Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vznik brokové střelnice



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Rudolf Husák | 18.05.2011 13:44
Osobně si myslím že v dnešní době je hluková studie u střelnice vlastně to nejdůležitější.S Honzou Slavětínským jsme otvírali střelnici.Honza to již popsal, ale je vzláštní,že když po tiché,malebné vesnici lítají magoři na těžkých crossových motorkách s nepředstavitelným rachotem a třeba celý víkend, tak to lidem jako nevadí,je to divný, ale běda jak někde padne rána.

Autor: Děda z lesa | 18.05.2011 11:36
Oni nejsou problémy jen s vybudováním nové střelnice, nečekané problémy se mohou dostavit i u stávajících.
Máme krásnou střelnici, včleněnou do přírodního zalesněného zářezu, střelba situována na SZ, v provozu více než 30 let a vždy absolutně bez sebemenších problémů, jenže :
Asi 400m vlevo od střelnice je osamocený domek, obývaný myslivcem.Před časem se však oženil a dobrovolně ze sdružení vystoupil pro časové zaneprázdnění.A z ničeho nic podal na OÚ stížnost, že je ruší hluk střelnice.
V přesvědčení, že je stížnost neoprávněná, jsme si zadali kontrolní měření hlučnosti (kule, broky, malorážka) a ejhle - vše v normě mimo brokových stanovišť č.6 a 7 (směr střelby zhruba na domek) - překročení hranice o 4 dB ! Přitom stačilo vybrat jiné počasí, protivítr, jiné střelivo...
Byli jsme si příliš jisti a výsledek : dočasné pozastavení provozu střelnice a více než stotisícovým nákladem zvýšení přirozeného ochranného valu.
Takže jak doporučuje J.Slavětínský - dlouhá a uvážlivá příprava, konzultace s balistikem a v předstihu měření všech předpokládaných hlučností.

Autor: krakonoš | 18.05.2011 10:58
Pane Pašek jak uvádí p. Slavětínský zřízení jakékoliv střelnice není jednoduchá a hlavně laciná záležitost. Rozhodně bych Vám radil navštívit nejprve balistika a toho seznámit s vašim záměrem a s místem, kde máte v úmyslu střelnici zřídit. Balistik po prohlídce místa Vám řekne zda je toto místo vhodné či nikoliv a jaké jsou bezpečnostní požadavky atd. Doporučují jednat stále se stejným bali-
stikem. Potom už následuje kolotoč popsaný p. Slavětínským. Znám případ,kdy v
lázních byla střelnice již za první republiky a dnes vadí kvůli hluku.Hodně
trpělivosti a štěstí...

Autor: Jan Slavětínský | 18.05.2011 06:23
Vytypovat místo a situovat vrhačky a cílovou plochu na severní stranu - idealní stav (kvuli střílení se sluncem v zádech), předjednat smlouvy s vlastníky pozemků - idealní je pozemky vlastnit, s místními OÚ předřešit záměr o zřízení střelnice + souhlas zastupitelstva obce + hluková studie. Potom oslovit balistika, který vše ohledně střelnice ,provozu a bezpečnosti ujasní a doplní. Nemá cenu to dělat obráceně. Balistik přijede, zaplatíte ho a pohoříte na lidech... To bezpečnostní pásmo bude dané i terénem a přehledností,ale je nějak dané ( půlkruh okolo střeliště 300 m určitě, ale nevím to jistě) To Vám balistik řekne. Pokud balistik s místem pro střelnici souhlasí, řekne si své, můžete rozjet ty předjednané věci s vlastníky. Když to vše vyjde, balistik střelnici schválí a dá k ní Provozní řád . Tečku za vším udělá Policie, která střelnici uzná. To je stručný postup, který jsme jako střelecký klub jednou absolvovali. Balistikovi i na Policii zasílat písemně žádost o schválení střelnice s patřičnou hodnotou kolku . Největší problém jsou obecní zastupitelé a hodně věcí končí na hlukové studii. Rány lidem vadí víc než vybudování závodiště a řev motorů od terénních motorek. Hodně štěstí...

Autor: Václav Pašek | 17.05.2011 14:36
Nemáte někdo zkušenost se zřízením brokové střelnice? Zajímalo by mě, jaký musí být vymezený prostor pokud by se střílela baterie a pokud lovecké kolo? Formální věci s balistikem, policií, úřady a vlastníky pozemků jsem si vědom, ale než by se předaly podklady balistikovi, rád bych věděl, na kterém místě by to bylo teoreticky možné, aby se daly některé věci předjednat. Díky. V.P.