Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Střelba v leči a pes, který to nepřežil



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ondřej Smetana | 24.12.2011 19:46
To já byl ještě malej když se to stalo. Je tomu tak 20 let a to je dávno, nebo ne??

Autor: Martin Skřivánek | 24.12.2011 17:33
Ondro " je tomu již dávno" vždyť máš 27 jak jsi někde psal,tak to není zas tak dávno. :-) to ještě musíš něco vydržet,i ten es bal :-).

Autor: Mirek Dosoudil | 24.12.2011 15:08
Asi před třemi roky, také na honu ,v lesíku s hustým podrostem křovisek vylétl kohout. Ozvalo se několik brokových ran natěšených lovců a mne v tu chvíli někdo švihl prutem přes tvář. Nechápavě se rozhlížím kolem sebe, než mi došlo, že to byl broček. Opatrně zkouším rukou jestli teče - netekla. Mé štěstí bylo,že brok byl pouze odražený od stromu. Červený pruh na tváři však pár dní pálil.

Autor: Ondřej Smetana | 24.12.2011 09:47
No je tomu již dávno, v době kdy jsme ještě měli drobnou zvěř, kterou pak nahradila černá. Tenkráte se chodilo na hony a střílelo brokama. Teď už se broky berou jen na šišky, na lišku přebít stejně nikdo nestihne. Jeden neukázněný střelec co táhl po zajícovy střelil psa, byla by to velice smutná situace nebýt toho, že za tím psem šel v dolině honec, takhle chytil kolem spánku jen 2 broky. Nebýt tam pes a nechytit ten hlavní shluk, bylo by po klukovy.
Ovšem ani jednotná střela není bez rizika. Stalo se před lety opět u nás. Myslivec se najednou u obstoupené leče zkácel k zemi. V huberťáku dírka, rozepli ho a už viděli na svetru a na košili krvavý flek v oblasti ramene. S-ball skrz neprošel, zůstal v těle. Myslivec barvil tedy předpisově. Včasný zásah záchranné služby ho ale zachránil a žije a po 10 letech zase začal chodit na naháňky. Viník nikdy nebyl zjištěn už jen proto, že při rekonstrukci dráhy střely se ukázalo že viník střílel před sebe, S-ball se odrazil od kamenu, potom se odrazil od pařezu a vrátil se zpět směrem ke střelci ale 30 metrů v pravo, kde bohužel stál jeho kolega. Naštěstí byl S-Ball několikrát zbržděn, takže nezpůsobil již takovou škodu, jako při plné rychlosti.

Autor: Fesoj | 23.12.2011 22:47
Honzo, měl sis na památku vyžádat i ten rtg snímek a dát si ho zarámovat !

Autor: Jan Heger | 23.12.2011 21:03
Není tomu zase tak dlouho, co jsem dostal diabolku do stehna. Vzdálenost hlavně a stehna byla takřka na dotek.
Hold, když někdo položí nabitou vzduchovku na lavici a já blbec si sednu k hlavni a ještě blbější sestřenice zmáčkne spoušť, aniž by věděla, že je nabitá..Vyskočil jsem jak kdyby do mě střelil :) a pěkně jsem jí poslal pár velmi slušných slov.Pod tepláky byla jen krvavá tečka. Na RTG snímku byla diabolka cca 1 cm od kosti, což bylo štěstí. Na poprvé ji nenašli, až když mi dali čehosi čuchnout, tak ano.
Jako vzpomínku mám dvě jizvy a diabolku.

Autor: Fesoj | 23.12.2011 20:30
Ruku nahoru... Coby dítko školou povinné /bylo mně 13/ jsem půjčil svou vzduchovku Slavia 620 kamarádovi. Namířil na sýkorku, já houkl "nestřílej" a zvedl jsem ruku rovnou před lauf. Schytal to poslední článek prsteníčku levé ruky, diabolka se zastavila o nehet. Bolelo to jako čert. A když mi ji následující den ve špitále pan doktor - shodou okolností myslivec - vyndával, ještě mi k tomu vynadal jak malému psovi.Holt jsem dal ruku nahoru...

Autor: Josef Hanzlík | 23.12.2011 17:23
Tak teď jsem dostal zprávu,že se Bavoráček našel.Dobrej konec!

Autor: Josef Hanzlík | 23.12.2011 16:20
Jo,tak kdo byl postřelen,ruku nahoru.Taky bažantnice,kohouti mizerní,málo létaví,divokej střelec a měl jsem ho na hraně očního oblouku,centimetr od oka.Pumelice,že jsem zavrávoral a hlava se mi otočila dokola.Peripetie s vyndáním docela velké a v hlášení doktora-postřelil se při neodborné manipulaci se vzduchovkou.(Za komunistů!)

Autor: Fesoj | 23.12.2011 14:20
Pánové, náhoda je strašnej vůl ! Mně se jednou stalo při honě na drobnou /šlo o křídlování a já šel s honci v tlaku/, že zajíc, na kterého vpředu padlo pár ran, se otočil a šel dozadu, prakticky kolmo na řadu honců, kterou proběhl. Vystřelil jsem na něj - a slyším zařvání, za keřem vylétly do vzduchu ruce a chlap se skácel... Řeknu Vám, že bych v ten moment byl raději na jeho místě a ne tím, kdo vystřelil. Kluk byl poprvé na honě jako honec, přes veškeré upozorňování nedržel řadu, zůstal v nepřehledném terénu o 50 m zpět a šel si tak, jak uznal sám za vhodné... Chytil 2 broky. Jeden pod ústní koutek, druhý doprostřed brady a má je tam dodnes, protože primář, když viděl rentgenový snímek, mu je odmítl vyndat s tím, že by mu musel rozřezat a zjizvit celou hubu. Předpověděl, že se opouzdří a nebudou vadit - a měl pravdu. Nakonec to bylo štěstí v neštěstí, být zasaženo oko, ani nechci domýšlet. Ale je zajímavé, že pouhé 2 broky postiženého složily k zemi a on sám potom řekl, že takovou přesdržku ještě nikdy od nikoho nedostal. To byl asi můj nejhorší zážitek za víc než 40 let a nikomu nic podobného nepřeji.

Autor: Václav Syrový | 23.12.2011 13:16
Mám tutéž zkušenost jako Josef Hanzlík.Ze stejné honitby akorát o rok dříve. To mi na naháňce kňour potrhal bordici. Majitel honitby neváhal naložil psa do auta a dovez jej na veterinu a veškeré výdaje za ošetření psa uhradil s tím,že mi zaplatí i to že se psem nemohu na další akce. Jelikož to nedělam pro peníze tak jsem s díky odmítl. Ale takto bych si představoval přístup ke všem pejskařům na všech akcích jelikož bez nich by to nebylo ono.Jinak zbraň do leče nosím,ale nenabíjím.Když se plahočím v houštinách nebo do pasu v ostružiní tak jsem si vědom maléru. Nosím jí spíše symbolicky a abych se utahal :D

Autor: Ondřej Smetana | 23.12.2011 10:51
Zárazy jsou nutnost při lovu prasat se psy. U nás to není legální protože když zákon vznikal, tak lov prasat vůbec nebyl v takovém proudu jako nyní. Jinde v Evropě, kde jsou na takovýto lov zvyklý je záraz chladnou zbraní samozřejmostí.
Takže je možné očekávat že se v budoucnu povolí i tohle. Záraz oštěpem je velice jednoduchý v honitbách kde už konečně pochopili že bez psů to nejde. Pokud prase drží 5 25 kilových psů tak se ani nehne.

Autor: Tonda Urban | 23.12.2011 08:28
Zajímavá diskuze.Tomio by jsi se divil, kolik poraněné zvěře se na naháňce ulovilo (i když to byla 1 akce toho roku).
Také se někdy zasměji když vidím mušketýra v leči.3 psy drží prase a dotyčný lačně šermuje brokovnicí.Raději by jsem volil záraz (jsme na veřejném foru).Jak píše Martin S. dříve tolik úrazů nebylo, nebo media se tolik o myslivce nezajímala.Ani tolik ulovené černé nebývalo zvykem.

Autor: Tomáš | 23.12.2011 00:01
Energie střely z pistole je řádově v průměru 5-8 x nižší než energie většiny
používaných médium puškových ráží a ohrožený prostor je tím pádem také mnohem menší, střepinový efekt fakticky nepřipadá moc v úvahu, protože pokud už dojde k průstřelu lebky, tak pistolová střela ztratí tolik energie, že to mnohdy nestačí ani na její deformaci, ne tak roztříštění. Mě úplně stačila příhoda mého kamaráda,který střelil z 308 W na 50 m daňče a zároveň s dańčetem padla na zem daněla, která stála 15 m vedle něj. Později při stahování se ukázalo, že byla zasažena na krk zbytkem tombakového pláště, malou střepinou sotva velikosti hrášku.Energie střely z kulovnice je strašná a střílet z ní v podstatě pod nohy je nebezpečné pro okolí i střelce samotného. Ještě jeden důvod proč nosit pistoli na lov - nejsnadnější způsob jak ukrást zbrań nebo auto je ten, počkat si na myslivce nejlépe seniora, až se bude vracet v noci z lovu.

Autor: Jan Šlosar | 22.12.2011 23:13
Pánové nechci tady polemizovat, ale oficiálně je záraz zakázaný.Jediné a zákonem povolené je usmrcení manipulací šíje a nebo rána dostřelná. Každopádně se stále záraz všude hojně používá a používat bude.Jen v tomto směru by se měla legislativa určitě změnit.Co se týče oštěpu není to až tak složité jen musí mít člověk jistotu, že psi držeji.Pokud drží jediný pes na oštěp je to složitější než když drží psů 5.V tomto případě čím víc psů tim lépe.

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 22:34
ten záraz oštěpem asi není snadný? jedině pokud to prase už fakt má dost jinak si to nedovedu představit.

Autor: Jarda Rout | 22.12.2011 21:53
S pistolí nemám zkušenosti, takže ji můžu posuzovat jenom teoreticky, ale kule z pistole může v těle zvěře změnit směr zrovna tak, jako kule z kulovnice, jen energie je menší. Záraz je lepší, jen se člověk dostane trochu blíže k té zvěři. Není to ani tak složité, ani ve většině případů tak nebezpečné, jak se zdá. Tam, kde se v leči střílí, už v podstatě nechodím. Naháněk mám na výběr dost a nestojí mi to za tu šanci, že se něco semele. Je to jen o statistice, čím víc těch situací zažiješ, tím větší je šance. Ale bohužel, v poslední době se těch střelců v leči rojí čím dál víc.

Autor: Tomáš | 22.12.2011 21:17
To, že se střela rozkládá je přirozené a většině lidí, kteří střílí a mají všech pět pohromadě je to jasné. Sám dobře vím, jak nebezpečné je dostřelování z kulovnice a nemusí jít ani o kulovnici, občas střílím z devítky pistole na gongy a bez brýlí je to hazard. Co tady vidím jako citelný nedostatek v naší legislativě je to, že není povolené dostřelování
z krátké zbraně, které je např. v Německu povoleno.Nechápu jediný argument proti, tj. blbé kecy o tom, že se bude více pytlačit, že to není etické, že se má udělat záraz, apod. jsou to jen hloupé řeči hloupých lidí, kteří se tím chtějí zviditelnit.Co se týká použití SKS nebo samonabíjecích verzí odvozených od SA58, je to chyba vedoucího naháňky, že je hned bez pardonu nevyhodil. všichni byli proškoleni, co jsou myslivecké tradice a co je vhodné nebo nevhodné, jestli to někdo nemíní respektovat,má smůlu, prostě takto lovit nebude !!

Autor: Ondřej Smetana | 22.12.2011 20:18
Jeden můj kolega byl svědkem, jak 4 psy drželi asi 40 kilové sele-kňourka. Přišel psovod jednoho psa a dostřelil prase na hlavu, psi byli vzadu. Najednou se jeden pes skácel k zemi a druhý s kňučením couval a tlapkou si otíral mordu.
Důvod?? Sedmička narazila na kost roztrhla se a vyletěla z prasete v několika kusech ven. Jeden kus bohužel trefil psa do hlavy a druhý olízl druhému psovy mordu, tekla barva ale pes žil. Ať mi ještě někdo tvrdí že dostřelování je etické a nůž a oštěp je masařina. S dostřelováním se začínalo na jednom poraněném kusu a skončilo se se dvěma kusy zastřelenými a jednom postřeleném. Kdyby se použil nůž, nebo oštěp, výsledkem by bylo pouze jedno zhaslé prase.

Ovšem o tomhle je zbytečné se bavit, psovodi jsou v tomto státě zákonně diskriminováni. GPS používají na černo (není tady povolená ta frekvence)ani koupit to pořádně u nás nejde. A nůž a oštep pro ně znamená ztrátu loveckého lístku.
Co se týče SKS simonov a VZ.58 tak jsem to viděl v rukách chlapů kolem 35. Bohužel pokud je to v lovecké úpravě, je to v podstatě kulový automat a ten je povolen. Mě by pracky upadli vzít to do ruk!!!!!

Autor: Milan Soukup | 22.12.2011 20:10
Pánové, když si tady tak čtu vaše příspěvky, tak se nestačím divit a docela by mě zajímalo, kam na ty naháňky chodíte. Nevím, jestli mám štěstí nebo je to tím, že na naháňky se psem chodím jenom tam, kde se něco takového neděje. MS

Autor: rici czech | 22.12.2011 19:13
Jo Jo Jane i mistr tesař se někdy utne.To platí za volantem i v myslivosti.Každopádně je třeba si uvědomit ,že průser nedejbože nějaká nehoda na lovu se může stát každému i disciplinovanému střelci a kdo si toto neuvědomuje je pro mne hazardér který má pěkně naběhnuto na průser,řeknu-li to jinak stále mám takový podvědomý pocit a na nástupu se nemodlím at nalovíme vagon zvěře ale at se tam na výřadu odpoledne sejdeme ve zdraví všichni včetně psů:-)

Autor: Jan Šlosar | 22.12.2011 18:59
Nemohu souhlasit s Panem Slavětínským o mladých klucích a jejich palebné síle.Mě je 26 a necítím se být ještě starým.Myslivost dělám 5 let a po naháňkách jezdím 3 roky co mám foxlíka. Sám chodím do leče se svým ZHčkem a letos jsem si k tomu pořídil bytelnou dřevěnou tyč na kterou jsem si udělal nástavec na bajonet s nášlapem. Bajonet jsem pořídil na aukru a v případě, že je kus držen psi tak neváhám ani vteřinu nasazuji bajonet na hůl a mažu pomoci psům. Několikrát jsem se dostal k tomu, že bylo potřeba psům pomoci a netroufl jsem si do tohoto vystřelit.Vážím každou ránu, kterou bych mohl ublížit. Možná to je tím, že sám vodím psiska po akcích a vím kolik času a práce se musí vynaložit na jednoho dobrého psa.Ale nás mladých je v celku dost, kteří si váží života a raději nezmáčknou. Nelze to takhle pytlovat. Musím souhlasit s panem Skřivánkem ohledně starších členů. Sám jsem letos byl svědkem a málem i poškozeným kdy na honě starší člen při postupu a tlačení bažantů na střelce střílel na nízko letící kohouty do kopce a nad náma lítalo listí z listnáčů.Ještě, že jsem stál hned vedle jejich hospodáře, protože on mě pozval a okamžitě dotyčný hodil flintu přes rameno a měl po žížalkách.Takže jen v mladých to nebude.

Autor: Vrba Frantisek | 22.12.2011 17:16
Nepozorný,nebo jinak \postižený\ střelec není jediná okolnost která nás zbaví našeho čtyřnohého pomocníka.Minulou sobotu jsem byl na nahánce,kde přítomné pejskaře jeden z nás,povoláním veterinář varoval před zbytečným kontaktem psa s černou.Všichni to znáte-takové to zaštěkávání a trhání uloveného kusu za vydatného povzbuzování tak důležité při výcviku mladého psa.Na Vranovsku-ZN na to doplatil pes který se po kontaktu s prasetem na výřadu v sobotu nakazil AUJEZDKÉHO CHOROOU,ve středu se začal škrabat a kousat do boku a břicha a do rána uhynul.Touto nemocí jsou údajně promořena prasata v Rakousku a zatim se nedá léčit.

Autor: Leon Zumr | 22.12.2011 17:11
doufám že to nebude vadit ale dám sem odkaz na Rudovu stránku kde jsou odkazy na články ze světa myslivosti http://www.acosador.cz/dokumenty/lovecke-chladne-zbrane/ já osobně na naháňky kromě jedné malé ročně nejezdím a se svým psem ani náhodou protože bych riskoval problémy kdyby někdo vystřelil na prase které drží můj pes a je mi jedno jakou má flintu,každou sezónu se dozvím o dost psech kteří zkončily ve věčných lovištích díky supermanum co si myslí že flinta je to nejlepší.

Autor: Milan Soukup | 22.12.2011 14:35
Na téma lovecký oštěp už jsme disktutovali v lednu 2011. Podle mě je to v případě, že ostří psi drží prasátko v leči, to nejlepší, co se může použít. MS

http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=vypsanidiskuze&id=11

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 14:32
Josefe ten oštěp je určitě dobrá věc.když třeba ostří psi drži postřílené prase není vůbec jednoduché ho dostřelit.to by nejlíp mohli posoudit chlapi co mají honiče a jsou pořád na naháňkách.myslím že se o tom snad psalo ve Světě myslivosti.

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 14:21
no někdy jsou ty zážitky horší.vzpomínám si když jsem byl malý otec pujčil svou zbraň kamarádovi který jel na lepší hon a on mu dal svoji,šli jsme na kačeny ,otec nabil zavřel flintu a vyšla rána půl metru ode mně do zemně.prostě hned bila.chce to prostě dávat pořád pozor a nebýt hladný na ranu.dřív se na honech pilo ale průsery žádné nebyly,dnes má flintu kdejaký debil a je o hubu jít na hon natož na naháňku.

Autor: Josef Hanzlík | 22.12.2011 14:15
Dám sem poměrně čerstvou zkušenost.
V neděli jsem byl ještě s několika kamarády"povolán" na nadháňku se slíděním do honitby myslím Cerhonice u Písku.Už od počátku se mi vše jevilo jako dobře zorganizované,profesionální a v klidu a pohodě vedené.Místně znalí si nás pejskaře rozdělili do čtyřech skupin a během akce nás řídili tak,že se snad ani nemohlo stát,aby některý z nás"cizinců"se ztratil,opozdil,nebo jakkoliv bloudil a byla tím ohrožena bezpečnost jak lidí,tak i těch našich čtyřnohých"majitelů"!
Přesto došlo k nemilé události a to takové,že se na této akci jednomu z nás ztratil pejsek,pěkný Bavorák.Bohužel se po něm slehla zem a do dneška se o psu neví.
Co však v této smutné situaci trochu mírní smutek nad ztrátou loveckého pomocníka,je přístup majitele honitby,který se zkontaktoval s majitelem psa s tím,že mu za práci odvedenou v této honitbě a jako částečnou kompenzaci zakoupí nového pejska.Ono tomu,že tam mají dobrý přístup k psovodům a práci psů v leči,napovídalo už to,jakým způsobem při výřadu vedoucí honu poděkoval honcům a psovodům za práci tam vykonanou.
Je fakt,že se může každému z nás přihodit cokoliv.Můžeme být poškození,můžeme někoho poškodit,ale záleží na tom,jak se k tomu postavíme.A ještě na konec,stávám se zastáncem loveckého oštěpu při zárazu černé zvěři.To jen k tomu,jestli lovit,nebo dostřelovat v leči.

Autor: Tomáš | 22.12.2011 13:04
Martine, na takové naháňky to chce sakra ocelové chlapy, kteří by do toho šli prsama a aj kdyby je trefil, tak by to přežili, protože jim to politicky myslelo !!

Autor: Václav Sládek | 22.12.2011 12:46
Martine říct na plnou hubu.Jestli je zaslouženej nebo ne to je jedno buď se z toho i na stará kolena poučí nebo ať se radši i se zásluhama na myslivost vys....Tady jde ne o průser ale o kejhák.
Sám jsem na naháňky chodil rád a měl jsem asi štěstí že se nikdy žádná mimořadná událost nestala ale stejně mě okolnosti dohnali k pořízení reflexsní vesty pro bordíka.K střílení v leči jak kdy a kde.Leče které se protlačují např. dvě až tři hodiny třeba u nás v okolí Vltavy.Dostřel když jsou oklo psi je vždy problém a když černou drží je snad lepší pořádnej nůž chytit za zadní běh ......Po přednášce Jardy Routa v Roudné bych doporučoval do každé leče nejméně jeden lovecký oštěp.Jardo stále mám před očima film kde byly vidět odrazy střel a střepin.Sám dnes do tlaku nejdu neboť mě bídně slouží nohy.

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 09:28
přijít o psa je samozřejmě tragédie,je to člen rodiny.už o tom bylo napsáno dost.jsou prostě leče a leče.někde se prostě dá jít i s kulovnicí a někde se prostě flinta musí vybít.jestli je to blaser nebo zh není důležité,záleží v jakých je to rukách.já jsem na naháňce kde jsem byl na štontu zažil že tam autem na štont přivezli zasloužilého člena který už byl prostě starý a když vyběhly prasata střílel po nich přez celou řadu střelců s kolegou vedle mně jsem jen skočili za stromy a celou leč leželi.samozřejmě musíme mít ke starším členům úctu ale někdy je to doslova o život.a jak mu to pak říct aby se neurazil.

Autor: Jan Slavětínský | 22.12.2011 08:03
Přesně tak,jak napsal kolega Ellhenický. Zastřelení nebo postřelení psa přeci nesouvisí s vypálením broků z nějakého Zháčka, s jeho pojistkou,se střílením v leči, se zbraní v leči s používáním brokovnic atd. Je to jen o zbrklosti, hladu po ráně, momentálním zatměním mysli loveckou vášní. Nedisciplinovanost a selhání lidského faktoru. Stejně to zde na vebu nikdo z nás neovlivní ani to nezmění a za rok zase bude nějaký podobný případ...Já se u naháněk nejvíce bojím mladých kluků, začátečníků, kteří si specielně na tyto lovy pořídili kulové automaty versus SKS Simonov.Vyzbrojení jsou palebným průměrem jak bojovníci v Avganistánu a pokud se dostanou k ráně, tak municí nešetří. Rád stojím daleko od nich nebo na opačné straně leče a za silným bukem...To je krom "lovců" další nebezpečný a nezkušený typ účastníků naháňky. To je má zkušenost. Pěkné svátky chlapi, a ať je co nejméně těchto smutných událostí...Lovu

Autor: Ellhenicky | 22.12.2011 07:26
Při společných lovech chodím se psem vždy v leči i s flintou.Označení lidí v leči barevnýma vestama se vžilo a začíná se s bezpečnostními obojky či vestama i u psů.Vzhledem k tomu, že chodíme v leči převážně stejní lidé, žádní divočáci,tak víme co si můžeme dovolit.V leči se střílí pouze za sebe, když je veliká leč a neobstoupená a dostřelné rány, nebo když psi drží prase na místě. Střelba do leče je zakázána a někteří hosté to těžko nesou, když před nimi chodí prasata, ale zásada je v jakém počtu začínáme, tak by jsme měli i končit a raději ať všechno uteče.Další skutečnost je, že naháňky objíždějí lovci,ne myslivci, chtiví rány a pak dochází k tomu, jak výše uvedeno. Osobně jsem ve dvou případech křičel a bez servítků na takové, kteří již táhli po synově štajeračce,která v té době ještě neměla bezpečnostní obojek a řvali liška, liška. Vše je v lidech a na takovýchto akcích se musí držet disciplína a sebemenší přestupek bezprostředně řešit vykázáním, ať se jedná o kohokoliv. Jsme MS ne soukromá honitba, kam jezdí potentáti a jim se bojí někdo něco vyčítat. Před několika lety došlo v bažantnici a.s. k poškození oka brokem bažatníkovi od jednoho z takových hostů, co se mělo řešit mimosoudně, pak jako pracovní úraz a nakonec byl propuštěn s minimální náhradou. Co se nevyřeší hned s odstupem času se zahraje do ztracena,jak u lidí tak i psů.

Autor: Jarda Rout | 21.12.2011 20:33
Zbraň v leči být musí,stačí u jednoho nebo dvou rozvážných lidí, ale musí se nabíjet těsně před výstřelem... před dostřelnou ránou, která musí být vypálena s velkou rozvahou, když se psi od kusu odpoutají na bezpečnou vzdálenost. Ondra Smetana to popsal dobře. Ti, kdo v leči loví, chodí potichu, kousek za ostatními, mimo houštinu ... prostě loví. Pokud prase na pár metrů útočí, tak když není flinta připravená v rameni, tak není šance ji bezpečně použít. Takže, ruku na srdce, na tu sebeobranu to moc není. Ale koukám, že se svým názorem jsem asi sám. Jen přeji všem, kdo v leči loví, aby všichni v jejich okolí tu jejich kratochvíli přežili ve zdraví.

Autor: rici czech | 21.12.2011 20:24
To co se stalo je opravdu závrženihodné.Nejen to ,že byl zastřelen lovecký pes ,ale hlavně to že střelec asi s tichou duší se vypařil.Ale napadá mne jedna myšlenka a to zdali dotyčný střelec si byl vůbec vědom toho ,že smrtelně střelil psa.Jak jsem tady četl tak měl jeden brok na hrudníku a jeden na hlavě otázkou je jestli s neštastného místa v zápalu boje s černou ještě neodešel.No a pokud se našel někde v blízkosti štontu tak myslím není problém dohledat dotyčného střelce ,který se asi těžko dozná,ale alespon budou všichni v obraze.Smutné ale v dnešní době ,kdy je většina střelců naddržená na ránu je to ,že přibývá velkou měrou ůmrtí psů na loveckých akcích a to i na drobnou,často to slýchávám z více míst.Sám z vlastní zkušenosti se na honě dívám kolem sebe koho tam mám a podle toho se snažím i zařídit.Každopádně všem psovodům bych popřál at jim pejsci šlapou a nikdy se jim nic podobného nestane.Loveckým psům zdar a těm dobrým zvláště.

Autor: Ondřej Smetana | 21.12.2011 19:48
Jan Slavětínský tu napsal kousek nad můj příspěvek, že píšeme zmateně. Rád bych se nad tím pozastavil a dohledal zmatenost ve svém příspěvku.
Flinta v leči se pohybuje mezi lidmi a psy při průlezu houštím často míří do prostoru, kde se může pohybovat honec, nebo pes. Za její spoušť může zavadit větvička a střelec s ní může spadnout, může mu upadnout na zem a cokoliv dalšího-leč je leč. Nevím co je zmatečné na tom požadovat po flintě naprostou bezpečnost a stoprocentní zajištění.
Střelba v leči. Možnost slovit v leči je dar diany a nelze si ho nárokovat ( vyhýbáním se houštinám, tak abych měl co nejlepší výstřel, a střílení za každou cenu tam kde se kus pohybuje, při netrefení totiž střela pokračuje dál mnohdy i na střelce) Je možné a dokonce i časté že úlovky v leči převyšují úlovky na štontech. Ale z bezpečnostního hlediska se o tohle snažit. Berme to opravdu jako dar a ne jako vybojovanou kořist.
Broky na prasata, to bych nerad komentoval a zmateně mi připadne jen ten kdo je používá a slyšel jsme o jejich použití hodně.
Zbraň v leči být musí i kdyby měla být jen na sebeobranu.
No a samozřejmě, že smrt Monny Bejchlovské hvozdy (mám taky psa Bejchlovské hvozdy a jsem si vědom kvalit této stanice) nezavinila střelba v leči ani nespolehlivá zbraň ale jednotlivý neukázněný a charakterově kříví střelec. My jsem se ale spíše zamysleli nad obecnou rovinou a nad současnou praxí.

Autor: Jan Šlosar | 21.12.2011 19:01
Co se týče střelby v leči tak tu bych nezavrhoval stejně tak jako přítomnost zbraní v leči.Už jen postřelený kus na kterého doléhá pes a nejde se k němu dostat, protože při zjištění tento kus odchází se psu musí pomoci aby nedošlo k jeho zranění.Každopádně tuto ránu by měl dávat majitel psa.Alespoň tak je to na velkých naháňkách kam jezdím já.Přímo na nástupu a v propozicích je jasně napsáno, že dostřel dělá majitel psa a pokud není poblíž nebo dá souhlas pak dostřeluje ten co je nejblíž, ale vždy s rozvahou. Co se týče střelby brokama na černou tak to by na naháňce nemělo vůbec existovat. A co se týče dotyčného dobytka tak k tomu nemám slov.Jen jediné abych nebyl moc vulgární zjistit kdo to byl a nikdy už na akci s flintou nesmí.

Autor: Jarda Rout | 21.12.2011 17:54
Na srazu v září, který pořádal Daksl u Suků a vlastně i v Roudné jsme pouštěli video od Blaseru o střelbě a i bezpečnosti při ní. Tam bylo dobře vidět, jak se dokáže po průchodu tělem kule rozložit na několik fragmentů, z nichž každý má ještě dost síly na to, aby toho psa metr od zvěře zranil nebo zabil. Pokaždé, když vidím jak vedle mne někdo v leči nabíjí, tak mne dost mrazí... To, že se v leči nastřílí dost zvěře je jako argument dost na ho...
Proti tomu stojí hodně velké riziko pro všechny kolem toho střelce, jak lidi, tak psy. Jako honec nebo psovod jsem tam od toho, abych tu zvěř vyhnal, ne od toho, abych zvěř lovil. Daleko větší nebezpečí je v leči pro psy i pro lidi právě od těch střelců než od divočáků.

Autor: Milan Soukup | 21.12.2011 16:58
Plně souhlasím s Rudou Husákem a Honzou Slavětínským. Některé příspěvky jsem asi úplně nepochopil, nejn v tomto tématu, ale i v jiných. MS

Autor: Rudolf Husák | 21.12.2011 16:45
Naprosto souhlasím s příspěvkem a názorem na společné lovy a hony který napsal Jenda Slavětínský.Jardo,usmrcení psa při naháňce na černou je velice nepříjemná a moc smutná událost ale je to hlavně chybou neukázněného jednotlivce.
Hodně moc také záleží na vedoucím honu,naháňky,jak si ráno vše rozhodne a uspořádá a mimo jiné,jaké střelivo se bude na černou používat.Můj názor je,(že hlavně na naháňkách by měla končit veškerá demokracie a nastoupit tvrdá totalita,poněvadž tam vás zastřelí jen jednou).Myslím si,že je lépe když myslivec nevystřelí,tak trochu se bojí,váhá,než když střílí na vše co se pohne.
Pro Kolegu Fesoje,pojišťovna Halali má společné lovy pojištěny,pořádající MS musí mít(doložit) 80% členů ČMMJ,na pořádané akci, pak škodu plně hradí. Jinak na některé zde psané příspěvky nebudu reagovat a stále více je mě jasné, proč jsem přestal psát Daksl.

Autor: Honza Král | 21.12.2011 12:38
Ono když to člověk dneska vezme v globále, tak ani na hone na drobnou není bezpečno. Občas se najde buď chtivý po ráně, nezkušený, který "sekne" brokama někam kde někoho v lepším případě jen zraní. Na toto jsou nejhorší místa se zvlněným terénem, prohánění struh, úvozů apod. Je to zase jen a jen o disciplíně.
Jak říká s oblibou jeden náš spoluobčan "To už nemusíme dělat vůbec nic" Ona všeobecně střelba není silná stránka všech zelených. A kdo už třeba umí střílet kulí, tak mu nejde broková střelba. Bude sedět doma na zadnici když je hon na bažanty a z brokovnicí mu to zorvna dvakrát nejde.

Autor: Karel poslík | 21.12.2011 12:16
Snad by to někdy mohla být jen nešťastná náhoda, přehlédnutí. Střela může po nárazu na kost zatočit a nemusí to být jen v leči. Pokud se to stalo v leči, brokem a nikdo se k tomu nehlásí , je to prostá kombinace hladovosti po úlovku a zbabělosti. Naháňky jsou vždy podnikem se zvýšeným rizikem, které se dá eliminovat pouze naprostou disciplínou všech !!! účastníků. Střílení - nestřílení v leči nebo do leče neberu jako dogma. Někdy může být díky terénu výstřel do leče proti viditelné barieře daleko bezpečnější než výstřel vně leče, kde je nekonečná rovina nebo někde v dáli zástavba a podobně. Pokud vedoucí honu resp. závodčí, dá jasné instrukce pro každé stanoviště a pokud nikdo nechce „ulovit za každou cenu“ , je naháňka krásným lovem. Zdar Karel

Autor: Ivo Ondráček | 21.12.2011 10:32
Jiří Hradec má minimálně částečně pravdu. Ono kdybyste vzali účastníky na specializovanou střelnici, kde vám průsekem protáhnou na 20m terč divočáka a každému dali dvě rany, kolik z nich se aspoň jednou trefí? Třetina? Čtvrtina? A kam?
Já pozvánky na společné lovy na černou vždy zdvořile a s poděkováním odmítám. Už proto, že lovců s "tmou před očima" při spatření zvěře je a bude vždycky dost.

Autor: Jiří Hradec | 21.12.2011 09:56
Především doporučuji nechodit na naháňky! Nepořádat naháňky! Jinak v kurzu nás učili, že do leče se střílet nikdy nesmí.
Jinak je neuvěřitelné, kolik nás myslivců si myslí resp. je přesvědčena (mylně), že umí střílet na zvěř v pohybu???,
notabene na okrajích houštin plných zvěře, které jsou zcela nepřehledné.. .
Zmrzačená zvěř a myslivci. Zcela zbytečné riskování. Stres pro zvěř, nervozita střelců. Těch zranění už bylo tolik. Článek v úvodu není výjimka. Snad má pravdu Tomio, ale společnými akcemi můžou být i brigády a výcvik psů.

Autor: Honza Král | 21.12.2011 08:47
Nejsem zásadně proti lovu zvěře v lečích. V našich podmínkách se v leči střelí víc než na štontech. Obzvlášť když psík zaštěkává zalehlou zvěř. Jistě znáte rytkyni Péťu Hanzlíků. Její fenka Cilka by vám mohla vyprávět o brocích na černou zvěř. Má v sobě tuším 3 nebo pět broků 5,1 mm. Fenka ránu přežila asi jen díky reflexní vestě, která broky zbrzdila. Vše je stále jen o diciplíně těch co mají v ruce zbraň (zaměrně nepíšu myslivců) Osobně bych šel do leče na černou bez zbraně velmi nerad. Jsem, sice chlapi, ale máme svůj pud sebezáchovy. Často zjišťuji a slýchám, že i nezraněná černá zvěř se občas chová agresivně a má snahu útočit. Zejména kňouři.

Autor: Zdeněk Ondruch | 21.12.2011 08:30
Je úplně jedno s čím kdo na naháňce střílí, jestli je to ZH nebo Sauer, prostě jestli ten chlap je KO..T, tak je prostě KO..T. Sám jsem byl 2* svědkem kdy jednou na honě byl omylem zastřelen dlouhosrstý jezevčík, namísto lišky, podruhé drsňák při naháňce, kdy vynoroval lišáka a druhou ranou byl zastřelen i on.
Obecně, alespoň z mého pohledu jsou všechny společné lovy docela nebezpečné a upřednostňuji raději individuální lov.Z

Autor: Tomio | 21.12.2011 08:26
Já s tebou Honzo naprostou souhlasím, v tlaku se mnohdy té zvěře ve velkých lečích střelí i více než na štontu. myslím, že kdybych to počítal dojdu k závěru že je to cca 50:50. Pokud jsou leče, které trvají hodinu. Tak proč by se nemohlo střílet. Samozřejmě když je to chrstina 100*100m je to trochu jiné.

Autor: Jan Slavětínský | 21.12.2011 08:19
Chlapi nezlobte se, ale píšete zmateně a podle mě celá ta smutná a nepříjemná situace, která se bohužel někdy stane, tak ta vůbec nesouvisí s nějakým ZH nebo IŽkou v leči, se střílením v leči anebo s ránou brokem.Psa ti zastřelí i vůl s Blaserem. Celá věc je o zbabělosti dotyčného střelce, který určitě věděl, že v hladu po ráně střelil psa, že je vůl a nedokázal se k věci postavit rovně. Schoval se za ostatní s tím, že odjede a druhý den si na něho nikdo nevzpomene.Těžko si druhý den vybavíš neznámé tváře a hosty, které vidíš prvně, ..., na to spoléhal a možná i na to, že tam byl jednou a možná naposled...V tom bych viděl hlavní příčinu.
Jinak v některých lečích se střílí , je to podle terénu a velikostí lečí a kolikrát v tlaku uloví víc kusů než chlapi na štontech. To ti potvrdí i Daksl... Lovu

Autor: Tomio | 21.12.2011 07:56
Obecně ač nerad, musím říct, že ikdyž rád zajdu na naháňku, tak
naháňky=decimace toho co vyleze, ty krásné reprezentativní výřady s kňoury a bachyněni, někde na reprezentačních akcí to dovedli tak daleko, že ty velké kusy ani na výřad nepřijdou.
naháňky=rušení ostatní zvěře, především tam kde je vysoká.
naháňky=střelba na rychle pohybující zvěř, přemačkávání mezi slugem a brokem.
naháňky=nedohledaná a pomrzačené zvěř

Střelba v leči na krátkou vzdálenost a dobří pejsci nutnost. A s čím jiným se chodí do leče než s ZH,Ižkou a podobným. S mauserem tam nikdo nepoleze, už vůbec ne s kulovnicí.
Jediné v čem jsou naháňky dobré je setkání lidí a kamarádů sousedů atd, je to potřeba. A dát možnost pejskům se ukázat.

Autor: Fesoj | 21.12.2011 02:48
Jednoznačně, ač protizákonně - psovod v leči by měl mít oštěp či krátkou zbraň ! Ten oštěp bych upřednostnil kvůli možnosti ohluchnutí psa při střelbě v jeho těsné blízkosti - a z tohoto hlediska je jedno, zda jde o kulovnici, brokovnici, pistoli či revolver. O možnosti poranění psa střepinou či kulí, která se v těle divočáka stočí a jde bůhvíkam, raději ani neuvažuji. Ale popisovaný případ je o něčem jiném - o porušování zákona, bezohlednosti a hladu po ráně. Navíc pochybuji, zda v daném případě bude viník vůbec zjištěn, pokud se ten pes našel až druhý den. A také by mě zajímalo, jaké stanovisko v tomto případě zaujme či zaujala pojišťovna...

Autor: Tonda Urban | 21.12.2011 01:56
Psovod vždy zbraň do leče.Také nerad vidím broky na prasata.Před cca 17 lety jsem zažil střelce co střílel na pár metrů na postřelené prase brok-8 mm.Pohled jak se broky zakusovaly do buků mezi černou a psem si budu pamatovat celý život.Raději psovod a jednotná střela.Vůdce lituju hrozný zážitek.Souhlas s O.Smetanou

Autor: Ondřej Smetana | 20.12.2011 22:29
Mám za sebou pánové 15 let v lečích ve skoro celé republice a vycvičené 3 psy. K tomuto problému můžu říct:

Střílet v leči je potřebné, střelení do Rudlu + dobří psy = výborný výřad. Ovšem tak jak se zastáváte ZHček v leči nemá ZH co dělat, možná ve skříni s nápisem s tím se dřív střílelo a proč?? Prase postřelený brokama ZH je totiž dva v jednom, bohužel i co se výstřelů týče. Kamarád co šel ze ZH vedle mě v leči vystřelil do země. Jak? No pojistka ZH je spolehlivost sama, naštěstí to byla zem. Mě vyšla ze ZH rána na rameni a už mi nesmí do domu. Teď se do mě samozžejmě navezou ti co mi budou tvrdit jak moc se mýlím, ale v první řadě jde o zdraví honců a psů a pak o ješitnost a zastávání se té a té zbraně.
Zbraň do leče - musí vystřelit jen ten lauf, po kterém je to požadováno. A nesmí vystřelit ani kdyby se s ní o pařez mlátilo. Toť k flintám.
Ke střelcům - v leči střílet na krátko před sebe, pokud jsou psy u prasat tak do země někde kolem nich. Rozumně, musím si být naprosto jist, co střela udělá a kam dopadne.
Hlavně v leči se vyhání, loví se na štontech, to si bohužel u nás moc lidí neuvědomuje.
No a co se broků na prasata týče, vzal bych dotyčného pána k lončákovy postřelenému brokama a motající se ve smrkovém náletu. Doporučuji, je to velice poučné, broky černou nezabíjí, pouze nasírají!!!!!!!!!!!!!!
A pokud brok prase zabije, však i malorážka jelena střelí, tak proč máme ty kulovnice??
Střílet taky abych veděl a radši dvakrát ne, než jednou jo. A v leči se neloví, ale vyhání, případný úlovek v leči je dar od Diany a nelze si ho ani zvýšenou snahou nárokovat.

Autor: Tomáš | 20.12.2011 22:03
Musí to být velká ztráta a strašná bolest. Jedná se o porušení zákona a etiky lovu.Původci bych odebral lovecký lístek,zbrojní průkaz a vyloučil ho ze sdružení, včetně následného vymáhání škody.Bohužel psímu kamarádu to však život nevrátí.V této souvislosti mě napadají jen dvě slova zkur..ná svoloč !

Autor: Radek Chadim | 20.12.2011 22:01
Bez ohledu na smutnou událost musím říci, že hovadina je jít na divočáky nebo spárkatou zvěř s brokovou hlavní, protože se střílí obvykle na větší dálku než pár metrů a ani střílení jednotnou střelou na 80 metrů prostě není ono. Navíc nikdy nevíte, co se komu honí v hlavě a jestli tam pro "zichr" nelupne nějaký broky, co kdyby na něho divočák znenadání zaútočil nebo nevím co za fantas se ještě stalo. Přesvědčila mě o tom vlastní zkušenost, protože u nás to bohužel chodí také tak. Na divočáky jedině s kulí a v tlaku klidně i beze zbraně, protože za léta co chodím na naháňky si pamatuju jen jedinkrát, že se v tlaku něco ulovilo, jinak je tam zbraň spíše jen na to, aby překážela, nebo abych si s ní klestil cestu v hustém smrkovém nebo ostružiním porostu. Mnohem efektivnější je zvěř vyhnat na střelce s kulovnicí. Druhá věc je ta, že se musí vidět, na co se střílí, s tím zase souvisí ukázněnost a zodpovědnost střelců na štontech a dobrá organizace lovu.

Autor: Jarda Rout | 20.12.2011 21:35
Dostal jsem mailem tenhle text, stalo se to 17.12., nevím přesně, kde se to odehrálo, ale myslím, že je nutné to sem dát. Jednalo se o kopovku Monny Bejchlovské hvozdy. Střílet v leči je prostě hovadina.

Drazí kamarádi, kolegové.
Bylo to před koncem lovu, pátá leč, v pozdním odpoledni . Konečně plná zvěře, která postupně opouštěla houštiny. Koncert psích hlasů byl slyšet ze všech stran, padaly rány. Monča byla v plné práci, dělala to co uměla nejlépe - černá byla její doménou. Proti jejím útokům měla své zbraně. Po leči se nevrátila.
Našel jsem ji až druhý den při opětovném pročesávání leče. Stalo se to, proti čemu byla bezbranná. Byly to lidská ruka, která ji poslala do psího nebe. Jeden brok prostřelil hrudník, druhý na hlavě. Odešla v zápalu boje, žel naprosto zbytečně. Ve smutku nad ztrátou nejvěrnějšího přítele přehrávám v hlavě film jejího života. Přišel jsem o část sebe, o člena rodiny.
Zdeněk Kovačík
PS: až Vám někdo zase bude vyprávět , že"tyhle broky na prasata zaručeně platí", nacpěte mu je do úst. Za Monny i za mě.