Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Erika Doležalová | 30.11.2011 20:02
Pěkného lišáka jsem ulovila letos v lednu a mám z něj akorát lebku (zlatou :-) a kůži. Jenže ještě ne celou, protože jsem ho stahovala až hodně pozdě a jelikož už to smrdělo a mě to pak nebavilo, tak jsem u oháňky zrychlila a poslední třetinu utrhla - no a když jsem si jela pro hotovou, tak jsem zjistila, že mi ten konec ztratili :-( Tak teď musím ulovit nějakou "lepší" lišku, abych to mohla opravit :-)))

Autor: Fesoj | 29.11.2011 18:43
Eriko, Lovu zdar ! A přeji Ti, aby ses brzy znovu potkala s tou "liškou jak bejk" a promluvila jí do duše ! Bude-li to lišák, zkus si vypreparovat zajímavou trofej - pyjovou kost. Na dámském myslivecké kloboučku by se vyjímala zvlášť hezky - a chtěl bych slyšet ty komentáře, až budeš vysvětlovat, co to je, málokdo to totiž pozná.

Autor: Erika Doležalová | 29.11.2011 17:06
Všechny Vás zdravím, nějak poslední dobou nestíhám. Romanovi velká gratulace k myslivecké následovničce (doufám, žen není nikdy dost :-), všem úspěšným lovcům Lovu zdar.
V sobotu jsem vyrazila ráno na žebřík k lesu, že snad konečně bude lepší příležitost ulovit nějakou holou srnčí. Jenže vítr byl na prd, točilo se to převážně do lesa, když jsem slyšela asi potřetí odskakující srnčí, vzdalla jsem to. Za zády na opačné straně od cesty jsem zahlédla skupinu pár kusů, tak jsem se na ně šla podívat. Rozhodnutí bylo jít lesem, aby mě neviděli. Když jsem byla pár kroků od cesty (a asi 20m od auta), od potoka vyhupla liška - ale jaká! To byla "liška jak bejk". Jenže s kulovnicí mi nedala šanci, kousek nadběhla při kraji lesa (mít kulobrok, tak to přes ty keříčky zkusím), pak to zlomila na pole a mazala co to jen šlo. Tak nic. Jdu tam, co jsem viděla srnčí a jsou všichni fuč. Přesto jdu pořád krajem lesa, jestli něco nebude "za rohem". Za chvíli vidím z lesa vytáhnout srnu, jde opatrně a pomalu přes hlubokou oračku - zmrzlou a zledovatělou, jako sklo. Konečně něco podle mého gusta, srna není "bůhvíjaká", trochu rozježená, žádná extrovní váha - ty budeš moje, rozhoduju se okamžitě. Srna nespolupracuje a odchází ode mě, já co mi to jen vysoká vrstva šustícího listí dovoluje za ní. Srna zarazí na rozhraní oračka/zaseté, za ní pomalu jde druhý kus. S kulovnicí na dvojnožce vkleče čekám, až ji dojde, porovnávám, prohlížím, jestli to není její srnče. Je to ale shozený srnec, žádný další kus už nikde, tak za chvíli padá rána a srna se láme v ohni. Chvíli se snaží vstát, což se mi vůbec nelíbí, ale nakonec se převrátí. Počítám kroky, ikdyž pořádně natahovat nohy jde na tom balanc-ledu dost blbě, napočítám jich 120. 5tiletá srna, rána přesně přes páteř, podlité plíce a díra v játrech. :-( Nejradši bych si nafackovala, pár dní předtím jsme nastřelovali osmu, tak jsem si 308mou taky dala kontrolní ránu a na 70m asi 10 čísel nahoru. Místo abych zkusila druhou ránu, chytře jsem to zhodnotila "jsem to asi strhla" a nechala být... No, chybami se člověk učí, takže než vyrazím příště, musím to opravit.
Chtěli jsme jet ještě s teriérkama na kanály, ale lenost nějak zvítězila - přestože byla skoro 100% jistota, že tam kmotra bude. Jeli jsme až v neděli, telefon kolegovi, jestli tam náhodou nebyli - "Joo, on tam jeden byl, viděl jak liška zaběhla dovnitř, tak zavolal druhýho a ten přijel s fenou a lišku střelili..." Smůla, no když už jsme tam byli, proč to nezkusit. Viděla jsem to černě - přeci jen, hned druhý den po zavětření psem... Jagoška se pustila směle do tmavé vlhké roury a za několik minut padla od potoka rána :-) Letošní fena, hmotnost 6kg. Ani krok, hraběcí lankasterka v ráži 24 střílí v rukách mého partnera naprosto spolehlivě a přesně. Takže další poučení, mladé lišky jsou trochu blboučké a psí smrad jim vadí míň než zima. Ještě brzo okouknem zase "náš" kanál u vsi, tam bude určitě taky. Jen doufám, že liška, kterou střelili v tu sobotu, nebyla ta "moje veliká" :-) Lovu zdar.

Autor: Pavel Toman | 29.11.2011 15:49
Tak ještě že nemám flintu podle porodní váhy,to bych musel lovit se 416 rigby :-) P.T.

Autor: Roman Voříšek | 29.11.2011 15:46
Kamarádi, děkujeme moc! Malá se má k světu a velká už začala chodit a už se ptala, zda doma udržuji pořádek :-)
Doufám, že si je už začátkem příštího týdne přivezu domů. Všechny vás zdraví Vlaďka + Kateřina + moje maličkost.

Autor: Zdeněk Ondruch | 29.11.2011 12:22
Romane, taky se připojuji ke gratulantům. Ten pocit je hrozně pěkný( i když jsem ho zažil jen jednou) a nic jej nenahradí.
Z

Autor: Václav Sládek | 29.11.2011 10:37
Romane připojuji se k gratulantům.Jaképak o deset deka lehčí 3,18 teda bez desetiný čárky je přece diametr 8X57 I(J)

Autor: martes | 28.11.2011 22:08
Ahoj Romane,taky moc gratuluju k narození dcery a koukej začít šetřit na věno, abys nemusel tu "8" prodávat. Zdeněk

Autor: Fesoj | 28.11.2011 13:15
Romane, taky se připojuji ke gratulantům. Ty pocity otce - prvorodiče znám moc dobře. Podruhé už té nervozity bude míň, potřetí ještě míň a počtvrté Ti to už bude připadat jako celkem běžná milá událost. Mluvím z vlastní zkušenosti...
A k tomu, co napsal Pavel - já když jsem se narodil, byl jsem prý jak stažený králík, necelých 2 a 3/4 kila. A dnes lovím s 243 W. Asi na tom něco bude.

Autor: Pavel Černý | 28.11.2011 11:07
Romane, kdyby byla o deset deka lehčí, tak to už by nebyla náhoda :-)

Autor: Roman Voříšek | 28.11.2011 10:13
Chlapi, všem vám moc děkuji, byl jsem nervózní a měl takový strach, který jsem v životě nepoznal. Malá šla na svět císařským řezem, jinak by to špatně dopadlo. V ten moment když mi Vlaďku odváželi na sál, jsem nevěděl, co mám dělat, rozklepala se mi kolena a sevřela prd.l...
Zapomněl jsem v té rychlosti včera dopsat míry - 3,18 kg a 48 cm - líbí se mi dvakrát ta osmička, to určitě něco znamená :-)

Autor: Karel poslík | 28.11.2011 09:46
Lovu zdar úspěšným lovcům a Romanovi, pyšnému otci blahopřeji k veliké rodinné události. Já byl venku v noci v pátek i v sobotu. V pátek to vypadalo nadějně. Šlo to jako podle zažitého scenáře. V půl druhé zaštěkal pejsek v zahrádkářské kolonii ( jako by se mnou byl domluven na dlouhodobé smlouvě). Potom jsem o něco blíže zaslechl vyplašeného kosa a nakonec asi ve sto metrech vylétl vyplašený kohout. Vše to směřovalo k vnadišti a já ani na vteřinu nepochyboval oč se jedná. Vždy to tak podobně probíhá a já mám na všechno dost času a klidu. Na volný prostor vyběhla tři selata ve velikosti okolo 20 -25 kg. Nejprve plaše přiskakují a potom teprve začnou v klidu vahledávat jednotlivá zrníčka a kousky roztroušené v trávě. Pomalu jsem si připravoval kulovnici, abych nikde neťuknul. Zapínám tečku a slyším z lesa dvojí varovné zafunění. Rychle odjišťuji a hledám samostatně stojící sele . Z lesa přichází tentoktrát už velmi zlobné a důrazné a také patříčně hlasité varování. Už jsem to nestihnul. Neposlušná selata přece jen na opakovanou výzvu uposlechla a odskočila do bezpečí a stínu lesa. Slyšel jsem je už jen odbíhat. Vystrčil jsem ruku z okénka a bylo mi to jasné. Slabý proměnlivý vítr byl právě v mých zádech. Nu což, tentokrát jsem byl přelstěn já, jenže dnes už fouká stabilní a příznivý severozápad, večer se pokusím o "pomstu". Zdar Karel

Autor: Pavel Černý | 28.11.2011 06:43
Romane, gratuluju a ať ti roste do krásy. Jardovi a Honzovi Lovu zdar!

Autor: Jaroslav Miňha | 28.11.2011 06:16
Romane, kamaráde, garatuluju !!! Držím palce, ať je všechno jak být má a užívej si to. Jarda

Autor: Ivan Pospíšil | 28.11.2011 05:06
Romane,
velká gratulace, ať jste zdrávi a dcerka ať Vám dělá jen radost. I.P

Autor: Roman Voříšek | 27.11.2011 22:43
Před malou chvilkou jsem se vrátil z mé nejdelší a nejkrásnější čekané. V benešovské porodnici se nám s Vlaďkou narodila krásná holčička, jmenuje se Kateřina a musel jsem se znovu porodní sestry ptát, jaké má míry, protože mi paní předala malý uzlíček do náruče a já jsem dojetím absolutně nevnímal. Dnes je můj/náš nejkrásnější den v životě.
Všechny vás zdraví pyšný otec.

Autor: Ivo Ondráček | 27.11.2011 20:45
Jo Honzo a to je ještě ten lepší případ, když se ten přisražený kus objeví včas. U nás většinou najdem už jen pár rozházených kostí - z takového nálezu mám doma velice dobrého šesteráka, krásně perlený. Škoda ho!
Jinak letos koukám, kolik srnců ma ještě pořád nasazeno. Dneska taky, šesterák vysoko nad slecha a parůžky stále oba.

Autor: Drahoš Hikl | 27.11.2011 18:48
Dnes mě kolegové málem klepla pepka při otevření seníku, 2/3 zásob vojtěšky i se zbytkem soli včudu.Byl to ale slušňák, trochu zásob nechal i s novým přídělem soli.Nejhorší ale je, že vítr asi fouká z vlastních řad.Doufám že nebude dlouhá zima a má rezerva zvěři vystačí jinak budu muset hledat pomoc.

Autor: Jan Slavětínský | 27.11.2011 16:40
Ráno jsem také vyrazil. Potřebujeme ještě ulovit nějakou holou a dančí a také se nám blíží ples..Kolem půl šesté usedám na kazatelnu,kulovnici opírám do rohu a dělám si pohodlí na lavici. Asi po deseti minutách mi to zašustí v mezi a ve tmě vidím, jak se něco objevilo na kraji louky.V dalekohledu vidím mohutnou oháňku. Liška! Na nějakých 30 kroků.Hned jsem si vzpomenul na kulobrok a jeho výhody.Čtyřkama by nebylo co řešit.V této tmě nemám kulí šanci přesně zamířit.Liška se obloukem rozešla a už se mi objevila v pravém okně boudy.V dalekohledu vidím jen černou šmouhu.No, zkusím jí srovnat v optice ,ale asi to nepůjde,říkám si v duchu.Než jsem sáhl po flintě,natáhla vítr,který mi šel z levé strany a i když jsem byl v boudě a celkem vysoko, udělala prudký obrat a tryskem zmizela zpátky v mezi. No nic,přijde příště..Po čase se začalo rozednívat a za světla mi ze spodní meze vytáhl kus srnčího. Byl to neshozený šesterák. Stál a jistil za sebe. Z meze vytáhl druhý kus. Jde těžce.Doslova napadá. Je to čiplena a vypadá to,že má zlomený zadní běh buď v kyčli nebo na stehenní kosti.Rozhodnutí bylo rychlé.V okamžiku ,kdy znovu zastavila, houkla rána.Na nějakých 80 metrů zůstala na nástřelu.Už je to kolikátý takto potlučený kus, který jsem během pár let střelil.Holt nedaleká státovka si vybírá krutou daň i přes pachové ohradníky... (8x64S , 12,7 g SB) Lovu zdar všem.

Autor: Jaroslav Miňha | 27.11.2011 14:16
Ráno jsem měl v plánu daňčí. Za prvé ho u nás začíná být víc, než je zdrávo, našoulat se dá téměř pokaždé a za druhé daňčí zvěřina je ňaminka, máme možnost si ho odkoupit, tak že zkusím obohatit sváteční stůl. Byl jsem sice na pochybách, jestli si nemám půjčit nějakou pořádnou flintu, když už jdu na těžší zvěř a já mám jenom třistaosmičku, nakonec ale zvítězila lenost jí shánět a vyrazil jsem s tou svojí špuntovkou. Sedl jsem si na hranu lesa, kudy často daňčí přetahuje přes louku. Ještě jsem ani nestačil pořádně ustavit trojnožku a z protilehlého dubáku vyrazil první rudl osmi kusů samé holé. Ačkoliv běžel kolem mě padesát metrů, bylo to tak rychlé, že vůbec nebyla šance zamířit. No nic, počkám na další, třeba se ještě něco ukáže. Po čtvrt hodině se situace opakovala jak přes kopírák, jen s tím rozdílem, že jich bylo deset. Taky bez šance. Pak se na mě ale usmálo štěstí a z téměř stejného místa váhavě vytáhla daněla se slabým daňčetem a zastavili se. Nebylo na co čekat a daňče zůstalo v ohni. Bodejť by taky ne, když jsem líznul protilehlé plecko. Daněla utekla, ale byla slyšet nedaleko, tak jsem se rozhodl, že pokud bude příležitost, ulovím i jí. Ukázala se na nějakých stodvaceti metrech a komoru zaznačila přímo ukázkově. Popoběhla dvacet metrů a složila se. Diana mi přála ale jaké bylo navíc moje překvapení, když jsem oba dva kusy našel prostřelené!!! Pocty zvěři, úlomek za klobouk, jen mi porád není jasné, že jsem nemusel domů pro psa. Vždyť jsem lovil třistaosmičkou !
Nějak mi to hlava nebere…

Autor: Fesoj | 27.11.2011 11:19
Kočky nepatří zrovna mezi má oblíbená zvířátka, přesto jim kolem baráku neubližuji a snažím se, aby jim neublížila ani má křepelačka, pokud to ovšem je možné... Když jsem dnes ráno přišel ke kotci, po obligátním uvítání zmizela v boudě a přinesla mi pořádnou kočku /ještě že ne naši vlastní/, která měla tolik drzosti, že se jí šla nejspíš přiživovat na granule. A Dorinka s ní zaklepala jak s užíváním.

Autor: Milan Soukup | 27.11.2011 06:03
Tak včera teda prasečí noc nebyla :-(, začlo foukat a to je vždycky špatně. Měl jsem radši zůstat u televize :-). M

Autor: Ivo Ondráček | 26.11.2011 20:37
Tak se potvrzuje to, nad čím celý podzim dumáme - jakmile se na dnešek po dlouhé době oteplilo a na rybnících je zase volná hladina, kačeny se rozcourají po pár kouskách tuhle a támhle a z 60ti je jich najednou na místě 8-10. Těch rybníčků začíná být všude tak trochu moc. Přitom vloni s tím nebyl problém a na hlavním rybníku bylo standartně 100 a více kaček. Čím to je, toť otázka.
Jinak včera jsem zase spáchal jeden obraz tak se můžete mrknout...

Autor: Erika Doležalová | 23.11.2011 08:49
Včerejší ranní čekaná, srnčího jak...hnoje :-) ale všechno daleko. Už s denním světlem vytáhl z lesa neshozený srnec (vysoko nad slecha) a srna, sice poměrně daleko ale s posazenou tečkou jsem si říkala "Ty bys holka neudělala ani krok" ale jelikož srna byla pěkná, v dobré kondici, nebyl důvod. Už se těším na sníh a lišky a lišáky :-)

Autor: Fesoj | 22.11.2011 18:18
Dnes bylo ideální lovecké počasí - pokud bych chtěl lovit divoké husy... Celodenní inverze, mlha jak mlíko. Ale bez úlovku jsme se s čubinkou přece jen nevrátili. Šli jsme založit oves do krmelce a po návratu jsem zjistil, že Dorinka chytla nad pravé světlo klíště. Dnes, 22.11. A to byl jediný živý tvor, kterého jsme dnes viděli - a že jsme prošli kus lesa !

Autor: Bečvář Ladislav | 22.11.2011 17:26
Tak konečně je na vnadišti v Estonsku rudl 11 kusů černé

Autor: Radek Chadim | 21.11.2011 19:10
Právě teď je na vnadišti v Estonsku 8 mývalů/psíků.

Autor: Milan Soukup | 21.11.2011 01:57
Selátko, bratru tak 25 kg, mizerně vidět, páč je polojasno :-), kdyby bylo pod mrakem, bylo by to lepší. Ještě že mám psa. Zadní komora šikmo, 8x57 JS Norma Oryx, pár kapek barvy na nástřelu, jinak nic. Cca 35 m od nástřelu. Začínají být nervozní :-), pořád se melou, vrátili se mi třikrát, možná trochu začíná chrutí. M

Autor: Tomio | 19.11.2011 18:43
Poslední dvě večerní čekané, podvakrát navrat s pěkným nasráním. Takže do lesa minimálně týden nejdu, abych se uklidnil. Naplnil jsem si vnadiště, pod vejry nacpal kukuřici, a v pátek si šel sednout, přišla nejdřív srna, pak srnec. Po půl pátá slyším nějaké nafání, které se blíží, se štěkotem se ale pořádně šeří, pes zahýbá někde v údolí a ztrácí se, po chvilce zezadu nademnou něco utíká. Jen co by se ukázal už by ji měl, 2km na každou stranu žádná vesnice. Střádám plány, ráno hnus, mlha, jdu jen zakrmit, dřevo odkutálené, čuníci byly. Tak odpoledne ve tři nachystán vyrážím, odstavuji auto, jdu kousek po silnici, kde po levé stráně zářez pole, je pochozeno, tak ten kilásek k posedu. Co mě však nešálí zvuk, že těží v lese je normální, ale abych slyšel croosky to je tak 3-5krát do roka, tak nanejdu a přímo nad vnadištěm potkám kluka. Trochu na něj zavřu a pár slov mu uštědřím, pak si říkám, že jsem na něj byl dost hrr.Klučina se choval až moc slušně. Říká mi, že zabloudil, tomu tak věřím. Nakonec mu popíšu cestu a mizí. Sednu a z dálky se mi zdá, že z údolí k dědině ještě nějakej maník taky dráždí motorku.Vnadiště rozchozené za poslední týdny od dančího, párkrát čuníci, jen já když dojdu, tak mě nadá srnec, dráždí tam kluk na motorce, nebo tam běhá čokl. Člověk si má chodit do lesa odpočinout a ne se vztekat.

Autor: Václav Sládek | 19.11.2011 13:52
Žluna byla u nás dost vidět.Jak píše Radek i v zahradách ale poslední roky mi připadá že jsou její stavy podstatně nižší.

Autor: Radek Chadim | 19.11.2011 07:42
Žluna zelená je u nás poměrně hojná, lépe řečeno u nás na zahradě a v místech honitby, kterou mám na starost, jí přes léto pravidelně vídávám. Ale nádherný pták to je, stejně jako strakapud a datel.

Autor: Pavel Toman | 18.11.2011 21:29
Dnes má Big Brother narozeniny.A zítra jedu k němu na hon,tak naštěstí jako řidič,s chacharama se pít nedá :-)

Autor: Fesoj | 18.11.2011 16:05
Napsal jsem "pokud je možno" - u mě je už také nemožno... V mládí erotik, v stáří sklerotik. Nějakou tu kočku jako živočišné teplo sice seženu i dnes - jenže dnes má 2x tolik nohou a podstatně víc chlupů...

Autor: Miroslav Kráčmar | 18.11.2011 15:38
Josef,ten svářák není problém,ale kde už staré hňup sežene "náctileté" kozy na obklad?

Autor: Fesoj | 18.11.2011 11:56
Doporučuji svařit litránek červeného, tím zapít dva aspiríny, zalézt pod peřinu a za den, nejpozději dva je dobře. A pokud je možno využít živočišné teplo a kozí obklady, může být ta léčba i velice příjemná.

Autor: Miroslav Kráčmar | 18.11.2011 11:33
Hned bych šel,ale skolila mne pro chlapa smrtelná nemoc-rýmečka a kašilek.

Autor: Erika Doležalová | 18.11.2011 10:56
Celý týden krásně, jasno a klidno a já si vybrala to nejhnusnější - tedy včerejší - ráno, kdy bylo pod mrakem (takže měsíc nikde), zima jak blázen, drobné mrholení, vítr a mlha :-( Když už jsem se donutila vstát, nevzdala jsem to a v pět vyrazila. Chvíli váhám, kam a nakonec se rozhoduju pro žebřík na cestě s výhledem na kukuřičné strniště (tedy co po něm po zásahu zemědělců zbylo). Mlha byla "rozumná" - jelikož moje možnosti střelby jsou okolo 100-120 metrů (dál jsem to nezkoušela), nemusím vidět po celém poli od lesa do vsi, takže mi to stačilo akorát. Kolem šesté vidím na horizontu hroudičku, chvilku na ni koukám a přemýšlím, jestli už tam byla a já ji přes mlhu neviděla nebo jak, když se hroudička pohnula a ukázala mi oháňku. Z hroudičky se rázem stala lištička, ale žádná blbka - cupitala po horizontu (a ještě děsně daleko) a pak zmizela. S rozedněním sedm kusů zleva, sedm zprava, ale ikdyž se na cestě každý kus krásně stavěl na široko, přes keřo-stromo-bordel střílet nešlo a když došli do míst, kde už to šlo, bylo to zas daleko. Tak nic. V půl sedmé prohlížím okolí, když klopím dalekohled do klína, postřehnu černou kuličku na cestě sotva 10 kroků od žebříku - kocour. Chvíli se prohlížíme, pak jde odkud přišel. Po sedmé to balím, jdu k autu a z kraje lesa odskakuje srnčí. Zastaví se na sotva 40 kroků, rychle k zemi, rozkopnu dvojnožku, hodím do ní flintu... Báá Báá.. Co to? Koukám do puškohledu, tenké špičky po slecha. Tak nic no. Jakoby to věděl, vystavuje se dál, to já už sedám do auta a jedu domů. Kousek od silnice zalehlé dva kusy v řepce (srneček s malýma špičkama a čiplenka, možná loňští sourozenci..?), ale kolem těch už jen projedu a hurá do pracovního procesu. Posun pracovní doby z 6.00 na 9:00, ale jsem holka šikovná, takže v pohodě stíhám a zvládám :-) Zítra, jestli nebude extrémně hnusně, zkusím žebřík u lesa, vypadá to, že srnčí chodí kousek od něj z lesa přes políčko ke strništi. Snad to bude dobře foukat..
Milanovi a Pavlovi Lovu zdar. Ostatní neseďte doma a taky běžte lovit :-)

Autor: Fesoj | 18.11.2011 10:43
Přiznávám, že nijak, Tak se mi rozbolela hnáta, že jsem si místo lovu dopřál magnetoterapii a dva Detralexy.

Autor: Milan Soukup | 18.11.2011 06:21
Jak jinak, než Lovu dík! :-)
Fesoj - tak jak jsi včera dopad??
M

Autor: jirka marek | 18.11.2011 05:29
Žluna je krásný pták,u nás ji vídávám celkem pravidelně.Milane,lovu zdar!

Autor: Pavel Toman | 17.11.2011 23:01
dnes: 222 rem, ZBK 110 toulavá škodná,headshot 114 kroků.Stříleno s oporou o sloup VN cca 1,5 km od dědiny.

Autor: Fesoj | 17.11.2011 22:14
Jendo, odkud jsi ? Tady u nás /východní okraj Krkonoš/ je žluna rovněž dost vzácná, naproti tomu datel černý je velice běžným ptákem. V borových lesích kolem Borohrádku, odkud pocházím, tomu bylo přesně naopak.
Milane, lovu zdar ! Pěkně jsi mě namlsal, jenže zatím není ještě moc vidět. Za chvilku vyjde Měsíc a jestli trošičku prosvítí skrz mraky, vyrazím - ke kazatelně to mám pěšky tak 10 minut.

Autor: Milan Soukup | 17.11.2011 21:07
18,45 hod., selátko - kňourek, cca 25 kg, 8x57JS, Norma Oryx, v ohni. Druhá parta v pohybu již od 18,00 hod. MS

Autor: Jan Slavětínský | 17.11.2011 20:29
Dnes jsem podruhé v životě viděl žlunu zelenou a to jsem venku furt. Sedla mi na zahradu a tak jsem rychle doběhl pro foťák a skrze okno obýváku jsem jí zkusil vyfotit.Fotku šoupnu do galerie.Sice není extra kvalita ,ale něco na ní vidět je. Je to krásný pták..

Autor: Fesoj | 17.11.2011 19:49
Včera jsem při návštěvě krmelce zjistil po hóóódně dlouhé době na louce pár čerstvých rýpanců, tak jsem založil nové vnadiště /barel s 30 kg kukuřičky/. No a dnes poprvé u nás začaly poletovat ty bílé mouchy a jelikož pěkně mrzne, je všude bílo, i když se zatím jedná jen o takové pocukrování. V noci na dnešek sice prasátka ještě tu pochoutku nenašla, ale stejně mám velké cukání si tak kolem 10. či 11. hod. jít na chvíli sednout - dřív to nemá smysl, v minulosti jsem v té lokalitě při noční čekané jen jednou viděl divočáky dřív, než ve 23 hod. SEČ a to tam chodím již pěkných pár let.

Autor: Václav Pašek | 14.11.2011 22:33
Včerejší ráno jsem se šel vyvětrat po honu. Budíček na pátou hodinu, měsíček svítil jako blázen a omrzlá tráva dávala najevo, že zřejmě budou alespoň -4 stupně, jak hlásili. Jdu se sednou na posed k dlouhé louce mezi dvěma lesy. Po hodině sezení si říkam, kurňa, to je nějaká zima na -4, ve skutečnosti jsem zjistil, že bylo -10. :) Ve třičtvrtě na sedm padla blízko v lese rána a za třičtvrtě hodiny táhne kolega z lesa špičáka. Jdu mu naproti, prohodíme pár slov o lovu a jdu šoulat na opačnou stranu lesa. Je potřeba ještě ulovit kus siky do tomboly. Asi po 400m jsem našoulal na 50m jelínka, tipuji na třetí hlavu asi 200b, neví o mně a já si říkam, jak je krásné ráno. Pokračuji dál v šoulačce jestli nenarazím na holou a hle, během 15minut nacházím druhého jelena na 80m, je v zálehu, lepší osmerák cca 220-230b, chci se k němu dostat blíž k lepšímu obeznání, ale kousek od něj vidím holou, klekám si za křoví a pozoruji je. Laň s telkem, v plánu mám odlovit telko, ale obeznávám, že je to slušné telko jelínek a toho je škoda, nevědí o mně a přiblíží se až na míň jak 30m. Parádní podívaná. Lovit jsem sice nelovil, ale toto krásné ráno bylo super! Lov počká, snad se patroni... Lovcům lovu zdar! V.P.

Autor: rici czech | 14.11.2011 22:03
Ivo nic si z toho odběhnutí nedělej ony to ty 5.6včelky občas dělají no vlastně asi všechny ráže:-).Mi se tedy né dnes,ale předevčírem stalo ,že se mi podařilo našoulat k toulavé škodné na cca 8 metrů v poli a po ráně neudělala ni krok, ale byl jsem překvapen ,že kulička 222rem vůbec kusem neprošla!!! Přitom letos s touto ráží 4 kusy srnčího vše přes 100metrů obvykle kulička chytla kost a pokaždé průstřel-tož teda vím že nic nevím:-)

Autor: Matěj Fous | 14.11.2011 20:36
Dnes stejně jako již několik dnů je hrozná mlha ale potěšila mě alespoň ta nová zpráva z připravované penzijní reformy.Prý všichni důchodci budeme moci od Nového roku přecházet křižovatky na červenou,a od r.2015 to bude pro důchdce jako povinnost!

Autor: Ivo Ondráček | 13.11.2011 21:41
Dnes po obědě jsem vyrazil připravit krmelec na novou várku pozadku. Tož dvě hoďky pytlovat staré zadky a tahat do zásypu kačkám. Práce šla od ruky, pěkně jen ve svetru, ani nefouklo. Cestou přes slepé rameno potoka mě překvapila zamrzlá hladina ai rákos, nato jak "pražilo" už se udrží zmrzlo až do večera. Blesková zastávka doma - vyměnit propocené triko za suché a dvojku za kulobrok a hurá na holou.
Ač všude couraly mraky lidí, výjimečně mi to projednou pomohlo. Minohledač mi totiž natlačil kusy nad jediný posed v okolí. Tož jsem se urychleně přemístil a ruče na posed. Tam koukám, že kusy jsou vysloveně na ideální ranku. 230 metrů a ještě na horizontu, no neberte to!:) Takže dolů a šoulám prohlubní nad posedem směrem ke kusům. V tom přede mnou vyskakuje z proužečku traviny srna+srnče, mizí směr zbytek tlupy a pochopitelně mi všechno zneklidní. A to už se vážně zlobím, protože od středy věnuju veškerý čas lovu holé a výsledek nepřízní okolností stále nula! Tlupa mizí volnou chůzí za horizont. Mám čas, tak šoulám za nimi. Klasicky v "absolutním" podřepu zaujímám pozici na horizontu, s jakýms takýms výhledem na tlupu. Mám aspoň kousek štěstí, nevěnují mi pozornost a dostal jsem se na vyloženě brokových 150 metrů, to se mi snad letos ještě nepovedlo. Ač nerad usedám na voračku (z toho nekonečného podřepu mi dřevění nohy) a v klidu obeznávám. Nacházím "ten svůj" kus a čekám na vhodnou příležitost. Ta přichází asi za 15minut kdy tlupa mírně popochází stranou. Dobrá možnost na dobrou ranu. Mířím, napínáček, odjistit, už už to mačkám, když mi tu moju zakrývá další kus. Takže odklad, musím upravit umístění trojnožky i střeleckou polohu podle pohybu kusů. Na další namíření už je to dobré - tečku za plec a BAC! Kusy tryskem odbíhají, jen rychle stoupám abych měl přehled. Kde je můj kus? Vše běží. 50m, 100m kusy probíhají na brokový dostřel kolem mě. V tom se poslední kus v běhu láme a odkazuje na oračce. Ufff, dobré je to. Zhasíná snad během dvaceti sekund. Zbytek už si domyslíte všichni sami. Jen pro úlomek a poslední hryz to bylo málem 400 metrů...:)
Pro zajímavost, ta moje savažka měla vždycky na škodnou ai srnčí efekt jako rána palicí. Letos všechny tři kusy holé odběhly z nástřelu nějakých 100 metrů a to se mi teda ani trochu nelíbí. Přitom všechno slušivé komorové rány. Dokonce i za plec střelené lišče odběhlo nějakých 50 metrů. Jak říkám, divný! Že by zrovna špatná krabička střeliva? (Klasika SaB)

Autor: Tomáš | 13.11.2011 21:04
Ahoj Eriko.
Lovu Dík !

Autor: Erika Doležalová | 13.11.2011 20:16
Tak budík ve 4:00 zazvonil spolehlivě, ale bohužel lovec nereagoval stejně, takže jsem se z postele vyhrabala až v 5 :-) Měsíc svítil jako blázen, na teploměru pohodových -3 tak hurá ven. Rozhodla jsem se pro čekanou u kukuřičného strniště (přestože to jako obvykle hned druhý den sjezdili na hlínu :-( neboť jsme tam obeznali skupinu 7mi kusů a já doufala, že by se mohla ukázat i paní liška. Hned po odbočení ze silnice mám před autem 4 kusy, uhýbají do pole, když parkuju auto u lesa, mám je kousek za zády. Chvíli uvažuju, že si sednu vedle auta a počkám na trochu víc světla (bylo 6 hodin), ale jako správný lovec hrdina vyrážím podle původního plánu - podél lesa, abych nebyla tak nápadná až na roh na kazatelnu. Sedím tam jen chvíli, protože nikde ani v dálce nic a tak jdu šoulat. Na konci lesa vidím srnu se dvěma srnčaty, jdu za nimi jak indián - jakmile srna zvedne hlavu, stojím, jakmile se zase začne pást, malými kroky jdu dál. Vysoká vrstva pomrzlého listí mi to dost stěžuje, přesto se v pohodě dostanu na vzdálenost akorát na střelbu - jenže po detailním obeznání nechávám kulovnici v klidu - srneček a srnečka, obě moc pěkné. Jdu dál a na poli dalších 5 kusů, ale nemám šanci něco vymyslet, odskakují mi. Pak docházím těch sedm, ale i oni prchají přes horizont. Nechápu proč, vítr mám dobrý, kryjí mě stromy, na cestě žádný bordel takže chůze tichá.. Asi měly nějaké tušení :-) No budou tam pořád, dva neshození srnci (jeden špice po slecha, druhý "něco vysokého"), srna se dvěma pěknými srnčaty a srna se slabším srnčetem - to jsem měla v plánu ulovit. Pak už nikde nic, tak jedu domů. Nádherné ráno, zima skoro příjemná, prostě paráda.
Tomášovi Lovu zdar k danělce!

Autor: Tomáš | 13.11.2011 18:03
Srdečně zdravím.
podzimní les mě vždy fascinoval, a tak mě to dnes nedalo, abych si hned ráno o půl čtvrté nepřivstal a nevydal se do Rajnochovic, kam jsem dorazil těsně před šestou, takřka ještě za tmy. Venku bylo mínus 5, ale docela příjemně, listí při chůzi nepříjemně šustilo, a tak jsem zvolnil krok a pomalou opatrnou chůzí se dostal ke svému oblíbenému posedu.Do rohu jsem opřel svúj nový štuc SAKO MA05 v ráži 8 x 57 JS, který jsem měl dnes sebou poprvé. Vítr byl dobrý a netrvalo snad ani 15 minut, když jsem zaslechl kroky v listí a po chvíli spatřil mezi stromy skupinku holé daňčí. Byla dost daleko a na nepřehledném místě, kdy se nedalo spolehlivě obeznat. Po chvíli pozorování jsem začal být v obraze a měl celkem jasno o složení tlupy,která se skládala ze 2 vodících daněl,2 daňčat a jedné šmoly. Rozhodl jsem se pro šmolu, dálkoměr na mé Leice mě ukázal 85 m a já trpělivě čekal,až se šmola trochu vzdálí, protože se překrývala s danělou. Nakonec jsem se dočkal, padla rána a zároveń s ní padla i šmola, která zhasla na nástřelu. Velice příjemně mě překvapil účinek a šetrnost střely T Mantel 12,7 g RWS.Jedná se o střelu s masivní kulatou olověnou hlavou s ostrým přechodem k plášti,prostě stará klasika, střela 1. generace, ale zdá se i podle referencí, že bude super.
Tomáš Peroutka

Autor: Milan Zelinka | 13.11.2011 18:02
Važení přátelé SIGA už zase valí. Estonsko

Autor: Josef Hanzlík | 13.11.2011 17:25
No,já se včera zúčastnil naháňky na černou,střeleno 23ks černé,samá selata do 30kg.Pojal jsem podezření,že se na nás lidi černá už řádně nasrala,neboť jsem byl svědkem tří případů,kdy ta prasata evidentně vyhledávala kontakt s člověkem.Tedy ne že by chtěly podrbat.Mě si vyhlédl kňour,dost přes metrák.Snažil jsem se krýt kolena borovičkou o průměru tak 15cm.Zastavil se asi 3m předemnou,fuňel jak bejk a meditoval kudy na mne.Rozhodl se pro levou stranu,já uskočil vpravo a on naštěstí pokračoval v krasojízdě.Teď jsem machr,ale včera jsem měl tep tak 200 a do trenek bych si sáhnout nechtěl!Řeknu vám,kdyby byl opravdu tak napruženej,že by to otočil,uvažoval jsem o šplhu na ten strom a že mám automat v ruce mi vůbec nepřišlo.Tak takhle jsme dodržovali zákaz střelby na kusy nad šedesát kilo.Jo a teď se obleču a jdu pomstít lidské plémě!

Autor: kesl | 13.11.2011 13:40
Vážení kolegové, včera jsem se opravdu náhodou zůčastnil honu na bažanty. Kolegyně nemohla, protože vedla psa na zkouškách, tak mi přenechala pozvánku. Už jsem si ani nemyslel, že bych se něčěho takového mohl dočkat, ale stalo se. To, co jsem ale prožil, bylo opravdu vyjímečně pozitivní a musím zde poděkovat všem organizátorům MS Sušno za zprostředkování opravdu krásného mysliveckého zážitku.
První leč bažanti, druhá a třetí na černou a poslední, čtvrtá, opět bažanti. Na výřadu tři kusy černé a devadesát bažantů. Účastnilo se necelých čtyřicet lidí včetně honců. Vše na jedničku, práce, tradice, posezení i slunečné počasí. Není co dodat. L a L!

Autor: Ivo Ondráček | 13.11.2011 12:18
Z neznámého důvodu mi to občas vkládá příspěvky dvakrát, pardon...

Autor: Tomio | 13.11.2011 09:50
Tak včera ráno, nejdříve zhaslé sele, holt tento úplněk se mu stal osudným, pak úplnbě čerstvý chodník přes pole od na naše poměry hodně velkého rudlu, tak kolem 20-25ks určitě, načež večer na druhé straně revíru při hranicích nejprve v 8hodin opravdu slušného kňoura, přes 100kg určitě. A poté na zaorané kukuřici pozoroval u sousedů na 100-150m rudlík o 9ks, dělal mi hlasitou společnost až do půl jedenácté, pak jsem to zabalil.

Autor: Fesoj | 12.11.2011 23:47
Važ svá slova, Radku, važ svá slova ! Mluvíš-li ve stejném příspěvku o černé a mačetách, můžeš být obviněn z rasismu !

Autor: Radek Chadim | 12.11.2011 22:16
Dneska jsme měli první hon. Vypuštěných bažantů jsme ulovili málo, zajíca žádnýho, i když v proháněných místech jsem na čekané ve středu jich tam viděl 7 na 200 metrech, asi odtáhli s husama do teplých krajin nebo co :-). V jediné lesní leči na prostoru o velikosti 400x300 metrů, který nám při vytváření honiteb v podstatě připadl administrativní chybou :-), jsme ulovili lončáka a 15 kg sele. Na tomto kousku plné ostružin ale leželo kolem 25 divočáků ve dvou možná třech tlupách, což je teda celkem dost. V oněch místech je to ale už zralé na mačetu, protože takové husté a velké ostružiní, to se jen tak nevidí a na divočáky jsme museli skoro šlapat, aby jsme je vyhnali ven.

Autor: Jan Heger | 12.11.2011 22:15
Tak jsme se dnes s kamarádem vydali sednout, ikdyž mám zlomenou klíční kost, tak jsem tam vyšplhal.
Ve 20:07 se nám přišla ukázat liška. Ona věděla, že ani jeden nemůžeme lovit a tak tam tancovala, obcházela nás dokola a pak zmizla. Za malou chvíli vytáhlo srnčí a zajíc šel okouknout, co tam máme dobrého, to bylo vše. Měsíc krásně svítí, jen nás omezilo auto, které nechtělo před odjezdem naskočit, tak jsme raději déle nepobývali, jen přeci se už ozývá děda mráz. Snad příště budeme déle a třeba i čuníků se dočkáme. J.H.

Autor: Ivo Ondráček | 12.11.2011 21:31
Neustále mě překvapuje, že ta moje stará známá vydra jde na čas jak hodinky. Kdykoli na ten posed vyrazím, maximálně do hodiny se mi připlave ukázat. Jóóó ale takhle liška že by se producírovala na brok to né, to bych chtěl moc...
Ale se zajécama to letos vypadá slibně, odpo jsem při krátke vycházce vyšlápl hned dva a po setmění jsou jich všude spousty, tak nám na sobotu držte palce! Možná už si na nějakého dokonce i zmáčknu, to budu mít premiéru...:)

Autor: Erika Doležalová | 12.11.2011 20:18
My jsme včera vyrazili taky na prasátka, jelikož u nás jsou po posečení poslední kukuřice šance minimální, spíš žádné, tak jsme to pojali v duchu "pachatel se vrací na místo činu" a vyrazili směr Telč. Měsíc svítil akorát, mraky chodily přes něj, ale vidět bylo skvěle. Jen ten vítr byl na prd. Před jedenáctou mi přišlo 5 muflonů (holá a jeden beran) a jedno samotné dančí, víc nic. Partnerovi přišel daněk a za ním vláček lončáků, jenže zatímco daněk šel na večeři, prasata se motala a nakonec se vrátila zpátky. Ještě mu dvakrát prošla pěkná liška a před půlnocí to balíme a jedeme dom. Dneska nejedu, zkusím to ráno.

Autor: Fesoj | 12.11.2011 13:38
Včera jsem zjistil, že prasátka vyryla kukuřici, kterou jsem zaryl do pastviny, tak jsem se večer teple ustrojil a v 7 jsem už seděl s tím, že o co dřív jsem vyrazil, o to později půjdu domů. Vidět bylo jak ve dne. Pásl jsem tam průběžně asi 10 kusů srnčího, další kusy jsem slyšel bekat, i lištička si zaskolila, i sýček se ozval... Jen ta prasátka ne a ne přijít. A to jsem měl s sebou živý ohříváček na ruce - jdu-li na noční čekanou, nechávám zpravidla křepelačku doma a jakmile vyrážím bez ní, pravidelně se ke mně přidá nejméně 1 z našich kocourů /včera oba/ a tráví se mnou noc na posedu či kazatelně... Jenže v půl dvanácté to začalo fičet. Vítr jako takový byl sice protivný, ale vadil mi hlavně jeho směr - přímo mně do týla a k vnadišti... Dva kusy srnčího, které se tam pohybovaly, mě samozřejmě zvětřily a s patřičným nadáváním odskočily do pryč. Takže jsem to vzdal. Ale čemu se divím nejvíc - měsíček svítí, z posedů určitě visí spousta holínek nejen v našem revíru, ale i u sousedů - v této lokalitě se prakticky stýkají 4 honitby - a nikde nepadne ani rána. Vloni touhle dobou /říjnový a listopadový úplněk/ se všude střílelo jak u Verdunu, já jsem v říjnu střelil dvě selata, v listopadu lončáka - a letos je všude v okolí takhle mrtvo.

Autor: Martin Skřivánek | 11.11.2011 23:10
Martes v tvé rodné vísce nejsou mše taky vůbec špatné.představ si že u kostela (na proti Krtka) máme takový ten barák ze srdíčkama.přijeď! :-) :-) :-)

Autor: martes | 11.11.2011 19:44
Právě jsme se se ženou vrátili ze Svatohubertské mše, která se konala ve vlašimském kostele.Mše byla troubená a zpívaná trubači Benešovské horny.
Kázání bylo v mysliveckém duchu, tak laická veřejnost si možná o nás poopraví svůj názor. Byl to nádherný zážitek, byli jsme na takovéto akci poprvé.
A nejlepší na konec. Před zaplněným kostelem byl pasován na myslivce Otec Marek.

Autor: Lukáš Turecký | 11.11.2011 18:40
Seděj jsem tam i když byla prasečí noc a stejně nic. Vítr jak na Sibiři mlha jako pytel :-)

Autor: Milan Soukup | 11.11.2011 17:42
No jo no, to chce chodit ven, jen když je prasečí noc:-), jináč tam mrznete zbytečně:-). M

Autor: Martin Skřivánek | 11.11.2011 17:01
Eri to já už jsem neviděl zajíce ani nepamatuju.

Autor: Lukáš Turecký | 11.11.2011 15:41
No já byl taky venku, ale svítilo jako ve dne a to se jim ven vůbec nechce. Vydržel jsem do půl druhé. Už mě mrzly nohy tak jsem šel domů. Den před tím byla mlha a to mají rádi a tak převrátily pole se zesetou pšenicí. Holt asi do té tomboly nic nestřelím :-)

Autor: Fesoj | 11.11.2011 11:41
Já byl v noci taky venku. Viditelnost i přes mraky nádherná. Ale byl jsem asi ňákej měkkej - už v půl jedné jsem slezl z kazatelny a mazal domů protože ač jsem měl pod bundou dva svetry, ten severák byl tak protivný, že jsem se cítil jak sobolí trus na Sibiři - a když už jsem u toho trusu, viděl jsem, jako poslední dobou už tradičně, hovno.

Autor: Erika Doležalová | 11.11.2011 11:34
Letos vidím zajíců moc a všude, když jedu ven, skoro na každém kroku jsou po dvou, čtyřech, šesti... Ale žádný strach, oni se do honu poschovávají :-)

Autor: Tomio | 11.11.2011 10:24
Taky jsem vyrazil včera. Kolem 15:30 už jsem startoval, pěkně doplnit sůl, zjistil jsem, že musím už pořádně zakrmit, skruž vybraná, černá, srnčí dančí, pachatel nepoznán, ale má se určitě moc dobře. Tak asi o víkendu rozseknu své zásoby na zimu. Letos jsem málo sbíral a obilí je o něco méně. Druhé malé vnadiště vybrané od dančího, žrouti to jsou a chodí přes den, ani zrnko kukuřice. Ve čtyři daněk špičák, srna posléze něco šustilo a procházelo za zády. Od páté hodiny do sedmé klid, pak ve strání bekání, prasátka se hnula, ale daleko. O půl osmé balím, světlo jak ve dne, na poli ani chlup. Tyto jasné noci se vyznačují, že zvěř je z pohybu z večera a posléze už ani dančí ani srnčí není v takovém pohybu.
Akorát mě vrtá hlavou kam umístit nováý buben pro čuníky. A jak optimalizovat zásoby na zimu :-)

Autor: Karel poslík | 11.11.2011 10:15
Nezoufej Eriko, je nás více takto "postižených". Já byl s kolegou také v noci venku a přišel jsem domů ve tři. Ve čtyři vstáváme do práce. Já to dnes překousnu s nadšením. protože půjdu brzy domů, zabalím připravené nezbytnosti a jedu směr Šumava, kde si trochu odpočinu, naberu bratrance a ve tři ráno vyrážíme na Moravu na zajíce. Těšil jsem se na to celý rok a jak zavřu oči , už je vidím běhat. V pondělí napíšu jaké to bylo. Jedeme s tím, že zajíců se bude lovit jenom pár a k tomu budou nějací kohouti. Zdar Karel

Autor: Erika Doležalová | 11.11.2011 09:59
Taky jsem byla včera venku, jela jsem v deset, vydržela mrznout do jedné a kromě zajíců u lesa a po přesunu ke kukuřičnému strništi 7ks srnčího - "mrtvej kraj" :-( Lišky se tentokrát neráčily dostavit, prasata už jsou asi zase "doma" (tedy u sousedů ve větším lese než je u nás), takže nic. Spát jsem šla skoro v půl třetí a v půl šesté budíček do rachoty - no nádhera :-(

Autor: Ivo Ondráček | 10.11.2011 21:18
Tak už su zpátky. Viditelnost úžasná, ovšem na zcela prázdném strništi toho člověk moc nevykouká. Jen cestou zpátky byl u silnice kocúrik, ale z přivřenýma očima jsem ho ohodnotil jako "domácího".
A od sousedů padla rana, pročež kolegovi přeju Lovu zdar k čuníkovi! Zajímavé, měsíc jak baterka a prasata jdou klidně z krytu...

Autor: Fesoj | 10.11.2011 19:43
No já mám obrovskou výhodu v tom, že na nejbližší posed a vnadiště u něj to mám necelých 5 min. pěšky, což člověka někdy svádí k tomu, aby vyrazil později - ale už se mi taky stalo, že jsem si pozdním příchodem prasátka zradil.

Autor: Erika Doležalová | 10.11.2011 18:26
Taky jsem včera chtěla jet, už proto, že se pustili do té poslední kukuřice a byla naděje, že v noci prasátka půjdou šmejdit. Jenže stejně jako u Fesoj - mlha jak mlíko, takže zase odchod do obýváku. Před půlnocí koukám ven a mlha nikde! Jenže už se mi z tepla nechtělo :-( Dnes to dosekli, byly tam akorát dvě lišky, takže mám podezření, že v noci prasátka odešla a já svým hnípáním u televize prokaučovala šanci ulovit si po 4letech v našem MS prase :-( Teď je pěkně, zima jak blázen, ale jasno, měsíc jak kobliha, takže jestli se zase nezačne nějak mlžit, pojedu aspoň okouknout, jestli byla nebo bude nějaká návštěva v bufetu "U Makrely" :-) Ale te%d je ještě brzo, vidím to tak nějak po deváté, možná až v deset :-)

Autor: Ivo Ondráček | 10.11.2011 18:23
Fesoj: Bez obav, je nás tu víc takových, co přes den polykají aspiriny jak na běžícím pásu a večer místo pocení v posteli mrznou na posedu...Třeba já vyrážím během deseti minut...:)

Autor: Fesoj | 10.11.2011 18:20
Když mě včera měsíček vylákal ven, zjistil jsem, že je taková mlha, že by se dala prodávat na kila, takže jsem to vzdal a raději vyrazil dnes ráno ještě za tmy. Seděl jsem asi do 9 v lese a pak jsem obešel vnadiště. Netknuto. Ani oves v korýtku u krmelce zatím nezmizel. Jediné, co jsem v tom sychravém ránu ulovil, je jakási nosní kapavka, příznak počínající chřipky. Motám se jak vítr v bedně, je mi zima ač topím jako blbec, bolí všechny klouby - holt člověku už není 20 ani 40. A přitom se chystám, že přece jen spolknu 2 brufeny a vyrazím do revíru. O rybářích se říká, že jsou tiší blázni, ale my myslivci jsme zřejmě postižení ještě hůř. Františku, s těmi magory jsi to trefil do černého. A že by to Zdeněk s tím Jirousem mohl myslet takhle, to mě nenapadlo ani ve snu.

Autor: František Dušák | 10.11.2011 17:58
Fesoj, Vlado nám napsal, že jsme všichni magoři, když nechápeme uměleckou hodnotu dřevěného jelena. A už je tu souvislost. Myslivec je magor, ovšem pouze s malým "m". F.D.

Autor: Fesoj | 10.11.2011 17:39
Ať přemýšlím, jak chci, souvislost Magora s myslivostí mi jaksi uniká...

Autor: Martin Síla | 10.11.2011 17:36
Dovolím si malé připomenutí.
http://www.youtube.com/watch?v=cXCW1a0Q0OA&feature=related

Autor: Zdeněk Ondruch | 10.11.2011 15:01
Dnes zemřel Ivan Martin Jirous, významná osobnost čekého undergroundu.Z

Autor: Vladimír Mészáros | 10.11.2011 14:35
foto v galérií

Autor: Vladimír Mészáros | 10.11.2011 14:34
Pri včerajšej nádhernej mesačnej noci,som mal behom štyroch hodín, postupne pred posedom 4 líšky, dve sa mi z nich podarilo uloviť. Prvá prišla ku dutému pňu, do ktorého vkladáme odpad pre vnadenie líšok už po piatich minútach, ako som sa usadil, po brokovej rane na 15m z guľobroku s brokom 20/70 4mm sa odtiahľa pár metrov od nástrelu a zhasla, bol som si vedomý, že rana nesedela úplne ideálne, inak by ostala v ohni, druhú líšku asi za hodinu som prepásol, lebo som opäť urobil, chybu, ktorú som si už viac krát vyčítal, že som vzal do rúk najprv trieder a nie guľobrok, a tak kým som vymenil optiku za flintu, bola fuč, na zajačie vrešťadlo, som ďalšiu stiahol asi o pol hodiny, tá po brokovej rane na 35m s nábojom 3,5mmm 20/76 ostala v ohni. Musel som si ju pribrzdiť cmuknutím, lebo bola v pohybe, ako zasekla tak padla rana. No poslednú som mal tesne vedľa posedu, o pol hodinku, ale prvú líšku som stiahol k posedu a už druhý krát sa mi to nevyplatilo, líška išla od zadu posedu, narazila na strelenú líšku, chvíľu ju oňuchávala, a nakoniec odskočila. Aj tak to včera bola pre mňa líščia noc a ďakujem našim patrónom, za nezabudnuteľné zážitky. Prvá, menšia je tohoročné líšča, ale na pol tela prašivé, druhá, dospelá líška - fena, s nádhernou kožušinou, ktorú sa dnes chystám stiahnuť. Tak Lovu zdar priatelia, líščia sezóna sa blíži...

Autor: Ivo Ondráček | 10.11.2011 14:33
Dnes se na druhé straně úseku konečně objevilo pár kusů. Obeznávka dalekohledem, usr.ný kus, svižné šoulání po mezičce a kusy se jako vždy díky šestému smyslu zvednou a svižným krokem mizí bez zastávky půl kilometru k sousedům. Ne že bych je zradil, vidět mne nemohly, navětřit také ne, prostě zrovna dostanou nápad, že u sousedů je lepší tráva a pasou se tam. Letošní rok mám vážně pocit, že bych se měl taky naučit střílet na 250-300 metrů. Srnčí na 150m začínám považovat za luxus...:( Zítra mi držte palce, ať se už konečně nechají našoulat!

Autor: Erika Doležalová | 09.11.2011 14:18
Radku Lovu zdar! Já to dnes nevidím moc optimisticky, celý den je pod mrakem a nedělám si iluze, že se to večír změní, takže asi zalezu do dílny a zkusím vyřezat nějakého jelena :-) No, možná pro začátek radši prase, tam není tolik detailů, udělám mu malé oči, zavřenou tlamu a slecha nahoru a hlavně se z něj nic neulomí :-) Kdyby ale náááhodou měsíček vykoukl, tak případní zájemci o budoucí umělecké dílo mají smůlu, protože pojedu ven na lišky, lišáky a liščata :-)

Autor: Radek Chadim | 09.11.2011 13:32
Po pondělní čekané na mé kazatelně, kde jsem kromě srny se srnačaty a zajíců neviděl ani chlup, tedy ani divočáka, ani dančí, což je v oněch místech dost nezvyklé, jsem včera opět vyrazil sednout k cestě na přenosný žebřík. Po usazení po osmé hodině jsem byl odhodlán chviličku si dáchnout :-), protože do jedenácti se tam obvykle nic neděje. Jak ale kontroluju pole, na horizontu vidím černý flek, neváhám, slézám z posedu a ustupuji asi 100 metrů zpátky po cestě kvůli větru, tam se usazuji na hůl a pozoruji. Asi za 15 minut na horizontě stojí kolem 15ti divočáků, jeden velký kus jako předešlé večery běží k posedu na kontrolu :-). Nic nezjišťuje, tak divočáci schází dolů k cestě asi 100 metrů za posedem. Jelikož už jsou proti větru, já šoulám na posed, kde se usazuji a za 20 minut střílím na 50-60 metrů na sele. Z laufu vylítne oheň jak z planometu, takže ztrácím trošku přehled, ale jedno sele se od ostatních odděluje, kličkuje sem tam a asi za 50 metrů ulehá, za asi minutu opět stoupá a opět ulehá. Pač se mi zdá až moc živé, jedu domů pro psa, ale ten už nachází sele zhaslé. Váha asi 30 kg.
Ale zájem divočáků o vycházení do polí je poslední dny "slabší". Ještě minulý týden za vlhkých nocí to chodilo i na vnadiště, teď je to o poznání horší. Po zpracování včerejšího úlovku jsem si byl ještě sednout na chviličku u mé kazatelny a na řepce zase nic nebylo. Přičítám to tomu, že je hrozně sucho, přestože už je listopad, ale pole a řepka jsou suché i v noci.

Autor: Josef Hanzlík | 09.11.2011 12:23
Přesně takový počasí jako včera bylo posledně,když psal Milan o tom prasečím,tak jsem včera tedy taky vyrazil.Seděl jsem jak blbec od sedmi večer do půl čtvrtý a jediný prase,který jsem viděl byla drsňačka,když se mi poblinkala na posedu.Teď jsem ospalej,bolí mi hlava a ještě k tomu jsem měl k obědu krupicovou kaši.To je teda den!

Autor: Erika Doležalová | 09.11.2011 08:13
Včera jsem se jela jen podívat k žebříku a do jamky pod listí narafičila krásně vonící makrelu (hotové umělecké dílo za 42,50 :-) aby měli liškouni nějakou zábavu a chvilku se zdrželi. Když už jsem byla venku, šla jsem projít les, v oplocence srna se srnčetem, o kousek dál další dvojice, ale byli rychlejší. Na zpáteční cestě vykukuju z lesa na pole - vidím stojící kus, krásně na široko, vzdálenost ideální (okolo 60-70 metrů).. Jenže to byl shozený srnec :-) Večer pod mrakem, takže viditelnost nic moc (spíš nic než moc), takže jsem nikam nejela. Doufám, že mi to lišky přes noc nesežraly, další makrelu kupovat nebudu (šetřím na toho dřevěného jelena :-))) a večer snad vyrazím.

Autor: Jaroslav Miňha | 09.11.2011 06:16
Jardo, reakce ve výcviku teriéra.

Autor: Milan Soukup | 08.11.2011 19:58
Tak jsem se dnes večer chystal vyrazit, že se podívám na Pepina, ale to všechno přerušil telefonát se smutnou zprávou, že nečekaně zemřel bratr mého kamaráda, se kterým jsem něco prožil a u kterého jsem v Kanadě strávil nějaký ten měsíc. Bohužel někdy život chystá nemilá překvapení, tak mimo jiné bych mu aspoň teď a tady věnoval tichou vzpomínku. MS

Autor: Jaroslav Adamec | 08.11.2011 19:39
Pro Jaroslava Miňhu - také mám čtyři hladkosrsté foxteriérky pocházející z chovatelské stanice Od Rytíře Malovce, Regatě (sestra Rigy) již táhne na čtrnáctý rok. Jejich lovecké vlastnosti naprosto uspokojují moje potřeby. Doufám, že se brzy potkáme při nějaké klubové akci.

Autor: Fesoj | 08.11.2011 16:19
Pro M. Kráčmara - koukám, že ses setkal asi s odbornicí na svém místě. Ale myslela to určitě dobře - koneckonců, kdyby se jí ta flinta opravdu nezdála, tak má právo, ne-li dokonce povinnost Tě s ní poslat na zkušebnu. Takhle defakto přiznala, že tomu rozumí jako tele notám, o tom závěru ani nemluvě.

Autor: Martin Skřivánek | 08.11.2011 15:57
V DNES píšou: Palas musí ukázat účty Kalouskovým detektivům. :-) k těm flintám,mně nemohli najít výrobce a na hlavni jak bylo napsáno Stahl(německy ocel) tak napsali výrobce Rakousko :-).

Autor: Karel poslík | 08.11.2011 14:35
Psal jsem včera ještě jeden příspěvek do DNES ale asi jsem to neuložil nebo jsem to uložil jinde. Zkrátka jsem v neděli ráno jel po delší době přes západočeský Stod a potkal jsem se tam s naším kolegou Jirkou Gabrielem. Od té doby mám zase ve sbírce zajímavý přírůstek. Papírový náboj 12/65 s měděnou křížovou zápalkou, brokem č. 12 což je v dobovém značení ekvivalent 2.5 mm. Na dně je vyražen nápis smokeless, což se dělalo proto, aby nedošlo k záměně a nebyl použit do starších zbraní určených pouze pro černý prach. Dnes už asi není mnoho pamětníků, kteří lovili v dobách, kdy byl tento náboj vyráběn. Pěkný sbírkový kousek. Zdar Karel

Autor: Ivo Ondráček | 08.11.2011 13:07
Miroslave to nic. Já když byl pro papíry ke svojí dvojce Gland, dvá odborníci na to koukali, prohrabávali v seznamu značky, a nakonec je z toho Uherský brod neznámého typu a hotovo...Já vím svoje, ale hádejte se s ouřadem...:)

Autor: Karel poslík | 08.11.2011 12:50
Ještě k té taktice. Jednou se mi stalo, že jsem se s kolegou Jardou domluvil na ukončení čekané a odjezdu domů. No a jak tak na něj čekám, najednou přišla tlupa černé a bezprostředně potom pro mě přijížděl kolega s autem a já jsem už nestačil ani vystřelit ani zastavit příjezd auta. Od té doby máme jasný signál. Když se po dohodě k odjezdu přece jen objeví prasata, nemanipuluji zbytečně s telefonem , ale jen v kapse zmáčknu posledního volaného( to je právě kolega Jarda). On to zvedne a když nic neslyší, ví že má zastavit a počkat na další zprávu. Už dvakrát se nám tento způsob komunikace beze slov vyplatil. Zdar Karel

Autor: Tomio | 08.11.2011 11:16
Dnes viděn po třech měsícíh bažant, místo=centrum pardubic :-D. Pak, že máme chodit po lese a polích

Autor: Miroslav Kráčmar | 08.11.2011 10:26
Tak jsem si byl ne dnes,ale včera vyzvednout na PČR nový zbr.průkaz.Při kontrole zbraní,konkrétně hlavní brok.dvojky(v průkazu zbr.uvedena značka výrobce RONGE),mi pí.vrchní inšpektorka sdělila,že bych si měl rozšířit zbroják o sk.A,že hlavně už jsou vevnitř "trošku chycené"a že na střílení už to dlouho nebude.A tak pěkné flinty by bylo jinak škoda.Tak to jsem málem dostal srdeční arytmii.Co jsem viděl některé hlavně kolegů,jejichž vnitřek spíš připomínal měsíční krajinu a byly to zbraně daleho novější,tak to mám ještě"zrcadla".To těm chlapům rovnou asi sešrotuje.Říkám jí,že je to památka po stařečkovi,který už loví v tom věčném revíru jednapadesát let a že ani nevím,jak dlouho ji měl on a že nás oba ta flinta určitě přežije.Ale řikejte něco odbornici,která nedokáže ani vložit závěr do 98 Mausera.

Autor: Pavel Černý | 08.11.2011 09:02
Fesojovi, Matějovi a Karlovi přeji upřímné Lovu zdar!

Autor: jirka marek | 08.11.2011 08:10
Taktika vyšla.Opožděný dáreček k svátku.Karle a Matěji,lovu zdar!Samozřejmě Fesojovi k lišákovi taky lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 08.11.2011 07:03
Včera večer jsem zase vyrazil k oblíbenému vnadišti a musel jsem si pěkně počkat. V jedenáct večer už jsem byl telefonicky domluven s kolegou na odjezdu, když jsem zase uslyšel zabekat srnce. Po chvilce přišel jako duch samotný kus černé. Opatrně v uctivé vzdálenosti obcházel vnadiště, přičemž se stále vracel do vysoké trávy, kde mu byl vidět jenom hřbet. Zhruba po deseti minutách divadla bylo jasné, že se jedná o mladého kňourka. Když stál u etalonu, což je lať natlučená do země a natřená bukovým dehtem, tak se mi zdál velmi mohutný, ale v dobrém světle měsíce jsem měl možnost dále pozorovat. Krátké pírko, krátká hlava, a nakonec byl vidět i střepec. Bylo rozhodnuto, jen jsem chtěl počkat na vyloženou tutovku. V dálce jsem uslyšel zvuk auta, kus stál zrovna na ostro, použil jsem domluvenou taktiku. Vytočil jsem poslední volané číslo a nechal telefon vyzvánět, což je signál „stůj“. Kňourek se konečně natočil krásně na široko a s vysoko zvednutou hlavou proti větru se opatrně blížil k vnadišti. Vynikající pozice, jak moje tak jeho, světla také dostatek – možná až příliš a proto ta opatrnost. S rozsvícenou tečkou jsem si dovolil zvolit ránu na první krční obratel. Po takové rance se neodchází, dokonce ani neodkazoval a řekl bych ani nevydechl. Prostě padl na odvrácený bok a bylo zase ticho. Byl to opravdu kňourek jehož věk odhaduji na rok a váhu jsem typoval na 65 kg. Během vyvrhování patrná silná vrstva běle. Pořádně si to prohlednu až dnes odpoledne, až pojede na váhu. Zdar Karel

Autor: Jaroslav Miňha | 08.11.2011 06:48
A.Straka - pejsek se jmenuje Xelon od Rytíře Malovce.

Autor: Matěj Fous | 07.11.2011 23:52
Poslední dny je v noci krásně vidět a nějak nehlásíte úlovky!Právě jsem dorazil domů a zážitek krásný - rekord u nás je váha ( hmotnost)uloveného lišáka 14,20kg což jsem osobně i viděl a dnes mi šel přinejmenším stejný-nepopsatelná krása a požitek jej sledovat jak na nepodmítnutém strništi (po postřiku suchém)myškoval.Byl poměrně daleko ale nevadilo mi to.Úlovky já nehlásím protože mi to připadá blbě - no ale musím dnes napsat jak jste mě zde vyděsili s tím že se musí po 308W dosledovávat a já po letech myslel že to na mě také musí přijít a tak jsem po dnešním výstřelu také asi 1,5 hodiny hledal a pořád si říkal že jsem se přeci musel trefit!Musel-no tak jsem hledal.Až když jsem to vzdal a vrátil se tak jsem o něj zakopl na nástřelu -ani krok!Pěkné vyzrálé sele kňourek asi 40kg -ale to jsem vybíral aby asi takové bylo,mohl jsem cokoliv jiného.308W Norma Vulkan prostě platí,musí se ale trefit na komoru.Šel jsem na něj se zbraní poprvé,ale v poledne jsem obeznamoval snad 10x,mám to za humny .Zdravím Matěj.

Autor: Antonín Straka | 07.11.2011 20:01
Díky Josefe za tip, ale počkám až na jaro, jednak starý foxlík ještě žije a nechtěl bych brát štěně na zimu. Je to hrozně smutné když pejsek který vám dvanáct let dělá radost začne odcházet. Je slepý,hluchý, selhávají mu ledviny .... Nejhorší je že to nedokážu ukončit,nemám na to nějak sílu. Sestra má teď půlroční štěně "krále":-D - jezvčík drsnosrstý, tak se rozveselím když pomáhám při cvičení. Ale je fakt že se už těším na cvičení vlastního pejska

Autor: Martin Skřivánek | 07.11.2011 19:55
Josefe já se pořád směju té hlášce "kočička s opičí hlavičkou" :-).vtip roku!

Autor: Josef Hanzlík | 07.11.2011 19:32
Antoníne,paní,co mám od ní křepelku má i štěňata hladkých foxlů.
Fesoj,Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 07.11.2011 19:24
Dnes si mi jedna známá stěžovala, že když si teď pořídila slepice /bydlí na samotě/, brousí jí neustále kolem plotu liška, psi se mohou zbláznit a ona si z nich prý nic nedělá. Tak jsem se tam odpoledne vypravil a sedl si na kazatelnu na kraji lesa, necelý kilometr od jejich stavení. Viděl jsem jeden silný kus srnčího, ale tak daleko, že jsem ho v šeru ani nepřečetl. Už jsem počítal s tím, že ani dnes tu dlouhodobou smůlu neprotrhnu - a najednou ejhle, lištička ! Ani nevím, kde se na té louce vzala. Klusala si to směrem ode mne, tak jsem vysunul flintu z okánka a když se zastavila a maličko natočila, posadím bod na kořen krku a bác. Jen se v ráně okulila. Bylo to na necelých 100 m. Tak pozavírám okénka, slezu z kazatelny a velím : "Dorinko, aport". Ona nosí moc ráda, tak jsem jí chtěl udělat radost - ale ač vyrazila správným směrem /ze země jsem na nástřel neviděl/, nějak dlouho jí to trvalo, tak jsem jí šel naproti. Ono to nebylo žádné liščátko, ale sedmikilový lišák, křepelačka ho nemohla unést, tak se ho snažila přitáhnout. Nakonec i já jsem byl pěkně propocený, než jsem ho donesl domů. Ač jsem střílel ráží 243W, nijak jsem ho nerozbil, je velice pěkně vybarvený, takže bude-li mít synova přítelkyně zájem, může mít límec či čepici.Rána padla v 17.05 hod.

Autor: Antonín Straka | 07.11.2011 19:15
pro J.Miňhu - Můžu se zeptat od koho pejska máte? Vzhledem k tomu že můj foxlík už je na tom hodně špatně a vypádá to že tahle zima bude poslední, začínám koukat po štěněti a chtěl bych zkusit hladkého, co jsem slyšel začínají být v současné době lepší než drsňáci. Držím palce, pejsek ať Vám dělá jenom radost:))

Autor: Radek Chadim | 07.11.2011 16:54
Včera jsem vyrazil zase k cestě jako v sobotu, už tolik nefoukalo jako v sobotu, tak to bylo lepší. V půl jedenácté, tedy dost pozdě, z lesa vyšli první divočáci přímo naproti mně a rovnou si to namířili ke mně, ze šikma ode mně před sebou ženou lišku, která rychle odbíhá přes horizont. Měl jsem špatný vítr, tak jsem rychle slezl z přenosného posedu a pošoulal asi 100 metrů od posedu trošku dál za vítr. Tlupa se zastavila asi 100 metrů od posedu, bachyně vybíhá naproti posedu, zastavuje se asi tak 20 metrů, větří, pobíhá sem tam, asi něco tuší, ale jistá si není, po dobré minutě odbíhá za zbytek tlupy, všechny pak pozvolna odchází za horizont. Tak si zase jdu sednout, za půl hodiny druhé kole na chlup stejně. Tentokrát už to trošku vypadá, že některá selata překročí onu cestu, dostanu je tam, kde je chci kvůli větru mít, ale já jsem zase 100 metrů od posedu a selata se nakonec opět stačí jako v prvním kole. Tak si jdu zase sednout, o půl jedné vidím divočáky, jak jdou podél cesty u lesa, ale na další kolo už nemám chuť, tak to balím a jdu domů. Ten vítr je teďka pěkně na nic. Dneska půjdu zkusit štěstí na mou kazatelnu, pole je celkem čerstvě poryté, tak uvidím, jestli budu mít štěstí - ale s tím větrem je to tam stejně špatné jako na posedu u cesty.

Autor: Fesoj | 07.11.2011 12:57
Koukám, že jste všichni aspoň něco viděli. Já jsem seděl od 8 do půl druhé. Za celou tu dobu - a že bylo vidět překrásně - ani chlup. V půl deváté padla rána někde za devatera horami a to bylo vše. Špekuluju, kam dnes, když ani na jednom vnadišti se čuníci neukázali a tam, kde o nich vím, se zase nedostanu já - 5 km tam a 5 km v noci zpátky se mi pěšky opravdu nechce - ale že nezůstanu doma, to je jisté. U nás nějak vymizely i lišky. Naposledy jsem jednu střelil před čtvrt rokem - 6.8. - a od té doby jsem viděl jen 2, z toho jednu v sousední vesnici, když mi večer málem skočila pod kolo. Ale mohl by se ukázat aspoň kmotr jezevec. Teď budu kamarádovi preparovat lebku z jeho prvního. Měl 17 kg, zatím jsem to nezměřil, ale na první pohled to vypadá na medaili. A když ho upekli, prý se oblizoval i starosta.

Autor: Erika Doležalová | 07.11.2011 11:30
Zima sice jak v Rusku, ale měsíček akorát, tak jsem v deset vyrazila okouknout, jestli čuníci náhodou nepůjdou na výlet z kukuřice. Dlouho nic, pak dvě lišky, ale odešly bez rány (néé teda proto, že jsem seděla kvůli prasatům :-) O půlnoci srna se srnčetem a pak už nic, před jednou domů.

Autor: Jaroslav Miňha | 07.11.2011 09:22
Včera jsem se vrátil domů už s novým pejskem. Je se mnou teprve tři dny, takže uvidíme, ale zatím vše vypadá moc nadějně, držte palce. Foto v galerii.

Autor: Milan Soukup | 07.11.2011 07:37
Včera zase noční směna, vidět až moc, nic co by stálo za řeč:-). M

Autor: Jan Slavětínský | 07.11.2011 06:53
Včera měsíček svítil jako rybí oko a jak to při takovém světle bývá,včera totální mrtvo.Prvně mi na boudu sedl výr, lehce jsem se pohnul na židli a tak se odlepil až se mi hnula bouda a tiše zmizel podle stěny lesa někam dolu k přehradě.Asi za půl hodiny mi na vnadiště přišel daněk.Špičák do slechů.Ve svitu měsíce se mu ty špíce jen leskly.Chvíli bral jablka,kukuřici a něco zobnul i z burýny a pomalu zatáhl do spodního cípu lesa.Poté nastaly 2,5 hodiny klidu,které přerušily pouze dva kusy srnčího,co přešly napříč polem po kukuřici.
Ani nikde v okolí nepadla rána a to věřím, že včera sedělo hodně chlapů...Uvidíme dnes.Přitom pohyb je a na vnadiště to začíná chodit.

Autor: jirka marek | 06.11.2011 12:18
Včera v místním kostele proběhla Hubertská mše za účasti trubačů z Přerova a zpěváků z Oder.Nezapomenutelný zážitek. Dneska večer jdu sednout na obeznanou lišku,už se nemůžu dočkat.Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 06.11.2011 00:17
Ach jo, to byl zase dneska nelov. Navečer se počasí umoudřilo a po setmění svítí na nebi měsíc. Říkám si hurá, taky zas jednou. Vyražím kolem sedmé, už cestou vidím, jak listí lítá přes silnic, což signalizuje, že asi fouká - no jo, kdyby jen tak pofukovalo, tak by se to dalo přežít, ale silnej vítr jako kýchnutí kingkonga, to je vážně hnus. U auta se rozhuduju, jestli mám vůbec někam jít, nakonec si říkám, že nejsem žádný měkkýš :-), tak vyrážím na otevřený přenosný posed u polní cesty, kde to profukuje fest, ale ve vaku je celkem dobře. Do 22:30 nevidím ani chlup, měsíček pěkně svítil, ale nebylo co pozorovat. Říkám si, že počkám ještě 15 minut a půjdu domů. Naposledy prohlížím pole a kousíček za horizontem vidím nějaké černé fleky. Tak chvilku počkám a 13 divočáků už si to šine asi 70 metrů od cesty, u které sedím, v poli směrem ke mně. A teď přichází to nejlepší, co se mi stává... vlastně skoro pořád - samozřejmě měsíc nahlé zachází za mrak, nejprve za průsvitný, pak za neprůsvitný. Na půlce nebe svítí hvězdy, na druhé se ženou tmavé mraky, hranice je přesně nademnou. Mezitím divočáci přijdou na nějakých lovných 60-70 metrů, ale pro tmu a jejich hemžení nemůžu pořádně žádné sele najít a než je najdu, tak mě bachyně navětří a jsou pryč. Tak to zabalím a než dojdu k autu, tak už zase měsíc svítí jak o dušu. A tak je to pořád :-). Už se těším na sníh, protože ten v rozhodující okamžik nikdy nezradí :-).

Autor: Milan Soukup | 05.11.2011 18:33
Ferdové jsou bezva:-), je s nima prča :-) a člověk má aspoň na co koukat:-). Bohužel často končí špatně, teda tak nějak jak už to bejvá:-), to je holt život. Za chvíli vyrážím, tak uvidíme, jak dnešní noční směna dopadne:-). MS

Autor: Fesoj | 05.11.2011 18:16
Já jsem založil vnadiště hned 3. Na dvou mám barel s kukuřicí a jablka, to třetí jsem zkusil za barákem na pastvině, kde není k čemu přivázat barel, založit tak, že jsem zaryl rýč, do rýpance nasypal tak půldeci kukuřice a zašlápl - nevybere to srnčí, sojky ani raritně se vyskytující zajíc, jen černá, jezevec a - bohužel - hraboši. Takhle jsem zaryl asi 5 kilo na dost velkém prostoru. Dnes jsem vzal vnoučata na procházku a provedl kontrolu. Nikde ani drknuto, takže mě ani nemusí mrzet, že vzhledem k nízké oblačnosti se lovit nedá. Snad se počasí umoudří a prasátka taky - i když tomu vzhledem k úrodě bukvic moc nevěřím.

Autor: Radek Chadim | 05.11.2011 16:27
Takoví Ferdové, jak jim říkám já, jsou nejlepší, mám jich u nás po honitbě hned několik a dokud nejsou uloveni, drží se v podstatě pořád stejných míst. Mám je rád a nelovím je, protože když nechodí lovnější kusy, tak se člověk aspoň nenudí, když mu přijdou přímo pod posed třeba i 3x za noc :-). Je ale pravdou, že jejich život nemá obvykle dlouhého trvání, protože jak se Ferda zatoulá k sousedům nebo někam, kde chodí rozhodnější lovec než já, tak je hned po Ferdovi. Naštěstí se zatím každý rok Ferdové pořád dokola doplňují, takže jich je pořád poměrně dost :-).
Jinak mě dnes v noci na vnadiště zase po měsíci přišli divočáci, takže zase měsíc nemá cenu tam jít, takže dnes půjdu omrknout letošní zaseté bývalé pšeničné pole :-).

Autor: Milan Soukup | 05.11.2011 09:06
Včera jsem vyrazil jen narychlo, hlavně nakrmit a na chvíli sednout. Na jednom místě už asi 3 týdny krmím lončáka, slíbil jsem klukovi, že mu ukážu prasátko :-). Chodí pravidelně, říkám mu Pepino:-), dorazil jako vždy v 19,30, jízdní řád dodržuje jak hodinky:-). Naháňku přežil a se štěstím proběhnul mezi dvěma poplatkovýma, naštěstí ho tipovali na velkýho :-) a prej byl hrozně rychlej:-) (má tak 40-50 kg). Díky bohu má strach někdy velký voči:-). Ve zvláštní oblibě má bílé pečivo, hlavně slané pivní rohlíky:-), ale housky prej taky dobrý:-), zato chleba asi nic moc:-). Obilí taky žádná sláva, kukuřice dobrý:-), hrách až když trochu navlhne, tak po 2 dnech. Docela sranda, na vnadiště se klidně přihrne po větru :-) (holt je ještě mladej a blbej), všechno zkontroluje, pak čapne rohlík a protože si myslí, že je lišák ferina prefíkaný, tak se s ním běží schovat tak 5 m do louky do vysoké suché trávy, kde ho za hrozného mlaskání nacpe do bříška:-) a jde pro další:-). Chudák netuší, že je na něj z tý kazatelny krásně vidět a mám ho tam jak na talíři:-). Až tam půjdu s klukem, tak mám na Pepina přichystanou trochu zradu:-), nasypu mu tam těch rohlíků plný pytel (už ho mám připravenej) :-). Jsem zvědav, co bude dělat:-), jestli vyšlape dálnici jak je bude tahat po jednom:-) nebo předvede něco jinýho, jen doufám, že ho z tý radosti nad nečekaným bohatstvím neklepne na místě pepka, to bych byl nerad :-).
jinak všude mraky žaludů, prasátka chodí hrozně nepravidelně. MS

Autor: Ivo Ondráček | 05.11.2011 00:40
Jaromir K:
Jooo kdo umí ten umí! K tomuhle umístění zásahu se většinou říká: "Tak si posbíráš parůžky no..." :)

Autor: Miroslav Kráčmar | 04.11.2011 22:48
Lovu zdar Eriko,ať se daří i nadále.

Autor: Fesoj | 04.11.2011 19:49
Eriko, lovu zdar - a dík za pěkný článek !

Autor: Erika Doležalová | 04.11.2011 19:32
Dnes ne, ale teprve teď jsem pořádně vstřebala dojmy a mohla se pustit do psaní :-) Takže přátelé, v úterý 1.11.2011 v 7 hodin ráno se mi povedlo ulovit mého prvního daňka. Roštýnská obora, věk 4 roky. Nezapomenutelný zážitek. Díky všem co mi drželi palce :-) a Lovu zdar!

Autor: Jaromír K | 04.11.2011 18:28
Tak se loví na krk-:))

Autor: Jaromír K | 04.11.2011 18:23
http://www.stream.cz/uservideo/544727-dobry-lov

Autor: Ivo Ondráček | 04.11.2011 09:23
Á nazdar Haralde tebe už jsem tu dlouho neviděl, to jsou mi teda ale výrazy...:) Mno jelikož ten "rajón" rovných polí přehlídnu klidně i dalekohledem ze silnice, tak na těch voračkách ten kus prostě je, nebo není. Nebyl, asi se zrovna vydal k sousedum...Jo pravda, mohl jsem to projít pořádně a kus střelit, to bych na tu prdel určitě dostal. Od sousedů, že jim střílím v revíru.

Autor: Harald Altmann | 03.11.2011 23:37
Ivoši, zvedni prdel a projdi rajon! Co čekáš? Že bude denně na stejném místě?

Autor: Ivo Ondráček | 03.11.2011 19:22
Dnes jsem celý den strávil malováním (v galerii) a jen odpo na chviličku kouknul na holou. Tlupa tam byla skoro celá, jen pár kusů chybělo. No a hádejte, který kus konkrétně tam pochopitelně chyběl...:) Ano, právě ta nemocná vižla. Holt je to vždycky stejné, jak jednou vidíte a rovnou neulovíte, musíte pak chodit znova a znova jak blázni. Lovecká štěstěna dává velice nerada druhé šance.

Autor: Miroslav Kráčmar | 03.11.2011 18:17
Vše nejlepší všem Hubertům k jejich dnešnímu svátku.
A ten Svatý.ať stojí při nas všech.
Myslivosti zdar!

Autor: Milan Soukup | 03.11.2011 08:52
Teď jsem se vrátil. Navečír srna se srnčetem, berani už jsou v pohybu, blíží se říje. Ve 22,00 lončák, v 01,30 bachna se dvěma selaty, v 04,30 sekáč, nestřílel jsem. M

Autor: Jan Slavětínský | 03.11.2011 06:54
Já držel středu..U nás tma jak v ....a mlhový opar. Dnes to vypadá stejně. Je to pech.

Autor: Josef Hanzlík | 03.11.2011 06:34
Tak co to prasečí počasí Milane,bylo něco?
Tady na západě je tak nějak hnusně,že jsem šel střídavě s"holkama"jen na chvilku ven.S křepelkou jsme došli k dodávce s šoustalíkama,ale bylo zamlženo!Nojo,holt ta středa.

Autor: Honza Král | 02.11.2011 16:52
Jo s odrazem světla od mraků buď z vesnice, nebo ze Témélíná máme také dobré zkušenosti. Dokonce v honitbách blízko u věží se nechá lovit skoro celý rok. Já myslel že měšťáci dodržují středy (doma nedoma to je jedno) a tak je v honitbě rušno.

Autor: Milan Soukup | 02.11.2011 14:53
20 km od velkoměsta je to tak, že když je zataženo a mraky nízko, tak velkoměsto svítí jak baterka a odráží se to od mraků, k tomu měsíček na půlce, takže je vidět právě tak akorát až do rána. Holt pražáci jsou kuvy:-):-):-). MS

Autor: Radek Chadim | 02.11.2011 14:45
U nás bude v noci tma jak v pytli, pač "za mlhou, jež by se dala krájet" nebude ani při svícení jaderné elektrárny nic vidět :-), takže to vypadá, že vyrazím jen na srnčí holou. A žádnej vítr je horší než špatnej vítr, protože když nefouká tak je to podle pořekadla "sedni si kam chceš, my tě stejně všude na velkou dálku navětříme". Naštěstí do mého nejúspěšnějšího loveckého večera, tedy třetího večera po úplňku, je ještě daleko, takže zatím nepropadám panice :-).

Autor: Honza Král | 02.11.2011 14:38
Českobudějovicko hlásí zataženo. Parasíci mi chodí pod barák na krmeliště,kazatelna čeká na páteční přemístění, jen ten měsíček nějak nechce svítit. U velkoměst se ve středu špatně loví že?

Autor: Milan Soukup | 02.11.2011 14:08
Chlapci, chlapci:-), nevím jak ve vašem kraji, ale tady u velkoměsta to dneska půjde:-), cítím to v kostech, nač ten pesimismus:-). Větřík večer a v noci nebude, budou se táhnout mlhy a sem tam mrholit, prostě prasečí počasí:-). Do rána tak dva kusy:-). MS

Autor: Radek Chadim | 02.11.2011 13:44
Taky jsem včera vyrazil s tím, že při malém měsíčku obeznám, kde chodí divočáci - no oni chodí podle porytých polí všude :-) - takže vlastně kde co chodí. Ale už při výstupu z auta jsem věděl, že to žádná hitparáda nebude - prostě někdy hned u auta mám pocit, že to nic moc nebude a ani včera mě můj instinkt nezklamal. Seděl jsem hodinu a půl a pak jsem utíkal domů, neb se opravdu nic nedělo. Bohužel dneska se počasí pěkně zkazilo - zatáhlo se - a výhled na další měsíční noci není nic moc, o směru větru na dvě věci nemluvě.

Autor: Milan Soukup | 02.11.2011 13:37
No já dneska vyrážím, a to až do rána. Je prasečí počasí. Dneska by to šlo:-). MS

Autor: Jan Slavětínský | 02.11.2011 10:14
Včera jsem doplnil na vnadišti a s kolegou jsme přetáhli jednu pojízdnou kazatelnu na pole po kukuřici. Teď tam kolchozníci zaseli,uválcovali a čuníci už to našli. Činnost od černé teď je a všude. Domlouvali jsme se na dnešek,že si půjdeme sednout,natěšení, ale zatím to podle počasí vypadá, že to bude doma u televize...Uvidíme. Lovu

Autor: Karel poslík | 02.11.2011 08:49
Včera byl večer, kterému říkám úplné mrtvo. Světlé mraky způsobily velmi dobrou viditelnost po celou noc do padesáti metrů i více, ale nikde ani tráva nezašustila, větvička nepraskla, ani kos poplašně nezakřičel, prostě nic. Tak trochu jsem s tím počítal. Vnadiště mám již 12 dnů bez pohybu. Chodily tam dvě tlupy ale poté co jsem z každé z nich ulovil jeden kus se ještě navrátily. Vždycky jim to trvá maximálně týden, ale tentokrát je v lese dostatek žaludů a nemají proto nutkání riskovat a hrát „ruskou ruletu“ na zrádném vnadišti. Včera jsem tam ještě osvěžil jednu újeď, aby se zvýšila alespoň šance na lišku. Zkusím to ve čtvrtek a potom budou mít až do neděle klid. Čas nebo hlad musí dříve či později otupit jejich ostražitost a dát zase šanci do mých rukou. Zdar Karel Radime, Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 01.11.2011 22:17
Tak to má byt, tak je to správne... Takovéhle kusy jsou opravdu zkrášlením revíru, ale nechat je uhynout stářím je zcela zbytečné. Lovu zdar ! Jinak právě na těchto abnormalitách si nejlépe ověřujeme zimní a letní stávaniště zvěře, velikost teritoria, počty srnčat a jejich kondici v závislosti na věku a proto je škoda je ulovit jenom pro netypické zbarvení.

Autor: Radek Chadim | 01.11.2011 17:09
V neděli jsem ulovil srnu. Byla ve slušné kondici, ale byla nepřebarvená a nevodila. Chvíli jsem váhal, ale nakonec jsem se rozhodl ji ulovit. Tato srna zkrášlovala náš revír po několik let, byla lehce identifikovatelná zejména v zimě, protože nikdy nepřebarvila do typické zimní srnčí srsti - byla po celý rok béžově hnědá s bílou skvrnou na krku sahající od hlavy až na hruď, světla měla normálně tmavá. Rok odhadnut na 6-7 let. Pravděpodobně tuto srnu jsem natočil před dvěma lety: http://youtu.be/5Fj4pf-K07c .

Autor: Radek Chadim | 01.11.2011 16:57
Listopadové dnes.