Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Uhynulý zajíc versus veterinární rozbor



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel poslík | 13.12.2011 09:16
To co píše v prvním příspěvku Honza, dávám do logické souvislosti se životním stylem zajíce a celkovým různorodým zatěžováním životního prostředí chemickými látkami. Jak známo, zajíc je tvor velice čistotný, který věnuje mnoho času péči o svoji srst. Když se zajíc pohybuje v chemicky zatíženém prostředí, je jeho organizmus daleko více exponován ,než u ostatní zvěře. Udělejte si představu kolik chemických látek se v průběhu roku aplikuje nejen v zemědělství, ale i doma na zahradách a v domácnostech. Podívejte se do drogérií , zahrádkářských prodejen a třeba i lékáren, co všechno se tam prodává a představte si kolik se toho prodá. Nepatrné množství těchto výdobytků civilizace je zachyceno na řízených skládkách nebezpečných odpadů, nebo v čističkách. To by ale bylo rovnou na několik samostatných diskusí. Zdar Karel

Autor: Matěj Fous | 12.12.2011 20:15
Úhyny zajíců - většinou po žních - jsou jeden z faktorů snižující stavy této zvěře. V sobotu jsem se s potěšením zůčastnil kruhového honu na zajíce v honitbě u Ing.Pavla Černého který sem také přispívá (viz např.hore)a tam zřejmě vědí jak tyto negativní vlivy částečně eliminovat.No běhalo tam tolik zajíců,že i mě se sem tam podařilo do některého trefit a mezi tím mi jich ještě mnoho proběhlo,např.hned v prvním kole osm bez rány! Ty úhyny je dle mého důležité abychom si prověřili praxí a podali si o tom zprávy,když na to odborné vyšetření přesně nepoukáže.Tak např.před týdnem byl u mého kamaráda host z Nymburska (polabí-zaječí kraj)který je se svým synem myslivec a jsou zároveň zeměděleci a ten povídal že letos zajíce vůbec neloví a vypozorovali,že padliny zajíců bývají převážně na polích a jejich okolí kde se nepodmítá ale postříká totálním herbicidem (např.Roundup)proti plevelům a také některými přípravky do kukuřice,např.Titus.Vegetace takto ošetřená totiž hyne postupně i několik týdnů a zajíc ji po celou dobu žere.Není to ta typická otrava, ale ten herbicid způsobuje dehydrataci rostlin a možná i živočichů - v návodu je psáno že se to nesmí zkmovat a ani 3 týdny tam nesmějí zvířata na pastvu.Ten člověk říkal že když to na zkoušku dávali dlouhodobě domácím králíkům tak že pochcípali.Napadá mě, že dříve se vůbec neuvažovalo o nějakých napáječkách pro zajíce a právě v honitbě u Pavla Černého ty napáječky s úspěchem provozují a navíc předkládají zajícům v kritickém období dost řepy - možná i to pomáhá zajícům to překonat.Možná i toto spolu s tlumením tzv.škodné bude cesta jak můžeme zajícům pomoci,ostatní těžko ovlivníme.Uvedené jsem napsal jako dloholétý myslivec kterého uvedené trápí ale zajímá ale také jako laik,proto jakákoliv oprava či vyvrácení mého a také i jiný názor a zkušenost budou jen ku prospěchu! Zdravím Matěj.

Autor: Fesoj | 12.12.2011 13:36
Možná, že nemusí jít ani o přímou otravu. Monodieta také neprospívá. Jenže když ani učení páni veterináři nedokázali rozborem zjistit příčinu úhynu a popsali jen příznaky, co jiíného než dohady a tápání zbývá nám řadovým myslivcům.

Autor: Pavel Černý | 12.12.2011 12:29
Ten případ, který popisuje J. Slavětínský, je dnes typický. V sobotu jsme to rozebírali na honu s Matějem. Když si dáte v králíkárně stranou pár králíků a budete je 14 dní krmit desikovaným žloutnoucím osením z pole, nepřežije ani jediný. A to jsou právě ty úhyny a "nespecifikované otravy". U nás se rozmáhá desikování herbicidy místo podmítání a zající jdou do kopru. Přitom letošní rok byl, co se počasí týče, příznivý a očekával jsem výrazný nárůst stavů. Je pravda, že své si vzala také škodná (zejména pernatá). A když se to sečte ještě s dvanáctimetrovým záběrem strojů, třeba při jarním vláčení, tak jsme tam kde jsme.

Autor: Radek Chadim | 12.12.2011 11:07
Rudolf má bohužel v každém slově stoprocentní pravdu, takže skoro není co dodat. Pak asi nikoho nepřekvapí, když napíšu, že na druhé straně Vysočiny v nadmořské výšce taky kolem těch 450 m, je to úplně stejná písnička. Na jaře poměrně spousta zajíců, ještě v létě je vidět hodně mlaďochů, na podzim a v zimě na honu honíme jen sami sebe. Kam ti zající na podzim zmizí a odkud se na jaře vezmou se nemůžu dopátrat.
A zatímco se nám média a vědci snaží vnutit názor, jakže se ta příroda neustále spravuje a ozdravuje, ve skutečnosti je to stále horší a horší, a vyhlídky na zlepšení nulové.

Autor: jirka marek | 10.12.2011 14:56
To sou moudrá slova,škoda,že nejsu miliardář,aspoň pár tisíc hektarů bych skoupil a drobnou zvednul.

Autor: Rudolf Husák | 09.12.2011 22:16
Honzo,u nás to samé,po jaru se trochu zajíci ukazují a příjde podzim a na čekání se objeví sem tam nějaký,nebo žádný.Nelovíme zajíce přes 30 let vůbec, ani nějaké malé množství třeba do tomboly na ples,nelovíme nic.
To samé pernatá bažant,koroptev,na Vysočině v nadmořské výšce 450 m, tato zvěř téměř zmizela a nebo takhle již léta živoří.Přitom drobná zvěř tu do sedmdesátých let byla dost hojná a podmínky polních remízů a dalších krytů,jsou myslím lepší než bývaly dříve v 60-tých letech.
Velký podíl na markátním úbytku drobné zvěře má jednoznačně zvěř černá a její narůstající vysoké stavy.Dále je to začarovaný kruh počínaje moderním gigantickým velkoplošným zemědělstvím,špičkové obrovské výkonné stroje,skladbou plodin u nás pouze kukuřice řepka a stále používaná jedovatá chémie i když nám vědátoři přesvědčivě tvrdí, že né. V polích přežívají pouze hlodavci a ke snižujícím se stavům zajíců a pernaté se již v minulosti vyjadřilo spousty a spousty všelijakých vědeckých pracovníků a různých odborníků na přírodu ale je to stále pořád dokola,otrávená příroda a tohle nikdo nezastaví.
Myslivost,příroda,zvěř a veškeré zpěvné ptactvo je v této zemi na posledním místě,tak říkajíc na ocase a myslivci jsou bohužel jediní,kteří v této zdivočelé zemi pro přírodu ještě vůbec něco dělají,můj názor.

Autor: jirka marek | 09.12.2011 21:21
Hmmm,kdyby to tak někdo mohl specifikovat,byli bychom chytřejší.Moc by mě to zajímalo,z čeho ta otrava vznikla.

Autor: Jan Slavětínský | 09.12.2011 20:58
Kolega nedavno našel uhynulého zajíce, tak jsme ho ze zvědavosti poslali na veterinární vyšetření. Dnes došel papír. Tularemie i brucelosa nula. Patologické vyšetření konstatovalo zvětšená ,křehká játra a překrvenou slezinu. Jinak silný zdravý zajíc. Vše následkem nějaké pozvolné otravy,nespecifikovatelné...V podstatě neřešitelná situace potvrzující každoroční uzavřený kruh, kdy se z jara zajíci objevují a z podzima zmizí....