Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jeřabiny



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 17.09.2013 14:36
Jak u jeřabin, tak u jablečných výlisků je nejdůležitější zamezit přístupu vzduchu. Ač jeřabiny na rozdíl od výlisků nesešlapávám úplně "na krev", k nežádoucímu kvašení nikdy nedošlo, natož aby se mi u krmelce potloukalo ožralé srnčí !

Autor: Jaroslav Rejdák | 17.09.2013 07:14
U nás jdou jeřabiny v krmelci na dračku. Házím je do sudu, jak psal Fesoj, ale narozdíl od něj je tam pořádně našlapu naž po ukraj, aby tam bylo co nejmíň vzduchu, aby správně zkvasily a po dvou měsících z nich nebyla jeřabinka :-) Měsíc - dva se nesmí sud otevřít, pak to krásně voní jako siláž. Jinak začínám krmit až po novém roce, podle toho, kolik jich mám, aby mi to vyšlo až do jara.

Autor: Čestmír Kunetka | 16.09.2013 20:35
Vypálit se dá doslova všechno, i z jablek okolo cest. V Čonkinovi dělal přece i z hoven.
Ale pravda je, že jadrnička je opravdu nejlepší. Sešrotovat, vylisovat, dosladit na 24 a nechat zkvasit na jablečné víno (u nás se mu říká "burčák" a pije se svařený s malým či velkým rumen) a toto víno pak vypálit - kalvos je pak hlaďunký.

Na přikrmování jablečné výlisky u nás moc nejdou, srnčí to moc nebere, Je to spíše pro daňčí a ta je u nás okrajově. Ale jeřabiny jsou super, stejně jako ve stínu sušené jmelí. Překvapilo mě, jak to srnčí bere.
Stejně tak je výborná silážní směs, ale na tu je už skoro pozdě - ještě tak borůvka, bříza, maliník, olše, starček a jeřabina, nebo sušený maliník, ten jde také na odbyt.

Autor: Fesoj | 16.09.2013 20:34
Až donedávna u nás trhali jeřabiny také jen myslivci. Ale před pár lety se sem přistěhoval jakýsi chachar a ten je, jak píše Ron, ochoten a schopen vyrábět destilát z čehokoli.

Autor: Ron Gordon | 16.09.2013 20:02
Ač nerad, budu ti oponovat, vypálit se dá ze všeho, otázka je jak to chutná.

Autor: Zdeněk Ondruch | 16.09.2013 19:37
U nás jeřabiny orvou cigoši.To samé u jablek. Ovšem jabloně co rostou okolo cest, z toho se pálit nedá. Jediné odrůdy na výrobu jablečné pálenky jsou Moravská, nebo Valašská jadrnička,či Kardinálka.

Autor: Jaroslav Rejdák | 16.09.2013 17:57
No jřabiny jsem nikdy nikoho trhat neviděl (kromě myslivců). A Jablka na Calvados budou podle mně těžko, oklepávají to ještě zelený, takže to budou mít do výkupu.

Autor: Fesoj | 16.09.2013 14:12
Spíš než na sirupy a marmelády to vidím na jeřabinku a calvados.

Autor: Ellhenicky | 16.09.2013 13:02
Jablka i jeřabiny kolem cest ve většině případů sklidí bez povolení naši spoluobčané na soc.dávkách a ta pak skončí jako základ různých sirupů a marmelád, které se normálně prodávají.Neslyšel jsem, že by se dělaly nějaké výzkumy či kontroly o obsahu škodlivin.

Autor: Fesoj | 15.09.2013 18:29
Tak zrovna tohleto mě vzrušuje ze všeho nejmíň. Ovoce ze stromů u silnice považuji sice za mimořádné nebezpečí pro zvěř, ale nikoliv pro obsah škodlivých látek, ale proto, že spousta kusů zejména srnčího kvůli němu najde smrt pod koly aut. U nás mám obrovskou chuť z tohoto důvodu jednu planou hrušeň a jednu jabloň zlikvidovat. Rostou totiž nad opěrnou zídkou, ovoce padá do příkopu a na silnici a pokud se blíží auto, mlsající srnčí nemá jinou možnost útěku, než tu silnici přeběhnout.

Autor: Jaroslav Rejdák | 15.09.2013 16:06
Mám dotaz ohledně jeřabin a pod. Co si myslíte o zdravotní nezávadnosti jeřabin, jablek a v podstatě všech plodů, které rostou u silnic? Dnes, když se už používají bezolovnaté benziny, myslíte že budou plody zdravotně nezávadné?

Autor: Petr Paul | 04.08.2011 21:36
moc děkuju za rady..

Autor: Fesoj | 04.08.2011 14:50
A k tomu, kdy sbírat - myslím, že už je nejvyšší čas ! Dnes ráno jsem pozoroval, jak na nich hodují kvíčaly. Ještě pár dní počkat a nebude co sklízet !

Autor: Fesoj | 29.07.2011 22:45
Letos je jeřabin opravdu dost... Jenže já je nesuším a myslím, že ani nikdo od nás ze sdružení. Je to protivná práce, často se do nich dají myši, nejsou-li ideální podmínky, rády chytnou plíseň. Mnohem víc se nám osvědčilo jeřabiny i s listy a letorosty nacpat do plastových sudů - nesmí se moc zlisovat, aby se nerozmačkaly - a neprodyšně uzavřít. Když pak ten sud v zimě otevřu, je to nádherná vůně a srnčí jim dá přednost přede vším ostatním - snad jen jablečné výlisky jim mohou konkurovat, ale myslím, že ty jeřabiny jsou pro zvěř vhodnější. A zda se jedná o jedlé či plané, to je zvěři asi fuk, výhoda jedlých je jen v tom, že jsou malvičky větší a tudíž je s nimi míň práce/sud je dřív plný/.

Autor: Petr Paul | 29.07.2011 16:26
Zdravím Vás..chtěl bych se optat na sběr jeřabin - kdy sbírat, jak sušit, zda jen ty "jedlé" atd..
děkuju