Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zvlastni chovani strel



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Miňha | 26.08.2012 16:38
Dnes ráno se mi přihodila velmi zvláštní věc. Ulovil jsem svůj první kus vysoké, šmolu 53 kg do výkupu. Kromě toho, že to byl první kus by to nebylo nijak vyjímečné, ale teď to přijde - já jí ulovil třistaosmičkou a EVO se chovalo velice podivně! Přes zásah na plec došlo k průstřelu, velice solidnímu barvení a šmola odběhla z nástřelu sotva třicet metrů. Sice to vůbec není lovecká ráž a kdo tvrdí něco jiného, neví o čem mluví, ale když to takhle půjde dál, už u ní zůstanu! Lovecká nelovecká ! :-))) Lovu!

Autor: jiri | 15.07.2012 10:50
Dobrý den všem!
Čtu tady vaše názory na 308 Winchester, a chci také přidat trochu do mlýna.
Provozuji myslivost již 30let a za tu dobu jsem měl kulovnici 7x57 Mauser, zbk 100 222remingtón, kulobrok 7x57R, a již 5let mám kulovnici CZ 550 FS ráže 308 Winchester a jsem s ní opravdu velmi spokojený. Ze začátku jsem střílel naším střelivem SB 9,7g a srnčí mi odcházelo i když né daleko, ale byl jsem zvyklí že s Mauserem i s kulobrokem mi zůstavalo v ohni. Pak jsem si koupil na výstavě v Lysé nad Labem na výstavě Natura Viva náboje od firmy Breneke 11,7g a neměl jsem jizž problém se srnčím. Jediný problém byl že dost rozbyjela srnčí. Ale mám s tím střeleno i daňka a jelena a tam nebyla zvěřina rozbytá. Přemýšlel jsem jak to vyřešit, a zkusil jsem 308 Winchester od SB se střelou PTS a hle srnčí zůstavá v ohni i jeleni a daňci se srnčím a hlavně nic není rozbité(znehodnocené). Používám již jen střely PTS a jsem naprosto spokojen s účinkem této střely i s balistickými vlastnostmy. Mohu je vřele doporučit. Co se týče střelby ze zmiňované zbraně je to luxus. Malý zpětný ráz, dobře se drží a je velmi příjemná a zdařilá. Myslím si na závěr že ani tak nezáleží na volbě zbraně ale na správném výběru střeliva.

Autor: Jaroslav Rejdák | 22.08.2011 20:54
Když jste u té laborace střeliva, já bych docela uvítal, kdyby se do 8x57 JS laborovaly náboje na výkon 8x57 JRS. Co vy na to?

Autor: Honza Lettrich | 22.08.2011 18:55
No já mám taky tu nejhorší ráži, která existuje a to 308W :-))
nikdy jsem neměl žádný problém s neprostřelenim nebo změnu dráhy v těle zvěře. Pouze v jednom případě jsem neprostřelil a to kňour 100kg živé váhy, kdy jsem střílel na cca 20 netrů, náboj Norma Vulkán, zásah na plec a v druhé pod škárou kule zůstala.
Pouze jedna rána mě kdysi překvapila a to rána z 16-tky brokovnice slugem od SB, rána na sele (cca 30kg) v zimě, po ráně udělalo prase doslova salto ve vzduchu, ihned po dopadu vyskočilo jak na pérech a pokračovalo dál. Barvilo pouze z jedné strany a to dost!! Stejně jsme za ním šli cca kilometr a museli dostřelovat. Stříleno bylo tak na 20 metrů, rána šla na pravé plecko na kloubek mezi lopatkou a kostí. Po lopatce se svezla a po cca 15 cm vylétla tou samou stranou ven. Kost ani lopatka nebyly prasklé!!!! Od té doby bych našima slugama na zvěř nevystřelil!! Raději si příplatím za něco lepšího, nejlépe originál Breneke!

Autor: rici czech | 22.08.2011 16:21
Fesoj na ty redukovné samopalové si pamatuji několikrát jsme s nimi stříleli ještě na vojně.Tuším měly kulky bílou špičku.Střílelo se s nimi opravdu na 50m a normálně SA 58 přebíjel.Dávkou jsme ovšem nestříleli pouze jednotlivé rány.Celkově se mi tenkrát zdálo že ten náboj je celkově nějak lehčí.Právě toto mne napadlo v souvislosti s loveckými náboji a střelami.Většina myslivců vlastní jedinou kulovnici zpravidla středních a silnějších ráží a většinou loví pouze srnčí,tak mne to napadlo s tím "redukovaným" loveckým nábojem.Prostě aby energeticky a rychlostí se přiblížil těm "starým" rážím s těžší a pomalejší střelou tak s rychlostí ve 100m kolem 600m-s a energií tak kolem těch 1500J.Což by na poměrně subtilní srnčí zvěř mělo vyrovnané ůčinky jak v ranivém ůčinku tak šetrností ke zvěřině.

Autor: lanus | 22.08.2011 16:04
Erika - nič nového pod slnkom ; "čierna" na rozdiel od ostatnej raticovej je na poranenia za bránicou podstatne rezistentnejšia .

Autor: Erika Doležalová | 22.08.2011 15:32
Někdy se ta zvěř prostě nechce vzdát :-) Loni byl můj chlap na pozvání u kamaráda na prase. Střelil po seleti. Na nástřelu kusy jater a barvy jakoby tam někdo to sele podřízl. Jenže půl kiláku po barvě k houštině a sele nikde. Dosled nechali na ráno a houštinou šli dalších dobrých 500m, pak teprve našli zhaslé (ještě teplé!) sele. Rozsekaný spodek hrudníku, játra skoro pryč, kus vnitřností venku, selátko necelých 25 kilo. A to byla prosím pěkně "slavná osma" a střižná hrana.. :-)

Autor: Zdeněk Ondruch | 22.08.2011 07:59
Honzo to o čem píšeš, je Winchester Silvertip, používal jsem je v 308W, v tvrdosti CXP3. Podle mě to byl asi jeden z nejlepších střel co jsem do této ráže měl.Tvrdá střela, srnčí odcházelo max do 30m,nebo zůstávalo na nástřelu, nerozbitý a dokonale vybyrvený.Vozil to Kozap, cena byla okolo 700 za krabičku, což nebylo moc, vzhledem k tomu, že i dřív tolik stálo Geco, který je dost přesný, ale přece jen to srnčí rozbíjí víc.Já jsem si je kdysi u nás objednal u nás v prodejně asi 80ks,pak tam ještě trčela jedna krabka dlouhou dobu, nikdo to nechtěl, prý to bylo drahé-nevím.
jedinou vydu, tahle patrona měla, že nebyla dělaná na české flinty, ale to je specialita českých zbraní, že "žerou" jen krmivo od SB. Občas při nabití a vybití, zůstávala střela v hlavni, dělaly mi to obě moje 308, odvezl jsem to panu koubovi a za pár minut bylo po problému.Pokud nya tyhle náboje narazím , jdu zpátky do nich.Z

Autor: Jan Slavětínský | 22.08.2011 06:56
O víkendu u mě byl kamarád, který loví springfildem 30-06 (Sauer 200), hlavně zvěř černou a srnčí, muflony ,dančí. Po experimentování se střelivem a hledání té "nej"střely, má oblíbenou a zůstal u ní, střelivo Winchester, střela Silvertip 180 gf. (mají hlinikovou špičku). S účinkem a s ranivostí je dadšený, do 200 metrů nic neřeší a střela se chová šetrně..Možná by fungovala i ve 308W ???
Fesoj - tyhle lehké redukované střely byly laborovány Zbrojovkou Brno. Mám doma dva staré náboje 7x57, s dnovým ražením "Z" a s touto lehkou střelou. Kulička vypadá jako pistolová ze 7,65 Br. Na starém vebu o nich několikrát psal Karel Chalupník, jako o náboji přes "dobu hájení" ,pro lov škodné,tetřeva, tetřívků atd.
Pro samopal Sa58 se pro cvičné a branné účely používal tzv.redukovaný ostrý náboj, pro zkrácené Svazarmovské střelnice i pro armádní výcvik. Používaly se i redukované světelné pro vložné hlavně do RPG atd. Lovu

Autor: Fesoj | 21.08.2011 22:12
Rici czech - nebožtík pantáta mi říkal, že po válce se u nás vyráběly náboje v r.7x64 tzv. "šloncajtky". Šlo údajně o náboj s lehkou střelou a redukovanou prachovou náplní, ideální pro odstřel zimních lišek a slabých srnčat. Do 100 m měl prý shodnou balistiku s normální municí, pak to už moc padalo. Ale zatím jsem se nesetkal s nikým, kdo by mi k této munici sdělil něco bližšího. Má to být něco podobného jako redukovaný vojenský náboj 7,62x39. Kdoví, jak by tahle vojenská munice fungovala pro lovecké účely, v žádném katalogu civilního střeliva jsem nic podobného nenašel. Běžně se tato vojenská munice používala při střelbě ze SA 58 na civilních 50 m střelnicích, údajně kvůli bezpečnosti. A mám takový dojem - nejsem si zcela jist - že ta prachová náplň byla tak nízká, že nebylo možné střílet dávkami.

Autor: Roman Voříšek | 21.08.2011 21:01
Jindřichu, Petrovi s odejitím srnce na 150m také věřím. Mám podobný případ s 25 kg seletem. Na kukuřičném strnisku jsem v zimě za sněžení našoulal rudl černé. Pomalu jsem se přibližoval a už vybíral sele, které budu lovit. Jenže mi obeznání trvalo trochu déle, přestalo sněžit a bachyně mě zjistila. Od selat odběhla asi 30m a zaujmula ten úprkový postoj. Selata ale dále buchtovala, tak jsem si klekl, zapřel kulovnici do ramene a napnul napínáček. V momentě, kdy jsem pohladil napínák, jsem v puškohledu viděl, jak sele, na které jsem mířil, zvedlo hlavu a asi od bachyně dostalo povel k odskočení. Sele ránu vůbec neznačilo, náraz kule slyšitelný také nebyl. Jelikož jsem si věřil, že jsem odmáčkl dobře, doufal jsem, že sele bude již zhaslé za terenní vlnou. Loveno na cca 100m, na nástřelu ani kapka barvy. Kroutím nad tím hlavou a v tom si všimnu, že na mě někdo bliká baterkou. S kamarádem jsem oba šoulali k jednomu rudlu, naštěstí v jednom směru, protože to ani jinak kvůli větru nešlo. On mi také potvrdil, že po mé ráně neviděl, že by některé sele odešlo od rudlu a nebo po nějaké vzdálenosti z nástřelu zůstalo zhaslé na poli. Zkrátím to. První barvu jsme našli cca 50m od nástřelu a sele jsme našli po stopní dráze, nikoliv po barvě, v rozoru, ve vzdálenosti 200m od nástřelu. Oba současně svítíme baterkou, kam bylo sele střeleno. Vstřel na levém boku, komora, výstřel ve stejné úrovni, o průměru cca 30mm. Takže stálo v momentu výstřelu ideálně. Ráže .308W, SPCE 9,7g.
Sele jsem vyvrhl až doma, půlka srdce chyběla. Tato zkušenost mě utrvidila v tom, jak je důležité provádět důsledný dosled a nezabalit to po sto metrech.

Autor: rici czech | 20.08.2011 22:32
Taky jsem o tom přemýšlel proč výrobci nábojů u silnějších ráží nelaborují náboj i střelu s výrazně nižším výkonem a pomalejší střelou např. na srnčí.V přebíjení kulových nábojů se sic nevyznám ale snad by to bylo reálné.To otázka pro nějakého přebíječe:-) myslím ,že v naší české kotlině by to mělo využití na srnčí popřípadě ostatní slabší spárkatou.Balistika do nějakých těch obvyklých 120m by se dala snad také nějak propočítat.Tím by odpadla většina problémů se znehodnocováním zvěřiny podlitinami apod.A potom by se dalo s nadsázkou říci ,že máme "univezální" kulovou ráži:-)

Autor: lanus | 20.08.2011 15:37
Na lov "na krátko" je možné si na-laborovať strelivo na cca 85-90% Vo ;(nesmie sa však zabudnúť ho výrazne a trvanlivo farebne odlíšiť).

Autor: M.Bergman | 20.08.2011 11:58
Když to tak čtu, mohu vám z mých zkušeností doporučit toto. Pokud máte dojem, že vaše střely jsou devastující trochu více než je zdrávo, zapomeňte na zadní komoru, nebo zásah za lopatkou a miřte na nízkou komoru, tam v 90% chytnete aortu takže vám zvěř z místa neodejde a mimo pár žeber neponičíte zvěřinu ani s hodně měkkou střelou. Když jsem kdysi dávno chvilku lovil s 308W, tak s tou se nejenom srnčí, ale i vysoká musela střílet na spodní komoru nebo krk jinak to odcházelo nechutně daleko a zůstalo rozbité a většinou nezáleželo ani na tom s jakou střelou. Vůbec, třistaosma je superráže na závody na přesné daleké střílení, ale pro lov do 150m na jakékoliv zvěři je nevyzpytatelná. Proto u mě pak šla na trvalo do trezoru. Osobně pro myslivost v českých podmínkách s lovem většinou "nakrátko" (t.j. 50 - 80m) jsou dle mých zkušeností (pro myslivost jako takovou) nesporně u těžších střel od 8g výhodnější ráže s "dlouhou" nábojnicí a pomalejším vývinem tlaku. Pokud ráž s krátkou nábojnicí, pak spíše ty pomalejší nebo s výkonem tak do max. 2200 J/100m. Samozřejmě pro ty lovce, kteří se nesníží lovem nakrátko a pro které ta správná vzdálenost lovené zvěře začíná od nějakých 140m a více může být 308W, 300WM nebo 7RM optimální i když ne podmínkou. M.B.

Autor: Josef Hanzlík | 19.08.2011 20:18
Když jsem lovil se ZH 7x57 R,odešel mi do 100m snad jen jeden kus srnčího.Teď s třistaosmou mám zkušenost,že při lovu do 80-100m zvěř odchází hodně.Nad 100m to padá na místě.Že by rychlost a předání energie?A lišky mám na šrot,ať je to SB-SP,nebo Hornady SST.

Autor: Jindřich Šimara | 19.08.2011 19:52
No nevím,150m je štreka.Něco srnčího jsem za 32 let praxe nastřílel ale žádný nešel tak daleko.Možná jsem mněl štěstí.

Autor: Petr Havlín | 19.08.2011 19:25
Jindřichu bylo by lepší,kdyby neodešel tak daleko,ale ze zkušeností kolegů vím,že srnčí po zásahu komory občas takhle odchází.

Autor: Radek Chadim | 19.08.2011 19:23
Já střílím pořád stejně blbě na zadní komoru, kdy to vezme plíce, někdy kousek jater. Ze začátku bývala játra celá, plíce celá, výstřel kolem 5 cm. Poslední dvě krabičky co rána, to překvapení, někdy to trefí žebro na vstřelu a nerozbije se to, někdy to na žebro na vstřelu nenarazí a udělá to díru jako prase - každá rána jiná. Začínám být stále více přesvědčen, že je to poslední dobou nekvalitní výrobou střely a začínám uvažovat o jiné střele třeba NP, protože na SPCE se už nedá spolehnout.

Autor: rici czech | 19.08.2011 18:58
Asi 7 let zpátky 7*57R srnec na cca 30 metrů prostřelené srdce odešel z nástřelu cca 80metrů.

Autor: Erika Doležalová | 19.08.2011 17:33
Jindro, někdy jsou věci "mezi nebem a zemí".. Mám podobnou zkušenost jako Jaromír, střílela jsem na starou srnu v klidu, vzdálenost nějakých 50 kroků. Vstřel "v žebrech", plíce rozbité na cucky, škráblé srdce a srna šla cca 20m přes hrachové strniště, cca 30m přes hlubokou oračku, pak přes 2 metry široký a 2 metry hluboký příkop (na dně potůček) a dalších cca 50m lesem, kde byla dosledována zhaslá.. Takže nějakých 100m.

Autor: Jindřich Šimara | 19.08.2011 17:25
Asi jsme si nerozumněli,já myslím že u srnčího po tomto zásahu to normální není.U černé to beru.Já vlastním ráži 7x57R a střílel jsem SPCE a taky už s nima nestřílím.Po zásahu srnce na krk prošla kulka po pátři a skončila v zadní kytě.
Lovím kusově desítky srnčího a hodně jde na dodávku tak to nemůže být rozbité.Což u SB kolikrát nejde.Mám ještě 308 a tam s SB už vůbec, to bylo neštěstí.Těď používám Geco a spokojenost.

Autor: Jaromír K | 19.08.2011 16:12
Jindřichu,mě se to zdá být taky úplně normální u ráže 7x57-:)) Někdy možná před sedmi nebo osmi lety jsem ulovil touto ráží a tímto střelivem starší srnu. Srna v klidu,vzdálenost 50m. Střela šla přes srdce a stočila se na plecko,takže ustřelila v podstatě přední běh. Srnu jsem našel o 90 metrů dál....... O rok později šla zbraň z domu.(ne k vůli tomu) JK

Autor: martes | 19.08.2011 15:55
Jindro, je to asi měsíc, co jsem střelil lončáka. Srdce na šrot, odešel od nástřelu asi 50 m.Předevčírem srnec - chycené srdce, plíce - odešel od nátřelu asi 25 m. Oba kusy v klidu. Střeleno ZG47 7x57 SB SPCE. Takže to Petrovi věřím. Nevím jak by se chovaly jiné střely, nemám zkušenost, protože celý život střílím s tímto střelivem.Zdenek

Autor: Jindřich Šimara | 19.08.2011 15:23
Petře,komora,srdce a odejítí 150m se Ti zdá normální?To snad ne!

Autor: Petr Havlín | 19.08.2011 15:05
Můj děda byl výborný střelec a celý život loví s 7x57 SB SPCE 11,2g a předtím SP 9,1g. Nikdy si nestěžoval a že toho jako MH ulovil hodně(srnčí,mufloní,černá,jelení).Já v této tradici pokračuji a moje dva střelené kusy srnčího byly co se týče účinku střely ok.Srna na 100m zadní komora(játra) zůstala v ohni.Vstřel dírka výstřel přes žebra 4cm.Podlitiny v normálu. Srnec 80m spodní komora(spodek srdce) odešel sice 150m,ale vstřel opět dírka výstřel přes žebra kolem 5cm,podlitiny normální. Je to jak napsal Fr.Dušák,když střelec věří zbrani a je si jistý,tak pokud to sám nezkazí, tak je většinou vše jak má být.Proto za chvilku jedu cvičit na střelnici.Lovu zdar.

Autor: Radek Chadim | 19.08.2011 14:03
Já v 308mě od začátku střílím SPCE 11,7 g. Ale lišku to nikdy nijak zvlášť výrazně nerozbilo, dospělé kusy zůstávají v ohni, letní lišče 2x vždy odskočilo, jednou dokonce 80 metrů daleko, ale je to menší "cíl" tak hůře se to ideálně trefuje. Rozbité to však nikdy nebylo, vstřel normální, výstřel kolem 3 cm. Také se mi zdá, že čím je to dál, tím lepší účinek, ideálně tak 70-80 metrů.
Před pár lety, kdy jsem začínal, jsem měl pocit, že u SPCE byla lepší kvalita, výstřel u divočáků pravidelně kolem 5 cm. Poslední dvě krabičky už se mi zdá, že to není úplně tak ono, lépe řečeno že některé střely jsou tvrdé jako dřív, ale některé o hodně měkčí, takže účinek je pokaždé jiný, což dělá mnohdy poněkud rozpačitý dojem z této střely. Na druhou stranu s rostoucím loveckým sebevědomím :-) si troufám střílet i na větší vzdálenost a z méně pohodlných míst, kde ty rány jsou samozřejmě méně přesné, takže chyba možná bude i jinde :-).
Letos jsem ulovil dva srnce a 3 divočáky, první srnec na 50 metrů, výstřel 3 cm přestože to šlo přes obě žebra, zůstal v ohni, takže vše v pořádku. Druhý srnec střílen v nízké pšenici na taky přibližně 50 metrů, tady si nemůžu být jistý jestli to nešlo přes pšenici, výstřel doprovázen divným zvukem, velikost výstřelu kolem 10 cm přes 3 žebra!
Na jaře jsem ulovil divočáka kolem 55 kg, vstřel normální mezi žebra zadní komora, ale střela se v těle rozpadla, část šla skrz hrudník v původní dráze letu, část bříšní dutinou přes zadní kýty - půlka kýt pryč. Při této ráně jsem si nebyl jist, jestli střela neštrejchla o větev, ale kam jsem namířil, tam to padlo, ale divný zvuk výstřelu jsem opět slyšel. Další dva lončáci v dubnu i přes poměrně dobrou ránu odešli daleko kolem 100 metrů. Poslední dobou se mi také zdá, že divočáci po zásahu SPCE hůře barví než dříve, dříve to byl proud barvy, u posledních 3 kusů to s barvením nebylo nic moc.

Autor: rici czech | 19.08.2011 12:25
Pročítajíce tuto plodnou diskuzi mne utvrdilo v tom ,že ideální ráže a střela na obvyklou českou "trojku" liška ,divočák,srnčí prostě neexistuje:-)Budto to odchází z nástřelu nebo jsou kusy jak řešeto.Takže na lišku nějakou 5.6 s celopláštěm,na srnčí 6.5*52R popřípadě nějaký starší "knedlíček":-) a na toho pašíka všechno běžné ostatní:-) Jenom jsem stále nepřišel na to jak nosit 3 flinty když mám jen 2 ramínka:-) Budu muset pošetřit (v mém případě až do důchodu) a nechat si z rakous dovézt nějaké kulové trojče a problém bude vyřešen:-))))))))))))))))))

Autor: Erika Doležalová | 19.08.2011 08:47
Jo tak to mám stejnou zkušenost a je jedno, jestli to byla 308ma nebo osma :-) Můj chlap loni střílel lišáka na dobrých 80 metrů a na hřbetě díra jakobyste ho vzali sekerou (osma, SB SPCE), já loni lišku na cca 60m a byla vyvržená (308ma, SB SP).. Zas ale třeba lišče na nějakých 30 kroků mělo jen "volný" přední běh (střílela jsem na něj šikmo zezadu, výstřel byl jakoby v podpaží) a lišák na cca 60m totéž.. Takže jak kdy, srnec střelený poprvé osmou - nižší komora - vypadal jakoby si lehnul na minu, rozsekaný spodek hrudníku.. Záleží, co za kosti to zrovna trefí, hrudník je dost "háklivej", loni jsem střílela na cca 120-150m srnu, 308ma a Lapua Mega 12g, vstřel dírečka a výstřel díra na pěst - jenže taky rozbitá tři žebra. Když jsem se u srnce na cca 30m trefila přesně mezi žebra, byla to dírka tam i ven.. U divočáků přes plecka i se zásahem kosti to žádné "jámy" nedělalo, ikdyž bych čekala, že se pažní kost bude tříštit, tak krom většího podlití vstřel i výstřel dírka..

Autor: Jan Slavětínský | 19.08.2011 08:07
Jardo to je ta 308 ma..)).,ale kolega od nás střílí 7x64 SPCE a také nikdy lišku nenesl z lesa domů. Zvláštní je, že mi SPCE v JRS dělá na lišce s ránou za běh přes žebra výstřel jako po esbalu a někdy menší. Po 243 se polopláštěm z lišky zapráší jako když foukneš do pampelišky a je to tak 50/50. Lišky na kožešinu už neřeším,tak v podstatě neřeším ani střelivo. Ahoj

Autor: Jaroslav Miňha | 19.08.2011 00:19
Právě jsem se vrátil, čuníků dost jenže bohužel bez šance. Povedl se mi ale pěkný lišák. Tedy pěkný byl předtím... A na to se chci zeptat. Střelím slabé srnče, dírka tam, větší ven a to je všechno. Střelím v podstatě stejně těžkou lišku anebo malou, vlastně jakoukoliv, na blízko, na dálku, skoro jedno kam, nikdy na ní není vábný pohled. Tu zkušenost jsem udělal s SPCE, SP, s EVO i TIGem. Nechci kožešinu, jen mi vrtá hlavou, proč pokaždé vypadají jak po zásahu šrapnelem? I ta "toulavá škodná" je standardně prostřelená, jednu zkušenost mám i s jezevcem, ale takováhle paseka je výsadou lišek. Proč?

Autor: rici czech | 17.08.2011 15:22
Pane Františku moooc hezky napsané.A o tom všem to je.Sám nevidím větší důvod proč zatracovat např.střelivo S a B -jde jenom o to najít opravdu vhodný typ střely pro danou ráži a lovenou zvěř.Se střelbou do 200m to opravdu stačí.A kdo z nás loví dále:-)Co se týče podlitin a masivního znehodnocení zvěřiny ,tak ten kdo loví se starými "knedlíky" typu 6.5*52R,9.3*72R,8*57R tak prakticky neví co to je:-)Ale to je již na jiné téma:-)))

Autor: František Dušák | 17.08.2011 11:51
Nevím, zda jsem ten správný psavec k tomuto tématu. Střílím jak 8x57 JS, tak 308 W. S každou ráží mám spoustu zážitků. Podotýkám, že celý život střílím SB a nemám problémy. Když je zvíře proti díře, tak není co řešit. Mám svoji zkušenost, (zda je dobrá či špatná to nechám na těch, co laborují střelivo apod.), na vzdálenosti do 120 m, naháňky, noční lovy, střelbu do nepředpokládaných překážek (obilí, vyšší louka, lesní podrost apod.) používám 8x57 JS, na vzdálenosti do 200 m používám 308 W. Obě ráže mi prokazují velmi dobré služby a když je nějaký problém, tak vznikl mezi zemí a zbraní. Jsem přesvědčen, že základem kvalitní střelby je věřit zbrani a sobě, pak nejsou problémy. Mějte se dobře a zdraví F.D.

Autor: Jaroslav Miňha | 17.08.2011 11:22
Honzo, máš pravdu, obzvlášť v tom, že když si zvykneš na jednu střelu, víš podle značení, barvení (a i podle zvuku při zásahu), kam jsi s největší pravděpodobností trefil.
Tvůj příspěvek má ale jednu neomluvitelnou chybu - Ty jsi zapomněl na EVO v .308 win !!! :-))

Autor: Jan Slavětínský | 17.08.2011 09:00
Každá munička se snaží o nějakou vlastní konstrukci střely,ale ono v podstatě už nejde nic nového vymyslet. Pouze se přebírají a upravují leta používané konstrukce, na kterých se z praxe lovců zdokonalují a vychytávají mouchy. Zesiluje se plášť, rádluje se a různě se uzamyká jádro,zkouší se atd. Všechny doposud používané střely ,které si sami ověřujeme a vybíráme si je k lovu, jsou předem testovány u výrobce a dokonce jsou testovány i na zvěři, než se začnou laborovat a prodávat.
Veškeré naše diskuse jsou založené na "nevhodně" zvolené střele u dané ráže se kterou lovíme. S čím je jeden spokojený a neměnil by u osmičky,druhému v 7x65R nebude fungovat. A o tom to je. To by potom stačila jedna ráže s jednou střelou pro všechny a na všechno. Vezměte si 30 let starou konstrukci střely DHK (od SB), H-mantel od RWS nebo SST Hornady (PTS) - To jsou střely s krytou špicí (s kuklou)a prakticky po zásahu fungují a rozkládají se stejně, ale každá ráže té střele dává jinou rychlost a energii,proto se v každé ráži střela chová trochu jinak....Tak jako se střela při své vysoké rychlosti a otáčkách,které jí udá hlaveň, vychýlí ze směru o překážku, o trávu atd. tak může měnit směr i v těle zvěře po nárazu na kost a pod. To bude vždy a u žádné konstrukce střely to nikdo dopředu nezaručí. Necestuje každá rána, ale čas od času se to někumu stane a nelze dělat závěry,že tohle je šmejd a tohle supr..Ze své praxe mám svůj názor, že je dobré si vybrat a používat stále jednu střelu a lovit s ní všechno. "Zvyknete si na ní" a víte jak po ní zvěř značí a barví. Získáte důvěru a to je podle mě důležité. Někdo nedá dopustit na kulatý poloplášť, jiný na Hornady nebo Tig a je to i o tom kde loví, jak loví ,jakou zvěř loví a na jaké vzdálenosti. To je můj názor. Zdar

Autor: lanus | 16.08.2011 20:11
Re:J.M.ID Classic je v 0,300" najľahší a chová sa ako najmäkší t.j.u slabej zveri obzvlášť po styku s kosťou je výstrelná veľká diera a naopak u ťažkej najmä nablízko žiadna diera; pri strednom odpore je to niečo medzi tým!

Autor: Tomáš | 16.08.2011 16:53
Zdravím všechny. Mě TIG (mám na mysli TIG od Brennekeho, nikoliv ID Classic od RWS) funguje v ráži 8x57 JS jinak, než píše kolega ohledně 308 W. Vstřel
odpovídá 8-9 mm,výstřel 2,5 - 3 cm. To se týká černé zvěře, u srnčí udělá na výstřelu díru 5-8 cm. Jinak černá po zásahu barví naprosto ukázkově.

Autor: Jaroslav Miňha | 16.08.2011 13:03
lanus - Jednou jsem se přehlédl a vypadá to, že jsem za pitomce. Číst ale umím:
Jan Rys - "Na vstřelové i výstřelové straně jen dírka síly tužky, uvnitř rozsáhlé plicní hematomy."

Tak přesně tahkle mi účinkoval TIG v třistaosmičce taky. Proto jsem od něj odešel, protože přes ty dírky od tužky zvěř skoro nebarvila a měl jsem strach z dosledu, kdybych trefil špatně. Co je na tom chování střely tak VÝRAZNĚ odlišného?

Autor: lanus | 16.08.2011 12:14
Re:J.M. Po výstižnom príspevku J.R.je Tvoja otázka už nadbytočná ! (Najvýraznejší rozdiel je vo veľkosti šokového účinku a výstrelového otvoru ).

Autor: Jenik S | 16.08.2011 11:21
Souhlasim ze se da lovit cimkoli i celoplastem ale je to otazka priorit,co cekame od strely.... Nevim jake vyhody ma ceske strelivo??? A jaky je ten super ucinek???

Autor: Jaroslav Miňha | 16.08.2011 11:02
lanus - jaký je tedy rozdíl v účincích mezi TIG (ID) a HMK? Píšeš, že se chovají výrazně odlišně, tak to máš asi vyzkoušené. Můžeš popsat?

Autor: Jan Rys | 16.08.2011 07:12
Chování střely při zásahu zvěře,cílová balistika, je závislé na velkém množství proměnných. Proto k obecným závěrům nestačí několik málo případů. Obecně platí, že měkká střela je vhodná pro pomalejší ráže, pro rychlé kalibry je vhodnější tužší pevná střela. Protože kalibrů je bezpočet a stupňů tuhosti střely rovněž, je toto oblast, kde se budou realizovat komerční zájmy muniček.

Fragmentace střely nemusí být vždy špatná vlastnost levné střely. Zde Ianusem zmiňovaná střela RWS HMK byla vyvinuta se záměrem co největšího ranivého efektu s minimálním poškozením zvěřiny. Střela má dvě jádra, která jsou oddělena hlubokým zaškrcením ocelového pláště uprostřed střely. Zadní jádro je z antimonového olova a díky tomu i díky hlubokému zaškrcení zůstává kompaktní a zaručuje průstřel i těžkých kusů. Naopak přední část střely, která je z obyčejného olova se oddělí a také díky ocelovámu plášti, který je méně tažný než tombakový, se fragmentuje na drobné fragmenty. Tyto fragmenty jsou velmi jemné a nedokážou prostřelit a poškodit tak zvěřinu na výstřelové straně, ale způsobují značnou devastaci uvnitř hrudního koše a tím okamžité zhasnutí zasažené zvěře při zásahu komory. Na vstřelové i výstřelové straně jen dírka síly tužky, uvnitř rozsáhlé plicní hematomy. Tuto střelu v ráži 270W používám 3 roky a většinou to funguje tak, jak popisuje výrobce. Samozřejme ne vždy.

K 8x57JS. Velká a oprávněná obliba této ráže u nás, je podle mě způsoběna také tím, že tato ráže je velmi nenáročná ke kvalitě střely a tím, že u nás se loví především nakrátko na krmelištích. Během let, kdy jsem tuto ráži vlastnil, jsem udělal zkušenost, že mnoho nezáleží na tom, čím se stříli. S výhodou jsem používal tehdy levné české střelivo s obyčejným měkkým polopáštěm s výborným efektem na veškerou zvěř.

Autor: Jaroslav Miňha | 15.08.2011 10:09
lanus - přehlédl jsem se a zaměnil DHK a HMK, červenám se, omlouvám se! Ale EVO a dum dum mi stejně nejdou dohromady. EVO se netříští, tak nikdy jako dum dum účinkovat nebude. A deformuje se i na srnčích žebrech, takže celoplášť také ne.

Autor: lanus | 15.08.2011 09:48
Re: J.M. Ja som nenapísal,že EVO a HMK sú súrodenci! Účinok TIG a HMK je výrazne odlišný,treba vyskúšať . Porovnanie správania sa EVO a DHK je podľa mňa trefné ; najlepšie však každý verí samozrejme vlastným skúsenostiam, preto ak sú dobré - tak netreba nič meniť .

Autor: Jaroslav Miňha | 15.08.2011 09:04
lanus – nenašel jsem tam, že RWS doporučuje na naši zvěř přednostně HMK. U popisu střely to není, snad jen v tabulkách použití střel v kombinaci s ráží na konkrétní druh je HMK úplně vlevo, ale je např. pro srnčí a černou označené stejným počtem hvězdiček jako EVO. Naopak u popisu střely je EVO klasifikované jako vhodné pro veškerou evropskou zvěř, s nejlepšími účinky od 30-40 kg hmotnosti v závislosti na použité ráži.
HMK jsem nikdy nestřílel, ale vzhledem k jeho konstrukci (pouze) předpokládám, že se bude chovat podobně jako TIG s větší hmotností, s kterým zkušenosti mám. Tj. uvnitř všechno na kaši a výborný stop efekt oproti EVO, které tvoří široký střelný kanál, ale nešrotuje vnitřní orgány, stop efekt při zásahu komory žebro – žebro není tak výrazný, 50% zůstává v ohni, 50% odbíhá za výrazného barvení do padesáti metrů s výjimkou silně zabělených kusů černé, kdy je někdy výstřel ucpaný vytaženou bělí a zvěř barví dovnitř.
To neplatí při zásahu kostí, tam je v ohni vše, naopak ale oproti TIGu bez té hrozné devastace.
U EVO se mi ale nikdy nestalo, aby uvnitř „vybuchlo“ jako dvoujaderná střela a to ani při zásahu za bránici. (Zrovna nedávno divočák trefený šikmo zezadu za bránici, výstřel za protilehlou lopatkou, jeden lalok jater pryč, ale bachor v těsné blízkosti neporušený).
Obě tyto střely ( HMK, EVO) mají jinou konstrukci, tak mi není jasné, proč je označuješ jako sourozence, i podle popisu „Produktberatora“ jedna i druhá účinkují jiným způsobem.
Snažím se uvažovat selským rozumem a na základě vlastních zkušeností ikdyž nevím, jestli můj vzorek ulovené spárkaté je pro posouzení účinků střel dost reprezentativní – k sedmdesátce divočáků různých hmotností do 90 kg, cca 30 kusů srnčí zvěře, 8 ks daňčí, nejsem cílový balistik, možná je to málo. Jedno ale vím jistě – napsat „EVO je "súrodenec" DHK ; nikdy sa nedá pri nich vedieť čo máme nabité t.j.od celoplášťa po "Dum-dum" , je dost kategorické a podle mě značně zavádějící tvrzení.
PS
Celou dobu píšu o třistaosmičce, jinou zbraní jsem nikdy nelovil.

Autor: Erika Doležalová | 15.08.2011 08:47
A ještě jedna zvláštnost :-) Loni, kukuřice a lončák vyvržený 85 kilo. Vzdálenost cca 40m, odešel asi 70-80m, osma a SB SPCE. Nahoře na kýtě (zhruba na úrovni kyčle) měl "šlic" jak od říznutí mačetou, prostřelené plíce a "dirku" zespod hrudního obratle. Nic víc. Po stažení škáry jsme nenašli žádný vstřel. Začala jsem si myslet, že se při ráně otočil vstřel je tudíž to na kýtě a tak "rozpitvala" obratle, že musím najít kulku.. Nic. Takže dodnes nevím, kde byl vstřel, kde byl výstřel, jak to, že "díra" byla jen jedna a že nikde v těle nebyla kulka ani nějaké střepiny.. Divné, asi se řízl na prdeli o list kukuřice a umřel ze soucitu, že tam na něj měsíc vysedáváme ve dne, večer, ráno i v noci :-)))

Autor: Erika Doležalová | 15.08.2011 08:42
Tak my máme doma taky 308win i 8x57JS (konkrétně ZKK 601 polopažba a "zetka" celopažba), oba lovíme od lišek přes srnčí a černou po vysokou a (i proto, že jsem stále myslivecký zajíček :-) bych si netroufla říct, po které to lépe "padá", lépe barví, neodchází apod.
Příklad o "zvláštním chování střel" - selátko sotva 20 kilo, na vzdálenost ani ne 40 metrů, osmička a RWS Evo: sele stálo naostro, resp. mírně šikmo, vstřel těsně za plec, bachyňka zůstala v ohni, ale.. "Přesekaná" skoro všechna žebra a kule v kýtě na stejné straně.. Další dva kusy černé - sele a lončačka - vzdálenost cca 60m, u obou kusů totžná rána - těsně za plec, sele nebarvilo vůbec, lončačka mizerně, oba kusy cca 50-80m od nástřelu (neloveno v jeden den, ale na stejném místě).. Opět osma a RWS Evo.
Já s winchestrem a těžší Lapua Mega - lončačka, vzdálenost cca 80m, kus od nástřelu zhruba taky 80m, první barva asi 15m od nástřelu a pak krásně celou stopní dráhu, vstřel komora, výstřel játra/měkko (stála mírně šikmo).
No a při "přené" ráně přes plecka na menší kus, to si myslím že je skoro jedno, jaká je to ráže, dvě selata, jedno na vzdálenost cca 60-70m, druhé cca 120m, obě v ohni (neloveno v jeden den a na jednom místě). U většího už to tak jednoznačné není, můj na jeden běh chromý lončák šel půlmetrovým sněhem s přestřelenýma pleckama a utrženým kusem srdce nějakých 50 metrů.. (SB SP 11,7g)
Takže si netroufám hodnotit, co je lepší nebo horší, já třistaosmu "zdědila", protože chlap si pořídil celopažbu v osmičce a jsem spokojená. Občas na ni nadávám, ale zatím mě vždycky "podržela" i při horší ráně (třeba můj letošní srnec...) takže tak :-) A z osmy jsem si jednou střelila když jsme ji kdysi nastřelovali a to teda byla pecka :-) "Zlatej winčestr :-)"

Autor: Milan Soukup | 15.08.2011 07:24
xxx

Autor: lanus | 14.08.2011 19:10
Re:J.M. Prvej otázke nerozumiem;čo si tam (kde ?)nenašiel ?! Použitie "produktberátora " je predsa veľmi jednoduché;"doporučuje" v závislosti od zvoleného kalibra,druhu zvere,vzdialenosti a dokonca aj ceny streliva.Pri EVO (ako aj napr.u DHK) po zásahu medzi rebrá ,slabšia zver niekedy ďaleko odbieha; a naopak ak spraví zver v "rane krok" t.j. pri zásahu tesne za bránicu často už nieje ani čo vyvrhovať ! (Samozrejme súhlasím ,že po rane cez tuhšiu svalovinu resp.slabšie kosti sa "pretvára" na optimálny hríbik.)

Autor: Jaroslav Miňha | 14.08.2011 18:31
Ahoj Matějííí !

---------------

lanus - Ale já jsem tam nic takového nenašel...? Ještě mi ale, prosím, vysvětli, kdy se chová EVO jako celoplášť a kdy jako dum dum?

Autor: Tomáš | 14.08.2011 17:31
RE: Věřím, že po ráně z 308 W většina zvěře upadne, to samé platí u osmičky. Můžu porovnávat, protože mám obojí, ale u černé dávám výhradně přednost 8x57 JS. Tady se naskýtá totiž hlavní dilema nikoliv v tom, zda zvěř upadne, ale v tom zda pak neodejde, a to se mě u osmičky v 99% po ráně nestalo. Tomáš

Autor: Josef Hanzlík | 14.08.2011 13:54
Hohoho,mňam,mňam,osmičkáří,kde jste?A čtete?

Autor: Matěj Fous | 14.08.2011 13:04
Jardo-my co střílíme 308w (já norma vulkan) tak jsme holt o to zvláštní chování střel ochuzeni.Akorát je pravda,že se musíme do zvěře trefit-jinak neupadne.... Mám také "osmu"-dokonce cel."Z",ale zakonzervoval jsem ji pro příští generace protože 308 je prostě pohodová a spolehlivá.Zdravím Matěj.

Autor: lanus | 14.08.2011 09:41
Re: J.M. Záleží na "rozsahu skúšobnej vzorky" dokladom tejto skutočnosti je postupný odklon užívateľov od "EVO" ktorý má aj podľa výrobcu (RWS)špecifické určenie,preto u streliva 7-8 mm doporučuje na našu zver na prvom mieste HMK ! (http://www.rws-munition.de/produktberater.html).

Autor: Jaroslav Miňha | 14.08.2011 09:03
lanus - asi jsme se nepochopili, já tu naopak třistaosmu a EVO vychvaluju až do nebe!
Proč nemůžu předem vědět, jestli se bude chovat jako celoplášť nebo jako dum dum? Nechová se mi ani tak ani tak. Dával jsem si tu práci a vyhrabával na nástřelu střely ze země, pokaždé krásný hříbek, kdo byl na srazech, mohl se podívat, vypadaly jako ty na krabičce.

Autor: lanus | 13.08.2011 17:02
Re: J.M. EVO je "súrodenec" DHK ; nikdy sa nedá pri nich vedieť čo máme nabité t.j.od celoplášťa po "Dum-dum" ! 308-mičky sú výborné ale majú jeden "problém" t.j. priveľký výber streliva !!! (S Megou,NP,HMK,Vulkánom alebo Alaskou býva však starostí podstatne menej !)

Autor: Martin Skřivánek | 13.08.2011 12:14
Jardo za dva dny dvě prasata.nestřílíš někde na prasečáku?! :-).Lovu zdar.

Autor: Jaroslav Miňha | 13.08.2011 10:49
Co já jsem to koupil za blbou ráž a šmejdy náboje?! U kukuřice střelený kňourek a zase ta blbá střela prostřelila obě plecka a zase se nerozpadla. A dokonce vyšla ven proti vstřelu!!! Podlitý to je taky minimálně, ach jo. Už nechci mít s třistaosmičkou a EVO nic společného!!! Neuměli byste mi poradit něco opravdu pořádného?

Autor: Milan Soukup | 12.08.2011 15:13
xxx

Autor: Josef Hanzlík | 12.08.2011 14:36
Jardo,teď Ti osmičkáři neuvěří!:-)

Autor: Jaroslav Miňha | 12.08.2011 06:28
Když to tady tak pročítám, tak moje střela se včera večer také chovala zvláštně. Prostřelila lončačku, nikam se neuhnula a ani se nerozpadla :-))

Autor: Martin Skřivánek | 11.08.2011 14:37
Mirku z toho jde až strach.já mám naháňky rád ale povědomně si vždy stoupám nějak ke stromu.zažil jsem i neukázněné střelce a to je kolikrát o hubu.

Autor: M.Bergman | 11.08.2011 11:05
Zajímavá četba. Potvrzujete mi, že to co se mi stalo před pár lety na naháňce u vojenských lesů a co jsem dlouho nemohl pochopit (a nejen já) se za určitých okolností může opakovat. Již jsem o tom v nějaké diskuzi psal. Byli jsme rozestavění ve vysokém lese na štontech v linii cca 150m od sebe a každý štont měl na stromě číslo takže nikdo nemohl tvrdit že má být jinde než měl. Bylo asi dvacet čísel sněhu a mrzlo. Zprava mi přišla samotná průběrná laň a když byla přímo přede mnou a zastavila se téměř naširoko ve vzdálenosti asi 60 m, střílel jsem těsně za plec (270 W, střela Blasser CDP 9,4g) a laň bez značeni lehla na místě. Hned po výstřelu se ze štontu vpravo ozval hrozný řev a nadávky.Když jsem slyšel křik, tak jsem se až do příchodu vedoucího lovu raději nepohnul z místa a dobře jsem udělal. Abych to zkrátil, vstřel tam, kde měl být, výstřel pak u páteře nad levou zadní kýtou a 150m na štontu střelce vpravo vstřel ve stromě 1,5m od země. Měřeno větvičkou v hloubce stromu cca 15 cm. Jít to o metr vedle stromu, tak jsem s laní ulovil i kolegu. Ze stop se mohli všichni přesvědčit co se stalo i když to nikdo včetně mě nedokázal pochopit.Jediné štěstí, že byl sníh jinak pochybuji, že by mi někdo uvěřil. Od té doby jaksi podvědomě při každém lovu už kontroluji nejenom výseč, ale celých 180 stupňů z místa střelby. M.B.

Autor: Jan Slavětínský | 11.08.2011 07:48
V časech starého zákona jsem jednou o naháňce stál na předstupu v takovém řídkém olší a močálech. Jeden Němec,kterého jsem doprovázel v létě na srnce mi tenkrát dal krabičku Rottweil Breneků (to se u nás nikde nekoupilo) a tak jsem je měl v obouch komorách ,jako něco extra. Přiběhl mi tam tenkrát kňour, kterého jsem ulovil asi na 20 kroků jednou ranou. Zajímavé bylo značení. Kňour po ráně na plec zaryl a doslova udělal "stojku" na ryji,ve které chvíli setrval a potom se převrátil. Předseda, který stál vedle na štontě ,takové značení po ráně viděl prvně a že těch prasat za svůj život pár měl...Ten brenek prošel plecí a v druhé polovině těla se svezl o kost,šel krkovicí a zůstal za hlavou ve vazu. Při bourání kusu a při oddělování hlavy nám spadl pod nohy.Mám ho do dneška schovaný na památku mezi různými "poklady a suvenýry".Už nikdy mi jiné prase takhle ránu neznačilo.

Autor: Harald Altmann | 10.08.2011 23:34
Předloni jsem střílel kus holé srnčí zvěře střelou 7x64 SPCE od S&B. Srna stála ke mě levým bokem pod mírným úhlem. Na tom přece nejde nic zkazit. Namířil jsem před levý přední běh s tím, že výstřel bude někde za pravým předním během, dostatečně vzdálen od bránice. Jaké bylo moje překvapení, když jsem při vyvrhování našel 1 výstřel tam, kde jsem ho předpokládal, 2. výstřel ve slabině na pravé straně (samozřejmě obsah trávníku úplně všude) a 3. výstřel šel přes levou kýtu (resp. fragment střely částečně znehodnotil- podlil kýtu a zůstal pod dekou). Proto dodnes nechápu lidi, kteří možná jenom z dobrého pocitu vlastenectví kupují toto "kvalitní" české střelivo. Ačkoliv i toto už neplatí. Vlašim už není společnost s ryze českým kapitálem. Resp. není to ani tak o střelivu, jako o střele. S nakupovanou střelou od imperialistických soudruhů dokážou laborovat obstojné náboje (PTS-tuším od Hornady, Noisler......) Dokážou ale také zkur.vit jiné věci-zdánlivě nezkur.vitelné. Poměrně přesná a ke zvěřině šetrná XRG, kterých jsem si koupil krabičku, a jsem spokojen s jejich účinkem, té se nedá věřit ohledně balistických údajů uváděných výrobcem. Na krabičce jsou jiné balistické údaje nežli na netu. Kde asi soudruzi z Vlašimi mohli udělat chybu? Že by za všechno mohl ten český "Šlendián", nebo jak se jmenuje....

Autor: rici czech | 10.08.2011 21:36
Asi 2 roky jsem lovil s 308w střelivo SaB střižná hrana.Bylo to na podzim lovila se holá srnčí.Kus mi stál ideálně na široko vzdálenost cca 50metrů.Po ráně nezvyklé naznačení a ůprk dobrých 100 metrů kde se složil.Hned po výstřelu jsem viděl přestřelený běh, krve by se ve mně nedořezal do té doby než se kus po těch 100 metrech složil.Jakmile jsem tam docházel v přesvědčení že se bude dostřelovat srna byla již zhaslá.Po ohledání jsem zjistil ,že vstřel seděl na komoře těsně za plecí -výstřel číslo 1 byl na spodní komoře a chytil kolenni kloub a výstřel číslo 2 v zadní kýtě.Nezažít to, tak tomu nikdy neuvěřím:-)PS:kus jsem si raději odkoupil,vypadal jak po havárce.

Autor: Tomáš | 10.08.2011 19:15
RE: Milan Soukup

Ahoj Milane

Přesně to co popisuješ s tím daňkem se stalo také mě. Náboj 8x57 JS RWS ID Clasik,daněk v 60 m, první rána absolutně bez jakéhokoliv značení, poodešel v klidu asi 20 m, podíval se na mě, pak druhá rána, nepatrně zaznačil a dal se v pohodě do pomalejšího běhu. Já se s prominutím tak nasral, že jsem okamžitě předsadil na běžícího daňka a vystřelil potřetí. Po této ráně se zlomil na nástřelu a zhasl. Když jsem k němu přišel a následně jej vyvrhoval, taj jsem zjistil, že jedna rána šla přes játra, další přes srdce a ta poslední mu přestřelila páteř.

Tomáš

Autor: Tomáš | 10.08.2011 19:03
Zdravím. Přidám také jednu svoji zkušenost. Daňče střelené na ostro na krk na 100 m nábojem 7 mm Rem. mag. (střela RWS KS)- střela po zásahu změnila směr a našel jsem ji pod dekou těsně nad levým zadním během. Je zajímavé, že celou dráhu od krku až k zadnímu běhu byl střelný kanál s chirurgickou přesností vedený přesně pod dekou.

Tomáš

Autor: Ivo Ondráček | 10.08.2011 17:39
Jen za loňský rok vím o "uhnutých" střelách do pravého úhlu v rážích 223rem, 5,6x52R, 308W, 7x57 a 7x65R. 4 kusy srnčího a lončák. Vždy to mělo být těsně za plec vstřel-těsně za plec výstřel. Z toho třikrát vstřel komora, výstřel daleko na měkko/kýty a dvakrát se střela "vyšroubovala" kolem páteře a výstřel za hlavou na krku. Hlavně ty střely kolem páteře mi nejdou na rozum, přijde mi, jako by páteř působila jako kolejnice u kterého se kulka drží a jede po ní jako vláček.
Ps.: Tehdá jsme dostali ke komisní malorážce i zbytek střeliva, prý pro lovecké účely. Zkouška do papíru ukázala, že se kulička na 30m nezasekne ani do prkénka za papírem a dělá jen malé ďůlky. Docela vidím co by na to řekla lištička v revíru...BAC..."Kurňa ty komáři ale dneska štípou"...:)

Autor: Milan Soukup | 10.08.2011 14:59
xxx

Autor: Josef Hanzlík | 10.08.2011 14:19
Milane,protože je to uvážlivý střelec a má třistaosmu,tak toho uloví hodně:-)Jinak těmhle zásahům taky nefandím,i když netvrdím,že jsem tak nikdy nic neulovil.

Autor: Milan Soukup | 10.08.2011 12:26
xxx

Autor: Karel poslík | 10.08.2011 10:10
Rána na hlavu je prostě nemyslivecká vyjma rány dostřelné u zvěře černé ! Jen si zkuste nasucho namířit na hlavu holé zvěře vysoké a zkuste si představit výstřel. Pak uvidíte kolik nenadálých rychlých pohybů hlavou zvěř udělá a jak často by takový pohyb pokazil zásah.Stačí sebemenší šelest a už jistí jiným směrem a rázem by šla střela v lepším případě mimo , v horším případě by to znamenalo bolestivé zmrzačení s dlouhým nebo neúspěšným dosledem. Četl jsem mnoho příběhů starých i novějších, jak se lovila holá vysoká hornetem na hlavu nebo jak se doposud loví holá srnčí na hlavu v zájmu šetření zvěřiny.S neúspěšnými ranami tohoto typu se však nikdo chlubit nrbude, ty zůstanou v utajení. Zdar Karel

Autor: Jaroslav Miňha | 10.08.2011 10:03
Střílet holou spárkatou na hlavu se mi příčí, u prasete už tak vyhraněný názor nemám, sám jsem takhle tři kusy z dosavadních osmašedesáti ulovil.

Autor: Milan Soukup | 10.08.2011 09:32
xxx

Autor: Fesoj | 10.08.2011 08:48
Dámy a pánové, jaký je váš názor na lov holé spárkaté zvěře kulí na hlavu, aby se prý neznehodnotila zvěřina ? Sám jsem pouze 2x dostřeloval na hlavu postřeleného divočáka, ale znám lidi, kteří takto běžně loví srnčí... Včera mne požádal můj syn - řezník - o odstřel domácího beránka, určeného na rožeň, který pobíhá se stádem po pastvině a nelze ho chytit. A kategoricky požadoval ránu na hlavu. Koneckonců proč nevyhovět, vždyť na pár kroků to nemůže být problém. Byl jsem přesvědčen, že zásah r. 243 W do hlavy musí vyvolat šok s následujícím stopefektem. Jenže mezi "jsem přesvědčen" a "přesvědčil jsem se" je zásadní rozdíl. Střílel jsem ze vzdálenosti asi 25 m, padesátikilový beránek byl otočený naširoko. Po ráně zbytek stádečka odběhl, beránek zůstal stát, jen mu malinko podjely zadní nohy, jakoby si chtěl sednout, pak se srovnal a odběhl za stádem. Druhá rána, která zasáhla mozek, vše vyřešila. První ranou jsem chudákovi beránkovi prostřelil hlavu kousek pod vnějším očním koutkem. Vím, není to nic, čím by se člověk měl chlubit - ale po této zkušenosti apeluji na všechny, kdo se domnívají, že rána na hlavu buď znamená okamžitou smrt nebo je chybená. Slovy klasika - hovno, hovno, slavný soude ! A zvěř není beran na pastvině. Na hlavu nestřílejte, možnost zmrzačení zvěře za ten kousek zvěřiny opravdu nestojí !

Autor: Jan Slavětínský | 10.08.2011 07:40
Fesoj - jednou jsem z večera v loukách zmáčkl kulí na toulavou škodnou. Na nějakých 100 metrů z kulobroku 7x57R s 9g SP. Číča po ráně začala s akrobacií a skákala jako péro. Než jsem tam doběhl,dostala se až k mezi a zmizela mi v maliní a v buřeni. Podle barvy na posečené trávě jsem si říkal, že chycená kulí nemůže švindlovat a že tam v mezi prostě zůstala. Asi po 14 ti dnech mi v těch místech pod posedem vytáhla zbarvením ta samá. Po brokové ráně zůstala na místě. Jaké bylo mé překvapení, když jsem u ní v oblasti hřbetu a pod páteří uviděl odborně ošetřený úraz,zašitý,natřený tou zelenou gencialkou a strup. Na 100% způsobený 9g polopláštěm před 14 ti dny, který se od ní odrazil jako od kamenu....Na svou loveckou vášeň a opětovné toulky zákonitě doplatila.

Autor: Karel poslík | 10.08.2011 06:33
Jednou jsem na bílém poprašku ulovil myškující lišku ve vzdálenosti 200m.Byla neobvyklé zdevastovaná již od vstřelu. Přemýšlel jsem o možných příčinách a důvody jsem hledal v tehdy používaném přebíjeném střelivu a dokonce i ve zbrani. Jedinou věcí, kterou jsem považoval za dokonalou a nezpochybnitelnou, bylo zamíření a zásah na velkou dálku. Druhý den jsem za světla šel znovu na nástřel. Zarazil jsem tam klacek a pověsil čepici. Potom jsem šel na kazatelnu a zamířil. Při posunutí záměrného bodu „jen“ o půl metru vlevo, se v dráze střely objevily drobné překážky- suché tvrdé stvoly na prst silné. Při jejich kontrole a znovu kontrole celé dráhy střely jsem překvapivě zjistil, že můj původně geniální zásah byl dílem velké náhody po nepřesném zamíření. Naproti tomu střela odvedla svou práci podle předpokladů. Při nárazu na překážku se přední zóna rozložila a po nepatrné změně směru si náhodně našla cíl, na který od začátku působila již s předchozím rozkladem. Chci tím ukázat na skutečnost, že hodnocení mnohdy velmi obtížných podmínek lovu z pohledu šťastného lovce, nemusí být vždy zcela objektivní a odtud je už jen malý krůček k vytvoření technické – balistické záhady. Možná se jedná jen o jakousi moji profesionální deformaci. Ve svém povolání bývám často pověřen vedením vyšetřování různých mimořádných událostí technického či organizačního charakteru. Používáme metodu analýzy kořenových příčin (RCA) . Z tajemných a technicky nevysvětlitelných jevů se po pečlivém srovnání dostupných indicií stávají věci velmi jednoduché. Vše do sebe zapadá jako ozubená kola a vysvětlení nebývá tam, kde se v úvodu jasně předpokládalo, nýbrž tam, kde se zdálo skoro nemožné. Při lovu nejsou nijak objektivně dokumentovány všechny okamžiky a okolnosti, které by mohly osvětlit jeho průběh. Naše hodnocení je ovlivněno m.j. také loveckou horečkou, tedy euforickým stavem mysli, který do značné míry zkresluje reálný pohled a posouvá nás do oblasti vysněné a ideální. Tolik můj obecný pohled na nevysvětlitelné balistické úkazy. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 10.08.2011 06:07
Před časem někdo dal na veb odkaz na video - " 1 million fps Slow Motion video of bullet impacts made by Werner Mehl from Kurzzeit ." http://www.youtube.com/watch?v=QfDoQwIAaXg . Je to zajímavé na podívání...

Autor: Vrba Frantisek | 10.08.2011 01:23
Asi před 25 lety jsem střílel na muflonku přes rokli na70-80 metrů.R.30-06 spr.Po výstřelu muflonka spadla na odvrácenou stranu hřebenu po kterém šla.V té době jsem měl dvě fenky I.T,které chodily na volno-za patami,a po výstřelu vyrazily k úlovku s tím že v případě potřeby postřelený kus stavěli.Pokud zůstalo zvíře v ohni,tak ta,která u něj byla první si ho přivlastnila a zpravidla se u kusu servaly.Tentokrát bylo po celou dobu co jsem rokli obcházel na druhé straně ticho,která nevěštilo nic dobrého.Když jsem strž obešel,našel jsem jednu fenku sedět u muflonky,a druhou u muflončete asi 5 metrů od sebe.Střela 7,9gramů-poloplášt se stř. hranou prošla mezi žebry,část zůstala v plecku,a část se svezla po lopatce,a zasáhla muflonče které šlo vedle ní pod ochozem mezi lopatky a zůstala v plících.

Autor: Milan Soukup | 09.08.2011 16:15
xxx

Autor: Fesoj | 09.08.2011 15:42
Ta rána kanci na hlavu mi zas něco připoměla. Netýká se to sice lovu, ale... Zkrátka pantáta prováděl odbornou domácí zabijačku. A jelikož to prase narostlo do velikosti nukleárního hovada - přes tři metráky - nebylo možno ho pověsit na běžný k tomu určený trámek, ježto by to nevydržel. Muselo přes dvůr do stodoly, kde jsou trámy pořádné. Pantáta si ode mne vypůjčil revolver Grand .22 LR, patřičně se posílil slivovicí, do levé ruky kus chleba, do pravé revolver a se slovy :"na, pojď, hodný," před prasetem couval k místu popravy. Tchyně toto vidouc utíkala pro kulovnici /kdysi také měla lovecký lístek/ a jistila situaci. Prostě nechtěla uvěřit, že to malorážkový revolver zvládne. A přál bych vám slyšet ty její komentáře,No dopadlo to dobře - děda střelil a prase lehlo. Ale kuličku jsme nenašli. Vlastně našli - asi za čtvrt roku. V uzené krkovičce.

Autor: Jenik S | 09.08.2011 15:12
Jeste k tomu chovani po vystrelu....moje prvni kulova rana na zver,raze 22.hornet liska na 130 metru,leden..po rane se otocila ode me a v klidu jenom nejak roztresene odchazela po 80 metrech zacala vravorat,po dalsi stovce se vyvratila...kulicka sp 2.9g zasahla obe krcni tepny,liska vybarvila...na obe strany stopni drahy byla barva pres pul metru,takova chirurgicka rana se mi uz nikdy nepovede...

Autor: Vladimír Mészáros | 09.08.2011 15:07
Tak pridám aj ja, nejaký postreh, srnec na 50m, mierne zo šikma,8x57JS strela SPCE 12,7g v čistom vinohradovom riadku, rana umiestnená na posledné rebrá s predpokladaným výstrelom za lopatkou, po výstrele bol srnec doslova pribitý k zemi, chvíľu odkazoval a zhasol na nástrele. Aké bolo moje prekvapenuie keď na vstrele bola diera ako dlaň a výstrel nebol, potrhané všetky vnútornosti, prasknutý žalúdok, pečeň na kašu, poškodené pľúca a plášť bez olova som pri vývrhu našiel na rebrách, iná rada z posedu na 15m, kanec cca 170kg živej váhy, strela norma vulkan 8x57 JS, rana vedená na koreň ucha, kanec po rane samozrejme zadaunoval, ale výstrel som nenašiel, a to bolo na 15m, strela išla pri koreni ucha, prestrelila ďalej atlas a skončila pod kožou na krku.Z vulkanu ostal iba plášť s maličkým kúskom olova. Zaujímavé bolo, že kanec po rane ostal bez pohybu a asi po dvoch minútách sa začal hýbať, to sa stupňovalo a začal sa posúvať, odrazom ako by zadných nôh, bolo to pri splne a tak som nelenil a na ležiaceho diviaka vystrelil od zadu na komoru ako ležal, aj keď viem že to bolo úplne zbytočné. Presne túto istú reakciu som zažil aj tento rok s lanštiakom, z toho istého posedu, aj na tú istú vzdialenosť, s guľobrokom 8x57JRS, strela Blaser CDP, vstrel pod uchom , výstrel asi 5 cm na líci, diviak padol ako podťatý, potom bolo asi 2 min kľud a začal odkazovať a metať sa, ale už som bol múdrejší a druhú ranu som nestrielal, strelu som pochopiteľne nenašiel

Autor: Fesoj | 09.08.2011 14:45
Je možné neprostřelit kulovnicí lišku či kočku ? Oboje se mi povedlo, dokonce během jednoho týdne. V obou případech se jednalo o 222 Rem. poloplášť SB, škodnou jsem si přimyškoval cca na 50 m, rána naostro. Bylo to v létě, takže jsem je nevyhnal z kabátu, ale ne omak byla liška i kočka jako bez kostí - měkká jak houba.
A z doslechu vím o dalším zajímavém případu. Kamarád delší dobu chodil na obeznaného srnce. Viděl ho mnohokrát, ale ulovit ne a ne. Až ho jednou úplně náhodou našoulal. No našoulal... Srnec byl zalehlý u vysokých kopřiv a kamarád byl od něho naostro zezadu na 7 m. Rozhodl se pro nemysliveckou ránu na zalehlou zvěř a když srnec zvedl hlavu, střelil ho z kulobroku ZH 7x57 na krk. Srnec pochopitelně zhasl v ohni - ale když ho kamarád vyvrhoval, řízl se při rozřezávání zámku o plášť střely, která šla míšním kanálem a uvízla mezi pánevními kostmi.Říkal, že kdyby střela měla o něco víc energie a pokračovala dál, mohl se zastřelit zároveň se srncem.

Autor: Břéťa Ambrož | 09.08.2011 14:01
Hezké téma... také pridám jednu zkušenost.... Naháňka, lončák asi 70 kg střílen v běhu na cca 8 metrů kulobrokem Holek 8x57R/360 polopláštovou střelou SB na páteř. Prase v kotrmelcích ale neprostřeleno... Člověk by si myslel,že na tak krátkou vzdálenost kulovnicí prostřelí i slona ale občas je to hold jinak..:)...

Autor: Milan Soukup | 09.08.2011 13:50
xxx

Autor: Jaroslav Miňha | 09.08.2011 13:01
Není to o střele, ta se chová v mojí "vzduchovce" +/- pořád stejně a dá se říct, že bez rozdílu velikosti zvěře, kromě lišky, ta je vždycky na hadry
a jelena jsem ještě nelovil, snad letos. ( EVO a nejsem dealer RWS :-))
Chci popsat zvláštní značení, nebo spíš neznačení čtyřletého daňka, kterého jsem ulovil vloni. Po zásahu na komoru na 80m jsem v puškohledu viděl, jak se z něj zaprášilo, daněk ale zůstal naprosto bez reakce a pořád stál. Po mnoha dlouhých vteřinách jsem začal pochybovat, co jsem vlastně viděl a chystal jsem se střílet znovu. Než jsem ale stačil zmáčknout podruhé, udělal daněk jeden krok dozadu, složil se na záda a zůstal ležet. Byla to čistá komora přes žebra.

Autor: Jan Slavětínský | 09.08.2011 12:42
11,2g v sedmičkách,ale hlavně v 7x57R mě překvapila mockrát.Při stejných zásazích zvěř značila různě, někdy dírka -dírka, jindy výstřel jako dlaň a zvěř přesto odbíhala a dost daleko. 11,2g ráda mění směr v těle a kolikrát předpokládaný výstřel byl úplně jinde. Stalo se mi, že u paličkáře při ráně na krk se kule svezla po obratlu a týlem šla ven. Hlava rozsypaná. Srnec - rána těsně za lopatku,kule na druhé straně chytila kost, po žebrech šla až do kýty,kde uvízla. Podobných zbloudilých ran bylo nespočet. Vždy to byly vzdálenosti do 50ti kroků a kus stál pěkně naširoko, žádné rány pod úhlem . Jednu záhadnou ránu jsem měl u srnčího na 40 kroků s 11,2g, kdy vstřel byl za lopatkou a velký jak po breneku, výstřel nebyl a střelu jsem při bourání nenašel. Napadla mě i myšlenka, že vstřel byl i výstřelem, že se kule tak stočila, že šla stejným směrem zpátky. Možná jedna z tisíce variant a náhod (a štěstí pro mě)...U osmičky jsem měl pouze pár neprůstřelů u těžších kusů černé, jinak v podstatě byly výstřely tam, kde jsem předpokládal a JRS ve srovnání se sedmičkami je úplně někde jinde co do ranivosti,šetrnosti a chování střel. 243W na krátko dělá výstřely jako sedmičky a podlévá, ale na delší vzdálenosti bez problémů. Tahle ráže musí mít kvalitní střelu, ne od SB a potom nemá chybu. K ní nemám co více napsat. To,že střela změní směr v těle zvěře je vzhledem k její vysoké rychlosti,otáčkám a deformaci pochopitelné a nikdy se nedá přesně předvídat co ta střela udělá, to je jasné.Ale pro mě je nepochopitelné, když střela z výkonné ráže neprojde malou zvěř - např. jezevce, malé sele a pod., když ta střela má energii přes 3000 J i více. Bral bych, kdyby se rozlétla na střepiny a olovo se vyprášilo - tak je to měkká a nevhodná střela pro danou ráži, ale když udělá hříbek ?? ....

Autor: Jenik S | 09.08.2011 12:25
30-06sprg spce kolouch 25 kg 80metru,lehky klus,bez znaceni,po 200metrech se jenom vyvratil bez zmeny tempa,podlite plus strepiny,predpisova komora...myslim ze 30-06 se konstrukterum sb opravdu nepovedla,lisku jsem musel skoro sesivat i bez zasahu velkych kosti,ostatni zver odchazela daleko bez barvy i pri dobrych ranach...ted strilim sako hammerhead 14,3 a zverina cista,zver do 10metru i kdyz ted v cervenci srnec,80 metru,sikma komora,vystrel padl v posledni sekunde pred odskokem,znacil jenom trhnutim,odskok 20 metru,vystrel pres plec,otvor cca 8*3cm barva az v poslednich metrech...z plic trhance praskle srdce...prekvapilo me ze po takovem zasahu udelal vubec krok,asi zparacoval mocne adrenalin...

Autor: Milan Soukup | 09.08.2011 12:00
xxx

Autor: Fesoj | 09.08.2011 11:43
Můj 1. kus srnčí zvěře jsem ulovil v r. 1970. Srnče 7 kg, vzdálenost 120 m, zbraň 3O.O6 Sprg., střelivo pochopitelně SB, typ střely už nevím... Zásah na střed komory, kus v ohni. Nad úlovkem přijímám úlomek a gratulaci k 1. kusu od mysl. hospodáře - ale kde je výstřelový otvor ? Protože se již šeřilo, odvážíme kus k hospodáři a vývrh provádíme pod světlem. Vyjímáme srdce s ustřelenou aortou, kus plic jako dlań, kousek jater jako půl dlaně, 1 ledvinu a asi 20 cm střeva od konečníku. Zbytek obsahu hrudní i břišní dutiny na vylití, jako kdybys to propasíroval přes hrubé síto. Střepiny v obou kýtách... Když jsem se oženil a líčil tuto příhodu tchánovi myslivci, nechtěl mi věřit. Pak jednou v mé přítomnosti střelil 5 kg srnče r.7x57. Na 40 m, srnče naširoko, střed komory. Neprostřeleno, vnitřek na vylití, kule - tentokrát celá - v kýtě. Takže je lepší se už ničemu nedivit. A mimochodem - tím Springfieldem a stejným střelivem jsem o pár měsíců později střelil kňoura necelých 140 kg. Ještě že to bylo na sněhu, neboť na nástřelu byla jen stříž a kapka barvy jak špendlíková hlavička. Barvit začal - a pořádně - asi po 150 m a o 50 m dál byl zhaslý. Zásah vyšší zadní komory, plíce a játra. Výstřel jen asi dvojnásobně velký proti vstřelu, kule prošla komorou bez zásahu žeber, barva šla ze svíráku. Holt člověk nikdy nemůže být dost chytrý a vždy ho může něco překvapit - ale to je právě na myslivosti to krásné...

Autor: Jenik S | 09.08.2011 10:46
A ted kombinace 308 a rws id :D zacatek kvetna,vzdalenost 190 metru,srnec sikma komora,znaceni vyskok a zhrouceni v ohni,dlouhe odkazovani,po prichodu jsme zjistili ze id fragmentovala a srnec ma jeden vstrel ale tri vystrely, z toho jeden vysoko na krku...kus sel na dodavku,ale muselo to byt zajimave...neumim si vysvetlit drahu te jedne strepiny...ostatni dva vystrely byly na komore...

Autor: Jenik S | 09.08.2011 10:25
Tak pridam neco o osme a spce:D letosni leden,pujcena zbran 8*57js padal mokry snih,takove vlezle pocasi..kolega potreboval ulovit slibeny kus vysoke,pozadavek na kuchynskou ranu...uz ve velkem seru vytahuje trojlistek lan kolouch smola...vybiram smolu,vzdalenost 120 m,cerveny bod sviti,pada rana,je slyset uhoz strely.nic moc znaceni odbiha pres 100 metru..vstrel za pleci,vystrel neni nalada hledat,chvatam s vyvrhovanim,kolega prijizdi s autem,je spokojeny...za dva dny zvoni telefon...kulicka sla mezi zebry skrtla plec,na druhe strane se stocila o zebro a zustala svlecena v kycelnim kloubu...takze vse podlite a to mel byt kus na ples...