Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Naháňky a psi



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ondřej Smetana | 18.12.2011 22:01
Jo tak to už chápu, to jsou velký naháňky, kde se pohybuje většinou spousta psovodů a honců odkudkoliv. O takové akce je veliký zájem, že je většinou pravidlem že v leči jdou tak 3 domácí, kteří ví, kam se jde a jak se má jít. Podle toho co čtu tak organizačně to bylo opravdu na výši.

Autor: Jan Šlosar | 16.12.2011 23:49
Toto nebyla naháňka klasická, ale na školním polesí.Tudíž spousta honců z různých částí republiky a střelci povětšinou ze školy apod. Vždy se jedná o obrovskou leč cca 150ha a více. Tato leč je rozdělena na několik malých. Každá leč má přidělenou svoji skupinu honců a jejich závodčího a všechny leče se jdou najednou.Takže v propozici, které dostane každý honec je seznam všech vedoucích skupin společně s tel. číslem. Mapka kde jsou barevně vyznačené všechny leče a přesný popis kdy a odkud vstupují honci do lečí a v kolik pak tuto svou leč hoblují.Kdy je konec naháňky a střelci vybijí zbraně.Číslo na veterináře atd.Musim říci, že až na to kdy je poraněn pes v leči a je ho potřeba dopravit k veterináři co nejdřív je vše organizačně velice dobře zvládnuto.Včetně výřadu, dohledávek, tradic atd.Já byl již na třetí takové naháňce a vždy jsem odjel spokojen.A to sebou vozím krom foxlíka ještě přítelkyni a její fenku plemene Shiba-Inu, kterou si na nástupu všichni velice rádi pletou s liškou, ale nikdy nebyl jediný problém na naháňce a to už po nich jezdí cca 7 let.

Autor: Ondřej Smetana | 16.12.2011 18:27
Pánové chápu to dobře, že se u vás vydávají propozice na naháňku?? Jak to vypadá.
U nás máme jen pozvánky a číslo na veterináře, nebo tak tam nemáme. Ale každej od nás kdo má psa, má v mobilu číslo na veterinární pohotovost u nás. Máme tu ale i veterináře, kterej vám do telefonu řekne, no jsem doma a čučím na fotbal, ale stejně prohrávaj tak ho přivez a já ti ho sešiju.

Autor: Jan Šlosar | 16.12.2011 12:35
Dobrý den všem,
Předpokládám, že pan Kulhánek píše o naháňce, která byla v Babicích nad Svitavou a já na ni byl osobně taktéž. Dovolte mi abych upřesnil co přesně se stalo, protože jsem byl blýzko toho kde se to stalo a lončák, který pejska trhnul byl mnou střelený.Je pravda, že pejsek měl šlic do podkoží na levé kýtě cca 13 cm dlouhý.Svalovina byla chytnutá cca 3cm. Vzhledem k adrenalinu v krvi pejsek moc nekrvácel.Ihned po sehnání majitele, který byl v tlaku proti nám jsme obvolávali veterináře. Je pravda, že kontakt uvedený v propozici nám byl k ničemu, protože veterinář neordinoval.Jediné co nám zdělil jsou místa kde seženem veterináře.Co jsem telefonoval s vedoucím naší skupiny ten se nám snažil pomoci, ikdyž byl na druhé straně leče. Je pravda, že vedoucího skupiny do které patřil pejsek i jeho vůdce spíše zajímal lončák na dostřel než zdraví psa.Osobně bych ho nejraději nakopal do zadních sedacích partií.Je to pouze o lidech.Já z osobní zkušenosti mám okolo místa kde se naháňka koná pár kontaktů na veterináře ikdyž zde jsem důvěřoval propozicím.Bylo štěstí, že ostatním psům, kteří u prasete byly včetně mé foxly se nic nestalo.Já osobně poděkoval člověku, který mnou postřeleného lončáka dostřelil i za práci jeho bordíka.S pozdravem Jan Šlosar

Autor: Erika Doležalová | 16.12.2011 08:45
Je to asi jak kde, ale bohužel je to spíš jak píše Jirka Gabriel, zatím asi nejsme na takové úrovni, abysme dokázali ocenit práci psa na společném lovu (toho svého si každý pochválí, když mu dohledá srnce po komorové ráně a běda jak by mu ho po ráně na běh nedohledal kolegův... :-) a pochopit, že pes je základ, honci jsou taky důležití, ale do trní vám nepolezou a často se ani neví, kolik prasat se přešlo, protože tam nebyl dobrý pes, který by je objevil a vyhnal...
U nás máme zavedeno, že po hlavním honu máme 1-2 malé, jen pro členy MS a ulovení zajíci se přednostně dělí mezi vůdce psů, až co zbyde (pokud zbyde), dostanou ostatní.

Autor: Ondřej Smetana | 15.12.2011 20:12
Psi dělají výřad bez psů se černá z leče kolikrát nehne a když jo, tak v celým rudlu naráz a je pryč. Bohužel v ČR se černá loví krátce a někteří lidé, zatím ani nepochopili, že 222 remington, je na 100 metrů na 100 kilové prase málo. Dále ani nepochopili v jakou hodinu se na černou chodí, tak se ani nedivím, že si myslí, že honci na začátku leče udělají kšá a na druhé straně běhají prasata po jednom.
Letošek je ale asi vyjímka a marně pátrám v paměti, kde mi letos nepoděkovali osobně a nepochválili mě za dobrou práci v leči. No ale nechválím dne před večerem.

Autor: Jiří Gabriel | 15.12.2011 15:30
Je to samozřejmě různé, ale asi bohužel převládá názor že honci a psovodi jsou jen poskoci pánů na štontech. A případné zranění psa je problémem jeho majitele. Ostatně od toho psy mají, případně tak sem neměl lezt ... i to jsem už slyšel a bohužel i od lidí co samy psy mají.
Čest a sláva všem co dokáží práci v leči ocenit, protože bez ní by se toho moc neulovilo.

Autor: Fesoj | 15.12.2011 03:08
Za "starých zlatých časů" platilo v MS Chvojenec na Pardubicku, kde působil můj tchán, že na hlavní kachní hon si smí každý člen MS pozvat jednoho hosta. No a děda jako kynologický referent prosadil, že těch hostů si smí každý pozvat libovolný počet, pokud druhý a další budou mít lovecky upotřebitelné psy. A velice se to osvědčilo, vždyť na zarostlých rybnících psi dělají výřad. Nějaké poplatky se neřešily, krom pití bylo všechno pro každého grátis. Ale to bylo tak dávno, že to už dnes možná ani není pravda. Už tam pěkných pár let nejezdím, ale co jsem slyšel a četl v Myslivosti, vztah k pejskům tam mají pořád dobrý. Zná někdo z Vás tamní dnešní poměry ?

Autor: Hans | 14.12.2011 22:43
Bohužel se to děje a vůdci psů natož samotní pejsci nejsou vůbec oceněni za svou práci a o případném zranění ani nemluvím. V našem MS v žádném případě nevybíráme od vůdců psa poplatek (hon na kachny, naháňky neděláme) a myslím, že tak by to mělo být všude, ale bohužel není.
Místo toho, aby se kolegové podívali po honu na dohledávku kachny a skvělou práci psa raději chvátají k autu a honem na další rybník.
Ale nejde si jen stěžovat, ale spíše ukázat ostatním, že u nás to děláme tak a tak a máme takový nebo makový přístup a postupně to rozšiřovat mezi ostatní.

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 21:45
Udělat ostudu na výřadu, no nevím. Nepatří to na výřad, ale na druhou stranu, jak dlouho si ještě necháme srát na hlavu. Možná že jak bude pár ostud na výřadu, vedoucí naháňek se začnou ke psům chovat jinak.

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 21:41
No u nás klasika pes je samozřejmost že!! štěně stojí 2 koruny a vychová se to samo.
Rád bych ale uvedl svou zkušenost s naháňkou v režijní honitbě u Zábřehu.
Milí kynologové,
já jsem se nestačil divit. Poplatková naháňka, 38 loveckých hostů z Rakouska a Německa a 10 tamních střelců. První den naháňky kopov vyhnal 2 rudly prasat a jeden rozbil a vyhnal. Na sobotní poslední leči mi němci a rakušáci nosili Jägermaistry za to, že na ně můj pes nahnal prasata. Podotýkám spadla mi čelist, tohle si mi nestalo ani v mé honitbě. Celkem mi bylo doneseno 12 malých Jägermaistrů. V neděli na svačině jsem koukal zase jak z jara, přišel hospodář, smekl mým psům a poděkoval mi, za to, že jsem je vycvičil a vzal. V neděli na výřadu zase šok, přišel němec, poděkoval poplácal psy a dal mi flašku za vedení psů v leči. Na poslední leči v neděli za mnou přijde hospodář, poděkuje, pozve mě na další akce, vezme můj lístek s tím, že mě na něco pozve. Chvilku mi vrtalo hlavou proč mě bude zvát on, když v ruce má můj lístek. Vrátil se, se dvěma Jägermaistry a na lístku bylo napsáno ZAPLACENO. Nestačil jsem se divit, nikdy jsem tohle nezažil a asi už pokud nepřijedou stejní lovečtí hosté nezažiju. Od němců jsem spíš čekal, že mi psa střelí a ne že mě kvůli němu budou spíš nosit na rukách.

Všude jinde ale klasika, buď nic, nebo děkuju. S rozpáraným psem, klasika, můj přece není, tak co se budu starat. Náš přístup ke psům je oproti němcům teprve v plenkách na začátku se ptali kolik se bude platit na psy. Pak mi to překladatel vysvětlovat. U nás se platí na svačinu a na svačinu honcům. V německu každej dá ráno dobrovolný příspěvek na psy. Z toho co se vybere se pak platí případné ošetření psa, nebo koupení štěněte.
Jo jo u nás se vybírá na to, aby honci, kteří jsou kvůli alkoholu po 2 lečích nepoužitelní nechlastali na lačno a dostali párek.

Autor: Michal Kulhánek | 14.12.2011 20:49
Zdravím ve spolek,
chci se Vás všech zeptat jak se k Vám chovají na naháňkách? Včera jsem byl na naháňce se slíděním, kde došlo k úrazu psa (popáraný jagoš - naštěstí jen svalovina). Pes silně krvácel a tak majitel volal veterináře, který byl uveden na "propozicích". Z mobilu se ozvalo: "já dnes neordinuji." Po několika telefonátech s organizátorem naháňky vezl psa k veterináři kamarád psovoda a veterináře si zjišťovali mobilem. Bylo jim řečeno je to jeho pes, tak ať se stará!! Nebyl jsem přímým svědkem, proto neuvádím místo. Chci se Vás zeptat, jak se zachovat?! Udělat ostudu při výřadu? Mimochodem při minulé naháňce tam došlo k zastřelení psa a na výřadu bylo ticho po pěšině.