Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nácvik střelby



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 22.10.2011 17:40
Klasický pistolový jenom negativní u terče č.2 je vzdálenost mezi 1 až 3, a 1 až 2 ,a 2 až 3 vždy 2 cm.

Autor: Leon Zumr | 22.10.2011 14:43
jaké rozměry má ten terč?

Autor: Petr Havlín | 22.10.2011 12:10
Dal jsem do galerie dvě fotky s komentářem,tak budu rád za vaše názory.

Autor: Erika Doležalová | 06.10.2011 09:19
Souhlasím s Františkem, je to o zvyku od počátku střílení. Já napínáček používala od začátku (na kulovnici) a kulobrok ho neměl a při nastřelování - takže pořádná opora, naprosto v klidu, terč jen papír, který se nehýbe a špatná rána ho nebolí.. - jsem se prostě netrefila :-))) Kdo si zvykne hned od začátku střílet bez napínáčku, nebude mít určitě problém. Jak se říká - na lepší se zvyká dobře, na horší špatně, tak je to tak. Když bych začínala bez napínáčku, s čtyřkou Zeissem s tlustým Téčkem, pak by mi napínáček a variabl meopta s tečkou připadala jako sednout po letech ježdění v trabantovi do oktávky :-D Opačně už to ale taková sranda není.

Autor: Tomio | 05.10.2011 20:07
Mám flintu také s německým napínáčkem a tak plně dokážu se sžít s pocity Františka Dušáka. Jen moc nechápu, proč nové flinty od německého napínáčku upouštějí

Autor: Petr Havlín | 05.10.2011 19:58
Františku díky za zkušenosti.Jendo je zajímavé,že bez napínáku se mi střílí kupodivu dobře a soustřel se zlepšil.Jinak na jelenech bylo krásně.Hned první den jsem viděl mladého špičáka a srnu.Druhý den ráno na šoulačce jsem scházel z kopce lesem k smluvenému místu srazu s kamarádem.Najednou jsem uviděl červenou skvrnu a ona proti mně jde laň.Vítr šel silný směrem od ní a tak jsem se hned opřel o strom a čekal.A najednou za ní vidím další dvě laně a za nimi krásný šesterák s tmavým parožím a vybělenýma špicema.No měl jsem takového v povolence a byl by i za super cenu.Opřel jsem flintu o strom a zamířil.Hlavou se mi honily myšlenky a já stále nevěděl jestli ho chci ulovit.Stále jsem ale viděl jen hlavu s krkem a na 60m jsem takovou ránu nechtěl riskovat.Jak jsem se trochu pohnul,tak laň která mezitím byla ode mě jen 20m znervózněla a začala zatahovat do mlází.ostatní kusy hned za ní a k lepší pozici jsem se už nedostal.Tak jsem se poprvé potkal s jelenem na takovou blízkost a přestože jsem ho nestřelil,byl to strhující zážitek.Potom jsem viděl následující dny ještě dva mladé nadějné osmeráky a jednoho mlaďoučkého špičáka.I když jsem odjížděl bez trofeje i jiného úlovku,tak to pro mě byla i díky průvodci Pepovi úžasná škola myslivosti.Díky sv.Hubertovi.Lovu zdar!

Autor: František Dušák | 05.10.2011 09:59
Já přidám něco do debaty, ačkoli se nepovažuji za špičkového střelce. Myslím, že napínáček ano či ne je otázkou zvyku od počátku střílení. Já střílel od mala (od 5-ti let) s malorážkou s německým "štechrem". Téměř všechny flintičky mám s německým napínákem. Nedovedu si představit střílet bez něho. I na naháňce stačím "štechrovat", protože je to u mě zažité a ani o tom nevím, že "štechruji". Tu malorážku s německým napínákem mám dodnes a při cvičné střelbě je to automatické, že použiji napínák. Dodnes jsem se nesžil se svojí ZKK 601, která má francouzský napínák, ale jinak vcelku příjemnou spoušť. Prostě jsem na německém napínáku vyrostl a ten moment napnutí "štechru" mne absolutně uklidní před samotným odmáčknutím. Tímto nikomu nevnucuji, zda napínák ano či ne. Pouze píši svoje pocity. A právě dobrý pocit při střelbě umožňuje kvalitní střelbu, kterou si zvěř zaslouží. Zdraví F.D.

Autor: Jan Slavětínský | 05.10.2011 08:13
Tak jak dopadly lovy? Napínáček používej. Zvykni si na něj. Ono je něco jiného střílet bez napínáčku na papír - v klidu a vnímat chod spouště a jiná je rána na zvěř při loveckém vzrušení.

Autor: Petr Havlín | 04.10.2011 15:51
Tak jsem byl dnes zase cvičit.Foto terče ve fotogalerii.Místo:střelnice Velvary,vzdálenost 100m.Zbraň ZH ,ráže 7x57,střela SPCE 11,2gr od SaB. Na vaše rady jsem zkusil střílet bez napínáčku a posuďte sami. Kromě prvního a devátého výstřelu si myslím,že to je od minule lepší. O devítce jsem věděl už při odmačkávání,že bude špatně.Začínám mít z toho lepší pocit,ale čeká mě ještě mnoho trénování.Lovu zdar!

Autor: Erika Doležalová | 20.09.2011 19:25
Fesoj - já jsem právě ten Pat i Mat dokupy, takže ikdyž nastřelování teoreticky chápu, zatím jsem sama s ničím netočila (mám na to lidi, ne? :-) Ale samozřejmě si vždycky vystřelím, protože souhlasím s tím jak píšeš, že každý střílí jinak a co vyhovuje jednomu je naprd pro druhého. Poslední dobou jezdíme ke známému na střelnici, ten flákne jednu ránu do terče, zatočí kolečky, pošle druhou a je to. Já si pak taky jednu zkusím a můžeme domů. Když není čas, totéž provedeme sami doma, akorát před korekcí dáme o jednu ránu víc.
Jinak si myslím, že jsem vcelku zodpovědná paní, přeci jen jsem dělala víc jak 10 let v oblasti ochrany zvířat (dodnes žádný ze známých nechápe, jak můžu být myslivec..), tak je pro mě prioritou, aby zvěř netrpěla. Než blbě postřelit, radši si pak budu tři dny nadávat, že by to bylo bývalo šlo znáčknout a že jsem srab a že jsem to prokaučovala :-)

Autor: M.Bergman | 20.09.2011 11:45
Teorie mířené střelby je hezká věc a byla už mnohokrát podrobně popsána. Ale stále narazíte na lidi, kteří o střelecké teorii nemají ani páru a stříli božsky, stejně jako jiní kteří pořád koumají, studují kdejaký článek, zkouší kde co a výsledky nikde nebo přinejlepším jen náhodné a nevyrovnané. A proto je zapotřebí si uvědomit, že se střelbou je to to samé jako s obdobnými uměními, třeba např. s řízením auta či hrou na hudební nástroj a dalšími podobnými, kde jsou teorie podrobně popsány, ale těch co opravdu umí je poskrovnu. A zde se řadí všechny lidské činnosti, které vyžadují co nejvyšší soulad mezi lidskými smysly a motorikou lidského těla a zároveň plnou schopnost jejich vědomého i podvědomého ovládání.
Proto musí ta 95 %-ní většina, které to není shora dáno odjakživa dohánět nedokonalosti sobě vlastní ničím jiným, než vytrvalým a opakovaným tréningem. A to od nejjednodužšího k složitému. Je potřeba si uvědomit, že případný technický či jiný fígl, hight puškohled, zbraň nebo střela zdokonalí až toho vynikajícího praktika. Ale z podprůměrného střelce alespoň průměrného, ne li dobrého, nic kromě tréningu neudělá. Toť mé třicetileté praktické zkušenosti s dlouhou řadou těch, kteří se v oblasti střelectví snažili o sebezdokonalování. M.B.

Autor: Milan Soukup | 20.09.2011 06:37
Řekl bych, že odkaz na LF, který zde Figi uvedl, obsahuje všechny informace, které jsou pro začátek nácviku střelby potřeba. MS

Autor: Fesoj | 19.09.2011 22:09
Vlastimile, máš i nemáš pravdu. U nových moderních puškohledů stačí znát hodnotu 1 kliku a vědět, na kterou stranu klikat. Pak si může každý svou zbraň nastřelit sám, pokud ovšem umí střílet aspoň tak, aby ze svého soustřelu dokázal správně vyhodnotit střední zásah. U starého Zeisse, kde jsi stranovou odchylku musel korigovat pomocí 4 šroubků na montáži nebo u klapkové montáže kladívkem, to bylo o něčem jiném a je-li někdo manuálně zručný asi jako Pat a Mat /což je můj případ/, udělá opravdu nejlíp,svěří-li nastřelování někomu, kdo to opravdu umí. Nicméně každý by u nastřelování své zbraně měl být vždy přítomen a nakonec si vystřelit sám, protože zejména u zbraní bez napínáčku se může velmi lehce stát, že vlivem rozdílného držení zbraně, spouštění atd. mu to bude lítat o kousek jinam než tomu, kdo to nastřelování prováděl a každý musí mít svou zbraň nastřelenou "k obrazu svému", aby jí i sobě mohl věřit.
A Eriko - to, co píšeš, svědčí naopak o zodpovědném přístupu k lovu. Ne každý je dostatečně sebekritický a dokáže si ránu odpustit jen proto, že mu záměrný bod lítá od kelky k hlavě. A ta nejistota, kterou popisuješ, občas postihuje i zkušené lovce a střelce a pokud jsou jen trochu rozumní, zachovají se jako Ty.
Já mám k předpažbí od lučíku v délce asi 35 cm kusem kšandy upevněný asi 20 cm široký a 10 cm tlustý kus molitanu, uprostřed naříznutý, takže předpažbí je jím jakoby obaleno. Moc esteticky to nevypadá, ale takhle podložená flinta se mi ani nehne a podstatně to zvyšuje střeleckou pohodu.

Autor: ValíkVlastimil | 19.09.2011 19:26
Jan Rys- nemyslím si, že střílím špatně. Samozřejmě, že bych mohl střílet lépe tak jako každý z nás(nebo valná většina).Nebráním se novým poznatkům co se střelby týče, ale v jednom s tebou nesouhlasím. Píšeš "Svou optiku nezná skoro nikdo, bez cizí pomoci nejsou schopni udělat korekci nastřelení". Nevím proč by si měl někdo třeba sám nastřelovat či dělat nějakou korekci nastřelení. Každý není tak zdatný či technicky nadaný, nebo k tomu nemá podmínky aby si sám nastřeloval. Má dobré kamarády, nebo si nechá nastřelit za úplatu. A v tom bych až takový problém neviděl.A tímto,že se pustíme do všeho a do všech, jsme jako národ dost známí.

Autor: Erika Doležalová | 19.09.2011 16:21
Tak já budu asi za nezodpovědného bouchala, ale až takhle do detailů jsem o střelbě nikdy neuvažovala. Prostě zamířím a když to "sedí", střílím. Když je jakýkoli problém - skáče mi tečka, zvěř je v pohybu, blbě vidím.. prostě jakákoli věc (často i prokotina!) tak prostě nestřílím. Loňských 15 čekaných na jednoho srnce bylo tak nekonečných i díky tomu, že když mi přišel na louku, zdálo se mi to "strašně daleko" a tak jsem ani nezkusila zvednout flintu.. Když byl srnec pryč, jen tak jsem si zamířila na "flek" na stromě (před kterým srnec předtím stál) a tečka se ani nepohnula - aby jo, nebylo to ani 100 metrů :-) Ale já zastávám názor radši nechat zvěř stokrát odejít, než něco pos... Je fakt, že nestřílím na žádné dálky, moje maximum bylo něco kolem 150 metrů (na zvěř v klidu, vsedě s oporou). Na střelnici netrénuju protože tady žádná není, můj jediný "trénink" je že si skoro pokaždé zamířím na zvěř, která se objeví, ať je to 30 kroků nebo přes půl pole. Prostě zkoumám, co mi dělá zbraň, ruce atd. Zjistila jsem úplně běžnou věc, že ideální je mít opřený i loket, což ale málokdy jde (alespoň na našich posedech a žebříkách), takže nejmíň 90% kusů mám uloveno s opřením jen flinty a "jištěno" levou rukou, kterou si zbraň držím "přitisknutou". Nedávám si zbraň do dlaně (jako že bych držela flintu a teprve ruku s ní měla položenou na příčli žebříku nebo okně posedu), to jsem zjistila že se mi to víc hýbe (lovecká horečka asi :-) Spíš si pokládám třeba šálu nebo čepici a zbraň na to, jednak kvůli příp. hluku no a taky pak flinta lépe "drží".
Jsem střelecký laik, tak mě neukamenujte. Ale musím zaklepat, že kromě jedné blbé rány (kdy se kule rozštípla o něco v trávě) a jedné divné (kdy asi cestou taky něco trefila) jsem vždy našla vstřel tam, kam jsem měla zamířeno. Ani tak si ale samozřejmě nemyslím, že střílím dobře nebo skvělě. Myslím si, že je to průměr a že vždy je co zlepšovat :-) A to moje úplně úplně první rána z kulovnice a zároveň první střelba na zvěř byl špígr, vzdálenost něco přes 60m a komorová rána :-) Štěstí začátečníka, no :-)

Autor: figi | 19.09.2011 16:20
http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=41&t=3644

Autor: Josef Hanzlík | 19.09.2011 15:50
Tak také přidám poznatek.Měřím přes metr osmdesát.Celou dobu jsem se musel při střelbě do kulovnice nějak divně rovnat.Ta klasická zkouška délky pažby(pažba opřená v předloktí,ohyb prvního článku ukazováku na spoušti)mi vycházel přesně,ale necítil jsem se tak nějak pohodlně.Po koupi Remingtona jsem zkoumal,proč z něho se mi střílí krásně a zjistil jsem,že když položím obě kulovnice na sebe tak,aby se zakrývaly spouště,sedí na sobě i okraje puškohledů a pažba na pětsetpadesátce je o 2cm delší.Hned jsem ty dva cenťáky uřízl a teď je to super.Kdo teď vidí mou pažbu,diví se,jak při své délce mohu střílet s tak krátkou pažbou.Holt mám krátkej krk,nebo jsem nějak jinak zparchantělej,ale mě vyhovujou kratší pažby a to samé mám i u brokovnic.

Autor: Martin Skřivánek | 19.09.2011 14:50
já když jsem začal střílet kulí jsem se strašně bál zpětného rázu,že mně puškohled praští do čela atd. po zamíření jsem odkláněl hlavu a já nevím co všechno.dnes mně už nekopne nic,možná je to tím že už mám přez metrák :-).Milane napiš ve zkratce ty zásady správného střílení.já už dělám všechno automaticky tak nevím ani jak to dělám.jediná moje zásada o které vím je že střílím nejradši v hubertusu kde mi ani při rychlém zalícení nevadí žádná kapsa atd.,proto chodím v zimě v létě v hubertusu akorát přidávám či ubírám vrstvy pod ním.

Autor: Milan Soukup | 19.09.2011 14:48
Petr Havlín - pokud je potřeba natahovat prst při nataženém napínáčku, je pažba na jeho použití dlouhá. Spouštět se má středem prvního článku ukazováčku, který by měl být v kolmém postavení na spoušť. Doporučoval bych naučit se střílet bez napínáčku. Nebo se to dá řešit výměnou sadou pryžových botek(silná/tenká) a tím prodloužit/zkrátit pažbu podle potřeby atd., atd., ale fakt je nejjednodušší upravit spoušť tak, aby vyhovovala, a s tím se naučit:-). MS

Autor: Milan Soukup | 19.09.2011 14:43
Malorážka nebo vzduchovka je sice dobrá na nácvik základních dovedností, ale při přechodu na velkou kuli je dobrý začít od začátku:-). Vzduchovka má kouzlo v tom, že se dá i na dvorečku trénovat.
Ale abychom jen neplkali, rozdělil bych to na několik částí:
držení zbraně/zakládání do ramene/úpravy zbraně/spouštění/dýchání
a k tomu všemu se dá vyměnit spousta zkušeností :-). MS

Autor: Petr Havlín | 19.09.2011 13:22
Jendo Slavětínský na tvou radu jsem zjemnil napínáček,takže teď i když musím stále trochu natáhnout prst jde krásně lehce,tak akorát.Botku mi dělal puškař na míru,pokud by byla kratší,tak by mi to nesedělo dobře v rameni-to jsem zkoušel.Optika je dotažená tam problém nebyl.Celá flinta byla v dubnu u puškaře pana Valeše.Ten jí i nastřeloval a pochvaloval si,jak je přesná.Chci se do budoucna naučit bez napínáčku-zásah č.9 je bez něj a není tak špatný.Častěji asi budu střílet s malorážkou kvůli cviku.Souhlasím s J.Rysem,myslivec by se měl stále zlepšovat a to nejen ve střelbě.Já skoro celý život hraju na housle a i když dnes hraju v České filharmonii,tak musím stále cvičit a budu muset cvičit dokud je udržím.Za hodinu vyrážím na říji a tak v pátek napíšu jak se dařilo.Budu moct střílet srnce,holou srnčí i jelení a prasátka.Jeleny budu jen poslouchat,protože by mně to připadalo neskromné chtít po roce co mám papíry střelit tuto královskou zvěř.Pište určitě dál,protože to uvítám nejen já.Zdravím Melechov a všechny ostatní.Lovu zdar!

Autor: Jaroslav Miňha | 19.09.2011 13:07
Nechci zpochybňovat rady těch, kteří na rozdíl ode mě umí, ale u mě třeba nácvik s malorážkou nefungoval. Je to sice už hodně let, ale s malorážkou jsem uměl obstojně, vystřílel jsem druhé místo mezi učňáky v Praze a než jsem pořídil kulovnici, v rámci tréninku jsem návyky oprášil a ne neúspěšně. Tak jsem si myslel, že nebude problém, ale byl. A vlastně si na dálky přes sto metrů nevěřím doteď. Kulovnice je (alespoň pro mě) něco úplně jiného, já jí s malorážkou nenatrénuji.

Autor: Jan Rys | 19.09.2011 12:19
"Myslím, že střílím dobře a to stačí." Tohle je podle mého soudu špatná úvaha.
Lov je zabíjení. Je naší morální povinností i povinností danou zákonem, usmrcovat bez toho, abychom způsobili zvěři zbytečné utrpení. "Myslím, že střílím dobře, ale chtěl bych střílet lépe a pracuji na tom." Tak by měla znít správná úvaha. Mělo by se ještě přidat: "a snažím se poznat svou zbraň a optiku".
Kdo se občas zůčastňuje kontrolních střeleb MS ví, o čem mluvím. Velká část myslivců zná pouze funkci spouště, někteří i pojistku. Svou optiku nezná skoro nikdo, bez cizí pomoci nejsou schopni udělat korekci nastřelení. Trefit první ranou na 100 m A4 nedokáže 30% myslivců. Z toho polovina ani po korekci nastřelení. Proto oceňuji založení tohoto vlákna a doufám, že ještě přibude příspěvků s vlastnímu poznatky, které pomohou vylepšit naši střelbu.

Autor: Fesoj | 19.09.2011 11:46
Milane - máš recht.Já se za nezkušeného nepovažuji a také se, zejména při nastřelování zbraně a při ověřování /třeba po pádu/ snažím každou ránu vypracovat a nestřílet jen tak zbůhdarma - munice je drahá. Chybu při střílení může udělat každý, jenže ten nezkušený střelec si jí nemusí být vědom. Proto by si měl začátečník osvojovat správné návyky s malorážkou nebo i vzduchovkou, aby to nelezlo tak do peněz. A vůbec nejlepší je, když má někoho, kdo mu může poradit - a to bývá často problém, protože ne každý dobrý střelec je schopen všimnout si chyb, které dělá ten druhý. Přitom právě elementární chyby v držení zbraně, zaujetí správné polohy apod. začátečník nejlépe odstraní pomocí dobrého trenéra. Vím to podle sebe-jako kluk jsem se ze vzduchovky nastřílel dost a myslel jsem si, že střílet umím - ale když jsem začal navštěvovat střelecký kroužek, hodně mi to dalo a podstatně jsem se zlepšil. A koukám, že zatímco jsem tohle datloval, předběhl mě Radek Chadim a napsal jinými slovy to samé...

Autor: Radek Chadim | 19.09.2011 11:34
Já jsem zpočátku mé střelecké kariéry byl na střelnici se zkušeným kolegou, který mě řekl, kde dělám chyby - "děláš skoro všechno špatně ":-). Něco jsem odstranil nácvikem na suchu - správně držet zbraň, správně spouštět spoušť, rychle a bezpečně přebíjet atd. S ostatními chybami při střelbě počítám a musím se s nimi naučit žít :-). Od té doby jdu na střelnici jednou za rok na pár ran, abych se přesvědčil, že střílení na střelnici mně moc nejde a to stačí :-). Pro běžnou loveckou praxi při střelbě kolem 100 metrů není třeba každý měsíc nastřílet na střelnici 3 krabičky.
Podle mého je při střelbě nejdůležitější důvěra ve zbraň a psychická pohoda. Když jedno z toho není, pak je zbytečný jakýkoliv nácvik.
Loni jsem měl při lovu tři horší zásahy po sobě, začal jsem pochybovat o zbrani, protože střeleckých chyb jsem si nebyl vědom. Přes ujišťování, že zbraň střílí dobře, tak trvalo poměrně delší dobu, než jsem v ní získal důvěru. Takže je lepší chybu vždy nejprve hledat u sebe. S psychikou je to trošku horší - protože ta je u každého jiná a ještě se navíc mění v čase. Někdy citím, že netrefím nic na 40 metrů, někdy citím, že trefím přesně i na 100, a taky tomu tak je. O proměnlivé lovecké horečce nemluvě, někdy je větší, někdy menší. Tohle se na střelnici taky moc nenacvičí.

Autor: Milan Soukup | 19.09.2011 08:13
Nezkušený střelec je rád, když vypracuje 3 rány. Nemá smysl ze začátku bouchat jen pro bouchání, škoda patron. MS

Autor: Jan Slavětínský | 19.09.2011 07:49
Petr Havlín - klííd..Střílíš krátce a šlušně, píšeš že máš vystřelených "jen" 40 kulových ran, uloveny dva kusy spárkaté a s kulovou zbraní začínáš...
Udělal bych následujicí : Přejdi si flintu - dotáhni pažbu (sundat botku a šroub je v pažbě) , seřiď si napínáček aby ti vyhovovala citlivost spouště, sundej montáž z hlavní a vyčisti rybiny na hlanvi i na montáži a znovu to sesaď, stejnoměrně a pevně jí dotáhni na hlaveň. Skoukni optiku jestli ti sedí a není na Tvůj vkus vytočený puškohled a nezdá se ti, že je kříž našikmo. Jestli ano, povol kroužky a srovnej si optiku podle sebe. Pokud si myslíš, že máš dlouhou pažbu - vnímáš to, zajeď do Humpolce k p.Snížkovi st. a nech si to udělat "na sebe". Po tom všem si flintu znovu nastřel a bude to "gut".. A občas si kondičně střel. P.S. Podívej se na svůj terč a ber své první tři pečlivé rány - tzn. č.1,2,3 . Ty jsou OK. Proto si myslím ,že pro test stačí tři rány, kterým člověk dá maximální pečlivost. Při dalších ranách u většiny lidí ta pomyslná křivka soustředění klesá ..Lovu

Autor: Fesoj | 19.09.2011 06:49
Samozřejmě, že jde přesně střílet s napínáčkem i bez něj - ale asi jak z čeho. Měl jsem ZKK 600 a při použití napínáčku se mi z ní střílelo velmi dobře, zato bez něj bych asi potřeboval na spouštění hever. Určitě by to šlo nějak vyštelovat, ale neviděl jsem k tomu sebemenší důvod, když mi střelba s napínáčkem plně vyhovovala. Dnes mám Marlina XS7, který napínáček vůbec nemá. A vůbec ho nepostrádám, jelikož chod spouště je vynikající.

Autor: Petr Havlín | 18.09.2011 21:57
Já su ze všeho tak zblblé,že pokud mi zítra přijde jelen na dvacet kroků-tak ho minu:-))

Autor: Ivo Ondráček | 18.09.2011 21:55
No jo no. Zase na druhou stranu optika na flintu byla vynalezena pro ty z nás, co jsou natolik neschopní, že netrefí srnca na 150m přes pevná mířidla a vícehlavňové brokovnice pro ty, co ne vždy trefí kačenu první ranou a chudáci potřebujou ranu záložní. Vývoj a zdokonalování zbraní a jejich doplňků tedy roste přímou úměrou ke vzrůstající neschopnosti lovců...:)
To si musím nechat vytesat...no aspoň do tvarohu. Takové moudro nesplodím každý den! :)

Autor: Martin Skřivánek | 18.09.2011 19:54
Střílím blbě i bez napínáčku :-).

Autor: Milan Soukup | 18.09.2011 19:40
Ano, napínáček neboli tzv. "rychlík" byl vynalezen kvůli tomu :-). MS

Autor: Ivo Ondráček | 18.09.2011 18:47
Moment, takže napínáček byl vynalezen kvůli neschopným střelcům? :) Já ho považuji za vyníkající lovecké vylepšení... A jak asi mnozí potvrdí, s napínáčkem i bez lze dosahovat stejé přesnosti střelby, tak co... Pravda ale je, že strhávat o xy cm jde bezbečně i s napínáčkem:)

Autor: Tomáš Kotrba | 18.09.2011 18:34
Pokuď někdo neumí spouštět,tak strhává i se štechrem.

Autor: Milan Soukup | 18.09.2011 17:06
Odchylka zásahu je tam, kam je nakloněna zbraň. Na větších vzdálenost je to jen víc patrné.
Napínáček je pro ty, co se nenaučili spouštět, případně nemají seřízenou spoušť a ta chodí jak klika od vrat od blázince.
MS

Autor: lanus | 18.09.2011 08:50
Re: figi - Skús na skúšku pre max.názornosť vystreliť z malorážky s optikou na vzdialenosť 5m pri náklone 45° a presvedčíš sa kto sa mýli resp. kto má pravdu .

Autor: Petr Havlín | 18.09.2011 08:42
Protože chci více trénovat a až budu mít lepší optiku také nastřelovat,tak jsem si objednal tohle:http://www.pro-myslivce.cz/zbozi/strelectvi/nastrelovaci-pomucky-strelecke-bryle/nastrelovaci-set-bench-521
Teď jsem používal pouze spacák.

Autor: Petr Havlín | 17.09.2011 23:07
Všem děkuji za rady a podněty.Jendo v Želivě budu pozdravovat a těším se,že se třeba někdy potkáme osobně.Nemáme to od sebe tak daleko.Ten napínáček jde opravdu ztuha a tak to trochu pošteluji.Lovu zdar!

Autor: figi | 17.09.2011 22:49
Nemáš pravdu. Odchylka zásahu je vždy tam, kam je nakloněna zbraň, bez ohledu na vzdálenost střelby.

Autor: lanus | 17.09.2011 21:51
Re: figi - Predmetný odkaz nezobrazuje streľbu na krátku vzdialenosť t.j. so záporným prevýšením ;" vtedy je všetko naopak ". Skutkový stav sa dá ľahko graficky aj prakticky preukázať (i keď pre loveckú prax má zanedbateľný význam ).

Autor: figi | 17.09.2011 21:36
Mýlíš se.
Třeba tady je to pěkně popsáno

http://www.riflescopelevel.com/cant_errors.html

Autor: lanus | 17.09.2011 21:16
Re:figi - Keď platí veta druhá (a tá platí),nemôže platiť veta prvá !
S treťou vetou súhlasím ;odchýlky vľavo nie sú však strhnuté prstom ale skôr neopretím líca o pažbu, šmýkajúcou sa botkou ,výškové aj celkovým zlým držaním a podopieraním zbrane .

Autor: figi | 17.09.2011 20:29
Při naklonění zbtaně je VŽDY směr daný směrem náklonu zbraně.
Velikost stranové odchylky na terči je daná úhlem naklonění zbraně, vzdáleností střelby a převýšením dráhy letu střely.
Terč, o kterém je řeč nemůže být způsoben náklonem zbraně, tak velká odchylka na tuto vzdálenost u této ráže není možná. Odchylky vlevo jsou dány stržením, které je způsobeno bočním tlakem spouštějícího prstu na spoušť. Zároveň je vidět výškový rozptyl zásahů způsobený nesprávným držením zbraně.

figi

Autor: Jaromír K | 17.09.2011 20:27
Jane,teď si mi připoměl s těma elypsama v terči,že se mi to jednou taky stalo. S kamarádem sem nastřeloval zbraň a rána byla po každé úplně jinde,ale úplně jinde. Při čtvrté ráně na sto metrů mě říká kamarád "střel a já se budu dívat kam to jde" No a kam to šlo?? Kule se odrážela metr před terčem od země a vstřel byl na terči právě zajímavě elypsový-:))) JK

Autor: lanus | 17.09.2011 19:42
Re:J.S.- Pri nakláňaní zbrane je smer a veľkosť odchýlky zásahu podmienený aj nástrelnou vzdialenosťou; najväčšia je v mieste maximálného prevýšenia ;vo vzdialenosti do prvej priesečnice zámernej a osi hlavne je odchýlka opačná ako sa štandardne publikuje.

Autor: Jan Slavětínský | 17.09.2011 16:53
Osobně když si testuji flintu a střelivo střílím do terče pouze tři rány.Pečlivě a s klidem, nejraději jsem u toho sám. Tři rány jsou tři "body" ,ze kterých vyhodnotíš vše. Vlastní nástřel a um. Vycházej, že SB pouští na tuzemský trh série, které chodí v rozptylu i 5 cm. To je skutečnost! To lepší jde na vývoz. Podle mě je lepší si častěji dát jednu kontrolní a kondiční ránu (i v revíru) než strávit odpoledne na střelnici a vybouchat tam dvě krabičky. Udržovat si střeleckou jistotu a víru v přesnost zbraně. "Lovit kulí i toulavou škodnou" samozřejmě v regulích zákona. Podle mě nedáváš každé ráně tu pečlivost, nedáváš flintu pořád stejně do ramene a nepřilicuješ.Míříš a říkáš si "teď" to zmáčknu. Čím víc ran ,tím "odfláknutější zamíření"... To si v duchu přiznej...Napínáček u ZH musí chodit na dotek a nesmí být tvrdý. To si sešteluj tím šroubkem ve spoušti. Utahováním doprava ho zjemňuješ. Někdo má napínáček tak tvrdý, že skoro nemá cenu ho ani používat. Jinak ti rány chodí doleva, tak že buď vykláníš flintu vlevo nebo si to srovnej rektifikací. Prostě trénuj a kondičně si častěji střel... Také si překontroluj dotažení montáže - těch postranních šroubů nebo lodiček.Stává se, že se po více ranách povolují.Hlavně ta přední. I to by vysvětlovalo roztoucí rozptyl. Jinak průstřely v terči jsou kruhové,ohraničené, tak se zdá, že i hlaven je dobrá a není v ústí vyšlehlá. U starších flint to potom dělá buď elypsy nebo je otvor po kuli z půlky otřepaný, jak kule už nemá dobrou stabilitu. To jsou takové mé vlastní postřehy,z kterých vycházím, ale můžu se plést. Lovu a pozdravuj v Želivě..

Autor: Fesoj | 17.09.2011 09:31
Eriko - máš recht, ale nejde jen o zvyk, na flintě, respektive na spoušti, taky záleží hodně, míval jsem ZKK 600 a kdyby u něj nebyl napínáček, asi bych netrefil nikdy nic a nemyslím si, že bych si zvykl na spoušť, kterou abys tahal heverem. Snad by se tím člověk naučil střílet na terč, a to ještě leda s dobrou oporou. Ale vystřelit s takovou zbraní na zvěř bych se asi bál vždycky. Jsou sice lidé, kteří říkají, že napínáček je zbytečnost, ale kdyby to byla pravda a platilo to pro každou zbraň, asi by k jeho vynálezu nikdy nedošlo. Zaplať Pánbu, že tahle užitečná věcička existuje, i když ho na své současné zbrani nemám a ani nepostrádám.

Autor: Jaromír K | 17.09.2011 08:17
Hodně by jste se divili,jak jsou někteří lidi nervózní jenom při samotném nastřelování. To mají tolik adrenalinu,že třes rukou jim pomalu nedovolí vsunout náboj do zlomené zbraně. A jak to má potom vypadat,když jim přijde rudl prasat?? Stačí sem tam zajít na střelnici a hodně chodit a potkávat se se zvěří a hned budete k úspěchu blíž. Samozřejmě jednodušší to mají Flegmoši-:)) JK

Autor: Erika Doležalová | 17.09.2011 08:16
Já jen poznámku k tomu napínáčku - záleží, na co je kdo zvyklý. Od začátku střílím s napínáčkem (ZKK 601 v 308Win) a když jsme nastřelovali kulobrok (UB), který ho neměl, nenašla jsem svou ránu v terči (který byl cca 50x50cm...) Nechali jsme ho udělat a na 100m se starým čtyřkou Zeissem byla rána "přilepená" pod 2cm kolečkem.. Takže je to hodně o zvyku..

Autor: Petr Havlín | 17.09.2011 07:27
Přenáším diskuzi o střelbě z Dnes pod samostatné vlákno.I když jsem zatím ulovil jen srnu a srnce,tak při míření na zvěř jsem také více v klidu(když opadne horečka),protože chci dobře trefit a netrápit zvěř.Na střelnici je to velká snaha trefit desítku.