Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kam ten svět spěje - aneb konec myslivců a myslivosti



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 11.07.2011 00:15
Smíšená honitba pod horami, menší část v Krnapu, výměra cca 1950 ha. Drobnou nemáme skoro žádnou - bažanta vůbec, koroptev je sakra vzácná, zajíce nelovíme nejméně 10 let. Paradoxem je, že odstřel /a dle mých pozorování/ i počet lišek se snižuje, rekordní odstřel byl jeden rok 67 kusů. Kromě prašiviny to mají na svědomí i další choroby, koneckonců jsem o tom napsal i článek do Myslivosti. Ale stejně si myslím, že ten John Deer je horší predátor jak celá liška. Je to nepřímá úměra. Čím širší záběr sklizňového stroje, tím méně zajíců, koroptví, křepelek, chřástalů, skřivanů atd. atd.... Jinak nejraději lovím lišky v zimě v noci na sněhu a samozřejmě kulí - brokovnicí mám ulovené 4 lišky v životě, z toho 2 ještě na lesárně v Trutnově před maturitou...

Autor: Martin Skřivánek | 10.07.2011 14:41
Fesoji 40 lišek ?! jste polní revír ? tam asi drobné moc nebude :-).

Autor: Fesoj | 09.07.2011 15:41
Pokud je skutečně nutná celoroční regulace stavu lišek (a já věřím, že leckde ano),pak jsem pro norování liščat jako pro jediný skutečně etický způsob lovu v jarních měsících. To neplatí pro figiho a jemu podobné, jenže kolik z nás umí bezpečně poznat lišáka od lišky ? Troufám si říci, že hodně málo, já to taky neumím. A protože norníka nemám, raději si v době, když se o sebe liščata ještě neumějí postarat, ránu odpustím. O to raději na ni smáčknu jindy, ať na posečené louce nebo v zimě na sněhu. V našem sdružení je 18 členů, střílí se /dnes/ kolem 30 - 40 lišek ročně, já jich z toho mám vždy nejméně 10 a to mi sousedi ještě říkají, ať lovím víc, že jim mizí drůbež... Proti norování nic nemám, ale prezentovat úspěchy fotodokumentací na internetu mi připadá stejně pitomé, jako
kdybychom tam vložili video s tím, jak se dává srnčímu záraz nožem - a přitom je ten záraz někdy nutné a dokonce jediné humánní řešení, třeba když se dostanu ke kusu zraněnému při dopravní nehodě. Ale proč s tím hrát na city POP /panelákových ochránců přírody/ kteří to stejně nikdy nepochopí ? Vždyť tím naší myslivosti prokazujeme pravou medvědí službu...

Autor: Jaroslav Tatalák | 24.05.2011 20:53
No po předcházejících diskusích myslím,že tato diskuse,jak už konstatoval Honza Sl. je opravdu mlácením prázdné slámy a nad prdem. Zanechte hořekování a bědování a věnujte se smyslplným věcem.S pozdravem J.T.

Autor: J. Doubrava | 23.05.2011 07:08
Hansi,
veřejnost ( zvláště ta internetová) nejsou tvoji sousedé - chovatelé drůbeže, u kterých bys našel možná pochopení, ti jsou jen kapičkou v moři a mají asi jiné zájmy než brouzdat na netu po fórech a diskuzích. Veřejnost bydlí ve městech ,je jim většinou ....náct nebo o trochu víc, chovají max. psa , kočku nebo papouška a na netu jsou skoro nepřetržitě. Před těmi nikdy neobhájíš (ani z z 1%) podobné fotky, zvláště ( soudím podle této diskuze) když např. pan Zdeněk T.( ani nikdo jiný) toho není schopen ani mezi myslivci na fórech. Na jarní lov lišek a liščat mám svůj názor, nebudu ho tady ani zveřejňovat - je to opravdu mlácení prázdné slámy jak píše Honza Slav., zastánci i odpůrci jsou "nesmiřitelní" a názory z druhé strany nechtějí ani slyšet, spíš než diskuse jsou to psané hádky. Nicméně na tom, že uveřejňovat fotky nebo videa s touto tématikou na veřejně přístupných fórech je hloupost non plus ultra na entou se shodnou asi zastánci obou táborů. JD.

Autor: Honza Lettrich | 22.05.2011 22:59
Hansi,
taky patřím mezi ty kteří neřeší kyž uvidí lišku jestli je jaro, léto, podzim nebo zima, lišku prostě nepustim za tím si stojím a rád si to odůvodním.
Nicméně nesouhlasím s Tebou v tom, že nemyslivci nesledujou naše i jiné myslivecké stránky. Divil by ses kdo všechno na ně kouká a kde všude se objeví fotka nebo článek z těchto nebo jiných stránek a je u toho bohatá protimyslivecká debata a proto souhlasím s Erikou ohledně umísťování fotek tohoto druhu.
Když jsem tuto diskuzi zakládal, tak jsem nečekal tolik reakcí a hlavně směřovala jinam než se dostala. Nejde zde o moralizaci, každý si musí sáhnout do svého svědomí a zamést před vlastním prahem ale pouze o to abychom se sebou nesouhlasili slušnou formou bez vulgarit.

Autor: Hans | 22.05.2011 21:22
Taky se musím připojit a říci, že souhlasím s celým obsahem odpovědi pana Zdeňka T. Já patřím taky mezi ty, kteří lišku střílí po celý rok a nemyslím, že je na tom nic špatného navíc, jak víme je to povoleno. S norováním souhlasím a to, že se zveřejní nějaká fotka s liščaty taky není nic špatného- je to povoleno? Ano, je. A výmluva, že to uvidí veřejnost je hloupost, když sousedům ukážu střelenou lišku jsou moc rádi, protože mají drůbež a nebyli by a ani nejsou rádi, když je liška navštíví.
Zajímala by mě návštěvnost mysliveckých stránek z řad nemyslivců....? Možná podnět k umístění, alespoň sem na stránky ankety.

Autor: Erika Doležalová | 22.05.2011 20:35
Zdeňku, v podstatě s vámi souhlasím, až na jedno ALE - není to totiž o norování, ale o vhodnosti zveřejňování snímků malých bezbranných liščat (mrtvých). Norování je lov jako každý jiný, také norujeme, máme dokonce dva norníky, ale prostě si nemyslím, že je bůhvíjaká "paráda" zveřejnit fotku zakousnutých (zastřelených, ubitých.. jak kdo) pártýdenních štěňat.
Jistěže jsou větší prasárny, třeba zastřelit kojící lišku bez toho že lovec ví, KDE je nora. Je jim to jedno, protože je to škodná a ta se musí likvidovat, zabíjet, rabovat.. Liščata ať třeba pochcípou hlady, hlavně že se budou bušit do prsou, jací jsou to kabrňáci (viz snímky na myslivost-lovectvi.cz).
A o tom zachraňování drobné by byla debata na dlouhé zimní večery, protože už bylo mnohokráte řečeno i napsáno, že na jejím úbytku se podílí mnohem více činitelů (a dokonce ve větší míře) než jen liška, ale řeší se jen ona.. Bohužel pro ni.

Autor: Zdeněk T. | 22.05.2011 15:09
Dobrý den,
nejdříve bych se chtěl omluvit za nevhodně vložené foto, už takovou chybu neudělám, byla to CHYBA. Vidím, že jste všichni krásní morální milovníci přírody, kteří nedělají myslivost pro to aby něco ulovili, ale proto že mají rádi přírodu.(jsou vegetariáni a nemají rádi bůček, natož tak libové maso ze 25KG selátka) Nejlepe to vystihuje dizkuse pár měsíců zpět Drobná. Chápu některé negativní postoje, morální pohnutky některý příspěvků. Inu každý sám strůjcem svého štěstí, vidím kam ta česká myslivost směřuje.
Každý má jiné priority, někteří čekají na vnadišti a třepou se na kus žvance, jiní jsou vrazi lišek (a dělají ve svém volnu zákopové práce vlastné pro nic za nic). Já jsem obojí,(nebojím se to přiznat) miluji lov to vzrušení a napětí, samozdřejmě že mám rád přírodu. Ale pokud bych si měl vybrat mezi výřadem 40 zajíců nebo 10 lišek vyberu si 40 zajíců. Nechci se dožít dne kdy si budu jak Radek Chadim fotit zajíce a na honě se na sebe smutně koukat na pár zajíců a poslouchat starší členy, jak se kdysi před 50 lety střílelo 200 zajíců.
Ještě bych rád odpověděl na pana J. Miňha
Proč nelovíme třeba tříkilová selata?
Na tohle si dokaže odpovědět každý, ale né každý tu odpověď chce slyšet. 3kg slelátka mražák nenaplní, ale až bude mít 30KG to bude bašta to si počkámé. Proto je všude zásada nelovit bachyně, i v době kdy nemají mladé, aby bylo hodně masa. Chápu, že většina z Vás se mnou nebude souhlasit, ale je mi to docela jedno, dělají se daleko větší prasárny, než je norování lišek a až se jednou dostanem i do takového stádia, že i tento lov bude nepovoleným, tak nevidím důvod proč myslivost dál dělat a možná to bude dobře, protože po bezmále 10 letech strácím víru, že myslivcům jde o myslivost, spíše o plný mražák.
Ještě k poslednímu komentáři Eriky: Chodím na kurzy z Úřadu práce a na takovém menším setkání v 8 úplně neznámích lidí 95% ženské zastoupení jsme se představovali svoje záliby apod. Nejdříve jsem jim to neřekl že jsme myslivec, protože jsem čekal ty pohrdavé obličeje, ale po pár otázkách to ze mě vytáhli, že dělám myslivost a všichni řekli, že je to nádherný koníček a dostalo se i na norování a rozhodně jsem si nemyslel, že to přežiji s čistým štítem a přežil!!!
Z toho usuzuji, že né všichni jsou proti myslivcům a dokonce i ženy což jsem opravdu nečekal.

Autor: Erika Doležalová | 20.05.2011 11:42
Radku, to že sousedi v lese uloví jak píšeš jen 10 lišek taky ale nemusí znamenat, že na to kašlou, ale třeba tam těch "lesních lišek" není tolik co u vás těch "polních".. Je to jako s jakoukoli zvěří, někde je jí více, někde méně. Když my střelíme na honě třeba 40 zajíců a sousedi jen 10, není to "jistota", že my jich máme 200 a oni jen 50.. U nás se třeba uloví ročně tak okolo 5-7 prasat a sousedi tenhle počet odloví za týden.. A neznamená to, že my na to kašleme, ale prostě tady nejsou.

Autor: Jan Slavětínský | 20.05.2011 11:15
Přátelé , já bych tohle téma smazal a víc neřešil. Je to mlácení prázdné slámy.

Autor: Radek Chadim | 20.05.2011 10:47
Eriko, to je zase druhý extrém, který nelze brát vážně, stejně jako myslivce :-D. Když si vezmu z prasečáku malé prasátko, vyfešákuju ho a navoním, budu s ním chodit po škole a ukazovat, jak je miloučké, hodňoučké, tak kolik dětí myslíš, že se při nedělním obědě, kdy bude na stole vepřový řízek, rozpláče - většina :-D. To že nějaký fanatický jedinec má lišku doma, ale nechápe, jak to chodí v přírodě a že myslivec je CHOVATEL!!! zvěře užitkové, tak je smutné a je ho nutné přesvědčit, že liška není až tak milá, jak se někdy tváří. Stačí, aby školákovi ve škole v první lavici vyskočilo z kabele kuře, a pak ten názor na lišku bude hned dramaticky jiný :-).

Autor: Radek Chadim | 20.05.2011 10:31
Já to vezmu z vlastní myslivecké zkušenosti z naší honitby. My máme polní honitbu, našimi hlavními sousedy, odkud chodí zvěř, jsou dvě lesní honitby a jedna přibližně stejná honitba jako máme my,se kterou máme společný les (většina pole, okraje honitby les). My nalovím 25 lišek za rok, sousedi se skoro stejnou honitbou 25 lišek, sousedi v lese, co mají dohromady stejnou výměru, jako má naše honitba, jen 10. Tedy základní problém vidím v tom, že se tam liškám nevěnují tak, jako my a jak by měli. Každý rok tam zbyde oproti našemu revíru 15 (25-10) lišek - 7,5:7,5 (lišák:liška)- 5 (né každá liška bude mít liščata) x 4 liščata je 20 nových lišek, 5 jich uhyne na prašinu = 15 lišek, což nepovede ke snižování stavů, protože se neodloví ani přírůstky. Takže my, když nechceme mít lišku vedle lišky, tak zbývá jediné - důkladně se tomu věnovat. Nejsem příznivec norování, přijde my to příliš nebezpečné pro psa, a krvavé pro všechny, ale je to účinné, jak držet lišky v počtu blížícím se počtu ideálnímu. A nemusím se bát, že liška vyhyne. Já mám lišku taky rád, je to krásná zvěř, nejchytřejší ze všech, nejlepší smysly. Stará liška je opravdu těžko lovitelná na mysliveckou vzdálenost :-). Ale vše se musí držet v rozumných mezích a k tomu využívat rozumné a efektivní prostředky.
Jaroslave, nedávno ses trošku podivoval, jak jsem v jednom výpočtu počítal 100 divočáků na 500 ha, letos to bude spíše 150 :-). Rozdíl v přístupu k liškám a divočákům většiny myslivců je ten, že nestřílí bachyně proto, aby měli co lovit s tím, že bude i kus masa. Já jsem 1 ze 100, co loví divočáky po celý rok z důvodu jednak kvůli drobné zvěři a jednak že dělají škody na poli po celý rok. Jsem myslivec, tak to první vede, protože co je mi do škod, ty budou vždycky. To maso beru až na dalším místě :-). U divočáků je vidět další nedostatek mysliveckého plánování. Loni se v naší, a těch výše zmiňovaných honitbách ulovilo (a uhynulo) 213 divočáků - když vezmu plochu, na které se to ulovilo je to 2500 ha půl na půl pole les. Nikde není zvěř normována. Kolik myslíš, že se ulovilo dospělých kusů, mělo by to být maximálně 10 procent. jenže se ulovila z toho počtu oficiálně jedna jediná bachyně. Buďto se nepřiznávají, což u kňourů je běžná věc, nebo se neloví, což je ještě horší. Všichni jsou nadšení, kolik je loveckých příležitostí, a nechápou kam se poděli zajíci. U dalších zatím nezmíněných sousedů se uloví jen 6 kusů divočáků, ale protože mají velkou honitbu, kde se černá moc nevyskytuje, tak jí mají normovanou, a tam uloví 3 bachyně z těch 6ti. Taková je realita, tam kde se černá nesdržuje, se loví bachyně a tam kde se sdržuje, se neloví - prostě všechno naruby tu je :-).
Tímto neveselým příběhem jsem chtěl jen poukázat, že nelze srovnávat divočáka s liškou, protože drtivá většina myslivecké veřejnosti lišku vidí jako škodnou, bohužel divočáka ne. Dále jsem chtěl říci, že nemá smysl "likvidovat" lišky, když se rozumně nehospodaří s dalšími druhy, zejména černou. Jenže lišky rozumně redukovat můžu, u divočáků v našich podmínkách nemám nárok. A jsem ještě příliš mladý na to, abych si řekl, že budu lovit divočáky a na zajíce se vyprdnu. Ono na to stejně dříve nebo později příjdu, že jinak to nepůjde, ale teď ještě nenastal ten praví čas :-).
Ono názor na určitý druh lovu souvisí i s jakousi nejednotností v myslivosti vyplývající z různých poměrů, ve kterých každý myslivost vykonává. Ti co norují a prezentují pak z toho fotky na internetu to prostě vidí jinak, než borci z lesa, co si sypou u své jediné kazatelničky v lese kukuřičku a loví jen divočáky a za liškami se nehoní, protože liška kance nežere. Ale bohužel nikdo z nás není schopen NESTRANNĚ povědět, co je etické a co není, protože každý to vidíme jinak.
A ulovení chovného 4-letého jelena a pak se s tím chlubení na přehlídce trofejí (jako tomu bylo letos v Třebíči u polovinu jelenů) mě přijde horší, než norování a prezentace na internetu :-). Ale u lovu jsem nebyl, okolnosti neznám, tak se s tím po čase smířím, stejně jako s tím norováním :-).

Autor: Erika Doležalová | 20.05.2011 10:08
Martine, to je právě ono. Osobně to taky beru jako "nutné zlo" a připadá mi zbytečné "přílívat olej do ohně" a zveřejňvat fotky maličkých liščat.. Věřím tomu, že v dnešní době už dost lidí chápe, že spárkatá se lovit "musí", ale na čekané nebo šoulačce má tak zvěř "šanci" (často až moc velkou :-))) zatímco třeba třítýdenní lišče to má spočítané už ve chvíli, kdy jdeš se psem k noře..

Autor: Martin Skřivánek | 20.05.2011 09:54
Eri je to tak jak píšete s Jardou ,jenže kdyby byla taková anketa tak by zrovna tak 358 lidí nechtělo ať se třeba střílí srnečky.prostě když už to tak je o tom radši nemluvit. P.S. psal jsem ti ale už jsem něco našel a objednal.

Autor: Erika Doležalová | 20.05.2011 09:46
Jardo, AMEN! Víc není co dodat, naprostý souhlas. A ti co tvrdí, že veřejnost nějaké norování až tak neřeší - omyl. Tomuto tématu (norování a také kožešinovým farmám) se "věnuje" jeden chovatel (a zcela jistě není sám), který má doma ochočenou lišku a dělá přednášky (nejen na školách..) Taková krásná roztomilá huňatá hodná lištička je obrovská "páka" na přesvědčování, jak je ten tvoreček úžasný a jak je odsouzeníhodné jeho zabíjení..
Dovolím si vložit citaci přímo z webových stránek:
"Základní téma našeho projektu si ovšem neklade jen za cíl informovat o kožešinových farmách a životu zvířat v nich, ale ve vztahu k liškám dále také o neméně důležité problematice zákeřných způsobů jejich lovu ve volné přírodě, norování či norování umělém pro výcvik loveckých psů. Přitom hlavním pilířem nadále zůstává jedinečná příležitost seznámit se přitom se skutečnou liškou, což činí celý projekt i jeho cíl mnohem poutavějším.."
Zároveň připojím výsledek ankety - Jaký je Váš názor na kožešinové farmy a norování? Z 373 odpovědí je 10 pro "Je to v pořádku", 5 pro "Nutné zlo, nedá se nic dělat" a zbylých 358!!! pro "Je to špatné a mělo by se to určitě zastavit"...

Autor: Jaroslav Miňha | 20.05.2011 09:06
Jsem rád, že se to tu trochu odlehčilo. Chtěl jsem jen naznačit, že na lišku se většina dívá skoro jak na třídního nepřítele, protože nám žere drobnou, občas srnče atd. a je naší povinností jí poslat do liščích lovišť při jakékoliv příležitosti a kdykoliv v roce a nad tím, jaké škody dokáže udělat na zvěři zemědělská technika se už pozastaví málokdo, protože se to dá těžko změnit a bere se to jako průvodní jev. A tak dostala liška v zastoupení černého Petra. A to tak černého, že se veřejně chlubíme pozabíjenými malinkými liščaty, ulovenou kojící fenou a klepeme si na ramena, jací že jsme to kabrňáci. Vždyť viděli jste někdy, co všechno dokáže natahat do nory?! Přeci tu svini nenechám odejít bez rány!
Další skupina střílí, protože je to povolené a vůbec nad tím dál nepřemýšlí. To je snad ještě horší, protože jí chybí alespoň ten cíl zachování drobné, při jehož realizaci účel světí prostředky.
Proč nelovíme třeba tříkilová selata? Jak by bylo jednoduché střelit lončačku bachyni a následně ty kolem motající se krtky. Takový jeden začerstva zlikvidovaný vrh a rázem zůstane víc nevypleněných bažantích hnízd. Je to také povolené, nebo ne? Jak by zaplesalo naše myslivecké srdce nad fotkou s takovým výřadem!
Ale nikomu neberu jeho přesvědčení. Určitě jsou revíry, kde je nutné lišku tlumit i likvidací liščat a koneckonců norování má velkou tradici. Ale když už to nutné je, nedělejme z toho věc veřejnou.
Zrovna včera jsem měl v ruce jeden plzeňský plátek a na titulní straně děcko v záchranné stanici živočichů, v náručí dvě liščata a titulek „Liščata mají rádi všichni“, pod tím článek jak je našli někde u dálnice, pomohli jim přežít je a teď se jim shání ubytování. Jak by se vedle toho vyjímala fotka vynorovaných liščat s titulkem „ Myslivci pomáhají drobné“? Fotky pozabíjených mláďat prostě do veřejných médií nepatří a ten, kdo argumentuje tím, že se chce podělit o radost z lovu, nemůže být soudný.

Autor: červenka emil | 20.05.2011 08:42
Eržiko,před xxx léty jsem při šoulání objevil ve strání pod vývratem lištata se silnou fenou,druhý den jsme je jeli norovat.Vnoře bylo 11 lištat dvojí velikosti.Nedaleko nalezl kolega uhynulou lišku.Shodli jsme se,že to byly lištata od této lišky.

Autor: Petr Bílek | 20.05.2011 07:13
Zdravím všechny autory předešlých příspěvků a děkuji za prezentaci názorů ze kterých si majitelé strojů JD a ve většině případů také vlastníci honebních pozemků utvoří jasnější představu o budoucím nájemném za honitby.Zatim myslím o navýšení za případné opravy strojů nebylo uvažováno.

Autor: Josef Hanzlík | 20.05.2011 00:18
A co naznačit opatrně spoluobčanům,na který straně má JD nádrž a kde parkuje a kde je díra v plotě?

Autor: Milan Soukup | 19.05.2011 20:45
Myslím, že kostkový cukr do nádrže bude na J.D. spolehlivější než všechny střely různých typů :-). Taky tyhle stroje nemám rád :-). M

Autor: rici czech | 19.05.2011 19:28
Pro pány Jaroslava a Haralda nač plýtvat na Johnna D. drahým kulovým střelivem když stejnou práci odvede starý dobrý S-Ball plastik s ocelovým jádrem jen pozor ůčinnost zaručena jen do 50 metrů a nemysliveckou ranou na ostro pěkně mezi světla:-))))))))))))

Autor: Martin Skřivánek | 19.05.2011 09:05
jak je teda pozoruješ?používáš nějaké maskování nebo kamery?

Autor: Erika Doležalová | 19.05.2011 08:25
Figi, zajímavé. Někde jsem četla, že přijdou-li liščata o matku, jejich nářek často přivolá lišáka-otce a někdy dokonce i úplně cizí lišku, která se o mláďata začne starat (za předpokladu, že nemá svoje vlastní) - tahle varianta mi ale přišla spíš jako pohádka :-)

Autor: figi | 19.05.2011 06:54
Jardo, učíme se celý život. O liškách toho vím opravdu mnoho, a stále se dovídám a pozoruji nové věci. Faktem je, že to obrovsky pomáhá při lovu. Liška od lišáka lze velmi spolehlivě rozeznat už od věku 3 měsíců, o jejich chování v každém ročním období a jednotlivých měsících by se dalo dlouho povídat. Teď mne ale nejvíce zajímá skupinový život lišek a lov ve skupinách. V posledních pár letech to pozoruji dost často, a začínají v tom být dokonalé.
figi

Autor: Jaroslav Miňha | 19.05.2011 06:22
figi
Je vidět, že se musím hodně učit. Že lišák nechává potravu před norou jsem viděl v televizi, ale vůbec jsem si to nedal do souvislosti. Dík za nakopnutí.

Autor: Harald Altmann | 19.05.2011 00:26
Jardo, jednu radu bych měl. Dělej si svoje vlastní průbojné střelivo (projektily) a já Ti do nich dodám tvrdokov. Tím prostřelíš Johnovi D. blok motoru a zůstane na nástřelu - v ohni. Zabijeme dvě mouchy jednou ranou. Mě se zvýší obrat a Tobě se sníží počet škodné v revíru. :-)))

Autor: figi | 18.05.2011 19:04
U lišek to tak jednoduše nefunguje.
V teritoriu lišáka žije několik fen, a i když není jasné, která liščata jsou onoho lišáka, a mohou to být i všechna liščata od několika fen, tak lišák "pomáhá" pouze jedné z nich. Pokud jsou malá liščata ještě v noře, jsou bez mámy bez šance, protože lišák nikdy nenosí potravu do nory, ale nechává ji vždy venku a dál se stará o nakrmení mladých liška.
Na lišáky naprosto nelze spoléhat, většina lišek se stará o liščata sama.

Autor: Radek Chadim | 18.05.2011 13:16
U divočáků je jasné, že když střelíš samotnou bachyni (bez dalších dospělých kusů) od selat, že kňour se nepostará, u lišek je alespoň určitá pravděpodobnost, že se tam ten lišák postarat může. Nemoci, doprava, toulaví psi, rysy, výři a nevímcoještě ti se taky neptají, jestli liška má liščata nebo ne - ale připouštím, že člověk je občas tvor myslící a měl by se zamyslet nad tím, jestli mu to stojí za to, aby se mu pak špatně usínalo. U nemocných kusů je to jiné, ti do přírody nepatří, hospodaříme-li se zvěří zodpovědně. Někdy nechápu myšlení některých myslivců, že když se vidí nemocný kus, tak kvůli tomu, že je to bachyně i nevodící, tak se po ní nestřelí, protože potenciálně může mít selata a zákon to neumožňuje. V tom také vidím nedokonalost zákona o myslivosti a plánování chovu a lovu, a tedy prostor k nějaké změně. Nebo nevidím nic etického na tom, když mi chodí v dubnu srnec, co sotva dýchá, ale protože není doba lovu, nemůžu ho ulovit a on za 3 dny zhasne pod posedem.
Jaroslave, bohužel povolenku na tento druh jelenovitých nikdy nedostaneš, takže střelivo řešiti netřeba :-).

Autor: Jaroslav Miňha | 18.05.2011 12:27
Poraďte, prosím, jaké střelivo do .308 win. Lovil bych hlavně John Deere 6030 Premium. Co nestihnou všechny lišky u nás v revíru za celé jaro totiž zvládne při sekání za jeden den.

Autor: Erika Doležalová | 18.05.2011 11:39
Radku a kde je jistota, že tam oba rodiče jsou? Pavel Beran taky napsal, že je známá věc, že se stará i lišák - ale kdo může vědět, že když ulovil kojící fenu, že tam někde je lišák, který se postará? (ten mohl být totiž ulovený dááávno předtím, než liška vrhla mláďata..)
Psal jsi, že se nedá srovnávat liška s divočákem - já si myslím, že zvěř je zvěř, bez ohledu na to, jestli se to dá doma "sežrat". Takže když vezmu jako příklad - plán lovu srnčat je splněn, chybí jedna srna. Přijde mi na čekané srna se srnčetem - budu lovit nebo ne? Samozřejmě že ne, protože to není etické a humánní vůči tomu srnčeti. Ale vůči liščatům je to naprosto normální připravit je o matku, na které jsou existenčně závislé - my myslivci totiž existenci lišek nepodporujeme, že.. Každý má jiný názor, ale myslivost-nemyslivost, chov-nechov, drobná-nedrobná, prostě by se podlě mě měly ctít určité zásady, co se dělá a co by se dělat nemělo..
Jendo, kdo zná svůj revír, může vědět, kde je nora. Jde o to, jestli mu na těch liščatech "záleží", nebo je mu šumák, že pochcípají hlady. Bohužel v dnešní době a podle názorů v diskuzích spíše převládá druhá varianta, protože je to pohodlnější, bezpečnější pro psa (terén), nenáročné pro lidi (kopání)..a taky proto, že se ty lišky mají přeci likvidovat a už je tedy asi jedno, jestli brokem, kulí, lopatou, jedem nebo hlady... :-( Asi jsem v tomhle příliš konzervativní a když pak navíc čtu názory některých, které postrádají primární! znalosti biologie zvěře a pod snímkem zakousnutých maličkých liščat ve společnosti psů (jagoš,velš a jezevčík) názor že v noře je to "férplej", nevím jestli se mám smát nebo plakat..

Autor: Radek Chadim | 18.05.2011 09:53
Na myslivost-lovectvi se podobna debata o etičnosti jako v minulých dnech vedla i začátkem dubna taky kvůli střelenému lišákovi, co nesl myšičky, ale byl prašivý. Za předpokladu, že se starají oba rodiče, ulovení prašivého lišáka nic neřeší, akorát už nebude nemoc roznášet dál. A taky se tam do lovce a pak i v debatě do mě :-) někteří pěkně pustili. Každý má své svědomí, já bych v danou chvíli lovil pravděpodobně taky, protože u mě myslivecká etika vždycky stála a asi i bude nadále stát až na druhém místě za zdravím zvěře, ať se jedná o lišku, divočáka, nebo cokoliv jiného.

Autor: Jan Slavětínský | 18.05.2011 09:53
Eriko, liška je dobrá máma a ta těm svým liščatům nanosí všechno co zmůže. Tak jak liščata rostou, mají větší a větší spotřebu ,tak stará lítá a loví celý den. Ráno, za poledne ,prostě pořád a troufne si i do vsi na slepice. To je známá věc a pravda. V tuto dobu dělá liška největší škody na drobné zvěři a na mladé zvěři,resp. i na srnčatech. Kdo dobře zná revír,tak i když starou teď uloví, tak noru najde, není to tak těžké. Kdo v tomto období lišku pustí bez rány, je to jen jeho vlastní rozhodnutí a je zbytečné to řešit. Kdo jí střelí střelí a je na jeho svědomí najít mladé a norovat. Těch článků o liškách bylo napsáno hodně i té statistiky ,kolik zvěře stará liška zlikviduje v době mladých...Život v přírodě je krutý a je to boj, jen mi lidé do toho rádi kecáme ...Když dravec morduje mladého zajíce,znalci tomu říkají "krása lovu", lev když strhne antilopu, tak je to elegance lovu a čumilové z toho jsou připos..., když střelíš pytlačící kočku a budeš stát na straně toho loveného vyděšeného zvířete, tak seš v očích grázl, vrah a bůh ví co. Někdy mi přijde ,že se rozum u lidí zastavil...

Autor: Radek Chadim | 18.05.2011 09:27
Martine, občas nějaký soukromník, u nás zd taky neuplatňuje, ale to za prvé neznamená, že škody poměrně nezanedbatelných rozměrů nevznikají, za druhé, že je nemusíme soustavně s nimi řešit, za třetí, že je nikdy hradit nebudeme. A stačí, aby se neurodilo, nebo aby se změnilo vedení ZD a pak bude stačit né naši vinou jeden rok, a sdružení je v bankrotu nebo u soudu.
Eriko, populační hustota lišky je vždycky vysoká :-). Jak mám teď fotopast, dávám jí hlavně k norám, zatím jsem nenašel jedinou, kde by byla liška - vždycky je tam jezevec. Jedinou noru, co jsme letos vynorovali, jsme našli náhodou. Já kromě doby, kdy je řepka, vidím lišku vzácně - my jsme se liškám poslední dva roky začali věnovat více než dříve, na 1300 ha smíšené honitby (jen 200 ha lesa) jsme jich po dva roky ulovili 25 (dříve do 15 kusů), lišek je vidět méně, drobné drobně více :-). Při naháňce v lese se ale vždycky nějaká uloví, předloni dokonce 5 lišek v jedné leči a jedna byla ještě viděna. Navíc dvojí sousedi v lese tomu moc nedají, do 5 lišek - takže se nemusím bát, že by liška u nás nebyla - včera mě zrovna od sousedů přišla jedna, navíc prašivá, takže mám zase co lovit :-) Na druhou stranu nejsem přesvědčen o její škodlivosti v naší honitbě, ani o tom, že vše co se najde u nory bylo živé bezprostředně předtím, než to liška dotáhla domů. Protože když je malých zajíčků málo, to by se u nás pořádně nadřela, než by jich několik našla, to je jednoduší nachytat myši. Více škod u nás jistě udělají divočáci, někteří dravci, krkavci, čápi a další. Zase někde, kde se loví stovky zajíců ročně, tam o té škodlivosti nepochybuju. Když leží každých 20 metrů dospělý zajíc, tak kolik tam musí být zajíčků.
Já jsem jeden z těch, co když přijde lovná liška, ulovím lišku, i když mu divočáci chrochtají pod posedem. Loni pár minut po odchodu divočáků z vnadiště jsem ulovil lišku, myslel jsem si, že jsem si tím pokazil místo a přestanou chodit (za světla), ale žádný vliv to na ně stejně nemělo (navíc u nás divočák je nejhojnější zvěř a když to chodí a čeká se, tak se vyčeká kdekoliv :-)).

Autor: Erika Doležalová | 18.05.2011 08:28
Honzo, souhlasím, jenže všimněte si, že se to "zvrhne" většinou poté, co se právě objeví nějaký "pablb" s komentáři typu "zabít..likvidovat..rabuj dál.." a podobně. Taky nemám nic proti lovu lišek a norování (i my máme dva norníky) ale jak se říká - "vocaď pocaď".. Chápu, že tam, kde nemají divočáky, na honě střelí pět zajíců a za sezónu 100 lišek, se prostě škodná tlumit musí intenzivně. Na druhou stranu - kolik těch ostatních "chytrých" lovců zná skutečnou populační hustotu lišky ve svém revíru? Spousta jich na lišku zmáčkne proto, protože "liška bez rány se nepouští" a odvolávají se na záchranu drobné, přestože mají vysoké stavy černé zvěře, intenzivní zemědělství, absenci krytů a podobně. V tom vidím ten problém, že prostě liška je škodná a tak se "musí likvidovat za každou cenu", zatímco prasátko se papá, tak si ho budeme šetřit.. Jistě, nejsou takoví všichni, ale bohužel jich je dost. Kolik lovců liščích mláďat prosedí v zimě hodiny na kazatelnách, aby ulovili dospělou lišku? Kolik jich zřídí a udržuje újeď, u které se velmi snadno loví? Kolik jich např. využívá lov vábením? Dle mého názoru je mnohem efektivnější ulovit lišku v zimě na sněhu, než pak "muset" zabít kojící mámu. O etice nemluvě.
Co se týče obsazenosti nor, to je těžké. Vidíte rozdíly ve velikosti liščat právě na onom webu, rozdíl v ulovení jsou dva tři dny, ale rozdíl ve věku liščat i týdny (vynorovaná liščata a liščata ulovená na čekané u nory..)
Nemůžu s vámi souhlasit co se týče nálezů z nor - jak víte, že to liška všechno "pozabíjela"? Málokterý chovatel dává uhynulé slepice do kafilerie nebo je zakopává někde na zahradě, prostě se to vyhodí do lesa (já takhle našla i půl telete a rysa nebo něco podobného tady opravdu nemáme :-) Ale dobře, slepici liška odnese často. Ale zajíci? Vezměte si jen, kolik na honě padne ran a kolik je pak na výřadu zajíců! Myslíte si, že všichni, kteří po ráně nezlstali ležet, jsou "zdraví bez broku"? Myslíte si, že na dohledávce druhý den (pokud se opravdu provede - protože je smutná realita, že mnohde se na to kašle!) se najdou všichni? I zajíci mají parazity, nemoci, můžou být slabí apod.. Takže např. více než polovina toho, co se v noře najde, mohla prostě liška jen někde najít a sebrat. Těžko by lovila sele.. Tím nesnižuji lišku jako schopného predátora, jen si prostě nemyslím, že by byla takový zabiják. Mnohokrát bylo řečeno, že víc škody na drobné napáchají divočáci. A loví se snad kvůli tomu plné bachyně nebo kojící matky? To by bylo neetické, že? Zatímco u lišky je to"chvályhodné".. Budiž, ale proč to prezentovat na veřejnosti..
Jen doplním, my jsme převážně polní honitba o něco málo přes 2tis hektarech, ročně lovíme do stovky zajíců a okolo 20ti lišek. Počty zajíců klesají, ale počty lišek se nezvyšují. Prasata nemáme, zato velké lány všeho možného, kdy např. při sečení jede obrovské široké monstrum s lištou vpředu, vlevo i vpravo, každou chvíli jezdí nějaký "postřikovatč" atd.. Takže problém asi nebude v těch liškách..

Autor: Milan Soukup | 17.05.2011 21:07
Dost zajímavé téma :-) i když si nejsem jistý, jestli bych do něj měl přispět, bohužel jsem na tom časově tak, že nemám možnost se dlouze rozepsat. Mentálně se asi hodně blížím k tomu, co zde napsal figi, lov je pro mě život a vášeň, jsem schopen tomu obětovat hodně. V podstatě lov je ten důvod, proč dělám spoustu dalších věcí. Ani já si nedělám iluze o tzv. dogmatech myslivosti a podobných aspektech a často je to spíš úsměvné pozorovat, jakým způsobem se k tomu tzv. "lidová myslivost" staví a jak jsou často nepodstatná témata zdrojem vášnivých diskuzí. Etika je velmi široký pojem, nejen v myslivosti, a samozřejmě, jak už figi napsal, každý má hranice jinde, navíc se posunují s věkem, zkušenostmi, zážitky atd. Možná by v řadě případů bylo jednodušší přiznat, že lov je to hlavní, byť v dnešní době to možná není moderní. Za pozitivní bych určitě považoval, že myslivost zahrnuje tolik věcí, že každý si v tom asi dokáže najít to svoje, někdo pejsky a kynologii, někdo střílení a zbraně, někdo chov a péči o zvěř, někteří tradice :-) atd., jen je asi zbytečné odsuzovat jednu skupinu kvůli druhé, což je poměrně častý jev. Samozřejmě se určitě najde někdo, kdo začne odsuzovat někoho, kdo preferuje lov, s poukazem na to, jak je to nemorální, neodpovídá tradicím, nemyslivecké bla,bla,bla, to je dle mého názoru značné zjednodušení, se kterým je možno se setkat v poslední době velmi často. O skutečných důvodech se raději rozepisovat nebudu. Tak asi tak :-). MS

Autor: Honza Lettrich | 17.05.2011 20:01
Eriko,
máš pravdu, že komentáře typu "likvidace" je třeba je "vyhubit" do těchto komentářů nepatří, jenže stejně tak sem nepatří vzájemné urážky a v některých případech až arogantní tón některých příspívatelů. Oni celkově tyto fotky nemají na veřejnosti co dělat.
Nicméně jsem pro celoroční lov lišek a sám mám norníka a norování se věnuji. Možná máš i pravdu že liška se o mladé stará až 6 měsíců, jenomžě ukažte mi dneska v půli května někdo obsazenou noru. Dneska jsou již liščata velikosti kočky a jsou rozlezlí po okolí převážně v řepkách. To znamená, že je zcestné tvrdit že by se měla nejdříve najít nora kam liška míří. Stejně tak není pravda, že liška nedělá zas takové škody, kdo chodí norovat, tak ví co kolikrát vynese pejsek z nory ( muj případ: 15 slepic, 3 králíky, torza cca 21 zajíců, torzo selete divočáka ). Je smutné, když jdete na podzim na hon na drobnou zvěř a z jedné leče vyběhne 1 zajíc a 3 lišky a na výřadu leží víc lišek než drobné.
No ale hlavně chci říst, že s někým nesouhlasit se dá i slušnou formou a bez urážek a arogantních gest.
S pozdravem Honza L.

Autor: Martin Skřivánek | 17.05.2011 19:41
Radku v mém okolí nevím že by někde ZD uplatňovalo leckdy nemalé škody,jen LČR si nechá zaplatit každou větvičku.Zatím teda.

Autor: Radek Chadim | 17.05.2011 19:10
Já lovím proto, že jsem myslivec :-). Myslivcem jsem se stal především proto, že rád pobývám v přírodě. Jako honec jsem chodil na hony do sdružení, kde teď jsem od 15 let, ale touhu stát se myslivcem a lovcem jsem až tak velkou neměl. O myslivčení :-) jsem začal uvažovat až od zhruba 20 let, kdy jsem za mých studijních let na VŠ v lese za barákem chodil pozorovat stálou tlupu divočáků, přečetl si knihu Mezi divočáky a pak jsem usoudil, že by nebylo špatné být myslivcem, abych svůj pobyt v přírodě legalizoval na obecně akceptovatelnou úroveň :-). Ale ještě to pár let trvalo (do roku 2007), než mně tata řekl, udělej si LL a zbroják, ať mám na koho přepsat flinty. A pak když už je člověk (spolu)majitelem nemalých pozemků, má rodovou tradici, je přijat do sdružení a tím i zodpovědný za plnění (nesmyslných) plánů lovu a za škody způsobené zvěří, tak mu ani nezbyde nic jiného, než aby lovil.
Na začátku mé lovecké kariéry jsem byl taky příznivec toho, aby na jaře se nechala zvěř v klidu na výchovu mláďat - ale musím připustit, že v dnešním stavu počtu jednotlivých druhů zvěře je to nereálné. Já jsem vždycky na jaře na prášky z toho, kolik divočáků vyleze ze sousedního lesa, první rok jsem byl ještě nadšenej, kolik mi tam chodí prasátek, protože divočáci jsou stále mou nejoblíbenější zvěří, postupem času však člověk zjistí, že to má i odvrácenou tvář - a to škody na polnostech a jejich soustavné řešení s družstevníky, škody v lesích, úbytek drobné zvěře... Proto lovím v dobách lovu zvěř po celý rok, jak to zákon a tradice umožňují, jsem za to mnohdy kritizován (i některými členy sdružení - "ten kdo loví na jaře divočáky a noruje lišky na jaře není myslivec"), ale vidím to z více pohledů a patrně komplexněji než někteří jiní, kteří to zase vidí jinak (a já jim to nevyčítám).

Autor: rici czech | 17.05.2011 17:55
No je třeba si uvědomit ,že Myslivost nedělají zákony tradice či hrabě Spork ale jen a jen lidé.Jací jsou lidé taková je myslivost.Prosíííím k norování liščat mám jen to ,že ten kdo tvrdí že je to nehummánní a neetické tak ten samý člověk si sedne k hromadě na krmelišti a loví černou.To vám připadá etické a myslivecké lovit spárkatou na "krmelišti" .:-) Zdůraznuji nemám nic proti tomu jak kdo nebo co loví ale někdy je třeba se zamyslet,co kdo napíše za blud.Samozřejmě snímky z norování by se dle mého názoru dostat na veřejnost neměly ale stejně tak ani snímky 3 posledních zajíců a 30 střelců na honě.Ani jedno ani druhé k našemu obrazu u veřejnosti neprospívá.Prakticky všichni děláme myslivost i kvůli tomu ,že si můžeme čas od času vystřelit to je nepopíratelné jinak by jsme byli přece u ochránců ne?

Autor: Martin Skřivánek | 17.05.2011 16:50
figi: jak si ten lov ztěžuješ? např. šouláš či ležíš někde zahrabaný v listí nebo z vetší dálky jak se tu loni psalo,300m a více.jak?

Autor: figi | 17.05.2011 16:36
Nerad do takovýchto diskuzí zasahuji, o průměrném českém myslivci nemám žádné iluze, ať o morálce, či úrovni znalostí, a snahu se zlepšovat či sebevzdělat asi nelze ani hodnotit.
Zarazil mne ale poslední příspěvek. Radku, proč tedy lovíš ?

Já sám jsem lovec od malinka, dá se říci, že lov je můj život. A proto si každý lov maximálně užívám, a z každého úlovku mám velmi dobrý pocit. Snažím se dělat si lov vždy co nejobtížnější, nějaká čekaná na posedu či kazatelně u mne opravdu nehrozí, a úlovků mám ročně mnoho desítek kusů. S přibývajícím věkem mi je každého mého úlovku líto, ale lovím a lovit budu naplno, dokud mne to bude bavit. Tak to je, nikomu netvrdím bludy o rovnováze, o nutném odstřelu slabých kusů, přemnožení zvěře, nebo to, že někdo to dělat musí a podobné kraviny, protože tak to není a naše myslivecká činnost na to nemá, s dnešní obecně bídnou úrovní loveckého umění se rozhodně do takovýchto rolí pasovat nemůžeme.
Důkazem je po desetiletí prováděný průběrný odstřel spárkaté - výsledek je snad horší, než kdyby se nelovilo vůbec.
A ohánět se etikou a morálkou - život mne naučil to, že každý má ty hranice někde jinde, bohužel, a v téhle zemi všichni porušují psané zákony, takže o nepsaných etických a morálních pravidlech si nemůžeme dělat iluze. A anonymita diskuzí na netu, kdy jsou mnozí velmi odvážní, to jen podporuje, v osobním kontaktu si nedovolí ani desetinu. Tak je lépe volit ten pohled shora ...

Autor: Radek Chadim | 17.05.2011 14:55
Zapomnělas na "rabovat noru" tušímže pana Výtiska, to je teprve ta pravá myslivecká mluva :-). Zase s tebou musím většinou souhlasit. Mě těch liščat bývá taky líto, ale i všeho ostatního, co lovím, přesto to lovím, protože jsem přesvědčen, že je to pro udržení "rovnováhy v přírodě" potřeba. Když něco ulovím, taky tomu většinou prvně nadám, cože mi to udělalo, že přišlo na mou loveckou vzdálenost :-). Já zvěř nelovím z žádných mysliveckých pohnutek, ani pro maso, už vůbec né pro lov nebo pro trofej. Bohužel myslivec je součástí společnosti a hospodář hospodařící s volně žijící zvěří, která žije v kulturní krajině - v lese žere stromky, na poli oře a ničí plodiny - a tak se musí mnohdy přizpůsobit okolním tlakům. A v tom myslivčím já, který se snaží nelovit nic, co má žít a lovit to, co mělo být uloveno - v ideálním případě - pokud možno - někým jiným (ale kde ty jiné vzít :-)).
O myslivecké etice si od někoho zasvěcenějšího nechám vyprávět, ale v dnešní myslivosti se hledá těžko - jestlis viděla na naší okresní přehlídce jeleny, co byli uloveni, tak nechápu, jak si polovinu trofejí může někdo dovolit vystavit před odbornou veřejnost - je to stejně odporné, jako zobrazení vynorovaných liščat na nějakých internetových stránkách, protože se taky nenechali dorůst do věku, kdy je etické je lovit, nebo ne? :-)
Nechci se tady s někým hádat a já se ani nehádám :-), prostě si jen myslím, že je každého věc, jak myslivost dělá a jak ji prezentuje, a dokážu respektovat jeho názor i když s ním nesouhlasím.

Autor: Erika Doležalová | 17.05.2011 13:59
Radku, pravda. Ale komerce-nekomerce, přeci jen myslivost je mimo jiné i o tom, že člověk bere život (který nedal..) a tam by ta etika měla být na prvním místě.. A když se pak u podobných snímků objevují komentáře typu "ty je potřeba likvidovat.." "jen je zabíjejte.." a podobně, je to smutné. Myslivec má hospodařit, chovat, regulovat.. - ale "likvidace" patří někam úplně jinam a ne do myslivosti.. Na jednu stranu jsou stížnosti, že chybí ona mladá krev, na druhou stranu - než takovou, tak radši "dědky" se ZHáčkama, kteří se ale ke zvěři - i té škodné - chovají s úctou. Pořád se tam omílá prospěšnost norování - což nikdo nevyvrací - a že se to dělalo vždy. Ano, dělalo, ale jsou někde na dobových snímcích maličká liščata? I veřejnosti se dá vysvětlit - má-li zájem, proč tato malá štěňata nemohla dožít vyššího věku, ale není to snad nutné podpořit fotkou těch bezbranných "kuliček". A tam kde končí soudnost a etika daného jedince, by právě měla nastoupit ta "myslivecká", ať je někomu dvacet nebo šedesát, ať je z lesa nebo pole, ať má dva diplomy nebo šest tříd základky..

Autor: Tomio | 17.05.2011 13:17
Nač se zaobírat nějakým internetovým fórem, stačí se podívat na oblast daleko bližší. Mnohdy stačí navštívit členskou schůzi, nebo okresní sněm na Vašeho oms. To vás berou mdloby. Když jsem se dozvěděl, že ČMMJ koupila dům a nechali ho napsat na interlov tak jsem myslel, že spadnu ze židle a nikomu to nevadí.
Už to došlo tak daleko, že OMS má dobré nápady, ale nakonec zpětnou vazbu od nich nedostávate. Chovné oblasti, problematika škod, nových honiteb.Ona za chvíli přijde doba, kdy klesnem tak hluboko, že už žádnou organizaci nebudeme potřebovat.Ted akce s léčením, dostaneme se k nějakým výsledkům, těžko.
Pokud byla drobná zvěř myslivost byla o tom, jít za barák a střelit zajíce a třikrát za rok s chlapama zajít na hon, pobavit se, o zábavu nebyla nouze, každý zajíce,bažanta viděl, střelil, každý strejda donesl ušáka domů, pokud ho někde cestou v podroušeném stavu ztratil, dostal druhý den nového, aby měl čím utešit tetku, která byla nazlobená, že se francek zase ožral. Nicméně zajoch všechno spravil chutný obědem a byla z toho akorát sranda. Dnes když drobná není začíná se jednat o zvěř spárkatou. Myslivost se přesouvá do roviny čekaných. Další věc je, co jsme dokázali s černou, všichni ted najednou vnadíme, černá zvěř je celý rok krmena, protože když není odchází a nelovíme. Najednou začíná dělení míst v honitbě, každý má svoje místa, začíná nevraživost, honba za lukrativními honitbami v dalších letech organizována shora. Někteří co si dají fotopast se pak diví, kdo všechno ty místa navštěvuje. Gró myslivosti se přesouvá jinam, do čekaných, trofejí a nakonec ještě fraška jménem myslivecká statistika, kde hrajou všici na schovávanou. Ale papíry se hromadí každým rokem.Nakonec se lže i uvnitř spolku. atd atd. Někde to funguje ještě dobře někde už hůře.

Autor: Radek Chadim | 17.05.2011 12:43
Já vím Eriko, já bych se s tím taky nechlubil a nechlubím. Ale každý jsme jiný a hranici "myslivecké etiky" a hranici prezentovatelnosti svých úlovků má taky každý jinou. A jak se do myslivosti začne míchat etika (a to nejen myslivecká), tak je to věčná debata, jak udržet etiku v dnešní zkomercializované myslivosti dnešní doby - aspoň dle mých vlastních zkušeností.

Autor: Erika Doležalová | 17.05.2011 10:55
Radku, patřím "převážně" do té druhé kategorie, kterou jsi popsal - tedy polní honitba, srnčí a pár honů do roka, norování se věnujeme, ale ani tak bych na web nedala fotku 2-3týdenních zakousnutých liščat (a ani bych si takovou fotku neudělala pro "domácí archiv").. A pochlubit se dá i jinou formou, třeba textovou.. :-)

Autor: Radek Chadim | 17.05.2011 09:33
Jelikož se tam do těch diskuzí také zapojuji, tak mi to nedá, abych se nevyjádřil. Ono né vše napsané je myšlené tak jak se to potom přečte. Jelikož vznikají hlavně debaty u vynorovaných liščat, tak já nevidím z principu nic špatného na tom, když se prezentuje výsledek norování. Já bych takovou fotku na web nedal, ale to proto, že nejsem povaha, co by se chlubila nějak zvlášť veřejně o svých úlovcích nebo úhynech, pokud se nechce něco nového dozvědět. Ale vidím to zase z druhé strany, né každý má možnost denně lovit divočáka nebo dvakrát do roka kapitálního jelena, né každý je v lesní honitbě, kde o drobnou člověk nezavadí a lišku neloví, někteří myslivci provozují myslivost v polní honitbě, jejich hospodaření je o drobné zvěři a lov o lovu lišek, srnčího a pár honech za rok. Pak zase chápu tyto, že když úspěšně provedou lov norováním podle zákona, tak se chtějí pochlubit úspěšným lovem. A lov je vždycky krvavý drasťák, kdy umírá živý tvor, my myslivci a lovci o tom víme, lid chápající argumenty jsme schopni přesvědčit, že je to potřeba, a ochránce a nechápající nepřesvědčíme nikdy :-). Ale je to rozsáhlejší problematika na debatu na několik zimních večerů.

Autor: Jaroslav Miňha | 17.05.2011 08:59
Jo, ta diskuze není zrovna příjemné počtení, ale je třeba si uvědomit, že se tam tak rozjela proto, protože někteří myslivci nemyslí a to je ještě horší, než pár nadávek. Kolem lovu lišek v době odchovu mladých už bylo tolik emocí a stejně se nenechají poučit a cpou podobné fotky na web.
Pak se nedivme, že ortodoxní zastánci obou pólů si vjedou do vlasů. Argumenty obou stran jsou, myslím si, na plichtu a tak záleží na tom, jak si to každý srovná sám se sebou a jestli na to má (žaludek). Ale chce to myslet.

Autor: Harald Altmann | 17.05.2011 00:45
Honzo, nezoufej! Všude najdeš koko.ta. Myslivců je bezmála 100 tisíc. To by byl zázrak, kdyby se nějaký v tom množství nenašel. Vezmi si jako příklad naše volené vládní činitele. A to by měli být ti nejlepší z nejlepších.
Někteří lidé prostě nesnesou, když má někdo jiný názor. A mezi myslivci jich jistě je stejné procento, jako v jiných skupinách.

Autor: Honza Lettrich | 17.05.2011 00:31
Nedá mi to a musím si zde trochu povzdechnout. Dbes mě velice dostala a nemile překvapila diskuze na foru "myslivost-lovectví" , kde se pod fotkou ulovené lišky tamní diskutující nazývají "kokoty" a jinými urážkami, diskutují formou "možná že jsi hospodář, no a co... " Kam se ztratila vzájemná úcta?? když už není všeobecná tak by měla být alespoň mezi myslivci, není nás zase tolik abychom se navzájem uráželi a navíc nás stále ubývá. Jsem hrdý na to že jsem myslivec a v dnešní době jsem rád když narazím na dalšího myslivce a mohu s nim diskutovat a podělit se o zážitky, v době kdy jsou na nás mediální hony a všeobecně špatný názor. Všude členská základna stárne, všude je absence mladých ale jestli se budeme na veřejných forech vzájemně napadat a urážet, prezentovat fota úlovků v montérkách nebo prezentovat fotky opilých myslivců ač třeba po honě, tak je přátelé opravdu náš konec.
Na toto forum jsem to umístil z důvodu,že si myslím že zde zůstalo ještě zdravé jádro party správných chlapů, kteří ještě mají vzájemnou úctu ač spolu někdy nesouhlasíme a máme jiný názor.
S pozdravem Honza L.