Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Úraz psa při naháňce na černou zvěř



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 03.11.2011 05:49
Taky mám psa,chodím do lečí a stát se může ledacos.Co se týče sbírky na zraněného psa, ne od prasat ale postřelení cizincem, tak jsem viděl, že němečtí hosté se složili a vybrali tenkrát 28 marek, sice západních, ale na pokrytí výloh ani zbla to nestačilo.Co si pak máte myslet. Máme ve sdružení veterináře, tak již několikráte poskytoval první pomoc a nic si nevzal.Co se týče větších zásahů asi by to bylo na pojišťovnu,většina vůdců má psy připojištěny.

Autor: Tonda Urban | 02.11.2011 08:33
Zajímavé příspěvky. Zejmená Roman Trojka.Velmi dobře to má ošetřeno jedno MS při zranění psa při výkonu myslivosti proplatí MS ošetření (norování, dosled, naháňka to mají zakotveno v provozním řádu).Někdy také platí, že pes na štontu má větší výhodu než pracující pes v leči.Osobní zkušenost - jsou místa kde si psa važí (vůdci se odmění třeba kouskem zvěřiny).
U mys.soudu někdy vůdci mají za případný prohřešek slevu za práci se psy.

Autor: Rudolf Husák | 02.11.2011 08:25
Tomio souhlasím,že někteří psi jsou spíš problém než dobří pomocníci a pár hostů s lov., psy si zvem sami a většinou takové o kterých víme že to pracuje dobře a je tam dobrá poslušnost.Taky znám případy na naháňce že pes odběhne za srnčím,dopředu prožene 2 - 3 leče,kam už nemusíme chodit a majitel je rád,že večer psa někde najde.
Velmi dobře jsi napsal:
Dobří psi jsou poklad a je třeba si jich vážit.

Autor: Honza Král | 02.11.2011 08:11
Také bych se snažil ze střelců dostat nějakou korunu na úhradu nákladů spojených s ošetřením psů. U nás došlo jednou k úmrtí psa, a jednou k natržení psa (bordík Pavla Berana).V té době jsem do běhu HS moc nemluvil a myslím že se ani jedno nijak neřešilo. Vloni zaběhla jedna jagteriérka do nory a myšlenky na lov černé šel bokem a řešil jsem jak psíka dostat ven, scháněl nářadí. Naštětsí fenka vyřešila škodnou v noře a vylezla ven. Od honců na naháňkách taky nevybíráme ani korunu (střelci si musí honce nakrmit a napojit z vlastních financí), snažím se jim a jejich čtyřnohým kamarádům poděkovat, někdy je i trošku s nadsázkou podpíchnu. U mysliveckého soudu je odsoudíme k vypití kalíšku nějakého lahodného moku za pomoc.

Autor: Tomio | 01.11.2011 23:01
Tak koukám, že jiný kraj jiný mrav, honci samozřejmě taky neplatí. Ale střelec se psem platí symbolickou částku. Zároveň, ale je pravidlem vybírat na honce a těm v tlaku poručit nějakou skleničku zdarma. Samozřejmě úraz psa by měl vyvolat nějakou solidaritu, ruku na srdce kolik je těch opravdu dobrých psů a kolik psů byste na naháňce nejraději neviděli. Kňučení na štontech, do leče nechodí, černé se to bojí, štve to akorát srnčí a dančí i hodně daleko. Dobří psi jsou poklad a těch je třeba si vážit i s vůdci.

Autor: Roman Trojka | 01.11.2011 22:46
Rudo, taky jsem dnes mluvil s tím majitelem a mám ohromnou radost, že to dobře dopadlo. Jinak na akcích, kde je hospodář psíčkář, to vždy jinak vypadá. Zažil jsem toho už dost, jak toho hezkého, tak i tu odvrácenou tvář. Třeba když tvé vlastní auto, zůstalo na srazu a naháňka skončí 3km daleko. Střelci nalezou do aut a tebe nikdo nechce vzít, protože jsi celý mokrý a máš 3 psy. Začíná se stmívat, přituhuje a tak jdeš ještě s jedním co vede taky dva psy pěšky. Po příchodu do hospody jsou už všichni po jídle. Nepotřebujeme, žáden obdiv, ani milodary. Chodíme do léči kvůli naším psům, baví nas to, máme rádost z dobré práce. My nechodíme na naháňky střílet a to by si mohli někteří uvědomit.

Autor: Fesoj | 01.11.2011 21:49
Díky Bohu a sv. Hubertovi se u nás zatím na společné akci žádný úraz psa nepřihodil... Když jsme ještě - užé mnogo lět tomu nazád - dělali hony na drobnou, platilo, že nejdřív musí být zvěř do tomboly, pak pro psovody a pak pro ty ostatní... A co se týče pohoštění na posledních lečích nebo na výročkách, tam je jídlo zdarma pro všechny a platí se jen káva, pivo a nealko. O tvrdý alkohol zpravidla není nouze, neb u nás je zvykem na každé schůzi popřát těm, co měli narozeniny, přičemž každý dá flašku a k hromadné konzumaci pak dochází při výše zmíněných příležitostech. Jídlo si připravujeme také sami, máme totiž svou klubovnu. A když sem tam někdo ještě dá flašku při příležitosti významného úlovku, sejde se toho opravdu dost. Co se týče toho, že se účastníci honu složí na určité odškodnění pro toho, kdo přišel o psa, je to jistě chvályhodný zvyk hodný následování, i když je samozřejmě lepší, když se nic podobného řešit nemusí.

Autor: Rudolf Husák | 01.11.2011 21:16
Chlapi, souhlas s vašimi názory, je to vsměs tak jak píšete a zraněného psa, který dřel v leči a snažil se chlapům stojícím na štontě bez psa připravit hezký úlovek, odškodníme.Nestává se to na každé naháňce ale těch případů s narůstajícími stavy černé valem přibývá.
U nás také na naháňkách, kdo jde do tlaku nic neplatí,hlavní jídlo, občerstvení,svačina je zadarmo a honci,ti naši, domácí, dostávají zvěřinu a dost.
Romane,já se snažím vždy!!!, po naháňce poděkovat honcům a jejich čtyřnohým kamarádům přednostně!!, a ráno je i přivítat,sám psy chovám a tak vím co to obnáší celý den v zarostlých pasekách,utahanej,mokrej když prší nebo padá,to se srovnat se štontem nedá.
Také všichni kdo psy chováme víte,že spoustě myslivců na naháňkách lovecký pes vůbec ale vůbec nic neříká ale ti chlapi stejně jiní nebudou.
Já jsem hlavně rád, že ta výborná a ostrá fena ten úraz na naší naháňce přežila.Dneska jsem mluvil s majitelem a potvrdil mě, že se to lepší.

Autor: Milan Soukup | 01.11.2011 19:27
Na naháňce v MS se stalo, že se ztratil LUP a už ho nikdo nikdy neviděl. Všichni účastníci dali 100-200 Kč, aby si majitel aspoň mohl pořídit nové štěně. Považoval bych to za projev aspoň minimální slušnosti, takže tak jak napsal Josef Hanzlík. A myslím, že psovodi by účastnický poplatek platit neměli, důvody snad rozebírat netřeba. MS

Autor: Pavel Toman | 01.11.2011 19:16
Malinko odbočím,předám jen zkušenost našeho MS.U nás,při honech na drobnou psovod nikdy neplatí,v případě úlovku,který je vyšší,než předpoládaný,se automaticky dává zvěřina,která je tzv. "navíc" psovodům,byť jde "jen" o kohouta nebo zajíce .Je to jen pouhé vyjádření úcty k těm,kteří se psům věnují a ten hon odmakají.Díky tomuto jsme přestali mít problám s potřebným počtem psů na honech.Ještě jednou omluva za odbočení.P.T.

Autor: Tomio | 01.11.2011 18:22
Podobná zkušenost viz Jirka, ale tak 4roky zpět, zastřelení psa. Zaplacena také nemalá částka od halali. Chtějí vyjádření pořádajícího MS.
Milí ostatní, to, že dáte 100,- na občerstvení vás nezabije. Tedy pokud chodíte na společné akce, kde se neplatí za štonty, ale tam většinou nějakou úlevu už psovodi mají.

Autor: Roman Trojka | 01.11.2011 15:01
Tak nějak jak píše Josef Hanzlík, tak by to bylo správné. No a taky by se hned vidělo jaký je kdo myslivec a jak si váží psů a příště bych na to bral zřetel, při pozvánkách:-))) Bohužel v dnešní době začínám být pesimista. Pozvou tě na naháňku se psy a ještě chtějí účastniský poplatek a po akci ani hospodář nepříjde a neřekne, bylo to dobré děkujem. Chodím na společné akce rád, těší mě dobrý výkon psů, ale něky si člověk připadá,jak poslední pohuněk... Dnes si už opravdu začínám rozmýšlet, kde půjdu a zda to stojí za to. Raději zůstanu se psy doma.

Autor: Ondřej Holeček | 01.11.2011 14:54
V ideálním případě by mělo sdružení, které si na takovouto akci pozve psovody mít fond na veterinární výdaje. Přeci jenom je dosti pravděpodobné, že takovéto případy budou příbývat vzhledem k velkému tlaku na černou..Samozřejmně je důležité posuzovat to případ od případu, protože všude se najde nějakej vychcánek ale proplatit peníze proti účtence od verináře snad nemusí být problém.

Autor: Josef Hanzlík | 01.11.2011 14:47
Rudo,díkybohu praktickou zkušenost tohoto druhu nemám.Ale ten psovod je fanda kynologie a se svými psy slouží ostatním,kteří se tam baví(loví).Myslím,že v takovémto případě by se mohlo po honu při zhodnocení v hospůdce celou situaci vysvětlit,říct co se pro psa udělalo,co ještě patrně bude třeba udělat a že to něco stálo a ještě něco stát bude.Pak možná obejít s kloboukem přítomné a nechat na dobrovolnosti,zda a jakou částkou přispějí k vyzdravení psa.Mluvíme o těžším poranění!

Autor: Josef Šůna | 01.11.2011 14:41
Právě, pokud je více jak 80% členů pořádajícího MS členů ČMMJ (tím pádem pjištěno u "Halali"), pak jsou všichni účastníci akce sdružení(i ti co nejsou u Halali) včetně LUP pojištěni a "Halali" to likviduje. V loňském roce měl obdobný případ kamarád Pepík Brabec na Strakonicku a bylo uhrazeno, sám to uvedl na starém webu. U nás letos při brigádě MS pro obec (sečení prostranství křovinořezy)došlo k rozbití skla parkujícího auta a opět "Halali" zlikvidovala ke spokojenosti poškozeného a tím pádem i nás. Zcela určitě to bylo již vícekrát v Myslivosti uvedeno.

Autor: Rudolf Husák | 01.11.2011 14:22
Chlapi,chci se zeptat na názor,jak řešíte a nebo jestli vůbec někoho v MS zajímá, těžké poranění cizího psa černou zvěří,při kontaktu v obstavené leči. Naháňky u nás se účastní i hosté, kteří si přivezou své psy a jdou do tlaku nám pomoct černou dostat ven a nevybíráme od nich žádné peníze,vše mají grátis.
Teď v sobotu při naháňce v druhé leči u nás došlo k úrazu dvou psů těžkým kňourem a jeden jak se říká jen dostal ale již nepokračoval ale druhý pes, fena černé braky byla hodně rozbitá,prolomená žebra,tržné rány na boku,byly ji vidět plíce a tak po rychlém ošetření v pasece širokým obvazem jsme dojeli na Veterinu.Operace trvala přes hodinu a kamarád myslivec,vůdce psa zaplatil za ošetření hodně přes tisíc kč ale z naháňky moc hezkých zážitků neměl.
Vím že existují různá pojištění psů i od HALALI ale pokud pes pojištěn není,připadá mě to kruté hradit si veškeré náklady ošetření psa sám,pomáhal nám jen vyhánět zvěř,nelovil,jak to řešíte u Vás.