Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nastřelování variablu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivo Ondráček | 19.10.2011 14:06
Tak jsem po měsíci pro jistotu dojel zkontrolovat nastřelení variablu. Po tom martiriu si člověk přecijen nebyl 100% jistý že. Takže terč na 100m, první rana krásně na střed, druhá rana taky dobrý- vzdálenost mezi oběma zásahy 2,5cm. To ujde. Hlavně že to drží...:)

Autor: Fesoj | 23.09.2011 22:53
Já jen dodávám, že pokud je zbraň upnutá v nastřelovací stolici, tak vidíš, zda klikání vůbec nějakou reakci vyvolává, takže nemusíš zbytečně střílet. Zda dostaneš bod tam, kam chceš, klasicky nebo zda se Ti pohne skokově a musíš klikat tam a zpátky, použitím nastřelovací stolice neodstraníš, ale náboje ušetříš.

Autor: Ivo Ondráček | 23.09.2011 22:18
Já nestraším, já jen nepotěšen zjišťuju, že ty často řešené závady nejsou jen záležitost "těch ostatních" neznámých lidí z webu, ale že už navštívily i mě:)

Tak ještě jinak. Problém obou Meopt byl stejný- zatuhlá aretace. Za zcela ideálních podmínek by měl každý klik "doprava" posunout na 100m další zásah o 1cm/0.7cm doprava. Takže bych měl teoreticky na 50 ran a 50 kliknutí "doprava" vystřílet úhlednou půlmetrovou čáru. TEORETICKY! Obě Meopty ale dělaly to samé - třebas 15 kliknutí vůbec nereagovaly a pak udělají skok v řádech několika cm. Čímž chci jen potvrdit, že Meopty na tohle opravdu trpí a jediná pomoc byla protočit točítka od dorazu k dorazu a tím to uvolnit. Což je v mnoha větách to, co sem napsal stručně a výstižně figi:)

Autor: Fesoj | 23.09.2011 21:43
Chceš mít přesně nastřelenou svou kulovou ručnici ?
Využívej pro ten účel jen schválenou střelnici !
V klidu na palebnou čáru usedni či zalehni,
na měkkou podložku zbraň polož, vypal rány zkušební.
Zajdi k terči, zkontroluj rozptyl. Nedělej z toho žádnou vědu,
když zásahy jsou jinde, než chtěl bys, když vzdáleny jsou terče středu.
Pokud jsi stále stejně mířil a nestřílel jsi ve spěchu,
musí být pěkně pohromadě - a to je základ úspěchu.
Střední zásah mezi nimi viditelně označíš,
pak se na palebnou čáru volným krokem navracíš.
Ve výbavě dobré střelnice bývá nastřelovací stolice
a kdo ji umí používat, ušetří spoustu munice.
Vlož svou zbraň do ní, jako předtím zamiř, pak všechny šrouby utáhni.
Ze stolice však nebudeš střílet, to je věc zcela zásadní !
Jenom hrotem puškohledu vyhledávej zásah střední.
Kříž se musí pohybovat, ale s puškou ani nehni !
Tak v praxi uplatníš znalost v teorii získanou -
při nastřelování zbraně jdi s mířidly za ranou.
Ke kontrole by měla stačit už jenom rána jediná.
Teď již Lovu zdar Ti přeji, praktický lov začíná...

Autor: lanus | 23.09.2011 20:14
Re:I.O.- Tých 20 klikov na 30m s posunom o 5cm nieje žiadna pohroma !Záleží aký posun mala tá Meopta "predpísaný" na jeden klik t.j. buď 1cm/100m vtedy by to malo byť regulárne 15 klikov alebo 7mm/100m vtedy by to malo byť 24 klikov . (Pri Meoptách je najlepšie nepočítať kliky,ale jednoducho v nastrelovacom stojane resp.vo zveráku kríž na správne miesto t.j. stredný bod zásahu ,dotiahnuť).

Autor: Pavel Hrubý | 23.09.2011 19:51
Ivo nestrašte,já se rozhoduji,že si pořídím nový meostar r1r 3-12x56:-)

Autor: Ivo Ondráček | 23.09.2011 15:19
Jen tak pro zajímavost, tu starou Meoptu 7x50 (co jsem vyměnil za variabl) jsem si dal na malorážku, a to samé. Reakce na klikání nula. Z minulého týdně už s tím ale mám praxi že :), tož jsem protočil točítka na dorazy (zase). Při protáčení na některých místech aretační točítka pěkně drhla (to je pro mě novinka). I po protočení se horizontální korekce posunovala jen neochotně a stranová korecke se nechytala vůbec. Dosáhnout toho aby se zásahy přemístily na 30m o 5cm doprava si vyžádalo 20, slovy dvacet kliknutí, než se to uráčilo hnout (skokem). Z Meopty začínám být poslední dobou vážně trochu rozlazený...! Tady je aspoň výhoda, že za nastřelení dám "čtyři padesát" a ne polovinu výplaty.

Autor: Fesoj | 17.09.2011 00:56
No právě vvo tom to je ! Vždyť říkám, že by to mělo být zakotveno v zákoně ! Vycházím z příspěvku Romana Herolda z 11.9. - u nich to snad funguje, ale spíš jako výjimka potvrzující pravidlo...

Autor: kesl | 16.09.2011 23:23
Vážený Fesoji, nic ve zlém, ale už jsi někdy přesvědčil pařez? L a L!

Autor: Fesoj | 13.09.2011 01:33
Tomio - právě že MH není a nesmí být všemohoucí ! Je to o umění přesvědčit výbor a celou čl. základnu, že tak to má byt a tak je to správne. Proto říkám, že by to mělo být zakotveno v zákoně stejně jako to mají v některých jiných státech - ve Švédsku např. se střílí na terč běžícího losa a kdo nenastřílí podle předpisu, na živou zvěř prostě vystřelit nesmí, dokud neprokáže, že se zlepšil.

Autor: lanus | 12.09.2011 21:00
Na základe neblahých skúseností s rektifikáciou niektorých puškohľadov vznikla táto úsporná verzia :vystrelíme tri rany (bez akejkoľvek zmeny podmienok) za pomoci pevnej klasickej opory do terča na presne zmeranú vzdialenosť(musí sa zvoliť taká aby sme na základe tabuliek resp.balistického programu vedeli stanoviť potrebné prevýšenie). Doma potom zbraň aj s optikou upneme do zveráku a terč s dôsledne vyhodnoteným a výrazne označeným stredným bodom zásahu dáme na presne takú vzdialenosť ako sme strieľali.Následne potom prevedieme rektifikaciu optiky do resp.pod stredný bod bod zásahu (v závislosti od vzdialenosti a požadovanej veľkosti prevýšenia).

Autor: Ivo Ondráček | 12.09.2011 20:17
Takže když to před tím na překlikávání vůbec nereagovalo nebo to najednou skočilo o několik cm, tak je to teda čím? :)
Zvlášť když jsem pak na radu chlapů proklikal točítka na dorazy, stačila jedna korekce a následné dvě rany jdou na 100m podle předpokladu skoro do černého a vedle sebe?

Autor: Tomio | 12.09.2011 19:11
Tady je zase vlna něco jako MH je všemohoucí. Pánové doba rozhodování MH je dávno pryč. Pokud se neshodne členská schůze, může hospodář třeba se na hlavu stavět. Povolenku k lovu mimo MH musí podepsat předseda MS jako statutární orgán. Bez jeho podpisu neplatné. Takže, kde tyto střelby mají a jsou spokojeni proč ne.
Pivní tácek na 50m s kozou asi velká většina trefí. Pokud je to bez kozy a střelnice s možností nastřelení je to jen jednoúčelové, jak a proč, nechám na každým ať si udělá svůj názor.

Autor: Jan Rys | 12.09.2011 18:24
Ivo Ondráčku,
podle tvého úvodního popisu to nemá s rektifikací nic společného. Dříve, než začneš hýbat s rektifikací, dej aspoň 5 ran. Jestli máš kulobrok, tak vždy vychladnout. Jinak, bohužel, jak píše Leon Zumr. Doufám to není tvůj případ.
Pokud máš pocit, že puškohled není v pořádku, daleko nejlépe ho otestuješ bez střílení, jen ho musíš šikovně upnout. Když budeš pak hýbat zoomem (měnit zvětšení), možná se budeš divit jak se zárověň hýbe kříž. Pokud je kříž zatuhlý, tak se při klikání nehýbe, nebo se pohne skokem až po několika kliknutích. Tyto dva testy ti ušetří hodně peněz i sklamání při střelbě. Pravdu máš v tom, že jsem nečetl celou diskusi, ale jen tvé příspěvky.
Prošlo mi rukama mnoho puškohledů, i zatuhlých, ale ty se chovají jinak. Zatuhlost se projeví jen při povolování rektifikačního šroubu, nikoli při dotahování. Proti šroubu tlačí pružina a když nemá sílu, záměrný kříž se nehne. Proto první rána po naklikání sedí stejně jako před naklikáním. Efekt rektifikace se projeví až při druhé a dalších ranách. Je to tím, že zpětný ráz tu zatuhlost uvolní a záměrný kříž se dostane do žádoucí pozice. "Zatuhlost" se projevuje jen při otáčení rektifikačních šroubů doleva. Doprava reagují i zatuhlé puškohedy přesně.

Autor: Jan Slavětínský | 12.09.2011 18:20
Je potřeba si občas kondičně střelit. Už proto,že mě to třeba baví a nemá cenu v tom hledat vědu.O patrony nejde. "Ty budou,ale my nebudem..."

Autor: Leon Zumr | 12.09.2011 17:10
80 nábojů víš co to je Honzo piv ?to by si někteří museli rovnou koupit rakev protože by jim klekla pumpa :-)))))

Autor: Karel poslík | 12.09.2011 15:48
Také se stává, že točítka mají určitý mrtvý chod. Točíš k jedné straně pět kliků , ale ve skutečnosti to jsou třeba jen dva, pak dáš znovu pět a je to pět, protože už tam ten mrtvý chod není a přihlásí se až budeš točit na druhou stranu.Já nastřeluji tak ,abych měl točítka vždy „v tahu“ na jednu stranu. Například vlevo. Uvedu příklad. Po protočení točítek a hrubém nastavení vystřelíš na terč 50m a střela jde 5 cm napravo. Potřebuješ deset kliků doprava Udělej tedy 15 kliků doprava a potom 5 kliků zpět. S výškovým nastavením je to stejné Pokud je zde určitý „mrtvý chod“ je tímto způsobem eliminován. Dělám to tak pořád a funguje to. Zdar Karel

Autor: Erika Doležalová | 12.09.2011 15:29
Boha jeho, 80 patron vystřílet na střelnici...?!? :-))) Každý rok kontrolujeme nastřelení obou kulovnic (a samozřejmě pokaždé, když je něco podezřelé - třeba když jsem chybila lišku a myslel si že to mám blbě nastřelené a le střílelo to přesně a bylo to tím že jsem tam strčila jinou patronu a myslela si že to poletí stejně :-) a teď i kulobroku. Víc jak 3 patrony na každou flintu jsme nikdy nepotřebovali. První rána, druhá rána - upravit, třetí rána jako kontrola. Vždy stačilo.

Autor: Ivo Ondráček | 12.09.2011 14:46
Pro Jana Rysa:
Doporučuji pročíst celou diskuzi, protože upřímně řečeno, píšete úplně mimo téma...:) Bavili jsme se o zatuhlé rektifikaci, nikoli o tom, že bych netrefil na 100 metrů terč!

Autor: Jan Rys | 12.09.2011 13:57
Ivo Ondráčku,
podle tvé věty "...zítra koupím další krabičku patron a dorovnám to ..." soudím, že hlavní příčinou neuspokojivé střelby je nedostatek tréninku. Kup si raději celou stovku patron a aspoň 80 jich vystřílej na střelnici. Samozřejmě ne naráz. Jedině tak poznáš sebe, svou flintu i svou optiku. A toto opakovat čím častěji. Identifikuješ své nedostatky a naučíš se je nedělat a odstraňovat. A neklikej hned po první chybě.

Autor: honza šváb | 11.09.2011 23:15
Fesoji, druhý odstavec tvého příspěvku o povinných kontrolních střelbách před lovem prosazuji od r.1995 co by MH. Ale: V dnešní době není kde legálně vystřelit, a podle slov našeho předsedy MS " přece nechceš, aby důchodce dal 3x cca 20 Kč za ránu. Pamatuji tyto kontrolní střelby před lovem v MS mého otce, a tam, kdo netrefil terč srnce, nedostal povolenku k lovu. Těch netrefů byla víc než polovina.

Autor: Fesoj | 11.09.2011 22:52
Honzo - máš pravdu, tahle zrada se skutečně může u levných variáblů vyskytnout, a právě proto se má flinta nastřelit na největší zvětšení a teprve poté zkoumat, co změna zvětšení eventuálně provede.
Romane - to, co se u vás praktikuje, by v mnoha sdruženích znamenalo revoluci ! Klobouk dolů před takovým hospodářem a výborem, který takové opatření, vylučující všechny "neumětely" z možnosti mrzačit zvěř, dokáže prosadit. Mělo by to být uzákoněné a platit všude a pro každého.
Já mám také levnou optiku - Barska 3-12x56, tam se mi vyskytla ta závada, že při snížení zvětšení došlo k rozostření obrazu, reklamace byla okamžitě uznána a řešena výměnou. Ale co mě štve, je poměrně malá světelnost. Jako pozorovák používám Fomei Ranger Night Vision 7x50 a ta Barska má v noci podstatně nižší výkon. Ale Měsíc svítí jako prase a tak se přece jen půjdu podívat za barák, jestli se čuňátkům nechtělo zkontrolovat pastvinu. Je to výhoda bydlet uprostřed revíru, kór když nemám auto...

Autor: Ivo Ondráček | 11.09.2011 22:41
Ten můj je Meostar r1r 3-12x56 RD, tož by měl předvádět solidní výkony. Kvalitnější puškohled tohoto typu je cenově o dalších deset a více tisíc dražší a to si prostě nemůžu dovolit. Je mi jasné, že teď se někdo ozve, že má známého, který má známého, co sehnal Zeisse za 25 tisíc atd., ale to jsou už fakt moc velké peníze.
Kéž to zítra drží soustřel i na menší zvětšění, nerad bych se s touhle optikou loučil, to 12x zvětšení je pro můj chatrný zrak k nezaplacení!

Autor: honza šváb | 11.09.2011 22:27
Souhlasím s názory všech kolegů, ale prověř si skutečně nástřel při rozdílném zvětšení variablu. Nastřelováním kulovnic se zabývám delší dobu. Většinou umím opravit a nastřelit všem známým, ale vloni v říjnu jsem tento problém měl také. U nás se říká, že kovářova kobyla chodí bosa, a tak jsem po chybeném výstřelu na srnu, kulovnici ještě ten večer upnul do stojanu na nastřelování zbraní, připevnil nastřelovací kolimátor a nevěřil vlastním očím, co dělal kříž při změně zvětšení. Upozorňuji, že se jednalo o puškohled nižší cenové relace.

Autor: Roman Herold | 11.09.2011 22:20
Každej si dá terč jakej chce ale musí být tři rány do pivního tácku není to nic moc ale aspoň to. Hodnotí to hospodář kterej to má v zálepce.To je veselo jak se každej dušuje že jemu to střílí kam míří.Většina to ani nenastřilí protože jim dojdou patrony pak to dají puškaři a ono to není puškou.Potom všechno střílí pár lidí a na schůzy se ti kteří nijak nepřispějou ptají a kde jsou ty balíčky z masem jak se rozďelujou.

Autor: Martin Skřivánek | 11.09.2011 22:04
Romane musíte nastřílet nějaké body nebo stačí se střeleb zúčastnit?

Autor: Roman Herold | 11.09.2011 21:45
Je to asi dva roky z jara jsme měli povinné střelby jeden kolega ze združení který dá tak dvě až tři rány za dva roky se taky dostavil a na 50m mu byla A4 malá šlo to tak 20cm do prava takže překlikat rana a zase do stejného místa takže znova překlikal rana a už to nebylo ani na podložce 50x50 a tím to skončilo protože už neměl náboje ale dal to k puškaři a ten zjistil že to bylo zatuhlý a přeskočilo to až po ráně.Letos ani nejel takže bez povolenky.

Autor: Ivo Ondráček | 11.09.2011 21:18
Tak chlapi je to vyřešené. Hlavně že většinu toho, co jste psali už leta znám, ale jak dojde na vlastní flintu.... Jak se říká, každý sedlák je rozený odborník přes kravy...teda ty sousedovi, jak onemocní ty jeho vlastní, hned zmatkuje a volá veterináře! Přesně můj případ:)

V první řadě proběhla kontrola dotažení všech šroubků a kliček na montáži. To bylo v cajku.
Pak jsem si dal terč na 100 metrů a čas na sklidnění tepu jsem využil na důsledné proklikání točítek na všechny čtyři směry od dorazu k dorazu. Následně jsem naklikal na "původní nastavení" a po poctivém opření dal první ranu. 17cm nad, ale vodorovně celkem v pořádku. Korekce, a 20 minut pauza. Druhá rana šla 5cm od středu. Zajásal jsem. Počkal dalších 25 minut a na radu Figiho zatím nepřeklikával a na radu Fesoje nechal beze změny 12x zvětšení. Třetí rána 3,5 cm od středu. Vzdálenost mezi oběma zásahy 2,5cm. Pravda na mistrovství ČR v kulové střelbě to není, ale já bych řekl, že to je celkem dobrý:)

Shrnuto, podtrženo a odborně řěčeno: "Bylo to zatuhlý." Před tím puškohled na klikání vůbec nereagoval a pak najednou poskočil o xy centimetrů. Zítra koupím další krabičku patron a dorovnám to, abych střílel do černého. Jo a pak ještě zkusím, zda to drží soustřel na různá zvětšení. Jestli to bude i pak dobrý, mám zas k flintě důvěru. Každopádně dám zítra vědět.
Chlapi, díky!

Autor: Milan Soukup | 11.09.2011 19:48
Vsadil bych na povolené šroubky na montáži nebo se zpožděním reagující rektifikační šrouby, Meopty na to trpí. Zkontrolovat dotažení, protočit několikrát točítka :-). MS

Autor: Honza Lettrich | 11.09.2011 19:20
No Ivo, v tomhle případě bych se spíše přikláněl k těm povoleným šroubkům na montáži. Přesně tenle problém jsem měl letos. Nejdříve jsem minul prase, tak druhý den do terče na dvě rány jsem si to srovnal nádherně do černého. Dva měsíce jsem si nevystřelil, na kontrolní střelby před sezonou jsem si vzal jen čtyři náboje v přesvědčení že je flinta přisná!!! První rána 15cm nahoru doleva "překlikal" jsem a bác, rána na druhé straně stejně vysoko. Po čtvrté ráně jsem nechtěl zahodit puškohled ale celou flintu. Steky jsem jí šel čistit až druhý den.... :-)) Při čištění mi něco začalo jakoby na flintě cvakat.. no a oni jsou povoleny šrouby základny, které drží oka. Dotáhnul jsem je (odborníci a puškaři odpusí) do krve a mám po problému.

Autor: Děda z lesa | 11.09.2011 19:19
Kdysi dávno jsme takhle drasticky nastřelovali hajnému jeho oblíbenou Foxku, prošla rukama několika superstřelců s výsledkem - nenastřelitelné.
A závada byla jednoduchá - jak píše K.Krejčí - vymlácené ústí hlavně a nevyzpytatelný rozptyl,

Autor: Tomáš | 11.09.2011 19:04
Loni jsem měl stejný problém a rovněž s Meostarem R1R 3 - 12 x 56 RD osazeným na Marlinu XLR 45-70 GOVT., otočná montáž Schwenk.
Při reklamaci v Meoptě zjistili, že je utržená záměrná osnova a nefunkční točítko výškové rektifikace bylo šprajclé kovovou šponou. Dle informací z mých kontaktů v Meoptě se prý na výrobě podílí vysoké procento levných pracovníků ze zahraničí.... Dál to nebudu komentovat, závěr ať si každý udělá sám ! Lovu Lesu.

Autor: Krejčí Karel | 11.09.2011 18:35
Ještě bych podle mne přidal pár dalších chyb:na čtvrtém místě je VYŠLEHANÝ KONEC ÚSTÍ HLAVNĚ=vystřílená-OPOTŘEBENÁ HLAVEŇ-u starších zbraní,koupených kdo ví od kolikátého lovce,na pátém uložení hlavně v podpažbí-kulovnice,na šestém vychladnutí hlavně v horkém dnu-zvlášť dnes 30st.20min vychladnout ve stínu-hlavně kulobrok,na sedmém teplota vzduchu a síla větru,na osmém střelba do kopce a z kopce,na devátém měkká hliníková montáž,která nedrží dynamické rázy výstřelů,na desátém nekvalitní,nesledující průběh nástřelu...točítka seřizování+utažení jemných 2+2 šroubky,u puškohledů-levných nespolehlivých konstrukcí=tkzv.kvadratický průběh rektifikace,za jedenácté pevnost tubusu a celková konstrukce...

Autor: Ivo Ondráček | 11.09.2011 18:23
Uherský brod, ten typ co dával Roman Herold do galerie. 586-03, jestli se nepletu. Na tom ocel. montáž, kterou doporučil puškař a Meostar r1r 3-12x56 RD. Střílím klasicky se SaB, se střelivem jsem zatím problém nikdy neměl. Když jsem nastřeloval dřív se 7x50 na 100m, jednotlivé zásahy byly třebas 2-3cm od sebe tož rukama by to být nemělo. Vychladnout jsem nechával 10-15 minut po každé ráně. Mám vyzkoušeno, že při střelbě v rozmezí několika desítek sekund se každý další zásah posunuje. Dám na vaše rady. Dotahnu šroubky, protočím točítka a na 12x zkusím dát ještě večer pár ran, zbylo mi ještě pár patron. Figi díky, zkusím dát dvě tři rany než překlikám. Jestli budou u sebe, mám se aspoň od čeho odrazit, jestli to bude rozházené po papíře, bude někde problém. Velký.

Autor: figi | 11.09.2011 17:42
Už za mnou přišlo dost myslivců, že mají utržený kříž. Ještě nikdy tomu tak nebylo. Nejčastější závada jsou povolené šrouby. Na druhém místě je střelecké umění oněch myslivců, ani s velmi přesnou zbraní nedokázali pokaždé zasáhnout A4 na 100 m, často klikají opačně. Na třetím místě je munice.
Závada obecně na puškohledech všech značek může být zatuhlá rektifikace, zkusil bych točítka korekcí opakovaně protočit v celém rozsahu. Ještě lepší je upnout zbraň a sledovat kříž, jak na korekci reaguje.
Největší chybou je klikat po každé ráně. Dám alespoň dvě rány, než klikám. A pokud nejsou u sebe, dám třetí.

Autor: Martin Skřivánek | 11.09.2011 17:14
k nastřelování ,nedávno se tu probíralo Betinsoli,několik výstřelů hned po sobě a pořád to bylo přesné,nic se nezahřívalo.hlavně dělají asi dobré.

Autor: Pavel Hrubý | 11.09.2011 16:17
Předně bych překontroloval montáž,jak píše Fesoj.Jinak osobně bych ten kulobrok nechal pořádně po ráně vychladnout,hlavně jestli je to UB.Na to strašně záleží u kolobroku.Klidně 30min.Optika by měla být v pohodě,ale je to meopta,tak že v uvozovkách!!!

Autor: Martin Skřivánek | 11.09.2011 15:59
Ivo myslím že to bude urvaný kříž.toto samé měl kamarád na nové meoptě,nešlo to nastřelit.klepnutím se puškohled nerozhodí.

Autor: Fesoj | 11.09.2011 15:11
Překontroluj uchycení montáže i puškohledu v montáži, jestli není nějaký ten šroubek povolený, kamarád díky takovéhle "maličkosti" chybil lončáka na 50 m... A nemáš náhodou nějakou "páteční" munici ? Puškohled za ty peníze by opravdu, ale opravdu neměl takhle blbnout.
A ještě jedna elementární zásada : Při nastřelování varáblu nikdy neměň zvětšení ! Vždy použij to největší a teprve až ti to bude lítat tam, kam má, každou ranou, vyzkoušej, co změna zvětšení provede. Jakou máš značku zbraně, puškohledu a střeliva ?

Autor: Ivo Ondráček | 11.09.2011 14:36
Psal jsem to do dnes, ale tady mi snad někdo poradí líp.

Tak přátelé jsem opravdu, opravdu, OPRAVDU na mrtvici!!! Musel jsem si někde klepnout s puškohledem, včera jsem dvakrát netrefil srnče. Takže dnes nastřelovat. a nastřelení variablu je nemožné. První rána na 50m sotva lízla kraj terče. Korekce, druhá rána do černého 4cm od středu. Přemístění terče na 100 metrů. Rána těsně nad černým. Říkám si je to dobrý, jen trošku dorovnám a bude to lítat do černého. BAC, zásah do pravého horního rohu, nějakých 13 cm od středu. Sakra. Domů na oběd a zpátky nastřelovat. Ani nevím co jsem jedl. V klidu se opřít, srovnat terč do křížku BAC. Zásah mimo terč. S....a! Terč zpět na 50 metrů BAC - zásah tesně pod spodní okraj černého, ale vertikálně dobře. Klikám 2 kliky nahoru, terč na 100 metrů. BAC zásah opět do pravého horního rohu xy cm od středu. Už mi v tom růžku vzniká hezký soustřel, ale to bych do toho nesměl opakovaně překlikávat. To už nadávám jako špaček a mám chuť puškohled servat a zahodit do křoví. Po uklidnění a vychladnutí zbraně korekce 9 kliků vlevo, to bych měl být už přece hodně blízko ke středu terče. BAC zásah zase kamsi mimo terč. No na mrtvici. NA MRTVICI!!!
Co to má sakra být? 21 000 za nový puškohled a takovéhle zklamání. Mezi ranama jsem poctivě nechával kulobrok 15 minut vychladnout. Že bych strhával na 100 metrů úplně mimo terč, to se mi nechce věřit, to bych na tuhle vzdálenost v životě netrefil komoru srnčího, natož třeba toulavku nebo vranu. A když už někdy strhnu, tak vždycky vodorovně vlevo a nikdy vpravo nahoru. Pro mě je zásah zvěře 10 cm jinam než jsem mířil důvod k důslednému zamyšlení.
A teď co? Proklikat puškohled do všech stran a pak to zkusit znova? Nebo za to může variabilní zvětšení? Optika v téhle cenové kategorii prostě musí držet soustřel, ať střílím na 3x nebo na 12x! Asi mě holt čeká reklamace, dohadování, opětovné dodání, opětovné nastřelování a na vánoce zas můžu vyrazit na holou. Haha...:(