Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Úhyn srnčí zvěře během zimního období



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 14.01.2011 07:36
Za zimu už 4úhyny na řepce, tři slabá srnčata do 9kg a srnec. A to hlavní nás teprve čeká. Natáne se spousta srnčího na tyto lány až 50-70ks na 100ha. Objeví se slabé kusy.
Naše zemědělská akciovka, mají úžasného agronoma, který asi chtěl udělat zkoušky z financí podniku. Takže druhým rokem najíždí způsob hospodaření nad kterým myslivec pláče. Vznikají části honitby kolem 100ha s jedinou plodinou. Takže pole vypadají i když jsou přerušované lesíkem,či loukami. Tu dáme 100ha pšenice,tu ječmen,tu řepku, tu kukuřici. Takže části honitby se rozdělí podle těchto plodin. Loni jsme měli asi 10ha řepky u hranic, sousedi asi 100ha v kuse. Letos máme celou jednu část mezi lesy řepky, celkově asi 120ha souvislého řepkového pole, které je rozděleno pastvinami a loukami. Očekávám ztráty tak kolem 15ks a to v nejlepším případě. Snad už se pěstuje trošku přívětivější verze než 00.

Autor: červenka emil | 13.01.2011 22:13
V místech kde krmím nedaleko hranic letos jeden kus,podle částí běhu,více jsem nenašel,každý rok na hranicích slabý kus,sousedi srnčí moc neloví,úbytek srnčího je unás v posledních asi dvou létech znatelný,silnice a zřejmě i vliv černé.
V kde krmím a lovím srnčí ubylo ale zlepšila se kvalita trofejí

Autor: Miroslav Šafr | 13.01.2011 13:58
S úhynem srnčího v zimním období a na jaře v důsledku nevhodné potravy problémy nemáme. Pole jsou malé, dlouho pod sněhem a oseté řepkou jen vyjímečně. Zvěř je více závislá na přikrmování(krmení). Větší ztáty na zvěři jsou u nás určitě na silnicích.

Autor: Václav Pašek | 13.01.2011 13:38
Letos řepku nemáme, ale loni se nám osvědčilo rozmístění balíků kolem pole v místech, kde zvěř převážně vytahovala. V.P.

Autor: Radek Chadim | 13.01.2011 09:32
S tím srnčím to není po celém území honitby stejné, ale v úseku kde krmím ten úbytek je 3/4, opravdu nemohu posoudit, proč tomu tak je, přestože jsem tam skoro každý den. Na jaře bylo srnčího už méně, ale jen nepatrně. Zato velká část kusů frkala. Poté jsem našel jeden úhyn ročního srnce začátkem května, kterého jsem 2 dny před tím viděl - roční srnec, dýchaní doprovázelo chrochtání jako od divočáka. Bohužel, než jsem byl řešit s hospodářem jeho případný odlov, uhynul. Po té mně tam chodil jeden starý srnec. Ten jak léhával pravidelně na stejném místě nedaleko vnadiště, tak zmizel neznámo kam koncem května... Další kusy, které jsem znal, se vytratily postupně taky. Letos jsem v oněch místech taky neviděl jedinou srnu s malým srnčetem, což se mi ještě nestalo, přestože plné srny tam obcházeli. Říkal jsem si, že bylo dost deštivo, že se zvěř stáhla do lesa. Ale po žních, když už je jasné, co v revíru je nebo není, protože se zvěř nemá kam schovat, tak za nočních čekaných na divočáky se mi stávalo, že za celou noc jsem neviděl ani jeden kus srnčího na úseku 1 km pole-les, a to už není náhoda nebo nevšímavost, od té doby už jsem si úbytkem jist.
U nás je letos zaseto nejvíc řepky za poslední léta, na druhou stranu byla pozdě setá, takže moc nevzešla a je vní dost jiné zeleně, takže bych řekl, že situace lepší než v minulých letech. Uvidíme na jaře.

Autor: jirka marek | 13.01.2011 08:52
Zdar!
Taky máme v honitbě řepku(asi jako skoro všude).Zatím u řepky nenalezen žádný uhynulý kus,ale já sám už jsem v jiné části honitby našel dva zhaslé kusy,jeden přímo u jesliček,(slabá srna a celkem slušný srneček).Oba kusy měly zápal a vždy jsem je našel po oblevě.Kolega dával záraz srnčeti(3,5 kg),hraniční kus.

Autor: Erika Doležalová | 13.01.2011 08:46
Tak u nás jsem zatím poslední dobou padlý kus nenašla, jediným byl někdy na podzim srnec, ale to si nemyslím, že bylo kvůli řepce, neměl žádné známky průjmu, nepřebarvený, měl shozeno a velmi nízké a silné pučnice a byl velmi vyhublý, takže buď nějaká nemoc nebo prostě stáří.
"Náš" krmelec stojí u meze mezi dvěma lány, krmím seno, oves, řepu, mrkev, jablka a kukuřičné klasy, dřív bylo vymetené korýtko a dužnaté sežrané tak z 85%, ale poslední dobou je vždy okousaná jen kukuřice a ubyde trochu ovsa. Kvůli počasí (ledový vichr, příp. déšť) srnčí z polí skoro zmizelo a stáhlo se do lesa (což poněkud vyvrací teorii kol. Begaly o tom, jak si zvěř nepříznivé počasí "užívá"..)

Autor: Pavel Černý | 13.01.2011 07:31
Tuto zimu nám také několik kusů padlo vedle pole s řepkou, přestože se snažíme dělat vše co popisuje J. Slavětínský. Zelená řepka je holt velkým lákadlem a vysvětlete srnčímu, že vždy musí zakousnout také něco jiného... Jinak jsme u nás v polích velký úbytek srnčího v loňském roce nezaznamenali. Spíš mě zarazil hojný výskyt slabých srnčat, ze kterých jsme velkou část, někdy i se srnou, stihli odlovit.

Autor: Jan Slavětínský | 13.01.2011 06:03
Současné prudké oteplení a rychlé ubývání sněhu, tím rychlá dostupnost k zelenému je pro srnčí špatné. Všechno se stáhne na řepku a s pole se to nehne. Ten rychlý přechod na trávicí trakt způsobuje průjmy a doslova se to nafoukne k prasknutí a zvěř začne padat. Chce to maximálně krmit přímo na tom poli.Dát tam korýtka na oves a sehnat dužinu - mrkev, jablka, burýnu (cukrovku). Seno tam zvěř moc nebere. Cokoliv aby zvěř měla k té řepce protiváhu.Oves je dobrý a zvěř ho tam bude brát. Jak to psal Olda.Chce to rychle jednat a konat.Každý známý má známého a sehnat káru mrkve nebo řepy se dá...

Autor: Oldřich Vopršal | 12.01.2011 20:08
S řepkou toho moc dělat nelze. Je to magnet pro srnčí. U nás jsem našel uhynulou srnu nedaleko pole s řepkou již před Vánocemi a na Boží hod jsem si domů přinesl srnečka, dnes již loňské srnče, který se nacházel na témže místě. Tři dny převážně jen ležel, ale dostával pouze kopřivové seno, na pití spařenou hrstku ovesného šrotu, trochu osoleného a později na kolečka krájenou mrkev a jablka. Dnes již neví, co doma roupama dělat. Před týdnem vytloukl svoje první paličky. To víte, je to něco pro děti od nás ze vsi...mimochodem, vyvrátil mi teorii o tom, že srnčí neumí přijímat vodu ze sněhu. Umí! A jak je při tom šikovný. Miluje prašan, líže v pohodě led a také rád ulamuje spodními řezáky kousky zmrzlého sněhu. Nechci se tím někoho dotknout nebo ho popíchnout, pouze píšu, co jsem viděl na vlastní oči...Jinak odlákat srnčí na chvíli z řepky, na to jak je mlsné, lze pouze kvalitní letninou z mladých kopřiv a listnáčů, zejména z dubu. Z jádra zabírá oves. Dobré by bylo předkládání i sušených jeřabin. Vlákninu a třísloviny, to určitě potřebují jako protiváhu, ale...

Autor: Karel Hrádel | 12.01.2011 19:18
Na poli jsme měli krmelec na lyžích vždy plný sena, přejížděli jsme s ním ale bohužel bez většího zájmu, jak píše Radim-řepka je přitahuje, pro svůj klid více krmných zařízení kolem řepkového pole ale jestli to bude mít nějaký význam.....

Autor: Radek Chadim | 12.01.2011 19:12
Loni (v roce 2010) byl alespoň u nás velký úbytek srnčího už přes léto (brzo v létě nebo spíše později na jaře), důvody mně nejsou úplně jasné, patrně ale za to může vlhké jaro-léto. Já jsem žádný uhynulý kus zatím od podizimu nenašel, ale před Vánoci jsem dostřeloval srnu, co už nemohla chodit - ta ale od krku až po kýty měla po celém hřbetu larvy střečků. V září jsem zase dohledával srnce, který také nemohl už chodit, ale ten měl patrně otravu z řepky a hořčice. Ale kromě těchto dvou kusů jsem zatím nic nenašel. Zase nejkritičtější doba bývá na jaře začátkem května, kdy většinou nějaký ten úhyn najdu.
Od řepky, pokud není na poli sníh a led, se srnčí jen tak odlákat nedá, protože zelená barva a dostupnost dělají své. Já alespoň v blízkosti velkých lánů řepky zakládám přechodné krmení, sice o nějakém vyloženě blahodárném účinku pochybuji, ale aspoň má srnčí o maličko pestřejší stravu, víc pro to asi dělat nejde.

Autor: aleš vedra | 12.01.2011 19:07
Prý se dneska té řepky seje víc druhu a prý by neměla pro zvěř už být tak nebezpečná.
Ale zkuste dát na pole jesle se senem,třeba se k němu stáhnou.

Autor: Karel Hrádel | 12.01.2011 18:55
Zdravím všechny přátele v zeleném, chci se Vás zeptat, jak přežívá srnčí zvěř u Vás zimní období. U nás revír na Plzni-jihu, pravidelně zakrmováno-seno,obilí,soli rovněž dostatek a za posledních 14 dní zaznamenán úhyn srnčí zvěře, jen v okolí mého krmelce 3 kusy.Může za to řepkové pole,které je hned vedle a kde je srnčí nejraději?Úhyn nebyl v důsledku postřelení nebo stržení psy.Na místě vždy místo klasického trusu zelená kašovitá hmota.Jak přilákat srnčí z řepky?