Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kulové střelivo SAKO



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Decsi | 23.11.2011 20:45
Já mám k mojí škodě vyzkoušeno střelivo Sako v ráži 7,62x39 se střelou Gamehead jen na střelnici do terče.Výsledek na moje střelecké schopnosti byl vynikající.Koupit je byl problém,sháněl jsem je téměř 2 roky,nakonec mě je dovezl kamarád z Brna od Tuzy.V této ráži je celkově poměrně malý výběr střel,snad se to do budoucna zlepší.U ráže 8x57JRS bych zůstal věrný S&B pro stálost na trhu i dobrý ranivý účinek v tomto kalibru včetně ceny.

Autor: Tomáš | 23.11.2011 18:45
Zdravím.Nevlastním sice flintu v téhle ráži,ale ve velmi podobném kalibru 8x57 JS. Jestli můžu doporučit něco, co funguje velmi spolehlivě a zvěř zústává ve většině případů na nástřelu, tak je to starý poctivý knedlík od RWS - Teilmantel 12,7 g. Je to obyčejný poloplášť, s širokou oblou hlavou a v osmičce je velmi šetrný ke zvěřině. Gamehead je sice také obyčejná soft point střela, ale je tvrdá, resp.olovo uvnitř je tvrdší a hůř se pak deformuje. Ne nadarmo si složení olova většina známých muniček hlídá jako oko v hlavě. Se střelou Gamehead jsem měl velmi špatnou zkušenost v kalibru 6,5 x 55 SE, kdy srnčí po dobré ráně na přední komoru odcházelo okolo 50 m daleko. Po změně střeliva na Lapua Mega ve většině případů po stejné ráně neodcházelo vůbec !! Obávám se, že trh je zahlcený spoustou supermoderních střel nové generace, ale bohužel s velmi specifickými účinky a za určitých podmínek. Pro obyčejného člověka je to někdy až na zblbnutí, paradox je ten, že co bylo dobré pomalu před 100 lety je dobré i dnes a někdy mnohem lepší, než zmíněné novinky. Lovu Lesu

Autor: Václav Sládek | 22.11.2011 22:28
Pavle podívej se na stránky zbraně Brymová.Prodejna je kousek od metra Anděl směrem k nadraží čsd Smíchov.I když budou mít tebou požadované střelivo na stránkách tak si tam ještě pro jistotu zavolej.To je moje zkušenost.

Autor: Leon Zumr | 22.11.2011 20:27
Pavle to jsi měl sierra match king
http://www.sako.fi/cartrid_bullettypes.php?racehead já jsem vyzkoušel v 308 win super hammerhead 11,7g za 580kč a byla to paráda jak na srnčí tak na černou ale víc jak dvě krabky jsem nesehnal :-( jak říkal Chaloupka dovozci nakupují jenom ve slevě tak to pak taky vypadá s tím sortimentem co nabízí

Autor: dalibor | 22.11.2011 19:07
V 8x57 JRS sa tiež prikláňam k NORME ORYX - lovím počas roka srnčiu a diviačiu, účinok je výborný, odbehne máločo, možno srnčie cez uši :)
Na sezónu spoločných poľovačiek nasadím S&B SIERRA 14,26g, optiku vymením za kolimátor a mám "samonavádzací komplet", neriešim trávu a kríky (ovšem musím cez to vidieť a nie tyčkovinu ako ruka...).Účinok to má parádny, takmer ako kladivo.
Myslím tým normálne zásahy, priestrel čriev bežiaceho diviaka nezastaví, ale to nepomôžu ani nebeské magnumy...
Čo sa týka podobnej balistiky, do 130-150m mi lieta rovnako ORYX, RWS IDEAL, GECCO TM, S&B SPCE aj HPC (tým by som už nevystrelil na nič živé...)
Podliatiny robí každé strelivo a kaliber (5,6 mm nie je ani strelivo ani kaliber :(, to je podkožný paintball...) - odrežem a neriešim.
PS: ...po osmičke to tak krásne padá, že by to mohlo padať aj dvakrát...

Autor: Pavel H. | 22.11.2011 17:55
Měl jsem od Saka krabičku nábojů v 308W tip už nevím, byla to nějaka hydrodutinka ? Kulka byla celá mosazná do špičky, která byla jakoby useklá a do ní tenká dutinka. Na srnčí dost účinné trochu větší výstřel, ale žádná podlitina, prasata jsem tim střelil taky a tam už podlitina trochu byla, jedno sele jsem trefil naostro přes žebra (vstřel 1 žebro a výstřel přes poslední 4, půlka žeber byla na vyhození). Nezatracuji toto střelivo, ale myslím, že SB SPCE udělá stejnou službu za podstatně menší peníz.

Autor: Pavel Hrubý | 22.11.2011 12:02
Tady taky mají 8x57JS,ale JRS ne a ne sehnat.Humpolec je už pro mě dost z ruky,ale kdyby nebyla jiná možnost!Jinak to jistí opět Praha.V té zbrojovce je střelivo trochu dražší,ale většinou se tam dá toto střelivo sehnat.Jak kdy.

Autor: Jan Slavětínský | 22.11.2011 11:42
Včera jsem byl v Humpolci v ARMSu a Normy tam mají. Chlápek tam zrovna vybíral mezi Oryxem a Alaskou do 8x57JS. Mají i CDP. Myslím ,že u nich není problém sehnat.
Jinak má zkušenost s Oryxem je taková, že se účinkem k srnčímu podobá s SPCE,je o trochu šetrnější, ale hlavně ta kule proti SPCE drží pohromadě a černou i dančí prostřelí.
K liškám se JRSka chová celkem šetrně. Chce to lišku střílet za lopatku přes hrudník. Je to místo, které kule jen prorazí bez tlakového efektu a výstřel je v podstatě velikosti mince. Jakmile jde rána na střed a do měkka, liška je vyvržená. Ale to je po každé ráži.

Autor: Roman Voříšek | 22.11.2011 11:31
Pavle,

ulovil jsem s 8x57JRS několik kusů srnčí přes obě plece, dírka tam, výstřelová strana jak dvoukoruna. Podlitina byla, ale nic katastrofálního, obřízneš to nožem a v pohodě. Kost proražená jak od výsečníku. Lovil jsem jak s Oryxem, tak i se střižnou hranou od S&B. Maximální spokojenost. Určitě mé zkušenosti potvrdí i Honza.

Autor: Vladimír Mészáros | 22.11.2011 11:27
Otázka na Jána, mám už tu zmieňovaný guľobrok fair 8x57JRS, strieľam Vulkan, a Blaser CDP som dostal asi 8ks s flintou, do 50m chodia úplne rovnako, ale otázka, ako sa správa oryx na líškach, s vulkanom som jednu ulovil, a tá bola rovno vyvrhnutá, vstrel na strede tela ? Mám ho len od začiatku roku, tak som jedno prasa ulovil Vulkanom, vstrel za plece, do tej jamky, ustrelené srdce, od nástrelu s dobrým farbením asi 30m, druhý lanštiak Blaser CDP z posedu šikmo dole, nakoreň ucha, výstrel pod okom veľkosti asi 4-5 cm,samozrejme v ohni, strela brala všetky kosti pred sebou. Tak zatiaľ skúsenosti malé, ostatné líšky som strelil brokmi

Autor: Pavel Hrubý | 22.11.2011 11:20
Honzo,já lovím s Vulkanem,jak píše Roman,občas sehnat Vulkana do 8x57JRS,je nadlidský výkon.Jsem z okolí MB a pro Vulkany jezdím do Prahy do prodejny CZ.Nyní zkouším Nosler Partition od SB,protože jsem nemohl vulkany sehnat.Tady u nás je mám objednané více jak měsíc a pořád nic.Jinak Oryx mám také vyzkoušen,ale na srnčí je to dost tvrdá střela a vůbec nebarví.Ale na druhou stranu,dírka dovnitř,dírka ven,stříleno přes žebra.Co by to udělalo s pleckem nevím,ale asi by to bylo značné poškození zvěřiny.Aˇž pojedu po novém roce do prahy,tak si udělám menší zásobu,ať mám klid.Přes zimu mi stačí ty Noslery

Autor: Jan Slavětínský | 22.11.2011 10:19
Osobně bych šel do Norem. Střílím Oryx 12,7 v 8x57 JRS. Je tvrdší a podle mě universální. Výhodou Norem je, že Oryx i Vulkan chodí naprosto stejně. Alespoň mě v 8/57 JRS ano. Pokud budeš chtít střelu na černou, použij měký vulkan a srnčí lov oryxem.Je to dobré řešení a pokud ti nebude vyhovovat, tak jedině SPCE na všechno...

Autor: Vladimír Soukup | 22.11.2011 10:07
Mám velmi špatné zkušenosti se střelou Gamehead, používal jsem to výhradně na černou a nikdy jsem se tak nenahledal jak po těhle střelách. Při ráně za plec běžně odchází selata 20-50m, ločák velikosti kolem 50kg 80-120m při minimálním barvení, rána na plec znamená velké podlitiny a devastaci, kterou jinak v této ráži neznám. Jedenkrát se mi stalo při ráně šikmo zezadu (vstřel za posledním žebrem) směrem na plecko opačné strany že nedošlo k průstřelu (střela se rozpadla) a prasátko (cca55kg) s touto ranou odběhlo bez barvení 150m.Rozhodně toto nebrat, cokoli je lepší, i SB SPCE. V.S.

Autor: Roman Voříšek | 22.11.2011 09:35
Zdar Pavle,
já přímo se střelivem SAKO nelovím, ale kámoš od nás střeliva SAKO vystřílel určitě přes 100ks, v ráži 7x64, střela Hammerhead, tuším, že váha byla 10g.
Se střelivem veliká spokojenost, ale běda, když se trefil do díry, kdy u prodejce náboje nebyly skladem. To nebyl problém čekat 4 měsíce, než je opět naskladnili.
Já jsem se teď ptal na to samé provedení střely, ale v 8x57JS, vyprodáno - nemá Detex, ani p. Procházka z Rakovníka.

Rád bych věděl, v čem je problém - zda na straně dodavatele (nějaké minimální odběry, které třeba náš prodejce neprofinancuje), nebo je dovoz do ČR nějak ošetřen v celním zákoně, který stanovuje na dovoz nějaké kvóty...

Je to velká škoda, střelivo určitě špičkové, ale ta dodací doba, to je špatenka :-(

Autor: Pavel Hrubý | 20.11.2011 10:12
Zdravím kolegové a kolegině,máte někdo s tímto střelivem zkušenosti?Přemýšlím,že ho vyzkouším v 8x57JRS