Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kazatelny a posedy



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Horáček | 20.07.2011 00:56
Co myslivec, to jiný názor. Vesměs. Objektivně však kazatelna má řadu výhod oproti posedu. Posed je jednodušší, stavba rychlejší a proto jich může být více. Svého času jsem z jednoho posedu obeznal na velkou vzdálenost srnce bulkaře. Párkrát jsem ho pozoroval, až jsem se rozhodnul postavit další posed na výběžku lesa odkud bylo vidět "za roh" na tu část louky, kde se srnec objevoval. Makal jsem celé odpoledne za horkého letního počasí. Hladový, splavený a utahaný jsem v pozdním odpoledni odcházel z lesa zmítán dilematem, zda jít do hospůdky hasit žízeň a odpočívat, či se jen rychle posilnit a mazat zpátky vyzkoušet hotové dílo. No, vrátil jsem se. Nedalo mi to. Netrvalo dlouho a srnec vyšel, jenže byl stále daleko. K mé velké radosti se ale po několika soustech šťavnaté paše vydal kolejí uprostřed louky přímo pod nový posed. Když už byl hodně blízko, navětřil moje odpolední hemžení kolem posedu. Neodskočil však, ale jen změnil směr. Odbočil z koleje a šel mírným svahem nahoru k poli, takže stoupal na moji úroveň. V tom zapadajícím slunci jsem ho měl jako na dlani. U pole se zastavil a zahřměl výstřel. Srnec po ráně, zdálo se mi, úplně lehkým krokem odběhl směrem k horizontu, kde asi po 30 metrech zastavil a rozhlédl se, jakoby říkal: kdo to tady ruší ten vlahý letní večer? Byl to ale jeho poslední pohled na krajinu, kde vyrůstal. V následující vteřině se složil k zemi. Slezl jsem z posedu, opatřil si úlomek a poslední hryz a postál nad srncem s pocitem uspokojení z úspěšného lovu a dobře postaveného posedu. V dalších letech jsem pak z tohoto posedu ulovil ještě tři srnce. Kazatelny stavíme zejména na strategických místech za účelem lovu černé zvěře.

Autor: Fesoj | 15.07.2011 08:56
Mně osobně to je vcelku jedno. Jediné, co nesnáším, jsou tzv. jednoprdelové žebříky, jsem "vážný" člověk - dost přes metrák - a chci mít trochu pohodlí. U nás máme i většinu posedů zastřešených, dvoumístných. Některé kazatelny máme zateplené a uzamykatelné na společný zámek. Já ale zamykání kazatelen moc neuznávám. Pokud jsme měli nějakou tu kazatelnu roztřískanou od vandalů, vždy šlo o kazatelnu zamčenou, snad je to provokuje. A najdu-li na kazatelně použitý prezervativ či dámské kalhotky - vždyť jsme také byli mladí... Horší je hovno na sedačce.
Jelikož jsem nešika, při stavbě mysliveckých zařízení dělám jen takového podeje či podrže, případně káceče a dopravce tyčí. A nedokážu pochopit, proč někdo dává při výstavbě šprušle žebříku 40 cm od sebe, což je někdy v zimě o hubu. Další nešvar, který pěkně popsala Erika, jsou vysoko umístěné střílny. A co naši chlapi vůbec nedovedou pochopit - proč preferuji hodně šikmý žebřík, po kterém vylezu a zejména slezu nejen já, ale i můj křepelák, kterého jinak musím v zimě ač nerad nechat doma.
Jednou jsem se na posedu málem zastřelil. Bylo to začátkem zimy, mírně mrzlo bez sněhu. Měsíc byl v poslední čtvrti, vycházel pozdě. Tak jsem si šel sednout až po půlnoci s tím, že pokud se neobjeví čuníci, počkám do rána na srnčí či vysokou. No a stalo se mi, že mi spadla flinta s posedu na zem. Ani to nebylo slyšet, jen to zašustilo v listí. Zvedl jsem ji a čekal dál. Zaplaťpánbu nic nepřišlo, protože až ráno jsem zjistil, že zbraň spadla hlavní napřed, lauf byl od ústí asi 10 cm plný hlíny, která do rána navíc pěkně zmrzla. Nic se nestalo. Ale kdybych vystřelil...

Autor: Vrba Frantisek | 30.05.2011 22:29
Doba,kdy jsem vydržel 8 hodin při -10 sedět na posedu,nebo lézt na \ přední náhon \po zmrzlé oranici za tlupou černé,a v rámci splynutí s davem mlaskal a chrochtal je kdesi vepryč. Dnes dávám jednoznačně přednost uzavřené kazatelně, a protože většinou nic nevyjde, beru často sebou něco na čtení.V revíru máme většinou kazatelny. Jednu pojízdnou jsem nedávno dokončil a zatím stojí na zahradě. Pokusím se přidat foto,ale jako pro počítočového antitalenta bude asi vložení fota těší,než stavba samotná. F.V

Autor: Jaroslav Stonawski | 30.05.2011 21:52
Nedávno jsem na webu narazil na zajímavý teleskopický přenosný posed - na adrese: mysliveckeposedy.cz. Vypadá to zajímavě. Máte s touto formou posedu nějaké zkušenosti?

Autor: Václav Sládek | 22.01.2011 18:08
V zimě sedám často od večera do ranních chodin asi bych to na žebříku tak dlouho neustál.Lovím většinou u kukuřičných políček.Většinou mě prasata vzbudí když klimbnu a mám okna posedu otevřená.V přívětivém teplém počasí raději žebříky.

Autor: Petr Havlín | 21.01.2011 16:49
Dělám myslivost teprve krátce,ale dávám přednost žebříkům a posedům.Člověk víc vidí,slyší i cítí.V zimě není kazatelna špatná ale to vnímání je podstatně jiné.

Autor: Milan Soukup | 21.01.2011 15:34
Já dávám jednoznačně přednost žebříku před kazatelnou. Nejsem sice romantik, ale nesnáším být zavřený v dřevěné bedně (byť zateplené) a miluji nebe, měsíček a hvězdy nad hlavou :-). Navíc lovím "ušima", takže když neslyším, tak jsem úplně mimo :-). Zima není problém od té doby, co jsem začal používat posedový vak, takže tohle mě netrápí:-). Hlasuju tedy pro žebřík ve všech směrech :-). M

Autor: Erika Doležalová | 16.01.2011 15:28
Pavle, ano jsou to kamínka. Dáváme je tam jen na zimu "pro sichr", ale jelikož prasata u nás nejsou, tak odpadají celonoční čekané, tudíž většinou člověk pár hodin vydrží i bez nich. Podesta před dveřmi otevírání nevadí, střecha je na této straně udělaná širší, takže ji z velké části chrání před sněhem a navíc v zimě stojí v kraji lesa, takže ten sníh se tam jen tak nedostane :-)

Autor: Zdeněk T. | 15.01.2011 21:17
Eriko díky za přiložený foto.
Pojízdná kazatelna je určitě super, ale mi nemáme ani jednu a to ze dvou důvodů.
1. Mohla by skončit ve zběrně, jakmile není neco přidělaný, zakopaný 1m v zemi nebo zalitý metrákem betonu je zle. Předloni mám zhodili kazatelnu kterou jsem dělal celou ze dřeva, podstavec jsem musel udělat nový, protože ho rozřezali. Ještě že nedělají akumulační flexky.
2. Není traktor, pořád nekoho otravovat, aby to odtáhl někam jinam to není dobré.
Já používám na převážení 2 posedy, jsou super sice nízké, ale je to rychlé, ke kukuřici nebo na průsek ideální. V létě klidně sednu na strom.

Autor: Pavel Neumann | 15.01.2011 20:39
Ten posed je parádní Eriko, moc pěkně propracovanej. Chtěl bych se jen zeptat, jestli ta podesta přededveřmi nedělá problém v zimě při otevírání dveří, když je tam napadaný sníh a případně přimrznutý ? A to uvnitř jsou kamínka ?

Autor: Václav Sládek | 15.01.2011 15:46
Eriko nádhera.My máme snad patnáct kazatelen.Před dvěma roky stavba pěti nových a ty jsou parádní.Nezamykáme bereme to tak že zamknutá kazatelna dráždí jak červený hadr býka.Zapomněl jsem na dvě pojízdné,mají sice podlahu jen tak padesát cenťáků nad zemí.Z jedné se v minulé zimě ulovilo více jak patnáct kusů černé.

Autor: Erika Doležalová | 15.01.2011 13:22
Rudolfe, díky za pochvalu, jen upřesním (myslím že už jsem to ale psala), že kazatelna je pojízdná! Nechtěli jsme "stálou" právě proto, abysme ji mohli dát k řepce, kukuřici a na zimu pak na naši louku.
Podesta s kolama je vidět napředposlední fotce (ta malá "budka" vedle je posed, jaké teď u nás staví jeden kolega... :-( Seděla jsem na něm párkrát (ještě než jsme převezli naši) a krom nepohodlí neviděla ani chlup.
Dplnila jsem pár fotek pro Zdeňka, detail okenice a dveří.

http://www.xchipsy.estranky.cz/fotoalbum/myslivost/kazatelna/

Autor: Rudolf Husák | 14.01.2011 22:08
Eriko,prohlédl jsem si stránky a celý postup výroby kazatelny,no máte to opravdu velmi pěkně řemesnicky zpracovaný.Já bych to ale dal na kola,je škoda že to stojí celý rok na jednom místě.Já ji mám na kolech tehdy ještě Sovětského vojenského podvozku, který tady převrátili a zapoměli v roce 1968 a přivařenou na čtyřch silných trubkáchc a vlastní kazatelna je nahoře ve 4 m.,ukotvená ve čtyřech profilech ,,L,, a prošroubovaná se čtyřmi obdél.,okny.Celá je vykobercovaná a jak píší ostatní,tam už se nechá v zimě posedět dlouho a nebo i ve spacáku přespat.Taky mě ji zkácela vichřice a vůbec nic se jí nestalo,30-Majorem a dlouhým lanem jsem ji postavil,ale ta možnost přesunu k různým plodinám během roku,je výhodou.

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2011 14:56
Proto je nejlepší si udělat kazatelnu svou a když je navíc pojízdná, pak to nemá chybu. U nás s tím mám problém, protože na místech "atraktivních" pro zvěř jsou buď žebříky, které navíc nikdo neopravuje (loni jsme spravovali dva, jeden byl úplně bez sedačky a druhý měl "useknutou nohu" a vím ještě o dalších dvou, kde chybí opěrka na zbraň..) nebo teď jeden kolega staví "posedy"..no,ani se mi to posedem nechce nazvat. Je to BUDKA tak metr krát metr, na výšku kousek nad hlavu stojícího člověka,je asi metr nad zemí..no prostě hrůza.A jelikož on je vyšší než já,tak když jsem si tam sedla,koukala jsem do prkna,abych viděla ven,musela jsem se nadzvedávat.Navíc "průzory" malé,takže si člověk musel dávat hodně pozor aby když vysune flintu neurazil puškohled... Není nad vlastní práci :-)

Autor: Zdeněk T. | 14.01.2011 14:45
jj díky moc, kdyby byly ještě nějaký fotky byl bych ti vděčen!
Já když jdu na čekanou a je zima tak jsem jak "Jitrnica", já nechodím, ale se koulím a to nejsel žádný kus chlapa. Letos se mi stalo, že jsem šel na posed a v oračce se 2 krát vyválel ve sněhu, v puškohledu sníh no prostě nádhera. Vyjjmenovaná slova jen lítaly. Co se týče sedačky v kazatelně tak je asi nejlepší jen deska abych se mohl otáčet a udělat si pohodlí při střelbě. jinak mám rád taky otočnou židli nesmí vrzat. Natavíš si výšku podle sebe, aby byla ideální. nemusíš se krčit nebo jinak natahovat. S tímto mám dost problém protože většina kazatelen je dělaná snad na trpaslíky a já mám 1.88m tak že když jdu na nějakou kazatelnu dělanou před 10 lety tak koukám tak max. dolů na pod kazatelnou. Zatím mám na kontě 2 kazatelny, ale nikdy ji nedělám sám, protože víc hlav, víc ví většinou ve 2 až třech lidech.

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2011 14:11
Zdeňku,pohodlí nade vše :-) Jelikož u nás je jenom srnčí (pár prasat jen přes léto/podzim) tak by mě naštvalo sedět několik hodin,nic nevidět a ještě být rozlámaná nebo zmrzlá z žebříku :-) Odkoukali jsme to na severu Čech,ikdyž ta naše je proti jejich jen slaboučká napodobeninka..Tam jsou kazatelny jako chatky,vysoké,před dveřmi prostor cca 2x2m - což jsem ocenila zejm. v zimě,kdy jsem nabalená jak pumpa na zimu,ověšená kukrem,flintou,spacákem,v náručí psa no a ještě balancovat ne žebři než odemknu..Takhle je to pohoda.Chtěli jsme udělat větší,ale pro naše účely stačí,ostatní posedy bývají malé že aby člověk vytáhl flintu a nikde neťukl dá dost práce :-) Navíc mají sezení udělané široké tak metr a 1/3 je na pantu,takže po zavření dveří se dá sklopit a jak už jsem psala,dva lidi a malej pes se pohodlně vyspí (což jsme opět ocenili v zimě,kdy jsme zvečera čekali na vysokou,pak celou noc na prasata a ráno zase vysoká a pak šoulačka do skal..) No až tam pojedem,nafotím,to se musí vidět :-)
Ale abych nezakecala ty okenice - jsou to obyč desky,na pantech se sklápí ven a dolů (jen ta přední nahoru),uvnitř je jen obyčejná zástrčka.Takhle by se to určitě dalo vypáčit,ale to by někdo musel lézt po stěně :-) Jinak na okenici která je vedle dveří a tudíž přístupná je navíc přišroubovaný silný "plech",který šířku samotné okenice překrývá.Na těch fotkách kde už je kazatelna připarvená k odvozu to ještě není,máme to takhle i na dveřích (na fotkách jsou ještě obyč,ale jinak je tam plech a zámek je schovaný v "kovovém pouzdře" - takový ten jak se u něj po odemčení vytáhne celé "účko").. Snad jsem to napsala jakž takž srozumitelně,kdyžtak udělám ještě nějaké foto :-)

Autor: Zdeněk T. | 14.01.2011 13:40
Radku, mě to taky baví stavět, potom je ten myslivecký zážitek ještě větší, když si vzpomeneš, že jsi to stavěl ty a kolik práce ti to dalo. Letos to mám v plaánu, ale nevím jestli seženu materiál s tím je vždy u nás problém.
Eriko ty tu kazatelnu máš jak obývací pokoj!! Já bych tam vytuhl za 10min. Jen by mě zajímali ty tvoje okenice jak to máte zajištěný? Na zámek s tech fotek to nejde poznat. Jelikož u nás jsou lidé zavistívý, tak nám ty okna rozmlátí. Zatím máme skleněná jen na dvou kazatelnách, které dělal náš předseda. Na jedné už je to rozmlácené tak bych ten tvůj fígl chtěl použít do budoucna.

Autor: Stanislav Haas | 14.01.2011 12:54
Dám /snad/ pár fotek do galerie. Jen pro zajímavost - výroba /1. fotka/ mi samotnému trvala 5 hodin, za předpokladu, že jsem měl latě, prkna a oblany za zadkem. Pak jen povolat traktor a pár lidí, postavit, přidělat žebřík a vytlouct kobercem. Okna jsem potom dělal podle skutečnosti v dílně, zasklené plexisklem, aby se tak nepotila...celodřevěné jsou vysoké ve štítě 520 cm, s kovovým podstavcem pod 5 metrů.

Autor: Jaroslav Miňha | 14.01.2011 11:01
Kazatelnu jsem vyráběl jen jednu, celou sám doma na zahradě. Nejdřív boudu a zvlášť podstavec. Pak jsem to naležato sešrouboval, přijeli chlapi s traktorem a valníkem a po dovezení k lesu se to postavilo během čtvrt hodiny. Zkusím někde najít fotky, je asi šestimetrová.

Autor: Miroslav Šafr | 14.01.2011 11:01
Používám převážně kazatelny.V lovném úseku mám postaveno 5 kazatelen a 3 posedy. Na posedy chodím jen za hezkého počasí, převážně na srnčí a lišky. Velkou výhodu na kazatelně vidím v tom, že tam mohu nechat deku ap. Nestratí se, nenavlhne tolik a v zimně není problém s námrazou a sněhem. Na posedu je sadačka plná sněhu nebo ledu, když ji otáčím zas pořádně nesedí na podpěrách. V kazatelně mám otevřené vždy alespoň jedno okno. Slyším, nemlží se ostatní okna a přitom nefouká nepříjemný vítr. Z posedů jsem dříve chodíval po pár hodinách domů zmrznutý jak nanuk a obalený jinovatkou, z kazatelny jdu spokojený i když nic ani nezahlédnu.

Autor: Radek Chadim | 14.01.2011 10:41
Já je stavím v podstatě sám, jen základní konstrukci, kdy je něco potřeba shlédnout nezaujatým okem a podržet, tak mám po ruce tatu. Jinak pro dřevo na stojny do lesa, na pilu na obití, a pak sbití, obití, okobercování a další činnosti dělám sám a už na místě, kde bude kazatelna stát. První kazatelnu z fotky jsem stavěl ještě doma na zahradě a hotovou převážel v 8 lidech, ale zjistil jsem, že je to zbytečné mrhání lidského potenciálu :-), tak teď už to dělám na místě stání. Kazatelnu stavím tak týden, zhruba 50-60 hodin - sice nejsem žádnej stavitel, ale docela mně to i baví a hlavně se těším, jak už tam budu sedět, což mě žene kupředu :-).

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2011 10:37
Tomio, mám praxí ověřeno, že čím víc lidí se motá u práce, tím se míň udělá a pořád se něco někomu vysvětluje a on si zase prosazuje svůj nápad. Potom vzniká dílo, takový kříženec nápadů, že z toho žasneš. Idealní je dělat ve 2-3 lidech.
Já kazatelnu udělám doma - podlahu ,boky, střechu. Sesadím ,spasuji a rozeberu. Stojny,žebřík,tyče na zavětrování,prostě všechno si v klidu doma připravím. Potom převezu (nejlepší traktorem) na místo a ve 3 lidech jí za dopoledne ,resp. za tři hodiny postavíme. V pohodě. Traktor a vůz využiješ jako "žebřík", usnadní ti šplhání po konstrukci atd. Na zemi postavím a zavětruji nohy (podstavec), postavíme ho a usadíme do roviny.Podložíme nohy dlaždicemi ap. kvuli hnití, dáme žebřík a po žebříku se vytáhne a usadí podlaha. Na podlahu usadíme čelní a boční stěny, zacvakne se střecha, která ti ty tři strany podrží a zúhluje a na konec usadíme zadní stranu s dveřmi. Celé to přes rohy probiješ, prošroubuješ atd. Hotovo. Pohodová práce.

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2011 10:29
Tomio: Nevím co si představit pod pojmem "fígle" :-) Ale kazatelnu co mám na fotkách jsme stavěli s partnerem sami, jasně že to nebylo za pár hodin ale zmákli jsme to :-)

Autor: Tomio | 14.01.2011 10:22
Ještě dodatek ke kazatelnám, vy co je děláte a stavíte, podělte se o fígle, které při stavbě používate, já vzpomínám na začátky, kdy jsme v MS dělali dvě kazatelny, asi v 6lidech a stejně to byla šílená fuchařina. Stojny, a hlavně vršek. Od té doby jsme kazatelnu nestavěli, asi 5let :-)
Máte nějaké fígle na stavbu, aby se dalo pohodlně ve dvou lidech postavit. Na posedy už mám fígle a nějaký přidám do fotogalerie, ale z kazatelny mám docela respekt.

Autor: Radek Chadim | 14.01.2011 09:29
Ještě bych dodal, že já jednu z hlavních výhod kazatelen vidím v tom, že se můžu poměrně nepozorovaně a pohodlně natočit všemi směry, což se hodí. Na místě z fotky Moje kazatelna před 10 lety (to jsem myslivost ještě nedělal) stávala stará kazatelna, která spadla při jednom silném větru. Pak tam nějakou dobu nebylo nic, po čase tam jeden kolega udělal vynikající posed a já se divil, proč tam dříve stála kazatelna. Na posedu se nádherně sedělo a já jsem na něj rád chodíval - byl opřeny o borovici za nynější kazatelnou. Loni na jaře jsem tam v březnu proseděl nejeden večer a při tom jsem zjistil, že ta kazatelna není od věci, protože oproti očekávání, že divočáčci a další zvěř budou chodit převážně od lesa, tak chodili ze všech směrů a častěji od potoka za kazatelnou a já je z posedu neviděl, protože jsem je měl za zády a než vyšli ven na pole, tak zase byli daleko. Takže v loni v létě jsem tam zase udělal kazatelnu a jsem s ní 100 procentně spokojen (musím se pochválit, když to jinej za mě neudělá :-)). Jen nás v mysliveckém kurzu učili :-), že má být posed alespoň 4 m vysoký kvůli větru. Tato kazatelna je ještě o něco vyšší, ale s větrem to ani nehdlo :-). Jak fouká, a protože je to na kopci, tak tam fouká pořád :-), tak se málokdy stane, že mě zvěř po větru nenavětří. Možná by tam pomohly okna, ale dávám přednost před úlovkem napínavému zážitku.

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2011 09:19
V zimě na žebříku sice líp slyšíš,ale za to líp vytuhneš. Tam tahne "odspoda" a zima zalézá do těla i přes to, že je člověk navlečený jako medvěd. Já už z těch posedů cítím revma v kolenou..V kazatelně si opřeš flintu do rohu, odložíš si dalekohled,baterku, deky tam nechávám,takže sebou nic víc netáhnu. Svým způsobem je v kazatelně větší konfort. A když s vámi na čekanou jde nějaká "zvědavá duše", líp se k sobě tulíte......

Autor: Radek Chadim | 14.01.2011 09:07
Já v létě sedávám raději na posedu, čekávám nejčastěji na kraji lesa s výhledem na pole - tam jsou většinou posedy, protože přes léto, kdy má cenu tam čekat, do lesa stejně není moc dobře vidět, takže čekám, až zvěř vyleze na pole. Loni ovšem jsem často přes léto proseděl taky na zastřešeném posedu, protože většinu roku propršelo a střecha, i když přes ní trošku teče :-), se opravdu hodila. Navíc mám po honitbě i pár přenosných žebříků, které převážím dle potřeby, sice jsem na nich vidět z dálky, ale pohodlí je pohodlí a v noci u řepky nebo kukuřice je to jedno.
V zimě zase sedím většinou na kazatelně, kvůli zimě. Ono se to na té otevřené kazatelně dá přežít i v té zimě a za větru, když moc fouká, opřu se zády o stěnu, ze které fouká, a do okna dám podprdelník :-). Ještě by bylo ideální mít místo někde v lese, na čemž taky pracuju, ale ještě to nebude tak hned.

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2011 08:59
Tak jsem dala dohromady ty fotky ze stavby kazatelny (bohužel nemám všechny do detailu :-) Tak když se někdo budete chtít inspirovat...
http://www.xchipsy.estranky.cz/fotoalbum/myslivost/kazatelna/

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2011 08:14
Tak jsem si udělala takový malý průzkum zařízení,která jsou v místech,kde nejčastěji lovíme. Převládají posedy a žebříky, kazatelen je jen pár (většinou si je postavili sami členové).
Pro mě má kazatelna několik hlavních výhod - větší teplo (jsem nějak divně náchylná na zimu a to nejen v prosinci :-) Větší pohodlí - ne že bych byla tak rozmazlená,ale při večerních-nočních čekaných často zdřímnu a to bych asi ze žebříku letěla jak hruška :-) Čěkaná i za horších podmínek - déšť,špatný vítr.. Normálně nechávám okna otevřená (koukat do tmy a čekat na stín mě taky nebaví,jak psal Jarda Miňhů,radši mám každé křupnutí a představy,co to asi je.. :-) ale když je horší vítr,zavřené okno to vyřeší,jinak bych musela sedět doma. To je zároveň odpověď na otázku Iva,jestli zavřené okno pomůže - ano.Loni nám v kukuřici chodila malá bachyňka se 4 selaty,při otevřeném okně (a vítr se zdál být dobrý!) došla skoro k posedu,chvíli odfukovala a pak pryč..Pak šel na čekanou partner,nechal okna zavřená,vítr byl hodně špatný (přímo od kazatelny na vnadiště) a skupinka přišla (a ulovil sele)..
Když tak nad tím přemýšlím,všechny kusy spárkaté jsem ulovila z kazatelny (nebo posedu),žádný ze žebříku (jednu srnu šoulačkou,srnce ze země z obilí)
Takže u mě vedou kazatelny. (navíc jsem srab a čekat na prasata v noci na zemi bych fakt nedala.. :-)))

Autor: Jaroslav Miňha | 14.01.2011 08:07
Tomio, ono se neříká nadarmo, že kdo sedí loví a kdo chodí tak vidí :-)

Autor: Tomio | 14.01.2011 07:40
Jedině posedy, otevřené. Jediné místo, kde bych si dovedl představit kazatelnu, tak je u vnadiště. Protože si můžu nahoře nechat soudek s obilí, spacák, či deku. Úkryt před silným větrem, zavření okýnka. Lepší pohyb, odhlučnění. Ale je to stavba dosti náročná. A navíc jsem ještě nenašel to úplně ideální místo :-). Jinak v létě a na podzim, klasické žebříky, či šoulání. Ale u šoulačky mnoho vidím, ale k ráně se dostat to je mnohdy nadlidský úkol a jsem línej nosit si hůl na opření.

Autor: Oldřich Vopršal | 14.01.2011 06:44
Zima je jasná, kazatelny to jistí, ale od jara do podzimu to neřeším. Stejně nakonec každé ráno končím šouláním. Jarda Miňha dobře píše, že to je na tom to nejkrásnější. Nakonec i ten lov je při šoulání o něčem zcela jiném a to nemluvím o adrenalinu. Ale chce to dobře znát terén, vítr, pohyb zvěře...inu chce to již i trochu toho umu :-)

Autor: Jaroslav Miňha | 14.01.2011 06:19
Taky s sebou nosívám nízkou trojnožku a rybářskou stoličku, hlavně když není moc velká zima. Pak si udělám "posed na zemi" kde chci.

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2011 06:11
V létě je v celku jedno, ale u zimních čekání dávám jednoznačně přednost kazatelně.

Autor: Zdeněk Ondruch | 14.01.2011 06:00
Jednoznačně žebř, stohy slámy a od jara do podzimu většinou na zemi(buď karimatka(vyrobil jsem si takovou hodně skladnou a nebo sedačka).Lovu Lesu Z

Autor: Vít Pátek | 14.01.2011 01:04
Cokoli, z čeho je dobře ze všech stran slyšet. A na co se bezpečně leze a usedá i s posedovým vakem a dalšími věcmi (které v zimě jakžtakž nahradí komfort "chaty na kůlech") a kde se dá pohodlně, uvolněně sedět bez pohybu. A pokud možno stříška proti dešti a sněhu. Takže kompletně obedněnou kazatelnu nějak spíš nemusím (mj. jsa nekuřák :o). U nás jsou to nejen typické žebříky a otevřené kazatelny, ale často i různé "hybridy" mezi tím, částečně odstíněné proti větru apod (nesmí to ale být "opičárna").

Autor: Harald Altmann | 13.01.2011 23:47
V zimě raději sedím na kazatelně. V létě na posedu. Posed má nevýhodu v tom, že se musím chovat daleko obezřetněji. Pokud na posedu čekám na srnčí, klidně kouřím. Po setmění, při čekání na prasata raději ne. Naproti tomu v kazatelně si zapálím i při čekané na prasátka. Už se mi předloni stalo, že jsem střílel sekáče s cigárem v koutku. Aby nedošlo k omylu, to cigáro jsem měl já. Prase bylo nekuřák.

Autor: Josef Hanzlík | 13.01.2011 22:12
No,v zimě to vnímám stejně,jako Zdeněk.Kazatelnu na kterou chodíme(s přítelkyní),máme prostornou,oba máme odoperovaný záda,tak se občas musíme narovnat,změnit polohu a tak.Ale v létě,když je teplo a má hluchota mi dovolí zaslechnout tu lesní drobotinu,když po slunečném dni voní v borovém lese pryskyřice,pod posedem vidím povalující se jezevčici,tak potom ten posed nemá chybu.A to je pak celkem jedno,jestli se loví,nebo ne.Po takový čekaný se i v mém věku líp usíná.

Autor: Zdeněk T. | 13.01.2011 21:46
Tak Radku jsem rád že si tuto diskuzi založil -:
Osobně v zimě sedím raději na kazatelně. Máme všechny druhy bez okýnek i s okénky. Já si okénka otevírám, tak že slyším vešchno i to kvičení, ale pokud fouká vítr tak si tím směrem zavřu okénko a koukám přes sklo. Na posedu se nemůžeš pohnou, ale na kazatelně je to pohodlnější a hlavně teplejší i když máš okna otevřené.
V létě, ale musím sedět na posedu jinak jsme do půl hodiny tuhej a chrápu jak mimino. Kazatelen zase tak moc nemáme tak že stejně zmrzám na posedu!!
Hodil bych sem i fotky jenže mě tam nejdou vložit, je tam omezená velikost, musel bych to upravovat a na to nemám program.

Autor: Matěj Fous | 13.01.2011 21:14
Kazatelen je u nás mnoho ale já je téměř vůbec nepoužívám.Je to tam příliš ošmajdané a zvěř o tom ví. Nejraději si to v poledne obhlédnu a chodím potom najisto na zem, někdy i na žebřík. Ale vybírám místo tak, aby jsem měl prostor jen před sebou a nemusel se hemzat otáčením, to se potom víc zvěře vyděsí než uloví. Samozřejmost je vítr a jak a kudy přijdu.

Autor: Pavel Neumann | 13.01.2011 21:05
Já mám zase raději uzavřené. Jsou sice pracnější a také mám většinou okna otevřená a jsem ve sluchovém kontaktu s okolím, ale pokud je potřeba, tak se okna zavřou (delší sezení za mrazu, špatný vítr, ...) a to u otevřeného posedu nedokážu.

Autor: Jaroslav Miňha | 13.01.2011 20:39
Tak u mě vítězí šoulání, ale když už musím sedět, tak bez zavřených okýnek. Koukat, jestli se neobjeví nějaký stín, to je dost nuda. Chce to "slyšet les", za sklem je to jak přes prezervativ...

Autor: Ivo Ondráček | 13.01.2011 20:13
Souhlasím s ostatními, i u mě má přednost žebřík. V zavřeném posedu je člověk jak u televizní obrazovky a za chvíli tak trochu "ztrácí kontakt" se světem venku. Jen teď v zimě by takový posed s okýnky byl víc než příjemný, bohužel, škodné se k žádnému z nich nechce. Když už jsme u toho, do jaké míry dokáže takový posed se zavřenými okýnky odstínit/utlumit váš pach, např. na místech s nestálým/točivým větrem? Alespoň u nás mám pocit, že právě na místech s takovým nevyzpytatelným větrem se zdržuje spousta zvěře, jak spárkaté, tak škodné...Vybudování solidních kazetelen by pak asi mnohé usnadnilo. Nebo ne?

Autor: Erika Doležalová | 13.01.2011 20:12
Stavěli jsme ji podle kazatelen jak jezdíme na jeleny (ale v menším). To je jak malá chata, uvnitř se "lavice" po zavření dveří sklopí a supr se tam vyspí dva lidi :-)

Autor: Erika Doležalová | 13.01.2011 20:11
Já mám radši kazatelny, jelikož nevydržím sedět jako pecka několik hodin a taky většinou kouřím jak fabrika, tak na žebříku bych byla zbytečná :-)
V revíru máme buď žebříky nebo otevřené kazatelny, my jsme si postavili zateplenou (polystyren,i v podlaze),na zemi koberec a stěny polepené "plyšem" (není to přímo plyš,vypadá to jako koberec,ale je to látka).Okna dithermy,otevírají se dovnitř nahoru.Okenice naopak-ven a dolů, jen přední je předělaná na zvednutí (kvůli čuníkům za úplňku :-) Sedačka přes celou šířku,před předním oknem uvnitř "polička" - na opření brady a poslouchání co se kolem děje nebo pak na opření zbraně..na poležení hrnku s čajem atd :-) Dají se tam dát i kamýnka.. Nafotím a přidám :-)

Autor: Radek Chadim | 13.01.2011 19:25
Přesně tak, to praskání a kvičení, to je to nejlepší. Vždycky poslouchám, jak už se to blíží... a pak zahnou a jdou jinam :-). Ale po tom sluchovém zážitku mi to mnohdy ani nevadí.

Autor: Milan Jirmann | 13.01.2011 19:03
U nás máme jak posedy, tak otevřené, nezateplené kazatelny. Já ty uzavřené s okny memám moc rád, protože pořádně neslyším co se venku děje. Na posedu nebo otevřené kazatelně kolikrát člověk dřív slyší než vidí a vychutnává atmosféru večerní nebo ranní přírody.
LOVU ZDAR!!!

Autor: Václav Pašek | 13.01.2011 18:17
Záleží na počasí, ale raději mám posedy. Kazatelny máme všechny obouchané kobercem, myslím si, že to je spíše pro utlumení hluku, než zateplení a okýnka klasická skleněná. V.P.

Autor: Lukáš Turecký | 13.01.2011 18:13
Když jdu na prasata tak jdu raději na kazatelnu. Jinak na žebříky. Je to lepší, že je člověk v kontaktu s přírodou. Jinak kazatelny máme zateplené kobercem a s okýnkama. Máme i otevřené kazatelny.

Autor: Radek Chadim | 13.01.2011 18:08
V souvislosti s prvními fotografiemi ve Fotogalerii mě napadly tyto otázky na debatu: chodíte raději na posedy nebo na kazatelny? Máte kazatelny zateplené i s okýnkama nebo otevřene? :-)