Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Boj o zvěř



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ondřej Smetana | 18.12.2011 22:02
Michale, jak se vyvíjí Boj o zvěř?????

Autor: Erika Doležalová | 15.12.2011 08:36
Jendo, v podstatě bych i souhlasila (skoro za barákem máme na řepce 35 kusů), až na to, že s loukou sousedí velký lán, který je na hluboko zoraný, ten co na něj navazuje (nízké obilí) je taky "prázdný" (ještě nedávno tam byly 4 kusy, ale jsou fuč), pak už je vesnice. V lese ani v oplocenkách (2) není nic, na opačné straně lesa je louka a pole - nic. Prostě není možné, aby na tak velkém prostoru nebyla najednou vidět zvěř, když tam vždycky byla. Taky byla v tlupách na poli, ale aspoň na tom poli byla vidět a jiná chodila normálně z lesa. A letos velké divné nic.

Autor: Jan Slavětínský | 14.12.2011 20:08
Druhá věc je, že v tuto dobu je zvěř sražená do tlup a celý den tráví uprostřed pole - někde na řepkách nebo na ozimech a minimálně přechází. Tudíž na suché vysečené louce nic neuvidíš...

Autor: Erika Doležalová | 14.12.2011 18:59
U nás obdobně. Pole po pšenici je pouze zorané a louku si sečeme sami na seno pro koně, takže žádná pustina vysečená dohola ani hnojiva, nic. Přesto nic ani co se týče zvěře :-( Leda že by někdo něco vyváděl v tom lese vedle louky, postřik, odpuzovač..těžko říct.

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 12:59
To náš problém není, u nás se od chovu skotu skoro úplně upustilo, tak jsou zemědělci rádi, že mají vůbec co zaorávat pod kukuřici. Ne tak hnojit louky, nebo co se dá.

Autor: Miroslav Šafr | 14.12.2011 10:58
Mám zkušenost, že pohyb zvěře hodně mění zemědělci při podzimním rozmetání hnoje na louky a pastviny. U nás asi díky mírné zimně stačili pohnojit co se dalo a tam srnčí také vůbec nechodí. Černá se těmto loukám také nějaký čas vyhýbá a tak se změní i jejich další putování po revírech.

Autor: Ondřej Smetana | 13.12.2011 16:35
No právě u nás máme jednu louku, která je taková srnčí Mekka. Máme na ní kazatelnu, ať tam člověk šel v jakkoukoli hodinu bylo na louce minimálně 8 kusů srnčího. No a letos tam nebyl od jara ani běh. Vůbec nic, ani ráno, ani večer, dokonce ani v noci nikdy. No a taky pátráme proč se srnčí odstěhovalo přes kopec a některé jinam. Co se jim najednou přestalo líbit. Chodily tam co já pamatuju, už jako děcko jsem se tam na ně chodil dívat a letos celej rok vůbec nic.
Taky nevíme co se stalo, jestli to byly lidi se psy, nebo co. Asi si myslíme, že ti psy, protože co se může jinak stát aby srnčí změnilo teritorium, kterého se drželo několik desetiletí.

Autor: Erika Doležalová | 13.12.2011 11:00
Ondro, se psy tam nikdo nechodí. Vyjímkou je majitel oplocenky, ale ten tam chodil vždy a zvěř tam byla (navíc oplocenka je od krmeliště 200m a jeho dvě fenky se od něj nevzdalují). Navíc tam jde párkrát do roka. Nikdo jiný tam se psy nechodí, od naší vsi je to cca 3km vzdušnou čarou, od nejbližší přes kilometr po silnici.

Autor: Ondřej Smetana | 13.12.2011 09:10
Viděl bych to na pejskaře, v dnešní době se venčení čtyřnohých miláčků dostává už i na dědinu. Chlap se jde podívat do lesa a vezme si sebou psa, co běhá kolem něho. Tak to udělá párkrát a už tam není ani chlup.

Autor: Erika Doležalová | 13.12.2011 08:43
No, jak už jsem psala, na naši louku úplně přestala chodit zvěř. Kvůli úrodě žaludů to určitě není, prasata na podzim a v zimě vždy přecházela spíš vyjímečně, ale VŽDY tam bylo srnčí a nyní tam není ani jediný kus. Trochu zvláštní "náhoda". Zajímavé je, že tam ten můj letos ulovil tři prasata, srnčí ještě normálně chodilo z lesa i z polí, pak jsme tam "na zimu" (v létě stojí někde u řepky a kukuřice) převezli naši kazatelnu, zakrmili siláží a od té doby ani chlup. Ta hromádka je netknutá, není do ní ani hrábnuto, když jsem byli sednout, nikde v lese nepraskne ani větvička.. Prostě nevěřím tomu, že se tam "něco" neděje :-(

Autor: Ondřej Smetana | 12.12.2011 17:27
JAK ?! Viděl bych to tak, že to děláte dobře. U nás se taky sem tam stane, že se do sebe dva chlapy pustí jak psy. Ale děláme to jak se psy, okamžitě trhnout a uklidnit. S tím teda, že v tomto případě nedochází k fyzickému kontaktu. A myslím, že je to dobrá cesta, udržovat ve sdružení klid i třeba za cenu vlastní oběti. Právě že jsem prošel pár závistivých honiteb, kde se na poslední leči i porvali tak se snažím u nás udržet klid co to jde, pokud je to v mých silách.
Taky máme sousedy se kterými nesouhlasíme v radikálních názorech na odlov určité zvěře. To ale neznamená, že se nezvou, že se jim dělají naschváli apod. Pozvou se a přisedneme na poslední leči i k nim a popijem a odlov té určité zvěře s nimy neprobíráme i když i nám tím komplikují život. Naštěstí se nestalo, že by svoje způsoby lovu praktikovali i u nás na naháňce. Hospodář jim řekne, co si přeje vidět na výřadu a oni to respektují.
Naše vztahy jsou sice napjaté, ale držíme je ve slušných mezích.

No a to video, udělal bych foto a potají to vyvěsil na vývěskách v dotčených obcích. Ať z toho má trošku slávy.

Autor: Radek Chadim | 12.12.2011 14:01
U nás a v našem okolí se taky občas ději takovéto věci, je to hnus fialovej velebnosti. Mě na vnadiště taky nic nechodí, kdybych byl paranoidní paranoik tak bych si taky myslel, že tam někdo způsobil nějakou neplechu. Ale že jim nejsem, tak si myslím, že to prostě nechodí jen kvůli úrodě žaludů. Na druhou stranu je spíše smutné, kolik myslivců spoléhá hlavně na vnadiště - já na ně nespoléhám a letos jsem ani jeden kus černé zvěře na vnadišti neulovil a patrně ani neulovím, takže i kdybych nějakou neplechu na vnadišti měl, tak je mi to z hlediska lovu poměrně jedno.

Autor: Radek Chadim | 12.12.2011 13:56
Patrně je myšleno toto video: http://www.myslivost-lovectvi.cz/videa/pozorovaci-kamera:8/4120/

Autor: František Dušák | 12.12.2011 13:53
Ellhenicky, hoď sem link, kdo z nás líných to má hledat:-))). Zdraví F.D.

Autor: Ellhenicky | 12.12.2011 13:09
Jestli chcete vidět, kam až může jít závist a zloba, tak se podívejte na video na myslivosti lovectví na fotopasti. Tam myslivec který za prohřešky přišel o flinty to dopracoval tak daleko, že když nemůže střílet on tak nebude střílet nikdo.Jak, to uvidíte sami.

Autor: Fesoj | 12.12.2011 12:21
Ondřeji, zachovat bychom to kamarádství v zeleném samozřejmě měli - ale řekni jak. JAK ?! Co já jsem si natřepil hubu, abych ty dva chlapy od nás, kteří jeden druhému nemohou přijít na jméno, smířil. Přitom jsou to oba pracovití a obětaví myslivci, jen ty vzájemné vztahy jsou pod psa a veškeré snahy mé i ostatních členů sdružení jsou platné jak mrtvole posudek. A znechuceni jsme z toho všichni.

Autor: Ondřej Smetana | 12.12.2011 11:09
Let mi moc není na naháňce jsem oslavil 27. Ale myslím, že to nejhraje moc roli, protože při hlubším zamyšlení je to pořád stejné. A je to asi česká nátura, bývali vesnice, kde soused dal za souseda život a rozdělil se s ním o svůj oběd a bývali také vesnice, kde polovina hospodářů skončila v koncentráku za to, že jeden na druhého práskli kdo kde zabíjel na černo. Dle hesla proč on ano a já ne. Tak šup s tím na gestapo.
Ale příspěvek jsem položil spíše jako opravdu otázku k zamyšlení. Pro mě třeba by války ve vlastním sdružení a otevřená válka se sousedy znamenala naprosté znechucení. Na schůzi každého mysliveckého sdružení by se chlapy měli pobavit opít a rozloučit se slovy, snad se brzy zase uvidíme a ne až na schůzi za měsíc.
Jenže stále víc a vidím to všude je já já já moje prase, moje hromada, moje moje moje a já já já já já. A naprosto to pohřbí atmosféru a za pár let střelíte kance a místo toho aby jste celý víkend pily s kamarády a manželka se s váma 3 dny nebavila, tak budete sedět doma s manželkou a bát se, co vám, kdo ze závisti udělá. Jestli to odnese, hromada, pes, nebo krmelec.
Si myslím, že by se to mělo nějakým způsobem zastavit a nedostat to tak daleko, byli jsme kamarádi v zeleném, třásli si rukama na uvítanou, tak to tak zachovejme.
Na Šumavě jsem nebyl, nechci jmenovat místa ani osoby, ale bylo to pohraniční pásmo se Slovenskem.

Autor: Fesoj | 12.12.2011 09:49
Eriko, máš naprostou pravdu. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji a tím víc se také snažím prosazovat názor, že život je příliš krátký na to, abychom si ho po myslivecké stránce vzájemně kazili nějakými naschválnostmi. Bohužel stále víc přibývá lidí - a nejen mezi myslivci - kteří trpí "kozím syndromem" - všechno je mé, méé, mééé. Jenže to přináší doba a nic s tím nenaděláme. Nejvíc mě mrzí to, když vidím, jak se někteří lidé dokážou měnit k horšímu a vůbec to není jen o penězích. Tohleto nejsem schopen pochopit.

Autor: Erika Doležalová | 12.12.2011 08:20
Přesně tak. Jsou sdružení, která spolu vycházejí dobře no a pak ta, která se nesnesou. Bohužel to není jen otázka celého MS, ale i jednotlivých lidí v jednom MS, všude se najde nějaký pablb, který vám otravuje život. A vůbec nejhorší jsou právě ti "jájinové".

Autor: Ellhenicky | 12.12.2011 07:28
Ondro, to jsi byl na Šumavě, ale ono je to jedno, kde rozhodují peníze, tak se to děje všude,jak jsem uvedl ve svém prvním příspěvku. Ono to není o sousedech jako o lidech, protože lidi jsou pořád stejní, akorát skladba sdružení je jiná. V některých sdruženích či společnostech mají hlavní slovo majitelé a jejich kamarádi tím moc nejde o sousedy,oni je nepotřebují a stávají se z nich takoví "jájáčkové"-já, já,já jenom já (Olympik)

Autor: Michal Brabec | 11.12.2011 22:37
Ondřeji, nevím, kolik je Ti let, ale tohle je asi hlavní problém dnešní myslivosti. Kdyby to každej viděl jako Ty....

Autor: Martin Skřivánek | 11.12.2011 21:24
Ondro tak by to teda být nemělo,mně se vždycky v sousedním sdružení líbilo potkat spolužáky,známé a pokecat ne jen o myslivosti.

Autor: Ondřej Smetana | 11.12.2011 21:13
Tak jsem se vrátil z loveckého víkendu z jednoho nejmenovaného pohraničního pásmy ČR a nestačil jsem se divit, co jsem se dozvěděl. Opravdu bych to pojmenoval boj o zvěř. Na poslední leči si tam sousedé nadávali do čuráků za to, že se někdo s flintou prošel po hraniční cestě. Je tam skoro pravidlem, že se sousedé na naháňky nezvou a ti pak tzv. Zadkují- což znamená, že čekají na hranicích co přijde od sousedů a to dostane ránu. Neschváli, sabotáže, pytlačení v sousedním jsou prostě na denním pořádku. Dokonce i naháňka v sousedním, no když jsme honily u hranic, tak vezmem jednu leč v kranošovém, ať z toho sousedi také něco mají. No nestačil jsem koukat a poslouchat a bál jsem se, co se ještě dozvím.

Pánové to nám plné mražáky a trofejové lapače prachu na zdi stojí za to aby jsme si před sousedem odplivávali vedly otevřený boj s vlastním sousedem. To už si opravdu bude každý hrabat na svém písečku a na druhé, kdysi kamarády a spolužáky ze základní školy, plivat nadávat a při každé příležitosti jim provede něco naschvál?? Nedokážeme se povznést nad lidskou ješitnost??

Autor: Radek Chadim | 08.12.2011 13:35
Jak se začne myslivost přepočítávat na peníze, tak je vždycky něco špatně :-). To kdo platí jaký nájem je jen jeho věc, za jakou cenu chce svého koníčka provozovat. A myslivost nedělá zadarmo dneska nikdo. Jinak Honza to pravděpodobně pojmenoval přesně. My máme taky dvoje sousedy komerčáky, co platí lesákům nehorázný nájem za honitbu. A ti si svoje divočáky taky dokážou ohlídat, posed 180 metrů daleko od hranic jsme my museli odstranit, protože byl vidět. Že oni mají posedy z druhé strany ani né 50 m daleko od hranic, který není tolik vidět, tak to se tváří jakoby o nic nešlo. Pachový ohradník není řešním na to, co stát podělal, ten jako tvůrce a vykonavatel zákona měl postupovat dle zákona a tím se mohlo velkému množství problémů předějít (na to já poukazuju). Zvěř jako taková nemá hranice a neměla by je mít - to že její životní prostřední my lidé neustále čtverečkujeme je chyba z hlediska životního prostřední zvěře. Navíc nevím, jak se obkecá pachový ohradník uprostřed lesa - jak to potom obhajují u majitelů lesa, že zadržují zvěř v lesích, která tam může kvůli zvýšené koncentraci způsobovat větší škody :-). Takže to má i druhou stranu mince.

Autor: Milan Soukup | 08.12.2011 10:44
Nebo to taky může být přesně obráceně. MS

Autor: Jan Slavětínský | 08.12.2011 10:42
Mirku já si myslím, že ten problém,co o něm píše Michal je strašně jednoduchý, průhledný a ze strany těch cizinců smrdí vychčionstvím.. Nic víc a žádné ohledy na škody...Prostě hoši přijedou na víkend, navozí hromady žrádla, natahnou zradidla viz ohradníky a chtějí jen lovit.Udržet zvěř v honitbě, resp. tu "svou" . Je v tom sprostý lovecký hlad,proto říkám posbírat ohradníky a hodit jim to na ty hromady...Víš, takových honiteb je víc. Někteří podnikatelé a sponzoři takhle loví také. Nemá čas a potom u hromady chce lovit a chce lovit všechno ..až po vysokou a v noci. Asi tak

Autor: Miroslav Šafr | 08.12.2011 10:25
Třeba vás tímto opatřením chtějí chránit před nadměrnými škodami jejich stálou zvěří:). Já toto řešení neschvaluji, osobně bych ho nikdy neprosazoval a nedal do něho ani korunu. Dá se to však pochopit u lesní soukromé nebo pronajaté (LČR, PF) honitby, kde jsou náklady na provoz (nájemné, krmení, paušální škody, políčka pro zvěř) v desítkách až stovkách tisíc korun. Sousedí li les s polem honitby pronajaté od HS za pár korun a škody na polích zemědělců tam dělá převážně zvěř z lesní honitby, dá se říci, že to má i logiku. Radim přece stále poukazuje na problematiku takovéto hranice. Je potom pochopitelné, že nájemci lesní honitby se snaží udržet zvěř na svém území a to především dobrým krmením a nestojí o to, aby jim sousedé na malém vnadišti 200m od hranice odlovili zbytky přírůstku co se vrátili po podzimních honech z polní honitby. Lovil jsem pár let také v lese a mohu říci, že jednodušší je lov na louce či poli. Ostatně si sousední honibtu můžete časem pronajmout a tuto hranici zrušit.

Autor: Michal | 07.12.2011 18:55
Nejde o to, že by jsme lovili sousedskou zvěř jen tak. U nás pokud se má střelit beran, tak lovíme průběrného - prostě správný odstřel po myslivecké stránce. Ale sousedé ze zahraničí oloví vše co má něco na hlavě, nebo to chrochtá bez ohledu na to zda jsou divočácí 3letí... U nás děláme myslivost a dříve jsem pustil spoustu divočáků bez výstřelu a to třeba i za světla, pokud sem byl přesvědčen že patří do chovu. A pak když to začne někdo vedle doslova kosit tak vám to je líto.

Autor: Radek Chadim | 07.12.2011 15:52
Já narozdíl od Miroslava problém s bezdůvodnými pachovými ohradníky vidím. Volně žijící zvěř by měla být skutečně volně žijící, když ji někdo chce mít pod zámkem, ať si myslivost provozuje v oboře. Do volnosti jen z důvodu, aby soused náhodou neulovil, to prostě nepatří. Něco jiného jsou pachové ohradníky u silnic nebo sezoně u menšího počtu "ohrožených" zemědělských porostů.

Autor: Erika Doležalová | 07.12.2011 15:45
Mirku, neřekla bych, že problém je nějaká "vlastní" a "cizí" zvěř. Když vezmu v úvahu, jak velké (v řádech hektarů) jsou domovské okrsky srn a teritoria srnců, není problém, aby se tento prostor nacházel u mnoha kusů na "hraničním" území. A když to sousedi uprosřed pachově "zavřou", tak zvěř, která byla loni "naše" (a asi i jejich) je rázem jenom jejich.. U černé je to ještě výraznější, ta za potravou nachodí hodně i pokud je tam zvěří stálou no a pokud není stálá a jenom danou lokalitu navštěvuje, tak s tím logicky přestane..

Autor: Miroslav Šafr | 07.12.2011 15:11
Dost dobře nechápu tento problém a to především s pachovým ohradníkem. Co pak nemáte vlasní zvěř a čekáte pouze co k vám zabloudí od sousedů. Máme také část hranic honitby sousedící s dvěmi lesními honitbami opatřený pachovým ohradníkem. Jedna část je v lese u silnice III. třídy a druhá kde les sousedů navazuje na pastvinu u nás. Krmí také větším množstvím krmiva než je v našich možnostech a nikdy by mě nenapadlo si na něco stěžovat. Máme podle mě dobré vztahy a co já pamatuji, nikdy jsme žádný problém včetně lovu na hranicích neřešili. Zbytek hranic tvoří město a silnice, kde je migrace zvěře minimální a tak jsme také závislí převážně na vlastní zvěři. Musíme si uvědomit, že funkční pachový ohradník funguje oboustraně a stojí nemalé náklady. Když si sousedé myslí, že se jim to vyplatí, nebránil bych jim v tom. Osobně mám zkušenost, že si zvěř brzy na tyto pachy zvykne a nebo si najde jinou cestu kudy navštíví naše vnadiště.

Autor: Erika Doležalová | 07.12.2011 12:45
Ono je taky podstatné, KDE ty pachové ohradníky jsou, tedy jak vypadá daná hranice mezi revíry. Pokud je to totiž - jako třeba u nás v jednom místě - silnice, tak oni budou argumentovat tím, že je to kvůli zabránění škodám na zvěři a na autech.. Není podstatné, že je to okreska typu polopolňačka, kde za celý den projedou dvě auta a nikdy tam nebyla přejetá ani myš.. Bohužel, po nedávných zkušenostech mám podezření, že něco obdobného se děje i u nás, protože ještě nedávno bylo všude plno zvěře (zajíci i srnčí a občas přešla černá) a nyní ani chlup (a u jedněch sousedů - se kterými máme dobré vztahy) je to totéž, to už by byla divná náhoda, že zrovna v této jedné oblasti "náhodou" bez jakéholi cizího zásahu u nás i u nich zmizela zvěř...

Autor: Fesoj | 07.12.2011 11:54
Jendo, tohle má logiku... Stěžovat by si nemohli, protože ty pachové ohradníky nemají v honitbě co dělat. Ale stejně bych se nejdřív pokusil o rozumnou domluvu. S většinou lidí se dá vyjít - a pokud se s někým opravdu vyjít nedá, tak se s ním holt musí vyběhnout.

Autor: Jan Slavětínský | 07.12.2011 07:21
Pachové ohradníky bych posbíral a hodil jim to na tu hromadu. Nikomu bych nic neříkal, proč? ...vůbec bych se s nikým nebavil.Všechny dohady a jednání v těchto věcech jsou unavujicí. Zopakovat třeba 10x a omrzí je to. Třeba se i chytnou za rypáky.

Autor: Jaroslav Miňha | 07.12.2011 07:06
Co s tím? Pokud mají vše umístěné v legální vzdálenosti od hranice, tak bohužel asi nic. Pachové ohradníky se nejspíš taky nedají považovat za myslivecké zařízení, takže taky asi nic. Snad by byla možnost nějak napadnout ty obrovské hromady, ale zase jsou na jejich, takže mi z toho nic moc nevychází. Jsou to klucí šikovní...

Autor: Ondřej Smetana | 06.12.2011 21:56
No samozřejmě není nad dobré sousedké vztahy u nás to také chodí tak, že v první řadě přijde ke slovu zdravý selský rozum. Nedovedu si představit, že by naši sousedé čekali při naháňce u hranic co přejde, protože na každou naháňku se zvou 4 z nich, takže klidně na zvěř můžou čekat s námi hned u obstavené leče. Pokud mají naháňku i oni chodí nám sms typu my 5 prasat, co vy, ať Diana přeje. Tak by to mezi sousedy mělo vypadat, hrabat si každý sám na svém dvorečku nikdy nemělo budoucnost. Minulost nás v tom jedině utvrdila.
Pokud někdo postaví kazatelnu a nainstaluje hromadu blíž než 200 metrů od hranic. Řešil bych to právně. Pokud rozmístí pachové ohradníky podél hranice, na to zákon nepamatuje a je to bránění přirozené migraci zvěře a to bych řešil s orgánem životního prostředí.
Právní kroky mám na mysli používat až po té kdy si sousedé vyříkali jako chlapy co jim vadí a co je těší.
Na pana Romana Skřejpka bych si také dovolil reagovat. Znám jedno sdružení, kde nainstalovali na cesty velmi účinné řezačky pneumatik jako pozdrav pro motorkáře. Pak jim náhodou shořeli 3 krmelce a 2 kazatelny. Pokud taková má být moderní myslivost, asi se dám k rybářům, nebo radši k včelařům.

Autor: Rudolf Husák | 04.12.2011 18:59
Ellhenicky,já reaguji pouze na to, co jsi napsal a pochopil jsem to tak, že psi jsou za postřelenou zvěří u sousedů,padne pár ran a u sousedů o ničem nevěděli...
V dalším příspěvku již vše vysvětluješ že jsme v době mobilů sousedy vyrozuměli,atd.
Já jsem nepsal,že je třeba se svěřovat sousedům a vyrozumět je předem kterou leč na hranicích budem honit a jak se chovají psi při naháňkách na hranicích sousední honitby vím také.

Autor: Fesoj | 04.12.2011 16:52
Já Ti rozumím - ale proč jste po vyrozumění sousedů okamžitě nešli za psy, na co jste čekali, vždyť tohle je přesně ten případ, kdy zákon nejen umožňuje, ale přímo nařizuje provést dosled, byť v cizí honitbě. Zákon říká "předem vyrozumět uživatele sousední honitby", což jste udělali - a ten to musí pouze vzít na vědomí, nemá právo vám stanovit nějaké podmínky či dokonce něco zakazovat. Nehledě na to, že pes, držící postřelenou černou, naši co nejrychlejší pomoc očekává a zaslouží si ji. Mně se stalo,v parném létě, že mi postřelený srnec přešel přes hraniční potok. Volal jsem tamního hospodáře, nebyl doma, vzala to jeho paní. Řekl jsem jí, co se stalo, že vzhledem k počasí nehodlám riskovat znehodnocení zvěřiny, ať mu to vyřídí a že zavolám znovu, jak to dopadlo. Srnce jsem dohledal za pár minut, byl 50 m za potokem, ale s hospodářem jsem se pak domluvil až za půl dne, když se vrátil domů. Mé jednání schválil a shodli jsme se na tom, že kdybych čekal do večera, asi bych toho srnce musel vyhodit. Takhle si představuji dobré sousedské vztahy. Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno.

Autor: Ellhenicky | 04.12.2011 16:38
Nejraději mám takové lidi, kteří si pořádně nepřečtou co je psáno a dělají závěry.Každá honitba sousedí s jinou a zvěři ani psům nezabráníte aby ji přebíhali.V době mobilů jsme samozřejmě sousedy vyrozuměli,že u nich drží naši psi postřelenou zvěř a pak to dopadlo asi tak, jak uvedl Leon.Nikdo z nás nebyl ani metr v cizím a nevím nic o tom,že by se sousedi vyrozumívali předem kde se bude honit,protože to někdy ani předem nevíme.Ráno se po domluvě obejde revír, když je sníh a pak se chodí na jisto, ale že by jsme se svěřovali sousedům?

Autor: Leon Zumr | 04.12.2011 15:31
no já to pochopil tak že sousedi čekali na hranicích jestli něco nepřeběhne a když přeběhlo tak ulovily a zmizeli :-))

Autor: Rudolf Husák | 04.12.2011 14:56
Autor: Ellhenicky | dnes 01:13Není nad "dobré" sousedy.....
****************************************************************************
Tak také zírám, jak se čestně a férově provádějí naháňky a dosledy.Mám tomu rozumět tak,že jste lovili černou zvěř v cizí honitbě,byť kousek od hranic při naháňce a bez vědomí sousedů?
Pokud je to pravda Elhenicky,tak se chováte u Vás ve sdružení přesně tak, jako ti cizinci co si pronajali tu lesní honitbu jak píše Michal.

Autor: Fesoj | 04.12.2011 01:43
To Ellhenicky - no potěš koště ! Naši sousedé by nám takový podraz určitě neudělali a my jim taky ne. A to nikdo z vás neměl mobil ? Když nám o honě přešel postřelený divočák k sousedům, okamžitě jsme telefonicky vyrozuměli tamního hospodáře a šli jsme za prasetem. Přesně dle litery zákona.
To Roman Skřejpek - nezlob se, ale Tebou navrhované "řešení" mi v lepším případě zavání vandalizmem, v horším tr. činem poškozování cizí věci. Pokud ta myslivecká zařízení jsou blíž než 200 m od hranic honitby, žádal bych o nápravu prostřednictvím orgánu st. správy myslivosti a také bych se zajímal o to, jak je možné pronajmout honitbu cizincům, pokud se nepletu, platný zákon tuto možnost nepřipouští. Jediné, co bych si dovolil odstranit, jsou ty pachové ohradníky.

Autor: Ellhenicky | 04.12.2011 01:13
Není nad "dobré" sousedy. Při včerejší naháňce naši psi drželi postřelená prasata, která ale přešla již do "Krakonošovo" k sousedům.Po nějaké době padlo pár ran, psi se vrátili zpět, ale u sousedů o ničem nevěděli

Autor: Roman Skřejpek | 03.12.2011 20:14
Jste tam doma Vy a nebo oni.Zničit,rozkopat,pořezat.Toto je jediné řešení.Proč se pořád něčeho bát!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Michal | 03.12.2011 09:28
Sousední lesní hodidbu pronajali cizincům a ti udělali po obvodě s naší posedy, obrovské hromady, automatická krmítka a kousek od hranice dokonce pachové ohradníky. Samozřejmě se zvěř k nám dostává velice zřídka. Co s tím? Má někdo podobnou zkušenost?