Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jakou zvěř nejraději lovíte



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: lesni muž | 13.09.2012 08:46
Pěkný den všem.Nejraději lovím divočaky na sněhu to je pro mně absolutně nej ,srnči nebo spiš srnce v říji když,se podaři napískat starýho obeznanýho srnce a ješte ho i ulovit tak to srdce malem na prasknutí. Věnuji se i škodne především lišky a kuny . Na hony a nahánky chodim se psem v leči ,zajíců taky par střelim a je to v leči taky adrenalin

Autor: Honza Král | 12.09.2012 12:16
Jednoznačně černá, lišky a drobná. Lov černé a lišek v noci na sněhu je pro mne to nej. Pak lov drobné s ohaři, ať už kachen nebo bažantů hlavně když psíci dobře pracují a dohledávají. Velice rád chodím na hřivnáče. Srnčí, byť je jí u nás nejvíc mne nikdy moc "nerajcovalo", ale bulkaře lovím na potkání. Muflony máme, střelil jsem nějakou holou a jednoho berana, ale neprahnu po lovu této zvěře. Lovem daňčí a vysoké jsem zatím nepolíben. Byť bych jednou rád ulovil daňka i jelena, vysněn mám lov dobrého kňoura. Tak až budu velkej...
Naháňky na černou mám rád jako společenskou událost, chodím do lečí a těšila mě práce jezevčice, ikdyž letos už pro její pokročilý věk budu chodit na naháňky na štont, mladá na naháňky nejspíš nebude.

Autor: Fesoj | 11.09.2012 17:57
Já osobně mám rád noční čekanou na divočáky a lišky - ale večerní lov kachen na tahu /ač jsem k němu již mnoho let neměl příležitost/ je něco nádherného. Ta oblohu křižující a hlučně se srážející hejna špačků a vlaštovek, různé druhy kachen a potápek, sem tam volavka, pochop či dokonce sokol a to vše v záři červánků... A jelení říje v době, když lesy hrají všemi barvami - no to je také krása... A vůbec nejde o to, zda člověk něco uloví či ne. Čím jsem starší, s tím větší pokorou dokáži vychutnat krásy přírody. A na druhou stranu - u nás se na poměrně velkých plochách pase skot a je běžné, že lišky a divočáci chodí i mezi kravami. A ač lovím rád, jdu si raději sednout někam, kde je třeba teoreticky menší možnost setkání s prasaty či liškou, ale zato mi pod nos nesmrdí kravince a nemusím celý večer poslouchat to protivné bučení.

Autor: ferda | 11.09.2012 15:13
Pre mňa je lovom č.1 jednoznačne lov vysokej, hlavne počas ruje. Nieje nič krajšie, ako keď sedím na posede a z lesa najskôr vyjde vedúca laň. 10 minút istí na všetky strany, potom vyjde na pole a začne sa pásť. Až za ňou vyjdú ostatné kusy a na konci majestatny jeleň, ktorý obchádza lane, zháňa si ich do kopy a popri tom ručí... Tomuto sa nič nevyrovná.
Č.2 je pre mňa lov diviakov na spoločných poľovačkách. Keď kopovy hlásia v húštine predomnou zaľahnutých diviakov, ktoré väčšinou idú naspäť do pohonu. Už zostáva iba presne strieľať. To je to pravé pre ozajstného poľovníka.
Je to iné ako popravovať diviačatá na krmovisku alebo nič netušiacich srnčekov na poli.... To nieje nič pre mňa, aj keď občas nejakého srnca ulovím... Lov drobnej mi absolútne nič nehovorí, strieľať vykŕmené bažanty alebo kačiče sa mi hnusí.

Autor: strejda zajíc | 10.09.2012 21:16
Jak už jednou někdo někde napsal,"jsem ohařem všestraným".Každé období mysliveckého roku nese něco jiného a nového.I když asi dominuje divočák,má milovaná(a leckdy proklínaná zvěř),ať už na ně číhám při měsíci,slyším je lámat v kukuřici nebo je honím v houští se psy.Lovím stále rád,jen je čím dál tím míň důležité,jestli ulovím.

Autor: Pavel H. | 10.09.2012 15:37
Já bych řekl, že nejraději lovím černou a to asi proto, že je to jedno z mála zvířat, co se dokáže postavit i člověku tváří v tvář, dál mám rád lov kachen (tím myslím divokých, ne vypuštěných co krouží nad rybníkem tak dlouho než se unaví a sednou zpět)

Autor: Milan Soukup | 14.07.2011 17:28
Dnes ráno jsem úplně náhodou narazil na sentenci, která sice nemá přímo vztah k lovenému druhu zvěře, ale řekl bych, že vystihuje podstatu věci jako takovou:-), tak si jí dovolím ocitovat: "Chlap v lese je jako ryba ve vodě, každý ví, že jest tam, a nikdo neví kde. V kalnatých hlubinách vody i lesa jest cosi tajemného, co dráždí myslivce, rybáře i ty, kdož jdou kolem." Napsal Ivan Olbracht, Nikola Šuhaj loupežník, nakl. Svoboda, 1949, Praha. MS

Autor: Jan Slavětínský | 12.07.2011 11:58
Na obeznaného srnce jsem někdy nemohl dospat rána proto má u mě první místo.I když by se lov srnců mohl zdát pořád stejný, není.
To se mi u černé nikdy nestalo. Ještě bych dopsal, že mě celý rok baví tlumit škodnou a v regulích zákona "toulavou škodnou". To je také lov s adrenalinem ,o šoulání a přemýšlení ,o rychlém a přesném střílení... Lovu

Autor: Radek Chadim | 10.07.2011 19:54
Tak já chodím nejraději na čekanou na divočáky, to je prostě pro mě nejvíc - když sedím takhle při měsíčku, na sněhu nebo na strništi, z lesa houká sova, pak to začne na kraji lesa praskat a pak do tři do rána čekám, až přijdou blíž, ale oni stejně nepřijdou, tak aspoň můžu jít další večer čekat zase :-). Ještě mě to baví víc, když chodí několik tlup, které se střídají a já nikdy nevím, která přijde. Na lovu černé se mi taky libí to, že probíhá většinou v noci, kdy je všude klid.
Další v pořadí pak je liška, protože starou lišku považuji za největšího soupeře - obzvláště s mým lovem do sta metrů :-).
Letos jsem se konečně rozhoupal i s těma srncema a konečně jsem tomu taky trošku přišel na chuť. Ale rád lovím i holou, protože tam u toho nemusím tak přemýšlet :-).
Ostatní zvěř moc nelovím, proto jsem založil toto téma, abych dostal inspiraci na zpestření mého loveckého života. Ale letos jsem odhodlán zkusit vyrazit na hřívnáče.

Autor: Ivo Ondráček | 08.07.2011 13:17
1.) Na plné čáře vítězí noční zasněžené čekané na škodnou. Liška za svítání je taky krásný zážitek, ale noční lov má svoje nezaměnitelné kouzlo.
2.) Čekaná/šoulačka na srnce. Přičemž srnec pro mě znamená paličkáč. Nebo výjimka českého jazyka, která se skloňuje: srnec bez srnce jako zpátečník bez zpátečníka:) Šesterák je pravda taky srnec, ale ne na lov.
3.) Tahy na kačeny, srpnoví holubi, tady je to nerozhodně. Na Vysočině jediná možnost, jak si užít lov s brokovnicí a má cenu si brát nábojoví pás:)

Ps.: Z ostatní spárkaté jsem se zatím potkal jen s černou a jejich lov mi nijak extra neimpouje, to raděj kunu na čekané než lončáka na hromadě...:)

Autor: Tomio | 08.07.2011 10:05
Jak to tak bývá na lehkou otázku těžká odpověd. Nejkrásnější zážitky bez ohledu na úspěšný lov a období na které se nejvíc těším je dančí říje. To je vrchol mysliveckého roku.Jasná rána, s ranním přímrazkem, kdy východy slunce doprovází ze strání rochání daňků. V zimním období lov černé na sněhu, kdy mnráz štípe do tváří a je to souboj, kdo déle vydrží zda černá nebo vy. Srnčí zvěř je krásná a ušlechtilá, ale zaobírá až pomyslný druhý sled. Za velmi zajímavý způsob lovu považuji ještě lov lišky v dobš kankování na sněhu.

Naprosto úžasná je jelení říje, tu jsem loni zažil, jen pozorovatel a je to úchvatný zážitek, ale přesto bych tak nějak upřednostnil domácí dančí říji zatím.

Autor: Karel poslík | 07.07.2011 09:35
Tak tomu říkám dilema. Hned jak se toto téma objevilo začal jsem nad tím spekulovat abych nakonec došel k závěru, že vlastně nevím. Nedokážu se ani jednoznačně rozhodnout, zda upřednostnit určitý druh lovu, natož pak druh zvěře. Líbí se mi čekaná ve všech podobách, ale ve svém žebříčku bych na její úroveň postavil atmosféru dobře organizovaného společného lovu. Cítím na jedné straně to napětí při příchodu černé nebo vysoké ale současně se nemohu myšlenkou oddálit od kouzla zářijového lovu kachen nebo předvánočního zaječího honu. Když čekám v mrazu při újedi, běží mi hlavou film o tom jak jsem v srpnu čekal na hřivnáče někde pod solitérním stromem v poli a zase naopak. Jedno je jisté, na začátku srpna si nenechám ujít hřivnáče, to si vezmu i nějaký den volna. Lov černé a lišek na sněhu je mi také velmi blízký, zvláště v místech, kde je možné setkání i s vysokou. Z běžně se vyskytující zvěře jsem nikdy nelovil daňka, muflona a siku. Zdar Karel

Autor: Martin Síla | 06.07.2011 08:35
Nejraději lovím srnčí zvěř.
Na prvním místě srnec v říji a potom lov holé v období babího léta na strništích.
Hřivnáčů máme málo, drobnou skoro vůbec a o vysoké bohužel psát nemůžu, nemám přístup.
Černá je adrenalín, zimní čekananá má taky něco do sebe, ale srnec je srnec.

Autor: Milan Soukup | 06.07.2011 08:04
Jednoznačně černá zvěř :-), navíc romantiku zimních nocí v lese nic nenahradí :-). M

Autor: Tomáš | 05.07.2011 22:23
Zdravím všechny. Tak u mě vede jednoznačně noční čekaná na černou, protože impozantní příchod této rytířské zvěře je pro mě hodně silný zážitek.
Z drobné zvěře nejraději lovím kačeny, asi proto, že i když hodně střílím trap i skeet, tak jsem na kačenách prvním rokem netrefil ani starou belu. A už vím proč a na kačenách se mě daří. Lovu Lesu.

Autor: kesl | 05.07.2011 22:18
Jeníku S, piš, prosím, s interpunkcí...spletl jsem si soulacku se soulozackou a nerozuměl jsem proto celku. L a L!

Autor: Jenik S | 05.07.2011 21:52
U me vede jednoznacne lov vysoke...podzimni les je uzasny a doplneny o troubeni jelenu...jesteze muzu lovit tam kde nejaka vysoka je...hned v zavesu je lov srnci a lisek...ze zpusobu lovu je krasnejsi soulacka ale vhodnych mist ubyva a ke vsemu skoro ze vseho jsme udelali nocni zver...

Autor: kesl | 05.07.2011 21:30
Cokoliv na šoulačce. S kulovnicí a loveckou holí, nebo s dvojkou bez hole. Taková šoulačka podél lesa na hřivnáče dokáže z lačného střelce udělat pokorného lovce. L a L!

Autor: Milan Zelinka | 05.07.2011 19:00
Za nejkrásnější období lovu považuji lov srnce v době říje.Někdo řekne no na tom nic není ulovit srnce v tomto čase. Ale ulovit a nebo ulovit je velký rozdíl. V tomto čase se setkávám se srnci kteří vůbec nebyli vidět a počkat si na toho nej. je trochu odříkání a trochu pochopení této zvěře. Je to období kdy je krásné počasí a to mě už i trochu odrazuje od lovu jiné zvěře v období nouze na vnadiští, třeba černé. Není to střelba na hraně světla a tmy kdy se kolikrát člověk diví co to tam leží za kus i když v uvozovkách. Ale ruku na srdce při lovu černé nesetkali jste se někdy stím že by jste na tento kus za světla nezmáčkli? Takže s prominutím, ale lov srnce na čekané v době říje jednoznačně - A1. Milan

Autor: Jan Slavětínský | 05.07.2011 17:07
Pro mne je dominantní zvěří srnec. Ne srnčí, ale srnec. Asi proto, že je naší běžně lovenou parohatou zvěří se širokou škálou zajímavých trofejí. Rád se srncům věnuji ať od května, přes říji ,tak i v září na strništích.Každé období má své. Vychodit ,obeznat a ulovit srnce s raritní trofejí, je kus umu a pár hodin strávených v revíru . Je to jiné než lov černé,která chodí pravidelně nebo skoro pravidelně na vnadiště nebo do pole... Vysoká v době řije má také svá kouzla, ale ty příležitosti k lovu jsou pro mne osobně trochu jiné a jinde...Rád chodím i od srpna na hřivnáče. Černá má své kouzlo na sněhu a za úplňků. Je to jiné,než v létě sedět u řepky nebo u pšenice.V podstatě každá část mysliveckého roku přináší něco, co k tomu období patří... Lovu

Autor: Krejčí Karel | 05.07.2011 16:05
Pěkné FIGI,s tou flintou a optikou se dá i spát.Jaká by byla s ní i optika Meostar R1 4-16x44 s korekcí paralaxy do 1000 m a střelbou na trojnožce kolem 1200m.

Autor: Martin Skřivánek | 05.07.2011 14:06
u mně vede jednoznačně černá a mám rád naháňky.

Autor: Roman Herold | 05.07.2011 08:58
Já mám nejraději lovy na strniskách a na sněhu jak černou tak lišky ale taky rád chodím na kačeny to jsou fofry když navečer přilítají na rybník. Taky jezdím ke kamarádovi na hon na drobnou kde mají pořád dobré stavy a vysoko táhnoucí kohout to je taky paráda.

Autor: figi | 05.07.2011 04:09
U mne jednoznačně vedou lovy kulovou zbraní, a pořadí oblíbené lovené zvěře je
lišky
vrány, straky a hřivnáči
srnčí, dančí, jelení
černá

nejvíce každý rok ulovím srnčí a na druhém místě jsou vždy lišky

Autor: Erika Doležalová | 04.07.2011 19:11
Radku, to by chtělo anketu, aby to "hodilo" nějaký čísla :-)
Jinak u mě - v průběhu roku chodím lovit srnčí, když se objeví, tak i černou, lišky. Když je příležitost, tak vysoká, mám v plánu daňka. Nejradši lovím černou, protože je pro mě "vzácná" a lišky v zimě na sněhu. Nic mi neříkají hony na kachny a zajíce, ikdyž tedy "z povinnosti" taky navštěvuji :-)

Autor: Radek Chadim | 04.07.2011 19:08
V souvislosti s videem s hřívnáči mě napadlo toto téma - jakou zvěř chodíte v průběhu roku lovit a jakou zvěř lovíte nejraději?