Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 01.11.2011 16:26
Mě nejvíc pobavil příspěvek Eriky - až bude někdo říkat, že lov v oboře je brnkačka, tak mu rozbiju hubu... Eriko, Eriko, znám Tě sice jenom z fotek, ale při Tvé sice hezké, ale přece jen subtilní postavičce si Tě při takové činnosti dost dobře neumím představit - i když někdy zdání klame... Chtěl bych to vidět !!! No sranda musí bejt, kdyby fotra věšeli !

Autor: Jaroslav Miňha | 01.11.2011 08:17
Ničím se nemažu, ale je fakt, že podobné situace nějak přitahuju. Kdybych napsal, že vloni jsem se v leči dobrých pět metrů pozadu obkročmo svezl na lončákovi, už by to vypadalo jako latina. Spadl jsem zadelí na pařízek - jezdit rodeo jsem se bohužel neučil :-)

Autor: Harald Altmann | 01.11.2011 00:38
Honzo, "bez ztráty desítky"? Doneslo se mi, že jeden psík to docela odnesl po střetu s velkým prasetem. Má v sobě víc stehů, než moje kalhoty. Ale asi to tedy bylo při naháňce u Rudolfa.

Autor: Harald Altmann | 01.11.2011 00:11
Jardo, Jardo, to se Ti ještě nedoneslo, že zvěř do ok chytají jenom pytláci? To se teda polepši! :-)))

Autor: Nikola Rýdl | 31.10.2011 22:14
Jardo ještě že teď máte doma dost plen, že si můžeš do leče nějakou vzít.:-))) Kdyby ses opravdu bál, tak ti půjčím pořádnou flintu. :-)))))) Kde budeš vozit trojnožku, když máš to nové služební auto?

Autor: Jan Slavětínský | 31.10.2011 20:31
Tak mi jsme v sobotu na naší první naháňce ulovili 4 kusy černé. Něco uteklo, něco se chybilo a chybila se i liška. Důležití pro mě byli kamarádi,kteří dojeli,pěkné počasí,posezení a že to všechno klaplo "bez ztráty desítky".
Teď jsem skončil, právě jsem stahoval desetikilového lišáka jedné kamarádce slečně učitelce, která si ho ulovila brenekem u Rudy Husáka na sobotní naháňce. Prý v sobotu střelili devět kusů černé a dvě lišky. Pomalu to začíná a zase pomalu začnou doma vrčet ty naše ženský...jako každý rok.. Lovu

Autor: Pavel Toman | 31.10.2011 18:35
Jardo,čím se to mažeš nebo ve kterým kostele zapaluješ hromničku? :-) Divočáci Ti chodí jak poslušní pejsci ke stoličce,vysoká se může přerazit,abys ji obejmul a srnčí Ti skáče rovnou do náruče :-)) Měj se P.T.

Autor: Milan Soukup | 31.10.2011 13:21
Tak mi to nedalo a protože správný pachatel trestného činu pokusu o vraždu malého prasátka se vždy vrací na místo činu, tak jsem vzal psa a jel jsem to ještě znovu všechno projít a prolézt. Fakt nic, prostě chybená. Tak teď ještě autoservis a už nikam nejdu, protože je smolný den :-). MS

Autor: Matěj Fous | 31.10.2011 12:53
Vítám Tě Eriko a posílám na dálku pusu že jsi se vrátila do diskuse.Ty poslední asi 3 dny zde byla nuda a nebylo ani co číst,nemyslím to nijak ironicky.Já sice někdy "hecuji",ale čtu všechno!Zdravím Matěj.

Autor: Erika Doležalová | 31.10.2011 11:08
Tak všem úspěšným Lovu zdar. Já mám za sebou další neúspěšný pokus o odlov prvního daňka. Jeli jsme ráno, za skoro světla vyrážíme šoulat. Na první louce nádherná říje, černý lopatáč proháněl daněly, rochal jako blázen, daněly "kvákaly jak kačeny", prostě paráda. Můj daněk nepřítomen, tak jdeme dál. Přicházíme k seníku, tlupa muflonní, několik slušných beránků. Další louka a další mufloni. Dančí nikde. Na krmelišti další mufloni, pár kusů holé dančí, jeden vařečkáč a jeden slabší lopatáč. Jdeme dál a najednou přes cestu přesadí tmavý kus, jenže když se zastaví, aby nás zkontroloval, je pěkně schovaný za stromy. Pak se pomalu rozejde, dalekohled letí k očím a ikdyž jsem ho za předchozí čtyři návštěvy ani neviděla, mám jasno - černý jak uhel, tmavé dlouhé rozeklané skorolopaty - "To je on!" Průvodce mi to potvrzuje, jenže pan daněk nečeká a poklusem táhne lesem do kopce. Zkoušíme mu nadejít, jenže za pár desítek metrů narážíme na další tlupu, tentokrát s rochajícím slušným lopatáčem. Chvíli čekáme, jestli ten "můj" ze zvědavosti nepřijde nakouknout..nepřijde. Tak jdeme dál do kopce, potkáváme další větší tlupu muflonů, je s nimi mj. i jejich největší, 5ti letý beran s impozantní rozlohou. Dál už to nemá smysl, šli bysme po větru a navíc je skoro jistota, že daněk zatáhl do houštin. Pro tentokrát tedy končíme, no aspoň už vím, že "můj daněk" opravdu existuje :-) A jestli mi ještě někdy někdo řekne, že lov v oboře je "brnkačka", tak mu rozbiju hubu :-)
V neděli vyrážím na ranní šoulačku u nás, jdu pozdě, už je světlo, přesto vidím v kraji lesa dva kusy. Půl hodiny se za nimi plížím jak indián listím a větvemi, abych nakonec pomyslně zamávala středně staré srně s pěkným srnčetem - srnečkem :-) Poslední kukuřice pořád stojí, políčko s nízkým obilím rozryté jak od bagru, tak ještě den dva, to už měsíček trochu bude a to by bylo abych si po čtyřech letech nestřelila "u nás doma" prasátko :-)

Autor: Jaroslav Miňha | 31.10.2011 10:59
Tak mě nic dalšího do třetice nepotkalo, ale první dva zážitky stály za to. Měli jsme první naháňku a v první leči začala Lada větřit vysokým nosem do nízkých trávou prorostlých boroviček. Popošla dovnitř, za chvilku jsem slyšel ňaf ňaf a najednou se z boroviček vyřítily dvě laně jako kobyly a rovnou na mě. Sotva jsem stačil otočit se za strom, když to ta druhá nějak nevybrala a bácla do stromu takovou silou, že i přes to dřevo jsem dostal pěknou po zádech. Adrenalinu jsem tedy měl fakt na rozdávání a navíc mě za pár vteřin úplně zasypalo listí, které tou ránou setřásla z celého stromu.
V další leči jsme obstoupili trniny ve svahu a situace se opakovala. Lada vysoký nos, šup do křoví a už se na mě zase něco řítilo. Tentokrát to byla srna, taky to nevybrala a letěla vzduchem přímo na mě.
Uhnout jsem se sice stačil, ale jak jsem se otáčel s brokovnicí v ruce, udělal řemen oko, srna se trefila přímo do něj, jen to drclo a řemen byl vejpůl. No, málem jsem to nerozdýchal, ale do třetice naštěstí už nic :-)

Autor: Milan Soukup | 31.10.2011 10:25
Fesoj - dík za varování, znám to a počítám s tím:-), na tu trojku věřím. M

Autor: Tomio | 31.10.2011 09:48
Jo taky opravdový vydařený víkend. Sice ne s takovými důsledky jako Milan.
Abych to tak nějak zaobalil. Od čtvrtka do neděle výprava za daňky, po splnění povinného odlovu holé.Nejkrásnější čas říje jsem strávil honění za holou, no a po návratu ze školy ve čtvrtek hurá do lesa. Ve čtvrtek, daněk 6-7let viz fotogalerie, daleko a naostro, věděl o mne. V pátek ráno nic, v pátek večer 3daněly a 2dančata, že taky nemohly přijít o měsíc dříve. V sobotu ráno nejprve slabší lopatáč,pak daněla. Jelikož nic není slyšet. Došourám se k autu, trochu znuděně, tak nasedám a jedu. Ujedu tak 400m a přes cestu mi jde daněk, lopata a na druhé straně jenom lodyha do třetiny lopaty,pak zahnutá směrem ven dělající takovou otevřenou dlaň. Trofej úplně srdce zaplesalo.Zastavím auto, daněk stojí asi 20m od cesty,otevírám kufr, nabíjím zbraň, daněk stojí. Opírám zbraň mířím, ale daněk už mi mává kelkou a zachází do houštinky, zamykám auto a houštinku obcházím, přicházím na cíp, daněk už o mě ví a stojí naostro, dvě až tři minuty takto na sebe zíráme než zatáhne do houští.V sobotu večer kousek od tohoto místa, kde je pár jablíček a vedle liz. Dlouho se nic neděje, posléze přichází dvě daněly a za nima daněk, dalekohled, chvíle napjetí, je to on. Takže flintu, horečka se dostavuje daňěk táhne tak 80m od posedu, pořád jde, říkám si u solníku se s ním srovnám určitě se zastaví, jenže prošel dál, a společnost už mi dělala jen holá. V neděli ráno na stejném místě, nejprve daněla, poté liška, kolem 8hodiny přichází daněk, silný tak 6letý lopatáč, asi těsně pod medailí, prohlížím ho, pózuje mi na blat, i když může střílet, nezdá se mi starý, sice do dokonalosti má daleko, delší prsty nestejné krajkování, ale pouštím ho, v tu chvíli asi správné rozhodnutí přemítám. Po chvilce tříletý vařečkář, už je k 9h slézám z posedu a jdu po cestě k autu, když mi v kraji mlází odskakuje daněk a daněla. Co měl na hlavě nevím. Jisté je jen to, že večer už nic nepřišlo. A celý výsledek snažení 0fotek,0úlovků, pěkné zážitky,a 4dny, kdy jsem nešáhnu na nic do školy o diplomce nemluvě. A dnes si tak říkám, že jsem měl v tu neděli ráno lovit. Jo kdo chce moc nemá nic.

Autor: Fesoj | 31.10.2011 09:09
Když se daří, tak se daří - já zase říkám, čím větší hromada, tím víc na ni čert sere - a připrav se, že Tě potká ještě nějaká "radost ze života", protože serie tří funguje dost spolehlivě.

Autor: Milan Soukup | 31.10.2011 07:00
A aby toho nebylo málo, tak jsem právě zjistil, že mi do rána vykradli auto. Ach jo, to bych se ........... MS

Autor: Milan Soukup | 31.10.2011 01:12
Tak dneska (teda teď už vlastně včera) nejdřív kňourek tak 80-100 kg což mi udělalo radost, abych si jí vzápětí pokazil tím, že jsem o hodinu později asi na 25 m odchyboval sele tak 25 kg. Holt vobě ruce levý :-):-). Když se daří, tak se daří:-). MS

Autor: Ivo Ondráček | 30.10.2011 18:24
Dneska (po promaroděném víkendu) jsem to doma nevydržel a došel se provětrat. V úseku se to srazilo do jedné velké tlupy. Půl hoďky jsem tam jen tak postával a z dálky očumoval. Pardon, obeznával...:) Nakonec se mi jeden kus nějak nelíbil, tož jsem to objel a šel se mrknout z druhé strany. Je to v podstatě ta samá situace, nad kterou pláče Erika - když máte štěstí, dostanete se k tlupě i na krásných 300m. Jenže já su z chlapů co z boja neutíká a málem po čtyřech jsem se přes kopec připlížil na cca 150m. Někdo by si možná vzpomněl, kterak jsem se tu nedávno zaklínal, že už to v životě neudělám, že...:) Mno nakonec jsem se doplížil, trojnožku opřel, na židličku sednul i kus v kříži srovnal. Vážení, to se jen tak nevidí - nikdy bych nevěřil, že na přebarveném kusu budu počítat žebra. A to bez nadsázky, každé jednotlivé bylo vidět! Nakonec stejná historie jako před dvěma lety. Kus neustále naostro, když se konečně srovnal, stál za ním jiný kus atd. atd. Nakonec změna větru a úprk srnčí v dál. Jak říkám, historie se opakuje. Do puntíku. Jsem zvědavý, jak dlouho tam budu zas chodit, než dostanu příležitost ke slušné ráně...

Autor: Josef Hanzlík | 30.10.2011 17:51
Před chvilkou jsem se vrátil z BZH od Domažlic.Špičková práce na stopě(citace rozhodčího),samé čtyřky,ale milostpaní se zdála už moc dlouhá doba odložení,tak se prošla a natáhla úvazovou šňůru.Takže za jedna a pád do třetí ceny.Jinak 208 bodů.Stejně ji miluju a kartičku máme a vo vo voto šlo!
Jo a v sobotu jsem měl tu čest vidět Jirkovu kočičku s opičí hlavičkou při naháňce,oblečenou do pyžámka od Daksla.No,ňamka pro oči,úplná světluška nad strništěm!

Autor: kesl | 30.10.2011 16:36
Včera naše první nátlačka na černou a sičí zvěř. Nádherné počasí a na výřadu čtyři čuníci a liška. Na naše MS pěkný hon a úspěšná práce všech třiadvaceti účastníků...Pro Daksla, nová zbraň se velmi osvědčila!!! L a L!

Autor: Fesoj | 30.10.2011 13:15
Opravdu parádní akci na černou pořádá pravidelně každoročně na Štěpána MS Trutnov. Jedna jediná veliká leč, závodčí si rozeberou střelce a postaví až 10 střeleckých linií. Každému na stanovišti ukáží, kam může střílet, upozorní odkud může očekávat honce a že zvěř může přijít prakticky z každého směru. Střelců bývá rovněž několik habadějů a ran padá jak o Božím těle. Na jedné z těchto akcí, které jsem se zúčastnil, bylo uloveno 57 kusů převážně mladé černé zvěře a 1 liška. Já jsem si tenkrát sice vůbec nevystřelil, ale byla to nádhera ! Zejména oceňuji tu perfektní organizaci. Hned po ukončení probíhá dosled postřelených kusů a večer výřad v záři ohňů s neodmyslitelným troubením a slavnostním předáváním úlomků. A to nemluvím o společenském významu takové akce, když se setkají přátelé, kteří se mnohdy delší dobu neviděli. Všechna čest a klobouk dolů před pořadateli !

Autor: Karel poslík | 30.10.2011 11:23
Byl jsem včera na parádní naháňce. Nestačil jsem se divit, Dva sousední spolky spolu vychází tak dobře, že si mohou dovolit společnou akci.Sešlo se na osmdesát střelců. Byl jsem na začátku velmi pesimistický, protože byla mlha s viditelností na max. 50m. Díky perfektní organizaci a kázni všech zúčastněných ta mlha nakonec vůbec nevadila. Stejně jsme byli převážně v hustém porostu, kde se na větší vzdálenost střílet nedalo. Dělala se jediná velká leč. Honců a střelců v tlaku mi bylo upřímně líto, neboť terén a počasí jim dal pořádně do těla. Hned na začátku na mě přiběhla taková hodně rychlá liška. Čerstvě opadané listí prozradilo její zběsilý úprk do bezpečí. Byl jsem tam s kulobrokem 20/76 – 9,3 x 74R bez optiky. Po brokové ráně asi na třícet metrů, udělala kmotra kotrmelec a zůstala ležet. Byl jsem spokojen. Přišlo mi tam v závěru ještě sele, ale jen vystrčilo hlavu a zase zmizelo. Nemohl jsem na něj střelit, protože tím směrem byl v mlze můj soused. Nevadí. Nakonec bylo na výřadu deset kusů černé a dvě lišky. Poslední leč připomínala pohoštěním docela povedenou svatbu a nikomu z účastníků se nechtělo domů. Navzdory nepříznivému počasí to byla krásná myslivecké sobota a organizátorům z Chraberců a Třtěna patří uznání Zdar Karel

Autor: Pavel Toman | 29.10.2011 20:45
dnes: 2x toulavá škodná 50 a 190 m 222 rem,způsob lovu alá Jarda Miňha,sedačka a trojnožka.

Autor: Tomio | 29.10.2011 12:22
Dnes jsem cestou autem z honitby potkal raritního daňka, to by byla trofej, leč kulovnice v kufru a daněk otevření kufru nevydržel. Ani fotku nemám. Ten byl pánové v 9:30.
K tabulce dědy z lesa, taky jsem ji v myslivosti všimnul. Akorát mě moc napasují ty měsíce takto rozležení musí mít obrovskou odchylku, protože pokud nyní probíhá chrutí tedy koncem října, za 115dní bude přelom února,března.

Autor: Děda z lesa | 28.10.2011 22:22
Takovou práci jsem si dal s tou tabulkou a ono vyjede toto - snad se v tom vyznáte.

Autor: Děda z lesa | 28.10.2011 22:10
Jen malou poznámku ke zmínkám o chrutí černé, už se asi nikdo nediví, že stalo celoročním jevem.
Hodnotitelská komise okresu Žďár n.S.(kde se odevzdávají spodní čelisti černé) si dala tu práci a po dobu tří let (2008, 2009 a 2010) dle nich a doby ulovení určovala dobu metání (Myslivost 6/2011) a sestavili zajímavou tabulku, kterou jsem pro názornost trochu doplnil :

měsíc 2008 2009 2010 průměr doba chrutí
% metaných selat
----------------------------------------------------
leden 3 4 2 3% říjen
únor 13 4 7 8% listopad
březen 17 15 14 15% prosinec
duben 16 27 15 19% leden
květen 19 20 18 19% únor
červen 11 5 17 11% březen
červenec 8 1 11 7% duben
srpen 6 15 8 10% květen
září 1 1 4 2% červen
říjen 1 2 1 1% červenec
listopad 3 5 3 4% srpen
prosinec 2 1 0 1% září
---------------------------------------------------
100%

Není to sice dogma, ale od ostatních oblastí se moc lišit nebude, i když vliv na dobu chrutí má i typ honitby, úživnost, klid, nadmořská výška, zazvěření, věková struktura, nedostatek dospělé zvěře, osiřelá selata a mnoho dalších faktorů.
Jeden z nich bude i počasí - viz nápadné rozdíly v počtu selat např. v únoru 2008 a 2009 nebo v červnu 2009 a 2010.
A bude hůř...

Autor: Fesoj | 28.10.2011 22:08
To Roman - tohle znám... Před osmi lety jsem asistoval veterináři, když vyndával sedmileté fenečce čivavy, patřící mé manželce, zanícenou dělohu. Byla to taková hnusná obrovská jitrnice plná krve a hnisu, bez operace by to byl konec nejpozději do dvou dnů - no a Bekyška je s námi pořád. Už je víc šedivá než černá, nemá zuby, skoro nevidí a většinu dne prospí u kamen, ale na to, že je jí 15 a půl, vypadá ještě pěkně, i když už počítáme s tím, že se jednou ze spánku neprobudí... Věřím, že Ti Tvůj jezevčík bude dělat radost ještě hodně dlouho !

Autor: Jan Duda | 28.10.2011 20:08
Pro upřesnění. Střílel jsem to sele ze sedačky u kukuřice, která byla posekána na zrno. Na zemi po celém poli byla ta světlá drť z tý kukuřice, takže vidět bylo dobře. Je to první prase s novým meostarem R1r.;-)

Autor: Roman Voříšek | 28.10.2011 19:45
Včera jsem s mým starším jezevčíkem navštívili pana doktora, neb v deseti letech nám byl diagnostikován močový kámen a nebyla jiná cesta, než operace. Za hodinu a půl to bylo odbyté, pan doktor vyndal z močáku kámen velikosti slepičího vejce a povídaje, že za celý svůj profesní život se s takovouto velikostí nesetkal.
Pes se za tři hodiny řádně napil a ráno už mne vítal s vrtícím prutem.
Přátelé, až se mi z toho orosilo oko...
Podíval se na mě a tím mi řekl , že nepatří do starého železa a určitě nějaké to prasátko nebo srnečka spolu ještě dosledujeme, když to páníček zmastí:-)

Autor: Jan Slavětínský | 28.10.2011 19:36
Zdar chlapi. Brno jo,ale ZKK 600. Také jsem si myslel,že to budou drby jako z 30-06, protože jí má soused a vím. Nastřeloval jsem mu to. Byl jsem ale překvapený. Sedmičky kopou daleko víc. Tohle je doslova pohodová ranka. Jak 20ka brokovnice, fakt..Možná až koupím nové patrony,že se budu divit. Tohle jsou ještě v těch 20ti kusových hnědobílých krabičkách s berdanovou zápalkou...

Autor: Michal Zimanzl | 28.10.2011 19:23
Co by tak nohl mit Jen za kulovnici v ráži 8x64S?? chlapi zamyslete se trochu:) předpokladám Brno Z v celopažbě. Perfektní kombinace - gratuluji.

Autor: Martin Skřivánek | 28.10.2011 17:07
Chlapi lovu zdar! Honzo mně taky fungovalo kouzlo nové flinty,vždycky se mi s novou dařilo a pak nic :-).co to máš za kulovnici?to musí asi dost kopat co? a k té tmě asi jen tolik že dnes prasata ani při měsíčku nevylezou.

Autor: Radek Chadim | 28.10.2011 14:17
Ono to chrutí nemusí být nereálné i když je ještě dost teplo a brzo. O minulém úplňku jsem viděl po několik večerů jeden samotný větší kus, jak pobíhá mezi různými tlupami divočáků po poli a očichává :-) větší bachyně, které se navíc v klidu očichat nechali. Je otázkou, jestli jsem viděl to, co si myslím, že jsem viděl, ale možné to je :-).

Autor: Jan Slavětínský | 28.10.2011 13:31
Tak jsem dnes ráno vyrazil na čekanou a vyvětrat tu mojí novou "holku" v novém revíru.Hlavně jsem si potom chtěl projít plánované leče na zítřejší naháňku,jak a kam stavět chlapy,štonty apod.,aby člověk byl v obraze. V šest hodin usedám na žebřík u čerstvě posečeného jeteliště,které je hned pod kopci a kousek od první leče.Do půl osmé mi na zavadlý jetel přišly pouze tři samostatné kusy srnčího.Slézám a vyrážím na šoulačku.Kopíruju kraj lesa a když přicházím k takovému výběžku, šlyším zalámání,které se přibližuje směrem ke mě.Jdu do dřepu,kulovnici v ruce a čekám co se bude dít.Z takového proutí se proti mě vyvalili dvá kňouři a vůbec na mě nereagovali.Ten druhý hnal toho prvního,který se přede mnou na pár metrů otáčel,dloubli do sebe ,že ten jeden zakvičel a v tom z proutí vytáhla bachna a dvě selata.S naštechrovanou flintou a prstem na spoušti usazuji kříž na lopatku prvního selete, které ode mně stojí na nějakých dvacet kroků.Hlavou se mi prohnaly všechna pro a proti, kdybych do nich střelil a zítra jsme prohnali prázdnou leč... Určitě by mi někdo po třech pivech tuhle ránu vyčetl.Vše trvalo pár vteřin a černá zase zatáhla do buření.Zajistil jsem,stáhl napínáček a flintu dal na rameno. Po chvilce jsem vyrazil dál.Když jsem byl zhruba v půlce leče,slyším ze středu zakvičení,zalámání a vidím, jak se celé to proutí hýbe.Doslova mi to připadalo, jako kdyby probíhalo chrutí.Černá na mě vůbec nereagovala a když jsem celou leč obešel, byl jsem přesvědčený, že prasata nejsou zrazená a dnes tam natuty jsou.To bylo osm ráno. Pomalu jdu po kopci dolů směrem k autu.Když jsem slézal poslední mez a kousek podél ní šel ,vidím,že proti mě maže po kraji jetela liška.Vítr mám dobrý.Přisedl jsem do dřepu,flinta je v rameni a v okamžiku kdy holka zarazila,jsem pohladil napínáček.Liška po ráně doslova přidaunovala.Tak že jsem tu mojí novou "holku"hned na první čekané "pokřtil" .V duchu mé poděkování patřilo sv.Hubertovi za ranní zážitek se vzpomínkou na starého dědu od Jetřichovic, od kterého jsem v úterý tu flintu koupil. Lovu zdar ! (8x64S , SPCE , 50 metrů)

Autor: Fesoj | 28.10.2011 12:51
Tomio - to je diskutabilní... Záleží na mnoha faktorech - terén v pozadí, světelnost optiky, vzdálenost - a zejména kvalita vlastního zraku, která se s věkem zhoršuje, což vidím nejlíp sám na sobě. Něco by lepší optika sice dokázala vykompenzovat, ale proti věku není léku. Bohužel... Ovšem také znám lidi, kteří vystřelí i tehdy, když by to každý druhý považoval za nemožné. Někdy to vyjde, někdy je to chybená rána, někdy hnusné postřelení. A nejhorší varianta je, když to vyjde a místo prasete leží chlap, což se nikomu z mých známých bohudík nestalo. Zatím...
Ale Honzu Dudu rozhodně neodsuzuji - na 30 kroků a proti lepšímu pozadí bych asi střílel taky, zvlášť kdybych si byl jist, že je to sele. Dodatečně Lovu zdar ! Taky se mi jednou v noci povedlo střelit 2 selata ze 2 tlup, přičemž lilo jak z konve a normálně by mě to ani nenapadlo - jenže jsem měl na pozorování noktovizor, takže jsem bezpečně věděl, na co střílím a právě vlivem mizerného počasí se mi povedlo na fraj place s dobrým větrem přijít ke zvěři na pár kroků, v prvním případě dá se říci přímo do středu tlupy. Ale to už je tak dávno, že to snad ani není pravda.

Autor: Tomio | 28.10.2011 10:53
to Fesoj, taky někdy koukám v kolik hodin někdo dokáže střílet. :-)

Autor: Fesoj | 27.10.2011 23:15
Celkem dobrý čas ? Možná někde na strništi by to šlo, ale já jsem dnes asi v 18.30 na pastvině pustil prase bez rány, protože už bylo takové šero, že jsem si nebyl vůbec jistý. Navíc mi šlo kolem olší, lemujících potůček a netušil jsem, zda to není bachna a ta selata nejdou olšičkami. Jak říkám, v tom šeru jsem poznal jen že je to takové "středně progresivní" prasátko, ale zda lončák, bachyně či sekáč - to bych opravdu jen hádal. Tak dostalo amnestii. Aspoň prozatím. Pilně vozím jablíčka, na dvou místech mám i barel s kukuřicí /jeden už čuníci našli/. Snad to nestačí všechno zlikvidovat, než bude zas trochu svítit měsíček - a hin sa hukáže, also sprach Kozina...

Autor: Lukáš Turecký | 27.10.2011 20:43
Lovu zdar, to je celkem dobrý čas. To bych taky bral, aby to chodilo takhle brzo :-)

Autor: Jan Duda | 27.10.2011 20:34
Tak dnes večer v 18:45 se mi podařilo ulovit 30kg sele. Ráže 7x57, SB 9gSP, vzdálenost 30m. Děkuji Dianě a Hubertovi. Lovu zdar.

Autor: Martin Síla | 27.10.2011 05:42
J.S. - Napiš něco víc o nové kulovnici. Značka, model, střelivo..
Jsem zvědavej.

Autor: Honza Král | 26.10.2011 16:18
Skalní dneska drží "středu" A my blázni v tom hnusu půjdeme na kachny. Manželky a přítelkyně budou hovořit o bláznech a my se budeme tvářit že se nás to netýká.

Autor: Erika Doležalová | 26.10.2011 15:52
Dnes je venku stejně hnusně jako včera. To jen tak aby řeč nestála :-)

Autor: Jan Slavětínský | 26.10.2011 06:36
Včera jsem si udělal radost a přivezl kulovnici 8x64S. Byl to výlet přes půl republiky až k Hřensku, ale jeli jsme čtyří, tak nám cesta utíkala. Tak zase bude co řešit.... Lovu

Autor: Martin Skřivánek | 24.10.2011 10:45
Karle tam máte teda prasat. všem Lovu zdar.

Autor: Erika Doležalová | 24.10.2011 10:45
Lovu zdar Karle i Pavle! My v neděli ráno další čekaná na daňka a zase nic, zvěře poměrně dost, ale ten "můj" zas trajdal bůhvíkde. Pak honem na chatu na schůzi a domů, do batůžku trochu ovsa a kus soli a okouknout krmelec - na to, že jsem tam byla tři dny předtím, tak "vyluxováno". No, jestli tam chodí těch 30 kusů co bývá uprostřed řepky, tak se nedivím. Ještě stojí poslední kukuřice, mezi ní a lesem je nízké obilí a hrana lesa "zrychtovaná" jak po bagru. No jo, jenže měsíc už žádný, doufám, že bude hnusně a pršet, aby kukuřice ještě chvilku postála, aspoň než bude půlka měsíce :-))

Autor: Pavel Černý | 24.10.2011 10:45
Od pátku do neděle jsem byl už čtvrtý rok po sobě pokoušet sikáče na západě Čech (první rok špičák 9cm, druhý rok liška, třetí rok nic). První dvě vycházky s vábícím doprovodem bez úspěchu - poprvé jen dva kusy holé, podruhé ani chlup. Jeleni ale pískali všude kolem jako diví. Z houštin se jim ale nechtělo. V sobotu navečer jsem byl poslán na jednomužnou kazatelnu. Nabídku vábničky jsem odmítl - vábit siku neumím a když to má přijít, tak to přijde. Po 18. hodině vstala z kopřiv laň. Prohlížím ji asi na 90m a v tom vedle vstal i jelen. Konečně! Pro mě určitě hodně dobrý. V kopřivách se zabělaly svíce výsad. Víc jsem neřešil. Výstřel z té kazatelničky nic moc - lokty nebylo o co opřít - věděl bych, jak ji vylepšit, ale na to teď jaksi nebyl čas. Po ráně se jelen otočil a snažil se zmizet do neprostupných houštin. Na radu zkušených jsem hned opakoval a na poslední chvíli dal ještě druhou ránu. V optice jsem viděl, jak se okrajová trnka, ke které jsem střílel, asi půl minuty otřásá. Jelen odkazoval. Tak přeci se zadařilo! Krásná vyzrálá trofej. Diano díky! Místní odhadovali věk na 5 let - uvidím až podle chrupu. Dodávková hmotnost 38kg. ZKK 600 7x64, GECO 9,7g.

Autor: Karel poslík | 24.10.2011 08:37
Lovu Zdar , všem úspěšným lovcům. Také jsem se minulý týden konečně více dostal do terénu. Po nedělním selátku jsem pozoroval dění na vnadišti a už ve středu zde evidentně operovala tlupa černé. Nechal jsem je v klidu a trpělivě přikrmoval. Ve středu jsme šli na tah. Jen ve třech lidech se dvěma ohaři. Střelil jsem si tři kačeny a byl jsem spokojen. Ve čtvrtek už jsem zase večer seděl. Kolem osmé přišla první tlupa, na vnadiště vyběhlo jen jedno sele a ihned bylo „odvoláno“ varovným zafuněním. Nestačil jsem udělat vůbec nic, jaká to byla rychlost. V půl deváté bylo slyšet blížící se lámání a jednoznačný příchod větší tlupy, která se asi půl hodiny pohybovala po hraně lesa a otálela s výstupem k vnadišti. Už mi bolelo celé tělo od toho , jak jsem tam napjatě čekal s namířenou kulovnicí s dalekohledem v levé ruce. Nejednou to zašustilo a bylo jich tam přesně - habaděj. Za mizerného světla jsem musel nejprve identifikovat velké bachyně a potom vyčkávat, až se nějaký kus oddělí od ostatních. Nakonec jsem se dočkal a na nástřelu zůstal ležet lončák 59 kg. Ten večer jsme se sešli ještě s ostatními kolegy u hospodáře a bylo tam ještě jedno sele a jeden lončák ( ověřeno podle chrupu) , který měl po vyvržení s hlavou a běhy úctyhodných 103 kg a byl zabělený jako domácí pašík. Nechci to zakřiknout , ale už cca rok používám ve W 270 RWS KS 9.7 g a ještě mi nic neodešlo z nástřelu. Ulovil jsem s nimi okolo 20 kusů černé různé velikosti, několik kusů srnčí i vysoké. Začínají mi docházet a půjdu do nich znovu. Zdar Karel

Autor: Fesoj | 24.10.2011 02:21
Upřímně gratuluji !

Autor: Hans | 23.10.2011 21:40
Ne dnes, ale včera úspěšně složeny zkoušky pro myslivecké hospodáře.Z 10 uchazečů 6 prospělo.
Dnes na srnčí holé, ale vše je uprostřed pole, takže jen vyvětrání se.

Autor: Ivo Ondráček | 23.10.2011 09:28
Tohle nejsou ty příšerné zvuky co kuny vydávají, když se rvou. Tohle je vždy jen takové kratičké, vysoké a výrazné "Ťaf!"................"Ťaf!". Jsem na 80% přesvědčený, že si tím lesačky svolávají mláďata, popř. zjišťují, kde je nablízku některá další kuna.

Jinak jsem pečlivě naposlouchal všechny záznamy liščího skolení co jsou na internetu k dostání a seznal jsem, že naše lišky skolí úplně jinak. Nebo spíše, to, co je na netu prezentováno jako vzorové skolení, jsem v revíru v životě neslyšel...:) Holt co liška, to originál!

Autor: Erika Doležalová | 22.10.2011 21:27
Ivo, Lovu zdar, včera jsme dokonce viděli navečer lišku ještě za světla (bylo před 18tou hod) ale zmerčila nás a tu co jsem viděla ráno, tak už bylo taky celkem dost vidět, bylo něco po sedmé. Na posed se taky oblékám jak pumpa na zimu, na žebřík ještě víc. Nebudu dělat hrdinu a pak klepat kosu :-) Joo, a v myslivecké mluvě kuna vřeští a v době kaňkování kuňáci v boji funí a piští :-) Vřeštění je fakt hrůzostrašné a velice hlasité, ozývala se takhle ta malá kuna, co jsme našli naříkající na silnici u vsi a pak ji měli doma (jakmile se zahřála, nakrmila a bylo jí dobře - do té doby se nechala chovat jak štěně a pak najednou ze dne na den zlom a byla z ní vřeštící kousající bestie :-)

Autor: Ivo Ondráček | 22.10.2011 21:17
No vida, Lovu zdar! Teď bych tedy vynorovanou lišku nečekal:) Hezky popsáno, jako již tradičně.

Já večer zimní holiny, zimní kalhoty, zimní čepici, zimní rukavice, zimní...a hlavně vačici! Při nástupu do auta jsem si připadal jako idiot, že v říjnu straším s lednovou výbavou do -16ti (odpoledne jsme stavěli žebřík v tričkách!!!) Po zasednutí na posed jsem si jen blahořečil. Dost bylo mrznutí ve svetrech a zimních bundách! Odpo jsen udělal vlečku, byl jsem zvědavý, jestli se nenechá některé lišče oblafnout. Za dvě hodiny jsem akorát slyšel štěbetat dvě kuny. Jak se mysliveckou mluvou ozývá kuna teda vážně nevím... Jináč mrtvo, takže jsem to před osmou zabalil. Viditelnost mimochodem překonala všechna očekávání - cestou přes strniště jsem neviděl vlastní boty!

Do příštího úplňku bude strniště zaorané, takže je po liškách. Takže nezbývá, než čekat na sníh. A jak to tak bývá, sníh napadne beztak nejdřív kolem silvestra že...

Autor: Erika Doležalová | 22.10.2011 20:45
Lovu zdar k velmi slušnému výřadu a gratulace feničce i vůdkyni. Jelikož máme v blízkém lesíku pár nor, které jsou letos permanentně prázdné a přesto jsou lišky pořád vidět, pojala jsem podezření, že jsou zase v kanálech. Jeden takový vede hned od vsi směrem k silnici, a tak jsem naložili feny, nás a kolegu a před polednem vyrazili okouknout situaci. Aby se mladá zaučila, šla jako první a za chvíli už s hlášením čvachtala voda směrem na kolegu, střežící nejbližší otevřenou skruž. Jenže liška asi nebyla žádný blbec, a tak využila nezkušenosti feny a cestou ji někde přeskočila a mazala zase zpátky. Jelikož jsme s takovou variantou počítali a už dopoledne "zavřeli" poslední dvě skruže, pochopila kmotra, že tudy neunikne (loni s námi jedna takhle "vydrbala" - u silnice vyhupla ze skruže, zamávala oháňkou na rozloučenou a přes silnici zmizela u sousedů), zkusila to zase zpátky. Já byla nepřipravená, a tak mi proběhla zpátky na kolegu - ten už jí tuhle kulišárnu nedovolil zopakovat a po ráně sledoval jen jak zajíždí zpátky do roury a voda odplavuje barvu.. Jenže jaga byla stále uvnitř a něž jsme cokoli stihli, odtáhla s pomocí tekoucí vody milou lišku hlouběji do kanálu. Další tahání už ji asi nebavilo, tak se vrátila ven. S bordinou byla situace obdobná, nejdřív s ní cloumala, aby se ujistila, že je fakt "hotovo" a pak ji pomalu popotahovala směrem ke skruži. Jenže vzdálenost mezi skružemi je dobrých 50 metrů, takže i ona se nakonec nechala přivolat. Ještěže jsme "všestranná smečka" a roury byly velmi slušného průměru, a tak nastal plán C. Ještě doplním, že plán B bylo, že pro lišku vlezu klidně i po břiše já, ale to jsem dostala zákaz :-) Tak tedy plán C - domů, malé feny do kotce a vzít velkou. Labradorka je ve svých 7,5 letech profík aportér, ale do tmavé mokré "nory" se jí moc nechtělo. Nakonec pochopila, že to myslíme vážně a za chvilku už poslušně přinesla naši letos první "vynorovanou" (její první z kanálu přinesenou a kolegovo čtvrtou střelenou) lišku. A pak že "starýho psa novým kouskům nenaučíš" :-) Pes, hmotnost 7 kg. Lovu zdar!

Autor: Lukáš Turecký | 22.10.2011 20:12
Dnes vedla Jarka na LZ německého křepeláka Donu od Tálského mlýna (ve fotogalerii). 348bodů v 1ceně. Pouze jedna trojka. Nádherný den. Gratuluji a lovecké kynologii zdar!!!

Autor: Jan Slavětínský | 22.10.2011 19:42
Dnešní první naháňka , výřad - 9 kusů černé a 2 lišky. Vše v první dlouhé leči.V té leči bylo možná 50 kusů černé co se vyhnalo a vidělo,černá dost držela dokud jí psi a honci doslova nevyšlapali z trav a z mlazin,tak nešla. Ran bylo jak na "kohoutech"....Byl jsem v sousední honitbě jako host. Lovu zdar

Autor: Ivo Ondráček | 22.10.2011 09:56
Dneska budíček ve tři, že půjdu na strniště ulovit některou z lišek, co tam chodí myškovat. Přátelé, když jsem viděl za oknem tu mlhu jak mlíko, ulevilo se mi jako nikdy. Z představy že uprostřed noci šlapu rozespalý v mraze někam do polí se o mě pokoušela mrtvička...:) Myslím že tohle byl letošní poslední ranní budíček. Pro mě je totiž vážně lepší vydržet vzhůru do tří do rána a pak jít ven, než na čekanou ve tři vstávat!

Autor: Erika Doležalová | 22.10.2011 09:33
Tak jsem právě došmajdala domů, unavená jak pes. Ráno odchod před půl sedmou, pomrzlá řepka = skvělá viditelnost, ale nikde nic. Došla jsem k poslednímu "krytu" (kříž, stromek, vyšší tráva a vysoké kopřivy) a tam si sedla. Sedm kusů, ale vše pěkné. U krmelce další tři, rovněž v pořádku. Pak vidím další kus, je rezavý - že by to byla ta srna? Chvíli na to čumím, až nakonec nevěřícně zjistím, že je to liška "jak bejk"! Nejdřív se blíží poklusem přímo ke mě, ale je to ještě pořád dost daleko. Pak to ale najednou zlomí a začne se stáčet směrem k vsi - zkusím zamyškovat a paní liška si sedne. Chvíli kouká mým směrem, znovu lehce písknu (na vábničku) ještě jednou a liška prudce vyráží! Jenže úplně pryč :-( Pak se jdu projít po cestě dál, za horizontem 30 kusů a pěkně mězi nimi ty dva "moje". Ach jo, vypadá to, že plížení mě nemine :-)

Autor: Fesoj | 21.10.2011 21:08
To počasí blbne jak na apríla ! Před pár dny bylo ráno -5 a dnes jsem vytáhl feně dvě klíšťata. Přitom se říká, že svatý Václav zavírá zem a sklízí žoužel. Proč to pro takovou havěť, jako klíšťata a vosy, neplatí ?
A k tomu srnčímu - ne že by u nás nebylo vidět žádný vyloženě slabý, odstřelový kus, ale buď daleko nebo /častěji/ tehdy, když jsem z jakéhokoli důvodu venku bez flinty. Abych ale nelhal - před pár dny mi ráno vylezl takový žebráček, který by patřil na výřad, přímo pod posedem. Jenže to byl srneček s 5 cm špičkami. Celé léto jsem o něm nevěděl a to jsem tam chodil každou chvíli a dva jemu podobné jsem poslal do věčných lovišť.

Autor: Ivo Ondráček | 21.10.2011 15:40
Po obědě jsem zkontroloval svůj úsek. Srnčí už se začíná trošku srážet do tlup, vše přebarvené, silné, žádného mrzáčka nevidno. Vím tam jen o jednom, ale kde je tomu konec...

Autor: Erika Doležalová | 21.10.2011 13:19
Chlapi, díky :-) Dneska ráno jsem jela po silnici a nakukovala do pole, zda tam jsou a kde. Samozřejmě jsou, pěkně chytře uprostřed póle, takže od cesty "baj-voko" 300 metrů, od silnice o dost dál (tak 400 i víc), směrem od vsi od posledního stromu taky zhruba 300 (navíc u toho posledního stromu mám krmelec, takže ikdyby byli blíž, tam se mi moc střílet nechce :-( Nejsou to prostě žádní blbci :-) Pohyb jsem vypozorovala asi takový, že se vzdálenost z bodu A do bodu B je pár metrů, přičemž si dávají dobrý pozor, aby to nebylo směrem k nějakému "záchytnému" bodu (třeba na cestě je poslední strom a křížek atd..) Trsy trávy tam nejsou, jsou na velikém lánu řepky, která je cca 20 čísel vysoká, bohužel až moooc pěkná (jak kapusta :-) Dnes navečer zkusím první taktiku, tj. opatrné přiblížení skrčmo, ráno pak taktiku dvě, tj. ještě za tmy se zkusím dostat k některému z el. sloupů v poli a počkám na světlo, co to udělá.

Autor: Ivo Ondráček | 21.10.2011 12:25
Honzo, to jsem tak nějak započítával do bodu dva o přecházení zvěře z bodu A do bodu B...:)

Autor: Jan Slavětínský | 21.10.2011 12:01
Ivo, je ještě 4.verze a ta se nejvíc praktikuje v polních honitbách. Jdete ve dvouch a ten druhý ti to zajde a stlačí....

Autor: Ivo Ondráček | 21.10.2011 11:52
Eriko možnosti jsou hned tři. 1.) Jak říká Pavel Černý, sklepnout poblíž tlupy jednoduchou záštitu - tři klacky zatlouct do strniště, přichytit na ně krycí "něco" a před rozedněním si do tohoto krycího véčka sednout. Taky mě to asi letos potká. 2.) Problém je, když se tlupa nehne, většinou má jakýs takýs pohyb z bodu A do B (slovy od nás k sousedům :) To se pak dá někde najít 30cm vysoký trs trávy poblíž místa zálehu a do toho se "schovat" :) Srnčí pak sice po návratu jistí...no jistí...zvědavě očumuje, ale s dobrým větrem člověku pomalu okusuje trojnožku.

3.) Nebo být tvrďák jako já před dvěma lety. Po čtyřech k tlupě pomaličku přilézt a dostat se ze 450ti metrů na nějakých 150. Trvalo mi to asi hodinu. I když byla zmrzlá zem, byl jsem špinavý jako prase, kolena a dlaně omačkané od zmrzlé země, flinta a dalekohled se mi motaly pod ruce, do toho si nechcete odřít pažbu že... Načež jsem se dostal k raně na slaboučké srnče, co 1 vteřinu před odmáčknutím zalehlo a následně celá tlupa odtáhla za horizont :) A možná vás tímhle překvapím, do tohodle způsobu lovu už mě nikdy nikdo znova nedonutí!!! :)

Autor: Ivo Ondráček | 21.10.2011 11:15
Dnes jsem se rozhodl využít ubývajícího měsíce a stále nezoraného strniště. Příští úplněk už tam bude určitě jen černá oračka a to mi je na lišky na dvě věci. Ve 23:45 vyjíždím a o půlnoci usedámn. Měsíc by měl zrovna vycházet. A nechci kecat astrologům do práce, ale dvě hodiny jsem seděl po tmě jako trubka, protože měsíc nikde. Kdo tam ty stromy dal?!!! Čas jsem si v té tmě tmoucí krátil tím, že jsem mrznul jak tučňák a poslouchal lišku, co vytrvale skolila za lesem. Viditelnost deset metrů, tak jsem pozoroval tmavý flek pod posedem. Zvědavě na mě kroutil hlavou a semtam rozverně švihnul oháňkou-představivost je úžasná věc, docela živý to trs trávy:) Měsíc se uráčil dostavit ve dvě ráno, kdy už jsem mlel z posledního a jen ta skolící liška mě držela na posedu. Nicméně se rozvanul "mírný jihozápadní větřík" a to byl konec. Televizní rosničky evidentně nikdy nebyly při mírném větříku venku, jinak by jako já zjistily, že za pět minut z člověka vyfouká veškěré zbytky tepla. Stejně jsem ještě trvdohlavě trpěl do půl třetí, pak dalekohledem pečlivě projel okolí a vyklidil pozice. 150m od posedu jsem ještě přizastavil, rozhlédl se a koukám, na strništi si to směrem k posedu vykračuje liška jak poleno. Nevěděla o mě. Zkusmo jsem zamířil a zjistil, že na ose měsíc-liška-já vidím právě tak akorát obrys lišky na horizontu a černé pole pod ní. Přimyškovat ju z horizontu na brok by vedlo akorát tak k jejímu zrazení, páč bych ju v optice kvůli ozáření měsícem nenašel. Tož liška se nerušeně odporoučela směr posed. Kdybych seděl o tři minuty déle, byla by z toho krásná, ale opravdu krásná ranka. Mě samotného až zarazilo, že se mnou necloumá žádná nálada ohledně hazéní kulobroku do žita. Přecijen vidět za dvě večerní čekané dvě lišky se mi u nás v životě nestalo a ještě k tomu žádnou neulovit už vůbec ne...Což je na mě dost silné kafe! Co dodat...zítra tam jdu zas, jsem zvědavý, jak se ve tři ráno vykopu abych se tam seděl s pořádným měsícem!:) Lovu zdar, škodné zmar!

Autor: Milan Soukup | 21.10.2011 11:02
Zdendo:-), máš to marný :-), to neukecáš:-). M

Autor: Zdeněk Ondruch | 21.10.2011 08:21
Milane a Pavle, vy už mě nes...e, střílejte si tou svou ráží, která je jak škaredá kamarádka(sice nijak nenadchne, ale nezklame a když přijde bída na kozáka, tak poslouží taky).Hovory o rážích jsou hovory H, dá se ulovit čímkoliv, v případě neúspěchu je třeba hledat ošíbku v chlapovi. Lovu Lesu Z

Autor: Jarda Březina | 21.10.2011 07:57
Ahoj Ivo, tak měsíc dnes vycházel 00:37. V jednu jsem odjížděl do lesa o půl druhé jsem už našoulával na krmeliště, měsíc byl zatím žlutavé barvy. Černá, už byla na krmelišti, po chvili začal dopadat měs.svit na krmeliště a já jsem začal obeznávat co se na krmelišti pohybuje. Výsledek 10ks mufloní..., při zpáteční šoulačce, jsem narazil na černou, ale nedokázal jsem odhadnout co jsou bachyně a co selata, nebyli v tlupě ale rozlítaný po lese. Tak jsem si dnes střelbu odpustil. Ve čtyři doma a v šest do práce... Jinak máme kukuřičné strniště, ale prasata na něj moc nechodí a to jsou lesy plné černé. Myslím, že je hlad brzy vyžene, ale je potřeba, aby zaorali, jinak tam nic nezbyde. Pro Iva: Lovu Zdar a liškám zmar ... :-)

Autor: Ivo Ondráček | 21.10.2011 03:32
Dnes jsem se rozhodl využít ubývajícího měsíce a stále nezoraného strniště. Příští úplněk už tam bude určitě jen černá oračka a to mi je na lišky na dvě věci. Ve 23:45 vyjíždím a o půlnoci usedámn. Měsíc by měl zrovna vycházet. A nechci kecat astrologům do práce, ale dvě hodiny jsem seděl po tmě jako trubka, protože měsíc nikde. Kdo tam ty stromy dal?!!! Čas jsem si v té tmě tmoucí krátil tím, že jsem mrznul jak tučňák a poslouchal lišku, co vytrvale skolila za lesem. Viditelnost deset metrů, tak jsem pozoroval tmavý flek pod posedem. Zvědavě na mě kroutil hlavou a semtam rozverně švihnul oháňkou-představivost je úžasná věc, docela živý to trs trávy:) Měsíc se uráčil dostavit ve dvě ráno, kdy už jsem mlel z posledního a jen ta skolící liška mě držela na posedu. Nicméně se rozvanul "mírný jihozápadní větřík" a to byl konec. Televizní rosničky evidentně nikdy nebyly při mírném větříku venku, jinak by jako já zjistily, že za pět minut z člověka vyfouká veškěré zbytky tepla. Stejně jsem ještě trvdohlavě trpěl do půl třetí, pak dalekohledem pečlivě projel okolí a vyklidil pozice. 150m od posedu jsem ještě přizastavil, rozhlédl se a koukám, na strništi si to směrem k posedu vykračuje liška jak poleno. Nevěděla o mě. Zkusmo jsem zamířil a zjistil, že na ose měsíc-liška-já vidím právě tak akorát obrys lišky na horizontu a černé pole pod ní. Přimyškovat ju z horizontu na brok by vedlo akorát tak k jejímu zrazení, páč bych ju v optice kvůli ozáření měsícem nenašel. Tož liška se nerušeně odporoučela směr posed. Kdybych seděl o tři minuty déle, byla by z toho krásná, ale opravdu krásná ranka. Mě samotného až zarazilo, že se mnou necloumá žádná nálada ohledně hazéní kulobroku do žita. Přecijen vidět za dvě večerní čekané dvě lišky se mi u nás v životě nestalo a ještě k tomu žádnou neulovit už vůbec ne...Což je na mě dost silné kafe! Co dodat...zítra tam jdu zas, jsem zvědavý, jak se ve tři ráno vykopu abych se tam seděl s pořádným měsícem!:) Lovu zdar, škodné zmar!

Autor: Erika Doležalová | 19.10.2011 13:55
Pavle, je to asi tak - pole jsou víceméně rovina (nějaký pidi-záhybek malinko dolů nebo nahoru nepočítám, vzhledem ke stojící zvěři je to pořád rovina :-( a zvěř se hýbe stylem pár kroků dopředu, doleva, pár kroků zpátky, doprava.. Takže sice nějaké metry nachodí, ale pořád se drží uprostřed lánu :-( Jsou tam ve dne i v noci. Jsme prostě polní honitba s trošičkou lesa, bohužel. Takže to bude opravdu veliká náhoda a štěstí, pokud se mi k nim podaří dostat na vzdálenost, umožňující bezpečnou střelbu - na opačném konci pole (od cesty) je totiž navíc "velká" silnice. S tou záštitou mě to taky napadlo, budu muset vyzkoušet.

Autor: Pavel Černý | 19.10.2011 11:13
Eriko, podmínky u vás samozřejmě neznám. A jestli se zvěř nehýbe ani při setmění a nikam nepřechází, tak se řešení hledá opravdu těžko. A jestli je tam lautr rovina, tak i pro bezpečnou střelbu. Také jsem kdysi postavil záštiu a před rozedněním v dobrém větru byl u ní...

Autor: Erika Doležalová | 19.10.2011 11:00
Pavle, jenže tam žádná kazatelna není :-( Je tam cesta ze vsi, která je lemovaná stromy a keři - to ale končí zhruba 200m od vsi. Srnčí se zdržuje o dalších 500m dál. Vlevo je zaseté obilí, vpravo řepka. Lány "jak prase". Nikde ani centimetr krytu. Když jsme tam měli svou kazatelnu v době srnčí říje, to ještě stála kukuřice, nepřišel ani kus na míň jak 200m (kromě jednoho srnce, ale to bylo "cvalem" a šup do kukuřice) No zatím to nevzdávám, dnes to půjdu zase očumnout. Ikdyž, při mém štěstí to budou oba srnci :-))

Autor: Pavel Černý | 19.10.2011 10:24
Karle Lovu zdar! a vše nejlepší k narozeninám. Je vidět, že když to má přijít, tak to přijde. To chci vzkázat i Erice. Mám letos už dvě takové srny - první šla na újeď, druhá (8 kg vyvržená s hlavou), alespoň uvařit pro psy. Bylo to také v širém poli z osamocené kazatelny a x-krát byly na 300 - 400m. Prostě jsem je vyseděl. Když se večer šeří, zdravé srny je začínají více odbíjet a pak je větší šance.

Autor: Erika Doležalová | 19.10.2011 09:14
Kájo Lovu zdar a všechno nejlepší :-) U nás je to momentálně bída. Kukuřice posečená, ale prakticky okamžitě "rozbili" strniště, takže z původně skoro bílé plochy (ty "šlupky" byly super podklad) je skoro černá. Náš posed už tam byl tudíž zbytečný, takže jsme pro něj odpoledne jeli. Na řepce tři desítky srnčí zvěře ve dvou skupinách, v každé pak jeden nepřebarvený kus, hubený, nahrbený, pos*aný.. Smutný pohled. Jenže - jak se k nim dostat? Drží se prakticky uprostřed pole, takže mě vidí na mnoho mnoho metrů, není tam nic, za co by se dalo schovat (snad jen sloupy el.vedení, ale k těm nedojdu dostatečně blízko :-( Asi bude muset zasáhnout zima a příroda.. Nebo máte nějaký tip, jak lovit na otevřeném prostranství? Podotýkám, že na 300 metrů opravdu střílet neumím :-)

Autor: Jan Slavětínský | 19.10.2011 08:26
Karle Lovu zdar! a vše nej k Tvým narozeninám.Ať se Ti chlape ve zdraví daří... Ahoj Honza

Autor: Karel poslík | 19.10.2011 07:28
Narozeninový divočák. Po více než měsíčním pracovním běsnění se vše zase vrací do normálních kolejí a zůstává zase nějaký čas i na myslivost. V sobotu jsme měli druhý hon na kachny. Zase nás bylo málo , ale ulovili jsme 25 kachen. Na vnadišti začal zase pohyb a bylo vidět stopy po čerstvých návštěvách. V neděli jsem znovu přikrmil sladkým pečivem z pekárny a večer jsem zasedl. V deset hodin přišla tlupa. Měsíček pěkně svítil a já si jen počkal až se jedno ze selat postaví na široko. Zůstalo v ohni, váha 20 kg. Tak jsem si ho vlastně nadělil k narozeninám. Zdar Karel

Autor: Ivo Ondráček | 18.10.2011 23:23
Dnes extra rychlovka.Ve třičtvrtě na jedenáct koukám z okna, jasno, vylézá měsíc. Obléct, do auta. Cestou koukám na jakési mráčky. zastavuju, vystupuju z auta, obloha komplet zatažená, měsíc sotva mžourá skrz. To je jak naschvál! Tam kde bylo v sobotu téměř sněhobíle světlé strniště je teď černočerná tma. Na prase almarové možná značka ideál, na lišče ai na brok málo světla. Takže domů, převléct a spát. Jak říkám, dneska fakt rychlovka:)

Autor: Jan Slavětínský | 18.10.2011 05:52
Hans - v H.B. je lověna za horním pravým rohem náměstí (když půjdete směrem od řeky) tak 60 m , přímo proti kostelu. Je to malý "krcálek", jedna místnost. Oceláky měl RC v r.12 na ty jsem se ptal, 16 ky nevím.

Autor: Milan Soukup | 18.10.2011 05:13
Jen pro srandu - moje fenka NK vystavuje, ale je to velká vyjímka. Jinak univerzální pes. Ta lovecká náruživost je opravdu až neskutečná, někdy je s tím trochu problém:-). MS

Autor: Fesoj | 17.10.2011 23:12
Křepelák nevystavuje, nenoruje a neprovádí zadržení černé zvěře chvatem. Všechny ostatní požadavky kladené na lovecké psy v našich podmínkách je při správném vedení schopen splnit - od stržení postřeleného koloucha přes aport lišky /jen tak "pro srandu králíkům" i z ohrádky pro ohaře/ až po několikakilometrový dosled či neúnavnou práci na kachnách v hustém rákosí. Jen vyžaduje pevnou ruku a důslednost. A dokud nebude mít zvládnutou absolutní poslušnost, nepouštět v lese z vodítka ! Jeho lovecká náruživost je až neskutečná.

Autor: Josef Hanzlík | 17.10.2011 22:15
Po prohlídnutí fotek Křepeláků a po slovech plných chvály na ně,zde na webu,jsem dnes zaplnil v cvingru prázdné místo po kokříkovi čtyřměsíční fenkou tohoto plemene.Drsňačka má kámošku a já o čem přemýšlet.Udělal jsem dobře?

Autor: Hans | 17.10.2011 20:32
Mohu se zeptat, kde v H.B. je lověna? Zítra tam jedu na školení, tka bych se aspoň zašel mrknout... a náhodou jestli tam nemaj 16ky oceláky nevíte?

Dnes jsem měřil lebku jezevce a dává to celkem 22,4bodů.

Autor: Jan Slavětínský | 17.10.2011 19:13
Jo chlapi, mě v tu chvíli do smíchu moc nebylo,fakt...
Dnes odpoledne jsem vyvezl ty své"trezorové holky" do okresního města k fyzické kontrole na PČR a vyzvedl si nový zbroják. Tak zase na 5 let klid...snad. Lovu.
P.S. Stavili jsme se (byl se mnou Ruda Husák) v Lověně v H.B., mají tam v komisi Zetku po repasi r.8x60S s klapkou a Zeiss 4x32 (23 tis.),světlejší pažba,střílená,slušná a ZH 304 12//12 za 3200Kč.pěkný

Autor: Milan Soukup | 17.10.2011 18:43
Honza Slavětínský už jde do chrutí:-), za chvilku začne dělat otěry :-) a malovánky :-), je potřeba zpevnit kyrys:-). M

Autor: kesl | 17.10.2011 18:34
Pro Jana Slavětínského.....
Předpokládám, že toto místo se bude nazývat "U Janových otěrek", nebo "Slavětínské kliště" .... Pěkně jsem se zasmál, když jsem si to představil. L a L!

Autor: Lukáš Turecký | 17.10.2011 14:33
Ahoj Radku, na tomto semináři jsem byl v Čáslavy a všem vřele doporučuji.

Autor: radekbartik | 17.10.2011 08:41
Dnes sice ještě ne, ale v sobotu 22. října pořádáme seminář SRNČÍ zvěř v Hoslovicích u Strakonic. Vystupuje Pavel Scherer, Jiří Hanák a Ondřej Faltus. Pokud by měl někdo zájem se zúčastnit není problém. Bližší info na emailu: radekbartik@gmail.com nebo na telefonu 734 351 949

Autor: Erika Doležalová | 17.10.2011 08:30
Páteční ranní čekaná na naší louce, nic, pusto a prázdno, jen "mraky" zajíců. Žádná liška, žádné srnčí. Bída.
Navečer se u nás pustili do kukuřice, za pátek a sobotu srazili jeden velký lán vpravo od cesty a ten maličký vlevo, u lesa (ve kterém partner ulovil tu lončačku). Zůstal jen velký lán proti lesu (kde máme kazatelnu a já tam chodím na žebřík v kraji lesa). Tolik prostoru, to by bylo, že odtud neutekla při sečení nějaká prasátka, říkala jsem si a s nadějí, že na strniště půjdou šmejdit, jsme v neděli ráno vyrazili. V pět jsme na místě, já na žebřík, partner na kazatelnu. Viditelnost suprová, měsíc a navíc pomrzlá tráva. Ale do sedmi "mrtvej kraj", jen na louce se střídali zajíci, dokud mě bavilo je počítat, dostala jsem se na číslo 12. Ani jeden kus srnčí zvěře. Když jsme se vraceli, na řepkovém poli pět kusů, vše přebarvené, pěkné. Srnec, špice po slecha, myslím si, že je to ten, kterého jsem měla jednou v kříži, ale z obavy, že je roční, ho "pustila".
Předpokládám, že s poslední kukuřici začali včera a dorazí ji během dneška, tak jsem zvědavá, jestli večer něco přijde. Prasata tam určitě jsou, přímo před žebříkem bylo čerstvě ryto, ale nějak se nemůžeme sejít ve stejnou dobu..
V neděli odpoledne a navečer třetí čekaná na daňka, opět neúspěšně. Zvěře jsme tentokrát viděli méně (Skupina holé a mladé zvěře a vařečkáč s lopatáčem při příchodu na kazatelnu, později 4 muflonky s muflončaty, jedna samotná a dva berani, jeden čtyřletý s obrovskou rozlohou a tříletý "nic moc", ale zase dost dobré obvody a nakonec dva samotní daňci, vařečkáč a slabší lopatkáč). Tak zas až o víkendu. A to se říká, jak je lov v oboře jednoduchý..
Kolega byl v neděli ráno taky, mimo dostřel obrovská liška :-)
Všem úspěšným Lovu zdar.

Autor: Jan Slavětínský | 17.10.2011 07:07
Co se mi v sobotu ráno nestalo..Od půl páté jsem seděl,měsíc svítil a docela tuhlo.Stříbrná jinovatka, zamrzlé louže,-4 C,prostě idylka.Do rozednění mi nepřišlo nic,prostě totální mrtvo. S východem sluníčka slézám z kazatelny,že pošoulám a podívám se po holé.Několikrát jsem na záhumenkách nad lesem seděl s úmyslem ulovit to druhé srnče,toho sirotka,které tam stále je a nepodařilo se ho ulovit ani kolegovi.Když sedíte na jedné straně ,vyleze na druhé nebo tak, že nejde střílet.S dobrým větrem pomalu jdu podél meze,občas zastavím a dalekohledem prohlížím jinovatkou stříbrné záhumenky s loukou od které se začínají odrážet paprsky slunce.Najednou z protějšího konce louky ,z takové stěny olší a lísek, vybíhají čtyři kusy srnčího.Poslední je srnec.Zastavuje a sním zastavuje i přebarvené srnče.První dva kusy běží dál a směrem přímo na mě.Vidím jak srna žene loukou srnče. To zmateně zakličkuje a oba kusy letí dál a na mě vůbec nereagují.Srnče ještě červené,drobné a hned mi bylo všechno jasné. To je to samotné kůzle, "cizá" srna ho odbijí.S odjištěným a naštechrovaným kulobrokem čekám na okamžik jestli zarazí.Srnče na chvíli zastavilo tak 30 kroků předemnou.Rychle využívám okamžiku.V kleče mířím a už se mi tečka zastavuje za lopatkou,když se mi v kapse rozezvoní telefon.Srnčí se hnulo a srna znovu žene srnče,které vybíhá na mez a ztrácí se mi za košatou lískou. Hrome! dívám se na displej kdo mě to po ránu uhání a on "náš" Daksl.Vymačkl jsem telefon (to jsem si dovolil dost..),položil ho do jinovatky a pořád sleduji dění před sebou. V lísce to zapraskalo a srnče znovu vybíhá pod mez. Zjistilo mě a krátce zarazilo. S flintou v rameni jsem reagoval rychleji a srnče se láme v ráně. Po Oryxu nic nešvindluje..Ale co se mi nestalo. Po vyrušení kusu jsem si šel opláchnout ruce a nůž vedle do potůčku.Už jsem si v těch místech myl ruce několikrát.Vyvěrá tam v olší pramen a potůček teče napříč loukou.Opírám kulobrok o jednu z olší a jdu k potůčku. Udělám krok, že se opláchnu a v tom jsem zajel do bažiny oběma nohama až "po prdel". No zalepilo mi fest,co vám budu povídat. Nikde nikdo,takže vám asi těžko někdo pomůže,je to jen na vás... Před očima se mi promítl Král Šumavy jak tam ta Švorcová mizí v těch blatech.No,šáhl jsem a ohnul takovou mladou olši a pomalu zapracoval na vyproštění.Já to zkrátím: Povedlo se mi to, ale byl jsem jako když vylezu z kaliště. Trávou jsem trochu opucoval to černé smradlavé rašelinové bláto z kalhot, které v tom mrazivém ránu začaly krásně chladit. Přichvátl jsem,na sedačku do auta hodil takovou starší deku,kterou vozím v kufru ,srnče odvezl do lednice k předsedovi a chvátal domů pod sprchu. Teď si na to sobotní ráno vzpomenu s úsměvem,ale v tu chvíli jsem měl blbý pocit... Jó, i to patří k té naší myslivosti.Tohle třeba moje ženská nepochopí.. Lovu zdar

Autor: rici czech | 16.10.2011 18:57
Dnes ráno jsem se po delší době přemohl a vstal okolo půl 5.Po kávě a cigaretce co mne postaví na nohy beru s kotce jezevčíka k nelibosti 4 ohařů a vyrážíme směr revír.Na obloze svítí poslední hvězdička a impozantní měsíc.Pomalu začíná svítat a já v doprovodu jezevčíka raději upnutého na svinutém barvařáku postupujeme kolem potoka a polí.Cestou míjíme několik se paši beroucích kusů srnčího.Po půl hodině vláčné chůze usedám i s fenkou na posed u lesíka s výhledem do doliny polí.Ani né po 10 minutách vytahuje pod žebříkem srna a nic netušíc se začne pastvit přímo pod posedem tak 10 metrů od nás.Začíná hra nervů fenka vedle mne se třepe a já pozoruji jestli to ustane v klidu.Po čase kus zatahuje zpět ,je to v klidu fenka nevydala ani hlásku.Stejně mne to sezení nijak nebere a tak slézáme a postupujem po hranicí pole s loukou směrem k našemu sroubku sloužícímu jako chatka a zároven sklad krmiva.V půli cesty spozoruji v travinách srnu a 2 skotačící srnčata.Urychleně se přesunujem za sroubek kde odkládám fenku a sám se přesunuji na jeden roh kde čekajíc na bobku na zemi vyhlížím srnčí rodinku.Neuplyne ani 5 minut a všechny kusy jsou z travin venku a postupujou přes pole směrem k lesíku.Obě srnčata nedosahují ani polovic velikosti matky proto se rozhoduji velice rychle a jedno z nich natočené na příhodnou ránu sleduji v optice.Po zastavení mačkám a spozoruji malinké naznačení a pomalé odběhnutí asi 30 metrů kde se srnče láme a zůstává.Po příchodu kolegy poslední hryz ůlomek vyvrhnout a zavést na smluvené místo ke kolegovi ze spolku.Váha kusu po vyvržení je rovných 5 kg což v této době dosti pod průměr:-( jinak stříleno na zhruba 80 metrů 222rem.střela poloplášt SaB.Zásah na vyšší komoru.Díky za pěkné ráno.

Autor: Radek Chadim | 16.10.2011 18:23
Poslední týden jsem se honil za divočákama. Po neúspěšném lovu minulou sobotu jsem je viděl každý večer, ale pořád to nebylo ono (nechodili dostatečně blízko) až včera večer jsem ulovil sele přibližně 35 kg. Byl to nejrychlejší lov divočáka na čekané, co jsem asi kdy zažil (ale zatím jsem toho moc nezažil :-)). Po vystoupení z auta poslouchám a směrem od kazatelny slyším hrčet motor, říkám si sakra, kdo tam může jezdit. Tak jsem vzal věci a šel se mrknout, dojdu k nastartovanému, ale zhaslému auto, posvítím na auto, auto posvítí na mě a asi po minutě odjelo pryč. Jelikož divočáci v oněch místech vytahovali z lesa poměrně brzo, tak jsem si říkal, že ti už budou zrazení v lese, ale jelikož je dančí říje, tak jsem si šel stejně na onu kazatelnu sednout. Pod kazatelnou se rozhlédnu, nikde nic. Po usazení, odeslání smsky kolegovi, kde sedím, a navlečení do posedového vaku mrknu na pole a 150 metrů od kazatelny zničeho nic stojí tlupa asi 17 divočáků. Po půl hodině rytí přišlo 5 selat blíž asi na 50 metrů, tak jedno vyberu a střílím - zůstalo v ohni. Po vyvrhnutí a rozříznutí žaludku jsem zjistil, že i přes mraky žaludů v něm žádný žalud nebyl, akorát tráva, řepkové zelenisko, hlína a spousta žížal, takže už vím, co na tom poli hledají :-).
Krásný večer a zajímavější věci se však udály na čekané v pátek. Na pole u stejné kazatelny vychází na střídačku 3 tlupy divočáků, ta, ze které jsem o den později lovil, dále bachyně se sedmi selaty a dále pak 4 větší kusy a tři selata - asi taky samotná tlupa. Nemůžu moc dobře posoudit, co patří nebo nepatří k sobě, protože na jaře a v létě tam chodily úplně jiné tlupy. A právě jedna bachyně z té tlupy o 4 větších kusech a třech selatech je velmi nepřátelská vůči ostatním divočákům, srnčímu i dančímu - pronásleduje je i na poměrně velkou vzdálenost kolem 200 metrů. V pátek v rohu lesa rochal daněk (u nás jsem viděl a slyšel daňka rochat takhle blízko poprvé), když vylezl na pole, bachyně už nastartovaná, že ho prožene, ale trošku se přepočítala, protože daněk vyrazil proti ní, Asi na 100 metrech od sebe se oba zarazily, bachyně zachrochtala, ale otočila se a utekla pryč. Krásný souboj. Sice nevím, jestli to bylo ve skutečnosti tak dramatické, jak jsem to já viděl :-), ale byla to nádhera.

Autor: Fesoj | 16.10.2011 13:49
Včera odpoledne jsem připravil pro divočáky jablíčka a v 8 večer, teple oděný, jsem tam již seděl. Bylo sice krásně vidět, ale ne na co koukat... A v půl dvanácté jsem si vzpoměl na Eriku, jak tady rozvířila diskusi o tom, jak člověk v noci vidí něco, co tam není... Ač se snažím vštípit do paměti každý tmavý flek v dohledu, málem jsem střelil do drnu. Vylezl mi totiž na pastvinu jezevec a ne a ne se s ním v puškohledu srovnat - a když už jsem chtěl odmáčknout, uývědomil jsem si, že to, co jsem měl za jezevce/který se ztratil bůhvíkam/ tam vlastně bylo celou dobu... Celkem jsem viděl srnu se srnčetem, toho jezevce a jako vzácnost zajíce. V jednu hod. jsem byl už tak zkřehlý, že jsem mazal domů... Dopolední kontrola ukázala, že prasata do rána na jablíčka nepřišla, ale zato jsou čerstvé rýpance na zatravněném poli proti našemu stavení. Když sedím za barákem, jsou vepředu, když půjdu tam, přijdou za barák. No zákon schválnostl.

Autor: Ivo Ondráček | 16.10.2011 01:30
A protože je ještě pořád kolem úplňku = pro mě 100% jistota, že dřív jak v půl druhé nemám šanci usnout, vydal jsem se na čekanou číslo dvě. To samé strniště, zbrusu nový posed o 400m vedle od první čekané a hlavně podstatně teplejší oblečení - pěkně mrzne. Při příchodu jsem zradil dva kusy a třičtvrtě hoďky koukal na prázdné strniště. I když taková viditelnost je stěží párkrát ročně, stébla na strništi by se dala počítat...Ve čtvrt na jednu se za lesem začly rvát kuny, to bylo rámusu. Ovšem za pět minut se kuna ozvala zase a neznělo to vůbec bojovně, podle tónu spíš jako umíráček. Dlouhý umíráček. Už jsem chtěl slézt a mrknout za roh, co tam kunu morduje, když jsem před sebou cca na 150m uviděl stín. Zajíc asi...jenže zajíci většinou nepřibíhají na myškování jak na špagátku, tož jsem začal lištičku lovit v puškohledu. A smůla, zarazila na 50m mezi dvěma balíky, sotva ju bylo vidět. Takže brokem nic, napínáček a holt kulí. Znova zamyškovat, tentokrát vykoukla celá. Namířím a...popoběhla. Namířím a...popoběhla. Nebudu to natahovat, takhle se to opakovalo asi 6x, nejblíž došla na cca 40m. Rana brokem nepřipadala v úvahu, díky napínáčku bych odpálil oba laufy zaráz. Načež kmotra poodběhla a dvě minuty soustředeně myškovala. Na horizontu, no jak jinak že...:) Ještě mi přes kopeček zamávala oháňkou a bylo. 20minut jsem počkal, jestli si to nerozmyslí a nevrátí se. Nevrátila. Pak už jsen návrat domů doppsat zbytek dnešního románu. Vůbec mě nemrzí, že jsem neulovil - jít na škodnou s tím, že to má konečně smysl a člověk nesedí dny a týdny tak akorát pro srandu králíkům...No tenhle večer opravdu nádhera. NÁÁÁDHERA!!!
Ps.: Tohle lišče si snadno poznám, jesti se poštěstí - výrazně kulhá na pravý přední běh. Bůhví, co ho potkalo. Vím docela určitě, že se po něm nestřílelo.

Taaak půl druhé, to už by se i to spaní mohlo podařit. Lovu zdar!

Autor: Hans | 15.10.2011 20:54
Tak včera první jezevec. Mladá fena na 30m Vulcanem vzata na měkko. Kolegové už se těší, jak si pochutnaj- já se toho ani nedotknu... nedělá mi to dobře, přestože jsem ještě nikdy nezkusil.
Teď návrat z tahu 18 kachen a parádní práce psů. Můj psí žák (jagoš) zase tak nažhavenej, že mám prokouslou holinu a na druhé noze díra do lýtka a jelito jako hrom. To potěší.

Autor: Ivo Ondráček | 15.10.2011 19:58
Dnes zdvojená čekaná s kamarádem. Já na posedu na hraně lesa u obilného strniště, kamarád o 400m dál za horizontem na posedu mezi poli u stejného strniště. Do setmění jen cca deset kusů. Poprvé od dubna jsem tam zase viděl cca 17cm 1VT špičáka, celé léto byl prevít zalezlý v lese. Zato v sedm za tmy mi pod posedem prosvištěla kuna. I kdyby "se mohlo", měl bych co dělat dohnat ju s dvojkou, natožpak s kulobrokem. V tu samou chvíli kamarádovi proběhla pod posedem liška a pravděpodobně jiná o chvíli později zaskolila zdola od lesa, asi máma liška svolávala posledního zbylého potomka. Tomu říkám čekaná- srnčí, škodná, prostě pohyb - ne trend posledních týdnů - celý večer čučet na jeden kus na prázdných polích!!! Sice úlovek žádný, zato zážitky parádní...:)

Autor: Pavel Toman | 13.10.2011 10:38
CDP v 6,5x57 dobrá volba,nadupaný náboj,nerozbíjí a nepodléva, kdysi na starý web psával Franta Přecechtěl,který loví jen s CDP v 6,5 a nemůže si to vynachváli,na loveckém foru je tam těch jeho komentářů celkem dost.P.T.

Autor: Jan Slavětínský | 13.10.2011 09:00
Já CDP střílel ve 243W a spokojenost veliká.

Autor: Martin Síla | 13.10.2011 08:43
To je s podivem, někomu se tohle nestane za celý život se střižnou hranou.
Já mám v plánu vyzkoušet BLASER CDP v ráži 6,5x57.

Autor: Jan Slavětínský | 13.10.2011 08:04
Včera se u mne zastavil na kafe myslivec a kamarád už od vojny a mezi řečí vytáhl z kapsy zdeformovanou kuličku a povídal.Představ si, kluk od nás musel dostřelit lončáka a střílel v podstatě na komoru na nějakých 10 kroků. Má 7x64 a střílí s CDP. Tahle kule se svezla po lopatce a šla po té duté kosti běhu dolu až do kolínka, kde zůstala. Vůbec nedošlo k zasažení vnitřních orgánů. To jsme zjistili až při bourání kusu. Střela byla ukázkově zdeformovaná do hřibu až po tu mezipříčku...Jen pro zajímavost. Lovu

Autor: Erika Doležalová | 11.10.2011 13:14
Tak jsme zpět z výletu "za jeleny". Celkově to letos hodnotím jako bída s nouzí, nejdřív byly vedra a když jsme přijeli, tak počasí "hnus fialovej", vichr, déšť a zima. Navíc louky, na které zvěř v minuých letech chodila, jsou obehnané ohradníkem a jsou tam koně a dobytek a v lese nastavěno spousta nových oplocenek přímo přes ochozy, kudy zvěř ráno a večer chodí, takže další mínus. Jeleni sice sem tam troubili, ale vůbec se jim nechtělo z lesa, ranní šoulačky většinou buď úplně bez zvěře, nebo pouze holá a sem tam slabší jelínek. Jakmile byl trochu rozložitější strom, zvěř kolem něj stála jako pod deštníkem a jelikož díky větru a dešti hůř slyšeli, o to víc "čuměli". Našoulala jsem sotva na 50 kroků slušného nerovného dvanácteráka a 4 kusy holé. Na večerní čekané samotný chovný špičák, deset minut ochutnával sůl, pak zkusil trávu a nakonec zalehl a poslouchal vzdálené troubení silnějšího kolegy :-) Prasata se neukázala ani jednou, ale jelikož jsem se nechtěla smířit s faktem, že jsme jeli 300 kilometrů tam a zpátky jen zmoknout, ulovila jsem "alespoň" v neděli večer svého prvního jezevce. Na 60 metrů ho 12ti gramová Lapua "na fleku" zadaunovala do trávy. Středně stará jezevčice, hmotnost 17 kilo - bude tuhá zima :-)
U nás "doma" ulovil kolega z našeho posedu u kukuřice lišáka, divočáci se mu taky neukázali, jen u "mého" žebříku je rozbragrováno, tak hned dneska asi frčím na čumendu.
Když jsme včera přijeli domů, hned po vystoupení z auta a vyložení fen se ty malý čúzy zas servaly (jagina provokovala celý víkend, vyloženě jen čekala na příležitost), nejdřív držela bordina jagu pod krkem, když jsem mezi ně sáhla tak ta černá mrcha využila příležitosti že je volná a drapla bordičku za packu. Řev obrovský a jelikož jsem to chtěla ukončit, sáhla jsem mezi ně podruhé a moje Hess si bolestí kousla do prvního co se jí mihlo před mordou - a to byl můj palec... Takže jsme na tom s tou mojí holkou nějak podobně, oná má díru těsně za polštářkem a včera hopsala po třech, já dírka nahoře i dole, přesně v kloubu a dneska si ani nezamíchám kafe a palec je jak šunková klobása. Takže flintu asi večír nechám doma, to bych neudržela v ruce. Ku*va práce, a to jsem měla jet tento týden lovit svého prvního daňka.. Joo, když se daří, tak se daří :-(

Autor: Václav Sládek | 10.10.2011 20:12
V sobotu počasí že by psa nevyhnal.Přesto mi nadalo jet se podívat na BZ malých plemen které pořádalo MS Hradec Bezděkov.Jako vždy vzorně organizačně připravené.Na nástupu dvanáct psů.Úspěšně dokončilo devět mezi nima tři Bordíci.Celkový vítěz Border z chov. stanice Vakuc v první ceně druhá skončila mladá fenka taktéž Borderterier také v první ceně,oba moc pěkná práce.Bordíci jsou moje sdeční záležitost takže mě tento výsledek potěšil.

Autor: Roman Herold | 09.10.2011 23:20
Dneska jsem šel už před šestou navečer že se pujdu podívat na srnčí.Srnčího jsem viděl dost dvě slabá srnčata a ještě jsem si svou blbostí zradil lišku.Myslel jsem že asi 150m na ozimáku leží srnčí tak jsem tomu nevěnoval pozornost a ona to byla liška.Ještě jsem se pomalu prošel kolem kukuřice prasata tam mají chozeno ale rychle se stmívá a měsíc je za mraky tak jdu k autu že pojedu dom.Cestou k autu sleduji že se mraky protrhávají tak si říkám že se pojedu ještě mrknout ke kukuřici kde je obsečeno na jeden kombajn a kde jsem ve středu střelil prase.Je asi půl osmé sedám na židličku na strnisko asi za čtvrt hodiny tak na 200m z kukuřice vytahuje šest prasat všeho druhu tak si říkám to je ten velkej rudl je v něm kolem 30 kusů od velkejch až po 20ti kiláče už jsem ho párkrá pozoroval za světla krásná podívaná. Ale po chvilce zatahujou tak doufám že přijdou blíž netrvalo to ani 10min a 60m předemnou začli vytahovat beru kulobrok vybírám nejmenší kus ale nejde to je jich asi šest ale všechny tak 100kg tak ho pokládám a beru dalekohled a jenom se dívám a najednou začnou vytahovat nenší kusy tak odjistit napínáček jedno se natáčí na bok a střílím prasata se rozeběhy do kukuřice ale slyším úhoz kule tak si říkám je to dobrý.Na nástřelu barvy tak du po barvě ale do kukuřice se mě samotnému nechce tak volám hospodáři. Barva je úplně všude takže prase najít není problém leží tak 30m v kukuřici.Hospodář mě předává úlomek s lovu zdar.

Autor: Petr Havlín | 08.10.2011 11:43
Tak jsem dnes navezl do krmelce seno,jádro a sůl,provedl ještě nějaké malé opravy a zima může začít.Kolega už našel uhynulou srnu z té zpropadené řepky.Mám ji vysetou hned vedle mého úseku a tak z toho také nemám radost.Sám jsem včera viděl tlupu srnčí zvěře jak tam bere paši.Lovu zdar!

Autor: Pavel Černý | 06.10.2011 11:06
Františku, bez výhrad souhlasím. Já to nemyslel ironicky.
Včera jsme byli na kachním tahu. Udržet draka v klidu, když před ním plavou slípky a šplouchají ryby, je zatím trochu problém ale... bylo už hodně šero, když jsem střelil nad vodou kachnu, ale byla jasně jen křídlovaná. Kraťasovi se po uplavání asi 25m potopila a vynořila až u rozsáhlého rákosu. Plaval za ní, bagroval rákos a já zatím střelil druhou. Ta zůstala na vodě zhaslá. Pes slyšel dopad, doplaval pro ni a chtěl s ní dohledávat tu první. Přivolal jsem ho, pes předvedl vzorné odevzdání, pochválil jsem ho a poslal zpět. Létaly další kachny, ale já už jsem vybil. Nerad nechávám zvěř postřelenou. Pes plaval znovu k místu dopadu a vzal pachovou stopu po vodě. Chvíli praskal rákos, pak znovu na vodu a znovu do rákosu. Setmělo se, už jsem ho tam nechtěl nechat dřít, tak jsem ho přivolával. Chvílí to trvalo (on zase tak poslušný není), ale za pár minut připlaval - a odevzdal mi křídlovanou kachnu!!! Ten rákos je tam opravdu náročný a na mlaďocha to byla skvělá práce. Udělal mi větší radost, než kdybych střelil tři tuplátka. Celkový včerejší výřad sedmi střelců - 4 kachny.

Autor: Fesoj | 06.10.2011 10:03
Výraz "slovit" nebo "slovitelnost" má svůj význam např. v bažantnictví, když mluvíme o tom, že slovitelnost byla dejme tomu 40 % z vypuštěné zvěře. Když někdo řekne, že je nutno odlovit všechny nemocné kusy - tedy odstranit lovem - to taky ještě beru. Ale jinak mě to taky tahá za uši...

Autor: Erika Doležalová | 06.10.2011 08:51
Úterní večerní čekaná u kukuřice, měsíc svítil hodně slušně, prasátka si to asi myslela taky a radši se neukázala. V devět mi přibíhala liška, pěkně jsem si ji usadila do kříže, tichým syknutím zastavila a na sotva 30 metrů ji výstřelem vyděsila na hodně dlouho dopředu :-)))
Jinak, výrazy jako "slovil, lovu/lovcův dík, zálomek za kloboukem, po ulovení zvěř vyrušit..." atd mě rvou za uši dost, ale jelikož "naši místní" zelenokabátníci dělají myslivost už hodně moc let, předělat je nelze a tak to člověk tak nějak toleruje. Horší mi to připadá u kolegů, kteří mají rok dva po kurzu a u jejich fotky se dozvím, že "přišel kanec, tak jsem ho slovil" :-)

Autor: František Dušák | 05.10.2011 16:08
Ale Pavle, to je přece to krásné, že se zde bavíme o "osypkách", nikdo nikoho neuráží, nikdo nedává najevo svoji nadřazenost. Takto si já představuji fórum "zelených" kamarádů. Zde admin nenapíše, že příspěvek je OT. To je hlavní důvod proč na toto fórum velmi rád chodím, je zde sranda a nejsou zde osobní invektivy. Já osobně jsem moc rád, že toto fórum existuje a že si pokecáme a "ponadáváme", protože, kde jinde, když né zde. Všem přeji hezký den F.D.

P.S. Karle Chalupníku, kurňa, začni psát.

Autor: Pavel Černý | 05.10.2011 14:37
Docela mě baví, jak má každý osypky z něčeho jiného. Na Myslivost-lovectví povstane vždy armáda bojovníků za čistotu myslivecké mluvy, když někdo napíše, že něco slovil. Podle mého názoru skutečnost, že toto slovo používají rybáři u rybníka ještě nevylučuje jeho použití v myslivosti. Letos jsem si poležel s nemocí a přitom přečetl 15 knížek, převážně mysliveckých povídek. Odhaduji, že slovo "slovil, sloveno, ..." tam bylo asi 200x. Přitom knihy psali a lektorovali samí uznávaní odborníci. Ovšem také tam byly zálomky za kloboukem... Mne osobně slovení zase tak za uši netahá a spíš se směju, když ti takzvaně ortodoxní ze strachu před tímto slovem a jeho odvozeninami použijí třeba "ulovitelnost bažantů...". Naopak mě tahá za uši, když úspěšný lovec za přání děkuje jakémusi lovu. No ... možná pro něj logicky - nebýt lovu, měl by prdlačku. Když už jsem v této rubrice, tak já včera (díky lovu) ulovil samotnou srnu, ale vlivem chronického kataru střev a totální vyhublosti mám tak akorát čárku v lovu holé. Ani pro psa to nebylo.

Autor: Petr Toman | 05.10.2011 14:00
Haralde, z hlediska jazyka českého jako takového, je možno použít obou výrazů, jak sám poukazuješ na pravidla pravopisu našeho krásného jazyka.
"Problém" je v tom, jak píše František, že v odborné praxi se obě slova oddělují na chov (fauna) a pěstování (flora), což pro mnoha laiků je naprosto zanedbatelné a nepodstatné rozlišování. Stejné je to v případě použití sekundy a vteřiny při udávání časového údaje. Ta vteřina k tomu času jaksi nepatří...ale to je jen má malá exkurze do fyziky. Mě taky "moli berou" když někdo říká, že to uběhl za 12 vteřin :-)

Jinak..v roce 1923 byla vydána kniha "Pěstování zvěře užitkové a hubení škodné"...viz odkaz na Aukru
http://www.odklepnuto.cz/aukce-archiv739931-pestovani-zvere-uzitkove-a-hubeni-skodne-1923


Petr

Autor: Harald Altmann | 05.10.2011 12:47
Milane, lze použít obojí a ten "chov" jde tak trochu lépe přes pysky. Františku, tenkrát to možná ještě nebylo možné, nevím. Taky jsme používali chov pro faunu a pěstování pro flóru. Možná, že by nám k tomu mohl více vysvětlit "lingvista" Petr Toman.

Autor: Zdeněk Ondruch | 05.10.2011 07:10
Nevidím v tom zase až takový problém, podle mě jde jen o slovíčkaření.Můj názor.
Zase se budu opakovat, u nás se nedosledovává, ale dohledává, neloví, ale střílí,atd.Tohle všechno mi nevadí, jediné co mi vadí, když někdo tvrdí o srnci, že je "pěknej"- blbost...Pěkná je jenom ženská p....l
Mě spíše rve duši, že spousta mravokárců káže vodu, ale přitom slope vínisko.Z

Autor: Milan Soukup | 05.10.2011 06:42
V tom případě nevím, proč se v učebnicích myslivosti píše o "chovu zvěře" a ne "pěstování zvěře" :-):-). M

Autor: František Dušák | 05.10.2011 06:07
No Haralde já vím pouze, že říci na škole, že pěstuji králíky, tak jsem letěl ze třídy až před budovu. Taktéž říci spodní voda, tak už jsem nemusel pokračovat. To pan profesor začal řvát, že spodní je ženské prádlo, ale voda je podzemní. To jsou ty profesionální deformace.:)))
Zdraví F.D.

Autor: Harald Altmann | 05.10.2011 01:40
Milane, Františku, dle pravidel českého jazyka:
"pěstitelství, -í s. pěstování rostlin n. zvířat; nauka o něm"
Takže i u zvířat(zvěře) lze použít výraz "pěstování".
Karle, nedej se!

Autor: Milan Soukup | 04.10.2011 23:42
Dneska večer poprvé na novém žebříku, nejdřív srnec (nešel přečíst), pak ve 21,30 4 prasátka, při nejlepší vůli jsem se s nima nesrovnal a nerozklíčoval "kdo je kdo". Zprava pak další prasátka, ale ta asi vedena zkušenou bachnou z houšťáku nevytáhla. Nádherný večer. MS

Autor: Rudolf Husák | 04.10.2011 22:12
Též se připojuji s přáním k svátku Františka.

Autor: Erika Doležalová | 04.10.2011 15:01
Všem Františkům vše nejlepší k dnešním jmeninám :-)

Autor: František Dušák | 04.10.2011 09:48
Karle, jsem velmi rád, že moji připomínku nebereš osobně, ale s nadhledem. Tak by to mělo na tomto fóru být. Každý někdy ujede, ale je třeba mu to říci slušně, což jsem myslím udělal, a zároveň se k ujetí přihlásit. Jenom tak bude toto fórum pokecáním přátel myslivosti, bez nějakých osobních útoků a přetlačování eg. V tomto mne velmi zklamal Daksl, tam to bylo jen o egu. Z důvodů tohoto přetlačování přestal korespondovat Karel Chalupník, jehož názorů si velmi vážím a nyní mi zde chybí. No nic, život běží dál a je nutné se zamyslet nad tím jak s myslivostí dál. My to sice nevyřešíme, ale můžeme pomoci a ovlivnit směřování myslivosti. Je třeba aby myslivost stále byla "MYSLIVOSTÍ" a ne pouze "LOVECTVÍM". Tak to cítím já. Všechny zdraví F.D.

Autor: Karel poslík | 04.10.2011 06:53
Máte pravdu chlapi, asi jsem byl duchem jinde. Když jsem to uložil a asi po hodině četl znovu, praštil mi ten nesmysl do očí. Jen jsem čekal , kdy konečně někdo zareaguje a je to tak správné. Naše mluva musí být jasná stejně jako mysl. Zdar Karel

Autor: František Dušák | 03.10.2011 19:01
Milane, pokud to rve uši, dobré, ale pokud to rve duši, zlé. :-)))))))
Všechny zdraví F.D.

Autor: Milan Soukup | 03.10.2011 15:01
Pěstovat/chovat - jako absolvent VŠZ to vidím stejně jako F.Dušák:-), někdy mi ta záměna výrazů úplně rve uši:-). MS

Autor: František Dušák | 03.10.2011 13:20
Pro Karla Poslíka
Pěstuje se mrkev, zvěř a zvířata se chovají. Jinak vše v dobrém, ale pěstování u zvířat a zvěře mne přivádí do stavu absolutního nasr-ní a nejsem schopen toto tolerovat bez, možná hloupé, připomínky. Ovšem myslím, že všichni, kteří absolvovali jakoukoli zemědělku, či lesárnu toto cítí stejně.
Takže - veškerá fauna se CHOVÁ.
Veškerá flóra se - PĚSTUJE.
Jinak znova říkám, že vše v dobrém. Já vím, že hlavní je podstata příspěvku, ale opravdu v tomto případě nevydržím. Zdraví F.D.

Autor: Pavel Černý | 03.10.2011 10:49
V průběhu minulých asi deseti dnů jsem dvakrát viděl ráno zatahoval lišku do rozsáhlého rákosu. Tipoval jsem mladého lišáka. Podruhé už jsem ho měl tak na 60m, ale šel stále převážně ke mně a já věřil, že přijde na brokový dostřel. Najednou mu v řídnoucí mlze asi připadlo už moc světla, hup hup - a byl v rákose. Tak jsem zvolil osvědčenou taktiku, počkal na vhodný vítr a stoupl si na kraj rákosu, kde jsem si vyčistil plácek a upravil výhled. Napoprvé to nevyšlo. Zahlédl jsem ho na horizontu, ale obešel mě. Včera ráno už to klaplo podle plánu. Objevil se až v půl sedmé téměř proti mně, jen mírně vpravo, a klusal k rákosu. Vyhlédl jsem si na zapleveleném strništi volnější plácek, tak na 25m, kam jsem chtěl střílet. Byl tam však přímo na ostro, až o 5m blíž udělal vpravo vbok. Kříž nad komoru (specifikum téhle zbraně), zamyškováním jsem si ho zastavil. Ránu snad ani neslyšel. Diano díky, to nemělo chybu! Pařezovka ZH 7x57/16, SB, brok 4mm bez košíčku. Mladý lišák 6,5kg, pořadové číslo 203. V kombinaci s tím, jak mi mladý (i když zatím pořád hůře ovladatelný) pes dělal radost na kachnách, moc hezký myslivecký víkend.

Autor: Karel poslík | 03.10.2011 10:00
Naše měsíční pracovní běsnění zvané zarážka se pomalu blíží ku konci a zase bude nějaký čas na myslivost. V sobotu jsem měl volno a šel jsem na náš kachní hon. Nic nepěstujeme, všechno je přírodní divoká populace. Sešlo se nás i s hosty jen dvanáct ( je nás 30 členů) . Na tak malé účasti se podepsala především nutnost používání neolověných broků. Rybníků a rybníčku s bohatým rákosovým porostem tady máme habaděj, ale obstavit je s tuctem lidí je prakticky nemožné.Nakonec jsme udělali tří leče, kdy jsme se na představené střelce snažili natlačit kachny schované v rákosových březích. Kachen bylo docela dost, ale většinou přelétly daleko od řídce rozestavěných střelců, mimo dosah ocelových broků. Za krásného skoro letního počasí si nakonec vystřelili všichni a na výřadu bylo 26 kusů. Mezi ulovenými kachnami bylo i pár poláků chocholaček a pár lysek. S větším počtem střelců a za použití dřívějšího střeliva by se jich ulovilo určitě okolo 50 -60 jako obvykle. Pěkně jsme se prošli, udělali jsme si žízeň a gulášek s pivem nám potom přišel k chuti. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 03.10.2011 09:17
Honzo, u nás je to s těma škodama stejné každý rok. Na výroční schůzi HS se doporučí družstvu, aby v kukuřici udělalo pásy nízkých plodin, menší pole a co nejdál od vody a "nebezpečného" lesa, oni to nasejí k lesu, k potoku, jeden 40 ha lán v kuse, takže pak si můžou na škody stěžovat tak leda u agronoma, protože já u kukuřice přes léto vysedám skoro každý večer :-). Prostě některé věci zemědělci nikdy nepochopí - nechtějí pochopit. A když čtu v říjnové myslivosti, jaký problém je černá zvěř a jak Agrární komora zase přemýšlí, jak z myslivců nesmyslně vytloukat peníze, tak škoda mluvit. Účinných opatření se za těch pár let, co dělám myslivost, vymyslelo dost, ale aplikovalo minimum blížící se nule, zatímco ty neúčinné a pro zvěř nejvíce škodlivé se prosazují za každou cenu.

Autor: Jan Slavětínský | 02.10.2011 12:03
Včera jsem byl na honě na kachnách. Ulovilo se 236 kachen. Ty "domácí",kterých na rybníku bylo možná ke čtyř stům vůbec nelítaly. Lodí je chlapi zvedali,ale marně. Další děs jsou ty ocelové broky...Některé kachny i odcházely běhen nástupu z výřadu...V pátek se kolchozníci u nás pustili do kukuřice, tak jsme kolem sedmé ,když odjeli z pole, sedli na rohy lích. Podařilo se nám ulovit dva čuníky.Škoda na poli za 100 tis. Hlavní "honák"když to viděl, chvílemi odmléval. Lovu zdar

Autor: Radek Chadim | 01.10.2011 20:42
Řijnové - dančí :-) - dnes. Dnes jsem opravil chybu v archívu diskuzí, protože se nezobrazoval archív měsíce září. Doufám, že už je to v pořádku.