Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Proč se píše jenom o tom špatném ??



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Milan Soukup | 19.12.2011 06:02
Fesoj - nečetl a neviděl, fanatickým štvavým plátkům typu ekolist apod. se vyhýbám, pořady typu Nedej se považuji za naprosto tendenčně zpracované, vytvářené zcela cíleně. Paděra - může se jednat o provokaci některého z ekologistů (anonymních hrdinů s ůžasným nickem v těchto diskuzích najdeš spoustu, plácají pořád to samé, jsou samozřejmě odborníci na problematiku od jaderných el. až po myslivost přes politiku a ekonomiku a všemu rozumí nejlépe pod papouškováním naučených frází typu myslivec je vrah zvířátek a někdy holt mají potřebu diskuzi trochu oživit či vzbudit dojem, že příspěvek pochází od myslivce a tím dokázat, že jejich fráze jsou přece absolutně platné) nebo pouze dotyčný nedostatečně jasně chtěl poukázat na fakt, že nesmyslně absolutně hájené populace jednoho druhu (byť třeba nepůvodního) úspěšně likvidují populace jiných, zcela autochtoních živočichů. Spíše se dočkáš úplně jiných reakcí. Nevím, o čem by ses chtěl s nějakým p. Makoněm domlouvat :-), ale pokud se domníváš, že to nějaký smysl má, můžu tvé snaze jen držet palce. MS

Autor: kesl | 18.12.2011 22:10
Vážení kolegové, vždať vy všichni se zde k tomu vyjadřujete a tím potvrzujete, že negativní zpráva je ta nejsledovanější. Už mi to připadá jako uražená ješitnost, či něco o potrefené huse.....
Neměl pokládat zakázanou past. Basta.
Mnohem horší je, že vůbec reagujete na zelená prasata, která ani neznají rodnou řeč....To je pod mojí úroveň! L a L!

Autor: Fesoj | 18.12.2011 21:52
Milane, četl jsi to ? Hroznýho nic - ale když se člověk snaží o smysluplný dialog a on do toho plácne, že když už ochranáři chtějí být aktivní, tak ať líčí pasti na tu škodnou, co škodí těm kachnám, co si má o něm člověk myslet ? Pokud jsi viděl ten zmiňovaný TV pořad, tak já se na rozdíl od Tebe domnívám, že s některými z nich a zrovna s tím Makoněm se dá mluvit a v mnohém i najít společná stanoviska - ale Paděra jen plácá nesmysly a kalí vodu. A to nemůže přinést nic dobrého pro nikoho.

Autor: Milan Soukup | 18.12.2011 21:09
Fesoj - podle mě je velmi bláhové se domnívat, že se skupinkou občanů pod tzv. označením "ochranáři", "ekologové", "aktivisti" je možné navázat jakýkoliv smysluplný dialog, spolupráci či se jim pokoušet cokoliv vysvětlit. Ale kdo chce kam....... MS PS a co vlastně napsal ten Paděra tak hroznýho?

Autor: Fesoj | 18.12.2011 20:05
Ondřeji, plně s Tebou souhlasím, ten pořad byl velice dobře udělaný a nedá se mu nic vytknout. Co se týče toho, že lezu do "jámy lvové" - beru to tak, že za to, že jsem myslivec, se snad stydět nemusím, strach a peníze jsem nikdy neměl a diskuze se nebojím. Snažím se být slušný, ale přiznávám, že ten můj poslední příspěvek v Ekolistu už byl na hraně a možná i za hranou, možná jsem měl držet hubu.

Autor: Ondřej Smetana | 18.12.2011 18:13
Pořad mě velice příjemně překvapil, z lesnického pohledu málokterý jednostranně orientovaný pořad dokázal na lesnickou veřejnost nakydat tolik špíny, jako právě Nedej se. Ale v tomto případě šlo opravdu o seriózní reportáž, kde dostali slovo i zástupce OMSu a myslivecký hospodář. Makoňovy se nedivím, je to prostě chlap co dělá svoji práci a když bych viděl to co on, taky bych tomu borcovy zatnul tipec. Prd by se stalo kdyby Norek skončil ve sklopci a pak dostal jednu z malorážky, pěkně rychle a humánně. Taky tu bylo dost jasně řečeno, že je to záležitost jednotlivce, popřípadě jednotlivců a ne celé myslivecké společnosti.

Autor: Vrba Frantisek | 18.12.2011 17:20
Všem,koho toto téma zajímá doporučuji najít si v archívu ČT pořad Nedej Se z 18.12.

Autor: Ondřej Smetana | 18.12.2011 12:21
Pane Fesoj, ač věkem nejsi nejmladší dle odvahy vidím že jsi v plné síle a odvahy máš víc než probdělých nocí v revíru.
Pustit se do takové diskuze na ekolistu, to chce opravdu odvahu. Sám se snažím hájit zájmy před veřejností a to hned tří skupin a to myslivců, lesníků a zemědělců. V posledním případě je to zvlášť těžké. Jako lesník jsem se účastnil i velice živích debat kdy jsem byl napadán slovy Lesoplundre skurvenej, jen proto, že někomu traktor rozjel jeho oblíbenou cyklostesku. Pro ránu jsem nikdy nechodil daleko a kdybych tím nehodil špínu na celý svůj cech tu hlavu bych mu v tom bahně vymáchal a to si piště že jo. Jenže tímhle se nic nevyřeší a vždy jsem se řídil heslem, že násilí plodí násilí a používal pouze obranu a útoky slovní. Někdy narazíte na člověka, kterému hravě vše vysvětlíte, to se mi stalo naštěstí většinou.
Pokud ale vstoupíte do takové jámy lvové, to už je odvaha, tam totiž na vás nezůstane nitka suchá a budete rád, když se bez újmy na zdraví dostanete ven-párkrát jsem v ní byl. Ovšem když tam vleze jeden stěží vyleze, když nás tam ale vleze víc, už by jsme něčeho dosáhnout mohli.

Autor: Tomáš | 18.12.2011 12:12
Zdravím všechny zúčastněné. Nemá cenu se o tomto případu dlouze rozepisovat a pitvat se v detailech. Kdo má všech pět pohromadě, tomu je to jasné. Vše to krásně zapadá do kontextu toho, co napsal Ruda Husák. Jinými slovy, tato společnost je v hluboké (nejenom) morální krizi, která nás postihla celoplošně, myslivost nevyjímaje. Přiblblí aktivisté a zoufalec který to s železy narafičil jsou produktem této doby. Od občana se chce a je k tomu veden, aby se stal tupou ovcí, která odkýve bezmyšlenkovitě vše, co příjde zhůry, nesmyslné instrukce z Bruselu nevyjímaje a nehledal logické příčiny a souvislosti. Možná by bylo zajímavé se zeptat, komu současný stav vyhovuje ? Osobně nevěřím na náhody. Tomáš

Autor: Fesoj | 18.12.2011 11:33
Já teď budu - proti svému lepšímu přesvědčení - skeptik. Zkusil jsem to "vložit se" do dikuse na Ekolistu, odkud vlastně pochází i tohle naše téma. Podívejte se sami, jak to dopadá. Člověk se snaží o smířlivost a slušnost, nehájit neobhajitelné, ale postavit myslivce v očích veřejnosti do lepšího světla. Počítal jsem s tím, že se do mě nějaký ten militantní ekoblb obuje a nebál jsem se toho, naopak. Jenže "podpásovky" dostávám nejspíš z našich vlastních řad. Příspěvek Martina Paděry je typickou ukázkou toho, jak někdo nedokáže pochopit, že tudy cesta nevede. A za vola nebude jen on, ale my všichni.

Autor: Ivo Ondráček | 17.12.2011 11:41
Tož zase jednou se zopakuju :)
1.) Potřeba chránit ten který druh se odvíjí od roztomilosti a vzhledové krásy. Liška? Krásná, je jak pejsek, roztomilá...chránit. Zajíc? Takovej nijakej, divně kouká, vzhledově nic moc...co je nám po něm. Sojka? Krásná, jako papoušek...chránit. Dravec? Krásnej, jak si majestátně lítá...chránit. No a co že žere zajíce. Vydra? Krásná, podívej jak si hraje s rybičkou...chránit, no a co že semtam sežere rybku.
2.) Na zlepšení naší pověsti máme cestu individuální a kolektivní. Po prvotní otázce "Počkej, ty si jako fakt myslivec?" následuje vždy krupobití otázek co a jak a proč a jestli to musíme střílet a.... Vždy si o tom trpělivě popovídám, vysvětlím a musím říct, že deset z deseti lidí je pak velice (příjemně) překvapeno, jak ta myslivost vlastně funguje. (Jen ekoteroristu samozřejmě nepřesvědčíte o ničem:) Především u střílení jsem na to vlastnohlavně vymyslel vysvětlení a...funguje!!! To je individuální způsob.
Kolektivně pořádáme jen den dětí, s ukázkami rostlin, zvěře, pak občerstvení atd. Navštíví ho řekněme 200 lidí. Ale ruku na srdce, každý jeden z nás se může ještě dnes sebrat, zajít už do té mateřské školky a domluvit si s učitelkama dvacetiminutový program pro děcka o zviřátkách (dýl se vám soustředit nebudou). A klidně jednou za dva týdny. Ty učitelky vás za to budou na rukou nosit, aby si v práci mohly na hoďku odpočnout a jen koukat, jak děckám vykládate o zviřátku a samy se nemusí starat!!! Když každý z nás udělá malou osvětu a přesvědčí deset lidí o tom, že myslivci jsou tu pro dobro věci, máme na své straně 1 000 000 občanů. Jeden milion lidí, kteří pak ostatním řeknou že: "Hele ale já se vo tom bavil támhle s Karlem a vona ta myslivost je asi taky k něčemu dobrá..." To by byl začátek.

Autor: Fesoj | 17.12.2011 11:10
Milano, tak by se to mělo dělat. Na našich mysliveckých webových stránkách přesvědčujeme přesvědčené, v časopisech Myslivost a Svět myslivosti rovněž. Propagaci naší práce musíme zamířit mezi veřejnost a je jedno, zda na různých besedách, internetu či v tisku nebo televizi. Já to spíš vidím na ten internet, protože jinde v médiích nás často ani nepustí ke slovu. A důležité je - vždy slušně !

Autor: milano | 17.12.2011 10:21
Hezky to napsal Ruda Husák, naprosto souhlasím, tahle společnost je tak nemocná, že si to ani neuvědomuje.Až mě to někdy děsí.Vděčně přijme to, co je jí předhozeno medii a málokdo použije svůj vlastní rozum.Jenže co chtít po člověku, který vyrostl mezi betonem a o přírodě neví naprosto nic ?
Kdysi jsem se dostal do sporu s nějakou paní ohledně myslivosti, vytýkala nám střílení zvířátek, plné mrazáky, střílení pejsků atd.Napsal jsem jí velice slušný mail, ve kterém jsem se jí snažil vysvětlit, o čem že ta myslivost vlastně je, když ji člověk dělá opravdu s pokorou a láskou. Světe div se, velice to zabralo, paní mi omluvně odepsala, že to opravdu ani netušila, změnila názor, dokonce dala ten mail přečíst i manželovi a moc děkuje za vyjasnění.Já byl v ten moment také velice spokojen. M.P.

Autor: Fesoj | 17.12.2011 08:47
Milane, máš pravdu, ten zákon o týrání zvířat by se měl vztahovat na všechny obratlovce, jenže myslivci jsou na rozdíl od Tebou zmiňovaných chalupářů, kteří mimo jiné se zbavují obtížných kun pomocí jedů, vděčným mediálním terčem. Není důležité, že byla použita zakázaná past, ale to, že ji použil MYSLIVEC ! Alespoň pro POP a pro media.

Autor: Milan Soukup | 17.12.2011 08:22
Tak to by se orgány činné v trestním řízení měly zabývat taky třeba tou miliardou chalupářů, co si koupí pastičky na myši-živolovky, v neděli je na chalupě nastraží a v pátek z nich vysypou s odporem ty myšáky, co tam chcípnou za ten týden žízní a hladem. To asi týrání zvířátek není:-):-).
Samozřejmě takhle blbě dávat munici do rukou těm, co nás rádi nemají, jako to předvedl tenhle kolega od kachen, to opravdu zapotřebí není. MS

Autor: Fesoj | 17.12.2011 08:17
Josefe, jenže právě o tom to je ! Kdyby se předseda s hospodářem zachovali tak, jak píšeš, a to nejen v tomhle sdružení, ale všude, kde se něco podobného vyskytne, kdyby tady všeobecně mezi námi nebyla tendence tyhle věci bagatelizovat, nebylo by tohoto článku, myslivci jako celek by neměli ostudu a ten chlapík by nepřišel o papíry a čistý trestní rejstřík, což ho zřejmě čeká, protože orgány činné v trestním řízení to určitě jako banální ptákovinu posuzovat nebudou. A že bychom se měli zamyslet sami nad sebou a vzít si z tohoto smutného případu poučení, v to máš na 100% pravdu. Nemáme přeci zapotřebí v této blbé době dávat těm, kteří nás nemají rádi, do rukou "zbraně těžkého kalibru", čimž ten článek s fotkou zmrzačené kachny nepochybně je.

Autor: Milan Soukup | 17.12.2011 08:04
Nikdo tu asi neobhajuje používání želez, chlap udělal volovinu, je to u nás nelegální, není o čem, odsere si to, tak jak napsal Josef Hanzlík. Ale dělat z toho aféru, tahat do toho ucvaknutý koule a císaře Josefa apod., to je snad trochu přehnané. Dějou se horší věci. A např. v některých spolkových zemích v Německu a v Rakousku jsou nášlapný železa povolený(Hespeler). Pastičky na myšáky nikomu nevadí. Věčná škoda, že nebyly fotopasti v době, když tzv. "ochránci" vypouštěli do přírody nepůvodní druhy z farmových chovů. Nepochybuji o tom, že ono by se na Makoně-Pakoně taky něco našlo, tyhle uřvánci jsou zrovna tt praví moralisti. A taky mám trochu pocit, že už toho sebemrskačství pod tlakem různých hysterických výlevů POP bylo už taky dost. Sebekritika je jistě zdravá, koneckonců jedna generace s tím má výbornou zkušenost:-), ale nic se nemá přehánět. MS

Autor: Josef Hanzlík | 17.12.2011 06:38
Ještě k tomu"případu",tahle diskuse se asi stáčí k tomu,jestli obhajovat,nebo neobhajovat používání želez.Samozřejmě,že nepoužívat.Jednak je to protizákonné a je dost jiných metod,jak škodnou hubit.Bavíme se o tom,že chlapík udělal ptákovinu,která ale není natolik vážná,aby to musel řešit soud,nebo co.Bavíme se taky o tom,jak takhle rozmáznuté záležitosti poškozují myslivost.
A to"co kdyby"pes,dítě apod.Řekněte mi upřímě,kolik jste kdo viděl dětí,které stouply do želez.Jednomu kolegovi se do želez chytil pes,dobrá,komu dalšímu?Otec chytal do želez celý život ondatry,kuny,tchoře a nepamatuji se,že by se mu přihodilo něco podobného.Co kdybych někoho přejel autem,děje se to?Proč tedy nepřát všem řidičům cvaknutý koule?Nebo ty vyhulený makovice,potřebujou si šlehnout,tak někoho zmrzačí a pro dvě stovky přivedou do neštěstí kolik lidí.Není tady větší problém?Jenže ti jsou nemocní,žejo!Takže,pohovor s předsedou a hospodářem,dals tam železa,jsi vůl,příště to udělej jinak a jestli se to bude opakovat,budeš chytat ryby,nebo chovat kanáry.No a zamyslet se nad sebou?Zkusme to a pak pišme o magorech a kde jsme je objevili.

Autor: Rudolf Husák | 16.12.2011 23:49
Ondřeji,k tvému příspěvku ohledně lovu zvěře.Já si myslím že pokud s nějakou zvěří hospodaříme,tak ji také musíme lovit.Myslivci bohužel nemohou chytit a uvázat divočáka ale i jinou volně žijící zvěř na řetěz a dotáhnout si ji na jatka zabít.Pseudohumanisté z paneláků z měst by se měli na nějaká menší jatka podívat, aby viděli na vlastní oči, jak se někdy připravuje maso,které oni decentně kupují v mrazáčku v Tescu a možná by i procitli že kráva není fialová.
Tohle není reakce na případ toho myslivce na novinkách k tomu se vyjadřovat nechci ale obecně pohled na celou tuto porevoluční společnost která se bůch ví kam řítí a samozřejmě i pohled současné veřejnosti na nás myslivce.
Miloš Bartáček napsal o lišce v mateřské školce,to mě zaujalo, ano práce s mládeží hodně chybí a k tomu když dovolíte, jen pár vět.Omlouvám se předem za odbočení od tématu.To mi, poválečné děti, jsme měli zafixovanou lišku jako zlodějku,falešnou,zlou a zrádnou,navíc nám unesla Budulínka někam daleko do lesa do nory.Dneska tato zlodějská společnost ve které žijem a která si říká dokonce i demokratická, ji má ve znaku spoření bank,spoříme s vychytralou liškou zlodějkou.Taky to tak v této zdivočelé zemi vypadá.
Za nás,po padesátých letech,měli spořitelní spolky a záložny na všech listech,vkladních knížkách symbol včely,jako příklad šetrnosti,spořivosti kdy je třeba ukládat peníze na ,,horší časy,, stejně tak,jako včely ukládají zásoby na zimu.V posledních letech se symboly dobrých vlastností včely ,které by měly být vzorem pro jednotlivce i celou společnost,nahrazují symbolem vychytralé,zlodějské lišky.Do památníku,hlavně děvčatům se běžně psalo jako životní poučení:Buď vždy pilná,pracovitá jako malá včelička,aby z tebe měli radost...atd.Jsem už starej pro tuhle dobu ale je to tak.Přeji všem pěkný večer.

Autor: Radek Chadim | 16.12.2011 23:46
Mně teda tyto metody zbavení se škodné velice znepokojují, protože bez ohledu na pověst myslivosti a myslivců nikdo nevíte, co se tam chytí - škodná, pes, děcko. A pak to můžete obhajovat jakkoliv dejmetomu šlechetným úmyslem. Stejně tak je to s otrávenými návnadami u kurníků nebo u holubů. Oni si ti hubiči neuvědomují, že ta návnada se nemusí dostat do chřtánu té škodné, ale že to může např. dravec či kočka někam odnést na nějaký věřejný prostor a tam se to může zase dostat do nepovolaných rukou. Nevím, jaká mají železa efektivitu, ale když už něco přijde na návnadu, tak efektivita sklopce bude pravděpodobně stejná, tak nevím, proč používat železa nebo jed.
Na druhou stranu velká část nás platí myslivecké organizaci každoroční členský poplatek, ta se chlubí, kolik toho pro myslivce nedělá - ovšem tato organizace není schopna prosadit, aby se nepůvodní druhy lovily pořád a všemi myslivci, aby stát finančně motivoval myslivce k lovu škodné a černé zvěře, aby nedocházelo k jejímu přemnožení, aby se zvážil lov některých dalších dravých zvířat atd. Pak se člověk musí smířit s tím, že občas nějaký myslivec poškodí pověst všem ostatním, protože to myslí dobře, ale legální a humální cestou mu to není umožněno.

Autor: Fesoj | 16.12.2011 23:00
Jirko Marku - to, že ten čurající pakoň byl pan Makoň, je fakt nebo jen Tvá domněnka ? Protože v tom případě pozor na pomluvu, aby sis nenaběhl na vidle stejně jak ten myslivec s těmi železy !
Co se mně osobně a používání želez týče, dřív jsem je používal běžně a chytil jsem toho do nich dost - včetně sám sebe, auauau. Dnes už je mám jen k dekoraci. Když pominu etickou stránku věci, nestojí to jednak za riziko a druhak - a to především - za morální škody, které na nás myslivcích každý takový odhalený případ napáchá. Ještě snad používání želez, fungujících na principu zatáhnutí za návnadu, jako jsou labuťky, to by se dalo obhájit. Do nich může šlápnout cokoliv a kdokoliv a nic se mu nestane, zatímco lišce naprosto "humánně" přerazí okamžitě páteř. Ale zase musím vědět, kam je dát a kamarády pejskaře samozřejmě upozornit předem. V dnešní době obhajovat použití dříve tak běžných nášlapných želez je pomalu stejné, jako se snažit morálně zdůvodnit trávení škodné Karbuforanem či jinými svinstvy.

Autor: rici czech | 16.12.2011 21:25
Pane Hanzlík já osobně zkušenost se železy mám,a to takovou ,že se mi do nich chytl lovecky pes.Kdo je tam dal nevím a radši ani nechci vědět nevím jestli bych se udržel na uzdě.No a k té legálnosti nelegálnosti lovu.Tu hranici překročil jednou snad každý aniž to přizná ,otázka je jakou.Osobně jestřábí koš bych nepovažoval za trýznivý způsob lovu ,ale železa to je jiná mela.Každý se tu ohání mysliveckou etikou a na lov do želez přimhouříte oči.Je třeba se nad sebou zamyslet.Anebo budeme zase pořádat štvanice,nadhánět zvěř do uzavřených prostor a tam ji hromadně střílet jako císař pán Josef jen proto že se to před 100 lety dělo?Díky s tím nechci mít nic společného.Mění se doba mění se společnost a mění se i myslivost a usnout na vavřínech se nevyplácí:-)

Autor: Leon Zumr | 16.12.2011 21:15
nojo Josefe mladej frkolík 41 tak mám jiný pohled :-) jenom by mě zajímalo jak by se vám líbilo kdyby jste si na to šlápl sám natož vaše dítě mě nevadí použití želez když se použije rozum tak to je rychlý ale způsob použití dávat to na místo kde má každý přístup je zhova..lost a omlouvat to tím že ho to někdo naučil mi nějak rozum nebere

Autor: Josef Hanzlík | 16.12.2011 20:58
No,přiznám se,že mě to teda nepohoršuje.Já vidím chlapa,kterej se stará o odchovnu kachen,kterej to dělá hlavně pro druhé,ať pro finanční užitek MS,nebo myslivecké vyžití kamarádů,používá prostředky,které sice někdo prohlásil za nehumánní a protizákonné,ale jeho tímhle způsobem učil chytat škodnou jeho mysliveckej patron,léta to byla oficiální metoda lovu,no a někdy holt starýho psa novým kouskům učíš těžko.
Anebo co třeba takhle:Vidím chlapa,kterej našel železa,pomocí nichž někdo patrně hodlá trýznivým způsobem lovit nějakou zvěř,prohlédl si je a vrátil na místo,aby poté v úkrytu čekal na syčáka jenž je nastražil a toho dopadl a nahlásil patřičným orgánům,jako je třeba pan Pakoň.
Já teda nevím,jak staří jsou pánové Leon a rici,no myslím si,že jsou to mladí pánové.Přál bych jim,aby v životě neudělali žádnou takovou pitomost,za kterou by jim nějací mravokárci přáli "cvaknuté koule",páč jsem sebekritickej a prohlašuji,že za svůj dost dlouhý život bych je sám musel mít cvaknuté snad stokrát.No,ještě je mám,nějakou kravinu taky ještě občas vystřihnu a světe div se-život běží dál.

Autor: rici czech | 16.12.2011 20:01
Leon nechtěl jsem to říci tak natvrdo :-)ale bohužel je to pravda,aniž si to spousta z nás uvědomuje.

Autor: Leon Zumr | 16.12.2011 19:51
kdy si konečně uvědomíte že by si myslivci měli hlavně zamést před vlastním prahem a přestat brečet jak jsou na ně všichni zlí ten magor co tam tu past dal by si do ní měl šlápnout hlavně sám i když by možná bylo lepší aby mu to cvaklo koule pak by se mu možná rozsvítilo
http://www.youtube.com/watch?v=CL0ybCV_5JM

Autor: Ondřej Smetana | 16.12.2011 19:21
To je v dnešní době normál, my ještě chodily s myslivcema opékat buřty teď se chodí s ,,kokotama´´ chránit přemnožené. Proč nepřinesla srnčátko, nebo bažantíka, nebo zajíčka a nepopisovala dětem, jak ta potvora jestřáb si nedá pokoj dokud tam něco bude. Já bych vzal děti mezi celej kurník potrhanejch a napůl sežranejch kuřátek-právě od lištičky.
Ale na té výchově fakt něco bude, dnes je to samej vydrýsek a lištička a dřív to bylo, já už si to moc nevybavuju, ale neunesla budulínka náhodou liška??? :D zlá únoskyně, a nerozfoukal prasátkům domeček vlk. Dnes vlk pomáhá malým dětem a liška chodí s brýlemi a učí je. Njn pohádkou to začíná opovrhováním končí.

Autor: Miloš Bartáček | 16.12.2011 18:47
Zdravím,
já si taky myslím, že to je, jak píše Ondra, výchovou.Nedávno jsem měl možnost vidět nějaký pořad v televizi, kde byla paní z útulku a měla s sebou lišče.Byla u dětí v mateřince a malé děti jsou "savé", tím myslím, že nasávají informace. A tato dáma, jim tam vyprávěla, jací jsme grázlové, že střílíme tato nádherná liščata a že neví proč. Vyprávěla dětem, že liška v zimě sežere sem tam myšku, ale jinak žere bobule.Co si pak ty děti mají o nás myslet?Zůstane jim to v paměti jde to s nima dál.Ta baba mě docela nadzvedla.

Autor: Ondřej Smetana | 16.12.2011 18:19
No jedinou otázku, o které pořád nevím jak ji veřejnosti vysvětlit je proč lovíme. Dle mě je to triviální, no protože jsme narušili pastevně-kořistnický potravinový řetezec a teď musíme tu díru v něm sami flintama záplatovat. No ale prostě lidi nechápou a nechápou, nevím proč.
Přitom v lesnictví je to tak snadné: Pane prosím vás proč se kácí stromy? Aby vám v baráku nepršelo na hlavu a neseděli jste a nespali na zemi a netřásli se u toho zimou a nemohli si přečíst ani knížku, protože by nebyl papír.

Také si ale myslím, a je to možná jen moje teorie, že za to může výchova. Mě bylo odjakživa vysvětlováno, že to prasátko v chvlívku se jmenuje ferda a jak zamrzne, tak ferdu zabijem a sežerem. A na otázku proč, mi bylo řečeno, že by ferda rostl a rostl a pak by nás všechny sežral. A to zakoroucený tůůze dobrý se špejlkama na konci je jitrnice z pepy a jelikož dochází, musíme další udělat z Ferdy.
Pokud bych nebyl myslivec a došel na nějakou mysliveckou výstavu trofejí, s touto výchovou neřeknu fuj vrazi, ale chlapy gulášek z kanečka, nebo řízeček z jelínka by nebyl??????

Autor: rici czech | 16.12.2011 16:55
Myslím si ,že škoda mluvit.pravdou ovšem je že u velké části veřejnosti zvláště té hodně laické ale přitom vzdělané jsme stále viděni jako blázni co opravdu jen pijou a střílí zvěř pro svou potěchu.95% z nich nikdy neobjasníte ,že černá či liška jsou na mnoha místech země přemnožené když je nikdy v přírodě nespatřili.Další negativum vidím zpřístupnění chovatelských přehlídek trofejí veřejnosti.Sám jsem byl svědkem případu, kdy do sálu vstoupila rodinka s dětmi a v momentě spatření cca 1000ks lebek se slovy oni to všechno vystříleli znechuceně odcházeli pryč!Pravda je ,že sbírajícího myslivce odpadky na černé skládce málokdo pozná neb je v montérkách a né v hubertusu a tralaláčku na hlavě:-)Pořádání honů kde se honí poslední zajíc či bažant v honitbě také na naši prezentaci moc nepřidá,nehledě na to že odlov zajíců by podle mne měl být povolen pouze tam kde evidentně je a jeho stavy jsou na takové ůrovni, které zabezpečují jeho příští reprodukci a zabezpečení stavů.Těch negativ je podle mne víc než dosti.Jednu z mála možností prezentace myslivosti je kynologie přes kterou se mnoho lidí k myslivosti dostalo a propadlo jí.Opravdu v dnešní době je velmi chabé argumentovat tím,že zvěř krmíme ,když ji posléze vylovíme.Jak už zaznělo s černou zvěří,její stavy je potřeba redukovat,ale opravdu to chceme?Vím ,některé spolky jsou na této zvěři finančně závislé a pokud ona nebude, nebude ani poslední vyžití v těchto honitbách tot holý fakt.Ta argumentace na naši obhajobu je velmi složitá a při rozhovorech s laiky je třeba velmi vhodně volit slova a argumenty ,protože každý má svůj kus pravdy:-)

Autor: jirka marek | 16.12.2011 13:56
Nebyl to náhodou onen známý Makoň,co "čural"na to krmeliště?
Tady jde fakt vidět,kdo má kolik práce.
Sice porušil kolega zákon,ale doufám,že mu to dobře dopadne.

Autor: Radek Chadim | 16.12.2011 13:02
Ať se jdou podívat do kurníků civilistů, co tam najdou na lišky, kuny, potkány.To už pak žádný ochranář u nás nebude, pač jim z toho šupne, protože tam jsou železa a ještě "lepší" otrávené návnady víceméně běžné. Ale co, to je za plotem, kdo by se o to zajímal.

Autor: Ondřej Smetana | 16.12.2011 12:27
Jenže je to s myslivcema a lesákama o tom, že prostě odserou co si pán naporučí. My si ten smrk nevymysleli, každej lesák sní o Kušuličově lese, ale může si ho tak maximálně strčit za klobouk, protože pokud tam nevjede těžký pásový prase jménem harvestor, který vydělá svému pánovy milióny, není to les pro ČR a národní parky jsou dobrá věc, ale tam, kde vládne selsko-lesácký rozum a ne Šumava, kde se rvou dva psy do krve o ohlodanou kost a ještě se do toho plete veřejnost, která o tom ví kulový. Psát bych to sem neměl, ale každý to stejně ví, v ČR je životní prostředí a trvale udržitelné hospodářství až na úplně posledním místě. Na prvním jsou prachy.
A myslivci?? Správci národního majetku(zvěře) kterej obhospodařují ze svých těžce vydělaných peněz. A ještě se na ně plive a panečku to se krásně plive. Nj to jsme asi mi češi.
Je to sice nereálný, ale chtěl bych to někdy vidět, jak s tím všichni myslivci seknou se slovy: Tak víte co chytráci, tak si to dělejte sami. Myslím že pár let a najednou by lidi volali: kde jsou myslivci, kde jsou ti páni s pejskem v zeleném. Kdepak jsou.

Autor: Zdeněk Ondruch | 16.12.2011 12:23
Novináři jsou největší pakáž, vezměte například jednoho nejmenovaného politika-agenta STB, bývalého novináře.... To je potom člověku zle. Z

Autor: Karel poslík | 16.12.2011 11:53
Jen si přestavte skupinku lidí v práci nebo v restauraci, jak se dokáží několik minut bavit o tom, kterak myslivec v Kotěhůlkách posbíral v lese dva pytle pet lahví a odpadků a jaký to byl od něho záslužný čin. Spíše uslyšíte nekonečnou diskusi na téma jaký to byl mazák, ten nimrod z Kotěhůlek , co se posilnil několika skleničkami a potom zastřelil panimámu, jež mu ze života dělala peklo. Vždyť to těm novinářům ani nemůžeme zazlívat, když o nás napíšou něco špatného. Prostě se chtějí uživit a jsou ve střehu, jako my na čekané. Když bude neopatrná liška ,stane se mou kořistí. Když budu neopatrný já, stanu se kořistí bulváru. Takový je život. Zdar Karel

Autor: Karel poslík | 16.12.2011 11:37
Na jasnou otázku jasná odpověď. Protože to lidi zajímá a výhodně se to prodá. Když někde vysázíte stromky , je to pro lidi stejný trhák jako bublunka v limonádě a nikdo kvůli tomu noviny nekoupí. Když se budete chtít dostat na titulní stránku bulváru, zastřelte tchyni, nabo toho klokana u D1. Zdar Karel

Autor: Milan Soukup | 16.12.2011 11:06
JJ Ondřeji:-), lesáci jsou dneska ta největší verbež:-), pěstujou smrk, to je největší zločin, máte na svědomí naprostou devastaci našich lesů:-). Proto se asi vyhlašoval NP Šumava a proto jsou asi dneska snahy o vyhlášení NP Křivoklát a NP Jeseníky, nejspíš asi proto, že to tam je zdevastovaný tím smrkem:-). S nějakým vytvářením teplých místeček pro absolventy nesmyslných ekologických oborů jednotlivých fakult to určitě nemá nic společnýho :-). Já být dneska asolvent jakékoliv lesárny, tak chodím radši kanálama :-). Košuliče nečtete:-), pařezový hospodářství a výběrná seč vám nic neříká:-), jedle sázíte málo:-), na buk serete už úplně:-), no a ty koleje po mechanizaci, to je taky hrůza :-). Holt dneska je největší nepřítel přírody lesník, myslivec je v těsném závěsu:-). A tohle mám poslouchat od nějakých fracků, co v životě nešáhli a nešáhnou na práci a jen kasírujou dotace ze státních peněz? To snad ne. MS

Autor: Ivo Ondráček | 16.12.2011 10:02
Jak to říkal Marek Eben: "Pustím si večer televizi a dívám se na zprávy. Na čt1 se dozvím, že se někde něco staví. Na primě se dozvím, že na té stavbě padaly rasistické narážky. A nakonec na Nově, že syn majitele stavby spadnul do hasícího se vápna..."

Což přesně odpovídá současnému televiznímu vysílání. Co dávají? 90% seriálů o vraždách, zbylých deset o jiných přestupcích, tak co by asi dávali večer ve zprávách že...:) Já osobně se na zprávy raděj vůbec nekoukám, páč mě to pak nadzvedává ze židle. Především pak události na Nově, kde reportáž bez plačící maminky ani není reportáž.

Autor: Pavel Černý | 16.12.2011 09:12
Je to samozřejmě hon za senzacemi. Jak prohlásil bývalý ředitel Novy, dovozce uměleckých děl a později vážený europoslanec Železný "pozitivní zpráva je příliš plochá". Jinak je pravda, co jste napsali předem mnou. Myslivec udělal chybu, ale dalo se to řešit rozumně a ne ho lovit při činu.

Autor: Ondřej Smetana | 16.12.2011 09:09
Jo lidi vy jste jen myslivci tzv. vrazi psů, koček a nebohých zvířat. Ale co já, myslivec a lesník, takže jsem to co vy a ještě k tomu lesoplundr, oplocenkama omezuju zvířátka, pěstuju smrk, čímž devastuju naše lesy a já nevím co ještě.
Ovšem problém popsaný ve zprávě z novinky.cz je dost problémem legislativy. Ve volné přírodě se vyskytují buď druhy lovné a nebo druhy chráněné zákonem a pokud je druh chráněný zákonem, odpovídá za něho stát, i za škody jenž způsobí. Takže ať ty kachny klidně norek vydáví, stát to má na odpovědnost. Pokud ale není norek ani druh lovný, ani cháněný, nemá v přírodě co dělat a musí dostat kulku tzv. na viděnou.
Jiné řešení problému, jestřábí koš, výrovky, železa a nevím co ještě- je o papíry.

Autor: Milan Soukup | 16.12.2011 08:48
Ále houby, kdyby ten zelený magor byl normální a šlo mu skutečně o ochranu přírody, tak by normálně přišel a řek: helejte, nezlobte se, ale použití nášlapných želez je nelegální, dejte tam sklopec a třeba se můžem i domluvit, že pokud se jedná o snižování populace norka, který je nepůvodní druh a likviduje raky, obojživelníky, ptáky atd., tak my jsme ochotni vám pomoct, protože je to i v zájmu ochrany přírody. Jenže to by to nesměl bejt vypatlanej zelenej fanatik, kterýmu se ve skutečnosti jedná o něco úplně jinýho a nějaká ochrana přírody je pro něj až na posledním místě.
To, že dotyčný člen MS porušil platnou legislativu, je bez debat, ale nášlapná železa se v některých zemích běžně používají, v Austrálii se prasatům dávají otrávené návnady, tráví se hlodavci atd., tak o čem se tady proboha bavíme??? Jen o hysterii některých zájmových skupin a mediální prezentaci, nic víc.
A když si přečtu třeba tenhle článek:
http://www.novinky.cz/krimi/253737-muzi-na-plzensku-ubili-souseda-k-smrti-prihlizel-tomu-jeho-maly-syn.html
a dozvím se, že jeden z pachatelů brutální vraždy je vyšetřován na svobodě, tak mě připadá, že žiju v absurdistánu, když chce někdo dělat aféru z toho, že myslivec nalíčil železa. MS
MS

Autor: Erika Doležalová | 16.12.2011 08:39
Protože lidi mnohem víc upoutá nadpis "Myslivec zastřelil kolegu..." než "Myslivec zachránil dítě..." (takový článek by navíc byl nazván spíš "Muž z ...třeba Tachovska... zachránil dítě")
Bohužel, v tomto případě se dotyčný zachoval jako hovado a ne myslivec. Dát tam sklopec, nikdo neřekne ani popel, ale železa? To je fakt dement.
A opět je to krásná ukázka, jací my myslivci jsme.. Diskuze pod článkem tomu odpovídá, podle veřejnosti jsou myslivci hovada, psychopati, úchyláci, co střílí psy a kočky, krmí zvěř aby si ji pak postříleli do mrazáku..atd.

Autor: Milan Soukup | 16.12.2011 08:37
No jo, udělá se z toho aféra, jako obvykle. V konečném výsledku nikomu žádná škoda nevznikla, ochraně přírody už vůbec ne, jen magor se zeleným mozkem se mediálně zviditelní a poléčí si svoje ego a pár hysterických -náctiletých POP se vyroní někde v internetových diskuzích. MS

Autor: Zdeněk Ondruch | 16.12.2011 08:29
Protože lidi mají rádi špatný zprávy. Měl tam dát raději zátvor.Z

Autor: Milan Soukup | 16.12.2011 08:27
Inu, jako obvykle, zelení trotlové v záchvatu svatého nadšení vypustili z farmových chovů do volné přírody norka, ohrozili tím sice populace řady autochtoních druhů naší fauny, ale to jim nijak nevadí a když se to holt někdo snaží řešit, byť ne zrovna vhodným způsobem, tak kdopak asi bude ten špatný????? Takhle to holt dneska funguje. Jinak pan Makoň je mediálně celkem známá fanatická figurka a velký milovník kormoránů na Berounce:-). No tak teď bude holt chránit populaci norka amerického:-). MS

Autor: Miroslav Štědrý | 16.12.2011 07:23
Http://www.novinky.cz/krimi/253729-myslivec-kladl-zakazanou-past-sam-se-pritom-chytil-do-lecky.html