Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

"Zašvihaný lauf"



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Josef Šůna | 08.02.2011 14:44
Dám k dobru svoji zkušenost, kterou nikomu nevnucuji. Po střelbě nastříknu hlaveň motorovou naftou (rozstřikovač od čehokoliv) protáhnu štětinovým kartáčkem a nechám 10 - 15minut působit, pak čistím toaletním papírem. Konzervuji strojním olejem, který mě kdysi věnoval bratranec pracující v pražské AVII či kde. Mám dvojku hollandku, Zetku 1945, ZH 1973 a vše netknuté, na zbraně jsem pedant.

Autor: Ivo Ondráček | 05.02.2011 13:03
Takže po třech týdnech malé shrnutí. Předchozí léčba tzv. zarostlého laufu Konkorem nebyla zdaleka stoprocentní, tož jsem na časté kladné ohlasy přesedlal na Balistol a 2x denně jsem protíral lauf tím "plyšovým" válečkem. Už jsem měl zbraň několikrát v revíru, ale k mé velké úlevě už druhý den ráno lauf nevypadá jak po deseti ranách, ale je téměř jak zrcadlo. Chlapi, díky...!

Autor: Stanislav Haas | 24.01.2011 08:41
To mne také napadlo, ale kde? Střelnice na kulovnice v širokém okolí není, rád nastřeluji na 100m +-, na nějaké přepočítávání já nejsem. Jestli se pažba hlavně nedotýká, to jsem zkontroloval.

Autor: Jan Slavětínský | 24.01.2011 08:24
Pane Haas, pokud jste sundal pažbu, ověřte si nástřel..Z vlastní zkušenosti doporučuji.

Autor: Stanislav Haas | 24.01.2011 07:45
Dobré ráno, když jsem to tady četl, měl jsem černé svědomí. Mám asi 15 let ČZ 550 LUX, 7x64, střelivo používám jen BS. Když přijdu z čekané, postavím jí do chladné místnosti a ráno uklidím do trezoru. žádné osoušení. Když snad náhodou střílím, tak ráno vezmu hrubým kartáčkem, pak jemným mastným a nakonec suchým. Důkladně čistím 1x ročně, někdy ani to né. Když jedu na poplatkový lov, tak čištění ani nevozím, čistím třeba po třech dnech. Tak jsem v pátek ucpal hlaveň, naplnil olejem konkor, nechal do druhého dne a pak vypustil, nijak špinavý nebyl. Na protažení jsem vyzkoušel doporučované kosmetické tampóny, procpal jsem 4 a už byl čistý. Odmontoval jsem i pažbu, nikde ani flíček rzi. Asi mám nějakou zázračnou flintu, že takové problémy, které tady popisujete, neznám. Ale ballistol jsem si koupil:-)./jen na okraj - tento myslivecký rok jsem dal 4 rány, všechny seděly, ale na kilometr nestřílím :-), doufám, že tím důkladným čištěním jsem to nepokazil :-):-):-)/

Autor: figi | 23.01.2011 19:43
Légia nevím, nezkoušel jsem.
Inkory jsem používal, nenadchly mne, normální, na čištění lze se stejným účinkem použít levnější sprej na brzdové kotouče.

MILITEK nevím, co je ( s Milcem se znám osobně, a zrovna on moc zbraně nečistí ), Militec se dováží z USA, zlepšuje kluzné vlastnosti, do hlavně bych byl spíše opatrný, kvůli konzistenci odporu střely.

Autor: Zbyněk Paluska | 22.01.2011 18:15
Kolegové a co takhle MILITEK co vy na to někde jsem četl že je to super do hlavně ale nevim kde to sehnat. Myslim ze to vymyslel pan Milec nebo tak nějak se jmenuje má dvě dcery co střílí závodně SNIPER

Autor: Jaroslav Tatalák | 21.01.2011 19:11
Pavle mám dobré zkušenosti s Inkory. Když chci pořádně vyčistit zbraň,tak použiju Inkor MD 40A a na konzervaci Inkor MT 31. Na běžné přečištění bez předchozího střílení stačí Inkor MT 31.

Autor: Milan Lukeš | 20.01.2011 15:59
Ahoj stávalo se mě to na ZH pokaždé mě zarůstala hlaveň...podle rady jednoho puškaře sem zašpuntoval hlaveň plstěným špuntíkem a celou hlaveň sem naplnil konkorem druhý den z konkoru byla skoro vazelína ale vyčistil sem to.Takhle sem to opakoval 3 x za týden a od té doby mám pokoj.Teď už čistím standartně balistolem...a je po problému

Autor: Joska | 17.01.2011 17:39
Používám Ballistol cca 7let a nemám sebemenší problém.

Autor: Pavel Neumann | 16.01.2011 18:18
Take dotaz na Figiho: pouzivam olej Inkor, co ty nebo vy ostatni na nej?

Autor: Karel Hrádel | 16.01.2011 14:48
oprava, olej Légia

Autor: Karel Hrádel | 16.01.2011 14:45
dotaz pro Figiho: máš zkušenosti s olejem Lágia?

Autor: Roman Skřejpek | 15.01.2011 17:08
Tak jak píše Honza Slavětínský tak i já jsem si sk....l svůj lauf na své 308W.S časových důvodů jsem do hlavně stříknul jen olej a i to dosti nedbale a flintu postavil do trezoru.Dlouho jsem nelovil,až přišel onen den kdy pohledem do hlavně jsem pomalu omdlel.Hlaveň doslova zarostlá.To čištění a co padlo těch ku..v,no nepočítaně.Hlaveň jsem vyčistil,ale už nikdy to nebylo to pravé ořechové.Střílelo to na sto metrů na dvacku,dvacet roků mne to sra.o,ale ke konci roku jsem to prostě už nevydržel a nechal hlaveň vyměnit ale jen už délku 550 místo 600mm.Teď to dolaďuji a už skoro spokojenost.Když puškař změřil vývrt tak se nechápavě ptal proč měním dobrou hlaveň.Nad mou odpovědí jen krotil hlavou a to není to to pravé ořechové a vo tom to je.

Autor: Ivo Ondráček | 11.01.2011 20:30
Figi, Honzo: Mě to napadlo taky, ale taky sem si nechtěl kazit náladu, jak jsem psal předtím, vůbec nevím, jak se k tomu předchozí majitel choval. Ale tenhle problém si pamatuju snad hned ze druhého dne, co jsem z téhle zbraně prvně vystřelil, jestli to tedy bude i nadále jediná vada na kráse...

Autor: Jan Slavětínský | 11.01.2011 14:20
K WD40.Používám ho pouze na čištění vývrtu. Jeden nejmenovaný prodavač zbraní mi ho před léty také vychválil, že nevadí mastná hlaveň s WD40kou,velká pozitiva atd., ale zdůraznil,že WD hodně porošuje dřevo. Kdo staví flinty tak, že olej stéká do baskulí a vsakuje se do krku pažby, ryskuje. Dřevo skřehne a doslova se drobí. Zatím jsem to neviděl,ale zkoušet to raději nebudu. Věřím odborníkovi. Balistol používám na povrch a mastným hadrem přetřu i pažbu.Líbí se mi že oživuje,konzervuje a pěkně voní. Ten klasický "konzervační olej na zbraně" v těch skleněných lahvičkách, byl dobrý také, ale nějak ho u nás nemají...Jednou jsem psal, že je v celku jedno jakým olejem flintu "přejedeš" , hlavně na to nezapomenout. "Zrezne i tank"....

Autor: figi | 11.01.2011 09:52
To, co píše Honza Slavětínský je první, co mně napadlo při popisu problému Ivo Ondráčkem. Nechtěl jsem mu hned kazit náladu. Přesto dobré čitění ( opakovaně ) pomůže i takové hlavni.

Autor: Jan Slavětínský | 11.01.2011 09:18
Ivo Ondráček - mě to samé dělal jeden kulobrok,u kterého jsem si to zavinil sám.Flintu jsem jednou z časových důvodů vyčistil až druhý nebo třetí den a ten lauf už byl "chycený".Opotilo se to a chytlo lo "lišku".. Naruší se ten lesk a potom můžeš čistit čím chceš, vyčistíš a pokud nesteče z laufu olej,tak se to zdá dobré. Druhý den to tam je a vidíš to.
Podle mě můžeš mít lauf zanesený mědí třeba po sto ranách a když ho jednou vytřeš, tak se hlaveň leskne a tu měď ani nevidíš. Takže tím to nebude. Už jsem se toho nezbavil.Na přesnosti na běžné lovecké dálky to nepoznáš.

Autor: Jan Rys | 10.01.2011 14:18
Nikdy se mi nepodařilo zjistit, čím Ballistol měď vlastně rozpouští. Pokud má někdo tuto informaci sem s ní.

Autor: figi | 10.01.2011 13:22
Někde na netu jsem viděl testy přípravků, které jsou na rozpouštění mědi specielně určeny. Ballistol svými výsledky v testech rozpouštění mědi překonal naprostou většinu z věhlasných prostředků.

Autor: Jan Rys | 10.01.2011 10:52
Ballistol je jediný běžný čistící a konzervační olej, který rozpouští měď. Na delší konzervaci se nehodí, nabírá trochu vlhkost - v bytě by to asi moc nevadilo. Také jsem se k němu po zkoušení všeho možného vrátil. Jak píše Figi- tvrdý štětinový kartáček omotat bílým hadříkem, nebo raději tím pevným papírem co se z něj dělají jednorázové plenky - to na vytření a na nanášení Ballistolu obyčená lacetka. Nánosů ovšem dokonale zbaví pouze speciální přípravky, buď na bázi čpavkové vody (dost riskantní), nebo na bázi nitropropanu rozpuštěného v oleji (bezpečné a účinné). Na lahvičkách je buď Copper cutter, nebo Copper solvent. Přípravků je spousta, určitě i s obsahem jiných chemikálií.

Autor: Petr Řehoř | 09.01.2011 23:14
Souhlasím s figim, že WD 40 na zbraně ne! Ne tak úplně souhlasím s tím Ballistolem. Mám ho, používám ho, ale jen jako doplněk k jiným čističům. Můj názor je ten, že vše co je až moc univerzální, nikdy není dokonalé. Brunox, Robla a jiné dle mého Ballistol ve schopnosti čistit převyšují. Naopak Ballistol umí i konzervovat, resp. lépe konzervovat. Tím jsem narazil na základní problém - je velký rozdíl v tom, jestli od přípravku chceme aby čistil a nebo jestli chceme aby konzervoval. Další výhoda Ballistolu je v tom, že může (je na to i doporučován) přijít do kontaktu s dřevem, což například Konkor by vůbec neměl, protože dost zásadně porušuje strukturu dřeva.

Autor: figi | 09.01.2011 22:53
WD 40 je pro z braně přímo nebezpečné.
Pokud se dostane při čištění zbraně mezi pohyblivé mechnizmy ( u kulovnic CZ např. plech vyhazovače, díly spouště ), tak opakovanou aplikací a zatékáním na tato místa může postupně způsobit jejich znehybnění a tím ztrátu funkce. WD 40 totiž vytváří velmi odolnou a silnou tuhou vrstvu svým vysycháním. Kdo ji už někdy odstraňoval, tak ví, jak je to obtížné.

Ty tampony jsou celkem známá věc, používá se to i u kulovnic.
Já mám u brokovnic chromované hlavně, jak u ZH, tak i u ZP, takže to je velmi jednoduché. Tam, kde chrom nemám, používám vytěrákovou šňůru z válečného německého kulometu, která má na konci oko, kterým opět provlékám látku na čištění. Ale brokovnice je jen kus trubky, s tím se tak nemažu.

Autor: Josef Hanzlík | 09.01.2011 22:42
Líbí se mi figiho systém,Já pitomec dal na radu "machra" a používal WD 40.(Že prej používá americká armáda).Páni,jak já zas..l flinty,jedinej efekt je,že mam všude hnědej šlem a jak sahnu na flintu,tak se k ní přilepím.Zlatej olej na kola,zbraně a šicí stroje!

Autor: Ivo Ondráček | 09.01.2011 22:32
Kradená jablka nebo tampóny, obojí je nejlepší. Jen nedoporučuju krást ten balistol, součet obou nej hodnot by mohl mít za následek tak dokonalé vyčištění, že ráno najdeš ve stojanu jen pažbu...

Autor: Michal Brabec | 09.01.2011 22:04
Díky Ivo,
klidně risknu i trestné mytí nádobí, jen ještě zítra pro ten Ballistol!! A mamka je celý den v práci - ty tampony bych si mohl koupit, ale předpokládám, že kradený mají výrazně vyšší čistící efekt:-)

Autor: Ivo Ondráček | 09.01.2011 21:36
Konkor s hrdou nálepkou "používá armáda ČR", jsem na to zkoušel poslední rok a něco a stav se tedy zlepšil, ale ne do ideálu, řekněme na 6 z 10ti:) S vánočním dárkovým balíčkem Balistolu jsem hlaveň protřel zatím dvakrát, jednou před týdnem, jednou dneska, takže uvidím jaké má léčivé účinky během pár dní, kdy to teď budu intenzivně pucovat.
Jinak Michale, já na brokovnici okoukal fígl od kamaráda, kdy po protažení tím hrubým drátkovým kartáčem ukradnu v koupelně pár(hodně) těch kulatých vatových tampónu na čištění pleti (nenechte se chytit od paní domu, přistihnutí při činu se trestá málem smrtí), nasadím na tyčku a protlačím laufem. Tampón našpíchlý Konkorem toho pochytá víc a člověk kolikrát žasne, kolik je v hlavni ještě bordelu, je to jak čistit bílím hadříkem výfuk:) Přitom když se podíváte skrz lauf, vypadá krásně čistý. Zdání klame. Zvláště pokud máte jako já dvojku z roku 40 něco a hlavně už mají "něco za sebou". Figimu a ostatním děkuju za výborné příspěvky a s efektivitou mechanického čištění jako nedostatečnou, musím jenom souhlasit...

Autor: Michal Brabec | 09.01.2011 20:30
Příteli, díky za rady, já používám toaletní papír a papírové utěrky, používám konkor, ale na ten ballistol klidně přesedlám. Poradíš nám, jak postupovat u brokovnic? Tam spirálku používám (je to správné?) a pak mám takové "špuntíky" z plsti, které omotávám tím papírem.. Ale snažím se pucovat dočista... Ale nechám působit..

Autor: figi | 09.01.2011 19:47
Osobně jsem už úplně opusti mechanické čištění. Bronzové kartáčky nevyčistí hlaveň, takže je to zbytečné. Ale používám velmi jednoduchý, a naprosto spolehlivý způsob.
Jako chemii nemám žádné superspeciální prostředky, ale normální univerzální olej ballistol.Výborně rozpouští nejen karbon, ale i molyku a měď.
Používám upravené vytěráky ze starých ruských malorážek, ta úprava spočívá pouze ve výrobě koncovky se závitem pro příslušný kartáček, odpovídající ráži. Tyto vytěráky jsou velmi pevné a mají ložisko, takže se ve vývrtu perfektně točí podle drážek. Používám kartáčky s tvrdými štětinami, na které namotám proužek bílé látky, pokapaný ballistolem, kterým po střelbě protáhnu hlaveň a nechám působit. Den, nebo klidně i týden. Pak vyčistím hlaveň opět kartáčkem s namotanou bílou látkou, bez balistolu, a opakovaně měním hadřík, dokud není čistý. Pak jdu lovit, nebo na střelnici. Jednou za čas ( a nebo po závodech, či tréninku, kdy dám 50 i více ran ) tento postup obden opakuji asi 3 -5 x.
Čistý hadřík po protažení hlavně ošetřené balistolem rozpuštěná měď obarví zeleně.
Takto jsem napravil i zbraň roky nečištěnou, po třech týdnech "léčení" balistolem šla hlaveň perfektně čistit, a soutřel vynikající. Zrovna dnes jsem s touto zbraní nastřílel při testování navážek na 100 m soustřel 4 mm - vzdálenost středů zásahů ( 243W ).
Do hlavní se nedívám, co bych tam také viděl. Protože karbon, měď a všechny ostatní usazeniny se leskonu a vývrt vypadá čistě, přestože je silně zanesen. Prohlížím jen ty proužky látky, kterými protahuji hlaveň.
Konkor používám pro ošetření zbraní, které často nepoužívám, pro delší uložení.

Autor: Daksl Kopov | 09.01.2011 18:41
Možná jako flintový laik napíšu blbost,ale sprej na čištění brzd -PLOBERGER proffesionál,pak konkor ještě z vojny a hlavně ovčí vlnu.Ta se vypere v pračce(ve staré výřivce) a je to to nejlepší co jsem měl.Mám čištění neustále v pouzdře a po každé vycházce pucuju.Čištění mám skládací,konkor mám v kovové lahvičce.Je to vojenské čištění na samopal.Dám dvě sady k sobě a za pár švestek je pucování ECHT GOLT!!!:)))))))

Autor: Milan Soukup | 09.01.2011 16:20
Já bych to viděl na nedokonalé vyčištění. Asi tak jak píše Petr Řehoř. Po všemožných hokusech pokusech používám dneska výhradně na všechny zbraně čištění od německé firmy VFG, jsou to takové filcové válečky (dvojího typu, měkkčí a ostřejší) , které se nasadí na adaptér na běžný vytěrák. Nejdříve v kombinaci s konkorem, pak nasucho a nakonec ještě vytřít hadříkem. Zatím je to to nejlepší, co jsem měl kdy možnost vyzkoušet. K nám se to dováží taky.
odkaz tady: http://www.weaponcare.com/ini_start.htm
MS

Autor: Ivo Ondráček | 09.01.2011 16:07
Díky za rady, už kdysi mi radili Konkor, ale ten to taky nespasil. To vaše vysvětlení by sedělo přesně. Zbraň je z pozůstalosti po jakémsi doktorovi, ale jak se o zbraň před tím staral a kolik z ní vystřílel, nikdo neví...Já k tomu nějakou tu stovku ran také přidal, kdyžtak určitě pomůže puškař, ale chtěl bych to pokud možno vyřešit doma...

Autor: Petr Řehoř | 09.01.2011 15:54
Existuje několik způsobů jak čistit zbraně. Ty dva základní bych nazval jako čistění mechanické a čištění chemické. A u toho chemického bych dělil ještě na základní a pak "speciální" chemické čištění. U základního mechanického čištění používám čistící šnůru bore snake a to co nejdříve po střelbě. Poté si co udělám čas a čistím podobnou sadou kartáčků, jaká je zde zmiňována, ale zároveň za použití některého zbrojního oleje (z těchto se mi zatím nejlépe osvědčil Brunox), protože pouze mechanické čistění prostě není dostatečně účinné. Co se týká toho "speciálního" chemického čištění, to nastává po odstřílení určitého počtu ran (provádím po 100plus ranách), protože pouhým mechanickým a klasickým chemickým čištěním se nedají odstranit veškeré nánosy (mědi, osazi, olova atd), které posléze ovlivňují přesnost zbraně. V tomto případě se používají agresivnější čističe dle návodu výrobce (většinou se ucpe ústí a hlaveň se takovým čističem naplní a přípravek se nechá působit v řádu hodin). Možná, že právě provedení takovéto kůry by tvé hlavni pomohlo. Závěrem dodávám, že vše popisuji dost ve zkratce a hlavně - takto čistím já, ale to neznamená, že je to správně :-)

Autor: Ivo Ondráček | 09.01.2011 15:12
No výborně, bude rada od nejpovolanějšího z povolaných :) Mám klasickou sadu na čištění (na obalu hnědé krabičky napsáno ACCESSORI PULIZIA ARMI- co to znamená netuším, asi to ani není moc důležité), obsahuje hrubý drátěný kartáček, měkčí plastový a nakonec měkoučký "plyšový" na dočištění. Když to vezmu poctivě od hrubého po nejjemnější, lauf je čistý. Do druhého dne. Pak je celý vývrt zase "hrbolatý" od nečistot. Jinak tedy určitě nejde o rez, je to ta klasická tmavá nečistota...

Autor: figi | 09.01.2011 14:48
A jak čistíš a čím ?

Autor: Ivo Ondráček | 09.01.2011 13:53
Řeším to celé dva roky, co ten svůj kulobrok mám. Střelím kulí, lauf je samozřejmě plný nečistot po výstřelu. Vyčistím ho a...druhý den je tam bordel zas. Znovu vyčistím druhý den zas atd. Poslední kulovou ránu jsem dal v půlce října, teď je leden, já čistím a čistím a lauf pořád špinavej. Co to prosímvás je? Vím, že různé druhy střeliva špiní lauf do jiné míry, ale po tolika vyčištěních by už přece měl být lauf jak zrcadlo!!!