Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zamyšlení



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: rici czech | 19.10.2011 23:11
Jenom k těm obrazcům z bažantnic,ůcta -neůcta ke zvěři.Zase je to ůhel pohledu na věc,kdo někdy byl v opravdové bažantnici tak ví ,že to je čistě byznys s tradiční myslivostí to má pramálo společného.Loví tam pouze ti co na to mají,často i lidé co mají pušku podruhé v ruce.Spojovat bažantnice i obory v dnešní protimyslivecké době s myslivostí je poněkud neštastné.Na jednu stranu propagujeme a bráníme to ,že pečujeme o zvěř jako o přírodní bohatství a na druhé straně ji zavíráme do obor za ůčelem získávání stále větších a větších trofejí za ůčelem lovu,a ještě to propagujeme jako ůspěchy.Na druhou stranu jsou veřejně přístupné obory jedinou možností kde mohou obyčejní lidé spatřit zvěř,a bažantnice jedinou možností kde získat chovný materiál za ůčelem zazvěřování honiteb.No a k těm obrazcům v bažantnicích:lépe pěkně udělaný obrazec v bažantnici s ohni, než výřad na asfaltu jak jsem byl svědkem v jednom nejmenovaném lidovém združení:-)Jo a k těm počtům ulovených kusů to by jste se divili jaký mají poplatkoví lovci přehled kolik toho ulovili!To jsem byl svědkem jak jeden Helmut odkudsi z Německa chodil po výřadu a hůlkou poklepával po kusech jestli jsou čerstvé a né dohledané třeba z předešlého dne na kost zmrzlé:-))))) Ale to je taky již pár let,třeba se to změnilo:-)

Autor: Děda z lesa | 19.10.2011 13:31
Zrušit u nás myslivost (lovectví) by bylo asi stejné, jako zrušit prostituci - sice odlišná, ale vůbec nejstarší řemesla.
Myslivost má v našich zeměpisných šířkách opravdu tisíciletou tradici, navíc se v poslední době stává jakousi módní záležitostí "vlivných" - každý, kdo chce mít nějaký vliv má nebo bude mít po 31.3.2013 vlastní honitbu, poslance a senátory nevyjímaje.A ti si rybník nevypustí...
Před časem v souvislosti se sloganem "katastrofálně přemnožená spárkatá zvěř" přišla různá ekologistická seskupení s tímto nesmyslem a navíc s tvrzením, že si příroda za pomoci velkých šelem pomůže sama.Zaklínadlo velkých šelem ale jaksi po léta nefunguje, pár beskydských medvědů či smečka tamních tajemných vlků nic nevyřeší, dle M.Kutala a D.Bartošové jsou spolu s cca 16 rysy Beskydy již plně obsazené.
Sleduji z povzdálí vývoj, resp.nárůst početních stavů šelem a kromě NP Šumava (druhá rysí populace) není u nás lokalita, kterou by si natrvalo oblíbily.
Hmatatelný rozpor je u rysů - dle sčítání žije na území ČR celkem 290 jedinců (!), z toho 16 ks v Beskydech, cca 20 ks na Šumavě, pár jich může být dočasně někde rozptýlených - ale kde žije ten nasčítaný zbytek asi 250 ks, víte někdo ?
Myslivost u nás nikdo nezruší, je to úžasná složitost i legislativní s nejasnými následky.

Autor: Pavel Černý | 19.10.2011 13:21
Josefe, ten pán obhajující tržní ekonomiku má v něčem pravdu. Když srovnáš zvěř do řad po padesáti a ještě každý desátý kus povytáhneš, má příchozí za 10 vteřin jasno, kolik se ulovilo. Tenhle výřad za sporého světla plápolajících ohňů nikdo nespočítá. Pak předložíš poplatkové skupině účet na 1269 kusů + 15% na postřelení a neviditelná ruka trhu ti přihodí dotace na příští sezónu :-)
Do řad si to srovnají při personální klepačce (aby si připomněli tradice).

Autor: Fesoj | 19.10.2011 13:05
To Jan Slavětínský - moje adresa je : vobornik.josef50@seznam.cz - zadával jsem ji, nevím, jak to že vypadla, uživatelské jméno používám na všech webech stejné. Ty fotky neposílej, asi není o co stát. A prosím nevykat, nemám to mezi kamarády rád !

Autor: Radek Chadim | 19.10.2011 12:24
Nějaké foto z bažantnice, kde jsou z úlovku vytvořeny obrazce, je třeba tady: http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotografie/ulovky:3/40198/ - taky se mi to nelibí, tohle není úcta ke zvěři, to je opravdu hnus.

Autor: Pavel Černý | 19.10.2011 12:20
K původnímu zadání je třeba říci, že z pohledu 99% lidské populace (tedy v podstatě mimo myslivce) by se nezměnilo vůbec nic. Oni totiž v přírodě (snad s výjimkou zimních tlup srnčího) nevidí vůbec žádnou zvěř ani jiné živé tvory. Že na tomto lánu zpívá letos jeden skřivan a vloni jich tam bylo ještě pět... toho si nevšimnou. Z pohledu lidí, kteří se přírodou zabývají, souhlasím s uvedeným modelem poklesu stavů drobné a srnčí zvěře a nárůstu stavů dravé a černé (ale asi i vysoké, dančí a muflonní) zvěře s následným nástupem autoregulačních přírodních procesů. Ty ostatně nastupují nebo hrozí i dnes (prašivina, prasečí mor, ptačí chřipka...). Co by zmohli případní licenční nebo profesionální lovci, to by záleželo na nastavení podmínek a hlavně peněz. Jak přemýšlí ekoteroristi bylo krásně vidět na přístupu jejich zástupců k problému ničení zahrádek u Říčan. Chtěli na myslivcích, aby ta prasata pochytali a někam odvezli. Střílení nepřichází v úvahu!!!

Autor: Jan Slavětínský | 19.10.2011 12:05
Fesoj - poslal bych Vám emailem foto výřadu jedné moravské bažantnice, možná jste viděl něco podobného, ale bohužel nemáte v info o uživateli emailovou adresu. Zajímavé, že se Vám bez úplnosti údajů povedlo přihlásit na veb...Zdar

Autor: kesl | 19.10.2011 12:02
Pamatuji se, že jako maturitní písemku z ČJ jsem psal úvahu o ochraně přírodního prostředí. Odevzdával jsem jí jako poslední a popsáno bylo pět listů A4. Kdybych měl napsat úvahu na téma česká přiroda po zrušení myslivosti, asi by mi nestačil celý sešit, ani ony dvě dodiny, které na maturitní písemku tehdy byly.
Nicméně, kdybych se měl vyjádřit lapidárně, příroda by se z toho nepos..la a v některých ohledech by si i oddechla. L a L!

Autor: Fesoj | 19.10.2011 11:51
Nějaké zrušení myslivosti u nás - aspoň v nejbližších desetiletích - určitě nehrozí, ale její degradace ano a ta už bohužel delší dobu probíhá. Když jsem si dovolil na jiném webu zkritizovat to, že v jedné bažantnici vytvářejí z ulovené zvěře na výřadu "vkusné" obrazce a nazval jsem to slovem HNUS, dozvěděl jsem se od jednoho pána, že přece žijeme v kapitalismu, že ulovená zvěř není nic jiného než mrtvé maso, s kterým si jeho majitel může dělat co chce a že jsem prudič a nevychovanec. Samozřejmě, že ten, který se do mne takto obul, patří mezi těch "horních 10000" schopných - možná všeho schopných - lidí, pro které tradice nic neznamenají a kteří zastávají názor, že kdo má peníze, má všechno. A protože o peníze jde v naší současné společnosti vždy až v první řadě, bojím se toho, že bude hůř a jen doufám, že se toho nedožiji...

Autor: Jan Slavětínský | 19.10.2011 11:17
Přátelé je to "ZAMYŠLENÍ" (útopie) ,nechytejte se toho.. Ahoj.

Autor: Ivo Ondráček | 19.10.2011 11:17
Así vím pár bodů, které by se staly/nestaly.
1.) "Ekoteroristi" by týdny oslavovali nad pádem dábělského mysliveckého diktátu... A po zavedení modelu jakýchsi "volných povolenek za poplatek" by začali řvát třikrát tolik, protože by se okamžitě zvýšil odstřel všeho a všude na pětinásobek než je nyní, a to bez jakýchkoli pravidel. Že by padnul každý srnec, který by se ukázal, to je jasná věc.
2.) Všechna přikrmovací zařízení by buď zela prázdnotou nebo by to nevydrželi jejich původní myslivečtí "majitelé" a přikrmovali by za vlastní peníze k nelibosti manželek.
3.) K povolence za peníze by se opět dostali ti, kteří nebyli z vážných příčin přijati do žádného združení nebo byli přímo vyloučení. A léčili by si léta přikrmovaný hlad po raně - viz bod č.1
4.)Zajíců by bylo, kolik je dnes koroptví, bažant zmizel úplně. Škodná by šla nahoru, ale to by nikomu absolutně nevadilo, protože ruku na srdce, ta trápí jen myslivce. Kačeny asi nastejno, záleží kolikrát týdně by se na ně chodilo. Černá by se možná tak přemnožila, že by ju sklátilo něco, co po středověkém vzoru schovám pod označení "mor". Osobně si myslím, že to "něco" brzy přijde myslivost-nemyslivost. Nebo druhá možnost - povolenkoví lovci by se do toho opřeli tak zostra, že by černou kombinací čekaných a častých naháněk vymydlili během pár let. A že by se střílelo všechno co vyleze je jasná věc.

Ve výsledku - výrazné snížení stavů veškěré zvěře, kterou označujeme jako "užitkovou".

Autor: Erika Doležalová | 19.10.2011 11:02
V Americe jsou většinou jen oblasti, určené k lovu (a je jedno, jestli jsou to místní, nebo poplatkoví") a pak na soukromých pozemcích si většinou loví sami majitelé (ti berou většinou zvěř jako škůdce a nějaké průběrné odstřely apod. tam nejsou, se zvěří se tam nijak nehospodaří - to je jako byste si přikrmovali na svém poli tlupu prasat :-D

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.10.2011 10:13
Honzo, vidíš to moc černě. K tomu nemůže dojít.Z

Autor: Jan Slavětínský | 19.10.2011 10:07
Radku já nemluvím o americkém modelu, já říkám "nějaký český paskvil" ...že třeba budou jezdit skupiny "licenčních" lovců jako v Americe...
U nás je přátelé možné všechno.U nás to jeden den někdo vymyslí a "zítra" to platí a nikdo ani nepípne....Jako ovce..

Autor: Radek Chadim | 19.10.2011 09:52
"Americký model" v naší krajině není možný, protože u nás je krajina mnohem více hospodářsky využívaná a protože jsme malá zem s vysokou hustotou osídlení. Amerika je obrovská zem, kde je stále ještě spousta relativně pustých míst, kde systém licencí k lovu muže dobře fungovat. Navíc mám dojem, že v té Americe je to tak, že "státní honitby" fungují na bázi prodeje povolenky komukoliv, ale soukromé pozemky jsou zase honitby skoro jako u nás (nebo tak nějak se o tom diskutovalo loni na novém fóru Myslivosti). A když to vezmu do detailu, tak u nás je to v podstatě skoro stejné, malí vlastníci mají společenstevní honitby, které buď sami obhospodařují nebo pronajímají MS a stát prostřednictvím LČR a VLS pronajímají honitby/lov komukoliv, kdo si zaplatí, akorát je to pod větším dohledem (protože jsme v ČR :-)).

Autor: Erika Doležalová | 19.10.2011 08:12
No nevím, osobně mám pocit, že konkrétně u nás by se nestalo nic moc. Černou nemáme, jelikož tu pro ni není "vhodný terén" (máme jen minimum lesa) takže si nemyslím, že by se sem nějak dramaticky začala stěhovat. Srnčí se už dlouhá léta drží na zhruba stejných stavech, jelikož hlavní plodiny u nás jsou řepka, pšenice a kukuřice, tak by se této zvěři dařilo i nadále většinou dobře a občas špatně (řepka na podzim- v zimě.. - ale zase to "odnesou" ty kusy, které jsou prostě slabé a jejich úhyn v současné době občas urychlí myslivec..) Z drobné máme pouze zajíce, opět již delší čas ve slušných stavech, takže pokud by se nějak zásadně neměnilo zemědělství, nemyslím si, že by se ho to nějak výrazně dotklo (teď je vidět zajíců moc, u nás jim nejvíce škodí různá zemědělská chemie). Z dravců je nejhojnější káně a moták, ale ještě jsem je neviděla útočit na dospělé zajíce, takže ti je nevyhubí a myší je dost. Lišky máme taky, ale přemnožené určitě nejsou, že jich pár odlovíme si myslím není tak zásadní pro to, že je hodně zajíců, kdyby se neulovila žádná, tak by se nejspíš chvíli množily a množily, ale dřív nebo později by se objevila prašivina nebo nějaká jiná nemoc, která by jejich stavy zredukovala. Jezevec u nás nežije "trvale", objevují se pouze mladé kusy (většinou roční), které matka vypudila ze svého území "někde u sousedů". Vzhledem k tomu, že jezevce nepovažuju za škůdce, tak ani případné zvýšení počtů by nic moc u nás neovlivnilo. Těžko bude chytat zajíce nebo srnčí.. Takže asi tak. Myslím si, že příroda by si poradila, ovšem pouze za předpokladu, že člověk by se ve svém rozpínání a rozlézání taky zastavil.

Autor: Jan Slavětínský | 19.10.2011 07:57
Myslím si, že zrušit myslivost (resp.jako činnost)a nechat vše na pospas asi nelze. Ale umím si představit nějaký model,nějaký nedotažený paskvil např.
kdokoliv a kdekoliv na okrese by si mohl v určitém ročním období zakoupit loveckou licenci a podle peněženky by si tam lovil nějaký druh zvěře a počet. Plán lovu by např.stanovil okres,kraj atd. Nikdo by se zřejmě o zvěř nestaral,nebudoval žádná lovecká ani přikrmovací zařízení,jen by jezdily skupiny lovců jako v obdivované Americe a snižovaly by se stavy....To by vypadalo...
Blbý názor že? Ale jednoduchý,který by pouze sypal prachy do nějaké kasy. Žádné náklady,pouze zisk. To má dnes zelenou,slyší na to moc lidí a "zlodějů". Na zvěř by byl podobný názor jako na problém Šumavy a kůrovce..."Netřeba se o zvěř starat,příroda si poradí..."" Určitě se takto smýšlejicí vlivní lidé v naší zemičce najdou a mohli by chtít něco podobného prosazovat.Škoda že nejdou hned zašlápnout, aby nestihli uškodit...Berte to jako mé povídání ze sna a s nadsázkou !! Lovu

Autor: Radek Chadim | 18.10.2011 18:49
Samozřejmě, že je to utopie, nějaké obhospodařování vždycky bude, protože les je fabrika na dřevo a pole na obilí, obojí živý poměrně slušnou část obyvatelstva, takže bude vždy zájem držet zvěř v určitých únosných mezích.

Autor: Zdeněk Ondruch | 18.10.2011 18:36
Myslím, že zrušení myslivosti jako takové je utopie.S touto činností přímo i nepřímo souvisí spousta dalších činností a odvětví. Myslím, že příroda by si dokázala sama poradit, je to mnohdy jen náš názor, že jsme všemocní a bez nás by to dál nešlo.Šlo, ale nikdo nedokáže odhadnout jakým směrem....Lovu Lesu Z

Autor: Radek Chadim | 18.10.2011 18:15
Asi by se zvýšil počet dravé zvěře a černé, ostatní spárkatá by byla spíše na ústupu. Dříve nebo později by ale na lišky a divočáky přišla vzteklina, mor, nebo vojsko, a stavy by zase rychle poklesly. Drobné je u nás málo, tak by ji bylo ještě míň, ta si sama bez intervence člověka už asi nepomůže.
Jak se situace vyvíjí je u nás v některých případech vidět již dnes nebo v nedávné historii. V devadesátých letech byl v naší oblasti prasečí mor, ti co to zažili říkají, že během pár měsíců zakopali desítky divočáků a že si mysleli, že už jich nikdy nebude tolik, co jich bývalo. Ale uběhlo pár let a divočáků jsou zase kvanta, na druhou stranu počty drobné i nadále klesaly a klesají, ale tam bych viděl příčinu v nemoci a ve špatném mysliveckém hospodaření, kdy se nepřestalo důsledně lovit a nikdo se drobné "pořádně nevěnoval", protože si patrně myslel, že se to zase samo otočí. Nebo další příklad nedostatečného obhospodařování je jezevec - tam je to podobné, před 15ti lety to byl vzácný druh, dnes je v každé noře jeden nebo dokonce i více. Já jsem spíše zvědavý, kdy si někdo vlivný z našich řad uvědomí, jak je to myslivecké hospodaření z hlediska udržení rovnováhy mezi jednotlivými druhy obhospodařované zvěře nefunkční a neefektivní a začne to nějak řešit. Bohužel už může být v mnohém pozdě.
Ono by se při ukončení mysliveckého hospodaření podle mého názoru nestalo nic až tak převratného, než se děje teď, protože věřím, že jakýsi autoregulační systém v přírodě je stále ještě mnohem silnější než vliv člověka. A co se děje dnes, kdy jsou protěžovaný určité druhy zvěře na úkor jiných není o nic menší pohroma než že by se přestalo myslivecky hospodařit.

Autor: rici czech | 18.10.2011 16:06
Nedá mi to a jen tak bych nadhodil téma jistě nepopulární a pro mnohé neli všechny z nás nepředstavitelné.Už jste někdy uvažovali co by se vzhledem ke zvěři či jejímu druhovému složení stalo pokud by se ůplně zrušila námi milovaná myslivost,a veškerá péče o zvěř včetně jejího lovu?Zkusme si to představit.