Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Preparace



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Mikyska | 31.01.2012 08:25
O Savu se tu už píše, máte doporučenou koncentraci nebo stačí "z flašky"?

Autor: Zdeněk | 31.01.2012 01:04
Jane , já mám vyzkoušený SAVO,ale bacha, nesmí se to přehnat je to žíravina, natírám to štětečkem. Z. K.

Autor: Jan Mikyska | 30.01.2012 20:14
Nastal mi problém při preparaci úhynu. Po lehkém povaření a dokonalém očištění byla kost růžová, nechal jsem ji dva dny v jarové vodě a poté vybělil 30% roztokem peroxidu vodíku. Trofej zbělala, ale mozkovna a klínová kost je zašedlá. Několikrát jsem nanášel peroxid, ale nepomáhá to. Lebku jsem opět dal do vody s pracím práškem a jarem a z mozkovny a klínové kosti stále vystupuje barva ( hnědošedá až červená ), je to už asi 8 dní. Už nevím co s tím, přední část trofeje je krásně bílá, ale zbytek je stále zašedlý. Co by mohlo zabrat?

Autor: Fesoj | 27.09.2011 04:46
Spálená barva ? Tomu nerozumím. Snad zaschlá - a na tu by měl "zabrat" 30% H2O2 aplikovaný klasicky - vyplnit lebeční dutinu vatou, tu napustit peroxidem a nechat působit, třeba i delší dobu.

Autor: viking | 27.09.2011 00:58
Autor:Viking 26.09.2011
Eriko:1.Zabarvit paroží po uhnití lýči se dá elementárně pomocí zelené kůry vlašského ořechu. Vemu zelený ořech a kůrou natíram bílé paroží.Možno by to šlo i pomocí bezinek. 2.Lebku v které je tisíce červů je dobré dát do proudíci vody v potoce.Sežerou je pstruzi a raci.Je ale možné, že paroží ožerou myši.A tak by asi bylo nejlepší mít na zahradě větší jámu s vodou. Odzkouším. 3. V lebce padliny je spálená barva. Jak ji dostat ven? Možno by to šlo dát lebku po rozmočení v potoce a stažení kůže do solné lázně (10 až 50g soli na litr?). Anebo do lázně se sodou (možno 10g/litr?).4.Máčet 2 až 7 dnů?

Autor: Fesoj | 23.09.2011 13:45
Já kupoval Žabku v Tetě. Asi to chce zkusit ve specializované drogerii.A co se týče dobarvování, používám stejný postup jako Pavel, jen mě nenapadlo to s těmi syrovými větvičkami. Z domácí kozy jsem tak vyrobil rohlíkáře muflona - dobré na testování myslivecké odbornosti návštěv. Mě kdysi při první návštěvě takhle zkusil testovat pozdější tchán s domácím beranem - prý "karpatský muflon". Když jsem mu poradil, aby na další testování myslivců použil pro zvěrohodnění hypermangan, koukal jak jojo. Hned mi začal tykat, vytáhl flašku a zhvízdali jsme se jak klokani - prý jsem byl první, kdo to poznal.

Autor: Vrba Frantisek | 23.09.2011 12:58
Zdravím.Momentálně řeším obdobný problém,a tak jsem to s tou Žabkou chtěl vyzkoušet.Byl jsem u nás v COOPU, ve Znojmě v Peny a v Kaufu,a jediná žabka byla v Peny v pokladně-fakt moc hezká,ale na jakékoliv mé návrhy hluchá jak pařez.Tak budu vyvářet s troškou sody jako vždycky

Autor: Erika Doležalová | 08.09.2011 08:10
Pavle paráda, moc díky, vyzkouším.

Autor: Pavel Černý | 08.09.2011 07:23
Eriko, krystalický hypermangan rozpustím ve skleničce ve vodě (na špičku nože do cca 3 - 4 cm3) a štětečkem nebo zastřiženým brkem pustupně ve vrstvičkách nanáším (některé štětečky to žere). Z fialové postupně paroží hnědne. U hrotů a vrcholů perel jen do ztracena až na nulu. Nesmí se moc pospíchat a postupně přidávat. Zepředu pak přejedu rejžákem nebo i syrovými větvičkami - jako by byl v přírodě. Je to o pečlivosti a odkoukání přirozeného zabarvení a třeba i téměř vynechání zespodu růží a zezadu nad růžemi a naopak přidání do rýh a prohlubní. Své ulovené srnce zásadně nepřibarvuji, ale když jsem jednou kolegovi udělal trofej z téměř bílého úhynu a pak jsem na okresní přehlídce chtěl, aby tam napsali "PŘIBARVENO", tak nejmenovaný delegát ÚHK pravil, že by to byla škoda a že to nikdo nepozná. V Lysé dostal za barvu 4 body :-) - ale medaili to neovlivnilo. Tady je: http://www.web.omsprahavychod.cz/wp-content/uploads/Veleň_Karel_Homola.jpg

Autor: Jaroslav Miňha | 08.09.2011 07:14
No, mně se žabka moc neosvědčila (recept mám také z Loveckého), ale možná jsem dělal něco špatně: do zavařovacího hrnce s termostatem na cca 8 litrů vody 4 lžíce žabky a nechal jsem při 80-85 stupních, dokud se to nedalo obrat , potom ještě jednou načisto. Po uschnutí byl ale povrch lebky křídovatý a ne hladký, kost byla už narušená. Zatím nejlepší zkušenost mám s preparační soupravou od Cihelky, je super, ale dost to leze do peněz ikdyž jsem ke konci kupoval už jen tu sůl. Bělotrofix jsem nezkoušel, prý je také dobrý. Chtělo by to zjistit co ty "soli" ze souprav jsou vlastně zač. Věřím, že by se to dalo pořídit za pár šupů.

Autor: Fesoj | 08.09.2011 01:47
Namáčecí, odmašťující a čistící prostředek. V balení 400gramů k dostání snad v každé drogerii.

Autor: Harald Altmann | 08.09.2011 00:54
Fesoji, co je Žabka? Neznám!

Autor: Fesoj | 07.09.2011 12:46
Na Loveckém fóru jsem našel a vyzkoušel něco, co se mi osvědčilo. Zkuste do vody při vyváření přidat Žabku. Dost eliminuje pachy. Biologická macerace popsaná v předchozím příspěvku, je sice asi nejlepší a nejšetrnější metoda, ale je dost zdlouhavá a ne každý má možnost ji využít. A když už - je dobré tu lebku dát do síťového pytle /např. od brambor/ a zatížit. Pak máte záruku, že žádnou kostičku nevezme voda. Savo je svinstvo, pokud s tím nemáte zkušenosti a nedodržíte přesnou koncentraci a postup, můžete o trofej přijít - já jsem si tak kdysi zničil medailového lišáka. To samé platí pro hydroxid. Jednoznačně Žabka ! A žádný prudký var, voda se musí jen tak převalovat. Po částečném obrání tkání pak vařím krátce ještě jednou, ale v čisté vodě s přídavkem H2O2. Ale zase - voda se musí jen tak převalovat. A opravdu jen krátce, ať se to nerozpadne.

Autor: Erika Doležalová | 07.09.2011 12:29
Pavle, můžeš prosím napsat trochu bližší postup k tomu dobarvování? Mám z předloňska jednoho čtyřletého šesteráka, co mi fena našla v oplocence, vybělit se ho povedlo pěkně, no a pak z letoška šestiletý vysoký šetserák ze silnice, oba nejspíš krátce po vytlučení, takže paroží je takové "mizerné", tak bych to chtěla vyzkoušet dobarvit. Díky.

Autor: Pavel Černý | 07.09.2011 11:06
Já jsem zatím dosáhl nejlepšího výsledku u padliny, ze které jsem nechal hlavu asi tři dny v potoce. Byla už ve značném stupni rozkladu, takže jsem pro jistotu spodní čelist uvázal bokem k potopené větvi, aby neuplavala. Vodní hmyzí dravci vykonali své (některé jsem ještě musel vyplachovat ven z lebky). Sežrali snad i ten smrad. Poté jsem krátce povařil a další postup klasicky. V tomto konkrétním případě byl dobře perlený šesterák krátce po vytlučení, takže jsem pak ještě přibarvoval rozpuštěným hypermanganem. Když má trofej vypadat přirozeně, je to ale piplačka.

Autor: Vladimír Soukup | 07.09.2011 10:59
K odstranění svaloviny z lebky lze použít 1% roztok KOH, nelze to ovšem nechat za zahradou, ale zahřát na 50 st. a držet asi 1 hodinu, pak zbytky oškrabat. Nesmí se to přehnat jak s koncentrací tak s časem a ani s teplotou, jinak to sežere i kosti (změknou). Postup se jmenuje hydrolýza. Nepoužívat NaOH, jinak získáte mýdlo. Jednoznačně pro fujtajbl lepší postup, už jen pro to, že to při 50.st prakticky nesmrdí. Teplotu je třeba hlídat 45-55st, pokud se to ohřeje moc, řekněme k 70 st, hydrolýza se zastaví. Dále se postupuje stejně , odmaštění, bělení. V.S.

Autor: Jan Slavětínský | 07.09.2011 10:38
Jardo vzpomínáš, na starém Radíme si Karel Chalupníků popisoval nějaký louh,který namíchá a nechá to v něm pár dní za zahradou...To bys možná dohledal.

Autor: Erika Doležalová | 07.09.2011 09:20
Já si myslím, že by mohl stačit i jen ten peroxid jako při klasickém bělení, vždyť je to taky desinfekce. Pokud jde o zlikvidování smradu, to už je horší :-) A u toho sava pozor na paroží, to bych tím určitě nemáčela (byť koncentrovaným s vodou), savo je sviňa, kdysi jsem si dělala batikovaná trička (právě savem) a stačila větší kapka a v tričku byla díra.. Paroží bych vydrhla jarem.
Jinak padliny preparujeme klasicky, tj. varem, je to teda síla, v baráku v kuchyni bych to nedělala :-) Nejlepí je, když už je padlina staršího data, tam už většinou není moc co vařit a obírat, ale zase to někdy hůř bělí. Někdo doporučuje na sluníčku, ale to já nedělám bo světlo rozkládá peroxid - takže trofej je sice bílá za hodinu, ale zase rychleji zežloutně či zešedne.. Takže pěkně vydrhnout, nechat uschnout, pak zabalit do vady, namočit peroxidem a do tmy (u čerstvých trofejí nedávám do vaty ale jen postříkám)

Autor: Karel poslík | 07.09.2011 08:48
Také jsem používal savo 1:1 s vodou a nechal jsem to tan 2 x dva dny a potom nastalo opakované namáčení ve vodě s pracím práškem. Lze použít i čpavkovou vodu, smrad jako smrad. Jednou v létě jsem to nechal na mravencích. Vyhlédl jsem si pěkné veliké mraveniště a asi pět metrů od něj jsem položil nalezenou „trofej“ na zem a přikryl velkou hromadou klestí a větví z nedaleké paseky,aby se nestala kořistí nějakého náhodného návštěvníka lesa. Bylo to ale na odlehlém a turisticky či houbařsky neatraktivním místě. Za měsíc jsem se tam byl podívat , odkryl hromadu a lebka byla úplně čistá, připravená k bělení. Formiti odvedli perfektní práci. Zdar Karel

Autor: Jaroslav Miňha | 07.09.2011 08:25
Dík. A jak dlouho to v tom nechat, aby to všechny ty brebery zničilo?

Autor: Hans | 07.09.2011 08:10
Na tohle jsem použil roztok 50% savo 50% voda a v tom ponořit. Pak následně klasika vybělit lebku peroxidem.

Autor: Jaroslav Miňha | 07.09.2011 08:01
Přátelé, letos jsme měli poměrně dost úhynů, většinou byly nalezené u silnic, tak zřejmě o to množství bude ponížen plán lovu srnců, trofeje z padlin bychom chtěli předložit na výstavu.
Protože preparuji trofeje pro celé sdružení, dostávají se ke mně, bohužel již v dost fujtajblovém stavu a vaření není to pravé ořechové. Vyzkoušel jsem maceraci za studena, tj. naložit do vody a nechat přírodně vyhnít. Výsledek je v celku uspokojivý, ale potřeboval bych poradit, čím následně lebku vydesinfikovat a to včetně paroží. To by pochopitelně nemělo ztratit původní barvu.