Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Žádanka o laboratorní vyšetření černé zvěře na trichinelozu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ValíkVlastimil | 18.07.2011 18:51
Hlavně si nekopírovat moc žádanek(nově objednávek)o lab. vyš., protože až se zase úředník probudí a bude si myslet, že se dlouho nic nezměnilo přijde z novým papírem. Tak jako se to děje u KVS pro Jihočeský kraj.

Autor: Josef Šůna | 18.07.2011 14:02
Je krásné jak to má snad každá krajská veterinární správa zorganizované ve znění zákona, ale po svém. U nás na strakonicku tudíž KVS Č. Budějovice žádanka zhruba jak uvedl Děda z lesa, v současné době již třetí vzor. Protokol o vyšetření však existuje a MS hospodář je povinen uschovat pro případnou kontrolu. Můžeme dále diskutovat zda je povinen či není, ale pro případnou kontrolu je jistě lepší mít doklad, že vzorek na trichinelu byl předložen k vyšetření jak zákon ukládá. Jsem tedy toho názoru, že šiml řehtá a vše je o lidech, kteří konají, myslím na jednotlivých KVS.

Autor: Děda z lesa | 18.07.2011 10:40
Není se čemu divit, každá veterina má svůj zaběhlý způsob.
OVS Tachov změnila několikrát podobu žádanky o vyšetření, současně platná obsahuje :
Datum podání vzorku, datum a hodinu ulovení, druh zvěře, číslo plomby, honitbu, jméno a kontakt na hospodáře, lovce - jméno, adresu a podpis a výsledek vyšetření.
Současně obsahuje poučení, že do vyšetření jsou všechny části zvěře pozastaveny a i poznámku, že výsledek tohoto šetření nenahrazuje prohlídku zvěře proškolenou osobou.
Žádný protokol o výsledku neexistuje, žádanka v kolonce Výsledek šetření se opatří razítkem SVALOVCE PROSTO.Tyto žádanky jsou volně na stolku v čekárně, kde si je čas od času vyberou dle honitby další žadatelé a předají svému hospodáři.

Autor: Karel poslík | 18.07.2011 09:42
Z počátku jsem netušil o jaké žádance se zde bavíme. Už v tom začínám mít jasno. U nás se žádný formulář nepoužívá. Prostě vezmu kousek papíru z takového mini poznámkového bločku a tam napíšu jméno lovce, honitby ,datum , čas, pohlaví a hmotnost uloveného kusu a číslo plomby. To přišpendlím k sáčku se vzorkem a tak to odvezu. Když už jsem tam tak vyzvednu i protokoly, které patří do naší honitby. Pro případ pozitivního nálezu je na veterině kontakt na hospodáře. Zdar Karel

Autor: Jaroslav Miňha | 18.07.2011 07:02
Stvořil jsem si podle vzoru žádanku v excelu, tak tam vždycky dopíšu jen plombu, datum a lovce (nechávám vyšetřovat pro celé sdružení)a vytisknu. Kdyby měl někdo zájem, pošlu jako přílohu. Stačí jen přepsat sdružení, hospodáře atd.

Autor: Fesoj | 18.07.2011 00:24
Tak si pořád nerozumíme... Že vyšetření každého kusu černé na trichinelózu je povinné a nutné, v tom se snad shodujeme ! Já jen tvrdím, že u nás po odevzdání vzorku stačí vyčkat 24 hod. a pakliže mi do té doby z SVS nezavolají, je kus považován za zdravý a lze ho rušit a konzumovat. Pokud by snad někdo nějaký protokol potřeboval, asi by mu ho SVS na požádání vystavila - ale znovu opakuji, že jsem se s tím zatím nesetkal. Kdyby to bylo povinné ze zákona, tak by o tom snad na SVS měli něco vědět a dali by to myslivcům na vědomí. Přiznám se bez mučení, že o nutnosti nějakého protokolu slyším teď po 42 letech praxe poprvé.
Možná jsem blbej... Ale v tom případě jsou blbí všichni myslivci trutnovského okresu a pracovníci Okresní veterinární správy rovněž, včetně předsedy OMS, který tam až do loňska šéfoval. A nevyhodili ho - šel do penze !

Autor: Miroslav Kráčmar | 17.07.2011 20:52
Pro Fesoj:1)Já se tady podepisuji celým jménem,mně Fesoj nic neříká,2)nebavím se o tom,jestli to považuješ za zbytečné nebo ne.Prostě toto vyšetření je povinné a přesto vlak jede!A žádanka je žádanka a Protokol o vyšetření je protokol,to je nebe a dudy!

Autor: Fesoj | 17.07.2011 11:36
Smazáno-napsáno omylem 2x. Dotaz pro Radka - dá se vlastní příspěvek komplet vymazat ? Jak ?

Autor: Fesoj | 17.07.2011 11:25
Pro Miroslava Kráčmara :
1/Snad jsme tady kamarádi, tak si nemusíme vykat...
2/Já nezpochybňuji povinnost veterinárního vyšetření, přes to nejede vlak. Jen říkám, že každá SVS si to asi dělá jinak. A k tomu protokolu - skutečně jsem ho nikdy neviděl a ani po tom netoužím. A snad ho neviděl ani nikdo u nás na okrese.Jak říkám, na OVS vedou přesnou evidenci a zasílání protokolu považuji - a nejen já - za zbytečné papírování. Zatím, pokud vím, ho nikdo nikdy na nic nepotřeboval a nikomu jeho neexistence nevadila a nevadí.Pokud ovšem stejný papír nenazývám já žádankou a Ty protokolem, protože Tebou uváděné údaje v té žádance musí být uvedeny, i když ne všechny tak dopodrobna, vždyť např. číslo honitby na veterině mají a v případě potřeby ho mohou kdykoliv dohledat.

Autor: Miroslav Kráčmar | 17.07.2011 01:34
Pro Fesoj:
Jen jsem uvedl příklad,jak se provádí vyšetření na trichinelu u nás.A o nějakém řehtání úředního šimla asi nemůže být řeč.Tady jsou jasně ze zákona dána pravidla a pokud jste v životě neviděl protokol o vyšetření černé zvěře na trichinelózu,tak jste toho asi neviděl hodně.A můžu Vám jeden na ukázku poslat.

Autor: Fesoj | 17.07.2011 00:51
Ty 3 dny, po které bys správně měl čekat na výsledek před bouráním, je dost dlouhá doba... A pro Miroslava Kráčmara - tyhle vzorky jeden čas u nás chtěli taky. Dnes jim stačí jen brániční pilíř 5x5 cm, jako dlouhá léta předtím. Asi záleží na tom, kde jak moc řehtá úřední šiml. Nějaký protokol o vyšetření jsem v životě neviděl - k čemu taky ? Pokud by někdo chtěl udělat kontrolu, na OVS mají přesné záznamy včetně čísel plomb.

Autor: martes | 16.07.2011 11:45
U nás je to trošku jednodušší. Když střelím prase, na papír napíšu jméno lovce, MS, číslo plomby a datum. Jako vzorek dáváme špičku lízáku. Donesu na sběrné místo (jatka). Po 3 dnech si vyzvednu výsledek.Neplatím nic. Zdenek

Autor: Miroslav Kráčmar | 15.07.2011 21:20
Každý ulovený kus černé zvěže musí být ze zákona vyšetřen na trichinu a je třeba si o tomto vyšetření vyžádat protokol.Jak píše Děda,každá akreditovaná laboratoř,má k dispozici tiskopis o vyšetření,které je bezplatné.Např.SVÚ v Olomouci vyžaduje na vyšetření vzorky:žvýkací sval,podjazyčí,mezižeberní sval,pilíř brániční a vzorek svalu z předního běhu.
Do protokolu je nutné uvést:název a číslo honitby,kat.území,uživatele honitby,jméno lovce včetně úplné adresy bydliště, kategorie(sele,lončák),pohlaví,číslo plomby,datum ulovení,datum předání vzorku a jméno doručitele.
Nově už protokol o vyšetření neposílají poštou.Buď vyzvednout osobně a nebo zasílají elektronickou formou na email.adresu.

Autor: Fesoj | 15.07.2011 11:12
U nás to funguje velice jednoduše a k všeobecné spokojenosti... Vzorky musím předložit ve všední den mezi 7.a 9.hod. na SVS Trutnov, odkud je po 9. hod. odváží kurýr. Žádanku obdržel každý člen od mysl. hospodáře a nakopíroval si jich podle potřeby - jinak když jsem ji jednou neměl, dali mi ji na SVS při odevzdávání vzorku. Na žádance je uveden i telefon žadatele. Pokud by byly zjištěny trichiny, SVS ho neprodleně vyrozumí - pokud mi do večera nezavolají, je vše OK. Žádanku vypisuji nejen u černé, ale i u jezevce - na to se mnohdy zapomíná. Neplatí se - aspoň u nás - nic. A také jsme od hospodáře dostali tzv. "hemovky" - takové umělohmotové uzavíratelné zkumavky na barvu černé zvěře. Když ji odevzdávám spolu se vzorkem na veterinu, jsem vždycky moc a moc chválen...

Autor: Jan Poledník | 27.01.2011 13:10
Přátelé, dneska mi došlo poštou upozornění na další dva případy trichinelózy z Pardubicka, konrétně v honitbě u Dolní Dobrouče. Vzorek byl ověřen spolehlivou trávicí metodou z odebraných vzorků bránice.

Autor: Václav Sládek | 07.01.2011 22:32
Nám trichiny dělali v PB na jatkách.Od 1.1.2010 dáváme vzorky na OVS a ti je posílají na Prahu.

Autor: Milan Soukup | 07.01.2011 14:24
S SVU Praha mám stejnou zkušenost, dával jsem tam trichinelu z okr. Rakovník pár let, chtěli 60 Kč s odůvodněním, že to je z jiného okr. Pro mě bylo jednodušší to hodit v Praze do Lysolaj do SVU, páč jsem to měl cestou, takže jsem se nedohadoval, navíc se to tam dalo nechat i v noci cestou z lesa na vrátnici s vyplněnou žádankou. MS

Autor: aleš vedra | 07.01.2011 13:17
Jestli se to smí nebo nesmí jsem nikde nezkoumal,faktem je,že s tímto "řešením"přišel hospodář a do dneška nebyl problém...

Autor: Vladimír Soukup | 07.01.2011 12:53
Tady ty zkušenosti jsou z SVU Praha, pokud posílali majiteli výsledek, bylo to loni za 60kč, pokud napsal veterinář hromadnou žádanku přišlo to jemu zadarmo. Pro Aleše Vedru, kolego, posílat tímto způsobem biologický materiál se nesmí, musel by na to být speciální certifikovaný obal. JInak veterináři jsou dvojí, jednak státní, který by to měl udělat vždy zadarmo, neb je placeným státním úředníkem, a pak soukromí, kteří to mohou ale nemusí spoplatnit, neb od státu nedostanou nic, leda rozpis záloch na platby všech možných pojištění, záloh daní atd. Pokud narazíte na veterináře myslivce, bývá to vždy zadarmo.

Autor: aleš vedra | 07.01.2011 12:08
Tomio:jak mile jsem se dozvěděl že to tak jde tak to tak posílám.Do igelitáku dám kousek bránice z každé strany a špičku "jazyka" vložím do obálky společně s žádankou a odešlu.Výsledek příjde mi do 5ti dnu.Ono je rozdíl dát za poštovné 10.kč anebo veterinářovy 100.kč který to pošle stejně jako já!A když ji pošlu zhruba cca15ks ročně tak to už nákej peníz je!!!

Autor: Erika Doležalová | 07.01.2011 12:00
Takhle to vypadá:
http://www.msblatnice.euweb.cz/informace/objednavka trichinella.doc

Autor: Tomio | 07.01.2011 11:58
to aleš vedra: Vy to posílate poštou, vzorek? to slyším prvně, jsem doteď žil v blahé nevědomosti, že to tam prostě musím osobně doručit :-(.No jo, už přes 3/4roku jsem štětináče neulovil, stávám se jejich ochráncem :-)

Autor: Erika Doležalová | 07.01.2011 11:55
Vladimíre, my posíláme žádanku se vzorkem vždy přes veterináře, neplatíme nic ale výsledek přijde vždy poštou nám (resp. tomu kdo se napíše jako "objednavatel")
Jinak teď jsou zase nějaké nové žádanky, konkrétně "Objednávka laboratorního vyšetření na svalovce u volně žijící zvěře - kód Epl200", vyplňujeme vždy jen Objednavatel, ulovený kus určen pro (osobní spotřebu-přímý prodej), místo odběru vzorku (adresa honitby, okres, KÚ) a vzorky - druh zvířete a číslo plomby (ještě tam i píšeme odkud je vzorek odebrán - bránice, jazyk, předloktí, jak kdy). Datum a podpis a se vzorkem odevzdáme u veterináře, ten to pošle a za cca týden dva přijde výsledek.

Autor: aleš vedra | 07.01.2011 11:53
Nikolo ta žádanka s SVS je uplně jiná než kterou jsem používal.Je to tak jak píše Děda těch žádanek je víc.
Pro pana Soukupa:Žádanku posílám vždy sám za sebe jako střele na SVU Jihlava a za ty dva roky co to tam posílám cca40.vzorku,tak mi žádná faktura nepřišla a proto to tam posílám.Nebot místní veterinář kterému jsem(sme)vzorky dávaly tak inkasoval po 100.kč za vzorek.A to jen za to že je na SVU přeposlal.Já když je do té Jihlavy pošlu sám tak zaplatím na poště 10.kč.
Co se týče žádanky tak vyžadují originál žádanku,když mi jeden čas došli tak jsem jen na kus papíru napsal potřebné udaje (co jsou na žádance)a bylo mi durazně odepsáno že pokud nebude orig.žádanka budu si veškeré náklady na vyšetření hradit sám!
Jinak,formulář už mi kolegové co si to zde přečetly přeposlaly na mail,čímž jim i vám děkuji.

Autor: Vladimír Soukup | 07.01.2011 11:19
Pozor na jednu věc u žádanek, pokud žádá střelec nebo MS/HS, může se stát, že vám na to přijde faktura na cca 60kč/ks (od SVU). Pokud na tu žádanku dá razítko veterinář, žádá on a je to vždy státní zakázka a neplatí se nic. Pokud mám informace, tak při prodeji by mělo být vyšetření vždy od SVU, pokud je to pro vlastní spotřebu, jde i na jatkách (u nás už to skoro všude odmítají). Kontaktujte buď SVU v obvodu kam spadáte nebo KVS, tam vám sdělí jak na to, kde mají svozná místa atd. Co se týče žádanky, stačí jméno střelce, MS/HS, číslo plomby (to musí být vždy- vyšetření musí být adresné), napíšete žádám o vyšetření na Trichinella spiralis. To stačí. Jo těch 60 kč co účtují není údajně za to vyšetření, ale za administrativu a poštovný(výsledek přijde vám). Pokud to zažádá veterinář, pošlou mu to zadarmo, ale musíte si tam pro výsledek dojít.

Autor: Děda z lesa | 07.01.2011 10:57
Mám před sebou několik "Žádanek o vyšetření...", které se mění jako na běžícím pásu, bez loga, s logem, s číslem plomby, kontakt na hospodáře + mobil a různé dovětky o pozastavení zvěřiny... I žádanka na SVS ke stažení je odlišná.Nejschůdnější asi bude vyžádat si používaný tiskopis v příslušné akreditované laboratoři, zeptat se, jak dlouho bude platit a dle toho si nechat udělat příslušný počet kopií...

Autor: Nikola Rýdl | 06.01.2011 21:28
Jsou to stránky státní veterinární správy.
http://www.svscr.cz/index.php?art=61

Autor: aleš vedra | 06.01.2011 20:03
Zdravím vás pánové,tak jsem se také přihlásil na tyto "staronové stránky"a hned mám na vás prosbu.Potřeboval bych poradit na které adrese bych mohl najít výše zmíněnou žádanku?Pár jsem si jich dříve stáhnul ale nějak jsem ztratil adresu a nemužu je nikde najít!Děkuji