Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Aujezského choroba



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 10.12.2014 20:49
další případ http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2014_na-divoka-prasata-se-psy-opatrne.html

Autor: Maral | 21.01.2014 08:41
Nedávno vyšel článek docela podrobný o ACH, ale nevím, jestli to bylo v Myslivosti nebo ve Světě myslivosti. Zejména o průběhu a přenosu choroby. Pokud se časem potvrdí vliv ACH na populaci lišek, tak to bude další "pozitivní" vliv černé zvěře. Jako první jsem pozoroval snížení početnosti populace srnčí zvěře v lesích, kde černá díky stavům dominuje. Snížení počtů srnčat, "přesun" srnčí zvěře do klidnějších částí blíže obcím. O drobné zvěři se zde napsalo dost.
Dyť ta černá vlastně začíná tu myslivost dělat za myslivce. :-)
Inu, kdo seje vítr...

Autor: Fesoj | 21.01.2014 00:02
Ftgi, tak u vás už taky začalo ubývat kmotřiček ? Když jsem v táto souvislosti vyslovil podezření na ACH - viz článek "Příroda je mocná čarodějka aneb jak je to dnes s liškami" v Myslivosti č. 7/2009 - nenašel se nikdo, kdo by na to zareagoval a dnes to vypadá, že jsem bohužel měl pravdu. Lišky nikoho tak moc nezajímaly a zvýšený zájem o ACH se v myslivecké veřejnosti projevil až tehdy, když byly prokázány úhyny LUP.

Autor: strejda zajíc | 20.01.2014 22:43
Figi,s největší pravděpodobností tam to svědění(u masožravců)bude,až po samopoškození(automutilaci).Může být ale i průběh bez toho.U lišek by to potvrdilo laboratorní vyšetření,ale kdo ho zaplatí?Právě tam vidím i příčinu úbytku lišek(aspoň tady u nás).Sebere uhynulé malé sele a už jede.Obecně se udává dost velká odolnost viru,v mrazech až několik měsíců(půl roku).Změny u masožravců bývají právě na hlavě,průnik viru je totiž v oblasti dutiny ústní až po hltan,v žaludku už by ho měla vysoká kyselost inaktivovat.

Autor: figi | 20.01.2014 22:20
Strejdo Zajíci, jsou nálezy uhynulých nepoškozených lišek následky ACH?
Velmi zkušený kamarád mi tvrdí, že by byla znatelně rozškrabaná, od silného svědění, já tvrdím, že průběh je tak rychlý, že to nestihne a znatelné to nemusí být.
Jak dlouho po úhynu kusu černé je šance nákazy ACH ?

Autor: strejda zajíc | 20.01.2014 21:42
Výše zmíněný případ,laboratorně potvrzena ACH.Což se dalo čekat,příznaky byly naprosto patognomické.

Autor: Martin Skřivánek | 05.01.2014 01:21
Strejdo kamarádka dělá v B na ambasádě a volal jsem jí ať to zjistí.vysvětlil jsem jí tu nemoc,ona obvolávala veteriny a řekla mi že jo že vakcínu mají ale že se to nedá jen tak poslat že jedině přijet se psem.no a na jiném fóru někdo psal že jo že je známé že v B vakcína je ale na tu českou mutaci viru prý neúčinkuje,nevím kdo to psal,zda to je blaf.

Autor: strejda zajíc | 04.01.2014 19:32
Prý u Bechyně.Co se týče vakcíny,údajně není v celé Evropě.Je zajimavé,že dříve používaná vakcína pro kožešinová zvířata byla bez problému,u psů ale nefunguje.Ale divil bych se,pokud by byla v Belgii,že by ji nikdo z Čech už nedotáhl. Obecně je problém v tom,že "mrtvá " vakcína sice vytváří protilátky,ty ale dostatečně nechrání vakcinované zvíře(psa).A u živých,oslabených vakcín může (údajně i dochází) k onemocnění ACh a úhynu.Tak nevím...O mutaci viru jsem neslyšel,níc o tom nevím.

Autor: Bečvář Ladislav | 04.01.2014 12:59
Strejdo Zajíci víme alespoň lokalitu kde k nákaze došlo?

Autor: Martin Skřivánek | 04.01.2014 12:57
Strejdo zajíci v Belgii vakcína je,kamarádka co tam žije se na to ptala,neprodají to ale aniž by viděli psa.údajně je v cz vir zmutovaný a Belgická vakcína nepomůže.víš o tom víc? dík

Autor: strejda zajíc | 04.01.2014 12:35
U ACH je udávána inkubační doba 3-6 dní.Od propuknutí do úhynu 24-48 hodin.
A protože není vakcína,je každý kontakt s divočákem jakási "ruská ruleta"!Nebezpečné je nejen konzumace např.barvy,ale i vdechnutím viru.(oronasální infekce).

Autor: Leon Zumr | 04.01.2014 10:59
tak to je stejný průběh jak u toho posledního jezevčíka taky příznaky až po týdnu

Autor: strejda zajíc | 04.01.2014 10:50
Ano,to bohuřel platí.Zmiňovaný psík večer utracen.

Autor: Ellhenicky | 04.01.2014 07:45
Strejdo, jen se říká, že do dvou dnů je konec a žádné očkování či léčba nepomůže?

Autor: strejda zajíc | 03.01.2014 21:52
Dnes jsem se dozvěděl o onemocnění psa(SK)-ošetřen u kolegy v Táboře,příznaky odpovídají ACH.Údajně týden po naháňce.Nemilá zpráva.

Autor: Václav Sládek | 29.03.2013 18:10
Pokud vím tak EU zakázala plošnou vakcinaci prasat.Strejda zajíc bude vědět víc.

Autor: Martin Skřivánek | 29.03.2013 16:20
a to se v celé Evropě nijak neřeší?

Autor: Václav Sládek | 29.03.2013 15:31
Petře je to smutný.Jako každý mám strach pustit psa na volno při dosledu ale někdy není jiná volba.ACH není nebezpečná jen psům ale hlavně chovům domacích prasat.Podle mě by bylo nejlepší dostat chování KVS a státu do některé televize ať se chytí za rypáky.Není to ale něštastná náhoda-postřelení tak nevím zda to je pro ně zajímavé.

Autor: Erika Doležalová | 29.03.2013 15:14
Celkově je přístup k ACH takový prazvláštní, když vezmeme v úvahu, že se jednak vyšetřuje velmi malé procento (jak psal Leon) a druhak, ani se vlastně nijak neeviduje, kde bylo co pozitivní. Je sice hezké mít pak statistiku, že např. ten a ten kraj měl xy procent výskytu, ale víc by se hodilo info, že 10 prasat bylo pozitivních u Franty Joudy z Dolní Lhoty.. Když se někde objeví svalovec, jsou toho plné noviny, ale ACH je nebezpečná "jen pro psy" a tak to nikdo moc neřeší :-(
U nás se moc prasat neloví a když už se podaří, příp. jeeme ke známým, tak dřív jsem feny alespoň pustila kusu poškubat si, aby prostě pořád věděly, co je to prase... Dneska ikdyž kňučí ve výběhu sebevíc, tak už je k ulovenému divočákovi nepustím, protože člověk nikdy neví.. :-(

Autor: Hans | 29.03.2013 13:28
Petře, je mi moc líto, co tě potkalo. Chápu tvůj smutek, ale je rozhodně dobře, že si na KVS zajel. Teď by to, ale chtělo tyhle nezodpoědný pracovníky na KVS natřít, nejlépe stížností k jejich vedení. Bohužel jednání pracovníků KVS je jak je vidět na více jejich pracovištích hrozný a neprofesionální. Určitě by bylo fajn tvé poznatky sepsat a poslat do mysl. časopisů. (svět myslivosti vše určitě otiskne si myslím).
Přeji ti mnoho sil.
Honza (potkali jsme se na polním dni v Řisutech).

Autor: Leon Zumr | 29.03.2013 12:13
když si vezmu z jakého vzorku úlovků ty loňského výsledky jsou tak ten výskyt bude určitě u daleko většího procenta černé tak mám staženou prdel pokaždé když pustím psa za prasetem ale co s tím když když je vidět jak na to stát se..

Autor: Petr Knobloch | 29.03.2013 12:10
Díky za reakce a vyjádření lítostí. Nero byl samozřejmě mnohem víc než člen rodiny..zatím mi o tom nejde moc psát, snad později. Nakonec jsem se tedy přemohl a odvezl ho na KVS a poslal na ,,vyšetření". O výsledcích budu samozřejmě informovat. Každopádně, když jsem přišel na KVS a vedoucí mě přivítala se smíchem na rtech a celé to pojala úsměvně.. bylo a je mi z toho opravdu divně. V průběhu jednání byla cítit obrovská nekompetentnost. Možná to moc řeším, možná by k tomu jinde přistupovali jinak a celé je to jen o pochybení jednotlivce..

Autor: Nikola Rýdl | 29.03.2013 09:51
Petře, je mi to moc líto. Také mám psi a jelikož se kontaktu nevyhýbají, ba naopak, mám také strach. Každopádně rychlý průběh a ta holá překrvené a zduřelé mapy odpovídají ACH. Každopádně bych důsledně stál za svým a požadoval vyšetření psa. Přeji ti, i všem ostatním vůdcům, aby se našim pomocníkům tato choroba zdaleka vyhnula.

Autor: Leon Zumr | 28.03.2013 20:00
fesoji té pohádce moc nevěř do dnešního dne nedodal nic co by tu pohádku potvrzovalo

Autor: Fesoj | 28.03.2013 15:57
Strejdo, já vím... Ale tonoucí se stébla chytá a proto mne velice zaujal příspěvek Jozefa Jakubčeka na fóru Myslivost - lovectví, kde píše o tom, že se slovenskému veterináři podařilo jeho psa /sl. kopova/ zachránit. Chtěl bych tomu věřit, i když si myslím, že nejspíš půjde o výjimku potvrzující pravidlo. Na druhou stranu se domnívám, že situace by nemusela být tak beznadějná. Aujezskyho choroby u divočáků bychom se mohli zbavit stejně jako vztekliny u lišek - orální vakcinací. Jenže to za prvé nejspíš bude odporovat nějakým celoevropskounijním předpisům a za druhé by to asi nebyla zrovna levná záležitost.

Autor: Ellhenicky | 28.03.2013 15:07
Kdo má psa, tak se bojí chvíle kdy o něho přijde, alespoň většina z nás.Když mu něco je, tak s ním i spí, proto chápu i cítím s Petrem.Zaráží mne však postup SVS že ji to nějak nezajímá, kord nyní, když se obávají majitelé psů ACH.Taky bych to tak nenechal a ozval se.Tu jde o jistotu. Máš ještě jiné psy,tak abys věděl jak máš postupovat dál.

Autor: Erika Doležalová | 28.03.2013 10:12
Tak to je smutné :-( Psíka je veliká škoda a jak píší ostatní, nenechala bych to jen tak být a trvala na zjištění příčiny úhynu. Mohlo to být cokoli, třeba i otrávená návnada někde v revíru..

Autor: prroud | 28.03.2013 09:30
Nezbejva strejdo nez souhlasit,mas realnej pohled,je to smutny kdyz odejde kamarad a uz jen proto bych to tak nenechal a tim vic by me mrzel pristup KVS,vzdyt to je jako by se vymlouvali,protoze se jim proste nechce makat,ale kdyz je na tebe nekdo posle,jedou okamzite......proud

Vyrozumel jsem Petre,ze mas vic pejsku,i kvuli nim a tvejm ostatnim kolegum co maji psy bys mel vedet ktera ve tvym okoli bije.

Autor: strejda zajíc | 28.03.2013 09:24
Fesoj,sice se opakuji,ale vakcína v Evropě není.A né že by se výrobci nepokoušeli,protože to bude vejvar,kdo účinnou vakcínu vyrobí a hodí na trh!A naše vládnoucí garnitura se nezajímá o lidi,natož o psy!

Autor: strejda zajíc | 28.03.2013 09:20
Petře,doporučuji navštívit soukromého veter.lékaře(SVL),jeho prostřednictvím poslat psíka na SVÚ k zjištění příčiny úhynu.Nic to sice nevyřeší,ale patrně potvrdí či vyloučí ACH,o ceně nemám představu.Jen ten průběh se mi zdá příliš rychlý.Psíka je mi líto a vím,jak ti je.
Přátele,SVS začne ACH zajímat v okamžiku,kdy se dostane do chovu domácích prasat.
Pejsci,to je ,bohužel ,pouze náš boj.Vakcína není a hned tak nebude.Kdo myslíte,že se chytne za rypák?Viník neexistuje,leda tak"vy,myslivci,protože málo střílíte divočáky,aneb čím míň prasat,tím menší riziko nákazy..."
Ať se naším čtyřnohým přátelům vše zlé vyhýbá!

Autor: Fesoj | 28.03.2013 09:04
Takhle z ničeho nic přijít o člena rodiny /předpokládám, Petře, že své pejsky takto bereš, stejně jako většina z nás/, to přijde líto, ale setkat se s takovýmhle přístupem na odpovědných místech, to přímo nasere... Petře, koukám, že jsi z Rakovnicka. Ta hnusná nemoc řádí asi všude. Hlavně že jsme úředně státem Aujezskyho choroby prostým... Na co se čeká ? Až to dostanou domácí prasata ? Když nedokážeme vyrobit vakcínu pro psy, copak je na tom celá Evropa stejně ? Nešlo by to získat odjinud ?

Autor: Leon Zumr | 28.03.2013 07:55
Petře je to těžký ale nenechal bych to spát a doufám že to někdo pořádně rozvíří aby se už chytli za rypák

Autor: Jindřich Šimara | 28.03.2013 07:51
Petře,pejska je mi líto, ale tanhle postup KVS je prasárna a je to potřeba zveřejnit a poslat i na ředitelství.Tohle není žádná sranda.

Autor: Petr Knobloch | 28.03.2013 07:24
Zdar..Včera jsem se vrátil z práce a v kotci našel mého psa mrtvého. Je to sedmiletý velšteriér. Nemůžu prokázat přímí kontakt s divočákem, ale přes víkend jsem s ním byl venku a je možné, že mohl v revíru najít např. výhrh, padlinu apod. Vodím psy většinou na volno, takže zaručit to nelze. Ráno mě ještě vítal, bez náznaku problémů a o cca 10hod později nebyl.. Když jsem ho našel, měl vydřenou srst na hřbetě (až na kůži) a celé břicho sedřené a prokrvené až k hrudníku( viz foto). Možná, že uhynul na úplně něco jiného a tato ,,zranění" mu způsobili ,,posmrtně" ostatní psi, kteří se ho snažili ,,oživit" (což se mi moc nezdá). Ale teď to hlavní. Rozhodl jsem se zjistit příčinu úhynu. Ráno jsem zavolal na KVS a oznámil, o co jde, a že bych chtěl psa nechat ,,vyšetřit". A teď šok.. cituji vedoucí KVS: My už vyšetření dva měsíce neděláme a stojí vám to vůbec za to, pejska vám to beztak už nevrátí atd. Přes to že mi vrzaly zuby, trval jsem na vyšetření a byla mi nabídnuta možnost pitvy za cca 1000Kč. A opět vyptávání, jestli to chci platit a jestli to za to stojí.! Na blití!!! Byl to můj první pes, zažili jsme spolu neuvěřitelné věci a chtěl jsem vědět, proč z ničeho nic během pár hodin uhyne v tak mladém věku, když před tím nikdy žádné zdravotní problémy neměl! Nejsem si jistý, jestli se tím chci ještě zabývat.. Asi to dopadne tak, že ho pohřbím doma. Když ani KVS nemá zájem, rozloučím se s ním alespoň důstojně. Petr
http://knoba.rajce.idnes.cz/Nero/

Autor: prroud | 11.01.2013 13:03
Apropo,mel bych i navod pro dedu z lesa,na neskodnou medicinu co by si sam udelal doma,kdyby mel zajem,ale to je mimo vlakno,omlouvam se......proud

Autor: prroud | 11.01.2013 12:57
Zdravim,napadla me jedna vec,ackoliv se leta zabejvam prirodni medicinou,presto to muze bejt naprosta blbost,protoze se vubec nevyznam v homeopatii,berte to jen jako napad,bohuzel dobryho homeopatika neznam,abych konzultoval,mozna je nekdo takovej mezi vami? Pes by si zaslouzil ochranu,proto jsem o tom premejslel.A napadlo me,kdybych mel z jednoho divocaka dva vzorky krve,jeden poslal na expertizu,druhej schoval do lednice,pri pozitivnim nalezu z toho schovanyho udelal homeopatikum,stalo by to za zkousku? Pak by se k tomu prece dostal kazdej,kdo by o to stal a na psovi mu zalezi(asi naprosty vetsine).Ale rikam,jen uvaha,ale mozna by stala za nejakou tu konzultaci,z jedny sklenicky krve nakazenyho kusu by se daly udelat hektaky homeopatik,obrazne receno..........proud

Autor: Leon Zumr | 11.01.2013 12:43
no jednoduše psa na řemen a u divočáka který bude zalezlý v bordelu si psa uvážeš u stromu a půjdeš tam sám abys tam psa nemusel pouštět ale chce to pořádný kalhoty abys nedopadl takhle http://www.myslivost.cz/Aktuality/Co-dokaze-divocak!.aspx já zatím riskuji ale pak mám vždycky staženou prdel protože fena řemen odmítá a pokaždý je celá do barvy protože je kontaktní.Docela by mě zajímalo kolik vlastně už psů uhynulo na ACH,při podezření na ACH se musí posílat vzorky ale kolik už bylo pozitivních se zase tají stejně jako že to divočáci mají

Autor: Petr Paul | 11.01.2013 12:22
ad strejda - no, vyšilovat neni třeba :) - ale jak ohlídat psa při dosledu nebo při stavění postřelené černé, jestli neolízne kapku barvy nebo jiné tělesné tekutiny??

Autor: strejda zajíc | 10.01.2013 14:40
Petr Volnár:vakcina neobsahuje protilátky,nýbrž antigen,který v organizmu tvorbu protilátek vyvolává.To co ty popisuješ,je hyperimunní sérum,které slouží ke krátkodobé pasivní ochraně před infekcí,příp.k léčbě.A protože ACh přežívají pouze prasata,musel bys použít prasečí sérum.Nevím,co by to u psů dělalo.
A že se nikomu nechce,tomu nevěř!Dnes chce vydělat každý a nová,účinná vakcína proti ACh u psů,to by byl vejvar!
Není třeba vyšilovat,ale dodržovat základní pravidla.Pokud někdo krmí psa syrovými odřezky z divočáka,nechá ho lízat barvu či žrát výhoz,pak holt tu šanci,že bude skrzevá ACh "slavnej"má jistě větší...
Jinak lovecké kynologii zdar a ať se nám Aujezský vyhýbá!

Autor: Petr Volnár | 10.01.2013 13:49
Pořád se brečí, že vakcína není a nebude, že jí nedokážou vyrobit... atd. Ale dle mého názoru se nikomu nechce. Až zemře několik desítek psů, spíše stovek, tak se začne možná něco dít. Když vynalézají jiné vakcíny, tak jak asi postupují: potřebují přenašeče, který prošel danou nemocí a vytvořil si protilátky a z něj se snaží tyto protilátky získat nebo napodobit. ale asi je složité, odchytnout pár desítek prasat a udělat u nich vyšetření, prostě se jim nechce. Dále, Radek to bere s nadhledem, i já to tak beru, vyšilujeme tady a myslím,že více psů uhyne při kontaktu s černou v boji než-li s ACH. a o zákon "na kontaktní obůrky", taky nikoho nazajímá, větší strach mám, abych neviděl své psy s rozpáraným břichem s než-li ACH.

Autor: strejda zajíc | 09.01.2013 20:46
Jen se,Radku,pochval,co člověk neudělá sám,to nemá...:-))

Autor: Radek Chadim | 09.01.2013 20:03
Strejdo, u nás to tak je, dost bachyň teď chodí bez selat, ale obávám se, že za to nemůže ACH, ale R.CH. a další zákeřné nemoci tohoto typu :-D. A taky není vakcína, zatím :-).

Autor: strejda zajíc | 09.01.2013 19:22
Tak jsem si to tu opět pročetl a mám jen pár poznámek:ČMMJ může tlačit kde chce a jak chce(až se s toho po..re)a nebude to nic platné!Prostě vývoj vakciny se nedaří,přes veškerou(a jistě nemalou)snahu.Vzhledem k tomu,že vakcina prostě
ž a d n á není,kdo bude první,dobře vydělá,Bohužel,není tím pádem ani odkud ji dovézt,což by jistě ÚSKVBL(obdoba humáního SÚKL)povolil.
U prasat celkem fungovala,u ostatních zvířat byla údajně účinnost horší,používala se u kožešinových zvířat.A prase a pes je poněkud rozdíl.
Zrovna tak nic neřeší monitoring u černé,protože víme:ACH tu je a v dost vysokém procentu!A zřejmě se tu tluče poměrně dlouho,při nové nákaze v chovu domácích prasat vymíraly celé vrhy novorozených selat po napití od matky a to jaksi u černé nevidím,že by bachyně chodili ve větším počtu samy.

Autor: Petr Paul | 09.01.2013 12:36
po přičlenění do tohoto fóra vymazáno..

Autor: Bohdana Pechová | 24.12.2012 07:25
Jak jsou pod kraji ta čísla,tak první číslo znamená počet vyšetřených vzorků,druhé počet pozitivních na aujezs.chorobu a třetí (to nejmenší) znamená procento pozitivních prasat na tuto chorobu z vyšetř.vzorků.

Autor: Bohdana Pechová | 24.12.2012 07:21
Jaké je riziko Aujeszkyho choroby v ČR
O této nákaze lze uvést, že je nebezpečná pro více druhů zvířat, přičemž prase je považováno za přirozeného hostitele, od kterého je nákaza přenosná na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky i na volně žijící živočichy, u kterých vyvolává nesnesitelné svědění a následný úhyn. Nákaza se na člověka nepřenáší. U prasat se onemocnění projevuje především příznaky postižení centrální nervové soustavy, dýchacího traktu a působí potraty. Obecně platí pravidlo, že čím jsou prasata při infekci mladší, tím výrazněji u nich onemocnění probíhá. U dospělé černé zvěře proto může onemocnění probíhat nenápadně, bez výrazných klinických příznaků.

Od ukončení ozdravovacího programu od Aujeszkyho choroby v roce 1987 se v naší republice v chovech domácích prasat tato nákaza nevyskytuje a proto je vakcinace zakázána. Při vstupu ČR do EU bylo rozhodnutím Komise č. 320/2004 ze dne 31. 3. 2004 celé území republiky prohlášeno za úředně prosté Aujeszkyho choroby prasat.

Podmínkou statutu země prosté je zákaz vakcinace v chovech domácích prasat. Pokud by tedy byla v ČR registrovaná vakcína proti Aujeszkyho chorobě pro jiné druhy zvířat než pro prasata, nebránilo by nic jejímu použití. Tato vakcína by mohla vyřešit riziko nákazy u loveckých psů. V současné době však není v ČR žádná taková vakcína registrována.

Výskyt Aujeszkyho choroby v populaci černé zvěře

V roce 2011 bylo rozhodnuto uskutečnit v populaci divokých prasat monitoring na základě sérologického vyšetření a bylo zjištěno, že pozitivních ulovených kusů je kolem 30 %.

Je tedy na místě upozornit držitele loveckých psů, aby dbali na to, aby psi nepřicházeli do přímého kontaktu s ulovenými prasaty, a také se syrovým masem a vnitřnostmi. Virus Aujeszkyho choroby je likvidován při vaření. Proto v žádném případě nekrmit psy syrovým, tj. tepelně neošetřeným, masem ani vnitřnostmi!

Počet vyšetřených a pozitivních prasat divokých v jednotlivých krajích

Kraj
Počet vzorků 8. 2011 -5. 2012

Počet pozitivních

% pozitivních
Jihočeský
1110

389

35
Jihomoravský
328

129

39
Karlovarský
107

31

29
Královéhradecký
386

120

31
Liberecký
263

100

38
Moravskoslezský
118

46

39
Olomoucký
218

65

29
Pardubický
230

86

37
Plzeňský
569

153

27
Středočeský
475

151

31
Ústecký
117

47

40
Vysočina
393

128

32
Zlínský
235

93

39
Celkový počet vyšetření
4549

1538

33

Autor: prroud | 21.12.2012 20:16
Navic jit o myho hafana,jsou mi vsechny prasata ukradeny,pro me neni pes vercajk,ale zivotni pritel....proud

Autor: prroud | 21.12.2012 20:13
Je to o ty iniciative odspoda,kdy se da dokupy poradnej podlozenej vysledek a na jeho zaklade se uderi na vyssi mista a musej s tim neco delat.Jenze se pak lehce muze stat ,ze se stane to,co by bylo nejrozumnejsi ale pro "chovatele prasat!" nejmin libivy,ovsem myslivcum by to vadit nemelo,jestli jim zalezi na zdravy prirode......proud

Autor: Fesoj | 21.12.2012 19:01
Proude, konečně po delší době něco, v čem s Tebou naprosto souhlasím - jen nevím, kde by ses dostal k podezřelým liškám odjinud, než z vlastního revíru. Člověku nezbývá nic jiného, než se spolehnout na to, že podobných lidí, kteří si chtějí udělat vlastní obrázek, se najde víc a na různých místech.

Autor: prroud | 21.12.2012 12:57
Presne na to jsem myslel Fesoji,kdyz jsem se ujistoval o ty cene,ale z duvodu "napadani" jsem to nerozebiral.Mit loveckyho psa,urcite by se mi ty drobny vyplatily,abych si udelal vlastni obrazek aspon o vlastnim reviru,sousednich a tech kam jezdim.....proud

Autor: strejda zajíc | 21.12.2012 12:42
Přátelé,vakcina prostě v celé Evropě není nikde registrována,takže ten kdo ji bude mít,je v balíku!Jenže se nedaří,což je právě problém např.Biovety.Dle mých informací(už jsem to psal dříve)mrtvý vakcinační virus nevytváří dostatečně imunitu a živý,patrně oslabený,údajně psy zabíjí.Toto jsou informace per hubam právě z Biovety,za pravdivost neručím.

Autor: Hans | 21.12.2012 08:29
Souhlasím s Pavlem Černým, ze zde by měla opravdu tlačit na pilu jednota a požadovat po Ministerstvu zem. Nejaké akce.
Pro Fesoje: nevím jestli za těch 80kc vyšetří i lišku to je cena za vyšetření barvy prasete.
Ale údajně již Bioveta vyvinula nejaké očkováni, které musí patřičně vyzkoušet než jej pustí do světa, takže jak dlouho si pockame netuším.

Autor: Pavel Černý | 21.12.2012 07:06
Možná budu se svým názorem trochu vybočovat z řady, ale co si slibujete od vyšetřování na ACh prasat a natož pak lišek? U černé se zjistí přítomnost protilátek... no a co? Liška bude divně rozškrábaná a potvrdí se virus - a co pak? Musíme prostě vzít na vědomí skutečnost, že třetina divočáků se u nás setkala s virem ACh, menší část může virus vylučovat tělními tekutinami a část lišek asi i uhyne po konzumaci uhynulého kusu černé. Ale co to znamená pro nás? Určitě tlačit na zavedení vakcinace loveckých psů (tady by se mělo probudit vedení ČMMJ a dokázat nám, že je k něčemu dobré), ale jinak nezbývá, než být opatrnější. Nezkrmovat syrové zbytky a můžeme-li to alespoň částečně ovlivnit, nenechávat zbytečně škubat a olizovat ulovené kusy našimi psy.

Autor: Fesoj | 21.12.2012 01:46
Strejdo a Hansi - jak jsem již psal před více než měsícem, už v létě mi bylo výslovně řečeno na OVS Trutnov, že žádnou barvu nechtějí a že se ani neproplácí nálezné 1000 Kč za uhynulý kus černé. To mně nějak neladí s údajnou povinností odevzdávat vzorky z 10, resp. 5 % ulovených kusů. A znovu opakuji, že si myslím, že právě ACh se u nás významně podílí na úbytku lišek. Pokud stojí vyšetření jen těch 80 Kč, příští uhynulou nebo střelenou a podezřelou lišku si pro klid svědomí nechám vyšetřit na vlastní náklady.

Autor: prroud | 20.12.2012 21:02
Diky strejdo.......proud

Autor: strejda zajíc | 20.12.2012 20:57
Proude,díváš se dobře.
Eriko,dělalo se ze všech odevzdaných krví na KMP i na ACh,bohužel značná část nás myslivců na to prděla,zejména tam,kde byly výřady desítek kusů.A bohužel vakcína jentak nebude,takže zbývá než opatrnost a modlitby ke s.Hubíkovi.
Hans: přípis o snížení na 5% přišel už kdy,ofic.zdůvodněno negativními výsledky na mor černé zvěře,po výskytu seropozitivity opět 10%(prý).Berme jako fakt víc jak třetinové záchyty na ACH u černé zvěře,žadná vyšetření,byť sebečastější,na tom nic nezmění.

Autor: prroud | 20.12.2012 20:31
Hans,divam se dobre : 80 Kc vzorek,ne treba 800?....proud

Autor: Hans | 20.12.2012 20:13
Jen pro doplnění info přímo z včerejšího jednání mě a vedení KVS Liberec.
Do prosince se provádělo vyšetření na ACH z každého odevzdaného vzorku barvy (tzn. 10% z ulovených prasat na mor a ACH z jednoho vzorku), ovšem výsledek na ACH se nedozví ani KVS, natož my myslivci. Výsledek se pouze zahrne do ročního výkazu a výstupu celorepublikové VS (to jsou ty výsledky, na níže přiloženém odkazu). ALE a to mě velmi zklamalo a je to i vina nekonnání ČMMJ od prosince došly VS peníze a KVS Liberec- nevím jestli i ostatní KVS mají až do odvolání nakázáno vyšetřovat pouze 5% z ulovených prasat na mor a ACH. Zde by měla ČMMJ konat a tlačit na ministerstvo, aby v této době naopak ještě zvýšilo počet odebíraných vzorků a ty vyšetřovalo a informovalo nás myslivce.

Pak je tu další informace a to, že existuje možnost nechat si na vlastní náklady nechat vyšetřit vzorek na ACH u KVS cena by měla být cca 80Kč/ vzorek.

Autor: Sam | 20.12.2012 17:45
Máte ještě někdo ověřenou zprávu o úmrtí psa na ACH krom těch dvou psů na Bruntálsku? Letos mě už čeká jen jedna naháňka a vzhledem k tomu, že můj pes je hodně kousavej nejsem z toho vůbec ve své kůži. Spoustu naháňěk jsem vynechal a doufám, že příští rok se něco změní! Ta nejistota mě sebrala všechnu chuť ke společným lovům za pomocí psů!. Jinak všem myslivcům a kynologům přeji šťastné a veselé svátky :) Doufám, že si diskuzi nezkazíme přáním všeho nejlepšího držme se tématu.

Autor: Fesoj | 20.12.2012 16:51
Dnes se manželčiny čivavy asi moc divily. Dělal jsem k obědu právo ze selete a na základě zde zjištěných poznatků nedostaly ani kousíček syrového masa - a manželce jsem rovněž důrazně vysvětlil, že nechce-li o ty své psí záprdky přijít, syrové odřezky z divočáka musí házet výhradně do kýble pro slepice. Sichr je sichr.

Autor: Václav Sládek | 20.12.2012 10:40
Dáváme vzorek barvy z každého druhého kusu nevim ale zda je to jen na mor nebo i na ACH.

Autor: Erika Doležalová | 20.12.2012 10:27
Ellh.-"asi většina veterinárních výsledků vzorků se testuje jen na svalovce, ale ne na tento neřád" - ono to ani jinak nejde, vzhledem k tomu, že ACH se dá zjistit (stejně jako mor) z krve a nikoli z bránice. A nevím, jak je to mu jinde, ale většinou vzorek krve (barvy) se odebírá z každého desátého uloveného kusu, tož pokud někde za rok uloví kusů devět, tak nezjistí ani jedno, ani druhé. A taky, ikdyž se nakrásně ta krev pošle, je k tomu žádanka na mor a nevím, zda o ACH je nutné žádat nějak extra (a tím pádem si to vyš. zaplatit) nebo ho dělají automaticky a nebo - a to bude myslím si nejpravděpodobnější - ho udělají jen tak občas z nějakého vzorku...

Autor: Leon Zumr | 20.12.2012 09:15
tady to máte podle krajů http://img.fotoalba.centrum.cz/img11/1021/25451021_1_4uiy4v.jpg

Autor: strejda zajíc | 20.12.2012 00:34
Cca třetina vyšetřených vzorků(tj.5,resp.10% ulovené černé zvěře)je seropozitivních,tzn.že se to prase setkalo s virem ACH.Nemusí tedy být infekční,ale opatrnosti nikdy nezbývá!Chovejme se tak,jako by byl infekční každý divočák!Nenechat lízat barvu,příp.zbytky zkrmovat dobře uvařené.

Autor: Ellhenicky | 20.12.2012 00:20
Tak to přestává být sranda. 34 % nakažených kusů je dost a asi většina veterinárních výsledků vzorků se testuje jen na svalovce, ale ne na tento neřád.

Autor: Ondřej Smetana | 19.12.2012 21:23
Podívejte se na stránky OMS Bruntál po naháňce u Rýmařova zdechli dva psy a státní veterinární správa potvrdila u jednoho aujezkyho, u druhýho byl jen veterinář a potvrdil aujezkyho taky ale to nemělo takovou váhu jako od Státní veterinární správy. No každopádně to snad už nikdo nebude tutlat.

Autor: Ondřej Holeček | 14.12.2012 13:46
http://www.vetkom.cz/content/showArticle/id/499/articleId/tiskova-zprava-svs---se-psy-pozor-v-lese-na-kontakty-s-divokymi-prasaty-3289

Autor: Ondřej Smetana | 14.11.2012 18:03
Do Biovety volal jeden člen našeho MS. Jsme vcelku zamoření a tak jsme před naháňkou skoro tahali sirky, kdo psa vezme. Já opravdu doufám, že je to jen a jen nafouknutá bublina a nic z toho nebude.
Jeden náš člen, proto v pondělí volal samotnému řediteli Biovety jak je to s vakcínou. A není to skutek utek, je to přímo v prdeli přiznal pan ředitel. Je prý sám myslivcem, apeluje na vývojáře, aby už něco vymysleli, místo toho se jim prý nedaří a nedaří a říkal že se vůbec nebojí říct že v následujícím roce nic nebude. Jsou prý na špatné cestě, co nevede k úspěchu a jinou cestu zatím nevidí.

Autor: Vladimír Soukup | 14.11.2012 14:42
Fesoji, problém není něco vyrobit, ale projít schvalovacím procesem, registrací preparátu a vůbec přelstít toho úředního šimla trvá mnohdy déle, než vývoj a testování daného produktu. U lidských léčiv a preparátů je to ještě mnohem horší a delší, pročež máme kupříkladu vakcinu proti Borelioze pro psy, ale ne pro lidi. Pokud ti nedali hemosku, to neznamená, že nemáš povinnost odevzdat barvu, bohatě stačí 10ml injekční stříkačka. Pokud ti tvrdí kompetentní osoba (státní veterninární lékař - epidemiolog) že nemusíž, nech si to dát písemně, může se to hodit. Jinak smyslem vyšetření černé na mor je právě prokázání toho, že jsme jako stát prosti této velmi nebezpečné nákazy, pokud bychom nebyli schopni toto doložit, mohly by jiné státy s námi přestat obchodovat s vepřovým a tepelně neopracovanými výrobky z něho. Pokud MS nebo HS při kontrole nedoloží vyšetření 10% odlovu černé na KMP, může čelit finanční pokutě ze strany SVS (správní řízení).

Autor: Fesoj | 14.11.2012 13:38
Vladimíre a Honzo - asi jak kde. Ještě loni jsem byl za odevzdání hemosky s barvou chválen. Letos ji ode mne sice také převzali, ale novou jsem už nedostal. Že prý vyšetření na mor je s ohledem na nákazovou situaci zbytečné. A co se týče Aujezskyho choroby, tam to asi platí tuplem. Jinak děkuji za odborné poučení, jak jsem již psal, člověk se musí učit až do smrti. A pokud jde o vakcínu z Biovety - už loni se o tom psalo na Loveckém fóru, že prý je to na dobré cestě, ale zatím skutek utek. Takže jsem v tomto směru bohužel pesimista.

Autor: Václav Sládek | 14.11.2012 11:29
Jo taky ho dáváme povině na vyšetření na klasický mor prasat.

Autor: Vladimír Soukup | 14.11.2012 11:11
Fesoji, tu barvu chtějí, dokonce je povinností odevzdat barvu z 10% ulovené černé zvěře, ale na klasický mor prasat. Na Aujezskyho chorobu není "státní zakázka", tudíž vyšetřit to lze, ale na vlasní náklady. Z odevzdaných vzorků barvy letos bylo část podrobeno i vyšetření na Aujezskyho (zase zhruba 10% z dodaných, jinými slovy cca každé sté prase), pokud vím asi35% mělo protilátky, což ovšem neznamená, že aktivně virus vylučuje.Prase po prodělané infekci, kdy vylučuje virus sekrety i exkrety ( barva, sliny, moč, trus, maso -cca 14dní)si vytvoří protilátky (které lze právě stanovit serologicky), a stává se jakýmsi skrytým nosičem, to znamená virus má v sobě, ale nevylučuje ho.To se může změnit v případě,kdy dojde prolomení imunity a nálednému pomnožení viru a jeho vylučování. Bohužel, neplatí to úplně stoprocentně, stoprocentní v biologii je pouze smrt, všechno ostatní je jen více či méně pravděpodobné. Vakcina pro psy je v současné době ve vývoji, Bioveta na ní pracuje, možná bude koncem příštího roku. Existuje vakcina pro prasata vyráběná firmou Merial, která měla registraci i pro psy, ale skončila jí v roce 2007 a nebyla obnovena, navíc se do ČR nedováží. Teoreticky by se dal vyřídit mimořádný dovoz, muselo by se požádat SUKL o povolení, zdůvodnit proč, přesně komu se bude vakcina aplikovat, kdo si to veme na triko atd. Naráží to na problém, pokud není v současnosti platná registrace pro psy, bylo by to na vlastní nebezpečí majitele psa, jinými slovy pokud by teoreticky pes uhynul v důsledku vakcinace, nelze za to ručit.
Největší problém bych viděl jako pořadatel zkoušek typu BZ,BZH,LZ apod. kde na konci stopní dráhy je kus černé, pokud by byla smůla a byl to zrovna infekční kus, byl by to obrovský malér (včetně finančního) na účet pořadatele.

Autor: prroud | 14.11.2012 11:01
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/dve-nove-studie-varuji-lekari-mohou-byt-nebezpecni-pro-vase-zdravi-2 , jen jsem se tak rozhlidnul po medicine:-),jeste existujou i videa primo s doktorama kde se vyjadrujou k farmaceutum a ockovani,s doktorama co chteji opravdu lecit a nedelaj si z mediciny dojnou kravu,jasne ze je to o lidech,ale.......je az takovej rozdil mezi savcema a pusobenim svinstev ? Necham na vas,jestli je to o zdravi,nebo o prachach :-),ono je to i o zajmu o to zdravi a ne slepy vire "komukoliv".......proud

Autor: Václav Sládek | 14.11.2012 10:27
U nás berou vzorek barvy ale z každého desátého kusu černé.

Autor: Honza Král | 14.11.2012 10:20
Věříme, jinak by nám pochcípali psi. Fesoj u nás dávají veterináři 1000 Kč za nalezený kus černé, přijedou si k tomu sami, odeberou vzorky. Měli bychom předkládat z 10% ulovených kusů bravu na KMP a Aujezkyho chorobu.

Autor: prroud | 14.11.2012 09:03
zdravim ,jen takova doplnujici otazka.......vazne verite chlapi na "vakciny" ?.......proud

Autor: Fesoj | 14.11.2012 08:57
Ještě loni bylo dobrým zvykem, že kdo dopravil na veterinu uhynulý kus černé, dostal nálezné 1000 Kč a byla záruka, že kus bude řádně vyšetřen. Letos to neplatí a dokonce ani nechtějí hemosku s barvou z uloveného kusu.. Vyšetření se neprovádí, peníze, o které jde až v první řadě, na to nejsou a šetřit se musí, ať to stojí, co to stojí.

Autor: Honza Král | 14.11.2012 08:36
Odborníci zjevně nechovají a neloví se psy. Bůh ví kolik psů už na tuto nemoc zemřelo a jejich pánové je bez jakékoliv pitvy pohřbili. Vakcínu dle sdělení veterinářů měli začít vyrábět už minulou zimu. Asi se jim nějak nedaří.

Autor: kocourvbotach | 13.11.2012 22:19
Tété chorobě je věnováno poslední číslo Světa myslivosti....Po přečtení jsem získal pocit,že jen někdo"objevil Ameriku" ale odborníci jsou celkem v klidu...

Autor: Fesoj | 13.11.2012 01:40
A s tím, že se zvyšuje procento nakažených kusů černé zvěře, od kterých hrozí nakažení psovi, to asi také tak divoké nebude - pokud vím, zpravidla se v barvě zjistí jen přítomnost protilátek, které svědčí o tom, že ten kus v minulosti tu chorobu prodělal. Nejsem si jist, ale myslím, že v tomto stadiu už nákaza nehrozí a navíc se domnívám, že drtivá většina prasat, které této nákaze podlehnou a nepřežijí, bude ve věku selete. Přece jen to prase bude nejspíš vůči této chorobě odolnější, než pes a další šelmy - ale to je jenom můj názor.

Autor: Sam | 12.11.2012 21:24
Doufám, že to tak zůstane! Ale kdyby se někdo o nějakým dověděl podělte se. JJ nechápu, že majitel loveckýho psa je tak nezodpovědnej a psa zakope bez vyšetření!

Autor: Leon Zumr | 12.11.2012 21:13
ne neprojevila info mám přímo z veterinární zprávy ale jistý si nejsou proto že přístup některých majitelů psů je slušně řečeno zvláštní

Autor: Sam | 12.11.2012 21:03
JJ o tom jsem četl. Spíš mě zajímá letošní sezona, zda se nemoc někde projevila. Ale i tak díky.

Autor: Leon Zumr | 12.11.2012 20:54
jediný potvrzený případ v čr byl na Znojemsku ale google mi našel potvrzené případy v německu a rakousku

Autor: Sam | 12.11.2012 20:50
Zdravím dnešního dne jsem se informoval jak to vypadá s vakcínou proti této nemoci. Vakcína v současné době není a zatím nevypadá, že by v nejbližší době byla. Proto by mě zajímalo, zda se někdo od podzimu 2012 setkal v republice s úhynem loveckého psa spojeného s touto nemocí. Prosím o potvrzené případy, ať tady nevznikají nějaké fámy. :(

Autor: Leon Zumr | 06.11.2012 00:08
http://img.fotoalba.centrum.cz/img11/1021/25451021_1_4uiy4v.jpg

Autor: Jindřich Šimara | 07.10.2012 10:54
No on ten pes vůbec nemusí být v kontaktu s černou,stačí když při dosledu olízne barvu a je vymalováno.Jak píše Leon,těch psů uhyne daleko víc, ale moc se o tom nemluví až teď když se o Ach začalo psát.Jestli je v kondici nebo ne s tím nemá nic společného,je to virová nákaza proti ktré není vakcina a pes do 48 hodin umírá.Když se podíváte na stat. zveřejněnou stát. vet. tak ta nákaza jde nahoru.

Autor: Leon Zumr | 07.10.2012 10:10
ono stačí jenom při dosledu vypustit psa na štvaní a když máš kontaktního prasa tak si kousne moje čuba byla kolikrát od barvy až na prdeli když stavěla a k těm počtum nejsem naivní vím jak to většinou funguje když pes odejde zakope se za barákem a nic dalšího se neřeší.
P.S. společný lov není můj šálek kávy a trpím to jenom s ohaři protože jinak se drobná lovit nesmí :-/

Autor: prroud | 07.10.2012 09:23
Mel jsem sluzebniho Leone,ten si bez dovoleni nekousnul,loveckyho ne,souhlas.Je to asi v tech tradicich:-),ale kdybych si chtel hlidat psa,pouziju ho jen na dohledavani,na lajne,do kontaktu ho nepustim,leda by byl prekvapenej ranenym kusem,je to o tom zpusobu lovu,ale to uz jsem zas u osobniho nazoru,nejsem pritelem nahanek ani stvani zvere(bordel v lese staci od radobyhoubaru,konickaru a podobnejch individui,chodim si do lesa odpocinout a nabrat sily,takze za klidem)......proud

Autor: rici czech | 07.10.2012 00:30
Podle toho kolik je případů nakažených psů na naháňkách bych řekl že naprosto zanedbatelné procento.To daleko větší šance je že Vám ho někdo zastřelí nebo rozpáře divočák.Nedělejme kolem toho paniku.Kdybych počítal co se vše může psovi na různých lovech stát ,to bych ho nemohl ani pustit z kotce.Tož asi tak.

Autor: Leon Zumr | 07.10.2012 00:06
ty jsi asi nikdy se psi nelovil podle toho co píšeš jak je chceš prosím tě hlídat

Autor: prroud | 06.10.2012 23:13
Souhlasim naprosto s Radkem,hlidat psy!Sice se tim riziku nezabrani,ale aspon se udela co se da.......proud

Autor: prroud | 06.10.2012 23:10
Spis si myslim,ze jednak se pes nedostane tak casto k moznosti nakazy,nastesti,a podruhy,ze i kdyz si lizne,nemusi to nutne znamenat,ze se nakazi,nebo ze u nej nemoc urcite propukne,nakonec je dost lidi co meli pomer s nekym s AIDS a nenakazili se........proud

Autor: prroud | 06.10.2012 23:07
Ja bych si jen dovolil spitnout,ze pokud je mi znamo,vakcina nadela vic skody,nez uzitku,je to asi jako tvrdit,ze kdo bude nosit cerveny backory,nedostane anginu,vakciny jsou figl farmaceutickejch koncernu a vynikajici zdroj prijmu,ale samozrejme nemusite souhlasit(to plati o vakcinach pro lidi,jak u zvirat,opravdu nevim,ale je to k zamysleni)........proud

Autor: Radek Chadim | 06.10.2012 22:13
V horlivosti a spěchu jsem zapomněl na tu v tomto případě podstatnější "hygienu", tedy nenechat psa zbytečně okusovat ulovené divočáky nebo lízat barvu.
Zase mi to přijde jako zbytečná panika se domnívat, že po první naháňce všichni psi uhynou, když přes výskyt nákazy se tak doposud nedělo. A těch dosledů na barvě taky několik za rok uděláte a taky (zaplaťpánbůh) nic.

Autor: strejda zajíc | 06.10.2012 20:20
Figi,nestraš Radka,kondice je dobrá věc,aspoň psík neumře hubenej.:-)
A navrch nevím,zda je ACh přenosná na hrubosrsté sysly...:-))
Ale vážně,nebezpečí tu je a nám nezbývá,než opatrnost.V celé Evropě totiž není žádná vakcina registrovaná a vývoj ,klinické zkoušky,registrace trvají dlouhou dobu.Ale jestli se to Biovetě povede, naše psiny budou mít šanci.

Autor: Leon Zumr | 06.10.2012 20:11
já nedoufám já si tím jsem jistej že to je otázka času protože ty procenta výskytu se zvyšují :-((

Autor: Ondřej Smetana | 06.10.2012 20:00
Já vím o třech úhynech psů a kondice je fakt na prd, jakmile se nemoc projeví žádný pes zatím nepřežil 48 hodin. Hned vedle ve sdružení mi potvrdili, že odebrali náhodně vzorek krve a byl pozitivní. Takže zamořeni jsme. Teď se ještě ukáže, jak to snesou psy. Dnes mi volal hospodář a mluvil s veterinářem, že vakcína se rýsuje. Jak by byla, hned ji objedná a sdružení by nám psovodům, co chodíme u nás do leče vakcínu zaplatilo, pokud teda bude.
Zatím nepodlehl žádný pes co znám, jen doufám, že to nebude otázka času.

Autor: figi | 06.10.2012 16:59
Radku, u ACh je ti kondice psa naprosto k ničemu. Po nakažení má max. 2 dny, nic víc.
Pár případů už je, ale toto onemocnění není nové, jen se o tom více píše.

Autor: strejda zajíc | 06.10.2012 12:41
Ještě poznámka k ACh:není přenosná na člověka.
Kdysi jsme používali vakcínu u norků a fungovala.

Autor: strejda zajíc | 06.10.2012 11:46
ACh,nebo také pseudovzteklina,je monitorována z odběru na mor černé zvěře (nyní 5% ulovených prasat),seropozitivita se pohybuje okolo 30% odebraných vzorků.
To znamená,že cca třetina našich ulovených divočáků přišla do styku s virem ACh. Nikoliv tedy ,že třetina je inekční!Ale po přežití dlouho vylučuje virus(uvádí se až 6 měsíců).Je ale nutno zamezit styku s barvou a zvěřinou ulovených kusů černé,veškeré zbytky zkrmovat dobře uvařené.Je ovšem i možný přenos po zranění psa divočákem(virus ve slinách).
Dle mých informací vývoj vakcíny probíhá,výsledky jsou nepříliš nadějné.Údajně při nížších dávkách antigenu není imunitní odpověď,při vyšších dochází k poškození organizmu.
Slyšel jsem o úhynu psa(Jz),který se nalízal barvy po dosledu při vyvrhování,za pravdivost neručím.

Autor: Radek Chadim | 06.10.2012 10:41
Vzorky jsou vzorky a praxe je praxe. Jde o to, kolik se skutečně v praxi nakazí psů. Při počtu divočáků u nás (řádově ve stovkách kusů) jsem o případu úhynu psa na tuto nemoc neslyšel, to ovšem nevylučuje ani nemoc, ani o tom, že jsem o úhynu neslyšel :-). Ale jelikož styku psa se zvěří s nákazou nelze při výkonu práva myslivosti :-) nikdy stoprocentně zamezit, tak je podle mého důležitější dbát na celkovou dobrou kondici psa, jako je to u každé prevence před jakoukoliv nákazou.

Autor: Ondřej Smetana | 06.10.2012 10:31
Omlouvám se, že otevřu dost staré téma, ale potřeboval bych pár názorů od vás. Zatím se aujezkého choroba vyskytovala v mém okolí pouze na monitoru počítače. Ale jedno polesí asi 17 km od nás si nechalo udělat vzorky ze 4 prasat ulovených individuálním způsobem v červenci a srpnu a 2 byli pozitivní na aujezkého chorobu. Mysliveckou veřejností se rozšířil strach a zvažuje se co dál, myslím co dál se psy. Někteří už psy na naháňky neberou a někteří se rozmýšlí, jestli vezmou nebo ne. My už jsme včera na schůzi přemýšleli, jestli nenecháme nějaké psy doma, aby nám v případě nákazy zbyli nějací na druhou naháňku.
17 km je pro prasata jako ve vedlejším sdružení, zvláště v době, kdy se seče kukuřice a vše se stěhuje, ze silážních kukuřic do kukuřic na zrno.
Jak je to u vás??

Autor: Fesoj | 23.12.2011 14:28
Já si myslím, že právě tato choroba je příčinou úbytku lišek v naší honitbě a okolí. Ztráta plachosti, slinění, ochrnutí, vyšetření na vzteklinu ve všech případech negativní. Ale vyšetření na tuto nemoc prováděno nebylo, zřejmě proto, že na rozdíl od vztekliny by to musel někdo objednat a samozřejmě i zaplatit...

Autor: Václav Syrový | 23.12.2011 11:56
http://myslivost-lovectvi.cz/clanky/aujeszkyho-nemoc:451/ článek Petra Pořádka :-)

Autor: Hans | 23.12.2011 10:54
A tak kdo zapátrá v časopise svět myslivosti rok 2010, tak je tam dlouhý článek od J. Konvičky o této chorobě. V prosincovém čísle letošního roku je taktéž, ale jen zmínka o projevení se této nemoci opět v Rakousku.
Nejlepší na tom je, že Rakušáci tvrdí, že tato nemoc k nim přišla od nás, ale přitom nejvíce nakažených- uhynulých psů je právě v Rakousku. Snad se k nám nerozšíří.
Co jsem četl, tak očkování proti Aujezskyho chorobě ještě není dostatečně vyvinuté a nefunguje spolehlivě.
K přenosu postačuje dotyk s barvou potažmo tělními tekutinami.

Autor: Ondřej Smetana | 23.12.2011 10:51
Odkázeček by nebyl??

Autor: Radek Chadim | 23.12.2011 09:12
Na stránkách myslivost-lovectvi.cz byl před nedávnem myslím od Petra Pořádka článek o této chorobě.

Autor: Jiří Hradec | 23.12.2011 08:52
Prosím odborníky o podrobnější info týkající se přenosu na zvířata a člověka!?
Jedná se o vážnou věc, ale na stránkách veterinární správy a obou mysliveckých časopisů není jako vždy vůbec nic podstatného. Přitom jde opět o zcela zásadní věc.

Autor: Tonda Urban | 23.12.2011 07:55
Pro O.Smetanu k přenosu dojde kontaktem se zvěří.Hodně toho je napsáno na lovuzdar.sk. Jak místa výskytu tak příznaky.Nějak se to tutlá.Díky zapáleným kyn.jako Trapa (a další)se i u nás se začínají brát vzorky atd...

Autor: Vrba Frantisek | 22.12.2011 22:58
Pes stejně jako jako ostatní savci,s výjimkou člověka se nakazí masem,slinami,močí nebo výkaly ve kterých virus přežívá,podle teploty až 30-40 dní.V minulosti se prasata a norci v chovech vakcinovaly.Dnes je vakcinace prasat zakázaná-EU,a vakcína stejně nebyla účinná.

Autor: Matěj Fous | 22.12.2011 20:31
Mému spolupracovníkovi-příteli tato nemoc před lety zlikvidovala celý chov norků kterým si výrazně přivydělával. Krmil je mletým odpadem z jatek a bylo to právě po tom krmivu.Pokud vím,tak proti tomu lze očkovat.

Autor: Ondřej Smetana | 22.12.2011 20:19
A jak se to přenese na psa???? To musí přímo kousnout do masa, nebo je to přenosné i potrháváním za škáru??

Autor: Milan Zelinka | 22.12.2011 18:23
Virus se do těla dostává z infikovaného vepřového masa. Příznaky onemocnění se podobají vzteklině, přičemž mohou být v zásadě odlišné u každého nemocného zvířete. Proto se v literatuře zpravidla neuvádí přesná symptomatika. Pro určení nemoci je důležité především určit, zda se zvíře mohla dostat k vepřovému masu před tím, než se začala (například) intenzivně škrábat, silně slinit, jevit známky celkové vyčerpanosti, nebo než ochrnula.
Pokud se zvíře skutečně nakazila Aujezského chorobou, bude žít už jen maximálně 48 hodin. Aujezského choroba , morbus Aujezskyi – infekční onemocnění zvířat podobné vzteklině, vyvolané virem rodu Herpesvirus. Nepřenosné na člověka, rozšířené po celém světě. Postihuje nervový systém, často se projevuje stavy zuřivosti a úporným svěděním. Nemocní jedinci hynou.

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 18:02
Leone co to je za choroba?

Autor: Leon Zumr | 22.12.2011 17:39
O Aujezdkého chorobě se diskutuje už dost dlouho na slovenském webu lovu zdar jak je to v Česku už je to někde potvrzené hledal jsem to na stránkách Státní veterinární správy a nic jsem nenašel