Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Srnec s jedním parohem



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Oldřich Vopršal | 10.06.2011 13:54
Dle mého názoru nemá cenu dávat těmto srncům s vylomenou pučnicí šanci. To se dostáváme do diskuze podobné těm o paličkáčích. Ve své honitbě jsme sami hospodáři a rozhodout se musíme také vždy sami, co do chovu pustíme a co nikoliv. Já osobně tyto srnce s vylomenou pučnicí lovím na potkání. Sám jich mám uloveno několik. Nejsou zase tak vzácní, jak si někteří myslivci někdy myslí. Tito srnci většinou nejsou teritoriální. Toho svého nejstaršího šestiletého s jedním parůžkem, kterého jsem ulovil v roce 2003 při říji, vyprovázel dokonce ROČEK. Tito srnci v důsledku dřívějšího poranění v různém stupni zhojení se stahují do ústraní, nejenom že si nedokáží obhájit svoje teritoria, ale jsou teritoriálními srnci vyprovázeni "se všemi poctami" za jejich hranice a bloudí honitbou. Je to můj názor vypozorovaný za to čtvrt století, co vykonávám právo myslivosti.

Autor: Jenik S | 10.06.2011 12:40
Jednak jak pise vladimir je to mladicek jednak si myslim ze to muze byt ulomeny paruzek,jeho hendikep muze byt vyhoda pri obhajeni teritoria,je v dobre kondici a kdyz to prezije a nezmneni stanoviste tak to bude jeste lepsi trofej...

Autor: Pavel Černý | 10.06.2011 12:04
Vladimíre, podle mne jednoznačně lovný. Když už se ti povedlo takto ho pozorovat a nafotit a jedná se s vysokou pravděpodobností o ulomenou nebo chybějící pučnici, nikoliv ulomený parůžek, dnes bych už neváhal. Pár srnců s hendikepem jsem v životě pusil a pak jsem je už neviděl nebo našel uhynulé. Má velkou nevýhodu proti ostatním srncům a jak s vyšším věkem bude mít větší snahu prosadit se v říji, poroste i nebezpečí jeho vážného zranění - poranění světla a podobně.

Autor: Vladimír Soukup | 10.06.2011 10:25
Nejsi jediný, včera mi přišel na 10 metrů. Problém je ve věku, pokud by byl starší, nebylo by co řešit, ale jestli dvouletý je jednostranný šesterák a druhý paroh chybí z důvodu úrazu, pak je otázka, jestli by v případě obou parohů byl taktéž šesterákem. V tom případě by byl jeho lov chyba. Spousta otázek, spousta kdyby, ještě ho budu studovat, ale asi ho nechám běhat, jestli ho teda neuloví někdo jiný.

Autor: Jenik S | 09.06.2011 20:04
Asi jsem tu jediny ale ja bych ho zkusil rok nechat...

Autor: Jan Slavětínský | 09.06.2011 06:00
Eriko dík. Fotky už jsou v galerii... Honza

Autor: Jan Slavětínský | 07.06.2011 19:21
Vloni jsem ulovil podobného srnce.Po udělání trofeje bylo jasně vidět, že druhá pučnice byla dříve nějakým úrazem ulomená těsně u lebky a krásně zhojená.Ten srnec nemá šanci nasadit druhý paroh, nemá z čeho. Podle mého názoru klasicky lovný průběrný kus. Jen ho podruhé potkat....Lovu zdar P.S. Dal bych foto, ale nějak to nezvládám....Zkusím to přeposlat Erice, ona je šikovná holka a třeba ho dá do galerie...

Autor: Erika Doležalová | 07.06.2011 18:56
Nevypadá to na uražený paroh, takže bych na něj asi zmáčkla taky.

Autor: Miroslav Štědrý | 07.06.2011 17:19
ja fotku videl a asi bych taky nevahal.

Autor: rici czech | 07.06.2011 17:16
Fotku jsem sice neviděl ale pokud není patrna ani pučnice tak bych neváhal ,patrně pěkný raritní kousek přeji lovu zdar:-))

Autor: Vladimír Soukup | 07.06.2011 16:18
Do fotogalerie jsem dal fotku dvouletého srnce s jedním parohem šesteráka, na druhé straně není nic, ani pučnice. Lovili by jste takový kus nebo počkat co bude mít na hlavě za rok, napište názor. Jedná se o srnce ze středních Čech, není to obrázek z okolí Fukušimi.