnce, ale žádná romantika, snad jen to, že jsem měl budíka natočenýho na 4:30, ale nechtělo se mi vstávat, tak jsem šel až před šestou, po čtvrt jsem přišel na svou kazatelnu, jediný život daleko široko byl srnec paličkář asi 200 metrů daleko od kazatelny, tak jsem čekal asi 15 minut, pak se dal do pohybu a zastavil se 50 metrů ode mně - druhý nejrychlejší lov v životě. Takže srnce mám prozatím za sebou a to už v první den lovu a už mě zase zůstali jenom ti divočáci, kteří taky chodí jak o život (více ve fotogalerii) :-).

Autor: Václav Pašek | 16.05.2011 08:38
Tak poslušně hlásím, že já nic. Ve čtyři zasedám a během chvilky vytahuje kus srnčího na 150m, že by snad můj obeznaný paličkář? Kus se začíná přibližovat, ale stále pro šero nelze obeznat. Vtom na druhé straně louky tmavý přibližující se flek, čurýk, tak 60kg probíhal 80m kolem kazatelny, netroufl jsem si v pohybu. Večer znovu. V.P.

Autor: Jan Slavětínský | 16.05.2011 07:03
...a našpikovat...Spíš najít ten dobrý vývrat...

Autor: Erika Doležalová | 15.05.2011 21:53
Jendo Lovu zdar. Rutina, to myslíš vyvrhnout, stáhnout, naporcovat a do mrazáku? :-)))

Autor: Radek Chadim | 15.05.2011 20:19
V pátek jsem byl u řepky na nové kazatelně obeznávat srnce, v osm vyšel na rohu lesa na kraj řepky daněk. Otočím se o 180 a tam zase stojí dva kusy holé dančí. Tak si je tak prohlížím dalekohledem, napravo od nich se najednou něco rychle mihne a po jeteli k řepce šustí sprintem divočák, hupsne do řepky a běží rychle řepkou až k lesu, občas vyskočí z řepky, prostě nádhera. Po chvilce vedle dančího vychází paličkář, tak si říkám, že srnec obeznaný, můžu jet na divočáky k našemu lesu. Před zamýšleným odchodem přejíždím okraj lesa a na kraj řepkového pole v půl deváté vytahují z lesa nejprve 4 kusy černé se selaty, pak chvíli klid, pak další 4 kusy. Po chvilce o 30 metrů dál vychází bachyně a 4 úplně malá selátka, pořád popochází krajem, jakoby nevěděla, že je vidět na kilometr. Po asi 15 minutách teprve zalezá do řepky. Je pěkné, jak se divočáci v řepce cítí bezpečně, i když je tam ta řepka nízká, a jsou vidět hlavy a hřbety vetších kusů :-). Už si to zase mířili ke mně, ale já na nic nečekám maje srnce obeznaného, tak balím a jdu čekat do jiné části revíru na roh lesa. Přicházím už za šera, dívám se na přilehlé pole, žádné srnčí - říkám si, to tam jsou určitě divočáci. Jak docházím pod žebřík na rohu lesa, z přilehlého křoví slyším zafunění a odchod do lesa, vylezám na posed, čekám půl hodiny a onen samotný divočák vychází na 50ti metrech ode mě, tak ho čtu, zjištuji, že nic nevím jako vždycky :-), nezdá se být ani malý, ani velký, tak ho pro jeho věrnost onomu místu pojmenovávám Honzík (lepší jméno Ferda už má jiný samotný kus :-)). Po chvilce větření se divočák rozbíhá směrem k potoku, v půli cesty mě navětří, při útěku přichází opět na 20 metrů k mýmu posedu, kde stojí 10 minut, větří, a pak se definitivně vrací do lesa. Potěšen z pěkného zážítku mě vyruší až skolení lišky od pototka. Poté ze stejných míst slyším praskání a bekání srnčího. Na další divočáky (nebo jezevce) už nečekám a v půl dvanácté za krásné měsíční noci odcházím domů.
Bohužel mě umřel foťák - baterky - tak jsem nic u řepky nenatočil, ale jestli budu mít i nadále štěstí jako v pátek večer, tak o zajímavá videa patrně nouze nebude :-).

Autor: Ivo Ondráček | 15.05.2011 10:20
Včera zase jeden paličkář 30m od silnice, počítám že šestý? Dnes tedy poslední příležitost něco vidět. Zítra se svítáním si srnci zaškrtnou první flintičku v kalendáři a zmizí do řepek...:)

Autor: Tomio | 14.05.2011 17:36
Včera, u řepky bachyně se 6-8selátky, venku za světla pak se neukázala

Autor: Jan Slavětínský | 14.05.2011 13:51
Ráno po rozednění slezu z posedu a jdu polní cestou proti větru, že se podívám,jestli ještě není nějaký ten srnec vytažený v polích.Jdu a od lesa v louce v odkvetlých pampeliškách vidím červený bod, jak jde směrem na cestu. Je to kolem 80ti metrů. V dalekohledu vidím kmotru. Klekl jsem , loktem se opírám o koleno a v puškohledu jí čekám ,kdy se ukáže na cestě. Teď,v okamžiku kdy zarazila na zatravněném středu cesty, jsem se jí hrotem kříže dotkl lopatky. Zůstala v ráně.Pouze mávla oháňkou.Vstávám ,přebijím a pomalu jdu na nástřel. Prohlížím jí a v duchu si říkám, kde budou.Nedaleko vím o dvojich norách,které ještě v týdnu byly prázdné,ale to se klidně mohly "přestěhovat".Prohlížím jí,ale je to silný pes.Rána seděla výš na horní lopatce.Dál už rutina,kterou všichni znají.(7x57R, 11,2g) Lovu zdar

Autor: Václav Pašek | 14.05.2011 12:09
Dnes ráno opět stejný scénář, od sousedů od čtyř do pěti padly tři rány u řepky, říkam si, jak je možný, že pokaždý střílí třikrát :) a oni si pořídili automatického myslivce na hlídání brambor, v určitých intervalech to vydává ránu jako výstřel z kulovnice. Jinak dnešní ráno srnci úplně zmizeli, asi si vzali den volna. V.P.

Autor: milano | 13.05.2011 23:06
Sikáčku, vím jak Ti je, já jsem kopal v rohu zahrady v sobotu před 14ti dny. Dnes máme šestý den štěně, je s ním veliká legrace a nejradši bych s ním byl 20 hodin denně.Je fakt, že na tu předchozí fenku myslím často, ale tak to prostě chodí.Štěně to vyléčí. M.P.

Autor: Josef Hanzlík | 13.05.2011 07:50
Kájo,před chvilkou jsem vstal,teď si jdu umejt uši a oholit se,abych na to naše setkání byl fešák!
Sikáčku,to je blbý,ale stávají se věci.Mě se před dvěma lety ztratila drsňačka u baráku.Chmury zahnalo do dvou měsíců nové štěně.Tak neblbni a do Roudné doraž!!!

Autor: Sikáček_Japonský | 13.05.2011 06:08
V úterý nám přejeli tří letou jezevčici. Měla splněné všechny zkoušky, byla uchovněná a den předem jsem žádal o jméno chovatelské stanice, na podzim by měla štěňata. Je to pro mě a tátu hrozná rána a jsme z toho hotový:(:(:(. Chtěl jsem přijet i na sraz do Roudné, ale nějak teď není nálada:(

Autor: Karel poslík | 13.05.2011 05:52
Pracovní záležitosti mi neumožnily tento týden vysedávat po nocích v revíru, až včera se naskytla příležitost.Po odpolední myslivecké brigádě a krátkém odpočinku, hurá do lesa. Černá byla na vnadišti bezpochyby pravidelným hostem. Nikde ani kůrka ,jen silný typický pach.Rozházel jsem igelitku tvrdých krajíčků a zaujal pozici. Poprchávalo. Po chvilce, ještě za ubývajícího světla, jsem uslyšel zvuky, které jsem zprvu přisuzoval kachnám na nedalekých rybníčcích. Z lesa však vyběhli dva divočáci. Menší byl pronásledován větším a po krátkém dostihu byl zahnán zpět do lesa. Venku zůstala bachyně 60-70 kg. Chodila opatrně v kruzích a přišla ze strany proti větru!! až pod kazatelnu. Jako by mi přišla říct:“ Vím o tobě , mě neublížíš a ostatní sem nepustím.“ V lese bylo slyšet lámání ale nic nevycházelo. Bachyně šla po mé relativně čerstvé stopě k vnadišti, najednou prudce vyrazila stranou, aby zahnala jednoho odvážného jedince zpět do lesa. Nestačil jsem tento kus ani přečíst. Bachyně se takto objevila několikrát. Mezi tím zde byl jeden nepatrně menší kus, asi loňský kňourek. Nebyl daleko, ale byl stranou a množství neviditelných překážek by stejně neumožnilo spolehlivý výstřel. V jedenáct nastal klid a já mohl jít o půlnoci domů. Dnes jedu brzy na jih, abych odpoledne stihnul přehlídku trofejí v Chotěšově a potkal zde našeho kolegu Pepu Hanzlíka. Hezký víkend všem a Lovu zdar! Karel

Autor: Erika Doležalová | 12.05.2011 09:48
Tak mě to včera taky vytáhlo ven, vyrazila jsem se podívat, kde se asi tak pohybuje můj vyvolený srnec :-) V 7 jsem na místě, ale "mrtvej kraj", jak pracovně označujeme nepřítomnost zvěře. Pak to pomaličku začne - nejdřív vosa. Nejde na návštěvu, tak si jí přestanu všímat. Za pár minut sršáň jak palec, ten už je odvážnější a dvakrát mi proletí otevřenou kazatelnou :-) Pak mi někdo nastartuje motor pod kazatelnou - čmelák. Ale ten má teda výdrž, bručí a bzučí mi tam snad půl hodiny. Pomaličku po milimetrech letí těsně nad zemí a všechno důkladně zkoumá, udělá kolečko kolem kazatelny a když ho slušně požádám, aby táhl do haj*lu, tak se kupodivu odporoučí. "To je ale večer" řeknu si a asi to bylo pochopeno jako nadšení, takže sršáň je zpátky :-/ Pak se konečně objeví první zajíc, pak další. Teprve před půl devátou vytahuje z lesa srnec. Jde kmínovým polem přímo ke kazatelně, míjí ji asi na nějakých třicet kroků, takže mám dobrou možnost ho přečíst. Trofejově je velice slušný, vysokánské vidle s ostrými vybělenými špicemi, hmota dole, silné pučnice, to vypadá na staršího srnce. Ale ostatním mě mate, začíná přebarvovat a krk má poměrně tenký, výraz obličeje je dost "zvědavý", větrníková skvrna a "brýle" výrazné, pučnice ještě poměrně vysoké.. To zas tak starý nevypadá.. Odstřelový je každoparádně :-) Před devátou vidím ještě dva kusy napravo u řepky, ale dalekooo, takže nevím, co jsou zas, možná je jedním z nich můj "vyvolený" srnec. A jeden kus nalevo, taky daleko, ale je vybarvený do červena i nadálku, takže nějaký mladíček :-) Pěkná čekaná, až na závěr - vracím se k autu, pokouším se nastartovat a.. nic :-) Tak volám o pomoc a zatímco čekám na příjezd servisního vozu :-) už je šero a já vidím "na hlíně" (nejspíš zaseté pole nevím čeho) dva kusy.. Co tam to srnčí může hledat, říkám si a až když odbíhají, zjišťuju, že to byla prasata, nejspíš lončáci :-)

Autor: Radek Chadim | 11.05.2011 12:49
Včera jsem byl u řepky "na posraným" :-). Ještě za šera vyšel nejprve jeden srnec, vidlák řekl bych dvouletý, a pak za ním mladý šesterák. Po chvilce jsem uslyšel zakvičení a řepkou už se přibližují divočáci. Něco jakoby šlo doprava na hrách, něco doleva na jetel. Beru dalekohled, hledám, kde se hejbe řepka, zvuky jsou stále blíž a blíž, já pořád nic nevidím, sklopím dalekohled a lončák stojí přímo předemnou na druhé straně cesty na kraji řepky, jen hlava mu vykukuje - pochopitelně mě spatří, kvikne a maže zpátky do řepky. Celej leknutej jsem propásl divočáky vlevo, kteří mezitím vylezli asi 150 metrů daleko na jetel, půl hodiny je pozoruju, vidím devět větších kusů, selata vidět v jeteli nejsou. Po půl hodině mě navětří a mažou do lesa.
Dneska se tam musím podívat, jak je dostanu ven ještě za světla, když už v té řepce lehávají (navíc její kvalita značně pokulhává), tak je škoda toho nevyužít k získání nějakého fotovideového materiálu :-).

Autor: Jan Slavětínský | 11.05.2011 06:30
Včera před půl osmou pomalu přicházím k jednomu z posedů "v mém lov. úseku", abych věděl, co mi tam chodí.Pár kroků před žebříkem nehnutě stojí kus a už o mě ví. Stíhám ho přečíst - klasický paličkář. Tak další, říkám si. Hochu ,na tebe sem hned dojdu. Odbíhá a v kraji lesa mi pěkně nadává. Vylezl jsem na žebřík a čekal.Po půl hodině slyším rachot motoru, ale zdá se mi to, že to jde z vrchu. Už ho pacholka v helmě vidím. Nad stromy se vyvalil padák s vrtulí, motor řval a sotva mu to letělo. Přeletěl a byl klid. Za půl hodiny z lesa vytáhla srna a hned za ní o kus dál druhá. Obě plné, na rozsypání..Po chvilce jistí směrem k lesu a z lesa vybíhá paličkář. Je to ten, kterého jsem při příchodu zradil.Chodil mi 60 kroků před žebříkem,chvíli z prava,chvíli z leva.Počkej po neděli! Zase slyším ten řev motoru a přibližuje se.Pacholek na padáku je tady.Škoda že na něho nemám povolenku...Srnčí mizí v lese a louka je prázdná. Ze všech stran to beká a najednou se ozývají i kusy, které ještě na louce nebyly. Podle vytlučených modřínků tam bude "rohatej", ale včera holt byla smůla. Možná dnes. Lovu

Autor: Ivo Ondráček | 10.05.2011 21:36
Dnes zase jednou na posedu u rybníka. Spousta kačen, pár zajíců, srnčí, vydra pode mnou šplouchla až po dvaceti minutách, dneska jí to nějak trvalo...Na nedaleký strom sedla sojka s tak obrovskou žížalou, až to vypadalo že ju převrátí dopředu. Na kterým stromě má mladé jsem bohužel přes větve neviděl. Cestou k autu jeden známý paličkář, pořád tak zvědavý jako před měsícem. Kéž mu to ještě týden vydrží...:) Jinak nááádhera. Ani lístek se nepohnul, ani horko, ani zima a světe zboř se, za celý večer jsem neviděl ani jednoho otravu na motorce či se psem...

Autor: Václav Sládek | 10.05.2011 14:42
Většinou se takto "opuštěná"selata zdržují v místech kde přišli o mámu.Jsou lechce ulovitelná.No ale tyhle jsou moc malý.

Autor: Jaroslav Miňha | 10.05.2011 13:56
Radku, ztracená asi nebudou, spíš jsou bez mámy. Už jsem takový rudlíček po zabité bachyni viděl a choval se stejně. V řepce bych tomu věřil, ale tahle skupinka přišla z lesa z úplně jiného směru. Navíc tomu napovídá to, že o jedné v neděli nedaleko nás ulovené ocucané bachyni jsem se doslechl. Bohužel.

Autor: Radek Chadim | 10.05.2011 12:33
Jaroslave, ony ty selata mohla být dočasně ztracená, v řepce se to stává celkem běžně, navíc 7 kg selata jsou poměrně slušná, to už musí být alespoň dva měsíce možná i dýl stará.
Včera jsem byl taky čekat na kance, dvě noci po sobě na vnadišti hodovali, ale včera nepřišli. Když vidím, že to na jiných vnadištích chodí až kolem desíti a je to tam do dvou v noci a na pole nespěchají, tak se ani nedivím, že jsem je nevyčekal. Možná by to chtělo vyrazit na pozdější dobu, ale to je pak celá noc (celý spánek :-)) v tahu.

Autor: Josef Hanzlík | 10.05.2011 12:22
Do Prčic a já mám noční!Vsadím se,že od zítra se zatáhne a já budu čučet doma na televizi a nebo dokonce budu muset...

Autor: Miroslav Šafr | 10.05.2011 11:54
Já také včera čekal na čekané. Prasátka chodí letos opravdu i u mě hodně pozdě, nejdříve po půlnoci a nejčastěji kolem druhé ráno. Těch jsem se tedy nedočkal. Viděl jsem však několik kusů srnčího a cestou pěknou paní turistku. Překvapila mě však srna se srnčetem, která přišla asi 20m pod posed a asi hodinu tam olizovala své srnče, které co chvíli cucalo mléko. Krásný zážitek, u nás v tuto dobu ještě srnčata nemíváme. Vždyť před týdnem tu dva dny ležel ještě sníh.

Autor: Karel poslík | 10.05.2011 07:11
Také jsem obětoval hokej a šel na čekanou. Po cestě jsem potkal dva zajíce. U vnadiště pak přišlo ještě za světla několik bažantů a to bylo na dlouho vše. Za celý večer ani jeden kus srnčí, což jednoznačně ukazovalo na přítomnost prasat. Dočkal jsem se až těsně po půlnoci, když už jsem chtěl odcházet. Bylo slyšet lámání, funění a zřetelně i kvičení malých selat. Musela tam být větší tlupa. Na volný prostor vyšla po dlouhém váhání pouze samotná bychyně. Dlouho jistila a potom rychlým chvatem popadla kus chleba a rychle do bezpečí. To se několikrát opakovalo. Dokud jistila asi 15 m od vnadiště, viděl jsem ji pěkně na široko a současně slyšel z porostu silné lámání z několika stran. Nic jiného než bachyně však ven nevyšlo. Několikrát udělala prudký výpad proti ostatním členům tlupy, kteří se chystali vystoupit z lesa. Úplně jsem ztratil pojem o čase a najednou přijíždělo auto, to mi jel kolega vyzvednout. Tím bylo čekání ukončeno To je už potřetí za sebou, co mi přišla černá až na půlnoc. Pokud půjdu dnes nebo zítra, vyrazím až na desátou nebo jedenáctou hodinu. Zdar. Karel

Autor: Jaroslav Miňha | 09.05.2011 23:50
Oželel jsem hokej se západními sousedy a sednul jsem si na zem u řepky, vedle které zaseli kukuřici. Radši jsem měl koukat na ten hokej. Když se před desátou konečně začalo v řepce něco dít, přijel návěs nakládat dřevo a protože se mu moje auto nezdálo dost na straně, začal troubit na lesy jako na lesy. Vzápětí auto objel s víc než metrovou rezervou, ale hlavně, že udělal bugr. Řepka utichla, tak jsem to sbalil a jdu k autu, najednou v lese kvíkání a praskání a na pole přede mnou vyběhlo pět krtků sotva do šesti sedmi kilo. Chvíli zmateně pobíhali ve vláčku po poli a pořád kvíkali, pak se na scéně objevila pro změnu dodávka, tak to vzali přes pole pryč. Vypadá to, že máma už na ně kouká z prasečího nebe :-( No a než jsem k autu došel, po té samé polňačce valí do lesa oktávka. To byl tedy večer! Provoz jak na Václaváku a ještě ta samotná selata k tomu ...

Autor: Ivo Ondráček | 09.05.2011 21:21
Dnes po dlooouhé době na poctivé čekané. Celkem tři kusy, z toho dva paličkaři. Počítám, že přesně do 15tého to bude denní chleba, vidět "co krok" dvě tři odstřelové jedničky...:)

Autor: Erika Doležalová | 09.05.2011 18:19
Dnes přišel Svět myslivosti a v něm pěkný rozhovor o brakách, s kým jiným než s naším DLASKEM :-)
Karlovi upřímné lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 09.05.2011 07:06
V pátek večer jsem zasedl a před půlnocí přišla tlupa černé. Ulovil jsem lončáka 45 kg ve vzdálenosti 40 m. Rána šikmo přes komoru vstřel před levou a výstřel za pravou plecí. Zůstal v ohni. Po ráně tlupa odběhla a za deset minut přišel samostatný kus tak okolo 70 kg. V klidu chodil okolo uloveného a bral krajíčky suchého chleba. Viditelnost byla mizerná ale podle tvaru hlavy to byla bachyně. Několikrát se vrátila a potom definitivně zmizela v lese. Neděli jsem přikrmil a dneska bude další pokus. Zdar , Karel

Autor: Erika Doležalová | 08.05.2011 20:52
Tak jsme dnes vyjeli okouknout řepky a blízké okolí, jak to bude vypadat s prasátky... Pro mě "čumenda osudová", jelikož první zalehlý srnec mi rozbušil srdce a rozklepal kolena :-) Starý jak metuzalém a na hlavě na jedné straně krátkou ohnutou špici a na druhé pokroucený "čudlík"... A mám to spičítané, prasata budou řádit v řepkách a pšenicích jak černá ruka a já zas budu vysedávat u potoka a čekat na tohoto krasavce :-) Když vzpomenu na loňský rok, kde úspěšnost lovu srnce se pohybovala okolo 10-15ti čekaných, tak 16tého ráno jsem tam jak na koni a to by bylo, abych to do posečení řepek nestihla :-))) Nepříznivé je, že žebřík stojí po větru a bude-li srnec chodit z lesa, budu tam zbytečná, ale já na něj už něco vmyslím :-) Roudná je tím pádem v ohrožení, protože když to nestihnu do onoho víkendu, nevím nevím jestli pojedu pryč, aby ho náááhodou nepotkal nějaký kolegáček :-)

Autor: Radek Chadim | 07.05.2011 17:55
Do Videí jsem přidal záběry z fotopasti. Zítra už jí dám jinam, koho by bavilo, dívat se pořád na ty stejný divočáky :-).

Autor: Radek Chadim | 07.05.2011 16:35
Dnes jsem byl zkontrolovat fotopast a myslel jsem, že mně šupne - tlupa divočáků "takový normální letošní" a momentálně má už přes 25 kusů. A to v sousedním lese chodí i větší rudlíky. Já když to každý rok vidím, tak si říkám, že tohle nemůže vzhledem ke škodám na poli a nemocím dopadnout dobře :-).

Autor: Karel poslík | 06.05.2011 12:29
Zdar přátelé, díky pracovnímu nasazení v zaměstnání i doma jsem neměl poslední dobou moc času na naše společné stránky. Začíná se blýskat na lepší časy. V garáži visí půlnoční sele , srnci jsou „za dveřmi“ a Velká Roudná se také nezadržitelně blíží. Relativně volný víkend před sebou dává naději na nějaké myslivecké zážitky. Přeji všem hezký víkend a Lovu zdar ! Karel

Autor: Radek Chadim | 06.05.2011 12:29
Včera jsem byl čekat na srnce na rohu lesa. Při výstupu z auta jsem vyšel kousek na horizont a obhlídl kraje lesa. Kromě jednoho srnce nikde nic, ale podél lesa asi na úseku 1-1,5 km jsem napočítal celkem 20 zajíců, což je běžně úlovek za 5 let, tak mě to udělalo radost.
Po příchodu na posed jsem viděl dva srnce, jak se honí. Pak poměrně dlouho nic, pak zničehonic pod mým posedem stojí srnec šesterák takovej divnej :-), větří, tuší, ale nevidí, kdybych měl foťák připravenej, tak bych ho natočil, ale nemůžu se ani pohnout, tak se na něho 5 minut divám, pak mě uslyší a utíká do lesa, začne nadávat, pak chvíli ticho, a pak z větší dálky začne znova nadávat - říkám si, ještě aby tam ležel divočák :-). Za 30 minut se ohlížím do směru, kam odběhl, vidím tam něco hnědého, koukám, nemůžu to rozpoznat, tak jsem myslel, že je to pařez či co, ale pak se to pohlo, pak zase, a on to divočák - šedou hlavu, zadek hnědý, asi 50-60 kg (mám podezření, že je to ten loňský, co jsem natočil v říjnu za dne u potoka :-)). Tak tam chvilku šamouzí, pak zachází do křoví na kraji pole a lesa. Tak už jsem měl foťák připravenej, a on odešel krajem lesa směrem ode mě, tak jsem ho nenatočil. To byste nevěřili, kolik v tom křoví už se mi ztratilo divočáků :-D, scénář "pokaždé" stejný, divočák ani né 30 metrů daleko, ale pak buď zahnou jinam nebo vychází až za tmy. Divočáka jsem pak viděl v rohu pole asi 250 m od posedu, když jsem odcházel, to už byla ale celkem tma.
Jinak na fotopast se mi taky něco chytlo, ale byla špatně směrově nastavená, tak až to nahraju, tak to dám opět do videí, i když to nejsou bůhvíjak povedené záběry.

Autor: Václav Pašek | 06.05.2011 08:32
Dnešní čumenda na srnce, vážně dobrý obrat, začala mým zaspáním, to je tak, když si chcete 5minut ještě poležet, vzbudil mě sen, kdy jsem měl na poli pět lišek a bulkaře. :-D V reálu se přišel se na mě podívat mladej špičák a srna, pak jsem našoulal šesteráka se srnou a šest kusů siky. Jeden jelen nasazené "bulky" a druhý již měl vidláka. Moc pěkné ráno! V.P.

Autor: Ivo Ondráček | 05.05.2011 19:57
Jooo Haralde špatný, to sou totiž jenom ty první. Pak mám za týden přijímačky, pak druhý státnice, do stohy písemek z práce...Letošní školní rok je úplně na...hm...jak to říct slušně...nepříznívý! Chtěl sem vám aspoň dovézt ukázat nějaký obrazy, tož asi napřesrok.

Autor: Zdeněk Ondruch | 05.05.2011 19:24
Chlapi, všechny vás pozdravuje Václav Soukup.Tak doufám, že přifrčí na sraz na pionýru, v hubertusu a s jezevčíkem v ruksaku.Z

Autor: Harald Altmann | 05.05.2011 19:01
Ivošů, tak to můžeš přijet do Roudný - nebo se pletu?

Autor: Ivo Ondráček | 05.05.2011 17:51
Tak jsem si z toho tak dlouho dělal srandu až se to povedlo - státnice mám 16. května odpoledne...Tož musím zabrat abych se stihnul dovečera vrátit na letošního prvního paličkáře...:)

Autor: Erika Doležalová | 05.05.2011 15:21
Tak a já půjdu očumovat srnce dneska, heč :-)

Autor: Radek Chadim | 05.05.2011 14:12
Včera jsem byl teda zase očumovat srnce :-), po vstupu na kazetelnu sednu na lavičku a najednou mě něco zatlačí do zadku - nějakej voprsklej fógl si tam postavil hnízdo, vyprdl už jedno vejce a já okraj hnízda přisedl - ještěže mám zadek jak mišpulinku :-D, jinak by bylo po vajíčku. Tak jsem chvíli pozoroval, co vyleze z lesa, do 10 minut vyšlo 5 srnců, dva paličkáři, dva šesteráci, kteří se proháněli, a nejdále u lesa byl srnec jen s jedním světlým a slabým parůžkem. Po půl hodině jeden ze šesteráků všechny zahnal zpátky do lesa, tak jsem šel pozvolna domů, abych nerušil srnce a ptáčka při hnízdění.
Do fotopasti na vnadišti se mně chytil srnec, srna a daňci, tak až to nahraju, hodím to do videí.

Autor: Jan Slavětínský | 05.05.2011 07:17
Včera navečer jsem vyrazil ven,jak říká Radek Chadim, očumovat srnce. Před půl osmou jsem sedl na žebřík,uvelebil se,kulobrok dal na klín a čekal, co se mi tam ukáže. Postupně se na louce objevilo pět zajíců,pět kusů holé a čtyři srnci.Z obou bočních stran lesa vytáhli dvá pěkní šesteráci s parožím tak deset čísel nad slecha. Chvíli se popásali u kraje a potom ten jeden pomalu postupoval k tomu na protější straně. To už o sobě obá věděli a merčili se. Nevidí se často,když se srnci perou a přetlačují parožím jako jeleni, ale tihle dvá mi to předvedli.Hrabali předním během, pokyvovali hlavou a třikrát na sebe udělali výpad,jen parůžky rachotily. Neustoupil ani neutekl žádný z nich. Hoši si změřili síly a zase si šel každý na svou stranu.Z rohu lesa vyběhl na louku kus.Čtu ho dalekohledem, je to roček- paličkář. Má pouze jeden pravý kolíček velký jako palec. Zastavuje,ohlíží se a maže přes roh do protější stěny lesa.Za chvíli se v těch místech objevuje srnec, který ho tam vyvedl. Je starší,typoval jsem ho na 5ti letého šesteráka, vysokého,který už jde zpátky. Přední výsady má jako malé puky a zadní dlouhé,zahnuté a světle vyleštěné. Jen svítí na tu dálku.Sedím do setmění, pomalu se zvedá vítr a nad hlavou mi přes les vytahuje černý mrak.Odmykám auto a zase začíná chc..Ale jinak pěkný večer. Lovu

Autor: Harald Altmann | 04.05.2011 23:58
Tak jsem se zase po delší době dostal ven. Bohužel jsem šel až ve 20 hodin a bylo pozdě. Kvůli špatnému větru jsem zradil 4 jeleny-mladíky. Ani jsem nepřečetl, co tam na těch hlavách připravují. Liška mě jistila asi na 150 metrů. Když zjistila, že nesu flintu, tak radši zmizela. Nedalo se střílet, nebylo jasné, zda je to fena nebo pes. Po hodině čekání si to přes pole přihasil jezevec a moc se mu nelíbil můj pach. Asi smrdím nebo co. A potom už chodily kusy srnčí, ale v tom šeru nešlo přečíst, co jsou zač. Seděl jsem do půl jedenácté a prasata nikde. No, nevadí, tak snad příště....

Autor: Erika Doležalová | 04.05.2011 11:16
V neděli jsme "vraceli naši kobylu" :-))) (bydlí u známých) a viděli jsme muflonky s jehňaty, srnče jsem letos ještě neviděla.

Autor: Hans | 03.05.2011 23:09
Dnes jsem vyrazil na sněhovou obnovu- napadlo u nás 5cm sněhu, který ve stiných místech vydržel až do večera. Pokukuji po srncích, jak jsou na tom s vývojem paroží, když v tom ze stěny lesa po dlouhém nadávání vylézá srna a já koukám jako blázen, když spatřím, že za srnou si kráčí letošní srnče- staré pár dní. Srna zalehla v louce a srnče okolo ní skotačí. Je vidět, jak jsou oba mokří, tak snad to přežije. Ještě jsem nepotkal takhle brzo srnu se srnčetem. Jak jste na tom vy?

Autor: Erika Doležalová | 03.05.2011 09:45
S tím obojkem do nory - to je sporné, vzhledem k tomu, že se dnes používají lokátory - a to už je trochu větší překážka než samotný obojek.. Osobně mám taky obavy, že se pes může někde zachytit, ale když jsem četla příspěvky a články M. Hraška, který navíc noruje s bedlingtonem (což je v porovnání třeba s jezevčíkem "kus psa"..) a neměl žádný problém že by mu pes v podzemí zůstal viset..tak nevím.

Autor: Honza Lettrich | 02.05.2011 23:23
SKUBI,
nechci Ti radit ale nikdy nepouštěj psa do nory s obojkem na krku, byť na suchý zip. Popisuješ sice lov v umělé noře ale myslím že bys ho pustil i do přírodní. Jak říkám nechci radit ale mohlo by to pejska stát život.

Jinak k tématu "Dnes"
včera večer jsem dostal od manželky vycházky do revíru, obešel jsem nory, ve dvou se zabydleli pruháči, jedna je čerstvě projetá a zbytek je prázdný. V půl osmý jsem zasedl na kazatelnu vyhlédnout srnce. Zatím chodí pravidelně ale začínají si tvořit teritoria, vychází mi jeden knoflíkář ve zvěřině tak 7kg musím na něj hned od začátku jinak zaleze do řepky a je konec.

Autor: SKUBI | 02.05.2011 10:56
Po obeznání umělé nory minulý víkend jsme se vzhledem k nedostatku času domluvili až na včerejší podvečer. Po nachystání nářadí a zbraní nasazuji psům reflexní obojky (na suchý zip). Jdeme si k paničce pro kázání o opatrnosti při střílení. Donn dostává šeptem rady, jak má lišku přelstít. Poté ještě řádné poplácání a už vyrážíme. Vsuk je doslova vyježděný. Rozestavujeme se. Pouštím Donna. Donn si zaleze asi do poloviny těla do vsuku. Vylézá a důkladně ověřuje okolí vsuku. Znovu mizí ve vsuku. Krátké hlášení a už slyšíme první kontakt. Znovu se ozývá hlášení. Po minutě pes vylézá. Další důkladná kontrola okolí vsuku. Pes jde znovu do vsuku. Dostává chvat a ozývá se jeho dlouhé kňučení. Podle zvuku usuzuji, že má sevřenou mordu. Kňučení pomalu slábne. Mám husí kůži po celém těle. Okamžitě se rozhodujeme pro kopání. Odnáším druhého psa do auta. beru náčiní a běžím k noře. V noře je ticho. Jako ve snu začínám odkopávat místo, kde se dvě ramena potkávají a vyúsťují do jednoho vsuku. Asi po půl minutě začíná pes hlásit. Žije. Vylézá ven. Celá morda a čenich je sytě rudá. Barva mu stéká po fousech. Otřepe se, krátce okoukne situaci venku a chce znovu do nory. Odchytávám ho. Krátce kontroluji vážnost zranění. Není to tak hrozné a barva na mordě pravděpodobně není jeho. Odnáším ho také do auta. Otevíráme kotel. Lískovým proutkem šťouráme do ramen od vsuku směrem do kotle. Po pár minutách se objevuje liščí oháňka a krátce se mihne lišče. Promýšlíme další postup. Po dalším šťourání chytám lišku za oháňku a snažím se jí vytáhnout ven. Nejde. Druhý pokus dopadl stejně. Poté se mi ukázalo lišče. Rychle ho chytám a vytahuji. Okamžitě mi visí zakouslé na prstě a současně spustí nářek. Liška pochopila, že už bojuje jen o svůj život a jde trubkou ke vsuku kde klečí kolega s lískovým prutem. Petr s blátem na hřišti opuští vsuk a bere si flintu. Na kmotru padnou tři rány, ale asi je hluchá a neslyší to. Na louce znatelně zpomaluje. Kolega hlásí pravděpodobný zásah na měko. Liška zatahuje do řepky. Jdu do auta pro psy a pouštím je. Donn se okamžitě nasazuje na stopu a krásně jí vyšívá až do řepky. Jdem za ním i když už to je u sousedů. Pes lišku v řepce točí, ale asi dostala jen něco málo a nakonec se mu ztrácí. Vracíme se zpátky. Psi kontrolují noru. Bylo tam je jedno štěně. Chválím psa a znovu ho prohlížím. Má potrhaný pysk, ale je to prkotina. Po uvedení nory do původního stavu voláme hospodáři a sousedům, že jsem u nich chodili se zbraněmi. Doma dáváme psům odměnu a sobě kávu. Pak následuje návštěva restaurace, kde děkujeme Dianě za lišče a já za Donna. po nezbytné debatě a několikerém zopakování lovu se rozcházíme a jdeme na kutě. PS:. omlouvám se za slohovou práci

Autor: Jan Slavětínský | 02.05.2011 10:21
Jéje,a je to venku.. Já se o víkendu ven nedostal,ale včera večer mi volal kamarád, že právě střelil prase.Kolchozníci nasázeli brambory a už se tam dějí věci.V rámci snah o snížení škod tam chlapi sedí a střídají se. Má Zetku 7x57 a koupil si nové Nosler Part.od SB. Přišlo mu jich osm, všechno stejné,tak na 60 kroků , komora - zůstalo po NP na fleku. (40kg) Lovu

Autor: Erika Doležalová | 02.05.2011 09:50
Tak jsem se konečně zase dostala do revíru, v pátek jsme okoukli nory (jako obvykle nikde nic) a cestou potkali srnčí skupinku, tak jsem se včera vypravila je obhlídnout trochu detailněji (zdálo se mi totiž, že jsem mezi nimi zahlídla odstřelovou jedničku..) Poprvé jsem vzala "na procházku" kulobroček, protože co kdyby někde něco... :-)
Jela jsem pozdě, k posedu jsem kráčela asi v sedm hodin a dole u lesa už byla srna + srnče a taky slušný srnec, řekla bych že ve trojce, ale bylo to daleko na nějaké větší zkoumání. Pak z lesa přišel ještě jeden kus, nevím co to bylo ale byl na něj smutný pohled, nahrbené, nafouklé a zadní běhy černé od průjmu.. :-(
Před půl devátou jsem to zapíchla a cestou domů měla tak na 30 kroků zalehlého srnce, nenechal se vyrušovat, tak jsem ho mohla dobře přečíst, nevytlučený slabý šesterák se zajímavým parůžkem na levé straně (křížek). Zajíců moc a kousek od silnic ještě srna + srnče. Ještě jsem stihla konec první třetiny a dokoukala zbytek, Němci se vytáhli no a pak už hurá spánek :-)))
Jendovi Slavětínských gratulace veliká! My jsme slavili v sobotu, náš koník nám udělal radost pěkným třetím místem v Přípravné ceně čtyřletých :-)

Autor: Martin Skřivánek | 01.05.2011 17:40
50 z 50 !!! za to by se nemusel stydět profík co je denně na střelnici! super.

Autor: Radek Chadim | 01.05.2011 17:07
Dnes jsem byl opět zkontrolovat fotopast, za 10 dni byla u 4 nor, u první byl 1 jezevec, u druhé dva, u třetí nic a u čtvrté opět jezevec. Ach jo.

Autor: Rudolf Husák | 01.05.2011 10:40
Omlouvám se všem tady,ale mnou vložený včerejší příspěvek o velmi pěkném úspěchu H.S.jsem teď překopíroval znovu do nového měsíce,děkuji.

Přátelé myslivci,téměř všichni ho tady znáte,hodně sem píše a já to na něj musím prásknout.Včera (v sobotu 30.4.) si Honza Slavětínský na veřejném závodě na baterii udělal rekord a se svým ZH-čkem !!!, nastřílel 50 z 50ti.Je to i rekord střelnice,tři tuply na 50 holubů.Vyhrál krásný pohár a zájezd do Chorvatska.Honzo,kamaráde upřímně ti blahopřeji.

Autor: Václav Sládek | 01.05.2011 09:37
Rudo ty jsi teda práskač.Jendo klobouk dolu před tvým výkonem.
Romane k úlovku lovu zdar,krásné májové zahájení rubriky dnes.

Autor: Roman Trojka | 01.05.2011 07:31
Tak teda začnu:-) Těsně před čtvrtou zvoní budík a mi se podaří vstát. Nezbytná káva, bez které jsem nepoužitelný... Chvíli váhám, zda si vzít kulobrok, ale nakonec dostává přednost kulovnice, která je po úpravě pažby a ještě jsem ji neměl venku. Beru mladého psa a už ujíždím. Cestou se rozhoduji, že rozednění strávím u vnadiště a pak prošoulám les. Auto odstavuji na lesní cestě, tak 500m od vnadiště. Když přicházím na křižovatku lesních cest, ze které je vidět na 120 metrů vzdálené vnadiště, kontroluji ho dalekohledem a zjišťuji, že tam nějaká černá je. Vydávám se linkou ke kazatelně, 30 m od cíle odkládám batoh a psa. Dále již postupuji šoulákem a u silného buku zůstávám stát a obeznávám zvěř. Mám je v dolině pod sebou na nějakých 40-50m. Tři samotní lončáci, tak 40kg, dokonce lze rozeznat, že se jedná o kňourky. Stojím opřený o buk a ještě je několik minut pozoruji. Světla neustále přibývá a tak se rozhoduji toho, který se zdá nejslabší, ulovit. Čekám jen na vhodnou pozici a probouzející prvomájové ráno naruší výstřel. Lončák zůstává v ohni a zbylí dva vyklízejí scénu, ani nevím jak :-) Když kus přestane odkazovat, vracím se pro odloženého psa, chválím ho za vzorné chování a společně ještě pár minut vychutnáváme lov. Po příchodu ke kusu nechávám psa se taky potěšit z úlovku. Poslední pocta zvěři, vyvržení a jedeme domů... Až nyní zjišťuji, že je to tak trošku jubilejní... 1. máj a můj 140. kus černé. Lovu zdar, Diano! Pro upřesnění W 270 10,1g Sako Hammerhead.

Autor: Radek Chadim | 01.05.2011 00:23
Květnové (srncové :-)) Dnes aneb vážení kolegové, co jste dnes viděli nebo případně ulovili?